Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:00]

Laat ik het zo zeggen als ik er over 10 jaar nog woon, worden er over twintig jaar oud genoeg. Maar het zou ook kunnen dat ik over tien jaar niet meer woon. En weet je dat de Alvis dit? Is dit de diplomatieke antwoord of is het? Dit is mijn Vlaamse antwoord? Ja, maar ze komt terug naar Nederland.

[00:00:15]

Hallo lief mensen, welkom wij in de kop van een podcast waarin cabaretiers van het BNN VARA radioprogramma Spijkers met Koppen in gesprek gaan met hun grote inspiratiebron uit de cabaret wereld.

[00:00:25]

In deze aflevering vraagt Patrick Mekorot Jan Jaap van der Wal het hemd van het lijf. Dit is in de kop van. Leuk dat je luistert vanuit het Dooppeter Theater. Praten ik Patrick Medekoning vandaag met Jan Jaap van der Wal, cabaretier, comedian, columnist, teamcaptain, Fry's Vlaming, Nederlander alles. Hoe moeten we je omschrijven? Columnisten is alweer lang geleden hoor. Ja dan vinden dat vind. Dat vind ik wel een beetje. Dat mag niet meer. Dan ben je hem mist.

[00:00:59]

Is toch een beroep, toch zijn beroep? Ja ja. Heb je het beroepsmatig gedaan? Of voelt een beetje Dedeckers met koppen? Maar maar maar. En voor NRC drie en drie weken geloof ik maar even dat Spijkers. We moeten toch meteen af hebben, want dat is de scoop van vandaag natuurlijk. We weten Felix gaat weg en jij gaat het overnemen toch? Jazeker. Ja, ik ben oud genoeg. Nu zijn ze om het om het over te nemen er volgens mij niet volgens mij.

[00:01:21]

Je hebt het een tijd gepresenteerd. Ja, ik heb uhm. Ik weet niet meer wat niet. Maar ik heb toch drie jaar volgens mij dat wel gedaan. En dat was heel, heel erg leuk. Was ontzettend leuk. Maar ja, het is de. En en uhm. En toen heb ik wel gezien. Wat een ongelooflijke geweldige man die Felix Meurders is. Super grappig en euh. Maar waar moet het standbeeld van Felix Meurders gaat het? Daar is bijna geen ruimte voor.

[00:01:44]

Nee, nee, dat is niet de enige onomstreden man in Nederland nog waar we eigenlijk in horen. Ik zou zeggen waar een beeld van JP Coen weg ja, of Maastricht. Dat is wel zijn plek. Dat is waar. Laten we die mazzel vandaan. Maar toch als wij, als we als je een labeltje moet kiezen of zeg je. Ik ben er gewoon helemaal niet van. Wat? Wat voelt het meest op z'n plek bij? Ja, en.

[00:02:02]

Dat is wel in de basis. Zo heb ik door willen we leven midden Coronet eindelijk een paar keer weer opgetreden. Ja, dan voel je wel dat het wel is ofzo. Ja en dan? En dan? Als je dan nog tussen cabaretier en comedy moet kiezen dan. Dan wordt het steeds meer comedian. Meer ja want, want programma's die gemaakt hebben gaan vandaag naar wat fragmenten luisteren ook. Maar die zijn toch ook wel zeker die soloprogramma? Zijn toch ook behoorlijk cabaret?

[00:02:26]

Ja, da's enorm kan waren geweest. En en en nog steeds wel. Het is echt een. Het is echt een miner DTL, maar het is wel zo dat dat ik op een gegeven moment in die cabaretshow zat, ik wel gillend in een soort jurk vast ofzo. Het was wel zo, lag echt muurvast je jurk van wat ook. Dat de teksten helemaal vast. Ja, en dat je dit nou na dit is de show en het weer.

[00:02:48]

Het werd heel belangrijk en dat is het nog steeds wel. Maar door doordat je comedy bent kun je de net iets losser mee omgaan. Kijk, het is ook. Het is ook niet waar dat we dat comedians alles van a tot z improviseren. Nee, dat is natuurlijk ook onzin, want je hebt altijd stukken waarvan je weet. Maar dit kan ik doen. Alleen volgordes en zo daar. Daar ga ik iets iets makkelijker mee om. Nu ja, zo grappig, want wij hebben elkaar n keer in ontmoet bij UH in in Diligentia en Pepijn.

[00:03:14]

Een politieke avond waar we cabaret moesten maken. Ik weet waar ik kwam met mijn totaal uitgeschreven teksten. Ik was alleen maar bezig om die zinnen. En jij zat zo naast zo'n enorm grote plant op een bank met een met een paar aantekeningen jez en een paar zinnetjes. Een beetje lol te maken om je heen. Toen dacht ik al vaak het is echt een totaal andere manier van optreden. Ja, ik denk dat ze ook wel ontstaan en dus dus dat de de eerste jaren euh.

[00:03:38]

Zat ik ook zoals jij maar. Maar op gemend is er een soort klik gekomen dat ik wel dacht nou ja, ik moet gewoon naar m'n zin hebben ofzo. En en en ontstond er veel meer op toneel. Dus ik heb. Ik heb wel eens een show uitgeschreven thuis, maar dat was echt zonde van mijn tijd. Dus ik moet het. Ik moet een idee hebben en denken Aja, en dan ga ik gewoon ook toneel dat uitspreken. En dan?

[00:04:01]

En dan lukt het vaak of soms ook niet. Maar daar voel je toch aardig. Zit wel wat in en dan ga je. En dan ga je toch ook doorwerken?

[00:04:07]

Ja, ze in zin hebben in dingen. Geldt dat ook voor interviews? Vind je dat? Moet je eens? Nee, nee, nee, dan kan je dus.

[00:04:14]

Ik vind dit heel leuk omdat je omdat wij collega zijn, omdat we elkaar ook niet zo vaak ontmoeten. Dus dat vind ik dan een eer. Het is voor spijkers met koppen dus precies. Gaat er altijd ergens iets in mij toch? Harde klokken. We gaan wat fragmenten luisteren en beginnen bij euh. En ja, van jou ook nog beginnen bij een fragment uit een programma zonder band. Ja uhm, laten we luisteren. Ja is goed, ik moet het.

[00:04:35]

Ik moet het aanzetten. Dat vind ik al een enorme verantwoordelijkheid. Heel indrukwekkend. Precies. En met en met kleurtjes en met cijfers. Alsof ik echt werkelijk niks kan. Ja, daar gauw Nederland beginnen we mee. Miezerig, misselijk makend mannetje met ongelooflijk lelijke, domme rotkop. Jij zielig zo vleugel komt met je dikke hazenlip. Wie denk je godverdomme wel niet dat je bent. Japie van de kwal, achterlijke jacque mieren neuken eerste klas, verraderlijke enis beer.

[00:05:05]

Weet je uitgesproken kwetsende mening en iku van een komkommer. Ik zie ook dat Spijkerman verschijnsel van de plaats voor de hersens hier allang opdoemen. Al valt heel Nederland over hem heen en wil hem weg hebben van de buis. Jaja moet en zal immers een lelijke kop op de buis. Ik dacht ik ga mezelf is een Cocalic.

[00:05:23]

Ja, ik dacht te beginnen met een stevig frame is leuk. Ik had het misschien niet allemaal op moeten typen ingedeeld maar. Maar dit is uit 2000, acht jaar oud, terwijl dit haar. Dit zou je toch ook gewoon nu n op n weer kunnen opschrijven? Of. Of is het voorbij met dit soort scheldkanonnades? Zou ik voor een deel zoek ik het al lang niet meer op. Ha dus. Dus twitteren zo. Natuurlijk ben ik helemaal niet mee op.

[00:05:46]

Uhm, maar dit was in 2008 en dit is na dit. Dit is na de oudejaarsconference van 2007 en die deed nogal wat stof opwaaien. Oké, ook dat soort. Dat soort internet dingen. En inderdaad is 2008. En het is nu 12 jaar later. Maar dit soort fenomenen zijn nu normaal. Maar toen was het nog wel euh. Werd ik daar voor het eerst wel mee geconfronteerd. En wat deed dat? Ja, dat vond ik toen wel heftig jaar.

[00:06:12]

Dus ik. Ik heb daar toen ik heb daartoe afgelegen, zeg maar de eerste maanden zo na die Oudejaars show. En dit was in het najaar van 2008, maar in het voorjaar. Ja, dat was wel een flink pittige tijdje om. Ik had dat nog nooit eerder meegemaakt. En uhm dus. Dus ik schrok daar gewoon heel erg van. En inmiddels uh, waar en wat? Wat? Wat deed dat anders als je zegt ik schrok daarvan, want je.

[00:06:37]

Want jij bent ook. Je staat ook bekend als iemand die met enorme bravoure van baan het podium opgaat. Alles zegt. Maar dit doet het. Dit maakt hier dus kwetsbaar. Ja, nee. Kijk 2008. Euh. Ik was eigenlijk uh uh. Tot 2008 was het eigenlijk een redelijk opgaande lijn qua carrière, maar een en echt. In 2005 speelde ik gewoon de twee shows op een avond in grote zalen. Uitverkocht, weet je wel. En euh, het kon niet op.

[00:07:08]

En toen ging ik die ouwe diashow doen en daar had ik wel een bepaald idee bij. Wat ik daarmee wilde. Maar dat was niet het idee wat de mensen thuis hadden. Dat ze dachten dat ze zouden kunnen verwachten bleek achteraf. Of tenminste voor een deel dan. En en toen kwam die enorme. En toen kwam er een enorme haat los. Want toen zaten we al redelijk in het gepolariseerde hoor. Dat was toen al redelijk aan de hand. You it.

[00:07:34]

Ik wilde iets later met je of hem. Maar laat we toch als je, als je het nu zo noemt, je je bent die oudejaars ook gaan doen, eigenlijk op een totaal andere manier. Jij dacht ik ga iets, ik ga een klein podium, je middenin een. Je hebt ook je eigen vorm gevonden. Wat eigenlijk een een standup oudejaars gemaakt toen.

[00:07:50]

Ja, ik heb toen in een cirkel gespeeld en dat had ermee te maken dat Wouter Bos in die tijd uhm, lijsttrekker van de Partij van de Arbeid was en een minister president wilde worden en toen al van die Thornhill dingen deed.

[00:08:04]

Dus die deed dat wat Klaver nu en dus ook een achter een Menso. En daar dus die vorm. Uh, had ik een beetje overgenomen en het was zo dat dat wij. Want dat ben ik en mijn regisseur Ruut Weissman destijds. Ruud was wel heel erg van. We moeten nu. We moeten een verschil maken. Dit is de nieuwigheid. Dit is de nieuwe generatie dit jaar. De Jager hield jarenlang Jouck gehalten en nu gaat Jan-Jaap dat doen. En ik had de.

[00:08:35]

Ik ging dan wel in mee, zeg maar alleen ja. Ik was nog heel erg jong dus, maar in mijn in mijn hoofd was ik gewoon wie ik was. Dus ik tegenwoordig wat ik deed. En ik was juist door de VARA gevraagd om dit te doen, omdat ik wel wat durfde te zeggen op toneel. Omdat ik wel een mening had, omdat ik ook wel een politiek euh grap maakte en zo. Dus daarom vroegen ze mij. Maar was het?

[00:08:59]

Was het dan, want je hebt en vroeg. Achteraf gezien was het veel te vroeg, zeker als je als je later terugkijkt naar H. Ik bedoel. Ik vind de clou juist leuk, maar ik vond die van Herman Finkers mooi, ik vond die van Theo ook maar. Maar dat is dus dus maar dat ze allemaal ouderen, oudere mensen. En en je je hebt. Ik denk dat de oude Yasuo zeker toen nog. Dat is toch. Dat was een soort monument.

[00:09:26]

Wat dan? Het land bij mekaar moet brengen op oudejaarsavond en daar? Daar zit een soort gewicht aan wat nooit aan iemand van achtentwintig kan hangen. En toch.

[00:09:35]

Je hebt bij één van die oudejaars heb je ook nog euh.

[00:09:38]

Dit gezegd en over 10 jaar dan kom ik weer over 10 jaar. Dan doe ik weer de oudejaarsconference. Wen er alvast maar aan. Schrijf maar op in je agenda 2019 en dan kom ik hier naartoe. Want ik. Ik hou van deze plek. En dan? Nee, dan loop ik rond. En dan zeg ik ook geen met Geert Wilders. En dan zegt u o ja, wie was dat ook alweer?

[00:09:59]

Is het alweer tien jaar geleden dat zo'n beetje rare man? Was dat die man? Ja ja, die is nog een half jaar minister president geweest. Is het alweer tien jaar geleden?

[00:10:13]

En toen heeft ie zich kapot gereden tegen een lantaarnpaal, omdat die Jörg Haider wilde nadoen, is in 2009 zitten. Dit is 2009. Vorig jaar het hele jaar gewacht. Waarom is er dan toch? Je bent nu helemaal geen conidiën. Ik kom niet en kwam toch niet uit? Ja, dit was 2009. Gelukkig ook nog een keer gedaan. Maar Sauli zou die ambitie. Is die er wel? Omdat dan toch nog een keer te doen in de gerijpte versie?

[00:10:38]

Ja, ze zeker zeker wel. Uhm. Achteraf gezien kan ik me wat ik net zei klopt. Ha dat. Dat het echt te vroeg was. Uhm, en de perceptie was heel lang dat dat het gefaald heeft. Maar dat is ook weer niet helemaal waar eigenlijk. Maar ik denk wel, ik denk wel dat het euh. Het idee wat we wat we hadden en wat de VARA volgens mij ook destijds had. Wat? Nou ja, vanaf nu is het dan ook Jan-Jaap.

[00:11:05]

Ja en. Dat is. Dat is natuurlijk niet gebeurd. En vanaf dat moment is het ook een heel klein beetje in het slop gekomen vind ik. En heb je met Klaudia iemand die dat die dan wel weer een soort nieuwe energia gegeven wordt? Het qualia? En dan weer Jan-Jaap?

[00:11:20]

Nee, nee, nee, nee nee. Ik denk dat dat het nu ook aan anderen is. En er is ook goed. En ik heb nu natuurlijk. Ik ga wel weer een Nederlandse show doen en dat vind ik ook heel erg leuk om te doen. En ik sta er iets relaxter in.

[00:11:33]

Ja, dat was misschien ook.

[00:11:34]

Het was als had enorme verwacht en ze had ze enorm volgde en ik had mezelf een enorme druk opgelegd. En dat ze ook. Dat is ook wat wat bij cabaret en dan hoort voor mij ook je geduld is dat. Dat is dan een soort vastigheid en een moment dat ik precies terwijl die losse heit die jij beschreef die langzaam groeit zie. Ik heb. Die is eigenlijk die is eigenlijk veel leuker. Ze wil wel even naar t begin gaan, want je begon ook volgens mij een enorme loshangend toen hij 17 was en grappen maakte.

[00:12:00]

Was dat toch echt? Euh. B. De eerste keer dat hij bijvoorbeeld in Toomler speelde? Volgens mij had je het 3 4 5 minuten materiaal en dan heb je een kwartier gespeeld. Dat moet. Dat moet dus los heit zijn geweest.

[00:12:11]

Ja, dat moet zeker los uit zijn geweest. En dat en dat was toen al dood. Dat was 1997, 98 jaar dus was een extreem vrije gelukzalige tijd met terugwerkende kracht gezien. Toen de Comedytrain was was eigenlijk nog niet zo heel veel. En Stenden Komedie had eigenlijk nog helemaal geen vorm. En wat wel interessant was al die tijd is dat iedereen dus met z'n inhoud vorm gaf aan wat stellen comedy was. En nu dus. Dus ik was er.

[00:12:41]

Euh. We hadden een euh. We. Rob Jansen. Dat was een. Dat was een homo die die met een bivakmuts op kwam en gedichtjes deed. Euh, Marc Scheemaecker. Die stond dus comedy. We hadden iets Dupree die helaas niet meer onder ons is. Die die. Die was heel corpulente en mr. Maar je merkte dat niemand wist eigenlijk wat ster leuk was, maar iedereen wist wel. Dit ben ik niet, wil ik vertellen. Dus dat was eigenlijk was het een hele interessante tijd.

[00:13:09]

En je merkt nu vind ik dat je heel vaak iemand ziet staan en ging. Ja ja, nou ja, dat ziet er allemaal wel leuk uit, hoeft Jane.

[00:13:18]

Maar t begon is eigenlijk eigenaardig. Je nam meer van jezelf mee en je ging de vorm nog ontdekken. Ja maar daarvoor. Want euh euh ja. Op de middelbare school zouden om dat cliché maar even te gebruiken was je daar. Was je daar ook degene die heel rap was? Of is dat later? Ik was wel. Ik was wel rap in denken, maar ik was niet meteen dat ik de hele dag m'n mond open had. Mikulas. Ik merkte wel.

[00:13:40]

Ik kon wel dingen verbinden aan elkaar ofzo. En ik kon wel humor zien in wat er gezegd werd, dus ik luisterde altijd heel goed. En eigenlijk is ons vak ook voor een heel groot deel luisteren. Hm, dus je hoort wat er gezegd wordt op straat. Je hoort wat mensen zeggen, je hoort wat de politici zeggen. Je onthoudt dat en je pakt aan het einde iets terug. Wat het allemaal aan elkaar verbinden zat. Kon ik bijvoorbeeld in een les doen ofzo?

[00:14:07]

Dat ik op het einde van de les iets zei wat weer teruggreep naar het begin waardoor iedereen moest lachen ofzo?

[00:14:12]

En in de en dan? Hoeveel konden docenten dat hebben die?

[00:14:17]

Ik was niet irritant ofzo. Nee, ik zat ik. Ik zat op een gymnasium in de jaren negentig in Friesland. Ja, hoe veilig wil je t allemaal hebben zeg?

[00:14:27]

Ja, toen was het. Toen leek de wereld nog heel mooi te gaan worden, toch?

[00:14:29]

Ja, jij bent toch ook in de provincie opgevoed? Ik ben in Amersfoort opgegroeid. In Amersfoort denken we zelf dat al dan niet de provincie is. Maar daar kwam ik later achter dat het toch zo is. Ja ja, ja en ook euh. Een aantal jaar na jaar, maar wel in die in de jaren negentig ook. Ja, het was waanzinnig. Alles kon, alles werd beter. En ja, uh, in ik denk in die zin ook is het best wel logisch volgens mij dat jij gewoon ook hier bent gaan uitproberen toen je naar Amsterdam ging en in gedachten.

[00:14:55]

Nou, als dat pad blijkbaar het podium is vlak het zou zeggen stelde dat het een veel economisch moeilijkere tijd was geweest en zo, dan had je misschien eerst netjes je studie willen afmaken. Ja, misschien wel een. En maar ik wel. Ik wist ook wel dat ik. Ik wilde bijvoorbeeld niet naar de Kleinkunstacademie, want ik had. Ik had niet het. Voel dat ik auditie wilde doen en zo alleen ja, ik kom er niet heen, was het ook een auditie, maar dat was eigenlijk een Phill.

[00:15:19]

Dat was een veel relaxter manier. En je geloofde ook niet echt in volgens mij in theateropleiding opleidingen je nou ja, ook zich wel.

[00:15:26]

Maar ik ben ik ben. Ik ben eigenlijk helemaal niet competitief, dus daar geloof ik echter geloof ik echt niet bij. Maar echt niet dus op een moment dat het in een soort competitie ding komt. En dat is ons vak natuurlijk eigenlijk. Tot een paar jaar geleden helemaal nooit geweest, maar een opleiding is toch juist? Is toch juist een soort veiligheid voor een paar jaar, terwijl je niet me vijfsetters. Dat zo'n auditie momenten zag ik enorm tegenop. Alleen bij Comedytrain was het dan weer heel erg veilig op de een of andere manier.

[00:15:58]

En ik was nooit, ik heb laat. Ik heb jaren later, omdat ik Ruut Weissman kende wel eens euh, mee gezeten in zo'n jury voor de Kleinkunstacademie. Ja, dat is de hel ook luut. Ja, dat zijn echt heel veel mensen. En ja, maar ik heb altijd nooit. Ik heb altijd het omgekeerde gedacht. Ik dacht oké, toelating voor zo'n opleiding dat. Dat is misschien heftig, maar daarna kan je in een soort relatieve veiligheid bouwen aan wat je wilt.

[00:16:23]

Ik dacht allebei Toomler, jemig, dan heb je de eerste gehaald. En als die hartstikke goed ging, dan moet jij daarna. En dan is een publiek dat je. Dat leek mij nou alleen in die tijd was toen daar eigenlijk ook heel fijne gewoontes gewoon. Jij hoort er nu bij en jij speelt nu en ik ben op de eerste avond. Ik had ook zondag auditie gedaan en ook vrijdag stond ik dan ook het roze, dus zou ik wel de Roldan zijn.

[00:16:45]

Nou ja, je bent aangenomen. Oh ja, dus kun je vrijdag spelen? Ja, da's goed. En toen hadden wij nog een soort kleed kamertje onder het Hiltonhotel. En daar zaten de Hans Teeuwen en Theo Maassen gezamenlijk. En die zijn Aja, je kunt die nieuwe Yja. Oh ja, nou en toen speelde ik. En dat vond je minder spannend dan die oudejaars uiteindelijk. Ik bedoel dat is toch dan ben je. Je was. Wat was je?

[00:17:07]

17. Sta je opeens tussen deze namen? Ja, in een kleedkamer. Alleen het was zweten in te ademen. Ja alleen. Kijk, wij hebben natuurlijk een bepaald beeld van die twee mannen. Maar, maar dat was eigenlijk heel constructief in die tijd wel. Dus wie is die die je er tips en advies? En die vonden het ook leuk. Ik was ze. Wij waren toen echt een soort rariteitenkabinet. Inmiddels is het allemaal geprofessionaliseerd en dan kan ik me voorstellen dat je als buitenstaander denkt hoe die club moet.

[00:17:35]

Moet het allemaal wel? Toen was gewoon echt. Maar ik heb bijvoorbeeld cabaretfestival zaak nooit gedaan omdat ik daar. Ik dacht ja, dan zit moet ik daar een halve finale en dat is natuurlijk alleen maar competitie inderdaad. Ja, ze een klein stukje toe naar luisteren.

[00:17:48]

Ja is goed, wij werken niet. Dit is onze hobby. Kom in je zijn is wat dat betreft niet echt een baan waarvan je kunt zeggen nou, ik begin u en ik eindig. Vanavond om 12 uur kom je. Ben je eigenlijk altijd? En ik vind dat van ouders deze wel leuk om met zo'n anekdote te vertellen dat de baby illustreert. En dan gaan we daarna echt beginnen. Ik ga me altijd delen van de Amerikaanse comédienne en dit is wat mij betreft het leukste foutje kan overkomen.

[00:18:12]

Wat ook het beste weergeeft wat de comédienne eigenlijk is. En laten we John Cleese echte naam John Arba Amerika. Van de jaren zestig was het een grote komedie en die zat in een restaurant. Op een gegeven moment en jij kent het gaat Microsoft alles anders. Forbes. De jongen die zat in een restaurant in een Francina had, was dat ook in dat restaurant. Een ventilator was toen helemaal een grote ster, eigenlijk koning van de wereld. En die koffie ging als naar toe aan de zijde van John.

[00:18:42]

Ik ben de hele familie en die zijn allemaal helemaal fan. Zou je het vervelend vinden om zometeen even langs te lopen als de Aventijn ons dan groeten? Ik weet dat ik het eigenlijk niet mag vragen. Wij zouden het kunnen doen van het inhoudt. En op de één of andere rare manier is fractiedagen ook graag doen en gingen een kwartier half uur voorbij. Fractiedagen ging naar de wc en hij ging naar de wc, liep terug en hij kwam langs de tafels.

[00:19:06]

Toen ging ik bij het tafeltje staan bij de Combino, die Helo en Frank en daar zat ik mee. Alsjeblieft. Ik zit te eten met. Het is vreemd als je dacht iets tijdens het fragment. Nee, ik, ik, ik. Dit is een ik. Ik dacht hoe moet ik dit nou omschrijven? Maar dit is een. Dit is een verhaal wat de ronde doet in in Amerika. Dit. Dit is echt gebeurd. Euh, dus een komedie een.

[00:19:35]

Vraagt Aan de nieuw groen persoon kun je inderdaad even langs een tafel lopen en haalt daar dan vervolgens een geld mee uit. Waar wilde je dit laten horen eigenlijk? Nou, ik was eigenlijk op zoek naar een heel jong fragment van je uit uit Toen. Dit was eigenlijk al een aantal jaar later, maar je begint hier met te zeggen van je bent eigenlijk altijd comedy en dat vind ik een interessante gedachte. Dat is Zoya, dus in dit verhaal is gewoon een goed verhaal.

[00:19:55]

Het deed me overigens ook denken, maar ik heb een beetje een tragische variant van dit meegemaakt. Toen ik net begon met Cabaretten ging ik hierbij bij Freek de Jonge kijken, samen met mijn broer en mijn broer. Dat is die zit in een deathmetalband. Lang haar tatoeages. Wij lopen daar heen en ik hoor achteloos hoor ik iemand zeggen dat. Dat is een hele gewoon. Dat is een record. Ik draai mij zo om met ik word voor het eerst van mijn leven herkend met een soort ervan.

[00:20:17]

Nou nu eenmaal. Broer is er ook nog eens bij. En toen liepen ze langs mij heen naar mijn broer en zeiden ze te gekke platen heb je gemaakt. Maar dat was echt diep gênant. Ja, dus het was een pijnlijke versie van dit.

[00:20:29]

Ja ja, maar dat altijd comedy en zijn dat. Dat is natuurlijk kijk ik. Ik zit. Ja, weet je zeker ik de doelen in voor Spijkers en mijn voorstellingen komen. Hier en daar komen er honderd 150 mensen heen. Maar dat is een heel veilige niche eigenlijk. Jeetje, op straat heb je dan helemaal niet het idee dat je comedian bent, maar dat is voor jou natuurlijk wel zo. Nou ja. Ik ik, ik. Ik ben ook.

[00:20:50]

Kijk, ik ben geen Jochem Meijer. Weet je hoogste extra al niet uit dat ik een beetje op de foto wil. Dus dat ik niet op een camping op vakantie ergens wel een qmt dus. Dus dat valt allemaal wel mee. Maar t is mee. Het is meer dat je een euh. Ja, het is een soort spier of een soort systeem wat je in jezelf aan zet natuurlijk. Dus dat. En dat dan dat. Dat zet je aan.

[00:21:10]

Een uiterste is niet zo dat je dat de hele dag aan hebt staan ofzo. Maar ik. Ik heb het wel ook gemunt op die manier leren gebruiken zeg maar. En toen jij net zei Van D. Dat je een periode hebt gehad waarop je er echt even af lag. Euh is dan het comedy en zijn ook weg. Teksten schrijven, het alert zijn. Ja, dat was toen wel weg. Dat was toen al weg. En ik de maar.

[00:21:36]

Ja, dus dat dat. Maar ik heb. Moet je ook goed voelen. Je moet je goed voelen. En euh. Kijk. Euh. Euh. Misschien dat we daar laatst nog over gepraat. Maar ik ben grote fan van Césaire. Da's een pianist. En ik zag een documentaire over hem. En die documentaire was wel Safa, zoals wij Vlamingen zeggen. Maar euh. De waren ook wat extra interviews met hem en dat was da's fascinerend. Laat ik nu ook aan iedereen zien en die die maakt begint ook twee dingen waar Gooiland op gemend?

[00:22:09]

Euh. Vraagt de interviewer aan hem. Waarom? Waarom mogen wij jou niet veel meer als we als jij aan het repeteren bent en dan zegt ja omdat ik dan aan het repeteren ben. En als jullie gaan filmen, dan zijn we aan het filmen. Zijn we niet al repeteren? Haha. Dat voel ik. Ik dacht die moet ik onthouden. En wat is de. Wat is de les daarvan? Dat de twee gescheiden vakken zijn? Ja, dus wij zijn nu aan het praten, maar ik en misschien jij ook wel, wij zijn nu.

[00:22:40]

We weten ook dat hem dat dankzij een popcap zal op maken. We zijn een filmpje. Op basis van elkaar zijn we Andre aan het bedienen en we zijn niets aan. We zijn niets anders aan het doen. Ja, want als jij met mij wil praten moet je me gewoon bellen. Dan gaan we op café. Ja, ander ding was in die interviews. Hij is klassiek pianist, hij is jazzpianist. Hij zegt Als ik een klassiek concert moet doen, ben ik de hele dag bezig in mijn hoofd.

[00:23:03]

Hoe gaat dat straks? Waar moet ik versnellen? Waar moet ik voor te spelen? Maar moet ik piano spelen? Heb ik genoeg tijd om het blad om te draaien? Met dat soort dingen ben ik bezig. Als u jazz moet spelen s avonds, hoef ik alleen maar te denken ik heb er zin in en dan werken. En dat was en dat was voor mij echter openen. En toen dacht ik ja als ik dat voor mekaar krijg. En dat is denk ik wat je gezien, ook in Diligentia.

[00:23:27]

Dan ben ik er dus vanaf dat moment ben ik dat gaan doen eigenlijk. Dus als je het hebt over wat is comedian zijn, dan is het dat gevoel oproepen en soms na in de maanden. Ga ook wel eens wordt gevraagd voor een voor een optreden voor een bedrijf ofzo. Zeker Marcel. En dat is allemaal. Natuurlijk, dat wil je eigenlijk niet. Maar ondertussen zitten altijd wel iets in ja, waarvan je denkt na. Als ik me daarna ook verheug.

[00:23:53]

Dan Dan wordt het best een leuke middag en dat en dat kan ook, want soms ontstaat na iets en soms ontstaat wat ik sinds kort doe als ik zo'n opdracht krijgen, zodat ik gewoon de hele dag daarbij ga zitten. Precies. En je schijnt dat. Ja, het gebeurt altijd wel iets grappigs of iets raars of iets menselijks. Want het zal ook maar gewoon mensen net als wij doen wat je in de les vroeger deed gewoon opmerkzaam zijn en dan die het eigenlijk samenvatten of terughalen.

[00:24:18]

En ja, en wat ik leuk vind daar is het is ook vaak heel dankbaar publiek omdat er eindelijk iets leuks gebeurt op dat verschrikkelijke congres. Ja, dat is ook zo ja. En het is en dat geeft. Het geeft ook een inzicht in een wereld die eigenlijk voor ons altijd een beetje gesloten blijft en waar we wel een mening over hebben. Altijd. Maar ik vind het heel leuk om dat wel eens gewoon een keer mee te maken en zitten dan de dan absurde bureau mee bij.

[00:24:41]

Heb je al een keer een conference over landschapsarchitectuur moeten doen? En kijk dan.

[00:24:44]

Dat is het dat het leuke eraan dat je de rufij weten daar helemaal niks van. Ze moet ook echt niet gaan proberen om gokken daarover te maken. Alleen ja, hoe vaak je wel niet op congressen bent, waar dan eerst een enorme powerpoint is. Over dat de klant nu toch echt centraal moet komen te staan en dat de communicatie echt heel helder moet waarden en dat er bij een aantal doelen moeten stellen. En daar gaan we dan naartoe werken met z'n allen.

[00:25:10]

En euh. Dan krijg je van je speeches van directeuren en zwaantjes. Dat is waanzinnig leuk om te zien. En om daarna dan ook te komen zeggen ik ben zo ontzettend blij dat jullie dat doen. Want je wil niet weten hoe vaak ik op congressen ben dat ze zeggen de klant kan echt helemaal deterink. Maar jullie draaien dat om en dat maakt jullie echt heel erg uniek. Nou ben je daar eigenlijk bij, want iedereen voelt ook. Ja, dit is inderdaad totale onzin.

[00:25:36]

Maar het is heel leuk om eens in zo'n wereld te komen en dan je comedian zijn aan te zetten. Dat is. Dat is vind ik een leuke iets. En jij noemde Roel al eventjes. Want hoe oud was je toen je bij je? Dit was het nieuws. Euh. Begon in 2001, dus. Dat was. Toen was ik 20 20, 21 en en toen en toen begon ik Thaya. We hebben een fragmentje uit die eerste aflevering.

[00:26:00]

Perikelen bij de Taxicentrale Amsterdam. Kijk een andere verdeel en heers politiek van het bestuur. Komen de chauffeurs niet in opstand?

[00:26:08]

Ja, ik weet het niet. Ik ben. Ik ben van 79. Dus ik heb nooit echt een oorlog meegemaakt.

[00:26:14]

En vijf oorlogen geven aan die van Friesland komt nog hoor.

[00:26:18]

Nou ja, daarom over 15 jaar in ieder geval. Ik weet niet wat ik moet kiezen. Moet ik nou tegen A doen of taxi in de rijkt? En dat weet ik gewoon niet wie de goeden en meer fout.

[00:26:28]

Maar ik houd met de metro heel vaak. Nee maar omdat. Kijk, ik zal ooit kleine kinderen krijgen en niet zoveel als elk ander. Wel aangezien voor veel kleinkind. En als kind dan allerlei vragen van ja, ook al waar was u tijdens de taxi oorlog?

[00:26:43]

En kan ik zeggen van ja, ik zat in het ondergronds verzet? Kan ik dan zeggen.

[00:26:48]

Goeie grap? Ja, leuk grapje. Ja, wanneer? Wanneer komt ie in de week dan op? Uh Naji. Die had ik wel. Die had ik wel geschreven ja. Euh, ja, ik weet. Weet jij hoe dan ook komt een gokje mij niet maar meer van manier voor zo'n programma zeg maar omdat em er dat het kanker wel meteen laat horen.

[00:27:09]

Maar je bent natuurlijk ook jurylid bij De Slimste Mens ter wereld in Belgie. En daar zie ik heel vaak dat je dat je ze echt op het moment dat ze echt ontstaan. Ja nee. Maar goed, de de Duivels daar zitten ook bijna 20 jaar tussen. En en euh ik ja je. Je gaat die actualiteit door. En ik schreef al wel ha voor dit was nieuws. Dus eigenlijk, toen ik net bij communiceren werd aangenomen wil ik eigenlijk al meteen gevraagd als schrijver en en dat ging toen nog met een fax.

[00:27:38]

Patrick sjonge jonge we. Moest ik met een fax dingen sturen naar Eric van Sauers en dan krijg je niks terug als je wist dat krijgt niks terug. En euh. Ik weet nog dat ik. Ik werd al gevraagd als schrijver voor dit nieuws en ik wonen in een studentenkamer. En daar hadden we. Ik had geen telefoon op mijn kamer. En toen zei ja dat ja, dat moet wel, want Dolph. Die was toen ook, schrijft Dovy Jansen.

[00:28:02]

Lady Gaga bellen om over die grappen te praten. En ik zou ook net. Ik had een telefoon aangeschaft. En uhm. Maar dove kwelderwal, echt. Alsof die eind de jaren vijftig ze echt waren. Maar waar Dove? Ik had met hem afgesproken jaar in België, dan wil ik je dan in Damme. Ik ken de dove natuurlijk nog helemaal niet. Maar nu inmiddels wel. En doof had toen al gewoon een agenda. De gemeente kan helemaal niet zoveel dingen, dus ik belde dan om half één s nachts.

[00:28:29]

Maar ja, dat was ik allemaal niet gewend. Jew, ik wou. Ik woon in netto kamers. Ik ik. Ik was zeventien. Ik kwam lauwerde netjes om negen uur naar bed. Natuurlijk, andere boven handen boven het dekbed. Dus ik was die hele avond. Ik denk ja, maar ik heb nu een telefoon telefoontje niet doet het niet. Toen heb ik iemand laten komen die naast mij woonde. We wonen op zo'n galerij. Maar ja, ga jij dan in mijn huis zitten?

[00:28:50]

Dan ga ik naar een telefooncel. Dan ga ik opbellen om te kijken of die het doet. Nou, dat werkte allemaal. En ik? Ja en ik viel zo'n beetje in slagen achter mijn bureau en toen wel aan behalve een half. Ja ja, geuze ja. Leuk ook. Ja, dat is leuk. GAK Ja nee en is nu ja, dat gaat wel erg leuk ook. Oké, nu was een gesprek van drie minuten. En uhm.

[00:29:12]

En toen vanaf dat moment wist ik ook. Dat gaat dan waarschijnlijk iedere week. Ik krijg per grap betaald op en dit was het nieuws inmiddels wel ja, maar toen nog niet. Toen was ik er schrijver en toen? Toen was er een tijd, was er een bedragje. En dat? Dat was voor mij. Ik was zeventien, achttien jaar dus zoals natuurlijk. Dat was een soort euh, schat die ik kreeg. En euh dus. Dus in die zin als je vraagt hoe kwam die GAK ook ik?

[00:29:34]

Ik zat al wel in dat metier of in dat ritme. En dan komt zo'n actualiteit voorbij. En ja, het is als je hem hoort, het is een vrij logische gang komen, toch? Ja maar ja, precies. Maar je merkt ook je hoorde ik aan de zaal dat het je enorm gegund. Euh. Het is de eerste aflevering, dus het is en en kijk. Dat is natuurlijk. Daarin heb ik echt heel veel geluk gehad. Want dat dit was 2001 en euh, ik volgde Marc-Marie ook.

[00:30:03]

En die was ontzettend populair, maar die heeft het eigenlijk maar één jaar gedaan. Maar ja, Erik en Koos de eindredacteuren van Dit Was Het Nieuwtje zijn gewoon naar de TROS gegaan om. En die hebben gezegd. Nou ja, nu, gaat Jan Jaeken doen. Maar wie is dat? Ja, nou, dat is hij. Want zeg nu over 20 schijven hebben moeten gaan en zal ik 14 audities moeten doen. En toch in competitie. Ja dus nu dus.

[00:30:25]

Dus in die zin heb ik in alle veiligheid dat kunnen doen. Het was. Het was geen goeie aflevering. Die eerste en aflevering daarna was met Linda de Mol en met Hanneke Groenteman. Ja, dat zijn zulke twee ervaren mensen, dus het ging goed of dit nog knalde.

[00:30:41]

En toen was ik wel. Was ik wel gelanceerd? Ja, terwijl ik ze gek genoeg de zege van Linda de Mol. En dat was toen al een groot huit, dus daar altijd profijt van. Natuurlijk heb ik nog altijd profijt van.

[00:30:52]

Ja, en nu zei hij net bij mij. Wij spraken heel even voordat je binnenkwam dat je vanaf september zowel dit programma weer gaat doen als ook in België. Ja, De Ideale Wereld Precies en dat is een politiek satirisch programma waarin je eigenlijk meer de presentator rol euh. Uhm hebt. Maar hoe? Hoe krijg je het voor mekaar om in één week twee programma's over de actualiteit in twee verschillende landen te maken? Dat is best ingewikkeld. Maar euh, voordeel overlapte natuurlijk.

[00:31:17]

Ha. De actualiteit, zeker het internationale. Maar ja, als er als ik tegen jou zegt Hilde Crevits denk jij geen idee, maar dat dat de wet is een minister in Vlaanderen weet je wel. Maar ja, dan moet ik ook. Wolke Hoekstra, je hebt al in al die namen zo en euh. Aan het begin voel ik dat wel lastig en soms reiken ook nog heen en weer. Ik denk waar ben ik nou je? Welke actualiteit zitten we nu?

[00:31:40]

En zo? Maar het is. Het is een soort raar nieuw perspectief geworden wat ik kan gebruiken in dit was het nieuws. Wat wel heel leuk is.

[00:31:48]

Ja, we gaan er vanuit België naar de slimste in. Volgens mij zijn dit de grappen die niet in die week ontstaan zijn, maar gewoon echt in het moment ontstaan.

[00:31:57]

Hoeveel luisteraars heb jij met jouw show in Frankrijk Santerre 6,5 miljoen? Vraag en dus wij hebben rond een miljoen, Arons één miljoen. Maar dan ga je toch lekker weer daar naartoe?

[00:32:10]

Hoe doen Julianna anticonceptie gewoon mezelf zijn? Zou je het leuk vinden mocht er een dier naar jou?

[00:32:16]

Nee, nee, ik heb er hazenlip en de olifanten lullen ze zo gek horen zingen.

[00:32:23]

Mijn! Euh. Waar je zo alles eigenlijk. Euh. Schatje, baby, liefje Jan-Jaap. Hoe noem jij je vrouw?

[00:32:30]

Golddigger Rua liep dan door Lipa? Ja, Alcacer. Jongens en meisjes. Quayle? Ja, ik heb ook heel lang gedacht dat ik een Picasso in huis had, maar dat bleek een spiegel te zijn.

[00:32:44]

Wanneer speelde je voor het eerst in België in 2000? 14 15? Zo best wel, laat staan had je in Nederland echt al heel veel, heel veel gespeeld. En toen speelde ik in Gent en toen? En dat was waanzinnig leuk. Andere jonge mensen en zo niet begrepen allemaal wat ik deed. Toen zag ik dat ik nog wel een keer optreden met wie anders dan het vooroordeel toch?

[00:33:05]

Ik hoor altijd dat dat Vlamingen dat ze dan de hele voorstelling stil zijn, dat ze aan het eind zo euh best wel lang klappen en dan na afloop zeggen was fantastisch. Maar ja, dat is ook zo. Alleen ik had in die zin had ik veel geluk dat dat mijn eerste show ook die bodem was. En toen dacht ik ja, dit wil ik wel. Euh. Dit wil ik wel meer doen hier spelen. Maar dan wil ik de show voor hun maken.

[00:33:29]

En toen had ik nog geen kind enzo. Dus toen dacht ik na dan ga ik gewoon drie maanden in Antwerpen zitten. Zo'n leuke stad, daar was ik wel een paar keer geweest. En dan vanuit daaruit als een soort antroposofen een voorstelling over de Vlaming maken en dat werd eens. Dat werd echt wel een soort liefde eigenlijk. En was dat ook omdat je je had het over die grote verwachtingen die de ware in en rondom die oudejaars dat je opeens veel kritiek kreeg was het ook.

[00:33:54]

Schone lei, opnieuw beginnen.

[00:33:57]

Nou nee, niet in de zin dat het een vlucht is geweest. Maar in het theater liep ik zelf een beetje vast omdat ik dacht daar gaan we weer dat rondje doen. Op tv liep ik ook een beetje vast. Euh. Ik. Ik had een soort ambitie om een soort dagelijkse satirische show te maken. Achteraf gezien had ik het lugar quad moeten kiezen denk ik. Euh, maar. Maar dus ganache was dat ik niet wist dat hij de panache en dus daar liep het ook een beetje vast.

[00:34:30]

Dus dacht ik ja, wat wild wil ik nou? Ondertussen was ik toen wel iedere. Iedere maand was ik bij Humberto Tan bij RTL alleen uit wat toen nog zijn top zat deed. Ik deed de politicus. En dat werkte eigenlijk heel erg goed met fragmentjes enzo. Dus dat vond ik wel heel leuk. En en dat ontstond ook in Vlaanderen ook eens in een talkshow. Toen dacht ik ja maar nu. Nu gaan we die kant ook. Dan is het ook zo ik.

[00:34:58]

Ik speel. Ik heb een voorstelling die gaat over klimaatverandering. Die gaat eigenlijk over wat als Nederland onder de zeespiegel verdwijnt en wij met z'n allen naar Duitsland moeten? Die spelen op festivals in Duitsland halfuurtje. Uhm uh ach auf Doig en uhm, wat ik daar te gek aan vindt is dat je. Het is een soort dubbele overwinning, want je speelt in die voorstelling gaat goed. Maar dat hij dat. Dat kan je in Nederland ook. Maar het is ook de overwinning dat je precies dat raakt uit een cultuur die je niet kent.

[00:35:24]

En in dit geval dan ook nog eens in een heel andere taal. Is de gaf dat extra? Ja, ja, dat is. En dat is echt heel leuk. En dat wordt ook enorm gewaardeerd door dat publiek. En dat is ook dat is ook eigenlijk wat wij moeten doen. Je moet iets maken waarvan mensen ergens het idee hebben van. Dit is gewoon hier en nu voor ons gemaakt. Zo en en je hebt natuurlijk heel veel mensen die inderdaad in België ook eens een keer hun show komen spelen, maar die passen ook.

[00:35:51]

Neven zijn meteen weer weg. Precies, die zijn daarna meteen weer weg. En uhm, dan is het iets exotisch. Maar als jij inderdaad zoals jij dan in Duitsland. Ja dat dat gaat ook echt over hun enzo. En ja, dat is natuurlijk heel erg leuk. Ook de totale anders heid. Dus wat ik in Duitsland echt geweldig vind is dat het publiek dat de zaal binnenkomt als het vrije zitten is begint op de eerste rij. Dus dan vult zich eerst de eerste rij.

[00:36:14]

Dan het tweede jaar in Nederland.

[00:36:16]

No way. Dat beginnen sowieso achterin. De eerste rij is leeg. Natuurlijk is heel, heel netjes, maar tegelijkertijd ook heel betrokken. Ja, ik vind het wel ontzettend tof om te. Maar goed, het is. Het is veel minder grondig dan wat jij doet. Het voelt voor mij gewoon. Ja leuk gaat het af en toe doen.

[00:36:30]

En zo ja, zo moet je het ook. Zo moet je er natuurlijk insteken. En dan uiteindelijk kan het wel grondig worden, maar de grondigheid zat hem erin dat ik daar ook ben gaan wonen. En euh, en ook echt televisiebeurs gaan maken. En ik ben nu ook wel het punt voorbij daar dat ik een Hollander ben. Kijk, ik ben het wel, maar ik ben als ik het over onze regering heb, dan heb ik het gewoon over de Vlaamse regering.

[00:36:52]

Ja, weet je wel. Is dat? Euh. Geldt dat voor jou? Of geldt dat ook voor je? Voor je publieks India ook eigenlijk als politici die zien dat wel ja.

[00:37:00]

En die ik? Ik sprak laatst met iemand die zei. Mensen hebben ook echt het gevoel dat als jij naar de bakker gaat, dat je dan als je het over de bakker hebt, dan heb je het over de bakker in alles wat goed, wat goed.

[00:37:12]

Zo n fragment luister, want dit vind ik echt. Uhm ik vind het echt te gek. Dus jij? Jij bent in Vlaanderen. Je presenteert je als de nieuwe Vlaming en dan maak je een denk slag waardoor je toch dat hele publiek weer op een andere ander been zet. Euh ja, dat vind ik heel erg goed. Komt ie?

[00:37:28]

Ik voel mij echt wel. Dus een fijn gevoel en aan ja, vanuit dat gevoel durf ik ook echt wel met jullie te delen. Wat hebben wij toch een mooi toch? Want wat woonden wij in een prachtig land met z'n allen? Ik vind heerlijk en kijk in wat. Wat ik nou zo geweldig vindt aan dit land is dat dit land heeft zo onwaarschijnlijk veel grote Belgen voortgebracht en ook daar ben ik gewoon trots op. Weet je als nieuwkomer? Leer dan natuurlijk meteen wie de grote Belgen zijn.

[00:37:58]

Robert Cailliau bijvoorbeeld. Robert Calliauw Kallio weet niet wat Robert Robert Cailliau. Kennen we wel? Toch niet? Robert Lord Lord Calliauw. Jullie staan nu echt voor lul en dan begrijp ik echt niet over Calliauw. Hij awww bedacht www. Punt en. Dat heeft hij bedacht. Robert Cailliau mag je trots op zijn grote Belg heeft, awww. Hij heeft de naam Awww bedacht, dus hij heeft niet het internet bedacht.

[00:38:28]

Als iemand anders geweest, maar hij awww de naam heeft bedacht kan je ook trots op zijn. Ja toch zo trots Georges Lemaître grote Belg. Ook Georges Georges Lemaître Shears geklop kan hier nu toch Shears naar Wetteren? Oerknaltheorie? Jawel, Georges Lemaître is de grondlegger van de oerknal theorie, al althans de leeuw. Hij heeft de naam oerknal. Dat heeft hij. Hij heeft niet de theorie bedacht, maar heeft een naam heeft die ik denk. Ik denk dat God de aarde gemaakt heeft bij de Belg naast zich.

[00:39:00]

Dat denk ik. En ook nog Schierbeek.

[00:39:09]

Dank je wel wel ja, vind ik echt zo goed.

[00:39:12]

Die verwarring van O. Hij noemt iemand in met hem en wie bedoelt ie dan? En dan uit toch een feest? Ja ja, da's is echt ja. Da's heel leuk. En inmiddels weet ik dat. Ik heb drie Walen genoemd en Vlaanderen en Wallonië zijn eigenlijk twee, maar twee verschillende landen. Haha ja, maar het is ook even. Iedereen die van communie houdt. Die moet echt even naar de nieuwe Belg kijken omdat je je heel veel grappen.

[00:39:37]

Die snap je niet omdat je die persoon niet kent, maar je gaat dus heel erg naar de techniek kijken. En wat ik leuk vind is dat ik dat je in deze voorstelling eigenlijk zelfs in begin. Ook dat er een soort enorme. Jij, je durft alles. Eigenlijk is de stilte te laten vallen, lang te improviseren, dan weer hard te zijn. Dat. Ik vind het echt genieten.

[00:39:54]

Die denk je wel. Dat is heel lief. Ja, dat is echt. Maar wat vind je zelf ook? Euh, ja. Nou ja, ja ik. Ik die stiltes, dat durf ik wel. Dat vind. Dat vind ik ook leuk om te doen. De een heeft het heft met controle te maken. Kijk, ik voel me echt extreem comfortabel op het podium. En euh, daar hoort dat wel bij. Ja, en het leuke aan Vlaanderen is is dat het dat het op Comrie gebied iets minder ver is dan wij staan.

[00:40:24]

Euh en en dat brutale wat wij Nederlanders hebben, dat kennen ze nou echt niet. Dus dat is euh ja, dat is gek genoeg meteen een soort niche die je dan meteen hebt. Zelfs in euh, in in interactie. Als dan iemand uit de zaal iets zegt, dan zeggen ze daar toch nog een beetje zo besmuikt jaja lenzen.

[00:40:42]

Echt waar ik heb van de week heb ik euh, dat ontstond. Opeens heb ik in Vlaardingen. Die hadden iets van een strand waar dan mensen konden zitten in korona tijd. Dus ze vroegen of ik daar wilde spelen. XNA is prima, dus ik heb. Ik ben vanuit Antwerpen naar Vlaardingen gereden om daar show te. Nuja, dat Hollandse publiek is echt anders. Dat is meteen inderdaad en je krijgt meteen iets terug en meteen dingen roepen en zo in.

[00:41:07]

Vind je dat een fijn? Of is dat dus wel lekker soms? Dat dat gevoel te geven? Dat kan natuurlijk ook. Bezit publiek. Maar Vlamingen zijn inderdaad allemaal heel rustig. Ja dus. Dus met je zeilden komt een nieuwe show aan die. Die gaat in Nederland spelen. Ja, ik ga in mei volgend jaar. Als het allemaal goed is en kan, ga ik eens shows spelen die het al rud. En dat gaat over de over de rondweg.

[00:41:30]

Piet. Nee, nee ja. Route gaat over de roetvegen, de nee over de over the v. V de mijn Vlaamse tijd. Haha ok, precies met de ogen van de gewone Vlaming. Ja ja, ik vind het. Ik vind het wel tof dat je dat doet. Echt goed ook dat je terugkomt. En nu speel je huid honger. Dat is een voorstelling die gaat. Gaat hier over een die gaat over korona tijd.

[00:41:47]

Dus een beetje korona en weet je wat ik wilde doen? Uh, in in Vlaanderen duurzaam met Troisième en uhm. Er is vorig jaar daar een enorme rare verkiezingsuitslag geweest. Een heel grote opkomst van rechts en daardoor ging ik in mijn liefde naar Vlaanderen toe. Toch wel een beetje twijfelen zo. En dat is een mooi gegeven om ook mee te nemen. Dus daar zit het Audacity voorstelling een beetje in en een beetje in de Corona Tandja.

[00:42:16]

Ja. Woon je nog in Vlaanderen of 10 jaar? Hoe, dat is een moeilijke vraag. Laat ik het zo zeggen als ik er over 10 jaar nog woon, word ik er over 20 jaar oud genoeg. Maar het zou ook kunnen dat ik over tien jaar niet meer woon. En weet je dat de Alvis dit? Is dit de diplomatieke antwoord of is het? Dit is mijn Vlaamse antwoord? Ja, maar ze komt terug naar Nederland. Uhm, nee, nou nee.

[00:42:44]

Maar het is wel. Het is soms lastig in Vlaanderen met die mensen communiceren. Dus soms denk je. Gaan we nou iets doen of gaan we nou niks doen? Ik moet aan. Ik heb ooit. Mega was een Belgische tv maatschappij die vroeg of ik mee wilde werken aan een euh, aan een televisieprogramma. Ik naar Antwerpen, naar een restaurant smiddags. Vaak ging goed eten. Wijn eigenlijk? Ja, en aan het eind? Om mij. Ik dacht dit is ja, dit is van dit dit jaar.

[00:43:11]

Ik ben binnen natuurlijk. Ja. Daarna niets meer gehoord. Het is een geheim berichten. Hoe zit het met een programma? Jaja, u wil een klein dingetje aanpassen en eentje aanpassen. Ik daar weer heen, weer uit eten weer. Ik denk eigenlijk een kat in het bakje. Meestal is nooit een programma gekomen. Nee, dacht ik. Ja, ik dacht ik zou daar gek hebben. Dit is een Nederlandse zanger. Het is wel Vlaams, maar ik heb een soort toon gevonden dat ik daar doorheen kan beuken en het kan accepteren.

[00:43:35]

Maar niet voor eeuwig. Maar misschien niet voor eeuwig en voor jezelf. Want wat heb je een grote bedoelde is zoveel gebeurd terwijl je eigenlijk nog piepjong bent. Wat heb ik? Wat de G. De grote les is voor mij altijd geweest dat tegen muren ontloken is. Eigenlijk het beste wat je kunt overkomen. Niet expres natuurlijk, maar wel. Laat het maar gebeuren en dan ontstaat er altijd weer iets nieuws. Door het feit dat ik in België zit.

[00:43:59]

Hij heeft ermee te maken dat er iets anders weer niet gelukt was. En zo zal het denk ik in mijn leven altijd wel gaan. Uhm. Maar zolang ik kan doen wat ik leuk vind en zolang ik in de basis Marc Komediant blijf, zal het altijd wel goedkomen denk ik. Ja. En dat is ook iets wat je niet verleerd. Maar dat zou je ook hebben. Je kunt altijd op een podium staan, dus er is altijd een plan B.

[00:44:23]

Ja, ik merk dat in Coronet tijd. Ik had meteen het. Sommigen wachten af van wanneer kan ik weer doen wat ik eigenlijk wilde gaan doen? Ik dacht meteen hoe gaan we het anders aanpakken en wat? Wat valt er? Wat valt te doen? En dat vind ik eigenlijk een feest om euh, om.

[00:44:38]

Ik ben niet zo aan ben. Ik ben mee gaan denken over het ontwikkelen van tv. Het is gewoon schrijven achter de schermen. Maar dat dat ineens kon en dat we ook een programma verkochten. Dat vond ik echt te gek. Jaar de energie blijven stromen. Ja, dat is ook zo. Dat zal altijd blijven geloven. Dat is ook voor mij was het. Ik dacht je bent heel erg snel geneigd om één punt aan de horizon te kiezen en daarheen te willen gaan, maar je kan veel beter.

[00:44:58]

Vergeef me, hoe clichématig dit ook is, maar twee twee paaltjes aan de horizon zetten en proberen daar binnen de leuke dingen te doen. Maar dan laat je je nog verrassen in plaats van dat je je blind staart op dat ene. Ja en toch vooral fouten blijven maken wordt de fout. Is ook weer een andere richting. Ja, en dat kan en dat kan soms zelfs een kortere richting tot de horizon zijn, of een kortere weg tot de horizon.

[00:45:19]

Ja, en dus altijd lol blijven houden. Dat is extreem belangrijk. Ja dank je wel. Ja ja, heel graag gedaan.

[00:45:27]

Luister je liever met beeld, ga dan naar het YouTube kanaal van Embryo Radio 2. Volgende week zit hier Marcel Harteveld en Youp van t Hek. Vond je dit nou een leuke podcast? Laat dan een recensie achter en vergeet om niet te delen en volgt Spijkers met koppen. Instagram. Facebook voor nog meer Khabur.