Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:00]

Dit verhaal begint in Amsterdam, het is dinsdag 15 oktober. Vol verwachting zit ik achter mijn laptop te kijken naar de onthulling van het parcours van de Tour de France 2020. Ik ben zo fietsrek, ik zie dat aan de lijf. Gaat dit volgen? Zeker dit jaar, want er gaan geruchten dat de Calenberg zet. Nee, niet De Mol wel toe, maar de Caelenberg uit het boek De Renner van Tim Krabbé de mond ook. Wel heb ik het over.

[00:00:32]

WA Montego Bay PHEV. Gaat gaan gebeuren. Ik heb het gezien, opperde ze. De Tour komt naar je stadje, of in ieder geval naar de Montague. Aitor subset waar het anders over gaat, maar daar gaan we die polka's maken. Lijkt me goed hoor. Nancy, Sibculo, gaan we voorbereidingen stadia en dan gaat het gaan doen. Hierdoor wordt ook de Siegler bij het. Ja, dat snap ik. Daar ben ik een beetje angstig.

[00:01:40]

Ik moet wat meer trainen natuurlijk, maar laten dat doen kunnen ook spreken.

[00:01:49]

En dan met Seder. Houcke. Wallaby Daisy Lady Zyban willen weten waarom ze iedereen die zij wel eens zien zitten is Aladin chocola, webradio. Ik heb Okotie die alleen dieren doe je viga zegt. Praatgasten over moesten gaan. Ik dat ik het snel over eens, want die Kalenberg is allemaal super bekend dat het boek van Tim Krabbé. Zijn verhalen zijn schaars. In ieder geval in Nederland, waar iedere Nederlandse wielrenner een mooi verhaal heeft over de Alpe d'Huez, de Galibier of de morgen toe, blijft het stil als het over de mottenballen gaat.

[00:02:52]

Tijd om daar iets aan te doen. Tijd om op zoek te gaan naar verhalen die rondom deze illustere berg zwerven.

[00:02:59]

Eind februari ga ik voor het eerst op de voorpagina door Mazur. Normaal gezien alleen een hondje hé.

[00:03:22]

Hallo hallo heren, ben ik paasbest op reis gaat hoor. Het zou mooi zijn. Het mooie weer komt er bijna een week van weer.

[00:04:00]

Een beetje regen en nog zo duur. Dat is niet helemaal de planningen. Had het prachtig weer gehad. Maar het waren fietsen van deze hometrainer.

[00:04:15]

Het was toch tijd geweest om te fietsen? Heet Fit en dan gaat het over vier fasen, vraag ik. En ik kan er een beetje wennen aan wennen aan de kou.

[00:04:26]

Allemaal goed was de geen goed, geen goed. Maar hebben we die morgen die afspraak nog?

[00:04:33]

Want ik las ook eens dat er een brand is. Het programma is iets gewijzigde. De met het weerstation gaat weer door. Mijn vrouw belde vanochtend in de brand, zou een plaatsje boven Waterbed en dat is morgen een heel harde wind, waardoor ze onmogelijk de bovenkant, de bovenste wegenplan op die berg afsluiten. Dus we konden de nieuwkomers ruisen. Dus we hebben die afspraak moeten we overzetten naar een volgende keer. Maar we kunnen morgen wel, hoop ik naar de boswachter.

[00:05:00]

OK, en dan gaan we toch over het bos praten. En misschien kunnen we een stukje Liebrand.

[00:05:04]

Maar we gaan wel gewoon omhoog fietsen, toch? We gaan proberen zoveel mogelijk omhoog te schieten. We gaan het zien. Misschien moet dat kruipen.

[00:05:14]

Maar wind, regen, kou brandt. Twee minuten na binnenkomst krijg ik al een goed beeld van wat fietsen op de Montague allemaal met zich mee kan brengen. Maar ik maak me geen zorgen, want ik ben het wel gewend. Door weer en wind fiets ik in Nederland zo'n twintigduizend kilometer per jaar. Kees daarentegen ziet het wat minder zitten. In het jaar dat hij in Frankrijk woonde is hij al een echte Fransman geworden onder de 20 graden en winterjas aan. Dat soort werk.

[00:05:41]

Dat blijkt de volgende dag gelijk. Op heldere dagen kan je vanaf de top mijlenver zien. Dan zie je de Pyreneeën liggen, de Middellandse Zee. Als je gaat fietsen en wandelen is de kans vrij groot dat je bijna niemand tegenkomt. Dan ben je de enige in die weldadige, ruige omgeving, die eenzame herder en zijn schapen niet meegeteld. Tegelijkertijd regent het er veel en kan het beest achter hard waaien, soms met 300 kilometer per uur. De modder toe?

[00:06:11]

Nee, de Wolddijk wil een illustere berg in de Franse Cevennen en deze zomer voor Nederlanders het hoogtepunt van de Tour de France. Sam Vernietig zegt nu toe nu komt genaamd Nick kotgenoten Nación millioen illa stabiele Kniphorst is. Omdat gemeubileerde jong zijn moest Zamzam.

[00:06:40]

Maar toen was het de eerste week van de opnames voor de podcast net achter de rug.

[00:06:44]

Toen De Kroonen Hel losbarstte dus die tweede opname week. Dat ging een manier worden en de derde week ook niet. Sterker nog, maandenlang dachten we dat erbij een leuk idee zou blijven en wat opnames uit zijn beginjaren. Zwaarmoedig werden we van het idee dat je die technische inlogcode liep, last van Charleroi kon organiseren voor City, Unigro, Zero Zero, Ujkani, Ozone, Annie en haar schapen.

[00:07:07]

Verder zitten montane semana shirtje en onze Belgische cordial. Ik heb het voordeel hij kan koken, dus ze vroegen mij al het eerste jaar of ik een nieuwjaars dini wou maken in het feest en in de feestzaal in het dorp niet zouden leren kennen. Ook Merkus is met drie jonge. T Is allemaal ja. Het wordt hem niet als hij, want alles is op slot en alles gaat op slot en Strana met je mee.

[00:07:50]

Ik heb alle tijd niet meer aan die prognose willen denken, moet ik eerlijk zeggen. Ik ben er echt een beetje klaar mee, maar niet met dit nieuws maandag bedoelen.

[00:07:58]

Alles gaat op slot. Mogen niet meer vliegen. Mag er niet meer bij elkaar komen en er mag helemaal niks meer.

[00:08:04]

Nee, het is echt belachelijk ja wat ik bedoel. Ik weet niet hoe. De Nederlandse jongeren kunnen hier geen kant meer op zitten vast te mogen blijven in onze tuin. Blijkbaar eigenlijk. Samen zeg ik. Ik ben meneer de überhaupt nog. Na een tour, want geen enkel evenement mag doorgaan voorlopig hier in Nederland en volgens mij in geen enkel land in Europa een beetje voetbal afgelast, dit afgelast, alles werd afgelast.

[00:08:36]

Dus zouden eigenlijk kunnen. Maar ze hebben dit toernooi niet formeel afgelast. Ze zeggen nog steeds dat dat zo'n maar Amerikanse niet voorstellen.

[00:08:46]

Hoe dan alles werd afgelast? En dan gaat het. De Tour gaat het door laten gaan, want je weet dat de want dat mag wel net met mensen uit Colombia, uit Amerika en mensen uit Australië en uit heel Europa. Renners heb ik daarna renoveren en dan een hele ploegleiding.

[00:09:02]

Duizend mensen. Maar ja, als je geen toeschouwers ga je geen toeschouwers langs de weg doen dan dan moet je de hele parkour met met Jan Amari voor vol zetten.

[00:09:09]

Dat kan dat niet. Je kan zelf de politie hebben, ze niet bedoel. Het is elke dag 200 kilometer. Zou.

[00:09:18]

Nou ja, ik wil Galatië, maar kom maar ik kan me niet voorstellen dat hij na.

[00:09:25]

Ik weet niet ik ga.

[00:09:26]

Ja, we gaan wel gewoon even afwachten, maar voorlopig. Voorlopig on hold.

[00:09:33]

En als we weer kunnen rijden krijgen we kunnen ook doorgaan maken voor volgend jaar. We hopen dat de Tour datzelfde kerkkoren en.

[00:09:44]

Ik ga even kijken. Nee, is Masire als ze borden krijgen en dan maar weer eens verder denken. Ayman na breken met twee kinderen.

[00:10:02]

De enige die nog wel in een Tour geloofde, was de UCI. De internationale wielerunie UCI maakte zelfs een nieuwe wielerkalender. Het seizoen moest op 1 augustus beginnen met de Strade Bianchi en van 29 augustus tot 20 september de Tour met aankomst op de Mont. Darkwave. Kees en ik waren nog niet overtuigd, maar toen de pandemie beetje bij beetje afzwakte en de curves maar bleven dalen, kreeg ik toch een beetje hoop. Zou het dan echt een na zomertoer publiek langs de weg?

[00:10:34]

Ik belde Kees maar weer eens om te overleggen en om hem de ogen uit te steken, want ik was volop in training. Jaren met keuze. Zie hetzelfde als toen je dit twee weken geleden behaalde. We zitten inmiddels duidelijk, maken eigenlijk met de kinderen en rommelen buiten aan zonder dat het echt spannend is.

[00:10:57]

Jullie Maaseik, zal ik je vertellen wat ik heb gedaan? Ik heb haar kilometer gefietst. Hoeveel kilometer? Hoe oever? Hoe ver mag jij fietsen? Maar we mogen eigenlijk nog 1 kilometer buiten je huis wegen, je mag een uurtje hardlopen of wandelen en dan moet je weer terug. Je mag alleen boodschappen doen die noodzakelijk zijn. In de supermarkt en je moet een briefje bij je hebben wie je bent, waar je woont. Als je dat niet bij je hebt, dan krijg je een boete.

[00:11:29]

Ik weet het wel. Ik weet wel wie daar klaar gaat zijn voor die Cyclo, nu volgens mij. Eind augustus heb ik gezien heb je vandaag en die zie je echt gaan. Een kalender gemaakt.

[00:11:40]

Het enige is dat fietsen eindig is in de Tour. Ja, dat is toch meer een vorm? Dat kan toch niet anders? Wij fietsen hier gewoon en euh, ik zie het wel zitten. Want al die Nederlanders die mogen gaan fietsen en die Spanjaarden en de Colombianen zitten allemaal vast, dus die op die manier ook nog eens winnen ook de rit naar de Montego.

[00:12:01]

Wanneer bestaat die wel?

[00:12:02]

Nou, ik heb toevallig Dennis gesproken. Euh. De niet moet ik zeggen over de aap. En hij zegt dus ook omdat hij betrokken is bij de organisatie. Euh. Hij zegt ook van euh, mooi dat ja ze hebben met ons gepraat en euh, met de met de les Roel zeg maar liste dorpje vlak aan de voet van het laatste stuk van de Moltalk. Wat eigenlijk eigenlijk de officiele mondt uit Montague. En uhm, hoe hij dat die zegt mij maar alles is alles rond.

[00:12:29]

Euh ze. Komaan zeg maar op de. Ik weet de datum nog niet met m'n hoofd. 3september m'n hoofd. Maar goed en dat kan ik verkeerd hebben in mijn geval op dezelfde eenzelfde ritme. Komen ze ook gewoon bij ons langs en zeggen dezelfde zelfs in steden. Alles is al geregeld met de met de gemeente daar zeggen te zeggen derny's. Dus hij zegt de yari alles staat op groen. Dus ik zou gaan trainen. Heb je geen taxeert.

[00:12:53]

Zo nee, die had ik in Nederland vroeger wel. Maar euh, nee.

[00:12:59]

Ik kan hier wel stiekem een bosje achter het huis op de oude matchmaking vader. Ik moet ook een likje geven en dan kan ik zou gaan doen.

[00:13:10]

Ik ga effe nog een paar keer 200 fietsen, want ik ga zorgen dat ik fit ben, want volgens mij gaat het gewoon gebeuren.

[00:13:16]

Nou, dan kun je kopen te kopen. Al is Luc en de Britten daar blijven ze uithangen.

[00:13:23]

Trek hard trainen. Ik ga even uitrusten en ik spreek later. Maar geloof me. Hij gaat gewoon komen.

[00:13:30]

Ik ga voorbij Akela naar. Kaas had nog steeds weinig hoop op een goede afloop manicures. Die bleef toch echt dalen. In Nederland en in Frankrijk mocht steeds meer kinderen gingen meer naar school. Mensen konden weer buiten sporten en mochten zelfs uit eten naar de kroeg. Maar op vakantie gaan. Dat was nog een heikel puntje. Op 14 mei had de Franse premier het over een zomervakantie in Frankrijk voor Franse. Of er buitenlandse toeristen mochten komen, dat was nog maar de vraag.

[00:14:09]

En ja, ik moest toch echt terug naar de Montague voor opnames. Ik slik. Maar toen werd het 28mei. Cantina Solari. Resultaat zowel solo als niet tegen mensen die nog rest op judo, mensen hier doen de boel wel bacteriologisch. Cordula dit avontuur. Lint Hoewel Sophie de Wit.

[00:14:37]

De hoofdvraag die vandaag op tafel lag, was wat te doen met de vakanties. Een vraag die veel mensen bezighoudt dezer dagen, want de zomerperiode is in aantocht en we willen erop uit. En dus vraagt bijna iedereen zich af. Kan ik weg deze zomer? En waar kan ik dan heen? Sommige mensen hebben al geboekt en willen weten of hun reis door kan gaan. Anderen willen graag boeken en vragen zich af wanneer dat inderdaad ook kan. Het korte antwoord op alle vragen is dat we deze zomer inderdaad op vakantie kunnen.

[00:15:14]

Het hoofd advies is denk goed na wat je doet. Dan ga je toch op vakantie? Ga dan wijs op reis.

[00:15:30]

Hallo Kees naar mij. Die jongen heb gezien hebben. Ja, je belt over de persconferentie of neemt is ik het voor. Volgens mij is het heel positief nieuws. Hij vertelt Het was mijn kinderen gaan door.

[00:15:49]

Ja, want de premier Eduard Philiep, die zei Jong Frankrijk gather. Het zijn mijn woorden. Alles aan doen om vanaf 15 juni de grens weer open te doen. En ik denk dat die andere Europese landen elkaar gaan volgen. Dus dat wordt vanaf half juni weer een beetje kunnen bewegen.

[00:16:07]

En het volgende week gaat eigenlijk alle andere dingen. Hoop toch? Ja, dus dat is een beetje net als in Nederland, dat de hotels restaurants met bepaalde maatregelen weer open kunnen. De campings kunnen weer open. De Fransen mogen weer op vakantie kunnen heel Frankrijk weer doorreizen. Het gaat de goede kant op. Ik denk dat er gewoon een tour komt met Nederlanders langs de kant en Duitsers en Engelsen en weet ik wat dat zo.

[00:16:34]

Die mogelijkheid is nu zeker. En omdat die iets is uitgesteld geeft het ons weer iets meer ruimte om weer aan de slag te gaan en de afspraak te maken.

[00:16:43]

Ja wij, ik denk dat we Gaia, maar we kunnen gewoon verder gaan. Is dus echt perfect nieuws en lesboek, boekt ik een ticket en ging ik weer op pad met mondkapje dit keer en een nieuwe intro. Ik ben jij en ik ben keus.

[00:16:56]

We zijn allebei wielergekke, fietsen zelf regelmatig en kijken alles wat los en vast zit. Al van jongsaf aan.

[00:17:01]

Dit maakt onze hart een sprongetje toen bekend werd dat de zesde etappe van de Tour de France dit jaar eindigt op de Mont Hqou. In de Sarenne. En niet alleen omdat deze berg in ons Nederlands fiets DNA zit door het beroemde boek De Renner van Tim Krabbé, maar ook omdat ik rond de flanken van de Mont Eijkelboom naar Zuid-Frankrijk voor een Runar zit.

[00:17:18]

Samen met mijn vrouw en iemand daar is iets mee. Het is een eigenzinnig bergen. Napoleon beval dat de kastanjebomen in de Svenja moesten worden geplant. Die overal, behalve op de Mondego. En als het in de vallei dertig graden is en je fiets naar boven, dan kan het op die top opeens maar 5 graden zijn en heel hard stormen. Daarnaast doen er nu tal van andere verhalen de ronde over de modder, van epische Wyle verhalen tot bosbranden en zelfs de dood.

[00:17:44]

Reden genoeg om een onderzoek te gaan en er lokale verhalen en een Montague te ontdekken. Welkom bij de podcast Les Cyclisten. Welkom in de zevenen. In een roze wollen. Doe het dan zo je luisterde naar de proloog van de etappekoers Clissen kiest een podcast van het Anné, gemaakt door Kees Graafland en drummer Jerry Hein. De muziek die je hoorde is van de Franse zangers Rincon en André Minya. De podcast is afgemixt door Olaf Notenboom. Volgende keer kan je luisteren naar onze eerste etappe.

[00:18:45]

Daarin gaan Kees en ik op zoek naar het fiets gevoel of de Montague. Klopt het wat Tim Krabbé beschreef in De Renner dat de Ronde van Montabaur de mooiste koers is van het seizoen? Maar als dat zo is, waarom Visser dan zo weinig mensen die berg? En wat is het belang van de komst van de Tour voor de regio? We gaan de berg op met Thomas Smith aan de burgemeester die de Tour de France binnenhaalde en we praten met Dennis, pauzeerde president van de Veloclub Montaguti en mede eigenaar van het skiresort.

[00:19:17]

Op de top. Het wiegend voor de aankomst op De Vandewal organiseert hij een cyclo van de laatste 50 kilometer.

[00:19:24]

Over precies hetzelfde parcours gaan ze torenflat Uno Gove.

[00:19:44]

To prevent all. Zo.