Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:00]

In Nederland hebben wij een nationale ramp te danken aan het Verkeers Infarct van Hilversum, het Van Rossum. Hierbij horen.

[00:00:11]

De Republikeinse Partij. Die heeft al jarenlang een beleid gevoerd waarbij twijfel wordt gezaaid aan de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen. Bij deze vertoning met Trump, die beweerde dat hij gewonnen had terwijl die verloren had. Dat is vast niet de eerste keer. Dit speelt in feite al jaren en jaren. En dat is onderdeel van een veel groter, nihilistisch programma van de Republikeinse Partij, waarbij natuurlijk de federale overheid verdacht wordt gemaakt. De overheid is niet iets wat je helpt, maar de overheid is iemand die je komt storen en die bovendien je centen afpakt zonder daar verder iets nuttigs mee te doen.

[00:00:53]

Of om allemaal al die centen van jou die jij zo verdiend hebt met keihard werken om die te geven aan zwarte uitkeringstrekkers. Dat is een beetje door de ondertoon vaak. Dus ja of dat. En zij zullen daar zeker mee doorgaan. Want dat voor hen is dat een gewoon een voordelige zaak. Dat zal ik altijd al eens eerder gezegd. Kijk, de Republikeinse partij is in principe een minderheid partij, dus de Republikeinse Partij moet alle denkbare strategieën gebruiken om in feite als minderheid partij toch een dominante stem te hebben in.

[00:01:25]

In de Verenigde Staten. En dat ze dat voor een belangrijk gedeelte gelukt is, hebben ze te danken aan een een zeer sterk uitgesproken ideologisch getint beleid. Nihilistisch beleid naar mijn idee en aan het feit dat ze hecht georganiseerd zijn en dat ze veel meer dan de Democraten ook op de lagere niveaus hebben opgeleid.

[00:01:47]

Wat ze moesten doen en waar ze de macht moesten nemen. Dit is mijn telefoon ja, neem mij niet kwalijk. Moet dat ding natuurlijk altijd uitzetten. Hij klinkt wel. Het is wel mooi dat hij niet stoort op onze apparatuur, maar andere telefoons toe hadden nog eens op.

[00:02:03]

Jaja met Van Rossem. Ik ben bezig met een opname, dus ik bel straks wel even.

[00:02:11]

OK, maar dat is de lieve mevrouw van RTV Utrecht. Ja ja, lezing. Ja, dat is een hele lieve mevrouw is altijd zo vriendelijk. Volgens mij kan die niet boos worden. Die klinkt altijd heel veel. Devillage heeft al eens eerder gebeld. Jazeker, ja. En ik moet zeggen ik kan me niet herinneren dat UNESCO ooit beauties geworden is. Je kunt een potje Bellebeek is mijn schuld dat ik dat ding aan het plaatste hangen, zeiden ontzet.

[00:02:36]

Majesteit, je had het over Amerika en over dat de gymles.

[00:02:40]

Ik zie niet zo 1-2-3 in dat de Republikeinse partij zijn beleid op dit punt systematisch zal veranderen, omdat ze natuurlijk enorm veel voordeel hebben gehad bij die politiek van wat ik altijd maar noemde verschroeide aarde. Ha. Dus welke democraat er aan de macht ook is, hij is atheist niet legitiem. Hij heeft eigenlijk de verkiezingen verloren. Het is eigenlijk een moordenaar. Het is eigenlijk. Hij zei in Afrika geboren na. We hebben dit toneelstuk al in allerlei varianten. Al in feite een kleine kwart eeuw hebben we dit gezien en dat is een ontzettend vervelende zaak.

[00:03:15]

Dat ze daarmee zo succesvol zijn. En Trump is een extra succesvolle figuur gebleken, omdat die eigenlijk er in geslaagd is om een symbolische figuur te worden voor al diegenen in de Verenigde Staten in het bijzonder, zeg maar de onderkant van de blanke bevolking. Dat is de bovenkant van de blanke arbeiders groepering en de onderkant van de blanke middenklasse. Die heeft hij weten te mobiliseren door een vrij uitgesproken racistische campagne te voeren. En daar speelt een rol dat iedereen eigenlijk langzamerhand weet dat de blanke bevolking van de Verenigde Staten die natuurlijk kijken, het overgrote deel van die geschiedenis de dominante bevolkingsgroep is geweest in de komende jaren.

[00:04:01]

Komende twee decennia een grote myn minderheid zou worden omdat de latino's zwarte bevolking is al 13 procent en Aziatische deel van de bevolking neemt sterk toe. Latino bevolking neemt sterk toe he, als je al die minderheden bij mekaar optelt die een kleurtje vaak hebben. Natuurlijk niet die fijne Naidoo, die fijne cwva zeggen Nederlandse blanke kleur hebben, maar je heb je in Amerika ook. Ik noem het altijd. De varkens kleur hebben hebben natuurlijk in feite dezelfde, want blank zijn we helemaal niet als als ik blank was ingestapt, dan had jij gezegd en ben je ziek.

[00:04:36]

Voel je je niet lekker? Moet je niet even een pilletje nemen? Show he? Want als je heel wit ben, dan zeggen mensen als je ziet er verschrikkelijk uit. Ja, nog gekker is dat als we gaan allemaal met vakantie naar het zuiden en daar gaan we in de zon zitten. Wat trouwens bijzonder onverstandig is. En dan? Als je dan terugkomt, dan zegt iedereen nou een gezond kleurtje. Maar het gekke is stel voor dat kleurtje zou blijven zodat je met de kerstmuts dat je dat je partner zou zeggen zeg wat gek.

[00:05:07]

Maar dat bruin van de zomer, dat zit er nog steeds op. Dat is niet normaal. Hoe heb je Ana kunnen checken en ga naar de zonnebank ofzo? Maar eigenlijk vind ik het wel prettig dat we dan weer tenslotte weer toch iets minder bruin worden dan we waren. Want dan kunnen we weer naar het zomer naar. Wat gek is als iemand erg bruin is, dan zijn we altijd direct bereid om te discrimineren. En denk het toch wel en zo, die komt zeker ergens anders vandaan.

[00:05:34]

Nou ja, no way als je iets doet wat je niet bevalt, want dan roepen wij gezamenlijk collectief. Hoe is het ook alweer? Donder op naar je eigen land ofzo. Wat hebben hier reik te zoeken? Hij gaat, zo zei, niet het volste recht hebben om hier meestal aanwezig te zijn. Gek is dat toch? Hoe verklaar je dat? Nou ja, kijk. Discriminatie op grond van van andere uiterlijk, andere kleding, andere gewoontes. Dat is iets wat je die je kunt zeggen.

[00:06:03]

Dat moeten we minder doen. En misschien lukt dat een beetje. Je kunt het kindertjes op school ook een beetje leren dat je dat niet moet doen en dat een jongetje wat iets bruiner is dan jij, niet persé om die reden levensgevaarlijk is. Of oliedom of wat je er verder bij kunt denken. Maar dat krijg je nooit helemaal weg. Te meer natuurlijk, omdat wij weten ze wat blanken ha. Maar even ervan uitgaande dat we gewoon de varkens kleur hebben die passend is bij ons.

[00:06:32]

Wij discrimineren ook onder mekaar natuurlijk. Ha, wat ik dit? Je hebt bijvoorbeeld mensen die vinden het songfestival één van de leukste dingen die de zijn. Die in een mooier dan dat is er eigenlijk niet. En nou, als je dat tegen mij zo zou zeggen zou ik al meteen denken nou en dan nooit het verder mijn niets. Zo hoor ik discrimineren natuurlijk. Ook iedereen discrimineren, dat discrimineren aan dan. Het is toch geen mening, gewoon dat je het niet leuk vindt?

[00:06:56]

Nou, ik moet je zeggen dat je het songfestival een van de grootste gebeurtenissen van dit jaar vindt. Dat ik mij wel afvraagt hoe het met je geestelijke gezondheid gesteld is. Ja, het is wel een vrij zorgelijke zaak, zou ik zeggen als één van mijn kleinkinderen zegt. Opa nou, eerst naar het songfestival gekeken, maar dat is echt zoiets moois, dat moet jij ook doen. Dan zou ik denken. God allemachtig, wat is hier fout gelopen in deze opvoeding?

[00:07:21]

Ja, want hoe? Ik vind het al zorgelijk dat mijn mijn kleinzonen dol op voetballen zijn, maar ik snap niet wat dat discrimineren dan is.

[00:07:31]

Nou, omdat het hier heel snel geneigd ben om mensen die een andere smaak hebben dan jij of die bijvoorbeeld een witte BMW x 8 kopen om te denken nou ja, ja, als je een witte BMW ixa koop dan dan bontje moet je ook naar de psychiater. Naar mijn idee dat je dat je heel vaak hele negatieve die je zegt niet bij jezelf, die ken ik. So what? Andere smaken ouders dan ik. Nee, bij mij is dat toch al heel snel een signaal van van dat er iets heel ernstig mis is in je bovenkamer.

[00:07:59]

Hm, hm, dat is wel verfrissend. Stel dat iedereen dezelfde mening zou hebben, dan zou je helemaal niet meer druk maken. Nee, een BMW zou geen zorgen moeten maken over de verkoop van de BMW X Art. Niet waar een gruwelijke auto.

[00:08:12]

Heb je dat wel eens een?

[00:08:14]

Ja, ik geloof dat ik één keer ben opgehaald in een BMW x acht. Het is een film. Die doet een beetje denken aan een aan een nijlpaard op vier wielen met puppy's en een zo'n soort grote klonten is het zoals de meeste van die Jurrie? Maar wat dan wel? Want het is ook een soort sport is jouy? Wat gebeurt er dan als je daar in zit? Nou nee, ik zou daaruit verder prima. Alhoewel een Klaassen een heel stuk glas zag.

[00:08:37]

Ik weet niet ergens in in Amerika over auto's en mijn verrassenderwijs met name een aantal grote dure BMW's en Mercedes. Nogal wat mankementen bleken te vertonen. Maar je moet natuurlijk lekker ook maar even wanneer.

[00:08:49]

Wanneer rijdt het lekker een auto? Vind jij? Daar heb ik heel verschillende opvattingen over, omdat de ware. Als je een beetje interesse in auto's hebt zoals ik heb, dan kun je al heel snel moeten toegeven dat autos gericht moeten zijn op datgene wat ze voorjaar moeten doen. Gesteld. Je moet met de auto naar Bazel, ik noem maar wat Ajax. Dan is het wel fijn dat je een hele comfortabele, stille, prettige, rustige auto hebt. Maar als je natuurlijk is en leuk sportief eindje wil rijden.

[00:09:19]

Het is een zonnige zondagmiddag en en je hebt verder niks beters te doen dan. Dan moet je een sport wagentje rijden en dan is geluid en en en uit alle hoeken en acceleratie dat. Dat kan je dan op prijs stellen. Ja dus in een echte autoliefhebber heeft minstens drie auto's nodig, namelijk n comfortabele ruime auto voor de lange afstand die je ook nauwelijks hoort. Dat je ook normaal kunt converseren op naar beschaafde muziek kunt luisteren ook zowat. Dat je jonge jongens soms België toch zo'n instantie.

[00:09:53]

En dan zeggen ze. Er zijn nog 29 wachtenden voor u. En dan als je als je dat ze als ze dat gezegd hebben begint de muziek de meest gruwelijke muziek die je maar voor kunt stellen denk ik. Ik moet eigenlijk weer open. Ik hou me dan heel ver weg. Dat is het dan voor muziek. Klinkt het dan. Ja, van die moderne van die moderne jeugd muziek, zou ik maar zeggen. Maar je hebt het met investeren en ritmes.

[00:10:18]

Je hebt, heb je het recent meegemaakt, recent meegemaakt. Ik maak het voortdurend mee. Want ja, dat is een hele merkwaardige zaak. We dwalen af en kom zo terug op je auto, maar een hele merkwaardige zaak is. We zijn schatrijk geworden en er is voor alles is mogelijk. En het gekke even moeten altijd overal eindeloos wachten hè. Er zijn nog negen te vinden. U bent de zevende in de wachtrij. Dan hang je toch kunnen vragen uw geduld?

[00:10:44]

Nou ja, niet op, want je bent al bezig en dan hebben ze begonnen, zijn ze begonnen te zeggen. Dit gesprek kost een halve euro per minuut. Dus al na zes minuten denk je een groot vjjy. Ik ben al drie euro kwijt. Dat hangt maar niet meer op. Wat zijn er toch voor instanties die hij belt? Tientallen instanties, meestal overheidsinstanties of bedrijven? En ga zo maar door.

[00:11:05]

Want wat moet je als van alles en nog wat? Maar wat moet je daar dan? Je hoeft er toch niet te bellen? Ja, je moet wel bellen, want je hebt vaak. Heb je een vraag he? En dan? Nou ja, nogmaals, dat is een heel geestig boekje. Ik meen van de Kort door de correspondent uit te geven. Er zijn al 17 miljoen wachtenden voor u. Dan heb je de vorige keer geteld. Ja, precies een keer.

[00:11:24]

Nee, ik vermeld het graag nogmaals, omdat we overal altijd moeten wachten. Als je een afspraak wil maken met het hier het stadskantoor, dan moet je weken wachten op een afspraak terwijl als je daar dan heen gaat. En denk je nou de relaxte sfeer hier? Als je zover godvergeten druk hebben, dan is dat niet te zien. Ik had al een keer bij de Kamer van Koophandel. Dat is ook weer echt een middeleeuwse organisatie. Het is nu iets beter, maar ik dacht weet je wat?

[00:11:49]

Ik ga daar gewoon naartoe en dan ga ik gewoon zeggen ja mevrouw, krijgen we niet te pakken. Het werkt niet. Ook online werkt niet. Ik ben het hier gewoon af van waar. Die mevrouw werd ontzettend boos. Ze zijn, dat is niet de bedoeling. Als iedereen dat gaat doen. Probleem! Staat er in een lange rij. Ja, dit is heel karakteristiek en eigenlijk. Je ziet dat in feite bij de overheid, maar ook bij grote delen van het bedrijfsleven.

[00:12:10]

K Zal zo zeggen dat er ook al uitzonderingen zijn en dat is eigenlijk dat dat niet de klant koning is, of in het geval van de overheid dat de overheid eisen om de burgers te helpen. Integendeel. De burgers zijn vervelende stoorzenders die hun kop dicht moeten houden. Nou ja, neem de neem die affaire met die toeslagen. Dat is in feite karakteristiek voor een veel breder patroon dat de overheid nogal vrij geïrriteerd raakt. Als je dus iets van de overheid wil of als je ongeduldig boho vrees je onschuldig bent.

[00:12:42]

Achtentwintig mensen in de wachtrij voor u. Allemaal waardeloos georganiseerd. Dat moet je denken aan de vaccinatie. Daar bungelen we helemaal onderaan. Het is nog erger, al weet ik Chairi of weet ik nog maar eens een ander Balkan land waar je niet meer. Ja, dat is. Ik moet zeggen met name banken. En als je dan aan de deur hoort de personal service, die willen nog wel eens vaak snel opnemen. Ja, die hebben natuurlijk een klant weer.

[00:13:09]

Denken ze dat? Ja, en dan Mornar en Quick Fix. Gefeliciteerd Shaukat Ziggo mevrouw meneer, mag ik u beginnen met te feliciteren dat u kennelijk zo toegerust bent dat u er meteen op kunt nemen dat we al een godswonder? Vaak is het al zo en als je nog een keer belt, dan blijken ze ook zesentwintig wachtenden in de wachtrij te hebben. En wie dat uit heeft gevonden hè? Dat dat verdomde apparatuur van dat je dat er wachtrijen zijn.

[00:13:35]

Die moet echt diep moet gedwongen worden tot emigratie naar een land waar geen telefoons zijn. Jonge jonge jongen daar is wel een functie. En dan kun je dus dan zeggen ze ook. We hebben heel veel wachten, maar als u nu op de twee drukt, dan bellen we u terug zodra u aan de beurt bent. Dan kun je ondertussen andere landen zijn.

[00:13:50]

Ze zeggen ook wel eens als u op de één belt. Dat is dus echt waar de paniekknop. Oh ja, moeten een slagaderlijke bloeding heeft voor u en uw rouwdag staat op het punt te bevallen. Reken daar maar eens op. En hoe vaak ik niet in de verleiding ben geweest om daarop te drukken. U doet het niet. Nee, je doet het niet omdat je een fatsoenlijk mens bent. Maar ik zou me niet verbazen als je de slagaderlijke bloeding hebt, dat je ook.

[00:14:14]

Er zijn nog zes wachtenden voor u en zes mensen gedrukt. Op de ene na exact en de zou verboden moeten worden. En dat betekent dat die callcentra verboden moeten worden. Ik heb althans een veel ruimere bezetting moeten krijgen dan ze nu hebben. Ik heb het wel bij de snackbar, als je daar dan belt. Dan zeggen ze ook wel eens dan wil je bestellen. Natuurlijk zeggen ze ook je moet even wachten meneer, want we hebben nog drie andere.

[00:14:35]

Die hangen ook nog aan Harran en drukke snackbar. Ja, dat is hier en daar wel eens de Chinezen niet meteen op. Nee hier cafetaria's shhy in Utrecht ook niet. Nee, dat is heel lang. En die is Arabisch Chinees die wij bellen. Die neemt dat heel snel op en en zeggen ook binnen een half uur. En verdomd, toen ze het voor mekaar krijgen weet ik ook niet. Nou ja, binnen een half uur staat er iemand voor de deur stond het Chinees.

[00:14:55]

Maar goed, het probleem is bij die snackbar zat dat. Dat zijn mensen die iets snappen dan die. Als ik dan vertel waar ik woon, dan snappen ze het niet. Oh, en als je het spel dan hebben ze ook nog niet door. Dat is één iemand. Die moet je aan de lijn hebben en die die snapt het dan. Mijn advies is een andere snackbar te bellen. Het zijn hele lekkere frietjes die ze hebben. OK. Dus dat kan haast niet, want voordat ze bij jou zijn zijn ze toch een stuk kouder geworden.

[00:15:17]

Ze waren in zo'n oranje tas. Doet ie dat, dan komt ie dat dan brengen. En dan wordt het dan een warm gaudium die frietjes zelf te bakken. Dat is verder weg. Dat is zo superieur aan alles wat je kopen kunt. Maar dan heb je geen kroketten. Ook die kun je ook zelf doen hoor. Dat kan allemaal. Maak je zelf je kroketten? Natuurlijk niet. Ik kan niks, maar nee, ook met mijn echtgenote. Die kan een geweldige frieten maken.

[00:15:41]

En nog een frietje die ze zelf van aardappelen maakt. Maar er zijn ook Pfeffer voorgebakken frieten in de handel die die, nadat je ze zelf hebt gebakken, ongelofelijk lekker zijn. Ja, dat klopt. Ik weet van mij merken noemen. Want ik ben ik ben een jonge knul niet he. Vaak zijn ze ook goed. Ja ja, ja ja. Nou we goed. Ja nee, dan heb je gelijk. Natuurlijk dat ik van jou knol heb ik ooit één keer nagekeken.

[00:16:07]

Ik had nooit van hem gehoord. En toen? Hoe noem jij hem? Knol uit die door Enzo Knol, Enzo Knol, precies Knol? En dacht ik nou ja, laat ik ook een keertje kijken. En toen was die bezig om om. Hoe heet het fishsticks aan de man te brengen reclame te maken voor vissticks? Weet je wel van Kapitein Iglo is ook heel gek. Heel veel oudere mannen gaan lijken op Kapitein Ideology. Dat was opgevallen. Ja, met een baard iets kabouter achtig over zich.

[00:16:35]

Net als die Kapitein Iglo die eigenlijk een kaba. Nou ja, zo kun je nog wel even doorgaan natuur. En ik heb zelden maar even zo zoiets ingrijpend onnozelaars gezien als de reclame van Knol voor die fishsticks. Ja, en toen heb ik het nog opgezocht hoe oud die is. En toen bleek die al in de twintig te zijn. Dat je. Hoe is dit mogelijk? Ha, ik bedoel hoe we hebben. Hoe heeft deze jongen een diploma van de kleuterschool weten te verwerven?

[00:17:00]

Dat is al een wonder op aarde.

[00:17:03]

Ja, maar hij is wel heel succesvol, want dan kijken heel veel mensen naar.

[00:17:06]

Ja, en dat is dat is als hij heel succesvol is, dan is dat. De mensheid als zodanig? In ruimere zin een hele treurige boodschap. Vooral jongeren zijn het. Ik denk niet dat de naam misschien. Je hoopt dat die jongeren nog wat bij zullen trekken of bij zullen leren, maar vrolijk word je daar niet van. Nee, maar goed, ik ben in mijn jeugd keek je naar Pokémon en dit is nu de Pokémon van deze tijd. En dat moet ik zeggen.

[00:17:28]

Waarom ben ik zo'n verstandig mens geworden? Evenwichtig, empatisch, van alles op de hoogte. Omdat er in mijn jeugd helemaal geen televisie was. Dat is het eigenlijk. En radio halen we ook. Dingen interesseerden mijn ouders niet. Ja, dus we hadden een krant waarvoor waar je pas aan begon als je een jaar of vier 10, 13 14 was ofzo? Ja, voor die tijd zegt die krant je niet zoveel. Nou ja, daar zie je wat.

[00:17:53]

Wat een gunstige. Eigenlijk zou je kinderen niet waar die televisie en de radio moeten onthouden. Tot ze een jaar of 14 15 zijn. Ik moet wel zeggen ik ben nu NUjij. Dat zegt iedere keer op tv en radio. Alleen niet zoveel van en als je leest, dan doe je echt kennis op. Het is wel waar. Ik merk het zelf ook als ik vaak naar de tv zit te kijken dat ik na afgelopen jaar. Wat heb ik eigenlijk gezien?

[00:18:14]

Heb je een hele avond gekeken en dan weet je wat brengt daar nou eisen van geworden? Soms een documentaire of kan hele leuke dingen doen, maar dan? Dan? Ik heb ook begrip voor mensen die een hele dag keihard hebben gewerkt, nietwaar? En dan s avonds na een willen ontspannen na de gebakken aardappeltjes. Dat kan ik mij best voorstellen. En dan zou ik toch zeggen kijk, kijk matig naar de buis en kijk of je ook iets kunt doen waarvan je achteraf zegt van nou, daar kijk ik toch van op is.

[00:18:42]

Ik moet zeggen ik lees veel liever dan ik tv kijk. Maar goed, dat is ook iets wat je dus ook maar gewoon te vorming neem ik. Hoeveel Vanda daarvan wat je leest onthou je eigenlijk, want je zit natuurlijk als filter op jouw fractie.

[00:18:54]

Hm, ik heb net een heel dik boek over denk shaping gelezen. Hou je mij nu zou gaan over oren. Bovendien al die Chinese namen die dat is. Dat is een oerwoud waar je waar je niet bij. Maar je maakt altijd verslagje ze hem. Ja, dat ga ik nu nog doen. Wat ga je nu opnieuw doen? OK? Nee dan dat maak. Pas als ik het boek een tijdje heb laten liggen als ik lees het boek. Daarin maak streepjes dat wel wraak.

[00:19:17]

Vrij veel streepjes. Dan laat ik het even liggen om het een beetje te laten bezinken en dan maak ik tenslotte een uittreksel. En dan zie je pas vaak dat dan. Dan heb je ook de structuur van het boek helderder voor je en leest je dan ook als ze de tweede keer dat weer leest. Wanneer je dan andere dingen op? Nee, want ik lees dan de tweede keer kijk ik naar wat ik onderstreepte. Oké, maar dat is niet zo dat het in je gedachten anders in wat je leest dat je oh nee, het was toch zo?

[00:19:40]

Dat kan soms via Samp. Waar heb je toch verkeerde conclusies getrokken? Ja, ik heb nu net een heel technisch boekje gelezen over klimaatopwarming. Het volstaat met afkortingen. Mag ik mogelijke auteurs die hier naar luisteren nog eens een op de op het hart drukken? Gebruik niet overal afkortingen die door uw lezers niet waren niet direct herkend worden. KLM dat mag. U wil mij doen nog het liever zie ik kolere luchtvaartmaatschappij. Maar al die afkortingen. Het is gekkenwerk.

[00:20:13]

Maar wat zijn de afkorting? Nou ja. I see what ook CPC. Dat is dat dat in de nacht, zo gaat het maar door. Je hebt geen flauw idee he?

[00:20:24]

Dat is ook niet aan de A. Helemaal aan het einde een lijst waar het allemaal normaal zegt. Nooit greenhouse gases. Hij zegt altijd g. G. GGC geloof ik ook, maar dat doen ze misschien.

[00:20:35]

Dat is jargon wat wat heel gebruikelijk is in die wereld, denk ik dan. Maar goed, dat moet je niet doen als je in een boek van Leo over voor leken schrijven zou over klimaatopwarming. Nee, dus ik moet als pa na de meest gelezen boek wel een opgave voor wat de afkortingen betekenen. Dat zijn al twee volle bladzijden, dus ik moet voortdurend dingen opzoeken omdat ik het alweer kwijt ben. Ja, maar nu eventjes terug naar die wat een lekkere auto is, want dat was je het vertellen.

[00:20:57]

Alle over die auto's. Dus je moet eigenlijk drie auto's hebben, namelijk n comfortabele auto die eventueel ook bruikbaar is dat je in een zoon van sympathieke chauffeur huurt om jou te rijden en uit leggen natuurlijk dat je vierde en dat dat niet iets van veel gas geven en keihard remmen, maar dat dat zo soepel mogelijk moet zijn. Dus wacht even even om het goed te snappen. Je komt bij een stoplicht en je ziet dat het oranje wordt. Dan geef je niet door gas, maar laat je het gas gewoon los en laat je uitrollen.

[00:21:26]

Laat je heel rustig uitrollen. Gaat het stoplicht op groen? Dus niet van baan vol gas waar voor haar vertrek even lekker weg? Nee, dat gaat ook rustig en soepel. Maar dit is alleen als je dus een chauffeur gebruikt. Wat ik vaak doe als ik s avonds ergens op moet treden, dan heb ik vaak een chauffeur. In mijn eigen auto wil ik graag heel rustig en comfortabel achterin zitten. Daar kan en moet je ook eerst een proefrit met die persoon dat je eerst moet laten zien wat ie kan.

[00:21:51]

Ehm nee, ik leg meestal meteen al uit wat mijn mijn favoriete rijstijl is en ik heb eenmaal toen hap ging ik zelf niet over het huren van een chauffeur, dus daar was een mij onbekende jeugdige figuur gehuurd. Een jongen natuurlijk. Enzo Knol. Nee, niet Enzo Knol. Dat Auta zou ik uberhaupt niet meer in de auto durven moeten. Eerlijk zeggen voordat je 2 smeer die je zo godvergeten vissticks aan dat ze absoluut niet willen. Nee. En ja, we zijn toen naar Brussel geweest.

[00:22:22]

Nota bene samen met Geert Mak en een jongen die rij als een duivel. Het was verschrikkelijk gewoon. Het was voortdurend remmen en optrekken. Kalex vond ik heerlijk om met de auto te rijden die inderdaad een vrij stevig vermogen heeft. Want het was. Ik was alleen al uitgeput van achterin zitten. Ja, ik heb al gezegd dat nooit meer. Je moest toch met hem terug? Ja, je moest ook zo op terug. Ja ja, dat was geen nee.

[00:22:49]

Een echt goeie chauffeur. Dat is. Dat is hartstikke lastig werken hoor. Exact ok. En maar dat, dat zijn dan vaak studenten ofzo die je inhuurt. Dat dan? Nou, ik ben begonnen met toen ze nog jong waren, maar het is een groepje van jongens en en sommigen doen het veel frequenter dan anderen die ondertussen al ruimschoots in de dertig zijn gegaan. Ja, ik heb er een keer een bedrijfje in Groningen gesproken en die zeiden van wij gaan dus ook als bijvoorbeeld dan een rijke stinkerd naar Portugal op vakantie gaat.

[00:23:16]

Dan wil ie daar per se zijn auto hebben en dan gaat hij met het vliegtuig en dan moeten wij die auto helemaal daar naartoe. Zou fijn baantje natuurlijk, want dan kunnen ze weer lekker door je als ze natuurlijk. En dan hij maakt ze allemaal foto's samen van die van die grote auto's en die dure auto's tussen. Ja, daar kun je dan ook eens een keer rijden omdat je natuurlijk normaal gesproken niet in een dure auto rijdt. Ja ja, en dat is ook, want dat is mooi.

[00:23:35]

Dat kunnen we dan even linke. Want u had het net over muziek die zij aangename muziek tijdens de rit. En dat was ook één van de vragen die dan inderdaad gesteld wordt. Wat vindt Van Rossem daar? Leuke muziek. Dat is aangename muziek. In principe luisteren. Koubaa Radio 4 Klassiek is dat. Ja, da's klassiek. Daar wordt over ook nogal vrij veel geluld, want net zit je fijn te luisteren naar klassieke muziek. God, is het nog prachtig.

[00:23:59]

Echt moois krijg ik tranen in mijn ogen en zo word je ook weer uitkijken. Ik kan zo mooi zijn dat het je volledig te overweldigd en dan moet je maar uitzetten, want anders kom je bij je lezing aan met rood betraande ogen. Maar dat ze denken dat de muziek hier kan. De emotionele raadkamer, Maya en muziek kan sowieso enorm emotioneel natuurlijk. Dus ik luister mee ze naar Radio 4. Maar daar is ook nog een hoop gelul. Want gaan ze beginnen zeiken en een spel dat heet geloop kloot schieten of nooit schieten ofzo?

[00:24:26]

Nou dat een Chauvin van daar. Daar zitten we nou toch niet op te wachten? Op Kloot schieten we Maartje van Weegen dat? Nee, wij. Moet je? De mop van het programma is dat je hoort een fractie van een muziek, Ikram. Wanneer een halve seconde ofzo? Zo, en dan moet je zeggen waar het tijdens het jaar maar waar het uitkomt. Nou ja, dat verleden tijd voordat ze dat en al die tijd wordt der kloot geschoten.

[00:24:48]

Oh nee, dat, dat is heel vervelend. Niks voor radio. Viel het bij Veronica uit dat de Snippe op Radio 4 is een hoop gelul. Hmm ok. Maar goed, dus dat luister ik naar. Ik heb nu een auto en nog een ouderwetse cd speler in zit. Japanse auto. En dat ga ik nu op de proef stellen. Aan mijn favoriete klassieke muziek ga ik dan in de auto rijden? Welke artiesten zijn het dan die je mooi vindt?

[00:25:11]

Ja, die het woord artiesten. Dat geeft al aan dat jij denkt dat ze nog wel leven zijn en optreden. Maar die componisten? Pardon ik ja, hostesses. Als liefst hier in het Tivoli zou komen spelen op de piano een grote waarde. Eerlijk gezegd. Nou mijn verliep, mijn favoriete muziek is toch. Nou ja, iedereen weet dat tweede helft 18e eeuw, grootste deel van de negentiende eeuw, begin van de 20e eeuw en dan is wel klaar wat mij betreft.

[00:25:38]

Maar alles wordt zijn hele hele moderne klassieke muziek. Daar heb ik niet veel mee. OK. Dus een vrij specifiek wel. Want ja, dat heet het ijzeren repertoire geloof ik.

[00:25:47]

Ha ha ha. Grote piano's met champagne of twee pianoconcerten gemaakt. Ik kan iedereen aanbevelen daar nu nog meteen daarna naar luisteren he. Ik geef zelfs toestemming om mijn mijn sonore heerlijke stem stil te zetten en om als missionair Chopard gaat luisteren. En dan heeft u nog een hele mooie ervaring. Want ja, maar wat vind je er zo mooi aan dan? God mag het weten waarom je dat mooi vindt? Is dat dan wat je geleerd hebt dat thuis klassieke muziek werd gedraaid?

[00:26:13]

Veel Mozart. Mijn grootouders waren weer meer van Beethoven. Dat dat. Dat weet je nooit. Ik heb. Ik heb niet veel met samenleggen de moderne jeugd muziek, maar ik heb. Ik heb wel degelijk iets met de popmuziek van de tijd dat ik naar popmuziek luisterde. En wanneer was de jaren zestig? OK, ik ben zoals algemeen bekend is. Ben ik er ook Beatle liefhebber? Ja, ok. Dus tijdens mijn charmante buurvrouw met de hond met de hond.

[00:26:40]

Ja, dat is een poedel. Ja, dit schijnt zo'n moderne hond te zijn, die dus niet haar heeft ze mij verteld. Waarschijnlijk blaft die ook niet. En en ja, gek genoeg, ik ben al verbaasd dat ie kennelijk in het park moet gaan poepen omdat ze waarschijnlijk binnenkort wel een hond gekweekt zou worden die ook niet meer uit hoeft te laten. Al is zo'n hond wel een voordelig bezit. Nu meteen met de avondklok. En ja, de wetten ook geadverteerd van een huur tot op vetste klonter of een oranje jas van thuis.

[00:27:10]

Bezorgd, want daarmee ook veel vragen vrijgesteld. Ja, ja, vrij geestig allemaal, maar voor jou is het ook nog wel een probleem, want jij wandelt altijd in een park samen. Maar nog altijd voor negenen. Ik heb wel ja. Je ziet toe hoezeer ik geneigd ben om tot tot overtredingen over te halen. Ik denk. Wat gebeurt er nou als ik in mijn piere eentje niet waar? Met een lekker regenbuitje, de paraplu en een huilende wind in het park gaan we al om kwart over negen zou ik toch gegrepen worden en bekeurd worden.

[00:27:36]

35 euro boete. Dat is gek natuurlijk. En een eenzame wandelaar. Maar we zouden in godsnaam niet in zijn eentje een park mogen lopen. Is wel de laatste plek ter wereld. Dacht je daar dat die ganzen ging besmetten ofzo? Nee, maar misschien ga je ergens naartoe. Misschien ga je na een een eindelijk een plek waar meer mensen zijn en dan kun je die mensen besmet evenaren.

[00:27:56]

Maar je gaat niet ergens naartoe als je daar een rondje loopt. Dat zie je, maar dat weet de politie niet. Dan zien ze hier lopen dingen over. Migratie moet daar maar haarscherp over nadenken. Maar, hoop ik. Het is in mijn hoofd opgekomen. Ja, om wat om. Omdat ik bij de conversatie hoopt voor te stellen tussen de de de de boa's die daar dan komen controleren. En dat ik dan zeg Jamaica waar? Wandel hier al sinds mensenheugenis.

[00:28:20]

Maar goed, het is de flauwe hoorde.

[00:28:22]

Is het wel een een effectieve maatregel, denk je? Want zijn idee handhaving blijkbaar eenmaal armlastig. Ja, ik zou ook maar eens met zoveel dingen in dit land. Ik dacht natuurlijk God, als je de weg weet. Een beetje in een buurt waar je de weg weet in de buurt. Dan zijn er 23 methodes waardoor je volstrekt ongezien ergens naartoe kan. Hun exact. Dat is vooral de spoeling waar ik opgegroeid ben. En Wageningen had je achter die huizen altijd zo'n poortje?

[00:28:46]

Weet je wel. Rijden kon via het poortje en hamerhaai smokkelroutes waardoor je waardoor je overal heen kon waar je heen wilde. Maar is dit is. Laat ik zo zeggen als je puur naar de maatregel kijkt, kennen we een periode in de Nederlandse geschiedenis waar waar we dit ook hebben gehad.

[00:28:59]

Tijdens de oorlog. Volgens mij hadden we in de Tweede Wereldoorlog aan de avondklok. Ja, ik weet niet precies op welke tijden, maar die was er wel. Maar dat was opgelegd door de Duitsers, nog door de Duitsers. Dat was natuurlijk ook nu ook een beetje een hot point van. Kunnen we dat wel doen? Doet ons dat niet denken aan. Is het niet zodanig vrijheidsbeperkende? Maar ik begrijp dat er. En dat begrijp ik ook alweer een vrij ruime meerderheid van de bevolking de noodzaak er wel van inzag.

[00:29:22]

Hmm, gezien ook het feit dat de besmettingen nog steeds. Nou ja, fors doorlopen na die mutatie heb je nu. Waarom hadden de Duitsers eigenlijk toen een een avondklok in de Tweede Wereldoorlog? Daarna konden mensen niet met kwade bedoelingen de straat op om aanslagen te plegen of dingen te doen of clandestiene kranten te bezorgen of wat ze al zo niet deden.

[00:29:41]

Hm, ja, ja, goed. En nu is het vooral gericht begreep ik voor jongeren die dan schijnbaar s'avonds wat ze nog kunnen. De jongeren kunnen nergens naartoe. Ze kunnen dus wel nog naar elkaar toe. En ik hoor de nieuwe geluiden van mensen die zeiden dan weet je wat te doen. Zorgen dat we voor 9 uur bij één iemand thuis zijn en echt niet tot half 5 lekker doorverwees. En dan gaan we lekker feestmaal. Dacht ik zelf ook.

[00:30:01]

Want ja ja nou ja, ik heb toch geen. Ik heb heel weinig kennissen die bereid zijn tot half 5 op te blijven voor mij. Ook in jouw leeftijd geen probleem mee. Oh ja, zou zo mee kunnen doen. Ik zou zo mee kunnen doen. Ja, maar jongeren kunnen al helemaal niets meer. Dus dit is het enige wat ze nog hebben. Dus ja, ik ga ook niet verklappen wie. Wat zijn we hier in de buurt?

[00:30:19]

Meerdere studentenhuizen en kan je verzekeren dat er ook in het recente verleden daar gezellige partijtjes gamesite waren, maar waar ze zich helemaal niets aantrokken van de afstand? En wij maar. Maar ik. Ik kan me wel voorstellen dat ze dat doen. Jij niet?

[00:30:33]

Ja, daar kan ik mij best voorstellen ja. Ik vind niet verstand wat we zeggen, maar dat we dat wat genuanceerd voorstellen. Dat die studenten onder mekaar dat doen kan mij best voorstellen. Kans dat ze aan doodgaan, ook als ze besmet zijn, is heel, heel erg klein. Ik zag nu ook nog dat oversterfte toch ook in de afgelopen weken voornamelijk 65 plussers waren. Wie het is, dat zijn degenen die natuurlijk die kwetsbare groepen zijn. En jij zeg maar, daar ben ik zonder enige twijfel.

[00:31:02]

Maar als zijn kijk een probleem is, als deze laag gezellig feestje de studenten hun grootouders gaan bezoeken en daar dan zelf ook niet aan de regels houden omdat ze zo dol op hun opa en oma zijn. Ja, dan kun je wat creëert problemen Exor. Maar dat moet. Zolang zij niet op bezoek gaan bij kwetsbare personen is dat niet zo verschrikkelijk veel aanhang natuurlijk. Juist exact he. En dan hebben we die gemuteerde versie van het virus bij een Britse variant.

[00:31:27]

We hebben een Braziliaanse variant van de Zuid-Afrikaanse variant. Uhm, wordt ook nog gekeken dat dat vaccin H helpt. Dat Dano tegen dat dat. Dat is ook nog een vraagteken. Uhm. Na deze avondklok is dat gereedschapskist toch denk redelijk leeg. En dan zijn er niet. Is nu al een beetje aan wanhoopskreet. Wat? Wat moet je verder nog doen? Het interessante is natuurlijk als je een beetje. Ik was gisteren moskeeën in Hilversum op en neer.

[00:31:54]

En in de eerste blok. Daarom was het op de weg heel erg stil. Klopt, uw steun was heerlijk. Toen kon je lekker doorrijden. En wat mij gisteren weer op. Het was hartstikke druk. Ja, het was een nieuwe Arryn. Ouwe zullen hartstikke druk. Ik bedoel echt op het op de rand van filevorming in. Zele Maar in die hele suffe dorpsgemeenschap die ze daar hebben Hilversummer is sowieso een afschuwelijk staat. Is dat ook? Hij weet niet wie dat ooit verzonnen heeft, maar het is gewoon een goed verkeersinfarct.

[00:32:20]

Dat wil zeggen met de omweg te danken hebben. Pim Fortuyn Leefbaar Nederland, Leefbaar Nederland is begonnen als Leefbaar Hilversum. Het was jullie allemaal is daar begonnen en dat was een groot succes. Daar werd de grootste partij toen, zij zijn nooit dat ook begon. En toen dachten ze waaraan het landelijk ook proberen. Leefbaar Nederland. Oh ja, en dan moet u wel een kandidaat voor hebben die een beetje aanspreekt. Hebben ze die Pim Fortuyn? Hebben ze ze opgepikt met verschrikkelijke gevolgen?

[00:32:48]

Wij hebben in feite. In Nederland hebben wij een nationale ramp te danken aan het Verkeers en van Hilversum.

[00:32:56]

Omdat toen Leefbaar Hilversum is opgericht, waar Hilversum, Leefbaar Utrecht en toen Leefbaar Nederland.

[00:33:02]

Maar dat die partijen wilden dat verkeersproblemen oplossen daar? Ja, dat zij allemaal dat Nederland op ging lossen. Dat is het interessante. Dat hebben ze nooit gedaan. Dat was eigenlijk net als Leefbaar Utrecht dat hebben. Dat heeft ze ook twee keer zwaar gescoord. Dat was me. Henk Westbroek zat ook bij Henk Westbroek naar hij. Met één of twee keer waren ze de grootste partij in Utrecht. Nou, enorm getreiter en altijd een grote mond in de in de gemeenteraad.

[00:33:24]

Maar ik geloof dat het enige concrete resultaat is grote culturele zondag ofzo. Als die nog bestaat. Als die norm bestaat doet de bewijsvoering dus het heel. Dat weet ik niet. Westbroek is er ook uitgestapt omdat ie bedreigd werd omdat de sfeer niet prettig vond. Nou ja, hij is ermee gestopt. In ieder geval. Maar dat is het hele probleem met die populisten nietwaar? Dat ze als ze eerst hebben ze dus voortdurend een geheven middelvinger. Dat deugt niks he?

[00:33:51]

Geert Wilders? Goed voorbeeld, falikant. Schandelijk die toeslagen. Moet je weten dat ie natuurlijk in het verleden een fervente voorstander was van een keiharde aanpak van de fraude.

[00:34:02]

Ja, ik moet wel zeggen in de debatten moet ik, wil hij. Ze hebben wel een van de weinigen die die het goed beheerst en die ook. Hij is scherp in het debat. Dat is allemaal waar. Maar goed, als. Als de regering A zegt, dan zegt natuurlijk veel. Dus zegt Z. En als de regering dat lot toekomt om ook Z te zeggen zegt Wilders Nee hè? A. Het is a. U bent toch ook te stom meneer?

[00:34:23]

Nou. Enzovoort enzovoort. OK, het probleem is als de populisten aan de macht komen dat ze van alles beloven en er een grote puinhoop van maken. Trump is een fraai voorbeeld van dit toneelstuk. Dat denk je niet dat Wilders aan de macht komt onder andere familielandgoed, omdat wij natuurlijk een heel ander politiek systeem hebben. Godzijdank, maar het is wel de één na grootste partij. Ja, maar hij was ook. Laten we dat niet vergeten.

[00:34:45]

Nee, maar dat heeft natuurlijk ook te maken met een forum dat helemaal ja van met in mekaar stort.

[00:34:50]

Jaja, je begint z'n eigen langzaam al een beetje te missen he. Dat je dit unieke operettegezelschap tikva onder leiding van een totaal gestoorde tenor dat. Dat is toch wel het. We hebben er wel van genoten toch? Ja, dat klopt. Maar ik dacht wel dat Wilders meer kwaliteiten toe dan absoluut hebben. Wilders is een vrij gewiekste parlementariër zonder enig. Hij zit er ook al 22 een half jaar in en hij hoort tot de absolute top van van mensen die lang in de Kamer.

[00:35:20]

Ik denk dat ie nooit weggaat, want dat is iets anders dan iemand die in godsnaam heen. Ja, hij kan naar Amerika emigreren, maar verliest die ook de bewaking? En dan krijgen we. Ayaan Hirsi Ali had een goedbewaarde. Dat probleem die ze maar misschien kandidaat gaan wonen. Ja, misschien heeft Ayaan nog een vrije Schuurs Submission. Je weet het, niets is. Ja, ze is met rijke mannen getrouwd rijker. Maar even de best verdienende historici ter wereld getrouwd, dus het zou kunnen.

[00:35:44]

Ik zag laatst een interview met haar en dat viel me op dat ze nou, zo is er wel een paar jaar weg, maar ze zijn van de Engelse of Nederlands. Toen zei ze nou, doe toch maar Amerikaans, want dat het brengt ik redelijk verleerd. Vond ik opvallend. Als je ze sprak prima Nederlands als intelligent. Ze heeft die talen altijd in no time onder de knie gekregen. Ja ja, SPARC van alles en nog wat. Wat een leuke.

[00:36:03]

We komen. Dus we hebben nu Ayaan Hirsi Ali. Henk Westbroek hebben we gehad. Pim Fortuyn. Nagel. Misschien moeten we Mat Herben nog even noemen. We komen allemaal oude.

[00:36:10]

Maar ja, dat is een interessant. Zou die nog leven? Dat is interessant. Nou hebben we die godvergeten F35 aan te danken. Wat was dat nou? Dat is onze nieuwe jager. Hebben hebben hebben hebben. Ach ja, dus een vliegtuig? Precies. We hebben heel lang met F16 gedaan. Nou ja, die is dan nu volgens kenners verouderd of versleten. En nu hebben de F-35 en Eersel ook geen woorden 50 toestellen. Maar ja, de prijs liep maar we op een open op.

[00:36:35]

En nu hebben we tenslotte ja. Ga nu iets overdrijven. Nu krijgen we een Glock 2, waarvan de helft altijd niet inzetbaar is. Dus we hebben de NH die eventueel in oorlogstoestand gebruikt kan worden. Ja, ik overdrijf. Wat moeten we daarmee? Nou ja, dat is de grote vraag. Wat moet je in godsnaam met het hypermoderne jager in? Kijk, Europa wordt van allerlei kanten bedreigd, maar nou juist niet in energie. Buayi waarbij je een F35 kunt inzetten?

[00:37:00]

Ja, ja, ja. Heb je in de tussentijd al het verkiezingsprogramma van de PvdA kunnen lezen? Nee, ik heb het nog steeds niet gelezen. Maar nu een nieuwe lijsttrekker aan het Julianna dus het woord. Dat ik het ga lezen? Dat wel, maar ik zal tegen de tijd dat de WK. Ik weet nog steeds een wapen op krachttermen. Maar als het zover is. Ik zou zeggen per half hij. Per 1 maart zal ik een aantal programma's doornemen om te kijken wat mij het meeste aanstaat.

[00:37:30]

Hoe doe je dat dan? Lees je dan de programma's fysiek of ga je die zo'n stemwijzer invullen?

[00:37:35]

Nou ga ik er met die stemwijzer in. Die komt altijd bij mij zo uit dat ik dat ik veel radicaler lijkt dan ik eigenlijk ben. En mijn theorie is dat dat komt omdat ik niks met het Koninklijk Huis heb. Dus ik ben er erg voor dat het koningshuis op vrij korte termijn wordt afgeschaft met alles wat erop en eraan zit en dat wij zelf gewoon weer naar Huis ten Bosch naar binnen kunnen om daar te bekijken. Wat een prachtig interieur! Huis ten Bosch.

[00:38:00]

Feitelijk heeft. En dat en dat. Als je dat invult wat je daarvan vindt dan dan. Dan kom je al heel snel aan de linkerzijde terecht. OK. Terwijl ik in mijn opvatting de maatschappelijke opvatting in feite. Ik zou zeggen ik ben, ik heb het vaker uitgelegd. Dan ben ik een conservatieve sociaal democraat of eens. Of je zou ook kunnen zeggen een een zeer sociaal bewuste verlichte liberaal, waarbij natuurlijk de claim van de VVD dat zij een liberale partij zijn, die wens ik te ontkennen.

[00:38:35]

De VVD is gewoon een conservatieve partij en ik kijk er wel echt naar. Programmeer gaat niet kijken. Ojik vindt die persoon zo sympathiek. Lijkt mij. Persoonlijk heb ik niet zoveel mee. In die zin ben ik ook een sociaal democraat. Dat is niet gekoppeld aan een specifiek persoon dat is gekoppeld aan een lange historische traditie. De sociaaldemocratie heeft een traditie waar je trots op is op kunt zijn. Ja, dat de PvdA aan. Nou toevallig in Rutte 2 volledig verkloot heeft.

[00:39:01]

Dat is nou iets anders. Maar je sluit niet uit dat je ooit weer terugkeert. Qua sluit ik niet uit. Nee precies. En je zei net over het koningshuis vroeg ik me wel af wat moeten Willem-Alexander dan gaan doen in jouw gedachten als die niet meer de koning is?

[00:39:13]

Nou, ik weet. Ik weet niet hoe oud is die nu net iets ouder? De 50 jaar tussen de 50 en de 60 zal Diana? Ja dus kijk zijn. Ideaal was altijd om Jumbo piloot te worden heb ik begrepen. Heeft ook een brevet wat ie ook regelmatig bij moet houden. En ook op zijn verzoek Glaucus is deze deze ook. Dit is ook een Boeing die we nu hebben. Het is misschien kan ie nog piloot worden, piloot ook.

[00:39:35]

En we hebben Máxima nog. Daar is hij schijnt heel. Hij was vroeger deed ie toch iets aan het aan de wal watermanagement? Zeker? Nou kan je wel zeggen dat in verband met de klimaatopwarming er een unieke toekomst is voor mensen die verstand hebben van watermanagement. Want water is datgene wat de planeet gaat plagen in de komende honderd vijftig jaar. Maar ik heb wel het idee dat Rutte, als je kijkt naar wat die voorwaarden creëert voor ons land in het buitenland.

[00:39:59]

Qua zakelijke mogelijkheden dat dat best wel onderschat is. Zowat wat ze daar doen met het koningshuis.

[00:40:04]

Dat kan men een president net zo. Ja, maar er moeten dus een president. Dus in jouw model. Geef toe, het viel me altijd op in de Verenigde Staten. Ga zeker beginnen, viel mijn hoed af van voor zover ik die had van verbazing af dat die Amerikanen altijd begonnen met een gelul over het koningshuis. En als je echt in paleizen woonden en hoe dat dan was en dat je wél wat hè? Met ook als vervolg dat je dan zo'n familie die het goed deden presidentsschap.

[00:40:33]

Dat dat ook een chord een soort royal, een soort politieke royalty werd. Die godvergeten Kennedys hè? Nou ja, laten we daar nou even niet over kop gaan winnen. Ha of nee hoor, met Trump heb je ook weer dat. En dat is ook altijd met een hele geile godvergeten familie op het toneel staan. Ha ha ja, ik vind het verder prima dat die Kamala Harris is geworden. Maar waarom ook daar achterneven en daar acht van nichten?

[00:40:57]

En ik weet allemaal niet wie op het toneel moest en bij moesten staan. Dan begrijp ik niet. Zei voordat Rutte plotseling uitgerust met zijn hele familie met doken tot in de derde graad ook plotseling op ging treden. Moet er dan niet aan denken zeg? Nee, het was ook een heel ECMA probleem natuurlijk. Toen nog. Kijk, Brutt is een zegen. Niet in alle opzichten, maar wel in dat opzicht dat ie natuurlijk geen vrouw en kinderen heeft.

[00:41:20]

Want anders word je voortdurend geteisterd met die vrouw en kinderen, want die komen in de bladen. Ja, waar doet zij boodschappen precies? Zagen we bij mij in een nieuw jurkje gekocht. In wat voor auto rijdt die nou? Die kinderen die eigenlijk ook niet naar dit werk? Weet Joop den Uyl met Liesbeth en Liesbeth den Uyl? En die was ook voortdurend op de televisie.

[00:41:42]

Dat moet verboden worden, maar ik kan me wel voorstellen dat een partner Ria Lubbers idem dito. Die was er ook veel. Maar dat zo'n persoon partner was hem dat vast. Zeer prijzenswaardig in een tijd van Balkenende. Balkenende was getrouwd en hij heeft bij mijn weten een kind, een dochter. Maar je zag die vrouw nooit. Zie je prijzenswaardig. Mag ik haar daar nogmaals voor bedanken dat ze daar van af heeft gezien, maar deze ook? Maar we gaan ze niet in talkshows kwam klagen dat Jan.

[00:42:09]

Zo weinig thuis was dat. De vrouw van Lubbers. Ja, ja, ja ja. Maar goed. En een partner kan een premier ook beter maken. Doordat er natuurlijk een andere kant van de medaille zit thuis toch wat de zaak eventjes over spreekt dan. Dan geloven. Nee, nee, dat is ook niet goed. Nee, Pillow Talk over politiek. Dat zou ook niet mogen. Oké, kijk eens, wij hebben er één gekozen en en we hebben er al eerder over gehad.

[00:42:32]

Dat hadden de Clintons in de tijd dat je twee voor de prijs van één. Dat was het idee. Ik vond dat volstrekt onjuist. Hm, als je stemde dan stem je op de presidentskandidaat die niet op zijn vrouw, zoon van een vader en moeder is. Heel dankbaar Clinton goed geweest en ga zo maar door met Clinton. Die zei toen van je krijgt die stem bij mij krijgt de 2 1. Waarom? Ik was daar tegen. Je moest er niks van hebben.

[00:42:55]

Nou, we gaan dus even kijken naar onze posts die binnen is gekomen. Even kijken wie is dit? Uhm, allemaal weer wat vragen van Richard. 3 Dijk Richard 3 Dijk is een schoolmeester komen nog en ik heb het al even hoorden Richard Riedijk even kijken.

[00:43:10]

Beste meneer Van Rossem, ik mezelf basischool leerkracht en staan momenteel voor een groep 8 en ik ga me al een tijdje af. Wat een noodzakelijke basiskennis is met betrekking tot geschiedenis voor kinderen van elf en twaalf jaar oud. Wat is nou echt iets noodzakelijk? Iets wat kinderen uit de geschiedenis moeten kennen? Goed is wat Riedijk.

[00:43:37]

Dat is lastig te beantwoorden natuurlijk. Ik moet zeggen dat ik mijn zoon nog eens over hoorde bij geschiedenis en tot mijn stomme verwondering ging de lessen over feminisme bij de oude Sumeriërs. Dat vond ik wel een klassiek voorbeeld van niet, waarvan van een wel bijzonder anachronistische benadering van de geschiedenis. Misleidend ook naar mijn idee. In dit geval zou ik zeggen erbij elf 12 jarigen. Begin eens met ik weet niet waar die man woont natuurlijk. Maar Laura even voor het gemak Haarlem aannemen.

[00:44:13]

Begin eens met de kinderen met de kinderen een wandelingetje door de stad te maken en te vragen van Van Vanloo is het niet. In Haarlem heb je de mavo bijvoorbeeld fantastische kerk. Ga daar eens naar binnen. Waarom staat die daar? Sinds? Wanneer staat die daar eigenlijk? En zo kun je. Zo zijn er meerdere dingen. En dan kom je misschien tenslotte ook een oorlogsmonument hè? Wat is een Nederlands dorp vol met oorlogsmonumenten? Vaak enigszins verwaarloosd, maar goed, een oorlogsmonument.

[00:44:41]

En waarom staat dat monument daar op? Trouwens, in Haarlem staat op de Grote Markt staat de. De uitvinder van de boekdrukkunst, zogenaamd onze uitvinder. Dus zo heet ie ook weer, horen we te weten hoe mooi ze zijn. Kunt u een brief sturen dat het schandelijk is dat ik dat niet? Hij was niet de echte uitvinding van de boekdrukkunst, maar wij vinden dat. Tja, kun je daar ook over beginnen? Laatst te zien dat ze in een historisch gevormde wereld leven.

[00:45:07]

Je kunt zelfs in een nieuwbouw buurt gaan wandelen en zeggen waarom ziet ie er nou zo uit? En hoe is dat in mekaar gezet? En ja hoor dat. Dat zou ik doen om ze te laten zien dat ze dat zij zelf een onderdeel zijn van een van een snep, betrekkelijk snel overlopend historisch proces en van historische veranderingen. En dan zou ik vanuit daar zou ik starten, al zou ik toch in feite eerst aandacht vragen voor de recente geschiedenis van Nederland.

[00:45:36]

Want ik zie de Tweede Wereldoorlog eigenlijk ook al als een recente gebeurtenis. En dan zou je kunnen laten zien dat we op basis van onze ervaringen toen allerlei wetten hebben aangenomen, internationale verdragen hebben ondertekend, enzovoort. En zo kan je stap voor stap vanuit een heel concrete en voor de kinderen herkenbare situatie iets over geschiedenis zeggen. Gebeurt dat al op sommige plekken zo gauw dat we geen flauw idee. Ik zou ook zeggen laat ze bijvoorbeeld met hun opa en oma gaan praten over geschiedenis.

[00:46:07]

Hiermee zijn ze opa en oma. Ze hartstikke leuk. Laat een cadeautje van Enzo en ze worden over de bol geaaid. Maar vraag nou eens aan opa en oma, maak daar ook maar een stukje van voor school. Euh. Hoe was hun school? Hoe zag dat eruit? Euh, wat leerden ze daar eigenlijk? Totaal andere dingen in principe dan wij bijvoorbeeld leren.

[00:46:26]

En wat leerde dat van ons kind?

[00:46:27]

Als je dat hoort, nou dan weer van dat er dartelen geschiedenis is dat je niet is. Dat het we niet gisteren begonnen zijn met deze wereld zoals die eruit ziet, maar dat we heel lang geleden met die wereld zijn begonnen. Ja, in Utrecht ga je op wandel op het Domplein en je begint met die dom en in een uur dik 500 jaar staat. Ja, wat is het 14e eeuw geloof ik. Dus zeg maar dat ie dus dertienhonderd hondenshow 82.

[00:46:52]

Nou ja, dus die staat er. Terrie staat er toch ook al daar ruim 600 jaar als ik goed reken. Daar kun je ook in het plaveisel is het is het Romeinse castellum. Euh, getoond. Of wat thans de omtrek daarvan. Nou, dat is, dat kun je laten zien dat zo'n stad. Als u treft dat die in feite al 2.000 jaar bestaat en dat die merkwaardig genoeg dat in feite de oorsprong van die stap en de locatie van die stap dat die door Italianen gekozen is.

[00:47:21]

Van die wij Italianen wij noemen ze Romeinen Herma dan. Nou ja, op die manier dat het Romeinse Rijk er al heel rijk was. Als je denkt dat Egypte erbij hoorde en hij belandt in een vader die het zegt ja, maar dat is wel heel bizar. Ja, dat is heel bizar. Nou, zo is zoiets sowieso iets. Zou. Zo zou ik het doen denk ik. En hoop plaatjes laten zien natuurlijk. Kaartjes tekenen. Heel wat geschiedenis is ook topografie komen het Develter over het Romeinse Rijk te spreken en gibt in Nederland is je kunt topografisch leuk laten zien hoe dat Romeinse Rijk eruitzag.

[00:47:54]

Ja ja, daar hebben we van alles en nog wat aan te danken. Heel veel steden. Natuurlijk zijn er in Nederland veel resten van. Nou ja, zo zie je zoiets. En precies ik vind je moeder denk voor kinderen concretiseert juist. Ik vind die benadering wel leuk dat je zegt van Gaga's inderdaad in een stad loop, want dat is waar je begint vaak toch nog steeds in een boek of met een filmpje of whatever. Maar echt rondlopen, dat leden is er in het verleden.

[00:48:19]

Ja. Je woont in het verleden.

[00:48:22]

Ja dus. Ja ja, mooi. Hij En als je dan kijkt naar de je zegt in het park Wilhelminapark. Hm nou Haida. Dat beeld van Willemina H. Vrouwen, vormeloze jas. Ze is ook typisch. Dat willen Minoïsch Wilhelmina in godsnaam? Ja, moet je ook niet overdrijven natuurlijk en koningshuis niet belangrijker maken dan het is. Maar je moet natuurlijk wel zaken wanneer bijvoorbeeld. Tweede Wereldoorlog is natuurlijk best wel een een. Het is heel belangrijk, maar ook ingrijpend voor jonge kinderen.

[00:48:51]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Duqu in ons historische landschap een soort Himalaya achtige constructie, omdat het Tuuk sinds de opstand tegen de Spanjaarden. Natuurlijk, die overigens in allerlei opzichten zeer gewelddadig karakter had. Hebben we niet meer zoiets beleefd? Afliepen Franse bezetting? Nou, dan kom je aan de Franse bezetter. Hier in Utrecht kun je je op tal van plekken ook nog restanten vinden van de Franse bezetting van Nederland. Sterker nog, een groot deel van onze wetgeving en trouwens de constructie van de moderne Nederlandse staat dat is dateert uit de Franse tijd.

[00:49:26]

Hm v.o.c. Tijd.

[00:49:30]

Dan moet je wel enige aandacht aan besteden. Misschien in zoverre lollig beeld van iemand uit die tijd hè? Nou, ik denk aan Jan Pieterszoon Coen. Moet je wel naar Hoorn? Tonus? Ja, klopt dat dat ding in Hoorn staat ook.

[00:49:42]

Ik hoop dat dit voor. Ik denk dat Richard laat even weten Richard of je hier iets mee kunnen doen. Ik zou het ook leuk vinden om te horen of je er ook onderwijs gebeurt. Nieuwe afstand, maar of je hier iets mee kunt nam? Misschien dat je wel met een jaar, maar een klas buiten lopen mag nu ook niet denk ik. In deze korona tijd. Maar leuk om te horen of je of je hier iets meer kunt.

[00:49:57]

En de komende tijd, daar komt ook een eind aan. Weliswaar in Nederland en tien jaar nadat er elders een einde aan gekomen is. Maar goed, daar komt een eind aan. Dus we licht aan het einde van de tunnel horen overal. Dus daar moeten we ons maar aan vasthouden. Maar ze komen iedere keer dat we met nieuwe maatregelen de tunnel onder ons in Nederland een stuk langer is dan elders. Dat blijft de omvalt is echt een Gotthard tunnel hè.

[00:50:16]

Die weer die we in een tunnel kunnen we zeggen ja. Even kijken, we hebben hier ook een en vriendelijke man. Jasper Bekkers, Jasper Beckers, Maarten.

[00:50:25]

Mijn naam is en zijn aanzien genieten van de Nederlandse parken, weer en de natuur, maar gebeurt dan genoeg om de natuur en biodiversiteit te beschermen. En wat zou er dan moeten gebeuren?

[00:50:42]

Nee, dat. Naar mijn ideeën wordt daar onvoldoende aandacht aan besteed. Dat de aubagne hoofdrijbaan. Natuurlijk is de landbouw in Nederland die die in allerlei opzichten natuurlijk de vijand van een natuur is. En niet alle landbouw, want er zijn mogelijkheden om landbouw wat natuurvriendelijke te maken. Maar ik begrijp dat dat nou niet bepaald in een zeer hoog tempo zich voltrekt en een van de allergrootste probleem van de landbouw. Ik pik er een probleem uit. Dat is het gebruik van landbouwgif tegen met name insecten.

[00:51:16]

En we weten allemaal hoe ongelooflijk het slecht gaat met de insecten populatie. En dat is op de lange duur een hele problematische zaak. En we moeten ophouden met die godverdomme vergiften in de natuur in te spuiten, met name die nicotine wiede waarvan allang is aangetoond dat ze rampzalige effecten hebben. Dat moet simpelweg verboden worden. En dan in de hele EU verboden worden. En niet niet alleen in Nederland, want anders halen de mensen TER landers vandaan. Nee, dat begin is met insecticide simpelweg niet meer te gebruiken.

[00:51:49]

Wat voor gevolgen heeft dat dan? Bijvoorbeeld is gedeeltelijk vervelend. Dan komt er een plekje op de appels. En en en de groente ziet er soms ook een beetje bruine vlekjes op. Daar is ook veel aan te doen met de juiste technieken. Maar we zullen ook af moeten van het feit dat elke appel in plastic verpakte en in hoge. Lance aangeboden moet worden? Hmm, ik vond die appels die bij mijn opa die boom hadden Timaeus, de hele oude appelboom, een hele hele lekkere Rockox.

[00:52:19]

Ja, dan viel ook appels af. Die zagen daar niet gauw ze uit, maar ze waren wel wonderbaarlijk lekker. Ja ja, ik heb een keer een verhaal gelezen van de permacultuur. Of je wilt wat zegt de permacultuur? Is dat je dus inderdaad de natuur in stand houdt zoals die is, daarbinnen dus ook gaat kijken? Hoe kunnen we zorgen dat we daar datgene neerzetten dat ons voedsel geeft? En laten we eens kijken welke planten nog meer in die omgeving zouden kunnen passen.

[00:52:44]

Uhm, zodat eigenlijk ja, die bio divisie de diversiteit optimaal functioneert.

[00:52:49]

In Maastricht hebben ze daar een voorbeeld van. Zijn ook wel experimenten gedaan. Ik weet dat van Tessel. Daar lopen natuurlijk veel. En dat bijvoorbeeld de boeren een strook van hun agrarisch land werden ingezaaid bent met wilde bloemen. Dat was het product van subsidiebeleid, moet ik erbij zeggen. Ik begrijp dat ze subsidies gestopt zijn en houden ze meteen weer mee op, maar trapte enorm aantrekkelijk en leuke effecten, ook voor de voor. Ook voor de insecten had ze leuke effecten.

[00:53:15]

Maak op kleine schaal vindt het dus plaats. Dan is het wel interessant, in dit geval met subsidie, maar schermen op grote schaal. Krijgen we het niet rondgedraaid mee?

[00:53:22]

Nee, dat zou iets aan gedaan moeten worden Ouwens. Een ander punt is natuurlijk dat er niks mag veranderen dat dat is. Als er nou iets karakteristiek is voor de wereld waarin we leven, is dat alles altijd verandert. Ook als we als verstandige ook. Ook als we verstandige dingen gaan doen, zullen daar veranderingen optreden.

[00:53:42]

Want hoe moet ik die opmerkingen zien in het kader van deze vraag?

[00:53:47]

Dat zelfs als we alles goed doen de natuur ontzettend pro natuur aanpakken, dan nog zal die natuur ook veranderen, bijvoorbeeld door klimatologische veranderingen. M. H. Dus we hebben niet overal invloed op. Wil je eigenlijk zijn vrijheid? Niet dat het nog niet zo lang geleden is dat er in en ander althans in geologisch gezien dat er midden door Nederland een gigantische ijs muur liep in de in de een na laatste ijstijd. Sterker nog, het hele Nederlandse landschap is sterk gevormd door de twee laatste ijstijden.

[00:54:19]

En daar zijn ook mensen die zegt dan komt er een ijstijd aan en Yamanaka al een paar enkele tienduizenden jaren duren.

[00:54:24]

Om maar eventjes om terug te komen op de vraag van Jasper bent u? Maakt u zich zorgen om de toestand en kan er nog een en ander verbeterd worden?

[00:54:31]

Dus ja, dat kan. Ik maak me daar zorgen over en ik kan heel veel verbeterd worden langs vrij simpele weg. Dat we in Nederland, maar ook in EU verband bijvoorbeeld in kwestie als de insecticide dat we dat heel goed kunnen aanpakken. Precies mocht die trouwens kinderen voedingsstof probleem. Ja, exact dus.

[00:54:50]

Dat is wel weliswaar waar je ook tijdens de komende verkiezingen een nakijkt. Als je je keuze voor een partij bepaalt. Ja, dat kan een rol spelen. Maar natuurlijk, dat is het probleem met het uitbrengen van je stem dat je niet stemt op basis van één enkele kwestie, maar dat je stemt op basis van een hele spectrum van verschillende kwesties.

[00:55:07]

Ja, exact. Overigens, de kinderen die u hoort, dat zijn twee kinderen die op straat uhm aan het voetballen zijn. Een jongen en een meisje. Ja, en ze zijn al buurkinderen of. Of ken je eens ik heb. Ik heb geen idee. Volgens mij zijn ze wilden aan de overkant goed nog één vraag en gooi je zo snel dat ze net als ik denk dat zijn hier, dan blijken ze weer ergens anders vandaan zijn. Heb je dat ook je kleine kleinkinderen?

[00:55:31]

Nou, die hoor je ook enorm snel, maar die zie ik toch regelmatig genoeg om ze wel te herkennen. Dan een vraag van Geert. Uhm, even luisteren.

[00:55:41]

Maxime Verhagen ik had al schaars. Maarten van Rossem over geschiedenis, over de Tweede Wereldoorlog. Zoals bekend vinden de Duitsers op 1 september 1939 Polen binnen en twee dagen later verklaarde Frankrijk en Engeland en Duitsland de oorlog. Het was ook beloofd om de soevereiniteit van Polen te garanderen, maar toen twee weken later de Sovjet-Unie aan de andere kant van de andere kant Polen binnenviel, hebben ze voor zover ik weet aan de Sovjet-Unie niet de oorlog verklaard. Uhm, het lijkt een beetje niet zo consequent.

[00:56:23]

Wat waren daarbij de overwegingen en daar onderling over gesproken? Uhm, hoe zou de geschiedenis anders zijn gelopen? Sturen? Niks met zekerheid over te zeggen, maar misschien is het interessant om daar eens over na te denken. Als Engeland en Frankrijk dat voordeel zouden hebben gedaan, dan zou de Sovjet-Unie de oorlog verklaard. En uhm, ik heb er eigenlijk nooit wat over gelezen. Zijn er misschien leuke boeken over geschreven of ergens in een boek als leuke overwegingen opgesteld hier in mei zouden kunnen helpen?

[00:57:07]

Wat verder in te verdiepen?

[00:57:08]

Twee vragen eigen. Ja, AA Gent ten eerste is de beste oplossing is natuurlijk een boek te lezen over die periode, namelijk over de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog en het begin van de Tweede Wereldoorlog. Daar is ontzettend veel over geschreven. Dit idee op deze specifieke vraag weet ik eigenlijk niet. Een coherent antwoord. Het interessante is natuurlijk dat de Engelsen de Fransen hadden de grenzen gegarandeerd van Polen die worden geschonden. Maar goed, dat deed de Sovjet-Unie ook over.

[00:57:37]

Hebben de Franse en Engelsen verder niks gedaan? Want dan krijgen wij die die. Euh. Hoe heet het die die oorlog en die de ziekte kreeg zoals de Duitsers het noemen? Want er is natuurlijk ruim een jaar eigenlijk na de vernietiging van Polen niks gebeurd. Ik neem aan dat ze ook het idee hadden. Waarom zouden we ook nog de Sovjet-Unie de oorlog verklaren? Maar dat is in feite op dit moment een loos gebaar. Of ze ook gedacht hebben we, misschien zouden we in de toekomst wellicht met de Sovjet-Unie een bondgenootschap kunnen sluiten wat ik tenslotte gebeurd is in de Tweede Wereldoorlog.

[00:58:07]

Laten we wel wezen de belangrijkste bijdrage aan de vernietiging van nazi-Duitsland is van de Sovjet gekomen, die ook immens geleden heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar waarom ze op dat moment ook niet aan de Sovjet-Unie? Dat dada, die vraag. Die vraag verrast. Maar ik zal het nog even bekijken hoe het zit. Maar ze hadden toch niks kunnen doen, dus het had ook niet veel uitgemaakt.

[00:58:29]

Nee, nee ik. Als het wel gebeurd was dan.

[00:58:32]

Ja, dat was ze in het tijdperk. Want we hebben ook nog de Finse of de Finse Russische oorlog gehad. En dat is ook 39 40. Dat heeft ook enorme verontwaardiging met zich meegebracht. Maar toen hebben we toch ook voor het Westen de westelijke geallieerden? Nederland speelde verder niet zo'n rol in, dus ik moet oppassen met de buurt te zeggen. We hebben daar helemaal geen rol in gespeeld. Maar toen hebben de westelijke geallieerden ook niet de oorlog aan Rusland verklaard, ondanks het feit dat er wel stemmen opgingen om dat te doen.

[00:59:01]

Waarom was die oorlog door die Finse Russische oorlog? Omdat de Russen strategische eisen stelden ten aanzien van het Ladogameer en de bescherming van Petersburg. Ik bedoel Leningrad. Sorry. Ja, het heet elk half jaar, elke 50 jaar heel anders. Uhm, en de Finnen zijn nou, daar gaan we helemaal niet in en opeens op je eisen. Toen zijn Finnen aangevallen door het Rode Leger. Dat heeft nogal vrij spectaculaire resultaten gehaald, omdat het Rode Leger aanvankelijk volledig disfunctioneren en klop kreeg van een van een zeer goed, vechtend, efficiënt georganiseerd maar piepklein Fins leger.

[00:59:38]

Precies tenslotte hebben de Russen stuk toch gewonnen, maar het het was wel een enorme afgang voor de rook voor het Rode Leger. Hmm, zijn einde in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Nog zaken die die waar je verrast door wordt als je het leest? Of is eigenlijk wel zo goed als anders bekend? Ik zou zeggen zo goed als alles is bekend. Ja, wist ik op het frame de vraag van deze meneer nou niet zo 1-2-3 en antwoord ja, ik had toen ook niet.

[01:00:03]

Ja, je kunt niet voortdurend en iedereen oorlog verklaard. Heel goed wetende dat je geen kant op kunt. Nee, precies ok. Straks ga je naar EM. De talkshow in Hilversum komt er. Komt er dan weer een chauffeur?

[01:00:15]

Ja, dan komt een taxi. Een taxi komt aan als ga ik nee die sturen? Zei dan ja zeker. En die wachten tot jij weer klaar bent. Zeker alles wat. Da's wel fijn. Dat is altijd zo. Met met witte ster voor zegt dat je daar ook nog eens een beetje. Bovendien wordt dat terrein bewaakt alsof er atoombommen liggen opgeslagen. Dat is daar niet. Westergasfabriek in Amsterdam. Is dit? Ja, ouders die in Hilversum ook?

[01:00:37]

Nee, dat is heel eigenaardig. We hebben in Hilversum een gigantisch mediapark. Zou in feite voldoende zijn om heel West-Europa mee te bedienen. Die gebouwen staan grotendeels leeg en merkwaardig genoeg wordt een zeer groot deel van de Nederlandse televisie opgenomen in nogal ouderwetse gebouwen en wonderlijke ruimtes waar je als maar trap op en af moet. Op het terrein van de Westergasfabriek is een hele merkwaardige zaak. Dat dat in feite een enorme tease ongebruikt staat. Hij ook als je best radio doet.

[01:01:10]

Dat is meestal wel in Hilversum en dan word je ook naar de studio geleid en dan loop je door een enorme zaal hangen.

[01:01:17]

Niets niets te doen is wat niet.

[01:01:19]

Misschien dat er ooit gevoetbald wordt. Ik heb geen flauw idee waar het staat. Leeg ja. En en dan is natuurlijk een beetje gek dat al die dingen daar in dat lullige gebouwtje in Amsterdam worden opgenomen. Dat komt omdat de makers staan natuurlijk dicht in de buurt wonen.

[01:01:33]

Die vinden dat prettig. Daar heb je net een zaak bij. De koe bij de horens. Natuurlijk, dat is de hoofdreden dat het overgrote deel van de mensen die daar betrokken zijn, die gaan op de fiets naar Ajax. Ik moest in Amsterdam zijn vanmiddag en de orde is zo'n op de Keizersgracht notabene na. Het is niet te doen. Dan is die straat weer afgezet en dan mag je daar weer niet in. Het is dan zaten we in een pakket busje geblokkeerd in de straat en dus hadden ze op de Amsterdamse grachten altijd zo.

[01:01:57]

Het is niet. Die heb ik niet. Mij eerst gebeld voor advies, want dan had ik ja gezegd ga nooit met je eigen auto naar Amsterdam. Zorg dat je er weg blijft. Ja, of met het kind niet. Parkeren het loopt niet door. Het is net wat je zegt, al is er altijd opgebroken en het is een ramp. Dus hoe moet je dat aanpakken? Dus door een taxi te nemen extra. Met degene die ik gebeld had had heel lief op verkeerd Fleck twee fietsen neergezet.

[01:02:22]

Dat dat niet dat er niet meer kon parkeren. Toen had hij al ruzie met iemand die zei van ja, dat is toch redelijk asociaal dat je daar. Dat soort taferelen heb je daar dus ook. Ja, dat is Amsterdam. En dat leidt er natuurlijk uiteindelijk toe dat je dat je wel flink uitkijkt om in Amsterdam met de auto te gaan. Ja, exact. En de mensen denken allemaal als je de A10 over bent, dan flikker je van de wereld af.

[01:02:40]

Denken ze altijd. Ja ja, ik weet niet hoe die anekdote alles verteld heb, maar tegen een wel bekende anekdote uit mijn repertoire. Als ze als Theo van Gogh belden, belden vrij. Van Aken had altijd opgewonden commentaren over deze en gene zaak waar hij begon altijd met de uitspraak. Woon je nou nog in Utrecht? Ja, alleen echt achterlijke randdebielen. Mensen zonder enige vorm van vulling in het hoofd. Die konden in buiten Amsterdam wonen. Alle normale, beschaafde, intelligente mensen woonden in Amsterdam, buiten Amsterdam zij ook.

[01:03:18]

Ook Harry Mulisch niet nog eens van ja Nederlander, ik voel me helemaal geen Nederlander, ik ben Amsterdammer. En verder gaat het wat mij betreft niet. Amsterdam is natuurlijk op zichzelf interessant genoeg. Een metropool, dat kun je wel zeggen tegen een stad met een zeer brede, multiculturele en internationale reputatie ook. Maar wat een vrij kleine stad is natuurlijk vergeleken met Londen of Parijs. Berlijn stelde de Erzgebirge in Malmö voor hem. Maar Amsterdammers, die hebben een soort ingebouwde arrogantie, ook die van buiten komen.

[01:03:51]

Wetenschap op mensen die ze hebben, dus ook heel typisch. Ook ik heb nogal wat mensen die kende ik en die zijn naar Amsterdam verhuizen, daar gaan wonen. Die krijgen ook dat Amsterdamse accent helemaal, klinkt het dan. Ja, daar kan ik niet aan doen. Maar dat is eh nee. En ook die Amsterdammers zijn ook altijd bezig hè? Ja ja, maar ik vind het grappig dat iemand die uit Brabant konden.

[01:04:11]

Die woonde een maand in Amsterdam, dus ook helemaal. Ik kom helemaal hier vandaan.

[01:04:14]

En terwijl het het aandeel Amsterdam geeft status m kun je wel genieten van bijvoorbeeld de architectuur als je door de straten van Amsterdam loopt en de grachten. Omdat ik een aanzienlijk deel van Amsterdam heb veel verwoest, daar niet van. Maar een aanzienlijk deel van Amsterdam is natuurlijk nog steeds een zeventiende eeuwse stad. Een unieke 17de eeuwse stad. Ooit de grootste handelsstad ter wereld met. En dat is ook zichtbaar ook natuurlijk. Ja, ja, ja, het is mooi om de schatrijke elite.

[01:04:44]

Daarvan zijn alle restanten nog aanwezig.

[01:04:46]

Ja, jammer dat je daar op het Westergasterrein dan niet zo ziet, want er staat alleen die die koepel waar we altijd van die pillen feesten plaatsvinden. Ach ja, daar heb ik ook wel eens feest gehad. Maar ik ga niet zeggen waarom was er ook geen feest? Maar goed, in dat in dat koepel ding. Ja, met het niet denken n voormalig gastank.

[01:05:05]

Ja, dus als je bij DSM langs loopt zou je ook niet misstaan als een soort. Dat was een soort feest of een herdenking. Weet ik hoe je precies wil noemen. Toen toen Theo doodgeschoten is op straat en daar aquamarijn en kennissen vrienden die zijn daartoe bijeengekomen was, heb ik een vrij lugubere bijeenkomst, vond ik hem. Dat wil is niet echt een feest. Nee, daarom is het woord feces verkeerd. T Is meer en meer meer een bijeenkomst.

[01:05:30]

Ja, ja, ook goed. Nou, waar ga je eigenlijk over praten over Amerika? Bij M. Gaat over De Slimste Mens. Oh, de slimste mens. Vanavond is finale is dan al opgenomen. Ja, natuurlijk ook dat we twee maanden geleden, op de dag dat het allemaal live was, De Slimste Mens.

[01:05:46]

Dacht je dat dat live publiek elke dag maar naar Hilversum reden om het dingetje te maken?

[01:05:50]

Nee lacht, die zit er lag te praten s avonds. Nee, dat iets ook? Nee, worden drie door de drie PvdA opgenomen. Hoe? Je bent tien dagen bij de doorheen. Dus jij weet al wie de winnaar is? Spannend, spannend.

[01:06:02]

Dat weet ik al sinds begin december.

[01:06:04]

De winnaar is wat grappig dat dat zo ik wist. Wel, ik dacht dat de die die opnames van die andere aflevering wist ik wel. Maar lag die finale? Dat doen ze dan helemaal live aan het einde.

[01:06:12]

Maar nee, nee ook. Zo zeiden ze, zijn we niet getrouwd?

[01:06:15]

OK, ik ben me nu. Ik las nog iets over verjonging bij De Slimste is dat. Is daar iets van waar? Ik hoorde iemand dat zeggen van het was me Boulle m'n vader volgens mij weer van dan zijn ze ja of bij Shownieuws of zoiets van moet verjongen bij de De Slimste Mens. Bij NPO 2 heb je moeten presentatieduo moet verjongd worden, want allez allez, alles moet voor jong worden. Een nieuw jurylid. En ze moeten ook de presentator.

[01:06:37]

Een beetje een vreemd verzoek bij verreweg de meest succesvolle quiz die in Nederland sinds jaar en dag is uitgezonden met Jullie Breken Record na record? Iedere keer ja, ze is een beetje wonderlijk advies. Ik denk ook eerlijk gezegd dat nog de productiemaatschappijen, nog de zendgemachtigde gevoelig zullen zijn voor dit advies. Ik weet ook niet wie er volgens mij was bij Boelvaar ofzo.

[01:06:57]

Nee dat tot januari staat een programma wat je geen momento serieus hoeft te nemen. Natuurlijk zit er wel vaak in, moet ik zeggen. Ik zie je vaak behoorlijk waar. Ik zit nooit in boelvaar, nauwelijks iets verboden waren gedaan. Ik moest lachen. Nooit? Nee, ze hadden. Laatste gingen ze met Filip bellen was ook weer niet, want de slimste natuurlijk best een lange periode en hadden ze Filip aan de lijn. Nou, volgens mij was het een minuutje file van een land of nog niet eens volgens mij.

[01:07:17]

Volgens mij was het vijfenveertig seconden. En daarna? Nou dan. Dank u wel. Filip en Filip wilden nog heel veel vertellen, maar dat was geen Duitsland is mij ook overkomen. Een jaar geleden heb ik ook gezegd Boelvaar, dat doe ik verder geen reet meer mee. Nul komma nul. OK. Ja, het is gewoon een roddel programma hé. T. T. T Is te doen alsof het journalistiek is. En dat heeft echt niets met journalistiek te maken.

[01:07:39]

Dat is altijd zo'n spotje vooraf en zeggen ja, je bent weer helemaal bijgepraat met de mensen van RTL Boulevard, zegt ze dan. Ja, bijgepraat, maar zwakzinnig gelul over dingen die daar niets toe doen.

[01:07:48]

Ja, ook wel leuk. De slimste. Dus uhm. Is dat trouwens die kijkcijfers? Is dat iets net als John de Mol? Word jij ook s ochtends gaat zitten bekijken of iets interesseert? Als wij zoals nu S. Gréco op record breken, dan mailt de redactie plots dat dat we dan weer een record hebben gebroken. Ja, dat doen ze altijd leuk. En dan komt de taart. Ja. En als je als verbrod meer kijkers hebben dan Vooijs, dan wordt dat ook gemeld.

[01:08:10]

Dat vinden wij wel een triomf. Maar ben ik zelf ook? Ja, ik ben namelijk enorm tegen al die jank programma. Ja, we gaan op 11 februari ook proberen om een record te breken voor het webinar over de democratie van Nederland. Werkt die goed? Mocht je daarbij willen zijn, dan kan dat. Dan kun je een kaartje aanschaffen via het linkje dat in de beschrijving staat. En nou, je hebt nog even de tijd. Het is de elfde februari.

[01:08:32]

Uhm, nou het was weer en het was weer gezellig. Uhm, ik wens je veel plezier. Ben erg benieuwd hoe het gaat. En ja, ik zit daar in feite de drie kandidaten die de finale gaan spelen. Daarna moet de aandacht vooral uitgaan. Ja, ik. Ik gok niet aan beetje bij beetje. Op de tweede rang zou ik. Mezelf vind ik helemaal niet erg, want het is een hele nuttige functie.