Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:03]

Gesloten.

[00:00:12]

Ze vertellen weinig weinig van zichzelf.

[00:00:16]

Ik heb het voordeel dat ik kan koken, dus ze vroegen mij al het eerste jaar of ik een nieuwjaars diner wou maken in het feest in de feestzaal in het dorp. Maar als je die aankomt en je zegt van ik ga je die Más gewoon met de grond gelijk maken. Ik had er een mooie witte villa op zetten. Dan kan ik je garanderen dat het geen drie jaar uithoudt, want dan ben je weg.

[00:00:42]

Peper, Franse wijn, nog kwart AD Vorstenbosch Meebieden, quizploegen, bitje brdendermonde. Noordam Dendauw. Op een openhartig dande aan de prof of de plaats waar lief.

[00:01:00]

Heel vriendelijk, open en zonder poeha door het euh, zeg maar Lemke shampoo voor.

[00:01:11]

Leuven-Noord. Vrijman In zekere zin. Hoe Pollemans je, want je hebt niet zo'n toe.

[00:01:19]

Ik ben jij en ik ben keuze.

[00:01:21]

We zijn allebei wielergekke, fietsen zelf regelmatig en kijken alles wat los en vast zit.

[00:01:25]

Al van jongsaf aan maakt ons hart een sprongetje toen bekend werd dat de zesde etappe van de Tour de France dit jaar eindigt op de Mont. In de Cevennen. En niet alleen omdat deze berg in onze Nederlandse fiets.

[00:01:34]

Dena zit door het beroemde boek De Renner van Tim Krabbé, maar ook omdat ik rond de flanken van de Mont Eikelboom vanuit Zuid-Frankrijk voor een Runar zit.

[00:01:43]

Samen met mijn vrouw en niemand is iets mee. Het is een eigenzinnig Berzin. Napoleon beval dat de kastanjebomen in de swenden moesten worden geplant. Die overal, behalve op de Mondego. En als het in de vallei dertig graden is en je fiets naar boven, dan kan het op de top maar vijf graden zijn en heel hard stormen. Daarnaast doen er nog tal van andere verhalen de ronde over een wonder van epische wielerfanaat dat bosbranden en zelfs de dood.

[00:02:09]

Reden genoeg om een onderzoek te gaan en lokale verhalen te ontdekken. Welkom bij de podcast Les Cyclisten. Welkom in de Swennen. Nog leuk. Ik heb het net aan de laatste dag verteld achter de. Gaat een je langzamer lijken op de steile afdaling, maar eens vertellen waarom je eigenlijk maar eerst de aankondiging van deze etappe en voor de veiligheid stoppen we even langs de weg om dat te doen.

[00:02:50]

Want om nou met 50 kilometer per uur naar beneden te razen en te praten. Dat lijkt ons niet echt handig. Vandaag gaan we hebben over de 7/0 die al een tijdje en we gaan aan de afdaling beginnen, maar misschien kan je vertellen wat is jouw ervaring met 7.0? Naar mijn idee toen ik hier kwam wonen is dat een geïsoleerde regio in de bergen, kleine dorpjes, mensen en op zichzelf dus dat ze misschien ook wel gesloten zullen zijn. En eigenlijk wisselt die ervaringen.

[00:03:21]

Bij sommige mensen moet je een jaar lang op de basisschool Gooiseweg je hand opsteken om na een jaar om de horizon voor de mensen die je met open armen ontvangen bij onze buren kan ik aanschuiven. Elk moment van de dag gaan we eten of hebben je iets voor of verkleumd gretig van de buurman van altijd tot me kleur. En over het algemeen kan je toch wel zeggen dat de mensen misschien een beetje gereserveerd zijn. Maar eigenlijk zijn levensgenieters wel en staan ze ook voor iedereen.

[00:03:44]

Al merk je gewoon dat het leven hier vooral vroeger zwaar is geweest. De landbouw. Alles met de hand slavenarbeid. En dan maken mensen misschien sterk, maar ook een beetje stug. Het is gaan vragen wat de mensen hier vinden van de zeven Nederlanders en de 7/0 zelf. Maar beginnen. Laten we naar Hans en Ingeborg gaan, die vlakbij de Vigan wonen en naar beneden kijken. Gewoon bij blijven toch een. Kala. Terwijl ik bekijken of kiezen voor zijn lijn vroeg in de afdaling, schakelen we over naar Hans en Ingeborg.

[00:04:39]

Je hoorde hen al even kort in de vorige etappe, toen Hans vertelde over fietsen in de regio. We ontmoeten het Nederlandse koppel dat hun droom in Frankrijk leeft. Afgelopen februari, toen we allemaal nog dachten dat Korona een onschuldig griepje was. En bij aankomst hebben we het eerst. Hoe kan het ook anders?

[00:04:55]

Over het weer natuurlijk, want zo hebben we zaterdag gaan fietsen. Vandaag mijn wekker. De verdachte Badiane tegen de dacht er toch maar niet.

[00:05:05]

Nee, dat is geen goed idee om niet te gaan fietsen. Nee, kijk, als het hier onder regent dan is er waarschijnlijk dat boven sneeuwt en zeker in deze tijd. Dus euh, dan hebben we geen goede keuze gemaakt om niet te gaan fietsen. We hadden een afspraak met de vrouw van het weerstonden zij. Jullie kunnen niet komen aanwaaien die veel te hard. En als zij dat zeggen als het er boven water. Ja nou dan. Dan kun je het ook wel geloven, want ik heb het zelf een keer meegemaakt.

[00:05:29]

Ook in de winter. Gingen met euh, de kinderen even naar boven om te sleeën en dacht er nou, we gaan eens even bij het weerstation kijken en we stoppen daar. En uhm nou, ik stapte uit en een wind en euh nou de noordelijke in één keer. Euh arme. En euh, echt een krakend geluid. Toen had mijn zoon de deur open gegooid en de hele deur was euh omgeslagen.

[00:05:57]

En nou hebben we moeten ons echt helemaal vast houden aan aan de auto. Nou toen euh is mevrouw ook effe uitgestapt. Ze heeft de reling zo vastgehouden en die is opgelopen. Die is er weer ingestapt achter. Die heeft de deur een beetje tegenhouden. Zo ik ook weer ingestapt en snel weer weggereden. Maar na mijn 100 meter hoge en donkere mevrouw euh schilder, ik heb bevroren handen en euh, nog steeds voor de deur van de euh. Nou, we zijn eigenlijk nog nooit zo bang geweest erboven.

[00:06:28]

En euh, ik moet zeggen van. Dat was toch al een hele ervaring. Maar t schijnt inderdaad op de Mondego vaak voor te komen dat nou tot 200 kilometer per uur kan stromen.

[00:06:40]

Dat het kan spoken of doen, want alcohol is wel duidelijk. Maar daarover meer in de laatste etappe van deze serie. Als er bij het weerstation hopen aan te komen. Nu gaan we snel naar binnen om te praten over de ervaringen van Hans en Ingeborg met lef. Deze. Kwam. Hondje Eilers. Als de beleefdheden zijn uitgewisseld en de koffie en thee op tafel staan met koekje natuurlijk vallen we meteen met de deur in huis.

[00:07:23]

Hoe ervaar jij de. De personen van hier?

[00:07:28]

Heel vriendelijk, open en zonder poeha. Je echt dood? Het euh zeg maar. Je hebt hier niet mee eens. Euh. Nee. Heel basic en euh.

[00:07:45]

Ook heel heel was Fofonov van de luxe of de algemene hausen van gewoon lekker een normale kleding om naar een restaurant gaan.

[00:07:55]

En euh ja inderdaad, je broer is onze Waerniers en dat is ook wat onze gasten.

[00:08:03]

Zeker is dat dat euh mensen hier heel open en vriendelijk zijn.

[00:08:08]

En zijn de natuur mensen meer? Maar wel van nature? Het is niet zo. Van 18 mei is het natuurlijk zo, maar ze zijn wel helemaal trots op dat gebied.

[00:08:17]

En euh en euh ja, ik zal niet zeggen dat het over allemaal heel veel wandelaars zijn. Net zoals de meeste Fransen houden ze niet zo van open. Maar het is wel je hebt hier ook wel veel wandelclubs, zoals dat natuurlijk ook wel zo prettig wonen jullie gemeenten een kleine gemeente naast een Navigo.

[00:08:41]

Wat voor mensen wonen? Waarom werken ze? Zijn boeren en bouwvakkers over hoe ze nou blijven kijken?

[00:08:47]

Ik denk dat dat mensen zijn die zegt maar het is overal bij mensen met hun handen werken. De loodgieter. Euh. Mensen die die euh.

[00:08:57]

Maar is die dat dat behoren? Maar het is natuurlijk een arm aan de grond hier. Dus je hebt koeien en zo ja waar je hebt op de hoogvlakte dat koeien, geiten, ladon, t Kaaiken en euh ja buurjongens. Waar wij dus bij ons een hele grote gemeente, maar ook heel uitgestrekt van elfhonderd leden Hotond tot waar wij zitten op 200 euro. En ja, da's van alles. Maar de werkloosheid is hier wel hoger dan zeg maar in andere streken.

[00:09:28]

Het is wel een arm gebied ja.

[00:09:31]

Noeste werkers hopen mensen die leven in een arm gebied met een grond die wel vruchtbaar is, maar in een gebied dat zo onherbergzaam is dat het moeilijk is om op grote schaal gewassen te planten. Die mensen willen wij natuurlijk wel eens ontmoeten. Drie maanden later komt het tot een afspraak. Met dank aan Hans. We zijn met Hans Wiers en meegegaan naar een vriend van hem die hem heeft geholpen om toen hij hier kwam wonen met met wat zaakjes en kan me aan en vragen, want hij is een echte echte cijfer.

[00:10:02]

Nog fenotype voorzitter Schurter boitselier. Geurkaarsen worden zelden of nooit over. Storingen prullenbakken. Dit is schoteltjes. Simão, 6 juli 2007. Typical mensen hebben Noriko Cepheïden. Prik Westergo.

[00:10:31]

Kijk, dat begint veelbelovend. Francies, zo heten Sevenans, een vriend van Hans, wijst de berg op en vertelt dat die daarboven geboren is in een typisch 7 ons dorp. De perfecte man dus om te vragen wat de kenmerken zijn van een echte 7/0.

[00:10:47]

Ippel voedster Quayle Vermast in het noorden. Dus hebben Seminole mee, dus die Bernardi jullie partijdiscipline?

[00:10:54]

Je hebt de echte 7/0 die is uit de Cevennen vertrokken, is geen echte Schevernels meer of het zijn er in ieder geval steeds minder en minder. Veel zijn er vertrokken na de oorlog. Ze hebben één voor één hun land verlaten om hun leven te verdienen, want het is zwaar. De grond is moeilijk, moeilijk om te bewerken. Het loopt hier allemaal steil af. We kunnen hier geen grote machines gebruiken, want daar zijn de terrassen te klein voor.

[00:11:21]

Dus moeten we het met de hand doen niet meer mee. Met de frets hebben we nog elke keer paard kind kinderen.

[00:11:27]

Bij mijn terreinen terrein je je in tiramisu, bij Paice parlement. Ieder pesticides. Simim, Vibo De 7/0 die is vertrokken naar de oorlog, maar nu langzaamaan terugkeert, heeft volgens Francies niet dezelfde wezels als de echte 7/0. Kagé probeert het nog een keer, want wat zijn die echte vezels dan? Alle vier correcte. De Vrijman. Ze hebben nog een beetje. Cephas is een definitef Securicor die kampen pept, toucheerde wordt.

[00:11:58]

Dat weet ik niet. Het is een definitie kwestie. Kunnen we niet zien en zeggen deze personen dat is een nee. Dat kan niet aan zijn karakter, zijn gewoontes, zijn nukken.

[00:12:08]

En was de religie, dan was de politiek zeer scherpe kritiek op gezagsrelatie die heel wat. Origo 1 april, Ruggero Dionisio. Dit zou een jolig gezien.

[00:12:21]

Dat is een heel typisch dorp voor deze streek. Er is één katholieke kerk, één protestantse kerk en de begraafplaats heeft drie poorten één voor de protestanten en één voor de katholieken in een openbare. Dat is erg bijzonder.

[00:12:33]

Wat is dan katholieke kumi? Niet minder dan centreren? Waarvan Ciza refereert om de zeven nog in zijn geschiedenis te duiden, is de bloedige oorlog die in dit gebied heeft gewoed in de 18de eeuw. Iets dat zijn sporen tot het einde van de vorige eeuw geheel achterliet. Protestanten en katholieken kon elkaar niet luchten of zien tijdens het leven en zelfs na de dood. Het verhaal gaat dat ze met de voeten na elkaar begraven wilden worden, zodat ze elkaar in de gaten konden houden.

[00:13:03]

Over deze oorlog in de volgende etappe veel meer, maar nu was het een voorproefje met Philiep Chambon, die het karakter van de 7 0, ook gelinkt aan deze oorlog, er mee overweg.

[00:13:13]

Over dit apparaatje de vorm Bruder. Oneer. Bij onze Zennström kan men Massy aalsterweg, I contraire manga's ze ons maar het eerste aangezicht van de Ruëll.

[00:13:26]

Maar in tegenstelling tot wat mensen denken omdat dit een beetje een geïsoleerd gebied is, staan de mensen in zeker open voor iedereen. Dat is al zo sinds de middeleeuwen. Ik denk dat er niet veel landelijke gebieden zijn, zoals de Cevennen die zo open staan voor nieuwe inwoners.

[00:13:40]

Roti Recommended Cevennen, Ohana Kojo tanden, hoewel ze Abit dan. De 7 0 staat volgens Jambon al sinds de middeleeuwen open voor invloeden van buitenaf. En heeft dit volgehouden tot op de dag van vandaag. Vandaar dat heel Nederland zich in dit gebied zou thuisvoelen. Zo ook Hennie Verbeek, die samen met haar man in San Andrés de Maas in Coelo woont. Maar voordat we daarheen gaan. Eerst even terug naar de fiets. Ik had Kees beloofd dat ik zou uitleggen wat mij drijft op iets gebied.

[00:14:11]

Jerry, vertel eens waarom jij eigenlijk hoe lang nog verder mijn negenentwintigste gaan gieten? Eigenlijk gaan, simpelweg omdat ik vroeger heel veel sporten. Toen ik jong was. Tennissen. En best wel bij zo hoog. Niet dat ik het echt heel goed. Dat kon je rooien, maar wel gewoon Nederlands kampioenschap in jeugd en zo de dingen. En dan was ik medicatieveiligheid. De veertigste 30ste. Toen werden in plaats van tennissen bier en de dingen, als je de goede wil was ik ook best wel wat.

[00:14:59]

De Algerijnse negenentwintigste doen hun bijna dagelijks naar. Misschien moet ik eens iets anders gaan doen dan alleen maar Wieringer en daar ben ik in fietswinkel weer geloof. Ik heb ook een fiets gekocht en leuke eigenlijk. Ik kijk altijd doorgaand. Ik kijk altijd alle wielerwedstrijden. En als ik dan van tennis afkwam en er was iemand die voorbijkwam op de fiets, ging ik in zijn wiel hangen en gingen die wielrenners nadien op een heel ander manier mijn ouders stimulerende middelen werken.

[00:15:38]

En ja, ik wil geen fiets kopen zelf of zo bijzonder, want misschien had ik. Ik had veel eerder moeten gaan fietsen. Leven. Wat vind je leuk? En ik vind het. Ik heb vroeger veel gevoetbald. Als je dan moet trainen voor een witblauwe, dan doe je een beetje voetbal, maar ook veel hardlopen. Eentonig en Chakkar. Topaffiches van komt nog ergens ik even een stukje techniek, misschien ook met de fiets. Ik vind alles leuk, maar ik vind het leuk om met vrienden te fietsen en dan gewoon iedereen eraf te rijden.

[00:16:18]

Maak je daar dan een kilometer in mijn eentje te fietsen om te kijken wat met mijn kinderen te fietsen? Maar voor mij is het wel de uitdaging. Is wel, is wel. Is wel de sleutel zeg maar. Nu kan prima genieten en niet hard gaan, om me heen kijken en gewoon genieten van de omgeving, maar dan wel graag veel kilometers. Ik ga niet een rondje van 40 kilometer op dinsdagavond fietsen met 35 kilometer per uur. Zonder Zweden tijdskader zakken ze kort aan de huid van mijn hart en als ze langzaam graven, gaat het lang.

[00:17:21]

La Divina. De dieren zijn hier aangekomen bij Henri Verbeek en Henri euh. Is een lokale bekendheid? Bijna wel. Ze gaat voor de gemeenteraad, want hij en haar Franse buren, die kwamen net binnen.

[00:17:58]

Ze staan dan ook Amsta.

[00:18:07]

Te horen dat er geen handen kunnen geven. We zitten buiten deze op zich, zitten ook op afstand. En ik wil jou eigenlijk eerst even vragen. Euh ja, voordat we het eindelijk weer gaan vragen. Wat is voor jou nou echt een 7 0? De 7/0 bestaat niet volgens mij. En als je, als je in een Karanka karakteristiek voorbeeld moet geven van een eigenschap wij altijd zeggen voordat we hier gingen wonen, woonden we in Oost-Groningen.

[00:18:34]

Nou, de mensen daar zijn ongeveer net als hier.

[00:18:36]

Doe maar, doe maar, doe maar gewoon een kort.

[00:18:41]

Nou, jij kent het wel. Alleen in Groningen zeggen zij gewoon als iets heel mooi of niet fout.

[00:18:47]

Eenmaal terug buiten blijkt dat dat de buurman van Hennie vertelt dat hij vergelijking helemaal niet zo gek is. Want volgens hem vertelt de 7 Noll niet zo graag over zijn eigen leven.

[00:18:57]

Ik herkende Punica Kinmen Patrol, de Parolin Al-Saadi in elkaar. Die hebben ze vrij, maar ze hebben nooit Jasmine Dadizelenaar jpq Carentan ippu.

[00:19:16]

Ik ben geboren in de Cevennen. Ik heb er gewoond 120e en daarom ben ik vertrokken vanwege werk en met mijn pensionering ben ik hier teruggekeerd.

[00:19:27]

Dat valt gelukkig ook een beetje het leven van veel Sevensmolen van mijn generatie samen toen het leven een periode lang erg moeilijk was. Hier kwam er een grote exodus op gang. Een groot deel van de jongeren van mijn generatie verliet het land om te kunnen leven en velen vonden toen vooral werk bij de spoorwegmaatschappij, De Post en in andere overheidsfuncties. Die exodus vond plaats in de jaren 1950 69.

[00:19:52]

Ippu dat administration geworden? Zij tramtype niet.

[00:19:56]

Zijn kantoor was aan echte zevenen Nolle die vertrekken uit de Cevennen omdat er simpelweg geen werk is. Ook hij vertrok om in verschillende steden in Frankrijk als politieman aan de slag te gaan, maar na zijn pensioen keerde hij terug. Ik vraag hem of het nu nog steeds gebeurt dat jongeren wegtrekken. En ik kan Yerkes vragen, want we worden best wel vaak verleid, de mensen hier. Dat de jeugd hier wegtrekt, merken zij dat ook. Dat is vragen. In De man zie je hoe zijn de partij?

[00:20:33]

Wie was als John Bolko II? Is dat nu? Kan een Marlo Tretton worden?

[00:20:40]

Nou, dan is het wel minder. Maar dan nog zijn er veel die vertrekken omdat er hier geen ander werk is dan in de landbouw. Er is geen of erg weinig industrie en dus vertrekken de jongeren snel naar de grote omliggende steden waar maar wil werken.

[00:20:58]

Werkers Wiro je daar een dagje? In de grote steden hier, dat zijn Montpellier en Frankfurt. Ja, dat zijn Montpellier niet. Maar ook verder keypad zich zeven Nolle die hun geluk elders beproeven.

[00:21:15]

Het is nog steeds aan de orde van de dag. Zo ook de zoon van de weerman, Erik Basson. Die is zelfs naar een ander land verhuisd. De vraag of we mee mogen lopen naar het huis van de buurman voor het telefoonnummer van Eric en dat. Dat is geen probleem. En terwijl wij daarheen lopen, vertelt hij nog even hoe zwaar het was om op het land te werken. Kees heeft hem goed verstaan. Volgens maar eens uit. Kijk, je ziet er allemaal terrasse, dus wordt lampen opgedane.

[00:21:45]

Hij vertelde hoe zwaar dat is omdat het zo steil afloopt. En hij vertelde ook toen hij als jonge jongen woonde. En daar woont ook familie. Dat hij met zijn opa de weilanden eigenlijk mee moest maaien. Maar dat deden ze dus met de hand. Grote seizen en daarna het gras op bundelen. Bundels maken op je rug, een touw om je hoofd. En dan liep je voorovergebogen het huis weer in. Dat was echt wel een zwaar leven. Wat we gaan doen in het huisje, behalve even rondkijken, maar we krijgen nimmer van zijn zoon.

[00:22:19]

Zo'n die is verhuisd is met een Nederlandse getrouwd en die woont in Weesp. Dus die gaan we even bellen om te vragen naar het verschil tussen het zware leven van zijn vader, waar die aan vertelde en hoe hij het heeft ervaren en of daar verschil in zit. Ook tussen de 7/0 van van toen, zijn vader en en de zeven overal nu wonende in Weesp. Hallo, hallo met jullie?

[00:23:07]

Ik heb mijn post ontvangen.

[00:23:13]

Ja, ja en ik. Nou nou, leuk dat je dat je ons wil spreken hé. Wij. Wij hebben een heel leuk gesprek gehad met jouw vader en waarbij wij waren bij zijn buurvrouw Hennie Verbeek. En hij kwam ook langs en hij vertelde ons ja eigenlijk wat hij ziet als de 7/0 en 7/0 vroeger. En hij vertelde ons ook eigenlijk dat het leven vroeger wel zwaar was en dat ze veel op het land moesten werken. Ik vroeg me af hoe jij dat zeg maar ziet.

[00:23:45]

Zeg maar de ouwe 7/0. Hoe had ie het? En wat was dat voor een man of vrouw? Ik heb het vak geleerd van mijn vader. Maar moeder ook mijn opa en oma waren. De kleding is niet gemakkelijk. Mijn vader Mike, ik aan het gewest. De Grote Markt was voorouders die wel wilmore aan het land moesten werken van ledematen en eenvoudige manier. Dat heeft waarschijnlijk bijgedragen tot het maken van een deel van het karakter van de Cebuano die ze beter had gerealiseerd.

[00:24:35]

Maar Nieuwbrug en Ingelbrecht met andere xul, de Cebuano heymann met rood in Didam die maar niet trots zijn op operante.

[00:24:51]

Mijn vader. Jazeker, jij rekent trots op te zijn doorgedrongen, want hij ziet eruit als politiemannen die jullie.

[00:25:06]

Jij bent niet opgegroeid in reisde.

[00:25:09]

Nee, dat klopt, maar toch voel je je 7/0.

[00:25:17]

Inderdaad, ik ben niet geboren in Wenen. Ik heb daar nooit permanent gewoond. Maar we waarom? Vakantie hebben heel goede herinneringen aan mijn kindertijd en ook van mijn grootouders. Ik heb goede herinneringen.

[00:25:41]

Je vader vertelde dat hij met een zeis op het land moest werken en alles moest dragen. Moest hij dat als kind ook? Mijn vader hielp mijn, mijn opa elke vakantie. Het was een beetje dezelfde scenario. We gingen naar de rivier en ging werken met zijn vader. Ging een beetje helpen, maar we waren een beetje te klein. Men was elke bedeesde begonnen en ik heb het gezien, zei de training niet. Teenage Associés in juni. Kleine verfde.

[00:26:21]

En die zijn moeilijk toegang. Maar je moet alles op de schouders dragen. Je moet je sterk zijn. Klein dat je niet het probleem met de grote VRD in Nederland met een tractor groot het artrock in bewerken. Je gaat het niet. Alles moet op de houder.

[00:26:41]

En dat weten is is een karaktertrek van 7/0 dan ook dat ze moeten doorzetten. Absoluut niet ik met ziekte. Als je wint tegen Nederland, als je denkt ik moet doorzetten, want voor mijn voorouders had het vroeger nog veel zwaarder, de deuren ook moeilijk voor mij.

[00:27:04]

De rechte lijn in Nederland tegenwind is heel moeilijk, maar ik ben nu al gewend jij je 7/0.

[00:27:19]

Hoe voel jij je 7 0? Wat is in jou? Wat? Wat jij echt herkent als 7/0? Ik ben nog in de leer bij jong en oud. Elke keer dat ik ben, zie ik het gevoel dat ik de batterij aan de oplader.

[00:27:40]

De zeven Nolle die de batterij moeten opladen in de Cevennen. Dat hadden we eerder gehoord. Francies, de vriend van Hans Wielassen, reed in de tijd dat hij niet woonde soms voor een paar uurtjes Sevenans lucht op en neer. Gewoon om even rustig bij te tanken. Let wel, dat autoritje vanuit Neem was twee uur heen en twee uur terug. Dan moet er toch wel iets heel speciaals in de lucht zitten in de Cevennen, iets waar Jan uit Amsterdam lang geleden ook achter kwam en werden door Hennie getipt over het bestaan van Jan, die volgens haar al echte 7/0 is.

[00:28:15]

De perfecte man om te spreken. Alleen Jan laat zich niet zo makkelijk vinden.

[00:28:21]

We zagen juist aangekomen in Man Koe een gehuchtje Fornix. Met een epische rit, dus ook het brood en de groenten, kocht een klein cafeetje, een kerk, een pleintje met jongeren op een bankje in manden. Koen moet Jan, een Nederlander, zijn atelier hebben. En Jan is moeilijk te bereiken. We zoeken hem al een paar dagen, maar hij doet alles op de fiets, dus je weet nooit eigenlijk precies wanneer en hij heeft geen telefoon. Dus ik heb twee keer contact gehad met zijn vrouw.

[00:28:51]

Zij belde de buren als hij Otten was, maar toen was In t Weg de laatste keer. En nu heb ik ze via zijn vrouw afgesproken dat er in zijn atelier zal zijn om op ons te wachten. Het leuke aan Jan is dat hij hier al meer dan twintig jaar woont en dus de 7/0 van binnen en buiten en ook de omgeving van binnen en buiten kunt lopen. Nu t pleintje of we moeten volgen, maar langs de kerk en in de oude tempel heeft hij in zijn atelier zitten.

[00:29:24]

Gedoger op het dorp door geklommen en toen zagen we een wat ouder Nederlands uitziende man naast een blauwe fiets. Een hybride fiets dus. Dat moest. Dat moest Jan zijn. We hebben hem niet gezien, maar volgens zoon Jonathan zijn de driekwartier nooit een auto. Nee, jij ook niet. En wat is. Wat is dat voor een gebouw? Dit is een grote. Stond de tempel die je in de jaren twintig denk ik gekocht. Een oud gebouw dat hier in de 19de eeuw is gebouwd, begin van de negentiende eeuw.

[00:30:20]

Ten eerste ik heb laatst met iemand gesproken die er een beetje onderzoek wonderolie zei de titel. Dat is te duur toen gebouwd is prachtig. Hoe lang geleden ben je hier gekomen? In Frankrijk?

[00:30:34]

In Frankrijk? Ik denk dat het ongeveer vijfentachtig was. 19, 85, 90, 86, 90 84. Ik weet niet precies.

[00:30:44]

En hoe kwam je hier nou gewoon genoeg van Amsterdam? En mijn vrouw is Frans en die woonde daar voor 1 uur bij u. 6 in de buurt.

[00:30:56]

En euh, nou ja, die heeft daar een huis gekocht toen. En toen hadden we wel een beetje geld en dus een heel kleine huisje gekocht in midden van het bos waar ze helemaal hebben opgebouwd en zodoende niet meer weggegaan.

[00:31:11]

En voel je je inmiddels aan 7/0? Nou nee.

[00:31:16]

Nou ja, ik weet het eigenlijk niet. Soms wel, soms niet. Ik voel me geen Nederlander ook meer. Weet je wel. Het is een beetje tussenin.

[00:31:24]

Zeggen al wat is er anders aan? Zeg maar dan van de Nederlander.

[00:31:28]

Nou ja, ik, ik kan mezelf ook niet echt een Nederlander noemen. Ik ben een echte Amsterdammer die in Amsterdam geboren en getogen en ik ken Nederland eigenlijk niet zo goed. Ik ken Frankrijk beter eigenlijk niet. En nou, Severino zijn gewoon hele discrete, simpele mensen die geen poespas. Dat komt me heel goed van pas, weet je wel. Ieder heeft z'n plek. Niemand bemoeit zich met mekaar en het is heel lekker. En doe jij in deze kerk nog verder?

[00:31:56]

Misschien wat gek gekeken, maar je werd wel geaccepteerd. Gelijk invoeging dat ja ja.

[00:32:00]

Nou ja, we woonden al jaren in Sint-André en het is een kleine wereld hier, dus ze wisten wel van ons bestaan af. En ze wisten ook dat ik dat hele huis had opgebouwd, met alle moeite van dien. Want er is geen auto komt er weet je wel kabels geïnstalleerd en toestonden dus in harde werkers, die worden gewoon overal wel ge geapprecieerd. Dat was heel gauw heel goed contact.

[00:32:25]

Geen probleem, want hoe is het om hier te wonen? Hoe het hier is, hoe het hoe het is? Het is voor jou.

[00:32:31]

Nou ja, heel leuk. Het is eigenlijk. Ja nou ja, uit Amsterdam moest ik weg. Gewoon door zonder seks, drugs en rock 'n roll. En hier was het meteen kalm. Grinder, Nature. Mensen die bemoeien zich niet met je in de natuur. Nee, ik voel me hier heel goed hoor.

[00:32:52]

En je kan me net buiten aan. En toen zag ik je civita staan en en en laten maak en je doet alles.

[00:32:58]

Het fiets, ze op de fiets, maar ook met een Sevenans. De Yaris die hier zijn met de regen en de wind. Daar gaan we ook gewoon.

[00:33:06]

Ja, lekker, alles mag. Ja hoor, stijgen, dalen. Regen, sneeuw maakt me allemaal niks uit.

[00:33:14]

Hoe is het om je te fietsen? Euh, hnou eenzaam. Ik ben niet zo'n beetje de enige. Af en toe zie je wel wat Franse mannen fietsen, maar die zitten al een mooie pakken. Die doen het eigenlijk alleen maar in het weekend. En ik ben de enige echte huis, tuin en keuken fietser hier in Frankrijk. Iedereen kent, maar ook ik ben de chique liefste.

[00:33:35]

Weet je wel, een podcast uit Les Hitlist, maar eigenlijk over jou moeten gaan.

[00:33:40]

Ja, nee hoor, het is prachtig fietsen. Daar liggen de tijd ook heel goed door appreciëren. En is de je de 7/0 in Amsterdam en de Amsterdammer in de 7 0.

[00:33:52]

Of hoe zie je dat?

[00:33:53]

Ja ja, ja, maar zeggen we zeggen ja, ja, ja ja. Ik ben in Amsterdam wel een echte Amsterdammer hoor. Nog steeds. Ja ja, ja ja ja ja, ik kan het ook wel een beetje horen waarschijnlijk. Ik doe me best, hoor je in je slaap. Hoe is je Frans?

[00:34:08]

Gewoon goed. Mijn Frans is ook met een Amsterdams accent. Ja ja, ik ken ook een Rotterdams meisje. Die woont hier ook al 40 jaar en die heeft echter een Rotterdams accent in het Frans. Ja ja, het is heel grappig, maar iedereen denkt dat ik Engels.

[00:34:22]

Eigenlijk. Ik weet niet hoe dat komt. Maar ja, Nederlanders zijn vaak ook grote mannen, blond en weet je een beetje. Misschien ben ik niet echt het stereotype van een Nederlander.

[00:34:35]

Blauwe ogen? Ja, daar houdt het misschien wel mee op.

[00:34:40]

Maar ga, je wil niet iets drinken en zitten, dat gingen we.

[00:34:45]

En het werd een lange zit. We spraken af Amsterdam Over fietsen, over de Cevennen, over het weer en over de gesloten 7/0. Kees vroeg hem of hij dat ook zou aanvaarden.

[00:34:56]

En wij dachten aanvankelijk aan was de idee een beetje een afgesloten regio en oorlog gehad? En en het leven is fiducie Sevenants dan wel een beetje gesloten zijn. Maar wat vind jij ervan dat een eerste indruk? Of is dat helemaal niet waar?

[00:35:08]

Dat is wel waar. T Is wel waar dat zij niet echt open. Dat is nu al. Nou ja, wat ik ze 35 jaar woon. Ik ben er eigenlijk nog nooit uitgenodigd om eens te komen eten of komen drinken bij een 7/0 weet je wel. En daarentegen bijvoorbeeld ik heb er ook ooit eens in een boerderij opgeknapt in die chairs. Nou ja, daar zit je meteen aan tafel met de mensen. Dat is heel anders. Maarja, dat is ook wel weer de lekkere kant van de Cevennen.

[00:35:35]

Natuurlijk gewoon. Iedereen is met z'n eigen ding bezig. Ze bemoeien zich ook niet met je. Ze hebben ook geen vooroordelen ofzo. En nee, dat loopt heel goed hoor, ze spreken mekaar gewoon op straat.

[00:35:48]

Tot zover. Jan uit Amsterdam. Of moeten we zeggen Jannetje Cevennen.

[00:35:53]

We gaan terug naar de fiets, waar we over een grote weg met veel auto's richting trappen. De vlag langs de rivier. Daarom is het blad. Met een kenmerkende brug met hoge stenen. Passeren en je er heel veel langs de route. In die zin is er plek zat voor wielertoeristen als de Couronne uit de gemeente toelaat. De meningen zijn verdeeld. De ene zegt open, de andere is erg bijna net zoals iedereen kan niks zeggen. Het lijkt wel alsof je door de tijd heen werkt, dus dat er veel mensen uit de gemeente die naar het zuiden afdalen voor de zon en het mooie weer zijn in dorpen.

[00:37:06]

Die staan nu open voor andere mensen die. Neem nu mensen op in een gemeenschap, zolang ze zich een beetje aanpassen. En ze zijn wel gewend aan andere informatie over Nederlanders, zolang die een beetje aanpast.

[00:37:19]

Wat Kees daar zegt is iets waar jou, een kok uit België die eigenaar is van mastiek doel het volledig mee eens is. Sterker nog, volgens hem kan je hier niet echt integreren als je je niet aanpast aan de lokale gebruiken.

[00:37:34]

Je moet zeker niet zijn. Hier wonen maar 50 mensen permanent in en in het dorp zelf. En er zijn drie families. En die drie families, die hangen aan mekaar. Die zijn met mekaar getrouwd eigenlijk en vergroeid. Dus iedereen kent iedereen. En dan ga je niet als buitenstaander er gaan ergens in mengen en en en zeggen van op. Ik doe je met de zin dat gebeurt niet in de Cevennen. Dat doe je niet. Maar is het lastig wonen of lastig aankomen als buitenstaander?

[00:38:05]

Of drie van die families uit De Haan komen niet lastig worden? Als je het respecteert. Als ik.

[00:38:13]

Ik heb het voordeel dat ik kan koken, dus ze vroegen mij al het eerste jaar of ik een nieuwjaars diner wou maken in het feestje in de feestzaal in het dorp. Maar als je hier aankomt en je zegt van ik ga je die Maz gewoon met de grond gelijk maken. Ik had er een mooie witte villa op zetten. Dan kan ik je garanderen dat het geen drie jaar uithoudt. Dan ben je weg en dan gaan ze je ook tegenwerken.

[00:38:40]

En alle mogelijke mannen. Hoe zou je de 7/0 typeren als jij zei dat dit wel typisch voor jou voor de mensen hier heel eigenwijs, heel eigenzinnig eigenlijk zijn. Eigenlijk is het een apart, een apart soort land in Frankrijk. Ze zijn heel eigenlijk een beetje de Catalanen in Spanje en de Vlamingen in, in en in Belgie. Heel erg op zichzelf spreken hun eigen dialect. En en ja, de rest van Frankrijk is echt, de rest van Frankrijk is ver weg.

[00:39:15]

Zij zitten hier in de bergen. Lekker op zichzelf eigenlijk. Wij hebben niet. Ja, we lezen kranten en we hebben natuurlijk allemaal televisie, maar dat is allemaal zo ver weg. Je hebt die coronavirus, ja, daar praten ze niet over. Da's ver weg. Daar komt ie nooit, want je komt nooit iemand volgens hun overtuiging dan en. En zo zijn ze daar heel eigenzinnig en heel koppig. Als ze je niet willen, dan ga je niet wonen.

[00:39:45]

Gegarandeerd niet. Ik ken persoonlijk een Belg die aan het bouwen was in het dorp en die bouwen ligt stil, dus die hebben ze geen recht van nee, jij gaat dat niet doen en jij gaat dat niet doen. En en ze hebben hem zover gekregen dat die man die weggelopen is, dus dan een ruïne van een nieuwbouw zonder dak. En die staat daar en die kreeg zijn grond aan de straatstenen niet kwijt. Misschien aan een andere Belg of Nederlander die dat wil kopen, maar maar aan een Fransman?

[00:40:15]

Nee, vergeet het één van de familieleden.

[00:40:17]

Als de prijzen vergeleken met goed is.

[00:40:22]

En het koken is wel een toegang tot dat, zeg maar. De liefde gaat door de maag, ook hier.

[00:40:29]

Ja, zeker bij Fransen. Fransen houden van eten dus. Als je dan goed kan koken dan ja dan. Dan ben je hier de koning. Dan ben ik zo weer op de lijst kunnen zetten van de gemeenteraadsverkiezingen verkozen.

[00:40:43]

Ik zal er voor gevraagd of ja ja, maar ik zal niet doen. Ja, het is tenslotte weer een extra erbij die die niet kan hebben nu. Maar ik ben. Ik moet zeggen ik ben heel goed geïntegreerd in het dorp. Heel goed, meer over jou en zijn kookkunsten in de vijfde etappe. Als er bij hem en zijn gasten aanschuiven voor een gastronomisch diner. Tot slot van deze etappe sprekenden Mariage en Leeds, die wonen in het dorpje Cicade, vlak bij Lisieux.

[00:41:13]

Van Jou, een gehucht van Vijfhuizen, maar bekend Tottenham. Of moeten we zeggen berucht, want in dit dorpje van niks Leine. De geslotenheid van 2/7 Nolle tot de dood van één van hen.

[00:41:43]

C. B. Hele goede doelen op in, luidt het Haagse. Leuven De regio Leuven. Iedereen kent het verhaal ook.

[00:42:18]

Zelfs als iemand ons vraagt waar worden jullie zeven pressen? Gauw zijn ze zo aan te kijken. Wado in Puurs, ouders van André Rieu. Dan weet iedereen watervoorraad en is dit dan ook.

[00:42:32]

Word je dan op aangekeken of vinden ze dat interessante voorwerken? Nee, vinden ze interessant, ja, zelfs minder mensen die het weten.

[00:42:40]

Een Mortiers is of beter gezegd een Mortara.

[00:42:44]

Nou, zoals je ziet is hier het huis van meneer André jr. Dat is het huis van gracieuze. Dus die tuin die euh euh, die grenzen aan mekaar, zij het dat dat allemaal te gasten zijn hier.

[00:42:58]

En wij denken maar ik weet het niet precies dat die hier zo achter de muur geschoten is.

[00:43:08]

Het lijkt wel de Tweede Wereldoorlog.

[00:43:09]

Hier staan achter de muur achter een muurtje te kijken naar een ander huis waar van achter geschoten zou zijn.

[00:43:16]

Ja ok, maar de echte vraag is hoe kan een burenruzie zo hoog oplopen? In zo'n klein dorp dat mensen niet meer met elkaar praten en op elkaar beginnen te schieten?

[00:43:27]

We waren daar niet bij. Maar wat de buurvrouw dus de moeder van de overleden zoon ons verteld heeft uhm is uhm.

[00:43:38]

D. D.

[00:43:39]

Dat waren twee ongetrouwde euh. Mannen die hier woonden en en en en.

[00:43:45]

In de leeftijd van 55 58 jaar. En die kenden mekaar al het hele leven.

[00:43:52]

Dus waren we hele leven al hun hun, hun, hun buurmannen en blijkbaar treiteren ze mekaar ook wel eens. Uhm, en nou ja, tot op een dag dat euh, dat die buurman iedere keer euh achter de muur tevoorschijn kwam van ik ga naar de kermis en euh euh en euh. Toen bleek dus op een gegeven moment dat de de eigenaar van dit huisje er zo genoeg van had van dat getreiter. Dus die pakte zijn geweer waarschijnlijk om gewoon euh euh de bank te maken, indruk te maken of wat dan ook.

[00:44:28]

Maar toen kwam de buurman buurjongen weer om de hoek, zo van Koekoek. Ik ga naar de kermis en euh. Nou toen. Toen bleek het raak te zijn. En euh. En die was op slag dood.

[00:44:41]

Maar de echte reden? De echte reden laat zich raden. Marie-José echter, die heeft er wel een idee wat de oorsprong is van de problemen. Die liggen volgens haar in het eenzame, ruige leven in de Cevennen.

[00:44:56]

De mensen wonen hier heel erg geïsoleerd en hebben hebben heel weinig contact met anderen. Dat je dan op een gegeven moment elkaar euh euh de strot uitkomt.

[00:45:11]

Om maar zo te zeggen ja, daar kan ik me alles bij voorstellen. Heel veel mensen hier zijn nog niet verder als de volgende berg de echte zeven oplossen. Nou nou doe ik ook heel veel 7 Hollez tekort hoor, want ik heb het niet over de. Over de moderne of de nieuwe vanalles. Maar de ouderen, die zijn nog niet. Uh uh over de berg wist in een roze.

[00:45:46]

Door Precision. Je luisterde naar de tweede etappe van Lucic List, een podcast van het AD gemaakt door Kees Graafland en daarmee Jerry Heijne. De muziek die je hoorde is van de Franse zangers Rincon en Andri Min Biao. De podcast is afgemixt door Olaf Notenboom. Volgende keer gaan we het hebben over de Glocer nog niet worden in een Cevennen en specifiek rondom de monding, waar een oorlog tussen de katholieken en de protestanten maar ontstond die oorlog? Wie waren de hoofdrolspelers?

[00:46:28]

Wat waren de geheime plekken waar de mensen samenkwamen? En wat is er nu nog te merken van een oorlog die zo hevig zijn sporen achterliet in de regio? Deurne. Uno Roozen. To prevent all. Zo.