Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:00]

Het Fossum dat erbij horen. Zo welkom bij de enige echte officiele Maarten van Rossem een podcast. Mijn naam is Thompson en het is alweer een tijdje geleden. Uhm, de laatste podcast. Ik weet niet eens wanneer volgens mij in de zomer. Nou uhm, we zijn de afgelopen tijd ontvoerd geweest met Maarten van Rossem rond de Amerikaanse verkiezingen, onder andere in Château Sint Gerlach zijn we geweest.

[00:00:26]

Wil je meer weten over die toren? Kijk dan vooral eventjes op. Is de wereld gek geworden? Punt nl hele programma.

[00:00:32]

En nou. Hoogste tijd om eens even bij te praten met Martin.

[00:00:39]

Schitterende plekken.

[00:00:40]

Maarten We zitten in Utrecht. In het Wilhelminapark zit nog eigenlijk de kou op een heerlijk koekje. Ja, we hebben eventjes kijken, we hebben thee en koffie. Twee. Ik heb hier al mijn koekje, drankje, greed, koekjes. Wat zijn het voor koekjes?

[00:00:56]

Zij zeggen dat het chocolade koekjes zijn. Hij had een moeilijk woord ervoor, maar daar ben ik alweer vergeten. Ja, zo smaken ze uitstekend. Lekkere koekjes hoor.

[00:01:06]

Is een goed weer, zo begint september. Het is heerlijk. Ja, dat hebben ze ook aangekondigd. Het zogenaamde nazomerweer. Zo heerlijk. Ja hoor, het duurde de zomer volgens mij tot 21 september. Maar tegenwoordig is dat anders en begint de herfst op 1 september. Zo is dat.

[00:01:21]

En hoe is hoe zijn jouw weken nu eigenlijk een beetje? Want we hebben natuurlijk. Het wordt wel iets drukker. Moet ik zeggen. Ik heb kip geloof. Vanaf 15 maart werd alles stil gezet. Maar waar werkelijk alles? Ja, theater, lezingen, bijeenkomsten, echt niets cool meer.

[00:01:40]

Ja, dat is wel even een soort van schrik. Maar ik heb toen besloten om eigenlijk maar meteen aan de slag te gaan en een boekje te schrijven dat zij via een boekje schrijven. Dan heb je ook iedereen aangeraden. Schrijf een boek. Ja, dus dat heb ik ook gedaan. Is het af? Ja. Sterker nog, het is twee dagen geleden in de winkel verschenen waarmee je niet OK heette.

[00:02:01]

Allemaal de schuld van Montgomerie.

[00:02:03]

OK. Ik dacht van Donald Trump. Maar nee, Donald Trump is een overschatte figuur. Dat lijkt mij vrij duidelijk. Dan moet je niet teveel aandacht geven. Nee, ik heb steeds geprobeerd. Ik geef toe dat dat ontzettend moeilijk is en ook door de media moeilijk gemaakt wordt om enige afstand te houden van het beschamende toneel wat hij de afgelopen jaren heeft opgevoerd. Want beschamend is het natuurlijk. Amerika graag Tiguan en nu weer wat gezegd over Churchill en euh Londen en bombardementen.

[00:02:31]

Oh ja, hij weet meestal van niks. Dat komt er nog bij, want hij leest nooit wat het is. En hij is natuurlijk wel streetwise. Of ja, zo zal ik het zeggen. Hij heeft de intelligentie van een van een euh maffia knecht. Maar nee, je moet doen dat ie dat geworden is blijkt toch. Is toch al met al ben enigszins van mijn tema van Mongolen nu afgezwaaide. Maar goed dat hij in de band is beland.

[00:02:56]

Dat hij president is geworden is toch een signaal dat er heel veel mis is in het Amerikaanse politieke systeem en dat er ook heel veel mis is met heel veel Amerikaanse kiezers die namelijk uitstekend hadden kunnen weten wat voor man het is. Maar even over het boekje, want ik vind dat vind ik wel interessant, want het boekje. Het is namelijk neem ik aan al uitverkocht.

[00:03:16]

Nou, dat weet ik niet, want het is. Het is ruim geleverd aan de boekhandel, hoorde ik van de uitgever. Ik denk hierbij aan druk al vierduizend exemplaren. Ik heb een goeie reclame gemaakt op bij op n ja, de truckshow. Ja, dan heb je toch zevenhonderdduizend mensen die kijken? Hoewel je enorm voorzichtig moet zijn met een misvatting waar ik ook mijn leven mee begonnen ben. Namelijk dat er een relatie is tussen televisie kijken en boeken lezen, die is er vrijwel niet.

[00:03:45]

Nee, dus je boek kan nog zo geweldig aangeprezen worden op de televisie, maar dat zegt niet zoveel. De Wereld Draait Door had dat wel volgens mij. Succes met dit plakte er dan zo'n stickertje op. Dat werd ook wel handig gedaan en en ik precies dus dat was georganiseerd. A Wat krijgt nog meer koekjes? Het zijn er vier zelfs, maar zorgen je goed voor je? Ja, dat werkt daarbij. Bij De Wereld Draait Door werkte dat wel.

[00:04:10]

Ik ken ik, wisten ze daar toch wel wat la haute kan kijkerspubliek? Denk maar. Ik heb altijd gedacht van Uçar. Als je m voor je reclame voor je boeken maken op tv, dan zal het wel goed verkocht wordt. Het heeft natuurlijk wel enig effect, maar bepaald niet het effect wat je verwacht zou hebben. Waar ik nog wel aan toe kan voegen dat één van de interessantste aspecten van mijn boeken is dat ze in Nederland heel redelijk verkocht worden.

[00:04:33]

T Is geen Geert Mak, maar ik word redelijk verkocht.

[00:04:36]

Is het een boek voor op het strand of is het meer voor op een herfstachtige zondagmiddag?

[00:04:40]

Ik zou zeggen het laatste geen normaal mens kan goed lezen op het strand. Dan moet je op z'n minst in een strandhuisjes zitten. Want ja, je zit daar in de volle zon en dat is gewoon helemaal zonder brilletje op. Helemaal niet aangenaam mee dat. Nee, nee, ik ben ook tegen zonnebrillen, maar iedereen als ik zie nu.

[00:04:57]

Iedereen komt nu terug van vakantie en zegt iedereen appje dat hij die Rutger Bregman. Volgens mij is dat het meest gelezen boek.

[00:05:03]

Ja, het is een wonderlijk dat een boek met een zo ongelukkige titel en als de titel. Ook staat voor de inhoud van het ook alweer. De meeste mensen deugen precies. Ja, een van de wonderlijkste analyses van de vorige eeuw die je kunt voorstellen. Ja, omdat natuurlijk of mensen deugen, ja of nee is sterk situations bepaald? Ja dus. Om in algemene zin te zeggen de meeste mensen deugen. IS is een slag in de lucht die nergens op slaat.

[00:05:30]

En een historicus zou zich moeten schamen voor een dergelijke titel naar mij. Dat is die bal. Hij is historicus zeker. Scoorde als een tierelier. Ach ja, geweldig. Je begrijpt een optimistische boodschap, dus dat waren mensen wel lezen. En bovendien is natuurlijk de vraag als je dan toch die titelloos serieus moet noemen. Wat is de meeste? Is dat 52 procent? En achtenveertig procent deugt voor geen meter? Dan zitten we toch al met een enorm probleem?

[00:05:56]

Of is zit de 10% negentig? Heb je het gelezen boek? Nee, ik heb niet gelezen, dus dat is mijn zwakke punt dat ik puur en alleen afgaat op de titel. Ja, maar nogmaals een slag in de lucht vinden.

[00:06:07]

Maar je het wel een beetje. RECENSIE is natuurlijk weer her en der voorbij zien komen en is natuurlijk op ieder. Op ieder tv programma zit ie. Daar zit ie te vertellen over dat bureau over dat programma. Ja, er wordt het boek dus bij de. Ik gun hem van harte het succes, maar dat geeft wel aan dat ik nog gelezen wordt. Ik weet niet hoe dikkerd is. Dat is een bekende wet in in de boekenwereld. Dunne boeken worden slecht verkocht, maar goed gelezen.

[00:06:30]

Ja en dikke boeken worden uitstekend verkocht. Want de mensen denken zo daar heb je nog eens wat aan. Ja en slecht gelezen. Ja ja. Waarbij ik altijd als voorbeeld geef om Bertho Eco, die ooit enorm in de mode was. Een boek geschreven Het eiland van de jongste dag, of ook De slinger van Foucault? Als men wint twee van zulke enorme pillen werkelijk enorm? Ja, geef nu de dikte aan. Ik schat zo een centimeter of zes, zeven.

[00:06:58]

Ja, en die lagen al bij al mijn kennis. Lagen die op dat lage tafeltje tussen bij voor de bank? Ja, zo. Dat gingen ze lezen en er volgde een jaar later. En hoe was het met De slinger van Foucault? Ja, en toch niet aan toegekomen, want ik ben eigenlijk een beetje gestrand. Ik ben al vergeten waar ik weet niet meer waar het boek gebleven. Maar hoeveel bladzijden heeft jouw boekje? Ik denk euh, 120 ofzo.

[00:07:23]

Dat lees je in een avond uit. Ja, da's zeker dertigduizend woorden. Is dat bewust zo? Zo dun? Nou was niet meer materiaal dus wat moeilijker dan jij kunt oppompen natuurlijk als je wil. Maar ja ok ok. Bovendien is er een heel eigen Lada boekje in de zin dat de helft van het boekje door mijn opa is geschreven. Oh dat, dat lag al ergens. Of heb je op vorige brieven van mijn opa uit het laatste oorlogsjaar?

[00:07:46]

Ja, hele interessante brieven die gaan over met name de hongerwinter natuurlijk. En wat de familie Van Rossem in die hongerwinter is overkomen. Maar ik ook natuurlijk. Af en toe nog een kermen. Jouw papieren smaak smaken als n jarige ja, oudste kleinzoon. Dat is ongeveer de helft van het boekje. Vijftienduizend woordenschat in zijn lange brieven, duizend woorden stuk. En daar heb ik nog een soort historische complicatie bij geschreven. Ja, over de operatie Market Garden.

[00:08:14]

Eén van de oorzaken van de hongerwinter, want die is nou mislukt. Die mooie operatie. Laatste nederlaag. Laatste geallieerde nederlaag van de oorlog en de laatste Duitse overwinning van de oorlog. En een stukje over de hongerwinter. Wat dat voor impact heeft gehad en wie daar dood zijn gegaan in de hongerwinter wat heel interessant is? Ja, en alle grote calamiteiten die de gezondheid betreffen zijn de hongerwinter. De Korona kan van alles en nog wat wezen. Daar zul je het patroon zien dat ongeveer twee keer zoveel mannen doodgaan dan vrouwen.

[00:08:47]

Ja ja, maar moest je dan nog eens voor opzoeken of zat dat echt al allemaal in je hoofd? Nee, ik had al flink wat gelezen over dat Market Garden. Dat dan? Dat lag er wel uit. Het té vage embryonale idee was er wel. Ja, ik wist nog niet wat ik met die brieven Moesj moest ik citeren uit de brieven stukjes gebruiken voor collage van maken. Tenslotte heb ik de brieven integraal afgedrukt met mijn best live aan de aanhef.

[00:09:11]

Al mijn hele bliksems. Ja, dat werkt denk ik toch.

[00:09:14]

Maar dat is dus het boek. Dat heb je gedaan. En nu? Euh, want je was van de week of. Was in Schiedam h voor van Roskams televisieprogramma. Dus langzaam heb ik het idee dat ook bij jou het normale leven weer een beetje terug begint te komen. Deels is dat wel zo. Vind je dat fijn? Ja, vind ik wel prettig. Ja, maar nog niet naar het theater enzo. H. Dat is het grote gemis dat het theater natuurlijk nog niet draait.

[00:09:38]

Ja, nou ben ik laatst geweest naar een voorstelling in Carré. In Carré kunnen bij mijn weten 700 mensen zitten. Normaal? Ja, maar ben er. Nu was het zo dat er 500 mensen op bankjes in die voor zaal precies zaten. Ja, maar dat is in. Dat zou toch kunnen. En je zou toch kunnen zeggen met de tour die je ook doet van jongens, kom lekker naar het theater en laten wat stoeltjes tussen haakjes.

[00:10:01]

Dat is gewoon theater qua rendement en natuurlijk niet te doen. Nee, nee, dan moet je wel een sponsor hebben die zegt die van grote theater. Ze hebben tientallen mensen in dienst. Ja ja, je moet ook een guilt verdienen. Ja, ja, ja, dat klopt. Dat klopt. En je bent ook bij de talkshow zo weer geweest op één zei jou en bij Jinek. Hoe was dat bij Jinek? Want heb je. Michiel Vos ook gezien?

[00:10:22]

Ja, nou ja, dat was blijkbaar prima. Ik zat daar vanwege De Slimste Mens om uit te leggen wat ik nooit uit kan leggen waarom het zo'n succes is. Want oh ja, blijft een raadselachtige zaak natuurlijk wel een leuke winnaar.

[00:10:33]

Dan heb ik het idee. Euh Astrid. Ja. Ze deed gewoon hartstikke goed. Ja ja en en koeltjes. Zeg niet niet zenuwachtig. Hoe is dat eigenlijk? Achter de schermen bij die programma's ben je ook bij zo'n Jinek. Is dat een beetje een leuke sfeer? Het komt altijd heel gezellig. Uniek was het bij Jinek. Was toch gezellig? Sterker nog, ik dacht van nou mag natuurlijk niet vertellen. Maar ik dacht nou met afstand houden lijkt net de bruiloft van Grapperhaus.

[00:10:56]

Ze deed een grappig huisje daarna. Volgens mij hadden we dat al een keer ergens gezien en een in een stukje wat uitgelekt was dat het inderdaad daar met die afstand houden niet zo euh. Ben je dan iemand die daar iets van zegt? Nee, ik vraag. Ik probeer zelf maar redelijk aan de regels te houden. Ja, dat is lang niet altijd mogelijk. Maar je ziet bij heel veel bijeenkomsten zie je hetzelfde verschijnsel men begint op afstand en dan na enige tijd wordt het gezellig of drink een glaasje wijn of weet ik veel wat.

[00:11:26]

En dan zie je dat geleidelijk aan de de bewustzijn van het afstand houden toch sterk verslapt. Bereid je je eigenlijk nog voor dat soort tv optredens? Bereid je daar nog op voor? Nooit nee. Dat vond ik namelijk ook heel knap tijdens onze sessie in euh, Sint Gerlach, waar het. Twee sessies hadden we daarna nog herinner eerst een sessie in de middag of eind van de middag en toen in de avond en die waren totaal anders. Het was gewoon een uitje.

[00:11:52]

Uit de losse pols. Ja ja dan. Het wordt anders als de instap anders is. En dat had ik, dacht ik als ik het me goed herinner te maken met hun vragen uit het publiek. Ja, precies. Bij de eerste manche. Ja, en toen dacht ik wat leuk. Daar kan ik maar bij beginnen in de tweede manche. Ja, en dan wordt het vanzelf helemaal anders natuurlijk. Maar ik heb wel het idee voor jezelf. Ook vrij vervelend om min of meer woordelijk hetzelfde verhaal te halen.

[00:12:16]

Precies.

[00:12:17]

Waarom denk je dat die toxines jou iedere keer uitnodigen? Nou, in dit geval had het een praktische oorzaak, namelijk dat ik een boekje had geschreven. Dat betrof op bij op n zijn altijd blij met de moderne onderwerp, is mijn indruk. En en voor De Slimste Mens ben ik echt, al weet ik hoe vaak in die show is geweest. Om dus uit te leggen wat ik niet uit kan leggen, namelijk waarom het zo succesvol is.

[00:12:39]

Maar ik heb ook het idee dat je op een dusdanige manier kunt vertellen dat mensen denken God daarvoor.

[00:12:44]

Rossem blijft me toch heel natuurlijk een rol. Maar dat speelt in dat spel natuurlijk al al twintig jaar of meer ofzo. Dat je in staat bent om het min of meer vlot te verwoorden en en eventueel zelfs geestig en te kunnen zijn dat dan zijn. Kijk, als je er helemaal niets van terecht brengt, dan houdt het op. Ik ben een klassiek voorbeeld van een iemand die als deskundige begonnen is, namelijk ten aanzien van de Verenigde Staten en de politiek van de Verenigde Staten, en die geleidelijk aan euh ja, Shurgard bij hoe je dat zou moeten noemen een soort tv entertainer is geworden.

[00:13:17]

Vind je zelf een tv clown? Tot op zekere hoogte wel. En mensen bedoelen dan natuurlijk negatief. En dat heeft een heel sterke negatieve connotatie. Maar ik heb het altijd wel eigenlijk wel gevonden, maar een beetje clownesk uit de bocht te komen.

[00:13:33]

En wat zijn dan trucjes? En in de trukendoos van Van Rossem die je in kunt zetten?

[00:13:37]

Garrick? Dat gaat vanzelf. Dat gevoel is een automatisme. Dat is niet zo dat je zit te denken nou raar. Ik studeer nooit iets in. Wat denk je nu? Ga ik hem zijn? Samen zijn die verkiezings de waar we volgend jaar weer mee geteisterd zullen worden. Stront vervelend omdat je weet dat die oneliners ingestudeerd zijn. Wat zou je zeggen? Wat zou je Mark Rutte of weet ik veel wie adviseren?

[00:14:02]

Geen enkele voorbereiding, nul komma nul. Gaan we gewoon in een Weng?

[00:14:06]

En kijk wat er gebeurt. Maar dat doen. Daar zijn ze bang dat ze op hun bek gaan. Hartstikke bang en die je weet dat die debatten heel geformaliseerd worden uitgewerkt.

[00:14:13]

Maar denk je ook nu ga ik iets grappig zeggen over nu ga ik iemand beledigen.

[00:14:17]

Nou nee. Nou, ik vind het wel fijn om om om te pesten. Want wat dan? Dingen waarbij je enorm geweldig kunt scoren? Ja, zoals euh, door provincies te betreden. Je bent op bezoek in Ik noem maar wat Drenthe, Friesland. En dan zeg je nou ja, het is hier wel de middeleeuwen ofzo. Moet je een beetje Geijsteren uitwerken? Als ik in in Brabant over Limburg ben. Maar je moet oppassen dat je niet net precies in de provincie zit.

[00:14:44]

Daar heb ik wel eens een foutje meegemaakt. Wat gebeurt er wel? Nou, ik geloof dat ik dacht dat ik in Brabant was. Zij is kritisch over Limburg met een wettige joelt in de zaal. Want ik bleek eigenlijk in Limburg te zijn. Ja, surf natuurlijk. Maar dat is wat is je?

[00:15:00]

Ik zeg altijd dat kunnen we Limburg niet beter dan de Belgen cadeau doen? Ja, we hebben er lekker aan verdiend met die mijnen, maar dat zij bij het geld ook terugkomt. Ja ja, ja ja. Nou, daar word altijd boos op gereageerd. Ja, mensen hebben dat soort provinciaal als provinciale trots. Ja dus het is wel leuk.

[00:15:18]

Wat is je favoriete provincie om te pesten? Kijk Nick. Het probleem is natuurlijk dat je met de enige die gevoelig zijn voor pesten. Dat zijn natuurlijk die buiten provincies die toch altijd ten opzichte van de van de Randstad een soort minderwaardigheidsgevoel hebben. Ja kijk, als je zegt dat Socfin Zuid-Holland wel een beetje een beetje in een drukke provincie hebben. Kan niemand in Zuid-Holland de ene malle moer schelen. Daar wonen dan al drie miljoen mensen daar. En ja, ze denken eerder van ik wou dat ik wat rustiger kon wonen dan in nou precies.

[00:15:50]

Nee, maar het is oude in Friesland, Groningen. Groningen heeft dat ook wel, maar de stad heeft dat zeker niet. Die heeft geen minderwaardigheidscomplex. In Drenthe en ook de Achterhoek en zo dat. Die hebben allemaal. Wij zijn geen Randstad. Nee. Ik werd nog eens uitgenodigd door een businessclub in Nou, een stad ergens in Oost Brabant.

[00:16:11]

Uden was het Uden. Ja ja. En ik zei waar moet het over gaan? Ja, zei die meneer man en je kunt je niet een lezing houden. Onder de titel Wij willen ook Randstad worden. Nou ja, zeg nou, daar heb ik wel nog een tip voor. U is een lezing. Die wordt ook enorm kort.

[00:16:26]

Verhuis ja ik. Je moet je mond. Als je dan toch in de Achterhoek woont of tegen de Duitse grens in Drenthe over.

[00:16:37]

Nou ja, op andere ver verwijderde plekken in Nederland. Hoewel er in Nederland nooit iets echt ver van. Dat is natuurlijk. Dan zou ik zeggen maken de beste waar, ik ga altijd voor de aardigheid even bij de makelaar langs. Als ik in zijn plaats ben Hardenberg, herinner ik me nog. Oh ja, dat is een daar heb je ook. Ja, nee, nee dat Hardenberg ligt in Overijssel. Overijssel is dat jaar. Edwin Evers komt er vandaan weet ik.

[00:17:02]

Waar ken ik het van? Ken je Edwin Evers? Nee, maar die woont er ook niet meer. Jawel, ja, hij woont er nog met de gemiddelde.

[00:17:09]

Is die die jij van 5 miljard die ook heel veel geld verdient a verdiende, want hij is niet wordt. Dat verdient ie niet in Hardenberg, dat verdient ie in Hilversum. Ja, dat klopt.

[00:17:17]

Dat klopt. Maar is het wel zo bij zo'n talkshow dat dan een redacteur je opbelde zegt meneer van Rossem zou leuk zijn als u dit nog dit zegt. Nee, nee, nee. Sterker nog, het omgekeerde is het geval. Ik ben natuurlijk drie keer in mijn leven ben ik door Hilversum gezuiverd. Of althans van de van de rol afgevoerd omdat ik iets had gezegd wat onwelgevallig was.

[00:17:38]

O ja, dat wist ik helemaal niet. Ik dacht dat dat juist dat ze dat juist wilde. Ik heb dat al honderd keer verteld. Dat was namelijk bij de inauguratie van Bush senior. Ja, toen heb ik beledigend gesproken over Billy Graham en over mevrouw Reagan. En toen kreeg ik een brief van het NOS bestuur dat er een klacht was ingediend tegen mijn commentaar bij de NOS. Maar dat is ook een hele statige. Maar we moeten neutraal en zeker een jaar of driekwart jaren ben ik niet meer uitgenodigd.

[00:18:07]

En dan vergeten ze het, want Hilversum heeft het geheugen van een garnaal. Dus dan? Tenslotte zijn ze het weer kwijt. En we hebben natuurlijk het fameuze incident met mijn leven gehad, waarbij ik zei dat het niet was wat iedereen beweerde dat het was namelijk de Derde Wereldoorlog tegen de fascistoïde islam, maar dat het een een terroristische aanslag was en dat terreur het wapen is van de machteloze ja, en niet van mensen die werkelijk een essentiële bedreiging vormen.

[00:18:35]

Ja, nou ben ik ook onmiddellijk afgeserveerd, maar dat is eigenlijk. Achteraf gezien heb je gelijk gehad. Ja achteraf had ik gelijk.

[00:18:43]

Maar goed, ik wil maar zeggen het gebeurd. En vervolgens is dat eigenlijk nog een keer gebeurd met twee. Vandaag is dat programma wat toen 2 vandaag heette, maar tegenwoordig vandaag. Ben benieuwd of ze ook naar 0 vandaag ooit zullen zich ontwikkelen. Wie weet. Ja of toch weer 3 vandaag zullen worden.

[00:18:59]

Ben je ooit bang geweest met met voor iets wat je zegt dat je dag van God? Ja, ze kunnen me natuurlijk in Utrecht wel een keer opzoeken.

[00:19:06]

Ik ben wel eens bedreigd, maar dat is heel lang geleden ok. Toen mij op bij mijn tv debuut. Eigenlijk was dit misschien kennelijk toch eens voor sommigen een schokkende ervaring. Ja, en toen werd ik door een sonore mannenstemmen opgebeld op zaterdagmiddag. Het 2 uur drie keer gedaan. Ja, dat het dat ik moest en moest van het tv. Dat kon zo niet. En hij was het. Hij wist mij wel te vinden en ook mijn vrouw en kinderen.

[00:19:33]

Ja, ik dacht het is een gek. Tegenwoordig nemen we die dingen serieus. De bombrieven en allerlei andere lulkoek.

[00:19:41]

Maar je had gewoon opgelet. Hoe is het ook weer? Dreigmails zijn geen daders. Ha, zegt men in deze wereld. Ja, ik dacht die man is gek. Tenslotte hield het op. Dus ik heb er verder wel iets verder veel aandacht aan besteed. Nee hij. En uhm, de Uhm maakt nog een koekje eten. Ja, tuurlijk, je mag ze allemaal hebben. Nee maar lawaai. Oh, maar dan mag je gewoon opeten.

[00:20:03]

Dan. Maar dat is bedoeld. Dit is heel spontaan allemaal nog aan. Nou kan je mag alles doen wat je wil als je boeren winden laten mag ook van mij. Nee, ik ben er tegen om aan publiek boeren en winden te laten vinden dat dat niet kan. Nee, nee, dat vooral lachen om een boer of een winterslaap. Dat is toch echt hubar gedrag? Ja ok, maar goed af, dat is n diverse Engelse uitdrukkingen.

[00:20:25]

Ajahn writing terms. Dat betekent dat je zo familiair bent dat je wel een wind kunt laten, maar dat ik ben naar tabelletje. Ik laat ook geen winden waar mijn vrouw bij is. Laat nooit winden me. Nou natuurlijk kwaad. Ik wou binden, want zo werkt het menselijk lichaam. Ja, maar ik vermijd dat te doen wanneer de andere mensen bij. Ja, oh wat netjes dat. Zo ben ik opgevoed. Ja, ik eet ook niet op straat.

[00:20:51]

Hoe bedoel je? Je mocht niet. Je gaat niet een pakje friet op straat lopen op eten. Oh ok. Maar moeder, dat zou weten a. Je zit nu in de hemel, dus als mijn moeder dat zou weten dan word ik door een bolbliksem getroffen.

[00:21:04]

Oh ja, oh dat helemaal niet van je dat. Dat dat zo principieel was. Ook niet als je heel erg trek hebt, net als korte broeken door vlieghaven en draag en korte broek. Nee, nee, daar kan ik me nog goed bij voorstellen. OK. Hé Martin? Uhm, we hebben Michiel Vos. Hebben we bij het Sint Gerlach event? H hebben we hem gezien op een scherm elektronisch gezien? Een elektronisch hert geteleporteerd vanuit Amerika. Wij waren daar in Valkenburg en hij zat in Amerika.

[00:21:33]

Maar wat vond je van de sessie trouwens?

[00:21:35]

Ik vond het wel een succes. Was leuker ja. Vooral na die twee lezingen kon houden. Die was er al gezegd. Heb heel geheel verschillend waren. Wel leuk om te doen? Ja, en daar is. De reacties waren positief, ook na afloop van een hele lange rit natuurlijk. Maar ja, we moesten drie uur rijden of zoiets. Dat is dan, want daar staat de spreektijd in geen enkele verhouding tot een eindeloze tijd dat je in zo'n auto hebt gezeten.

[00:21:58]

Nee, dat klopt. Dat klopt. Dan ben ik met je eens met papa en Michiel Vos. Heb je daarna ook om en bij Jinek? Ja, we hebben nog gezellig even gepraat over de mogelijke gezamenlijke optreden. In de toekomst gesproken. Ja, een leuke man. Ik werk en kennen kennen allemaal zo'n moet.

[00:22:13]

Nou, ik denk toch zeker dat ik in 2008 of show mij van die reportages die ik in Amerika had gemaakt en hoe die deelnam. Want je hebt zo de verschillen. Ik heb toen koffie met me gedronken in het Waldorf Astoria hotel. Kijk maar wat leuk, want er zijn natuurlijk heel veel. Je hebt natuurlijk. In Utrecht zit Charles Groenhuijsen. Die is er een tijdje al weer terug. Uhm. Je hebt natuurlijk nu de actuele Versla! Erik Mouthaan bij RTL.

[00:22:42]

Je hebt er heel veel HAE die dat agio Amerika deskundigen die schieten op als paddestoelen in een herfstig Bull's. Dat is ongelooflijk eigenlijk, want vroeger waren de twee. En nu zijn rijke schat al gauw 300 ofzo. Ja, je ziet altijd weer nieuwe en ook al ook dat. Nou ja, dan is het aan een jonge vrouw. Die heeft dan dus twee weken heeft ze pamfletten bezorgd voor één van de kandidaten. Ja, dat is ook kennen. Ja, hij hoort ook dat.

[00:23:06]

Die worden ook geraadpleegd door deskundigen. Ja ja, hij kijkt het probleem natuurlijk. Amerika is dat iedereen deskundigen kan zijn, want je hebt tegenwoordig internet, neemt een abonnement op de New York Times op of amper iets anders. Ik kijk elke ochtend even bij 5 3 achter hoe het daarbij staat met de campagne 50 jacht. Ja, fietsers die ooit die zender toch hele goeie heb. Nee, nee, nee, niet die radiozender. Dus als je t zoekt, dan moet je dus niet intypen.

[00:23:32]

De cijfers 5, 3, 8 en kraaiden gezeik over de Nederlandse radiozender. Er moet in type viseter die ook. En dan krijg je die Amerikaanse website die uitstekend is voor een grote hoge kwaliteit. Wie snauwen en een echte deskundigen waarvan je zegt nou weet je die. Vertel mij ook nog iets nieuws, want je weet natuurlijk zelf ook heel veel over Amerika. Uhm. En dat een Nederlander nou maar niet uit wie je maar dat je denkt van God.

[00:23:55]

Nee, dat zijn er allemaal Amerikanen. In dit geval bijvoorbeeld de hoofdredacteur van facteurs die eet. Nee, zilver. Die was degene die in 2008 perfect heeft voorspeld. Ze hebben een soort soort rekenmodel en wat ze dan eindeloos doorrekenen. Op dit moment staat het zo dat op rijk gerekend vanuit 100 procent, Baillon 75 procent kans heeft om het te worden. En Trump 25 procent kans waardoor jij al heel erg oud. Denk nou net zo walkover voor Biden.

[00:24:27]

Dat is helemaal niet zo, want de cijfers waren niet zo verschillend in 2016. Toch won Trump 25 procent. Kans is een hele behoorlijke kans. Ja, gek is als ik tegen jou zou zeggen ik weet absoluut zeker dat je nu dalijk als je naar huis fietst dodelijk zult verongelukken. Ja, dan denk je daar ga ik dadelijk niet naar huis fietsen, want die kans is mij te groot. Terwijl je tegelijkertijd wel onmiddellijk denkt na 75 procent kans. Dat gaat Biden wel redden.

[00:24:54]

Ja, het is maar hoe je als je de kansen afweegt dat 25 procent. Leuk die hobbel. Nu komt dat 100 klote klote. Plante toch nog even kijken. Ja, ik dacht dat de nep plante was. Dan een plantje op het tafeltje waar we gewoon een jaartje. Ja, ik dacht dat ze net plantte, maar dat is een echt plantje van Martin. Dit soort voorspellingen met of met die met die percentages. Tja, hoe? Dat hoort toch overal?

[00:25:17]

Dat is dan toch niet echt nieuw? Niks nieuws. Nee, ja, dat is voor ons land dan zo weinig nieuws over te melden. Maar waarom denk je dan na die man? Dan ga ik naar luisteren, want die heeft wat zinnigs te melden. Jij moet schrijven die website bezoeken. OK! Hebben allerlei methodes alles doorgerekend? Ja.

[00:25:33]

Wordt het nog spannend denk je rond die verkiezingen? Zou best kunnen. Wat meer natuurlijk, omdat de Amerikaan niet een normaal kiessysteem heeft. Dan heb je na ook winst maar een heel speciaal kiessysteem, waarbij de winnaar ook vrij gemakkelijk kan verliezen als deze eeuw al twee keer gebeurd is.

[00:25:51]

Ja, we praten zo meteen verder vanaf het schitterende terras in het Wilhelminapark. Maar mocht je het nou leuk vinden om Maarten van Rossem een keer live te zien in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen op 3 november? Kijk dan eventjes op. Is de wereld gek geworden? Punt. En we hebben een heel mooi programma waarmee we door het land toeren. Ook met Michiel Vos en met Jort Kelder is de wereld gek geworden. Punten nl. Dat vind je meer informatie en dan zeg je nou vind ik interessant?

[00:26:15]

Stuur dan eventjes een mailtje sturen je een pakketje met wat meer informatie.

[00:26:25]

Als er komende veldes ophalen moet jij.

[00:26:27]

Heb je ook een vuilnisbak thuis? Ja, tuurlijk maar zei zet je doos zelf aan de deur. Vuilniszakken zetten wij van. Je hebt nu en je hebt geen goed bak. We hebben ook zo'n. T Is bij ons een bruine bak bruine bak moet ook op donderdag, als ik het me goed herinner. Ik moet die. Aan de straat gezet worden om maar één van de problemen natuurlijk van dat van het OM. Dat bewaren van dat organische vuil is dat die bak werkelijk ongekend smerig is.

[00:26:54]

Een ongelooflijk broeinest van bacteriële groei. Ja, dat klopt. Dat is ook wat je met je als je je, als je in hoogzomer dingen in de keuken in zo'n extra bakje moet bewaren. Ja, dat is ook goed. Ja, mijn vrouw, die wil dat allemaal heel gewetensvol doen, maar is zo godvergeten smerig en doe je. Ben je iemand die een beetje in het huishouden taakjes doet?

[00:27:14]

Nee, maar mijn vrouw had denken omstreeks 1 maart haar knie gebroken. Ah, dus toen moest je wel ja dan moest die heeft vier weken in één. Hij heeft haar linkerbeen van in het gips gezeten, van voet tot lies. Dus ja, die kon geen kanten op. Die lag aan een ziekenhuisbed in de woonkamer en ook een tijdje thuishulp gehad. Tot we dachten dat ze ook wel eens besmettelijk kunnen zijn. Dus toen.

[00:27:40]

Dus ja, ik heb wel alle dingetjes in het huishouden. Normaal gesproken heb ik daar niks mee. Maar je bent niet die me dan dat ik nou dan ben ik eventjes iemand die dat dan kon doen.

[00:27:49]

Oh nee, want ik zou niet weten wie ik wie ik kan vragen om eens even bij ons marcomannen.

[00:27:56]

Zeker mag je opnemen met Van Rossum. A Zou u mij? Zou u mij over een uurtje kunnen bellen? Zelfde nummer. Ja Yo haar.

[00:28:15]

Was dat je vriendin? Nee, nee, je was het niet. Als iemand van RTV Utrecht. OK. Ik heb natuurlijk al talloze vriendinnen, dat begrijp ik. Maar, heb ik gezegd, van letter, bel me nou niet vanmiddag gewoon Amerikanen in en daar kunnen we absoluut niet mee op een vliegtuig stappen zetten.

[00:28:35]

Wil ik nu toch eigenlijk haar doen. Dadelijk gaan de kleren in weer.

[00:28:38]

Oh ja hè. Ik wil dat ik vond wat ik nog interessant vond om te bespreken. Eerst nog even de verkiezingen, want dat wilde ik nog wel gezegd. Het zou best kunnen. Wel dat het spannend wordt. Ja, wat? Wat bekijken jij nou in aanloop naar die verkiezing waarvan jij denkt dat interesseert mij. Dat is natuurlijk ook heel veel waarvan je denkt ja, dat hebben we allemaal al zo vaak gezien.

[00:28:57]

Wat leuk zou zijn als we weten hoeveel postale postale stemmen er zijn. Kijk, als het waarom is het interessant? Wie er wint in een landslide, zoals dat heet, is eigenlijk dat vrij snel duidelijk is. Zelfs al op verkiezingsavond dat je dik gaat winnen. Dan is er niet veel aan de hand. Maar als het als ik zou zeggen heel dicht bij mekaar zit en als er veel Posta gestemd is, schijnt wel te zullen gaan gebeuren.

[00:29:22]

Dat is vanwege Corona H. Je hebt mensen niet.

[00:29:24]

Corona en zowiezo kun je Portael stemmen. Kan in Nederland ook zo ingewikkeld is, maar dat moet tussen. Dat moet al ruim van tevoren. Een model dat ze voeren, maar dan is de vraag. Dan zal Trump zeker zeggen ja, dat is allemaal heel fraudegevoelig en moet hersteld worden, maar geen bewijs voor is. Je wordt steeds gebeld voor verkiezingsavond, je zo voor je daaraan wil verschijnen. Ja, en dan zeg ik ja, ik ben zo lollig avondje organiseren en zo is het niet.

[00:29:48]

Mogen we ook aan het eind van de avond weten wie het wordt? Dat is zeer de vraag. Ja, nogmaals bij het landslide. Je meestal wel. Nou ja, dat is wat Landslide. Dat zegt me niks. En een aardverschuiving. Oh zo bedoel jij ook gigantisch overwinning? Dat heet een landslide. Ja. Dus als je het als je een leuk ironisch ben, dan bent Lyndon Johnson Wetland Zuid Landslide Johnson genoemd. Nou zo mooi senator is geworden met negentien stemmen meerderheid.

[00:30:17]

Ja ja ja. Maar dat. Dat is dus jij zegt dat postale gebeuren?

[00:30:23]

Dat kan dank aan Trump zeggen en dat moet allemaal hersteld worden. Ja, en dan zijn we weken onder de pannen. Precies precies. En dat zouden best wel kunnen doen. Want denk jij dat die zich zomaar uit het Witte Huis laten verjagen? Ik heb het idee dat die dat niet stuy dik verliest. Ja, maar hij wekt de indruk dat ie niet wil wijken. Ja, weet je Loekasjenko achtige? Ja, hij is lang niet zo ergens. Loekasjenko die bereid is om zijn hele land te verkopen aan Rusland om zelf aan de macht te blijven.

[00:30:52]

Wat natuurlijk wel een absoluut dieptepunt is.

[00:30:55]

Mag ik wel zeggen. Ik centrum niet 1-2-3 vertrekken. Inderdaad gaat die vraag. Wij hadden denk ik wel ja ja, maar kan dat gewoon niet maken. Maar met welke boodschap dan? Je moet gewoon op zo dementeren. Desnoods worden die uit de Witte Huis gehaald door het gezag.

[00:31:09]

Maar wie is het gezag? Want dat is hijzelf toch maar helemaal niet zo'n misvatting waar die zelf ook aan lijdt. Dat hij voor de absolute gezag helemaal niet zo maar hij. Hij stuurt aan. Wie zegt al gezag van de president is in alle opzichten constitutioneel beperkt. Sterker nog, de Amerikanen een uitgesproken machtige scheiding tussen de Executive Legislative en de Wet sprekenden macht. Ja, maar wie? Stel dat Trump verliest dan en hij zegt ik ga de wil niet weg.

[00:31:37]

Wie zegt dan tegen. Weet ik veel politie of het leger Hallum weg? Nancy Pelosi willen misschien de schoonmoeder van Michiel, zelfs zijn eigen partij, hoewel die grotendeels bestaat uit ongelofelijke boeven. Zal zeggen Jos, sodemieter in en zo ja ja. En wat denk je dat ie dan wat hij heeft? Hij zal niet toegeven dat ie verloren heeft en zal dan weer een Trump peanut verhaal van maken. Dat zal niet denken. Dat zou u zeggen. Zeggen dat illegale immigranten massaal gestemd hebben, dat allemaal alles van bakken.

[00:32:07]

Maar ja, God, we zijn lang zo natuurlijk gewend aan zijn leugens. Want laten we dan sessiewerk. Het gekste is dat die 40 procent van het Amerikaanse electoraat staat gewoon solide achter hem. Dat is gek. Nou, na alles wat er gebeurd is. Ja. En dan mag je natuurlijk niet zeggen dat die kiezers gewoon ongelofelijke eikels zijn. Randdebielen racisten. Maar het is natuurlijk eigenlijk wel zo. Ja ja ja. De uhm euh. Een paar weken geleden was Michiel Vos in een sessie en ik mocht gaan presenteren.

[00:32:42]

Dat was een vraag. Denk je dat Trump vervolgd gaat worden voor alles wat er gebeurd is nadat die geen tegen hem kans is? Aanzienlijk. Ja ja. De kans dat die forse advocatenkosten zal moeten maken die aanzienlijk. Want daarvoor kan er vrijwel overal voor vervolgd worden. Want er loopt nog een zaak vanwege een fiscale oplichting tegen de. En in het bijzonder tegen hem. Door de wijze waarop zijn vader het geld naar de kinderen heeft getransfereerd en in het bijzonder ook weer naar dommelde.

[00:33:11]

Ja ja, want hij wil ook nog iemand. Dat is de reden dat het OM nu al twee keer de rechter besloten heeft dat ook zijn belastingaangifte zo. Dat wat overlegd moet worden aan de autoriteiten. Ja, maar tot nu toe niet in de aanheeft. Nee, nee, want ook bizar is dat het volstrekt in strijd met het gewoonterecht op dit punt ons trekt. Ja ja, ik denk dat.

[00:33:34]

Dat zou nog wel eens spannend of in ieder geval interessant kunnen worden, toch? Hoe dichter bij mekaar ligt, hoe spannender en interessanter het wordt. Ja ja.

[00:33:43]

Denk je dat het een ander Amerika wordt onder Bardens? Stel dat hij wint. Nee, ik denk niet dat we zeggen wat iedereen altijd vergeet. Daar zit het congres toch tussen? Ja, en of de Senaat in reepjes Democratische handen komt. Het is maar afwachten geblazen. Dan moeten ze wel dit gaan winnen. Maar bijvoorbeeld de Watteau dan nog. Ook als dat zou gebeuren zit je nog met een aartsconservatief hooggerechtshof ja, maar de Republikeinen met allerlei half criminele manipulaties ervoor gezorgd hebben dat ze een solide en betrekkelijk jonge conservatieve meerderheid.

[00:34:20]

En ja, precies precies. Maar jij denkt dat Uhm de de wat terugtrekkende lijn die Amerika nu volgt van organisaties en meer om ons eigen land gericht? Dat dat in stand blijft, ook onder barden.

[00:34:34]

Wat wij doen niet? Dat zal zeker niet zo extreem en onbeleefd en hufterig zijn als het onder Trump was, maar dat daar de tamtam element is. Dat is trouwens altijd niet nieuw of zoiets dergelijks. Amerika heeft altijd zwalkt tussen internationalisme enerzijds intervention isme en isolationisme omdat er een hele sterke impuls is in Amerika. Wel, laten we ons in godsnaam niet voortdurend met die wereld bemoeien met al die ondankbare honden, dus we laten ons wel op onszelf houden. En dat dat stuk onkel sterrenkijker aan de kust zal er natuurlijk een sterk bewustzijn.

[00:35:11]

Omdat er ook nog iets anders is in de wereld aan de oostkust kijkt men toch sterk ook naar Europa of meer dan elders aan de westkust. Idem dito omgedraaide. Ja maar ja, als je als je midden in in Amerika zit, het Topeka Kansas. Ja, dat valt ook op als je in zulke plaatsen bent, lees je door lokale kranten. Ik heb wel eens een tijdje in Madison, Wisconsin gezeten, woonde, zoek en tenslotte denk je zou Nederland nog bestaan?

[00:35:40]

Zijn of zou heel Europa verdwenen zijn? Is dat dan lees je helemaal niks over niets.

[00:35:45]

Nul komma nul, helemaal niets. De enige nieuws wat mij indertijd bereikte, vrij spectaculair uit Nederland, was dat twee medewerkers van de VVD fractie zeggen in hun blote kont in het parlement hadden laten fotograferen door dagblad Dagblad door het blad Playboy. Dat was vervolgens een acquoy waanzin. Waar een corrupte zooi. Dat was in Nederland.

[00:36:11]

Ja maar. Ik had nog één dingetje dat dacht dat vond ik wel interessant, want ik ben zelf ook een en ik heb er rare slaapgewoonten. Dat wil zeggen ik ben vaak al in de nachten wakker, maar jij hebt dat standaard.

[00:36:23]

Ha ja, ik gaat het om vier uur in bed staken. Hangt er een beetje van abonnee wakker wordt wanneer je denkt moet er maar uit tegen 12 op. Tussen half twaalf en twaalf uur.

[00:36:34]

Ja, en wat is daar fijn aan? Ik heb geen idee, maar dit is in een patroon. Want wat altijd als je het als ik het even loslaten en ik moet toch ergens voor voorop, vooral voor die reizen. En dat is ook waar een mens over. Waarom ook in godsnaam en nooit? Vliegtuigen vliegen in de middag en in de avond. Is dat zo een raadsel?

[00:36:55]

Werkelijk, het is altijd moet je op een ontiegelijk idiote tijd op Schiphol zijn. Maar half elf bijvoorbeeld opstaan vind je vroeg. Ja, dat is vroeg. Dat is vroeg. Dan ben ik dan normaal. Je moet er iets bijzonders aan de hand zijn. Maar wil je om half wel even ergens zijn, dan moet je om half tien op. Ja, want ja, je moet je bed tijd in. Moet je je tanden poetsen? Je staat nu rond 12 uur op.

[00:37:19]

S Middags ben ik nu iets over twaalf uur opgestaan en dan ontbijt je dan ook na dat ontbijt. Van mij staan in ik kan een kommetje yoghurt gegeten. Ja oké, maar dan ligt je dan bijvoorbeeld eet je wel voor zes uur zeven uur avondeten? Of is dat ook later waar het om half zes?

[00:37:37]

OK, dan heb ik hartstikke honger. OK. En wat ga je dan de rest van de dag doen? Want dan heb je nog in principe als je om vier uur naar bed gaat nog lekker simpel.

[00:37:48]

Buiten de banen kom pak m beet 7 uur met cola. Ik kijk ondertussen of of of of daarna kort in de krant of daar iets interessants in staat in NRC. Die krijgen op papier thuis. Dan maak ik een wandeling. Wandelingetje je na een kilometer of wat je zou zeggen, dat varieert geen ramp, dan is het klote. Weer eens twintig minuten. En als je zo'n avond als deze dag belooft te serveren, kan ik misschien vijftig minuten lopen. Ja, en dan ga ik achter mijn bureau zitten en dan klooien.

[00:38:22]

Eerst een beetje rond op het internet. Kijk eens naar dit. Ik kijk eens nadat hij had loopt om negen uur haak aan het werk. En dan kan dat kan lezen zijn en kan schrijven zijn. Euh, kan wel alles en nog wat zijn. En wat doe je dan tot vier uur? Nee, nee, nee, nee, nee, want je moet niet te lang werken. Je moet elke dag werken, maar niet te lang. En wat dan?

[00:38:42]

Dan? Dat is niet goed. Ook schrijven moet je. Je moet een bepaalde portie schrijven en zodra je die hebt, moet je stoppen. Ja, ik schrijf altijd duizend woorden af. Flink wat. En soms stroomt dat eruit alsof het er altijd al geweest is. En soms zit je langdurig te worstelen. Maar duizend woorden heb je toch in principe in drie, drie en een half uur. Altijd wel op papier. Dan stopt moet je stoppen. En wat ga je dan doen?

[00:39:09]

Want dat is midden in de nacht, lezen de Hakkanezen, en haakt misschien zo rond twee uur half kwart over twee haal ik twee blikjes euh, alcoholvrij bier van beneden niet? Drink ik dan een beschaafd op? En soms lees ik dan door als ik een aardige, aantrekkelijke roman zit te lezen. En soms zet ik een Netflix filmpje op. Maker Netflix. Ik weet niet of mensen van net die iets met Netflix te maken hebben. Gisteren klinkt wel veel.

[00:39:39]

Ja, doe in godsnaam iets aan uw filmaanbod. Waar zijn klassieke films? Waarom zijn het allemaal films voor pubers en adolescenten? En waarom zijn het alleen maar politieseries? Narcotica serie is donker.

[00:39:57]

Kijk je niet naar iets anders dan je hebt ook? Je bent gauw uitgekeken en we hebben ook Emmerson. Je hebt Videoland. Het zou allemaal van die streaming abonneren. Ik heb al Disney Plus en zet je zeg je dat andere Disney Plus? Heb ik alles bekeken wat ik graag wil bekijken? Ik denk Emmerson Prime. Die hebben een heel groot aanbod. Kost 3 euro per maand.

[00:40:14]

Maar ja, ja of twee negenennegentig maken een heel groot aanbod blijkbaar altijd enorm tegen te vallen. Moet je misschien eerst eens zoeken wat ze aanbieden? Klassieke films zien? Ik wil The Longest Day bekijken. Ja, ik weet niet. Misschien staat het erop. Kun dat niet op YouTube zien?

[00:40:29]

Ja, verknipt en in een zodanige abominabele kwaliteit dat je dit liever niet ziet lopen.

[00:40:35]

Nee, dan zit je bent doe je ook, want dit is best wel hip. Dat je die streaming platforms volgt.

[00:40:43]

Nou ja, ik heb mijn boekje direct. Dat mijn ouders doen dat niet. Nee, nee, ik kijk gewoon nog naar beneden en laat ik ook even afsluiten. Positief afsluiten. Ik heb het ook op Netflix hele leuke dingen gezien. Sta je zelf voor? Zijn er te weinig? Nee, ik zit op Netflix. Nee, want daar zat ik niet werken. Maar als een grap, die rondgereden ik voor zover die functioneren. En zit je ook op sociale media?

[00:41:10]

Nee.

[00:41:11]

Nou, dat wil zeggen ik. Het tijdschrift Tijdschrift Maarten. Wat ik natuurlijk ook maak. Ja, heeft twee stagiaires die moeten zorgen voor mijn. Euh, hoe heet dat?

[00:41:20]

Mijn internet aanwezigheid dus op social media moeten doen. Twitter voor mij? Ja, ik Twitter zelf niet. Nee, die doen Facebook voor mij. Facebook heb ik altijd in een afschuwelijk medium gevonden. Ja, dus je kent het wel. Leuke is veel groter. Facebook is een ramp voor de wereld. Waarom ik wereld dictator werd? Werd het morgen stilgezet en Zuckerberg opgesloten.

[00:41:46]

Nou, tik tok. Euh.

[00:41:47]

Er wordt misschien verboden door Trump in Amerika om het electoraal stuurt hem met de ken.

[00:41:54]

Je tikt ook ook.

[00:41:55]

Ik heb er van gehoord omdat er natuurlijk steeds een discussie was over Trump dat moet verbieden.

[00:41:59]

Ja ja, ja ja, maar het is natuurlijk. Je houdt van met mensen in contact zijn. Dat is.

[00:42:05]

Kijk de Gaus op Twitter Narada. Het gekke is er zijn fantastische Twitter accounts, bijvoorbeeld de Engelse historicus Adam Tools. Dat volg ik vaak regelmatig. Hij heeft een schitterend Twitter account. Maar wat je daar in Nederland van ziet? Ik bedoel is vallen treurigheid en veel gescheld. Het natuurlijk is allemaal schelden. Ze doen ook Berio. Ja, waar zal hij mislukkelingen? Een precies heel Schelte en wat ik weet als je hem kwijt is. We willen ze een filmpje van Van Jou bijvoorbeeld online zetten of dit.

[00:42:36]

Daarbij komen gegarandeerd reacties op van heb je die linkse linkse gasten als ook zo iets dat ik links zou zijn?

[00:42:43]

Maar ja, dat kan blazen al eens gezegd, maar volgens mij voor de radio. Kijk, mijn leven kan heel simpel worden samengevat. In de jaren 60 had je heel veel linkse mensen die niet goed snik waren of althans nogal utopisch ideeën hadden over de mogelijkheden. En toen was ik altijd heel gematigd en werd ik door mijn kennissen uit. Dat ik warm kwam, kom je niet demonstreren. Ik heb altijd gezegd waarom zou komen demonstreren tegen het optreden van een van de Argentijnse regering in Patagonia.

[00:43:12]

Als dat verder geen enkel effect heeft, behalve dat het een vorm van morele zelfbevrediging is, dan zeg ik niks. En nu leef ik in een heel totaal andere wereld. Maar die in feite sprekend lijkt op die andere wereld, namelijk nu leven in een wereld van rechtse gekken. En terwijl ik dus eerst het verwijt krijg dat ik veel te conservatief was in de jaren zestig, krijg ik nu het verwijt dat ik veel te links ben. In de jaren polls 2000.

[00:43:40]

Welke conclusie verbind je daaraan? Dat een groot deel van de mensheid niet goed snik is en dat ik in feite al die lange lange decennia het grootste gelijk van de wereld heb gehad? Ja, ik vind dat mooie slott woorden Maarten. We hebben een heerlijke middag gehad tot nu toe. De koekjes zijn op hoe waar ze lekker prima koekjes.

[00:44:00]

Ja, je ziet, die kan er niet van. Nou echt precies is niet sterk. Het duidt op een geestelijk defect. Maar goed, dat mag denk ik wel toch? Ja, je moet wel je laten slechte eigenschappen hebben toe.

[00:44:12]

Dank voor dit moment weer. En ik zou zeggen tot de volgende keer ga je nog iets leuks doen vandaag. Uh, bellen, bellen. Ja, ik moet afspraken maken met RTV Utrecht. Omdat daar na opnames weer gaan starten. Oh ja, leuk. Rijkelijk laat wat betreft het TV Utrecht. Misschien ook Korona. De Slimste Mens is al helemaal voltooid, zij het zonder publiek natuurlijk. Zij schieten goed op met die serie met mijn broer en zus. Dus alleen Utrecht en Apeldoorn nog ga je nog wel Kanaaleiland.

[00:44:42]

Nee, nee, ik ga de Unie van Utrecht doen. Ik ga paus Adrianus doen en ik ga de Maliebaan doen.

[00:44:50]

Dat zijn allemaal plekken waar je naartoe gaat.

[00:44:53]

In dat programma ja, dat het tot een toplocatie gemaakt had. En dus vullen we liever nu. Dan gaan we naar de aula. Ja en nee hoor, Hadrianus, gaan we naar het beeld van Hadrianus wat op de Kromme Nieuwegracht staat? Ja, John de Mol heeft nog niet gebeld. Ik heb alles verteld dat John de Mol mij wel eens geeft.

[00:45:12]

Ja ja, maar hij heeft nu weer voor de rijdende rechter. Heeft hierbij bij zijn programma of bij zijn zender SBS.

[00:45:17]

En hij heeft het niet veel met dat SBS is men in Lingo zit er ook. Dus dat zeg ik dacht misschien dat pas van osmotische zwaktebod de in het in optima forma. Die waren totaal verouderd spelletje. Ja, het scoort best goed.

[00:45:32]

Nou, volgens mij valt dat erg mee eerlijk gezegd. OK, goed, ik denk dat dat John de Mol dezelfde fout maakt die natuurlijk ervoor gezorgd heeft dat de commerciëlen tegenwoordig structureel beduidend minder worden bekeken dan de dan euh, de publieke zenders. Ja, en dat is een kwestie van inhoud. Ja ja, de inhoud wat bij de commerciele is magertjes. Om het nou maar beleefd te zeggen dat ze allemaal zang, show en dat soort van dingen. En nou ja, daar is het publiek voor.

[00:46:05]

Zonder meer, dat is wel duidelijk, maar er is een veel stabieler en ruimer publiek.

[00:46:10]

Voor die dingen die de komen die de niet commerciële doen is mijn theorie precies precies het te behalen tallen over drie overstappers van de van het publieke net naar de commerciële naar huis bij het totaan Jinek Jinek. En ja, dat loopt toch niet erg gesmeerd. Al met al die stappen over als de eerste hel niet waren ze gewoon in het zonnetje gezet door de drieduizend keer geïnterviewd. Grote interviews in de in de ene supplementen. En tenslotte blijkt het toch een beetje nat Merthe te zijn.

[00:46:44]

Maar ik vind bij Jinek wel grappig dat zij dus nu bijvoorbeeld een jongen die altijd bij De Wereld Draait Door die filmpjes maakte aan het einde.

[00:46:50]

Die was ik geen liefhebber van dat kinderachtig gedoe.

[00:46:54]

Dat zit dus nu. Eva Jinek had aangekocht. Ja, dat is ook een beetje een zwaktebod natuurlijk.

[00:46:59]

Ja, maar ze probeert wel allemaal dingen te doen om maar te overleven.

[00:47:02]

En haha ja, maar haar kijkcijfers zijn haar. Kijkcijfers zijn niet structureel echt hoog. Nee, nee, want dat is ook zo heel, heel interessant. En wat mij betreft ook wel amusante ontwikkeling dat Jinek vertrok heel plotseling, waardoor ze helemaal niet voorbereid waren op haar mogelijk vertrek.

[00:47:22]

Frans Klein, zei de baas van de NPO. Dat heeft ze. Ze heeft bewust dat een beetje gerekt. Ze heeft dat bewust wat later gezegd, zodat ze ons op achterstand zou zetten met die voorbereiding.

[00:47:31]

Ja, dat kan ik natuurlijk niet bewijzen, ook voor liveset. Of hij dat kan bewijzen weet ik ook niet. Waardoor natuurlijk. Uh nee. NPO 1 is natuurlijk een beetje met de handen in haar zat en die hebben toen een soort van noodoplossing bedacht, namelijk dat ze een enorme hoeveelheid mensen die wel eens op de tv waren geweest gevraagd hebben om een talkshow te gaan. Precies die Jort zit er nu ook. Ja, die zit er ook. Nou ja op.

[00:47:55]

Reageert niet verrast dat ie hier niet ergens Sint-Mauritiuskerk stapt. Dat is OK. En iedereen zei ook in de kranten dat kan niks worden natuurlijk. En verdomd, dat wordt beter naar gekeken dan dan naar. Dat zijn allemaal chefs van de talkshow Wereld.

[00:48:13]

Maar dat zijn die mensen zetten de tv aan. Die blijven gewoon hangen. Die vallen in slaap bij NPO 1.

[00:48:17]

Nadat is. Ik vertelde jou al dat een kwart van de tv kijkers, zo blijkt uit onderzoek, zit te pitten. Ja, en er kan uit de familiekring en verklappen dat dat inderdaad vaak het geval is.

[00:48:28]

Heerlijk. Niets lekkerder dan in slaap vallen met de tv. Ja, ik ben daar niet toe in staat. Ik kan ook niet slapen in auto's. Ik kan niet slapen in vliegtuigen. OK.

[00:48:38]

En vanavond is Veronica in citer weer dat die zouden zijn. Ze stoppen.

[00:48:43]

Maar ze zijn er toch weer nooit naar gekeken. Ja, dermate kinderachtig dat. Maar dan ben je wel een keer te gast geweest bij jezelf. Ja, dat was wel leuk toch?

[00:48:52]

Nou ja, woord leuk zou ik in dit verband niet gebruiken. De eerste keer vond ik m betrekkelijk normale talkshow. Dat kwam omdat die Gijp daar niet bij was. Oh ja, Gijp wordt door veel dronken jongemannen in Nederland als de Heere Jezus beschouwd. Dus ik heb ook nog eens een keer de tweede keer dat ik het was het in een winderige tent in Scheveningen. Oh ja, ik wist dat niet, want ik wist niet dat dat er een kampioenschap gaande was en dat ze daarvoor speciale uitzending Desodt bij een WK en EK, dat doen ze dat wel.

[00:49:20]

Dus ja, ik krijg ga ik een beetje een verbale twist met met Gijp. O, ik kreeg ja was. Waar ging dat over dan?

[00:49:27]

Nou, hij denkt hij dacht natuurlijk. Ik zal die Van Rossem niet lekker vernederen. Dus die zei hij had na zijn show voor mij in het theater gekeken naar een rat die echt helemaal niks aan. Dat is je goed recht, dat spreekt vanzelf. Maar goed, nu op deze basis zijn begonnen zou ik maar wel willen zeggen dat dat kwartiertje kookshow wat jullie daarnet hebben laten zien als voorbereiding op een serieuze echte Troop zo dat het wel de beroerdste stukje talkshow is geweest wat ik ooit heb gezien van een zo ontroostbaar onbenul dat je je diep schamen.

[00:49:56]

Nou ja, toen was enthousiasmerende door. Ja ja, ik.

[00:50:01]

Ik had dat in eerste instantie gedaan omdat ik Johan Derksen had geïnterviewd voor de Maarten. Precies dat zeiden ja inderdaad. En dus was een soort van van wederdienst.

[00:50:08]

Het was een soort deal. Ja, hij zou zich daar niet voor laten betalen. En maar dan zou ik twee keer in die show blijven verschijnen.

[00:50:16]

Ik heb het idee dat je het met Derksen al redelijk op dezelfde frequentie zit.

[00:50:20]

Ja, Derksen is beter dan ook ooit. Zal ik maar even zeggen. Ja ja, heeft de Kaukasus dat altijd met mensen gaat niet vrij veel op tv zijn? Het wordt een rol. Ja, word je een beetje op vastgepind? Euh, dat dan? Je bewegingsvrijheid wordt kleiner? Ja, omdat ze dat ze steeds gebruikmaken van dezelfde dingetjes die zij leuk vinden. Ja, leidt dit ook tot op zekere hoogte aan? Dat is een onvermijdelijk proces.

[00:50:44]

Ja, ik ga afrekenen Maarten. Ik vind het gezellig. Dank je geen dank. Nou vond je deze podcast leuk.

[00:50:53]

Laat dan eventjes een duimpje of vijf sterren achter in je podcast app. RECENSIE is ook altijd welkom. En als je meer informatie wil over de tour, de tour waarmee Maarten van Rossum, Michiel Vos en Tom Jesse door het land toeren in aanloop naar die Amerikaanse verkiezingen, kijk dan op Is de wereld gek geworden? Punt nl. Dank je over het luisteren en tot de volgende keer.