Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:00]

Het volwassen publiek luistert naar Maarten van Rossem, de podcast. Ik ben toen Jesse en in deze aflevering gaat het over de stewardessen van KLM.

[00:00:10]

Ik ben veel op Schiphol geweest. Daar staat het vol met jonge vrouwen in blauwe pakjes. En mijn indruk is altijd dat ze daar eigenlijk voornamelijk niks staan te doen. Maar is dat zo?

[00:00:21]

Als je een blanke? Als je een vraag stelt dat weet ik. Ze kunnen je alleen helpen bij het invoeren van je paspoort in het stomme machinist. Dat lijkt alles.

[00:00:30]

Dat is waar. Inderdaad, als je dan inderdaad je moet inchecken, dan staan ze altijd vriendelijk toe en zullen ze lachen. Altijd zeer vriendelijk.

[00:00:37]

Ja, daar zijn ze voor aangenomen. Bart Goor. De sympathieke lach zijn ze aangenomen. Want als je echt iets voor mekaar wil hebben op Schiphol, dan heb ik wel een kip. Het klinkt een beetje beledigend, maar dan moet je echt een beetje Stracke dames van middelbare leeftijd hebben gehoord. Pasic. Ik ben daar nogal chic, stond aan Narrows, terwijl mijn vlucht twintig minuten geleden gecanceld was. Ik was eigenlijk vrij wanhopig gestemd, daarover boos en na na enig rondvragen, aldus de jonge dames wisten van niks.

[00:01:10]

Het bleek alleen dat er vliegtuigen zijn die opstijgen en sommige landen. Maar kwam ik terecht bij een in een reisbureau op Schiphol? Die kassaticket enorm kwieke dames kan. Misschien dat ze kijken. Ook is deze nog een keer bedankt. Binnen 20 minuten hadden ze mij zodanig geniaal omgeboekt dat ik alsnog op tijd in Boston aankwam. Kijk, daar ging het om Car-Pass die allemaal spraken in Boston.

[00:01:41]

Eighty wil eigenlijk zeggen naar die dames hebben wat ervaring. Die loop al een aantal jaar mee.

[00:01:45]

Drie dames die dat zijn, de dames die niet ontslagen worden volgens mij, want die zijn gewicht in goud waard. Maar goed, als je de beelden nu ziet van de luchthavens. Ik las net in Italië gaat begin juni weer open met alle luchthavens voor internationale en ook intercontinentale vluchten. Dus dat is mooi. En ook in Europa uiteraard. Maar goed, als het beeld van Schiphol ziet herkent het niet meer terug. Het is allemaal dicht.

[00:02:11]

Het is treurig, want ik heb er al een soort persoonlijk belang. Schiphol is het beste verkooppunt van het tijdschrift maken. Ligt in de kiosk natuurlijk, daar Apsissen Artiste Thecus een blad voor lange vluchten in staat. Nu zijn al die kiosken op Schiphol dicht, dus dat is wel een hele vervelende omstandigheid. Ik hoop dat het zo snel mogelijk weer opengaat. Kijk ook Paulus zelf dat ik voorlopig niet naar toe. Nee, daar kan ik me 1 één van mijn uitgesproken haat plakken.

[00:02:47]

En waar komt waardoor komt dat? Door die onzinnige drukte en doordat Oudegem wacht. Je moet twee uur van tevoren aanwezig zijn en ik geloof voor Amerika vier uur van tevoren en er komt waarschijnlijk een tijd dat je al een week van tevoren in een speciaal Bunge loopt. Tentenkampen om de hoek cirkel moet kamperen om überhaupt nog mee te mogen. Allemaal de grootst mogelijke onzin. Je hoeft je dan ook niet per se aan te houden, maar het vliegen is niet relaxt.

[00:03:18]

Vliegen is niet werkelijk reizen, dus ik zou voor alle schenkkan reclame maken voor alle leeuwen, zeggen betrekkelijk korte vluchten binnen Europa. Zou ik zeggen neem de trein. Kijk, je kunt met een kleine Parijs. Prima verbinding en ook goed voor het klimaat. Ik ben meerdere malen met de trein naar Londen geweest. Ik kan er niets anders dan een reclame voor maken. Eurostar, aldus een trein. En ik ben tweemaal met de trein naar Berlijn geweest. Die stopt weliswaar bij elke dikke boom.

[00:03:51]

Misschien kun je bij Wolfsburg uitstappen voor een rondleiding in de Volkswagenfabriek, want dat is interactief. Maar door dit soort van dingen P-trein niet met het vliegtuig. Dit is een oproep. Ik geef toe, de trein is een stuk duurder.

[00:04:08]

Daar moeten we wat aan doen, want hij blijft een hele wonderlijke zaak. Dat die trein zo verrekte duur is. Een vliegtuig goedkoop. Want ik doe ook van de historische reizen. En dan zeg ik altijd tegen dat reisbureau kunnen we niet per trein, met name naar Berlijn? Nee rotatieas, dat is vier keer zo duur ofzo als een keer als vliegen. En daar is iets heel raars aan de hand als vliegen de stukken en stukken goedkoper is dan met de trein.

[00:04:34]

Ja, we hadden ooit nog een nachttrein en volgens mij rijdt er nog wel af en toe nachttrein van Amsterdam naar Berlijn, maar de frequentie dus dat het vaak gebeurt, dat zit er niet in.

[00:04:42]

Volgens mij heeft ook die trein echt een zekere charme omdat die natuurlijk ook wel rijdt. Rijdt in Duitsland keihard die trein op 200 kilometer per uur. Maar je ziet het landschap, ziet het landschap veranderen is top. Bij alle mogelijke Duitse plaatsjes en plaatsen heb ik het gevoel dat je ook door de tijd reist, door de ruimte en door de tijd. Dat is bedrieglijk. En vandaag vlieg je natuurlijk vanaf Schiphol aan dat je uren gewacht hebt bij een vijftal minuten in Berlijn.

[00:05:12]

Het kan me wel voorstellen dat als je bijvoorbeeld ik weet niet hoe dat dit jaar zit. Bestel je deze dagen veel online? Nee, dat doet mijn vrouw allemaal. Dat dat gedoe met Albert Heijn. Het enige wat ik online bestel, dat zijn ebooks.

[00:05:27]

Precies prostitutie heb je meteen in huis. Die hoeven niet bezorgd te worden. Kun je met je leven een leuk boek en een haine Amazon en een druk op een knop? En dan heb je het boek precies.

[00:05:38]

Maar dan is het natuurlijk wel heel. Veel mensen doen dat nu ook noodgedwongen, omdat dat de enige optie is. Daar zit natuurlijk wel een hele. Als je het hebt over misschien moet je zoeken naar nieuwe banen. Wat kun je doen? Dan ligt daar natuurlijk best wel veel toekomstperspectief. Lijkt mij ook weer niet.

[00:05:51]

Voor zover ik dat kan gaan als leek, is die ene zaak bij Amazon volledig geautomatiseerd. Ik kan daar geen mensenhand ogen aan te pas. Komt dat Bol.com ook met veel boeken. Die heb ik een boek, afdeling Bol.com. Maar die kunnen nog wel studie maken van de website van Amazon. Die zit altijd nog altijd beter in mekaar dan die van bol dotcom. Maar ook bij Bol.com bestel ik met enige regelmaat ebooks. Ik bestel al jaren als het enis sinds kan, alleen maar elektronische boeken.

[00:06:23]

Ik wil hier wel even een rondleiding geven.

[00:06:27]

Genoeg?

[00:06:28]

Ja, het is een hopeloze toestand. En ik heb het gek is alle boeken die ik de afgelopen 3 jaar besteld heb. Je zit in een telefoon waar ik niet tegen zit te praten. Vind je dat jammer?

[00:06:41]

Want is natuurlijk lekker om een boek ook vast te houden, te kunnen bladeren? Ik heb ze allemaal romantische poppenkast. Want vergeet niet dat die Ibel ook daar kan ik de letters voor vergroot. Ik ben 76 en ik moet een nieuwe bril en zo druk op een knopje. En er worden ze twee keer zo groot.

[00:07:00]

Echt ziek. Nou goed dat je naar de kapper bent geweest. Nee, dat zie je inkopen. Dat was al baarzen, want iedereen zei dat ik ben naar de kapper geweest, maar ik ben helemaal niet naar de kapper geweest. Die waren allemaal overbezet, dus ik kreeg geen plekje. Nee, ik heb gezegd dat ik mijn voor De Slimste Mens zou laten knippen. En wanneer is dat?

[00:07:20]

Dan begin ik opnames beginnen 3juni ouders bij vrij snel en gaat dat ook allemaal? Moet jij? Nou ja, het is allemaal met protocollen en schermen. Mondkapjes uit de Makarios Crocker shirtjes? Nee, ik ga geen mondkapje dragen. Dat fiksen. Onzin. Waarom we? Waarom onze overheid eerst gezegd heeft dat het geen enkele zin had om mondkapje te dragen. En nu mag je alleen en als de trein naar China mondkapje. Daar kan ik, daar kan ik niet bij gezegd.

[00:07:47]

Nee, dat begrijp. Niets van, ik moet erbij zeggen dat ik al jaren niet meer met het openbaar vervoer reist met die aantekeningen. Ik ga wel met de bus, hier stopt hier om de hoek. Maar ik ga al lang niet meer met de trein nemen.

[00:08:02]

Als je met de bus gaat, moet het. Moet het volgens mij ook gaan zoeken? Nou, dan ga ik dus niet meer met de bus.

[00:08:07]

Jammer ook jammer voor de bus. Of je kunt natuurlijk instappen. Volgens mij is de boete vijfennegentig euro.

[00:08:14]

Dat hebben dagelijks vrij prijzig voor een ritje naar de stad.

[00:08:20]

Ja, oké, dan maar met de fiets.

[00:08:23]

Precies. Slimste Mens gaat dus weer beginnen en we hebben kandidaten die al aan elkaar zitten en de mag niet.

[00:08:29]

11 of schotjes daartussen of dergelijke schotjes tussen de kandidaten. Maar ja, dat zijn zoon in een studio en een onmogelijke opname personeel en allerlei regels voor getroffene. Want die moeten verder uit mekaar. Ze zijn allebei goed. Ik geloof dat ze het allemaal voor mekaar hebben, maar is zonder publiek hé.

[00:08:50]

Wij hadden. Ik weet niet of je terugkeer, want volgens mij ben je gister gaan wandelen en heb je de persconferentie een beetje gemist. Maar er was een wisseling van de tolk. Ik weet niet of je dat gezien hebt van de doventolk, de doventolk, maar die we natuurlijk kennen. Die moesten beginnen met stoppen. En toen kwam er een andere dame. Al heb je dat meegekregen. Het zou namelijk voor een doventolk te zwaar zijn.

[00:09:12]

Het hele werk is dat zo?

[00:09:14]

Ja, ik moet zeggen dat ze ook wel heel veel beweging hebben op de zaak. Een beetje samen te vatten natuurlijk. Het schijnt dat die dove Talat dat hartstikke moeilijk is. Ik heb namelijk ooit een documentaire gemaakt over dode taal. En toen heb ik ook geprobeerd om in totaal een paar zinnetjes te zeggen voordat ik dat onder de knie had. Zeg want je denkt altijd dat ze bezig zijn om papier te malen. Een maar hele gekke gebaren en heeft dat te maken.

[00:09:44]

Maar het is een vrij goed georganiseerde en logisch. In mekaar steken in de taal is moeilijk. Het is moeilijk om te leren. Precies. Feit is dat het meisje zich nog eens voorgenomen om dat te leren. Praktische overwegingen en die is er vrij snel mee gestopt omdat ze het veel te lastig vond.

[00:10:04]

We hebben online hebben we ook wat vragen binnengekregen naar aanleiding van eerdere opnames en er zijn mensen die zeggen ja, we vinden het wel interessant. De visie van Van Rossem op de economie hebben al in het begin van het gesprek een klein stukje over verteld, maar het verzoek komt onder anderen van Kris zie ik hier binnengekomen? Ben wel benieuwd hoe Van Rossum ook op de langere termijn de economische ontwikkelingen in Nederland en daarop aan de rest van de wereld en Europa ziet.

[00:10:34]

Wat is je visie daarop? Want er wordt geroepen recessie. Het kan natuurlijk ook nog dat het weer opleveren. Ja, ik moet zeggen wat ik nu ga zeggen.

[00:10:42]

Dat is geen beleggingsadvies als goed crash in aandelen stijgen omdat hij denkt zo, die van Rossum weet er alles van. Ik ga de stukjes van de ACO kopen. Normale top word je dat vooral niet doen. En ja, ik zie, op de langere termijn zie ik eerlijk gezegd economic kerkelijk positief in. Dat is onzin. In mijn leven al twee keer voorspelt dat de Kojiki beweging op was gehouden. Daar geloof ik niets van. Die is er gewoon nog steeds.

[00:11:13]

Is enige tijd van bloei. Krijg je in een korte rechercheren die zaken wordt opgeschud en dan begint het te trekken en dan gaat het de Paya goed. Dat hebben we ook in de afgelopen jaren gezien. Ik zou zeggen heb geen vertrouwen in professionele economie, die weten van niks. Ik zit er altijd naast. Dat komt door de grote trek opnieuw. Ik herinner me nog dat kort na de kredietcrisis en eurocrisis van de jaren 2008 tot en met 2012 ongeveer die economen gezamenlijk enorm pessimistisch zouden.

[00:11:49]

Het zou eigenlijk Section ESTEC Nation Börde doemscenario's je dan meer groei dan twee procent Sabretooth Kalanick in dat Kolbe al een kwart eeuw duren en na enkele moeizame jaren begon de Nederlandse economie vrolijk te groeien. En we hebben een hele reeks van jaren achter de rug gehad van 3 plus procenten groei, wat wat voor een heel sterk ontwikkelde economie als de onze bepaalt. Niet slecht in de chômage voor het advies van professionele economen in het Engelse blad The Economist heeft een leuke reportage gedaan, wat economen in 1919, 1920, 19u30 enzovoort.

[00:12:28]

Over het volgende decennium. En ik geloof dat ze in alle decennia van de vorige eeuw zaten. Daarnaast moet je niet te veel rekening mee. Ik zou zeggen maar dat komt nu natuurlijk een vrij diepe recessie. Dat is zo klaar als een klontje boter als daar druk over maken. Louis zeggen de recessie is iets meer dan voorspeld, dus dat zal. 8/9 zijn, dan mag je aannemen dat als er een virus is er een vaccin komt of anderszins de zaak mee blijken te vallen.

[00:12:57]

Dat die economischer ook weer vrij snel kan herstellen. Het kan zijn dat het toch iets minder is dan in het laatste jaar van de flinke groei. Dat durf ik niet te zeggen. Maar wordt de lange termijn zijn denk ik de vooruitzichten. Alleen in die zin niet vrolijk stemmend. Dat zijn zo ontzettend veel oude mensen in Nederland heb. Dat is ook de reden dat er zoveel mensen Rohani, Covic zijn doodgegaan. Dat Coward is slopend voor oude mensen. Dat ik hier zit en nog min of meer coherent reageer is op zichzelf natuurlijk.

[00:13:31]

Ik geloof dat in Nederland 30 procent van de bevolking boven de 60 is. Ja, dat betekent wel dat je dat er in je economie in aantal groeit. Impulsen ontbreken. Als je de Nederlandse economie vergelijkt nu het Leeuws er in de jaren 50 en 60, dan zag het dat demografisch in die jaren totaal anders uit dan nu. Vandaar ook dat wij een zekere immigratie, zeker van Caland volle mensen goed kunnen gebruiken. Want anders zit onze arbeidsmarkt ook in de komende jaren met een groot probleem.

[00:14:00]

Maar over de hele linie en over de lange termijn. We gaan een heel interessante energietransitie tegemoet. Het verhaal van een tijdje in olie economie om een paar breedtes te zeggen Gabo. Op weg naar een economie waarbij de energie geleverd wordt door windmolens en zonnepanelen weet ik veel. Je kunt er allerlei alternatieven voor verzinnen. Misschien ook wel kernenergie in allerlei opzichten. Dat zal. Dat gaat geld kosten. Zo ingewikkeld men ook in geïnvesteerd worden. En dat betekent dat je je economie het ondertussen goed doet.

[00:14:33]

Want je weet de economie is is eigenlijk vrij kritiekloos in een soort van activiteiten. Als je een echte bijdrage wil leveren aan economische groei, dan moet je een ernstig verkeersongeluk veroorzaken. Wat dat oplevert? Economisch is ongelooflijk werk. Twee nieuwe auto's en langdurige ziekenhuiskosten van meerdere personen uit het verzekerings. Het is ongelooflijk, werkelijk wat je genereert door gewoon datook van de straat en een andere auto aan te rijden. Chinese anders beginnen oplossen. De economie helpt namelijk alles mee.

[00:15:09]

Positief en negatief kan maakt niet uit te tellen alles mee. Maar ik zie het op de lange termijn zeker niet somber in. Je kunt ook veel sombere scenario's hebben, zoals China in oorlog raken met de Verenigde Staten. Dat soort dingen. Dat is denk ik voor West-Europeanen een beetje te ver van mijn bed show, maar dat weet ik niet. En bovendien denk ik niet dat het zover zal komen. Maar door de ontwikkeling van wetenschap en technologie denk ik dat onze toekomst er redelijk uitziet.

[00:15:39]

Ik denk zelfs dat ook het klimaatprobleem waarmee worstelen, dat dat op wat langere termijn met enig geduld en technologie dat daar dan een oplossing voor zal komen. Dus ik ben eigenlijk best positief. Of ik nu ook voor de periode dat ik zo dood als een pier ben ik vrij opgewekt gestemd omdat als het niet uitkomt en de mensen boos zijn, dan kunnen ze mij niet meer bellen, want ik ben er niet meer.

[00:16:05]

Neem nu snap ik ook waarom je de lange termijn noemt, want op de korte termijn zie je toch. En dan? Dan baseer ik mij ook eventjes op wat de bureaus die we in ons land hebben voorspellen na de faillissementen en de werklozen die niet achter komt.

[00:16:20]

Een forse recessie zonder meer. Dat viel wel te verwachten. Maar kijk eens aanbaden aan hoeveel geld de overheid bezig is in de economie te pompen om ervoor te zorgen dat we niet kopje onder gaan. En daarbij is natuurlijk een enorm voordeel dat van de schatkamer rijke samenleving zijn. We zijn geweldige spaarders. Geld zal dat probleem helemaal niet. Maar dat er bestuurlijk onder de huidige omstandigheden een recessie is. Ja, ik heb al massa's recessies meegemaakt en dat kunnen we ook een heel eenvoudige psychologische analyse op loslaten.

[00:16:52]

Gaat het economisch goed? Dan denken we altijd dat het even goed zal gaan. En gaat het economisch slecht. Ook in recessie. Jaren waar je denkt na kan twee jaar duren. Kan misschien tweeënhalf jaar duren, maar trekt er bij aan. Dan denkt iedereen. Het komt nooit meer goed. Check je sterk nation? En zo allemaal theorie die nergens op slaat. En in essentie is toekomst voor ons onkent geen kan denken aan het virus. Dat is waar.

[00:17:20]

Dat is waar.

[00:17:21]

Ik heb ook iemand horen zeggen. Nu gaat iedereen zich natuurlijk zometeen voorbereiden op hoe kunnen virusbestrijder en daar komt het gevaar de volgende keer weer uit. Totaal andere hoek.

[00:17:29]

Wat we helemaal niet zagen aankomen, dat is dat is zeer waarschijnlijk. Vandaar dat je een alerte en attente en competente overheid nodig hebt om dat type van problemen die nationaal zijn en bovendien voor het blanke gedeelte boven nationaal. Om die op te kunnen lossen zie ik kan een vrij.

[00:17:48]

Wat er gebeurt als je een totaal incompetente overheid hebt, althans op federaal niveau, je bij de meest dramatische toestanden krijgen en Brazilië, daar zegt de Bilzenaren ook meer Brazilië.

[00:18:01]

Brazilië is altijd een hopeloos geval geweest. Brazilië heeft een inherent incompetente overheid en bovendien een samenleving die zo oneerlijk in mekaar steekt dat dat daar voorlopig geen geen gouden perspectieven zijn. Maar de burgers zijn het slachtoffer.

[00:18:16]

Je ziet het aantal doden dat daar valt heel normaal.

[00:18:20]

Overal zijn burgers het slachtoffer van een incompetente overheid. Als je nou kijkt naar hoe de overheid zich hier roert, nou dan inderdaad zijn ze flink aan de bal. Het moet ook wel gezien de omstandigheden denk ik dan. Daar is ook wel wat angst.

[00:18:39]

In sommige kringen dat dat niet meer heel makkelijk terug te draaien is. Dus dat je een overheid krijgt die best wel dominant aanwezig is. Hoe zie jij dat?

[00:18:47]

Nou, daar maak ik mij voorlopig in Nederland heel weinig zorgen over. Het is wel zo dat het parlement deze zaken scherp in de gaten moet houden. Het is ook zaak denk ik, dat de rechtsgeleerde die we daarvoor benoemd hebben die al kent kijken of de maatregelen niet strijdig zijn met grondwettelijke vrijheden die we hebben en als ze dat zijn of dat tijdelijk nog wat makkelijk weer teruggedraaid kan worden. Maar ik maak me in Nederland geen zorgen over de ontwikkelingen ala Hongarije of ecologen, anderen door en door onbetrouwbare en incompetente klote eilandjes.

[00:19:23]

Oh, dat mag ik zeggen natuurlijk. Je mag wel eens alles zeggen, maar sympathieke leden, onsympathieke leden van de Europese Unie.

[00:19:31]

Kijk, dat is mooi hersteld. We zullen het andere uitknippen. H. En A. Een voorbeeldje bij wat de Telecomwet wordt gekeken. Meneer de jongen gaat kijken of dat misschien aan te pas omdat ze met mobieltjes kunnen zien waar bijvoorbeeld meneer Van Rossem is en waar ik misschien ben. En dan zijn we op dezelfde plek nog meer mensen en is het heel druk. En dan kunnen ze dus door die telefoonmasten en die gegevens uit te lezen kunnen zien. Daar moeten we maatregelen treffen om dat virus in te dammen.

[00:19:54]

Is dit? Het klinkt heel slim. Deze ontwikkeling is dat ook. Vind je nou?

[00:19:59]

Ten eerste is die ontwikkeling er lang nog niet. Robbie is al dat dat die volstrekte catastrofe van die opties 1-2-3 zou ontwikkelen meegemaakt zijn.

[00:20:09]

Wel nog mee bezig zijn dat Ecolo toen al gezegd heb alles wat te maken heeft met de moderne elektronica en de Nederlandse overheid. Dat gaat mis, dus door ons voorlopig ook niet al te veel zorgen over te maken. Maar ik zou in een op zichzelf hypothetische geval wat schetst de overheid door zo'n ingewikkelde schaal patronen kan zien of er niet bij op de gang een enorm gezelschap dronken mensen aan de gang om er feest vieren met mij. Henk Krol. Dat zie ik 1-2-3 niet gebeuren.

[00:20:44]

Laat ik er wel bij zeggen in dit verband dat ik de sleepnet in een al ronduit rampzalige wet vond. Ik vind het nog steeds enorm jammer dat ie ondanks de kritiek toch is aangenomen dat een zo intelligent iemand als Plasterk zo'n waardeloze, onbeschrijflijk slordige klote wet heeft laten aannemen. Het is mij een raadsel. Hij was nergens voor nodig en ik heb begrepen dat er regelmatig gezondigd wordt tegen de garantie bepalingen die in die wet waren ingebouwd.

[00:21:19]

Een vraag van Nicoll ook online binnengekomen, die zegt Maarten, hoe denk je dat al dat geld dat nu wordt uitgegeven straks terugverdiend moet worden? Nara maakt mij geen zorgen over die leningen voor een beetje forse karmijn. Dat merk je daar helemaal niks van en ben ik sowieso dood tegen de tijd dat het terugbetaald moet worden. Bovendien, je kunt tegenwoordig lenen voor praktisch voor niks is het dus niet. Het is niet zo een Schutyser die zich razendsnel opbouwt, maar belastingen omhoog worden geroepen.

[00:21:50]

New dat Chiquita zie ik voorlopig geen nut, de noodzaak niet direct van in. Volgens mij is dit. Vergeet niet dat er ook in onze staatsschuld nog een heleboel ruimte zat. Alle economen hebben ook gezegd de afgelopen jaren dat idiote afbetalen van die staatsschuld. Dat hadden we niet moeten doen. We hebben het wel gedaan, dus ze kunnen nu. Moeiteloos kunnen we daar weer niet veel enkele honderden miljarden bij lenen. Dat is niet zo'n groot probleem hoor.

[00:22:16]

Nee, nee, oké, dan hebben we nog het component dat bijvoorbeeld naar onder andere jongeren, maar ook andere groepen in de samenleving toch een beetje somber raken door de hele situatie. Nou, festivals vinden niet plaats. Straks kunnen we wel weer naar een concertzaal bijvoorbeeld. Wat is een advies? Wat jou betreft op de somberheid misschien een beetje weg te drukken en wat vrolijkheid in het leven te brengen.

[00:22:40]

Deze leesboek leuk boek Tokkies. Maak een leuk wandelingetje, ga aan het werk. Ik zelf ben ik groot in groot gelovigen, in het therapeutische effect van Berke. Ik ben enorm blij dat ik dat boekje heb kunnen schrijven. Ik vond het wel jammer dat ik niet naar de theaters kon worden. Theater colleges. Het zal nog wel even duren, want de theaters zijn de meest beschadigde sector in de samenleving, omdat ze ook op korte termijn waarschijnlijk niet open zullen gaan.

[00:23:09]

En dat is vrij dramatisch. Ik hoop dat ze ook ruime steun krijgen van de overheid om dit allemaal in mekaar te storten, althans in financieel en organisatorisch opzicht. Maar ja, kijk eens jezelf vermaken. Dat is een individueel talent en je kunt enorm somber zijn. Was de enige manier van vermaak. Is om je dronken in een café te staan en zit je in een beetje? Ja, dan zit je een beetje scheef. Ik ben zelf nogmaals, ik herhaal het nog maar eentje.

[00:23:37]

Ik geloof enorm in de ethische effect van werken.

[00:23:43]

Bedoel je daarmee gewoon aan de slag? Schrijf een boekje, heb ik niet horen keren al gezegd tegen al die mensen die niet weten wat ze door Motje een boekje schrijven. Een boekje over iedereen en iedereen ziet één boek. Dat is een boek over zijn eigen leven. De wat oudere personen zou ik anders schrijf je leven op voor je kinderen je kleinkind niet te vertellen of te schrijven.

[00:24:07]

Ik kan me ook voorstellen dat er mensen zijn die wat jonger zijn denk jij. Kan volgens mij heeft makkelijk praten, die kan goed schrijven, maar wij hebben andere talenten die we nu niet kunnen benutten.

[00:24:16]

Dat is dan heel jammer dat ze hun nieuw talent moeten ontwikkelen zou ik zeggen. Geld gaan uit je gaan fotograferen. Zij zijn zo ontzettend veel dingen die je in principe kunt gaan doen.

[00:24:28]

In de thuiswerker geldt dat ook schoffelen. Ongetwijfeld zijn er mensen die het leuk vinden Mendieta te bereiken, maar dat is nou iets wat ik helemaal niet zou aanbevelen.

[00:24:39]

Ik ben helemaal geen in de tuin werken niet. Ik ben. Ik ben een groot voorstander van tuinen die zowel op het op het Amazone achtige ontwikkelen verstopt tot ondoordringbare wildernis kijken. Hoe ziet jouw tuin eruit dan een ondoordringbare wildernis? Ook daar wordt ook geen onderhoud aan gepleegd. Nee, nee, mijn vrouw deed er van alles en nog wat aan, maar die is jammer genoeg enige tijd uitgeschakeld. Het zijn ondoordringbare wildernis. Ik verwacht ook op korte termijn de eerste orang oetangs in andere exotische dieren gewoon spontaan aan te treffen.

[00:25:16]

En als je er zo meteen weer naar Hilversum toegaat, hoe? Wat voor wereld is dat? Want dat is natuurlijk ook. Daar zitten ook allemaal artiesten die ook niet kunnen werken. Zitten die ook allemaal somber in een hoekje te huilen?

[00:25:28]

Nou, dat hangt er een beetje vanaf. Je hebt mensen die die puur en alleen televisiewerk doen na de televisie. Die draait een beetje moeizaam en er wordt erg veel herhaald. En de televisie draait wel door. Kijk je naar Boer Zoekt Vrouw? Kijk je naar Boer Zoekt Vrouw bijvoorbeeld, is een grote hit waar veel mensen ook Nema en tv kijken. Dus dat nul komma nul? Nee, kijk naar jezelf. Zeker ook nu niet. Je hoort alleen maar Corona, dus weet ik nu ruim voldoende van ja.

[00:25:59]

Is een afstuderen om een Corona scriptie eerlijk gezegd maar niet zo'n kunst. En maar denken Krasic zit vooral in de theaterwereld zijn mensen die afhankelijk zijn van theater en theater optreden. Dat kan wel een maand of wat duren. Voordat dat nu eens dertig man in een zaal. Als je weet dat je jezelf in een matig gevulde zaal gauw drie 400 mensen zitten, dan is dat natuurlijk verloop. Pocheer dat er helemaal niet in. Nee, daar heb ik het meeste Mela mee.

[00:26:31]

Nee, want je moet dat ook een beetje bij beetje opvoeren. Het wordt een beetje aan de gang blijven dat theater optreden.

[00:26:42]

Ik spreek later deze week Michiel Vos. Die heeft het voortdurend over barden en Crump. En wat die bij Bardens zegt is die beide Dizier. Dat is ik mis hem niet. Je miste niet of je nou zit, in Amerika trof men een hoogsteigen aardig probleem dat de zittende president die de zaken graag nog vier jaar wil verlengen, niet goed bij zijn hoofd is. Dat is langs een aantal toch wel al vrij duidelijk geworden. Ik vraag me steeds af of Nederlandse Trump aanhangers al desinfecterende middelen hebben gedronken om van de Covic 19 af te kunnen komen.

[00:27:17]

Dat doet hij eigenlijk. Zou zijn dat waarschijnlijk niet zo heel veel Trump aanhangers meer als dat advies gevolgd hebben. Maar nu weer een nieuw advies waarvan deskundigen zeggen dat het flauwekul is. Maar het is toch wel triest. Ignacy, één van de allerbelangrijkste naties van deze wereld waar het komende presidentschap betwist wordt door twee hoogbejaarde mannen, waarvan ik op het punt van hun geest kracht eigenlijk bezield bent door grote twijfel die bij de mystiek ook een. Nou, ik wil niet zeggen de minkukel, maar als het Tava moet komen, daar geloof ik ook niet veel van gezien.

[00:27:56]

Wie had je liever gezien? Wie was geschikter geweest? Bernie Sanders is net zo oud. Jadis Twee jaar oude Danick kapsel, dat is uberhaubt die rare bejaarde vertoning die de presidentsverkiezingen zijn geworden is ook hoopvol dat op oudere leeftijd.

[00:28:11]

Het zal voor jou ook geen je zijn. Minister president Kris Jenner gewoon te oud kijkt. Die biedingen was nooit al een groot denker en dat is nu al helemaal niet meer. Hij is dacht ik ook wel eens een jaartje of twee houden.

[00:28:22]

De Nick zou ik niet ambiëren om ook bijvoorbeeld nog een carrière op latere leeftijd te starten aan de broek die een televisiecarrière is in de politiek.

[00:28:29]

Of of of of ik minister zegt kom op, we hebben Webis al. Orange is dus Haneda. Dat hoeft in principe niet met babysitten, maar goed ook voor de verdere toekomst. Nee ik, ten aanzien van Amerika ben ik eigenlijk vrij pessimistisch gestemd, maar ik zal zo ook een optimistisch element. Bijna graag op het kale niveau moet alles naar mijn idee nog zeker veel slechter worden, wil hij beter worden. Billard, een soort van element in slijpen van revitalisering dus à la The New Deal in de jaren dertig.

[00:29:09]

Dat kan nog wel. Dat zal Barney ook niet bewerkstelligen omdat die Republikeinen nog steeds de boel zullen saboteren. Dat als punkscene. Maar aan de andere kant wij ons ook niet verkijken op de Verenigde Staten doordat je alleen de president ziet. Dat is eigenlijk een probleem dat onze hele nieuwsvoorziening is gericht op die gek. Daar raak je natuurlijk enorm gedeprimeerd van. Dat kan ik mij wel voorstellen. Maar Amerika is een continentale staat met 330 miljoen inwoners en ingang in Californië heb je andere toestanden dan aan de federale top van die samenleving?

[00:29:46]

Als je morgen een ticket boekt naar Boston en het wordt niet gekend op de vlucht zoals in mijn geval. En anders kun je dus naar die kamers toe al lopen halen. En dan kom je in Boston aan. En dan zul je zeggen wat een fantastische stad en bovendien hartstikke dure stad. Prachtige musea, geweldige muziek. Het ziet er keurig zijn terrasse. Het wemelt van de universiteiten. Daar is niks mee mis. Dat geldt voor de staat Massachusetts. Daar zijn ook grote delen van de Verenigde Staten.

[00:30:18]

Die zijn gewoon niet niet koosjer. Maar zo kun je meedoen ermee in allerlei opzichten. Is de grote merken hartland. Maar natuurlijk, in de afgelopen 40 jaar is alles fout gegaan wat fout kon gaan. Maar dus echt herstel in die zin dat vanuit de federale overheid en een revitaliseren impuls zal komen. Op het punt punt van de sociale politiek op het punt van de wetgeving op het punt van de infrastructuur. Dat laat echt nog wel even op zich wachten.

[00:30:53]

Nou, het is mooi dat daar de volgende keer over door te praten. Het zit er alweer op. Het gesprek werd weer veelbesproken. Dank voor de antwoorden van de kijkers vragen. Deze keer mochten de vragen zijn voor de volgende keer. Dan kunnen we dat weer meenemen. Dat is misschien nog wel een leuke nieuwe carrière, lieve Lita. Dat ziet u wel doen. Ja, maar liever niet. Ik heb altijd ruzie met mijn kinderen. Wat moet ik aandoen?

[00:31:21]

Stuur ze een boekenbon?

[00:31:23]

Ja, dat is een goed punt. Wie gaan we erin houden? Heb je nog leuke plannen voor vanavond? Ik ga een boek, zit te lezen. Ook welk boek? Een boek van Amani, Ålesund of China en de Verenigde Staten met elkaar in oorlog zullen raken in de komende decennia. Hij denkt dat er een goede kans is dat dat zal gebeuren. Ik denk dat het niet zo is, maar interessant. Ik ben pas op bladzijde 35 tussen deuren nog niks over te zeggen.

[00:31:49]

Gaan we de volgende keer zal ik erover rapporteren.

[00:31:52]

Dank weer voor je tijd en voor je inzichten.

[00:31:55]

En ik kunt je een hele mooie avond en heel graag tot de volgende dag.

[00:32:03]

Dit was Maarten van Rossem de podcast abonneert op dit kanaal, zodat je geen enkele aflevering mist. Meer informatie vind je op. Is de wereld gek geworden? Punt nl.