Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:10]

De tijd loopt 15 minuten. Een voorbeschouwing op de derde etappe van deze Tour de France. Het is maandagochtend. Dit is de podcast van In het Wiel en Tegenover mij zit zoals te doen gebruikelijk. Thijs Zonneveld Thijs Goedemorgen!

[00:00:29]

Waarom zitten we nou weer langs de kant van de weg? Weet ik veel stomme dingen die elke keer weer zet?

[00:00:36]

Ik. Ik probeer wel een beetje op zoek te gaan naar een fantastische, sfeervolle omgeving.

[00:00:43]

Domino is gewoon geen sfeervolle omgeving, maar gewoon de beste koffiebar die je kunt vinden. Voor het verkeer landen die dicht zoals Wilfried de Jong zijn op een Franse koffie. Wilfried de Jong. Het zijn een die over Franse koffie. Ik ga gaat even opzoeken. Ik heb het fout. De tijd op friet.

[00:01:08]

Dat was zo'n lekkere quote. Even over de etappe.

[00:01:14]

Goed, vandaag starten we in Nice en we vertrekken in Nice om daar deze Tour niet meer terug te keren. En na 198 kilometer gaan we finishen in Sisteron. Cicero finishte we langs de rivier en niet in de aankomst. Met heel veel op en af, maar gewoon redelijk vlak rechtdoor. In de laatste vijf kilometer heb ik het dan over. Voor de rest is het een dag op en af, op en af. Af en op en op en af.

[00:01:48]

We rijden weg uit Nice. Dan is er een lastig stuk waar thuis straks een aantal zaken over gaat vertellen. En dan is er een stuk waar tijdens de afgelopen twee dagen nog meer gefietst heeft, dus daar kan ik ook alles over vertellen. Gewoon lekker die podcast. Ik ga dat effe opzoeken.

[00:02:08]

Je bent nog steeds bezig. Dat was zo lekker.

[00:02:11]

Ik weet het niet meer of ik het in het interview heb gezegd. Hij zat er niet in, was zo lekker Wilfried, als je luistert, zeg nog even wat je vindt van Franse koffie luistert geen Posco podcast, zeker die van ons. Hij zei toen in onze podcast doen die gewoon toen wij hem te gast hadden. Zij die. We waren ooit in Frankrijk op vakantie. Het regende, het eten was slecht, de koffie was niet te harden. Na een week regen waren we het zat en reden we de Frisii tunnel door.

[00:02:39]

Aan de andere kant, in Italië, scheen de zon. We zijn meteen naar zijn auto gereden, langs de snelweg gereden en bestelde koffie. Die was perfect. De man achter de bar zei bordesscène. Alles was beter. Laten we wel wezen, alles is al snel beter dan die arrogantie van die Franse cuisine. Die moeten ze met de grond gelijk maken. O ja, koffie. De Franse koffie. Da's net iets beter dan asbest en je hebt gewonnen, want koffie is net iets beter dan asbest.

[00:03:07]

Ja, da's een mooie quote. Ontegenzeggelijk zo.

[00:03:10]

Nou, dat was de podcast. Wordt vandaag nog. We hier nog niet voorbij. Nee, gelukkig. Vandaag jij. Dit gaat over het gebied waar jij de afgelopen dagen fietste. Ja, wat van wat voor een rit is dit? Ik zei vanuit het niets is het eerste stuk. Best wel lastig, maar je gaat eigenlijk vanuit vanuit Nice naar het noorden en westen. Even goed nadenken.

[00:03:39]

Links boven het noordwesten.

[00:03:44]

Het eerste, zeg maar de eerste 20 30 40 kilometer leent zich echt ontzettend goed voor allerlei vormen aanvallen. Je krijgt twee colletjes van derde categorie de Code Pénal en de Col de la Faille. Nou zeg dat niet heel veel, maar dat zijn wel euh. Het is wel. Het loopt echt wel wel vies op daar. Maar het zijn geen wegen waard. Echt heel snel stijl wordt dus wel echt. Dat zijn echte wegen die Nederlanders die hier op vakantie gaan wel echt kennen, want het zijn de doorgaande wegen zeg maar ok.

[00:04:17]

We gaan dus niet de achteraf deweg trekjes. Niet in het begin een heel klein beetje, maar zeker na een kilometer of vijftig komen we op een hele grote breedeweg die over de Amstellaan eigenlijk vanaf. Vanaf een crass ga je naar Castellane en dan naar Dien je. En dan naar Sisteron over een snelweg. En dat is gewoon groot en breed.

[00:04:41]

Dus als je kijkt naar het profiel alleen dan zeg je dat het misschien wel net app is voor een groepje. Als je kijkt naar hoe de wegen dan ook echt zijn, dan zeg ik heel lastig om weg te blijven. Brede wegen is makkelijk voor een peloton om te organiseren. Daar kunnen veel ploegen naar voren rijden. Het is weinig draaien en keren hoor, dus je kunt als peloton heel veel snelheid maken en de wind staat niet goed. Die is tegen morgen.

[00:05:14]

Ja of nee. Hij staat aan de start. Bij de start staat ie nog een klein beetje mee, dus het is makkelijker om weg te rijden. Maar zeker in de finale bij Sisteron, wat de wind fijner voorspelt.

[00:05:25]

En die zit meestal meestal goed op, is dat de wind in de finale tegen staat. En dat is ongunstig voor de vluchters. Dus dat allemaal bij elkaar geveegd. Denk ik dat het vandaag wel 80 20 is dat we gaan sprinten. Ja, is dit dan? Beschouwen we dit dan als een onverwachte kans? Nee, dit is één van de. Kijk, Kees Bol had het altijd over vier echte spitskool kansen en drie misschien. Dit is één van die drie misschien?

[00:06:00]

Oke, dus ik denk dat we een beetje een bonus voor de sprinters wel ja. Ik denk wel dat dat dat bol naar zich hoort, dat dat er in tegenstaat in de finale. Daar is ie blij mee. Wil jij nog koffie? Als het asbest is niet alleen dus best redelijke koffie kan er ook nog even. KV. Doubles is zo mooi die. Ik kan geen overeenkomstige locaties. Ik word hier een extra gast.

[00:06:49]

Het is toch heel raar. Ik zet dat ding op stil, maar voor de luisteraar de telefoon ligt voor me. Wat te doen gebruikelijk is in de serie die flats stan altijd zomaar aan? Maakt niet uit wat je zegt. Als je hem nodig hebt komt ie niet. En als je m niet kan gebruiken dan is I will be. Ik heb wel eens geschoold, klinkt is alert. Wat gebeurde daarmee ging aanvallen.

[00:07:23]

Het leek best wel goed in orde. Die probeerden nog de oversteek te maken en die eindigde uiteindelijk op meer dan een minuut. Ik niet laten lopen, geen lopen. Ik moest wel even denken aan Wout Poels. Had een loodzware dag gisteren. Die gaf geen goeie tour. Nee. Hoe ga je daar nog van herstellen? Je kan niet meer. Het is wel verschrikkelijk en het was al een Reck jaar salaris moeten inleveren. Ook nog ploeg overhoop. Ploeg over hoop dat ik.

[00:08:02]

Dat is meer op hoop van zegen en hoop dat je dan in de derde week je wonden benen hebt en dat je een beetje doen erdoorheen komen. Is dat een beetje mode termen?

[00:08:12]

Ja, dat is erdoorheen komen. Dat klinkt heel leuk als je elke dag op de bank mag liggen. Het verhaal mag dus niet, kan wachten tot je rib het weer doet en dat je weer kan ademen zonder dat je het gevoel hebt dat je je laat met blauwe longen aan het ademen bent. Ja, dat lijkt me vreselijk. Dat kan ik helemaal niet als je aan fietsen met het weer gaat. Alleen maar de achterruit normaalgesproken. Maar goed. Laten we hopen voor mij.

[00:08:39]

Wielrenners moeten zichzelf blijkbaar ook voor de gek houden.

[00:08:43]

Het is een hobby voor jullie juli.

[00:08:46]

Die dezelfde ook voor de gek dat je denkt nog in de oh nee van kommetje gepakt. Hoho. Nou, kom maar even. Vertel me helemaal niks te zeggen.

[00:09:02]

Ik zou zeggen ik heb wel. Toen ik hier. Ik woonde hier vroeger in de buurt bij Sisteron. Ik ging er wel eens naartoe. Mij wat trainingswerk is dit? De mooi gebied nou, ik Cisneros dat ik vind de aankomst is wel echt heel saai en loopt daar een hele grote weg. Die nemen is dus een beetje langs langs de Durance. De Durance loopt door exam. Provins moei Durance. Zo heet de rivier de Douglass. En jij? Ik probeer altijd zoveel mogelijk in de Durance te vermijden.

[00:09:38]

Dat is saai. Dus hele saaie rivier is gewoon een saai. En er loopt links en rechts een grote weg. Grote wegen, daar gaan ze dus niet naartoe. Ik vind het essay trouwens wel een stuk mooier kunnen doen na je gemiste kansen die het gebied al dagen drijven als het stadsdeel boven de Giro was geweest en na de aankomst ergens in een kleine provincie als dorpje gelegd. Liefst op het dorpsplein waar je nog door de fontein moest onder de en dan linksaf naar het klooster.

[00:10:12]

In het 18e een half procent steentjes, steentjes, grind, kasseien. Of had je je fiets over een hek moeten gooien? Ja, zoiets. Ja, dat doen ze dus niet echt in de Tour. Misschien best wel. Het is ook steeds voor de aankomst. Het is ook wel eens goed om steeds voor de aankomst sprinten. Ik zie opnieuw een goede kans voor Kees Bol op basis van het feit dat het echt heel zwaar heeft binnen t zwaarder lijk te hebben dan kaasboer.

[00:10:46]

Weet niet of dat zo is. Jawel, ik probeer een beetje hoop. Jij bent weer voor de chagrijnige, chagrijnige nuance.

[00:10:54]

Ja, hij heeft het echt geweldig gedaan in de eerste helft. Messi ziek. Hij heeft het echt geweldig gedaan in die in die eerste rit. En hij gaat. Hij gaat zeker een kans krijgen. Maar alles moet gewoon kloppen. Je zag in de eerste rit, dat zei je Theo Bos ook. Die merkte dat terecht op dat het. Er zijn gewoon heel weinig ploegen met een echt sprint plan naar de Tour gekomen. Dus de sprinters die er zijn hebben niet superveel ondersteuning.

[00:11:29]

Die hebben maar één of twee of drie man mee. Dus die finales zijn daardoor een ploeg die het kan controleren. Sunweb kan het wel voor. Die kunnen het wel redelijk van alle ploegen hebben. Eigenlijk best in de rit in rit 1. Lotto-Soudal zou het op papier ook gekund moeten hebben. Alleen thuis. Dus ja, euh. Wat dat betreft is het Sunweb goeie papieren, maar het is een sprint weer met tegenwind en dat maakt dingen heel gecompliceerd.

[00:12:04]

Maakt het ook gevaarlijk vaak. Dat blijft omdat veel mensen denken altijd dat dat euh. Koersen met tegenwind zwaarder is. Dat klopt inderdaad, maar het is voor de paar renners die voorop rijden en in het wiel is het veel makkelijker. Degene die voorop rijden moeten gewoon een relatief harder trappen. Vergeleken met dat ze de wind mee is. Dus wind mee betekend vaak in het peloton zwaarder en wind tegen betekent dat het voor degenen die voorop rijden zwaarder is. Maar ja, dat zijn er maar een paar.

[00:12:39]

Ja, dat lijkt een tegenstelling. Een hele gek, dat is dat. Voor leken is dat een gekke tegenstelling, maar je moet het maar als je het één keer zelf ervaart. Zeker als het in de finale een hele grote brede wegen als Dam wint tegenstaat, krijg je zo'n bol vorming. Dus dat een soort wind schermpje aan de voorkant en daarachter zit je soms gewoon echt te remmen om er niet voorbij te gaan. Remmen in volle finale is bloedlink.

[00:13:04]

Nou ja, dus het is het zit. Die bol blijft langer in de finale in plaats van dat het uitgestrekt wordt. En als er weer op één uitgestrekt gaat en meer n voor 1 is het wat veiliger over het algemeen. Tsja, ook in de sprint gaat dit gaat een rare sprint worden waar je eigenlijk al relatief lang moet wachten en waarbij je van achter nog heel veel plekken kan goedmaken als je er doorheen durft te sturen.

[00:13:27]

Dus ja, wakkert dat ook een beetje gek aan. Geeft dat de giq een hoop? Ja, dat helpt wel de gekken. Hoop de Nicolò Bonifacius van deze wereld, die denk je nou. Met tegenwind kan ik het misschien ook wel een keer. En dan wordt het echt gevaarlijk.

[00:13:47]

Ik heb geen zin dat we elke dag weer over gevaren gaan praten.

[00:13:50]

We hopen dat ze gewoon allemaal recht blijven. We gaan m v verplaatsen morgen. Verplaatsen gaat hij elke dag verplaatsen. Dit hebben we tot nu toe nog niet gedaan. Je bedoelt dat je altijd in hetzelfde hotel hebt gezeten? Het is lekker om naar het volgende hotel te gaan. Ik verheug me op de rondreis. Het is de Ronde van Frankrijk. Ik ben blij dat we doorgaan. Ik ben benieuwd.

[00:14:22]

Ik heb nieuws niet gezien, maar het niet.

[00:14:27]

Maar dat geldt eigenlijk nu nog steeds. Die over het algemeen zitten we nu een beetje hotels in een ver verleden toen ik fietste, maar toen hoopte ik altijd als de bus ergens aankwam waarvan ik dacht niet hier hoop ik dat we de weg gingen.

[00:14:41]

Vragen hadden we alleen maar. Tankan wil dit nog steeds wel ergens begin juni. Eric kan doorrijden naar het industrieterrein.

[00:14:56]

Dit is niet goed en zo kwaad zijn de hotels.

[00:15:05]

Frankrijk blinkt uit in de hele match. Ja, maar dan nog heb ik nog steeds liever en dan heb ik nog steeds. Ik heb nog steeds liever zo'n keet in hotel.

[00:15:18]

Zelfs liever een kampioen dan dat je ploegleider of de producer zegt slapen vannacht een hele familie je een romantisch Frans hotelletje met zo'n bed? Zo voelt de schuld op op 61 geelbruine spray.

[00:15:46]

Wat oma vroeger en waar de opa des huizes waarschijnlijk gewoon in heeft gelegen, is overleden. De bel is gegaan en sturen de mensen de dag in. Een fijne maandag, een mooie rit op naar Sisteron.

[00:16:06]

Fijne dag en hopen dat jullie geen asbest hebben in je koffie. Is er nog koffie? Wel?

[00:16:28]

Heb je genoten van de podcast van Tijs en Hidde? Luister dan ook eens naar de podcast Lucic kiest daarin ga ik Jerry Tuinder op bezoek bij Kees Graafland in Zuid-Frankrijk. Hij woont aan de voet van de montagehal in de Cevennen. Je weet wel, die berg waar Tim Krabbé zo lyrisch over was in zijn bekroonde boek De Renner en waar de zesde etappe van de Tour de France dit jaar eindigt. Samen met Kees ga ik op zoek naar de verhalen achter de Montague, een podcast over extreem weer, vuur, eten, oorlog en een moord.

[00:17:01]

Nu te vinden op Dependent, Spotify en iTunes.