Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:00]

De laatste keer dat ik er glas melk heb gedronken, dat moet toch al heel gauw dertig jaar geleden zijn. Het Fossum, kunt u mij horen?

[00:00:12]

Nou Maarten, dan ben je zevenenzeventig en dan moet je iedere dag nog optreden in het allemaal televisie programma's. Ja, dat Blagden eigenlijk aan aan Donald Trump. Die is het schult die als afscheidden partijtje had gedacht. Ik probeer toch mijn mijn aanhangers op te roepen om het certificeringen proces wat gaande is in het congres om dat te onderbreken of onmogelijk te maken. En dus dat was een enorme bijeenkomst in Washington, waarbij de president zelve opgeroepen heeft om het OM naar het Capitool op te rukken.

[00:00:45]

Ja, dat hebben ze gedaan, maar we hebben de resultaten gezien. Het was een merkwaardig gezelschap. Moet ik zeggen. Wat is er van die malle zaken aan de wonderlijke uit met een soort van Sinterklaas baarden en allemaal carnavaleske uniformen aan? En nou ja, met moeite met de vlag van de zuidelijke staten uit de burgeroorlog. Dus dat weet je ook al. Hoe laat het is dat we allemaal zijn. Puur racistische symbolen in allerlei opzichten. En ja, nu heeft ineens iedereen spijt.

[00:01:15]

En hoe kon dat gebeuren? En haar? Komop zeg. Ze hebben Trump vier jaar lang zijn gang laten gaan. En laten we wel wezen. En nog of tot het allerlaatste moment. En toen. Toen, laten we zeggen de relschoppers begonnen met de kantoren kort en klein te slaan. Was er nog niet in het Congres. 9 senatoren steunden Trump in zijn bezwaren tegen de verkiezingsuitslag en 139 leden van het Huis van Afgevaardigden uit de Republikeinse fractie steunden Trump ook tot het laatste moment.

[00:01:45]

En dus laten we wel even zeggen wie hier de medeschuldig aan zijn. Dat zijn natuurlijk de IS de Republikeinse partij die deze halfgare president. Want dat is nu toch nog voor de zoveelste maal gebleken zij gang hebben laten gaan omdat het naar hun idee naar hun idee een voordelige zaak is. Dat blijft naar mijn idee. Kijk, die 30 miljoen woedende Trump stemmers die nu denken dat die inderdaad de verkiezingen gestolen zijn, die zijn er nog steeds. Nou ja, die hebben zich nu even misdragen.

[00:02:16]

Althans een deel daarvan heeft zich misdragen. En wanneer was het woensdagavond hè? Dan was het donderdag? Ja. Nee. Woensdagavond was het. Het was vidé, in ieder geval een vaccinatie dag. Maar dat was opeens heel oud nieuws. Ja, en vidé, dat ging plotseling ook. Die had Frietrock zoals in Nederland die hebben. De vaccineren is afgeblazen of deels afgeblazen. Ja, en die moesten ineens naar Washington natuurlijk. Ja, nou waren de ja kwabaal opwindende, zo niet vermakelijke gebeurtenissen natuurlijk.

[00:02:45]

Wat een raadsel is, is waarom dit Capital zo slecht dichtgehouden werd. Iedereen heeft de foto's gezien van toen er een demonstratie van Black Lives Matter was. Nou, daar was een hele divisie was daarvoor uitgerukt, nietwaar? Van de National Garden. En nu was er eigenlijk nauwelijks effectieve bewaking. Maar dat is toch een beetje het verhaal van Amerika dat het schijnveiligheid is. Als je objectief kelantan staan daar twintigduizend beveiligers waar je langs moet. En ze doen heel ingewikkeld met je paspoort.

[00:03:14]

Maar als je dan kijkt hoe de beveiliging echt is, is het zo lek als een mandje. Maar dat geldt voor alle beveiliging. Dat geldt ook voor de beveiliging in Nederland. Ik kan me herinneren dat na de dood van Fortuyn het Mediapark zogenaamd beveiligd werd en dat betekende dat er twee pubers op de rotonde stonden die vroegen waar je naartoe ging. Ha ja, ja kijk. Beveiliging is eigenlijk altijd een symbolische kwestie he? Als je ook als je naar een talkshow gaat.

[00:03:38]

Daar staan allemaal beveiligers van Nederland met zo'n W op de op de kapel van de Jazz. Maar ja, je begrijpt toch ook wel als je daar met een machinegeweer naar binnenkomt dat ze dat ze zijn we ook volgens mij geleerd dat ze zich niet moeten verzetten, want dan word je dood. Ze hebben een keer bij het journaal. Zijn verdediging is altijd nep. Charlie Hebdo was beveiligd. Stond een agent buiten stond volgens mij ook een agent in gebouw. Maar ja, dat heeft bij dit type van aanslagen natuurlijk geen enkele zin.

[00:04:05]

Maar het moet symbolisch. Is het noodzakelijk omdat de autoriteiten daar kunnen? Jamaer We hebben alle maatregelen genomen die dat die maatregelen totaal zinloos zijn als het echt fout gaat. Dat wordt er natuurlijk niet bij gezegd. Nou zijn er analisten in Amerika die zeggen we gaan het pas veel later horen wat er allemaal in het Capitool gebeurd is. Nou kom je duurzame beelden nu verwijderd en dat komt straks komt het allemaal naar boven toe. Ja, ik begrijp dat één van die organisaties al op had geroepen.

[00:04:31]

Bewaar de beelden die onmiddellijk zijn uitgezonden. Dat dat. Dat idee was het. Nou ja, laten ze dat vooral doen. Maar ik zou zeggen dan is er ook alle reden om de hoofdrol te draaien, namelijk de organisatie van deze business.

[00:04:44]

Die kan misschien ook aanvankelijk worden afgevoerd als zijnde de de opruien zelve. Trump event gaat dit gebeuren natuurlijk, maar waarom niet? Ja, ik zou het zelf ook niet verstandig vinden. Maar jij doelt dan op het t. Doe je dan op het afzetten van de president nog in de komende weken of doel je op straks heel wat afzetten zou ik ook niet doen. Ik zou hem ook niet vervolgen nadat die afgetreden is. Omdat dat alleen maar het vuurtje van de gestolen verkiezingen.

[00:05:13]

De president die door de elite te pakken wordt genomen versterkt en dat zal toch al een heel groot probleem. Kijkt die hele affaire met Van Yadav verkiezingen zijn gestolen en eigenlijk heb ik een landslide overwinning behaald. Dat is natuurlijk allemaal ook vrij handig scenario om in de komende jaren en als zij geen president meer is, politiek in leven te blijven. Want die 30 miljoen Liddy zijn enorm boos. We hebben gezien hoe boos zijn en wat er eventueel waar dat toe kan leiden.

[00:05:41]

Is een beetje een beetje aanzet om andere rare dingen te doen. Dus dat gaan we in de komende jaren. Gaan we dat ook zien? Want die mensen maken geld naar haar mogen omdat ze meelij hebben met het feit dat die zo ongelooflijk bestolen is. Van een schitterende verkiezingsoverwinning. A. Ze sturen geld naar haar kapper, rijp, vrij aanzienlijke hoeveelheden. B. Zolang hij die lui kan mobiliseren en een beetje opgeruimd kan houden, is hij de belangrijkste man in de Republikeinse partij.

[00:06:11]

Want al die andere Republikeinen zijn deels electoraal afhankelijk van de Trump stemmers. En als Trump natuurlijk zegt van ja op die lul ministère, dan zullen ze dat ook niet doen denken aan die keurige Republikeinse autoriteit in Georgia die meteen bedreigd heeft met allerlei verschrikkelijke dingen. En ik denk ook dat die daar campagne gaat voeren tegen die lui als die voor herverkiezing in aanmerking zouden komen. En dan hebben we natuurlijk nog het slot onderdeel van dit fantastische scenario he? Ondertussen kun je beiden ook voortdurend lastig vallen.

[00:06:43]

Schandelijk. Die man hoort helemaal niet in zit, het is een oplichterij enzovoort. En dan is het eind. Schoot is natuurlijk dat die in 2024 zich alsnog kandideert. Hij heeft nog een termijn over volgens de constitutie. Mag een president twee termijnen termijnen dienen? OK, is het niet zo dat het nu stopt? En dat je dan daarna weer dus gewoon twee termijnen je hele leven? Ja, ook dat is niet twee termijnen achter elkaar. Daarna mag je weer een keer opnieuw.

[00:07:10]

Nee, nee, nee. Zijn twee termijnen ok. Maar de Republikeinen? Die zeggen nu toch na alles wat er gebeurd is. Die Trump, die flikkeren we eruit, dan huidplooien. Daardoor is het niet zeggen ze zullen nu misschien zeggen wat een ongelukkige gang van zaken en dat wat beter niet kunnen gebeuren. En ik weet al niet wat we hebben. Trump niet horen zeggen dat dat eigenlijk allemaal flauwekul is die dat het biedt dat die het stelen van die verkiezingsuitslag.

[00:07:32]

Dat hebben we niet horen zeggen. En nogmaals, veel van die Republikeinen zijn electoraal afhankelijk van de typische Trump stemmers. Dus nee, ze zullen niet zullen. Nu even. Nu zit iedereen diep rondwaren. Hoe is het mogelijk?

[00:07:47]

Hoe is het mogelijk dat dit gebeurd is, ook in ons Amerika? Hallo. Ze zijn net vier jaar lang door een halve gare bestuurd. Ha nee, dat is zo dat Trump. Ik heb het gisteren nog uitgelegd. Trump heeft zijn hele leven is een leugen. Dit is een leugen, maar is begonnen met de leugen dat Obama helemaal niet in Amerika geboren zou zijn. Na de bekende Burda moment. Ja ha huizen, zei hij tijdens zijn presidentschap. Dat hebben ze uitgerekend.

[00:08:15]

Ik geloof meer dan 10.000. Vrij ernstige leugens verteld. Maar waarom? Waarom doen die af de Republikeinen zo meteen geen afstand van Trump? Dan kijken we flink uit wat Trump die Trump is, de man die die mensen van huis krijgt om naar de stembus te gaan. Maar u kunt toch vergeten we allemaal in dit. In dit ha ok. Pardon? Heeft gewonnen met ruim 80 miljoen stemmen. Trump heeft bij deze verkiezingen elf miljoen stemmen meer gekregen dan in 2016.

[00:08:46]

Elf miljoen stemmen meer. Elf miljoen mensen meer hebben besloten dat dit zo'n wonderbaarlijke Heiland achtige figuur is dat ze nog eens een keer op hem wilden stemmen, terwijl de idee dat toch niet veel van terecht heeft gebracht. Maar ja, daar zijn Trump aanhangers nooit van te overtuigen dat het in allerlei opzichten een waardeloos en treurig presidentschap geweest is. Ja, maar je denkt niet dat de schade die je heeft aangericht nu zo groot is. Dat riep. Nee, dat waait vanzelf over.

[00:09:14]

Nu moeten zo. Ze zat nog een keer doen hoe artistic. Ergo het is zo om Amerikaans hallo. De vlag van Amerika vindt het prima. Nee, die malloten, die komen allemaal keurig uit die en Hartlaan. Ik zal eventjes een column erbij pakken. Van Uhm, Renate van der Bas. In Trouw lees je wat is de krant? Lees Trouw niet, maar ik heb de column wel gelezen. Deze heb je gelezen he? Gek genoeg werken.

[00:09:41]

Euh, tussen alle dramatische beelden. Het rustige cynisme van historicus Maarten van Rossum louterend. Hij reageerde ook in op n totaal niet verbaasd op de gebeurtenissen in Washington. Dus dat is wel wat je wat je hetzelfde verteld en zegt je kunt. Uhm. Uh. Dimence h. Vierenzeventig miljoen kiezers toch geen of toch geen dwazen noemen, staat in die column. Beelden van beveiligers die dranghekken weghaalden zodat hooligans erdoor konden alle details over wat er rond en in het Capitool gebeurde.

[00:10:09]

Moeten nog komen, dat is iets wat wat ook in die in de kranten opgeschreven wordt. Ja, nou, ik hoop dat we allemaal keurig bewaard is en dan kunnen ze daar werk van maken. Maar ja, voor de rest is dat natuurlijk allemaal dweilen. Nadat in feite de de de de water aansluitingen geëxplodeerd zijn natuurlijk. Maar goed. Ja, dan hebben we. Ik weet niet of je de opname hebt gezien van Trump die vannacht heeft verspreid. Uhm, dat was een reactie op wat er gebeurd is.

[00:10:35]

Heb je het filmpje gezien? Ja, dat dit. Dat dat als on-Amerikaanse en ja, helemaal zijn bedoeling natuurlijk niet. Nee juist ze wel uitgebreid opgeruimd, niet waren aangezet tot en vervolgens gezet. Jullie moeten oprukken naar het Capitool om de certificeringen onmogelijk te maken. Ja ja he. En ja, dat ik deze schijnheilige praat. Dat moesten we toch ook verder niet verbaasd over doen? Hij zegt ook en dat is in de video nog die daarna is gekomen dat ie.

[00:11:03]

Dat er een nieuwe regering komt. Voor het eerst is het eigenlijk het neerleggen. Dat zat er natuurlijk al dik in. Hij kon mee in het Witte Huis blijven zitten.

[00:11:12]

Zo is het ja, maar dat door veel analisten wordt dit toch als een belangrijk moment gezien, omdat die Einaudi mij helemaal niet. Ik had niet anders verwacht dat ie op 20 januari zou vertrekken. Eerlijk gezegd, ik vond het wel een interessante vraag of die bij de plechtigheid aanwezig zal zijn. Wat denk je dat? Ik denk het niet, maar het is natuurlijk gebruikelijk dat de zittende president datdie vertrekker die vertrekt, dat die wel aanwezig is bij de plechtigheid.

[00:11:36]

Nou begrijp ik dat het een heel andere plechtigheid wordt vanwege Corona natuurlijk, die grotendeels langs elektronische weg zich zou kunnen zeggen. Hij hoeft er niet bij te zijn. Dus komt een Guda eigenlijk.

[00:11:47]

Ja, dat zou kunnen.

[00:11:49]

Ik wacht ertegen af eerlijk gezegd. Maar ja, ik zou er niet gelukkig mee zijn als die lul erbij was. Maar. Maar ja, hij is wel de zittende president en de vertrekkende president. En wie weet ooit weer de komende president? En het is traditie dat je dus om aan te geven, want we zijn een vredig land. Ja, het is traditie, maar dat is het. Dat zijn nou juist al die ongeschreven tradities, al die ongeschreven gewoontes, die sympathieke routine is waar Trump zich nooit ene zak van aangetrokken heeft.

[00:12:20]

Nee, waar ook de Republikeinse partij hem ingedekt heeft. Ja, maar dat is toch ook nooit als ze de macht kon dienen? Hebben zich daar niets van aangetrokken. En nu ga ik even een puntje maken. Ik las weer overal dat ik niet objectief ben en dat als die Republikeinen boeven zijn, dat de REB democraten dan toch ook minstens even grote boeven moeten zijn. Dat is niet waar mensen die dat zeggen. Daarvan kan ik maar één ding zeggen.

[00:12:45]

U weet er werkelijk geen reet van. Als u nou gewoon eens begon met twee aardige boeken te lezen over de Amerikaanse politiek van de afgelopen 25 jaar alstublieft, dan zou u misschien zien dat het daadwerkelijk de Republikeinse Partij is die voor negentig procent deze ellende heeft veroorzaakt en bovendien met intentioneel veroorzaakt niet van is.

[00:13:10]

Zo lopen jammeren en zo nee, wat hebben ze gedaan dan? Nou zegt de gewoonten van het Amerikaanse politieke systeem met voeten getreden en alle denkbare methodes gebruikt. Ook wanneer die in strijd waren met traditionele afspraken om hun macht te vergroten. Maar hoe dan? Want bijvoorbeeld kijkt naar het Hooggerechtshof h dat mis, maar konden gewoon weigeren geweigerd heeft om de man die Obama had voorgedragen om die in behandeling te nemen. Dat is schandelijk he? Het staat nergens, maar het is wel schandelijk.

[00:13:40]

Is politieke criminaliteit. Maar je kunt zeggen t is maar een incidentje. En dan hebben we dat gelazer straal van de Republikeinen dat ze de begroting niet goed willekeurig en dan gewoon drie weken lang niet waardig gaat. Er moet het overheidspersoneel zonder betaling en lopen alle mogelijke dingen in het honderd. Hij of de. Of de kwestie van de aflossing van de staatsschuld. Het is. Het is een lange en lange reeks, nietwaar? Van vandalen, van van ingrijpende politieke onverantwoordelijkheid, allemaal gericht op de eigen machtsverhouding.

[00:14:11]

Dus dames en heren, hou op met dat gezeik over objectiviteit. Ik ben enorm objectief. U kunt allerlei geleerden raadplegen en lees in godsnaam Mézières voordat u uw uitspraken doet over de Amerikaanse politiek waar u grotendeels totaal niets van afweet. Althans al die mensen die zeuren over die objectiviteit. Ja, maar jij zegt dus dat is iets niet van de laatste vier jaar. De Republikeinen zijn al jaren mee bezig. Ja zeker, dat is minimaal begonnen. Nou ja, het t scheef lopen bijvoorbeeld van inkomensverschillen.

[00:14:45]

Dat is begonnen met Ronald Reagan. Maar deze praktijken. Deze nihilistische praktijken die zijn begonnen met met uh, hoe heet ie Newt Gingrich? In de jaren negentig ook het voortdurende legitimeren van de president van de Democraten met het Monica Lewinsky gedoe met die impeachment die net. Ze wisten prima dat die impeachment niet. Zou gaan, maar het ging om het beschadigen van de tegenstander, de Democraten en toch ook die hebben toch ook tegen Trump een afzettingsprocedure? Dat hadden ze ook niet moeten doen.

[00:15:16]

Daar was ik ook een tegenstander van, maar ze hadden heel wat beter reden dan het. Dat de Republikeinen hadden in de jaren negentig. Het feit dat ze Obama voortdurend hebben weggezet als iemand die eigenlijk een niet legitieme president was omdat die niet in Amerika was geboren. Ha, het feit dat nu bijna natuurlijk voortdurend als niet legitiem wordt gezien omdat zogenaamd de uitslag van de verkiezingen stemmen hoort het er niet bij. Is dat niet het spelletje alleen, daar hoort daar niet bij.

[00:15:41]

Dat is niets fatsoenlijk. Dat leidt uiteindelijk tot een uitholling van alle tradities en fatsoenlijke gewoontes van het politieke systeem. Hoe moeten ze zich dan op dat politieke systeem al volledig naar de klote geholpen? Dus of dat uberhaupt nog goed komt? Dat is zeer de vraag volgens mij. Ja, maar hoe zouden ze zich dan moeten opstellen? Fatsoenlijk en langs de langs de regels die die vroeger te doen? Euh, die die vroeger normaal waren. Dat moeten ze doen.

[00:16:07]

Maar wat is dan fatsoen? Je moet toch ook af en toe scherp kunnen zijn? Ja, je kunt heel goed scherp zijn en dan hoef je helemaal niet alle regels van het systeem te overtreden zoals ze de Republikeinen systematisch en welbewust gedaan hebben. En hoe zouden ze een partij? Ik heb het vaak gezegd ik weet geen enkele politieke partij in een democratisch land die het eigen land zulk een immense schade heeft toegebracht. Als de Republikeinse partij. En dan heb ik het alleen nog maar ook het gebruik van het politieke systeem.

[00:16:38]

Ik heb het niet over het beleid, niet waar het feit dat de inkomensongelijkheid in Amerika totaal uit de hand gelopen is. Die is nu op het niveau van Mexico en Rusland is. Dan weet je een beetje hoe het zit he? Wat dacht je van de gezondheidszorg in de Verenigde Staten? Een gigantisch peperduur drama waar zo'n kleine 20 procent van bruto product aan kwijt zijn, terwijl de gezondheidszorg helemaal niet goed werkt, behalve als je miljonair bent. Mag ik ook die luisteraars die miljonair zijn een tip geven?

[00:17:08]

Bent u miljonair? Wilt u toch blijven? Liefst nog wat meer erbij krijgen? Emigreren naar de Verenigde Staten? Het is een land wat magistraal georganiseerd is door miljonairs voor miljonairs. Bent u geen miljonair? Dan zou ik zeggen blijf in Nederland. Blijf in ieder geval in West-Europa. Dat is een heel wat fatsoenlijker onderneming dan de Verenigde Staten. Jammer genoeg jammer genoeg, want tot zo'n 1980 waren alle dingen niet ideaal in de Verenigde Staten, maar niet meer zo erg als het nu is niet?

[00:17:41]

Wat is dan toen gebeurd waardoor het is omgeslagen? Dat is eigenlijk een dubbele ontwikkeling. Dat vergt een heel verhaal en dat is eigenlijk begonnen in de jaren zestig. In feite draait. Als je even doorprikt in het Amerikaanse politieke en sociale systeem draait alles om racisme en om het probleem van de zwarte populatie in de Verenigde Staten ongeveer 13 procent van de bevolking. Die werd systematisch onderdrukt, nietwaar? In een feitelijk volledig genegeerd systeem á la Zuid-Afrika alleen noemden we het niet zo.

[00:18:14]

En in Zuid-Afrika heet het apartheid, maar in Amerika heet het segregatie. Dat klinkt iets minder erg natuurlijk. En in de jaren zestig hebben de Democraten besloten om de civil rights emancipatie van de zwarten om dat te steunen. Toen zei Lyndon Johnson Ook Wij steunen het. Wij moeten dat principieel steunen, maar dat kost ons waarschijnlijk de steun van een groot deel van het electoraat in de zuidelijke staten in de komende decennia. Wat gek genoeg bestond toen de Democratische Partij uit twee soorten van van politieke figuren, namelijk zuidelijke figuren tot de laatste man gewoon racisten en een een een urbane vleugel, nietwaar, die opereerden vanuit de grote steden in de Verenigde Staten.

[00:19:01]

Zo is het ook precies gegaan, want vrijwel alle zuidelijke staten zijn in een vrij langdurig proces van ongeveer 20 25 jaar van Democratisch Republikeins geworden. Maar je begrijpt dus de Republikeinen zijn met zoveel woorden nooit expliciet, altijd impliciet van ja, die Charolais. Dat interesseert ons geen bal, want wat ons betreft blijven blijft het zo precies met die zwarten als het altijd geweest is dat ze nog steeds tot op de dag van vandaag. Nou ja, denken aan die mensen die nu door het Capitol gebouw trokken.

[00:19:31]

Niet waar die aanhangers van Trump met die vlaggen van de komt verder steeds. Dat zijn de zuidelijke staten. En die vlag is altijd en overal een symbool van racisme, van onderdrukking van de zwarten. Dus ja, dat is voor een heel belangrijk gedeelte nog een heel belangrijke impuls. En die ontwikkeling heeft eigenlijk de Republikeinse Partij, die ook een beetje een rommelige coalitie was, naar rechts vertrok en daar overheen is gekomen. Zeg maar de neoliberale revolutie, het idee dat de overheid eigenlijk de vijand van de burgers is.

[00:20:02]

En dat is ook die overheid zo klein mogelijk moeten dat belasting diefstal is naar aan en dat we alles aan de markt. Over moeten laten en een rommeliger, maar wel enigszins samenhangende ideologie. En die twee dingen samen dus, die verrechtsing en die van de Republikeinse Partij, inclusief die economische verrechtsing waar christen democraten veel te lang mee meegegaan zijn. Die heeft eigenlijk dit hele proces op gang gebracht. In dat proces is de Republikeinse Partij. Democratische Partij is nog steeds een hele rommelige coalitie.

[00:20:36]

Daar zitten linkse mensen een hele rechtse mensen in. Dat is bij de Republikeinen niet het geval.

[00:20:41]

Wie nu eigenlijk met het nieuwe presidents koppel zie dat hij er Bardeen heeft, wat meer rechtse aanhangers en zelfs hele linkse leden van het congres van de Democratische Partij die het allemaal maar niks vinden. En maar je hebt ook hele rechtse democraten. Dit is zoals het altijd was. Aan Democratische partij is niet fundamenteel belang. De Republikeinse Partij is een geharnast, ideologische rechtgetrokken gezelschap geworden als gevolg van de door mij geschetste ontwikkeling. Racistisch en duidelijk ja. De ster speelt racisme een heel belangrijke rol en denk aan de campagne van Trump tegen Obama.

[00:21:16]

Denk aan de campagne van Trump voor de verkiezingen van 2016. Dat zit vol met racistische sentimenten en uitspraken. En waar draait natuurlijk allemaal om dat de Republikeinse partij, die dus ondertussen veel hechter georganiseerd is en veel beter gefinancierd meestal dan de Democraten? Dat die de Republikeinse partij feitelijk een minderheid is van de laatste zeven presidentsverkiezingen hebben de Republikeinen zes maanden popje Lockwood verloren. Ze hebben maar één keer de popular vote gewonnen en dan ook nog heel marginaal in 2004, omdat de bevolking bang was gemaakt voor het terrorisme enzovoort.

[00:21:59]

Dus ze weten dat ze in de minderheid zijn. Het is ook het. Zij drijven ook op wat heet etno nationalisme en zij spreken en de traditionele blanke Amerikaanse bevolking aan. Maar ja, dat is heel effectief gebleken, maar dat is een minderheid. Dus dan moet je zorgen dat je het Amerikaanse politieke systeem maximaal gebruikt. Niet waarom een minderheid toch aan de macht te houden met de kiesmannen. En nu wil het ongelukkige geval dat het Amerikaanse politieke systeem vol zit met complexe waarborgen, wonderbare regels, het Electoral College en ga zo maar door die een minderheid partij die hecht georganiseerd is, nietwaar?

[00:22:38]

En en en in feite van wanten weet, de mogelijkheid biedt om i.p.v. Als meerderheidspartij toch de meerderheids macht uit te oefenen zagen in 2016. Vandaar dat ze nu natuurlijk met een probleem zitten, want dat is waar de Inés nu president Democraat. Het huis is in Democratische handen, al hebben ze daar wel verlies geleden bij deze verkiezingen. En nu is de Senaat door de wonderlijke ontwikkelingen en vreugdevolle ontwikkelingen in Georgia is fifty fifty, waarbij de vicepresident de brekende stem uitbrengt.

[00:23:09]

En dat is nu Kamala Harris. Maar Biden moet zorgen dat die in de komende twee jaar met die situatie optimaal produceert. Doet ie dat niet? Valt dat tegen? Valt de economische ontwikkeling tegen, dan heb je natuurlijk een hele goeie kans dat we in 2022, want je weet in Amerika elke twee jaar verkiezingen. Maar ja, dat hoeft ook maar twee senatoren de andere kant op te vallen. En dan hebben de Republikeinen weer de meerderheid. En dan hebben ze weer alle denkbare gelegenheid voor hun unieke processen van sabotage trein heren, de boel ophouden.

[00:23:45]

Nou ja, alles sneuvelt in de Senaat, maar nu staan ze eigenlijk buitenspel. De Republikeinen. Nou, dat valt erg mee, want je kunt in de Senaat alle belangrijke dingen vragen in de Senaat. Niet 50+ n maar 60 stemmen he. Anders krijg je zogenaamde filibuster. Nogmaals, het systeem zit vol met zogenaamd aantrekkelijke waarborgen, maar die zijn in feite allemaal worden die systematisch gebruikt. Is dat dan een filibuster? Mustard Filibuster is dat je in een een wetsvoorstel dood kunt praten omdat je moet.

[00:24:19]

O je hebt ook weer 60 stemmen nodig om een eind te maken aan de discussie. Dus als je daar geen eind aan een discussie kan maken, kan een manners en wonderlijke toestanden geweest van mensen die dus 3 dagen lang uit de bijbel voorlazen. Choose! Ja, door allemaal hele dolle toestanden Sharan wordt het wetsvoorstel vaak maar weer ingetrokken. Dus dat betekent dat je met veertig senatoren als je die nog hebt dat. Dan kun je eigenlijk al op vrijwel alles stil zetten.

[00:24:46]

Maar dan denk je bv. Verwacht je dat? Want dat is het enige wat ze nog kunnen. Republikeinen. Nogmaals, ik heb het ook over Trump gezegd. Het valt altijd tegen hem. Het valt nooit mee. Nee, het zou mij enorm verbazen als de Republikeinen bereid zouden zijn om op een aantal punten serieus mee te werken met de Democraten.

[00:25:05]

Waar is die Trump? Die is ook. Maar ja, die zat eerst even heeft de. Al eens geprobeerd president te worden, dat deed toen bij zo'n jaar zo'n tussen partij toch? Dat was niet blij met haar. Heeft dat altijd geprobeerd om zijn merk om zijn merk te versterken? Trump is in feite een betrekkelijk waardeloze zakenman gebleken. Daarover is veel geschreven. Die hotels dringen voortdurend failliet in die hoe heette die gok paleize? Idem dito en denk aan Trump en dat is die we moeten verkopen omdat er geen geld opleveren.

[00:25:34]

Trump University. Dan is die gerechterlijk voor vervolgd tv programma's nog redelijk succesvol van hem, maar dat produceerde die volgens mij niet zelf. Ouwens was het succesvol in het begin en is het geleidelijk aan aanzienlijk minder succesvol geworden. Hij had nog de Trump Grill Room, waar ook alle biefstukken verbrandden. Kortom, het was allemaal waardeloze, leugenachtige oplichterij. Maar waar die wel succesvol in slaagde is het verkopen van het merk Trump. Stel je voor dat jij een bedrijf wil beginnen nietwaar?

[00:26:06]

Om een podcast te maken en hij wil een kantoren bij. Dan kun je dus tegen een redelijke vergoeding bij Trump terecht vragen om met gouden letters op jouw kantoor te zetten. Trumps podcast The Palace? Dat kan. Ja daar. Daar heeft ie in feite van. Dus een betrekkelijk klein bedrijf, maar het levert wel geld op. En hij heeft er nog wat van. Die golf course zijn zo, maar daar heeft ie op geen moment geprobeerd om mee te doen met die verkiezingen.

[00:26:32]

Dat is niets geworden dat ik weet wat ik weet. Even niet wat de naam was, maar dat was dat tussen partijtje 3 en dat was niet Democratisch-Republikeinse. Toen heeft ie later weer geprobeerd en toen is het toch ook? Ja, hij dacht ik moet bij een van die twee kampen zitten. En als ik daar moet kiezen dan maar de Republikeinen. Want dat past het meest bij wat, waar en wat ie, wat ie dacht, dat ie dat ie aardig mee zou kunnen scoren.

[00:26:50]

Maar uit alles blijkt. En er zijn ook diverse getuigen, ook die Michael KCO en zijn advocaat. Hij heeft ook gezegd. Hij was helemaal niet van plan om die presidentsverkiezingen te gaan winnen, want hij dacht dat die bekomen kansloos was. Maar hij wou wel fijn publiciteit trekken omdat iedereen die deelneemt aan presidentsverkiezingen trekt publiciteit aan. Precies. Je hebt ook mensen die demen alleen maar deel omdat ze dan publiciteit trekken. En daar worden ze uitgenodigd voor goedbetaalde lezingen.

[00:27:18]

Ha ha is ook een hele handige strategie. Ja, maar hij dacht ik ga deelnemen en. Iedereen herinnert zich nou ja, iedereen, dat weet ik niet zo erg. Maar goed, de dieren die we niet trap afkwam en Trump vertrouwen. En dat ie toen zei ja, al die immigranten, dat zijn allemaal criminelen, drugsverslaafden, moordenaars. Nou ja, toen zij eigenlijk elk verstandig mens alle waren er rijden kan natuurlijk niks worden. Dat is. En nee, die man heeft zichzelf meteen al buitenspel gezet.

[00:27:45]

En nou ja, wat bleek? Het was ook een heel ongelukkig zooitje die Republikeinse kandidaten. En Trump maakte de beste indruk en is president geworden. Hij heeft het ook al van Hillary gewonnen. Komt er dan nog bij door het Electoral College, want hij heeft natuurlijk de poppy Labeeuw dik verloren. Maar het Electoral College heeft die nipt gewonnen. En nu is dus de eerste termijn. En dat had ie denk ik niet verwacht. Is tot een einde gekomen, want ik denk dan wel dat ie daar zin in heeft gekregen.

[00:28:15]

Het principe heeft zeker gedacht dat die opnieuw gekozen zou worden omdat de economie draaide. Goed. Dat is altijd een hele belangrijke factor in de Verenigde Staten bij verkiezingen. Ja, en toen kwam Corona. Toen heeft ie is Corona weg geredeneerd. Weet je wat ging vanzelf weer? En het was niet meer dan een griepje. Nou ja, de bekende redenaties. En ja, toen blijkt natuurlijk toch een heel ernstige zaak te zijn. En dat heeft hem denk ik wel zijn kansen gekost om me in het Witte Huis door te gaan.

[00:28:44]

Exact, net als die mediabeleid, want ook mensen die ontkennen dat Corona iets te betekenen heeft. Die zou ik toch heel graag wellicht onder leiding van Hugo de Jonge. Doet je ook iets nuttigs? Ha, een rondleiding geven op zoon. Ik ga nou eens kijken. Ga nou eens kijken aan al die mensen die daar doodgaan en elke week tientallen mensen dood. Ha ha ha. Oversterfte is aanzienlijk, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau. Daarbij Henie mensen zijn ook zeggen ja, dat is allemaal verzonnen.

[00:29:12]

Allemaal verzonnen door de elite om ja waarom trouwens zou ik ook graag willen weten krijg zo'n ongelofelijke oetlul als die engel, die leider van Ivan III. Want als het virus waanzin of virus wijs zijn. Ik weet niet hoe het tegenwoordig heet. Je krijgt tien minuten de gelegenheid om bij één van dagen uit te leggen dat de korona maatregelen maar het begin zijn van de introductie van een wereldwijde dictatuur. Dat je denkt yo bij al een goeie psychiater. Te gek voor woorden dat iemand zo iemand uberhaupt antwoord komt.

[00:29:43]

Ja, maar er zijn ook mensen die zeggen waarom ze zitten dan van Rossem. Je vraagt toch ook niet aan A. Een vertegenwoordiger van de theorie van de platte aarde erbij op n huwelijk? Ik sluit niks uit.

[00:29:54]

Maar ja, ze zijn ik zo. Las ook berichten van mensen die zeggen van ons belastingsgeld. Geld zit van Rossem daar. Maar wat de raaskallen bij op n. Ja, dat komt omdat ze daar nergens iets van afweten. Die mensen roep ik van harte op. Lezen in wat? Hou op met de 3 2. Onzin en lees een boek. Ik geef toe, het zal u moeite kosten. Ik ga ik zijn ook wel. Ik kan eventueel een lijst van vertaalde boeken, maar de Engels bij u niet zo wil lukken.

[00:30:19]

Dat wil ik ook wel opsturen eventueel. Maar als u ergens een oordeel over hebben, zorg dat dat oordeel ook ergens op gebaseerd is. Ja, ik heb nog n dingetje, vind dat. Maar dat kunnen we niet weten. Maar we kunnen daar wel een klein beetje logisch over nadenken. Wat is er nou in dat kabinet gebeurd na die toestand bij het Capitool? Uhm, want dat zei is natuurlijk reactie. We hebben gehoord en zijn als alle adviseurs minister opgestapt.

[00:30:45]

Daar zijn gelijk er natuurlijk op gewezen. De ratten verlaten het zinkende schip per dag. Ja, die hebben gedacht dat dat plakt. Als ik blijf zitten placca dat de rest van mijn leven aan mij, omdat zij zelf in principe meer de elite van de partij vertegenwoordigen dan dat zonderlinge gepeupel. Wat we in het Capitool gebouwen hebben. Ik ga er wel eigenaardig uit, grutto's. Ik moet zeggen dat ik een rijk Comets vonden allemaal. Ja, t is treurig en tragisch, maar ok.

[00:31:12]

Ze hebben hem al die jaren zijn gang laten gaan en we hebben gezien waartoe dat doe tenslotte geleid heeft. CNN meldt dat het kabinet op het punt heeft gestaan om volledig met z'n allen op te stappen. Ja God, wat een helden, zegt jonge jongen. Dat je überhaupt na vier jaar Trump nog in dat kabinet zit. Dat geeft al aan dat je een door en door onfatsoenlijk individu bent.

[00:31:36]

Nou ja, Dee Dee Dee. De charme van de macht kan het ook zijn. Ongetwijfeld ja, de charme van een man, maar dat maak je niet fatsoenlijk.

[00:31:43]

Nee uhm. Overigens die toespraak nu van Trump die we weer gezien hebben. Dat was trouwens een duidelijk autocue verhaal waarin op een gegeven moment je zag door de kou staan. Dus ja, maar hij laat t was niet aan iets wat ie uit zijn, want je ziet heel duidelijk wanneer die autocue leest en wanneer het uit zijn hoofd is. Dus wat n opvallend moment in namelijk een shot wissel. Uhm, dat was waarin die dus vertelde dat er komt een nieuwe regering, indirect dus.

[00:32:06]

Nou, ik geef mijn verkiezingsuitslag toe. Op het moment dat hij dat deed wisselde het shot van de camera niet van voeren, maar ging het van opzij. Dus je had een soort van zijaanzicht zodat je hem eigenlijk een andere kant op zag. Maar ik vond dat opvallend. Zal dat bewust zijn gedaan?

[00:32:21]

Geen idee, want dat moet je weten. Wie wiens kameraden gebruikt werd? Het is allemaal gemonteerd. Stond erbij en we bieden niet wie zond het uit? Het was gewoon van de official per wet. Het was in het Witte Huis, dus het was officieel door het Witte Huis uitgegeven. Maar zijn monteer dat natuurlijk. Ik heb geen idee waar ik geen idee. Als je kijkt is die die lui die al die hoe heet het dat in zo'n club al die dingen nauwkeurig onderzoekt?

[00:32:42]

Hij heeft ook opgeroepen bewaar al het beeldmateriaal wat er is. Ja, dat zal denk ik ook wel gebeuren. Ik heb het idee dat dit een een verhaal is als zijnde van ons dat recht van voert gefilmd. Dan is het de uitstraling. De Grote Leider. Als het van de zijaanzicht is, dan is het zeker als je wat kwetsbaarheden toegeeft. Zit die suffe komt? Ja, dan gaat het wat anders uit. Dus ik vond het wel een opvallend beeld.

[00:33:02]

Je hebt en je hebt die niet gezien. Denk ik dat? Nee, nee, nee, maar ik ben helemaal niet zo'n geweldige kijken naar die beelden. Ik geloof het verder wel. Je hebt mensen die tot half vier zijn blijven kijken, maar dat had betere dingen te doen. Ik had even kijk ik NRC had ook nog iets geschreven. Ik weet niet of je dat nog gelezen. Ja, maar heb ik al gelezen. Ja, even kijken.

[00:33:19]

Ja. Het nostalgische plattelands programma Het Dorp, schrijft Arjen Fortuin trouwens in een leuk stukje in NRC, was geschrapt. En opeens had liefst vijf Amerika kenners naar de studio gehaald. Onder hen was een eenmans menigte die zich aan elke vorm van kraut control onttrekt. Maarten van Rossem, disko en historicus, bracht eenvoudige waarheden mee. Ja, schrijf die, dus hij is daar wel positief over. Oh ja. Naast hem zat Tijs van den Brink, die inbrachten dat hij vorige maand veel beschaafde Republikeinen had gesproken.

[00:33:47]

Die fan waren van de brave Mike Pence. En wat ik dan zeg. Dat heeft ie er ook. Bagagedrager hard raak geschreven. Exact een normale vriendelijke mensen begonnen. Van den Brink die niet rationeel over politiek kunnen nadenken. Kuierde Van Rossem daar achteraan over z'n tafelgenoot heen? Ja, ik begrijp dat Theissen een hele aardige jongen, maar goed, die vind die christelijke lui, die vent die. Dat heeft ie er begrip voor. Terwijl ik heb voor die crash.

[00:34:12]

Klein, helemaal geen begrip. Als je toch euh zeggen lees de Bergrede dat als je dan nog op trumpet mensen stemmen om wat voor reden dan ook, dan moet je je toch na laten kijken naar jouw boek. Ja uhm ja. Waarom trouwens? Hij schrijft dat ik mij onttrokken aan de Kraut trokken van dat op n. Ik vond dat het een rommeltje was en ik vond dat je dat je je werd niet in de gelegenheid gesteld om mijn redenering af te maken.

[00:34:35]

Als je in een redenering begint, dan moet je niet halverwege invallen en wil je ooit Charles Groenhuijsen halzen. Vrij rustig, maar die mevrouw die daarbij zat. Dat zie je ook aan die duopresentatie. Die moet je ook een eind te maken. Allemaal flauwekul. Ja, die zijn dan voortdurend kwakte ze door de heen en gaf ze weer iemand anders het woord. Diller begon me behoorlijk te irriteren. De stadsblad denk je tenslotte ook. Dan gaan we ook als Jenkins kamer.

[00:34:58]

Gaan we daar doorheen he? Ik wil gewoon afmaken wat ik begin zodat dat was het ja. Maar zij denken natuurlijk we hebben 50 minuten. We moeten. We moeten ook andere aan het woord. Zo'n klassieke fout mag ik ook de. Makers van al deze pracht programma's oproepen niet vijf Amerikanen is de NEMA 2. Liefst 2 met heel verschillende ideeën en opvattingen over de Verenigde Staten en desnoods ook over Trump, zodat er zich een normale discussie kan ontwikkelen als je vijf personen hebt.

[00:35:25]

Die hebben allemaal een gevarieerde inbreng. Deels zijn ze het ook allemaal met mekaar eens. Doe dat niet. Het is dezelfde fout die studenten altijd maken die België op. We hebben een hele interessante informatie avond en een vraag hoe zit het in mekaar? Ja, meneer Van Rossem, we hebben een panel met zeven deskundigen. En dan zeg ik ja. Wat wilt u voor mij dat ik naar Groningen kom om tenslotte drie minuten te kunnen spreken in uw super panel?

[00:35:51]

Ha, want er is mij zal nog een moderator die te lang door lult. En aan het eind Langerlo. Nou nee, hou het beperkt. Zorg dat je een normale goed en hoe je discussie hebt. Ik zat de avond daarna bij Jinek. Dat liep naar mijn idee al aanzienlijk beter. Je had ook wel de neiging om Paulsen te onderbreken. Dat heeft iedereen natuurlijk, omdat ik de neiging heb om serieuze redeneringen op te zetten. Klinkt er straks.

[00:36:16]

Toen wij begonnen over deze kwestie heb ik een lang verhaal gehouden. Dat is een verhaal dat je nooit kunt houden in een talkshow. Nee. En dat zie je aan wat de tekorten van een talkshow zijn.

[00:36:26]

Maar zij hebben natuurlijk regels. Kijk, wij kunnen hier lullen totdat een ons wegen. Dat maakt toch niet uit hoe lang het duurt? Maar daar hebben ze reclameblokken. En er komen andere tijden hoor. Maar je moet in de papieren hebben. Nou, ik geloof dat Jinek ook geen reclameblokken heeft. Dat heeft ze niet echt. Godzijdank waren geen Kalter filmpjes en leuke dingetjes. En zo nee, het publiek leek mij vrij redelijk allemaal. Ja. Uhm. De Republikeinse partij die uhm uhm gaat zometeen nou niet eens wonden likken volgens mij hoor.

[00:36:56]

Toch niet. De oppositie hebben nog steeds een hele sterke oppositie die zich al wat ik al uit opgelet. Fiftyfifty Senaat. In de Senaat kun je met veertig man en een heleboel blokkeren als je dat wil. Exact. Uhm, wat wordt de erfenis van Trump? Hij zei in het filmpje. Dit is pas het begin. Dus er komt helemaal geen ergenis bij. Hem is altijd het begin. Nou ja, je weet dat die campagne heeft gevoerd zonder programma.

[00:37:18]

Dat had Geert eigenlijk, want hij was dat die keer dat Geert een affiche had waaruit bleek geloof ik dat alles voor de helft minder geld zou kunnen uitvoeren. Voor Geert, die trouwens wel goed debat nu voert in de Tweede Kamer tegen de jongen. Hij is kritisch en scherp, dat moet gezegd worden. Maar ik heb altijd gezegd Geert is een prima parlementariër. Maar die partij, dat is een levensgevaarlijk gezelschap van halve gare. Sterker nog, in feite is er maar één persoon lid van die partij, namelijk Geert.

[00:37:44]

Ja, dat zie je ook kiezen. Natuurlijk al wel aan een forum voor democratie. Dat Geert wel begrepen heeft dat als je zo'n type van partij hebt die natuurlijk per definitie bestaat uit mensen van hoe je het ook hier twaalf ambachten, dertien ongelukken, types dat je veel beter die zaak zo kunt hebben dat je een beweging bent waarvan één persoon lid is, namelijk de leider van de beweging. Weer controle. Precies, hij heeft controle gehouden en is slim genoeg om dat te bedenken en Sherri niet.

[00:38:12]

Nou, mijn indruk is toch dat Sherri, omdat die ene avond slecht gehumeurd was, zijn hele partij geen thorp. Dit heeft tot mijn onuitsprekelijke genoegen, zul je begrijpen. Maar het is wel een curieuze vertoning geweest, dat wel ja. Maar het betekent natuurlijk ook dat Geert tenslotte machteloos is. En zolang hij natuurlijk vast blijft houden aan beleidspunten die maar waar je absoluut zeker weet dat ze niet uitgevoerd zullen worden staat niet. Staat dit terzijde. Het zou kunnen zijn dat we een minderheidskabinet krijgen en de volgende perioden dat het kabinet met allemaal partijen zaken moet doen voor een meerderheid.

[00:38:45]

En dan heeft Geert opeens wel weer invloed. Ja, als dat wel recht doen aan wie dan afziet van de hoofdpunten van zijn programma, dan mag ie misschien wel meestemmen. Hij stemt ook was mijn geloof ik ja dat hij op sommige punten waar dit was toch wel eens mis zal. Maar ja, we gaan niet uit de Europese Unie. We gaan niet uit de euro. Nee we maken geen einde aan de immigratie. Dus en dan sta je daar toch wel een beetje beteuterd bij.

[00:39:04]

Als BMW ja voel moet jij nog wat het net over Trumps podcast. Denk je dat hij een media netwerk gaat beginnen?

[00:39:10]

Zoiets? Hij zal aan een media weg proberen te vinden, want hij wordt dus nu ja, ik. Hij kan niet vooruit met Facebook. Voor enige tijd alles geblokkeerd. Is dat nog steeds zo? Ja ja, voorlopig was het voor onbepaalde tijd geblokkeerd. Vind je terecht op. Euh ja, die hij roept op tot geweld. Dat is ook in Nederland strafbare feiten. Ja, maar ik vind het uiteindelijk niet verstandig examen opnieuw. Tenslotte zou ik hem opnieuw toelaten.

[00:39:36]

Maar ik zou wel zeggen zegt meneer Trump, wij willen was wel bereid u weer toe te laten, maar u moet ophouden met die werkelijk stuitende leugens die u vertelt. Dat zou je kunnen zeggen toch? Ja ja, nou, het is de de the social media hebben natuurlijk ook wel een rol in gespeeld. Zeker die snap ook wel. We moeten nu iets doen, want anders krijgen wij zometeen te laat ook wat te laat hè. Nogmaals, we hebben het allemaal precies geweten wat er gaande was en we hebben allemaal de verkeerde kant op gekeken.

[00:40:01]

Hebben we al een week laten keuren, maar ja sorry, maar een nieuw Chiron is overleden. Ja, zag ik. En heeft zag hij nog een beschaafde uitspraak. Hij is de man van de van de. Hoe heet het Pentagon Papers precies overleden aan Parkinson? Dat was een opwinding. Kapitaal, de helden waren het. Ze zijn uitgegeven. Vier Pocket deeltjes. Ik heb er vrij intensief gebruik van gemaakt. Interessant? Hm, al die media en nota's waar eigenlijk hetzelfde verschrikkelijke onzin in stond die je al vermoedde dat de rol speelde bij de beleidsvorming.

[00:40:35]

Dat stond er daadwerkelijk in. Hm, nee, dus. Dit was heel nuttig werk dat dat. Laten we zeggen, dat was zogenaamd geheim materiaal wat toen gepubliceerd is. Hij heeft nu ook heb ik begrepen volgens mij. In The New York Times is onthuld hoe dat allemaal. Die onthulling uit dat stuk heb ik nog niet gelezen. Maar die vent die het gekopieerd heeft? Ellsberg Ja, precies. Daniel Ellsberg goh, het is zodat die uhm heeft gezegd van OK.

[00:41:02]

Je mag het alleen in mijn appartement mag je het bekijken en niet daarbuiten. Toen de CVWZ inderdaad meegenomen. Dat heeft veel later heeft ie dan pas toegegeven, maar schermen hadden zij onderling afgesproken. We zeggen daar niets over, want we willen elkaar niet afvallen. Ik van. Ik vond het geweldig dat het gepubliceerd is. En nogmaals, voor historici was het toen hij om iets te begrijpen van die achtergronden van die halfgare Viëtnam politiek die hier interventie was het enorm nuttig.

[00:41:28]

Nogmaals, hij heeft de mensheid daarmee een dienst bewezen. Toen was het allemaal natuurlijk al veel te laat, maar toch uit de mensheid een dienst bewezen. Ja, want ja, Nixon is campagne gevoerd in achtenzestig met de boodschap dat ie een oplossing had voor de problemen. En dat was toen met dat jaar van het tetten offensief. En zo ja. En Johnson die zei dat ie niet mee wilde doen. Toen was Humpfrey kandidaat om dit even terug te halen voor de niet lezende luisteraars die wij natuurlijk eigenlijk niet hebben.

[00:41:56]

We hebben allemaal hele verstandige lezende luisteraars. Liegende mensen, die hebben ongetwijfeld kennissen die nooit wat lezen. Dus die kunnen dat dan mededelen. En ja. En dat we toen wisten hoe dat gegaan was. Maar nogmaals, en toen was het al lang te laat. En Nixon en Kissinger hebben het nog weer tot 73 door laten zieke. En dat was niet nodig geweest. Naar mijn idee. Mooi. Mooi detail is dat uhm China aan boord van het vliegtuig waarmee die terugging schijnbaar één stoel extra had gereserveerd voor de koffers vol.

[00:42:24]

Dat daarvoor bijvoorbeeld materiaal van de tocht was een hoop. Het was een hoop materiaal dat er. Ja, ik kan alleen die pocket editie was. Ik heb er nog staan. Het was een eendelige uittreksel uit. Maar dat was toch heel veelzeggend. OK.

[00:42:39]

We hebben uhm uhm sinds kort iets nieuws. De Marten foon of de Marteau foon. Hoe je het wilt noemen? Daar kun je naar wat Épernay kun je een vraag kun je inspreken. En omdat we gedacht heb je hebt altijd gedoceerd aan de universiteit. Leuk om studenten nu de gelegenheid te geven om vragen te stellen en afwassen. Laat maar komen. Vraag 0 85 3 0 1, 8 0, 8 0. We gaan in deze podcast ook elke dag een student de mogelijkheid geven om een vraag aan jou te stellen.

[00:43:05]

Morgen hebben we deze vraag best, meneer Van Rossem en tegenwoordig een hoop soorten melk, magere melk, volle melk, geitenmelk, zo iemand halen, melk, noem maar op. Maar welke is kijken naar milieuvriendelijkheid, smaak en prijs? Nou den Besten.

[00:43:19]

Nou ik ben benieuwd Maarten, wat jij daarvan vindt. Heb je ook een vraag? Stuur hem in wachten niet te lang mee, want dan gaan we elke dag een miniversie maken van deze podcast waarin we de vragen behandelen. En dan doen we één keer per week de wat langere podcast, dus ik ben benieuwd. Overigens Amerika, de grote online show met Maarten, die is donderdag. Kaartjes zijn nog beschikbaar. Maarten, de podcast Punt en als Lex Webinar zorgt dat je erbij bent.

[00:43:42]

Dat is dan ook met beeld. Dus dan zie je Martin ook zitten. Uhm. En dan gaan we het hebben. Want er is nog veel meer te vertellen over Amerika dan dat we in deze podcast gedaan hebben. Het weekend gaat beginnen. Welk boek ga je dit weekend lezen? Waar ben je mee bezig? Ik ben bezig met een biografie van de E. Denkt Jouw Pink en dat is een onderdeel van mijn project over de geschiedschrijving van de eerste twintig decennia van deze eerste twee decennia van deze eeuw.

[00:44:09]

Maar omdat die ontwikkelingen in de jaren zeventig begonnen, ben ik begonnen met een biografie van Deng Xiaoping, die in feite in UH 78 echt aan de macht komt in China. Had altijd al hele prominente rol gespeeld, maar achtenzeventig komt die aan de macht en die startte eigenlijk omvormers, geholpen door alle medewerkers die start. Die ontwikkeling van de modernisering, ook van China. En zit je al in het schrijfproces of ben je nog Ruse? Nee, ik ben al bezig te lezen.

[00:44:40]

Nou, ik vind ze daar in ieder geval veel interesse bij. Dit weekend geen afspraken met Trochowski hoeft niet, maar op één of nee nee of of Trump moet gekke dingen doen. Dan bellen ze natuurlijk weer. Ja, ik ben heel sterk afhankelijk van van de hoeveelheid halve gare in de wereld en wat die precies voor halfgare doen. Ik heb het al eens gezegd ik ben Saddam Hoessein, moet ik ook. Tot mijn grote spijt. Bijzonder dankbaar zijn, want anders was ik helemaal geen deskundige geworden.

[00:45:05]

Misschien ook goed wiegend.

[00:45:07]

Ja, dank je wel, jij ook. Tot volgende week zou ik zeggen.