Transcribe your podcast
[00:00:00]

Hallo, wij zijn Gaite Jansen en Melody Klaver en in onze podcast De Grote Gaite en Berardi Podcast Show komen wij elke aflevering samen om een onderwerp te bespreken dat ons interesseert. Inspireert, fascineert of frustreert wat ons aan het lachen maakte, van het huilen maakt of ons kortom gewoon aan het denken zet. Ja, en de onderwerpen verschillen van Griekse mythologie tot power vrouwen, tot porno tot old Hollywood. Kortom, je kan het zo gek niet bedenken of wij hebben het erover.

[00:00:27]

Luister nu in je favoriete podcast heb.

[00:00:31]

Dit is jong beleggende podcast. Ik ben Milow en ik bevind in deze aflevering behandelen wij alles wat je moet weten over de intrinsieke waarde of alles.

[00:00:40]

Een groot deel, een groot deel daarvan. Ja ja, ja en en dat is ook wel jouw investering.

[00:00:45]

Ja, Warren Buffett komt er even langs. Die zorgen echt niet langsgeweest. Nee, precies daar kijk ik erg naar uit. Persoonlijk. Dan hebben we het over Prinsjesdag.

[00:00:53]

Wiebes volgens de 20 miljard. Geen Wopke niet. Oh ja, oh ja, ja. En natuurlijk de schuldenberg. Ja, inderdaad.

[00:01:01]

Is dat straks een probleem voor onze generatie of niet? Ik ben benieuwd wat jij daarvan wint. En dan nog heel goed nieuws. De Portfolio Dividend Charter gaat bijna live.

[00:01:10]

De community, opgezet bij de leus Ja dus. Binnenkort kunnen de eerste mensen er wel in en heel binnenkort nog spannend. We gaan beginnen.

[00:01:33]

Ik heb net even weer mijn euh, heb je gecheckt? Moet zeggen Ben begint een beetje af te vlakken met hoeveel plezier? Daarna? Kijk. Dat is goed, gaat vrij horizontaal eigenlijk zijn een heel klein beetje in de plus.

[00:01:44]

Het gaat wel een beetje omhoog en 2 procent omhoog gaan. Stap 8 euro winst.

[00:01:48]

Kijk alleen maar. Er zijn maar goed, maar je gaat niet de komende 30 jaar elke dag kijken. Wat is jouw moment? Nee, ik kijk meestal al een beetje in de loop van de ochtend. Wat doet de Ajax sidderen? Uitschieters? Jij en ik kijken altijd een beetje rond half vier, vier uur Amerikaanse beurs open gaat of de gekke veranderingen zijn.

[00:02:07]

Ik vond trouwens een hele leuke aflevering vorige week. Ik had er zin in. Ja, nou heb je ook nog de reacties gekregen.

[00:02:13]

Er was een mail trager naar mensen die hier al eens een berichtje op Instagram. Oh ja, en ze stellen me ook wel eens vragen over turbo's bijvoorbeeld. Zo krijg ik een bericht van Martijn over een turbo. Is misschien wel leuk, want ik zei wel dat ik er op terug zou komen, maar ik weet dus niet hoe ik er op terug moet komen. Mag ik deel van je vragen? Ja hoor. Kom maar op. Hij zegt ja, ik blijf toch super nieuwsgierig naar turbo beleggen?

[00:02:34]

Maar ik weet hoe jullie daarover denken.

[00:02:36]

En dit zijn dus van die dingen. Ik wil de op zich wel een aflevering over maken, maar ik ben er niet heel erg onderlegde. En een ander ding is ik wil namelijk ook niet promoten. En als ik er dus aandacht aan geef, dan is de kans groot dat meer mensen dat gaan doen. Dus ik moet daar dan een vorming gaan vinden. Het meer. Wel uitleggen wat het is, maar ook een stukje. Het moet geen promotie praatje voor voor deze risicovolle beleggingen voor deze dingen worden.

[00:03:00]

Nee, nee, dat is niet handig. Even dan nog een huishoudelijk mededeling. Oh ja, daar zitten nu eens bij. Dag en nacht media. De grootste reden voor ons is dus eigenlijk meer luisteraars krijgen. Want hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Want dat zoveel mogelijk mensen onze veilig leren beleggen? Ja, dat is belangrijkst. Dus het kan gaan voorkomen dat mensen die een andere podcast luisteren van dag en nacht media voorafgaand aan die podcast luisteren naar een promo van ons.

[00:03:28]

Ze worden getipt om onze podcast te luisteren.

[00:03:30]

Net zoals jullie luisteraars misschien wel aan het begin van deze aflevering. Of een andere aflevering een spotje horen voor een andere podcast van Dag en Nacht Media. Ja, dat is eigenlijk dat. Daarmee hopen wij gewoon ons luisteraars bestand uit is best wel als podcast.

[00:03:46]

Best wel moeilijk om nieuwe luisteraars te krijgen omdat dat best wel een nieuw medium is. En nog niet heel veel mensen die nu uberhaupt naar podcasts luisteren. En dus daar is dag en nacht media heel handig voor. Dieren die zijn die connectors aangegaan. Een andere podcast die om en bij dezelfde doelgroep hebben. En zo kunnen we heden fort van een reclame spotje over onszelf uitwisselen.

[00:04:07]

Dus ik ben een reclame business ingegaan en ik heb een spotje gemaakt. Zal ik me even laten horen? Ja, leuk. Ik ben helemaal niet. Kijk. Laat me je voorstellen aan.

[00:04:15]

Pim verlaat begin op een hele jonge leeftijd met beleggen. Die horizon die jij hebt gaat zoveel voordeel opleveren.

[00:04:21]

Pim is een man met een missie iedereen veilig en verantwoord leren beleggen.

[00:04:25]

Als je echt iets wil leren, leer dat van iemand die een stapje vooruit loopt en legt je uit op welke manieren je kan beleggen.

[00:04:31]

Elke bank heeft zijn eigen beleggingsfonds.

[00:04:33]

Ik hou daar helemaal niet van op welke manieren je beter kan beleggen en hij rekent je voordeel op de euro nauwkeurig uit. 192.000 euro of minder rendement? Zelf leren beleggen?

[00:04:45]

Niemand vertelt Pim dus wel in Jong Beleggen, de podcast. Dat is toch fantastisch?

[00:04:49]

Ja, het mocht maar 35 seconden zijn, Pim. Of eigenlijk 30. Ik heb 35 gedaan. Ik kon het niet korter krijgen.

[00:04:55]

Maar dat is eigenlijk ook wel goed. Want degene die we gewoon die aflevering luister, je hebt ook niet zo veel zin om heel lang naar een spotje te luisteren.

[00:05:01]

Dat is ook zijn boodschap niet kunnen vertellen in 30 seconden. Ja, dat is ook geen goed.

[00:05:06]

Ja, nee, precies dat heb ik gehoord. Tot zover de huishoudelijke mededelingen. En volgens mij moet het nu maar eens gaan hebben over het onderwerp van deze week.

[00:05:14]

Ja, laten we dat doen. OK. En dat is je hebt aangekondigd. Vorige keer intrinsieke waarde berekenen.

[00:05:21]

Ja nou ja, het gaat nu vooral even over de intrinsieke waarde. Elk klein beetje berekening, maar daar gaan we nog later op terugkomen.

[00:05:28]

En wat is teveel om allemaal in één keer? Ja.

[00:05:31]

Dit wordt voor mij wel een uitdaging. Hoe ga je dat nou goed via audio uitleggen? Want een goede waardering is best wel complex. Heeft heel veel verschillende berekeningen, dus dat is voor mij best wel een uitdaging. Hoe hou ik het simpel en begrijpbaar via audio, voordat ik gewoon een kwartier lang alleen maar getallen noemen? Ik wens je veel succes en dus heb ik besloten om munten voor nu meer in mijn basis te houden en de principes uit te leggen.

[00:05:56]

En dan? Ja, we hebben meer dan in een in vervolg aflevering iets dieper op in te gaan, zodat het bouwen een beetje op ja. Weet je wat intrinsieke waarde betekent?

[00:06:04]

Ik weet het intrinsieke betekent namelijk dat het komt uit het ding waar je het over hebt zelf. Dus in intrinsieke motivatie komt uit mijzelf. Nou, dat klopt.

[00:06:13]

Het intrinsieke waarde komt ook uit het bedrijf zelf. Het heeft niet te maken met de omstandigheden eromheen en wat anderen ervan vinden.

[00:06:19]

Een vrij objectieve waarde eigenlijk dan? Ja en uhm. Intrinsieke waarde is eigenlijk een onderdeel van een fundamentele analyse. We hebben het er al een klein beetje over gehad in tien afleveringen terug, maar we gaan daar de komende tijd wat dieper op. In En we gaan nu eerst beginnen met de basis van intrinsieke waarde. Puur vanuit het bedrijf zelf en dan moet je denken dus aan bezittingen. Alles wat waarde heeft is bijvoorbeeld vastgoed computers en machines apparatuur. Dat kan denk ik ook normaal patenten bij.

[00:06:50]

Een octrooi is eigenlijk het IP rechten. Dat kan ook nogal. Heeft ook natuurlijk een waarde en dat houdt eigenlijk in. Dus als je het bedrijf op dit moment zou verkopen dus helemaal los zonder dat je het als een scooter en als je eens goed dus helemaal zou strippen en je zou alle onderdelen los verkopen. Dat staat voor een prijs. En dan heb je eigenlijk ook nog de schulden van een bedrijf en die doe je daar vanaf. Dan heb je dus alle bezittingen, dus eigenlijk geen activa.

[00:07:13]

Doe je min je schulden.

[00:07:15]

Ik ben weer helemaal terug en vwo 4 met economie.

[00:07:18]

Ja, het is natuurlijk mooi uit zo'n balans. Eigenlijk precies dus alle plussen en minnen. En daar komt het bedrag uit. En dat is en dat onder de streep overblijft. Dat is eigenlijk intrinsieke waarde. Is super simpel.

[00:07:28]

Maar als ik al even een ingewikkelde vraag moet stellen. Mijn moeder zegt altijd de zee is meer dan de som van haar golven.

[00:07:36]

Je zou toch zeggen als je een scooter uit elkaar haalt en al die onderdelen apart gaat kopen. Dat heeft een andere waarden. Misschien wat dan als je de scooter in z'n geheel verkoopt?

[00:07:44]

Ja, maar dat is dus nou na komt de zeikerd. Het mooie waarom dit zo interessant kan zijn. Het komt best wel voor dat een bedrijfjes verhandeld wordt onder de intrinsieke waarde. Neem bijvoorbeeld Unibail-Rodamco. Westfield is een vastgoedbedrijf op de Nederlandse beurs. Het heeft heel veel vastgoed, dus het heeft een hele hoge activa. Het heeft natuurlijk ook schulden, want het vastgoed zal waarschijnlijk ook een gedeelte gefinancierd door die schulden af. Dan heb je eigenlijk de intrinsieke waarde.

[00:08:14]

Als je Unibail-Rodamco Westfield zou kopen dus eigenlijk gewoon van de beurs zou halen. Ik koop bijvoorbeeld alle aandelen op dan. Volgens mij is dat nu zo dat de waarde van alle panden minder schulden eigenlijk hoger is dan wat je nu betaalt voor het bedrijf op de beurs. Dus de IS de marktwaarde op de beurs is lager dan de intrinsieke waarde van ja, maar hoeft niet duur mee te maken. Die panden? Die wordt natuurlijk gewaardeerd op de balans en het is natuurlijk wel een vraag.

[00:08:45]

Is die waardering nu misschien te hoog? Dat zijn dus momenten dat de val veel beleggers dan instappen. Wat ze eigenlijk wel heel erg zeggen is dat een bedrijf dat uiteindelijk wel weer naar de intrinsieke waarde toe. Dat is eigenlijk de de kracht eigenlijk van value belegging, want er is een strategie die hierop gebaseerd.

[00:09:05]

Je hebt namelijk. En we hebben tuurlijk over dividend investigative. Een grote investering en gewoon een grote investering is genoeg om groeibedrijven. Maar jij hebt dus ook value investing en dat is eigenlijk weer een andere. Een andere strategie en daar is die Warren Buffett. Hij is eigenlijk wel de bekendste value investor.

[00:09:24]

En daardoor moet ik meteen denken aan dat dat eigenlijk dus iets is waarvoor heel ervaren moet zijn en dat het best wel moeilijk is.

[00:09:30]

Ja nou wat we hebben vorige week verteld over iets of die die curve voor beleggers. En ik denk dat ferry investing wel echt wel op het einde zit. Ik denk dat alle goede beleggers daar uiteindelijk wel eindigen. Euh, dat je automatisch wat minder gespreid zit. Echter veel inverse zitten vaak maar rond de 10 bedrijven. Ja, tenzij je echt net zoveel vermogen hebt dat je je vermogen eigenlijk gewoon niet kwijt kan in 10 bedrijven waardoor je automatisch meer hebt. Want hij heeft teveel geld.

[00:09:57]

Ja, maar bijvoorbeeld de bekende beleggers zijn dan Benjamin Graham. Dat was eigenlijk weer de zorg van de mentor van Buffett. En die heeft ook het boek geschreven The Intelligent Investor. Dus als je hierover gelezen toch? Ja, als je hier wat we over wil weten over dit. Dit is een van de betere boeken. Je hebt dan Christopher Brown. Dat is ook weer een student van hem geweest. En dan hebben we ook nog de natuurlijk. De compagnon van Warren Buffett, Charlie Munger is ook.

[00:10:25]

Dus zijn eigenlijk de echte bekende de grote investeerders. Dit zijn eigenlijk de veel jongere Vesters en die presteren eigenlijk ook over een periode van 20 jaar.

[00:10:36]

Den Besten kan, maar dan zeggen dus die Benjamin heeft het boek geschreven. Een intelligent investor spreekt bijna iets neerbuigend uit. Van je moet je er echt intelligent voor zijn.

[00:10:46]

Want nou is het dus meer bedoeld van als je dit doet. Been Een intelligente en anders dus niet. Dat is toch neerbuigend? Ja, maar ja, het is natuurlijk een Amerikaans boek. Maar is het zo moeilijk? Nou ja, het heet het. Ik denk dat je de Skil van het analyseren van bedrijven die het waarderen die dat ook wel te leren is. Al denk ik dat je wel een klein beetje economisch onderlegd moet zijn denk ik. En je moet er wel fun uithalen om om bedrijven goed door te spitten denk ik.

[00:11:14]

Anders hou het niveau. Ik denk je gewoon makkelijk zeg. Gewoon 100 bedrijven moeten analyseren waarvan je er maar eentje koopt.

[00:11:20]

Bedrijven worden gewoon niet zo snel verhandeld onder intrinsieke waarde en dus je moet echt heel goed kunnen zoeken onder eentje die je kan. Nu al zeggen dat alles. Alle bedrijven die het nieuws halen. Die zijn er gewoon uitscholden. Alles wat de. Maar bijvoorbeeld Adrianne zou, ja, die gaan natuurlijk nooit onder de in de ziekenhuizen komen die. Sterker nog, die worden euh, echt in een factor 100 200 daarboven verhandeld. Je handelt eigenlijk nooit in groeibedrijven, want dat kan eigenlijk niet, want die worden groei is eigenlijk een stukje potentieel dat in de toekomst moet komen, waardoor het nooit onder de intrinsieke waarde kan komen.

[00:11:53]

En waarom heeft Warren Buffett alleen maar Coca Cola, Coca Cola, simpele consumer producten? Euh. Had vliegtuigmaatschappijen autobedrijven in het verleden had. Hij heeft heel veel energie en gas enzo en elektriciteit gewoon de meest simpele de beleggingen uit zijn hele chimps. Wat? Coca Cola is een van de meest simpele modellen. Wat heb je hebt een recept. Je hebt een fabriek. Je maakt daar coolest op in een fles. Die zitten bij een retail neer. Het is echt simpeler, kan bijna niet zitten zijn, dus eigenlijk kan je hele makkelijke modellen opmaken om dat te organiseren.

[00:12:25]

Die groei is het is ohiy starry. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de naam Ahold. Die heeft in de afgelopen tien jaar is het nog steeds gewoon Stewie gegroeid, maar het is wel de aandelenprijs is wel heen en weer gegaan. Steeds geschoffeld volgens mij zelfs de laatste 15 euro keer samen ook een keer naar 30 euro. En dat blijft gewoon wat je heen en weer schommelen.

[00:12:42]

Dus het heeft ongetwijfeld momenten gehad denk ik in de afgelopen tien jaar dat het onder de intrinsieke waarde geweest is. Je moet je gewoon heel veel geduld hebben. Het kan zo zijn dat je dat je een bedrijf analyseert en dat het op zich wel een goed bedrijf is om in te investeren, maar dat het niet voldoet aan jouw voorwaarden dat het niet jouw veiligheidsmarge zit. Dan moet je dus laten gaan en je moet gewoon heel veel laten gaan. Je moet dus niet het nieuws lezen.

[00:13:05]

Je moet niet bezig zijn met alle geen formal hebben. Maar het is een. Het is een vorm van beleggen waar je dus a en denk ik als je het heel goed doet, je risico verlaagt omdat je namelijk altijd bedrijven koopt die met een veiligheidsmarge dan onder de intrinsieke waarde zitten. Dus de veiligheidsmarge zijn in, dus ze in de ziekenwagen is 100 en anders nu 100. Dan heb je dus geen veiligheidsmarge. Als je dus aandeel nu op 90 is of anders 100 in het bedrijf is op 90, dan heb je een veiligheidsmarge van 10 procent, iets meer dan 10 procent.

[00:13:37]

En de meeste beleggers? Die gaan wel echt richting de 33 tot 50 procent. Ze betekenen dat de intrinsieke waarde, die dus 33 procent minimaal boven de koers moet zitten. Ja, ok.

[00:13:50]

En wat voor strategie zou je daarbij horen als je gaat kijken naar de termijn waarbinnen je het gaat kopen en verkopen? Is het buy en hold?

[00:13:57]

Is wel wel erg bijenhal. Ik denk wel dat als je eenmaal voor echt value investing hebt moet je een aandeel van minimaal 5 of 10 jaar vast haal en ook echt niet meer naar omkijken.

[00:14:09]

Want op een gegeven krijg je natuurlijk het moment dat die wel boven de intrinsieke waarde gaat zitten.

[00:14:14]

Ja, en dat zijn de momenten dat het dan ook die berekening die je maken. Heb je dus een k aankoop en verkoopprijs en mag het bedrijf weer verkopen? Ja, bedrijven komen dit niet zomaar onder de intrinsieke waarde. Moet ik wel wat aan de hand zijn? Vaak dus het is vaak of het is een crisis, of er ontstaat een negatief sentiment of het wordt tijdelijk geraakt door doordat het bod op het nieuws komt en dat komt slecht in het daglicht.

[00:14:35]

Bijvoorbeeld Volkswagen met z'n dieselschandaal schiet naar beneden. Keer bijvoorbeeld Facebook met de privacy om met de in de markt dat hij na het koken mee moest. Ja, nou, dan schiet het aandeel gewoon één keer 20 cent naar beneden. En dan kan het zijn dat het onder intrinsieke waarde verhandeld wordt. En dat zijn er momenten dat al die veel en Vesters instappen. Microsoft en Apple hebben ook jarenlang het patent alweer over vijf jaar geleden, maar heel lang in een soort van platte zone gezeten waar ze eigenlijk niet meer omhoog gingen.

[00:15:04]

Eigenlijk gewoon geen beweging. Het aantal bleef maar op hetzelfde niveau. Maar intussen ging de winsten wel wat omhoog. En ja, dan kom je op een gegeven. Dan komt het aandeel onder de intrinsieke waarde nadat gebleken je heel veel geduld moet hebben. En je moet heel je eenmooie iemand gewoon geen emotie hebben. Euh. En ik vraag me wel af in hoeverre je dit echt echt heel goed kan doen als je een beginner bent.

[00:15:26]

In het begin is het onmogelijk, maar vraag ook wel als je dit onder de naam doet naast je werk, want het Best Buy pittig is maar een andere kant. Als je eenmaal op gang bent en je hebt eenmaal een paar aandelen, dan is het tukje. Je kan prima gewoon één aandeel. Als je een aantal toch 15 jaar vasthoudt kan je prima één of twee aandelen kopen per jaar. Nou, dat moet op zich wel lukken.

[00:15:44]

Want hoe doe je dat dan bijvoorbeeld uhm, zo'n intrinsieke waarde uit te rekenen?

[00:15:49]

Maar ik heb het even voor. Het is eigenlijk super simpel en vaak bij al die tools. Websites zoals hier hoefijzerneuzen, zo niet. Die berekenen dat al gelijk voor je uit dat een vrij simpele berekening is. Maar de formule is eigenlijk de totale activa min alle schulden delen door een totaal uitgegeven aandelen. En dan heb je eigenlijk de intrinsieke waarde per aandeel. Bijvoorbeeld ja, ik heb als voorbeeld even Ahold gepakt. En dan de cijfers van 2019 om 22u00 nog niet compleet.

[00:16:18]

De totale activa dus de bezittingen is eenenveertig. 1.490 miljoen zal dus de totale schulden en dat is 27 duizend 400. Acht miljoen dus, dat bestaat uit de langlopende schulden in de kortlopende schulden en dus doen we de totale activa dus bezittingen miner totale schuld komen we uit op veertienduizend 82 miljoen. Dus dat is dan je je eigen vermogen. En dan hebben we eigenlijk, als we dan weer de intrinsieke waarde per aandeel willen uittrekken eigen vermogen.

[00:16:54]

Maar dat bedoel je dus de intrinsieke waarde. Ja, dat zien de ziekenwagen.

[00:16:58]

Ja, oké, dat is eigenlijk het vermogen van het bedrijf. Euh. En dan doen we dus de intrinsieke waarde delen door het aantal uitgegeven aandelen, dus dat kom je dus uit. Dan is het 14000 182 miljoen delen door het aantal aandelen en het openstaande aan aandelen in eind 2019 was 1,1 miljard. En dan nog wat erachter. Maar er wordt ik een heel lang getal en dan kom je uit op 12 euro 79 per aandeel per aandeel.

[00:17:28]

Dus hebben we het nu wel net de hele tijd over de intrinsieke waarde van een bedrijf. Maar nu gaan we dus kijken naar de intrinsieke waarde per aandeel bepaald.

[00:17:35]

Dus dan heb je eigenlijk nog steeds identieke waarde van bedrijven die daardoor op uitstaande aandelen hebben. Dus de waarde per aandeel. Nou, het aandeel staat nu op 26 euro, maar het stond in 2019 op 2:20 komma 30 euro. Dus dat betekent eigenlijk dat je betaalde zo'n bijna het dubbele van de intrinsieke waarde voor je geld. Maar dit is natuurlijk eigenlijk een vrij nutteloze berekening. Waarom? Omdat je namelijk Bastiaen. Dit is vrij nutteloos omdat als je bedrijf zou kopen en je zou dan eenmaal een strip in losse onderdelen verkopen zou je dit overhouden.

[00:18:13]

Maar zo werkt natuurlijk een bedrijf niet, want een scooter wel. Onderzoekbureau die hier genereert geen nieuwswaarde. Die heeft geen groeiperspectieven. Ik ken een bedrijf die biedt groeiperspectieven, dus je bedrijf koopt. Kreeg je ook de toekomstige groei? Ja, dus. Eigenlijk is dit natuurlijk eigenlijk een vrij nutteloos getal. Voor een goede beoordeling moet je de fundamentele waarden weten. Daar moet je dus ook een toekomstverwachtingen mee nemen. Dus eigenlijk deze waarde plus de toekomstverwachtingen bepaalt eigenlijk wat de fair value is.

[00:18:43]

Wat je nu zegt zeg je eigenlijk. Je hebt helemaal niks aan de intrinsieke waarde per aandeel om dat te weten.

[00:18:48]

Nou ja en nee, in principe niet. Het is gewoon niet voldoende. Bijvoorbeeld vastgoed. Ja, daar zit je natuurlijk. Tenzij dit dus al deze berekeningen iets makkelijker zijn. Want vastgoed is overgewaardeerd, dus dan kan je veel meer kijken. Dan zou dit een simpele berekening al in grote lijnen kloppen. Maar voor types bedrijven als Ahold is natuurlijk niet extreem veel bezittingen. Daar moet je ze eigenlijk wel de groeiverwachting meenemen. Ja, en daar wil ik eigenlijk in een volgende aflevering even over gaan hebben, want daar gaan we dus de winst per aandeel meenemen in de berekening.

[00:19:16]

Dus de EPSS. We gaan de verwachte groeipercentage en je minimale rendement wat je wil hebben. En dan hebben ook nog eens je veiligheidsmarge. En dan gaan we de koers winstverhouding meenemen. Dan stoppen we allemaal in een berekening en dat doen we over een periode van 10 jaar. En dan komt er eigenlijk uit welke prijs je hem op dat moment zou moeten kopen, dus dan heb je de. Daar komt duidelijk de fair value prijs voor jou dan, want dat ligt aan welke bijvoorbeeld veiligheidsmarge je zelf meeneemt.

[00:19:46]

En dan moet er dus een een aankoopprijzen en een verkoopprijs ook gedefinieerd.

[00:19:52]

Je weet wel dat dit een podcast is. Ja, het is dus.

[00:19:55]

Dit is dus de grote uitdaging. Ik ken, ik wilde nog wel wat wijzer is dat? Ik moet je nog steeds verder kijken, want het is eigenlijk nog steeds belangrijk. En dat begint uiteindelijk mee. Heeft het bedrijf bijvoorbeeld waar we al eerder over gesproken en goedkoop en duurzaam concurrentievoordeel? Is het eens een goed management dat er zit?

[00:20:12]

Dus je kunt ook al met al. Je kunt de intrinsieke waarde niet los zien van de rest van de hele fundamentele analyse. Want als het zegt het gewoon heel weinig. Maar eigenlijk, je moet het een beetje zo zijn. Wat dat? Dat is eigenlijk het principe van value beleggen. Je beoordeelt een bedrijf gewoon eerst volledig. Dan voldoet het geen voorwaarde. Dan heb je dus een en uiteindelijk eindig je een soort van met een wishlist. Met Deze bedrijven voldoen allemaal aan mijn voorwaarden.

[00:20:35]

Ik snap en dan ga je kijken. Wanneer vind ik het bedrijf de ideale prijs dat je? Gebruik je deze berekening om te bepalen? Wanneer ga je het bedrijf kopen die je gebruikt? Deze berekening om een aankoop en verkoop moment te bepalen. Ik snap wat je kan. Het vergelijken met een voorwaarde voor een tv die je wil kopen, moet zo groot zijn, moet zoveel pixels zijn en moet de afstandbediening spraken en zitten. Nou ja, je hebt gewoon je voorwaarden en daar voldoen een aantal tv's aan.

[00:21:05]

Maar jouw budget is 500euro. En al die tv's zijn duurder, dus die tv's zitten allemaal op je watch list. En je wordt gewoon net zo lang dat er ergens een aanbieding is om wat er de Mediamarkt heeft aan één van die tv's in de aanbieding. Die gaan onder de 500 en dan koop je hem. Zo moet je een beetje zien. En dan moet je dus wel je emoties in bedwang houden. En dus als al je vrienden die tv kopen, dan moet je eigenlijk nog steeds zeggen dat zo'n.

[00:21:31]

Hou je aan je eigen regels? Zo belangrijk. En daar ging het eigenlijk. Dat is het principe van veel Jeanfils. Je gebruikt dit om een euh. Om geen aankoop en verkoop momenten bepalen.

[00:21:41]

Maar hoe belangrijk is dit voor jou? Hoe erg kijk jij in? Als jij een fundamentele analyse doet?

[00:21:47]

Nou, ik ben. Ik ben hier nu of nu langzaam een beetje aan het experimenteren, aan het oefenen en dat inspireert je wel. Ja en nee, dit is fout. Ik vind het wel interessant. Ik wil het meer en meer leren, omdat ik daardoor beter beter beleggen begrijp. En ik denk ook het risico te verkleinen. Maar ik merk wel dat het het OM moet. Ik moet je ook wel een beetje liggen. Ik wil wel de principes begrijpen en ik wil het wel graag leren omdat ik het heel interessant vinden.

[00:22:11]

Deze vorm van beleggen is dat het ervoor voor zorgt dat het minder volatiel is. Het is veel minder beweeglijk. Het is de voorbeelden. Anderen zoals jij en Tessa. Die gaan echt heen en weer. Kun je vandaag 10u20. Dat is spectaculair, maar dat is ook waarom moet je tegen kunnen? En ik denk dat ik meer met veel je belegging is. Het is veel allemaal. Veel duurzaam, veel stabieler beweegt bijna niet. Het gaat gewoon heel rustig omhoog.

[00:22:35]

Ik denk dat dat misschien ook wel een voor je gemoedstoestand ook wel wat fijner is als ik ouder wordt. Praten misschien over het kanaal? Dat kan met 10 20 jaar dat ik me comfortabeler gaan voelen bij vele investing, want het is gewoon veel fijner om een scooter te kopen voor 500. Als je weet dat de losse onderdelen voor 600 euro 700 euro verhandeld gaan worden, is de kans klein dat je daar verlies op maakt.

[00:22:56]

Ja oké, is nu euh stap een beetje. Weet je wel dat veel investing werkt? In ieder geval. Ik snap het beter. Ik hoop de lijst ook. Ga me volgende keer op door. Nu gaan we over spannende zaken hebben sportende zaken.

[00:23:08]

Nou vind ik wel. Ik vind dit het leukste gedeelte, namelijk de Portfolio Dividend Tracker die aan bent.

[00:23:15]

Vertel. Hoe gaat het? We hebben alle vrienden van de show de donateurs uitgenodigd voor de community en we hebben hun plek opgezet waar we in gesprek gaan over het product. Heel leuk. Tientallen ere berichten en ook leuk dat ze onderling in gesprek gaan. En ook mensen die meedenken en die verder presidio ook al met ideeën komen van wat we kunnen doen. Zoals eigenlijk echt heel leuk. En maandag gaan we lijf. Ja, ik las het. Wat bedoel je eigenlijk met live gaan precies?

[00:23:44]

Nou, dan gaan alle vrienden van de show.

[00:23:47]

Die gouden producten die je dan kunnen zij ergens online kijken van wat er al is dat gebruikers kunnen gebruiken en het al gebruiken. Maandag kun je een account aanmaken en dus inloggen. Je kunnen ze een portfolio inladen en dan word gelijk alle visueel weergeven hoe je sector verdeling is en hoe de verdeling is per aandeel. Als je er niet van losse aandelen hebt, dan zien ze jouw goede spreiding. Is die hele portefeuille tussen alle sectoren en waar ik misschien nog het meest trots op bent?

[00:24:14]

Dat is. Dat was wel een overwinning dat we ook al een mid en smallcaps in hebben zitten. Dat zijn te kleine bedrijven in Nederland die je gewoon nooit worden gesport. Nee, we hebben gewoon weinig data en het is ons ons gelukt om dus de data set compleet te krijgen. Van alle smallcaps zou ik dus ook Ajax bijvoorbeeld en Alphen hitter ook volledige met logo edje. Dus dat is uhm ja, dat is gewoon een mooie overwinning deze week.

[00:24:40]

Ja, wat is het allemaal snel gegaan. Ja, daar word ik heel hard aan gewerkt. Wat goed mam, ga zo door. Ik ben dus heel benieuwd.

[00:24:46]

Maandag wordt iedereen toegangshal een beetje spannend. We hebben weer deze week ook een nieuwe en een hoop nieuwe mensen erbij gekregen die ook nu donateur zijn. En dus. Nou ja, maandag.

[00:24:55]

Daarin mogen ze ook maar even voorlezen. Zorgt voor oké, daar gaan we. Stef, Sjoerd, Michael, Arin, Mo Fariat, Jasper Briey en Jan-Jaap Niels. Chef voetbal Daniëlle, Jonathan, Abraham, Robin Hup Sander, Jan, Tinus, Eric, Richard. Matchfixers Zino, Ben, Gerrit Zalm. Jelle, Sara, Joost, Tavi, Stewie, Koen, Erwin, Wieger, Maurice, Leontine. Wilfred. Michel. Weronika, Dennis. Sam.

[00:25:21]

Mikolaj. Peter Chee. Terwijl de mooie namen bestaan en toch in de wereld nam een mooie mond voor ja, leuke jongens. Leuk dat jullie meer dan welkom. Stel nou dat mensen dit horen en ik denk van ja. Ik wil maandag ook dat lightproducten en daarin meekijken. Dat kan toch gewoon? Als je nu donateur wordt kun je kom je in die community terecht?

[00:25:44]

Dan kun je mee. Ja, dat klopt. Hier kan je nog. Je kan je aanmelden bij de vriend van de SHO, puntenloos puntenloos selection beleggen en dan waar je de knop wordt. Vriend euh. En dan als je dat doet voor maandag dan? Dan kom je daar maandag ook bij.

[00:25:57]

Kijk, dat kan gewoon nog goed. Gaan we dan naar nieuws? Ja, laten we dat doen. Yes. Ik heb wel iets. Nou, ik ben benieuwd. Wat heb je nou? En zoals je weet. Werk ik in de media en dan kan het je natuurlijk niet zijn ontgaan dat het Prinsjesdag was. Deze week credo is dus investeren, investeren, investeren, bezuinigen, daar doen we niet aan. Saai kan ik op zich denk ik. Nou, dat lijkt me ook.

[00:26:21]

Nou weet ik veel en heb ik geen verstand van ik ben geen economisch wonder.

[00:26:24]

Maar het is niet heel gek dat ze in deze tijd gaan investeren in de YVY. Het idee is dat wij jarenlang de overheidsbegroting naar beneden brengen is om in goede tijden dat je dat doet. Dat je slechte tijden weer omhoog kan brengen. We hebben nu gewoon steun nodig. We hebben een diepe crisis met Korona en dat moeten we juist blij zijn dat we nu kunnen investeren, want ook de capaciteit hebben om te investeren.

[00:26:48]

Maar waarom hebben we die capaciteit? Omdat we heel veel gratis geld kunnen lenen. Nou, we hebben die capaciteit omdat we denk ik heel lang onze staatsschuld naar beneden hebben gebracht, terwijl we even de laagste staatsschuld in de wereld. En nu gaat ie weer toenemen.

[00:26:59]

Ja, maar dat is toch juist de bedoeling dat je in slechte tijden de grens gebruik van maakt. Je kan toch niet zo zijn dat je dus gewoon een hele grote generatie of hele grote groepen mensen nu laat barsten om dat je graag zo min mogelijk schuld wil hebben. Dat betekent dus dat je in een hele generatie had vervallen. Juist de bedoeling is voor deze diepe crisis die je af en toe hebt dan dat juist benut en dat je dan ook dus juist de terugbetaling heel erg uitspreidt over een hele lange periode.

[00:27:28]

Op zich best wel anti schulden altijd ja maar ja, maar dit is je moet wel in slechte tijden de boeien. Draai nou ik. Waar ik me wel een vraag bij heb is die i 20 miljard in. Daar zit namelijk vind ik een heel groot verschil tussen geld lenen om wat goedkoop is en we zien wel wat we ermee doen. Wat bijna een beetje bizar voelt, vind ik. En we moeten gewoon investeren omdat dat noodzakelijk is. Guy M. Wij moeten gewoon die nauwe regeling die we eerste ronde hebben gedaan niet was gewoon nodig als wij regelen.

[00:27:57]

Als we dat niet hadden gedaan, dan had het gewoon bijna de helft van ons land werkloos geweest. Bewijs van is dat. Dat moest gewoon ja. En dat is dus ook helemaal niet erg. Dat is toch juist de bedoeling dat we. En dat is waarom wij een sociaal vangnet hebben zeg maar goed, als wij dat niet hadden gehaald en iedereen werkloos is altijd nog moeten betalen.

[00:28:13]

Nou goed dus, dat investeringsfonds van Walker Mivis.

[00:28:15]

Ja, dat vind ik dus wel een. Tja, dat is in essentie klopt daar voor geen meter natuurlijk. Ja, dat je ze in principe zegt ja, we kunnen nu goedkoop lenen. Dan gaan we 20 miljard lenen. Maar ja, het idee lenen, maar dan en dan later bepalen wat gaan we ermee doen? Dat klopt natuurlijk voor geen meter. Nee, wat dus nu gaat gebeuren, daar gaat. Hoe gaat die 20 miljard nu uitgegeven worden?

[00:28:35]

Daar gaat waarschijnlijk een groepje mensen.

[00:28:36]

Jij is er al. Er zit een prins in.

[00:28:38]

Ja, dat wordt een soort van denktank gemaakt. En die gaan wel allemaal. Robbert Dijkgraaf, de wetenschapper.

[00:28:45]

Oh ja, en dan wordt dan hun hoofd wordt dan wel over gebroken. En wat gaan we nou? Dat is lekker Hollands. Wat gaan we doen? We gaan het verdelen in waarschijnlijk vijftig potjes. En dan krijgt iedereen een beetje. Nou hebben we dus helemaal niks aan. En het is allemaal zo. Ja, ik denk als je dan toch zo euh zo stoer doet met je 20 miljard, ga dan ook eens een keer een echt probleem oplossen.

[00:29:04]

Ja, ze worden verweten dat ze zelf geen politieke besluiten durven te nemen en kunnen nemen dat ze dat doen. Gewoon door een groepje laten doen.

[00:29:13]

Nou, ik kijk met een beetje duurzaam eens een beetje goed voor klimaat. Ik denk dat het buiten kijf staat dat we investeringen nodig hebben, maar dit doet.

[00:29:19]

Ja, maar het voelt gewoon heel raar zoals ze die die 20 miljard nu de de CIA en de Gates gaan dicht lopen die ze dus die van de beslissing die ze eigenlijk in de politiek niet willen maken. En daar zie 20 maart nou vind ik jammer. Net niet voor Bonet, want je gaat zij gewoon geld lenen om aangeeft de harde keuzes die moet maken in de politiek niet te maken omdat we voor de verkiezingen zitten. En laat je die denkt en ik laat je lekker, die ga ik niet geloven en ga jij daarmee te koop lopen?

[00:29:41]

Zo ja. Ik vind dat je als je de kans hebt om die 20 miljard te gebruiken, gaat dat dan voor iets gebruiken waar we van zeggen? Daar hebben we hebben we over over 50 jaar 100 jaar nog steeds profijt van. Gaat een echt iets extreem groot het elektriciteitsnet bijvoorbeeld? Ja, nou, ik denk dat het grootste probleem van nu zijn de woningen. Euh en het klimaat. Euh ja, ga die 20 miljard steekt dat gewoon in nieuwe woningen.

[00:30:07]

Dan denk ik dus voor eerste levensbehoeften van mensen. Dan ga je tenminste echt impact maken of ga je genieten. Opmerking Tom klimaat steken?

[00:30:14]

Ja, maar die politieke keuzes durven ze zich niet te wagen. Dan moet je t gewoon niet doen. Je moet niet 20 miljard gaan gebruiken en dan gaan verdelen over 50 potje op deze manier, zeggen ze.

[00:30:23]

Ik ben ook geen economische expert, dat weet ik. Maar dat hier. Over tien jaar heeft niemand het hier nog over, is dat geld gewoon maar poef. Ja, ik weet het eigenlijk dat je dat je buiten de om de wijze waarom je het doet zo verkeerd ik. Ik vind dat je eerst een plan moet hebben en dan moet kijken. Is het echt nodig? En dan kijken hoe gaan we het geld bij mekaar en niet eerst het geld geven en dan kijken we naar wat gaan uitgeven.

[00:30:44]

Ik vind dat de denkwijze helemaal niet goed. Ik snap wel het principe dat je dat je nu Goro, maar dat gratis geld kan lenen. Maar er is weer een ander ding in Europa zijn we over onze staatsschuld gigantisch aan het opkrikken om wat we allemaal gratis kunnen lenen. Maar ja, wat er dus voor zorgt dat staat staatsschuld zo hoog is overal dat de rente eigenlijk nooit meer omhoog kan. Want als de rente nu weer naar 2 3 procent gaan dan wordt hebben we en nemen je schulden dus elk jaar ook met 3 procent toe.

[00:31:14]

Ja, maar dan moet toch ergens een kern plafond zijn? Niets is eindig. Eindelijk. Ik denk dat de beurzen oneindig is.

[00:31:19]

Ik denk dat doordat we zo meer staatsschuld krijgen, hoe lager de rente blijft. Want ja, het probleem is de grootste schuldeisers zijn altijd overheden. Dus als de rente omhoog gaat gaat het dus automatisch ook alle staatsschuld overal omhoog. Want dan kan je er niet meer tegen aflossen. Je Drente 3 procent wordt in je los. Al moet je ook elk jaar minimaal 3 procent aflossen om gelijk te blijven. Nou, dat is echt niet. Dan kan je dus je staatsschulden weet je nooit meer inlossen is de makkelijkste manier om je staatsschuld kleiner te maken.

[00:31:49]

Het is eigenlijk door een negatieve rente te hebben, want dan word je staatsschuld automatisch kleiner, maar niks niets te doen. Dus dat betekent eigenlijk als we steeds meer landen hebben die een hoge staatsschuld hebben, wat eigenlijk de rente gewoon kunstmatig laag gehouden gaat worden. Dus de rente kan daardoor bijna nooit meer stijgen. Dat heeft natuurlijk neem je gewoon structureel lage rente. Of negatieve rente? Ja, dat gaat eigenlijk voor de beurs in Onwijs Stad weer een positieve effect hebben, want daar gaat iedereen naar de beurs.

[00:32:15]

Net zoals het warm buvw. Wel eens een keer gezegd als de rente gewoon structureel nul is, dan gaat de beurs een oneindige hoogte. Want dat is eigenlijk wel logisch, want je kan oneindig geld lenen en het moet ergens naartoe en is gratis. Dus moet erg doen, gaat hij naar de beurs. En dat blijft maar gaan. En dat kan natuurlijk oneindig omhoog gaan. Maar ik wilde nog wel even. Heb jij nog nieuwe shou? Ik wilde namelijk over die Prinsjesdag.

[00:32:38]

Ik heb er even drie dingen uitgepikt voor de belegger, dus voor de lezer. Interessant is de heffing. Svanrij Voet die gaat van dertigduizend achthonderd 6:1 veertig naar vijftigduizend euro is voor de belegger. Voor mij bijvoorbeeld ook. Ik heb dus nu voor 20.000 euro een hogere voed. Dat betekent dat ik dus over 20.000 euro geen vermogensbelasting hoef te betalen. Da's dus voor alle beleggers tot vijftigduizend euro spaargeld is dus ook beleggingen. Hoef je dus geen vermogensbelasting te betalen.

[00:33:09]

Maar maar boven de 50.000 euro gaat het wel van 30 naar 31 procent. En naar mijn beleggingen zijn Nuon 100, 50 en 60, dus ik betekent dat ik over de dus een mini 50.000 over de rest dus 31 procent betaal in plaats van 30. Dus dat is dan weer wat nadeliger. En de overdrachtsbelasting van starters voor een woning kopen van woningen die is verlaagd naar 2 procent. Maar voor beleggers die die in de zee vastgoedinvesteerder is een woning kopen.

[00:33:38]

Gaan ze naar de overdrachtsbelasting. Acht procent maken is betekent dat het dus veel duurder wordt om woningen te kopen als belegger. Nu dus je moet veel meer overdrachtsbelasting betalen. Wat ik denk juist weer voor gaat zorgen dat dat beleggen in vastgoed dus wat duurder is. Het moeilijker om rendement te maken. Waardoor ik vermoed dat er dus automatisch meer mensen meer naar de beurs gaan, wat weer goed is voor beleggers. Nu er nog een ander ding zijn zijn ook best wel voor ondernemers bij ons.

[00:34:03]

Die luisteren dat de kleine kleine bedrijven dus nu niet 16,5 maar 15 procent vermogensbelasting gaan betalen. En grote bedrijven blijven nog 25 procent. Dat zijn eigenlijk de drie dingen die ik denk, die gewoon direct wel invloed gaan hebben op beleggers en altijd al dan is het positief of negatief of positief.

[00:34:21]

Ja, ik vind het ook positief. Ze hebben vooral aan alle ja gewone burgers eigenlijk willen helpen. Dus a alle lage loonbelasting schijven zijn beneden alle lá. Als je een rendement winst maakt het bedrag, maar dan wel een beetje winst. Klein is er de eerste schijven begon al allereerste schijven eigenlijk beetje CLI gewoon verlaagd en alle hoge schijven hetzelfde gelaten. Dus dat betekent dat ik relatief gezien dat de belastinginkomsten dat.

[00:34:46]

Ja, maar het is dat de gewone burger eigenlijk het meest van profiteert. Dat op zich wel prima. OK.

[00:34:52]

P Hoe gaat het met je portfolio? Maar goed, geen transacties gedaan. Je moet zeggen dat het laatste ook een beetje een tijdgebrek is. Waarom ik geen transacties moet wou? Ik wil deze maand nog wel wat gaan kopen. Ik ga weer gewoon niet meer. Schematische dus ik om er daarbij voor zo'n tweeduizend euro per maand aan aandelen kopen. En dat wil ik nog wel gaan doen. Ja, maar ik heb wel natuurlijk een hele goeie maand wel dividend ontvangen 177 euro.

[00:35:19]

Deze week van 1 2, 3, 4 5, 6 7 8 8 schapenbedrijven ok. En ik had vorig jaar niet even een generiek heb gedaan, maar ik had in de maand augustus dus 266 euro ontvangen. Maar ik verwacht deze maand dit is dus winnen. Dit is een goeie maand. 500 18euro dividend.

[00:35:37]

OK. Nee, dat is niet gek, dus dat is dat niet gek. En ik heb deze week dan 100 zevenenzeventig is zoals wel lekker ja. En ik zit volgens mij om mij nu euh op ongeveer zo'n achtenveertig 100 euro dividend per jaar.

[00:35:52]

Hoezo is dat wel een leuke tweedehands auto verkopen? Als je het niet zou herinvesteren? Ja maar worden. Hammarberg investeert dan ook pas in Camp Nou.

[00:36:01]

Leuk om mijn portfolio waarde is 100, zesenvijftig 1.800. Ik ben echt flink gezakt. Mijn winst van zijn gehalveerd. Ik ben al eerder gegroeid. Volgens mij won het mij altijd. Hij was volgens mij 100 negenenvijftig, 100 volgens mij. Ik ben nu al meer maar 23 100 euro. Euh, verwijderd van mijn all time high. En ik ben toch varkens meewind? Echt gehalveerd dus ik ben de afgelopen week weer echt weer flink op gekropen. Dat gaat goed.

[00:36:27]

Euh, dus dat ja, geen Morano onbeweeglijke nu eens ja dus. Euh. En ik heb hier natuurlijk Piro natuurlijk niet bijgelegd. Dus ja ja, hij gaat als ge goed voor me. Zit ik nu op zo'n beetje 7 procent of zo rendement dit jaar. Voor mij wel dan wel comfortabel mee. Euh, als ze als eerste jaar beleggen.

[00:36:46]

Ja, lijkt me dat je daar best tevreden mee mag zijn.

[00:36:49]

En ja, dus dat voel ik me wel goed met recht, zoneraad en reviews. We hebben nummer 2 uitgezocht. In de Apple Podcast app hebben we er eentje van Nicol gekregen 5 sterren, getiteld Kinderen Uitroepteken. Allereerst wil ik even zeggen dat ik enorm geniet van jullie ontdekkingsreis in de wereld van beleggen. Ik heb twee vragen én ik wil graag donateur worden. Zou dat toepasbaar zijn voor alle brokers of alleen bij de Giro?

[00:37:19]

Nou, voor nu is werk, want alleen met een Giro. Maar dat komt omdat ik de Giro heb. En ja, moet ergens mee beginnen. Maar we ontwikkeld product samen en dus dat gaat de komende weken ook zo zijn dat de eerste versie dus de volgende stappen wordt samen met met allerlei vrienden gemaakt. Dus als er een hoop vrienden zijn die een andere broker willen, dan gaan we die andere brokers ondersteunen. Dus we gaan samen bepalen. Eigenlijk heel democratische.

[00:37:46]

De volgende stappen van het product Pim for president voor premier dan in een democratie? Kan een president ook democratisch verkozen worden?

[00:37:54]

Ja, volgens mij wel eens gewoon. Anders past een dictator niet beter met een dictator.

[00:37:59]

Laten we het houden op dictator Pim. Heel goed. Vraag 2 Vanaf welke leeftijd mag je een beleggingsrekening openen voor je kind? Dank voor alle inspiratie en openheid. Goed Nicol.

[00:38:10]

Nee, dat mag direct. Maar als dat kind een eigen paspoort heeft, dan krijg je een rekening open.

[00:38:15]

Kijk, als zoals hem ingeschreven hebt bij de burgerlijke stand, dan kan het. En jij krijgt een paspoort. Je krijgt pas na wanneer er niet jong beginnen. Ja, niet alle brokers ondersteunen dat hoor. Maar ik ben ook voor mijn nichtje. Ik heb daar niet op haar naam vandaan, maar dan ga ik binnenkort wel door. Maar dat kan gewoon piepjong beleggen in een podcast. Jong geleerd is oud gedaan. Ja, zo is het ook grappig dat je dat zegt.

[00:38:36]

Want de volgende review die ik wilde behandelen is vier sterren van Lauwaars zij de titel daarvan is jong geleerd, niet stom gedaan. Grappig. Ja. Komt daar lekker geordend uit de verworven kennis en persoonlijke strategie. Erg aantrekkelijke interactie tussen man en vrouw hem uitleggen kan vermoeiend zijn, maar beiden doen flink hun best. En dat is zeer beluisteren. Dank voor de energie. Nou graag gedaan. Ja, leuk met plezier toch? Ja zeker?

[00:39:06]

Ja ja, het is misschien leuk om maar te zeggen. We hebben dus via Uhm vriend van de show Pinel Slash. Beleggen. Ook de mogelijkheid nu dat jullie een voice message voice memo is het niet gewoon een Nederlands woord voor een stem, bericht, stem, bericht kunnen inspreken? En dat kunnen wij dan misschien wel gebruiken in een aflevering?

[00:39:25]

Ja, dat vind ik erg leuk dat de vrienden van Show dat aanbiedt. Platformers van de show, punten als Sélection beleggen. Daar zit volgens mij een knop met ja stem.

[00:39:34]

Ja, ik ben precies wat erbij staat, maar het is in ieder geval wel een microfoon microfoontje icoontje.

[00:39:38]

En dan kan je dus een boodschap. De boodschap kan je een berichtje inspreken of een vraag waar vraag naar.

[00:39:45]

En we krijgen ook heel veel reviews via. Nou ja, dan ga ik alleen maar die tekst ook vragen via tekst, via e-mail.

[00:39:52]

Ja, dat is moet ik allemaal voorlezen. Het is misschien ook wel leuk. Gaan we gewoon een keer proberen. En als ik je vraag heb kwamen inspreken en dan gaan we hem in de aflevering laten horen en kijken hoe dat bevalt. Liedje zingen mag ook, maar wel heel goed kunnen zingen hoor. Ja, ik zie Pim een beetje frons.

[00:40:07]

Doe dat maar niet. Maar als je gewoon iets kwijt wil, ook al is het geen vraag. Mag dat natuurlijk ook. Laat maar weten. Daar zien ze wel binnenkomen. Ja nou. Volgende keer wat gaan we doen? Volgende keer gaan we het verder hebben over intrinsieke waarde, zoals jij al zei. En ik zeg expres niet volgende week sorry. Volgende week ben ik er niet.

[00:40:26]

Ik ben ik op vakantie. Ja dus eigenlijk kan echter nee ja. Ik ben dan op vakantie gaan. Italië roept oh.

[00:40:33]

Ik zal een flesje wijn voor je meenemen om het goed te maken. Ja, we gaan hier in Italië.

[00:40:37]

Onder Genua, dus tussen Genua en Portofino ligt een Mobley.

[00:40:42]

Daar ga ik naartoe, maar kom ik heel dom over. Waar ligt dat?

[00:40:45]

Dat ligt aan de Middellandse Zee, een beetje in Noord-Italië om nooit te rijden. Dus wel dichtbij Frankrijk.

[00:40:52]

Ja, redelijk dicht bij Frankrijk moest nog geen witte auto. Ja, dan kunnen er langs Monaco rijden. Waarom zou ik leuk rijden? Nou, dan kom je bijna langzaam maar zeker. Weet dat leuk daar?

[00:41:03]

Nou ja, ik nee, geen goed zo. Je reed anders.

[00:41:06]

Boten kijken, op een bootje kijken. Misschien moet ook een reisprogramma er maar over ophouden. Die laatste is al lang.

[00:41:14]

Dus volgende week geen aflevering? Nee, dus even een weekje niet. En dan de week daarna komen we weer terug.

[00:41:19]

En dan doen we weer net zo erg ons best als dat we tot nu toe altijd al hebben gedaan. Nou toch. Volgende keer.

[00:41:26]

Ik hou je wel van een flesje wijn als je dat spreekt. Ja, dat is goed. Rood wit en rood rood kreeg Toei.