Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:01]

Wacht, jij had die link? Ik heb die gekregen via WhatsApp. Ik kan die wel even doorsturen naar de computer als je dat opent.

[00:00:12]

Zo heb ik een exclusief interview. Is dat gewoon mijn c-renners? Peshmerga spits door Koerdistan? Niet voor.

[00:00:29]

Met deze muziek begint het journaal in Koerdistan ook merk. Waar kijken we nu naar?

[00:00:37]

We kijken naar een filmpje filmpje waarop we een meisje zien. Ze lijkt heel jong.

[00:00:43]

Mijn naam is Nele en samen met merken. Wij zijn twee radiomakers kijk ik naar een filmpje dat ons werd toegestuurd door een journalist. De beelden zijn al een paar jaar oud. Van 12 juli 2016 het meisje dat we zien zitten op een stoel vlak voor een grote banner met de Koerdische vlag op. Ze heeft sandalen met de sokken erin. Ze heeft een zwarte hoofddoek aan. Nagellak ook roze, maar zowat op de helft nogmaar van de vinger van de nagels.

[00:01:15]

Ze lijkt zo jong. Ik zou zeggen vijftien jaar oud was ze staat. Ze blijkt twintig jaar oud en moeder van twee jonge kinderen die niet in beeld komen, maar waar ze wel af en toe naar wijst.

[00:01:29]

Vandaag is hun leven gered en Rudi, so happy. Ze moet de Koerden bedanken, zegt ze.

[00:01:44]

Zij hebben haar gered uit de handen van ISIS. Een paar uur geleden nog maar is ze met haar twee kinderen ontsnapt uit het kalifaat die er nu komen.

[00:01:57]

Kukuric hen helpt mee in Piepel.

[00:02:06]

Ze friemelen aan haar nagels. Je zou kunnen zeggen dat ze er nerveus uitziet, maar ze heeft ook iets gemoedelijk. Opgelucht wellicht dat ze het overleefd heeft. Je zou ook kunnen zeggen dat het vreemd is hoe ze lief lacht naar de camera. Hoe ze een vlot antwoord geeft op de vragen is heel rustig. Wat niet zo goed snap! Kan ook vermoeidheid zijn. Zo raar dat ze lacht. De interviewer vraagt waar ze vandaan komt.

[00:02:45]

Bornem, denhaag, Rik. Het is 12 juli 2016 en in Nederland moeten journalisten over elkaar zijn heen gevallen om te weten te komen wie dit meisje, geboren in Den Haag, opgegroeid in Syrië in vredesnaam is. Bijna een jaar lang vast interessegebied, maar vandaag blijkt dat zij heeft weten te ontsnappen.

[00:03:16]

Ik ben net als twaalf binnengekomen Koerdistan en daar ben ik heel goed ontvangen. Haar naam is Laura, een Nederlandse vrouw van 20 jaar oud.

[00:03:27]

Samen met haar twee kinderen. Laura vertelt dat ze zich jaren geleden bekeerde tot de islam. Bruid Laura radijzen met haar man naar Syrië, maar wist uiteindelijk te ontsnappen door haar man september 2015 te zijn ontvoerd. Testgebied Laura is bevrijd met hulp van Koerdische strijders. Wat een raar verhaal is. Dit is een verhaal, maar puzzelstukjes ontbreken. Zouden ze echt ontvoerd zijn? Ik. Het is onmogelijk om het verhaal van Laura te verifiëren en neemt het zekere voor het onzekere en ongeloofwaardig.

[00:03:59]

ISIS wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Sindsdien zit ze vast. Ik ben Nele Eeckhout en ik ben Mirka Quist en van Audio Kollektief Schik en uitgeverij Das Mag Is Dit? Laura H. De Podcast Bornand Den Haag. En. Leek fit. Alleen Nele, waar zijn we in Zoetermeer?

[00:04:39]

Oftewel het zweet leek van Zoetermeer via het kalifaat in Syrië en Irak naar Koerdistan op televisie. En uiteindelijk terug in Nederland zijn we. Niemand die begreep hoe Laura haar dat had gedaan. Ook wij niet, want niemand kende het hele verhaal. Het hele verhaal is namelijk een enorm verhaal, al enorm ingewikkeld en bijna onmogelijk bij elkaar te puzzelen. Hou je vast tijdens de rit. Er is maar één journalist die zich daaraan waagde.

[00:05:22]

Als ze eenmaal op het perron staat Thomas Thomas Rap, een jonge blonde journalist met helderblauwe, schijnbaar altijd wakkere ogen. Zeker weten.

[00:05:37]

Welkom in Swissleaks. Maar het doet de naam eer aan. Alles wat je ervan verwacht. Thomas is diegene die ons het filmpje stuurde en die ons heel graag Zoetermeer wil laten zien.

[00:05:57]

Toch wel eventjes moestuintjes uit.

[00:06:00]

Heel goede zet, want hier begon het verhaal voor hem.

[00:06:05]

Ik ben hier zo vaak geweest. Er is hier heel veel gebeurd. Iets meer dan een jaar terug, in het voorjaar van 2017, had Thomas hier in Zoetermeer een interview afspraak voor een artikel in de krant over Laura Hagelwit. Op dat moment net zoveel als de rest van de wereld. Net zo weinig eigenlijk.

[00:06:29]

Ik wist er heel weinig van. Het enige wat ik nog wist is dat is dat meisje dat afgelopen zomer was opgedoken. Het was overal op het nieuws een video interview. Een meisje met een hoofddoek, wat met een Hollywood achtig verhaal vertelde dat ze man was ontvoerd en meegenomen was naar het kalifaat. Dat was het nu gelukt. Ontsnappen met de kinderen en de man die zou zijn achtergebleven. En ik wist nog van, maar dat klopte iets niet in dat verhaal.

[00:06:52]

Want uiteindelijk is iedereen van gelogen.

[00:06:56]

Het Openbaar Ministerie met nazi's kwam hier mogelijk een aanslag plegen en dat is eigenlijk wat ik ervan wist.

[00:07:04]

Net als toen een half jaar terug. Bij haar terugkomst in Nederland in 2016 werd Laura onmiddellijk gearresteerd en als terreurverdachte opgesloten in de gevangenis van Vught. Ze komt in een cel terecht, net naast die van Mohamed B. De moordenaar van Theo van Gogh. De vragen van de Koerdische reporters had ze nog braaf beantwoord. Maar in Nederland houdt ze de lippen stijf op elkaar. Normaal gesproken is het zo dat als een terugkeer Derbent uit het kalifaat is de beste verdedigingen maar niks te zeggen.

[00:07:37]

Maar het is voor het Openbaar Ministerie en Justitie heel moeilijk om te bewijzen wat iemand in Irak of in Syrië of allebei heeft uitgespookt. Dus dan is de Wetstraat 3 zeg maar niks. Laat hem maar bewijzen dat jij daar wat jij hebt gedaan.

[00:07:49]

Het is ook die strategie die de media doet schuimbekken. De kranten speculeren zich wild over Jihad bruid Laura H. Wie was ze? Hoe was ze daar terecht? Waarom was ze gegaan? Waarom was ze teruggekomen? Waarom zweeg ze? Wat had ze te verbergen? Laura en haar familie geven niets prijs.

[00:08:10]

Zij zwegen eigenlijk en zij zat op de zwaarbeveiligde afdeling, zeg maar de terrorisme afdeling in Vught. In volledige isolatie dus. Niemand had haar nog gesproken. En zelfs njet van Advocaat gewisseld.

[00:08:21]

En die advocaat vindt het voor het eerst een goed idee dat iemand misschien toch met de pers gaat praten. Die iemand is Laura's vader Jan H. En de pers is Thomas Rupp, die op het punt staat volledig geabsorbeerd te worden door deze zaak.

[00:08:42]

Want op dat moment weet hij het nog niet, maar dit interview zal hem nog dagenlang bezighouden.

[00:08:49]

Ging van een interview. Afspraak van een uur naar een gesprek van zes uur.

[00:08:53]

Maandenlang eigenlijk. Het eerste wat ik deed na het gesprek was mijn chef bellen met de mededeling.

[00:08:58]

Maar ja, dit kan zo niet in de krant. Hij zal geen artikels schrijven, maar een boek. Het klonk bijna ongelooflijk om waar te zijn.

[00:09:08]

Zo'n vijfhonderd, dertig pagina's vol. Laura H. Zal er op de kaft staan. Het kalifaat. Meisje uit Zoetermeer. Maar dat wist hij toen nog niet. Maar dat wist ik toen nog niet. Ik belde gewoon in Zoetermeer aan. Bij de vader van dit meisje is een leugenachtige terugkeerders, zeg maar.

[00:09:27]

En dat bleek een heel ander verhaal te zijn.

[00:09:30]

Het is echt zo lang geleden inmiddels. Dit is de man bij wie Thomas een jaar geleden aanklopte om aan zijn keukentafel te praten over zijn dochter, die op een doodgewone dag tweede eind 2015 doodgewoon vertrok. Nu drie jaar geleden.

[00:09:56]

2015. Als hij aan dat jaar terugdenkt, moet hij stevig in zijn blonde krullen krabben. Eugeen is een ambtenaar, niet buitengewoon lang, maar zijn aanwezigheid maakt op de een of andere manier wel die indruk. Hij is vooraan de 50 vader van Laura en frisse opa van haar twee kindjes. Wanneer Laura in 2015 vertrekt en hen meeneemt, is de oudste een peuter van drie en het kleinste nog maar een paar maand oud. Dat ze na mekaar waren, dat was het eerste bericht.

[00:10:30]

Vervolgens vond ik dat al waanzinnig een baby'tje het meisje niet en de dag erna kreeg een bericht van Jos. Het is geen McCrae, ze zijn het kalifaat. Buiten ben ik helemaal geblokkeerd geraakt en stort de wereld in elkaar. Voor mij was het terecht. Nu ben ik mijn dochter kwijt dat nu, na het overlijden van mijn zoon ben ik nu ook mijn dochter kwijt. Dat was wat door mij heen ging. Laura is Jans oudste kind. Haar broertje Ingmar vocht sinds zijn vijfde tegen een chronische nierziekte, die alles van het jongetje en zijn familie vraagt.

[00:11:14]

Toen hij 9 werd, stond zijn oma, Jans moeder, zelfs een nier aan hem af. Maar op zijn zestiende kwam aan de strijd een eind. In 2014 verliest ergens een zoon en amper een jaar later komt het nieuws van Laura als een pletwals op hem af.

[00:11:34]

Begint te huilen, je blokkeert, je kon. Komt niet meer uit je woorden, je je je wereld. Sodemieter gewoon hem in elkaar. Kon het niet meer praten. Kon niet meer, niet meer. Ik heb telefoon afgegeven aan mijn vrouw, geloof ik en kon niet meer verder. Dat is zelden gebeurd, zei de. Wat is het eerste wat je toen hebt gedaan? We zijn naar huis gegaan en met een aantal mensen en we zijn gaan kijken en hebben opgedaan met de politie erbij.

[00:12:04]

Want de politie gebeld hebben deze signalen en daar lag nog vanalles op het aanrecht en het was een rommeltje. Niets als het anders was. Een soort snelle vertrek. Weet je wel, echt snel inpakken. Wegwezen. Dat troffen we aan. Voor mij was het een donderslag bij heldere hemel. Het contact met Laura was goed. Op dat moment zat Babette. Ze had een huis, hadden we helemaal voor elkaar. Ze zat er goed bij. Ze had eigenlijk geen enkele indicatie dat het die kant op zou gaan.

[00:12:44]

Ze was de laatste tijd wel steeds meer met het geloof in aanraking en ze was wel ingewikkeld.

[00:12:50]

Ingewikkeld is inderdaad wat Laura's leven dan al te noemen is. Op het moment van haar vertrek is ze negentien en heeft ze net een erg woelige puberteit achter de rug. In de jaren dat haar broertje ernstig ziek is en veel aandacht vraagt, komt ze in het vmbo terecht. Ze blijkt gevoelig aan groepsdruk. Ze krijgt aandacht van jongens. Ze wordt gepest door meisjes. Wanneer ze 13 is, belt Eugène op een dag de school op, nietsvermoedend om te vragen naar zijn dochter.

[00:13:20]

En toen zijn. Laura zit hier niet op school. Zij. Hoe bedoel je die dingen die je ooit bedoelt? Lamia?

[00:13:31]

Toen had ze haar naam op school gegeven dat hij anders was en dat ze daar gewoon overgenomen. Wanneer werd er over nagedacht wat niet signaleert? Veranderen? Dat het eerste jaar? Het is serieus fout.

[00:13:45]

Laura is klaar met Laura. Ze is nu Lamia en ziet hoe zijn dochter aansluiting zoekt bij cultuur en vervolgens een geloof waar hij haar niet meer heeft opgevoed. Natuurlijk vond ik dat raar. Natuurlijk had ik noodsignalen gezien in ons gezin. Dat is raar. Hou je nu wat je nu doet? Je naam veranderen als je wil geloven? Uiteindelijk heb ik me daar min of meer bij neergelegd. Ik ben hier niet blij van dat ze in mijn hoofd rondliep. Ik vond het echt niet fijn.

[00:14:21]

Maria verliest steeds meer grip op zijn dochter. Er zijn veel ruzies met haar moeder, van wie er geen gescheiden is. Wanneer de situatie escaleert, moet Jeugdzorg tussenbeide komen. Ze komt in een instelling terecht, loopt weg. Op haar zestiende raakt Laura zwanger van haar eerste kindje. De vader verdwijnt snel uit beeld en Jan neemt haar opnieuw een tijdje in huis.

[00:14:49]

Als ik iets goed gedaan heb, dan bedoel ik mis gegaan, maar altijd in gesprek zijn gebleven en dat ik niet oordeel. Schoon. Je raakt elkaar gewoon kwijt. Laura blijft in de verkeerde handen lopen, want als Jan zegt dat hij helemaal niets had zien aankomen, klopt dat ook niet helemaal. Nou ja, nee.

[00:15:13]

Die kerel vertrouwde ik niet.

[00:15:14]

Die kerel is Ibrahim. Een jongen waren er gewoon nog nooit van gehoord. Tot de dag dat hij op Facebook las dat zijn dochter met hem is getrouwd.

[00:15:25]

En wat is dat dan vergaste? Wie is dan? Dat kan toch niet? Laura is er niet reëel. Zo is hij in beeld gekomen. Dus dat was het eerst wat ik hoorde.

[00:15:32]

Ibrahim is 24 jaar, geboren in Duitsland en heeft Palestijnse roots. Hij zal de vader van Laura's tweede kindje worden. Jan kan het bijna niet geloven, maar zijn dochter verwacht op haar 18de een tweede baby. Van een echtgenoot die hij nauwelijks kent en ook niet bepaald vertrouwd kennen.

[00:15:54]

Nee, hij is enkel aan de deur gewezen en binnen geweest. En toen heb ik een gesprek met de jongen. Dat is oké wat er gebeurt. En dat waren allemaal Klesch verhalen om me heen. En wat die voor werk deed was onduidelijk. En er was qua leeftijd was die steeds anders en het was een hele gladde aal. En daarna? De volgende keer was bij Veilig Thuis in gesprek met politie en jeugdzorg over dat hij haar mishandeld had.

[00:16:21]

Ibrahim is agressief en zijn ziet de blauwe plekken, maar hoe diep zijn dochter werkelijk in deze relatie en haar geloof gezogen is, kan hij op dat moment nog niet inschatten.

[00:16:32]

Nu blijkt dus dat ze via hem eigenlijk veel meer betrokken is, maar in relatief korte tijd volledig.

[00:16:40]

Voor mijn gevoel is dat heel snel van van geen haar op mijn hoofd om daar terecht kan gaan. Daar ging ze en het zal een jaar duren voor hij haar terug ziet. Zelfs een huis aantreft. Het is gewoon waar. En ze zijn gewoon weg.

[00:17:02]

De eerste dagen waren verschrikkelijk, moet ik zeggen. Het is een soort blur geworden dat die periode. Ik heb de politie gevraagd om alle grenzen te bewaken en te kijken wat of er nog wel aan te doen was. Dat gaat om zo langzaam zijn ze al ruimschoots vertrokken. En daar zit je altijd achter de muziek aan, zeg maar. Het is niks. Het wordt zijn langzaam maar zeker duidelijk. Zijn dochter is vertrokken herbestemming oorlogsgebied, dat in handen is van één van de meest gevreesde terreurgroeperingen van het moment.

[00:17:41]

Ze komt nu in een situatie dat ze de paspoort kan afnemen, dat ze daar geld gaan afnemen, dat ze tot conclusies gaat komen. Ik zit hier verkeerd. Dat ze met niks meer is. Ik ga me proberen te bereiken voordat ze bij de grens is. En ja, toen ben ik begonnen met berichtjes sturen. Ja, ik ben gewoon alles gaan schrijven. Let op, dit is het gevaar dat gaat gebeuren. Dit doen ze daar. Het is foute boel.

[00:18:05]

Kijk uit, pas op, isoleer mijn telefoonnummer uit mijn telefoon emuleren, mijn telefoon en elke keer weer met het idee. Als ze zich bewust wordt van wat er gaande is, dan kan ze me vinden. Dit is het begin van slopend, onzekere dagen voor Jan.

[00:18:26]

Want hij krijgt geen antwoord. Hij hoort helemaal niks van zijn dochter. Zelfs het bericht dat ze naar het kalifaat vertrokken was, kreeg hij van de zus van Ibrahim, niet van Laura zelf.

[00:18:38]

Haar telefoonnummer zag ik vanaf moment dat zij vertrok deed het niet meer. Dus je ziet ze voor de laatste appjes die ernaar gestuurd heeft. Die zijn echt uit de. De week dat ze vertrok en toen zag je dat er niet meer aankwam. Dit is weer Thomas Again. Laat hem alle berichten lezen. Pagina's lang aan vraagtekens waar geen antwoord op komt.

[00:18:56]

10september Tieners 15. Leef jij nog? 18 september 19 september Belme Het is morgen 21 september. Kind verbeelding vraagt of draag alsjeblieft 26september. Heb je nu toch gedaan? Alsjeblieft, ik zorg voor laat je nooit vallen.

[00:19:09]

Ik ben je papa. En hij wordt een hele tijd niets dan twee weken later stuurt ze terug. Maak je geen zorgen. Alles is oké XIX. IGEAN reageert meteen en smeekt zijn dochter om uitleg. Haar antwoorden zijn alles behalve die waar hij op hoopt.

[00:19:34]

Wie wil leven onder de wetten van de islam? Ik wil mijn kinderen ermee laten opgroeien. Het nieuws lees de Koran. Als je maar beter wil begrijpen zijn veilig nieuws en jullie gebrainwasht. Kan ik niet uitleggen dat ze een bewuste keuze weten wat we doen.

[00:19:46]

Hij had het gevoel. Ik ben met iemand anders aan het praten, maar dat is niet mijn dochter. Die praat niet zo en dan wordt het weer stil. September gaat voorbij. Het wordt oktober november. Herfst wordt winter en er zijn hoort niets. Tot een hartje. Kijk op 15 november. Zijn hart slaat over, maar Eugeen probeert kalm te blijven. Gaat het goed, daar loop je geen gevaar. Wereld erg boos op die club. GENT Hij mag Laura geen tweede keer verliezen.

[00:20:28]

Deze keer gooit hij het over een totaal andere boeg en zijn instructies gekregen van de politie om vooral niet te veel te pushen en zo normaal mogelijk contact te houden, omdat ze bang zijn dat zij, als ze zich onder druk gezet voelt dat ze de lijn insluit is.

[00:20:42]

Deze gesprekken lezen eigenlijk ook als een soort vrij gewone gewone conversaties. Daar zegt ze. Ik ben elke vrijdagavond online, dan kunnen we praten. Het werkt. En vanaf dat moment staan Zoetermeer en het kalifaat met elkaar in verbinding Sjepap. Alles gaat goed hier. Hoe gaat het bij jullie? We missen jullie ook mijn dagen. Zijn gewoontes beginnen te wennen? Als ze naar Almere verhuist is. Igean heeft de volledige WhatsApp geschiedenis overgedragen aan Thomas, die alles uitgebreid heeft bestudeerd hoeveel pagina's aan berichtenapp Puzo 80.

[00:21:26]

Een maand lang houdt de tactiek van het koele hoofd dapper vol.

[00:21:31]

Leest u dit leest bijna een beetje surrealistisch, want er wisselen dit soort zinnen zich 8 achter elkaar af.

[00:21:37]

Kijk, we leven hier met volle vertrouwen op Hala. En dan zeg tegen mijn dochter heeft de nieuwe fietsen dus heel blij. Zijn kleine dochter. De gesprekken lopen volledig door elkaar heen.

[00:21:48]

Als je dit leest, dan heb je geen idee dat deze appjes vanuit het kalifaat van Islamitische Staat gestuurd zijn.

[00:21:52]

Het lijkt gewoon de andere kant van Nederland even luchtig en casual probeerd. Er zijn ook de duistere kanten van het kalifaat. In het gesprek te verweven naar Schurter bijvoorbeeld.

[00:22:02]

Ik zag gisteren gruwelijke beelden over wat er in Irak met een groep mensen is gebeurd als een moordpartij van een groep die eerst niet moest worden allemaal onthoofd. Jonge mensen, daar reageerde Laura dan op met hier wordt iets niet zomaar gedaan. Dat is een hele belangrijke zin in dat proces geworden, ook omdat ze eigenlijk, zegt Van der Sande.

[00:22:23]

Allemaal redenen ze wel redenen voor zijn.

[00:22:25]

Hier wordt niet iets zomaar gedaan. De zin zal Laura achtervolgen tot op haar proces veel later in Nederland, waar ze zal moeten bewijzen dat ze onder druk werd gezet door Ibrahim en dat ze zelf oprecht niet in het kalifaat wou leven. Want in die eerste gesprekken is dat niet de boodschap die er zijn te lezen krijgt.

[00:22:45]

Maar dan, zeg maar half december, dan begint er al een klein beetje iets te veranderen.

[00:22:50]

Als Laura zegt dat ze elke dag droomt over haar vader en over haar oma na een maand lijkt er aanpak voor het eerst heel voorzichtig iets los te maken.

[00:23:00]

12 december 2015 Laura stuurt droom bijna elke dag over jou. Als je hem vraagt, wat dan? Dat we lief zijn? Toch zegt Laura dat ik terugkom, zegt Jan nou graag.

[00:23:14]

Voor het eerst sinds haar vertrek spreekt Laura uit dat ze haar vader toch wel een beetje mist. Ze vraagt ook het nummer van haar oma en dat waren voor hem allemaal signalen.

[00:23:24]

Voorzichtig van hoop dat hij dacht na. Wie weet dat ik nog wel tot de door kan dringen en vraagt of hij haar kan bezoeken. En dan zegt ze moet ik navragen, maar het is niet binnen. Niet gemakkelijk om binnen te komen als het ware.

[00:23:39]

Laura heeft heimwee, maar daar blijft het voorlopig bij als. Er zijn op kousenvoeten vraagt of ze dan misschien terugwil, zegt ze resoluut nee, dat niet. Bovendien weet hij nog steeds niet waar ze precies is tot het moment komt op kerstavond dat hij een telefoontje krijgt van een onbekend nummer en dat blijkt de vader te zijn van een meisje dat Laura is tegengekomen in Mosoel.

[00:24:04]

Ze zijn in Mosul, zegt de man zijn eigen dochter. Samen met die van Ujjain, Mosoel in Irak. De stad ligt in het noorden, dicht bij de grens met Turkije, en is op dat moment, rond november 2015 al iets langer dan een jaar volledig in handen van IS. Al is het dan in één van de grootste en gevaarlijkste steden van het land. Eindelijk kan zijn dochter weer ergens op de wereldkaart prikken. En niet alleen dat hij krijgt te horen dat Laura daar weg wil.

[00:24:37]

Je bent dolblij dat je wat hoort en je bent tegelijkertijd meteen in paniek, want ze wil weg. En en en zeggen dat je weg wil. Is op zich al levensgevaarlijk. Je verdiept in die tussenliggende periode, in wat daar gebeurt en ontsnappen was niet bepaald eenvoudig.

[00:24:57]

Sterker nog, als je iemand zei dat je zou willen ontsnappen, dan heb je al vreselijke dingen aan doodmaken, weet je wel.

[00:25:05]

En het is niet zo heel veel later dat hij voor het eerst telefonisch contact met Laura krijgt. Dan wel belletje over WhatsApp en ze vertelt dat hij iedereen haar nog steeds mishandelt en dat ze bang is dat ze hier dood zal gaan.

[00:25:18]

Laura wordt nog steeds in elkaar geslagen door Ibrahim. Het geweld is in het kalifaat niet opgehouden. Integendeel, ze heeft men niet rechtstreeks toen verteld hoe zwaar ze mishandeld werd. Dat heb ik later gehoord. Maar de angst die knalde door de telefoon heen en maar ook als iemand die dan weg wil. Als ze dan weg wil, dan is dat ook echt weg willen ze. Die gaat alles ondernemen om dan haar zin te krijgen.

[00:25:47]

Zeg maar met het meisje dat ze in Mosoel leert kennen Smith Laura. Een relatief eenvoudig plannetje. De twee meiden met Laura's kinderen besluiten een taxibusje te nemen naar een ziekenhuis in Erbil met de smoes dat één van hen ziek is. Op die manier willen ze er bij het Nederlandse consulaat proberen te komen, maar met de kinderen en vooral zonder mannen trekken ze al vrij snel de aandacht. En de poging mislukt. Ze moeten rechtsomkeer maken en komen verder niet in de problemen.

[00:26:25]

Een opluchting. Maar bij Laura slaat de paniek nu echt toe. En dat is het moment van de eerste week van januari. Dat bij haar dat de toon van haar bericht totaal verandert en dat er paniek wordt en dat zegt ik wil hier weg en ik ga je dood en mijn kinderen gaan hier dood. En die mogen hier niet opgroeien. Eigenlijk pas een eerste realisatie dat voor een plek is waar ze helemaal niet zomaar kan beslissen om daar weg te gaan als ze dat wil.

[00:26:49]

Het komt erheen, maar daar weg komen blijkt ineens een heel stuk moeilijker. Dat is het moment dat hij denkt dit moet ik gaan doen, want zij gaat het daar niet kunnen. En dit is ook het moment waarop het verhaal een wending neemt die Thomas, toen hij in het voorjaar van 2017 bij ergeen aanbelde, niet had zien aankomen.

[00:27:16]

Dacht op dat moment. Dit wordt een interview met een man, vertelt hoe vreselijk het is om je dochter op jouw manier kwijt te raken. Eigenlijk meer een emotioneel interview.

[00:27:25]

Maar wat ik niet verwacht had, wat ook nog nooit van iemand hadden gehoord, is dat verhaal waar hij afstak dat hij 10.000 euro betaald had, dat hij een Duitse deradicalisering Despair Internationale Samenwerking op had gezet. Een Britse spion bij hem over de vloer was gekomen, zoals hij dat zei. Een team in Irak actief zou zijn geweest.

[00:27:43]

Deradicalisering, internationale samenwerking, spion in Irak en ik hoorde dat allemaal aan.

[00:27:49]

En het eerste wat ik deed na het gesprek was mijn chef bellen met de mededeling. Maar ja, dit kan zo niet in de krant. Want als dit waar is, dan is dat de eerste Gaelisch, maar wel heel zeker weten. Wat klonk het. Ongelooflijk om maar te zijn die middag verteld. Er zijn voor het eerst over de onwaarschijnlijke manier waarop Laura met haar kinderen uit het kalifaat is weten te komen. Thomas Rap die zijn oren niet kan geloven.

[00:28:22]

Daar geloof ik natuurlijk een journalist, dus ik moet het checken. Ik wilde elk detail wat ik kon vinden over deze zaak, wilde ik uitgezocht hebben.

[00:28:30]

Maar daarvoor moest hij eerst een ander probleem oplossen, want om alles uit te zoeken had hij ook de andere kant van het verhaal nodig. De versie aan de andere kant van de lijn in Syrië en Irak, de versie van Laura zelf.

[00:28:48]

Op het moment dat Thomas met Ryan spreekt, is zij al acht maanden terug in Nederland. Ze is niet meer gewoon Laura, maar Laura H. De meest besproken terreurverdachte van het land. Er wordt enorm veel over haar gepraat, maar niemand heeft nog met haar gesproken. Dat kan ook niet. Het is Laura uitdrukkelijk verboden om met welke journalist dan ook te praten. En toen stond jij ineens voor? Ik wist niet wat ik moest doen. Ik dacht eerst dat ik me mogelijk niet in één ruimte zijn.

[00:29:22]

Ik heb zoveel vragen wil stellen in plaats van hoe was dit kalifaat in het heelal?

[00:29:32]

Zo ging het inderdaad ongeveer even grappig.

[00:29:36]

Hij stond met grote ogen, want de leeuw. De podcast Laura Haar is een co-productie van audio collectief Skik en uitgeverij Das Mag van audio collectief Schrieck, waarbij Nele Eeckhout en Mirka een kist eindredactie werd gedaan door Twan Donk.

[00:30:16]

Alle muziek die je hoorde en Ik Stage werd gedaan door Thijmen Bergman. Deze podcast werd gemaakt in samenwerking met Thomas Rub, journalist en schrijver van het boek. Laura, het kalifaat meisje uit Zoetermeer, uitgegeven bij Das Mag. Dat schrijven was niet altijd makkelijk, zeg Thomas, jij bent lekker aan het schrijven. Wat is de aller, mooiste en de aller lelijkste zin die je vandaag al hebt geschreven?

[00:30:50]

Wat vreselijk. Dit moet het laatste beginnen met de lelijkste zin. Daar heb ik veruit de meeste keuze. Nou ja, ik denk gewoon deze kerstavond 2015. Alle goede zinnen, die lees je in het boek Ren naar de winkel en koop er eentje of ga naar de wapent. Laura H.D. Info om te bestellen en natuurlijk om de volgende aflevering te beluisteren. Decorte nieuwste fragmenten die voorbijkwamen waren van RTL Late Night, RTL Nieuws, De Telegraaf en Koerdistan. Maar niet voor alle referenties.

[00:31:29]

Vind je terug op BBW punt. Laura happend in. 1.