Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:07]

Meer dan achtduizend kaarsjes heeft moeder Betty inmiddels aangestoken één kaarsje voor elke dag dat ze haar 11 jarige zoon Nicky niet meer heeft gezien. En dat zal ze blijven doen totdat ze alle antwoorden heeft gekregen. Vandaag, 20 november 2020, spreken de rechters zich uit over de rol van hoofdverdachte Jos Breg bij de verdwijning en de dood van de elfjarige Nikki. Schuchtere Nikki, die in 1998 op zomerkamp ging en een week later met een Ajax vaandel over zijn kist werd begraven.

[00:00:45]

22 jaar, 14 weken en vijf dagen na zijn verdwijning krijgen de nabestaanden antwoord van de rechtbank Limburg. Op die ene vraag is Jos Breivik de dader. Ik ben Judith Jansen, journalist van De Limburger en in deze podcast neem ik je mee in het verhaal van Nicky Verstappen.

[00:01:08]

Ben Peeters slapen op de hei. En alle andere namen mijn. Na alleen maar die een. Herne, de mondiale. Aflevering acht eindelijk een dader. Reikhalzend hebben moeder Berti, vader Pete en zus Femke en iedereen die de zaak Nicky Verstappen de afgelopen jaren heeft gevolgd, uitgekeken naar dit moment vandaag op de dag van het vonnis. Ruim 22 jaar nadat de jongen op de Brunssummerheide werd gevonden, komt eindelijk vast te staan welke rol Jos Brekken in de ogen van de rechters heeft gespeeld bij de verdwijning en dood van Nicky.

[00:02:13]

De spanning is voelbaar. De familie Verstappen zit zwijgend naast elkaar, steun en toeverlaat Peter de Vries flankeren de nabestaanden. Ook hoofdverdachte Jos Breg heeft last van spanning. Zo heeft zijn advocaat Gerald Roethof vlak voor de zitting laten weten aan de pers. Hij heeft volgens de raadsman last van gezonde spanning, maar zijn geweten is rein. Eenmaal in de zittingszaal bleef Brecht stoïcijns in dezelfde houding zitten, voorover gebogen aan een tafeltje. Zelfs als de rechtbank aan het eindoordeel is toegekomen, vertrekt hij geen spier.

[00:02:53]

De rechtbank acht bewezen dat u Nikky seksueel heeft misbruikt door hem te betasten en te penetreren, waarbij u Nikky tegen zijn wil in uw macht en onder uw fysieke controle heeft gehouden. En dat zodanig dat Nicky geen adem kon halen en door zuurstoftekort is als.

[00:03:16]

De rechtbank in Maastricht is deze vrijdag heel duidelijk. Jos Streich, de 58 jarige verdachte uit Simpelveld, heeft Nikki in 1998 ontvoerd en misbruikt. Breg wordt verantwoordelijk gehouden voor Nikisch dood, maar niet veroordeeld voor doodslag. Aan justitie ervan overtuigd is dat Breg het jongetje opzettelijk heeft gedood om zijn misbruik te verhullen, sluit de rechtbank niet uit dat het overlijden onbedoeld is geweest.

[00:03:46]

De rechtbank heeft geen bewijs dat u bent uitgebuit bent geweest op de dood van Nicky, maar het is wel een gevolg dat u kan worden toegerekend. Een vreselijk gevolg dat alleen al de oplegging van een langdurige Fourneau straf rechtvaardigt, zeker wanneer daarbij nog in aanmerking wordt genomen. Hoe het nikker moet zijn vergaan. Hoe angstig hij moet zijn geweest. Overgeleverd aan een voor hem onbekende, die zich bovendien aan hem vergreep.

[00:04:14]

Volgens de rechters is het mogelijk dat Nikki niet doelbewust is gedood. Of het opzet was of Perrongeluk is gegaan. Valt nu niet meer vast te stellen, oordeelt de rechtbank. Het is breg echter wel aan te rekenen dat de jongen is overleden. Er gaat een siddering door de rechtszaal. Een straf is weliswaar nog niet uitgesproken, maar deze tussen conclusie is veelzeggend. Maar hoe denkt de rechtbank dan over de video verklaring waarin Brechts zei dat hij Nikky had gevonden toen het jongetje al dood was?

[00:04:52]

Dat hij m op zijn rug heeft gedraaid. Zijn ademhaling heeft gecontroleerd en zijn kleding heeft gefascineerd. Dat is volgens Brecht de reden dat zijn DNA is gevonden op Nicky. Ook vervolg vragen van de rechters over hoe zijn DNA op de onderbroek van het jongetje is terechtgekomen, gaf hij echter geen antwoord.

[00:05:11]

Uit het voorgaande volgt eigenlijk al dat de rechtbank de verklaring die u ter zitting heeft afgelegd niet gelooft. Met de verklaring die u heeft gegeven over de manier waarop uw biologisch materiaal op Nikky en op zijn kleding is beland, kan de rechtbank niets.

[00:05:34]

De houding van Brein tijdens het hele proces wordt hem kwalijk genomen.

[00:05:38]

Al die jaren beriep hij zich op zijn zwijgrecht, terwijl een verklaring de zogeheten troefkaart gewoon in de kluis lag. Dat moet ondraaglijk zijn geweest voor de nabestaanden, menen de rechters. Ze noemen het een bittere troefkaart om te spelen en kwetsen bovendien. Die houding zal worden meegenomen in de strafmaat.

[00:06:01]

Een verklaring heeft u al die tijd naar eigen zeggen als een troefkaart achter de hand. Dat moet voor de nabestaanden onverdraaglijk zijn geweest. De nabestaanden wachten op een moment van uw aanhouding al twintig jaar op antwoord op de vraag wat er met Nuke is gebeurd in de laatste dagen en uren van zijn leven.

[00:06:21]

De rechters spreken klare taal. Voor hen is het de haarlak zonder uw handelen. Wat Nicky Verstappen op dinsdag 11 augustus 1998 om tien voor negen s avonds nog geleefd. Zonder Jos breien had Nicky Verstappen nog geleefd en een lange celstraf is dan ook op zijn plaats, vinden de rechters.

[00:06:44]

Dit resulteert in een oplegging Anu van een gevangenisstraf voor de duur van twaalf jaren.

[00:06:49]

Voor de feiten duur ten aanzien van Nicky Verstappen heeft gepleegd voor het bezit van kinderporno, krijgt hij er nog een halfjaar celstraf bovenop. In totaal krijgt Brecht dus twaalf en een half jaar cel opgelegd. Dat is lager dan de vijftien jaar met tbs of achttien jaar zonder tbs. De justitie eiste. Huilend lo Pertti Verstappen de rechtszaal uit. Meer dan een uur lang heeft ze zich sterk gehouden, maar nu komen alle emoties door in één keer uit. Er ligt eindelijk een vonnis.

[00:07:23]

Maar geeft hij ook antwoord op alle vragen die al zo lang leven? Advocaat Goed of heeft die gek beroep aangetekend, zegt hij na afloop van de zitting tegen de toegestroomde pers. En dat om drie dingen voor mij niet van belang zijn. N Terecht geen tbs. 2. Terecht? Geen doodslag bewezen verklaard. 3. Terecht dat de wetgever zo verstandig is geweest om verdachten de kans te geven om in hoger beroep te gaan tegen vonnissen is hij niet bevallen, maar nummer 3.

[00:07:58]

We hebben hier immers inmiddels in ieder geval beroep aangetekend, direct beroep aangetekend zonder meer.

[00:08:04]

Later die dag werden echter al talkshow B&O, waar hij tegenover Peter de Vries zit. Maakt Roethof een vergelijking met gerechtelijke dwalingen uit het verleden?

[00:08:12]

Voor mij is dit een zaak die zou kunnen passen zou kunnen passen in het rijtje KCB. Lucia de B. Jos Beez, die al mijn beroep pas op een later moment voor de verdachte goed zijn gekomen. Maar dat hoorde gaat. Dat is er een soort letter spelletje van zes spelletjes in dit spel. Ik kan nu al vier of vijf namen opnoemen met een B die allemaal levenslang hebben in Nederland. Misschien ooit een cliënt, eerder in dat rijtje thuis?

[00:08:39]

Games zijn uiteindelijk. Het Openbaar Ministerie tekent enkele dagen later ook beroep aan. Justitie is nog steeds overtuigd van de opzet van Brein en vindt oplegging van tbs belangrijk vanwege de kans op herhaling. Tegenover de Limburger zetten deskundigen vraagtekens bij de argumentatie van de rechtbank. In hun ogen had het evengoed vrijspraak kunnen worden. Het was een dubbeltje op zijn kant, stelt DNA specialist en advocaat Paul Acda. Behalve het gevonden DNA is het bewijs beperkt. Criminoloog Jasper van der Kemp ziet het zo.

[00:09:22]

Het DNA van Breg is dan wel op de kleding gevonden, maar niet op het onderlichaam. Terwijl je bij misbruik DNA of zoveel meer plaatsen zou mogen verwachten. Het klinkt als redeneren, zegt hij. We denken dat u schuldig bent. En welk bewijs hebben we daarbij? Terwijl het andersom zou moeten zijn? U moet redeneren vanuit onschuld, iets wat Roethof die avond ook vertelt bij Bo tikken.

[00:09:47]

Kijk naar de uitspraak, dan is het zo dat zoals ik de uitspraak gelezen heb. Uhm vanuit een overtuiging. Eerst is het immers was het idee dat hij is het. Hij moet het zijn en op basis daarvan stukken zijn gezocht om het idee maar te kunnen bevestigen. En dat is eigenlijk de omgekeerde volgorde. Eerst kijken is het bewijs daar. En dan kan je zeggen is het genoeg voor een veroordeling? Zowel de advocaat Acda als de criminoloog Van der Kemp vindt dat het belastende bewijs door de rechtbank minder kritisch is beoordeeld dan het ontlastende bewijs en dat kan in hoger beroep nog parten gaan spelen, is hun verwachting.

[00:10:29]

Hoogleraar strafrecht Lonneke Stevens vindt de veroordeling voor misbruik wel te verdedigen. Het bewijs in combinatie met de ongeloofwaardige verklaring van Breg kan de rechtbank zeker overtuigen van zijn schuld. Juist tot dat breg na die verklaring weer zweeg, verzwakte hij zijn positie. De rechtbank heeft recht gesproken. Critici hebben hun kanttekeningen geplaatst en het hoger beroep is aangetekend. Maar voor de nabestaanden is nu vooral belangrijk. Er is een dader. We zijn van de ene kant opgelucht dat we nu weten.

[00:11:13]

Het is voor ons natuurlijk nooit genoeg, maar de rechtbank heeft nu wel gezorgd dat we een dader hebben en geen verdachte. Moeder Pertti. Van de ene op de andere dag raakte ze haar zoon plotseling kwijt. Nu, 22 jaar later, staat ze kranig de journalisten te woord tegen wie ze voor het eerst kan spreken over een dader. Het was de afgelopen decennia zwaar voor de familie. Keer op keer was er tegenslag een drone zonder einde.

[00:11:49]

U hebt zich 22 jaar samen met Peter aan heel veel mensen voor gevochten. Dat heeft ons op de been geholpen. We zaten er vaak doorheen, maar dat was de ene of de andere sterkte die ons daar bovenop hield. Ja, er is een dader, maar er zijn nog zoveel vragen. Wat gebeurde er nadat Nicky verdween uit de tent waarin hij sliep met zijn vriendjes? Hoe is hun zoon precies om het leven gekomen? Komen ze ooit alles te weten of zal het kaarsje bij de foto van Nicky, het jongetje dat eeuwig elf bleef, voor altijd blijven branden.

[00:12:30]

De familie geeft de hoop op antwoorden niet op. We zullen er nooit een punt achter kunnen zetten als je niet weet wat er gebeurt of wanneer je een punt achter zetten. We hebben nog steeds geen antwoorden. Aan dat nemen we hem zeer kwalijk. We hebben een dader, maar we hebben geen antwoord. Je luisterde naar het verhaal van Nicky Verstappen, een podcast serie gebaseerd op honderden artikelen uit het archief van De Limburger, gemaakt door mij. Judith Janssen, Rik Hulst, Marco van Campen en Joris Peeters.

[00:13:06]

Paul Boodts en Claire van Dijck controleerden de feiten. Het lied in deze podcast heet Vlinder en is van Ronan. O ja, op 10 december verschijnt er ook een boek over deze geruchtmakende zaak die Nederland al meer dan twintig jaar bezighoudt. Nieuwsgierig kijken op de Limburger punten nl. Slechts webshop of gaan naar de winkel?