Happy Scribe
[00:00:00]

Het Fossum dat je horen. Maar het is de eerste vraag die binnenkomt. Welkom trouwens bij deze nieuwe aflevering. De eerste vraag die binnenkomt. Euh ja. Gaat toch over de actualiteit? Euh, Trump met Corona? Ik neem aan dat je de fruitmand al opgestuurd hebt.

[00:00:21]

Ja zeker? Ja euh. Na het moet zeggen. Mijn eerste reactie was natuurlijk nogal voor de hand liggend. Eigen schuld, dikke bult. Hij heeft voortdurend dit dit ge corona geminimaliseerd en zegt dat mensen met een mondkapje op. Die waren niet goed snik en waren zwakkelingen. Hij had dat niet nodig allemaal. Joe Biden was natuurlijk sowieso een zwak alleen die altijd met mondkapje op en voerde nauwelijks campagne. Nou ja, nu blijkt dus dat deze onvoorzichtigheid deze welbewuste macho onvoorzichtigheid want het ging natuurlijk om indruk maken.

[00:00:58]

Spierballen niet alleen retorisch, maar ook in in de letterlijke zin op zijn achterban en bij iedere aflevering de belle van de dag.

[00:01:08]

De vraag is wie is het nu? Ja, misschien is het Trump wel inderdaad eventjes in beeld.

[00:01:15]

Ja sorry. Ik ben net aan een opname begonnen van voor iets. Ja, voor iets wat ik helemaal vergeten was. Ik zat rustig achter mijn bureau en toen bleek ik totaal vergeten te zijn. Nou, geen idee. Ik bel terug zodra het mogelijk is. Probeer het gewoon aju.

[00:01:35]

Kijk nu zetten, kijk had net gemaild, namelijk zet de telefoon even uit.

[00:01:42]

Ik vind het wel grappig dat er iedere aflevering belt er iemand. Ja ja, dat zwemcoach. Ja, je wordt aan de lopende band gebeld. Dat is het probleem met dat je dat ding bij je hebt. Anderzijds. Maar nu moet ik hem dus uitzetten. Ja, je mag hem ook aan laten staan hoor. Ik zet u op de vliegtuig, de oude dat is goed.

[00:01:59]

En ik Trump.

[00:02:00]

Ja, wat ik al zei. Eigen schuld, dikke bult. Dus ik heb er ook niet verschrikkelijk veel mee naar mij. Euh, zoals gewoonlijk bij dit soort van gelegenheden is de voorlichting van de kant van de autoriteiten weer aan een totaal verwarde boel. Maar was er niks aan de hand. Het was ik stelde niet veel voor, maar richt gewoon al in en uit. Toen bleek die je vrij snel naar het ziekenhuis getransporteerd te zijn. Ik begrijp dat als je medisch geraadpleegd dat ze zeggen nou, de behandeling op zichzelf indiceert al dat het ernstiger was dan ze zelf beweerde dat het was.

[00:02:33]

Nu heeft in gisteren en eergisteren ben ik alweer vergeten een ritje gemaakt om zijn euh, zijn fans enigszins ter wille te zijn, waarvan een autoriteit van het ziekenhuis waar die verpleegd wordt zijn. Dit is echt belachelijk dat ie dat gedaan heeft. Daarmee worden volkomen nutteloze risico's te nemen. Ik laat Trump maar Trump. Ja, ik ben geen groot kampioen van Trump. Integendeel, ik zie Trump als een ramp zitten ook een heleboel letters. Ook in het woord ramp zitten diverse letters die ook in de naam Trump voorkomen.

[00:03:07]

Dat kan geen toeval zijn natuurlijk. Maar vergeet één ding nooit. Uh, Trump is een product van de Republikeinse partij en de wijze waarop die partij zich heeft ontwikkeld in de afgelopen veertig jaar. Trump is geen oorzaak van ellende, wel een beetje, maar voornamelijk een symptoom van een ellende die al lang aanwezig was.

[00:03:29]

Ja ja, maar het is toch wel vervelend voor hem dat hij nu uh dit virus heeft opgelopen. En ook zijn geloof niet. Dat lijkt me een terechte straf. Klinkt niet vriendelijk, maar ik bedoel dat is je eigen schuld als je zo je zo stom gedraagt wat hij heeft gedaan. En dat alleen maar om indruk te maken op politiek indruk te maken om een show op te voeren. Dan moet ik zeggen heb ik daar niet zo vreselijk veel mensen mee?

[00:03:53]

Nee, maar hij dacht hij dat hij was zelf zelf natuurlijk overtuigd van z'n eigen gelijk.

[00:03:57]

Of denk je niet namelijk he? Het is wel. Maar goed, hij is vaak overtuigd van hun eigen gelijk, wat verder met de werkelijkheid vrijwel niets te maken heeft. Dus daar ben ik niet erg van onder de indruk. Nee, daar zit ik natuurlijk in de risicogroep. Hij is natuurlijk. Hij zit dik in de risicogroep. Ja, zowel metaforisch als letterlijk, want hij is natuurlijk wel zesenveertig, dus hij is zal ook een vierenzeventig worden dit jaar of misschien al geworden zijn.

[00:04:22]

Dat weet ik niet precies. Dan zijn de mensen wat hij heeft natuurlijk. En hij is ook lichtelijk obees. Heb ik begrepen. Nou ja, ja, hij zit goed in de risicovol.

[00:04:30]

Ik las ook eens dat die vaak inderdaad bij McDonalds besteld. Junkfood in ieder geval niet. Maar ja hoor, het de cheeseburgers. Ja, ook op dat punt verschil ik ingrijpend met hem van mening. Niets zo smerig als cheeseburgers. Nee, nooit gegeten.

[00:04:48]

Euh, waarschijnlijk wel eens. Maar walgen. Terzijde geschoven. Ja, het is niet zo dat je door de ook niet van kaas spleetjes en zo trackpads van kaas al maar. Hm, niet, die niet in die vorm. En kroketten op z'n tijd. Of een frietje. En dol op kroketten. Ik ben dol op goede frieten. Een hele lastige zaak. Goede vrienden. Ja, je moet een flink doorbakken zijn en die moet je aan het juiste vet zijn geworpen.

[00:05:14]

Omdat de meeste frieten die ook in Nederland in de horeca krijgt zijn veel te groot en slap. En Accou tegen de tijd dat ze op je bord komen. Dus dan zijn ze helemaal niet meer te vreten he friet. Dat dat luistert.

[00:05:26]

Nou ja, uhm, nog even een paar punten over Trump en dan sluiten we dit blokje af. Maar gaan we het zo over een onderwerp hebben in deze podcast? Uhm he? Het punt wat gemaakt wordt, bijvoorbeeld als je kijkt naar de politieke familie als ik het zo mag noemen van Trump wil scenario in Brazilië. Johnson in Groot-Brittannië. Beiden ook korona gehad. Nelson ook? Ja, en ook het ontkent hij vooraf.

[00:05:50]

En dat is allemaal niet zo geminimaliseerd. En en en zo met zo'n indruk van wij krijgen dat niet allemaal verschrikkelijk overdreven die eigenlijk. Korona kom op jongens waar we zijn toch wel serieus? Ja. En dan blijkt vervolgens dat ze totaal ongelijk hadden. Trouwens ook ten aanzien van het beleid, want de betrokkenen in eigen land Verwoerd hebben gehad, zeker op een bondsorgaan ARO. Misschien iets in iets mindere mate voor Boris Johnson, maar feitelijk toch ook. Heeft ook tot heel vervelende resultaten geleid dat de sterfte relatief groot is in die hm.

[00:06:20]

Zou je kunnen voorstellen dat dit een euh. Er zijn mensen die kijken. House of Cards. Dat is een serie op Netflix over ja moet je zeggen, daar heb ik de eerste drie of vier afleveringen van bekeken en dat ontwikkelde zich een zo totaal onzinnige richting dat ik heb mijn. Stop ben ok. Maar er zijn een aantal mensen, Matthijs van Nieuwkerk noemde dat afgelopen week bij Jinek ook zo zijn van. Zou het zo kunnen zijn dat de besmetting van Trump bedacht is in het hele politieke proces, namelijk met als doel politiek electoraal gewin?

[00:06:51]

Nou, dat vind ik niet bijster waarschijnlijk. Scenario eerlijk gezegd en gezien de behandeling kan me niet voorstellen. Bovendien dat de medische staf van het World Reed Hospitaal aan deze farce zou hebben meegewerkt. Laat staan ook al die verhalen over die rotzooi die dit naar binnen heeft gekregen. Om om de om in feite de zaak te remmen lijkt dat maar niet waarschijnlijk. En bovendien zou het een enorme politieke gok zijn omdat het evengoed negatief als positief kan uitwerken. Want het vraagt alle aandacht in feite weer voor de korona bestrijding.

[00:07:23]

Nou ja, dat is zo'n beetje het zwakste punt wat Trump te bieden had, dus met meerdere zwakke punten. Maar ook voor zijn eigen aanhang is dat natuurlijk niet erg overtuigend. Dus nee. Mij lijkt dat wel een beetje lichtelijk paranoïde.

[00:07:35]

OK. Martens for president is één van de reacties die binnenkomt op de vorige podcast.

[00:07:40]

Ja, dat is. Ik zeg dat zelf die ambitie wil hebben. Ik ben er van overtuigd dat ik een heel wat betere president zou zijn voor dan Donald Trump. Dat spreekt vanzelf. Alleen kan ik het niet horen, want ik ben er niet geboren, dus dan houdt het op. Ik ben ook niet in een paar tektonisch geboren en John McCain was ook niet in de Verenigde Staten geboren, maar in de Panama kanaalzone, waar die werd beschouwd als soeverein Amerikaans gebiedjes.

[00:08:03]

Die kon wel meedoen. Ja, je zou wel in Nederland natuurlijk mee kunnen doen. Een zevenenzeventig, zeker bij die 50PLUS 50+. Bij je perfect voor ja. Misschien is een nieuwe straat 73 plus partij hebben. Die zou nog wel iets kunnen bieden bij wijze van spreken. Nee, ik heb helemaal geen politieke ambities. En als je Henk Krol bent belt denk ik dat ie ook meteen zegt Van Rossem kom.

[00:08:23]

Maar ik kan mij dat niet voorstellen, gezien wat ik in de loop der jaren ook bij Henk Krol heb gezegd. Maar nogmaals oproepen niet op Henk Krol te stemmen in welke partij verband dan ook. OK, ook niet als. Je zou dan ook niet als lijstduwer.

[00:08:37]

Nee, nee, nee. Ik heb ook spijt van mijn lijstduwer schap voor de Partij van de Arbeid. Want dat heb ik gedaan. In de zomer van 2012. Ik werd toen opgebeld door de partijvoorzitter en jij laat staan er slecht voor wat ze stonden toen slecht voor gek genoeg. Uh, hoe heet die man van de SP? Emile Roemer stond toen Tops en Pamina Slochter slecht voor. Wil je dat doen? De lijstduwer schap? Ik dacht nou ja, solidair, die partij die verkeert in nood.

[00:09:06]

Ik ga dat dan toch maar doen. Dus dat heb ik gedaan. En vervolgens heeft de partij. Uh uh is in een coalitie met de VVD gestapt waarin ze de daaropvolgende vijf jaar de meest verschrikkelijke dingen hebben gedaan waar ik falikant en nogmaals faliekant tegen was. Zo erg dat ik bij de daaropvolgende verkiezingen van 17 niet op de Partij van de Arbeid heb gestemd.

[00:09:28]

Maar dat is natuurlijk coalitie land. En zo werkt in ons land. Je moet altijd compromissen sluiten. Wel erg ingepakt in dat kabinet en wat ze daar wat ze daar gedaan hebben. Met name op punt natuurlijk van de BMO en de afbraak van verzorgingshuizen en en sociale werkplaatsen. Het is één groot drama. De Partij van de Arbeid heeft daar zijn basis taak, namelijk het garanderen van de verzorgingsstaat, volledig en compleet laten liggen.

[00:09:54]

OK. Hoeveel voorkeursstemmen had je? Weet je dat nog?

[00:09:57]

Meer dan zesduizend meer dan enige andere leider? Is dat veel? Nee, dat is niet zo verschrikkelijk veel. Dat is tegenwoordig heb je. In principe moet je de kiesdeler halen om in de Kamer te komen. Dat is tegenwoordig een extra wetgeving die het mogelijk maakt om bij zestienduizend voorkeurstemmen ook in de Kamer te komen. Maar dit waren de zesduizend.

[00:10:17]

Ja, en dan een leuk stukje. Dat behandel ik ook nog even in dit blokje onder de binnengekomen post van Manners. Magasin, mag ik een koekje tussendoor eten natuurlijk. Daar ligt een hele stapel. Ja, nee, ga je gang. Dan vertel ik je ondertussen dat Manners Magasin dat is een online volgensmij euh. Website waar heel veel nieuw staat voor mannen. Het is allemaal mannenzaak, dus motoren.

[00:10:37]

Euh, biefstuk. Motoren en mannen die gauw dood willen. Maar daar sta jij dus ook op met deze podcast. Sterker nog, deze podcast wordt getipt door de redactie als een van 9 podcast die je geluisterd moet hebben. En ik vond in Zittingzaal ik daar eventjes uit. Dat vond ik wel mooi. Daar stond bij. Dit zou eigenlijk op middelbare scholen als als geschiedenisles of als maatschappijleer les ter horen gebracht.

[00:11:01]

Nou, dan meld ik mij graag voeren. Ik bedoel, ik zou heel graag geschiedenisles willen geven als je als die middelbare scholen daar behoefte aan zou worden blijken te hebben. En en ik weet niet of ik alle onderwerpen voldoende onder de knie heb om zo'n middelbare school toe te spreken, maar zeker de contemporaine geschiedenis laten we zeggen. In ruime zin de twintigste eeuw en begin van de eenentwintigste eeuw. Dat willen gaan doen lijkt me bijzonder leuk.

[00:11:25]

Nou, bij deze in ieder geval wordt de toon waarop je het verteld wordt in ieder geval gewaardeerd door de redactie van die van die site. En dan nog n onderwerp je uh, wat ook. Binnenkomt Dat is naar aanleiding van de vorige opname, toen ging het onder andere over een anoniem reageren op internet en daar zeggen mensen van en naar aanleiding daarvan heel veel positieve reacties. Euh, dat je dat ter sprake brengt. En dat melden ook sommige mensen nog steeds anoniem.

[00:11:49]

Maar die zijn zich daar ook van bewust en en noemen dat ook. Dus dat zijn een aantal reacties.

[00:11:53]

Een beetje anoniem op internet zitten bij een lul. Andere woorden heb ik er niet gehoord. OK, ik breng ons meteen bij het onderwerp van deze week en geef je naam en geef je ook je e-mailadres. Zul je ook weten wie je bent, wa of je werkelijk bestaat? Exact. Maar je bent als je in Napoleon naar Brabant. Dat maakt op mij geen indruk. Integendeel. Dat is zielig. Ja ha, dat je kennelijk zo weinig voor je eigen woorden en en opvattingen staat dat je dit soort van anonimiteit nodig hebt.

[00:12:18]

En dan meestal natuurlijk hé. Napoleon naar Brabant is meestal natuurlijk schilder eerste klas.

[00:12:23]

Ja, daar zitten vaak wel een heel hele creatieve username tussen. Dikke lul 380. Nou, als jij dat creatief vindt, dan ben ik dat niet met je eens. Ik vind het eerlijk gezegd volstrekt stompzinnig, maar dit gaat niet verbieden. Je moet het maar bedenken.

[00:12:38]

Nou moeilijk, dat valt niet mee. Hoe dan moet je wel?

[00:12:44]

Zeker in Brabant kost je dan een week om dat te bedenken?

[00:12:48]

Martin Uhm, het onderwerp van deze podcast gaat over sociale media. Je hebt eerder al aangegeven. Eigenlijk zou het verboden moeten worden of het zou aan banden gelegd moeten worden. Leg dat eens even uit waarom je dat vindt?

[00:13:00]

Omdat er in toenemende mate gebleken is dat die sociale media dat dan die dat die een bedreiging zijn voor de voor de cohesie van de samenleving en met name ook voor de democratische instituties in samenlevingen die sowieso democratische instituties hebben. Om de eenvoudige reden dat die sociale media die hebben geen toezicht, geen behoorlijk. Ja, ze beweren wel dat ze toezicht hebben. Maar stel natuurlijk gezien de honderden miljoenen gebruikers niet zo verschrikkelijk veel voor. En dat is in toenemende mate is gebleken dat zo'n medium zonder enige vorm van toezicht over redacties.

[00:13:38]

Zo kun je tegen sprintduel ook noemen dat dat die media dus een hele vervelende invloed kunnen hebben. Dit zijn systemen die ook bijvoorbeeld Poetin in staat hebben gesteld om zich op allerlei plekken te bemoeien met de verkiezingen. Op een hele kwalijke manier, namelijk door WK nieuws te verspreiden over die kandidaten die hem niet zinnen he. Ik begrijp zelfs dat dat in Nederland tot op zekere hoogte het risico lopen dat die lui die in Moskou achter de computer zitten hier ook zich mee bemoeien met de hele gang van zaken.

[00:14:06]

Ongetwijfeld zullen ze een grote sympathie uitspreken voor Thierry Baudet, die sowieso een bewonderaar is van Poetin, wat op zichzelf al een bijzonder eigenaardig is. Laten we dat in ieder geval zo zeggen. Voor iemand die beweert dat die democratisch gezind is. Nee, dat is mijn probleem. Dat dat dit. Nogmaals, het is een bedreiging van de samenleving en van de democratische instituties die bewaakt moeten worden. En als je t niet behoorlijk wil bewaken als je wil vermijden dat de Poetins van deze wereld want hij is de enige natuurlijk niet nietwaar?

[00:14:38]

Daar op allerlei manieren onder de instituties een vuurtje aansteken, stenen uit de muur trekken, enzovoort. Dan moet je zorgen dat ik zei nou dat ze verboden moesten worden als ze op enigerlei wijze het zo kunnen organiseren dat een redactie is die ook verantwoordelijk kan worden gehouden voor datgene wat er op die media te zien is of te bekijken is of wat het dan ook maar is. Dan zeg ik ook zodat je als net als de NRC morgen oproept dat we in Nederland een dictatuur moeten worden.

[00:15:08]

Of dat die Poetin nog een prima figuur is die we helemaal verkeerd zien. Dat weten we ook, dat is de redactie van NRC. En dan kun je beginnen met ingezonden brieven als ze doorgaan met dat gezeik, zeg je in de krant om hem heen. Maar het probleem is dat dan zowel Facebook als Twitter. En zo zijn zulke diffuse lichamen dat je daar in feite geen enkele greep op hebt. Nou ja, iedereen weet dat natuurlijk een groot deel van Twitter twitteren dat dat een open riool is.

[00:15:32]

Overigens heb ook ik heb ook een tijdje een twitteraccount gevolg van een Engelse historicus erbij trouwens zeer indrukwekkend, interessant, verdienstelijk. Kan niet anders zeggen, maar iedereen die gewoon zichzelf wel eens op Twitter opzoekt, die staat verbaast ook de wonderbaarlijke haat die de dikke lul uit Brabant euh. In het algemeen open heeft voor iedereen die toevallig geen dikke lul uit Brabant is.

[00:15:55]

Ja, want wat is het gevolg van het gevaar dat je schetst?

[00:15:58]

Stel dat het niet gaat is onze dat onze democratie erdoor bedreigd wordt. Dat ik begreep dat. Er zijn ook antisemitische haat groepjes actief. En nou ja, het is het is een wonderlijk panorama van een halve gare ik. Ik wijs op die cuuw en om beweging die zich in Amerika is opgekomen, die van een zodanige ingrijpende gekkigheid is dat je niet begrijpt dat mensen daar iets in zien. Maar ik zag al iemand op het Malieveld en zo'n bord die er ook van alles in zag.

[00:16:25]

Ha ha. En dat zijn allerlei ontwikkelingen die alleen een kans krijgen in die in die wonderlijke Bajart van onzin. Die de sociale media blijken te zijn omdat ze toezicht loops zijn. Hmm. Maar ik even om goed te begrijpen wat jij dan? Omdat het gevaar bestaat. Hoe zouden de democratie dan in gevaar kunnen komen door de sociale media? Nou, bijvoorbeeld dat iemand als Poetin met voldoende computer lui in staat zou zijn om de om de Nederlandse verkiezingen te saboteren.

[00:16:53]

In zijn Amerikaanse zab, die al gesaboteerd zijn en bedoeld is, zitten die niet te verzinnen.

[00:16:58]

Geen Britse analytical doelt onder andere op ja, die hadden een geweldig systeem bedacht hoe je in feite persoonlijk gerichte politieke reclame kom kon maken. Hem ook ook dacht ook daar ben ik niet gelukkig mee. Als dat zou kunnen. Nee dus hebben. Eigenlijk begrijp ik heel veel macht en kunnen daarmee door.

[00:17:18]

Nou, ze hebben. Ja, ze hebben niet heel veel macht. Geven een een terrein open. Wat wat de geven een giga bieden onbegrensd onbeperkt terrein waar mensen ideologisch hun gang kunnen gaan en ongelukkige wijze zijn dat niet. Allemaal heel verstandige mensen met verstandige opvattingen. Maar we weten nu dat het A deels lui zijn die gestuurd worden door veel ondemocratische landen zoals het huidige Rusland. Onder leiding van Poetin en B weten we dat het gedeeltelijk volstrekte halve gare zijn. Als je natuurlijk ook in Nederland denkt dat de hele wereld gerund wordt door een pedofiele elite.

[00:17:56]

Ja, ik zou zeggen laat je psychiater is behandelen, maar dat is te Kortrijk ook weer helemaal verkeerd. Natuurlijk neem ik. Ik zou zeggen zorg dat er toezicht komt en dan ook werkelijk goed toezicht. Wat volgens mij gezien het type van medium praktisch onmogelijk is.

[00:18:11]

Of doet ze op een voorbeeldje waaruit blijkt dat ze er wel mee bezig zijn met wat jij zegt en dat toezicht houden? Is dat Facebook? Ik haal dat sociale media even aan. Uhm de ALV soort Pieter pagina's heeft verwijderd. Ze hebben gezegd dat is. Dat is iets wat wij niet meer willen op ons platform. We halen alle pagina's waar dat op te zien is, halen we uit de lucht, dus de controle is er wel.

[00:18:31]

Nou ja, heel beperkt berin omdat ze van buitenaf worden aangesproken. Behalve al die al die anti-semitische haat groepjes, of die ook opgedoekt worden. Ik weet niet hoe de borrelt voortdurend van allerlei hoop uit die sociale media dat je denkt hoe is het Gods mogelijk dat dit erg is en dat je jezelf op deze wijze kunt organiseren?

[00:18:52]

Hmm. Het is overigens wel zo dat die mensen die dus niet meer hun plaatjes van Zwarte Piet mogen plaatsen op Facebook, die gaan naar een ander social medium die ze wel weer een platform Winterswijker.

[00:19:01]

Je kunt het ook per e-mail lijkt mij. Ja ja, maar dat is toch binnen iets lastiger dan dan dat verrekte Facebook. Hmm. Hmm. Maar bijvoorbeeld ook iedereen weet nu dat die lui ook algoritmes gebruiken die in feite radicalisering bevorderen. Dat geldt ook voor YouTube. Hmm hmm. Zou ligt een taak voor bijvoorbeeld de overheid om hier in te grijpen? Kunnen ze uberhaupt ingrijpen?

[00:19:24]

Nou, ingrijpen is enorm lastig omdat het internet een mondiaal fenomeen is. Zou in Europa op z'n best zijn. In de hele Europese Unie zou hier bv. Plaatjes. Laat ze dus beginnen met de regels te stellen he. Want er is geen enkele regel die Zuckerberg die kan doen waar die zin in heeft. En als je hem gezien hebt in niveau bij die Amerikaanse commissie en congrescommissie, dan is het wel duidelijk dat die jongens zo hou je zoet. We maken af en toe aan richten we een kantoortje in waar die lui die er trouwens knettergek van schijnen te worden van de waanzin en ruelle die je te zien krijgt.

[00:19:58]

Denk aan die man in in Nieuw-Zeeland die weet ik tientallen mensen doodgeschoten met een met een pittig, met met een liefst riem. Ja, met een luisterende bij het. Het zijn gruwelijke media. We dachten dat het geweldig zou zijn. Zoals zo vaak niet. Waar denken we? O, dit wordt iets oh zo geweldig, leuk, democratisch. Iedereen kan zijn mening geven en dan krijgen we Decaluwe uit Brabant. Kijk maar.

[00:20:21]

Aan de andere kant, dit doet dit verhaal, want wij maken. En dat is ook meteen het mooie van die sociale media wordt verspreid via die kanalen, zodat veel mensen kunnen genieten.

[00:20:29]

Als is al een zekere controle opneem Mekkanen op het verhaal balloons of niet?

[00:20:33]

Dat zal wel gecensureerd worden denk ik. Aankoper? Ja, maar dat Dee Dee Dee Dee Dee er zijn ook heel veel mooier kan. Heel veel mensen beleveren ook heel veel plezier aan als een heel groot probleem.

[00:20:42]

Neem de natiestaat. Die heeft hele goede kanten, namelijk dat de natiestaat een zekere solidariteit bevordert van de bewoners van die natiestaat en dat je daardoor verzorgingsstaat hebben. Dat heeft allemaal hele aantrekkelijk aspecten. En tegelijkertijd is de natiestaat een grote vloek van de mensheid, zoals we in de twintigste eeuw hebben gemaakt. Er zijn allerlei dingen die je dus als je je wil blijven tolereren. Zo sterk mogelijk aan banden moet leggen.

[00:21:07]

Maar is Facebook dan de moderne vorm van de natiestaat? Dat men heen en e? Facebook is iets wat technologisch mogelijk is en je weet waarom het begonnen is omdat wij ooit het Zuckerberg leuk geen leuke vriendinnetjes vragen Harper tenenkrullend dit sociale medium heeft ontwikkeld. Hij heeft altijd de meest banale oorzaken en feiten. Nee dus. Nogmaals, zonder behoorlijke en effectieve en aantoonbare controle dienen deze media opgedoekt te worden. Ook andere. Beeld uit Amerika. Sorry dat ik er weer noem, maar dat is Trump weer.

[00:21:36]

Die heeft tegen een ander sociaal medium gezegd. Uit China tikt ook ga ik in mijn land verbieden, want dat sociale media sluist informatie van Amerikanen door naar China. Dus daar is wel op die manier een vorm van controle mogen gebruikelijk. Maar dus zeggen had ik dan ook veel boek moeten doen. En dat heeft ie dus niet gedaan. Dit is puur je. Ik zag dit als een electoraal optreden in feite. Ik kan absoluut niet beoordelen in hoeverre die Chinezen tick tock gebruiken om om de jeugd van Van der Schijn vooral een jeugd medium met filmpjes van de jeugd van de Verenigde Staten op een achterbakse wijze af te luisteren.

[00:22:11]

Ik kan ook niet beoordelen in hoeverre Huawei geweerd moet worden van onze internet elektronica, omdat dat Xi Jinping in staat stelt om ook wat wij hier zitten te zeggen. Ik vind Xi Jinping niet leuk. Ik vind het geen fijne politieke leider. Het lijkt mij op de lange termijn een ramp voor China. Maar goed, XI let ook aan bod komen eraan mee dat ik ben.

[00:22:39]

Ik weet dat gewoon niet, kan dat niet beoordelen, maar hij lijkt het niet bijster waarschijnlijk. Waarbij bovendien altijd de suggestie wordt gewekt dat dat als je niet door de Chinezen wordt afgeluisterd, dat jij helemaal niet wordt afgeluisterd. Terwijl we wel weten vanuit het verleden toen we door Jan en alleman worden afgeluisterd. Ja, daar schijnen de Engelsen Amerikanen schijnbaar van alles en nog wat af te luisteren.

[00:22:59]

Ja, je hebt kleinkinderen. Ook dat zitten die op sociale media of bij kinderen. Dat weet ik niet. Mijn kleinkinderen worden wel euh. Maar mijn zoon en schoondochter die zijn vrijspraak in het beheer van de kinderen.

[00:23:13]

OK. Maar hoe oud centrum 13, 12 en 10 ook qua.

[00:23:20]

Als je 13 bent zit je op de middelbare school 10, 11 en 10 lui. Ja, exact.

[00:23:24]

Maar goed dat het ergens daar in die leeftijd. Dan kom je toch wel in aanraking met sociale media.

[00:23:28]

Daar komt bij dat ze allemaal tussen 10 werden huis heb begrepen. Wat heb jij gedaan? Nou dat is dat dan niet de hulp tegenstrijdig?

[00:23:36]

Nou, als het ook hier geldt weer als. Als ze dat ding me in! In redelijkheid gebruiken. En dat zijn de verstandige en intelligente kinderen. En bovendien hebben ze relatief strenge ouders. Dan denk ik dat daar niks tegen is, want dan komen natuurlijk de voordelen van een gewoon ook weer in beeld. Ik had namelijk gehoopt dat als opa zo aardig was om dat te doen omdat ze dan opa steeds gingen bellen om te vertellen wat voor leuke dingen ze hadden beleefd.

[00:24:02]

Ik moet tot mijn spijt zeggen. Waarschijnlijk luisteren we niet naar deze podcasts, maar ze hebben opa eigenlijk helemaal niet gebeld. Hebben ze wel foto's gestuurd of niet? Ook niet nee. Hebben ze überhaupt iets van communicatie jouw kant op gestuurd? Ik geloof dat de oudste mij nu één keer gebeld heeft. OK, ik dat ding al 3 jaar en wagen maar me hoe ik vind niet echt. Jongens fineer. OK. Maar heb je enigszins zicht op hoe zij hebben, wat zij gebruiken en enkel zien?

[00:24:29]

Want dan heb je natuurlijk niet nee en nee. Dat is toch veel, heel lastig te controleren? Ja, als kinderen natuurlijk eenmaal een bepaalde leeftijd gepasseerd zijn, zijn ze ook zeker intelligente kinderen. Hebben ze alle denkbare mogelijkheden om te doen en te laten waar ze zelf zin in hebben, zeker op de elektronische snelweg.

[00:24:46]

Ja, Mark Rutte heeft gewoon een Nokia. Dan kun je volgens mij niet eens laten zien. Dat siert hem dat ie ook. Jij heeft hem en mijn broer heeft ook een een soort toestelletje. Ik weet niet eens of de Nokia is en ik heb hem eerst verkeerd verstaan. Toen zijn de winkels 14 euro. Dat schijnt niet waar te zijn, maar kost 40 euro. Maar daar kun je niks mee. Kunt alleen bellen en. Hele grote letters en sms'jes.

[00:25:08]

Maar mensen, dat kan die niet. Dus hij kan alleen maar bellen. OK. Is wel lekker rustig als ook altijd buiten staan en belt hem alleen als hij woont op Tessel. Als ie een busje op Texel nodig heeft.

[00:25:19]

OK. En dan zit volgens mij ook zo'n spelletje op. Met zo'n slang. En dan moet je van die van die, dat weet hij hem niet.

[00:25:25]

Je maakt geen slapende honden wakker. Hij heeft wel wat beters te doen. Maar je hij net zelf.

[00:25:30]

Je hebt ooit wel eens op Twitter gekeken? Had je dan ook zeker? En heb je ook zelf een account daar?

[00:25:36]

Nou, er is een account wat min of meer onder mijn naam opereert. Dat wil zeggen de naam van het tijdschrift. En dat komt omdat de uitgever graag een internet presidentsambt vanwege het tijdschrift. En daar bemoei ik me verder niet mee. Dat wordt gedaan door hele aardige stagiaires.

[00:25:51]

OK, maar die heb wel eens meegekeken en ik weet wat dikke lullig brabandt wat die van mij vindt, dat weet ik. Ja ja is typisch dat beschimmelde wrak nog niet dood. Ja, en ze hadden die man al jaren geleden moeten verzuipen. Zo kan ik er nog wel een paar. Ja, ook elders.

[00:26:09]

Waar denk je dat het euh, want wat sociale media maakt? Een aanzienlijk deel uit van onze samenleving en alle serieuze media zoals kranten, televisie, radio. En ook daar wordt heel veel verwezen naar de sociale media.

[00:26:21]

Ja, dat is het grotendeels. En in zekere zin schijn. Ja, die krant hebben het moeilijk. Maar als je dan als je als je even naar Twitter kijkt, zie je dat in feite de televisie nog steeds het dominante medium is. Heel veel van de getwitter gaat namelijk over de televisie. Ja akkoord, maar daar zijn bijvoorbeeld ook op. Ik noem maar even Instagram. Dat is ook van zulke wijven. Mijn Covic ouders denken ja draaien even om.

[00:26:45]

Je wordt binnenkort gepest, toch?

[00:26:46]

Ja, ik hoor aanstaande donderdag een persoonlijk modeprijs moet naar Duitsland. Is dat een sneltest? Geen idee. Volgens mij is de normale testen, want het interessante van deze hele zaak was dat als je de normale test batterijen belt ga je drie dagen te moeten wachten. Sta je pas na een uur aan de telefoon iemand aan de telefoon te krijgen. Dit is een commercieel techbedrijf, wat door de firma die reizen organiseert in de hand is genomen. En dan kun je plaats en tijd geheel naar hartelust kiezen.

[00:27:15]

OK! Dus dat is wel erg leuk. Ben je bang? Of zie je daar tegenop tegen de kerst? Ja. Nee, dat reisje vind ik maar een beetje op de grens. Familie vind het niet leuk. Maar goed, ik had mij verplicht om dat te doen en daarom doe ik het. Ja, en we zijn natuurlijk Onzia. In Duitsland zijn minder besmettingen dan in Nederland, dus in die zin. Kijk die MUG. Die heeft kennelijk hier een beetje rond getoerd.

[00:27:37]

En eindelijk eindelijk heeft ie iemand gevonden die je zou kunnen steken. Ja, ik denk dat die je lekker vindt ruiken. Ja ja, dat denk ik ook.

[00:27:45]

Ja mensen, lucht vond ik nog even wilde aanstippen over dat Instragram. Dat is natuurlijk een account waar. Of in een platform waar heel veel mensen ook geld verdienen doordat ze daar mooie foto's opzetten. Of dat bedrijven zeggen wil je voor ons dingen dit brilbeer sturen? Dus dat is een. Het is ook een verdienmodel. Ja, wacht nog even. Het internet is een verdienmodel. Laten we eerlijk zijn. Want Facebook is een super verdienmodel. Moet je kijken hoe hoog die lui aan de beurs staan?

[00:28:12]

Hoe moet ik er even bij zeggen? Voor geïnteresseerde zakenlui en beleggers? Wall Street staat altijd veel te hoog. Dat is gewoon een structureel probleem. Houd er rekening mee. De meeste Europese beurzen zijn een stuk realistischer dan Bollenstreek. Ook die waardering van Apple is nu 2.000 miljard waard. Dat is een beetje flauwekul. Dat is een beetje modieus gedoe en de. De beurs is ook een beetje in zenuwen fabriek. Dus beleg met overleg en op afstand.

[00:28:45]

Maar goed, we hadden het over spannend, over dat het hele internet een verdienmodel is en dat dat is waar. Dat moet natuurlijk. Zo heb ik er zelf heel bar weinig aan verdiend. Kan ik je wel vertellen, want daar staat een heleboel van wat ik gedaan heb in de loop der jaren. Colleges met name staat op internet en daar heb ik nooit ene cent mee verdiend. Nul komma nul. Het wordt er gewoon opgezet door mensen die ik weet waar ik verder niks over te vertellen heb.

[00:29:09]

Ik kan natuurlijk een peperduur advocatenbureau in de arm nemen en zeggen zegt dan moet geld uit geklopt worden. Maar ja, daar heb ik helemaal geen zin in. Ik ben welvarend genoeg en bovendien is er een hoop werk en hoop ergernis.

[00:29:24]

Maar hoe zie jij dan dat? Verdien mooi model in verhouding tot waar we het eerder over hadden, namelijk dat dat euh gevaarlijk.

[00:29:30]

Dat geld wordt verdiend aan anti-semitische strijd koopjes. Dan zou ik zeggen maak een eind aan die strijd koopjes en dus ook aan het verdienmodel geld in bredere zin. Ook voor de rest. Want de sociale media, als dat in feite hele kwalijke maatschappelijke gevolgen heeft, dan vind ik dat dat in feite opgedoekt moet worden. Of dat aan verdiend wordt. Nee, dat vind ik nou niet zo verschrikkelijk interessant. Nee, wat vind je dan?

[00:29:53]

Een een een mooi voorbeeld van het gebruik of de inzet van sociale media waardoor je denkt dat is hartstikke mooi dat dat goed tot stand is gekomen of gebeurd is door sociale media. Ik heb begrepen dat Kalkman Grootmoeders daarbij foto's van hun kleinkinderen verspreiden en dat soort van dingen doen. En natuurlijk ook een heleboel mensen die je op Twitter zetten van een merk. Ik ben zo fijn op vakantie geweest in weet ik veel waar en dat soort van dingen. Ja, dat heb ik verder geen enkel.

[00:30:19]

Daar heb ik verder geen problemen mee. Nee, het gaat mij om de uitwassen van van deze systemen en die zijn enorm. Ja, en die zijn naar mijn idee bedreigend. Hm. Ik had de plaatjes dus ook een voorbeeld van Jakarta Plates. Ook hartstikke leuk dat ik moet, want dat moet toch mogelijk zijn als we deze zaken de nek omdraaien. Dat er een speciale firma wereldwijd wordt opgericht die zich gaat bezighouden met de verspreiding van rare kattenfilmpjes. Omdat natuurlijk veel van onze talkshows niet meer uitdrijven, in toenemende mate op katten en honden, filmpjes en agen deze filmpjes.

[00:30:51]

Die vinden ze natuurlijk op social media. Je weet hoe dat komt en wat mensen geloven. Na 7 minuten ook de concentratie alweer kwijt zijn. Weer gelul over Corona. Dus dan een kattenfilmpjes erin he? Oh ja ja, ik vind dat een een ja die die talkshows. Ik heb geen idee hoeveel mensen luisteren die daar iets mee te maken. Houden daar in godsnaam mee op. Hij krik het niveau op. De talkshows zijn allang niet meer de plaats waar het nationale debat serieus plaatsvindt.

[00:31:18]

Er zit veel te veel ruis en rommel in die talkshow ook.

[00:31:22]

Nou, daar is een omroep die daar eventjes een klein stapje van hoofdonderwerp met de KRO. NCRV wil heel graag Sven Kockelmann weer op enige manier terugbrengen op de buis, omdat ze ook vinden op n Is Op. Dit moment, dat is ook een truckshow, dat heeft niet de inhoud die we graag willen en Sven Kockelmann kan die brengen. Alleen hij is niet linkerbil genoeg, dus is nog een hele discussie.

[00:31:41]

Nou kijk, ik ben één keer door Sven Kockelmann aangepakt. En eigenlijk valt dat best mee. Als je als je even een beetje tegengas geeft dan. Dan is ie wel bereid om nog om op te houden met die met die zenuwen slag waarmee die begint in de hoop dat ie daarmee niet waar de degene met wie je praat. Zo ingestudeerd heeft dat ie verder niks maar dan niks meer uitkomt. Maar ik denk als je hem een beetje afremt dan kan die zeker inhoudelijk best aardige gesprekken voeren.

[00:32:07]

Over sociale media gesproken dus ook een vraag die redacties van die van die ook NCRV, KRO hij heeft is ook verantwoordelijk voor één van de redacties van van de op 1 teams. Iedere dag sturen ze dan ietsje anders aan. Dat moet toch mogelijk zijn? Ja, precies. Hou op met die kattenfilmpjes en allerlei andere zanger restjes die een enkel hebben gebroken. Nou ja, je kent dat werk wel dat je denkt van ik moet. Kijk nooit, laat ik het eerlijk zeggen kijk nooit.

[00:32:35]

Mijn vrouw kijkt wel eens. En als ze dan denkt het is wel interessant. Slaat ergens op, dan belt ze mij naar boven en dan kom ik even kijken.

[00:32:43]

En als jij te gast bent zet zit jouw vrouw dan voor de buis? Soms wel, soms niet. Hangt er een beetje van af. En als je thuiskomt dan geeft krijg ja, ze zet op z'n best, zegt ze. Dat ging wel zo. Ja ok. Het is niet dat ze klappend al op t tuin paardje staat wat mij om binnen te halen.

[00:32:59]

Nee nee, t is iemand die vraagt of jij ook de dance, het fenomeen de dansende banaan kent.

[00:33:05]

Godzijdank niet. Nee, ik vond die banaan als kunstwerk al een hele vreemde vertoning. Een typisch voorbeeld van de machteloze onzin waarin de kunstwereld geleidelijk aan verstrikt is geraakt. Dus ik weet niet wat de dansende banaan.

[00:33:19]

Nou ja, dat is iets van een sociaal medium dat niet meer bestaat. Hyves en. Iemand reageert op die zegt een. Social media brengt ook heel veel mooie dingen. Nou, dan zullen bananen bijvoorbeeld de dansende banaan en de emoticons, want het is eigenlijk een emoticon.

[00:33:32]

Ik weet niet of je weet wat een emoticon is, maar laat ik even duidelijk maken sorry, ik ben net aan een koekje begonnen. Kunnen ze misschien ook een emoticon van maken? Koekje, koekjes eten? Je weet wel wat het is, zegt Koekiemonster. Bestaat? Sorry. Ja, ik ben tegen emoticons. Je weet wel wat het is. Ja, dat weet ik wel. Die getallen zitten ook op mijn telefoon, dus heb ik het verkeerde knopje drukt.

[00:33:53]

Dan verschijnt er de hele collectie halve gare symbolen die daar verschijnen. Maar dat komt naast natuurlijk internet, taal, beeldtaal. En je kunt dus eigenlijk een emoticon gebruikers of heel weinig met beeldtaal. De Egyptische hiërogliefen zijn hoogst interessant, maar daar is geen reden om terug te keren naar de hiërogliefen.

[00:34:09]

Maar het is toch mooi om bijvoorbeeld een plaatje of een emoticon te gebruiken en daarmee eigenlijk duizend woorden te vervangen.

[00:34:16]

Nou, ik moet zeggen dat dat emoticon. Dan moet je mij straks even toesturen, want daar ben ik wel benieuwd naar. Want duizend woorden campagne betekent dat als dat mijn lange stuk wat ik moet nog moet schrijven over wat er gebeurd is in Nederland in de afgelopen twintig jaar. Dat ik dat als vijfentwintig honderd woorden dus daar heb ik twee en een half emoticon voor nodig. Volgens jouw berekeningen.

[00:34:36]

En dan ben ik natuurlijk jouw een duimpje. En daar wil ik eigenlijk zeggen maar zo'n hard duimpje? Ja, dat duimpje, dat ken ik. Het duimpje van Donald Duck. Dat ziet er ook niet uit dat duimpje. Nee, ik vind het. Ik vind het getuigen van een machteloze en infantiel soort van communicatie waar ik niets mee heb. Koenders, Omidyar. Er is bijvoorbeeld helemaal geen emoticon voor ironie, dat niet. Dat heb je niet. Is dat zo?

[00:34:58]

Ja, dat bestaat niet. En dat komt eigenlijk omdat het hele emoticon bedrijf niet ironisch is, omdat geen enkel iemand die gevoel voor ironie een emoticon zou gebruiken.

[00:35:09]

OK, nou, misschien dat we mensen nu uitdagen om misschien dat een emoticon te sturen die. Die daar in de buurt komt, want er zijn er ontzettend veel. Uhm, je gebruikt dus nooit als ik je goed begrijp je emoticons. OK en t moet ook afgeschaft rebooten. Konden ik gebruikers en uitroeptekens? Ja, dat zijn geen ja, dat zijn geen emoticons.

[00:35:26]

Nou ja, je kunt zeggen poep, maar je kunt ook zeggen poep! Ha. Dat laatste is met een uitroepteken ja, ook een heel ander soort van poep. Precies, maar dat is dan een leesteken. Die is maar net hoe je het bekijkt. Ook een emoticon kan een leesteken zijn. Ja, maar dit is vooral een uitdrukking van een emotie.

[00:35:51]

Jammer, dat is vraagteken ook niet. Ja, dat is een interessante discussie, maar dat is een vraagteken. Een uitroepteken, zei hij voor mij ruim voldoende om een zekere emotionele lading aan de zin te geven die daar voor staat. Ja, nog een ander uitvloeisel ben nu voor deze meneer. Emoticons zijn natuurlijk een vorm van machteloosheid. Mensen zijn niet in staat om hun eigen ideeën behoorlijk onder woorden te brengen, dus dan doen ze zo zonder dat je daarbij zijn best zal sommetjes is mijn indruk.

[00:36:17]

Of zijn het maandjes dat BTK sommetjes maandjes? Je hebt ook courgettes, courgettes? Ja God. Ik hoop niet dat ik ooit een courgette, shit. Smerig spul. Courgette dus ja, die worden ook wel eens gebruikt.

[00:36:28]

En na duimpjes dus. Het is wel snelle communicatie. Nou geweldig met een diep onder de indruk.

[00:36:34]

Ja ok. Goed. Uhm, nog n onderwerp. Dat zie je echt denken ook. Vaak ook een beetje in en onder dit euh sub kopje. Mensen zijn natuurlijk heel vaak de hele dag bijna bezig met de sociale media.

[00:36:46]

Dat is vereist om. Met als gevolg dat ze allerlei andere nuttige dingen niet doen in mekaar. Hoe is het zo? Je ziet zo ook voortdurend op dat die telefoontjes kijken. Ja, ik, ik vertel regelmatig dezelfde anekdote met die diepe indruk op mij maakte. Ik ging een lezing houden ergens op een school. Ik geloof in Twente. Die lezingen zijn altijd in de aula van de school en dan heb je heel vaak. Is dat zo'n muurtje om Louis zeggen die die aula, het staal en op dat muurtje zaten en denk ik een stuk of 16 van die meisjes van een jaar of 14, 15, 16 die normaal natuurlijk bij mekaar zitten te kwetteren en als een groep halsbandparkieten.

[00:37:23]

Nee, ze waren doodstil en ze zaten allemaal op die godvergeten telefoontjes te kijken.

[00:37:29]

En toen dacht ik aan alle magerste is dit wel een treurigheid? 16 van die meisjes die op dat telefoontje zitten te kijken? Niet waar? Altijd gedreven door die door die diepste van alle mensen leef ik nog? Zijn er mensen die aandacht daarbij besteden? Heb ik een berichtje gekregen van welke aard dan ook? Het is diep treurig en dat je ook mensen op bezoek krijgt die niet voortdurend op die stomme telefoon zitten te kijken. Kom op. Het is natuurlijk een soort ziekte geworden.

[00:37:58]

Het is een soort schimmelziekte, als het ware in het sociale verkeer. Aan de andere kant, je kunt ook zeggen ik vond het al vervelend dat mijn telefoon ging, want ik dacht dat ik m uitgezet had. Maar gewoonlijk ben ik weer niet handig genoeg geweest, maar nu staat die gewoon uit. Ja, maar je weet dat je het leuk vindt als de telefoon gaat, want dan kun je zeggen weer een telefoon. Ja, maar ik vind het niet prettig.

[00:38:19]

OK. Maar je kunt ook zeggen gun iedereen z'n jeugd en toen hij jong was waren er ook dingetjes waar misschien toen de ouderen van dachten ja, moet dat nou en nu van deze tijd zijn, die mobiele telefoons?

[00:38:29]

Jurg bestond volledig uit het lezen van enorme educatieve boeken, maar ook wij speelden veel stratego. Daar heb ik ook zonder veel tijd en in mijn studententijd heb ik wel erg veel blackjack gespeeld. Éénentwintig ja, dan heb ik ook ontzettende spijt van ja nou goed.

[00:38:47]

Dus iedereen heeft zijn dingen die ik, dat ben ik met je eens. Dat is natuurlijk een hele lange fase van het leven waarin je eigenlijk niet precies realiseert dat je ook tenslotte doodgaat. Dus dat het een heel beperkte onderneming is. En tegen de tijd dat je dat begint te ontdekken dat het een zeer beperkte onderneming is en dat je op een min of meer afzienbare termijn einde aan gaat komen, krijg je wel een beetje spijt van al die momenten waarop je een volkomen nutteloze dingen hebt zitten doen, omdat je eigenlijk niet beseft dat je sterfelijk bent.

[00:39:17]

Hmm, misschien is het ook niet altijd geestelijk gezond om vanaf je 16e te denken. Dan wacht nou eens 7. Ik kijk niet op mijn telefoon. Ik ben sterfelijk, ik doe iets nuttigs. Waarbij natuurlijk bij jou dag een reis die ik nu vast ga beantwoorden. Wat is dan eigenlijk nuttig? En dat weet ik ook niet precies. Er zijn geen vaste regels voor hoe je je leven moet leven. En dan zijn mensen die hun hele leven besteden aan voetbal.

[00:39:42]

Ik bedoel, ik zou zeggen als je dan in de hemel komt dat je Jezus hele leven verkloot met een stomme spel, maar die met die buitenspelgoal een stoma kun je gewoon. Nou ja, ja dus dat. Ik zou daar zelf verschrikkelijke spijt van hebben.

[00:39:57]

Maar ik denk dat als Johan Cruijff vraagt die in de hemel is, die zal zeggen maar ik heb toch behoorlijk. Ik heb dus in een arena naar me vernoemd. Ik heb het kleine Nederland. Als de categorische is dat er een arena naar je vernoemd element. Ja dan. Dan is het misschien wel, maar dan nog. Ik bedoel, als jij nou zou zeggen nou weet je wat dat was en hoeveel van deze pot kan afmaken en heb je een goeie kans dat er een elektronische arena naar je vernoemd wordt?

[00:40:23]

Natuurlijk niet in de echte arena. Alles wordt tenslotte elektronisch valsemunterij ook wel ROSSEM Arena en en elke elk weekend weer zit daar 75.000 mensen in de elektronische Van Rossem Arena die zitten te popelen tot zijn gouden stem. Meer door. Nou ja.

[00:40:41]

Enzovoort enzovoort. Nee, ik zou natuurlijk fijn natuurlijk als je wereldberoemd wordt nadat je dood bent. Maar. Die is veel fijner om bekend te worden om iets wat je doet iets nuttigs. Terwijl je nog leeft. Ja, ik kan me voorstellen. Hoe denk je dat dat mensen op jouw leven terugblikken als je er niet meer bent? Ik heb geen idee. Staat iedereen volkomen vrij om op mijn leven terug te breken zoals iedereen dat graag zou willen? En ik ben er van overtuigd dat dikke lul uit Brabant geen hoge dunk zal hebben van het leven dat ik geleefd heb.

[00:41:15]

Dat is al denken als ik, als ik als dikke lul enzovoort.

[00:41:18]

Je hebt wel wat nagelaten natuurlijk, omdat je zaken bijvoorbeeld ik noem maar wat geschreven hebt. Dat is volkomen tijdelijk. Wees wees niet bezorgd over honderd jaar, dan ben ik ruimschoots vergeten. Het is bovendien een goede kans dat alles wat ik gedaan heb, want dat is allemaal een kwestie van taal. Dat dat minder minder toegankelijk is geworden over honderd jaar en dat we natuurlijk bezig zijn om om te schakelen naar een soort wereldtaal. Ha, dat is het steenkolen Engels, wat aan onze universiteit al op grote schaal gesproken wordt.

[00:41:50]

Dat zal zeker op den duur zinkend cultuurgoed zijn. Je hoort nu al allerlei mensen zeggen ik ga even chillen over op andere lulkoek. Dus het is maar zeer de vraag of er over honderd jaar nog mensen zijn die Nederlands verstaan. Dat weet ik niet precies. Misschien nog een paar in de Achterhoek ofzo, maar voor de rest denk ik dat dat grotendeels verdwenen zal zijn en dat we er een heel ander soort van wereld terecht zullen zijn gekomen. Bovendien gaan ze even na.

[00:42:15]

Nu zei ik 100 jaar, je moet bescheiden blijven wonen. Jaar ben ik totaal vergeten, maar we maken er dat duizend jaar. Wat kun je zo iemand noemen van duizend jaar geleden? Waar we het nog dagelijks over hebben?

[00:42:27]

Niet dagelijks, maar een Picasso bijvoorbeeld hoor je toch regelmatig terugkomen? Noem maar eventjes iemand ja, maar die is nog niet dood zeg.

[00:42:34]

Die is pas in de jaren 70 overleden als ik het wel heb behouden. Duizend jaar is Picasso. Is die volledig vergeten. Die van die schilderijen natuurlijk, als je niet elektronisch bewaakt worden en dan nog elektronisch bewaren. Ik bedoel waar gaan we dat doen?

[00:42:49]

God of Allah Asti bestaan? Ja, jij zegt dat de betonnen zussen regelmatig met mekaar spreken over wat Leadsom is is op het ondermaanse en dat ze daar niet over eens kunnen worden. Maar ja, ik geloof totaal niet in een opperwezen, dus dat is voor mij niet relevant.

[00:43:07]

Nee ok, het is eigenlijk. Het leven is vergankelijk en uhm zeer vergankelijk.

[00:43:13]

Ja ja, precies. Een planeet tenslotte ook die iedereen weet. Astronomen hebben dat keurig uitgerekend. De zon. Die komt in een soort van expansieve fase als de waterstof op is. En dan gaat ie eerst worden, een tijdje een rode reus en dan tenslotte implodeert die tot een witte dwerg. En dan is het wel klaar. Zeker binnen planeten aan dat zeker niet overleeft.

[00:43:34]

Nee, ik zou en dan ben ik blij dat we nu leven en niet dan.

[00:43:38]

Nou ja, kijk eens, die expansieve fase zou ook over twee, twee en een half miljard jaar zijn. De kans dat er nog mensen zijn zoals jij en ik en matthey dat links zitten zwijgen dat niet. Die kans is nul. Wij zijn een complexe sociaal levend zoogdier. En ja, die hebben evolutionair technisch misschien een en misschien wel z'n best vijf miljoen jaar ofzo. Evolutie loopt natuurlijk gewoon door. Je weet ook niet wat dat voor wonderlijke effecten zou kunnen hebben.

[00:44:10]

En nee, je moet daar niet teveel over nadenken.

[00:44:13]

Zijn sociale media er dan nog? Of is dat dan ook alweer lang vergeten? Geen idee omdat ik. Ik heb helemaal geen kijk op de ontwikkeling, maar de technologie shifting mijn enige eenenzeventig had gevraagd. Zou zoiets denkbaar zijn? Nee, dat kan helemaal niet. Ik was al verbaasd dat. Ik had wel zo'n computertje, maar al in de jaren 80 90. Maar dat had geen verbinding met het internet. Ik herinner me nog dat de krant voor waar ik een column voor schreef.

[00:44:42]

Ze zal in naam van die krant in maar, want die hebben mij op miserabele wijze afgedankt. Maar goed dat ie zei van ja, we kunnen dat. Euh, want ik stuurde altijd zo'n diskettes.

[00:44:53]

Ik kant op.

[00:44:54]

Dat kunnen we nou. Daar gaan we mee ophouden als je niet een ding koopt dat op het internet is aangesloten. Dan stoppen we ermee. Nou, heb een ding gekocht dat op het internet was aangesloten en zo mag zo'n ondoorzichtige Valhalla. Maar ik weet niet of je wel eens met zo'n dikke achterkant. Ja ja. En in verschillende kleurtjes. Ja, in allerlei verschillende kleuren.

[00:45:15]

Ik had die begin kleuren er wel wat raar. Paars paars, zo dik was het.

[00:45:20]

Ik had dat ding nog niet gekocht of ik werd door de bewuste krant afgedankt. Ik dacht dansacts een rekening sturen. Nee, nee, nee. Maar goed, het is allemaal een beetje. Nee, je zit in de techniek en zie je niet precies aankomen. Nee, ik wens je veel plezier in Duitsland.

[00:45:35]

Ja, ik ga en mijn familie maakt zich daar bezorgd over. Gelukkig zie ik dat je nog geen koekje hebt liggen en dan moet je die hebben.

[00:45:42]

Tuurlijk, er was iemand die zei dat gaat teveel over de koekjes in de podcast.

[00:45:47]

Dus kijk eens, dan moet ik zeggen meneer die. Vond dat het te veel over de koekjes ging. Mag ik u verzoeken niet mee te luisteren? Dan hoeft u zich ook niet in eigen stad. Niet even fijn. Dat is het fijne. Waarom kijken mensen toch voortdurend naar televisie programma's waar ze rechte takken aan ergeren? En gaan er dan een hele flauwe stukjes over schrijven? Je hoeft er helemaal niet naar te kijken. Dit is geen dwang. En zelfs dames en heren die er naar en luistert.

[00:46:10]

Begrijp me, heren en dames. Als u er niks aan vindt. Of u ergert zich aan het feit dat ik als man koekjes eet. Of ik zeg dingen die u niet bevallen. Hou op. U hoeft niet te luisteren. Het is toch een zegen? Werkelijk ja, hoe is je Duits trouwens? En daar is ze heel behoorlijk. Maar dat is niet door mijn verdienste. Maar ik heb jaren in Duitsland gewoond.

[00:46:31]

Oké oké, dus je kunt je daar in ieder geval goed uiten met met alles wat je daar gezekerd kan daar goed redden. Wat ga je daar eigenlijk doen? Ik maak een historische reis en die heette officieel Duister Duitsland, maar die noemen wij intern altijd het Hitler reisje.

[00:46:48]

OK. Het gaat eigenlijk over de restanten van het nationaal socialisme. Samen met Mijn Meeder reisgenoot Willem Melk ging die in feite alle vervelende klusjes opknapt en steeds leiding geeft en weet wat er aan moet worden. Ik ben een soort worm vormig aanhangsel in feite, maar we houden allebei dus lezingen voor die groep van personen die mee is en die gaan allemaal over Duitsland.

[00:47:14]

Ook geen files pas en over het nationaalsocialistische Duitsland. Dat lijkt me zeer interessant.

[00:47:18]

Misschien kunnen we de volgende keer over hem hoe het was. Dank voor nu. En als er reacties zijn natuurlijk op deze podcast schrijvend hieronder en laat even vijf sterren achter als je het leuk vindt. En als je niet leuk vindt mag één ster ook.

[00:47:28]

En dan spreken we elkaar de volgende keer weer een naam, een koekje bezig als.