Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:00]

Dat zou mijn angst zijn dat dat mijn publiek teleurgesteld is van hij. We willen wel lachen hé. Hallo, lieve mensen, welkom wij in de kop van een podcast waarin cabaretiers van het BNN VARA radioprogramma Spijkers met Koppen in gesprek gaan met hun grote inspiratiebron uit de cabaret wereld.

[00:00:16]

In deze aflevering duikt Stefano Keizers in de kop van niemand minder dan Tineke Schouten. Dit is in de kop van. Aan mij toch wel de gigantische eer om een levende legende te mogen interviewen. Iemand die zichzelf en haar ziel en zaligheid al meer dan veertig jaar geeft en het Nederlandse publiek om de mensen te vermaken en hun steun te bieden. Lieneke, dat zeg je mooi welkom en dank je wel. En bedankt dat ik het mooi zei. Ik vind het een gigantische eer om jou te mogen interviewen.

[00:00:54]

Dat komt ook omdat ik jou echt zie als iemand die ja jij. Jij bent een voorbeeld voor mij in in hoeveel jij hebt gegeven aan de mensen. Ja, daar hoop ik het vandaag over te hebben. We gaan jouw hele leven doorlopen. We hebben nog geen uur de tijd, dus dat zou wel eens kort kunnen worden.

[00:01:11]

Dat doe je allemaal zonder autocue en zo vind ik ook al eens ook zonder autocue. Maar we krijgen wel een beetje structuur en dat is dankzij een aantal fragmenten die lopen ook wel jouw hele carrière chronologisch door. Dus je hebt je goed voorbereid helemaal. En met mij de hele redactie. Goed zo mooi. Tineke, sluit je ogen eens en denk eens terug aan deze afgelopen veertig jaar theater. Wat is dan het eerste dat je voor je ziet? Uh, als ik snel terugdenkt, dan denk ik aan drie weken uitverkocht Carré.

[00:01:44]

Of euh euh.

[00:01:47]

Ja, mooie shows die ik gemaakt heb met John de Mol. Nog euh, tv shows.

[00:01:52]

Euh ja, eigenlijk wel alles aangestipt in mijn carrière waar ik van gedroomd hebt. De C1000 reclames vond ik toen ook leuk omdat een aantal jaren te doen. Precies goed, zo even een paar jaartjes. En ja, van ook wel de begintijd. Maar man die euh, dat je theater opzetten. Ik dacht zelf toen ik trouwde. Euh ik. Ik had van kinds af aan, zeg maar vanaf mijn achtste wel gedroomd om zangeres te worden. Euh, ik zag op mijn achtste.

[00:02:22]

Ja, ik kom uit een supermarkt. Familie werd alleen maar gewerkt, was vrij. En wat zou ik zeggen? Vrij hard leven. Maar ehm, de mooie momenten waren de zaterdagavonden als het werk erop zat. Voor de hele winkelgalerijen was een slagerij en een drogisterij. Mijn vader had al een dubbele zaak, een supermarkt. En ja, ik weet wel dat wij kinderen dan. Hij woonde allemaal op die winkelgalerij, vriendinnetjes en vriendjes. En dan kwamen de ouders bij elkaar om de omzetten te bespreken en mochten wij even hoog kijken.

[00:02:55]

En dan kregen we een schaaltje met lekkere dingen. En dat was altijd een soort feestje waar je naar uitkeek. Euh, het weekend was er niet gewerkt werd. En euh, ik weet nog dat ik op een zaterdagavond uit m'n bed werd gehaald, want het was al laat 10 uur halfelf. Maar we mochten toch even de Rudi Carrell Show nog zien. Ik was acht en ik voel me nog dat ik bij mijn ouders op schoot zat. En en dat Esther en Abraham over hem daar optraden.

[00:03:23]

Euh, zo'n zoen. Hij was zo'n hertjes. Een prachtige vrouw van die grote bruine ogen. Hij speelde gitaar, ze keken zo liefdevol naar elkaar, was een en al liefde. Zij zat als een zeemeermin Nethe te zingen en toen dacht ik. Het kwartje viel. Dat wil ik ook zangeres worden. En en vanaf die tijd was in mijn geest zag ik studio's vol licht. Ha. Beetje zoals hier, maar dan iets kleiner.

[00:03:48]

Dit is een mooie ouverture, eigenlijk voor het hele gesprekken wat er gebeurd is. Ik vroeg je naar jouw theater herinneringen en dan kwam een waterval van beelden je eigenlijk uit je en je ging steeds weer een stapje terug. Dat is heel mooi, want we gaan ook beginnen bij het begin. En zoals elk begin hoort daar een introductie bij. En in plaats van jou zelf te introduceren wilde ik juist een hele typerende introductie gebruiken om aan jou te vragen wat was dat nou met je doet?

[00:04:17]

En daarom gaan we nu naar het eerste fragment en geef ik het woord aan een ja toch wel gerenommeerde collega van mezelf. Han Peekel. Dag dames en heren.

[00:04:30]

Ze is de enige die zich een collega op hetzelfde niveau van André van Duin mag noemen. Ze zit vijfendertig jaar in het vak. Ze maakte 23 shows en vierduizend voorstellingen in theater, een heel kenmerkend voor haar karakter. Slechts twee van die vierduizend moesten afzeggen. De koningin van de gulle lach. Tineke Schouten staat centraal in dit televisie monument.

[00:04:59]

Tineke Schouten is denk ik misschien zakenvrouw, maar toch wel een chord fenomeen. Ja, het woord is inmiddels al een keer of zes gevallen, dus dan? Dan moet er wel iets van kloppen. Ik ik. Ik vond toen ik deze introductie bekeek tv monument. Dat is een programma waarin ook jouw hele leven toen is onderzocht. Je hebt een dacht ik, dit is volgens mij best wel heftig om altijd zo geïntroduceerd moeten worden. Wa wa? Wat? Wat is er nog nog hoger dan dan dit eigenlijk?

[00:05:30]

Ja. Voel jij ook alsof je bovenaan op de berg staat op de Olympus?

[00:05:36]

Nee. Euh, ik? Ik heb altijd het gevoel dat euh, dat ik tekortschiet of dat het beter kon of dat het euh. En ik heb ook altijd het gevoel dat het publiek euh ja, mensen die echt naar mijn theatershows zijn gekomen zeg maar die er gewoon 4, 5 6 gezien hebben. Want ik vind je moet er een paar gezien hebben van de 5 24 die ik tot op heden gemaakt heb. En ik heb heel veel van dat soort fans, mensen die die al jaren komen.

[00:06:06]

Ja dan dan hebben ze een goed beeld van mij, zeg maar. Euh, van wat ik doe.

[00:06:11]

En dan op het toneel. Zouden ze jou dan anders introduceren? Maar dat Han Peekel nu doet?

[00:06:17]

Euh ja, weet je. Je moet alles. Ik. Het valt mij op dat er zoveel mensen zijn die heel veel knappe dingen doen waar je altijd maar een klein dingetje van ziet of hoort. Ik bedoel nog steeds verbaas ik mij over euh. Nou ja, als je zulk soort documenten voor televisie of mensen langer spreekt. En een rustig interview, want er zijn. Tegenwoordig is er nog nauwelijks tijd voor een rustig interview. Hoewel je merkt actie op reactie begint terug te komen.

[00:06:43]

Mensen hebben meer behoefte aan een rustig iemand. Te beluisteren denk ik ook. Dus wat dat dan gaat? Euh. En en dat schiet dan ook ineens in televisie op televisieland opduiken. Ineens mag je weer een half uur een interview hebben, terwijl je voorheen 5 uur shows. Ik noem maar iets.

[00:06:58]

Of al dat soort dingen heel snel even uojy ben je linea tax gaat. Ha ja leuk. Reigel enig en weer die takken staat er weer. Die tax staat. Jongens he. En dat zijn natuurlijk wel. Daar kijken we al anderhalf of twee miljoen mensen naar. Ja, weer het beeld wat niet helemaal klopt. Maar in zo'n tv document kom je wel aan bod als je het helemaal uitkijkt zeg maar. En euh, en dan nog niet. Want veertig jaar, hoe vond je dat samen?

[00:07:22]

Ook bedoel euh.

[00:07:23]

Dat is inderdaad onmogelijk ja. Wie is wat jou betreft dan een echte levende legende?

[00:07:30]

Voor mij is Van Duijn wel euh, Youp van t Hek. Euh, dat zijn mannen die euh. Maar ja, die ik sowieso enorm waardeer. Ik bedoel als t op lachen aankomt. Ja, bij Joop kan ik wel. Euh ja. Maar ook dat is uhm. Dat geldt voor mezelf en ik denk ook voor t publiek in de zaal. Je moet echt de lekkere goeie avonden. Je moet zelf goed in je vel zitten. Je moet een goede plek in theater hebben en je moet niet teveel gegeten hebben.

[00:08:00]

En dan beleef je de optimale avonden. De de 10 onder de 10 plus zeg maar. En die heb ik ook wel bij Uhm. Minder bekende namen of minder grote leugentjes meegemaakt zeg maar. Ik bedoel, ik heb ook wel eens bij Guzman onbedaarlijk gelachen. Heerlijk, wat een goeie show. En van mijn vierduizend voorstellingen heb ik van mezelf ook wel eens een keertje of 10/12 gedacht. Podium af. Wauw, dit is een beetje.

[00:08:30]

Wacht even dus van de vierduizend keer dat je hebt opgetreden, waaronder een keer of tien à twaalf waar je echt voor is het podium afstapte. Ja, laat het zeggen ik heb.

[00:08:40]

Ik heb ook al mijn tv shows opgenomen. Ha ha ha voor tv en euh.

[00:08:46]

Dat waren avonden bijna acht jaar. Dit is het. Maar ja, we namen dan twee avonden op. En dan zijn er regisseurs? Ja, maar het licht was niet helemaal goed. En we onze camera werkten niet helemaal. Maar morgenavond gaan we het even helemaal overdoen. En dan was ie ook wel weer goed, maar niet zo magisch. Mijn gevoel niet zo magisch. Wacht even Saman, want na veertig jaar op het podium staan. Ik weet sinds een paar jaar een beetje hoe zwaar dat kan zijn.

[00:09:13]

Ja, daarvoor moet je eigenlijk heel erg veel laten. T Is voor mijn gevoel vaak best wel een soort topsport praktijk. Ja, veertig jaar. Dat volhouden is dus ongekend. De meeste topsporters hebben een kortere carrière. Wat dat betreft ja is is twaalf keer euforisch. Worden dat niet te weinig?

[00:09:32]

Misschien misschien, want aan de andere kant waren er ook tv shows die ik dan terugzag. Ha! Als ze net opgenomen waren dacht ik oh, dit niet goed. Dat niet goed en helemaal niet tevreden.

[00:09:43]

En als ik dan na. Tien of twaalf jaar ineens door omstandige iemand zegt zoek, zoekt dat stukje even op, want dat willen we uitzenden. Of En ik ga terugkijken denk. Ha ha ha. Heb ik toch wel leuk gedaan eigenlijk? Of dat was toch best wel goed? En ook euh, de tussen ja dat ik een beetje euh lichtelijk euforisch naar mezelf terug kan kijken. Denk ja, dat is toch knap gedaan of zo veel en veel meer had je niet uit een theatercarrière kunnen halen denk ik.

[00:10:12]

Nee, maar weet je, ik vind ook altijd dat je jezelf niet mag over schatten als artiesten. Ik voel me eigenlijk altijd het kind van de klas dat je zegt ja, jij, jij tekent mooi en wil je naar mijn tekening kijken? Ja, kijk maar naar mijn tekening. En iedereen wil wel naar jou tekenen. Wou e uiteindelijk ascetisch? Die wordt er nog voor betaald ook. En je moet eigenlijk euh. Op een gegeven ogenblik is het. Is het ook een soort?

[00:10:36]

Dat voel ik dan aan mezelf een soort volhouden. Euh, het is ook een euh. Euh, de goede mensen om je heen verzamelen. Ik heb fantastische muzikanten. Euh fantastische licht en geluid mensen. Jongens euh ja, je zoekt steeds beter en ook dat wordt steeds beter. En euh ja, dan is het een soort. Ook een soort bedrijven machine. Euh. Absoluut. Iedereen helpt mij ook om mij te laten stralen. En dat mag ik die avond.

[00:11:04]

En dat is hartstikke leuk. Het is een wisselwerking met je publiek. Mensen met een kaartje kort leven daar naartoe. En dan komt het bij elkaar voor mij altijd, ook aan het einde van de show. Pas als het erop zit te gaan, goed. Euh. Een motto voor mij is ook een beetje geworden. Geluk komt van lukken, dus het is gelukt. Geen grote fouten gemaakt, maar ze hebben goed gelachen. Het was een leuke avond.

[00:11:28]

Wauw. En dan kijk ik in die spotlights. En dan ben ik eigenlijk weer dat kleine kind dat morgen knietjes voor me werd. Onze lieve Heer, bedankt. Dit is waar ik van gedroomd heb.

[00:11:37]

Zeg maar, dat is heel mooi. Zullen we eens gaan luisteren naar hoe jij als als tiener dus echt ook nog als jonkie op het podium stond?

[00:11:47]

Tineke Schouten zus jaar. En ze komt uit Utrecht en dat is een klein beetje verder weg. Vandaag heeft ze het al gehad, want ze heeft examen gedaan en bemeste vanmorgen. Dat was natuurlijk toch nog zenuwachtiger dan deze finale en ze heeft het er vanmorgen goed af gebracht. Dus waarom vanavond niet? Ze zingt al drie jaar. Ze heeft al die drie jaar al zangles van mevrouw De Jong uit Utrecht en ze brengt ook haar eigen repertoire. Hier is Tineke Schouten.

[00:12:20]

Haendel, Heijboer, Jaklien nagaan hoe dan Calado, Nair markies dit mangalore begon Jean aan lid van de magma's ARM Shim, maar die vroeg niet waarom. Daar werden helemaal geen L.H.

[00:12:51]

Herinner ik me nog wel. Ja, je was toen 16 jaar. Dit is een talentenjacht die lijkt te attent op talent. Ja was één van de eerste talentenjacht op televisie.

[00:13:00]

Ja, een Jos Brink schreef hier een nummer in het Hebreeuws. Nog dat, zo ben ik ook eigenlijk. Dat is dus van Esther, Abram, Esther en Adam Overeem als kind van acht. Wat ik voor het eerst op tv zag. Ik had al hun platen en de vertalingen stonden achterop. Uhm, de maar m v in die tijd.

[00:13:21]

Je had geen computer niks. Je kon niks doen. Je had een pick cupje en dan legde je inderdaad een regeltje voor regeltje, luisterde je terug en schreef je dat op. En fonetisch zong je dus die liedjes hé. En je speelde het ook een beetje na wat hij deed, dus dat was echt een beetje monnikenwerk. Maar ja, dat was heerlijk als kind om mee bezig te zijn bedoelingen. Tegenwoordig hangen ze alleen maar voor de computer. En wat dan?

[00:13:44]

Ja, ik vond dat. Dat hield mij bezig terwijl mijn ouders aan het werk waren en hield me van de straat. En uhm, dit was je helemaal uit jezelf op je kamer aan het doen. In je vrije tijd.

[00:13:57]

Maar over liedjes van The Beatles en van José Feliciano en van Reinhardt. Maar eigenlijk al die talen zeg maar. Want kan natuurlijk ook wel een thale meisje op de memes. Krijg je dat Frans, Duits, Engels en Spaans?

[00:14:08]

Even voor mijn begrip. Wat was de memes precies voor school?

[00:14:11]

Hij was de meisjes HBS eigenlijk en die deed ik moet ik eerlijk zeggen ook ja, niet om te zeggen o, wat was ik goed, maar ik. Ik mocht ook uhfw gymnasium of euh hbs doen. Maar ik was zo'n dromer. Ik dacht ik moest heel snel de school afmaken en mijn ouders wou natuurlijk middenstanders. En ja, je kan leren. Dan moet je die school ook doen, maar wel een diploma en memes was voor meisjes. Dat was dan precies maar vijf jaar in plaats van zes jaar HBS.

[00:14:40]

En euh ja, daar wilde ik zo snel mogelijk doorheen stomen, want dan kon ik een beroemde zangeres worden.

[00:14:47]

Ja, dus als ik het goed begrijp. Sinds die Rudi Carrell uit. Maar toen je acht jaar was was je gewoon geobsedeerd met beroemd worden.

[00:14:54]

Ja ja, zangeres worden zeg maar. Ik zat op zangles bij Elie Dion. Vanaf mijn twaalfde.

[00:15:00]

Dat werd ook genoemd een fragment van een heel schattig. Ja, en dat was eigenlijk ook wel, moet ik zeggen. Een enorme, voor mij een enorme steun. Want de kwam die elke week 4Hoog in een flatgebouw. En dan moest je nog de zolder op via een ladder en dan hadden ze euh, een een bord hangen. Robert Long zat bij haar op zangles, dus dat was voor mij ook al een voorbeeld. En Anneke Koonings in de tijd en meer van die meisjes met gitaar dus dat.

[00:15:25]

Dat wakkerde ook wel je je ambitie aan. Zeg maar. En je krijgt er elke week een liedje.

[00:15:32]

Nou euh, cassettebandje en euh, luister maar even mee. En dit gaan we doen vandaag. Nou ja, dan krijg je iets van José Feliciano van ik noem maar iets. En dan dat bandje een gitaar om rug terug fietsen naar huis. En dan vanaf dat moment zat ik al drie, vier uur op de badkamer. Euh, te zingen. Tot ik dat liedje feilloos onder de knie had. Begrijp je dus ik had op een gegeven ogenblik m'n twaalfde al wel wat op 13 14.

[00:15:58]

Ik schreef zelf ook liedjes, maar euh, dan had ik allemaal wel een boek met met 150 liedjes die ik zou spelen. Kom! Dus ik werd ook wel vaak gevraagd voor de radio tussen 12 en 2. Had je toen? Was de radio nog met. Zaten er nog hele orkesten en was er dan een keer een beroemde zanger verkouden of wat dan ook? Ja, had het orkest voor niks ingestudeerd? Wat moeten we nu zo snel? Dan werd ik op school gebeld.

[00:16:24]

Termes mens, kan jij even invallen? Nou ging ik uh hup, gauw een fietsje naar huis en mocht ik tussen 12 en 2 uur bij Hans van Willigenburg en euh. Leverde dit Ted de Braak?

[00:16:34]

Ja jongen, ja, maar die leven allemaal nog en zal zo snel gaan ze niet meer dood. Tegenwoordig hoor. Blijven langer jong. Ja maar dan. Dat ging dan via you uh muzieklerares. Uhm, wist de televisie of de radio. Zij zijn dan ook doe eens mee aan deze talentenjacht. Of zij wist al waar waar al die talentenjachten waren. Dus dan ging je daar naartoe. Ja, en mijn vader? Die bracht mij dan hele dag 1 mamba's om 7 uur al in de zaak en kwam s avonds om 7 uur binnen met een wit gezichtje.

[00:17:04]

Altijd en euh, maar zo. 1. We hadden een hond ook. Had ik ook om gezeurd en euh euh hondje.

[00:17:11]

Nou maar was altijd even vrolijk. En pappa, kan je nog even naar mijn nieuwe literati? Ja schat. Nog voordat ie gegeten. Tüür lekker lang, fantastisch lekker. Dat bracht me ook naar talent jachten, maar dat was ook alles. Als ik verloren had, dan zei die altijd jij was de beste en had ik gewonnen, zei die. Had ik voor die andere veel beter, weet ik. Ja ja, dus ik moest wel euh. Mocht niet naast mijn schoenen lopen zeg maar.

[00:17:33]

Dus ja, die stem hoorde je misschien nog steeds wel euh, wanneer je van podium af komt. Precies nuchter blijven.

[00:17:40]

Ik bedoel, je bent niet meer dan een ander. Je doet iets en ik moet zeggen dat heb ik ook, want mijn vader was ook een vrolijke man in de zaak en mijn moeder was altijd de motor. Doorzetten en er zouden zitten is ook wel een combinatie van beiden en heel veel binding met de klanten. Ook al gold heb je dat gehoord van mensen van dit en hoe erg voelt dat? En euh. Mijn vader was ook zo'n manja pak wat extra's mee toe.

[00:18:06]

Weet je wel. Dus ik weet niet. Ik heb dat van twee kanten beleefd voor de klanten en ik zie mijn publiek ook altijd nog als mensen die geld uitgeven voor mij. En die moeten dan ook een perfect product terugkrijgen. Ik bedoel dat mag ik niet. Ik zal het ook nooit half doen of zou breken.

[00:18:23]

Dat dat geloof ik ook zei. Je hebt een chronisch verantwoordelijkheidsgevoel en ja, dat moet je denk ik ook wel hebben om zo oneindig lang door te blijven spelen. Ja ja, ik denk dat veel mensen op dat moment dan toch voor zichzelf gaan kiezen. En jij hebt altijd.

[00:18:40]

Ik hoor vaak inderdaad andere artiesten zeggen van jou dit jaar. Snoeken Zjef Vanuytsel, Ik heb God Muffin. Ik heb even lekker verdiend en doe ik eens even niks. En ook weet het O'Keeffe niet meer. Nou ja, ik weet het ook vaak niet meer. En euh, ik heb ook wel eens. Nou ja, dat ik denk ja, ik zou misschien een halfjaar via niks kunnen doen, maar t is ook een bedrijf, dus ik heb dan ook altijd weer iets.

[00:19:03]

Kan het nog beter, want iedere show de volgende moet weer beter kunnen. Meer investeren. Kan het mooier? En dat heb ik niet alleen.

[00:19:12]

Vooral ook euh. Waar ik het ontzettend warm gevoel voor heb is de man die al 34 jaar met licht en geluid doet. En die doet zomerse evenementen en zijn zaak ligt volledig op second op moment. Euh, door Corona en euh ja, ik roep honderd keer haar Belme. Als er wat is en die jongen heeft alleen maar gewerkt. Doet me altijd denken aan mijn vader weer. En die was nog eigenlijk nog Constanze dan ik soms. Want ik kon ook wel eens een avond moe zijn op dag jongens.

[00:19:42]

Of soms vanavond anders dat ene liedje even weglaten. Wij waren van wanten. Op dat punt sta ik momenteel te shaken, maar ben Neith ginneken. Mensen hebben betaald en stond die achter de coulissen. Zo helder dacht ik haar je hebt gelijk of ik mijn moeder hoorde zeggen doorzetten en tuurlijk. En dan kwam het er ook altijd weer prachtig uit. Te gek. Uhm, we gaan een stukje verder, dus in je tienerjaren deed je die talentenjacht in de radio.

[00:20:09]

Uhm. Toen kwam er een moment dat je klaar was met de middelbare school. Ja, en toen moest je dus het professionele vak in geraken. Ja, je had al wat connecties denk ik. En je bent toen bij een cabaretgroep teruggekomen onder leiding van Herman Berquin. Hoe? Hoe ging dat precies? Ik kwam eerst bij Henny Oliemolen op aanraden van Uhm van Elly Deal. Euh, ik viel echt in een gat, want wij verhuisden ook van Utrecht naar Zeist.

[00:20:36]

Mijn school zat erop. Euh, ik dacht echt ik word even beroemde zangeres. Maar het enige wat gebeurde was. Ik zat liedjes te zingen aan de overkant, in een restaurantje in Zeist. En dat was het dus. Euh. Niemand zat op mij te wachten. Han Peekel woonde inderdaad toevallig in een flatgebouw aan de overkant waar ik was komen wonen.

[00:20:55]

En ja, die hielp me wel met een elpee te maken. Maar ook die verkocht er maar zes. Dus. Door de gebeurde niks. En euh, ik weet wel dat ik echt een beetje in een gat viel.

[00:21:09]

Dat een beetje maar, want tot dat moment ja, je was natuurlijk al heel erg jong, heel serieus begonnen. Ik denk niet dat er veel meisjes van jouw leeftijd waren die aan dat soort talentenjachten meededen en zoveel uren al thuis maakten om zo'n nummer in te studeren.

[00:21:25]

Ja, je zult ze nu hebben, die kinderen ook. Want ik zie dat wel in die talentenjacht van het jonge jonge kinderen dat je denkt hoou. Die moeten echt ook heel veel oefenen en doen om zo ver te komen. Maar op een gegeven ogenblik stagneert dat ineens. Dat heeft gewoon een paar jaar de tijd nodig om te rijpen. En euh, het is ook een samenkomst. Het juiste moment, juiste lied, juiste publiek of degene die kijkt. En dan dat de boel gaat rollen zeg maar.

[00:21:57]

En euh, voor iedereen in z'n tijd. Moet alleen wel euh. Volhouden dan, want euh. Maar goed, ik was acht en ik was pas achtentwintig toen doorbrak daar. Tussendoor heb ik dus inderdaad twee jaar, maar heb ik ook nodig gehad om te rijpen. Twee jaar Henny oliebollen. Zeer leerzame tijd. Kun je eigenlijk vergelijken met de Kleinkunstacademie, zeg maar een W. Wat gebeurde de. Precies op je achtentwintigste dus. Twintig jaar nadat het vuur was brandde, was ik al drie jaar getrouwd.

[00:22:26]

En mijn man, toen ik vijfentwintig was, riep Ik heb een discotheek, maar we gaan het ombouwen tot theater. Kan jij met Herman Becking, want ik trad nog op met Herman Berquin, samen optreden. Herman haakte af. Uh, die zijn hij doet toch maar niet? Nou, dat theater was net helemaal tenminste die discotheek was net klaar en alles was in gang gezet. En reclame? Nee doe ik niet. Euh. Toen moest ik alleen en mijn man zei oh, dat kun je er wel.

[00:22:53]

Dus die gelooft in mij. Maar die drie jaar hebben wij daar tenminste aan mijn man. Met name zijn hele hebben en houwen ingestoken. Euh. Mijn man is sowieso en het is nog steeds Sinterklaas voor iedereen. Al hier pak aan. Doe ga. Ha of t hebben of niet. Maar euh. Euh dus. Dus dat moest goed gebeuren. Ik had de beste muziekkrant, maar we waren na drie jaar zo goed als failliet toen het hield op die shows die het deed.

[00:23:23]

Toen was ik zwanger. Ik had al een jaar daarvoor een en twee jaar daarvoor een miskraam gehad. Wat ik toch wel heel erg vond, zeg maar. Na vier maanden lag ik alleen in een ziekenhuis en een miskraam. Nou ja, heel erg in de zin van m'n Garnet, dat theater. We zouden dat dus. En ook daarin was ik weer Onze Lieve Heer.

[00:23:44]

Nou ja, je zal wel een reden hebben voor dit. Dat geld heb ik altijd goed kunnen relativeren, zeg maar universum of wie het mag zijn. Alla lieve Heer, euh, jullie beslissen anders hetzij zo. Maar toen ik dus na drie jaar was ik vijf maanden zwanger en het theater was eigenlijk zo goed als failliet. En toen dacht ik Nou Camp Nou 20 jaar geleden gedaan. Alles gegeven wat ik.

[00:24:09]

Uhm, ik heb een hele leuke tijd gehad, want ik had met Herman beklim wel een paar tv dingetjes gedaan. Euh, ik had toch m'n eigen theatertje nog even gehad? Euh, ik dacht weet je, nu word ik moeder. Dat vind ik eigenlijk ook heel mooi. Dus euh. Het is goed zo, nu word ik moeder klaar, maar ik zie me nog zitten aan de keukentafel. Ik schreef nog even liedje, want we zouden nog een paar weken en ik schreef takken straat H&M.

[00:24:34]

Leny Tak staat en ik weet nog je had geen REIM woordenboek. In die tijd. Je had geen computers, niks. Alles kwam vanuit je eigen brein en dat was geaarde platenbaas. Weet je wel dat ik nog een stukje van luisteren? Het komt je waarschijnlijk de keel ook wel uit, maar dan hebben we een beetje een beeld. Is toch altijd al even leuk hoor. Want het zou vandaag de dag nog kunnen, dit lied. Als je het even anders opneemt.

[00:24:59]

De gek leny uit de takken straat.

[00:25:07]

De blote bast. Hier volgt een baantje na Lemey. Versmolt. Jij maak geen trammelant kan vandaag de dag nog veel niet geven mekaar een hand? Absoluut hap. Ik vind het ook te gek. Euh, hoe ontzettend gevarieerd jouw stem kan zijn. En daarin hoor ik inderdaad hoe technisch getraind je bent het. Je kunt bijna elk stemgeluid opzetten en het klinkt natuurlijk. Maar ja, dat ik s. Ik snap nu ook dat als je inderdaad als tiener dus met bandjes heel erg fonetisch al die nummers ging instuderen dan.

[00:25:58]

Dan leerde je ook heel goed denk ik je te verplaatsen in zo'n andere stem. Precies. Precies. En ook gezichtje. Want stemmen komen ook vaak van euh, manier waarop je eraan denkt. Bijvoorbeeld ineens oh ja, die die euh Halsema. Heren burgemeester, wil ik eens effe nadoen denk Energia. Die houdt eigenlijk altijd te kiezen op elkaar, waardoor het ook altijd zo klinkt. Dus je moet ook kijken naar hoe iemand praat. Begrijp je? Ik was me altijd aan.

[00:26:25]

Ook leraren aan het imiteren zoals ik thuiskwam. Euh. Bij ons was dat altijd. Lag ook aan tafel als we met elkaar aan tafel zaten. Mijn broers en zusjes en mijn ouders vooral ook over de klant en dingen. En God heb je gezien, heb je dat? En ik kon ook graag vertellen stemmen. En dat is ook eigenlijk wat ik het liefste doe en waarom ik ook nog steeds acht muzikanten heb. Dat zijn mijn artiesten. Imitaties op het einde van de show kruipen in de huid van wereldsterren van SEA of euh.

[00:26:55]

Euh nou ja, Celine Dion. Ik vind niks heerlijker dan op het einde van de show. Euh, eerst Patricia Paay, gezellig wijntje, pijl en luik en euh even euh. Je vindt het heerlijk om je in al die andere meiden. En dan ga ik storten. En er komt hier komt Celine Dion en dan acht kleine spring John musicals starten en dan op zo'n ronddraaiend decor. Euh euh, de stem en en zo'n lied weer met een grap te maken.

[00:27:24]

Of euh. Wat is precies het verschil tussen een imitatie en een typetje? Een typetje verzin je eigenlijk dat die? Die komt uit het niets op. Maar die komt ook, want die is voor heel veel mensen toch heel herkenbaar. Dus iedereen kent Leny. De takken straathonden zijn eigenlijk eigenlijk die takken. Straat heb ik toen ook geschreven. Die keukentafel puur perrongeluk. Voor t eerst dat ik Utrechtsch deed. En euh, ik deed dat omdat oliemolen en Herman begin allebei.

[00:27:52]

Die hadden het alleenrecht. Die deed het Utrechtsch, dus daar ging ik niet tussen zitten. Snap je, maar wij spraken te horen gekregen. Je bent nu Herman. Maar ja, precies. En wij spraken thuis. Absoluut niet. Mijn vader was van Noord Holland en moeder van Hillegom, Hillegonda. Zwaar waren Abyan. Mijn vader was zelfs heel erg van normen en waarden. Die zouden het Utrechtsch naar het Front, die nooit zo leuk. Ik doe dat maar niet.

[00:28:14]

10. Hij zag me liever mooie liedjes zingen, zeg maar. Maar euh, dus. Dat was alleen hardfruit dan. Dat ik eigenlijk voor t eerst zo'n Utrechts nummer ja, ik had. Was ergens op een verjaardag geweest en dat was op Hoograven. Zaten ze met jaren pizzo op mekaar te roddelen? Mijn mekaar, hij weten wij al en dan doe je dat. Nou ja, en ik vind het mooi, want eigenlijk is het zo dat na 20 jaar daar keihard vuurwerk en naar hunkeren.

[00:28:38]

En ook met die enorme druk op de schouders van dat theater dat je echt in jullie familie zat en vol moest. Dan word je ook nog moeder en al die miskramen achter. Dus ontzettend veel frontvorming, duivenkot, stress, ongeluk gehad en op het moment dat je zelf denkt van nou uhm, ik weet eigenlijk niet of het nog allemaal gaat lukken. Nee, dan vind je dus de ronde som. Ik zie eigenlijk steeds ook ik bedoel ik. Ik zeg dan gelovig inderdaad, ik heb ook altijd een kruisje om.

[00:29:06]

Maar je zou net zo goed kunnen zeggen dame, ik heb groter spijt voor iedereen die ook niet gelooft. Want volgens mij geloven we diep dan allemaal in iets wat, waar, hoe je het verwoordt. Maakt niet uit hé. Let it be. Maar ik zeg nog steeds onze lieve Heer. Euh bedankt. Want ik zei toen ook. Nou ja, theater is failliet. Nou, eigenlijk niet meer. Ik schreef nog even dat liedje. Eigenlijk misschien wel in dezelfde periode.

[00:29:32]

Dank dankjewel. Maar nu ga ik moeder worden en dat was in die tijd ook zo. H Je ging niet als je moeder was nog op het toneel staan eigenlijk. Nee, was een andere tijd. Nou ja, dat is denk ik een heel interessant punt. Euh, dat is denk ik ook een van de redenen waarom er weinig generatiegenoten van jou zijn die zo groot zijn geworden. Theater? Ja, wat dat betreft sta je wat mij betreft wel op een eenzaam platform.

[00:29:53]

Er is geen enkele vrouw van jouw generatie die zoveel publiek trekt, nog steeds op dit moment. Dus ja, de. Ergens is er iets gebeurd wat jou inderdaad anders heeft. Maar ik sluit, zeggen anderen. Ik blijf zeggen dat het toch een soort dat geloof in mezelf is, of wat voor soort geloof je het ook mag noemen. Nogmaals, er helemaal niet voor katholiek of dat. Het is allemaal. Het is toevallig mijn basis. Feest in de veelste gewoon dat je dit moest.

[00:30:23]

Ik heb ja, maar ik denk vooral ook. Kijk maar naar de sigaret of dat soort verhalen. Op moment dat je zegt ik ben heel leuk bezig geweest, ik ben. Ik ben altijd ben ik gericht geweest op om dat te bereiken. En dat heeft me bezig. Houden ben ik gelukkig in geweest. Alleen ik heb nooit die hoge stap bereikt. Ik heb er wel enorm om gevraagd, maar helaas niet gekregen, denk je dan. Dan zeg je toch bedankt daarboven.

[00:30:50]

Nu word ik moeder, ben ik eigenlijk ook heel blij mee. En euh, dankjewel. Ik heb toch een leuke tijd gehad. Vanaf die tijd tel ik ook eigenlijk mijn carrière, mijn veertig jaar. Ik heb meer gekregen dan ik heb durven. Op durven hopen, ik bedoel ik. Ik dacht toen mag ik nog even een jaartje of twee? Maakt mij niet uit. Maar euh. Ha. Euh. Goed. Die hit. Ik stond met zo'n dikke buik te zingen.

[00:31:16]

Live! Takken straat. Ja, als ik het goed begrijp. Als als Leny niet was geboren, dan was er wel weer iets anders geweest. Maar het had niet anders. Nee, dat was daar mijn carrière gestopt, want dat was mijn grote euh of nooit begonnen. Dat was mijn grote doorbraak. En eens ik was de hele dag op de radio en takken straat voor iedereen wat moest brengen. Niet dat dat geen succes was geworden. Dan denk ik dat het kind ja misschien wel was thuisgebleven.

[00:31:45]

En dan had mijn man gezegd kon euh, we maken we nou alleen discotheek en de. We gaan niet meer. Al die muzikanten betalen al die liedjes en dan was ik graag bij mijn kindje gebleven. En euh. Want ja, het kan wel allemaal tegelijk. En met name de eerste euh ja, ik. Ik zie me nog euh.

[00:32:03]

Ineens was ook alles wat ik in die drie jaar daarvoor had gedaan. Ik had de show geschreven. Daarvoor twee shows tien in mini verpakking had ik ook nog gedaan. Ineens zat het stampvol en we konden de kaarten niet aandragen. En iedereen wilde. En euh. John de Mol. Jong broekje, eigenlijk net zo oud als ik. Die stond op de stoep. Euh, die euh. Begon euh, net zijn eigen bedrijfje. Ook die ging mij de grote theaters in brengen.

[00:32:28]

Nou ja, daar kwam ik in Rotterdam. Ja 10 5 dagen uitverkocht. Euh, in een ochtend tijd. Of want je was de hele dag op de radio en iedereen en al die dingen. Ik had daarvoor ook al een elpee uitgebracht, maar die had ook niks gedaan. Niet echt veel. Maar ineens werden daar daar 60.000 van verkocht. En iedereen, euh. Euh ja. Daar zaten allerlei types op. Hij kan wel zeggen dat ik rook.

[00:32:50]

Dat stukje had ik ook al.

[00:32:52]

En euh, led colletjes. Ja, en helemaal viel alles op z'n plek. Ineens was het als een puzzel. Pam pam pam je doorbraak iedereen. En ik kon crucial maken voor een grootschalig jouwen. Nou ja, ik heb zat dit. Dat dat euh maken een ja en zouden zo beroemd. Maar ondertussen was er dus wel een baby thuis. Baute allerliefst en nog een groot schat. Ik heb twee schatten van dochters, twee harstikke lieve, leuke meiden en intussen zes kleinkinderen ook.

[00:33:21]

Dus euh, ja, hoe was het in de tijd? Waren de mensen die jou hielpen met oppas?

[00:33:25]

Ja, mijn man moet ik zeggen, is daar ook eigenlijk weer de grote motoren geweest?

[00:33:31]

Want wat ze eigenlijk heel modern voor zijn.

[00:33:33]

Ja, mijn man was heel erg van Uhm. Die kan goed organiseren. Vooruitdenken. Ik ben behoorlijk ad hd van ik bedoel. Ik denk altijd dat ik 17 dingen op een dag kan doen. Ik ben ook altijd Garenne loop gaan. Oh, doe ik ook nog? Ja, ik kom. Ja, M. M. En mijn man teen. Dat gaat je niet lukken. Dan moet je zo doen en dus een kindermeisje geregeld. En euh euh.

[00:33:58]

Ga jij dan maar met John de Mol dat doen? Dan kan ik het theater. Ik bedoel hij was ook niet jaloers of moeilijk van nee, dat wil ik doen. Of euh, ik heb het toch opgezet, want hij heeft eerlijk gezegd zijn hele erfenis de eerste jaren daar doorheen gejaagd om mij. En hij deed dat samen met Ben van den Brink, de horeca manager van dat gebeuren. En da's nog steeds een hele goeie vriend. Vreselijk gelachen in die tijd ook, want wij zaten zogenaamd die eerste drie jaar altijd al wel uitverkocht.

[00:34:28]

Maar ze zaten meer de hele dag te bellen op kantoor. Euh. Bedrijven bellen. Uhm ja, heel mooi show. Tineke Schouten Zo. En we waren uitverkocht. Maar zijn directeur ziek geworden en we hebben. Ja, we hebben tachtig kaarten over. Die mogen nu voor de helft van de prijs. Niks voor jullie bedrijf. Nou, we gaan er volgend vragen. Nou, dan zat het weer stampvol. Maar ja, er moest geld bij, dat wel.

[00:34:53]

Maar dat is wel schitterend dat er niemand is die dat. En alles regelen thuis. En het lijkt me ook stressvol als iemand o als je man dus inderdaad zoveel de eerste jaren studeren.

[00:35:04]

Ja nou ja, het heeft hem ook wel eens een beetje opgebroken enzo. Want hij is eigenlijk lijkt die heel nuchter en euh. Maar euh. Daarom ben ik ook al eenenveertig jaar getrouwd. Bedoel overal heb je wel dipjes. En en en. Best wel moeilijke tijden, maar ik ben hem wel altijd super trouw gebleven. Ik bedoel ik zou ook nooit. Ik zeg altijd vreemdgaan komt niet meer in mijn woordenboek voor. M vind ik sowieso niet kunnen, want vind dat niet eerlijk.

[00:35:32]

Geef mij maar 1. Sowieso euh, ik weet niet, is hij van mij de enige geweest omdat ik hem daarin ook trouw blijft, me prachtige kinderen gegeven en prachtige carrière gegund. En euh, heel veel mannen kiezen voor zichzelf en hij is echt een euh, want dat gaat een euh, een ridder.

[00:35:52]

We nemen even een stap. We hebben al een aantal watervallen en stortvloed aan over ons heen gekregen, maar dat ga ik nu weer doen. Want ja, inderdaad 10 keer je je. Je kunt klets ik teveel onnozel matig moest worden. Dat vind ik echt prettig. Nee, d'r is ook ontzettend veel te bespreken in weinig tijd. En uhm nam me met stortvloed bedoel ik vooral dat in die veertig jaar is er zoveel gebeurd dat zodra je dat achter elkaar gaat zetten wordt het meteen heel erg veel.

[00:36:20]

En uhm ja, ze noemen jou de koningin van de typetjes en de typetjes zijn ook iets dat in jouw hele carrière heel belangrijk zijn is geweest. Uhm, en die bovendien. Euh ja, voor heel veel mensen. Nou ja, het beeld van Tineke Schouten. Euh ja opwerpen. En ja, daarom zou ik zeggen laten we even luisteren naar een aantal van die typetjes achter elkaar. Euh dan? Dan krijgen de mensen die er niet zo goed kennen een beeld van hoeveel kanten dat opgaat.

[00:36:53]

Dan zie je mij nog tot ze mij nog kunstjes of shotte nog meer wie of tot ik waar dik is ook al eens een keer geweest. Was dit nou nog steeds dezelfde weinig?

[00:37:10]

Siza KP's Uiteraard heersen zij Rebecque weer van de partij.

[00:37:19]

Al waren er vaak dat gold niet goed te vaak de relation rollertje, maar hij kan maar mevrouw Caelen gaan rusten.

[00:37:29]

En Cheryl jongen.

[00:37:32]

Hier heb je eenmaal sociaal die hele Rogan nodig hebben om te ruiken.

[00:37:38]

Dit leid ik eigenlijk even in omdat ik me voor kan stellen dat precies deze fragmenten ook op een bepaald moment wel een beetje tegen gaan staan.

[00:37:47]

Misschien ja, dit is gewoon wat je veel euh terug hoort. Nou kijk v d e. Het heeft me ook mijn carrière gebracht zeg maar. Maar ik kan me voorstellen mensen die euh ja, wat ik hetzelfde heb bij een man als zo'n groep. Euh normaal. Weet je wel euh, dat je niet goed komt weer met met dat watertje.

[00:38:08]

Bennie Jolink, Bennie Jolink precies.

[00:38:11]

Geen twijfel als je misschien de keurige Normaal zit praten dat je denkt. De aardige man begrijp je. Dus dat kan voor mensen met zon in een soort beb.

[00:38:22]

Ja, ik zie in gedachten wel altijd mijn euh, m'n vader. En die was erg van, want zijn hele familie zou gezegd hebben ja artiesten. Dat was het niet. En euh um, die moest zeker geen artiest worden. Moest studeren. En euh. Mijn vader was erg van normen en waarden en je keurig gedragen en zo dus. Die kon wel als je in de zaal zat met rode oortjes. Na afloop kwam met dat ene stukje dat vind ik toch niet zo leuk.

[00:38:50]

10. Dat moet je niet. Weet je wel een beetje. Zo had hij altijd wel een beetje kritiek op zeg maar.

[00:38:56]

En dat voel je lekker in mijn rug ook altijd nog wel een beetje. Denk ja, is dat wel leuk? Of hoewel euh, ik ook wel leuke Beppie heb gedaan?

[00:39:06]

Maar ik kan me ook niet voorstellen dat je dat niet met veel lol doet, want dat horen schrijft ze het laatst.

[00:39:13]

Zoek je dat vertellen? Als ik show schrijf en dan is het altijd weer dat mijn fans me bellen, zit toch wel een Bep Lachebek. In een volgende tak staat of oma oortjes. Dat is ook een Utrechts stipje dat ze die roffelende schoonmoeder. En die zit er toch wel in na de Digna.

[00:39:28]

Zou je het durven om een hele theatershow te maken waar geen enkel typetje in voorkomt?

[00:39:34]

Zou ik wel durven, want dat heb ik ook gedaan toen ik 18 19 jaar was. Toen droomde ik daar nog steeds van om zangeres te worden. Ik zat bij oliemolen, maar oliemolen heeft mij geleerd. Henny oliebollen. Ben je gek? Theater in zijn totaliteit, dat is het. Je wilt toch geen? Maar ik had eigenlijk liever een Miss Montreal of hij tikkend of een Ilse langer geworden. Zo zag ik mijn carrière voor me toen ik zestien was.

[00:39:58]

Dat was voordat je doorbrak. Ja, dus toen was ze nog niet de druk van het publiek. Ik kan me voorstellen dat als je nu een voorstelling zou maken zonder typetjes erin, dat veel fans teleurgesteld.

[00:40:10]

Precies dat zou mijn angst zijn dat dat mijn publiek teleurgesteld is van hij. Komop, we willen wel lachen he? En euh. En ik, maar vooral ook omdat het immuunsysteem zit.

[00:40:21]

Nu ik het te lekker vind om euh, ik bedoel, zou ik nou 4 5, 6 7 liedjes achter elkaar.

[00:40:31]

Allemaal mooi en droevig en mooi in de lente. Ten eerste denk ik moet dat nog met dat ouwe hoofddeksel. Zoveel mooie prachtige meisjes tegenwoordig is plezierig om naar te kijken. Mooi liedje te horen zingen en uh. En en. En ten tweede denk ik dan zo zo saai. Na tien liedjes weet je het dan wel?

[00:40:51]

Ik zou euh wel. En dat doe ik ook wel. En dat is eigenlijk ook mijn plan nu zeker in deze korona tijd. Alleen met de pianisten doe ik ook wel.

[00:41:02]

Tineke Schouten en Pluim. Precies die luchtigheid is dus toch belangrijk. En dat kan ik wel.

[00:41:08]

Alleen met de pianist ook net zo hard. Want euh, dan doe ik ook wel eens sketch. En dan doe ik ook standup comedy. Gewoon als mezelf een verhaal over thuis of wat dan ook, of dingen die me bezighouden. Het gekke is, dat is het enige jammere. Dat vind ik wel jammer van de afgelopen veertig jaar. Ik ben natuurlijk altijd door de commerciëlen uitgezonden en uhm. Ja, die um die knippen omdat er zulke blokken reclame tussen zitten.

[00:41:35]

Dat is al muziek en dingen. Ja orkestje maar even uit dit maarhij. Verdomme even zo'n sketch. Lachen. Doe maar eens die knip en expres de mooie stukjes.

[00:41:42]

Juist om een hele continuiteit uit de show. Maar goed, ik ben blij als ik nog iets kwijt kan aan televisie zeg maar. Want uhm jee, die die die hele flauwe wordt eruit gehaald.

[00:41:55]

Ik heb met name de laatste 4/5 shows en andere shows met een verhaal van A dat er voor de pauze na de pauze en is.

[00:42:02]

Jammer als dat een beetje wordt verknipt en het lijkt alsof de media probeert om jou minder diepgang te geven krijgen.

[00:42:10]

Misschien had ik wel eerder moeten zeggen. Euh, geef ze. En zonder dat er reclames tussendoor komen, neem ze maar. Ik heb zelfs in Korona tijd gezegd ik had n show en euh Nederland n.

[00:42:26]

Je mag hem voor een heel, heel mooie prijs hebben. Het geld mag maar naar Moldavië.

[00:42:34]

Zelfs B wouden Moldavië. Nou, omdat het. Het was toendertijd met. Met Jan Jan Slagter zeg maar ja en euh ja, toen bleek ik toch niet. Nee ik past niet bij euh Nederland. N. Euh. Daar kunnen ze mij. Dit is toch teveel? Uhm ja nee euh. Het is niet voor ons publiek. Dan denk ik nou ja, ik ben de beste belastingbetaler afgelopen 40 jaar van Nederland en euh wordt ook betaald van mijn belastinggeld.

[00:43:06]

Maar nee, nee, want het is toch niet een kijk en dan zeg ik vergelijk. Nee, t is niet puur persoonlijk genoeg. T Is niet euh ja. Maar een zondagmiddag even uitgezonden worden. Nou ja, dan zeg ik nee, dan ben ik te goed voor sorry. Dus dan houdt het op. Ja ja, dat is heftig. Dus dat ergens ben je dus nog steeds van een soort strijd aan het voeren.

[00:43:31]

Maar dat zijn de vooroordelen. En misschien inderdaad de mensen die alleen de Utrechtsch Types kennen of euh. En het is ook niet erg. Iedereen leeft vluchtig en snel en voor alles is een tijd. Ik ben ook helemaal niet bang dat dat niet goed komt ofzo. Begrijp je dat? Euh. Het is ook geen strijd. Nee ze de Jong.

[00:43:52]

Beetje. Voor mij is het allerbelangrijkste veertig jaar mijn publiek, want daar heb ik het voor gedaan. Mensen, want dat zit ook wel in mijn aard. Mensen opbeuren mensen. Euh, ik ben wel. Dat gaat ook een aards bemoeial. Als ik op straat een kind zie wat de zin niet krijgt of huilt of iets, ben ik bijna geneigd om te zijn. Zeg ik het even voor je geef of moet ik het? Ik weet niet ik. Ik wil altijd iedereen blij zien en geen nee.

[00:44:18]

Ik wil mensen laten lachen.

[00:44:20]

En ook een goede avond bezorgen.

[00:44:22]

De vloek van de entertainer? Ja, we gaan naar een fragment. Tevens het laatste fragment. Uhm.

[00:44:28]

Van een meer recente show op 3 helemààl shows. Moet niet gekker worden. Gewoon T-splitsing inclusief. Oh ja, die was daarvoor alweer. Dat was iets lossere show, een imitatie van de tel kwijt. Tol die in 24 shows. Dat kan ik me zeer voorstellen. Ik heb pas twee voorstellingen gemaakt en ik weet nu al niet meer wat ook wel willen. Welke soya.

[00:44:52]

Jessica Nogwat lijkt die gekwaak gelobd. Ik ben verzot op de voorschool. We lieten dit horen, dit fragment van Lady Gaga. Euh, om om ook een beetje de toekomst in te leiden. Maar ja euh, Lady Gaga is een artiest. Euh. Van vandaag de dag ook alweer een paar jaar geleden dat ze op haar hoogtepunt zat. Maar uhm, b.

[00:45:28]

B. Ben je zo snel over je hoogtepunt heen? Moet ik zeggen in dit vak. Is vandaag de dag helemaal zo. Lady Gaga is natuurlijk een fenomeen. En toch ja, als. Als je dan een jaar effe geen hit wordt of soul is het o die is weg. Maar dan denk je. Nee, die zijn normaal niet weg. Die je die die die zijn nog steeds evengoed. Maar wil je vandaag de dag mensen zijn kort van memorie die alles moet.

[00:45:50]

Snel en vaak en veel ben je veel bezig met met The relevant blijven. Dus hoe ga ik met mijn tijd mee?

[00:45:56]

Ik probeer wel actueel en modern te blijven. Dingen die mensen bezighouden vandaag de dag en ik ben gewoon een. En ik woon in een wijk van de tweeëntwintig huizen in in Almere. Over groei. Euh, allemaal ook jonge mensen. Euh. Dus je praat mensen die we ik. Ik weet wel wat er leeft met mijn dochters. Ja, ik trek veel. Dat zijn mijn nou ja, vriendinnen en je blijft altijd moeder. Maar ik hoor wat leeft.

[00:46:22]

Ik zie. Kom op bij mijn dochter in Laren. De vriendinnen die ik hoor, waar mensen zich mee bezighouden uiteraard.

[00:46:28]

Juist. We hebben het al een beetje af en toe over het geloof gehad. Ja, inderdaad, jij. Je draagt altijd een gouden kruisje. Ja, zou je ook kunnen zeggen dat dat wat jij doet in het leven dat het best van misschien lijkt op het zijn van een priester die mensen weg vindt? Alle euh. Ik. Het is niet voor niks dat de theaters zo vol liepen. Men gaat niet meer naar de kerk. Men gaat luisteren naar wat Youp van t Hek te zeggen heeft.

[00:46:52]

Of Guzman, of nou enorme berg aanstormende cabaretiers. Ja, nou, ik ben wel meer van de lachende kerk. Beetje vrolijk. Ik ben niet met het vingertje of euh.

[00:47:06]

En ik hou ook niet van het afbranden van andere artiesten. Begrijp je van het euh. Euh. Of of of mensen afbranden?

[00:47:14]

Nee, maar niemand weet waar mensen naartoe gaan en om steun van te krijgen, maar meer van euh, relativeren, lachen.

[00:47:22]

Maar ik doe dat dan liever in de vorm van een mens voorhouden die wat je buurvrouw zou kunnen zijn en waarvan je de nare trekjes of de leuke trekjes of de liefdevolle trekjes herkent. We zitten nu nog steeds helaas midden in de corona tijd. Ja, uhm, ik mis mijn werk.

[00:47:41]

Ik mis mijn blik van de toekomst inderdaad. Ik denk dat je zelden zo lang niet hebt opgetreden, of juist nog nooit.

[00:47:49]

In het voorjaar vond ik het prachtig. Moet zeggen, die eerste maand dat ik dacht ik heb nooit een voorjaar gehad, want dat ik. Ik had nog veertig shows te gaan. Drie maanden dus. Euh, dat is druk. Zou je nu kunnen voorstellen dat je nooit meer in het theater staat? Ik praat tegenwoordig speelt dat vaker domme gedachten. Ik denk ba. Nee, vind ik niks.

[00:48:10]

Ik wil wel blijven. Zouden met jou gebeuren als je niet meer zou kunnen optreden. Nou, ik heb natuurlijk vaker wel bijvoorbeeld eens in de twee jaar schreef ik een nieuwe show en dan was ik ook de hele zomer hartstikke druk. Euh, dan had ik ook bijna geen zomer, zeg maar. Want ook dat is veel werk. Altijd een last op je schouders. Iedereen zit te wachten. Vijftien man, decorbouwers, dingen. Wat ga je doen? Wat ga je maken?

[00:48:32]

Maar ik heb geleerd en daarom kon ik ook altijd een nieuwe show schrijven. Tijd gaat snel. Of je nou drie maanden hebt, vijf of acht of tien het. En dat weet ik nu ik eenmaal een pensioengerechtigd ben. Hoe snel gaat. Tijd dus. Of je nou niks doet of wel wat moet doen.

[00:48:52]

Ik moet naar een deadline toewerken en dus een nieuwe show kwam me altijd en helemaal niks meer doen. Ja, ik weet dat ik altijd als ik dan weer het podium op kwam na drie maanden of vier.

[00:49:04]

Hé jongens, ik heb jullie gemist, maar medewerkers zich de hele zomer niet gezien. Jij gaat snel gegaan naar jongens. Het leek wel gisteren ja.

[00:49:11]

Nou heb je het leuke ja ook allemaal allemaal leuk gehad. Nou, de brandweer. En dan ging je weer. En met een soort lieve voor draaien sluiten we af.

[00:49:19]

Dat is heel symbolisch. We gaan gewoon weer begraven. Wat er ook gebeurt, er komt weer iets nieuws en een nieuwe show. Tineke, ik wil je ongelooflijk bedanken. Ik vond het ook zeer verhelderend en inspirerend gesprek. Ik wil ook zeggen dat uhm ja, door de korona tijd moet ik nu soms twee keer op een avond optreden. Heel erg veel over geklaagd en gezeurd bij veel collega's. Die waren allemaal heel erg meelevend. Je bent de enige die inderdaad heb gezegd.

[00:49:44]

Kom op, stel je niet aan. Twee keer dat hartstikke goed te doen. En ook dat heeft me heel erg geholpen. Zo echt waren mijn jongens. Ik ben het met je eens. Moe, moe zijn we toch wel? Zo is het en zo is het. Ik moet ongelooflijk nodig plassen, dus we gaan afsluiten. Tot ziens.

[00:50:00]

Luister je liever met beeld? Ga dan naar het YouTube kanaal van Embryo Radio 2. Volgende week zitten Patrick Décor en Jan Jaap van der Wal hier. Vond je dit nou een leuke podcast? Laat een recensie achter en vergeet om niet een. En volgens Spijkers met koppen. Instagram en Facebook. Voor nog meer kan worden.