Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:10]

I mentre esperem que aparegui el doctor José Maria Argimon president de la Generalitat i Alba Vergés ens actualitzen amb la Núria travessa bon dia hola bon dia. Si el president Quim Torra ha de comparèixer aquesta hora al Palau de la Generalitat per anunciar més restriccions per aturar l'expansió del coronavirus. Ho farà acompanyat de la consellera de Salut Alba Vergés i el secretari de Salut Pública Josep Maria Argimon. Palau de la Generalitat se giró Munilla s'espera amb noves anuncis de noves restriccions davant d'una situació epidemiològica ja s'havia apuntat en els últims dies que s'ha descontrolat l'objectiu apunten fonts del Govern és intentar tornar a estabilitzar la corba de contagi de cara a la tornada de la feina i a les escoles les pròximes setmanes.

[00:00:47]

L'anomenada operació setembre amb mesures que s'han debatut aquest matí a la reunió de seguiment d'aquí al Palau de la Generalitat i que explicaran d'aquí uns minuts entre elles també claus per a la reobertura de les escoles Torre Vergés i Argimon com d'elles han participat abans de la reunió de seguiment de la pandèmia que ha analitzat les últimes dades d'infeccions segons l'últim balanç de salut. Les proves PCR han confirmat gairebé 1.800 casos nous de havia el total acumulat supera ja els 100.000. El risc de rebrot s'ha disparat també la velocitat de propagació augmenta es manté per sobre en canvi en les últimes hores no s'ha notificat cap nova mort per la pandèmia.

[00:01:22]

Ara mateix hi ha 672 pacients ingressats 15 més que ahir 134. Dos més són en unitats de cures intensives. Els experts avisen que el tram decidit és clau per evitar aquests ingressos a les 1/6 i recorden que l'Agència Espanyola del Medicament ha avisat que està a punt d'esgotar se. El doctor de l'Hospital Germans Trias i Pujol IrsiCaixa Roger Paredes l'investigador que va coordinar l'estudi sobre el tremp decidirà l'estat avisa per tant que és clau evitar que la pandèmia es continuï estenent.

[00:01:47]

Ho ha fet en declaracions a El Món a RAC1 sobre el qual es valorava l'epidèmia l'equip cap de Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic Antoni Trilla admet que la tendència difícilment millorarà prou aquesta setmana però avisa que s'ha de fer el que convingui per reduir la taxa de contagis abans que arrenqui el curs Trilla ha parlat a Ràdio Nacional d'Espanya clave reinici de l'activitat escolar.

[00:02:26]

La taxa de contagi sea como sea significativamente faria más bien si Podemos reducir com a callar. Però és molt important. No tractarem igual con más riesgo la vía l'epidèmia.

[00:02:47]

I anem en aquest punt ràpidament al Palau de la Generalitat perquè hi comparegui Quim Torra i Quim Torra repassant les dades epidemiològiques que van venir a denominar deu dies crítics.

[00:02:59]

Veníem de la situació provocada a Lleida i al Segrià vam veure com també l'àrea metropolitana teníem una sèrie de brots que ens van preocupar molt. Havíem arribat a tenir la RT el 15 de juliol doncs l'1 com a 75 o risc de rebrots els 17 de juliol del 203. Bé aquell esforç aquell esforç va servir i és molt important que ho tinguem present va servir perquè van frenar el creixement. Avui amb dades de 23 d'agost la tenim a 1,1 12 el rati de reproducció el tenim a 180 versus el 203 de juliol o com a 12 versus l'1 56 que l'havien tingut els ingressos d'hospitalització 672 la meitat que per exemple té la Comunitat de Madrid o la UCI.

[00:04:04]

Tenim 134 persones. Però qui sí que voldria després referir me és a dir vam contenir el que era un creixement que ens podia realment portar a una situació molt i molt complicada. Però aquesta segona onada és diferent. Aquesta segona onada ens porta per exemple dades que compartien tots vostès hospitalitzacions. Tenim en aquests moments vuit menors d'edat hospitalitzats. Tenim 31 persones que tenen entre 18 i 30 anys també hospitalitzades. Tenim 37 persones entre 31 i 40 anys hospitalitzats i amb això vull dir los que ningú que cap edat no s'escapa d'aquest virus i que per tant hem d'estar tots molt i molt alerta en tots els nostres comportaments socials.

[00:04:57]

Fixem nos l'últim en un altre panell de dades si m'ho permeten. L'1 d'agost teníem hospitalitzades 603 persones i a la UCI en teníem 96. El 4 d'agost 6. Set persones i a la UCI 111. Doncs bé amb dades d'ahir de 23 d'agost teníem hospitalitzades 672 persones i a la UCI 134 és a dir dels 603 del començament d'agost el 672 dels 96 als 134. Què vol dir tot això vol dir que ja no estem en una situació d'estabilitat i l'estabilització sinó que creixem Creixem de manera persistent.

[00:05:40]

Si volen amb un punt de lleuger creixement però persistent i per tant tornem a necessitar enviar a la societat catalana un senyal d'alerta perquè aquest creixement no ens el podem permetre. De res serviria que ens agafessin les dades. Per exemple a d'altres territoris de l'Estat perquè jo podria dir los que la situació a Catalunya doncs està per sota de la mitjana estatal molt lluny de les situacions que ara mateix viuen a Aragó Madrid o Euskadi. Però això no és cap consol no és cap consol pensar que en altres territoris en altres països es trobin també amb situacions similars a la nostra.

[00:06:20]

El que és cert és que tornem a tenir unes dades que ens preocupen. Tornem a tenir uns creixements que ens preocupen i per tant ho hem de tornar a fer millor. Hem de tornar a demanar nos a tots a tots començant pel mateix govern un nou esforç. En definitiva ho hem de posar tot en aquestes tres setmanes que vénen perquè sí o sí aquest país s'ha de posar a treballar i sí o sí aquest país ha d'obrir les escoles ens trobem ens juguem en les properes tres setmanes doncs si em permeten gairebé tot el que passarà a la tardor o a l'hivern i per tant jo he de demanar los a tots.

[00:07:04]

Un compromís de solidaritat permanent no només aquestes tres setmanes els mesos que vindran. Però especialment si em permeten aquestes tres setmanes i faig una crida a tot el país al govern. En primer lloc a les institucions catalanes i a la ciutadania a atendre doncs aquestes aquesta petició de baixar l'activitat de reduir la interacció social de complir estrictament les mesures que saben que els anem traslladant en cada moment. Hem de ser capaços d'aplanar la corba en aquestes tres setmanes que vénen. Hem de ser capaços no som només davant d'un problema sanitari no som només davant d'un problema econòmic gravíssim.

[00:07:50]

No som davant només d'un problema social som també davant d'un problema com deia el conseller Maragall la d'emergència educativa a les nostres escoles als nostres infants és el millor que tenim és el nostre futur. Per tant necessitem que els nostres nois i noies que els nostres joves tornin a les escoles i els instituts perquè un país funciona si les seves escoles i els seus instituts funcionen i per això és tan important i per això les mesures que avui també els celebrem. Per tant repte crucial repte nacional tenim tres setmanes decisives en les que demano cap distracció cap desviació i màxima concentració des del Govern de Catalunya ho donarem tot ho donarem tot.

[00:08:42]

Avui posem en marxa l'operació setembre i és un compte enrere que dependrà de tots. Dit això. Entro en la segona part d'aquesta exposició en la que voldria ja detallar mesures concretes i ho faré seguint l'índex següent en primer lloc les noves mesures aplicables a tot el país i a certes ciutats concretes dels vallesos. En segon lloc la política de tes i de rastreig. En tercer lloc el pla de mesures concretes de salut i educació per desplegar el pla d'obertura de centres.

[00:09:17]

En quart lloc l'aplicació del Parc Bit en cinquè lloc la campanya de comunicació i difusió. I en sisè lloc el comitè executiu de crisi que també posem en marxa avui mateix sobre les noves mesures. El 70 per cent dels contagis que es produeixen a casa nostra es produeixen per reunions socials per trobades familiars per trobades amb amics. El 70 per cent. Recordo que fa poc la presidenta de les illes deia que a les illes era el 74 per cent en qualsevol cas són percentatges que veiem que són bastant homogenis arreu del món es produeixen i per tant allà on hem d'atacar és justament on tenim aquesta incidència més greu en aquests 70 per cent de contagis.

[00:10:09]

Per això han decidit que prohibir erem a tot el país les reunions socials de més de 10 persones a tot el país. Això vol dir que es prohibeixen les trobades i reunions de més de 10 persones tant en l'àmbit privat com en l'àmbit públic. Que això vol dir que no queden incloses dintre aquestes prohibicions les activitats laborals ni de mitjans de transport públic. Per entendre seria una mesura que fa referència a aquesta prohibició de reunions de més de deu persones com les que ja en el seu moment es van aplicar a Lleida o en aquell moment s'estan aplicant.

[00:10:47]

A Reus es manté la distància del metre i mig de l'ús obligatori de la mascareta i de la higiene de les mans es manté el tancament de l'oci nocturn i de les limitacions horàries de restauració i es manté la prohibició de consum d'alcohol i de tabac en espais públics. Respecte a mesures més concretes en altres poblacions més concretes que després la consellera entrarà a detallar los ja els puc avançar que prenem mesures en els dos vallesos oriental i occidental en les ciutats de Terrassa Granollers les Franqueses i Canovelles.

[00:11:31]

Aquestes mesures que ara prenem i les que puguem prendre en un futur si a pesar de tot això no aconseguim aplanar la corba no serviran de res si no som tots capaços i conscients de que ens cal abaixar el ritme que ens cal reduir les interaccions socials. Si em permeteu les relacions que puguem tenir les fem amb el nostre nucli habitual de relació social. Ni a segons quin països que utilitzen l'expressió de les bombolles d'interacció social amb les persones que tenim confiança amb les quals convivim amb les quals estem en contacte directe.

[00:12:15]

Intentem evitar totes aquelles altres interaccions que no siguin dintre d'aquest àmbit d'unitat i evitem sobretot els desplaçaments innecessaris. Respecte a la política de tests i de rastreig. Com sabem s'han fet vint 1216 216 res de cribatge intensius que ens han donat una xifra molt interessant de 513 positius asimptomàtics és a dir del 2,4 per cent. Per tant jutgem molt positivament aquestes accions que seguirem implementant i seguirem augmentant. Com saben aquesta setmana a Cornellà a Sant Boi i a l'Hospitalet de Llobregat.

[00:12:59]

No només això. Avui ens comentava el doctor Argimon que amb unes enquestes fetes a l'àrea de la zona de la Metro North el 87 per cent dels enquestats responien que complien les mesures d'aïllament. és una dada que es jutja positiva però quan és un 87 per cent però alhora també ens està alertant que hi ha un 13 per cent de la gent que no fa aquest aïllament. I a partir d'ara en totes aquestes proves test que es faran es demanarà a l'usuari al qual se li practiqui aquesta prova una declaració d'auto responsabilitat de compromís d'aïllament és molt important que es compleixin els aïllaments i les 40 nenes és molt i molt important i per això apel·lem a aquestes declaracions també d'auto responsabilitat.

[00:13:51]

També pel que fa referència al rastreig i en definitiva el sistema de salut que aguanta en aquests moments doncs aquest increment important hem estat parlant amb la consellera amb el doctor Argimon. La necessitat també de fer un pla de reforç sanitari especialment centrat en la primària. Pla que esperem que ja es pugui presentar la setmana vinent. Tercer punt avui de l'ordre del dia pla de mesures concretes de salut i educació sobre l'obertura de les escoles. Els anuncio que demà he convocat un consell executiu extraordinari perquè justament es presenti al Consell Executiu un pla sobre el qual ha estat treballant educació i salut.

[00:14:45]

Aquests últims dies seria aquestes últimes hores per concretar el pla d'obertura a les escoles que ja es va aprovar el Procicat abans de l'estiu. Vull agrair doncs salut vull agrair a Educació l'esforç per anar concretant un pla. Som molt conscients que és un tema que en aquests moments ha provocat inquietud a la societat que cal aquesta concreció que cal tot el diàleg amb la comunitat educativa i per això aquest pla serà discutit pel consell executiu i per això a més a més serà després presentat pels dos consellers en roda de premsa demà un cop acabi aquest consell executiu però sí que voldria enviar tres si em permeten tres titulars tres dades importants que en aquests dies s'ha debatut molt en la premsa que penso que poden ajudar també a apuntar cap on cap on anirà.

[00:15:48]

Aquest pla que insisteixo amb tots els detall es presentarà demà sobre el tema de les ràtios. En aquests moments podem assegurar que a primària totes les aules totes les classes seran amb ràtios de menys de 20 alumnes i que a secundària i batxillerat seran grups més reduïts de l'habitual i que excepcionalment quan no es pugui arribar a aquest percentatge es prendran totes les mesures preventives segons l'especificitat de cada un dels centres. és evident que ara cal parlar encara en cada centre per veure com podem doncs traslladar la total confiança i seguretat els mestres els alumnes i els pares.

[00:16:29]

Que les aules són correctes i estan ben mencionades. Respecte a també un tema que s'havia estat comentant sobre tests a les escoles els puc anunciar també que farem. El que no s'ha fet mai del 15 de setembre al 15 de novembre es faran cinc centes cinc centes mil proves 500.000 test mig milió de test a les escoles i instituts de Catalunya amb la idea de fer un cribatge poblacional a través de les escoles que ens ajudi també a completar tota la informació sobre l'epidèmia dels contagis a Catalunya 500.000 test insisteixo del 15 de setembre al 15 de novembre.

[00:17:21]

En dos mesos. Per últim respecte a l'ús de les mascaretes també un tema que estava al debat públic la mascareta serà obligatòria a tot arreu a tot arreu per als més grans de 12 anys en aquelles zones on hi hagi un risc més elevat de contagi. Serà obligatòria per als més grans de sis anys. Això vol dir que tindrem una situació asimètrica depenent de la situació en la que es trobin els diferents territoris. En definitiva aplicant en aquest tema de les mascaretes el que són les recomanacions de l'OMS.

[00:17:58]

Volem donar un missatge de seguretat i de confiança a la comunitat educativa. El conseller Bargalló i jo mateix ens reunirem totes les vegades que calguin amb els pares i els mestres amb els sindicats per anar concretant i anar avançant en el que ha de ser un gran consens de país de l'inici de les escoles. Hem d'aconseguir lo. Ens ho juguem tot en aquest inici de les escoles i jo vull traslladar aquesta confiança a la comunitat educativa però ens falta una pota. Si em permeteu pensem que tal com s'estan dissenyant les aules i els ràpids tant com s'està dissenyant la política de text tal com s'està dissenyant la política de mascaretes i de seguretat i altres mesures de prevenció podem estar oferint ja un grau de confiança important a la comunitat educativa però ens falta una pota imprescindible bàsica que és la confiança als pares.

[00:19:09]

Què passa si un dels seus fills què. Doncs un contagi ho i per tant aquí hem de fer una apel·lació a l'estat espanyol perquè es reguli de manera immediata de manera immediata el subsidi de conciliació familiar. és increïble que hàgim arribat a tres setmanes de l'inici del curs i que això no hagi estat regulat de fet tampoc no han regulat ni els superàvits ni les regles de despeses i dèficits ni ni res. Nosaltres fem una crida a la responsabilitat li demanem a l'Estat que faci d'estat i si no tenim aquest subsidi nosaltres farem el que sigui perquè la ciutadania de Catalunya estigui tranquil·la i pugui conciliar familiarment que sàpiga a l'Estat espanyol què farem i que el nostre compromís només és un és vetllar per la salut de la gent.

[00:20:16]

Vetllar per la salut de la gent farem. La despesa que calgui farem al dèficit que calgui perquè en aquests moments el que hem de posar sobre la taula hi insisteixo davant d'aquest repte nacional. Tots els recursos necessaris per mobilitzar tots els recursos necessaris i per això si l'Estat no ho fa. Jo he demanat al vicepresident que estudiï la possibilitat doncs que tinguem en marxa una alternativa perquè els pares de Catalunya puguin conciliar en cas que el seu fill tingui alguna algun contagi.

[00:21:02]

El quart punt que avui volia comentar los és també sobre l'aplicació del radar o dit com la consellera els ha estat explicant també en les seves compareixences aquesta setmana s'acabaran de fer les proves d'integració i esperem ja posar en marxa aquesta aplicació a principis de setembre. Per a nosaltres és molt important i farem tot el possible perquè aquesta aplicació sigui d'ús massiu a la ciutadania és més aquesta aplicació té sentit si és usada massivament per la ciutadania. Per tant les aspiracions són arribar a un milió d'usuaris i farem tot el que calgui per promocionar aquesta aquesta aplicació perquè ens pot ajudar molt.

[00:21:41]

Cinquè campanya de comunicació i de difusió també esperem que al llarg d'aquesta setmana segurament dijous en el Consell Executiu tinguem ja que serà per a nosaltres també una peça molt important per conscienciar a la ciutadania de la importància d'aquestes tres setmanes tan importants tant en el que fa referència a la prevenció com el que fa referència a l'ús del radar dit i finalment sobre el comitè executiu de crisi com saben fins ara ens hem reunit dilluns dimecres i divendres un grup de coordinació del govern al qual volem donar li una fórmula diguem molt més estructurada i des d'aquest punt de vista passem a denominar lo comitè executiu de crisi en el qual acompanyaran el vicepresident la consellera de Presidència el conseller d'Interior la consellera de Salut i el secretari de Salut Pública i el conseller d'Educació i el director general de centres docents més totes aquelles persones que puntualment sigui necessari al seu.

[00:22:53]

La seva presència i també el cap del Gabinet Jurídic de la Generalitat de Catalunya. Ho dic això perquè per exemple com després ara els comentaré per dijous en el consell executiu que ja teníem convocat i està previst que el conseller Calvet presenti el pla de transport i per tant abans li demanarem que en aquest comitè executiu de crisis ens ho ens ho presentin. Acabo ja fent un resum del que jo volia comentar los avui. Primer lloc. Comença avui l'operació setembre tres setmanes decisives per aplanar la corba.

[00:23:27]

Quan prenem la decisió de prohibir totes aquelles reunions de més de 10 persones demanant el compromís permanent de solidaritat a tota la població i com ara explicarà la consellera amb mesures concretes en unes 4 5 ciutats dels vallesos del Vallès Oriental i Vallès Occidental continuem amb la campanya de cribatge massius a Cornellà l'Hospitalet allà on faci falta. Demà celebrem un consell executiu en el qual aprovarem el pla de mesures concretes per a l'obertura dels centres escolars i a continuació hi haurà una roda de premsa dels consellers d'Educació i de salut que els oferiran tots els detalls.

[00:24:13]

I insisteixo en l'exigència a l'estat espanyol que aprovi de manera immediata el subsidi de conciliació familiar. Nosaltres posarem tots els recursos que facin falta. Farem tot el que calgui si cal farem dèficit naturalment perquè en aquests moments la salut i el benestar de la gent és el més important. I també aprofito per tornar a reclamar que de manera immediata autoritzi als ajuntaments l'ús per part d'ells i el seu criteri perquè els diners són diners dels veïns i de les veïnes de cada un d'aquests municipis.

[00:24:50]

L'ús del superàvits i dels romanents. Dijous. Dimarts pla d'obertura de les escoles mesures concretes. Demà dijous Consell Executiu normal en el que també aprovarem el pla de transport. Espero que la campanya de difusió i veurem com evoluciona tot el tema d'interacció de l'aplicació. I finalment també per posar en marxa el comitè executiu de crisi la setmana vinent espero que ja puguem presentar aquest pla de reforç de primària que tan important serà per a les setmanes. Res més. Per part meva moltes gràcies poso la paraula a la consellera Salut molt bé.

[00:25:37]

Moltíssimes gràcies president. Doncs com bé ha dit el president estem davant d'una situació actual epidemiològica que havia estat marcada les últimes setmanes per una estabilització però en la qual veiem doncs en l'última setmana un creixement. Hem passat doncs d'unes dades d'estar al 76 taxa de confirmats per 100.000 habitants. Errors que hem pogut pujar aquesta setmana fins al 86. Això és un creixement que no ens agrada. és un creixement que ens albira una situació més complicada. La setmana que ve i l'altre per tant estem avui davant de l'oportunitat davant del repte.

[00:26:21]

I davant d'aquesta d'aquestes setmanes claus per poder realment canviar aquesta tendència si volem començar en aquest retorn retorn massiu a la vida laboral el retorn en l'àmbit escolar el 14 de setembre en la millor situació possible hem de ser molt conscients que ara és el moment d'actuar. Sempre hem intentat actuar amb la màxima anticipació sabent que aquest virus i les decisions que prenem avui tenen efectes al cap de 10 14 dies. Per tant és molt important que aquest missatge sigui avui en aquest dilluns i remarquen la setmana que ve.

[00:27:00]

Aquest 86 persones infectades per cada 100.000 habitants de taxa que tenim d'aquesta incidència acumulada sumat a una taxa de transmissió del virus que supera el 1 de l'1 com a 12 ens fa pensar que aquesta tendència creixent si no en som conscients que hem de reduir l'activitat social doncs es mantindrà creixent i per tant ens porta a una situació més complicada. Volem actuar des d'avui. Avui que tenim 672 persones ingressades als nostres hospitals que tenim 134 persones en llits de crítics i que tenim centenars i centenars de persones que estan atenent els nostres metges metgesses i infermeres de l'atenció primària del nostre país que és demandat i que ha estat treballant des del mes de març l'abril maig al juny però no ha pogut parar aquest mes de juliol i aquest mes d'agost aquests professionals sanitaris que ho estan donant tot i que a més a més els hem afegit en aquesta feina de detecció de casos amb símptomes que tenen encarregada des de l'atenció primària doncs també ens ajuda en aquestes tasques d'aquests cribatge que estem fent per perseguir el virus per buscar lo per anar nosaltres a cercar lo per intentar encerclar lo com a societat.

[00:28:27]

I això és el que estem fent amb aquests. Amb aquests cribatge massius comunitaris que són intervencions comunitàries en tota regla que les fem conjuntament amb els ajuntaments que ens proporcionen doncs aquesta feina de coneixement dels seus municipis dels seus pobles les seves ciutats amb aquests agents comunitaris en col·laboració també amb la Creu Roja i en col·laboració també amb els líders veïnals que hi han al nostre país. Superarem ja aquestes 25.000 proves aquesta setmana. Continuem avui amb els cribatge en un dels barris de Reus.

[00:29:05]

Avui comencem a Cornellà a Sant Ildefons. Comencem també i continuem cribatge que ja havien iniciat a Hospitalet però aquesta vegada a Can Vidalet a Sant Boi al barri amb un clar i també en les zones del Vallès on també ahir mateix també vaig poder parlar amb els seus alcaldes de Granollers de Terrassa de les Franqueses del Vallès i de Canovelles per aplicar conjuntament amb aquesta intervenció comunitària doncs unes mesures afegides unes mesures que van en la línia del que estem explicant per tot el país.

[00:29:40]

Reduir l'activitat social per presentar nos d'aquí dues o tres setmanes en una situació molt millor de la que tindríem si no actuem amb aquesta anticipació. L'activitat unes mesures que comporten evidentment la recomanació de reduir al màxim l'activitat social però també comporten restriccions d'aforament en un 33 per cent en serveis religiosos en els bancs i la restauració a un 50 per cent tant a l'interior com a l'exterior amb cartells indicatius de l'aforament que tinguin perquè els clients ho puguin saber i també perquè les autoritats locals que hagin de controlar aquests aforaments doncs els sigui més fàcil la seva tasca com a visualització clara d'aquesta reducció de l'activitat social que estem demanant a tot arreu però especialment en aquestes zones d'incidència alta i també de tendències creixents i que ens poden preocupar més especialment.

[00:30:42]

Per tant és una intervenció a tota la comunitat i per això estem apel·lant a tota la comunitat estem apel·lant a tota la societat. Quina situació volem trobar d'aquí a quinze dies. En quina situació voldríem estar. El 14 de setembre totes i tots nosaltres com a responsables del Govern sinó totes i tots en la millor situació possible per encarar aquesta tornada massiva en l'àmbit laboral. Aquesta tornada a l'escola tan necessària per al nostre país i tan necessària per als nostres nens i nenes i això depèn de la situació epidemiològica.

[00:31:20]

Nosaltres ho farem tot cribatge mesures protocols absolutament tot treballant amb tothom treballant amb tots els àmbits dins l'àmbit de govern amb educació. Evidentment però treballant amb els ajuntaments en els àmbits comunitaris treballant aquesta pota social i apel·lant també tothom en les seves responsabilitats i allò que tenen per tant en base a això en base a quines situacions volem trobar. Aquest 14 de setembre quina situació volem trobar nos d'aquí quinze dies tres setmanes. Sabem que aquest setanta per cent de contagis ens estan donant en un ambient de confiança en un ambient de família en un ambient d'amistat.

[00:32:07]

Si el 70 per cent dels contagis es donen en aquest ambient estem demanant un esforç a tothom de reduir aquestes. Aquests contactes socials com menor sigui el nombre de gent amb qui tenim contacte millor. Quan parlem de convit el major risc és aquest retrobament familiar i social. Quan parlem del virus la família ampliada les trobades àmplies de confiança en família i amics no són sinònim de seguretat. Ho serien en un altre context de pandèmia ho serien en un altre context un ambient de confiança.

[00:32:47]

Normalment s'adiuen a un ambient on les persones se senten segures en un context. Quan parlem del virus veiem els riscos que hi ha i aquestes trobades àmplies familiars socials no són sinònim de seguretat. No volem posar en risc a ningú i menys a les persones que estimem a les persones amb qui tenim confiança. Per això és important aquestes mesures és important prendre les quan abans millor. Aquestes trobades com més reduïdes possibles a tot el país és un missatge que s'ha de mantenir durant aquestes setmanes.

[00:33:27]

Creiem que així podrem reduir aquestes incidències acumulades de les últimes setmanes que han marcat ja no aquesta estabilització sinó una altra vegada una tendència creixent i que ens portarà a una millor situació d'inici d'aquesta més mobilitat. Per tant en base a això nosaltres estem impulsant aquests cribatge també comunitaris per veure com es mou el virus a la comunitat. Com podem arribar. Com el podem perseguir i sobretot molt important com l'encerclament i com tallem les cadenes de transmissió. Aquí una dada que ha dit el president un 2,4 per cent de les persones a les quals els hem fet prova PCR aquests dies en aquests cribatge us han donat positius.

[00:34:11]

Són persones sense símptomes que potser no els haurien desenvolupat i per tant no les hauríem detectat però que això no vol dir que no puguin transmetre. Hem d'actuar pensant que tots i totes podem ser transmissors d'aquest virus i que no sempre ho sabem evidentment. Hem trobat aquest 2,4 per cent vol dir que el 13 per cent d'aquestes persones les tenim en seguiment i estan o bé aïllades o bé en quarantena. Això és tallar les cadenes de transmissió. Aquesta és una tasca important per tallar aquestes cadenes de transmissió però no les podem tallar sinó.

[00:34:53]

Assegurem un compliment d'aquests aïllaments i d'aquestes quarentena. Per això també és important aquesta declaració auto responsable que la persona signarà doncs un cop se li diu el que ha de fer és quedar se aïllada o en quarantena. I molt important remarcar fins i tot en PCR la prova PCR negativa. Fins i tot amb PCR negativa. Els contactes estrets també han de continuar complint la quarantena. és molt important no diferenciar bé el que són les proves i el resultat que donen.

[00:35:31]

Del que hem de fer i això ho intentem explicar és una bona notícia del 80 per cent de persones a les quals hem enquestat podem registrar sigui incomplint l'aïllament. Doncs ens agradaria que fos encara més el 50 per cent. Només hem pogut registrar que segur que compleixen la quarantena i això evidentment si volem assegurar tallar les cadenes de transmissió ho hem d'apujar. Però perquè això es pugui donar és cabdal ajudar les persones i les famílies puguin complir puguin complir amb aquesta necessitat que es mantinguin aïllades o en quarantena.

[00:36:11]

Per això també exigim allò que correspon a qui li correspon i aquells que tenen les competències no només en les baixes laborals que és un acte mèdic que recau sobre la primària i que ho estan fent sinó també en totes les altres casuístiques que requereixen que hi hagi famílies amb ingrés vital mínim i que per tant el puguin tenir per poder complir per poder complir quan se'ls diu que s'han d'aïllar o quan s'han de mantenir en quarantena. O aquests permisos de conciliació i cura de persones per a infants o per a persones dependents que sempre majoritàriament recau en les dones pel nostre país.

[00:36:52]

Aquesta tasca sempre acaba recaient en les dones del nostre país un 90 per 3 per cent de les reduccions d'horaris de les excedències per cura de familiars. Els està demanant abans d'aquesta crisi que les dones i té un impacte claríssim i per tant hi ha d'haver mesures en aquest sentit i les demanem a qui li correspon que és en aquest cas també l'estat espanyol. Nosaltres ho fem tot i ho farem tot des del Govern de la Generalitat de Catalunya des del Departament de Salut treballem conjuntament amb tots els sectors que han treballat molt bé que hem aconseguit en aquesta etapa de represa poder reprendre les activitats les activitats de tot tipus.

[00:37:39]

Per què. Perquè els sectors van treballar en aquestes mesures de com adaptar se i com viure i com fer les seves activitats en una situació d'epidèmia. Ara demanem a nivell general un esforç més aquestes setmanes que són claus per poder reduir aquesta transmissió i per poder reduir aquest nombre de nous casos diaris que tenim és la millor manera és la millor manera que entre totes i tots partim d'una situació la millor possible en aquest retorn laboral. En aquest retorn escolar és imprescindible que ho puguem fer totes i tots.

[00:38:20]

Jo estic convençuda que ho farem. De fet la nostra societat ha demostrat que se solidaritza quan fa falta. Els professionals sanitaris hi han estat en tot moment en tot moment i continuen estant i continuen estant per tant hi serem. Des del Departament de Salut hi serem treballant conjuntament amb la resta de departaments en totes les seves competències. Necessitem que tots els sectors de la societat i necessitem que la ciutadania. Doncs ara en aquestes setmanes claus en solidaritzar amb tots plegats i ens conjura a poder iniciar aquest 14 de setembre el retorn massiu laboral i escolar en les millors condicions possibles serà la millor garantia de que haurem après a trobar aquests equilibris que haurem après no a conviure perquè no volem només conviure.

[00:39:16]

També el volem erradicar aquest virus. Però sabem que és molt complicat. Per tant estem trobant la manera de com gestionar aquest equilibri entre l'activitat entre la vida i allò que és necessari també i haver de conviure malauradament o haver de enfrontar nos en una pandèmia mundial d'aquestes característiques. Jo ho deixo aquí a disposició per totes les preguntes jo mateixa el secretari el doctor Josep Maria Argimon i evidentment la paraula del president. Si no tenen vostès ens acompanya com ha dit la consellera el doctor Argimon també per si volen fer algun tipus de pregunta més tècnica.

[00:39:58]

En qualsevol cas estem a la seva disposició. Dia el president a qui les cadenes de ràdio en directe també pel món a RAC1 amb dues qüestions la primera com afectarà aquesta restricció les reunions socials de més de 10 persones en els àmbits culturals i esportius i també per exemple pel que fa a manifestacions i protestes ahir per exemple es van concentrar unes centes persones per la situació a Bielorússia. Sense anar més lluny d'aquí unes setmanes tenim la Diada on estan previstes diverses concentracions.

[00:40:24]

Com afectarà aquesta restricció. I pel que fa a la situació a les escoles aquest mig milió de testos que han anunciat. Amb quins criteris es faran. I si també estaran disponibles per professors. Si sobre la segona pregunta tot i que demà tindrem tots els detalls si em permeten la paraula al doctor Argimon perquè els expliqui quina és l'estratègia d'aquest cribatge sobre el tema de les reunions socials. S'està aplicant exactament la mateixa la mateixa normativa que s'ha aplicat a Lleida o a Reus amb els mateixos efectes per quinze dies volem veure si en aquests quinze dies podem baixar podem baixar aquesta cursa.

[00:41:12]

Per tant anem a veure què passa durant aquests quinze dies respecte respecte al cribatge de mig milió de persones. Varis elements el primer de tot és que aquest és un projecte conjunt. Ensenyament en salut. I això és molt important projecte conjunt Ensenyament Salut. Segon element mai s'ha fet un cribatge massiu d'aquestes característiques. Mai en dues. Pràcticament només dos mesos. Evidentment dos mesos després continuarem i per tant és aquesta idea de que ho posarem tot absolutament. També necessitem la col·laboració de tota la ciutadania.

[00:41:55]

El tercer element els criteris també s'ha explicat i ho explicarem demà ho explicarà la consellera Vergés i el conseller Bargalló amb molt detall però la idea és que seguim fent cribatge poblacional comunitari a través de l'escola. és habitual que nosaltres des de Salut entenem a partir de l'escola i en aquest sentit els criteris de selecció seran primer i epidemiològics. Per tant les taxes d'infecció risc de rebrot etcètera etcètera. Els criteris epidemiològics que vostès coneixen i després els criteris que ens marcarà i ens fixarà lògicament ensenyament sinó que són fonamentalment criteris de tipus social econòmic i a la vegada necessitats educatives.

[00:42:44]

Per tant moltes vegades també és cert que els dos criteris coincideixen però seran aquests bàsicament els que sí a les cabines de ràdio en directe per Catalunya Informació els volia demanar d'una banda el risc de rebrot avui ja és en situació vermella a tot el país i especialment una pujada molt destacada. Veiem a Tarragona la Metropolitana Nord que són al voltant Tarragona amb 23 Metropolitana Nord un 20 al voltant d'un 20 i Terres de l'Ebre és a dir que una mica d'aquesta valoració que per part del secretari de Salut Pública i també els hi volia demanar respecte.

[00:43:22]

El que hem comentat de Granollers les Franqueses Canovelles i les mesures concretes són aquestes restriccions més severes o hi ha alguna altra mesura més perquè no acabem d'entendre què és exactament el que en aquestes quatre ciutats s'hauria de fer per millorar la situació dels contagis gràcies. Molt bé respecte a aquests quatre municipis ens en anem a aquesta resolució que vam vam fer vam explicar divendres per la ciutat de Reus. De fet vostè mateixa ha dit no puja la incidència al Camp de Tarragona.

[00:43:59]

Molt explicat també pels brots de Reus. També tenim una incidència important a Terres de l'Ebre que estem analitzant per veure si haurem d'aplicar mesures o si hi ha un control de brot mitjançant cribatge si no fa falta. En aquest cas aplicar mesures per les característiques dels brots. També en aquests municipis dels vallesos però estem actuant a diferents llocs dels vallesos més enllà d'aquests municipis. Des de fa força dies i per tant passem a una resolució tipus que vindria a ser la de Reus que és un punt més exigent de la que ha estat fins ara les resolucions que hem fet per Barcelona l'àrea metropolitana i també la ciutat de Figueres i Vilafant que ja no està actiu i que havien fet en el seu moment i té un punt més exigent pel context.

[00:44:49]

El que hem explicat avui que ha explicat molt bé també el mateix president ens trobem en un moment que cal baixar aquesta incidència claríssimament per trobar nos en una situació més favorable de cara a augmentar l'activitat a tot el país. Doncs una forma molt més generalitzada i per tant volem la millor situació possible si estem d'acord tots i totes en això si conjurar nos en això conjurar nos a fer ho possible i en els llocs on hi ha més incidència. Doncs insistim en aquestes mesures la primera és la bàsica la recomanació de reduir al màxim l'activitat social.

[00:45:26]

Per tant anar a la feina anar a comprar allò que es necessiti però res més enllà de si pot ser quedar nos a casa el màxim temps possible prohibició de trobades amb deu persones amb més de deu persones també en aquestes zones i per tant limitar clarament la interacció i aquest contacte social. Aquests aforaments del 33 per cent als serveis religiosos que inclou també casaments etcètera i en els bars i restaurants aquests 50 per cent d'aforament tant a l'interior com a les terrasses. Aquesta és la novetat.

[00:46:04]

és a dir en les terrasses que havien fet aquella proposta després del confinament total per ampliar les zones de terrassa per tenir més espai i per tant poder tenir més clients. Creiem que ara estem en una posició diferent intentar tenir el mínim de gent possible i per tant tornar a unes limitacions a les terrasses que a més a més socialment es veu clarament que són llocs on s'apliquen mesures. Els comerços han de continuar aplicant tot allò que ha treballat l'àmbit del comerç en l'àmbit del Procicat igual que la cultura i els esports que estan limitats al 50 per cent però també dins l'àmbit de tot allò que han treballat els diferents sectors en l'àmbit del Procicat jo vull donar un missatge molt clar és a dir tots els sectors de la nostra societat s'han demandat per poder se adaptar per fer plans i per aprovar los en l'àmbit del Procicat per poder adaptar se en una situació de pandèmia i això ha sigut un esforç de tothom.

[00:47:07]

El que estem demanant ara és un esforç més col·lectiu a nivell. Sí sí m'atreveixo a dir que individual que cadascú de nosaltres intenti limitar al màxim la seva activitat social això ens ha de portar a reduir els riscos i per tant ens ha de portar a poder veure d'aquí dues setmanes que continuem creixent que ens portaria a una situació més complexa. Per tant volem partir d'una situació la més favorable possible i per això estem demanant tot això a la gent. No sé quina era la pregunta.

[00:47:41]

L'altra pregunta demanava un comentari sobre el rebrot que ha crescut de manera molt important també Terres de l'Ebre Tarragona i la Metropolitana Nord. Bé crec que ho he apuntat una mica però estem mirant dia a dia aquestes taxes de creixement risc de Rebrot i incidència acumulada taxa de transmissió i per tant en aquestes zones. Si veiem que és necessari ho analitzem i Aplicarem mesures ara són a Reus des de divendres. Són aquestes. En aquests municipis del Vallès i també valorarem qualsevol lloc que surti crec que és molt important veure què ha passat per exemple a Reus.

[00:48:25]

Partíem fa dues setmanes d'una incidència acumulada de 30 per 100.000 habitants i vam passar gairebé de 150. Això vol dir que en dues setmanes pot passar a tot arreu. és a dir que no perquè avui estiguem en una zona verda. Vol dir que podem estar absolutament tranquil. Usats per estar tranquils i entrar en una bona situació ens cal ser molt conscients reduir aquesta interacció social al màxim per a partir d'una millor situació d'aquí a.

[00:48:57]

Estem seguint la roda de premsa del president la consellera Alba Vergés i el secretari de Salut Pública Josep Maria Argimon coses destacades que s'han anunciat en aquesta roda de premsa. Prohibides les reunions de més de 10 persones a tot Catalunya fins ara estaven només prohibides en alguns llocs com ara l'àrea de Barcelona. Més coses que s'han anunciat respecte al curs escolar. El president ha explicat que del 15 de setembre al 15 de novembre es faran mig milió de testos a les escoles de Catalunya per tenir una referència al curs passat van començar el curs un milió i mig d'alumnes per tant mig milió de testos que és una xifra bastant important.

[00:49:36]

També cal la mascareta serà obligatòria a tot el país per als més grans de 12 anys i en les zones on hi hagi més risc de rebrot serà obligatòria a partir dels 6 anys i també ha fet molt incís el president en què el govern espanyol regulés per fer possible que en els casos per exemple els alumnes s'hagin de confinar que els pares puguin també tenir un permís que els permeti conciliar. Amb aquesta situació molt ràpidament vull comentar aquesta roda de premsa i els anuncis que han fet el president i la consellera.

[00:50:13]

Roger Montañola Roger Montañola bon dia hola molt bon dia i també amb el Dani Sánchez a la Dani molt bon dia.

[00:50:21]

Bon dia. Breument Roger aquest ha semblat. El president al final ha fet una roda de premsa de gestió. Per això sempre és d'agrair la situació que vivim més enllà de la preocupació que evidentment mostra i el context que tenim per davant. Resulta difícil pensar doncs que cap nou Govern de Catalunya sinó cap govern estigui realment en disposició de donar una resposta diguem ne l'equilibri a la protecció de la salut així com el funcionament normal de la societat i per tant qualsevol tipus d'acció és positiu.

[00:50:56]

A mi em preocupa quan es fa insistència a la despesa pública que s'ha de portar a terme que tots ja estem d'acord. Per part de certs sectors i moltes persones molts es quedin enrere però sempre insisteixo en aquestes tertúlies en què els recursos públics no són infinits i que per tant em sembla que està bé i és necessari prendre aquest tipus d'accions a la vegada que s'han de replantejar segurament altres tipus de despeses. Des d'una perspectiva sanitària doncs evidentment els que en saben són els que han de prendre les decisions i massa massa.

[00:51:28]

Però sí que cal tenir en compte quin impacte en el mitjà i llarg termini pels sectors productius del nostre país.

[00:51:39]

De manera que ha vingut a llançar el Govern era necessari. Jo crec que feia falta ordenar una mica les dades aquests missatges que va enviar el president per Twitter i en diversos fòrums a ordenar los i és consistent amb el que hem sentit dir a metges els experts en els últims dies al programa El mateix demanant aquest esforç per reduir l'activitat social a la població. En definitiva el que està fent el Govern és demanar un cert auto confinament a la població abans que arribi el confinament total i té lògica perquè les dades que tenim són realment preocupants és a dir que per fer ho fàcil tantes dades com s'han donat jo crec que la clau que està per sobre Déu vol dir que la malaltia la malaltia o la pandèmia una epidèmia està avançant i arriba a aquesta circumstància quan està previst un retorn a l'activitat de Catalunya.

[00:52:28]

Vol dir estar en molt males condicions. Per tant són aquests 14 dies claus perquè dues setmanes claus o tres setmanes del president per quedar se per sota de té lògica prou. Fins aquí diríem les bones notícies perquè després és veritat que queden molts dubtes sobre el que s'ha comentat per començar un dubte legal i és que estem veient per exemple a la Comunitat de Madrid però també aquí a Catalunya. Amb això de les reunions de més de deu persones que depèn del jutge que li toqui acaba sent o no acaba sent per tant hi ha un problema d'encaix legal que segurament i això és responsabilitat de l'Estat quina ha de ser la manera que les comunitats autònomes fan aquestes restriccions i poden i poden i poden arribar a fer los i després un altre de comunicació.

[00:53:05]

Més enllà d'això que ara aquesta comunicació que fins ara hem vist partits del president que avui sembla que sortirà una mica. Jo crec que la gent està esperant moltes respostes pel que fa a les escoles. Segurament hem vist una falta de coordinació entre el Departament d'Educació i el de Salut el fet que avui aquí no estigués el conseller d'Educació s'explica perquè demà presentaran el pla d'educació específic però avui el present de la genètica l'hem fet una escola sense que tinguem l'oportunitat de preguntar li al conseller el conseller Maragall.

[00:53:34]

Aquest mig milió de testos a les escoles que no sé si creus que amb això el personal docent i les famílies estaran tranquils o molt tranquils. Jo crec que hi ha una clau que ha dit el president de la Generalitat i és que volen diàleg amb la comunitat educativa i amb les famílies. Trobo a faltar que aquest diàleg hagi sigut fins ara perquè estiguin tranquils i que això se'ls hagi se'ls hagi explicat i no es faci en un espai ple del president que demà explicarà al conseller i que després es traslladarà a les famílies i a la comunitat educativa.

[00:54:03]

Home és una bona notícia que es veu però realment són moltíssimes proves. Hi ha una cosa que no han dit i és quin tipus de proves són suposem que són una prova lògiques per fer un estudi que són les que les que són realment útils però com dic són una bona notícia que m'agradaria que havia estat també comentada abans amb la comunitat educativa i amb les famílies. Però si vols afegir alguna cosa breu. No tenim el Roger. Doncs bé ho deixarem així.

[00:54:36]

No sé si em ser molt breu.

[00:54:40]

Perdoneu un problema tècnic o simplement posar sobre la taula el que comentàvem anteriorment que la situació de cara a les escoles resulta terriblement complicada. Ja està obert però hi ha una qüestió jurídica. és a dir les recomanacions o les prohibicions al final poden decaure per part d'altres organismes en aquest cas jutges i en aquest sentit sí que en certa mesura cal veure on està el Govern central i què està fent perquè la sensació en aquest sentit és que avui el Govern central no està donant potser les respostes més adequades i en aquest sentit jo crec que la població el que reclama és coordinació i sinceritat no demana cap altra cosa en aquest sentit crec que el president avui poques vegades en sóc crític no ha fet el paper de president i per tant és correcte.

[00:55:36]

Però el problema de nou és que tot això que s'anuncia em resulta molt complicat veure de quina manera realment es pot dur a terme.

[00:55:44]

Doncs no haurem d'estar pendents i ho haurem de seguir comentant moltíssimes gràcies Dani Sánchez Barti i Roger Montañola. Nosaltres us deixem amb el butlletí de Luna i després amb el primer fins a dels Pirineus a les nostres mans.

[00:56:00]

Aquests paisatges els nostres rius antics és el moment de gaudir dels Pirineus.

[00:56:12]

Catalunya és la Generalitat milions i mig de futurs mons interiors últims preus en les últimes unitats a uns preus baixíssima a les nostres botigues i també a mons interiors com descomptes fins al 70 per cent del preu original només fins al 10 de setembre improrrogable. Montse Interiors que també hem obert a Blanes ja són 26 botigues.

[00:56:32]

Trobo la teva inspirat Montse Interiors com descobrir la millor gastronomia internacional. Ja sigui japonès mexicà argentí els millors restaurants a domicili els trobaràs amb el Club Vanguardia i amb un descompte increïble a La Vanguardia sempre hi trobaràs grans descomptes descarrega català gratis ara. Alerta de no mirar massa als voltants de l'estiu. Homes amb camisa blanca i semi transparent escortada fins al melic senyores amb estampats i esclops bermudes de camuflatge samarretes de tirants de colors llampants exquisidesa que et poden fer passar de llarg del quiosc la un extra de Nadal i els setanta cinc premis de 400 mil euros i més de 900 10.000 cupons premiats.

[00:57:18]

No badis perquè sigui a l'estiu comprar un cupó extra de Nadal. Quan jugues tu hi juguem tots jugues responsablement i només si ets major d'edat tots som.

[00:57:39]

Media Markt sempre a preu baix garantit comparem i actualitza cada dia els nostres preus perquè no passi res i si no trobes més barat preocupis igual amb el preu al moment actual la diferència sempre el preu baix garantit Media Markt. Si estàs pensant vendre un rellotge pensa en Crist central de compres de rellotges a Crist són experts en rellotges moderns i antics Rolex i Cartier que Wert li porti el teu rellotge de gamma mitjana i temps valoraran sense compromís. A més et garanteixen la màxima taxació Krishna al carrer València 256 cantonada Rambla Catalunya.

[00:58:18]

Ara més que mai es compromet a garantir el benestar de les persones grans. Contacte amb nosaltres qui té l'empresa d'atenció a domicili.

[00:58:26]

Qui té o Raúl sense una etiqueta blava al front Samà filatura elèctrica al cap i no em puc treure un veí se suma al pla d'ajust amb fins a 10 1.110 euros de descompte del pla molt més a més instal·lació i punt de recàrrega gratis finançant amb Llombai finançar a través de Banco Cetelem fins al 31 de vuit del 2020. Més informació i esperem a les nostres instal·lacions a Hyundai masterclass a l'alcalde gestor del carrer Viladomat i també a la nostra exposició digital. Consulta a la nostra web masterclass.

[00:58:56]

Punt és estar preparat per dos millones trescientos mil tones. Tot feia pensar que era un banc impossible de saltar. No arribava perquè no comptaven amb gent del món propietari Asalto al món real. Dimecres a nit avui se subscriu La Vanguardia per només 500 euros al trimestre i en porta a una magnífica comportaria obra per a dotze comensals valorada en 255 euros. Setanta cinc peces d'acer inoxidable i acabat polit brillant amb l'activa subscripció sense compromís de permanència. El 9 3 3 4 8 1 4 8 2 i gaudeix de La Vanguardia cada dia.

[00:59:38]

L'elegància a la taula actualitzada ara 1.4 encara és més fàcil descarregar els culpa i compartir els teus poc preferits.