Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:00]

Het Fossum dat je horen. Waren zo Wellcome en. Uhm, jawel, we hebben veel te bespreken. Uhm, ik begin eventjes met de binnengekomen post als je het goed vindt. Zeker, dat is wel digitaal binnengekomen, zijn verschillende vragen binnengekomen naar aanleiding van het vorige gesprek. Ik stel voor dat we dat eventjes eerst bespreken. Wat mij afhandelen? Ja, dat is een vraag. Ik weet even niet wie dat heeft gesteld. Maar ik heb je wel het overzicht van de vragen.

[00:00:29]

Is iemand die zegt van me? Rookt Maarten van Rossem nog?

[00:00:33]

Nee. Ik rook al meer dan twintig jaar niet meer, want het was iemand die dat naar de Van Rossem is gekeken en die zag dat. Volgens mij familieleden van jou wel nog roken?

[00:00:41]

Ja, dat klopt. Mijn broer en zus rookten beiden nog toen deze serie gemaakt is die niet wordt uitgezonden of is uitgezonden. Maar mijn zuster is ondertussen in een ziekenhuis terechtgekomen met longemfyseem. Afgelopen zomer is precies een jaar geleden en mijn zuster rookt nu al een jaar niet. Ik rook dus al twintig jaar niet meer en mijn broer rookt lustig door. En die personen willen ook weten waarom je dan gestopt bent met roken.

[00:01:10]

Oh, da's een interessante vraag op een langdurig antwoord mogelijk is. Ja, en ik rookte elke relatief veel, maar eigenlijk altijd laat op de dag of in de loop van de nacht. En wat mij opviel was dat ik als ik op was gestaan niks. Ook toen al stond de plaat op dat mijn eerste sigaret in combinatie met een kop koffie, dat die me helemaal niet meer smaakte. Dat ik steeds geneigd was om die eerste sigaret uit te stellen. Je vond het niet, maar lijkt de eerste sigaret kwam later en later en later vond ik het niet meer lekker.

[00:01:44]

Nee, zo simpel lag het ook niet. Want als ik s nachts dan wat werk had was opgehouden en een glaasje wijn had ingeschonken toen nog rood. Dan had ik was in een sigaretje en rookte ik vaak toch nog een hele massa sigaretten voordat ik naar bed ging. Maar dus die dat. Die aarzeling met die eerste sigaret heeft mij toen doen besluiten. Wel aangezet door mijn huisarts die zei ja, als je nou eens een keuze maakt tussen drinken en roken.

[00:02:09]

Als je nou eens n o e n of welk ander nou dan heb ik er lang over nagedacht. En toen dacht ik nou dan toch maar omdat ik toch al die eerste sigaret. Ik had. Ik verlang dan ook niet. Jij hebt echter rokers. Nou, die worden wakker. En het eerste wat ze doen is zo'n ding opsteken. Maar daar had ik helemaal geen last van. Lekker wijf smeren. Precies.

[00:02:29]

Want dat hoor je wel vaker dat mensen inderdaad de het missen als ze niet meer precies. En nou, toen heb ik dus even nagedacht en dacht ik ook gestopt met roken. En ik zag er wel tegenop. Wat jij Pama van die rare Idéfix? Dat je niet meer kunnen schrijven als je niet rookt en je hele leven uit de rails loopt als je niet meer rookt en dat zo'n zo'n onderdeel is van van je hele existentie. Maar dat blijkt ook helemaal niet zo te zijn.

[00:02:54]

Ik was er in een week vrij grondig van af. Kijk, ik heb ben niet met zin, niet meer terug gevallen. Ik heb er niet van gedroomd. Het was eigenlijk vrij probleemloos. Ik moet erbij zeggen ik was in het verleden al met enige regelmaat gestopt. Maar dan stom en ook weer begonnen. Juist. Dus ik zou ook tegen de luisteraars willen zeggen als u een week zonder sigaretten kunt. Kunt u ook de rest van het leven zonder sigaretten?

[00:03:17]

Ben je wel meer gaan eten? Je ziet ook wel eens dat mensen geen idee. Nou, ik ben zowiezo in de afgelopen dertig jaar steeds dikker geworden. Dus ja, het een beetje bij leeftijd natuurlijk ook. Maar ze zeggen wel eens juist je dat je maar kunt. Nou ga je kijken, waar ga ik wat meer eten?

[00:03:30]

Want dat in mijn herinnering? Nee, in mijn herinnering niet. Ik weet niet of dat dat klopt, want dat heb ik genoteerd allemaal. En je weet je herinnering is altijd wat rozegeur dan dan de werkelijkheid? Dus dat durf ik niet te zeggen. Maar ik heb het in al die twintig jaar niet gemist. Nee ok.

[00:03:47]

Nou, dat is een helder antwoord lijkt mij. We merken trouwens wel de voordelen nu van niet meer roken.

[00:03:51]

Nou, het gekke was dat ik dacht weet je wat als ik dan niet meer rookt? Dan ga ik al dat geld wat ik normaal in die sigaret stak. Globaal vijfduizend gulden was nog net op in de guldens tijd natuurlijk. De euro kwam een jaar later, gelo twee jaar later. Ik haalde geld, ga ik op een aparte rekening zetten. En dat nou. Dat loopt lekker op naar twee jaar. Ik had tienduizend euro gulden euro uitgespaard en had ik dat pas gedaan.

[00:04:17]

Want het idee was dat ik dan na enige tijd, wanneer een substantieel bedrag zou zijn opgebouwd op die aparte rekening. Dat ik dan iets iets belachelijk zou kopen zoals een leuke sport wagentje ofzo. Zo geweldig schilderij. Of nou ja, iets iets wat je normaal gesproken niet zou doen. Uit de Burgmans portemonnee. Maar ik heb niet gedaan, dus ik weet maar moet ondertussen dus als. Als het als er toen vijfduizend gulden was. Laten we dat even afronden op twee en een half duizend euro.

[00:04:48]

Je hebt nu twintig jaar niet gerookt, dus 26 keer twee uur ben je al 50. Duizend euro heb ik al uitgespuwd.

[00:04:54]

Is misschien wel een goeie. En voor mensen die nog willen stoppen.

[00:04:56]

Vooral als ze een beetje een beetje gekke plannen hebben. Ze willen een sport wagentje kopen. Ja, dus als ik het nu dus. Nu zou besteden en zou ook zo'n zo'n driewieler Morgans sportwagen hebben. Een andere vraag gaat over wat in het vorige gesprek in de vorige podcast is gezegd, namelijk dat zij er een geheim, maar dat ging over social media. Facebook moet verboden worden en er is iemand. Ik denk dat we dan nog een keer een hele aflevering over kunnen maken.

[00:05:21]

Maar deze persoon, die is benieuwd naar de motivatie. Waarom moet het verboden worden?

[00:05:25]

Omdat het een gevaar is en met met enige regelmaat is gebleken dat Facebook op zeer grote schaal misbruikt wordt, bijvoorbeeld door Russische hackers of zelfs lui die actief zijn vanuit Rusland op Facebook om bijvoorbeeld de Amerikaanse verkiezingen te corrumperen. Dat is in 2016 gebeurd. Euh, iedere ik lees overal dat dat nu weer gebeurt. Dat ze ook trouwens andere verkiezingen in democratische landen saboteren. Maar je kunt ook. Op Facebook kun je ook een heel leuk groepje beginnen met de lui die in de loop van de van de avond in het park mensen vermoorden.

[00:06:02]

Want er is geen enkele vorm van controle op. Dat is het probleem kunnen ook een anti-semitisch Streit groepje vormen. Het is een. Het is een bajart van van propaganda, van complot theorieën, van van hetnieuws. Het is een nou ja, het is in feite een immense afgrond van ellende. Ze doen wel steeds meer om. Euh, om dat te voorkomen lijken in de praktijk toch vrij weinig effectief tegen te worden opgetreden. Als ze bijvoorbeeld een nep bericht of als er een uitspraak door Trump bijvoorbeeld wordt gedaan, dan zet Facebook daar wel bij.

[00:06:31]

Dat is niet te controleren of dit is een mening.

[00:06:34]

Ja, ik ben daar niet zo diep van onder de indruk. Facebook heeft een hoop ellende al aangericht en ik zou het liefst hebben dat het verdwijnt. Dat geldt ook voor Twitter, maar het is een voordeel dat absoluut niet van in. Maar t is een miljardenbusiness. Ja, dat daar dus het verdwijnt niet. Ik bedoel, ik kan zoveel hopen en ik kan zoveel idealen koesteren. Nou ja, misschien kan Rutger Bregman daar iets aan doen. De meeste mensen deugen dus.

[00:06:56]

Ik zou zeggen als al die deugt, mensen nou eens op zouden houden met op Facebook te zitten. Dat zou al enorm helpen, want dan is het niet van meet af aan een fijn verdienmodel. Sander Schimmelpennink had van de week bij op Eén. Wel een goede uitspraak die zegt van in het normale leven kun je niet anoniem over straat. Je kunt niet bij wijze van spreken met een zak over straat. Dat niemand je ziet is Twitter. Kun je dat wel doen?

[00:07:15]

Je kunt anoniem. Kun je Maarten van Rossem een geweldige klootzak vinden?

[00:07:18]

Ja, dat nou goed, je weet dat dat op grote schaal gebeurt. Het zijn allemaal Joop uit Brabant en die dus ik kan wel schrijven wat ie wil. Heel interessant is dat het OM nu een zaak heeft tegen een hele reeks van mensen die die doodsbedreigingen hebben geuit aan het adres van een columniste van de NRC. Ik geloof wel veertig mensen die daar voor de rechtbank staan. De krant had gisteren een lijst van de mensen die dat gedaan hebben. En ik.

[00:07:47]

Als je nou een lijst zou moeten opstellen van losers als wij samen zouden moeten besluiten. We gaan losers op een papier. Maar wie zijn de losers in onze samenleving? Nou, dan heb je die lijst. Het had ook iets doves. Dat is mensen kennelijk die die maatschappelijk in allerlei opzichten de boot hebben gemist. Ofwel begrijpen dat ze vanuit hun uitzichtloze baantje, dat het nooit meer iets zal worden. En dan Lugthart om ofzo, als je kennelijk en en goed dat zijn allemaal alle zwarten vermoord moeten worden.

[00:08:16]

Dat een goed iemand zou het stukje voor de teruglezen NRC begeesterde.

[00:08:20]

Ja Hugo, de jongen. Die was natuurlijk in Rotterdam een tijdje wethouder. En toen had ie ook al te maken met de anonieme dreigementen. En toen zei ik toen heb ik geprobeerd om die mensen op te zoeken.

[00:08:29]

En dat is een bepaald aantal gevallen omdat ze niet zo bedoeld hadden.

[00:08:33]

Maar toen zei hij dus dan wordt het verdriet achter die mensen wordt vaak zichtbaar is.

[00:08:37]

Dus daar zit wat jij ook zegt, het zijn. Het is heel treurig zijn mensen die psychische stoornissen hebben. Er zijn mensen die een strafblad hebben zijn.

[00:08:47]

Niet alleen gaat de telefoon weer. Ja ja, wat is altijd op weg? Dit is mogelijk. Het zal mij daar nimmer meer op. Dan kan je nog even naar de post met Van Rossem.

[00:09:04]

Ah, mag ik u? Uhm of aan het eind van de middag of vanavond even bellen? U kunt zelf ook vanavond even bellen als je wil. Bel maar la kan dat. Want ik zit ben. Ik ben een gesprek.

[00:09:21]

OK, probeer het morgen. Dat is ook goed, zo traag.

[00:09:27]

Maar het is ook zo dat bijvoorbeeld op dit gesprek hem als dit gepubliceerd wordt, dat er dus heel veel mensen inderdaad anoniem reageren. De vorige keer gingen bijvoorbeeld ze ook nog iets wat in de post binnenkomt, maar dat zijn teveel reacties om mee te nemen. We hebben het over de Democraten gehad en mensen die zeggen jij Van Rossem moet ook eens kritisch kijken naar de Democraten. Want dat nu Trump aan de macht komt. Dat is ook de schuld van de Democraten.

[00:09:47]

Nou, dat soort reacties komen binnen. En dan noem ik het nu nog een vertaling.

[00:09:50]

Het heel netwerk primair is dat we kritiek heb op de Republikeinen die in allerlei opzichten deze ellende gecreëerd hebben, dat jammer genoeg de Democraten daar vaak steun aan verleend hebben, zeker in het begin van dat van dat hele neoliberale. Dat is waar, maar dan zou ik toch zeggen euh, kijk wie het gedaan heeft? Ja ja, ja. En dit is ook een klassieke klacht. Laat ik die meneer of mevrouw die daarover klaagt. Nog even duidelijk maken dat de onbeschrijflijke ellende waarin de Verenigde Staten verkeren, en wel in het bijzonder het politieke systeem van het land dat we altijd zo bewonderd hebben, nu in feite een blok aan het been van het federale beleid blijkt te zijn.

[00:10:29]

Dat dat vrijwel met uitsluiting het product is van Republikeins beleid is welbewust Republikeins beleid. Maar het punt wat ik eigenlijk wilde maken is dat die mensen dus ook anoniem reageren. En ik Scheldearm.

[00:10:43]

Waarom zou je in dit geval anoniem reageren?

[00:10:46]

Dan zou je die mensen dus moeten voor. Maar raakte het jou nog? Dat soort reacties? Of heb je daar last van?

[00:10:51]

Vaak ook wel een beetje komisch hé. Ik weet wel de allereerste keer. Ik schreef toen nog een column voor de grote provinciale dagbladen, onder andere ook in de Zeeuwse Courant. Dat was een onderdeel van dat plan dat euh, het team zag. Maar zeggen en dat. Toen las ik voor het eerst onder mijn column, maar die kon je ook al. Dat was al Debitel, dus dat denkt 20 jaar geleden Shell. En daar las ik voor het eerst Van Rossem moet dood en toen daar schrokken.

[00:11:17]

Ik dacht als het moet dood. Ik bedoel deze meneer of mevrouw. Anoniem, vanzelfsprekend altijd anoniem. Het zijn geen helden in het algemeen. Euh. Die heeft dus na een braaf stukje mijnerzijds. T Zal wel Antin fortuin zijn geweest, dus het was geen vriend van Fortuin. Nog steeds niet thuis. Al zit die misschien in de hemel. En je leest een stukje. Je zit, daar ben ik het niet mee eens. En als je echt je dat de schrijver dood moet.

[00:11:43]

Dat is toch wonderlijk hé? Er is een hele wonderlijke reactie. Nou ja, daarvoor staan die veertig mensen nu voor het gerecht, omdat ze dus voortdurend doodsbedreigingen uiten. Het OM heeft denk ik. Ik vond het wel een terechte overwinning. Op een goeie dag moet je daar een streep trekken. Je kunt niet de hele dag bezig zijn met Jan en alleman met de dood te bedreigen. Nou is bekend. Reigers zijn geen dames en ook als je die lijst van die personen ziet, denkt John een jonge jongen.

[00:12:10]

Weet je wat je vertelt over de jongen? Waar de losers zijn dat? Ja, wat ben je trouwens sowieso een onbeschrijfelijke loser. Als je anoniem twittert of anoniem. Maar zo kun je je voorstellen als een opluchting. Nou, dat is wel heel merkwaardig, zo'n opluchting dat je anoniem iemand uitgescholden hebt of met de dood bedreigd. Ik vind het al heel vreemd. Ik heb nooit nooit de indruk of liveset de wens gehad om iemand met de dood te bedreigen.

[00:12:38]

Nee.

[00:12:39]

Na drie minuten al genoeg van dat slappe linkse gelul. Er is ook een reactie die binnengekomen is. Ik zou zeggen waarom heeft die man dan drie minuten geluid? U kunt het uitzetten, maar sterker nog weet u waar u aan lijdt? U lijdt aan een heel bekende ziekte. U vindt het heerlijk om u te ergeren. Ik vind het wel heerlijk om alsmaar te denken. Ik heb gelijk in die stomme Van Rossem. Hij heeft geen gelijk. Dat is het.

[00:13:00]

Dus u bent expres blijven luisteren omdat het u ergerde. U geniet van uw eigen ergernis. Ha ha, ongetwijfeld ook anoniem.

[00:13:09]

Dan nog eventjes, want er komt nog heel veel post binnen, mochten de reacties zijn. En dan kunnen we ze de volgende keer weer bespreken. Dus laat ze vooral achter onder deze podcast. Uhm, een andere reactie. Die is op Radio 1 besproken. Daar zat onder andere Vincent Bijlo. De recensent van het Algemeen Dagblad heeft altijd aardige stukjes over over de radio.

[00:13:27]

En ik ken Vincent Bijlo heel goed. Precies. En er zat ook een jongen van de Volkskrant. En volgens mij Micha Blok zat daar en die bespraken deze podcast. Maar een van de reacties die zij gaven was. Het is interessant om per podcast dus een onderwerp te bespreken, want dan kun je ook wat dieper Martin.

[00:13:42]

Daar kun je iets gestructureerd exact natuurlijk iets zeggen. In plaats van die dat dat warrige gesprekje wat wij voeren. Daar heb ik begrip voor.

[00:13:50]

Precies dus dat is dan een goede reactie. Ik vond het trouwens ook een grappig concept dat je dus in een podcast weer in een andere podcast gaat bespreken. Is Volkerak? Juist? Ja, maar Michiel Vos?

[00:13:59]

Die had een aardig onderwerp en dat vond ik wel mooi om hier te bespreken. Dat gaat namelijk over belastingen. Je hebt namelijk een een stelling geponeerd een tijdje terug volgens mij. Hoe meer belasting betaald wordt, hoe geluk hadden mensen ongelukkiger de maken? Wil je dat eens uitleggen? Nou, daar is goed empirisch bewijs voor. Een stuk onderzoek naar landen waar mensen tevreden zijn over het land waar ze in wonen en waar de burgers tevreden zijn met het leven wat ze daar kunnen leiden in alle denkbare opzichten.

[00:14:27]

En ja, welke landen blijken dat te zijn? Het is heel belangrijk, vond een internationaal onderzoek naar gedaan dat ze altijd ongeveer dezelfde tien landen en staan altijd in de top staan altijd alles. Alle Scandinavische landen Finland, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Nederland doet ook leuk mee. Wij staan meestal 6, 7, 8 zou op die plek Zwitserland, vanzelfsprekend Canada, Australië en dat zijn natuurlijk allemaal landen. Misschien Canada en Australië, iets minder dan de eerder genoemde.

[00:14:54]

Maar dat zijn allemaal landen met een relatief heel hoog belasting niveau, zelfs deels hoger dan het Nederlandse belasting niveau waar ook al veel over geklaagd wordt. Vooral door mensen natuurlijk die zoveel geld verdienen dat ze vinden dat dat. Dat ze daar te veel van aan de belastingen moeten betalen. En dat komt. Waarom zijn die mensen zo tevreden? Omdat dat staten zijn? En waarom zijn de belastingen zo hoog? Omdat de staten zijn met een zeer omvangrijk sociaal vangnet.

[00:15:20]

Dus als je iets overkomt iets vervelends, dan wordt dat gecompenseerd door een of andere overheidsbeleid. Een hele aardige voorbeelden. Hoe compenseren? Beleid in Zweden bijvoorbeeld? Euh. Éénoudergezinnen zodanig euh. Aanpak zodanig positieve aanpak dat de effecten op de kinderen in eenoudergezinnen dat die eigenlijk nauwelijks aanwezig zijn. Als je dat vergelijkt met de effecten van eenoudergezinnen in de Verenigde Staten, dat is dramatisch slecht. Als vader of moeder wegvalt, dan heeft dat vaak heel vervelende, langlopende consequenties.

[00:15:54]

Want Amerikanen hebben natuurlijk in veel mindere mate een een goed werkend sociaal vangnet. Daarom is het ook zo jammer dat de Nederlandse overheid onder leiding van onze dominante partij, de VVD, natuurlijk aan voortdurend in de afgelopen 20 jaar geknabbeld heeft aan de randen van de verzorgingsstaat. Ja, nu ineens afgelopen. Algemene Beschouwingen werd er al eens gezegd dat we een sturende stercke ook wel korona houden dat je denkt eerst heb je twintig jaar de boel naar de klote geholpen en nu ineens moet het anders dat.

[00:16:23]

Dat vind ik wel een treurige zaak, want op deze basis niet waarvan het geluksgevoel en tevredenheid gevoel. Laten we het maar zo formuleren van van we zeggen de modale burger moet je constateren hoe hoger de belastingen, hoe tevredener de burgers zijn. Omdat een groot deel van de levens risico's waar we altijd overal mee te maken hebben, worden ondervangen door fatsoenlijk overheidsbeleid.

[00:16:46]

Noem eens eventjes een manier om al die éénoudergezinnen. Noem nog eens een concreet voorbeeld.

[00:16:49]

Want inderdaad, Scandinavisch ziektekosten is een klassiek voorbeeld natuurlijk. Als n van ons bij deze verschrikkelijke ziekte krijgt, dan moet je in Nederland keurig behandeld worden en zelfs verplicht verzekerd. In principe vinden Amerikanen ook al schandelijk dat je verplicht verzekerd bent, maar dat is dwang. Ja ja, dat is wel de manier om het behoorlijk te organiseren. En dan worden wij fatsoenlijk behandeld. Als je in Amerika bijvoorbeeld euh ziek wordt en je had een betrekking via dewelke je verzekerd was en je verliest je betrekkingen en je wordt ziek en je bent niet verzekerd.

[00:17:19]

Daar ben je de klos. Je gaat failliet. Je moet je huis verkopen en tenslotte eindig je dus ziek en wel in een bungalow tent onder een viaduct in Californië. Autoverzekering is denk ik ook een voorbeeld daarvan.

[00:17:30]

Maar wat ik me afvraag. Wel uhm wa wij? Dit is voor ons de standaard hoor. Dus we hebben geen referentiekader.

[00:17:37]

Die moet dus aan een Amerikaan die tijdelijk in Nederland woont. Eigenlijk moet je Michiel Vos eens vragen ja hoe zijn reactie is op het Nederland waar ie nu een paar maanden heeft gewoond in vergelijk met de situatie in de Verenigde Staten.

[00:17:51]

Die schrikt van de salarissen die wij maar tussen aanhalingstekens verdienen. Hij zegt in Amerika zou je in die functie dubbele verdienen?

[00:17:57]

Ja, maar dan zou ie ook eens moeten vertellen wat ie allemaal wel goed georganiseerd is met die belastingen die we daar voor betalen. Ja, maar ervaren wij het?

[00:18:04]

Euh. Want hoe kun je meten of je inderdaad gelukkig bent door die belastingen?

[00:18:09]

Nou ja, dat kun je alleen meten door naar internationale states te kijken, waarin steeds blijkt dat de Scandinavische landen wel in het bijzonder steeds al zeer hoog scoren op de tevredenheid van de burgerij in die landen.

[00:18:22]

Maar als ik hier de straat op ga en ik zal mensen vragen wat ze vinden van belastingen, zeggen ze. We betalen veel te veel.

[00:18:27]

Ja, dat weet niet of ze dat zo gauw zullen zeggen. In feite is er ruim voldoende onderzoek waaruit blijkt dat 80 procent van de Nederlandse bevolking heel tevreden is en ook wel begrijpt waarom dat het geval is in Nederland. Dat er natuurlijk altijd een groep klagers is, dat is een onvermijdelijk proces. De klagers zijn ook vaak losers. Mensen die toch het gevoel hebben dat ze de boot gemist hebben op wat voor manier dan ook. Maar ze zouden zelf moeten beseffen dat ze, als je de boot in Nederland mist, dat je in ieder geval op de kade terwijl je de boot staat na te wuiven.

[00:18:58]

Euh wel, en een heel prettige koek en zopie tent hebt.

[00:19:02]

Ja, zou het goed zijn om eens eventjes, misschien een tijdje ergens in een land worden capitalis.

[00:19:07]

Ik heb er vrij regelmatig voorgesteld. Laat de Nederlandse overheid aan alle Nederlandse burgers een soort mini beurs verstrekken die al die burgers in staat stelt om een half jaar te wonen in een land naar keuze. Kan niet bommen, want het is maar daar moeten ze zich normaal houden aan de regels. Ook kinderen kunnen daar ook geen miljonair niet spelen. Dat kan niet. Ze moeten ook gewoon hun werk. Ze moeten wel werken he.

[00:19:32]

Maar het sociale vangnet wel minder is niet in Zweden. Bijvoorbeeld doordat je vrouw van mij betreft mag je ook naar Zweden misschien zeggen want is zit zo fijn. Ik blijf in Zweden en Scandinavische landen. Zeker als je in een blanke West-Europese immigrant bent die staan te staan te juichen als je binnenkwam. Dus dat ze ook Noorwegen, dat ik landen waar de voor lokale voorplanting heel magertjes is. Ja, net als in Nederland trouwens.

[00:19:55]

Maar Amerika als je dat voorbeeld nou neemt. Er waren dus eigenlijk nog niks.

[00:19:58]

Het is een fantastisch land als je miljonair ben. Amerikaanse. Superlange vanmeer miljonair, ook als je het hele overheidsbeleid is, in feite voor miljonairs door miljonairs. Ik zwijg even van de miljardairs die er ook in grote aantallen zijn. Ik zou het van. Het is heel sterk toegenomen inkomensongelijkheid in de Verenigde Staten. Maar voor de modale burger. Laten we zeggen wat is modaal in Nederland 37 duizend euro per jaar is in die geest zal het zijn. Misschien dat het nu iets hoger ligt, maar iets zoiets.

[00:20:28]

Die kan heel wat beter in Nederland wonen dan in de Verenigde Staten. En die heeft in de Verenigde Staten een onzeker bestaan. Maar alvast die misschien gemeenteambtenaar is in in in een provincie plaats in één van de nettere Staten dan ook. Maar dat zijn daar eerder uitzonderingspositie dan dat de situatie normaal is. Ja, maar ik zou niemand aanbevelen die geen miljonair is. Slack dat even voorop stellen om naar de Verenigde Staten te emigreren. Maar het is ook in Nederland zijn voor miljonairs hele prettige fiscale constructies.

[00:21:01]

Ik weet niet wat stukken via de Cyprus bogen ook voor via de Kaaiman eilanden. Mogelijkheden zijn ook in Nederland legio. Het is heel betreurenswaardig dat er geen mondiale fiscale harmonisatie. Er wordt wel steeds kritischer naar gekeken natuurlijk.

[00:21:15]

Godzijdank wel met Nederland een soort belastingparadijs was voor grootverdieners. Ja, je weet dat de Rolling Stones die hebben ook een brievenbusfirma aan de aan de Herengracht ergens.

[00:21:26]

Maar nog even naar Amerika. Want is het aan de ene kant ook juist heel goed dat je die vrijheid hebt en wat je zelf allemaal zinloos gelul.

[00:21:34]

Allemaal kletskoek. Dat dat Amerika daardoor dynamisch zou zijn. Helemaal geen enkel bewijs voor 0,0. Sterker nog, de Duitsers bouwen betere auto's dan de Amerikanen en alle dingen die we in Europa stukken beter kunnen dan Amerikanen. Als je nou iets treft in Amerika is wat Shabi verwoeste ouwe troep het vake is in Amerika hoe treurig thuis zit wat waardeloos. De kwaliteit van de infrastructuur is de verwoeste bruggen, de gaten in de weg. Het randdebielen personeel van overheidsdiensten is van een van een treurigheid waar je niets van terug hebt.

[00:22:11]

Vandaar dat wij die kant niet op moeten. Nee, Amerika is juist een voorbeeld van wat je in een moderne industrie staat en een rijke moderne industrie staat vooral niet moet doen. Niet. Ik las net een interessant artikel waarin staan. Misschien is het mogelijk dat de Verenigde Staten het eerste moderne, schatrijke industrieland zijn, wat zich ontwikkeld tot een veel steekt en voor tot op een land waar in feite de overheid de zaak volledig uit de vingers heeft laten vallen.

[00:22:42]

Ik vond dat een heel interessante observatie, want daar zijn ze druk mee bezig om veel steden te organiseren.

[00:22:48]

Is het realistisch dat daar nog verandering in komt? Want Amerika kijkt natuurlijk ook naar andere landen.

[00:22:52]

Daar zal ooit verandering in komen, maar dat kan nog wel even duren. Ik denk dat het kantelpunt die wat zou kunnen leiden tot verandering, dat dat nog even op zich zal laten. Wat zouden moeten gebeuren om verandering? Officieel moeten de Democraten natuurlijk in een vrij ruime overwinning behalen, zowel in Huizen als Senaat als het presidentschap. Als je niet alle drie op een rij bestaan, dan kun je gerust vergeten. De Republikeinen zijn totale nihilisten als het gaat om Boudewijnschool.

[00:23:20]

Ja, maar goed. Is dat voldoende? Want dan heb je de Democraten aan de macht. Zo precies. Dus dan krijg je nog een paar aanzetten en ik herhaal allerlei problemen om daadwerkelijk denken aan een New Deal. Ook Roosevelt heeft grote problemen gehad om te realiseren wat ie wilde realiseren. Is aanvankelijk bijvoorbeeld systematisch tegengewerkt door het Hooggerechtshof. Wat toen heeft geleid tot het fameuze fameuze kort kort pakking. Hij zei ook als die rechters dan niks willen. Dan maak ik het woord uh flink wat groter.

[00:23:48]

Benoem wat helemaal nieuwe rechters dan dat waren. Was trouwens het hooggerechtshof zo diep van onder de indruk. Ze waren zo geschrokken dat ze toen ineens die maatregelen wel goedgekeurd hebben. Dus wie weet is dat nodig. Maar dat is de politiek. Als je kijkt naar de inwoners van Amerika denk je dat zij het willen. Denk jij dat zij meer een sociaal vangnet willen zoals wij dat bijvoorbeeld hebben?

[00:24:07]

Dat is vrij veel onderzoek gedaan. En als er dan iets uit blijkt, is dat wat de meeste Amerikanen willen niet fundamenteel afwijkt van wat de meeste West-Europeanen willen. Dat dat niet gebeurt komt omdat het Amerikaanse democratische systeem ik maak je je even de deur. Hoe heet het aanhalingstekens gebaar? Omdat de Amerikaanse democratie voor geen meter werkt. Uh, ik heeft helemaal niet de gewenste resultaten. Nee, het is een volkomen ondemocratisch systeem. Dus je zegt eigenlijk wat het volk wil.

[00:24:37]

Dat gebeurt helemaal niet. Nee, mij is het volk zich daar bewust van.

[00:24:42]

Te weinig. Veel te weinig, omdat het volk natuurlijk altijd afgeleid wordt door de bekende culturele kwesties. Want daar zijn heel veel natuurlijk. De rechtse populisten zijn meesters in het organiseren van zaken die in feite er niets toe doen. Zwarte Piet in Nederland zal ik maar even zeggen. En en die de mensen enorm afleiden en waar iedereen boos van. Woord en daad konden aan allerlei twisten en die natuurlijk een heel simpele kwestie die iedereen wel zo'n beetje kan begrijpen, maar het heeft niks te maken met sociaal economisch beleid op langere termijn.

[00:25:11]

Nee, gaat nu echt lekker regelen.

[00:25:13]

Ja, da's lekker verkoelend naar zo'n hete zomer hé. Maar Amerika is duidelijk, dat is eigenlijk de kant waar we niet op willen en ook niet opgaan. Zo is het, maar is er ook nou een. Want kijk, in de Scandinavische landen is het nog een tandje. Euh euh. Meer georganiseerd zeg maar h. Dat betalen ze dus nog meer belasting. Ja, zit er een grens aan waarvan jij zegt ook dit is een goede verhouding tussen de.

[00:25:35]

Dat zou weten dan maar je vergeet niet. Dat is niet alleen natuurlijk de inkomstenbelasting, maar we betalen natuurlijk op alle denkbare niveaus belasting. Als je benzine gaat tanken betaal je 75 procent, als de fiscale prijs is 75 procent. En ik geloof dat een liter benzine aan een kostprijs 15 cent kost.

[00:25:53]

Fuck you name. De kinderopvang stipt striptent eerder al aan. Dat is in Scandinavië toch wel goed georganiseerd? Volgens mij heeft KGV het nu in haar verkiezingsprogramma gehad.

[00:26:00]

Dus heel terecht. Da's heel interessant onderzoek dat kinderopvang zichzelf enorm op betaalt, maar op zeer lange termijn omdat er meer kinderen komen en minder een problemen natuurlijk. Van de West-Europese landen is dat bij ons niet voortplanten he. Dat vind ik ook dat die Sherri en zijn boreale mensen die geboren niet Sherri had allang getrouwd moeten zijn. Waarom heeft ie geen zes kinderen? Dan doet ie daar wat aan. Hij is verloofd, dus hij is op weg. Dan moet ie nu wel wel.

[00:26:25]

Ik zou ook zeggen maar laat die nou eerst bij deze bij deze verloofde trouwen. Zes kinderen maken scheiden, dan weer zes kinderen maken met een nieuwe vrouw. Dat dat dan wel? Dat ben ik onder de indruk van de boreale mens.

[00:26:37]

Maar daar heeft het nog een opgave te gaan. Maar is er een uhm, want in d b. Ik begrijp dat je daar voorstander van bent. Van hoe het in Zweden georganiseerd is met kinderopvang. Dat is goed.

[00:26:46]

Nogmaals, dat is overtuigend. Wetenschappelijk onderzoek wat aantoont dat als je geld in kinderopvang steekt dat je dubbel en dwars terug.

[00:26:53]

Maar dan 25 jaar later is het realistisch dat ze dat hier ook gaan doen. Met zo veel wat meer belastingen. Dat is wel realistisch. Ja hoef ik niet zo heel veel, want je kunt wel wat schuiven met posten. Er zijn ook dingen waar je natuurlijk denkt van ADO in principe. Wat kunnen we daar best wat minder aan aanbesteden. Maar ja, ik zou daar wel een voorstander van zijn.

[00:27:12]

OK. En waar zit dan? Komt toch weer terug op die vraag? Waar zitten wat jou betreft de grens? En ik snap de idee.

[00:27:17]

Geen idee. Kijk in in. In iedere persoon schuilt zoals je weet schuilen meerdere personen. Dus ik ben als het gaat om het denken over overheidsbeleid en het fiscale druk. Dan ben ik kan ik daar heel goed, abstract en objectief gierend over nadenken. Maar ik geef grif toe dat als ik de naheffing krijg, dat ik wel denk God almachtig zijn. Heb ik me daarvoor uit de naad gewerkt. Het gaat allemaal naar de minister van Financiën. Ja, dan moet dat precies.

[00:27:45]

En dat is inderdaad het punt dat heel veel Nederlanders natuurlijk wel hebben. Arriveer ik mijzelf altijd en zeg nee, van Rossem, denk nou nog even nog een stationnetje verder na. Maakt niet die fout van al die ongelooflijk klote ruggen Nederlanders die vlak over de Belgische grens wonen, alleen om bij ons de fiscale druk te ontlopen. Wat ik van een onbeschrijfelijke triestheid vind, in feite op hetzelfde niveau als anoniem twitteren he. Dat je dus terwijl jij je hebt gewerkt in Nederland.

[00:28:12]

Je bent in Nederland naar school gegaan en je hebt je hele leven in een Hayder school. Beter he? Om iets minder inkomstenbelasting betalen ga je vlak over de Belgische grens wonen. Het is ook heel treurig dat die dat die belastingen niet geharmoniseerd zijn in de EU. Maar je begrijpt voordat we dat station hebben bereikt, dan ben ik allang dood. Zouden we nog gelukkiger kunnen worden in Nederland? Nou, dat is knap lastig denk ik. Ik. Dat zijn heel weinig landen in de wereld.

[00:28:40]

Waar, waar laten we zeggen. En ik gaat steeds uit van statistische gemiddelden. Je hebt ongetwijfeld mensen die in Nederland doodongelukkig zijn, nog bij de voedselbank lopen of anderszins door de overheid in de problemen zijn gebracht. En we hebben natuurlijk in de afgelopen jaar een reeks van situaties gehad voorbij. In feite het uitvoerend apparaat van de overheid volledig uit de bocht gevlogen is, hoeft de voorbeelden niet te geven. Maar in algemene zin is Nederland een bijzonder aantrekkelijk land.

[00:29:08]

Of dat nu het wegdek betreft. Ha ha, een tijdje in Belgie rijden. Maak een toertje door het oer gebied. Dan denk je hoe is het mogelijk als je van Amsterdam Utrecht rijdt over de A2? Dat is een biljartlaken en dan zie ik gewoon n bobbel in van een sloot die de hoeken was. Maar dat is dan ook wel ja. Wil je daarmee zeggen dat de weg gewoon goed is? En dat betalen we met z'n allen dat we de boel in het algemeen goed voor mekaar hebben, maar dat er naar mijn idee al teveel geklust is aan zogenaamde nuttige bezuinigingen door de kabinetten van de afgelopen 20 jaar.

[00:29:43]

Maar ben je dan tegen bezuinigingen? Nou, maar niet tegen alle bezuinigen? Ik zou ze graag stuk voor stuk graag willen bekijken, maar bijvoorbeeld ik vind het opheffen van de sociale werkplaatsen, dat vind ik een soort van sociale misdaad. Ja, ik vind vonden vermarkting van de thuiszorg van een schandelijke operatie, maar we kunnen toch niet geld blijven.

[00:30:01]

Uitgeven, dat kun je thuis toch ook niet doen? Je kunt toch niet zeggen ik? Ik koop me alles en ik gisteren één van de bekendste foutjes die ik te maken. Iedereen die economie studeert, heeft economie gewonnen. En daar wordt hem uitgelegd dat de overheid een totaal ander soort van financiële positie heeft dan mensen thuis. Maar met huishoudboekje hé. De overheid kan schulden maken. Sterker nog, de overheid kan zelfs verdienen aan schulden. Nederland gaat nu op grote schaal geld lenen op de kapitaalmarkt.

[00:30:26]

En een beetje met een beetje goede wil moeten mensen betalen om het voorrecht aan Nederland iets te mogen maken.

[00:30:32]

Maar goed, dat is natuurlijk ook zo als op een geen moment. We hebben nu een lage rente, dus nu kan dat. Stel dat de rente negatieve rente dit jaar exact maar stel. Als die rente weer een keer gaat stijgen, dat is niets op dit moment realistisch dat wel gebeurt.

[00:30:43]

Nu moet je het vastleggen. Nu kun je dus hartstikke goedkoop alleen. Gek is dat ik het niet kan. En nee, als ik zeg dat nou wel al een miljoen lenen. Nee, dat krijg ik niet. Dat ik geen geld aan.

[00:30:53]

Maar goed, er wordt ook gezegd door economen. Als die rente dan een keer stijgt, dan hebben we collectief een probleem met de sharia.

[00:30:58]

Dat zeggen ze allemaal lulkoek rijden. Serieuze economen is wel wat oud en we hadden al economen oude stijl. Maar neem Coen Teulings anderen. Die kunnen je haarfijn uitleggen dat we niet te veel geld uitgeven, maar dat we eigenlijk al jarenlang te weinig geld uit hebben gegeven. Investeren nu. Steekt geld in het onderwijs? Wat valt dat ook bezig is om te verkavelen?

[00:31:21]

Maar hoe zie jij dan de verhouding tussen wat je uitgeeft en waar je me zegt van OK? Dat is misschien niet nodig.

[00:31:25]

Daar bezuinigen we nou met name open op voor een rendement op lange termijn. AP. Uit alle onderzoek blijkt dat je geld in je onderwijssystemen steekt. Dan heeft dat rendement op lange termijn ok.

[00:31:37]

En waar zou bezuinigd moeten worden of kunnen worden? Ik vind bijvoorbeeld niet noodzakelijk om hem alsnog meer geld te gaan uitgeven aan aan defensie, want dan wil ik graag eerst weten. Mag ik jou koekje trouwens? Nee, maar nee natuurlijk. Ja, als maar naar dat verrekte koekje. Ik heb ook nog een citroen als je wil ik wat minder mensen bevinden, mij vaak citroen achtig, maar bij citroen eten. Zo is het ook weer niet. En ja, je moet daar rendementen op lange termijn kijken.

[00:32:04]

Ik mocht er meer geld naar Defensie gaan. Ik geloof in een nieuwe begroting toch wel weer wat extra. Dan wil ik toch langsloopt. Wel eens dolgraag weten wat we daar precies mee gaan doen en door wie of wat wij precies bedreigd worden. Is en worden we bedreigd door immigratie die die niet gestopt kan worden? Aan de grenzen van de EU is digitaal natuurlijk ook bedreigd door Russische hackers. Als je Russisch jerk als onze belangrijkste bedreigingen zijn, dan moet je geen geld steken in nieuwe pantserwagens, want dat zijn hackers helemaal niet in geïnteresseerd.

[00:32:34]

Nee dus ja, dat zou ik wel, maar ik wil altijd wat graag weten. Wat gaan we dan precies doen met dat geld? Ja, maar ik zou.

[00:32:41]

Ik las een interview met de volgens mij de scheidend Britse ambassadeur hier in Nederland en die zei voor moeten euh, inderdaad weinig aan Defensie wordt er uitgegeven relatief gezien. Ja, daar moet Nederland voorzichtig mee zijn. Want waarom ik dat is weten? Dat kan wel en dat kan gevaarlijk worden op termijn. Als je kijkt eens weten waarom zou hij dat ook uitgelegd?

[00:33:01]

Nou, hij noemde onder andere. Natuurlijk de dreiging die misschien nu niet meteen zichtbaar is en voelbaar is. Maar neem bijvoorbeeld in China, de dag dat de Chinese pantserdivisies via die spoorlijn in Rotterdam uitstappen en aan Nederlands. Misschien niet de fysieke dreiging. Directe militaire bedreiging van West-Europa door China. Als er al überhaupt sprake is van een Chinese militaire dreiging, betreft dat de Chinese Zee. En dat is op zichzelf wel een interessant probleem. Maar hoeveel willen de Amerikanen daar tegen doen?

[00:33:31]

Hoe weinig water betreft ons? West-Europeanen staan daar volledig buiten? Ja, maar misschien heb je een een ouderwetse opvatting van Defensie, namelijk met geweren en tanks en pistolen. Ik denk dat hij misschien meer doelt op de digitale dreiging. H. De d e. D. De volgende oorlog wordt niet gevoerd, fysiek maar digitaal mee. Net als die lulkoek rijden over diezelfde besturende auto's die aan de lopende band mensen doodrijden in Californië. Nee, nee, nee.

[00:33:57]

Artificial intelligence is allemaal heel interessant, maar een vrij beheersbare zaak. Maar als je ze, als ze als je echt lastig worden, trek je de stekker eruit.

[00:34:07]

Volgens mij is het zo simpel niet een paar. Dat is allemaal wel een beetje een beetje de bij de zaterdag bijlage van de kranten.

[00:34:15]

Maar als je dat neem aan Zeemijl. Een heel mooi bedrijf volgens mij, want we in dit land hebben ingetrokken. Dat wil graag exporteren naar China, maar dat mag niet van Amerika. Juist dat is die die die zeg maar die ik zeg deze Amerikaan als God beter daar niet mee bemoeien zou ik zeggen ja, maar ze zeggen als die als dat apparaat geleverd wordt uit China, dan maken ze daar dus chips mee die gebruikt worden om ons vervolgens weer mee aan te vallen.

[00:34:36]

Ik zeg dat er veel simpel aan te vallen. Al zouden die Chinezen ons gaan aanvallen dan. Maar ja, omdat natuurlijk dan wordt gezegd en dan van een vliegtuig te schrijven wat een bom op Veldhoven gooit ofzo. Nee, maar ze iets jatten natuurlijk die ideeën om daar zelf beter mee te worden. Dat doen ze ongetwijfeld dat de wereld zich vol van jat van landen namelijk hier in in een achterstand moeten inhalen. En dan kunnen wij namelijk wel heel goed iets aan doen door zelf op hetzelfde niveau mee te kunnen.

[00:35:01]

In Nederland heeft een internationaal punt van research en wetenschappelijk onderzoek eigenlijk zeker gezien hoe kort dat gehouden wordt door die stomme Nederlandse regering op dit punt een prima reputatie en daar is niks mis mee. Er wordt in Delft hartstikke interessant onderzoek gedaan. Misschien wel een studerend dat massa's studenten in China.

[00:35:22]

Ha nou ok. Dus Defensie. En dat is een punt waarvan je zegt daar zou op bezuinigd kunnen.

[00:35:27]

Of dat zo kan ik meer dan dan. Want dan wordt alles racetrack in je 2 procent bruto product die moet steken. Dan zeg ik nou ja, dat is voorbij. Dat vind ik verder best. Maar dan wil ik eerst heel graag gedetailleerd weten wat we daarmee gaan doen met dat geld. 2 procent van Nederlands bruto product zit toch al heel gauw op ergens tussen de 16 en 20 miljard euro?

[00:35:47]

Ja, hoe en hoe weet je dit onderwerp bij de volgende verkiezingen? Daar wordt nu natuurlijk door Corona gezegd. Zorg, dat is het thema. In feite valt het ook een beetje onder zorg. Zo is hier er voldoende aandacht voor op geluk in combinatie met belastingdruk.

[00:36:00]

Nee, nee, nee. De verkiezingen gaan altijd over de verkeerde onderwerpen. Dat is dat je weet hoe is. Ja, je kon het al aan. Je kon het al zien natuurlijk bijna bij de nu de Kamerdebatten. Het zal zoals gewoonlijk weer over immigratie gaan. Een totaal loon is naar mijn idee ook totaal opgegeven, begrijp ik. Ik heb de hoop opgegeven dat er tijdens verkiezingen een serieus door een groot deel van de bevolking gevolgd debat zal worden gehouden over de wezenlijke zaken die voor de komende regering aan de orde zijn.

[00:36:33]

Ja, daar heb ik heb ik heel weinig fiducie in dat die vooral ook omdat doperse shala in feite de zaken zijn voor specialisten moeten. Daar komt een nieuw pensioenstelsel, althans. De hoofdlijnen daarvan zijn vastgesteld en dat moet uitgewerkt worden. Dat zijn er allemaal. Onderwerpen die die. Die ga jij ook niet lezen in de krant. Kan ik je verzekeren. Het zijn allemaal van die stukken waarbij de meeste mensen de eerste alinea lezen denken o jee, ha.

[00:37:00]

Hoe zit het met uh? Daar ben ik gedwongen haar naam vergeten. Het meisje wat zo stom was geweest om te zeggen dat ze tegen de Coronet maatregelen Louise. Precies. Ja, ik doe niet meer mee. Ja ja dus. Ik denk dat de meeste Nederlanders qua intelligentie niveau op het niveau van Vancluysen opereren.

[00:37:18]

Je schrijft straks met een A, maar je zegt gewoon Femke. Oh oh, dat wist ik niet. Ja, dus ook dat ze zei Friedan piep. Waarom ze dat zei? Dat begreep ik ook niet. Ja, ik zou zeggen bevrijd het volk. Over wie, wat, wat, waarom? Friede Pipo. Heb je al gezien bij Jinek? Nee hoor. Kijk helemaal niet naar die shows. OK, daar stonden waar je tijd. Echt waar.

[00:37:38]

Ze heeft weinig media. Sorry dat ik het zeggen moet ik. Ik doe zelf, want televisie vind ik leuk om te doen. Maar televisie is geen informatief medium. Als je iets wil weten, moet je krant lezen. Sterker nog, als je iets wil weten mysterieuze tijdschriften, boeken lezen en dan leer je wat.

[00:37:53]

Maar Femke heeft het filmpje inmiddels weer verwijderd en ze heeft ook gezegd dat ze spijt heeft.

[00:37:57]

Nou nou ja, dat geeft al aan dat ze niet is distantie totaal niet had nagedacht over die stompzinnigheid. Het is Valhalla. Nou ja, je kunt het ook vermakelijk vinden, maar infantiel niveau waar je echt niet van terug. Nee, dat was ook een beetje het sentiment.

[00:38:13]

Volgens mij wel in het land dat veel mensen het een dom vond dat zelf kennelijk ook wel doorgekregen hebben dat tante heeft opgebeld. Femke, wat doe je nou toch? Je weet toch dat ome Weerman in coma is overleden? Dit kan toch niet?

[00:38:27]

Ze noemen nog het voorbeeld van haar stiefvader volgens mij die piloot en die kon niet vliegen en ze zeggen ik wil een punt maken namelijk. Ja, Corona is heel erg. Ze zijn zei ik heb respect voor Corona. Daarmee bedoelen ze alles. Voor alle mensen in de zorg is het toch allemaal. Maar D. D. Ze zegt mijn pa zit ook thuis en heel veel artiesten zitten thuis. En daar moet wat meer aandacht voor komen vanuit het kabinet.

[00:38:46]

Ik Talladega moet zeggen dat ik voor de voor de creatieve sector waar zij ook nog in actief is. Ja, dan begrijp ik dat ze achttienduizend euro had opgestreken om reclame voor de corona maatregelen begin dit jaar te maken. Ja, dat is wat hij eigenlijk. Nou ja, zie ik worden echt lacherig van.

[00:39:04]

En nog eventjes over de belastingen, want die hoort geluiden nu dat euh natuurlijk op termijn we weer meer belasting gaan betalen om alles wat nu uitgegeven is. H.

[00:39:12]

Hoogdalem aan. Nee nee. Kosten van wat we nu gaan lenen. Die zijn minimaal in kwam zouden een beetje iets hogere staatsschuld. Dat kan helemaal geen kwaad hoor. Nee. B. Bel Coen Teulings in beschimmelde. Ook zo'n podcast. Coen Teulings maakt een hele originele econoom die indertijd al regelmatig, toen hij nog directeur van het planbureau was, regelmatig Herri met Kabinet had. Maar wat denken aan die achterlijke bezuinigingspolitiek in 2010 2011? Echt schandelijk wat toen gedaan is.

[00:39:44]

Dus ga een keer een gesprekje met een goed doel.

[00:39:46]

Ik kan het beter uitleggen dat ik ja maar nog een punt aanstippen. Het feit dat de overheid nu geld uitgeeft om bedrijven overeind te houden valt volgens mij ook in het rijtje waarvan jij zegt. Daarmee mogen we ons gelukkig prijzen dat dat gebeurt ook wel.

[00:39:59]

Zo ja, dan zou. Mogen we ons gelukkig, maar in andere landen gebeurt het ook hier zeker en ze ook niks tegen. Want de schade kan die. Als je dus niks betaalt en die bedrijven gaan allemaal failliet. En moet iedereen ontslaan. Ten eerste kost je dat ook geld. Ja, hij woont namelijk geen werkloosheidsuitkering vanzelfsprekend in al haar andere mogelijke bijkomende kosten. Dus die is niet zo dat je het niet doet dat je dan helemaal niks hoeft uit te geven.

[00:40:23]

Zo zit de wereld niet in mekaar en ik denk dat we de schade zouden zeggen in de samenleving. Minder is als je je probeert ze enige tijd overeind te houden. Omdat we allemaal natuurlijk hopen dat toch met Fakse een soort van normalisatie zou kunnen plaatsvinden. Stut totdat inderdaad het vroegere is. En dan nog denk ik dat vooral mijn hele kleine bedrijfjes leuke kleine initiatieven, dat er toch wel ook in de haarvaten van de samenleving schade ontstaat doordat komen gaat doen.

[00:40:50]

Ja, dat denk ik wel.

[00:40:51]

Ja ja Martin. Conclusie? Wat betreft belastingen. En euh, het geluk. Want ik kan me ook voorstellen dat mensen zeggen maar ik ben nog niet helemaal overtuigd. Kun je nog een keer in een paar zinnen uitleggen waarom het goed is dat er zo veel belasting betalen dat het ook zou moeten denken als we die blauwe envelop nog een keer krijgen?

[00:41:09]

Ja, ga nou eens uit van een situatie waarin de overheid in feite geen enkele sociale taak vervult. Nul komma nul. Zelfs de Verenigde Staten hebben dat hebben niet zo'n verschrikkelijk systeem staat. Maar het is nul komma nul. Ook de straatverlichting niet. Dat betekent dat. Nou ja, dat zelfs de straat voordat je moet betalen voor die panden die Ollanta persoonlijk moet betalen voor de lantaarnpaal die bij jou voor de deur staat. Dat doe je nu ook maar via een een systeem wat iets ingewikkelder in mekaar zit dan dat je het als persoonlijke kosten moet zien.

[00:41:42]

Het gaat eigenlijk om om de grote levens risico's. Kijk zolang in een heel prettig bestaan om mijn bewoners zeker je kinderen worden ook niet ziek in je dak. Waait niet van huis. Bij een orkaan. En zo kunnen we nog een paar dingetjes verzinnen. Kun je je misschien een heel tevreden leven, maar nu denk aan de grote risico's van het leven die je ook kunt lopen, dan is het wel fijn als die in principe door de overheid worden afgedekt.

[00:42:05]

Ha. Of dat je bijvoorbeeld voor bepaalde dingen die je niet zo makkelijk zelf kunt betalen dat je daar een subsidie voor krijgt. Mits dat wel iets is wat ook interessant is voor de samenleving als geheel. En niet alleen maar persoonlijk voor jou. Interessant? Hm, hm. Kijk, het gaat erom dat dat belasting is. Niets tegen belastingen. E. Je hebt in Amerika die hele discussie gehad van die godvergeten miljardairs die zij van jaar, belasting en belasting is.

[00:42:32]

Diefstal? Ja, want ik heb het allemaal zelf gedaan. En toen heeft Obama nog zo'n voortreffelijke redevoering gehouden. Zet? Nee, dat hebben jullie helemaal niet zelf gedaan. Ergens in een een onderwijssysteem. Dat is in principe door de overheid opgezet en wordt in principe door de overheid gefinancierd. Je hebt met je auto beweger gereden die ook door de overheid zijn gefinancierd. Je hebt een een en een communicatiesysteem, wat in principe althans door de overheid gesubsidieerd is of waarvoor de overheid de eerste initiële stood heeft.

[00:43:01]

Enzovoort enzovoort. Ja, je leeft in een complexe samenleving waar in feite allerlei zaken door een een directieve en goed functionerende overheid moeten worden ondernomen. Sterker nog, onze dominante partij, de VVD, die een kwart eeuw anti propaganda tegen de overheid heeft gemaakt, is plotseling. Het is een verrassende en heel merkwaardige ontwikkeling, tot het inzicht gekomen dat dat allemaal niet zo verstandig is geweest dat de verkaveling van de uitvoerende taken op uitvoerende diensten van de overheid. Dat het een vervelend probleem is geworden.

[00:43:36]

Dat hebben ze zelf gedaan. De problemen waar we mee worstelen, of dat nu die toeslagen zijn of andere, zijn allemaal dingen die ontstaan zijn door het onjuist aannemen van onjuiste beslissingen.

[00:43:49]

Maar vind je de VVD dan op dat gebied hypocriet? Nou, ze zouden misschien wel eens hun excuses kunnen aanbieden voor het feit dat ze ons 25 jaar lang by the dozen rondgeleid hebben terwijl ze het niet bijkrijgt. Henk haalden en tal van mensen heel samenhangende en en relevante kritiek op dat beleid gehad hebben zonder dat het effect had. Maar je mag er ook wel van mening zijn dat nog steeds hoogst betreurenswaardig dat de kaap van na 5 jaar lang in een kabinet met de VVD gezeten heeft en daarbij een groot deel van zijn sociale principes systematisch verraden heeft.

[00:44:18]

Maar hij mag toch ook wel als politieke partij van gedachte veranderen door de situatie in de wereld ontstaat?

[00:44:23]

Van harte toe. Maar excuses zou leuk zijn, omdat het dan ook een beetje duidelijk wordt dat ze niet altijd deze ideeën hebben verdedigd. Integendeel, dat ze. En natuurlijk horen tot dat brede deel van de politiek, die in feite zeg maar rustig sinds de late jaren 70, vanaf het begin van de jaren 80 steeds beweerd hebben dat de overheid niet de oplossing van een probleem is, maar dat de overheid zelf het probleem is. Hoe minder overheid, hoe beter.

[00:44:48]

En nu weten we ondertussen hoe minder overheid, hoe beter. Dat is helemaal niet wat je wil. Kijk naar de Verenigde Staten. Ja wedstijd, ik vind het wel.

[00:44:56]

Precies dat is een mooi punt. En wat we inderdaad wel goed is dat je aangeeft stel je voor dat er inderdaad helemaal geen. Overheid is en hoe de wereld er dan uitziet? Ik denk dat we ons dat niet vaak genoeg realiseren. Strijd van allen tegen allen.

[00:45:07]

Ha ha, daar is nog één vraag. Die kwam wat later binnen. En dat was door iets wat Wilfred Genee volgens mij geroepen heeft bij Veronica. Die heeft in een radioprogramma en dat ging over. Uhm ja, ja, dat is misschien een beetje gekker overgang, maar jou was gewoonte. En daar kwam ook nog een vraag over binnen bij de post. Ja, die had iets geroepen van de. De frequentie van de mate van Wasson bij jou.

[00:45:29]

Dus hij zegt van Maaten was zich niet iedere honderd keer uitgelegd dit punt. Hij is in Nederland merkwaardigerwijs enorme culturele transformatie. Heeft zich voltrokken. Is het normaal om elke ochtend uh 70 liter verwarmd water over je lijf te laten lopen omdat dat te fris zou zijn? Of nuttig of gezond is? Of de manier om wakker te worden weet ik veel wat er precies is. Maar dat is helemaal niet goed voor je, dat gewas dat. Daarmee worden allerlei natuurlijke defensies vetlaag van het ugja van het lichaam.

[00:46:01]

Die worden daarmee weg gewassen. Maar het is wel fris. En ik heb ja, maar het gaat niet om vlees. Het gaat om gezond he. Je hoeft niet de hele dag maar vaak te ruiken, want dat is ook vrij vervelend voor de mensen die je tegenkomt, die bijvoorbeeld vaak helemaal niet lekker vinden ruiken. Nee, vergeet niet dat de hele Nederlandse bevolking voordat we de de douche hadden. Want dat is een relatief recente verworvenheid van onze cultuur.

[00:46:24]

Al is een enorme energievreters. Baidoa was bij ons gewoon aan een wastafel en waste je die onderdelen van het lichaam die zoals je weet de reuk en de geur veroorzaken, tussen de oksels zijn en het kruis in. Enzovoort enzovoort. En af en toe kun je ook de rest ook een keertje meenemen. Ik heb dat ooit besproken binnen een deskundige. Nee, dat is volkomen juist. Dat kun je veel beter doen, want dat is ook een stimulans voor het immuunsysteem, dus dat is de manier waarop je je hebt.

[00:46:52]

Je hebt nu al meerdere malen. Heb je langdurig met aangesproken? Is het nu zo dan toen je thuiskwam dat je tegen je partner zei het is een leuke mandibels. Maar Jezus, die man die stinkt werkelijk. Nee, we zitten natuurlijk gewoon een zieke engel. Nee, dat is niet het enige.

[00:47:08]

Dat is eigenlijk. Maar we zitten wel op anderhalve meter, dus ik zit niet heel dichtbij het echt. Als het een beetje balm dan. Dan zou je dat wel gemerkt hebben. Dat is waar. Maar dat is dus de manier waarop jij dat doet. Ja, zo doe ik dat en ik heb. En hoe vaak ga? Dan heb je wel een douche in huis. Ja zeker, we hebben een douche en ga daar wel eens onder na. Een enkele maal maar ik mee minimaliseer.

[00:47:28]

Dat ga je liever in bad. Dat vind ik nog erger, want dan moet ik denken aan water en zwemmen en zou ik niks met water. Ik heb feitelijk watervrees, daar kom je ook. Kan je ook nog goed naar. Dus met deze vraag ook mannen.

[00:47:40]

Het gekke is dat. Dat heb ik ooit, heb ik in een interview. Ik geloof tegen Opzij gezegd dat het hoe en hoe dat dit bij mij in mekaar zat. Met alle uitleg van dien. Vraag het aan deskundigen. Die willen het direct bevestigen dat ik groot gelijk heb. En dat blijft dus maar rond zoemen. Want dat is ook voor al die critici op het internet is dat ook een heel fijn gegeven. Niet alleen is die links waar hij stinkt.

[00:48:04]

Nou, dat laat die combinatie denk links. Kijk dat je rechts bent en stinkt dat. Dat kunnen we nog eventueel vergeven, maar uit je leengoederen stinkt.

[00:48:13]

Dat is echt het Stalin met het wrede Piepel een mooie afsluiting.

[00:48:20]

En Maarten uit dank voor het gesprek is de wereld gek geworden. Punt nl. Daar staat meer informatie. En als je vragen hebt naar aanleiding van deze podcast dit gesprek, dan laat ze achter in de comments. Dat kan bij de Potters. Je kunt ook sterren uitdelen. Volgens mij. 1 tot en met 5. Naar aanleiding van dit gesprek wat je ervan vindt. En je mag ook altijd een recensie schrijven zodat je dit misschien kunt aanraden aan andere mensen, maar niet anoniem.

[00:48:43]

Anonieme vragen worden niet meer beantwoord.

[00:48:46]

Kijk met deze afgesproken dankjewel, ik wens je een hele V.I. We gaan nog iets leuks doen vandaag.

[00:48:51]

Gaat u te lezen ook? Ja, veel plezier. Dank je.