Transcribe your podcast
[00:00:02]

Yo! Hoe zal Dennis hier van zeerecht minstens c. Hij moet je luisteren. Je kan hier wel elf vragen op hangen dat we lekkere warme spullen hebben voor op de fiets. En die gasten zullen wel roepen dat je lekker op de fiets moet springen. Maar weet je wat je eigenlijk moet doen? Gewoon een keertje lekker niet fietsen. Ga jij nou eens lekker op de bank hangen met je nieuwe warme onderschrift joggingbroek en je dikke warme olie? Alles lekker los die tas toch?

[00:00:26]

Boeit jou het nou lekker liefst slow? Ja toch? En vergeet de nieuwe Maurienne sokken niet. Die staan ook online te spelen en je weet wat ze zeggen over Maurienne sokken je schwedt like. Het Donche met Lanckman. Lang verhaal kort. Er staat weer een hele zwik nieuwe spullen myShopi, Okay en Fun Mini 2 Praatjesmakers. En neem even een kijkje op zeerecht pitches. Dat is SRV puntenzege lade.

[00:00:52]

Als er niet Joop die zij. De fiets, de fiets. En verder niets. Nou, wij gaan verder het leven op, maar vooral het naast de fiets. Dit is de lift slow ride vuist postkamer. In een moderne staat swingende in G.P.

[00:01:06]

Zaal zingen in Hajj de herwint en zijn Lenne in mei 2011 een zonovergoten dag in de Giro. Maar over de koers ligt een dikke grijze mist. Zo ook over de gemoedstoestand van de commentatoren van dienst Vannieuwkerke en Schotte. Ze praten zachtjes, niet Belgisch zacht, maar teneergeslagen zacht. Twee dagen eerder, in de afdaling van de Passo del Bocco, verongelukte Wouter Weylandt. Hij overleed ter plekke en liet zijn vijf maanden zwangere vrouw achter. De Giro is in shock, maar gaat verder over dat prachtige witte wegen die dag naar het hemelse Orvieto.

[00:01:45]

Het kan de twee niet bekoren. Ook deze etappe volgen de valpartijen elkaar op school te kijk om met tegenzin, maar deze ellende zorgt voor nog minder moraal. Ik heb geen zin om te zeggen dat dit een mooie etappes, zegt zijn collega. Ik krijg een heel wrang gevoel van deze etappe, antwoordt Renaat. Het lijkt niet meer goed te komen, maar ondertussen is het koers 20 van de meet. Een Fransman piept weg. Weet je stiekem? De Nederlander sluipt mee nog stiekem, maar handel onder in de beugels mag geen verder gaan, lijkt nog.

[00:02:14]

Dan lijkt die toch te versnellen. Al is het versnellen van het traagste soort. Alsof die heel langzaam heel hard gaat. En met de versnelling van de Nederlanders schakelt ook de stem in de cabine in een andere versnelling dan toch. Het is koers dertien van de meet valpartij. Renner levensloze op de grond. Ploegleider in paniek. Het gemoed van het duo valt weer terug in de plooi. Teneergeslagen, klaar. Maar vooraan vervolgt de onverschrokken Nederlander zijn weg. Hij is los als dat vol te gaan had.

[00:02:43]

Zouden Harren Khiter dan toch redden op die laatste klim? Langzaam maar doeltreffend baantje, opgetogen hij, die pas bij spannende koers zich weer een weg naar boven in de gemoedstoestand van de twee. Het is de ingetogen opwinding van een voetballer die tegen zijn oude ploeg scoort. Het zit erin, maar het mag er niet uit. Dat kan er niet uit. Het pak jaagt, valt stil en wordt gepokerd. De Nederlander России het niet. De Nederlander behoort achter hem de laatste stuipen van de renners uit een andere tijd.

[00:03:09]

Ze zijn te laat. Zelfs de twee Belgen kunnen nu hun opwinding niet meer onderdrukken. Na een bloedstollende finale komt de Nederlander, een Fries, als eerste over de meet. Zijn handen gaan in de lucht. Ineens wordt een zwarte rouwband om zijn arm zichtbaar. Pieter Weening, de Fries. Hij wint zijn historisch serie Giro rit in stijl. De gemoedstoestand van Renaat komt tot een voor die dag ongekende apotheose. Hij zegt het echt in het Vlaamse Friesland op.

[00:03:38]

Het is de hoogste tijd voor je welverdiende portie wieler gebabbel. My name is Stefan Bolt en tegenover mij zit ie. Laurens ten Dam. Ja kijk nog herinneren.

[00:03:48]

Ja, ik zit tegen. Waar zat ik toen? Weet je wel waar ik gok dat ik euh 2011? Ja, hoogtestage jaar bij Gala. Nou ja, ik. Ik ging. Ik reed dit jaar wel de Tour, maar ik deed dit jaar niks met een hoogtestage.

[00:04:00]

Ik heb toen euh euh. Volgens mij de Ronde van Zwitserland. Euh, dat soort wedstrijden was ik aandraaien, zeg maar een vrouw. Dat was dan wel eerder deze week. Volgens mij was ik thuis, maar ik kan het me niet voor de geest halen. Maar ik weet je reden ook in Rossana toch? Pieter? Ja ja, ik. Ik was met een ploegwagen. Ik weet nog wel met een ploeg waar we heel trots op het rollen. Waarschijnlijk zat ik daar zat ik met elkaar praten ergens ofzo.

[00:04:24]

Waarschijnlijk heb je gewoon op de Sierra Nevada gezeten. Nee, dat was in 2010 voor altijd gelijk een autistische relativity. Maar ik ben vijf keer meer, vijf keer per jaar, drie weken op een datingsite. In 2010. Juist in 2000. Ik weet nog. In 2001 was het mislukt. Toen was ik weer omhoog. Toen viel ik uit Zwitserland en toen heb ik het. De 11, 12 en 13 heb ik dat niet meer gedaan. Toen wilde ik eigenlijk niet meer op hoogte en dat hoeft natuurlijk niet.

[00:04:49]

Dus ik weet zeker dat ik niet op hoogte zult me ergens op een koers met de ploeg, want de Giro reed ik niet in elf. Waar zijn we? Woorden normaal eventjes in het onvervalste. Euh ja. Gooit een mengeling van van Belgisch en Vriesland. Sommigen noemen. Waar zijn we? We zijn in euh, in Neerharen officiëel benk Neerharen. In Neerharen. Ja, in t huis van Pieter. Pieter Weening naar. We zijn. We zijn hier naartoe gekaart om euh.

[00:05:16]

Nou ja euh rijke carrière te bespreken denk ik zo. Het euh, met her en der euh. Mooie verhalen dus. Welkom in de podcast. Dank je wel.

[00:05:26]

Dank je wel. Hebben jullie trouwens wel het formulier ingevuld bij de geren en bij de grens geleverd? Of gewoon illegaal de grens overgestoken en zelfs stiekem gezet?

[00:05:34]

Ja, ik had wel een beetje kwam een billetjes. Denk je ze wat de reden? Wel, het stukje snelweg de grens over is niet te Kleitse. Ik denk ze zullen we zullen je Tournier fuiken rijden? Hoeveel meter van de grens zitten we hier?

[00:05:44]

A Kwam cvwa meters. Euh ja, je moet hier aneke de Maas over. En ja, de masire. Een paar honderd meter vandaan dus in principe. Euh, hemelsbreed denk ik.

[00:05:55]

Nog geen kilometer van Nederland naar Havinga vink in de in de veilige marge van de Mayte moreel bezwaar.

[00:06:02]

Zolang je nog gewoon op Vodafone is, is niks maken. De wereld van KPN, Digitenne en huisorden zijn gewoon Nederlandse televisie, dus niks aan de hand.

[00:06:13]

Hoe? Ehm euh, hoe kom je hier terecht? Nou ja, het is eigenlijk al in het begin van mijn carrière, zeg maar duidelijk dat dat dat bij Rabobank dat eigenlijk wel een beetje op gehamerd werd. Zeg maar begin jaren 2000. Van de boeken geen vluchten van naar Amsterdam. Het is allemaal vannacht Brussel. En euh, nou ja, dus.

[00:06:32]

Eerst heb ik in 2004 denk ik een jaartje in Valkenburg gezeten en nog wel eens sorry.

[00:06:39]

Misschien al wel eerder denk ik of niet nee 2003/2004. Zoiets? Ja, daar heb ik daar een jaartje gezeten en zeg dan met Bernhard Kohl in mijn huis heb ik eens een keer met Bernhard Kohl heb ik ja.

[00:06:50]

Ik ging wel regelmatig terug naar Friesland hoor.

[00:06:52]

Bij Dat was zo een hele goeie gast om mee om te gaan.

[00:06:56]

Maar de Oostenrijker moest ook gewoon in me in Valkenburg wonen. Maar in Oostenrijk kon je echt niet goed weg om te kijken naar waar. Waar gaan we dan graag? Een lange haven waar ze even terug en dan we niet geïnteresseerd. Rabo zei al dat Rabo en anti-spam de was.

[00:07:13]

Dat was gewoon tweaker vanaf Brussel. Jammer dat deze overweging. Nou ja, dat niet.

[00:07:17]

Het is gewoon makkelijker. Denk om alle renners vanaf Brussel te laten vliegen later. Later waren werden ze daar wel makkelijker in ook. Ja, eigenlijk al twee, drie jaar later dan een hoop.

[00:07:26]

Maar denk ik wel toen toen. Toen ik er nog bij kwam dat het echt nog wel wat oude regime was, zeg maar.

[00:07:32]

Het is echt zo. Dit is het. En euh. En zo gaan we doen. En uh, en sowieso veel beter voor jou om het zuiden van land te wonen. En in het laatste amateur jaar MoneYou, zeg maar in Valkenburg toch zeker? Nee, nee, nee. Nee, nee, nee, nee. Eerst eerste, profjaren eerste laatste amateur.

[00:07:47]

Ja, zat ik ook nog al altijd in Friesland, maar ik was wel heel vaak bij jou. En daarna? Ja, we hadden al lang had een antikraak planten. Hier in Heerlen, Maastricht en vermaarde antikraak een eigen bed aan. Gewoon, zeggen ze lachend. In mijn beleving woonde die al heel lang. Maar dat is wel helemaal opgeknapt. Dat pantalons zo mooi geworden.

[00:08:09]

We gaan we gaan wie die hele die tijd gaan we zeker bespreken. En ook nu, want jij bent nu uh, hoe? Hoelang ben je niet gestopt? Euh, een maand? Ja ja, dit is echt.

[00:08:18]

Euh, het is ook goedkoper hoeveel je dagen in het zwarte gat. Hoe is het daar? Ja, hoe doen?

[00:08:24]

Ja. Nou ja. Ja. Nee nee. Uh. Ik heb er euh. Gelukkige afkloppen. Ik heb er totaal geen last van.

[00:08:31]

Zo kom je ook niet over. Nee maar nee. Maar ik heb.

[00:08:34]

Ik heb. Ik heb nog geen last van. Ik heb mijn carrière zo lang gerekt dat ik euh. Dat ik nu stop. Dat ik echt wel eigenlijk ook al blij ben dat ik er vanaf ben en dat ik ook niet uh, niet heel veel meer gefietst heb zeg maar.

[00:08:46]

Ik heb wel altijd mooi weer een stap op de fiets nog wel op. Maar ik heb ook niet meer die druif. Zeg maar dat ik zeg wat ik ga nou 100 kilometer fietsen ofzo. Dus ik ik denk dat het zo lang gerekt heb dat ik er echt wel dat er voor mij echt wel gewoon genoeg is geweest.

[00:08:58]

Een natuurlijke dood gestorven. Nou ja, maar ik heb. Ik heb het wel altijd geprobeerd.

[00:09:02]

Zeg maar omdat alles voor mijn doen. Misschien voor een ander niet. Maar veel van wat in mijn Margie lag. Wat ik dacht wat goed was heb ik heb ik het honderd procent gedaan zeg maar.

[00:09:10]

En euh. Uhm.

[00:09:13]

Nou ja, dus op het blikken merk je ook gewoon van ja, je wordt wel oude. Ik heb wel euh, zelfs bij Ron Paul dat ik altijd mijn uitslagen nog. Maar ja, zo'n klote jaarlijks afgelopen jaar. Dat heeft mij gewoon de das om gedaan. En ook Kroon ook wel. Qua moraal ook wel zeg maar. Dus uh, wat is de laatste keer dat je dat je een ritje heb gemaakt?

[00:09:29]

Deze week of. Uhm, deze week? Nee, deze week nog niet. Ja, we zijn nog maar sinds dinsdag. Nee, maar ik heb vandaag wel een uur hardlopen. Ja, ja, ja, dat doe ik wel. Ik blijf wel bezig door van alles en nog wat wandelen. Ik fiets een paar keer in de week, maar ik. De langste rit is niet meer euh. Langer dan twee en een half uur geweest. Of twee uur en een kwartier, maar wel keihard.

[00:09:50]

Je komt wel door Limburg heen, maar dikt dat de gemiddelde Nederlander nog wel harder dan bij anderen staat nog op agenda.

[00:09:56]

Is dit mooie techno? Maar is het? Is dat iets wat? Dat zit gewoon in je systeem gaan als je op de fiets zit, dan is het gewoon gas geven. Nee, ook niet.

[00:10:06]

Niet niet, niet. Euh, niet zoals het was, maar harder. Maar als ik als ik met met iemand te fietsen ben er pas ik me nu aan dat ik vroeger misschien niet maar maar.

[00:10:14]

1. Ja, maar als ik alleen ben dan.

[00:10:18]

Dan stap ik inderdaad nog steeds door en probeer ik altijd nog die begrippen gewoon buitenband omhoog te begeven.

[00:10:25]

Maar dat is ook Pieter. Wij hebben ooit een keer bij Rabobank ook zo'n persoonlijkheidstest gehad van Pieter Murphy. Maar weet u wel. En dan kwam n action types ex-aequo en Pieter kwam er ook uit. Dat weet u goed was a. En wat ben jij? Waar ben je? Pieter kwam er uit als een vakman. Ik ben er laatst nog een keer in terug gedoken, want met Michel Butter was daar mee bezig. En dat is eigenlijk verkloot sport.

[00:10:47]

Vinden ze dat eigenlijk de meest ideale type?

[00:10:50]

En dat is iemand die die doet wat hij moet doen. Maar hij doet ook niet meer om zich beter te voelen ofzo. Maar ook niet te weinig. Maar hij doet precies wat moet en wat nou, wat ie net al aangeeft, wat die denkt, wat goed is. Ja en euh, dat is Piet. Nou ja, ik voel er veel overgave. Ja. En als Koos Moerenhout en Belta moet het goed zijn op het WK. Dan heeft je goed op elkaar.

[00:11:10]

Dus dan moet ie wel m a of twee maanden van tevoren effe waarschuwen, want ik ga je selecteren en dan is ie groen. En dan wordt ie geïnterviewd naar de dingen mobiele N-VA-lid. En je hebt niet uitgereden. En dan kijk je maanden. Interesseert me toch geen reet uitdraaien? Als je uitdraait hebben hun werk niet goed gedaan. Nou ja, dat is ook zo.

[00:11:27]

Kijk, ik heb er uh, ik dik. Ja, ik heb. Ik ben er wel vaker van mening.

[00:11:31]

Uh uh, als je eenentwintigste of tweeëntwintigste in een klassement wordt dat doet doet geen ene reet.

[00:11:39]

Da da da da. Daar heb je gewoon niks. Ik zeg altijd maar één ding enkele cijfers die tellen en buiten de top tien telt gewoon helemaal niks meer. Dus 1 tot en met 10 is klaar. En als ie nou twaalfde of 85ste wordt, dat maakt geen reet uit.

[00:11:50]

Verder kijken ook hier naar uitslag. Nee, nee, nee, nee, nee nee. Maakt mij op de derde pagina van Gugel gaat zoek.

[00:11:58]

Maar als ik zoals de laatste jaren bij Roompot bijvoorbeeld ook uhm ja dan dan zocht ik gewoon een moment mijn momenten uit.

[00:12:06]

En euh ja, als we dan in een Ronde van Zwitserland zaten ofzo. Kon ik ook gerust als 100 85ste over de streep komen. Maar daar maak ik me dan ook niet druk over. Maar ja, daar zitten we wel van. O ja, zal die wel goed zijn? Zal dit wel goed zijn? Ja, de dag daarop gewoon in ontsnappingen. En pats h dan? Nou nee. En dan? Dan lach je ze allemaal uit van al die gasten die je als twintigste twintigste over de streep zijn gekomen en zich helemaal als een citroen te hebben laten uitknijpen.

[00:12:27]

Maar ja, wat als moment daar is en ze zijn. En ze zijn. Nou ja, dan had ik voor mezelf altijd wel.

[00:12:32]

Had ik altijd wel voor mezelf het idee van ja. BAM Nannan. Dan probeer ik m te pakken, zeg maar.

[00:12:36]

Nou ja, nou dat is wel ja gelukt. Klaar?

[00:12:41]

Ja, ik dertien keer. Zelfs hier in je carrière kwamen we achter. Nog heel even de inleidende beschietingen, want we gaan dit is twee seconden te gaan trouwen.

[00:12:48]

Ja, dus toch blijf je hier altijd wonen. Nee, nee, nee. Nee, nee, ja, ik heb die zich wel naar mijn zin.

[00:12:55]

Maar ja, uhm ja, als het de tijd toch gekomen is zeg maar ja ik bedoel, dan kan je misschien toch beter de richting die je route richting je route gaan.

[00:13:05]

Kan niet anders vaststellen, maar ik krijg het niet. Nee maar Pieter, ik zoals ik Pieter ken kent weet je.

[00:13:10]

Ik denk dat er zelfs bij de amateurs al cup bij de amateurs zijn via pro ploegmaat geweest, maar dat ik hier antikraak woon en dat die zei je dat zo? We hebben me altijd herinnerd als jij. Als ik toch na mijn carrière een keer bosachtig boswachter kan worden op Vlieland. Dat zouden we erg ver. Dus dat geeft wel aan hoe. Euh, ik. Ik weet nu las ik laatst van de D. Dat ambieer je niet meer.

[00:13:35]

Zeg maar als het mocht en mocht dat voorbijkomen zou ik er nog steeds wel wil hoor. Partnerscholen ja, spartelend schudden, want dat is volgens mij in Friesland best wel gemiddeld. Baete Maar dat lijkt me toch gewoon een schitterend baantje. Rijke ik denk dat je beter boswachter kan zijn dan een hele dag op kantoor zitten.

[00:13:51]

Dat geeft wel weer aan wat voor buiten mensen. Wij hebben nog wel wat ideeën over waar je dat baantje mee zouden kunnen combineren. Kleine klieft voor voor de rest van de podcast. Uhm Protocol schrijft voor dat wij zeggen wat we drinken en wij drinken niet alleen. De wijn is zo dicht, stelt de wijn is nog dicht. Die gaan we zo zo. Ik had dus altijd deze fles. Ik denk dat hier al vanaf 2007 in maar mijn huis stond.

[00:14:16]

Hij was voor de helft leeg dat ik kwam. Lauwe heeft een groene fles met euh, met de letter Friesche Vlag, met Fry's waar de pompen blijven? Ja, en dat is. Hij was halfleeg. Dus Pieter was in het begin hebben we redelijk wat gedaan. Maar toen ging ik naar Amerika en pikte diegene die die ging bij rompboerderij of bij Orica rijden. Zagen we elkaar wat minder? Wat is het echte Friese Beerenburg? En nou ja, wist ik veel werk aan die fles.

[00:14:40]

Kwam hij in mijn hoofd? Dacht ik altijd van ja, die staat die niet. Die heb ik ook altijd gewoon in mijn café gestaan. Als Pieter komt, heb ik werk. Ik kende mijn café niet anders dan met dat flenzen. Op dat Billy castte lijkt het dus uit het kerstpakket bij zijn vader.

[00:14:54]

Een vader had een bedrijfje in de Bouwe altijd en die bestelde de dingen altijd rond kerst, zeg maar. Dus euh, nou ja, vol kennissen en euh, nou ja en werknemers. En dan gaat het dus altijd zo na zo'n flesje cadeau. Dus die fles, die komt er gewoon eigenlijk bij ons vandaan. Wat onze eigen fles? Het is gewoon een sigaar uit eigen doos. Vanaf 14 jaar. Op alles wel redelijk. Ik vroeg bedrijf Weening. Bedankt!

[00:15:20]

Daar zit nog een laag in. Die maken we soldaat. En als plan B hebben wij hier staan. Lau jij euh. Jij hebt hem voor. Ja dit was er vanaf. Vanaf nu moet jij maar weinig mee gaan nemen. Dit was zijn laatste groeifase.

[00:15:33]

Ik ben ook leeg. Heeft dus een brunello uit de kopgroep waarin de kopgroep Montalcino misschien wel in de buurt van de witte wegen uit. Mag ik dichtblijven voor die voor die mooie rit in de Giro? Ik denk dat het echt P.W. Daar vandaan komt. Hij mag dicht blijven, maar dat gaat me niet gebeuren. Euh, het is toch Brunello uit de kopgroep dood? Pieter We wij willen een miswijn met beide voordelen hebben wij dus. En uhm een pakket samengesteld.

[00:16:01]

Nu hebben we twee opties een pakket zit al een mooie wijn in wat tijdens de Giro hadden we nog een pakket waar deze in zat en is dat allemaal Italiaanse mooie mooie wijn erbij? Dit is de Brunello en daar schrijft onze vriendin Ester van Wijn voordeel over.

[00:16:14]

Als Barolo de koning van Italië is, dan is Brunello zijn koningin een heerlijke wijn gemaakt van 100 procent sangiovese. Door zijn houten rijping van 30 maanden heeft ie een unieke en verfijnde smaak. Heerlijk om nu al te drinken en als u nog even weg legt wordt ie er allemaal beter van. Wij leggen helemaal niks weg. Mocht je me nog willen hebben. Hij is nog beschikbaar en ik die kopgroep. Want wij dachten dat ie uitverkocht was en dat was de eerste ook.

[00:16:40]

Maar hij is er weer alleen. Ik krijg geen korting als je korting wil en dat wil je. Ga je nu even naar bijvoorbeeld punctueel lees Lisle rijdt vast nat. Pak je de ofzoiets indo's krijg je 40 procent korting.

[00:16:49]

Zullen we Pieter ook m v? Ben jij eigenlijk mijn man ooit? Ik was al een eindje. Daar gaan we jou die opties inblikken. Dat is geen wijntje bij zijn laatste wijntje. Echt goed. Krijgen we boze mails? Dit is waar. Dus ook zullen we introduceren? Ja, want normaal doen we dat pas na drie kwartier. Zakelijke contacten kreeg ook kritiek op. Dat moeten we iets eerder gaan doen. Gaan we bij T-Mobile een beetje gek als je je gasten introduceert terwijl jou allemaal gesprekken met mij voert?

[00:17:17]

Pieter Weening Harkema, 5 april 81 is één jaar. Een jaar jonger dan zes maanden reed van negenennegentig tot twaalf bij de ploegen van Rabobank. Prof. Vanaf 2004 boekte zijn eerste profjaar al overwinningen in kleine wedstrijden en reed bovendien de Ronde van Spanje uit. Vanaf 2012 vier seizoenen voor de Australische ploeg Orica-GreenEdge, dat in 16 over naar het Team Roompot Oranje Peloton reed in 2020. Warmtenetten leven over zijn laatste seizoen bij Trek-Segafredo, goed voor dertien zeges als prof.

[00:17:50]

Won klassementen in de Ronde van Noorwegen en Polen, won twee etappes maar liefst in de Giro en was met zijn etappezege in de achtste etappe van de Ronde van Frankrijk 2005 negen jaar lang de laatste Nederlander die in etappes won. In de Ronde van Frankrijk, want toen kwam Lars Boom, Lars Boom euh, wielrenner van het jaar, in 2005 ook nog Pieter Weening. Welke naam in een podcast?

[00:18:14]

Ja, dank je. Wat denk je als je dit allemaal zo hoort? We blij dat mee.

[00:18:21]

Dat is altijd een hele hele mooie periode geweest. Ik heb fietsen altijd heel leuk gevonden. En euh ja, mocht ik nou ja.

[00:18:29]

Mocht ik weer twintig jaar terug in de tijd zijn, had ik er precies hetzelfde tegen dat ze nooit. Nou ja, precies dus. Ik had precies hetzelfde weer gedaan. En euh. Nou, het is gewoon een hele mooie tijd geweest. Dus ik ben blij dat ik die kans heb gehad en dat er ook talent voor heb gehad.

[00:18:42]

Ja, zo is teruggaan in die tijd Rabo 2005. Je trekt naar de Tour met Rasmussen, Menchov, Dekker, Boogerd en de vierentwintigjarige broekie uit Friesland. Hoe?

[00:18:58]

Euh. Hoe was dat? Wat WA lak betreft is heel concreet te formuleren. Wie was de baas toen in het team in het team? Wie was de baas? Uhm. Moet je ook even denken, want na de thee ging eigenlijk een om. Het ging er namelijk om een Mensjov een goed klassement te laten draaien. UM Boogerd was wel de man van het team, zeg maar Menchov die. Dat was gewoon een unn, een stille, verlegen jongen zeg maar.

[00:19:26]

En euh, en ze. Dat was volgens mij zijn eerste jaar bij de ploeg ook.

[00:19:29]

Uhm, maar dan ging eigenlijk alles moest daarvoor wijken zeg maar. En uhm. Maar ja, uiteindelijk Rasmussen die rijdt als een tierelier door de bergen die je die ugja daar was.

[00:19:41]

Ja, we hadden gewoon een hele sterke ploeg in de breedte ook. En euh. Nou ja, ze. Ik kan me nog herinneren voor die eerste dagen dat we dat we dan een ploegentijdrit moesten rijden en Frans. Die was dus Frans en Frans Maassen.

[00:19:53]

Die was er zo druk mee bezig van de oppassen. Laat je nu dat je niet lost en je hebt de oude daarna. Dat gaat zwaar worden.

[00:20:01]

En euh ja, dan zit je natuurlijk ploegentijdritten. Heb je altijd een beetje angst? Ook al ben je een van de beteren, heb je altijd angst, want je weet gewoon dat gaat gewoon pijn doen. En um, maar daar heb ik voor mezelf kan ik ook wel zeggen dat ik altijd wel vrij goed was in ploegentijdritten rijden zeg maar. Want dat heeft gewoon helemaal niks te maken met wat denkt mensen denkt. Mensen denken altijd als een goeie tijden. Tijdrijder bent dan dan.

[00:20:21]

Dan ben je ook goed in. We zetten gewoon acht tijdrijders bij mekaar en dan heb je goed team voor de ploegentijdrit.

[00:20:26]

Maar dat is gewoon helemaal niet zo.

[00:20:28]

Een tijdrijder, die kan gewoon heel lang en zelfs op zijn limiet of richting dus een limiet rijden zeg maar. En dat heel lang volhouden. Maar de kunst van ploegentijdritten rijden is gewoon dat je er net overheen gaat. En als je een wiel komt dat je dik kan herstellen en dan weer een biertje kan doen van een halve minuut een minuut. En dat is heel iets anders dan dan een tijdrit over over die drempel kunnen.

[00:20:46]

Je moet over die drempel en herstellen en herstellen weer. En dat is euh. En dan dat is wat. Euh. Waarom iemand daar wel goed in is er. Maar Francien maakte mij een beetje bang voor. En tuurlijk, iedereen heeft angst en euh. Maar ik voelde me die.

[00:20:59]

Die dag voel ik me echt wel wel gewoon goed. En ik kon ook wel gewoon een mannelijke buurtjes meedoen met die gasten. En euh ja, toen dacht ik me al van Malaya die Touriya op zich. Valt wel mee. Ja, dit kan op zich wel, want het gaat wel. Je keek er naar toe. Geeft u dacht ik wel van al die euh. Die angst verhalen die ik had gehoord, want de veroordeelde had het nergens harder dan in de Tour.

[00:21:16]

Toen dacht ik ook ze kunnen toch niet harder rijden dan twee weken geleden, zegt Mahama. Dat was het was wat te doen. Ze was wel heel hoog niveau, maar toen had ik wel gelijk. Het idee van. Als alles meezit kan je hier wel wat doen zeg maar.

[00:21:30]

Zou meteen die eerste tour. Nou ja, kijk, als je het hebt over over die rit. Ik weet nog precies waar ik Quast, want hij wint wat je wil nemen voor een rit.

[00:21:40]

Jammer dat we elke rit was, dat wil zeggen ja, net voor de rust naar achter, achter achter het eerste weekend, het eerste weekend. Ja, ik was in Maastricht aan wal met Thijs, maar ik had natuurlijk in twee of drie waar we nog proever ploegmaats. Ik bedoel euh. 4 was zijn eerste jaar bij de profs denk ik na mijn eerste jaren ook al. Ik ging naar een kleinere ploeg, dus ook nog bij Shimano Memory kopen. Toen dat jaar en na de Tour was echt ver van mijn bed show.

[00:22:07]

Gewoon ver ver. Ik bedoel mijn grootste koers die ik in de 2 is. 5 7 was misschien de Hessen Rundfahrt of zo weet je wel gewoon. Euh ja. Gewoon anders. Ik was met Tesla winkelen in Maastricht ofzo zei. Het is allemaal wel, maar ik moet nu toch effe in een kroegje. Dus ben ik in een kroegje langs de Maas, op een hoek op een. Stond er aan de zakcomputer een rit winnen. Toen weet je hoe.

[00:22:33]

Dat was gewoon een maat van mij. En hoe precies? En hoe? Ja, dat was wel echt echt heel vet. Dat was een kippenvelmomenten. Zeg maar dat ik daar gewoon in een kroegje. Dat zal ik nooit vergeten. Want wat we waren, zeg maar. Nou ja, ik heb hier volgens mij een uitslag doorgestuurd volgens mij. Transalp was ergens thuis twee of één jaar rare. Weet je nog met Pozzovivo weet je vast nog wel. Komen we nog wel op ja.

[00:22:56]

Maar ja, we waren best wel aan elkaar. Geloof wel dat ik denk van nou als dat been de benen is gemaakt weet je wel. Het zit echt wel wat in, dus dat was voor mij ook wel een momentje van elkaar. Als Pieter het kan. Ja, dan moet ik toch ook wel perse gaan naar huis trainen? Hij is. Wat vandaag voor de helft vroeger bij. Euh ja, maar ik wil nog even die doen.

[00:23:16]

Nee, nee, nee, we gaan uit God. Hoe anders was die tijd 2005 deze naam ook?

[00:23:21]

Weet je wel een beetje gewoon ja. Andreas Klöden werd tweede, dat andere treffen en die. Ik heb wel eens in de intro bij die club na een lang verhaal, maar bij de draadjes van de fietscomputer waren nog een kabo. Ja, dat was die tijd. Dat was die tijd.

[00:23:36]

Ja, dat had ik er dan niet op gekregen om met hartslagmeter en ik druk te maken om bij de start te komen. Ik had ook geen hartslagmeter Bandol, maar ik wou gewoon zien gewoon hoelang ik onderweg was. En dan dat dat ik onderweg niet vergat om te eten en te drinken. Zeg maar dat ik om het half uur of drie kwartier effe wat binnenkregen. Daarvoor had ik het erop zeg maar voor de rest maakte mij niet uit, want je ziet de ronde op 75 kilometer voor de streep.

[00:23:56]

Zie de bordjes al vijfenzeventig 75 kilometer gaan, 50 kilometer te gaan voor je ogen openhouden.

[00:24:02]

Ja, precies dus. Dus even afgezien daarvan wat was dat?

[00:24:06]

Wat? Wat als je nu, als je nou die tijd vergelijkt met. En er zijn natuurlijk honderdduizend dingen die anders waren toen. Maar wat is het eerste wat in je opkomt? Wat toen? Wat is dat? De begeleiding of de manier waarop je trainde? Sfeermaker?

[00:24:17]

Zeker wel, zeker wel? Euh. Eigenlijk eigenlijk om vervoer voor voor de personen, denk ik. Ik ben, maar ik denk Lou ook wel was die was die periode eigenlijk fijner dan dan wat dat wat er nu is zeg maar Recron gewoon kwamen.

[00:24:32]

Hoe? Waar ze allemaal niet zo gemonitord, zeg maar euh. Je kon gewoon thuis zitten en euh, nou ja, dan krijg je een globaal schema wat je kregen jongeren ongeveer mee en dan euh.

[00:24:44]

Dan stond erbij. Euh, je moet de hoge in groen rijden of in oranje rijden. En doe je dat dan de helft van de trainingen en je doet alsof je een paar keer 6 minuten deed dan? Dan is het gewoon Plamen tegenwoordig. Euh, alles wordt via training Pycke.

[00:24:55]

Ik had dat niet eens. Nee. Nou ja, clades, wat je het nieuwste schema bedoelde? Nee, nee, behalve jij ergens ik. Nou ja, mijn schema was bij mijn spreken wat Pieter D. Met die mannen. Nog 10 uur bij de fietsbrug in Lanaken. Als goed doel. En dan gaan we. En dan wat gaan we morgen doen weer? 10.11 is het ook niet wat ze hebben? Of die groepen waren we niet? Nou ja, het was gewoon aan.

[00:25:15]

We vertrekken om 10 uur bij de fietsbrug in Lanaken en dan gingen we het groot verschil. Als je nu twee dagen niet traint, dan hangt er een natuurgebied.

[00:25:23]

En het is allemaal veel, veel meer gemonitord. Want het is een wet waar je vroeger ook veel meer wedstrijden wedstrijddagen. En euh, dat dat er zo te snel wordt. Alles gewoon meer euh. Geproduceerd zeg maar. Euh op bouwhoogte. K hoogtestage.

[00:25:37]

Nou ja, gelijk koersen. Daarna is alles is veel. Je gaat tegenwoordig geen renner meer zien die je die ronde met de Ronde van Luxemburg, Ronde van Zwitserland. Bij wijze van in de Tour van start gaat.

[00:25:47]

En elke wedstrijd is een wedstrijd. En inderdaad. En dat was anders. Vroeger was dat gewoon wel anders.

[00:25:52]

Kon je gewoon gebruikt die in wedstrijden ook als training zijn, maar vroeger trainen in de winter en in het seizoen naar wedstrijden. En ben je uitrusten en losrijden. Koffie drinken, koffie. Wolffers altijd goeie klant aan ons. Hier zijn we regelmatig en we Tsjoektsjisch keken. Raar. Die waren vrij groot. Nou ja, dat is dat is in die tijd de school veranderd en doet het wat met de sfeer.

[00:26:15]

En dan bedoel ik de nieuwe manier van wielrennen benaderen. Dat kan me voorstellen dat er dan ook minder ruimte is voor koffie.

[00:26:21]

Laffer zeker al. Ik merk dat zelfs bij een ploegje als Opel dat iedereen Gosen z'n eigen trainer heeft. En dan kom je op trainingskamp aan en iedereen gaat gewoon z'n eigen ding. Probeert ie wat te doen. Ik moet de forti twenties doen en ik moet dit doen en ik moet dat doen.

[00:26:34]

Dat noemt hij het Lanna van doet. Lanaken regime. Allemaal van die allemaal van die gekke dingen. En dan kunnen ze niet effe 10 dagen aanpassen zeg maar. Euh en denken van. We zitten hier gewoon 10 dagen het goeie weer. We gaan hier 30 uurtjes maken en gewoon effe. Ja, hij heeft 5 of een keer 5 of 6 euro hardrijden. Lanaken stijl.

[00:26:52]

Want de laatste tijd dat ik hier woon en ik. Ik zit nog steeds in die trainen heb zeg maar dan zie ik het nog bijkomen.

[00:26:59]

Dan zie je dat euh. Daar wordt heel weinig mee samen getraind hier de laatste jaren van jouw carrière. Dat je je won met een vrij weinig samengedreven omdat iedereen dus inderdaad zijn eigen full stijl is.

[00:27:11]

Heel veel gasten zijn gewoon autistisch, maar ik heb. Ik heb ook wel eens tegen jongens gezegd van euh, van euh ja, het is allemaal leuk en aardig. Maar euh, je kan wel inderdaad trainer zijn en je kan wel trainen. Ze licentie. Je licentie ben je bijna bij de K3 hebben gehaald, maar dat slaat helemaal nergens op. Zo'n gast, die kan toch niet zeggen wat iemand voelt in de Tour de France van drie weken rijden? Wat in?

[00:27:32]

Want wat een lichaam. Hoe die daarop reageert? Maar je moet trainen. Ik bedoel, ik snap heus wel dat als een vakman hoor je praten, maar het is maar dat ik kijk.

[00:27:40]

Snap heus wel dat je gewoon dat dat er gewoon ja in theorie dat je wel dingen kan leren, maar maar om dat gasten blind op te laten varen, dat vind ik toch wel iets van euh, want elk lichaam is toch gewoon anders. De. Die heeft misschien drie dagen rust nodig of drie dagen rust voor de koers of na de koers. Al weet ik er wel in wat nodig en de andere die voor de ander is. De tweede is daar voldoende van.

[00:27:58]

Ja, maar dat is het, zeg maar het fysiologische aspect. Maar ik heb ook nog het sociale aspect, wat wat je energie kan geven en wat je beter kan maken. Als. Als renner is is is, is dat nu teveel ondergesneeuwd? Denk je? Denken jullie na Kijk wat te weinig ruimte voor koffie? Pieter in t Begin al aangaf van de podcast. Daar werd echt wel gestimuleerd dat wij zeg maar van Brussel vlogen, ook bij Rabobank. En dus eigenlijk was het een soort tendens om hier te gaan wonen.

[00:28:24]

En ik kwam hier wonen in 2001 enal en ik leerde er dan van de jongens die vijf jaar ouder dan ik waren dus. En Karsten Kroon en Gerben Löwik en Rik Reimerink leerden geploft leven. Beetje van door. Door te kijken en te doen en mee te fietsen en mijn mond te houden, zeg maar. En na Scherpenh. Loop ik te proberen rijden als je en enkele weken was. Het leuke was dat dat zeg en en en dat zijn wel momenten waar je ook van leert zeg maar.

[00:28:49]

Dus dat heeft mij ook wel gevormd toen als renner, maar ik aan de andere kant. Je ziet nu ook dat de renners op 19 mei al heel goed zijn en dat ze dit soort dingen eigenlijk allemaal al geleerd hebben van mensen die er verstand van hebben. En ik was 19, ik wist nog helemaal niks. Ik ging hier wonen. Maar ja, ik keek op de kaart van België, waar ik een keer waar Bonneure of wat Bonneure lag. En dan gingen we daar een keer naartoe proberen te fietsen, dus dat is echt anders.

[00:29:11]

Het is volstrekt anders en met het risico dat die twee oude bokken zitten die lekker van in onze tijd was voorbij, want dat is eigenlijk niet. Nou, daar zitten we zitten wel. Er zijn elementen die als ik jullie hoor, dan hoor ik iemand die zegt die zijn elementen uit die tijd die nu heel erg goed van pas zouden kunnen komen, die we nu een beetje uit oog verloren zijn. Na wat? Wat Reinier aangaf in een podcast die.

[00:29:33]

Met hem hebben opgenomen. Euh, wat hem aanspreekt aan het leven als wielrennen is die bepaalde vrijheid. Nee, dat is echt uit die jaren. Jij bepaalde wat je deed, zeg maar. En die vrijheid? We waren soort cowboys. Natuurlijk zat daar ook het slechte bij. Rond die tijd weet je wel, want nu zijn eigenlijk de goeie renners de de jongens die alles heel autistisch volgen en toe aan de goeie renners. Toch een beetje de stoute rikken die ook dingen durfden te doen die niet mochten zeg maar.

[00:29:59]

En dat is toch een ander karakter. En euh ja, maar waar jij je mee?

[00:30:04]

Wat ik zegt was meer een soort. Je voelde je meer een soort echt vrije Kauwboy. Als je dan als je dit leven toch eens vijftien jaar mag doen. Weet je wat mag je van nou eigenlijk direct zijn? En ik probeer me een beetje aan te zoeken, maar we zijn er in het huidige. Welke renner in het huidige peloton heeft het meest? Zeg maar de karakters, structuur of de het profiel farm van Pieter?

[00:30:26]

O ja, de media krijg ik niet. Pieter was echt wel een euh, wat ik zeg, maar echt een vakman die precies bijvoorbeeld in de winter ook nooit langer dan vier uur. Net als de rest zes uur ging het zalvend. Hij gebruikte Italiaan als voorbeeld bij.

[00:30:40]

Het is ook gewoon zo dat ik, als ik geen zin had in december om weg te gaan en bleven gewoon thuis en je 4u uiteraard door Limburg heen.

[00:30:48]

Wil je ook niet naast rijden? Ja, maar dat was dan wel genoeg zeggen, maar dat was jouw ding. En dan maar. Ik was altijd goed op Majorca. De eerste is nu wat waren.

[00:30:57]

Je was ook goed in de tour en toen dacht heel Nederland mij incluis Tourwinnaar in de Tour. Bernhard heeft nog een hele artikel hij is om op de troon. Nou, dat is voor mij nu al een vraag aan jou. Want kijk, ik bedoel we zaten bij elkaar in 2003, was ons laatste jaar in mijn Rabobank en toen co. En toen werd je er prof. En toen werd er heel snel. Was er een soort. Nou ja, we hadden dan weer bij wijze van spreken, want dat was natuurlijk best wel een karige tijd geweest.

[00:31:23]

De begin jaren 2000 beoogde Boogerd. Die was eigenlijk al afgeschreven als Tourwinnaar. Pieter Weening wint de Tour. Dit is gewoon. Ja, ik goed.

[00:31:31]

Euh, wat is het Vallotton fullerton geweest in me in de muur.

[00:31:36]

Verhalen over over Pieter Weening. En mijn vraag is eigenlijk heeft het OM vrijdag drukt. Nee, nee, nee, nee, nee, nee. Dat hebben mensen ook altijd gezegd. Want ik heb een euh ja 2.050 vind ik dan een rit.

[00:31:51]

En dan wordt het natuurlijk. Dat verhaal krijgt natuurlijk weer een extra soen, zeg maar dat. Dan zie je wel zit er toch in. Maar ik had voor mezelf eigenlijk altijd gelijk al het idee toen bij de profs binnenkwam dat dat eigenlijk onmogelijk was.

[00:32:03]

Uhm ja, ook met en met en met de manier hoe ik zelf graag koerste zeg maar. Dat soort dingen ook.

[00:32:10]

Ik, ik, ik, ik kan niet gewoon gewoon drie weken lang alleen maar Uffel volgen, volgen en een 80euro van iemand anders opzoeken. Ik wil nog eens een keer invliegen en ik ga zijn dagen na één dag. Lijkt me helemaal over de rooie dan met de volgende dag. Sta gewoon geparkeerd.

[00:32:24]

Dus ik was Daniele en ik denk qua lichamelijk was ik misschien ook niet helemaal geschikt voor wat ik kan. Ik wist eigenlijk al wat ze schrijven is bullshit. Ja, laat maar ja zeg maar. Ik heb.

[00:32:35]

Ik heb natuurlijk wel eens een keer de hoop gehad van hij. Misschien misschien in dit vooral in de beginjaren van misschien.

[00:32:40]

Dat zou wel eens leuk zijn om top 10 te eindigen in de Tour of dat soort dingen, maar die hebben die hoop heb ik snel laten varen, want ik reed bij Rabobank en dan stond die gelijk altijd met kanonnen. Estonian daar staat zeg maar die al van tevoren van in de winter al wisten van die had klassementen Reijnen Touriya.

[00:32:53]

Dan ben je gewoon mee om aan om te helpen zeg maar als knecht. En in die jaren had ik gewoon ook echt het niveau niet echt nodig om die gasten goed had om dat bij te benen. Dus enkel als een keer een dag uitzoeken.

[00:33:03]

Dat was prima, maar toch wordt het geschreven.

[00:33:07]

Zeg maar dat t ja ja, nee maar ik heb. Het heeft mij niet. Euh, ik heb me een meer dan GERB dat mensen inderdaad in gaan geloven. Zeg maar gewoon puur uit hun eigen stommiteit, zeg maar ik. Ik houd je maar. Maar niet voordat ik YouTube. Pieter Weening. Ja, en het eerste wat ik hoor is Herbert Dijkstra. En gezinden is de eerste clipje. Nou wie die dicht jou meteen? Euh. Dat was denk ik.

[00:33:28]

Euh ja. Dat was in 2005 2006. Nou ja, ik goeie renner hoor. Dus potentieel. Tour Materia.

[00:33:36]

Ik snap ik. Snap wel dat ze dat op dat moment dacht te horen omdat ik al die koersen daarvoor ook al ziet. Dat Rosita eindelijk allemaal eindelijk allemaal wel toe had. Ik wel een beetje zo van Dacca wel aan Pusher was, maar dat ik me die klassementsrijder al heel vaak zo Ronde van Baskenland en Catalonië. Zo rond de twintigste plaats ofzo. Denk je ook van ja mocht ik? Mocht ik nog eens een keer 3 procent beter worden in de loop der jaren.

[00:33:56]

Ja dan zit dat toch wonderwel in?

[00:33:58]

Ja maar, maar ik denk gewoon um ook met mijn hoe mijn gestel in mekaar zit. Dat ik gewoon n dag over de rooie kan gaan en daar gewoon echt met de besten mee kan en ze kan kloppen zeg maar. Maar dat ik de dag daarna dan gewoon als een vado ben. Ja dus. Dus ik ben eigenlijk een meer dan een alles of niets renner geworden zeg maar in plaats van Van Uhm. Zelfkennis?

[00:34:21]

Ja, gewoon zelf van aanklampen, aanklampen, aanklampen, aanklampen. Jaja. Nee, ik laat. En ik heb natuurlijk altijd heel leuk gevonden.

[00:34:28]

Gewoon in de aanval te rijden, gewoon voor ritten te gaan, voor kopman zijn in de ploeg trok dat je. Uh. Nee, ik heb ik heb. Ik heb ook wel koersen gehad bij bij GreenEdge ook wel dat dat ze gewoon echt goed voor mij gingen en sowieso bijvoorbeeld de Ronde van Polen en zo. Wendy, die win ik dan wel.

[00:34:46]

Maar ja, weet je ik. Ik kreeg dan nog van de. Van euh. Van de. Van de acht dagen. Reken gewoon vijf dagen bij de laatste drie in het peloton en dan zwijg ik van zoeken.

[00:34:58]

Maar dat is ook een kenmerk van een ikke ikke. Ik zoek jullie in de finale wel op een rij, maar dan maar. Ik had er zo'n godsgruwelijk hekel aan dat ze dat zo rond me heen reden. Moet je nog een bidon of moet je nog wat te eten of te drinken?

[00:35:09]

Of was dat? Want wat de reden dat inderdaad dat ze gewoon druk met mij waar ik kom? Ik kan mezelf redden. Ja, daar heb ik helemaal geen eieren niet meer. Ik bedoel als ik een lekke behandelaren zo, dan zie ik dat. Dat vind ik ook van die stomme dingen. Dan rijdt iemand een lekke band en en dan wachten ze met met drie of vier man zitten ze op te wachten.

[00:35:23]

En dan komt die ploegleider zouden komt voorbijgereden met die gasten achter een andere die hier zit en dat allemaal zo te laten rijden.

[00:35:28]

Zelfs bij treintje wachten of niet eens, want je hoeft helemaal niet te wachten.

[00:35:32]

Die renner, die komt ze al wel terug. Die zitten achter de bumper van zijn ploegleiderswagen en die komt wel terug. En je kan misschien euh, als je bij wagen vijf zit ofzo. En euh in die wagen zit dan op zijn plaats waar die hoort. Dus het terrein in de karavaan. Daar kan een renner wachten en om het laatste stukje terugbrengen. Maar dat is echt totaal nutteloos. Ja dat is euh. Spreekt ook een beetje solisten dat.

[00:35:51]

Maar zeker ook dat. Ja want. Pieter, die met ik zegt die ging liever vier uur alleen trainen dan zes uur met de groep. Als ik dan hoefde het niet erger dan die gast, anders zijn we van dat comfort. Ja, daar hebben ze goeie koffie. Dat dacht ik al van ik. Ik wil helemaal niet stoppen. Nou niet, maar gewoon doorgaan. Ga nou niet stoppen. En dan een heel die klagen dat heel wat. Daar kan ik me ook nog wel herinneren.

[00:36:15]

Heel veel kleding pakket uitdaging is dat voor die Houtrak kapsel bij mijn moeder ik ook. Als je wel gewoon doorrijdt ben je binnen drie kwartier bij je thuis en zit thuis bij de kachel gedoe. Stel wel hoor.

[00:36:24]

Dat dacht ik. Ik dacht dat jij erger. Gewoon gewoon solistische eigenschappen van de overtreffende trap hier draag vooral ja, vooral op dat tijdens trainen zeg maar als je het ook niet koud willen krijgen. Want hij heeft wel bijvoorbeeld gewoon euh. Waar komt die fles uit? Heeft hij nog ergens in een kamertje me in mijn nieuwe huis in Maastricht staan behangen? Weet je wel? Ja ja, het zou hem moeten, maar behangen enige in een glasvezel gezeten ja gleuf van het glasvezel wagyu hebben.

[00:36:52]

En dan een vakman is haatten. Behangen? Ja, zo kunnen nu. En euh ja, dan ga je kritiek leveren. Nee, nee, maar ze kwamen behanger en er gingen Wouter een beetje op de Franse slag schilderen uiteindelijk. Ik dacht ja, ook ik kwam uit de hoek. Kwam in zijn kamertje.

[00:37:09]

Zeg godverdomme, heb ik zo mooi behangen. En dat heb jij zo geschilderd.

[00:37:16]

Dat sprak de vakman weer. Ja, Pieter kan me. Volgens mij hebben we dat nog eens een keer gedaan. Zo'n Källberg Clinic weekend. We hadden wel allemaal een kater. En zo ja, helemaal een slechte zondagochtend. Hebben we dan nog eens een keer gedaan.

[00:37:30]

Zo ja, ja, toen moest ik t op maandagochtend 1 afschilderen. Dat ging helemaal goed is alles. T Is alles. Arbeiders, ja, solist. Maar ik maak. Maar dat doet ie ook, zegt. Ja, precies dus. Hij staat er wel voor.

[00:37:42]

Het was alles op die dag die ik zojuist beschreef in 2000. Wat nou als het elf Rittner Orvieto? Kan je die? Euh. Kan je die sfeer van dat het zeg maar door Wouter Weylandt sfeer. Als ik het zo even benoem kan je dat nog. Is dat nog iets wat jou voor de geest staat? Euh, even afgezien van dat dat gebeurd is. Maar hoe het jou beïnvloedde die dag? Of ben je gewoon geschrokken vooruitgegaan?

[00:38:04]

Jammer? Ja, het was sowieso.

[00:38:06]

Het was een hele rare week. Was het? Euh. A zowieso h. Volgens mij begint die in de Giro met een ploegentijdrit. En uhm, ik weet niet welke rit het precies was. Een rit 3 dat er Wayland. Ja, dan hadden we al een ploegentijdrit gehad. Een rit in lijn. En dan die rit. Daar verongelukte dan rit 3 1 5 Boonjaar.

[00:38:28]

Ja, 5 won ik. Ik weet nog wel dat ik rit 2 dat ik de dag voordat die overleed. In het peloton heb ik nog een praatje met een gemaakt. En uhm en uh nou ja, ik kwam ergens in de berm enzo en euh, crossen door de berm en die kwam naast de muitende. Toen zei je nog iets van nee als veldrijder en een beetje zo grappig zo.

[00:38:45]

Ik kan me nog herinneren en later heb ik het ging rustig te zijn, heb ik 5 minuten met me zitten praten zeg maar. En euh. Nou ja, en dan die dag de hulp. Die kan me ook nog heel goed herinneren wat je zoon, zo'n pasgeboren zoon, zo'n bergje omhoog, dat een metertje of duizend ofzo denk ik. Of misschien iets minder. 800 m Passo del Bocco. En ik reed precies bovenop wat dat was. Drummen geblazen, zeg maar wat iedereen onze eerste, die afdaling in een.

[00:39:08]

Ik reed vrij goed vooraan en er zat een scheur in de weg. En euh, ik reed dan met mijn voorwiel, reed ik daarin. En ik kreeg een lekke band bovenop, dus al die gasten kwamen mij voorbij. En euh ja, ik kom als een als een Jayco tussen die auto's naar beneden gereden en ik zag dat iemand op de grond liggen. Ja, dat was ja. Ja, dat was achteraf. Ik kon niet zien wie het was en dat was echt euh.

[00:39:30]

En toen ben ik teruggegaan naar de auto, want ik was zo bang, want ik was door dat gat gereden. Zeg maar dat door die scheur gereden. En ik had een hele klets in mijn voorvork gehad, dus ik denk wel dat. Straks zitten de scheuren in die voorvork, dus ik ben gelijk van fietskader wisselen. Want zo bang was ik reken, want ik had gezien dat dat niet de schrik zat erin. Ja, dat dat niet goed was.

[00:39:44]

Ik wist niet in hoeverre, maar ik wist wel dat het echt levensbedreigend was. En toen heb ik gelijk. De fiets heb ik toen ook nog gewisseld en toen ben ik naar beneden gereden en toen naar de finish. Toen heb ik gelijk gevraagd van hoe zit het met de woorden ik had gelijk al van wat ik in mijn hoofd mijn gevoel zei dat op dat moment al van ja, dat is niet goed. En euh, nou ja, ik, ik ben daar echt wel echt wel heel boos.

[00:40:06]

Ben ik daar echt slecht van geweest? Ook nog wel die hele Giro nogwel hem die dag daarop was was.

[00:40:11]

Er was er een van zijn geneutraliseerde rit. Euh, kwam ook geen einde aan 200 zoveel kilometer en gewoon met een gangetje van 30 zuipende van A naar B gereden en stapt er ook niet een ploeg uit toen hun eigen ploeg natuurlijk de jongens van van Leopard-Trek die die die stapt af en Tyler Farrar als een kameraad.

[00:40:32]

En euh, nou ja, de dag daarop was het gewoon gewoon oorlog. En dan zit iedereen nog wel nog steeds wel met datzelfde zegmaar. Maar euh ja, naargelang de dag vordert zeg maar. Euh ja, komt de stress ook terug. Want die je zit daar in die euh ja. Over die groenstroken Ternaaien.

[00:40:49]

Dus ja, je moet toch redelijk? Moet je alert zijn? Was dat toen al op 3 op 25 millimeter bandjes zoals opdroegen 23 millimeter, Tankink 23?

[00:40:57]

Ja maar maar. Maar dat was alhoewel, alhoewel, ik durf het niet Duffels 2011. Dus het kan ook wel zijn. Ik denk wel dat we 25. Nee hoor. Jawel jawel zeker. Maar dat was de eerste keer dat het in de Giro was en straten in 2010 wat minder zeker waren. Zeker van een vijand met Frans Hartstraat maar zeker wel 25 is maar. Maar dat maakt nog niet zoveel uit hoor. Hij heeft gecrosst, ook vroegere uitzingt.

[00:41:20]

Jawel, ja, ja nee. Maar dan maar. Als je op 23 van 25 arriaga weet je dat er maar die die op zich la lagen die zandstroken er wel goed bij.

[00:41:28]

Alleen in sommige bochten moest je hem even een beetje. Was er een beetje evenwicht zoeken.

[00:41:32]

Ze balanceren uit vallen. Weet je nog iedereen? Tiroolse stond hier etappe toen je blijkbaar zeg maar.

[00:41:38]

Maar ja, dat was Millar was. Nou ja, maar dan maar dat vallen. Dat kwam niet zozeer door die je door die groenstroken, maar gewoon gewoon de nervositeit om als eerste op te draaien. Maar dat is en dat is hetzelfde als in de Ronde van Vlaanderen of in Gent-Wevelgem of euh, of E3-Prijs of Amstel Gold.

[00:41:52]

Lees de zoveel stress om die euh, die helling kjus als eerste op te draaien. Zeg maar dat dat het gevaarlijk maakt die helling keer zo van die afdalingen maken in ieder geval. Euh dus. Dus ja en dan was de Avonts dat ook.

[00:42:04]

Het was echt een stress dag, dat straalde alles. Als we de finale wel de laatste 80 100 kilometer was, de renners die die andere 100 kilometer, maar gewoon alles relax.

[00:42:13]

Volgens mij was alleen gas op de hele dag, dus er was niet echt kolere.

[00:42:17]

Ja en dan? Daarna wordt het wel stress, maar ik zat wel gewoon goed in en in de koers zeg maar. En euh, ik ben nooit de Sint. Toen we op die grindwegen waren ben ik nooit buiten de eerste twintig geweest, dus daar heb je altijd overzicht met je hele dag.

[00:42:30]

Had idee. Als mijn moment komt, dan pak. Nee, nee, nee, nee, geen publiek dan. Dan euh. Ik weet nog wel de eerste.

[00:42:37]

Eerst de grens dan ook zat. Ik zat ik niet goed en toen heb ik er alles of niks gedaan.

[00:42:41]

Zeg maar om een Vanvoorden te komen. Dus echt over de rooie gereden. Drie keer toen zat ik daar en toen ben ik ook gelijk aan de eerste de beste afdaling. Dan heb ik gewoon vol volle bak gas gegeven zeg maar.

[00:42:50]

Ik denk van ja als je een rij in een afdaling en dan begint de volgende klim weer van voren.

[00:42:53]

Dan kom je nooit meer op plaats 50 terecht zeg maar. Dus dus ja, sowieso hebben we dat gedaan. Is nog nog links en rechts wat gedemarreerd. Tank heeft er nog voorgereden, kreeg pech. Het Cataldo Cataldo schrijft dat struin kapot berengeur. Ja, strandweer of de tanks. De SGP? Ja.

[00:43:11]

En dat is dat hij maar één van ze. Ja, want wat? Ik weet nog dat er een schotjes uit de weke delen tapper.

[00:43:16]

Gisteravond zou de zo'n encyclopedisch ga ook weer niet door Pieter, maar die zijn er ook van. Hoe jammer dat tank is gevallen. Want dieren die? Die is goed in dit soort eten. Kleurstellingen in z'n carrière. Ja Furia als bous ja te schreeuwen.

[00:43:34]

Superieur was er van afgelopen week of kwam voorhebben. Afijn dus uhm ja, dat was.

[00:43:40]

Maar ja, toen was Tang erbij dat je het dan weer even op een follon zoals dat prima. En uh dus uh.

[00:43:46]

Maar ja, die mannen die ik zie. Ik zie die ene, die ligt daar in een greppel.

[00:43:49]

En die handel, die staat daar stil op de rechter legde ik altijd uit. Maar ja, dan wel Clary. Uh, die Gadara die zullen verdwijnen. En ik denk jij, dan ga ik.

[00:43:58]

Het is nog niet eens zozeer van waar ze het gewoon als ploeg zijnde zat. En waren we goed in de wedstrijd en we zaten op alles, zaten we mee en ik zat. Op dat moment zat ik weer vooraan, dus. Dus ik denk van ja nou eens gewoon mijn beurt. En dan kon het ook gewoon makkelijk pareren. Zeg maar lekker makkelijk. Of ook uit het moment dat je dacht het was een verschil natuurlijk van Maus mijn beurt. Want iedereen is al zo goed.

[00:44:17]

Of dacht je ook van nou?

[00:44:18]

Nee, maar ik was ook. Daarvoor was ik ook al een keer garage. Maar kijk, ik was wel gewoon om in de wedstrijd te zitten. Wat speelt er in jouw hoofd op dat moment al? Toen Tank op de tank viel of pech had? Vond ik het. Ik vond het wel jammer voor hem, zeg maar hij ging ik. Op de moment dat Gadret ging heb ik niet meer stil.

[00:44:38]

Gewoon eerlijk en heb niet meer stilgestaan bij hetgene dat de tank bijhaalt zag maken. Al vind ik het wel jammer voor hem zeg maar. Want als Tank geen pech had gehad had ik nooit iets gedaan. En dan had ik het ook leuk gevonden.

[00:44:48]

Ik had ook goed gevonden, heeft voor een beetje context iets af en toe in je ploeg verkocht. Kruiswijk Kruiswijk zat erbij. Volgens mij Rick Flens.

[00:44:58]

Jos Van Hende.

[00:45:00]

Minister Stef Clement. Hauquier. Walla al een Tom-Jelte Slagter Ja, die viel dat pas in brand. Ga ik lekker alleen blown?

[00:45:13]

Ja, Kruijswijk dan? Umbro.

[00:45:15]

Kruijswijk deed goed als topwerk voor je kan ik me herinneren. Ja, dat is ook normale. Ik bedoel ja, dat is euh, ja. Het had ook. Ja, het hadden ze een keer niet.

[00:45:26]

Niet zo moeten zijn. Ja maar ja, dat is gewoon daarvoor in dezelfde ploeg natuurlijk. Dus ja maar goed, tijd zat.

[00:45:34]

Hij zat er voor en hij er naar.

[00:45:35]

Maar ja, als een ploegmaat van jou alleen voorbereid ga je. Ga je de boel niet in gang houden of ga je geen stommiteiten? Want het was voor iedereen. Was gewoon goed. Zeg maar dat er de rit gewonnen.

[00:45:44]

Dus jij komt voorop met Cabaretten en in de afdaling lange snelle afdaling. Pak je 5 meter 6 meter 7 of is het gewoon een beetje lekker weg?

[00:45:53]

Was dat vlak? Maar je pakte wel steeds paar meter extra aan. Opgeven met heb. Nou, het was eigenlijk zo 1 in Gadret idée, die dj zijn buurtje op kop zeg maar.

[00:46:05]

En ik vond dat de snelheid er niet goed inzat, want het is een licht mannetje van van 50 kilo en hij is.

[00:46:11]

Hij zit echt gewoon met z'n handjes mogen op zijn stuur en hij vangt volle bak wind. En ja, ik bedoel, op het vlakke had ik er op dat moment niks aan, want ik kon in mijn imminente kon ik had ik het idee dat ik harder kon fietsen zeg maar ja, als je een halve minuut hebt, dan dan op 10 kilometer van de streep. Ja, dan kan je niet loyaal zijn naar je vlug makker.

[00:46:27]

Zeg maar van God die straks wel in sprint klapschaats zal in de sprint, want dan komt er geen sprint mee. Dus ik zat in. Ik had het al. Ik had het al lang. Ik had het al lang bedacht. Dat was ook niet zo, maar op dat moment dacht ik van jou dit is mijn enige kans om dat te doen. Dus. Dus ik zag m. Ik had gewacht tot zijn beurt voorbij was. En toen kwam er rechts van mij kwam er een motor langs en dan ben ik echt gewoon.

[00:46:47]

Ja, die regel 60 aan het uur ofzo.

[00:46:50]

En dus ik ben in dat zog gaan zitten en ik heb gewoon door versneld zeg maar.

[00:46:54]

Dus ja, je hebt gewoon effe 15 seconden. Heb je daar een beetje profijt van gehad? Maar ja, ik bedoel dat spul dat rijdt en in de koers. En ik? Ik kan daar niks aan doen. Ik heb er niet heel veel profijt. Snoepreisje? Ja maar ja. Maar op dat moment, op dat moment die ik.

[00:47:08]

Ik krijg een beetje. Ik zit daar uit het zog van die motor, zeg maar.

[00:47:12]

Ik krijg gewoon 50 meter. Ach, we krijgen geen 50 meter, maar misschien 20 ofzo. En hij kan gewoon echt.

[00:47:18]

Hij kan die. Die snelheid kan gewoon. Hij kan er niet aan en ik ga gewoon om mijn fiets liggen en ik ga gewoon zoveel mogelijk zo hard mogelijk trappen als ik kan. En dan weet ik wel dat hij daar niet meer bij kan komen.

[00:47:27]

Zeg maar uitgaan naast is slager. Uh enfin. Daarnaast ja, uit genaast. Dus euh, jij uhm jij weer staat nog uhm, op die laatste klim richting Orvieto. Da's toch best een klimmetje. Trouwens doorstane wat aanvallen van me achteraf. Uh White. Ik zei namens mijn met schoten die papaja jongen 's scarponi scarponi die nog een flinke poef doet. Euh, Contador die nog? Euh. Ze rijden met niet. Jij komt met je handen over de meet.

[00:47:56]

Je wint. De manier waarop je erover vertelt. Vandaar dat ik er Van der Leeuw kijk. We kijken even in het hoofd van de winnaar. Ja dat.

[00:48:04]

Dat is dus wel wat eigenlijk heel mooi is. Want nou ja, toen. Toen ik Pieter euh strikte voor de sportkrant anderhalve week terug ofzo, weet je wel. Dan ga je nadenken van ja, weet je pietje wanneer je een bokaal moeiten? Welke koers hebben wij? Hebben we zijn acht jaar ploegmaat geweest ofzo? Zeg maar via bij de amateurs, via bij de profs. Uhm, welke koers ze samen gereden. En toen kwam ik eigenlijk direct in mijn hoofd bij.

[00:48:29]

Je hebt het over uit genaast bij Trans Danzas 2002. Ja, alle eerste waar die mee kwam, Pieter. Ja, dat was best wel een koers, zeg maar bij. Bij de amateurs was best wel een hoger aangeschreven etappekoers en dat ging dan over de gerammel en de Ballon d'Alsace. Weet je wel, gewoon in de Elzas. Dat was voor ons als het als Nederlanders zoals Hollandse jongens echt wat klimmen. Nou ja, wij waren allebei klimmers in de ploeg van Nico Verhoeven toen.

[00:48:55]

En toen kregen we de koninginnerit. Ik weet nog een reden met nog maar 42 binnenbanen. Weet je al, dat moest voor Nico. 23 achter kregen we misschien een 25 net aan, zeg maar. Dat was waar echt was. Maar volgens Baas G was groot dat zwaarder dan wat onze trend van dat ze waren. Zo makkelijk kom je niet wegglijden is een goed moment om te lachen. Het lag aan Verhoeven, de schuld is bij de twee verder gaan.

[00:49:19]

We krijgen net een 23 als we de Elsas waar. Anders moest je gewoon in de ene of alles je toch de 18 die generating dinsdag diegene gaven. Maar ga uit die generatie er echt mee meegespeeld. Maar euh ja echt.

[00:49:32]

En ik weet nog wel, dat was een etappekoers. Voor die berggids sliepen we in een hotelletje. Ik had slecht geslapen enzo, maar wel.

[00:49:40]

Ik was wel echt, maar hier moeten we het verhaal wel een begin doen. Nou, wij dan weer totaal aankomen dat Theo. Hij wordt. De hele dag wordt ook de ploegmaats waar ik het over wil hebben. Eltingh Dan mag de Arnhemmer, die meteen ook Fries stond, ook een meisje van drie op de kaart. Of nee, ik mag met Theo gewoon op de keien. Jij lag meteen op de kaart. Vertel jij dat verhaal ruiterlijk naartoe en verhuist naar de winkel te houden?

[00:50:01]

Nou ja, op rusttijd voor iedereen.

[00:50:03]

Maar wij komen in het hotel aan. En Theo die halte. Het jaar daarvoor, in 2001 had ie heel goed gereden in die koers. En Theo was wel een mannetje van zijn dingetje. Er altijd zo kleertjes, altijd netjes in de koffer.

[00:50:14]

Brahman is alles heel netjes georganiseerd. En vorig jaar sliep ik op dit bed in deze kamer, dus ik wil dit jaar weer op dit bed slapen. Nee, zegt Lau.

[00:50:23]

Ik slaap op dit bed, Hayo dus. Dus dat gehele weg. Dus ik zet de boel daar een beetje op te naaien en dus ook even bliksemflitsen. Straks een koppel Offenburg. Ja dus. Er is ook een dikke Lars die hoewel Claudia. Die was er helemaal klaar mee. En dus die gaat gewoon.

[00:50:40]

Die trekt sowieso zo z'n onderbroeken en alles naar beneden en die gaat gewoon over het hele bed zitten. Die pak die die pak dat kussen en die die in die flashy gewoon door z'n bilnaad heen.

[00:50:49]

Hij zegt hij is zo, dit is mijn bed. Dat heb ik vaker gehoord. Nou, dat deed ie vaker gedaan.

[00:50:56]

Gaat ze deze? Theo, die hier woont, was mijn bed bad en Theo, die was er toen op dat moment wel mee eens van jou. Dat is jouw baan.

[00:51:06]

Ik ga ook goed rijden. Dat is mijn werk. Ja, schitterend. Wij komen in een koers wat wij die dag. Smeerpijp, dacht ik. Nu gaan we schrijven.

[00:51:14]

Hoorden we één, drie of vier bevroren worden. Laten we nog in het midden. Maar je kan wel raden wie de wind uiteindelijk, want we hebben net het hoofd van de winnaar gezeten en ik weet nog goed.

[00:51:23]

We beginnen aan zo'n zou zo'n erg smerige klim.

[00:51:27]

En euh, we rijden daar. Het begin was stijl en stijl en ik voel me goed. En waar je daar omhoog en een heel klein mannetje op kop. Die is volgens mij ook net gestopt met wielrennen. Nee, hij fietst nog. Domenico Pozzovivo ja. En die was toen twee jaar jonger. Nog een roos of een jaar jonger. Had je hem een jaartje jonger? Maar er was een en dat was een kereltje. Die was dus al twintig, maar die zag er echt uit alsof je dertien was of zo.

[00:51:54]

Toch twaalf. Dat was echt angstaanjagend klaar. Achttienjarig kwijt. Van die over schoentjes van vele tekens weet je wel dat ik jouw vader speciaal overschieten en ik konden hem volgen.

[00:52:03]

Ja, dat zag je wel. Speciale dingetjes die geen hoofdroutes doen. Op de Kazach Jindal, zeg maar alle alle Oekraïners die ook voor fanatics rijden. Tranen die hadden om één gemeend gemene deler. Dat waren zingend geloven. Voor de podcast moeder en ik zaten in t wiel, dus wij komen net af, volgen met z'n tweeën denk ik. Weet nog dat ik op een gegeven moment wel de overnemer van van Domenico Pozzovivo en ik. Ik voel me goed.

[00:52:26]

En toen zei Pieter iets tegen maar niet, siste iets tussen standen van rustige muziek. Ik ben echt goed, maar pieterman. Ja, ja ja. Pita is ook wel een beetje normaal man in de ploeg als die tegen Louage tegen mij zei. Rustig daarna ik ben ik ook zo rustig. Ik voel me nog goed en ik na hij zo en drie minuten later met net even iets vlakker. Echt zo'n zoon Pieter Weening strook. Achteraf weet je wel waar je buiten blad kan trekken.

[00:52:50]

Demarreert met nadruk op Ezemaal uit derde Varsity. Ondertussen zegt ie tegen me blijven zitten. Nou ja, en hij was weg. En Domenico Di kon niet meteen mee. En ik zat in het wiel van Domenico. En nou ja, volgens mij reed ie wel drie, drieënhalve minuut weg. Dus alle credits aan Pieter H. Die euh vertelt. Niet goed Pieter nog.

[00:53:11]

Sowieso was ja dat ie dingen heb gezegd. Ja, dat kan ik me wel voorstellen. Daar geloof ik best. Ik kan me niet meer het hoofd van de winnaar. Die weet gewoon even rust om als straks vlak wordt dan. En ik was daar gewoon een dreiging. Ik dacht al even. Ik ben echt niet goed gewonnen hebben. Ze hebben het over mij gebogen over mij. Zo heb ik al gewonnen. Helikopter. En opeens was ie weg. Zat ik naar het wiel van survival ploegmaat voorop.

[00:53:36]

Ik heb het wiel van een van hun lilliputter op een soort stuk vals plat en ik hoefde niet meer te trappen, maar drieënhalve minuut weg die hij wint. En jij was tevreden waarschijnlijk. Uiteindelijk was ik ook wel redelijk. Pieter of Theo altijd met vierde. Eigenlijk hadden we half teruggeplaatst, wat wijst op een deel op een gegeven moment, want ik mocht niet op kop rijden. En dat zie je als je het hebt over uitgedost. Nou, dan zit je toch echt in het hoofd van de weer.

[00:54:00]

En je merkt het wel nog. Het 4.x totaal niet. Maar dat was wat bij. Was. Daardoor weet Pieters echt, maar wel prof bij Rabobank en ik ik. Ik moest zeg maar via Bankgiroloterij Oshima. Ik zat in de kroeg in Maastricht naar de Tour te kijken dat hij al een rit won. Weet je wel, drie jaar later. Ik stoepa's dus. Mooi ook op jonge leeftijd was ie al uitgedaagd door die uit genaast Heidepark. Jawel, die rit.

[00:54:24]

En heb jij ineens die roze trui? Meer schouders? Hoe was dat? Heb je m nog?

[00:54:30]

Euh, ja, hij is hier niet hoor. Want uhm, mijn man gaat ermee voorbij.

[00:54:35]

En in het ouderlijk huis hebben ze een soort kastaar met de naam.

[00:54:40]

Met allemaal trofeeën en alles, alles erop en eraan. Die zijn er net wat zuiniger op dan dat ik ooit ben geweest, zeg maar. Die hebben ze allemaal netjes bewaard.

[00:54:48]

Is het van alleen van jou of van de hele familie van heel de familie? Vertel? Vertel wat dat is.

[00:54:53]

Nee, die Deen is gewoon een gewoon een soort prijzenkast ofzo. Euh.

[00:54:57]

We zijn met tien kinderen thuis zo en hebben een heel heel hele hoop dat.

[00:55:03]

Die hebben ooit aan fietsen gedaan, dus die hebben allemaal wel prijsjes gewonnen. Links en rechts dus staat gewoon een hele grote grote kast bonzen bij de familie kast.

[00:55:10]

Mooi familiekasteel, daar zitten gewoon al die trofeeën zitten in. Dus ja, daar zit ook bevobbelt van.

[00:55:14]

Euh, van van een broertje of zusje van mij van categorie n zit erbij. Maar daar zit bijvoorbeeld ook gewoon een truitje van. Euh ja, de roze trui voor de Tour. Ja. Gelijke monniken, gelijke Zino. Bedoel ik zit er ook gewoon bij in. Nou ja, dat is gewoon wel mooi.

[00:55:27]

Even belangrijk Rozestraat. Jiro? Ja maar ja. Legertje categoriëen. Hoe? Hoeveel dus? Die hebben een tientje thuis. Heb je acht broers en zussen? Of ben één van de acht meer dan thymus? Nee, of tien broers na twaalven thuis maar 10 kinderen? Ja, waar? Dus je hebt waar dat allemaal? Fietsers?

[00:55:41]

Nee, niet allemaal ok. Dus eigenlijk baat bij om dat te doen. Was toch ook wel een beetje zo omdat de straten? Schuurhof maar nee zeg maar. En die werden dan ook kijken naar een stel dat vader voetbalt. Gaat zo'n bijn ook altijd voetballen, want het is. Dus ja. Dat was gewoon ja.

[00:55:57]

Hoe werd dat? Geregeld, zeg maar logistiek. Ja, die schuur die moet veranderen als oh nee maar twee hebt. Die fietsen moeten die.

[00:56:04]

Bij de jeugdcategorieën gaat het natuurlijk makkelijk en je hebt. Wat heb je van categorie 1 tot en met 7? Heb je zoiets? Dus ja, dan kun je.

[00:56:10]

Daar zit al een hele poos als jouw vader geluksvogel bij, maar rijdt heel lang door voor twee kilometer. Voor één iemand die de vijf rijders wél 5. Wedstrijdjes.

[00:56:18]

Ja, wij hadden gewoon voor ons was er gewoon altijd. Ik heb dan ook een hele leuke thuis gevonden. Altijd voor ons was er gewoon echte. Gewoon een heel weekendje weg. Moeder had een koelbox vol met euh, met een warme chocomelk en broodjes en koffie en thee klaar. En wij waren gewoon een hele zaterdag waren wij op pad categorie, dus gingen we al eens een keer een rondje rijden, het parcours in Courchevel verkennen, want die cross is nou ook altijd.

[00:56:39]

Doen ze echt waar?

[00:56:40]

Nou ja, dan zat je dat te wachten tot je mocht starten en daarna je grote broer kijken en daarna grote broer kijken en niet eens douchen. Gewoon een fiets kleding aanhouden en dan langs de parcours blijven zitten. Dat was allemaal leuke tijd.

[00:56:51]

Dus als je meteen al de beste. 1 In de wedstrijdjes bedoel je eerst van je familie bittertje die even wil, ik zal, leek het wel.

[00:57:02]

Ik heb wel altijd een bepaald karakter gehad, zeg maar van euh, van euh, dat ik wel altijd mijn best deed en dat ik wel een beetje zoals in de buurt woont zeggen vuur vreten, zeg maar Silvretta.

[00:57:12]

Dat heb ik altijd wel gehad. Dat ik dat ik echt altijd de beste. Ze is ook ouwe.

[00:57:18]

En ja, Eddy was wat ouder, maar die kreeg zijn uitslagen dan ook wel ergens wel.

[00:57:23]

Dus ja, weet je. Euh. Maar ja, nee, op dat moment kon je dan nog niet echt zien. Ik was altijd wel een goed teken. Eenmaal regelmatig eens een podium Pye. En veel winnen deed ik niet. Bon, zoals altijd.

[00:57:34]

Euh. Arjan Stroetinga. De marathonschaatser was de man, zeg maar je.

[00:57:39]

Die vonden altijd alles. Ja ja, hij zat net als bij de kinderen. Is dat zo als eentje is de beste en die weet gewoon die wint gewoon bijna elke week. En euh, ik helemaal als een kip podium. En kijk deelt altijd leuk mee.

[00:57:51]

Maar ja, ik ben pas goed geworden, zeg maar.

[00:57:54]

Toen bij de nieuwelingen junioren kwam, toen ben ik echt beter geworden en daarvoor was ik gewoon redelijk altijd.

[00:57:59]

Maar weet je nog een beetje het moment dat je dacht hoe ga je denk ik mee om er werk van maken? Of ik ben wel echt saai en kijk goed aan geworden.

[00:58:06]

Ja, ik had. Ik had vroeger wel Tonneke. Bij de nieuwelingen reed een zoon. Ik fietste altijd heel graag en toen dacht ik wel van ja verrekken. Als ik hier ooit mijn Bavo van kan maken, dan zou ik dat wel graag willen.

[00:58:17]

Maar ik denk dat niet iedereen dat wel heeft. Eindelijk die broer zijn. Er wordt zeg maar de meeste diepblauwe zijn en worden die jongeren hebben gefietst. Ik denk dat jij dat ook had bij de junioren en dat je dacht van nu ga.

[00:58:25]

Ik heeft wel een tijdje geduurd hoor. Ik werd op gegeven in een derde TNK en toen mocht ik mee naar Pamplona. Maar ja, echte. De eerste keer dat Pieter een keer en wij zullen elkaar vast wel in een koers steeg zijn gekomen. Maar ik was als tweedejaars junior pietra 6, maar een jongen was eerstejaars junior en toen werden we uitgenodigd door Frans Maassen. Ik na 10. Ik was hij derde geworden om ergens in de was in de zomervakantie.

[00:58:48]

Weet wel om mee te gaan naar Pamplona en een reden om met een juniorenploeg van 5 man. Nou ja, ik en Pieter waren dan de twee gasten. Immers of stagiaires. En dan had je volgens mij nog een Marc Lauwers Coen Loos kenden elkaar daarvoor. Ken die elkaar echt niet.

[00:59:03]

Maar ja, dat was ons eerste keer onderweg. Ook wij sliepen naast mekaar in de kamer. Ja, dat was de eerste keer samen en dat is echt wel een legendarische café. Ik vond maar voor het eerst een trui. Weet ik nog wel. Ik was aanvalslustige renner ofzo en het was dan bloeien.

[00:59:16]

Ja, ik wel. Ik was daar volgens mij niet zo heel goed naar. Ikke ikke. Nee, ik was.

[00:59:22]

Dat was voor mij de eerste keer echt een euh. Maar hij reed door het verkeer heen jongen. We waren ouders, voor het eerst in het buitenland. Je komt er op dat Fries wel heel even even voor de context, maar hier was zitten achter de klachtenregen weer op. Hij komt uit Noord-Holland en opeens moet je helemaal in Spanje wedstrijd rijden. Ik was er nooit. Ik was misschien een keer in Belgie in wedstrijden weten het verzamelen ergens in Brabant. Nou ja, Pieter, die kwam dan ook bij.

[00:59:44]

En wij hadden die andere drie jongens die allen allen die reden voor Rabobank hadden. Egeltje zoals u denkt bij meerdere mooie. Die hadden Molemans ouwe die hen een mooie Colnago. En wij? Ja, ik betaal, dus ik kan het deel van uit de oude spitsmijden.

[00:59:57]

Zeg maar Batavus. Toch een Friese fiets. Wat is dat 6 0 1 bij Google.

[01:00:06]

En oh ja, dat was een masseur mij en. En ik weet nog wel als topklassers. Bloedhete 40 graden iedere dag. Euh. En euh. De start was altijd pas om een uur of vijf Spaanse tijden moesten twee J2EE over koersen. Frans Maassen die voor de start van s morgens vroeg tot de lust. Tenminste die drie als een tennisbabe. Volgens mij had Waterreus misschien om mee te doen als een vriend van Waterreus bewijzen en of de keeper van PSV gehouden.

[01:00:33]

Ja, die was ook wel vaak mee met Voorhout. Kijk maar. Euh ja, dus met een mechanieker aan een heerlijke Barend Fransen hebben gehad. Waarschijnlijk met Toliara als jullie. Ja als juniorenploeg waren toen ie arts was mij die te houden. Ik weet niet wat dat nou was. De mechanieken die is nu nog Megabike van Wout van Aert in de post met de cross achterin. Serieus, en dat is een fantastische Megabike. Maar ik weet nog wel dat ie zo nu.

[01:00:54]

Ik had de fiets met Campo Looza rijden met Shimano, dat die ook niet. Ja, jij bent niet zo'n poetsen. Hij was de eerste wat viezigheid fiets. Ja, ik dacht ja, dat is een beetje geweest. Oh, dus jij gaat met de Rabobank bij de Leeuw en je gaat. Je gaat niet effe extra je fiets poetsen. Leuk. De karakters komen bovendrijven. Afijn, jullie gingen naar Pamplona achterwegen. Daar die koers rijden. Dat weet ik nog wel.

[01:01:18]

En het. Het erge was we waren naar de Frans. Maassen was dus juniorenploeg rijden. Maar ja, al die profs die vlogen en zo allemaal. Maar het was nog wel bij Rabobank zeg maar de profs op Carmo fietsen. De amateurs reden op aluminium fietsen en in januari nog op stalen fietsen. Maar de junioren gingen ook met de auto heen en weer, dus vijf samenleggen zijn in en in België.

[01:01:37]

Maar toen ging één van die auto's daar stuk. Ergens is Patrick mij, dan kan ik mij niet meer herinneren. Ik wel heel goed, want dat was nog maar één auto. En dan bleef. Euh, zeg maar de. De verzorger moest bij de auto blijven in de garage en we zaten met vijf renners en Fransen die dan terug gingen naar. En het was of n blijkbaar de verzorger of toen heb ik de hele terugweg heb ik in een kattenbak gelegen.

[01:02:00]

Jij had het dekbed mij zeker nog niet. Ik had een kussen mee. Of zeg jij denkt intussen een heel dekbed dat je mee voor en toen ging die erkelens stuk of zo. Dus daar zat er één naast Frans en dat is achterin een pak. Terug naar Nederland. Was jij die VW Golf in het Frans ook kwaad? Ireneüs met golf, terwijl de protserige Volvo's die dikke bakken. Hij moest in een golf mooi zegt.

[01:02:28]

Ik kan me wel herinneren, had volgens mij heel dekbed en kussen handje mee. Dat weet ik in ieder geval. Euh ja, schitterend verhaal. Dat was onze eerste en en en een jaar later rjhy ik voor een regarding gaf voor de Rabobank junioren. Maar ik kon dat nog niet. Ze hadden mij nog niet aangenomen. Hoe kon dat nog niet?

[01:02:47]

Omdat ik met amateur Nelca en ze ze me wel afgetest.

[01:02:51]

Ik had mijn fiets niet gepoetst, dus ik heb toen nog een jaartje bij Piet Hoekstra ook op Betafence gereden. Bij bijv. Bij de ploeg van Aart Schepping zeg maar. En toen ben ik uiteindelijk wel bij Rabobank terechtgekomen, dus toen werden we in 2000 gezegend.

[01:03:05]

2000 werden alweer ploegmaats en 2000 ook nog heel even terug. En dan gaan we die november nog even terug op die die Didier Goretti is een soort Rozenbeka rode draad. Dan heb jij ineens en daar we nog helemaal niet over gehad. Die roze trui ja. En die heb je niet bij je ouders liggen, heeft hier in zekere zin een beetje je carrière verandert bepaald. Euh ja ja, eigenlijk eigenlijk. Heel, heel, heel die periode eigenlijk wel.

[01:03:37]

Nou ja, klaar ik.

[01:03:38]

De eerste jaren bij Rabobank gingen gingen eigenlijk best wel voortvarend, maar nu was ook een beetje wisseling van de ME van de macht zeg maar.

[01:03:46]

En ja ook uhm. En wat was er van Theo de Rooij ging weg. Theo de Rooij? Die ging weg. Maar de oudere renners die stopten zeg maar een nieuwe lichting komt eraan die ook wel gelijk zijn stempel. Euh ja, Geesink. Die waren er nog meer toen destijds. Geesink was Geesink.

[01:04:06]

Bauke denk ik ook wel. Ik kom ook wel en dat was een jongere lichting ook.

[01:04:09]

Die drukte wel een beetje een stempel op de ploeg. En ja ja, ik ik. Ik ben wat meer van mezelf. Meer een vrijbuiter zeg maar.

[01:04:18]

Euh gewoon euh. Ja, ik heb er eigenlijk. Ik heb er niet zo'n zin in, zeg maar dat die man mij vertelt wat ik moet doen, zeg maar. Ze moeten mij vertellen waar ik ongeveer wat ik goed moet zijn en wat wat ik en ik snap wel. Ik snap ook heus wel als je een kopman in de ploeg hebt dat je je werk daarvoor moet doen. Daar ben ik ook wel euh. Dat klopt inderdaad ook. Maar ik kom er bijvoorbeeld gewoon mateloos aan irriteren als iemand kopman was.

[01:04:40]

Dat euh dat dan? Dat ze van kilometer nul tot en met kilometer 80 de hele tijd om er zo eentje heen rijden van ja, moet je nog dit of wat? Dat is echt allemaal van die verspeelde energie en een ja en dat werd wel wat meer verwacht dan zeg maar gewoon altijd structuur in de koers.

[01:04:56]

Alles een beetje wat, wat wat te veel drukker op gelegd zeg maar. En euh. Nou ja. Dat ligt mij gewoon niet. Daar ben gewoon heel eerlijk in en ik kom later kom ik bij een bij een andere ploeg terecht. Horeca en horeca.

[01:05:09]

En dan zeggen ze gewoon tegen mij. We weten precies wat jij kan, waar je goed in bent. Jij zoekt gewoon de eerste honderd en tachtig kilometer. Zoek het maar uit. Maar als je in de finale voor Simon Gerrans in Luik-Bastenaken-Luik of in de Golden is, als je er maar bent, dan hebben we jou nodig.

[01:05:22]

Dan moet je er zijn. Nou ja, dat dat past veel beter bij mij, zegt Maarten in de finale. Wat hem niet. Niet dat je kopman ergens rijdt en dan rijdt er eentje voor en de rest moet allemaal maar de hele dag in het wiel hangen die moeten bijzetten. Ik heb dat sowieso nog nooit gesnapt. Gaat er één van die lui onderuit te, gaan ze allemaal onderuit en liggen ze er allemaal bij. Ze allemaal, van die van die van die domme dingen en en eentje die euh, die komt er langs gereden.

[01:05:44]

En in hupsakee eten ze allemaal stress over de complete langsgaat. Ik moet volgen. Euh.

[01:05:48]

Of zit er eentje tussen in Aime? En dan was aan den Rijn daar je eentje rijdt en dus weet ik veel. Acht cartouches. Ja ja, ja. En dan?

[01:05:58]

Dan denk je nou ja, weet je, t is nog honderd kilometer trouw. We gaan door een bocht naar rechts. En dan wordt het een liedje. Een ik effe in. Ja, dat. De neenee, die zich strak op het wiel van zijn ploegmaat. Dus dan moet je zeg maar achter Cartouche. Maar daar zit de volgende ploeg. Weet je wel meteen achter? Ja, dus uiteindelijk word je 20+. Het is nog honderd kilometer te gaan.

[01:06:17]

Deze toevoegen. Straks wordt weer een bolletje. Maar wat is dat dan in jouw? Waardoor je daarbij.

[01:06:22]

Ik heb drie maanden, maar ik ik. Ik ben van mening van als je dat gewoon af vanaf kilometer nul gaat doen doe je gewoon niet meer je je ei kwijt kan zeg maar euh.

[01:06:32]

Of op Daya dat je eigenlijk al je energie hebt verloren. Zeg maar gewoon niet.

[01:06:36]

Het is niet actief naar een koers die wordt beslist op de streep zeg maar, en niet in de eerste honderd kilometer.

[01:06:41]

En dat is altijd en dus wordt heel nerveus over gedaan. En als je dan ook nog een kopman hebt titelstress toe? Ja. En als je dan ook nog een kopman hebt die dat wel verwacht. Want dat altijd iedereen om hen heen blijft.

[01:06:50]

Die dief, die verkloot eigenlijk een hele ploeg daarmee zeg maar.

[01:06:53]

Je verbruikt onnodig veel euh, veel krachten zeg maar. In plaats van dat je zegt van ik voel me niet veilig zeg maar. Ik heb het liefste dat er eentje bij me blijft Stuut. Laat hem dan eentje bij hem aan het wiel zitten zeg maar. Laat hem zijn weg kiezen. En hij die andere blijft erbij en moet zorgen dat ze er zijn als ze daar moeten ze precies.

[01:07:09]

Je geeft gewoon iemand een opdracht van jou voor jouw punt. Is het halverwege de koers voor jou? Eerst in de finale, dus maak ik de hele dag niet druk?

[01:07:15]

Euh, nou ja, dat in. En dat deze bij Orica deze dat wel en ik had laten op een ogenblik bij Rabobank had ik wel het idee zo van ja euh. Dat is maar één weg van die doet dit wel. Die doet het goed dus en die andere doet dat niet. Jij rijdt wat van achter, dus jij doet dat gewoon niet goed. Dus ja, dan word je daar een beetje op afgerekend.

[01:07:32]

Ze meer een malvert is gewoon ja dat is niet euh.

[01:07:36]

Ik bedoel, ik denk dat je een renner moet afrekenen op een moment dat je dat niet terecht moet staan en dat ie dat die gewoon goed is. Zeg maar een.

[01:07:43]

Hoeveel die onderkoopman inderdaad niet, hoeveel rondjes om de kopman rijdt en hoeveel de veel die op een oproep zijn beeld tikt van hoe goed bij je van de acht ben je goed, moet je nog een bidon of weet ik het wel? Ja Jezus, ik hoor.

[01:07:53]

Ik hoor een paar dingen. N van. Ik ga er toch niet zitten pamper en zoek tv lekker zelf uit. En ik ben er wel als je me echt nodig hebt, maar ook helemaal niet erg nodig.

[01:07:59]

Ja maar ja, dat is ook wel meer die Australische mentaliteit. Die paste gewoon veel beter bij mij. Past echt veel beter bij mij dan euh dan euh. En en weet je dat kon je met die gasten kon je ook gezellig euh gezellig een biertje drinken naar de koers naar Vehent met veel van die gasten van de ploegleiding al bij zat. Maar sommige andere gasten?

[01:08:16]

Die denken gewoon echt dat je de donderdag draait Ruijter de duivel uit de fles komt. Ja, dat is echt goed. T-shirt houvast.

[01:08:24]

Hoe was die tijd bij beetje vragen naar de bekende weg? Euh, dat was een toptijd. Maar ik was echt. Ik kijk nog wat beelden Pieter. En ik zie er daar ook met Matthew White. Beetje bij beetje een beetje flauwe grappen uithalen en jullie zijn. Ja, je straalde daar dat. Ik had echt het idee dat je daar toen al aan dat idee dat je daar gewoon echt lekker op je plek was.

[01:08:48]

Maar die ploeg die euh. Daar ben ik ook. Ik heb die vier jaar bij bij GreenEdge waren waren van mij waren echt wel wel topjaren. Maar daar kwam ook weer verandering in. Want eerst was dat ook in een een ploeg zeg maar. Van vrijbuiters is nog een filmpje filmpjes toch hoor. Ja, precies, maar dan maar als ploeg. Was een ploeg van vrijbuiters en heb geen. Dan komt een Esteban Chaves komt erbij en dan komen die Yeates man.

[01:09:11]

Die komen erbij en die groeien dan uit. Ook als klassementsrenner zeg maar. En daarmee de structuur en daarmee de structuur ook.

[01:09:17]

En maar het maakt niet uit welke ploegen een klassementsrenner zit voor de voor drie weken, zeg maar.

[01:09:23]

Maar als je een klassementsrenner voor drie weken in je en je in je ploeg hebt, dan dan dan brengt dat een bepaalde soort druk stress met zich mee. Want die mannen die. Die zijn gewoon altijd open geconcentreerd. En die verwachten dat ook van hun ploeggenoten zeg maar.

[01:09:36]

Is compleet vol. Je dus compleet logisch. Zeg maar dat die gasten zo denken. Maar ik denk niet dat dat altijd de juiste manier is. Zeg maar als je er gewoon een helicopter view naar kijkt.

[01:09:45]

En dan zijn er ook andere manieren. Zeg maar euh ha, die dat ook mogelijk maken zeg maar.

[01:09:51]

Was ook gast bij Orica. Waar werd dat? In het begin was dat anders, maar aan het eind? Mark Cavendish bijvoorbeeld.

[01:09:57]

Chaves is wel een hele relaxte jongen en de Yates broers ook al zijn wel relaxte jongens. Alleen in een grote ronde kun je geen steken laten vallen zeg maar. Dus dan moet je gewoon altijd bij de pinken zijn en dan kun je niet.

[01:10:09]

Euh ja ja da da da.

[01:10:12]

Dat vergt ook foutjes gemaakt. Natuurlijk houd je zo gemaakt en dan zit je in een waaier. Dit zit je ze die net op plaats 80 te rijden in plaats van top 20. Bij de eerste twintig en in de VALTER. Vul in, maar zeg je eigenlijk van bij, maar ook bij horeca. Het is gewoon zo dat als je een grote ronde renner in het hedendaagse wielrennen hebt, dan vraagt dat gewoon een structuur bij die structuur hoort.

[01:10:30]

Taken voor renners en de vraag is of dat nou ook nu gewoon nog de de de juiste manier de meest effectieve manier is?

[01:10:39]

Dat vraag ik me zo nu en dan. Hoe kan het anders dan hoe? Hoe zou je dat? Hoe geel is Steve?

[01:10:44]

Euh, we zijn van een situatie gegaan het vroeger naar iemand én een mannetje om zich heen had komen alle kopmannen zeg maar met een. Ene mannetje na. Stel, je hebt tien echte kopman of vijftien. Nou ja, dan kunnen ze met hem met z'n 15e en hun ene mannetje bij de eerste veertig zitten. Ja, precies. Maar nu is de tendensen in het peloton. Je moet met z'n achten bij elkaar zitten. Dan mag niemand tussenkomen wat ik net beschreef in een bocht of in kleurenspel.

[01:11:09]

Stressvrij op honderd twintig van de meter stress. Want als je er één iemand tussen laat. Zijn ze bang dat zeg maar daarvoor weer een ploegmaat voor mij gaat zitten. Dus dan heb je opeens weer een halve ploeg ertussen zitten. Dus euh. Als je nu kan je maar met vijf kopmannen bij de eerste veertig zitten, want die andere al die acht renners zitten daar.

[01:11:25]

Maar het is tegenwoordig is gewoon zo erg als je in een vlakke etappe in de Tour.

[01:11:29]

De eerste week als je de laatste veertig kilometer niet bij de eerste twintig zit, dan kom je er gewoon niet meer.

[01:11:34]

Nu niet meer voorbij, want de hele weg zit vol en je kan niet met zestig per uur door de Beernemnaar.

[01:11:38]

Ja, misschien Wout van Aert, maar maar van de Boer.

[01:11:41]

Maar ja, op een gegeven krijg ik de taak bij Sunweb. Weet je wel eens mijn eerste of tweede tour bij Sunweb sprinten mee. Ik schenk nog even wil je eigenlijk nog een Beerenburg? Laat jij na een leeuw?

[01:11:51]

Ik haal nog eens een keer bisdommen en normaal in het peloton is zeg maar een soort erecode. Weet je wel als jij bidon als jij acht bidon in je nek heb. En dan ga je langs de zijkant van de kop van het peloton en dan roep je Servais Servais.

[01:12:07]

En dan gaat er iemand net een tikje op zijn. Dan kan je de Louies weet je wel. Moet je geen misbruik van maken als je geen Binon in je rug hebt, dan word je rap. Ik ben dus die tour denk ik op veertig kilometer voor de meet begonnen gaan roepen, ga halen en ik heb dik tien kilometer service geroepen en niemand ging aan de kant. Ja, op een gegeven moment ging het was het twintig voor de meet. Turkse, maar al acht.

[01:12:29]

Zo één voor één in de berm gegooid van naar huis zoeken. Bij uw laatste twintig jaar zit ik denk ik kom toch niet meer. Zoek het maar uit en dat is gewoon.

[01:12:36]

De Tour is zo'n andere wedstrijd ook, maar dat is ook zo. Er is ook wel een wisseling van generatie is het ook al hoor je als je hier in Belgie en koersen reed de laatste jaren ook. Ik bedoel 10 jaar terug als er een auto half op de weg stond geparkeerd, dan nog riep het hele peloton en zag je gewoon al veertig renners voor je dat er iemand het licht op groen zetten voor de sint. Een auto of ffr zo effen met zijn handje achterlangs zeg maar pas wat tegenwoordig lijkt dat zo.

[01:13:01]

Nu en dan soms wel soms en niet altijd dat ze gewoon denken van jou. Ze kan je rijden weer twee op een auto en de rest een peloton. Dat ligt ver. Die zijn dan zou je dan maar weer van af. Solidariteit?

[01:13:12]

Ja, dat is gewoon ja. Maar komt dat door, dan is dat gewoon. Ja dat ik denk. Ik denk dat het wielrennen de personen die nou beter een wielrenner zijn dat het gewoon allemaal van die jongens zijn die die die gewoon euh, een beetje autistisch zijn.

[01:13:26]

Heel veel individualistisch individu, individualistisch, maar ook wel autistisch zeg maar. En dat het gewoon alleen maar denkt om. Ik, ik, ik.

[01:13:32]

En nou ja, klare. Ik moet moet dit doen. Ik moet dat doen en dan is het allemaal klaar. En dat is.

[01:13:38]

Vroeger waren ze ook veel strengere, altijd veel minder streng bezig met dieet en dat soort dingen eens. Tegenwoordig is het ook allemaal.

[01:13:44]

Euh ja. Dus als je sommige gasten ook ziet omdat die allemaal wat die allemaal doen om goed te zijn. Euh hoogte tentje. Maanden leven de verschrikkelijke hoogtes. Ze asociale die eten.

[01:13:58]

Euh ja, dan weet je, dat is ook weer zoiets met dieet.

[01:14:03]

Is dat ook. Hoe kan je nou te dik zijn als je 35 duizend kilometer per jaar?

[01:14:08]

Godverdomme, waarom moet je die eten? Ja ja, ik heb dat nog nooit gesnapt. Ja, ik. Ik ben er. Ik. Ik ben nog nooit dat ik dacht, want ik heb. Ik heb een kilo overgewicht of euh. Maar dat gaat het.

[01:14:20]

Je gaat. Je gaat. Je gaat. Op een klein detail. Terwijl als je even uitzoekt wie waar pietendiscussie in is. Dat zie je maar weer, waarvan de mensen achter bij elkaar rijden. Hoe meer favoriete gasten weet je wel? Het is voor het hele peloton. Je werk zal ze ook niet doen. Of die eten als je 25 blijft plakken. Zoek maar hoe dan ga jij in januari? Jij werd ook gewoon als je. Jij weet nu iedere Tourrenner weet in januari.

[01:14:43]

Die gaat niet te dik aan het start van de tour staan. Dan hoeft die niet voor te doen. Eten. Daar heb ik nog met Pieter voor mijn eerste tour over gehad. Want Pieter, die is toch ook altijd scherp genoeg voor de Tour du altijd Effi en een beetje extra je best. Iedereen staat effe extra scherp aan de start. Maar dat, dat gaat vanzelf.

[01:14:59]

Maar hoe kijk je dan maar zelf? Want ze zien het niet doen als ze minder hard van gaan rijden naar uhm, naar zo'n euh euh. Jumbo? Hoe heet dat ding die je voedsel met je voeten hebt? Kijk, dat doen ze toch niet zonder reden? Nee, nee, nee. Maar die gasten krijgen wel genoeg binnen hoor, daar niet van. Maar het is allemaal zoveel gram eiwitten per uur. Zoveel gram koolhydraten.

[01:15:19]

Euh, opzichter. Op zich gaf dat maar een op een gegeven moment wel een houvast in een grote ronde, want je doet dan ook niet te weinig. Dat is dat je zeker wist genoeg billenkoek precies.

[01:15:29]

En dat is niet echt die eten ofzo hoor, die gasten dat juist genoeg binnenkrijgen. Ik denk denk ik denk dat veel van die van die jongens dat die hier op gejoel blikken na twee weken koers, dat je soms moeten de tenen eten zeg maar gewoon binnen te krijgen.

[01:15:40]

Ik heb wel eens een gast te zien zitten. Dan krijg je ze zo'n bord. Michael Matthews.

[01:15:43]

Ja. Krijgen ze gewoon Jezus? Moet ik dat opeten? Nou, dan dacht ik yes, ik hoop maar dat die een beetje opschiet. Dat is wat anders. Op een gegeven moment wel van tafel. Maar dat is maar dat is. Dat is het idee van mensen daar van krijgen. Van mensen die denken van dat dingen afgewogen worden. Dat het dan zodat ze lekker binnen dat. Dat ze dat ze minder binnenkrijgen.

[01:16:02]

Maar dat is in dit geval helemaal niet waar. Hier wordt gewoon 1. De hoeveelheid koolhydraten zeg maar euh. Weergegeven zeg maar wat ze zijn verloren onder de koers zeg maar. En als je schrikt soms wat je moet eten. Nou, je moet doen. Dat is dus je moet soms heel veel eten, zeg maar om het juist binnen te. Wij hadden het net over Denia, we bij elkaar, bouffe bij Aquae. Maar toen, dat was de eerste keer dat ik met Lou mee was om na een weekje fietsen in Spanje.

[01:16:24]

En ik krijg gewoon de borden pasta en de hoeveelheden aardappelen s avonds in me. Ik verbaasde me dat ook wat jij zegt. De hoeveelheden die je moet eten als je gewoon elke dag 100, 101 of 150 kilometer traint. Wat er dan gebeurt en en hoeveel je moet bij eten en wat het verschil is tussen. Dat was vooral voor mij toen de openbaring met hoe je je voelt de volgende dag.

[01:16:46]

Als je wel effe die extra aardappelen naar binnen schuift en vet tegen heug en meug in maar even vijf aardappelen, krijg ik dan een voorgeschoteld van eten? Nee, je wil echt doet is nou zoiets heb ik eten en de volgende dag was ik ineens weer gewoon. Voelde ik me veel beter dan de dag daarvoor, toen ik veel minder had. Dat is dus het is de hoeveelheid. Dat is dus de winst tijdens zo'n zo'n beetje alles afgewogen krijgt. Voor Michael Matthews is dat de winst dat ie de groene trui wint.

[01:17:10]

Hij ziet goed dat ie opeens veel meer eten eigenlijk. Anders was wordt die de laatste week minder en nu kan ie gewoon blijven. Maar het is dus echt een kunst om zoveel te kunnen eten. En een grote Heinle. Uiteindelijk wel ja.

[01:17:23]

En t is ook. Je moet onder de koers. Moet je ook wel goed en goed eten. Nou ja, zeg maar.

[01:17:27]

Maar ja, dat is dus een keer al zien in de Tour zit of of in de Vuelta ook Giro. Heb je daar minder last van? Maar dat is me altijd zo heet is dat eentje gewoon veel en veel lastiger, zeg maar daarin.

[01:17:38]

Als je een beroep op de fiets op de fiets. Ja, dat is echt een eer.

[01:17:42]

Je hebt weer zo'n hele zoete pauze. Nou ja, één of ander merk. Ik weet niet hoorbaar. Of noem je dat een clipboard die dit jaar?

[01:17:49]

Maar die dingen die. Die dingen die. Die zijn heel lekker in t voorjaar. Dan weet ik het wel niet. Want maar als iemand met vijfenveertig graden moet opeten en zo suiker en ja dan is dat echt niet lekker meer.

[01:17:58]

En ja, dan begin je wel met andere dingen, zeg maar. Maar dan moet je echt tegen je zin moet je gewoon een repen gaan eten. Zeg maar omdat je weken of. Ja, ik ben niet. Nou, komende anderhalf uur ben ik aan het klimmen. En ik? Ik bedoel de finish is niet boven, dus ik moet nog door worden. Dus jij zit niet tegen je zin te eten. En.

[01:18:13]

Dat is wat waar dat heel vaak fout gaat zeg maar. Dus ja euh, kon je t goed eten?

[01:18:20]

Jawel, jawel, maar echt in de hitte was dat ook niet je manco. Want ja, ik had ik het echte in.

[01:18:26]

In de echte warme koersen had ik echt wel euh. Maar t echt in de Vuelta lag mij bijvoorbeeld totaal niet omdat het gewoon altijd gewoon veel te warm was.

[01:18:34]

Ik had als je gewoon mijn uitslagen bekijkt ook ik heb heel veel veel.

[01:18:39]

Koersen gewoon goed gereden, gereden en echt slecht weer, zeg maar wat echt hondenweer was in de regen en de kou. Euh ja, echt in de hitte was ik nooit.

[01:18:48]

De Vuelta was ook echt wel de de koers die mij het minste lag zeg maar. Maar inderdaad ja, je moet gewoon goed blijven eten. Ook in die warmte zou je hartslagen zijn. Zo hoog dat je er gewoon heel veel koolhydraten bij binnen moet krijgen zeg maar, want anders sta je gewoon. Na een baudu sta je gewoon geparkeerd.