Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:02]

Dit is mama roman, de topcast Christine Driegangen. Dit is het dessert met Bassi, Louise Kiesschijf, Strahm en Domien.

[00:00:13]

Verschuuren eet smakelijk en welkom bij deel 3 van ons Kerst Diner. We zitten aan een touwtje crèmerie. Misschien niet heel goed gelukt.

[00:00:22]

Maar goed, dan moet je maar even doorheen prikken. Lekker hoor. Ja, het is prima. Ik mis de Brammetje. Het is niet gebrand. Het is gewoon eigenlijk van die pudding die van hier pudding flurry. We hebben de bijsluiter a a mago yjw beschreven. Moet je best via Dingens. Je hebt wel jezelf overtroffen. In ieder geval goed, we gaan iets anders moois uitserveren. Het is een hoorspel. Kerst hoorspel. Ehm, ja, het is voor ons ook nieuw.

[00:00:47]

Het is een experiment. Ga zo meteen luisteren. Je komt in een kerstverhaal terecht. Nou, dat is ongelooflijk.

[00:00:53]

Dat kent zijn weerga niet meer. Het is prachtig en het is echt overal op Dominque lijf geschreven.

[00:00:58]

Het is een oud kerstverhaal, kan ik alvast verklappen, maar hij is het prachtig voor een stukje typecasting waar je bang voor bent. Het is ongelooflijk. Het is echt. Jij hoeft niet te acteren. Blijf luisteren. Ga mee met ons kerstverhaal en aan het einde als je er helemaal doorheen bent dan. Euh. Ja jongen, dan komt er een vraag uit voort. En als je die op een goede manier weet te beantwoorden of mee om te gaan, dan win je een hartstikke mooi moment van kerst parket, nieuwjaars parket slash voorjaar wanneer we het opsturen.

[00:01:28]

Hopelijk snel en waarschijnlijk sowieso voor kerst 2021. Dat is mooi gedachte. Is toch een mooi kerstgedachte? Wij. Wij nemen ons voor om pakketjes ook op te sturen. Dus geniet van dit verhaal en maak kans op mooie prijzen.

[00:01:40]

Veel plezier. Het is 24 december 2020. Een dik pak sneeuw ligt als een deken van zacht dons over de stad Utrecht en er waait een gure wind. Door de strenge korona maatregelen is er bijna niemand op straat te vinden. Iedereen werkt thuis. Iedereen, behalve huisjesmelker Dominici Scratches en zijn boekhouder Bas Rachid, die kantoor houden in een werfkelder aan de Oudegracht. Het is het donker en er branden twee waxinelichtjes die dienst doen als verlichting en verwarming.

[00:02:39]

Ik, ik, ik. Ik heb het heel erg koud. Dominici Scratch zouden we. Misschien is het een SIFW een beetje kunnen aanzetten?

[00:02:47]

Vroeg de boekhouder. Ben je gek geworden? Jij klagende, ondankbare boekhouder? Weet je wat het allemaal kost dat er? Bij de kerstdis heb ik er zelfs een tweede waxinelichtje bijgezet. Mond houden, doorwerken. Ik moet er vijf panden opkopen, zodat die voor veel te veel geld kan verhuren aan studenten.

[00:03:03]

Ze werkten tot tien uur in de avond door en toen de boekhouder naar huis wilde gaan, vroeg hij schreeuwt om een gunst. Mijn manier scouts zou ik morgen heel misschien een dagje vrij mogen. Het is kerst en ik wil heel graag bij mijn gezin zijn. Dominici is ogen werden groot. Zijn gezicht vertrok en hij gooide boos al zijn papieren in de lucht. Ben jij gek geworden? Ben jij helemaal van Koekelare koeken? Stijltje vrij vrij?

[00:03:29]

Ooit werken zul je alsjeblief plees, meneer Kraouche Plees. Mijn gezin rekent op mij en het is kerst. En dan horen alle mensen toch samen te zijn, toch?

[00:03:43]

OK. Nou vooruit, zei dominee Visser terwijl hij de boekhouder zijn rug toekeren. Maar dan begin je tweede kerstdag extra vroeg, om vier uur in de ochtend en geen minuut later.

[00:03:57]

De boekhouder weet niet wat hij hoort. Hij springt een gat in de lucht en hij gaat dansend en zingend naar huis. De zolen vallen onderweg bijna van zijn kapotte schoenen af. Hij is maar één paar en geen geld voor nieuwe dominici.

[00:04:10]

Kraouche. Daarentegen loopt nors naar huis en hij zet grote stappen terwijl hij onderweg zijn panden telt. Want die is van mij. Die is voor mij, want het is ook voor mij. Wie is dan misschien van prins Bernhard? Maar niet lang meer? Die is ook voor mij.

[00:04:24]

Als hij thuiskomt maakt hij een kopje thee met een theezakje dat hij al acht keer eerder gebruikte. En hij eet een paar kleine hapjes van een kant en klare stony maaltijd. Daar moet hij immers nog een week van eten gaan.

[00:04:36]

Maar slapen.

[00:04:38]

Hoeveel geld verdienen word je heel erg moe. Dominici Kraouche valt snel in slaap, maar hij slaapt onrustig, erg onrustig. Om klokslag één uur s nachts schrikt hij wakker en hij weet niet wat hij ziet.

[00:04:56]

Ik zie niks.

[00:04:57]

Euh, ja, ja, hier zou eigenlijk de geest van voorbije Kerstmis moeten verschijnen. Uhm, nou, hij is dan niet vergeten hem.

[00:05:04]

Maar ben ik dan nu al wakker? Of zeg maar even doorslapen? Wat doen we?

[00:05:07]

Ja, doe jij maar even of je slaapt. Ik hoop dat die zo komt. Ik uhm, wacht ik belhamel effe moment ja.

[00:05:17]

Hé, waar ben je nou nee, niet vergeten toch? Ja, ben je? Ben je bijna ok? We wachten wel even en je komt zo om.

[00:05:35]

POM pom pom pom pom. Ja, sorry, mijn fout waar we kunnen beginnen. Ik ben er echt sorry.

[00:05:53]

Ook een goed. Pomponius Coach schrikt om één uur wakker en hij weet niet wat u ziet. Wacht heel even, maar spooksteden opzetten hoor je.

[00:06:08]

Niertjes Kraouche jij verlekkeren verreikende vrek. Ben de geest van de voorbije Kerstmis. Ik neem je mee.

[00:06:17]

Kom, geef me je hand. We gaan een reisje maken.

[00:06:25]

Ja, bedankt. Scrooge is bang. Hij weet niet wat hij moet zeggen, maar hij doet wat de geest hem vraagt. Daarna vliegen ze weg en komen ze terecht in het verleden van dominee Visser. Ze staan in zijn ouderlijk huis in Tilburg, waar het gezin Kerstmis viert.

[00:06:44]

Maar dat ben ik toen ik acht jaar was, zegt Dominici, die zichzelf aanwijst. De geest knikt. Het lijkt allemaal erg gezellig en leuk, dat kerstfeest, maar dan gebeuren er minder leuke dingen.

[00:06:54]

Hoe let goed op wat er nu gaat gebeuren en dominici.

[00:06:59]

En kijk niet weg hoe dominee Lyssens moeder staat in de keuken.

[00:07:06]

Doet de Miele stoomoven open en zegt iets tegen de kleine Scrooge. Hij deinst achteruit, zijn moeder wordt strenger en ook zijn vader en zusje beginnen druk te zetten. De kleine Scrooge moet iets doen, maar hij wil het niet.

[00:07:20]

Ik ben het helemaal vergeten. Wat gaat er gebeuren? Geestelijk wil het volgens mij helemaal niet zien hoe.

[00:07:26]

Let goed op schreeuwerig.

[00:07:28]

Let goed, ze kijken verder. De kleine dominee in staan met tranen in zijn ogen op, loop naar het konijnenhok. Trillend en bevend pakt hij zijn lieveling ijskonijn uit zijn hokje. Hij geeft er nog een kus op zijn snoetje en legt hem dan huilend in de milestones over. Zijn moeder gooit de stoomoven dicht. Draait de temperatuur omhoog. Hij moet hard lachen. De rest van het gezin moet ook hard lachen. Womanizer moet huilen en hij rent het huis uit de vrieskou in op zijn blote voetjes.

[00:07:57]

Nee, nee, nee, nee. Heb ik dit gedaan? Ik heb alles verdrongen. Geest, ik wil het helemaal niet zien. Ik kan het echt niet meer aan. Breng me alsjeblieft terug naar mijn bed. Alsjeblieft, doe a.

[00:08:08]

Dit is de voorbije kerst Scrooge. Ik moest het je laten zien, maar kom nou maar snel mee.

[00:08:13]

Dan breng ik je terug en weg zijn ze door miniseries weer terug in zijn slaapkamer. Hij schrikt op en hij kijkt angstig om zich heen. Maar hij ziet nu niks meer.

[00:08:24]

Mijn hemel, dat was maar een droom. Gelukkig maar. Hij draait zich om en valt weer snel in slaap. Maar het was geen droom en het lijkt erop dat Dominici eens goed zijn lesje helemaal nog niet geleerd heeft. Tijd dus voor het zwaardere geschut. Tijd voor de tweede geest, de geest van het heden. A day at a.

[00:08:51]

Ja, hier ben ik al. Sorry, ik zat nog heel even te smikkelen van een heerlijke kerststal. Wisten jullie trouwens het verschil tussen een kerst en een paar Stohl? Nou zal ik je vertellen. Een kerststal heeft wel poedersuiker en een paar Stol heeft geen poedersuiker.

[00:09:05]

Ja ja. Nou check dit feitje vooral zelf even hem.

[00:09:09]

Ga je nog beginnen? Een gekke geest? Euh, ga je dominici scouts nog wakker maken wat je doel is?

[00:09:16]

Coinye wakker worden? Ha er aan de hand. Wie ben jij nou weer? Ik ben de geest van het heden en ook ik neem je mee.

[00:09:27]

Geef me je hand, de geest en dominici lopen door een straat waar veel arme gezinnen wonen. Ze stoppen bij een huisje waar een zwak lichtje brand.

[00:09:38]

Kijk naar binnen, vettiger geschreeuwd en zeg wat je ziet. Euh ja, ik zie mijn boekhouder. Jij ook alweer? Bart nee lul. Bas was kwetste. Hou je het roer. NeLo baas was Craxi en o ja ja bas Gretsch.

[00:09:55]

Shit! Met kerstmutsen. Familie dus. Lijkt alleen niet heel gelukkig. Alleen Bonar blik te eten. Drinken ze nou vervuild water geven, wat is het verdrietig en een bizar kleine jongetje dat daar op bed ligt. Dat is het zieke zoontje van Bas, de boekhouder.

[00:10:14]

Inderdaad, Bas, de boekhouder heeft een zieke zoon, maar is blij dat zijn vader thuis is met kerst. Papa, ik ben zo blij dat we samen kerst vieren. Het is misschien wel mijn laatste kerst. Ik hou zoveel van je en ook krijg ik niks dit jaar. Ik ben zo blij dat we het samen vieren.

[00:10:37]

Al wat is het? Het is het erg. Bas werkt al jaren voor me en ik ben helemaal niet zo goed voor hem. Nadat hij een zieke zoon heeft, fietste ik eigenlijk helemaal niet. Wat zorg ik slecht voor hem? Dan betaal ik hem weinig geselt. Ben ik voor een mens? Mag ik je alsjeblieft weg?

[00:10:51]

Ik word helemaal naargeestig van geest. Maar dat lijkt me niet tijd voor de grap. Kom maar mee, dan mag je weer naar bed.

[00:11:01]

Hoe? Dominici Scouts licht zwetend in zijn bed.

[00:11:06]

En hij gaat weer proberen te slapen.

[00:11:09]

We hebben geen nare dromen de laatste tijd, zeg. Ik hoop dat ik vanaf nu gewoon weer lekker rustig kan slapen.

[00:11:13]

Maar het is nog niet voorbij. De derde geest maakt zijn opwachting. Ja, ben ik al. Ik ben er gewoon hoor. Nee, nee, sorry ik. Ja, ik moest nog heel even mijn spook pak uit de Miele droger halen. Nu ruikt ie weer super lekker. Dat komt. Wist u dat door de fraaie grens? Dos! Daardoor ruik je kleding altijd superlekker. Je moet moet je maar eens ruikers. Kraouche?

[00:11:34]

Nee, nee, ho ho, stop geest.

[00:11:37]

Jij hebt helemaal geen tekst. Sterker nog, je hebt helemaal geen stem. De derde geest, die wijst alleen maar met zijn handen.

[00:11:44]

Ja mafketel, hoe oud is dit verhaal wal? De derde geest spreekt niet. Dat weet iedereen. Jammer joh. Nee, nee, nee. Nee, nee. Jesé Tootsie.

[00:11:52]

Nog tot hier. Mond dicht.

[00:11:55]

Goed, waar waren we? O ja, dit is de geest van de toekomst. Hij reik zijn ijskoude scaled vormige hand naar dominee Visser en hij neemt hem mee op reis.

[00:12:13]

Is dit allemaal waar kijk ik naar? Is er iemand overleden ofzo? Hij ziet een uitvaart zonder publiek.

[00:12:20]

En dan wijst de geest naar een groepje mensen. Ze hebben het over een nare vrek die is overleden. Ze zijn eigenlijk wel blij dat hij dood is. Zijn geest, wie is ze dood? Hier kun je me iets vertellen. Helaas, de geest kan alleen maar wijzen met zijn vinger. Dus hij zegt niks. Nee, dus hij zegt niks. Dan neemt de geest hem weer mee naar het huisje van de boekhouder en wijst naar het raam. Dominee Visser kijkt door het raampje naar binnen, waar het gezin verdrietig en incompleet is.

[00:12:51]

Ze lijken geen vreugde meer te vinden in Kerstmis. O nee. Kleine Tim leeft niet meer. Geest, wat is er allemaal gebeurd? Vertel me alsjeblieft iets. Heb ik hier niets mee te maken? En wie is die man die dood is? Waar de mensen zo blij om zijn vertellen me. Vertel me iets. De geest neemt Dominici mee naar de begraafplaats en daar onthult hij de grafsteen van.

[00:13:17]

Nee, nee, nee, nee, nee, nee. Maar dit ben ik. Ik zal doodgaan en de mensen zullen het fijn vinden. De help me alsjeblieft. Ik wil dit niet. Ik wil dit echt niet. Nee, nee, nee, nee. De volgende ochtend schrikt Dominici weer wakker in zijn bed en hij denkt na over wat er allemaal gebeurd is die nacht.

[00:13:38]

Wat is er allemaal gebeurd vannacht? Ik moet iets doen, ik moet veranderen. Elke dag is het. O ja, ja, het is Kerstmis. Ja, ja, ja, ja, ik weet iets. Scrooge springt uit zijn bed. Hij rent naar de winkel en hij koopt allemaal mooie spullen. Hij komt onder meer een Miele Triplex Flex, een zeer flexibele snoer loze stofzuiger waar zelfs de meest koppige schoonmaker gelukkig van wordt. Dan rent hij naar het huis van zijn boekhouder en hij klopt op zijn deur.

[00:14:12]

Bas was pas mijn lieve boekhouder. Bas, kom eens naar buiten. De deur gaat open en squash kijkt in de ogen van de zwakke en zieke Tim een looman neer.

[00:14:27]

U bent toch die boze baas van mijn vader? Hij is even de deur uit. Ik heb hem al mijn spaarcentjes gegeven, zodat die wel brood kan kopen voor Kerstmis. Hij hoeft toch niet te werken vandaag? Ach, kleine lieve typetje komen ze hier. Geef je een knuffel. Mag ik binnenkomen? Ik kom met geschenken. Scrooge ging naar binnen. Hij wachtte op zijn boekhouder en verraste het hele gezin met prachtige geschenken. Immer besser, zeiden ze met z'n allen rond het kerstdiner.

[00:14:56]

Ze aten kalkoen, kaviaar en crème brûlée. Ook betaalde schroefas, alle medische zorg voor Tim. Er werden verhalen verteld, er werd gelachen en zo leefden ze nog lang en gelukkig. Ik ben blij dat allemaal goed komt voor door minister Crevits. Wat een emotionele rollercoaster was een rollercoaster. Echt? Dat was het. Ongelooflijk raakte alles. Het was prachtig.

[00:15:28]

Sorry. Jij werd ook even geest. Nou, ik. Ik zat er helemaal in, dus het was echt helemaal helemaal spooky. Was jij geest? Ik was geest. Wat ik dacht is Kris, maar ik dacht even dat me gewoon echt een geest. Maar ja, ik was het dus. Nee, maar ik had me. Ik zou mijn spookfacturen vader aftrekken. Daarna ga ik weer lekker. Ja, dat komt dus door die wrekers. Goed. De vraag die nu gesteld gaat worden is ja, wat is jouw kerstboodschap?

[00:15:54]

Mooi! Jouw kerstgedachte voor 2020! Natuurlijk een raar jaar gehad. Maar als je nu een mooi kerstgedachte zou moeten uitspreken zou mogen uitspreken, wat zou dat dan zijn?

[00:16:03]

Doe dat via Instagram. Doe dat in je Story. Ons onzin. Even Molman kast, want al zien we het allemaal binnenkomen. En dan stel ik voor dat de geest uit dit verhaal uiteindelijk een winnaar kiest die een fantastisch Manmanman podcast. Kerst slecht nieuwjaar. Slash voorjaar packed wint.

[00:16:20]

Oei, winnen. Oei, als christenen.

[00:16:28]

Nee, ik ben het nog Karaman. Euh. Ja. Nou, dat vind ik een heel leuk idee toch? Ja, wat is jouw kerstgedachte? Abnormale gast in de Story tijk. Ons heb een prachtige kerst, heb een mooi nieuwjaar en tot de volgende blijf gezond.

[00:16:43]

Tot volgend jaar.

[00:16:44]

Doei, mmm. Leuk om te doen.

[00:16:52]

Oh ja, oh, ik ben ook een geest. Deze neusblad. Ik ben het helemaal bang.