Transcribe your podcast
[00:00:00]

Hallo, wij zijn Gaite Jansen en Melody Klaver en in onze podcast De Grote Gaite en Berardi Podcast Show komen wij elke aflevering samen om een onderwerp te bespreken dat ons interesseert. Inspireert, fascineert of frustreert wat ons aan het lachen maakte, van het huilen maakt of ons kortom gewoon aan het denken zet. Ja, en de onderwerpen verschillen van Griekse mythologie tot power vrouwen tot porno tot autorally Hollywood. Kortom, je kan het zo gek niet bedenken of wij hebben het erover.

[00:00:27]

Luister nu in je favoriete podcast heb.

[00:00:31]

Dit is jong, leggen de podcast. Ik ben Milow en ik ben. Deze aflevering hebben we het over eerste hulp bij flinke dalingen. Ja, dat is was een weekje.

[00:00:41]

Het was een weekje. Zegt dat wel. Mijn winst is verdampt.

[00:00:45]

Dus ja, dat zijn momenten waar je maar één hoop leert. Waarom heb je een strategie?

[00:00:49]

Je wordt een goede belegger in een moeilijke tijd en daar leer wat de verschuiving op de beurs leidt tot een verschuiving in je portfolio. Dus dan moet je her balanceren balanceren. Dat gaat Tim straks allemaal uitleggen. En je moet iets rechtzetten over tennis.

[00:01:03]

Ja ook nog en gaat ook meer naar boven. De wil om de walvis in de tech aandelen.

[00:01:08]

Wat moet een walvis in het tegen aandelen? Ja, lekker zwemmen en een korte uitdeed natuurlijk over vriend van de show en de portfolio dividend. Ja ja, komt er allemaal aan beginnen. Yes!

[00:01:36]

Ja, dit was een heftige week, Pym voor mij in ieder geval. Ik durf nog steeds niet echt te kijken naar de AB. Eerlijk gezegd.

[00:01:43]

Ja, ik begrijp wat je bedoelt. Dit is de week waar je, waar je een hoop leert.

[00:01:47]

Ja, nou ja, ik weet het niet, want eigenlijk zat ik mee. Dat zat ik me af te vragen. Leer ik hier nou wat van? Kijk, misschien even schetsen. Alles wat met pech te maken had. Dat is gewoon flink onderuit gegaan afgelopen tijd toch?

[00:02:00]

Ja, de Nasdaq is in twee handelsdagen 10 procent gezakt. Da's veel, heel veel.

[00:02:06]

Nou ja, ik heb dat ook gemerkt, want de ECB zit natuurlijk qua weging ook zwaar in de.

[00:02:11]

Volgens de Sepideh in 206 procent naar beneden gaan. Ik zesenhalf. Ja nou.

[00:02:16]

En ik had er natuurlijk best wel een emotioneel bericht over geplaatst op Instagram. Prion beleggen vlak voordat het onderuit ging heb ik net gewoon weer opnieuw bijgekocht. Ja, 500. En toen dacht ik achteraf ja, wat leer ik hier nou van? Ja, niet kopen. Als hij op zijn hoogtepunt staat. Maar ja, dat weet je niet van tevoren.

[00:02:34]

Maar dit deed. Deze week is echt super interessant. Dit zijn. Je kan je zoveel dingen van leren. Je krijgt emotie. Nu ja, dat was ook duidelijk te zien in de video. Nu ben ik afgevlakt. Je weet wat voor wat er gebeurt als het hard zakt. Dat het kan gebeuren je je. Je weet nu eigenlijk waarom je een strategie maakt. Thesaurus Warm bevat daar een mooie quote als het eb wordt. Dan kunnen we zien wie er zonder zwembroek zwemt.

[00:03:02]

Als we omhoog gaan dan. Dan kan iedereen het. En als je naar beneden gaat, dan worden de verschillen gemaakt. Ja, en het is heel goed dat je dit gewoon mee nu.

[00:03:10]

Maar ik vraag me af of er voor mij ook daadwerkelijk iets te leren valt. Kijk, voor heel veel mensen zal gelden dat zij een strategie hebben en dat zij nu moeten proberen daar aan vast te houden. En kijken hoe dat nu gaat. Voor mij is dat natuurlijk iets minder zo met alleen maar nietwaar? Dat is niet heel erg een strategie.

[00:03:24]

Nou ja, hij is toch ook in staat geïmponeerd met een bepaalde schema waar je inlegt?

[00:03:29]

En dan schat dat ik op termijn inderdaad zal gaan stijgen. Dat is de strategie. Ja, maar dat heb je wel al. Je hebt toch emotie? Ja dat erbij komt kijken? En dat is trouwens één van de gevaarlijkste dingen met beleggen. Emotie is begonnen.

[00:03:42]

Ja precies, want ik heb jou toen ook gevraagd. Want ik dacht oké, waar zou ik dan niet nu gewoon kunnen bijkopen?

[00:03:49]

Ja, sorry dat volgens mij vrijdag. Ja, ja. En intussen is het nu is het dinsdag ook flink doorgezakt. Dat is ook je eerste impuls. Ja, het zakt één keer bij Goop en dat moet je dus juist niet doen. Niet die niet direct reageren, niet je emotie uiten. Ook nog even wachten. Uh wacht dat tegelijk een beetje opklaart. Goed kijken. Waarom is het gezakt? Is het een heel specifiek moment en is het een en een soort van geschrokken reactie?

[00:04:15]

Of is het veel meer een fundamentele daling?

[00:04:18]

Want dat is vind ik wel. Inderdaad, wanneer heb je het over de oorzaak van wat er dat is gebeurd? Op de beurs moet er altijd één specifieke gebeurtenis aan ten grondslag liggen, bijvoorbeeld. Nou ja, Epon maakt cijfers bekend die heel erg tegenvallen. Of kan het ook spontaan gebeuren dat die beursopening wel inzet?

[00:04:35]

Nou, soms lopen waarderingen gewoon hoog op. Daarna bouwt dat zich op de bout ze gewoon een bepaalde spanning op. En ja, dan is het gewoon heel fragiel eigenlijk. Dus als er maar een beetje tegen te zitten of over de netten voor de net iets te grote groep naar buiten stappen, dan is een soort van kettingreactie en naar beneden.

[00:04:54]

Volgens mij is er dus ook een manier om je er mee om te gaan. Daarom hebben we volgens mij deze aflevering. Dat is misschien maar goed.

[00:04:59]

Om nog even te zeggen we zouden het over intrinsieke waarde hebben. Ja, en dan misschien ook een berekening daarvan. Maar ik wilde even het heirbanen sieren van je portefeuille als onderwerp. Tussendoor doen, omdat dat het misschien nu een klein beetje actueel is. Hermanas heren had eigenlijk heel goed geweest in deze periode. Ik probeer altijd in de momenten dat het fout gaat en zo'n daling. Dan denk jij wat hé? Wat heb ik hiervan geleerd? Wat kan ik hier in de toekomst?

[00:05:22]

Kan ik dit voorkomen? Kan ik dingen beter doen? Kan maar beter voorbereiden? En het grappige eigenlijk is dat ik even terug naar mijn strategie heb ik gezegd. 70 procent dividendaandelen, 30 procent groei aandelen. New groeiaandelen zijn askar gegroeid. Ik ben naar Dijk gegaan naar een percentage 37 procent om 63 procent. Maar ik had gezegd mijn risicoprofiel. Mijn ideale mix is 70 30 Annas aandelen groeiaandelen het goed doen moet ik eigenlijk Herman lanceren? Dat ik terug ga naar 30 procent en weer terug naar 70 procent.

[00:05:58]

En dat houdt dus in dat ik dus de groeiaandelen gedeeltelijk verkoop met veel winst, want die zijn harder gestegen. En dan steek ik in aandelen die niet minder hard zijn gegroeid. Koop ik ze goedkoop?

[00:06:11]

Ja ja, want een verschuiving op de beurs leidt dus ook tot verschuiving in je portefeuille. En daar moet je mee om zien te gaan.

[00:06:17]

Ja, en dat is zelfs nog winst verhogend op lange termijn. Heel interessant is misschien wel een beetje een les achteraf. Ik heb er weinig aan, maar ik ga er in de toekomst een euh. En hoop van. Euh hoop van profiteren.

[00:06:29]

En ik hoop jullie natuurlijk ook te zien, want jullie weten het nu al. Luisteraars dus. Maar voordat we daarover verder gaan praten, wil jij eerst nog wat rechtzetten? Van de vorige aflevering?

[00:06:39]

Ja, dat is natuurlijk het nadeel dat heel veel luisteraars hebt, maar ook weer het voordeel dat je altijd al iets zegt wat niet klopt en dat je daar heel vriendelijk op wordt gewezen. Uhm, we hebben toch hun voorkort katten over proces? Een Zuid-Afrikaans bedrijf wat op de Amsterdamse beurs zit, heeft een minderheidsbelang van 31 procent in Tencent. En dat is geen maaltijd bezorgen. Wat ik wel heb verteld Process heeft wel een maaltijd bezorgen. En dat is de Livo hrow, maar dat is maar een klein percentage eigenlijk weer van al hun posities die ze hebben, want ze hebben ook de Russische social mediabedrijf.

[00:07:15]

En dan Tencent. Dus eigenlijk kan je proces misschien ook niet eens echt bestempelen als een volledige maaltijd bezorgen. En dan Tencent. Nou dat zeg ik dat dat een maaltijd bezorger was. Nou, het Chinese bedrijf dat het Chinese bedrijf nou dat is en dus niet. Oh ja, ja, het doet doet dat wel. Maar maar zo klein. Ik weet niet hoe ik daar precies uit komt, maar Tencent is zo gigantisch groot. Dat is eigenlijk de Facebook United, Spotify en Netflix.

[00:07:43]

De SLEC, de PayPal naam. Noem het allemaal op de emmerson. Ik had in de YouTube inéén OK. Tencent is zo n mens groot. Het is grootste internetbedrijf van China en dat doet eigenlijk alles. Dus alles vanuit een app. Ja, en je kan zelfs dokter afspraken maken. Nou wie? Tsjechie is dus een evenement bekendere producten die van de westerse landen bekend is.

[00:08:07]

En ze doen eigenlijk alles vanuit een nep en een heel klein zieke maaltijd maaltijd bezorgen.

[00:08:12]

Maar ach, klagen over waardig. Uhm ok. En ze misschien ook nog eens om te vertellen dat ze dus ook een heel veel belang hebben in Europees of in de Amerikaanse en Europese bedrijven zoals spot tv. Hebben ze snep Tesla. Nou zijn ze investeren in heel veel bedrijven ook goed scoort. Het is eigenlijk zat ik daar volledig naast. Het is gigantisch groot. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Ja, weet ik niet ik. Ik wist eigenlijk dat Tencent een heel groot bedrijf in Amerika, maar ik snap ook niet waarom ik dat in de vorige aflevering zo vertelde.

[00:08:43]

Ik heb een linkje op de website gezet. Is wel leuk om maar even door te lezen. T Is een euh. Het analyseert heel Tencent en welke waar al de tentakels eigenlijk om me heen gaan. Ja, het is echt gigantisch. OK, interessant is wel leuk om even om dat linkje even te kijken. Maar dat ook weer rechtgezet.

[00:09:00]

Ja, dan kunnen we eindelijk beginnen toch? Ja ja. En dus hebben laseren. Euh, de gebeurt iets raars op de beurs. Daardoor euh, nou ja, gaan de aandelen heel erg omhoog of heel erg naar beneden.

[00:09:11]

Je weet het niet. En dat doet automatisch dus iets met de verhoudingen in je portfolio.

[00:09:17]

Ja, dat klopt. En het kan eigenlijk met alles zijn. En dat kan je Warnant om allerlei niveaus zien. Je kan het zien op Essed niveau, dus dan moet je denken aan bijvoorbeeld obligaties een gedeelte. Gedeelte aandelen, gedeelte cash, gedeelte grondstoffen en misschien ook gedeelte vastgoed kan ook, maar je kan er ook onder meer in Depps zien in welke categorie bijvoorbeeld nou bijvoorbeeld hebben. Je hebt aandelen en je hebt. Dan zou je er bijvoorbeeld honderdduizend in aandelen zitting hebben 60 procent.

[00:09:45]

De speciale en je heb 40 procent de All World IETF. Nou, dan heb je dus ook weer een verdeling. En daar zit ook een risicoprofiel aan vast. Alhoewel het dus veel lager risico neemt de ICP. En het is eigenlijk heel logisch, maar concreet. Nou ja, ik kan het wel leuk om weten is eigenlijk. Het komt er een beetje op neer dat ik volgende week het pad van het leren en een soort van her balanchine is. U heeft uw beraad pas sindar als je in een Ivann minimaal een halfjaar verder bent.

[00:10:13]

Het is een half jaar in jaar. Nou, dat ben ik nu. En deze gebeurtenis heeft er voor gezorgd dat ik heel goed leer. Waarom? Ik moet her balanceren ok. Maar kan je misschien invers wel meenemen in een voorbeeld waarom het zo belangrijk is om het goed uit te leggen. Je hebt een portefeuille en daar heb je in een aandelen portfolio van 60 procent. Je hebt een obligaties van 30 procent en je hebt 10 procent in cash. Zo kom je uit op 100 procent bijvoorbeeld.

[00:10:44]

Negen maanden gaat het heel goed met de aandelen. Maar het gaat minder met de obligaties, dus misschien nog wel een klein beetje vergelijkbaar. Hoe het nu is? Obligaties zakken erg. Bijvoorbeeld om de rente gaat naar beneden en aandelen gaan hard omhoog. Dus dan heb je eigenlijk negen maanden. Dan is de percentage aandelen op dat moment 70 procent. Ze zijn 10 procent gestegen. Waren wat erin zit. Ja, startklaar. Hoeveel je er hebt? Nee dus te weten.

[00:11:08]

De weging van de taal.

[00:11:09]

Nu zijn de aandelen hard gegroeid en de obligaties wat gezakt. Dus dan heb je een verdeling tussen 70 en 20. Maar dat ben ik dus af van je originele strategie. En dat betekent eigenlijk dat ook je risicoprofiel gewijzigd is. Nu en wat obligaties zijn een lager risico en cash is natuurlijk eenmaal risicoloos. Maar nu heb je dus maar 20 procent in Operation, 7 procent in aandelen waardoor eigenlijk je risico omhoog gegaan is.

[00:11:35]

Dit is de afspraak met jezelf is eigenlijk veranderd zonder dat je zelf iets verandert. Dus eigenlijk je hebt. Je loopt nu meer risico dan je van tevoren hebt afgesproken eigenlijk. En nu wil je het terugbrengen naar je originele strategie. Dus je gaat her balanceren. En dat houdt dus eigenlijk in dat je het terugbrengen naar 60 procent aandelen 30 procent obligaties 10 cent betekent.

[00:11:57]

Dus als ik schrik ontbreken. Maar dat betekent dus dat je het gaat dus heel goed met de aandelen. Maar dan ga je dus zeggen daar ga ik stukjes van verkopen. Ja, ik ga juist dingen kopen van een van dat waar het slecht mee gaat. Ja klopt gevoelsmatig niet.

[00:12:14]

Nee, dat snap ik. En daarom is het ook zo moeilijk om wat je namelijk heel erg goed gevoel hebt. En daar moet ik mezelf ook. Heb ik mezelf ook in betrap? Want als dingen goed gaan dat je daardoor automatisch meer geld in dingen die goed gaan? Ja ja, dit is dus een van mijn grootste lessen van dit moment. Je bent zo snel geneigd om teveel te korte termijn te denken. Omdat moet je de koersen omhoog ziet gaan.

[00:12:39]

Dan ben je bang dat je dat je dan de stijging mist. Heb je de KOMO?

[00:12:44]

Maar je bent misschien ook het idee dat je iets te streng bent geweest voor jezelf? Met die verdeling van je strategie wat je denkt van nou, die kan er wel een beetje meer gaan schuiven, want het gaat zo goed. Kijk nou deze stijging wel.

[00:12:55]

Ja, je bent heel snel geneigd om om dan mee te gaan. Ja euh ja. Ik heb nu wel geleerd dat. Daarom is het zo belangrijk om zonder emotie te beleggen en een niet teveel te kijken op de dagbasis.

[00:13:08]

Maar waar zal de lessen dan voor jou? Want uhm, je kan nog zeggen ja, het gaat nog steeds best wel goed. Of heb je echt wel gezien? Van hier heb ik heel veel winst tot misgelopen.

[00:13:18]

Nou, ik ben nooit vergeten hoe je nu het verschil te maken. Ik had 72 52 procent rendement om groeiaandelen. Euh die zijn nu 14 procent gezakt en maar dividend aandelen zijn maar 1 procent gezakt. Nou, dan kan je wel zien waar de grote daling zit. En dat is ook niet heel gek, want de waarderingen in groeiaandelen zijn gewoon als keihard opgelopen. Ja, ik heb 2 weken. 3 weken geleden heb ik wat winst gepakt op Tesla en Antifa weet ik nog.

[00:13:42]

Dat heb je weer de hele portfolio ging doornemen.

[00:13:44]

Heb ik achteraf gezien om all time hij goed verkocht. Top dus. Dat is maar het was mijn aandeel. En toen? Ik ben niet zeker, maar ik volgens mij ergens rond die aflevering of de volgende. Daarna heb ik begin met verteld dat ik 37 procent groei aandelen heb en dat het afwijkt van mijn originele strategie. En toen heb ik dat eigenlijk verteld dat hij normaal is om groeiaandelen groeien. Ja, ik. En daarmee mis ik dus een extra gedachtegang die ik eigenlijk had moeten hebben.

[00:14:11]

Ik had toen moeten zeggen ik moet wel een paar posities gaan afromen en dat heb ik in wezen gedaan door Al Jean en Tesla te verkopen. Een gedeelte, maar ik had dat geld dus moeten stoppen in dividend aandelen en niet weer in Takk. Nee, ik heb het dus een groot deeltje gestopt toen ik. Studie en theekopje uit mijn hoofd. Euh. En die aandelen, die zijn Anya eigenlijk allemaal gewoon een beetje gelijkwaardig naar beneden gegaan. Dus ik was 50 procent van mijn handelingen waren goed.

[00:14:40]

Euh ja en ja, dan hebben we die tweede stap moeten zetten.

[00:14:43]

Het grappige is juist dat. Ik heb ook wel ingedeeld in Disney gestopt en Disney is dus juist meer een. Die wordt laag gewaardeerd en die gaat dit seizoen hoger. Leuk is dat zie je wel vaak met zo'n zo'n daling. Is dat als aandelen overgewaardeerd worden, dan wordt dat gaat gewoon veel minder gaan verkopen. Jullie gaan het stoppen in aandelen die achter zijn gebleven. Ja, ik had gewoon veel eerder moeten herbouwen als ze zo hard mogen gaan. Dat moest ik.

[00:15:07]

Daar moet ik me mezelf weer herinneren. Waarom ik groeiaandelen heb. Omdat ik dat leuk vind. Ik heb daar denk ik kijk op.

[00:15:12]

En dat betekent niet dat je meer dan de helft per se in die sector in wil zitten.

[00:15:17]

Maar dat is ook geeft ook wel een heel hoog risico. En dat een langetermijnstrategie is wel leven van dividend inkomsten. Ik had me daarom zelf gewoon weer even aan moeten herinneren. Ik had gewoon de winsten moeten pakken. In meer groeiaandelen had ik moeten stoppen in dividend aandelen. Stel je voor dat het wel had gedaan. Twee weken geleden. Dan had ik dus nu daardoor. Deze daling had ik misschien weer onder me onder mijn 30 procent gezeten en dan zou ik dat een gegeven moment weer samen, waardoor tegen aandelen aandelen weer iets goedkoper zijn geworden.

[00:15:47]

Waardoor ik dus weer dat zou kunnen verhogen. Zo kan ik dus ook heel erg bij die euh dat in balans houden omdat ik maandelijks inleg kan natuurlijk kijken. Maar waar zit na die verdeling? Als je als je iets scheef loopt, dan ga ik in in het dividend aandelen of in de groeiaandelen. En zo zorgen dat ik altijd balans hou omdat ik altijd iets goedkoper koop bij de groeiaandelen en niet gewoon een dividend.

[00:16:07]

Klinkt heel logisch eigenlijk ook. Ik zei net gevoelsmatig is het raar om je geld weg te halen waar het goed gaat. Een instap waar het slecht gaat. Maar eigenlijk is het ook logisch, zeker als het worden afromen gebruikt.

[00:16:18]

Je verliest het beetje verkooptijd op het hoogste punt. Ja eigenlijk. Dus dat is heel, heel slim.

[00:16:23]

Ja, en dit is iets. Dit zijn gewoon ook gewoon heel veel studies die laten zien dat her balanceren op lange termijn gewoon een veel hoger rendement geeft. Ik snap dat eigenlijk ook heel goed.

[00:16:33]

Het is wel bewezen dat het ook echt goed. Wat zijn de regels?

[00:16:37]

Ja, dat is natuurlijk. Je hebt natuurlijk eigenlijk de vraag hoe vaak en wanneer in een normaal. Dit zijn echt. Dit is echt een bizar jaar om te beleggen. Het is zo voor je tuurde. Dit zijn niet normale beleggings. Maar als je het geloof ik ga nog niet heel lang mee, maar als je een beetje leest. Dus zijn er jaren die normaal veel stabieler zijn en veel minder beweging in zit. En ik was je een jaar niet zo heel veel bewegen en kan je prima één keer per jaar Hubar lanceren.

[00:17:00]

Want dit zijn echter nog gigantische uitslagen. Die 10 procent in 2 dagen, dat maak je gewoon niet vaak mee. Bijna helemaal begin, maar Cronin gingen we gewoon een keer 30 40 ver naar beneden. En dat zijn best wel uitzonderlijke bewegingen. Maar in wat beweeglijke jaren en daar kan je denk ik wel, moet je wel elk kwartaal eerst even gewoon bekijken en dan misschien elk half jaar een daadwerkelijke actie ondernemen. En een stip die ik heel veel had gelezen.

[00:17:23]

Probeer altijd een vast moment te pakken, dus bijvoorbeeld beweren altijd de eerste van t kwartaal te doen of bijvoorbeeld wanneer. Of soms zeggen wanneer je jarig bent. Dus dan heb je vast momenten het jaar je je portfolio gaat her balanceren, dus is altijd goed om dat gewoon even terug te pakken. Want het foolish pakt die strategie dan weer bij. Je kan jezelf aardig Imea. Waarom doe je dit eigenlijk? En dan kan je kijken op wat voor actie dan onderneemt.

[00:17:45]

En dan ook nog eens wat natuurlijk een beetje down zuid kan zijn van euh, her balanceren als je te vaak door die dat transactiekosten bij IETF heb je dat dan niet? Als je uit de kern selectie zit, want dan heb je natuurlijk je gratis transactie. Maar losse aandelen? Ja, je moet transactiekosten betalen. En dus als je het te vaak doet een herbouw lanceren, dan weegt het niet op tegen de winsten die je pakt omdat je teveel transactiekosten maakt.

[00:18:11]

Daar zit een beetje een balans tussen. Ze hebben daar een hele mooie regel. Euh, de 5 25 regel vond ik eigenlijk al een hele mooie soort van Asus. Ja Isselburg je die kan gebruiken voor het herbouw lanceren. Als de afwijking meer dan 5 procent is moet je altijd her balanceren. Dus als je bijvoorbeeld 60 om 30 procent zegt en dat is dus 65 of het is 55, dan moet je gaan er balanceren. Maar vijf cent is best veel.

[00:18:39]

Dus als je natuurlijk een positie wilt in opkomende markten van 10 procent zie dan 5 procent doet, is het 55 in dat stuk supergroot. Dus dan hebben ze ook de 25 procent regel. Dus de regel is dan 25 procent afwijking van je originele UM groter. Dus als je bijvoorbeeld 10 procent in opkomende markten had 25 procent van 10 procent is tweeënhalf procent. Dus afwijking is 7 half en 12 en half. Dus het is minimaal 25 procent of minimaal 5 procent.

[00:19:09]

Dat is een hele mooie regel die je kan handhaven om om. Wanneer ga je nou herbouw lanceren? Dan was het 1 procent afwijking. Is er balanceerden dan te duur? Dat is een hele. Het is een hele mooie regel. Ik had natuurlijk verteld dat met die toe bezig zijn en daar wil ik dus ook met targets gaan werken. Zowat zijn alle originele targets waaronder je in het. Daar kan je dus ook heel makkelijk kunnen we cijfermatig aangeven wanneer we te veel afwijken van je van je originele strategie, waardoor er is ook een seintje geven wanneer het beste kan herlanceren.

[00:19:39]

Oh, dat is handig en misschien leuk om sowieso je een kleine update over te geven. Ik denk trouwens dat het sowieso al een goed idee is dat we dat gewoon elke aflevering gaan doen. Dat jij even waarover je je softwareproduct vertelt hoe het gaat toch? En ja ja, leuk dus dan.

[00:19:53]

Laten we even een shevell doen. Dat doen we eerst even de uitdeed doen we daarna nieuws? Ja, schudt ook Delf.

[00:20:00]

Het gaat eigenlijk als gegoed verwachten binnen binnen twee weken de eerste versie lijkt te hebben. Dus dan kunnen alle donateurs erin. En wat ze al kunnen doen is in de Giro import automatisch. Een overzicht van alle holdings met logo, weging, rendement, percentage, enzovoort. En nog een grafische weergave van je spreiding per sector. En je kan ook nog eens een filtering doen op je portfolio per sector. Wat natuurlijk heel interessant is om te kunnen zien. Nu vooral dat je ziet hoeveel procent ga je nou naar beneden, naar boven?

[00:20:31]

Per sector en dat ziet er aan te komen voor de komende weken is het moeilijk. Nou, dat is toch wel een grote vraag. Euh ja, we zitten nu wel echt in de meeste en echt echt hele complexe berekeningen. Misschien een beetje onderschat. We hebben de afgelopen week wel even aan ons hoofd gebroken om een paar berekeningen en waar we niet uitkwamen, maar dat had als gegoed binnen. Binnen nu en twee weken gaan de eerste mensen deze en volgende week wordt iedereen ook krijgt updates over hoe we het onderling gaan communiceren.

[00:21:05]

We gaan nu alle donateurs in het chat doen en dan gaan we samen meedenken over een product dat ze voor de komende periode op de planning.

[00:21:12]

Ja, leuk en misschien leuk om ook even wat te noemen. Wie er allemaal gedoneerd hebben. We vinden van dezelfde slash vriend van de portfolio dividend Chakkar zijn geworden en oprecht een ja leuk.

[00:21:22]

Wij willen graag bedanken. Brian Thomas, Dennis G. Alkynen. David, Jesper, Marie-Jo, Sander, Jasper, Anna, Marshallplan, Wietse, Patrick Team Max, Colin, Mark, Thomas, Dennis Geerts. Weer Rob Cliff, Joyce, Thijs Stein.

[00:21:35]

Nienke Robert, Team Boy, Dennie Jan, Tristan, Julia, Nick, Lucas, Jeroen, Ingmar, Michael, Greis, Lasse IiP Stratingh, Michel en Kevin.

[00:21:43]

Dank jullie wel. Ja, superleuk en het grappige is dat er zo ook best wel veel mensen te zitten die zichzelf hebben aangeboden om te helpen. Van marketeers tot designers die vele pers. Het is echt euh, wat leuk. Ja, echt heel leuk. Dan kan ik heb nog wel. In de avonduren of in de weekend. Kan ik nog komen helpen? Echt wel ja.

[00:22:04]

Het is echt heel leuk dat een café slaat die hulp dan afvalfracties. Wat doe je lekker als ik leuk is? We gaan iedereen nu Shaido. We gaan euh ja gewoon. Iedereen kan daar straks een bijdrage leveren van mensen die graag zeggen nee, ik heb een business opleiding en ik wil graag helpen om ook meer te leren over hoe ga ik om met die van het moment? En we hebben dateen ingenieurs die dus aan de beveiliging kant kunnen testen.

[00:22:26]

Dus echt enthousiast. Leuk, hartverwarmend. Ja, heel leuk.

[00:22:30]

Ja, ok. Ga je naar het nieuws? Het lijkt mij eigenlijk wel passend. Ik heb er ook best wel gewoon veel vragen nog over van. Wat is er nou precies gebeurd afgelopen week op de beurs? Behalve dat we weten wat er in theorie is gebeurd, namelijk dat het toch een beetje uit is gezakt. Maar wat is er precies gebeurd?

[00:22:50]

Ja, dit is dus een. Dit is best wel een moeilijke vraag. Iedereen probeert dit te verklaren en donderdag gingen we naar beneden. Eigenlijk al de de Futur stonden aangekomen in de min.

[00:23:01]

Donderdag op donderdag. En wat er nu eigenlijk gebeurd is dan? Dan gaan natuurlijk alle nieuwszenders. Iedereen die in die naam u iets moet vertellen over de beurs die gaat zoeken naar een uitleg. En ja, we, er werd gevonden dat er onwijs veel gehandeld wordt in euh, call opties. En dus dat je eigenlijk speculeert op een stijging en dat er dus een hele grote.

[00:23:23]

Noem ze dan een walvis in zee die die die heel veel opties kopen en daardoor eigenlijk ook misschien.

[00:23:29]

Het is zo groot verdorie. Misschien zelfs de beurs omhoog trekt. Die walvis is dat één iemand dat? Ja, dat was de Softbank. En dus is de Japanse technologie investeringsmaatschappij die vooral eerst zat in meer startups achtige hoek. En die gaat nu verschuift nu langzaam steeds meer naar de beurs Zuid. Bekend van de grote investeerder in wie werk en Uber. En dat klonk op zich allemaal wel plausibel. Maar ik geloof namelijk nooit dat één partij zo'n grote beweging in de markt kan brengen.

[00:24:00]

En dat werd later ook weer door de Financial Times ontkracht dat het echt daardoor 100 cent door komt. Ik heb altijd met succes daling. Het is altijd een beetje een gewoon momentum. Technologie heeft in een gigantische momentum gezeten. Dat was een soort van hardcore bekoren bekort. Dat houdt gewoon een keer op. Alles heeft een euh, heeft een plafond. Op dat moment en de de waarderingen lopen dan zo ver vooruit op de of de daadwerkelijke cijfers. Euh, want ja, een bedrijf stijgt misschien wel als 50 procent zijn normale verwachtingen en verwachtingen op verwacht.

[00:24:31]

En die winstgroei?

[00:24:32]

Ja, die kan misschien. Die 50 Cent kan misschien wel gerealiseerd door. De manier wordt misschien gerealiseerd in een paar jaar tijd en niet in 3 4 maanden tijd. Dus dan lopen we er toch om met z'n allen te veel vooruit. En dan zijn er toch altijd mensen die denken ja, het risico maar net iets te groot. En ja, en als dat sentiment een beetje overslaat. Euh ja dan. Dan begint iedereen weer uit te rennen. En ze winsten pakken en dan gaat het weer naar beneden.

[00:24:56]

Jongens, kunnen we iets minder hysterisch zijn op die aandelenmarkt alsjeblieft? Gingen we echt aan m'n hart vorige week.

[00:25:01]

En dat is ook. Nou ja, dat ook. Ik denk dat ik ook nu al geleerd heb. Ik begin nu langzaam aan steeds meer als het te hard omhoog gaat. Dat vind ik erg negatief. Dan weet je dat het niet duurzaam is en weet je dat het hoe dan ook weer een keer gecorrigeerd gaat worden. Misschien nog wel allemaal even terugkomen op dat nieuws. Dit wordt natuurlijk. Er zit heel veel optie handel in. Dat wordt nu een beetje complex.

[00:25:22]

En dat zijn eigenlijk dat je soort van call opties koopt. Doe je eigenlijk met geleend geld waarbij je speculeren dat de koers omhoog gaat? Zeg je ik koop nu een optie voor de huidige prijs. Bijvoorbeeld de prijs is nu 500. En die optie loopt over een maand af. Dus als de koers dan omhoog gegaan is in 30 dagen tijd kan je dus over 30 dagen 500 kan je dus een aandeel kopen voor 500 euro. Ik snap het die op je koopje dus vrij goedkoop.

[00:25:46]

Ashanti koopt eigenlijk de optie om hem te kopen. Dus je betaalt voor de optie en niet dat je het werkelijke aandeel koopt. En als het aandeel onder de 500 euro komt, dan is eigenlijk de optie waardeloos geworden, want dan gebruik je natuurlijk niet nee. Maar wat er dus gebeurt als je dus met gigantisch veel geld opties gaat kopen is eigenlijk bijna alle opties gaat opkopen die handel zijn. Die koop je van andere partijen. En wat die partijen gaan doen als de koers Moga.

[00:26:12]

Die gaan denken ja maar ik heb daar hebben zoveel opties uitstaan voor 500 euro. Wij gaan ondertussen als de koers omhoog gaat naar 510 500. Eventueel gaan wij alvast heel veel aandelen kopen voor 510. Want als het verder stijgt, dan moeten wij in Bremen meteen een heel groot gat overbruggen. Siga zich al indekken door al als de opties als de prijzen hard omhoog gaan om een hele hoop aandelen te kopen voor 500 10, waardoor ze over een maand dan diegene die de eigenaar van die optie die gaat inlossen.

[00:26:41]

Dat dat die partijen al aandelen heeft gekocht voor 510 en maar omdat ie zich gaat indekken. Dus zo eigenlijk weer short van hedge gaan worden dus meer aandelen gekocht wat weer de prijs omhoog duwt en zo krijg je drukkend effect. En als dat als je een sneeuwbal die groter wordt. Ja, dan noem je dan een soort van geel. Dat is een heel grote partij die doet en heeft kan dat effect hebben? En dan theorie die dan aan vastgeplakt wordt is dat je niet Robin Hood Investors hebt.

[00:27:06]

Dus de retail investors vrouw in Amerika die appjes en die ziet er vooral technologie waar de prijs hard omhoog gaan. Gaan meer mensen ook technologie aandelen kopen omdat het eigenlijk allemaal onervaren beleggers zijn. En dat zijn een soort van proces in gang. Dat is een soort van verklaring die ze nu hebben waarom de technologie zo hard is gestegen. Dat is het momentum.

[00:27:24]

En dan maar nemen. Euh, alles heeft een limiet. En dan in één keer gaat het naar beneden als. Als er dus net een groep mensen is ingestapt zeg alle. Augustus zag zich om in augustus. Dan heb je nog maar misschien 10 20 procent winst, maar als je dan in één keer je winsten zien verdampen 10 procent. Wat doe je dan? Ga ik in paniek? Ga je verkopen? En dan is er weer een andere groep die dan ook weer euh.

[00:27:48]

Een winst die we toch ook weer verkopen? Ja, en zo gaan de mensen die het kortst in zitten als eerste weer uit. Dan ga je weer naar beneden. Euh, dat is een beetje een uitleg wat er nu wordt gegeven. Ja ok. Maar je kan eigenlijk wel gewoon je. Dat is de reden waarom waarom de beleggers zijn. Zoals Warren Buffett die in waarde belegging zit in value investing. Is die geloven dat je uiteindelijk teruggaat naar de naar Ariq, de intrinsieke waarde van een aandeel?

[00:28:14]

En wat is de onderliggende waarde zoals aandelen dus zwaar overgewaardeerd worden? Gaan ze uiteindelijk weer terug naar de gemiddelde waardering, dan zullen altijd aandelen blijven die iets overgewaardeerd maar dat. Die zijn dan weer te verklaren omdat ze ook daar een groei voor laten zien. Maar daar zijn dus gewoon heel veel aandelen die nu hard zijn gaan doen. Waar eigenlijk die eigenlijk niet? Die groeivertraging? Niet? Verklaart Groei.

[00:28:37]

En dat vroeg of laat gaan die aandelen zakken. Dat kan niet anders.

[00:28:41]

Ja, dat is de. Dat is wat we gezien hebben. Daarom gaan we wat fondsen kweken ook hebben over de intrinsieke waarde. En ik geloof wel dat ze nu een beetje mijn theorie die ik nu zelf ervaar, maar dat ze nu gewonnen had van een theorie die ik zelf heb is dat wel. Je kan dus soort van pad van een belegger. Benoemen dat je eigenlijk eerst copie, maar wat keer gaat een andere naar beneden denk je shit. Ik had veel meer moeten spreiden of een bedrijf gaat echt helemaal fout en dat zakt dus.

[00:29:07]

En dan in één keer denk je wel. Hoe ga ik dit voorkomen? Dan ga je even mee bezig zijn met strategie, risico's en risico manager. Ga je dus eigenlijk een brede portefeuille bouwen? Nou, dat is een beetje fase waar ik denk inzit en heb je een heel goed gespreide portefeuille. En je hebt dan het idee hoe meer aandelen, hoe minder risico. En ook één moment kom je op zo'n punt. Dan ga ik steeds meer begrijpen.

[00:29:27]

Denk je nou, misschien moet toch wel weer minder aandelen doen? En denk dat als je dan echt nog een stap verder gaat? Dan denk ik niet voor heel veel mensen weggelegd. Dat vergt best wel wat kennis en onderzoek en misschien wel wat talent dat je eindelijk een beetje type zoals richting Warren Buffett gaat. Dat je dus helemaal niet meer een Ciccio regels denkt, maar dat je gewoon een hele kleine portefeuille misschien met 5 à 10 bedrijven en dat je dus alleen maar zit op de intrinsieke waarde.

[00:29:52]

En dan zijn we weer meer een belegger die gewoon alleen maar kijkt naar die naar een specifiek bedrijf en dat door en door kent. En dat maakt spreiding weer veel minder uit. En al zou je nog steeds spreiding per sector moeten hebben natuurlijk. En het kan ook zoiets overkomen als een kroonen waar de hele sector onderuit gehaald. Maar dan ben je veel meer bezig en in het individuele bedrijf. Dat zie ik wel een beetje. Nu steeds meer als een als een b beweging waar beleggers doorheen gaat en niemand verteld is.

[00:30:20]

En dit heb ik nu zelf eigenlijk ervaren. En als ik eens boeken lezen over waar de belegger, over Viljoen vestigingen en al die boeken voor gerelateerd aan Warren Buffett zou dan dat zijn? Boeken waar je eigenlijk? Het voelde een beetje alsof je een studie hebt van 4 jaar en je m. Je krijgt. In dag n krijg je de boeken van je vierde jaar is nog steeds waar. Wat ze zeggen. En het klopt nog steeds. Maar je begrijpt er eigenlijk geen ik helemaal niks van en je kan.

[00:30:45]

Je kan de. De kennis kan je niet goed op waarde schatten en denkt juist als je de boeken krijgt van je vierde jaar in je eerste jaar dat je begonnen bent. Gewoon denk ik stop er gewoon mee denk. Dat is wat ik extreem mis. En ja, dat kan ik nu steeds beter uitleggen waarom ik in deze podcast maak en waar ik zelf tegenaan liep. Dat is eigenlijk deze soort van beweging. Alles wat ik je lezen, alle boeken die je ziet, dat gaat allemaal over het eindstation en Maya.

[00:31:11]

Denk je nou echt dat warm buffet begonnen is? Een tijdje zonder subsidies? Zelfde wat ie zegt van jij. Spreidden zeg ik verdomme, zegt hij eigenlijk. Ja, dat kan je wel leuk zeggen, maar dan had ie daar eigenlijk bij moeten zeggen.

[00:31:22]

Je moet eerst heel veel spreiden om slimmer te worden en die al die leuke quotes en al die dingen dat je die die je kloppen wel als je in zijn positie zit. Maar hij zegt er nooit bij. Of niemand zegt erbij dat je eigenlijk eerst allemaal andere stappen moet nemen om dat te begrijpen. Je kan pas eigenlijk. Euh, een soort van weinig spreidden. Als je echt verstand van hebt. Maar om daar verstand van te krijgen moet je eerst heel veel spreiden om te leren.

[00:31:49]

En dan zou ik ben ik dus constant eigenlijk alles wat ik nu zie in een proces matige manier aan het bekijken. Wat jij zegt klopt als misschien eindstation, maar ik ga daar komen door het tegenovergestelde te doen. Ja, dus dit begint nu steeds beter te begrijpen waarom ik dit doe en wat waar. Mijn frustratie zat in in als het gaat om beleggen.

[00:32:09]

Ja, ik zie het ook. Ja, ik. Dit is echt voor mij een openbaring geweest dat ik dit voor mezelf zo zwart van nu zo onder woorden kan brengen. En dit maakt juist. Ik denk ook de kracht van fan van de podcast. En waarom ik het allemaal vertel is dat ik deze Curva zal meemaken bij UH en dit wil ik juist aan iedereen vertellen. En daarom is dit denk ik zo waardevol.

[00:32:29]

Ja ja, ik ben blij dat ik hier tegenover zit. Snap ik het tenminste? Want dan? Maar dan weet u waar ik zit. Ik zit al een beetje, vormde zo blokken toren. Je moet. Je kan er bij het bovenste blokje namelijk warm Buffett beginnen, maar is is niks onder zit. Dan valt er toch wel wat naar beneden. Je moet breed beginnen met de basis en dan kun je steeds verder door bouwen en dan heb je een solide iets waarmee je iets kan.

[00:32:51]

Je kan niet bovenaan beginnen.

[00:32:53]

Daarom zeggen ze dat, want als je echt iets voor leren. Leer dat van iemand die een stapje vooruit loopt en leren. Niet van iemand die al twintig stappen vooruit loopt, want die kan zich niet meer goed identificeren met de problemen die jij daadwerkelijk hebt.

[00:33:05]

Ja, zo naar had ik nou kunnen voorkomen dat ik op het hoogste punt erbij gekomen?

[00:33:12]

Nee. Nee, dat kan je gewoon niet voorkomen. Euh. In jouw geval helemaal niet om je eny tfha. Meer dan misschien nu al duim je gekocht voor ECP. Maar ja, dat is maar net wat. Is het een van je totale inleg dat je wilt doen. Dit jaar is dat maar een twaalfde. Als jij straks weer koopt op 1 oktober en dan koop je veel lager daar even op aanhaken.

[00:33:33]

En dat. Ik heb dus een beetje het idee waar dat kan kloppen. En ik weet ook niet of jij daar zicht op hebt, maar dat dollar kost Evert-Jan. Wat ik dan doe namelijk begin van de maand bijkopen zijn er niet.

[00:33:44]

Een heleboel andere beleggers die ook precies dat doen en ook precies het begin van een naam maand nemen? En dat je daardoor dus een soort van vertekening krijgt? In die prijs kan ik niet beter halverwege de maand gaan zitten.

[00:33:55]

Dat is eigenlijk maar ja, op die manier. Ja, hoe jij? Er zijn ongetwijfeld studies naar gedaan. Welke iemand zal dat ook via je internet? Of een mailtje gestuurd als een studie? Over welke dag kan je nou het beste kopen? Ja, dat kan volgens mij. Ik ben hier voor het komende dinsdag uit volgens mij, maar het was allemaal echt procentueel gezien vrij te verwaarlozen. Weet je namelijk iets als er namelijk echt zo is dat het altijd de eerste echte maand zo hard omhoog gaat, dan levert dat zich eigenlijk al weer uit.

[00:34:24]

Want we gaan dus ook heel veel mensen automatisch weer verkopen omdat dat vandaag de dag is waar mensen het meeste mee kunnen verdienen. Ja dus het is het levelt zich uiteindelijk weer uit. Maxence kan misschien hier komen. Kunnen we even kijken of wat kunnen vinden, maar ik heb het vermoeden dat het niet zo heel veel uitmaakt.

[00:34:40]

Ook portfolio. Ja, uhm ja, dat is niet zo heel veel.

[00:34:46]

Dat is heel veel gebeurd. Gebeurd geen transacties.

[00:34:49]

Ik heb wel dividend ontvangen. 33 euro van twee verschillende bedrijven in mij portfolio. Waarde is 152.000 300.

[00:34:58]

Nou, vorige week had ik dat was woensdag tot we het opnamen.

[00:35:04]

Ja ja klopt. 100 59 duizend en 100 zelfs een daling van 68 100 euro. Ja in. In een week tijd ja. Dus je kan eigenlijk wel zeggen dat mijn winst van dit jaar is in een week gehalveerd.

[00:35:23]

Maar voor hetzelfde geld is het volgende week weer. Euh, heb je het weer terug? Oh nee, maar ik vind het ook helemaal niet niet erg. Nee, dat weet ik. Euh ja, ik heb er hopelijk weer van geleerd.

[00:35:33]

Maar zo snel kan het gaan inderdaad. Ja, nou, ik inmiddels ook. Hoewel ik nog steeds niet weet wanneer ik nou moet kopen. Nee hoor. Uhm ok.

[00:35:42]

Reviews? Ja, wat we doen? OK. Allereerst eentje van Joost die eerst met allemaal complimenten komt. Ik zou het graag allemaal willen voorlezen. Maar. Nou ja, daar hebben we denken geen tijd meer voor. Maar wat wel leuk is om maar te zeggen het een hele handige tip is nu zou ik het wel even voorlezen. Je opmerking over dividend lekkage bij de caissières Ajax IETF heeft mij nog eens aan het denken gezet. Zoals je zelf al aangaf is bij een transactie van duizend euro of meer de van Ajax ETF de betere keuze, omdat de transactiekosten direct worden afgewogen tegen het wegvallen van dividend lekkage.

[00:36:18]

Daaronder is de iShares goedkoper, maar een grote positie opbouwen werkt dan weer nadelig. Oplossing? Kleine bedragen in de iShares ETF's stoppen tot je bijvoorbeeld duizend euro hebt opgebouwd. Dat is een hele slimme. Om vervolgens in één keer de positie van iShares naar van AEX te brengen. Zo kun je met de kleinere bedragen met een x meegroeien en zorg je ervoor dat dividend ziekenhuizen minimaal is.

[00:36:42]

Ja, dat is toch briljant?

[00:36:44]

Dit is bijna wiskunde. Dit is nog altijd Kamo.

[00:36:47]

Ik vind het echt super slimmer dan in het begin natuurlijk over wat wij rechtzet aan het begin van de vorige aflevering.

[00:36:54]

Ja, maar dat komt omdat je natuurlijk geen transactiekosten hebt. In de Kern Selection kan je dus gewoon je posities opbouwen en ook website weer verkopen. En dan stop je dat van dat moment gewoon in 1 van AFC Ajax CTF. Maar heb je één keer transactiekosten, maar dan koop je wel met een grote bulk.

[00:37:07]

Briljante tip als je mij een half jaar geleden had laten lezen had ik echt gedacht. Waar gaat dit in hemelsnaam over? Maar ik vind het wel leuk dat ik nu enigszins een idee van wat je bedoelt.

[00:37:18]

Ik ken De Dycker die hier houdt dus van en van mensen die Zucchero slimmer idee hebben.

[00:37:22]

Vind ik leuk Jos. Dank je wel. En dan nog eentje die ons hart ook al sneller deed kloppen. Volgens mij Pym Tristan die wilde bedanken voor de podcast. Hij heeft zichzelf aangemeld als klant klant voor de portfolio dividend grensverkeer. Dus ook leuk. Dank je wel Tristan, gezellig dat je meedoet. Hij zegt door jullie podcast heb ik het wereldje beter kunnen begrijpen. Wat mij weer een betere basis geeft om betere keuzes te maken betreffende mijn portefeuille. Doordat ik vier kinderen heb, ben ik voor de allerkleinsten ook aan het beleggen en ga ik samen met de oudste twee allebei een account aanmaken.

[00:37:56]

De recentelijke krantenberichten en jullie aflevering Pensioen Beleggen heeft er ook invloed op gehad. Veel dank daarvoor. Ik moest lachen dat je vertelt dat je in de gaten werd gehouden door de grote jongens. Het wordt inderdaad tijd dat deze jongens niet zoveel rendement pakken op de hardwerkende burger. Nou, daar zijn wij het helemaal mee. Nou ja, daar hebben wij dan ook een aandeel in gehad, zegt Tristan. En daar mogen wij wel even stil bij staan. Pim, zullen wij wel even stilstaan?

[00:38:20]

Ja, zullen we even doen. Nadeel in dit heel mooi dat hij ja zei. Dit zijn de redelijk leuke berichten van Vio. Dit is natuurlijk onze brandstof ook wel een beetje. Ik vind het erg mooi dat dit ook gebruikt wordt met een beetje opvoeding. Euh, ik denk dat vooral de de N-VA een beetje de ouders van nu ja, hun kinderen wel op een andere manier financi moeten bijbrengen om de garanties die zij hebben gehad. Die zijn er denk ik niet meer voor hun kinderen.

[00:38:54]

Ja, ik vind dat heel mooi. Dat dat wij daar een beetje aan bijdragen.

[00:38:59]

Ja, leuk om te lezen. Ze noemen me ook wel millieu brandstof.

[00:39:05]

Zo geluiden goed. Volgende week dus de belofte van intrinsieke waarde berekenen.

[00:39:14]

Ja, daar gaan we. Dan waren we vooral over. En wat is nou intrinsieke waarde? Waarom is het belangrijk? En misschien nog wel even een berekening doen dat leuk lukt via audio?

[00:39:22]

Ja ja, vast wel. Jij weet alles wel. Een manier om te vinden dat zelfs ik het snap is. Dat komt vast goed. Nou, dat volgende week tot volgende week.

[00:39:31]

Oei.