Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:14]

Nou uhm, je ziet als je in het dorpje bent zie je ook bijna geen bomen en je je moet 50 meter rondom je huis eigenlijk alles schoon houden. En een aantal mensen hier doen dat niet deden dat niet.

[00:00:28]

We hebben na de na de brand gewoon de onze prozaïscher gepakt en we hebben gewoon. We hebben al vaker aan de buren gevraagd van. Nou moet schoongemaakt worden. En uhm toen hebben het gewoon zelf gedaan. Dus bij de PBU. Het mag geen me niet hoor, maar. Ze waren allemaal blij mee dat we het gedaan hadden.

[00:00:49]

En als de nieuwe tour komt, vind je dat angstig. Of vind je dat leuk?

[00:00:53]

Nee, dat vind ik gewoon leuk. Ik ben, ik ben. Ik ben niet ja. Nee, we vinden het heel erg leuk, maar niet. We zijn niet echt, want van de week brandde het behoorlijk op de monden kwal.

[00:01:04]

En van hieruit kan je ook zien.

[00:01:06]

2 weken 3 weken geleden brandden de Uhm de Clié berg enorme slachtten plek. Maar ik ben nieuw, ondanks dat ik hier ook heb staan te blussen. Ik ben niet bang voor brand geworden. Ben sowieso niet zo erg bang. Denk als je bang bent dan money, dan money.

[00:01:26]

Hier ook niet.

[00:01:27]

Ik ben Jerry en ik ben cash. We zijn allebei wielergekke, fietsen zelf regelmatig en kijken alles wat los en vast zit.

[00:01:33]

Al van jongs af aan dus maakt ons hart een sprongetje toen bekend werd dat de zesde etappe van de Tour de France dit jaar eindigt op de Mont. In de Cevennen. En niet alleen omdat deze berg in ons Nederlands fiets DNA zit. Het beroemde boek De Renner van Tim Krabbé, maar ook omdat ik rond de flanken van de Mont Eijkelboom in Zuid-Frankrijk voor een Runar zit, samen met mijn vrouw en iemand. Daar is iets mee. Het is een eigenzinnig Berzin.

[00:01:56]

Toen Napoleon beval dat de kastanjebomen in de swenden moesten worden geplant, groeiden die overal, behalve op de Mondego. En als het in de vallei dertig graden is en je fiets naar boven, dan kan het tot de top opeens maar 5 graden zijn en heel hard stormen. Daarnaast doen er nu tal van andere verhalen de ronde over de man, van epische Wyle verhalen tot bosbranden en zelfs de dood.

[00:02:17]

Reden genoeg om een onderzoek te gaan en de lokale verhalen van montagehal te ontdekken. Welkom bij de podcast Les Cycliste. Welkom in de Zenne, waar gidsen gestaag door en na deze etappe gaan. We hebben over vier plekken aan de voet van de Nederlanders. Vaak is de reis ontzettend kwetsbaar voor vervoer van, want Zuid-Frankrijk er steeds drogere lessen Nederlands en uitleg gegeven bij de Eerste Kamer. Toen was er een brand op de aaibaar die bijna het eerste bergwegen die toen nog weer geweest was komen.

[00:03:25]

Daury en eerder. Die eigenlijk dag en nacht bij elkaar gaan luisteren.

[00:03:41]

Euh, we staan we op de mat en kwamen met de mee met oud burgemeester. En wij zitten te kijken naar het vuur, want in februari was is een heel groot vuur. Je ziet nog steeds dat het in de verte zie in een stuk Dorland in in een groene weelde van van van Heuvels en Bergen dat het echt waanzinnig mooi is. En we gaan met vragen hoe dat. Hoe dat was en hoe dat vuur, hoe eng dat eigenlijk was. Zij zijn de perfecte avec le leeuwendans aan die de weg waar je woont.

[00:04:13]

Een trip bracht best kom op je cv is toch wel erg bang, want het vuur was vlakbij het Lode Dieu. Dus stonden op het randje van een catastrofe dabo. Maar gelukkig wisten de brandweermannen het vuur te stoppen. Taakstrafje Osman Calli bomb jongerentelefoon.

[00:04:29]

Hier kom je in de dampen. De lege Louverture.

[00:04:33]

Dat brandde ongeveer anderhalve dag uit om het te stoppen. Dat duurde twee dagen. Het was erg moeilijk. Die brandweermannen moesten met plus materiaal op de rug het vuur bestrijden. Het was erg zwaar.

[00:04:44]

Geen Isabeau dankzij dit getrek omkeek. Ik was Zweden. De of ik de frituur Paula pompier poedersneeuw boerderij. Pardon? Nee, we zijn. De grindwegen voor auto's en de blusvliegtuigen kon aanvankelijk niet komen omdat het stormde. De brandweermannen moesten het te voet doen. Daar komt hun pompje Terwagne.

[00:05:01]

Zo'n tachtig brandweermannen die zeker anderhalve dag in de weer waren, worden tachtig brandweermannen die anderhalve dag bezig zijn om n brand te blussen. En dat allemaal omdat het stormde en het gebied zo onherbergzaam is. Ik hoorde net in de intro Marie-José, de Nederlandse dame die in het moordt huis woont. Uit aflevering twee al even zeggen dat ze niet bang is aangelegd en dat het ook niet kan als je in deze streek woont. De vragen Tomos wie daar of de lokale Fransen wel angst voor vuur hebben dan?

[00:05:30]

Dan liet de persoon in Quality Time Stielen Rust delle lille toerist zien. Shoes shoes die ze. Ze zijn Suske TouchPads. Als je ridders Reul ben Kenshin triste exwz dan is Albrandswaard.

[00:05:47]

Als het hier erg droog is, kan het dier erg gevaarlijk zijn. De zonevreemde woningen en bonden die veel mensen in de zomer, dus het kan bij brand zeker verkeerd aflopen. Elke zomer zijn we hier bang voor vuur. Het is een risico dat altijd bestaat.

[00:06:02]

Ik laat toe dat wij per week L'Autre Johan Boekhout pompje uit gemobiliseerde sjans Andropov Cheever in manne een DePaul. De filmpjes lieten Nero Purito maken.

[00:06:13]

De Fransen zelf zijn dus wel bang. Elke zomer weer. Maar de komst van de Tour zorgt bij Thomas niet voor extra angst. Hij zegt dat ze goed voorbereid zijn met op strategische plekken. Brandweermannen die snel kunnen optreden. Ondertussen zijn Kees en ik op zoek naar iemand die daar nog veel meer van afweet en die de leiding had bij de brand in februari.

[00:06:33]

En we horen met Thoma over het bestrijden van de vuurzee op de top van de mannelijke O-parade. Ik heb ook een Twitteraccount gevolgd en twitterde foto's van meerdere vuurhaarden. Daardoor stond er een harde wind, rotsachtige bergen weer heel moeilijk te blussen. We rijden nu echt met twee boten in werking, schrijft de brandweer ter plaatse. Hier en daar hebben we ook een afdak, maar ook na zijn ervaringen met de vuurzee bespreken. Zijn wij zijn kantoor aangekomen, maar zijn gedicht?

[00:07:17]

Kijken. Waasmunster. Binnen de. Gaan. Topman Kees. Precies in zijn kantoor. De woordkeus imperfecte FRAND. Na een randmeer voor Quicksilver Lier I-lei in het Desselse. BRUSSEL Vorig weekend was het. Na enige korona handelingen twee dagen geleden was er in een Ludvika een kleine uitbraak geweest, mogen we door de trap op, maar zeer Wendi Wendy ons dat op te wachten. We lopen door naar zijn kantoor, strikt op anderhalve meter afstand dit keer en vragen hem eerst te zeggen of hij angst heeft voor de komst van de Tour de France.

[00:08:38]

Met een enigszins verrassend antwoord als gevolg van de Britannicus Brosens, toman voor de Tour de France productie voor Grip, Grip, Grip, Grip, Grinder, enzovoort. Wat kun je leren? Bekom autobiografische Un siol als complete Reise.

[00:09:06]

Hij zegt hij zijn foto's uit zoeken van het grote vuur van afgelopen februari, maar geeft al een eerste waarschuwing. Hij is eigenlijk de eerste die zegt van naam ik ben. Ik ben er wel bang voor de Tour de France. En dan is het zo droog. Blijft dat zo nu en dan? Dan wordt het echt gaan. Ja, dan wordt het gewoon heel gevaarlijk. En als er dan iets gebeurt dan euh. Dan gebeurt er ook echt iets. T Is niet als er iets gebeurt aan een klein vuurtje.

[00:09:27]

Nee dan euh. En dan gaat het echt los. Dus hij hoopt eigenlijk een beetje op regen en niet die droge van de regen, dus dat is waar je op hoopt. Maar is ie dan bang voor de toeristen die misschien een sigaretje laten vallen of andere domme dingen doen?

[00:09:41]

Push Bokwa voor ZVP? Pasqua Ilia, de toeristische en sociale problemen. Het probleem is dat de vegetatie nu erg droog is en we lopen het gevaar dat als er veel mensen zijn, dat mensen dan omhoog moeten lopen om weg te komen van eventueel vuur. Je ziet het aan de dennen die nu erg droog zijn. Als het vuur beneden ontstaat omdat iemand per ongeluk vuur veroorzaakt of wat dan ook, dan zich heel erg snel omhoog.

[00:10:06]

Zoals in februari hebben kunnen zien. Dat is gevaarlijk voor de mensen. Er kunnen dan gewonden vallen en daarom hopen we dus dat het gaat regenen.

[00:10:16]

Angst is gelukkig is angst meestal een goede raadgever. Maar wat gaan ze dan precies doen om het veilig te houden? Komt de wafer vechta?

[00:10:26]

De prachtige Japanse ilia bouwcode jeans en perjaar gesamplede ici dan maar naar go da la konden? De l'église toe werd dan wel net gqsu gepost. Jammer, want de allereerste mannen werden Coronet je shirt dubbel, Opperman als succulente al die debatten of het Al-Walid. Die postte af en toe wat je allemaal wel aan de zet. La citerne rouwmoer je woorden dat Standard die landstitel trouwens niet kan. Drukkosten dit Collymore is humorloze Alito collymore de koer omdat. Met die bospark ambulant kan je een kalender voor parkour kruilier.

[00:11:07]

Sorry.

[00:11:08]

Hij vertelt dat zij overal posten neer gaan zetten omdat ze toch wel veel angst hebben met de droogte en met de drukte en met de tour die gaat komen. Dat ze eigenlijk overal op de col op verschillende plekken gaan. Ze gaan ze posten neerzetten en meteen met brandweer en met. Dat ze gelijk zijn als er iets gebeurd is op de Lizette in Manja Nagell in les pyrrool. Overal zeg maar. Euh, om zo te proberen te controleren.

[00:11:34]

Nou, dat geeft een veilig gevoel. Maar. Wat als het toch misgaat? Hoe gaan ze dan oplossen? Komt u combat villen? Combat contre le vqmc. Euh. Aanvatten in de verpachtte die nu achter loopt? Ik vroeg hem. Hoe gaan ze een vuurmieren te lijf? Dat is heel onherbergzaam gebied. En hij zegt we hebben een grote groep van ongeveer honderd commando's, noemt hij dat. Anders zijn brandweermannen getraind in dit moeilijke terrein om dan toch branden te blussen.

[00:12:06]

Hijzelf chef van één van de groepen. En normaal gesproken beginnen ze dan beneden aan het vuur en maken ze slangen. Die verbinden ze aan elkaar en klimmen ze de berg op om zo het vuur te blussen, blussen en die slangen dan steeds langer. Ze hebben ook helikopters die kunnen helpen bij het blussen. En dat is heel handig hier, want die zijn wendbaar en dat is toch moeilijk. Stel gebied ook voor vliegtuigen om te komen. Uhm, daarbij waren drie type vliegtuigen, eentjes oud en uit de vloot gehaald.

[00:12:31]

Een tweede die je kunnen zesduizend liter water dragen, liet in de op het filmpje zien die op het en ook met het blussen van een brand in februari. Als het dus op een plek is waar ze toegang hebben. En dan zijn er ook nog andere vliegtuigen die ze tot dan toe niet gebruikt hebben.

[00:12:45]

De brand is in ieder geval goed voorbereid, maar waarschuwt ook voor voorzichtigheid. Want de angst? Die zit er goed in. In tegenstelling tot bij Marie-José. Maar hoe zit het met de andere Nederlanders en Belgen in de regio? Het peilen net bij Anny en Jo. Maar eerst eerst even terug naar de fiets. Bij Kersentuin beginnen de echte klim een beetje moeilijk begint te krijgen. Tijd voor een kleine peptalk.

[00:13:12]

Lekker bezig verlekkeren. Vandemaele niet trainer. Probeer je een wit voetje te halen bij de luisteraar, waarmee je een wit voetje te halen bij de luisteraar. Al die complimentjes. Ik ben zeggen dat je dingen doet wat je lekker in je eigen ritme naar boven vindt. Verstandige trots op je bent. Dank je. Het gevoel gegeven dat ie wel iets van kan. Best een makkelijk stuk naar 3 procent, een goed te doen wat op zich jammer is. Voor de race van Gaverke is.

[00:14:14]

Een mooi rijmpje is hier niet zo moeilijk. Jammer voor de reus, maar vijf kees. Ik kijk er verder op een. Zie je Lady Zyban niet zitten? Alleen dan zie je vingers zitten, terwijl ik vaak even check of de weg verderop veilig is.

[00:15:16]

Kunnen jullie luisteren naar Henny en Hennie? Die heeft al wat ideeën over brand in de omgeving en haar buren. Die zijn er ook nog steeds bij. Heb je wel schuur meegemaakt?

[00:15:26]

Zeker vorig jaar? En hoe kun je die zo vertellen? Nou, ik stond hier buiten en ineens dacht ik ik ruik fik en dat is toch een beetje vreemd. En toen keek ik naar de berghellingen en toen kwamen de de Wólka Kawa naar deze kant op. Maar wij hebben verder geen vuur gezien, maar wel de Canadair en die kwamen hier rechtover. Dus kan er Canadair blusvliegtuigen en uh die die blussen hier. En die gaan daar water scheppen in het Lac de Salamon.

[00:16:03]

En daar zitten we precies onder. En daar zijn mijn favoriete vliegtuigen. De kinderen moeten er altijd om lachen. Het zijn net Tom vind geen rare dingen en Ernst kwam hier vlak over.

[00:16:16]

En wat voor gevoel gaf jij daar nou niks? Niks bijzonders verder. Ik vind het net die vliegtuigen. Mooi om te zien, maar het vuur Vonk en Marthas was wel een beetje dichtbij en in. Merk je dat ook met andere mensen. Ik ken die mensen in de buurt en je wil in de gemeenteraad, dus ik kunt ook Franse mensen en Nederlandse mensen speelt vuur hier. Als ze als zeg maar iets waar mensen rekening mee houden.

[00:16:41]

Dat zouden ze moeten doen. Maar de meeste mensen denken toch van O. Dat ligt hier nog een hoop rotzooi in mijn tuin. Ik steek het aan of nou mag of niet. En dat verbaast me. Dat verbaast me wel. Ja, dat is echt gevaarlijk. Vorig jaar met die met die fikken wat ik net vertelde toen heeft het bij Marie José en lezers stond er tot onderaan aan de muur.

[00:17:01]

Maar die waren gelukkig niet bang. Over naar de Franse buurman. Hoe kijkt hij tegen vuur in de regio waar aanhangers Sita horen?

[00:17:10]

Sinds Sandy Bökko geen nieuwe Belcolade zonder trainer trippel dan zomers zijn we dus heel erg voorzichtig.

[00:17:28]

En tot nu toe zijn de meeste mensen dat wel. Gelukkig maar, want als er hier furius loopt dramatisch. Dus ja, soms hebben we angst voor bosbranden bij vuur. Bekoe de doffe knal.

[00:17:41]

Dan is daarmee de das duwy of een toeliep hier op deze plek gelukkig niet veel. Moet je je voorstellen dat deze bossen je vlam vatten? Dat zou een catastrofe zijn als koffiekan.

[00:17:54]

Als het echt gaat branden, dan is het een ramp, zegt de buurman van Hennie. Een ramp die afgelopen februari bijna werkelijkheid werd. Onze Belgische kok heeft er wel iets over te vertellen, want hij is er vrij zeker van dat het niet een ongelukje was. En dan?

[00:18:13]

De afgelopen twee dagen waren een aantal branden twee dagen lang. Je zag wel de rookwolk. Ja, absoluut. En als we dan uiteindelijk naar het dorp rijden of ergens naartoe gaan. Laatst dat je wel de vlammen eigenlijk in de helling moet zijn. Wat u nog altijd graag ziet. Al die al die jaren al een zevental bosbranden meegemaakt. De laatste twee jaar tamelijk vaak, zelfs heel dicht. Verleden jaar door een pyromaan op amper drie kilometer van Lier. Nu was er al voor de wind.

[00:18:50]

De reden was dat u de Col de la Lucid ook een brand van 30 hectare. Nu 116 hectare. Het maant aan tot voorzichtigheid, zal ik zeggen, ik zijn er bang voor. Maar in één van de. Ik heb de nieuwsberichten gelezen en het onderzoek loopt nog. Maar weten mensen hier wat er aan de hand is? Of en dat is dan gaat heel snel rond. Volgens ons is het pyromaan nog altijd dezelfde die vorig jaar ook een zestal branden aangestoken heeft.

[00:19:20]

Hier is de man die bij zijn zinnen is nog een vrouw. Dat weten we niet, maar moet sowieso is aangestoken hoor. Zeker na de brand aan. Het kan niet dat Ignace op vijf verschillende plaatsen met een tussenvorm van een paar honderd meter. De tussenafstand van een paar honderd meter dat die gaan branden na een spontane ontbranding kan dus ergens zeker nu niet op. Misschien wel in augustus al zo door een stukje glas. Die is moni, dus die is aangestoken.

[00:19:51]

De grote brand van afgelopen dagen, twee dagen na de andere brand. Dat was eigenlijk een wat hier ecoboni huis noemen. De herders die bepaalde delen van de berg afbranden om dan de schapen dan het jaar nadien te laten grazen. Dat is gemotoriseerd. Normaal gezien omkadert, maar deze was uit de hand gelopen zijn door de wind en de weersomstandigheden heel droog en die is uit de hand gelopen. En ook dat is nog te begrijpen.

[00:20:20]

En Balliauw, maar wat ze dan wegbranden zijn niet bomen.

[00:20:23]

Maar dat zijn de bosjes of de bomen. Die bomen hierbij hebben groene eiken. Dat zijn de bomen die meestal op die hoogte staan. Die herstellen. Na een jaar zie je niets meer doen aan die bomen, die herstellen gewoon en de bosjes zijn inderdaad weggebrand. En dan is dat weer gras die kan groeien. Voor de eigenaar ga je voor de geiten en schapen, dus dat kan met de mond die ik wel zelf is, is bebost. Daar lopen geen geiten en schapen uit, dus die is aangestoken volgens mij.

[00:20:53]

Ik ben 100 procent zeker van kan. Niet dat dat zo maar eens spontaan gaat ontbranden in februari. En dat is bijzonder jammer, want heel dicht tegen een ramp gestaan. Angstaanjagend verhaal, toch wel over vuur. Dan nadert BIJHUIZEN dan. Straten helpen te branden in natuur kan zo overweldigend zijn, behalve misschien Nederland, dat ook steeds meer helaas. Qua stortregen zijn. Vuur hier kan je er maar mee te leven, weet je een mafkees die een sigaret weggooit of misschien kwaad en zin heeft?

[00:21:47]

Zegt Express. Alles gaat gewoon keer gaan en er wel één groot bos is het drogers, de. Toch niet te doen, lijkt mij. Doodging lijkt me dat zo. Te leven met vuur.

[00:22:15]

Nog zes krijgt nog zeven maanden gooiden mag eten, maar voordat we gaan eten met onze Belgische kok Jo, waarover we uitgebreid vertellen in de volgende etappe, belden we nog even met Mathias, een Franse jongen met een Nederlandse moeder die in de Cevennen is opgegroeid. Want leven omringd door vuur is één ding, maar werk omringd door vuur is nog wat anders. En Mathias? Die zat jarenlang bij de vrijwillige brandweer in Lyrica. Robert, die deze week met Jerry zijn zoons wil spreken.

[00:22:54]

Want jij bent.

[00:22:55]

Je hebt jaren bij de vrijwillige brandweer gezeten, toch in Frankrijk bijna Panaria werknemers dat in Libie of in een klein plaatsje vlakbij de Montego.

[00:23:07]

Dan hebben we het over willen hebben eigenlijk. Maar de vraag is van hoe is het nou om te werken in het vuur van vuur?

[00:23:16]

Ook het vuur met kleine kleine brandweermannen, het niet heel gevaarlijk of sowie? Dan heb je niet hele hoge vlammen, waardoor je in grote bloedbanden omdat dit wel heel indrukwekkend, heel groot vuur op je af en ook heel vaak niet eens mee naar zo'n bos.

[00:23:44]

Want want sta je daar dan en met een spuit?

[00:23:47]

Of het hangt ook vanaf jij manieren? Met de brandweer wijdde de man, die vaak bescherming voor een huis of een aantal plek op het vuur, daar niet open aan. Omdat het vaak heel moeilijk uit te komen op een vuur te winnen, moet je vaak met de viertalige heel veel doen.

[00:24:18]

Zijn naam is een moeilijk. Omdat je geen wet hebt vaak of heel peilde de mijnen lopen. Je moet wel denken dat je hebt horen pakken en ook tegen het vuurtje stoken. Wel, wat is heel heet voor jou? En je hebt ook die al die brandblussers juist nodig. Dit ook van 30 kilo mee te nemen. En afstand. Je kan niet. Je kunt bepaalde afstanden doen. Misschien hooguit. Bij de 400 meter kan je komen of meer een speciale bang worden naar Vechmaal, maar zeker niet niet speciaal.

[00:24:59]

Heel ver komen dit de. Bepaalde weet dat hier werk van goed nadenken hoe het vuur gaat worden, het vuur doet en met de wind mee of niet met de wind mee.

[00:25:18]

En ben je immers bang geweest. Na op eigen naam niet bang, maar ik heb wel één keer meer verkeer op een hele grote vuur en dat ik een beetje waarde. Een beetje een baas die niet die niet veldbed. Waar de maya de gin een beetje te snel voor moesten doen eigenlijk. En in Menen waren we tussen de hele grote Heuff Boonen die tegen elkaar kwamen. Links en rechts flamme van de kop, bijna 30 meter hoog, 30 meter. En ja, je hebt die edele boom in de fik boven een van die grote bomen op die weten dat naaldbomen.

[00:26:10]

En dat klikte heel goed en heel snel. En dus zijn de hoge vlammen het hart boven die boom uit een. De speciale werd er verbleking moment in het over die palette moest een man een wandelpad beschermen dat het niet over die wandelpad ging. Naya meenemen komen die vlammen helemaal over die wandelpad en heel veel hebben. Herman We hebben twee verschillende kleren voor de vuur. Een lichtje voor juist de bodem brandt met het veel langer duurt dan vuur in een huis.

[00:26:50]

En het is minder warm wanneer naar huis te. Je hebt niet zoveel bescherming nodig, maar je hebt ook de deur uit. En ook een stevige bak die heel goed tegen heette en die er toevallig mee met een paar anderen. Ook wij moesten er één van tegen die vuur vechten doet ik nog. Ik ben aan de andere kant van het paardje, het Tuco rennen naar die andere Madoera, vol door vlammen heen rennen dat je wel gevoel. Een hele vreemde gevoel van ik ben nu aan het rennen, gewoon in een vlam.

[00:27:21]

Je mag niet bang zeggen het. Je beseft eigenlijk je niet bang, maar het is wel euh, ja, je schrikt er wel een beetje van, maar ik word er niet één van. Voor jou kan het wel spannend, maar ik ben. Ik ben naar de brandweer omdat ik uren voor het vuur van vuur houden.

[00:27:44]

Dat is wel nodig als je dertig meter hoge vlammen wil trotseren en een beetje dapper zijn natuurlijk. Dat vergeet Matthys eigenlijk te vertellen. Tot slot van deze etappe gaan we op zoek naar een andere dappere jongeman. Thomas Flavie, die heeft geholpen bij het blussen van een brand in februari. Hij werkt bij het skistation op de top van de Mont. We zijn aangekomen bij Thomas Clavier. Hij is de beheerder van het skistation. Een beetje zenuwachtig en ik kan niet goed te laat komen.

[00:28:10]

We zijn iets te laat. Waren altijd. We zijn niet te water, maar dat is typisch Frans.

[00:28:17]

Ik had geen plaatje van de jongen. Dan zat een jongen het kantoor te werken. Die was bellen, dus ik wacht even buiten en de jongens 0 10 minuten kwamen de bellen. Maar in plaats van een buitenkomt om te zeggen dat hij geen Thoma flauwviel is en ons naar een goeie kansen zaten te wachten.

[00:28:33]

Qazi moet Aretha Franklin maar misschien nog iets ver zoeken. We hoorden net dat een schaap op de achtergrond was. Wel leuk om te horen en te zien. Echt. Vandaag zijn gaasje van 9, dan het bureau jpc.

[00:29:02]

De mensen bellen. Is het Franse woord voor geduld. Passions heel goed. Geduld was al even nodig.

[00:29:13]

Of eigenlijk? Excuses waren nodig aan deze Fransman en aan alle andere mensen die meeluisteren met deze podcast, want de Fransman was niet te laat.

[00:29:23]

Nee, wij stonden gewoon op de verkeerde plek bij het skistation, maar hij wilde ons ontmoeten bij het vuur, wat eigenlijk ook wel logisch is. Ze zijn daar snel heen gereden en zijn nu naar hem op zoek. Het is vandaag een winderig dagje op de Mont Blanc. Zij zien en horen en gaan op zoek naar. Waarhij is. Het is echt een fantastisch uitzicht, vandaag zien we het doel liggen, maar in de verte staat de bonte, mistige verrijden voor de echte fan tas tisch.

[00:30:08]

Maar daarnaast staat nog even iets te repareren.

[00:30:14]

Zo zie je hoe zie je? Kan je je cardiale leven willen vullen? Je voelt Buyckx blikken. We lopen even met hem naar de zijkant van het restaurant. Boven op de wand ook wel, want hij werkt voor het skistation en voor het restaurant. En Uhm. Hij was hier dus met het vuur in februari, maar nu naar de rand en gaat die laten zien hoe of wat adaptation is.

[00:30:46]

Zolang niet Amblin, geen baas van de weekkrant wat je spelbeurt al? Hij vertelde dat ie hier was op die dag en dat ie bij het skiseizoen was en dat ze rook zagen en dat ze eerst dachten ja, misschien is het een rage. En dat de herder zeg maar boshuis wegbranden. Maar het was wel heel veel. En hij dacht daar gaan toch even kijken. Hij zei tegen de collega Kom gaan kijken. En toen kwam de hierboven. En toen zag die van het was dat grote vuurtje echt een foto gemaakt en naar de burgemeester gestuurd.

[00:31:11]

Van Jo is het inclusief is dit aardige stoken, maar dat is een beetje uit de hand gelopen. En aan de andere kant van de berg vertelt die was wel een bewijze op de Col de la Lizette. En ja, daar was de brandweer ook bij in de Brandwijk toen zeg maar ja, is er aan de andere kant gekomen en toen is de hele proces in gang gekomen. Is de brandweer vanuit verschillende dorpen uit de omgeving hierheen gekomen, maar probleem was dat het zich maar op een hele steile berg was.

[00:31:36]

En het kwam naar het bos waar alle bomen geplant werden. Zeg maar ver voor de voor de herbebossing. En euh, hoor je dat? Euh, en dat is een heel moeilijk stuk om om te blussen.

[00:31:49]

En Thomas ook kwamen echt wel honderd brandweermannen eerder aankomen en misschien ook een soort van grindpad lopen. Dus ze konden wel een stukje naar beneden ruimen tot aan het vuur. En daar liep het stel naar beneden en moesten ze lopend te werk met flessen op de schouders. Hij vertelde dat dat ze echt mazzel hebben gehad met met het vuur. Nou ja, mazzel hè. Het was een groot vuur, maar hij vertelt dat ie. En dat het mistig was. Zoals wel vaker gebeurt hier gelukkig in ieder geval in dit geval.

[00:32:13]

Uhm, en en en vochtig was dus dat dat wel echt heeft geholpen. Maar toch heeft het nog 48 uur, zijn die 48 tot 72 uur tot 3 dagen 2 tot 3 dagen geduurd voordat ze het echt helemaal controle hadden. Je boven alles zit vrij snel onder controle en de volgende dag draaide de wind ook richting het dal. Dus dat het vuur werd omgekeerd zeg maar werd teruggestuurd naar het dal. En daar is het redelijk makkelijk onder controle kunnen houden.

[00:32:36]

Maar ja, wel de hele tijd Servier en bezig blijft met helicopters om te doen om te zorgen. Het is net als met een veenbrand in Nederland dat je je moet niet kleine Brantjes overhebben, want het flikt zo weer en dan begin je weer gewoon weer opnieuw. In een roze wolk. Doe Je luistert naar de vierde etappe van De Cycliste, een podcast van het idee. Gemaakt door Kees Graveland en Jerry Heieinde.

[00:33:19]

De muziek die hoorde is van de Franse zangers Koen en André Mindelo. De podcast is afgemixt of Noterman. Volgende keer gaan we aan tafel bij de Belgische communio, want die hard fietsen moet naast rusten ook goed eten. Maar wat eten ze hier in de regio eigenlijk? Wat zijn de specialiteiten? Jo kookt een driegangenmenu voor ons en zijn gasten met alles erop en eraan, inclusief lokale wijn uit zijn wijnkelder. Of moet ik zeggen wijn vat? Ondertussen bezoekt Kaas een lokale markt en hij gaat op zoek naar de specialiteiten die daar te vinden zijn.

[00:34:10]

Deurne. Seule uno Roozen. Prevent zal zo.