Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:00]

NPO Radio 1 VPRO. Nooit meer slapen. Met Pieter van der Wielen. Goede lachtte welkom bij Nooit meer slapen. Hoe het precies zal gaan is dus als zo'n beetje alles ongewis. Maar komend voorjaar zal Nederland de organisator zijn van het Eurovisie Songfestival.

[00:00:29]

Eigenlijk vorig jaar al, maar dat hoef ik niet uit te leggen. En de jonge ontwerper Dick Pothoofd zit tegenover me. Hij kreeg alvast een eervolle functie. Hij wordt hoofd styling en fashion. Of dat is ie eigenlijk al een lange tijd. Hij zal heel druk er mee bezig en zal op die manier een belangrijke rol spelen in dit reusachtige spektakel. Dick Pothoofd, afgestudeerd in 2015 aan de ArtEZ Hogeschool in Arnhem. Samen met Luuk Kuif richtte hij een label op.

[00:00:54]

Markthandel is een label dat zich richt op veel meer dan kleding alleen. Ze ontwerpen shows. Ze maken films. De film Matan bracht ze naar het filmfestival in Istanbul en daarna maakten ze ook nog House of Salt, over een man die aanspoelt zonder geheugen of identiteit. Met prachtige muziek van het Asko Schönberg Ensemble en Millencolin in een indrukwekkende hoofdrol die ik Pothoofd werd geboren in 1900 93. Welkom. Dank je wel leuk dat je er bent. Ja BB dan ook een beetje gespannen over hoe het zal gaan met het Eurovisie Songfestival.

[00:01:29]

Wat er nog mogelijk zal zijn Ingrid mij is. Ja, het is grappig. Die vraag wordt veel gesteld door mensen om me heen, vaak vooral vrienden van mij die zeggen ja, mijn moeder die zei dat het helemaal niet doorgaat. Klopt dat? En dan denk ik hè. Voor zover ik weet gaan we gewoon een hele mooie show neerzetten. En wij focussen erop dat er op het podium in ieder geval alles kan gebeuren wat wij voor ogen hebben. En ja, hoe dat met publiek daar omheen gaat.

[00:01:56]

Dat dat is voor latere zorg. Maar we werken aan een mooie grote show. Jullie gaan er vanuit dat op het podium in ieder geval niet drie meter afstand of een mondkapje of nee. Of al dat soort dingen oefenen. Iedereen wordt hopelijk om de haverklap getest. En uhm euh. Mag euh tegen elkaar aan dansen. Maar dat is het eerder. Ik weet het niet dat. Dat wordt 2 februari verder bekendgemaakt. Dan wordt een scenario uitgestippeld. Ik zag een een soort schema.

[00:02:23]

Best mooi vormgegeven van de organisatie met verschillende mogelijkheden. Een van die mogelijkheden was nog steeds een vol Ahoy. Met met betalend publiek en een hotemetoten acht ik niet heel waarschijnlijk dat dat we dat gaan meemaken. Het zou mooi zijn, maar ik zou er niet vanuit gaan. Maar vooruit.

[00:02:43]

Hoe druk ben jij daar nu mee? Euh. Het is in volle gang. En euh, dat is grappig, aangezien ik vorig jaar toen ik toen ik nog in 2020 zou zijn. Uhm, ik eigenlijk rond deze tijd half januari pas ben begonnen. En euh euh. Nu zijn we sinds oktober al, dus drie maanden geleden al fulltime hiermee bezig. Uhm, overmorgen hebben we een grote belangrijke fitting dan. Uhm uh uh. Passen we alle luxe die we voor de dansers aan het ontwerpen door op een aantal proef dansers.

[00:03:17]

En dan zitten we met de regisseurs en de choreografen samen om te kijken of dat beweging technisch werkt. Of dat klopt met de kleuren. Of dat klopt met alles erop en eraan. En dan kan het eerste deel al in productie. Want wat is jouw rol precies? Wat? Wat doet een een hoofd styling en hoofd fashion?

[00:03:35]

Uhm, wat ik doe is uhm. Ik ben verantwoordelijk voor alle mode van de uh. Eigenlijk van iedereen behalve de uhm de de inzendingen. Dus Spanje, Frankrijk, Luxemburg. Die moeten hun eigen kiezen, een eigen outfit en een eigen ECTA, et cetera. Dat is onderdeel van de competitie. Maar er is voor allebei de halve finales en voor de Grand Final een grote openings act en een interval act en slott act. En die hebben allemaal grote artiesten en grote groepen dansers en een orkest en alles erop en eraan.

[00:04:08]

En dat zijn alle in totaal meer dan 330 looks die wij ontwerpen en maken. En daarbij komen de presentatoren. En daar werk ik dan maar. Samen met hun vaste styliste en in samenwerking met vier losse Nederlandse ontwerpers maken we daar ook spectaculaire Loeckx vorm. En er komt natuurlijk een grote buitenlandse ijk. Dat is traditie dat. Want dat was de laatste keer Madonna die bijvoorbeeld haar een show gaf. Iets wat kortademig, maar, maar toch indrukwekkend dat. Dat wordt ook nog bekendgemaakt.

[00:04:39]

Wie dat nu gaat zijn? Ja, nee, er is. Uh oh, het één en ander over bekendgemaakt vorig jaar. Uhm. En dat komt erop neer dat het dit jaar gegooid wordt. Ook dat Nederland als uh dansmuziek landt natuurlijk de grootste is in de wereld, dus dat wordt een knallende dance act. Afrojack portet ofzo? Ja en dan. En er komt waarschijnlijk nog nog een interlaced internationale act. Of. Of dat niet nader zijn. In totaal 9 van dit soort hele grote acts.

[00:05:09]

Uh, die of als opening of als intervieuw of als slotact worden ingezet. Het is daar nou eens van alles in het verschiet. Na laatste Tefal voor jouw werk hebben en in wie jij bent, want, want jij bent niet zomaar een modeontwerper die kleding alleen maakt, die ernaar streefde om om vier collecties per jaar af te hebben. Nee, je je bent eigenlijk veel breder. Zou je ook een soort regisseur kunnen noemen? Of een ontwerper van levensgevoel of een vormgever?

[00:05:37]

Hoe zie je dat zelf eigenlijk?

[00:05:39]

Ja, ik vind het. Ja. Het wordt de regisseur. Klopt wel, want is dat? Ik streef daar naar om dat te zijn. Dat lijkt me geweldig, als ik maar een keer zo zonder twijfel kan noemen. Ja, ik ben sinds de academie veel bezig met naast de kleding zelf ook het hele plaatje eromheen vorm te geven en te ontwerpen, dus ik ben veel shows aan het ontwerpen, ook voor andere labels en bedrijven en aan het kijken hoe we het na het t hele beeld kunnen neerzetten en dat dat langzaam te regisseren.

[00:06:15]

En van show ging dat naar film en naar uhm. Want dat soort dingen doen. Dat is eigenlijk iets. Iets iets raars dat dat niet eerder. Nee, het is wel eerder gebeurd, maar misschien. Misschien is bij jou iets directer als je mode maakt. Als je een mode ontwerper bent dan. Dan heeft dat dat modemerk een soort gevoel. En dat dat zie je in filmpjes in advertenties. Dat zie je aan de shows. Dat zie je aan de hele campagne.

[00:06:43]

En toch wordt de ontwerper voornamelijk gezien als een ontwerper van textiel. Ja. Terwijl we allemaal een ander gevoel hebben bij het geheel. Dat gaat allemaal over over een veel breder aspect eraan. En toch zijn ontwerpers tot nu toe altijd terughoudend geweest om zich ontwerper te noemen van dat geheel. Een advertentiecampagne van een verpakking van een modeshow, et cetera. Ja ja, er wordt altijd iemand bijgehaald die de die dat voor ze mag doen is. Mario Testino komt de de shoot fotograferen.

[00:07:14]

Nou, nou moet ik zeggen dat we voor dat soort hele grote projecten natuurlijk ook graag samenwerken met allemaal hele gave professionals op al die losse vlakken. Maar dat samen tot één groot geheel brengen. Ja, dat vind ik eigenlijk het leukste onderdeel. Eigenlijk vind je dat nog leuker dan dan puur kleding ontwerpen. Ja ja en ook uhm. De kleding hoeft niet het euh, primaire euh product te zijn wat je laat zien. Euh. Voor onze laatste collectie was het primaire product.

[00:07:46]

Het belangrijkste product was de film die we maakten en we hebben eerst een verhaal geschreven en toen precies voor de karakters en de scènes in die film. Pas de collectie ontworpen. Dachten we. We het hele proces om en we beginnen met de film. Daarna komt de kleding wel. Ja, precies. En dat. Dat was een superleuke benadering om op een hele andere manier naar al die luxe te kijken. En niet meteen te denken van o ja, een collectie.

[00:08:13]

Daar moeten we zoveel top, zoveel bottoms, zoveel schoenenmerk wat in. Maar puur voor de personages iets te ontwerpen. Wat ook toevoegt aan het negatieve wat zou er met jou gebeuren als je voor een groot merk zou werken of je eigen grote merk zou hebben? En wel gewoon zes collecties per jaar moest maken? Puur textiel?

[00:08:33]

Uhm, ik denk dat het een onrustig gevoel is. Uhm. Ja, de de de ideeën voor zes collecties per jaar per jaar. Die zijn er wel. Maar ik denk dat het al die verschillende aspecten samen elkaar steeds inspireren om tot vooruitstrevende nieuwe dingen te komen. En ik weet niet als ik me volledig inderdaad op alleen maar mode zou moeten focussen. Of die kruisbestuiving er dan is om tot steeds nieuwe ideeën komen. Dus alleen een broek. Dat zou uiteindelijk een minder mooie broec worden dan wanneer je zegt ik begin is met de film of het begin met de catwalk.

[00:09:11]

Ja, ongetwijfeld. Hoe is dat begonnen? Hoe ging dat op de academie? Dat je dat je zo begon te meanderen?

[00:09:19]

Uhm. Jana Op de academie moet ik zeggen dat dat dat de eerste twee jaar een soort waas zijn. Ik kwam net uit de middelbare school en ik vond het vooral allemaal heel spannend en interessant. En ik herinner me dat ik echt pas vanaf de derde naar landen en dacht van oké, ik ben dit echt aan het doen. En voor mezelf. En het ging altijd allemaal hartstikke goed en prima. Maar euh, mijn docenten zeiden ook van toen. Toen ik naar toen werk.

[00:09:47]

Twintig in het derde volgens mij en toen zijn ouders van ja. Nu ben je daar, nu gaan we het echt ergens over hebben. En ik denk dat het op de academie meer was dat ik een euh, het voortouw nam in projecten die we deden als klas en op die manier het leuk vond om euh mensen in hun euh nou ultieme rol te helpen. Of de tv te kijken hoe we dat goed konden regisseren in een uhm. Na in een fijn verhaal, maar ujm het super conceptuele.

[00:10:21]

Uhm. Ik denk ik vooral gekomen, ook door de samenwerking met Luuc en euh. Hij heeft daar heel veel geleerd en na hoe dat zo.

[00:10:34]

Zo geschiedde denken toen jullie elkaar tegenkwamen toen. Toen werd het eigenlijk de vorm die het nu al een hele tijd is. Jullie jullie vriendschap? Want jullie zijn ook in het dagelijks leven gewoon maatjes. Hm, dat is eigenlijk de motor geweest voor W, voor alles wat er gebeurd is.

[00:10:49]

Ja, zo is het echt begonnen en het. Het idee was euh, we doen een grote leipe sjouwen en dat wordt een grote portfolio's stunt. En daarna ga ik heel veel euh praktijkervaring opdoen en zijn Luuc en malser gaan doen. En dat is je ook gaan doen. Hij is ze naar New York gegaan om daar Parsons te gaan doen. En euh, dat is nu natuurlijk allemaal een beetje tot stilstand gekomen. Dus hij is weer terug in Nederland, dus we werken simultaan naast elkaar.

[00:11:15]

Ik ben met Douwe vooral Mortagne aan het runnen en het songfestival aan het doen en Luc zit in de ruimte naast ons. En. We helpen elkaar, maar zo loopt dat allemaal een beetje voort. Maar euh. En het is. Hij is het een klankbord en ik help hem weer door andere dingen heen. Het is wel interessant wat een modemerk wordt, voor zover dat eigenlijk niet al is. Wanneer je op die manier gaat denken, wanneer je niet primair vanuit de kleding denkt, maar meer vanuit het lanceren van een beeld, campagne of een gevoel.

[00:11:51]

Ik denk dat dit uiteindelijk voor de meeste modemerken toch de toekomst gaat zijn. Dat lijkt me logisch, omdat het in wezen al zo zo is. Hoe kijk jij daar tegenaan? Uhm ja, ik denk dat het langzaam gebeurt. Inderdaad. Euh. De de. De. Het verhaal wat er achter een show moet zitten van merkje. T is vaak heel visueel nog als je niet heel veel storytelling achter, maar als je kijkt naar hoe Chanel en Dior en Prada.

[00:12:19]

Hoe die shows steeds Mechelen Männer worden en soms bijna soort musical decors worden en waar het zich hele verhaal in afspelen. Dat wordt steeds groter. En uhm, je moet ook steeds meer doen om je publiek te blijven prikkelen, dus ik denk dat dat zeker de toekomst is. Je kan niet meer zomaar een catwalk neerleggen met met wat leuke toek eromheen en een paar mooie modellen in je nieuwe collectie er overheen. Rousset. Dat gaat gewoon niet meer. Het zou geen indruk maken.

[00:12:49]

Nee. Ja, je bent ook gewend om met met anderen samen te werken. Dat deden jullie op de academie al. Je hebt voor andere grote ontwerpers shows gemaakt en ander materiaal voor het songfestival werkte waarschijnlijk ook samen met heel veel andere grote ontwerpers. Ja, wat, wat voor team heb je om je heen? Wie doen nog allemaal mee?

[00:13:08]

Uhm, nee, echt, heet het. Het mode team van het Songfestival? Euh, is het toch Marthas team? Dus uhm, mijn rechterhand Douwe is naar boven aan de piramide niet overziet alles. En die heeft alles geweldig onder controle. En dan heb ik een vaste stylist erbij. Marja en uhm. Euh. Liselot, Meike en na gewoon een heel zooitje mensen waarmee ik echt als atelier op het Rokin zitten, waar dat allemaal te bekokstoven en allereersten zijn pols te maken en te ontwikkelen.

[00:13:40]

En dan hier om de hoek bij de NOS. Uhm. Euh. Zitten alle producenten van het songfestival zelf die me om de haverklap bellen of ik. Deze Louka af en of ik hier een plaatje voor heb. En of ik voor deze artiest misschien nog wat kan opsturen. En euh dat maar uhm. Daarbuiten? Euh. Werk ik voor de presentatoren inderdaad samen met de de grote bekende namen als Stem, David Laporte en Claes Iversen en Uhm in jou.

[00:14:08]

Ook hoorde ik ook. Euh, ja ja, daar hebben we ook contact mee. Uhm, het is uiteindelijk aan de euh presentatoren met wie ze het liefst in zee gaan. Uhm. En dan is het aan mij om ervoor te zorgen dat het een modern beeld wordt en na samen een geheel.

[00:14:27]

Wat bedoel je met een modern beeld? Wat is dat? Ja, ik ik. Ik probeer niet te vervallen in flauwe termen, maar uh, het. Het songfestival heeft natuurlijk een bepaald imago. En die glitter en glamour. En hier en daar ook kitscherig heid. Die krijgt euh Greta pakken bij de glitter pakken die die die, die willen we natuurlijk als kijker zeker zien, maar die krijgen we ook zowiezo van alle euh contest eens euh. Uit de verschillende landen.

[00:14:54]

Euh. Maar waar ik voor wil zorgen is dat uhm.

[00:14:58]

Euh. Dat de press toren niet in Sorge euh gekleurde bruidsjurken daar aankomen, maar in hay and moderne jurken. Het liefst zo niet niet de prinses terug. Laten we daarvoor een beetje snel, een beetje snel het het, zowel in de liedjes als in het visuele aspect. Het is de wapenwedloop van het Eurovisie Songfestival nog steeds volop gaande. Het wordt elk jaar spectaculairder. Vooral veel Oost-Europese inzendingen dat. Dan komen ze in een soort draak, pakken vuurspuwende rook aan touwen naar beneden.

[00:15:31]

Het maakt het bij vlagen vermoeiend om naar te kijken om omdat de één is nog gekker dan de ander, waardoor je gewoon wordt uitgeput als kijker. Maar het is wel mooi om daar als ontwerper van de rest iets tegenover te stellen. Ja, het is een hele dankbare taak, omdat we het sinds het I. Ik zou het niet eens kunnen op die manier. Dus wat wij gaan doen wordt zo totaal anders dan wat je hiervoor is gedaan. Dus of mensen dat nou geweldig vinden of niet, het wordt in ieder geval iets waar we iets verrassends hopelijk waar men het over kan hebben.

[00:16:04]

Maar uhm, het is een hele lekkere frisse start. Ik hoef niet iets te gaan toppen omdat het zo zo'n andere wereld is. Daaroverheen is geen optie. Nee, het niet gaan. Ja dus dan maar dan maar een ander pad.

[00:16:18]

Na wat? Wat zijn dingen waar jij echt naar kijkt? Die die voor jou een soort Markerink punten zijn in schoonheid. Wat wat voor show is? Wat voor beelden heb jij gezien? Waarvan je dacht van ja dit? Dit is perfect, zo moet het zijn. Ja, dan gaan we naar hele specifieke collecties. Van Uhm nee en van mijn lieve linkse ontwerpers is Raf Simons die uh uh. Euh, naar een Vlaming en die is in die is begonnen als product ontwerper, heeft zijn eigen mannenlijn ontwikkeld en is op een gegeven moment creative director van Jil Sander geworden.

[00:16:56]

En euh euh. Daarna kun je er tracks van Dior en daarna van Calvin Klein. Maar zijn laatste collectie voor Jil Sander zijn zwanenzang daar. Dat was euh, na een hele ontroerende collectie eigenlijk als je ernaar kijkt. Los van alles wat je ervan weet kan het is het beste truttige collectie waar het is. Nou, ik weet nog dat ik daar met tranen in mijn ogen op zit te kijken, terwijl dat echt zo als je dat net zei. Dat waren euh, modellen die met een mooie jurk een heen en weer over een catwalk liepen.

[00:17:25]

Maar zo sober was het, zo sober was het. Maar dat raakt de mensen wel. Heb je ook de neiging om je met de show te bemoeien en met met de visuals en met met de manier waarop het gefilmd wordt? Wat is eigenlijk wat je in je normale werk wel zou doen? Ja ja, ik denk dat de reden waarom ik hier oorspronkelijk voor benaderd ben. Euh. Ook is dat ik zoveel shows heb bedacht en geregisseerd, aldus T.

[00:17:48]

T. T. T Principe Show begrijp. En dan nu de Molenkouter van Doe. Euh, dus dat jeukt ontzettend inderdaad. En dat heb ik ook wel mogen doen in het echt. Het vroegste begin processes in oktober waren we gewoon met het hele compacte creatieve team en de shows aan het bedenken en ontwerpen. En dan heeft iedereen natuurlijk zijn specialiteit. Maar toen zaten we echt in de concept fase en konden we alle kanten op. En kijk uiteindelijk het hele technischer van de camera hoeken en hoe dat het best wordt aangeduid als iemands vak.

[00:18:18]

Dat is iemand Chelsea's en uhm. Ik ga me ook niet bemoeien met de danspassen van de choreograaf en dat soort dingen, maar uiteindelijk komt het allemaal samen. En uhm, nou probeer je elkaar wel euh, soms op idee te brengen van hoe dat eruit zouden moeten zien. Ik. Ik hoorde dat jij dat jij heel erg onder de indruk was van van Beyoncé, van van Homecoming. Die is op Netflix te zien. Het was een euh, een optreden.

[00:18:45]

Twee optredens eigenlijk. Ja, 2018 voor Coachella en in het. Het concept was dat zij een soort Afro-Amerikaanse geschiedenis wilden schetsen zonder dat er heel dik bovenop te leggen, zonder een soort hoorcollege van te maken. En het moest daarmee ook een gevoel van Black Pride uitstralen. En het was vooral visueel zeer indrukwekkend. Wat ze daar deed in die anderhalfuur of wat was het? Ja, ik vond dat heel knap, want het was een vrij kale settop. Ja, ik vond vooral dat werd er mij gevraagd wat in een show technisch t t Gazetje was, wat er in me op zou komen.

[00:19:22]

En toen kwam ik hier omdat het uhm. En dat is wat ik zelf ook vaak probeert te doen. Omdat we natuurlijk altijd met mini budgetten iets heel spectaculair moeten neerzetten. En ik zeg niet dat dit een mini budget was. Absoluut niet, maar omdat het op een festival is. Dus het moet allemaal binnen een paar uur op en afgebouwd kunnen worden. Je kan niet al te veel vuurwerk neerzetten, want er staat nog een act voor je. Op dat podium was het op zo'n sexy manier heel ingenieus opgebouwd en kon het het hele podium op bepaalde.

[00:19:51]

Uh uh nou in bepaalde standen transformeren. En uhm ja, dat dat hele Black Pride verhaal er achter zat. Dat was fijn omdat er natuurlijk een heel Netflix verhaal omheen was ge geworpen, maar dat deed ze natuurlijk ook. Ik bedoel het is een commerciele tante, dus dat deed ze ook pas op het moment dat het echt wel veilig was om het daarover te gaan hebben. En en en gewenst, maar desalniettemin heel belangrijk en goed om omdat aan het grote publiek.

[00:20:18]

Uh uh zou voor te schotelen.

[00:20:22]

Maar ja, daar zaten gewoon een aantal zulke slimme trucjes in. Ik vond het gewoon punt n heel grappig dat ze. Het is twee keer achter elkaar Coachella, dus ze konden het twee keer precies hetzelfde opnemen. En dat hebben ze op zo'n slimme manier door elkaar geknipt. Zodat ze dan nog ene keer het roze pakje en met haar in één klap iedereen rollez en dat iedereen geel. En dat was een heel spectaculair effect. Het geheel, dat zag er ontzettend goed uit.

[00:20:46]

Maar waar het uiteindelijk op staat is dat het basisidee nu heel sterk is. Ja, je begint met een soort New Orleans fanfare. Ja en dan ga je via Nina Simone et cetera langzaam naar het heden toe. Ja, ja, en al haar muziek vertaald met een enorme euh, hanescu fanfare band daarachter die dat allemaal live speelde. Dus uhm. Op zo'n manier? Euh, euh, nou, muzikaal ook heel interessant. Dat is eigenlijk een live videoclip.

[00:21:17]

Ja dus. Dus als je het hebt over kunstvormen waarin langzaam de oorspronkelijke discipline wordt verlaten. Dat geldt voor kleding. Het geldt ook al heel lang voor muziek. Het Songfestival is niet meer een plek waar je gewoon opkomt en een mooi liedje zingt. Nee, men zich. Goh, wat een leuk liedje en wat zong je mooi. En zeker dit jaar. Als er geen publiek is zal het veel meer een videoclip moeten worden. Wat het eigenlijk al was, ik vind het al een interessante vorm.

[00:21:44]

Ja en nee, er wordt heel erg nagedacht over hoe euh, zonder publiek. Een zelfde soort interactie tussen artiest. En waar staat dan de camera? Of is dat dan een danser? Of hoe kan je toch die spanningen op spanning opbouwen? Inderdaad, als er geen publiek is, zetten we dan de deejay met z'n rug naar het eigenlijke publiek zou moeten zitten, zodat er in ieder geval iets met het podium kan gebeuren? Of gaan we de leegte in zijn?

[00:22:15]

Dat zijn hele belangrijke dingen die overwogen worden. We gaan luisteren naar Beyoncé omdat je die noemde en dit is een liedje dat van een ander album kwam niet live mee. Massaal naar. Allerlei megabits.

[00:22:39]

Tijdens het schooljaar. Maar Barakaldo, Shepp, Carpentras, Mima.

[00:23:00]

Bij de jongens van Chiro. Zo stimuleert de groei in Centraal en Zuid-Amerika. Het is een half jaar geleden waar dat vandaan kwamen. UPDATEHet aanbod zien we al best, maar het is de vraag of dit aanbod in de VS niet zo heel hoog vinden. 1. 3. Om op dit. Zo was Phillip Cocu ook niet de CEO van. Dit magazine is vandaag 1 juli kwamen Kapelle op den Bos aan Boom Time Magazine. Rafael Nadal netwerkapparaten. El Montez.

[00:25:21]

Veel megabits als. Die. Bryan C. Een show die misschien wel ter inspiratie zou kunnen dienen voor het geen dikke pot, zou nu aan het doen is. Hij is de hoofdontwerper van alle kleding voor het Eurovisie Songfestival. Niet van de inzendingen, maar wel van de gehele productie eromheen. Honderden kostuums die hij voor een groot deel nog moet maken. En het belooft een spectaculaire show te worden als altijd maar anders. Want laten we ervan uitgaan dat er geen publiek bij zal zijn.

[00:27:38]

Dit jaar dus een soort live videoclip zonder de spanning van het publiek. En daar wordt druk aan gewerkt om dat voor elkaar te krijgen. We hadden het al even over jou. Jouw tijd aan de hogeschool en de een aan de modeschool waar je waar je komt uit een familie van eigenlijk allemaal crea creatieve mensen. In Antwerpen zit wel een beetje in de in de genen. Ja ja, oo van generaties terug inderdaad. Uhm, dat was de eerste die je weet die in je familie.

[00:28:06]

Nee, ik weet dat mijn overgrootvader euh, van mijn moederskant. Die begon als jong broekie al met euh, zelf bootjes bouwen en euh, dat is euh, dat is hier steeds verder gaan ontwikkelen. Euh. En dan bouwde die een klein bootje en daar moni vervolgens alle wedstrijden in. Dan wilde men dat bootje wel van hem kopen. En euh, die was ontzettend nautisch dat heel interessant en intelligent aan het euh maken. En dat is uitgegroeid tot een jachtwerf in Haarlem.

[00:28:37]

En dat heeft mijn grootvader toen overgenomen. En dat zijn steeds grotere superjachten geworden voor euh, naar de de rijksten der aarde dus. De. De Mister Ford en dat soort types, die bestaat toch nog?

[00:28:53]

Die? Die werf? Ja, dat heet nu Fetch Ship. Of tenminste durven de werven heten De Vries en Van Lent. En samen met euh euh. De Voogd en neef architect hebben zij een samenwerkingsverband wat Fetch Ship heet. En wat is nou een grote gave? Boter maakt aan aan de kamer. Zitten die ergens toch? Ja, in de K.G. Euh. En euh. Eentje in HOOFDDORP. En nu hebben ze een hele grote loods, een Houthavens erbij geopend.

[00:29:22]

Ik zag een van de boten die ze ontworpen hadden een paar jaar geleden, want die was kortstondig in het nieuws omdat de de trilt mcnulty miljonair of wat ie ook was heel erg rijk. In ieder geval die die wilde. Een volledige IMAX bioscoop aan boord van zijn bootje cash die. Kennelijk gaat de ondergaande zon aan de Middellandse Zee ook vervelen en dan wil je gewoon een film zien. Of die zon is onder je denkt dat ga ik nu doen. Ja, in een onvoorstelbaar dure boot, maar prachtig ontworpen.

[00:29:50]

Ja, echt een hele mooie lijn. En dat zit nog steeds in jouw familie. Ja, ik denk het. Dat is uhm. Euh. Een beetje door gevloeid in mijn moeder. Die is architect, maar dan voor vier voor de dingen op het vasteland. Dus gebouwen en uhm. Mijn vader is ook industrieel ontwerper en uhm. Hij heeft vanalles ontworpen en. Daardoor was het denk ik een hele veilige omgeving om in ieder geval ervan uit te gaan dat de creatieve kant wel vaak de technische en creatieve kant we zijn een ontvetten.

[00:30:23]

Een Delftenaren familie. Uhm. Dat dat euh. Dat dat komen en dat dat bestaat. Want wat inderdaad voor een bouwt of een gebouw moet je ook een technische vaardigheid hebben. Wat was was dat bij jou ook een aanleg die je had? Waar was zijn interesse voor jou om misschien iets in Delft te gaan doen van industrieel ontwerpen? Of? Ja, nee. Ik. Ik had inderdaad als ik wist best wel vroeg dat ik naar de modeacademie wilde.

[00:30:48]

Maar ik hoorde van alle kanten dat het ontzettend moeilijk was om aangenomen te worden. Er deden 600 mensen toelating en maar veertig mensen mochten er in. Dus euh. Euh. Als ik niet zou worden toegelaten en het jaar daarna weer niet en het jaar daarna weer niet, dan zou ik ongetwijfeld bouwkunde zijn gaan doen in Delft.

[00:31:04]

Waar kwam je interesse voor kleding dan ineens vandaan?

[00:31:07]

Ik weet het niet. Tenminste, ik wist vrij vroeg dat ik naar de kunstacademie wilde. En toen ben ik daar allerlei dingen in gaan onderzoeken en ontdekken. En toen was het een heel logisch gevolg dat dat kleding werd. Mijn moeder zei dat ik als kleuter in de supermarkt iedereen die een mooi gekleurde jas aanhad al aan de mouw trok en aan de knopen wilde zitten. En dat allemaal geweldig vond. Maar ja, dat dat. Dat was er gewoon. Het was er gewoon.

[00:31:37]

Daag je ouders ze meteen mee akkoord dat je daar je vak van wilden maken.

[00:31:40]

Ja, ik heb daar nul weerstand in ondervonden. Die vonden dat nogal een gavi. Ik was er gewoon zo euh, doelgericht mee bezig. En euh. Ze hebben me ontzettend gestimuleerd om dat ook te proberen. Ik moest wel af en toe een soort uitleggen dat ik bedoel. Je hebt natuurlijk een vader die zegt van ja een kunstacademie. En ga je daar nog wel wat mee verdienen? Euh. En dan had ik als antwoord ja, ik wil wel de mode industrie in en dat is tenslotte de grootste industrie op aarde.

[00:32:09]

Het is groter dan de olie industrie is. Er zal vast wel een baan te vinden zijn. Dat is iets wat mensen vaak over het hoofd zien. Het is. Het is een miljardenindustrie. Ja, u gaat onvoorstelbaar veel geld in om. Ja, er is heel veel commercie en je kunt er ook ontzettend rijk in worden als je het goed doet. Quadro straten armé worden, maar dat kan in alles.

[00:32:29]

Het kan ook. In de olie kan je ook straatarm worden als je dat wil.

[00:32:32]

Maar was dat meteen je ambitie om, om en om het echt te maken in de wereld van de grote jongens? Nou ja, als ik het euh. Euh. Echt voor. Als ik Turkije rijk zou willen worden, dan pak ik het toch op de verkeerde manier aan omdat ik euh echt op projectbasis bezig ben. En uhm uh inderdaad niet een product aan het maken ben wat ik er twintigduizend wil verkopen. Ik vind dat ook Heinemann geen noodzaak meer. We hebben allemaal die spullen niet nodig.

[00:33:01]

Uhm, dus uh, ik probeer het echt vanuit een artistieke noodzaak te doen. En uhm uh, iedere collectie als een kunstproject te zien en vandaar ook een hele film eromheen. Of een uh uh op maat gemaakte show in plaats van een show die alleen maar is om je Beijers op de eerste rij te zetten en zoveel mogelijk winkels binnen te slepen. Want die Rattray is eigenlijk al best een tijd aan de gang. En je hoort van steeds meer mensen, ook van topontwerpers, dat ze daar eigenlijk niet meer zo'n zin in hebben.

[00:33:30]

Nee. Ja, en gelijk hebben ze. Aan de andere kant er is sinds 1 korona hebben heel veel modehuizen gezegd we gaan het roer helemaal omgooien. We gaan het anders aanpakken. En zijn die shows wel nodig? Maar nouja, geen twee maanden later was iedereen weer enorme shows aan het geven, al dan niet met of zonder publiek. Uhm, dus ik denk niet dat er heel snel heel veel gaat veranderen. Zitten er ook in vast.

[00:33:56]

Het is ook een financiele noodzaak geworden. Ja, ze hebben ook een entourage opgebouwd die onderhouden moet worden. Ja dus je kan ook niet zomaar op stopzetten. Maar dat is dus eigenlijk wel een interessant aspect aan die hele Caulfield crisis. Dat en dat er onderhuids toch bij heel veel mensen een soort verlangen bleek te leven na het hardhandig indrukken van die pauzeknop. Na wat misschien misschien was. Die lokten ook wel gekomen zonder Kofoed, omdat er een soort heimelijke, subliminale behoefte aan bestond bij sommige mensen.

[00:34:26]

Klinkt heel raar, maar dat soort gevoelens onderhuids. Die komen pas later in de geschiedenis aan het licht. Dat mensen denken was dat het eigenlijk niet gewoon al die tijd. Nou, ik denk dat een Henno. Kijk, het is Turk. Verschrikkelijk voor een heleboel mensen, maar ik denk dat evenveel mensen daar euh. Dat het een hele welkome rustperiode was om. Dat las je toch ook overal? Mensen die zeiden als je eindelijk een keer alleen met mijn kinderen of dat soort.

[00:34:52]

Ja, nu worden ze er gek van.

[00:34:53]

En laat dat.

[00:34:56]

Hoe zal dat uiteindelijk effect hebben op op de mode? Want want Risoul al best wel lang geen gelegenheid waar je mooie kleren naar aankan. Nee klopt, iedereen loopt al al negen maanden bij wijze van spreken in z'n in zijn huis. Pak ja en met je haren tot je schouder. En ja, je kan ook wat. Naar de kant van de gaaien? Uhm. Ja, ik denk dat daarom het in in veel interessanter is om te kijken hoe je mode als zoals het al steeds meer aan het worden is als entertainment en als kunst kan gaan zien, dan als puur een product wat je om je eigen lijf heen hangt als verbeelding.

[00:35:31]

Ja, een en een andere wereld scheppen en je daar dan even in wanen. En ik denk ik. Ik weet niet of er een euh moment zou komen dat mensen zich thuis ontzettend zullen gaan aankleden voor een bepaald gevoel. Maar uhm, nou misschien wordt het. Ik bedoel, je hoort nu al dat op het schoolplein. Euh, t. T. T Koehler is als je fort niet karakter en cool jasje aan dan dat je dat jasje zelf persé aan hebt.

[00:35:57]

De ster is sowieso een verschuiving naar het online gaan. Maar uhm. Ja, ik weet het niet. Nee, je ziet ook wel heel veel sterren. Toen er nog rode lopers waren in een trainingspak over de rode loper gaan. Dat heeft ook een soort cool factor. Misschien dat dat nog toenemen. Maar voor nu definitief wint van van alle anderen zou ik ergens ook jammer vinden. Maar ja, ik denk dat dat van korte duur is. Dat is natuurlijk gewoon ja.

[00:36:22]

Dat was waarschijnlijk zelfs wel een trainingspak met toch wel een Swarovski glimmer randje langs of een trainingspak dat.

[00:36:28]

Dat jij en ik die kunnen betalen. Ja, exact. Soit, we staan natuurlijk ook nog. Het is wel interessant dat jij zegt van ik zie het meer als een project. Ik zie het als als kunst. Ik hoef niet de ratrace van van een collectie die verkocht moet worden aan alle verplichtingen. Dat past ook wel bij bij jouw generatie denk ik. Veel jonge mensen die die andere keuzes maken daarin. Maar dat kan het niet eens zo zijn dat je dat je zomaar een film maakt.

[00:36:53]

Ja, hoe is dat eigenlijk gaan met je dat één film gemaakt? Die brachten tot Istanbul? En en toen? Toen ging het balletje als het ware rollen. Wat gebeurde daar? Ja, het kwartje was eigenlijk gevallen dat het zo veel makkelijker is of makkelijker. Het is euh. Euh, je kan in een film de hele wereld scheppen. Onze eerste show deden we in de Gashouder en het was voor dertienhonderd man. En dat was de opening van vandalisme dat dan.

[00:37:17]

Dan is het zo moeilijk om die hele ruimte te transformeren tot het euh, marton universum. Terwijl in een film kan je dat natuurlijk van. Ze konden tot seconden van begin tot eind volledig euh regisseren. En euh, dat was ons ontzettend goed bevallen. Waardoor we dachten na als we dat zou gaan vinden, dan gaan we dat ook helemaal als uitgangspunt gebruiken. Wat ik net ook al zei van euh, dan dan. Dan is de film het vertrekpunt en game.

[00:37:43]

Euh euh. Precies dat invullen. Qua collectie. En toen? Toen kwam de film en House of Salt en die was geïnspireerd op een verhaal dat daar is ook hoor. Vijftien jaar geleden. Dat was een man in Engeland aangespoeld.

[00:37:56]

Ja, die was aangespoeld aan de kust in Kent en die liep volledig doorweekt in driedelig pak over het strand. Verdwaasd wist niet meer wie hij was of deed in ieder geval alsof Uhm werd gevraagd of voor je de naam kon opschrijven. En toen heeft ie in het ziekenhuis. Uhm, in plaats van zijn naam op te schrijven maar een tekening van een vleugel gemaakt waarop ze hem naar de kapel van het ziekenhuis naar de piano daar brachten. En daar is ie urenlang onafgebroken piano gaan spelen.

[00:38:24]

En toen dacht men ja, wie is deze man en zijn hebben ze een foto van hem in een lokale krant geplaatst? En euh, voordat ze het wisten was dat wereldnieuws en zij een Franse krant het is. Deze Parijse straatmuzikant is een euh, die vermist is. En dan was er weer een Canadese krant die zei nee, dat klopt niet. Die Parijse straatmuzikant is daar. Het is deze Canadees dus eigenlijk in een wereld waar letterlijk de boot werd afgehouden.

[00:38:48]

Voor iedere vreemdeling werd deze aangespoelde vreemdeling geclaimd door al deze landen. En dat vonden we een heel interessante paradox waarop we na en toen hun verhaal zijn gaan schrijven is eigenlijk ooit opgelost. Wie? Wie de Pianoman nou was? Ja, het is een heel anti-climax achtig verhaal. Of naar een heel treurig verhoute was. Een Duitse boerenzoon die zichzelf van het leven wilde beroven en bij Kent de zee in is gelopen en toen terug het land op is gespoeld en in Duitsland altijd in een psychiatrische inrichting heeft gewerkt.

[00:39:17]

Dus heel goed een euh euh. Posttraumatische stress disorder kon nabootsen. En nou eigenlijk heeft voorgedaan alsof ie niet meer kon praten en wel kon pianospelen.

[00:39:28]

Maar wat ie waarschijnlijk ook echt kon. Dat kan je niet nabootsen natuurlijk. En in jullie film j je hebben door Millencolin uiteindelijk de hoofdrol laten spelen. En euh, nou ja, het hele mooie kastje ook voor voor de regie en zo aangetrokken. Maar had het ook altijd ook een soort soort horror element die man bleef, bleef ook de hele film doorweekt en bleef maar water uit zijn broekspijpen stromen. Ja, dat was oneindig. Net was we. We hadden het de volledig doorweekt heid als metafoor genomen voor eigenlijk een euh, de de puurheid van je identiteit die als je naar je wordt volledig doorweekt uit de zee geboren en je.

[00:40:06]

Je hebt je hele identiteit nog puur van je lijf afdruipen. En dat eigenlijk iedere stap die je doet om toe te treden tot de groep. Euh. Het trof daar een groep in een huis aan die een volledig bij elkaar geraapt zooitje was. De één nog helemaal doorweekt, maar de ander helemaal uitgedroogd met zout. Euh, vlekken in haar nek. Uhm, eigenlijk was iedere stap om toe te treden tot die groep eigenlijk een stukje opgeven van je identiteit, waardoor je dat beetje opdroogt.

[00:40:35]

En dat hebben we dus een hele collectie vertaald door stoffen met siliconen te bewerken, waardoor het volledig doorweekt lijkt. Uhm en scheld materialen te gebruiken. Uh, die gelamineerd waren en sluitingen er van gemaakt. En nou noem maar op.

[00:40:50]

Zo kwam de kleding voort uit de film. Ja, je bedenkt een idee dat gaat over doorweekt zijn en dat wordt uiteindelijk een nieuwe collectie. Precies. En wat gebeurt er dan vervolgens in juli? Ontzet met die met die kleding? Wat doen jullie daarmee? Uhm, euh. Wat er na de film daarmee is gebeurd? Wordt dat ook echt een collectie die je ergens te koop gaat aanbieden? Of die daar geloven wij dus niet zo inkijkt als iemand dat heel graag wil?

[00:41:15]

En dat dat zijn ook zeker mensen dan. Euh, kunnen ze langskomen en dan gaan we dat voor die persoon op maat nog een keertje maken. Maar de originele stukken die die zijn van ons en die hangen in de showroom bij ons PR bureau en uhm. Nou, dat wordt uitgeleend en dat komt in tijdschriften en dat is hier en daar op een rode loper. Toen dat nog bestond.

[00:41:34]

Uhm. Maar ja, dat dat gaat een eigen leven leiden, maakt het. Het kunstwerk aan zich is de. De film waar het inzit en de fotoshow die we natuurlijk nog met de collectie zelf hebben gedaan om het even goed te registreren. In plaats van een modeshow maak je dan een film? Ja, en in de kleding hoort daarbij. Het is dan uiteindelijk een totaal kunstwerk wat je maakt. En we hebben er stiekem natuurlijk wel van de première nog een beetje een show gemaakt.

[00:41:59]

We mochten dat omdat we in die mooie samenwerking met het AZ Kantienberg aan Sambo hadden, mochten we de première in het Muziekgebouw aan t IJ doen. En toen hebben we daar de livemuziek van het AZ Kantienberg samen laten komen met een show op de acteurs en de modellen en de film groot op scherm om je heen. Dat zou eigenlijk alle kanten kunnen uitwaaieren wat jullie doen. Je zou eigenlijk je tegen elke discipline aan kunnen bemoeien of vonden in elke V. In welke vorm zou je je ideeën kunnen gieten?

[00:42:30]

Tja, en dan kijken wat daaruit voortkomt. Ja. Kan je ook voorstellen op een dag geen kleding meer uit voortkomt?

[00:42:36]

Uhm Yana. Er zijn genoeg projecten al geweest waarin ik niet verantwoordelijk was voor de kleding. Uhm, het is bijna altijd wel mode gerelateerd, maar uhm. Ja, ik. Euh, zeg voor de grap me een duw in mijn rechterhand, die heeft een verleden als musicalsterren. Die was door de de kruimeltje van vroeger rosa. Euh, dus wij zeggen van euh. Nou als we als we echt helemaal doorslaan, dan gaan we een musical maken en dan hebben we alles wel gehad.

[00:43:08]

Maar uhm nee, ik denk dat uhm. Ja, dat dacht dat dat alles kan. Hopelijk. Alsmaar uit creativiteit voortkomt. Ben je zelf een liefhebber Washi en een liefhebber voor je werd gevraagd van. Van het Eurovisiesongfestival? Nee, ik moet zeggen ik ben. De laatste jaren heb ik er met volle teugen van genoten, maar dat kwam vooral door euh, dormer gezelschap. Uhm, wat zij het zo leuk vonden ging jij ook kijken? Precies, het is absoluut niet met de paplepel ingegoten.

[00:43:37]

Maar uhm, ik weet zeker van vroeger dat ik besef had van dat het bestond en dat het was als kind. Maar ja, dat dat niet echt aan de orde was. Dat het dan aan ging thuis ofzo. Maar ik was er wel heel erg in geïnteresseerd. En ik ben als mijn moeder heeft mij toen ik twee was een cd van ABBA gegeven en die is tot mijn twaalfde niet meer uitgegaan. Ik ken al die liedjes volledig fonetisch uit mijn hoofd, maar uhm dus.

[00:44:03]

En dat is natuurlijk de de oorsprong van Europa naar niet de oorsprong, maar het ultieme Eurovisie succesverhaal. En dus ja, in één in die zin zit het er wel in, maar neem nu nu ik. Toen ik sinds de academie zoveel met show bezig was geweest en eigenlijk zag dat dit het ultieme superlatief van show was. Euh, heb ik daar wel veel liefde voor?

[00:44:29]

Ontwikkeltijd ik ik. Ik heb het één keer van nabij meegemaakt en een set stond versteld hoe reusachtig het is. Je weet natuurlijk dat zo'n productie reusachtig is, maar het overtreft. Dat is echt een soort soort mierenhoop keer 100.000 of zoiets. Het is echt onvoorstelbaar en heel veel voor commercie in heel veel, heel veel gekkigheid die die oude variant misschien misschien charmant. Er is dus n fase dat dat er ook een soort ironie in toe werd gelaten. Dat dit liedje.

[00:44:59]

Dat is misschien wel het leukste Songfestival liedje ooit gemaakt. Van van Frans Cael Paul PDC. Hier dus de Cyr pop die ook geluid maakt. Ja. Sweetbay toen Talavera bwuw medebeklaagde. Mij discussienota Heel Tolic en Chan Kenpo. WW Al Médicale. Aannemer Frans Guile, geschreven door Serge Gainsbourg uit 1965. Poupée désir, poupée de song die ik plots zou feliciteren. We hadden het over het Eurovisie Songfestival, want hij is de ontwerper van alle kleding. Van de productie Een reusachtige klusser wordt er hard aan gewerkt.

[00:47:54]

In mei moet het gaan plaatsvinden vanuit Ahoy, waarschijnlijk zonder publiek. Laten we daar maar van gaan. Het wordt dus een soort live videoclip. Hoe ga je dat eigenlijk doen? De spanning overbrengen? Hoe moet je eigenlijk de deejay plaatsen als er geen publiek in de zaal is? Met zijn gezicht naar de zaal of de andere kant op dat soort vragen. Maar dat is ook weer een uitdaging. En Dick is een ontwerper. Anders dan andere ontwerpers niet strikt gericht op het textiel.

[00:48:19]

Hij houdt van show, hij houdt van vormgeving, ook van film, van clips, van andere gebeurtenissen. Als er maar een artistiek idee aan ten grondslag ligt. En dat kan dan misschien in een andere volgorde juist weer leiden tot nieuwe kleding. Niet een merk beginnen om zes collecties per jaar te maken, zij die het moet gaan om de kunst. We hebben het ook kort gehad over je familie en familie van ontwerpers, maar wel omdat het een technische kant van luxe jachten, van boten, maar ook van gebouwen.

[00:48:48]

In het geval van je moeder. En zo kwam je terecht op de ArtEZ hogeschool voor je Luuc kuif tegenkwam, begon alles echt te lopen. We hebben t Ampersand ook over gehad, over de korona epidemie gehad. Wat zal het veranderen aan de mode industrie? Is dit de uitweg die sommige al langer dachten te zoeken? Of zal uiteindelijk gewoon teruggaan naar hoe het altijd al was? En misschien iets GHC er om de crisis te boven te komen en de ingehouden schade in te halen?

[00:49:14]

En hoe zal het gaan met de nieuwe generatie die al gewend is aan online leven, waar je alter ego online mooie kleren hoeft hebben, maar jijzelf niet per se zal het huis pak dan toch de rode loper uiteindelijk bereiken? Het trainingspak. Dat soort vragen kwamen ook nog ter tafel. Het is eigenlijk al interessant wat je aan het doen bent. Je bent een soort ontwerper van. Iets maar, maar je weet eigenlijk niet per definitie wat het is. Het komt ergens vandaan na en welke vorm het neemt.

[00:49:42]

Dat zien we dan wel weer ja. Wordt een film? Wordt het een fotoboek? Wordt het een catwalk? Wordt een kledingstuk? Kan alles? Ja, iedereen zegt dat dat dat je helemaal niet al die dingen tegelijkertijd kan doen en dat je pas groot kan worden in iets als je zo volledig ergens op focust. Maar ja, op één ambacht, op één discipline.

[00:50:04]

Maar ik merk inderdaad dat juist het doen van al deze dingen samen met steeds op nieuwe ideeën brengt, waardoor het interessant hopelijk wordt wat ik doe. En dus ja, ik zou het niet kunnen op één ding wat het zou voor over welk gevoel de kleding moet uitstralen. Jij zijn modern. Geen glitter pakken, geen bruidsjurken. Het moet voelen als iets van nu. Ja, de vergelijking met Beyoncé onlangs.

[00:50:34]

Ja, maar die is er ook wel van de glitter cracker. Ja, nogal. Je had het zou voor over de Vlaamse ontwerper Raf. En wat hij heeft gedaan voor verschillende modemerken. Dat je inspireerde maar. Maar welke? Welk gevoel ligt er eigenlijk ten grondslag aan aan jullie merk? Aan Mortagne? Waar staan jullie voor? Wat voor identiteit is dat? Ja, het is uhm. Na hulp hulp. Visueel gezien. Kleurrijk en uhm. Nee. Op gebied van Forum zijn we steeds op zoek naar nieuwe technieken en manieren hoe we volumes kunnen creëren.

[00:51:11]

Maar eigenlijk het belangrijkste is, is dat we niet bezig zijn met per se iets heel euh, Knoops of Prodi's iets iets iets moois neerzetten. Dit hoeft helemaal niet als uitgangspunt te hebben dat iets mooi moet zijn. Het uitgangspunt is datgene wat je ermee wil vertellen en eigenlijk een. Het hoeft geen voorwaarde te zijn dat iets heel schoon of mooi moet zijn. Dus uhm, en als je dat eenmaal loslaat en zelfs op zoek gaat naar een beetje dat dat rauwe randje.

[00:51:39]

Dan denk ik dat je ook veel interessantere dingen uitkomt. Want dat is kleding. Uiteindelijk zeggen wie je bent of wat je wil communiceren. Deze tijdelijke communicatiemiddel, los van dat je geen kou moet vatten en niet gearresteerd moet worden wegens naaktlopen. Rij. Nou, dat is het uiteindelijk waar. Maar waar? Wat bedoel je met het rauwe randje? Uhm. Ja, dat kan op euh, in in allerlei vormen en zijn. Euh, bijvoorbeeld dat ik vroeger als kind euh euh.

[00:52:09]

Zwart zo stom vond omdat geen één kleur mooi is met zwart. En toen kwamen we er in de eerste collectie achter dat we juist het album kleuren alleen maar lekker vonden als er nog een soort zwart tegen tegenaan gezet werd. Omdat het dan net een beetje viseter werd. Omdat het anders zo vanzelfsprekend. En anders dan ja, dan vreet je het op als zoete koek, in plaats van dat je toch nog twee seconden langer nadenkt. Dus roze werkt beter wanneer je de zwart bijdraagt omdat willen?

[00:52:35]

Ja, omdat het eigenlijk een beetje naar is, maar ook heel ja. Daardoor spannend.

[00:52:41]

Op die manier ik. Ik dacht dat je bedoelde de gescheurde kleding. Oh nee dacht al die fases hebben we nou toch wel gehad. Nemen dat. Daar zijn we wel zijn. Nee. En. Wat bedoel je eigenlijk met volume creëren?

[00:52:52]

Dat volume creëren?

[00:52:54]

Euh. Nou? Technisch gezien is dat euh, hoe je van het lichaam afbouwt. Uhm dus. Euh, dat. Dat kan je doen door enorme hoepel roken. Euh. Ergens onderzoek doen zoals dat de schouders stukken hoepel rokken precies op vullingen, nou wijde pijpen etcetera. Maar je kan euh nou allerlei vormen en constructies bedenken. Hoe we dat nou op andere manieren gaan. Maar dat is achterkanten hier nou net niet. Interesseert dat hele technische? Nee, juist wel.

[00:53:20]

Ik ben dol op de hele technische kant van kleding en ook daar. Uhm. Ja, draagbare doch spectaculaire oplossingen vinden omdat het kijk. Iedereen kan iets euh en een soort explosie maken die euh euh. Choqueert of overkomt. Maar om dat te maken, maar dan ook nog voor iemand die dat aan zou willen doen. Ik denk dat die fijne line dat dat het het lastigste en het interessantst is dat het ook nog lekker zit. Dat is toch ook nog mooi uitziet aan dat je denkt dit wil ik aan jou?

[00:53:56]

Denk je dat ze veel van jouw werk zullen herkennen als ze, als we gaan kijken in mei naar het Songfestival? Ik hoop dat je je stempel erop op kan drukken op zo'n enorm ding. Ja uhm. Na de de. De ateliers die het aan het produceren zijn, waarmee wij eerdere collecties ook hebben gemaakt. Die zijn in ieder geval meteen van waarde, dus helemaal die dit is helemaal Marthas. Dus hopelijk houdt dat stand, want we zitten natuurlijk in het begin van het proces en daar gaan nog 150 mensen doorheen.

[00:54:28]

Maar uhm nee, ik heb veel vertrouwen van het hele team en.

[00:54:33]

Euh, ik denk dat. Ja, ik denk het wel ja. Antwoord is ja, want dat is best moeilijk om om je eigen stem naar voren te krijgen in zo'n reusachtige productie. Maar zo'n gigantische olietanker die ergens op koers moet komen te liggen. Met zoveel stemmen en zoveel partijen, zoveel belang aan boord. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk niet puur over de mode, dus de oplettende kijker zal het zien zal het zien, maar misschien wel niet de overhand hebben in het werk.

[00:55:04]

Precies. Maar waar ben je over vijf jaar als. Als het aan jou ligt? Uhm, uit de lockdown laten we het hopen maar maar verder. Ja. Uhm. Uhm. Dan ben ik een speelfilm aan het regisseren. En uhm, hopelijk na het hele land de nieuwe World Tour van Banshee aan het vormgeven. Gewoon groot dromen. Dat is wel grappig. Ik kwam. Ik kwam een artikel tegen waarin je toen, als je denk ik 18 ofzo ja, als een van de vele aan het woord kwam.

[00:55:36]

En toen? Toen had je eigenlijk ook al zo'n enorme ambitie en enorm zelfvertrouwen. En toen zei ook jaja, een eigen een eigen merk. Dat moet toch wel gebeuren? En een paar grote shows. Volgens mij zijn al die dingen er nog uitgekomen ook. Maar tja. Nee, het is inderdaad een ik weet dat toen anderhalf jaar geleden. Wij als Nederland het songfestival wonnen omdat ik toen van iedereen berichtjes kreeg van Tuuk. Dit is je kans. Nu komt het naar Nederland.

[00:56:02]

Ga hier wat mee doen. En toen dacht ik ja, dacht dat ze moeten. Dat is zo. Zo'n soort andere oorden, daar kom ik helemaal niet in terecht. Dat voelde nog als onmogelijk. Vandaag kom je niet. Ja, en dat gaat dan snel en. Ik wens ze heel veel plezier en succes en creativiteit en we vragen ons op het of het songfestival die dankjewel dat je langs wilden komen. Ja, vond het leuk om met je te praten.

[00:56:26]

Dank je wel. Die pot over en na morgen.

[00:56:29]

Dan is als visser te gast in Nooit Meer Slapen Voor Nu Een Hele Goeie Nacht en zou meteen.

[00:56:35]

Op NPO Radio 1 kunt u luisteren naar Micha Blok in haar hoedanigheid als Miss Podcast Morgen en dan zijn we er weer in.

[00:56:42]

Alle oude afleveringen van Nooit Meer Slapen zijn terug te beluisteren als podcast via de site van de VPRO. VPRO. Punt. NL. Slash. Nooit meer slapen of via zo'n beetje alle vaste podcast kanalen.

[00:56:55]

Dank voor het luisteren. Een hele goeie nacht en graag weer tot morgen.

[00:57:45]

Op Radio 1 het nieuws van markante.