Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:01]

VPRO. Nooit meer slapen. Met Pieter van der Wielen Goede Lacht zijn welkom bij. Nooit meer slapen. Het wonderlijke verhaal van een eenvoudige jongen met een groot talent die het helemaal maakte. Roem, fortuin, staande ovaties waren zijn deel en het verhaal ook van de neergang. Want wie hoog reist, kan hard vallen. Zanger Marco Bakker is hier. Hij vertelt alles in zijn boek. Het complete verhaal, opgetekend door journalist Harry Neigend, wil haar ook over het fatale ongeluk waarbij een vrouw om het leven kwam toen Bakker de controle verloor over zijn stuur.

[00:00:41]

Dat was 1997, bijna 24 jaar geleden, maar gelukkig ook over de mooie kanten.

[00:00:47]

Over het opgroeien in Beverwijk zijn oorlogs herinneringen van een kind over. De inspiratie die die opdeed en hoe die zijn eigen pad wist te kiezen. Over de liefde gaat het, over de successen over het leef je leven als een sprookje. Behalve die ene dag banketbakkers zingt nog altijd. Hij werd geboren in 1938 en ziet ze eigenlijk nog steeds zo uit als twintig jaar geleden.

[00:01:10]

@Marco. Welkom. Goeiemorgen! Want wat was het moment dat je dacht ik ga nu mijn verhaal opschrijven. Ik ga het nu vertellen. Ik ga. Ik ga nu uit de doeken doen. Ja, dat is 2 2.

[00:01:21]

Twee redenen dat hij de allereerste leeftijd euh. Ik heb het. Uhm, het hele idee heb ik altijd tegengehouden. Ik was daar niet zo voor. Waarom moet ik een een boek schrijven of laten schrijven? Euh, maar op een gegeven moment? Euh. Waar veel aanbiedingen veel vragen, ook van journalisten van. Willen graag eens een keer een boek over jou schrijven. Altijd tegengehouden. Uhm. Uhm. Maar ja, dan begint het toch fans en en collega's?

[00:01:51]

Euh. Aan te trekken zeggen van jij. Je moet toch je ervaring een keertje laten opschrijven als je het niet zelf doet? En toen raakte ik in gesprek door een interview met met de schrijver van van de biografie en euh. We leerden elkaar kennen en die heeft mij toen eigenlijk overgehaald. Ik heb nog wel tegen de spartelt. Uh in t begin om toch mijn ervaringen. Uh in. Van de bijna 83 jarige aan het papier toe te vertrouwen. Zou kunnen zeggen dat je dat je altijd een loner bent geweest in essentie.

[00:02:28]

Ja, ik. Ik was dat eigenlijk al in het begin, de mijn prille jeugd. Ik had drie zusjes en die trokken erg met elkaar op. En ik heb mij altijd wat wat eenzaam gevoeld. Uhm, in in die periode. Ja euh, ik kan heel goed ook alleen op vakantie gaan. Alleen moet ik niet te lang duren, want dan heb ik toch wel weer mensen om me heen nodig. Maar ik kan heerlijk genieten om ergens in Schotland te wandelen.

[00:02:55]

Bijvoorbeeld dat probeer ik ieder jaar te doen. Meestal toch met met, met euh. Als het kan, met mijn zoon. Maar dat is niet altijd mogelijk. Die woont in Amerika. Euh, wel de bedoeling om dat in mij te gaan doen. Maar ja, ook dat is weer afhankelijk van de huidige crisis in de gezondheid en dergelijke met een conflict. Maar uhm, ik. Ik vind het heerlijk om alleen te wandelen en alleen te fietsen. Maar ik ben niet iemand die uhm het gezelschap mijdt.

[00:03:25]

Ik ben in die zin ben ik niet een echte lonen, maar het zal zeker in je jonge jaren altijd heel erg je eigen pad gekozen, je eigen keuzes maken.

[00:03:34]

Ja, en je hebt het in je carrière grotendeels alleen gedaan. Ja, met uiteraard wel met met met hulp van van van de coaches en dergelijke. Maar de om de weg de richting van de carrière. Euh, daar heb ik altijd wel zelf voor gekozen. Werd wel een beetje gestuurd, ook op een gegeven moment door de mogelijkheden die ik kreeg voor radio en televisie. Euh, maar de keuzes die ik gemaakt heb over over mijn mijn toekomst als zanger.

[00:04:08]

Euh, die heb ik. Ja, heb ik wel zelf gemaakt.

[00:04:11]

Ja, als je dan alleen wandelt op die momenten dat het je gegeven is in Schotland of elders. Waar dwalen je gedachten dan naartoe? Dat is heel verschillend.

[00:04:21]

Het is heel verschillend. Ik was laatste. Was ik een in Schotland hand wandelen en een voor mij? Euh. Streek een roodborstje neer en en dan kan ik bijna staan janken van de schoonheid van zo'n beestje. En die bleef me bij me. Die bleef mij maar volgen. En het zijn kleine dingetjes. Is de natuur die die je meemaakt. Van der Veken was ik aan het wandelen in in Limburg, waar ik nu woon.

[00:04:46]

Het was mistig. Het was een beetje sneeuw en kwam niemand tegen. En ik denk dit is geluk. Dit was ja. Iets wat kennelijk toch toch zoek en nodig heb. Die Rus en een euh. Soms de eenzaamheid. Ja, dat klinkt ook wel emotioneel. Weet je dat je in tranen uitbarsten om een ongeval?

[00:05:08]

Ja, bijna bijna beiden. Ja, maar ja, goed, dan is er waarschijnlijk iets gebeurd. Een vervelend telefoontje of wat er ook. En dan? Dan komt. Dan zoek je troost in de natuur en dan zie je zo'n vogeltje. En dan denk je wat is de natuur toch eigenlijk mooier? Wat? Want wat zeur ik eigenlijk? Het is euh. Geniet van datgene wat je hebt. Een en een waar je van euh Wafa waar je van kunt genieten.

[00:05:31]

Euh, doe dat dan ook. En het is nog steeds mijn instelling. Is het. Is het omkijken begonnen in jou? In jouw leven? Is dat de fase waar je nu langzaamaan in komt? Zeker kijken op staan? Wat was dit eigenlijk voor leef? Vrij lang geduurd? Ja, maar ja, het heeft ook te maken met zijn natuurlijk maanden bezig geweest met de vraaggesprekken vraag en antwoord gesprek. Ten aanzien van de biografie. En dan ga je daar ook in het verleden.

[00:05:58]

En dan ga je duiken in in in allerlei oude voorvallen die euh, die hebben plaatsgevonden. Je gaat euh. We zaten midden in de verhuizing, dus dat was een beetje lastig. Je dan kom je je foto's tegen waarvan je het bestaan niet eens meer wist. En daar zitten ook allemaal verhalen aan. En euh. Dus dan ga je veel meer nadenken nog. En ook op dit moment veel meer tijd. Ik heb er al op een enkele uitzondering voor de televisie na en een concert.

[00:06:26]

In België heb ik al tien maanden geen concerten gedaan, terwijl daar een hele rits nog euh, het in het euh. In de agenda stonden. Dus je hebt veel meer tijd en dan ga je terugkijken en dan ga je ja wat meer filosofisch het leven beschouwen. Want wat denk je als je je leven overziet? Wat is het gevoel dat overheerst?

[00:06:46]

Uhm, t dankbaarheid? Toch toch?

[00:06:51]

Ondanks euh, een zeer zware periode. Zwarte bladzijde in mijn leven is het de dankbaarheid dat ik de mogelijkheid gehad heb om dit vak op mijn manier te kunnen uitvoeren. En uhm ook. Uhm.

[00:07:07]

Wat ik zeker nu nog meer realiseer is het feit dat dat dat het dat een geweldig mooi is als je s avonds een concert gedaan hebt en de mensen gaan gaan met een gevoel naar huis van euh. Dit was een een en een goede avond. Een fijne avond, dat is dat ga ik me. Dat realiseer ik me veel meer dan vroeger. Voorwaarde is om om, omdat je eigenlijk als als muzikant plezier kon brengen, geluk.

[00:07:36]

Ja ja ja. Trouwens moest misschien het we heel persoonlijk als een recuperen ofzo. Ik heb onlangs nog voor Requiem gezongen. En euh ja, daar merk je toch dat dat? Dat dat iets betekent voor de mensen. En dat is fijn en dat stimuleert je ook om het nog beter te doen. Het blijft nog steeds schaven, ook op mijn leeftijd nog.

[00:07:59]

Want wanneer wist je dat dat je kon zingen en dat dat meer was dan dan alleen een plezier?

[00:08:04]

Uhm. Dat was eigenlijk al op de lagere school. Uhm, mijn vader was voorzitter van de grote opera koor Amateur Koor, had zelf een hele mooie stem. Bas moeder zong daarin de zusjes ik ook een blauwe maandag. Maar ik speelde liever op straat en vandaag dan ook alweer. Je had het net over de loner. Ja, ik. Ik kan heel goed in al sambal zingen, maar ik ben geen koor, mens ik. Ik ben wel solist en ik heb de stem ontdekt.

[00:08:36]

Euh ja, ik. Ik ging gewoon zingen. Ik nam gitaarles en ik ga. Ik ging zingen en ik had een stem. Maar mijn zusjes ook. En op een gegeven moment. Euh, ik ben na mijn middelbare school ben ik een poos naar de. Nee heet nu de pedagogische academie en heette vroeger de kweekschool. Ja, daar was niet aan te ontkomen. De werd mijn school band opgericht en Marco Bakker? Die zat daar aan de gitaar en de banjo en die zong de dixieland en rock 'n roll nummers.

[00:09:04]

Hele andere muziek dan waar je beroemd mee bent.

[00:09:06]

Ja ja, ja.

[00:09:07]

En daar komt op een gegeven moment stroop en natuurlijk al die schoolfeesten half in. Het was in Haarlem overigens en dat was euh, een keer een man, een vrouw en een moeder van een euh, een meisje. Wat ik kende van die school die zij Gondry, je hebt een mooie stem, je moet zangles gaan nemen en die heeft mij toen in contact gebracht met met een destijds zeer beroemde zangpedagoge Coby Riemersma.

[00:09:31]

En dat heb je zelf betaald. Dat geld heb je zelf bij elkaar.

[00:09:35]

Ik had geen geld en procol. En tja, dat zei ik ook tegen haar. Nou ja zeg, dan moet jij voor mij maar wat klusjes gaan doen. Wat deed ik? Ik ging boodschappen voor haar doen. Ik heb een tuinhuisje voor haar gebouwd. Dat soort dingen. En daarnaast heb ik uh, ik heb in een blik fabriek gewerkt. Ik was badmeester op het noorden bad in Wijk aan Zee. Lifeguard H. Euh, ik heb, euh.

[00:09:59]

Wat heb ik dan? Ja, met een ijskoud karretje gelopen. Ja, ze stond wel versteld. Het was toch. Ik heb daar toch pffff tot na 18 19 jaar gedaan? Euh.

[00:10:08]

En niet om een brommer te kopen of of of een bootje, maar omdat je zangles wilde.

[00:10:13]

Euh ja nou ja, die moest ik betalen en d. D i. Maar ik wist helemaal niet of ik of ik verder ging met dat zingen. Dat wist ik niet. Ik vond het alleen fijn en op een gegeven moment ging een leerling van haar pfff, die die ging naar het conservatorium te zeggen ja, dat zitten maar voor mij. Waarschijnlijk niet. Intussen ben je helemaal bedonderd. Jij gaat naar t Conservatorium. En zij heeft toen voor gezorgd dat ik euh bijles kreeg om om de vooropleiding eigenlijk euh, die ik niet gedaan had.

[00:10:42]

In een paar maanden te doen. En dat was met Erik Lotigiers. Die was hoofd leraren op de conservatorium. Een leuke is het kringetje is wat hem betreft en met mij betreft rond gekomen doordat hij een aantal jaren geleden een opera geschreven heeft. Eline gebaseerd op Eline Vere verhaal.

[00:11:00]

En daar had ik één van de hoofdrollen in.

[00:11:03]

Dus dat was heel leuk. Het kwam weer allemaal bij elkaar. En maar ja, toen heb ik op een gegeven. Maar toen ik de kweekschool. Euh, via een truc heb verlaten. Euh ja, toen moest ik aan de bak. En euh, wie die truc was jij?

[00:11:16]

Je hebt je eigenlijk min of meer van school laten sturen. Ja ja, eigenlijk je carrière gesaboteerd om je ouders voor het blok te zetten. Dat je dat je een andere keuze kon doen. Ja ja, ik had een euh russe zoals derde jaar. En euh, ik wist dat ik geen onderwijs wilde worden. Euh, maar ik dacht ik ben naar de kweekschool gegaan destijds omdat vrienden van mij dat ook deden. Die wel onderwijzer geworden zijn. Maar ja, dan hebben we een vrij brede opleiding.

[00:11:43]

Wist niet wat ik wilde worden. En uhm, nou op een gegeven moment dan ontwikkelt zich dat. En dan ga je voor zitten zingen voor het conservatorium. En ik ben toen aangenomen. Euh, met een herexamen, maar hoofdzakelijk op op toch de stem. En toen heb ik met Wim Witteman de broer van Paul. Wim was een hele goeie vriend. Van mij heb ik uhm avonden met met hem gewerkt aan aan de technische dingen in solfège en dergelijke.

[00:12:13]

Om het goed te krijgen om toegelaten te worden. Het is gelukt en toen ben ik toegelaten op conservatorium en euh, stel je ouders het ooit goed gaan vinden. Ja, toen het toen het succes kwam zeker? Ja, maar daarvoor waren ze niet zo. Nee, zij wilden graag dat ik de kweekschool afmaken. Vaste banen. Degelijkheid? Zeker degelijkheid? Ja, dat was. Dat was toch wel erg belangrijk in die tijd?

[00:12:34]

Ja, toch was je vader geen bange man. Je hebt het natuurlijk als kind deels onbewust de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Ja, je vertelt een heftig verhaal over dat dat de Duitsers bij jullie thuis komen. Ja, ja, ja, om je vader te halen die de Arbeitseinsatz aan het ontvluchten was.

[00:12:54]

En dat kan jij je uit eerste hand zelfs. Dat kan je jezelf nog herinneren. Dat heb ik, stond er als klein jongetje bij. Maar ik heb het twee keer meegemaakt. De eerste keer is die euh was een in de keuken was en een een gat in de vloer. En daar was een zeil overheen. En daar hadden we aardappelen euh, onder de grond. Euh, aardappelen die hij soms bij de boeren kon halen met z'n fietsje met houten banden en de.

[00:13:18]

Nou, heel goed doen is het niet ontdekt.

[00:13:20]

En de tweede keer euh, kwamen de twee. Dat was vrij. Kort daarna kwamen de twee officieren. Volgens mij waren het Oostenrijkers, maar dat wist ik niet zeker. Ik heb dat verhaal niet echt zo meegekregen. Ik stond er wel bij, maar ik heb het plaatje heel mooi uitgelegd gekregen van mijn ouders. Pfff dat. Uhm ja, de Aussies moest mijn vader zijn. Paspoorten afzwaaiers. Was dat de in die tijd? En dat had ie vervalst.

[00:13:46]

Hij had van een neger had ie er 7 gemaakt waardoor je net buiten de leeftijd van de leeftijd viel. En die één van die officieren zag dat en zegt de dit euh asura's is t fous. En euh, nou ja, dan begrijp je natuurlijk dat het fout zou kunnen aflopen. Maar mijn moeder was net bezig met het verschonen van Margriet. Mijn jongste zusje was 19. Vierenveertig. En uhm. En toen zei en dat heb ik dan van mijn vader gehoord, zei de ene officier tegen de ander.

[00:14:20]

Mijn zoon moet net zo oud zijn als deze baby. Maar die heb ik nog niet gezien. En toen zei tegen mijn vader is. Als je de volgende keer euh zoiets euh verander, doe dat er niet zo knullig en Lalla door een professional doen. Dat heeft mijn vader mij verteld. En toen zijn ze weggegaan. Maar een oom van mij is wel naar euh, naar de arbeidsinzet en die heeft in het Roergebied gewerkt. En ja, heel veel mensen uit uit onze buurt ook.

[00:14:49]

En veel kwamen ook niet terug. Die kwamen om het leven bij bombardementen of of wat dan ook. En ik zie ook jongens over de schutting bij ons. Die in de in de straat achter ons woonde. En dan was er daar een razzia. En euh, dan kwam klommen, klommen ze over de over de schuttingen van de huizen van de Acacialaan waar ik woonde. Door het huis en euh. En daarna weer terug. Als je als die Duitsers bij ons in de straat kwamen met daar heb ik allemaal meegemaakt, dat heb ik echt bewust meegemaakt als kind.

[00:15:19]

Ja heeft dat indruk op je gemaakt hebt. Die heb je later daar vaak aan teruggedacht. Heeft een rol niet. En het heeft wel een rol gespeeld. Ik heb er niet vaak aan terug gedacht, maar het staat mij nog helder voor de geest. Ik ik hoef ik. Ik zie dat nog precies. Ik zie nog een een vliegtuig neerdwarrelen dat dat geschoten was. Ik dacht dat het mijn ouders hier waren. Redelijk regel, religieus, doopsgezind en en men geloofde dus in God en Uhm.

[00:15:47]

En op een gegeven moment keek ik met mijn vader in in de erker naar buiten. T Was prachtig weer. Stralend blauwe lucht. Maar er waren luchtgevechten en toen zag ik ineens een zilveren kaars naar beneden dwarrelen. En toen zei ik tegen tegen Vale Aulis is God en toen zijn we vader, netals een vliegtuig. Het was aangeschoten vliegtuig, maar je zag ook parachutisten en dergelijke. Ja, ik heb de oorlog wel heel bewust meegemaakt en ik ben er ook van overtuigd te.

[00:16:15]

Ik heb dat in Japan ook heel erg ervaren. Dat uit dat dat je toch wel in je eerste 5 6 levensjaren geprogrammeerd wordt voor de rest van je leven.

[00:16:24]

En wat is die programmering dan dan met jou? Nou, angst toch wel. Mijn moeder had erg veel angst en die heeft ze toch wel euh. Overgebracht op de kinderen. Bang voor paarden, bang, bang voor ze overal. Ze dreigt ook bepaald met bepaalde dingen als ze stout waren. Maar om ons met volle burge mee te sturen was een man die die haalde vonden op een en een pfff. Je had altijd een grijzige jas aan een donkere hoed op en dan zag er altijd een beetje eng uit.

[00:16:52]

En daar heeft ze ons een beetje banger voor gemaakt. Maar alle angsten die mijn moeder overgebracht heeft en de oorlog overgebracht, heb ik geprobeerd uhm te bestrijden. Dus ik ben gaan paardrijden. Ik ben op daken gaan klimmen terwijl ik hoogtevrees heb. Ik heb uh, ik ben die ze diepzeeduiken. Ik ben ik. Tot voor kort heb ik heel veel gedoken. Nog 40 45 meter met allemaal om de angst te bezweren en in die paarden.

[00:17:21]

Dat kwam omdat dat daar in de buurt van waar jij opgroeide bij Beverwijk, Duitsers voor de lol de kinderen heen sprongen. Dat was verschrikkelijk, dat was dat.

[00:17:30]

Die angst. Die 1. Die kwam niet alleen van mijn moeder, want we zijn kleuterklasje in. Wester houdt Beverwijk in het bos. En daar ging ik dan met mijn zusje, mijn oudste zus Riet naartoe. En euh ja, daar was een garnizoen garnizoen met de Lega garnizoenen, te Breede huzaren of wat dan ook wat het waren. En die vonden het heerlijk. Om over die paden en als er kinderen liepen, sprongen ze daarover heen en dat is het.

[00:17:58]

Dat het ontzettend angstig geweest.

[00:18:01]

Ja ja, je beschrijft eigenlijk vrij beknopt wat van mij wel langer gemogen je je gang. Alle successen, alles wat je hebt meegemaakt, het repertoire dat je hebt gedaan door de concours. De zalen waar je hebt gespeeld. Ja, je je. Je raast er doorheen. Maar het was eigenlijk een onvoorstelbare carrière voor een jongetje. Overigens al van jou. Kom af en ineens toen begonnen. En toen schoot je als een ster omhoog.

[00:18:26]

Ja ja, voor een groot deel heeft het te maken gehad met met de mogelijkheden die ik bij de televisie kreeg. Waarom? Tuurlijk, ik had een relatie met Ron Brandsteder nog over. Hij zegt we hebben gouden tijden meegemaakt. Er waren maar twee of drie zenders en je was al heel snel een ster als je ze regelmatig op de televisie kwam. En nu is iedereen een ster. Zeker op de televisie geweest is, ook al kan ie niks.

[00:18:49]

En euh ja, dat is dat is heel snel gegaan. Maar wat dan toch ook alweer moeilijk was dat? Euh ik? Ik ben een klassiek zanger, ik heb een klassieke opleiding gehad en ik heb heel veel de Matthäus-Passion gezongen. Dat doe ik nog steeds. Kerstens partij hoofdzakelijk. En dan kom je op een gegeven moment en ben je populair geworden door al die televisieprogramma's met mooie dames om je heen en dergelijke. Je zingt leuke operette, wat opera en een musical dingen.

[00:19:18]

Euh, tussendoor gewoon mijn concert en mijn klassieke concerten.

[00:19:22]

En dan sta je ineens in Concertgebouw en daar zingen met groot orkest voor t eerst de Christus Partij Matthäus-Passion en dan weet je dat dat een gericht publiek is. En dan voel je van zo. Nou, laat die populaire jongen dat nou maar eens eventjes. Euh.

[00:19:39]

Dan is er wantrouwen. Dan was je dat wel je dan?

[00:19:42]

Dat denk je dan. Misschien was het niet zo waarschijnlijk wel bij een gedeelte van het publiek. Dat is er nog steeds denk ik. Daar moet je doorheen en dan moet je knokken.

[00:19:53]

Want eigenlijk dat is gelukt in die kringen. Dat je dat je dan.

[00:19:56]

Nee nee op tv kwam. Of of of in in kringen ging hangen of op feestjes gesignaleerd werd dat je mocht ook al niet.

[00:20:03]

Nou ja, ik ken wat. Die verhalen van Van Wilke natuurlijk. En van collega's die je bij de grote Goese gezelschappen toneelgezelschappen zaten die. Die vonden het verschrikkelijk, al die acteurs die ineens voor de televisie in allerlei series kwamen. Later zag je ze zelf ook.

[00:20:23]

Maar ja, het is altijd. Ik had het er een keer met Herman Braai. Hele beroemde bariton. Die was in Nederland. Daar heb ik hem. Na zijn concert heb ik met hem gegeten en hebben we onze carrières een beetje vergeleken. Hij hè? Hij zegt Ja, ik heb hetzelfde als als jij in. In Nederland heb ik in Duitsland. Ik heb dat nog niet. Zolang geleden had ik een groot concert en daar deed ik wat musical, wat operette en wat Mozart.

[00:20:55]

Dus drie verschillende genres. En toen zei de de hem Ik denk dat het de taak is t Zuid Tomasso daar.

[00:21:01]

Die had gezegd ja. Helaas moeten we toegeven dat de heer Pray alle drie de de disciplines euh van dit vak beheerst. Helaas helaas. Ja dat is over he. Dat is sinds Domingo en Pavarotti en de Carreras. Ook lichte jarge gaan zingen. Is dat Amerika? Was daar natuurlijk helemaal geen probleem, maar aan jou kwam niets te kleven van da dat je een een womanizer was. Zeker na mijn eerste huwelijk. Tja, dat je een een beetje gladde jongen was.

[00:21:30]

Dat je dat je van het materiële was, dat je dat je voor alles wat fonkelen en glinsteren, dat je graag gezien werd met met beroemde mensen. Ja, dat laatste is niet waar. Ik werd niet graag. Ik wilde niet graag gezien worden.

[00:21:43]

Beroemde mensen. Ik zijn al die andere dingen wel waar. Ik heb dat The New Woman womanizer is. Uhm nee, ik hou van vrouwen en nog steeds. En uh, ik uhm had de mogelijkheid om met heel veel mooie vrouwen om te gaan. Door door mijn vak en een en een televisie. En dat werd ook een beetje gestimuleerd door onder anderen de regisseuse Kitty Knapper. Die vond het prachtig als ik met mooie vrouwen liefdesscènes ging doen en was ook een mooi plaatje.

[00:22:15]

En is dat? Ja en euh ja, dan krijg je al gauw dat dat dat doet. Dat dat stigma van stigma. Ik heb er nog nooit zoveel van aangetrokken dat je een womanizer bent. Ik ben nooit een womanizer geweest. Ik hou van vrouwen, maar ik ben eigenlijk heel erg verlegen en ik ben nooit een echte versierder geweest. Ik. Ik kan collega's van jou opnoemen, daar hoef ik. Ik hoef geen namen te noemen die die wel bloemen naaisters zijn en v h d een en daar ook prat op gaan.

[00:22:45]

Dat ben ik niet. Ik hou van vrouwen en ik. Uhm, ik kan er kennelijk genoeg met vrouwen omgaan. Je zag er goed. Ik moet dan denken ja, dat was het was. Omar J. Je speelde een rol in die film van Theo en Thea Neerland zegt Ja, zegt Thea. Als je binnenkomt, weet je verliest Marco Bakker.

[00:23:02]

Je bent in het echt nog mooier dan nu.

[00:23:05]

Het was heel. Weet je waarom ik die film gedaan heb? Want ik zal je het verhaal vertellen. Ik euh, de Gouden Kalveren. Toestand. Ik was met Willeke mee en euh, slotavond en W een party daarna. En ja, op een gegeven moment komen daar twee jongelui met tandjes. Euh. Die komen naar me toe met een woord meteen een microfoon onder me, snufferd geduwd en een camera erop van ja, wij gaan een film met jou maken.

[00:23:32]

Ik zeg. Wij gaan geen film met Marco Bakker maken. Ja hoor. Wij gaan een film met Jan maken. Ik zeg nee, wij gaan geen film maken en. Ik kende ze wel, maar ik had nog nooit iets echt Frans gezien. Wel eens zo in een kinderprogramma of zo althans, dacht ik. En uhm ja, en toen heb ik gezegd nou ja, oké, stuur maar een keer wat op. Maar stuur maar dan eerst wat video's op van jullie programma.

[00:23:54]

Zal je doen. Nou, toen zag ik dat we onder andere een. Een leuk programma met Huub Stapel. Die werd niet in de zeik genomen. Ik denk dat schaam me in de zeik nemen. En euh.

[00:24:06]

En nou, ik zeg laten we maar eens gaan praten. Maar toen bleek dus het script al helemaal klaar te zijn met mijn kop. Dus alle tekeningen waar ik in voor, waar je kon bij maar terug. Nou ja, ik kom wel terug. Maar ik dacht kijk, dit is nou een mooie mogelijkheid om dat stroperige dat dat dat Auriol van de operette Prins euh, zoals Henk van der Meiden mij noemde. Euh, om dat een beetje kwijt te raken.

[00:24:32]

Daarom heb ik die zo gedaan en dat is gelukt. En een gegeven moment krijg je ineens een heel geestig. Ja, dan krijg je ineens een interview met Vrij Nederland en zo. En euh, dat van euh ja. Hoe is het nou als de hele grachtengordel euh euh voor u gevallen is? Ik zeg nou leuk wat publiek erbij. Maar ja, ik vond het gewoon enig om te doen. Heerlijk. Fantastische mensen. Vooral Arjan. Geweldige actrice.

[00:24:58]

Maar wat telt vooral over de liefde? En of je al dan niet een womanizer was? Een soort imago dat je toebedeeld kreeg? Ja, ik kan zeggen dat dat relatief laat, maar vroeg genoeg, want jullie zijn al al veertig jaar samen.

[00:25:11]

Ja, dat wil ik de liefste van je leven is geworden. Zonder enige twijfel ja. Eerdere huwelijken beschrijf je ook heel openhartig in je boek. Ja, hoe dat hoe dan toch niet blijkt? Wat je had gehoopt om voort uit elkaar groeit? Etcetera? Ja, en ineens was ze daar. Ja, ja. Toeval? Gewoon toeval.

[00:25:29]

Ik denk dat het een beetje gestuurd is door de platenmaatschappij en euh, ik uhm, de ENAR met mensen die daar euh daar. Daar ging ik dan vrijdag zelfs naartoe. Maar eventjes in de te babbelen, gewoon eventjes een borreltje te drinken. En euh, nou ja, die wist dan wel van de problemen van mijn huwelijk af en dergelijk dat we.

[00:25:51]

En die bleek dus ook ooit een althans vertelt die later hun een plaatje gemaakt hebben. Met welke jij? T Is niet om aan te horen, dat vindt ze zelf ook. Maar het is wel leuk. Ze heeft het wel gemaakt.

[00:26:05]

En euh, toen is euh, eigenlijk is ben ik gestuurd naar een een een feestje van een of ander blad. En dat was goed voor mijn nemes en voor euh, voor nou ja. Beetje m. Euh, noem je wat netwerken? Uhm, toen schijnt de secretaresse van die URNA manager. Dat was Carel Hillen. Euh. En Sylvia van den Akker. En die uh. Die schijnen toch een beetje gestuurd te hebben om Willeke ook daar naartoe te sturen.

[00:26:37]

Maar ja, daar waren heel veel mensen. Was directeur van de TROS en alles en iedereen was de. En euh ja draaien. Op een gegeven moment moesten er foto's gemaakt worden en ik ging op een paard zitten en Willekes stond ernaast. En die foto, die hebben we nog steeds. En toen raakten we met elkaar.

[00:26:52]

Was ook een wit paard.

[00:26:54]

Nee, je was zeker geen prinses. Maar euh ja. Toch hebben ze eigenlijk de hele avond aan de bar zitten praten. En we waren allebei heel diep ongelukkig. En euh, en toen hebben afgesproken ik heb er toen keurig naar huis gebracht en uhm, hebben we een afspraak gemaakt. Euh, om een keer samen te gaan eten. Dat hebben we gedaan en zo is het een beetje gegroeid. En toen, op een gegeven moment heb ik gezegd uhm, ik wil graag.

[00:27:21]

Uhm, ik ga op vakantie op wintersport. Heb je zin om mee te gaan? En dat was. Dat was heerlijk voor Willekes. Was vrij en zwemmer naar Oostenrijk gegaan. En ja, toen is het eigenlijk gegroeid. En toen, op een gegeven moment zei ze van nou ja, je woont nog steeds alleen daar in Bergen scoren. Kom kom leuk en gezellig bij me wonen en vanaf dat moment zijn we bij elkaar gebleven. Tot op de dag van vandaag is mooi dat dat eigenlijk de echt belangrijke dingen in je leven.

[00:27:52]

Meestal totaal ongepland. In onverwacht gebeuren? Ja, dit was volkomen onverwacht. Ja, ja, ja, tot nu toe is is je leven zoals je het beschrijft eigenlijk een soort sprookje. In een soort droom bestaan successen. Liefde is ok. Echtscheidingen zijn natuurlijk altijd tegenslagen. Ja, die fatale dag 1997. Die schrijf je ook uitgebreid in in het boek. Je schrijft dat je daarom nog steeds nooit echt met Willeke over had kunnen praten. Dat jullie nooit zijn gaan zitten van heel wat is er nou gebeurd?

[00:28:26]

Hoe zit nou gegaan? Maar dat dat nog steeds niet gaat?

[00:28:29]

Ja dat. Dat is dus nu wel wat. Wat? Wat makkelijker hoor om daarover te kunnen praten met haar. Maar ik vind het nog steeds een onderwerp waar ik uhm niet graag over praat. Het is uhm. Daarom heb ik het ook omdat.

[00:28:43]

Er is zoveel geschreven en dus zoveel onzin geschreven door mensen die er absoluut niet bij geweest zijn, die alleen maar van horen zeggen hebben. En ik heb in Uh in. In de biografie heb ik gewoon mijn verhaal gedaan zoals ik het ervaren heb. Ik heeft haar Velda euh, verhaal gedaan. Wat zij ervaren heeft. Toen ze mij ging opzoeken daar. Euh, dat is in het ziekenhuis. Ja, dat is ook haar volledige. Daar staat ze ook helemaal achter wat ze geschreven heeft.

[00:29:13]

En uhm, dat was het. Ik wilde het kwijt. Ik weet nog goed. Ik had een. Op een gegeven moment kreeg ik dan een. Een jaar daarna kreeg ik een interview met Ivo Niehe. Het. God, ik dacht dat jij al lang in Spanje woonde. Maar ja, ik ben ik. Ik moest door. Maar alles wat je in Spanje woonde vanwege de reputatieschade. Ja, ja, ja ja. Maar waarom? Waarom lukt het jullie niet om te gaan zitten?

[00:29:38]

Of? Of is dat zo lang niet gelukt om onder samen over te praten? Was dat te emotioneel, te gevaarlijk? Ja, ja. Ja ja. Uhm ook. Had ook te maken met het feit dat wil ik het er niet bij geweest was. Ik had het meegemaakt. En euh, zij weet hoe ik in elkaar zit. Het is ook de reden dat we nog steeds bij elkaar zijn denk ik wat haar betreft. Uhm, ik kon daar moeilijk over praten.

[00:30:04]

Ik kon daar niet over praten. Euh, ik kon niet omdat ik zo enorm emotioneel en ik wilde door. Ik wilde. Ik wilde bewijzen dat ik dat ik goed in elkaar zit en dat ik dat ik. Ik wilde de toekomst, ik. Ik v m. Ja, ik wilde naar de toekomst toe. Euh, werkende m eigenlijk. Nu op deze leeftijd nog steeds. Maar het is niet een onderwerp waar ik graag over praat en het is de.

[00:30:30]

Vind ik erg logisch he? Het is een een gebeurtenis die misschien 30 seconden heeft geduurd. Veertig seconden zou ik, zo kort is het. En. Je leven is echt veranderd en je kan echt zien in een leven daarvoor levert daarnaast je je carrière was zeer ernstig beschadigd. Ja hierdoor, je bent kleiner gaan wonen. Euh ja, het geld was op hem. Mensen mensen droegen met je altijd na. Ja ja is is er is is nog iets dat elke dag bij je is?

[00:31:04]

Euh, ja, zeker wel.

[00:31:06]

Maar euh, we hopen op een andere level. Uhm, ik heb toen gekozen voor euh ja, dapper, dapper. I. Ik ben een knokige. En euh, om door te gaan, want ik kon niet meer terugdraaien. Ik kon het niet meer terug naar wat er ook over me geschreven en gezegd. Ik kon het niet meer terugdraaien. Dus wat? Wat ga je dan doen? Uhm, je gaat werken aan jezelf. Je gaat werken aan je carrière en euh.

[00:31:35]

Ik heb ongelooflijk veel steun gehad aan aan de twee collega's. Ernst Daniël Smid en Henk Poort die mij mede baritons die mij echt opgevangen hebben. En nee, Ernst heeft ook op een gegeven moment tegen de pers gezegd hou nou eens op. Euh. Jullie maken zijn hele carrière kapot. Ja, die was kapot.

[00:31:52]

Maar ik heb er teruggeknokt, mede dankzij de steun van van deze twee heren. Mijn sportleraar. Euh, mensen uit Brabant. Euh, die maar geholpen hebben. En en Willeke stond tussen als een das een boom mongo vast gewortelde boom stond ze achter mij en houd ook begrip voor het feit dat ik. Dat ik die verder niet meer over wilde praat, althans minder over wilde praten. Je schrijft in je boek Terecht Het grootste leed is natuurlijk voor het slachtoffer.

[00:32:28]

Ja, er is iemand overleden. Er zijn mensen hun een, een vrouw verloren, een familielid en hun moeder. En dat is iets dat dat nog steeds aan jou vreet. Dat is gebeurd. Ja ja, ja, ja, dat wat. Dat is een heel, heel, heel erg zwaar gevoel. Ja, maar ik ben ook een knokken. Ik wil door. Ik ik, ik kan ik. Ik kan niet stil blijven staan. Ik kan dat leed niet meer verzachten.

[00:32:56]

Ik kan dat niet meer ongedaan maken. En die mensen moeten ook door. En uhm. Het is drieëntwintig jaar geleden en euh, ik heb destijds ook een goed gesprek gehad met de tweelingzus van het slachtoffer. Pfff. Het is goed geweest hoor, denk ik voor beide partijen in ieder geval voor mij. En euh verder. Uh, heb ik mijn gewijd aan euh, een t. Het verder ontwikkelen van mijn. Uh. Van mezelf. Van ons huwelijk.

[00:33:29]

Het euh. M. En mijn carrière. Het. Om die toch weer op terugknokken? Ja, je moet er van leven en en het is het enige wat ik kan. Ja, ik kan veel. Ik kan veel. Ik kan ook wel met mijn handen werken. Mijn aan mijn zoon is yogaleraar en North Carolina. Hij heeft op dit moment weinig werk vanwege de Korona D. Die gaat gewoon. Euh, die is nu gewoon huis, want een te renoveren en dergelijke.

[00:33:57]

Dat zou ik dus ook doen. Dus ik kan me altijd wel. Maar mijn voor is is mijn stem. En en en en mijn artiest zijn en daar wilde ik mij door. En uhm, ik ben dieper, dieper en dieper in. Euh in euh, in de materie gedoken. Euh, ik denk dat ik een. Ik ben altijd heel serieus geweest, maar had toch nog gewoon ja wat meer bij. Euh. Jan nog meer binnen het vak bezig geweest op de muziek gestort?

[00:34:31]

Ja, als je als je bekend bent en er gebeurtenissen dan. Dan is er op de een of andere manier publiciteit en bijna een soort vreugde om om iemand te zien vallen om een engel. Dat heb ik echter ter aarde zien storten. Ja, op zo'n moment word. Wordt het bijna een professionele opdracht om omdat heel goed te doen met de pers om het te coördineren. Als ik dat lees heb je het. Heb je dat eigenlijk achteraf gezien naïef gedaan?

[00:34:56]

Ja ja, je job. Je bent een journalist binnengelaten. Je hebt. Je hebt gewoon honderd uitgepraat. Weinig controle gehad over wat hij schreef. En het beeld dat is ontstaan en dat dat vermoedelijk voor altijd zal blijven bestaan is iets dat je probeerde je eruit te praten. Ja ja, goed dat je geen spijt zou hebben en dat je dat je met een verhaal over een op hol geslagen auto en dat soort dingen ja. Dat dat. Dat is achteraf eigenlijk naïef geweest, omdat toen zo te doen.

[00:35:24]

Of je of je bent slecht geadviseerd geweest.

[00:35:26]

Ben slechter, maar ik ben helemaal niet geadviseerd geweest dat ze Aad van den Heuvel, die kwam ik tegen, die die zegt wie je hebt. Je bent niet goed begeleid geweest.

[00:35:37]

Je advocaat had je moeten behoeden voor zulke stamps minuut. Ja, absoluut is dat. Is dat daarna ooit nog recht te zetten? Als eenmaal zo'n beeld bestaat dan voor iemand?

[00:35:47]

Nou ja, het. Euh, ik. Ik heb weer publiek. Ik heb weer volle zalen. En ik heb aan concerten en degenen die me niet willen horen, die die komen niet. Maar zeker meer mensen. Ja, ja, ik heb een aantal jaar nadat ik dat ik euh, toch weer vrij veel succes kreeg weet mensen die die mij jaren niet gehoord hadden. Euh. Die zaten te huilen dat ze euh. Ja. Fans die het fantastisch vonden dat dat ze maar weer konden horen dat je de Werfstraat.

[00:36:22]

Dat is niet eigenwaan of wat dan ook. Nee, dat ik er. Ik heb dat gezien. Je ging van. Van een villa naar een kleiner huis, naar een nog kleiner huis. Na van van van naar een kleinere auto. Eerst helemaal geen auto. Je moest. Echte levenstijl afleren? Je moest het met minder doen. Ja, maar ik heb altijd gezegd als ik me niet kan permitteren. Ik ook gewoon in een kever. Zo ben ik begonnen aan een Ford Fiësta.

[00:36:50]

Is nog wel iets erger dan dan een Kever.

[00:36:52]

Ja, maar dat heb ik niet zolang ik wil dat je niet zwaar. T. D. T. T. T. T. Om het feit dat ik met minder moest doen, viel mij niet zwaar. Nee, dat zou ik nu ook weer kunnen. En het is ook minder gewonnen.

[00:37:13]

Ik verdien eerst zoveel als ik vroeger verdiend heb natuurlijk. Euh ja, het hoorde bij de levensstijl. Ik hield van auto's. Ik heb. Ik heb ook op veel op Zandvoort gereisd. En euh. Mijn zoon houdt ook van van auto's en motoren. Ik krijg er nog steeds motor. Euh. Maar uhm, veel bescheidener dan dan vroeger. Dat heb ik totaal geen problemen mee.

[00:37:38]

Nee, je schrijft ook dat je het moeilijk vond om weer het podium op te gaan, dat je bijna bang was voor je publiek. Willen ze me nog wel horen dat je als een beginner wel stond?

[00:37:46]

Begin wel. Ik heb. Ik heb ooit de B. Henny Huisman. Die heeft dus een keer ook in en in een tv programma iets over kinderen. Ik weet niet vaak waar het over ging, maar die zei op een gegeven moment durf ik de straat niet meer op.

[00:37:59]

Dat uhm, bang om de straat op te gaan ben ik niet geweest. Maar ja, je je hier woont. Je moet jezelf terugknokken en het. Het grootste probleem was toch het euh.

[00:38:13]

Het feit dat ik veel concert zong in uhm. Euh. Ook met met koren ook ook koren die die zogenaamd christelijke waren en waarvan je dan toch op een gegeven moment niets meer hoort en wat iedereen liedje vallen. Ja, heb jij een 23 jarige? De christelijke partij voor Pinochets echt voor Pinos? Maar ik deed dat gewoon omdat ik het fijn vond in Antwerpen. De Mateos gedaan christelijke partij. En dan is er één iemand in het bestuur zegt ja moeten maar bakken, maar eventjes niet genoeg vragen.

[00:38:48]

En daar heeft de dirigent.

[00:38:50]

Die heeft me wel teruggevraagd voor iets anders. Dus die vond gewoon dat ie met Marco Bakker door moest gaan en toen een uh, nog niet zo lang daarna kwam weer terug om mij te vragen om die kerstroos partij werd het. En toen heb ik gezegd. Nee, jullie moeten vannacht wel.

[00:39:06]

We begonnen de medaille eigenlijk in je jonge jaren altijd alleen was en altijd het idee had een beetje alleen te staan dat je een loner was.

[00:39:13]

En op dit moment was je weer alleen eigenlijk in een rol die je goed kende en die je wel lag.

[00:39:18]

Ja, maar ik heb wel veel steun gehad van vrienden en aan je vrouw en aan Willeke. Ja ja, dus dat is uh. Dat is van onschatbare waarde geweest en nog steeds. Zullen we naar muziek luisteren, want het gaat veel over muziek m en we draaien eigenlijk niets en je hebt een opname meegenomen uit 2014 van Van Shuman Noya beste liedje en klingen. O ja, wat betekent het voor jou deze muziek? Uhm, dat is mijn vak te.

[00:39:48]

Ik ben begonnen met met met klassieke muziek. Ik heb natuurlijk heel veel. Ik heb altijd geprobeerd zo veelzijdig mogelijk te zijn in mijn vak. Dat dat. Dat zit in mij. Ik heb. Ik heb die mogelijkheden ook gekregen. Ik heb euh. Nog niet zo lang geleden heb ik een grote rol gedaan in de musical Cats. Wat ik overigens nooit meer ga doen. Avond aan avond en euh, ook met de kerstdagen niet thuis enzo. Euh.

[00:40:16]

Maar euh.

[00:40:17]

Ja, dat is mijn vak. Dat heb ik geleerd. Klassiek zingen en euh. Ik vond het heerlijk om de mogelijkheid te krijgen om een keer een een lied recital op te nemen. Te. Het heeft geen resultaat in onderandere deze de. De Diestse Lien van Shuman en dat heb ik met ontzettend veel plezier gedaan met een fantastische pianiste Mirza Adami en euh. Schumann past ook bij de nacht vind ik. Ja, ja, ja, laten we luisteren.

[00:41:03]

Registrars.

[00:41:08]

Dat was in die laatste om een of meerdere Sestriere vol ritsen bmo Stewart Cherain dus hoofd US euh, voor het Russisch of in Umm. Weerbureaus Severi. Een lied van Robert Schumann, gezongen door Marco Bakker, die tegenover mij zit. We hebben gesproken over veel aspecten van je leven. Het complete verhaal uit het boek dat Harry neigend wil haar heeft geschreven en opgetekend uit jouw mond met alles wat je meegemaakt. Begonnen met je jonge jaren in de omgeving van Beverwijk.

[00:42:55]

Je was een beetje een loner, zei altijd een gevoel van alleen zijn. Voor dat moment dat het zingen in je bestaan kwam, werd het steeds meer een plan. Je had nooit kunnen vermoeden dat je zo ver zou komen en dat je het zo zo ver zou zou schoppen in dit bestaan. We spraken al voor de oorlog. De indruk die dat heeft achtergelaten op jou als kind dat je angsten tegemoet moest gaan. Dat je er niet voor terug moest deinzen.

[00:43:18]

En we hadden het over dat je eigenlijk de eerste was vanuit de klassieke muziek die niet terugdeinsde. Ook voor voor de publiciteit en de televisie en dat dat niet altijd in dank werd afgenomen. Over een imago dat aan je ging kleven van een soort glamourboy soort. Ja, goudgerande prins de operette Prins. Een woord dat je toch nog steeds niet graag hoort. Nee, en we hadden het over de zelfspot met Theo en Thea. En natuurlijk kwamen we ook te spreken over het ongeluk dat zo hard in je leverde, in heeft gehakt en zo veel publiciteit heeft gekregen.

[00:43:51]

Ook al is het inmiddels al lang geleden. Het zal toch nog altijd een rol spelen in jouw bestaan. En ook in je boek gaat het daarover? Er zit ook een zekere. Naiviteit soms in in de dingen die je doet. Hadden wat het over dat publiciteit offensief, maar de. Het lijkt bijna een soort jongensachtige blijdschap of of eerlijkheid waarmee je dingen tegemoet treedt. Niet altijd oog hebben voor voor welke gevolgen dat zou kunnen hebben. Laat ik het anders zeggen.

[00:44:19]

Je lijkt niet heel berekenend.

[00:44:21]

Ik ben niet berekenend. Nee, ik ben een impulsieve mens en soms moet ik even op mijn vingers getikt worden dat ik te openhartig ben. Ja, maar ik ben zeker niet berekenend. Euh. Is er iets dat met de jaren dan ook nooit is gekomen, dat je dag gooijer, dat ik dit anders doen of dit moeilijk zou doen?

[00:44:42]

Of of als ik het hier daardoor druk, dan komt er daar dat uit. Nou, ik. Nee, ik.

[00:44:47]

Ik ben wel praktisch practische geworden. En uhm, dat is uhm. In het leven zoals ik het leid. Samen met Willeke is dat wel nodig. Ze practische in die zin dat je dat je gewoon toch toch euh moet plannen hoe je verder je toekomst eruit ziet. Dat zijn gewoon de dagelijkse dingen die t. Waar ga je wonen? Want wat doe je de rest van je leven? En euh, dat heeft uhm dat. Dat kan niet alleen maar met in impulsiviteit.

[00:45:24]

Daar moest je dus ook ook gewoon toch je koppies zo nu en dan bij gebruiken. En euh. Pfff dat. Uhm. Dat heb ik wel geleerd. Ja en. Het is een leven waarin je altijd naar voren kijk. En ineens kom je in een fase dat dat er minder toekomst voor je ligt. Statistisch gezien dan er verleden achter. Je ligt nu 82 jaar oud en dan weet je dat dat nog 82 jaar. Dat is niet waarschijnlijk dat dat gaat gebeuren.

[00:45:53]

Nee zeker, dat is een waarheid als een koe.

[00:45:56]

Toch lukt het dan nog om om op die manier te leven, om om elke dag met morgen bezig te zijn. Ja, ja, ja, ja, dat is voor mij een voorwaarde om over om naar de toekomst te kijken om te leven. Ik leef um niet met het verleden. Ik ik. Ik word soms geconfronteerd met het verleden, vooral ook in zo'n gesprek. Maar ik. Ik leef nog steeds voor de toekomst en ik hoop en ik doe ook veel om gezond te blijven.

[00:46:25]

Ik sport veel, Willeke ook. En euh, we proberen voor zover het in de huidige periode met alle problemen van een van beperkingen euh. Proberen we toch zoveel mogelijk uit het leven te halen. Wat? Wat? Wat? Wat ons? Euh, waar we? Waar we bij Happy mee kunnen zijn. En ik verheug me bijvoorbeeld heel erg euh, op de toekomst voor mijn zoon. En en en hem om hem te zien en ik hoop dat hij komt.

[00:46:55]

In mij is de bedoeling dat die overkomt. En als we dan niet naar Schotland wat we gepland hebben om daar in de bergen te gaan wandelen niet kunnen, dan pakken de fiets of ik. Ik huren motor erbij en dan gaan we lekker. Euh, zou woonland. De bewijzen spreken h. Als we maar met z'n tweeën zijn.

[00:47:13]

Ja, dat is wat is uiteindelijk? Hij komt ook aan aan het woord in je boek. Ja, dat is uiteindelijk met hobbels en bochten goed gekomen tussen jou en je zoon. Ja, want want je was je huwelijk liep stuk. Ja en ja, toen ex-vrouw nam tamelijk onverwacht. Je zou mee naar Amerika. Dat kun je wel zeggen ja. Maar waardoor je een langeafstandsrelatie met die jongen had. Ja, en toen even onverwacht zat je ineens. Als een soort alleenstaande vader met je kind hier weer?

[00:47:43]

Ja, dat is uhm ja. Hij heeft toen zelf op een gegeven moment gekozen om euh. Ik denk dat dat het voor zijn moeder ook wel een beetje moeilijk werd op een flesje in in New York. Puber Usher was een puber en was dertien jaar. En uhm, nou ja, het was heel moeilijk om hier op school te krijgen. Toen euh, eerst naar een school gegaan. Euh, zegt ze nou. Na een jaar? Ja euh.

[00:48:08]

Hij kan hier niet blijven verlaten. We laten hem gaan, want hij heeft natuurlijk achterstand in en onderhandelen wiskunde en en taal terwijl hij goed Nederlands spreekt. Maar ik merk het nu ook dat als hij een brief schrijft ofzo, dat ie daar toch nog vrij veel fouten in maakt. Maar uhm, wat ik ontzettend belangrijke vind dat dat het zijn toekomst. En uhm. En ik hoop dan nog heel lang getuige te mogen zijn van van hoe hij zich verder ontwikkelt.

[00:48:39]

Euh, hij heeft een hele leuke vriendin en jazzzangeres. Heel leuk. Ja, lieve mensen ook door yoga leren kennen. Hij is heel integer. Hij is heel erg sterk. Echte atleet. Uhm, denkt goed na over het leven. Heeft ze toch in het begin wel problemen gehad met het feit dat dat papa een bekende Nederlander was? En De Uhm? Hij heeft wel zijn eigen weg gekozen. Het is een tweeling. Dus euh ja, veel interesses in allerlei verschillende dingen dus.

[00:49:13]

Beetje moeilijk om keuzes te maken. Hij heeft allerlei dingen geprobeerd, maar hij is altijd dus met het met het ontwikkelen van dat van de yoga is ie altijd bezig geweest en dat heeft zoiets op een gegeven moment tot zijn beroep gemaakt.

[00:49:26]

En de laatste jaren dat we proberen toch zoveel mogelijk bij elkaar te zijn. Ik probeer hem toch in ieder geval één keer per jaar te zien van een paar weken bij me te hebben. Of ik ga naar hem toe. Daar hebben we heel goed, heel goed kunnen praten. En euh, ik denk dat hij nu ook euh, wat meer gesetteld is. Hij heeft nu een vaste relatie. Hij heeft een leuke, leuke boerderij. En uhm. Ja, hij is.

[00:49:57]

Hij is wat stabieler geworden in alles en euh pffff.

[00:50:02]

Ook bereid om hem om. Naast de verhalen te luisteren en de visie van zijn vader euh, en ook wat wat? Wat de redenen geweest is. Ja, ik kan me herinneren dat ik op straat liep en dat mensen daar om een handtekening vroegen dat die de Hermia trok van mijn papa, kom mij. Weet je wat? Ja dat is?

[00:50:22]

Euh, want papa was een beetje van iedereen en had zelfs mijn publiek.

[00:50:27]

Ik had het laatst bij een Rono. Een Rombauts zei er ook nog over. Die was een keer bij me geweest toen ik nog in Breukelen woonde. Hadden we lekker gegeten en toen had ie iets gegeten. Dat bracht ik hem naar zijn huis. Woonde niet zo ver van mij vandaan. En uhm, kwam je naar buiten toe. Eigenlijk met de hele chagrijnige koppen. Ik zeg wat is er met jou in de hand? Hij sinds jaar zesde, komt duizende gestopt, stopt een bus met toeristen.

[00:50:53]

Het wil allemaal handtekeningen. Duidelijk de effe geen zin en ik zeg. Dan moet je een hoop grote heg voor je huis euh. Plaatsen. Dat heeft ie ook gedaan. Maar ja, dat zijn dat. Ja en ik kan me er heel goed voorstellen dat het voor een kind dan soms heel erg vervelend is omdat die toch al zo weinig zijn pappie ziet. En omdat ik het erg druk had gebeten. Beter voor de eerste keer dat ik accuracy afstand.

[00:51:15]

En jij was druk. En dan die schaarse momenten was er altijd nog publiek.

[00:51:18]

Ja ja, ja, ja ja. En dat is uhm ja. Je moet daar heel nuchter onder zijn. Ik ben er altijd heel nuchter onder geweest, maar het is. Ik kan en realiseer me ook wel dat dat forum. Voor iemand die het dan met jou aan het wandelen is. Vooral als het. Als je je eigen zoon is. Wat dat moeilijk is? Ja, en natuurlijk ook op school. Weet je wel, wat wordt er ook gezegd op de IFA?

[00:51:41]

Ook hij heeft in het Instituut voor Automobiel Management in Driebergen gedaan. Hij wilde niet dat ik hem afzette bij de school. Nee, dat moest op de hoek. Men mag het niet weten dat papa een bekende Nederlander was. Je noemt je een sterrenbeeld.

[00:51:56]

Op een zeker punt in je leven ben je in astrologie gaan geloven?

[00:52:00]

Nou nee. Nou ja, geloven. Ja, het is in je eentje. Is dit wel een waarheid? Nou, ik werd een keer benaderd door een collega van mij, een vrouwelijke collega.

[00:52:10]

En die kende een euh, een. Een zekere Jan Gilis in Den Haag. Dat was een astroloog. En die had een vakblad Sagittarius, en die had wat publiciteit nodig. En toen hem een aantal artiesten waaronder ik, werden benaderd om een om de horoscoop te laten trekken en dat. Dat heb ik toen laten doen. En het frappante was dat ik was Tournon getrouwd met Patricia, de moeder van Richard, maar dat hij dus het euh. Het onheil zag.

[00:52:40]

Het ging al niet goed in zijn huwelijk. Euh. Maar hij zag ook mijn toekomstige levenspartner. Voor de rest van mijn leven. En die hem beschreef haar niet helemaal. Maar hij zei het is een dubbele ram.

[00:52:54]

Welke is een dubbele ram? En euh, d'r zijn heel veel dingen uitgekomen. Ook op een gegeven moment zag hij dat ik op vakantie was met familie. Dat was toen hij de datum noemde. Was dat een skivakantie in in Wengen? Hij zei ja, maar het gekke is ik zie dat je op die dag niet in, in, in euh, met je familie was. Je zat in een ander land. Ik zeg nee, dat is niet waar.

[00:53:19]

Zijn gewoon waar gaan skiën. En een paar weken daarna denk ik nog eens na die vakantie, want we gingen vaak skiën. Toen ben ik inderdaad een weekend met mijn auto vanuit Wengen naar München gereden en toen had ik een afspraak met de intendant van Defaults Open Court passeren.

[00:53:41]

En euh, toen wou ik na dat gesprek toch weer terug. Door de nachten heen. Maar toen ging het sneeuwen en dat was heel lang. Dus ik ben daar in een hotel gedoken. En toen vertelde hij ook dat euh, dat euh. Mijn vrouw toen behoorlijk leuk uit geweest is. Euh, een. Dat heeft ze altijd ontkend, maar later het dienstmeisje of het meisje. Wat ook per wat toen voor haar werkte, heeft dat toen bevestigd.

[00:54:11]

Dat heeft hij gezien en meerdere dingen in in In mijn leven. En hij wist dat je een hij heeft zijn moeder. Hij heeft de moeder van mijn ex-vrouw beschreven hoe ze eruitzag en waar ik toch nog wel wat problemen mee had.

[00:54:24]

Speelt dat nu een rol in je leven? Kijk, je kijk je horoscoop of dat soort dingen? Nee, absoluut niet. Ik zie wel en ik zie wel vaak of iemand een tweeling is of een leeuw of een over een schorpioen. Dat dat zie ik vaak wel ja. Of een waterman. Zijn heel veel artiesten. Waterman Heel veel managers zijn ze een stier.

[00:54:43]

Maar geloof je dan ook in een soort lotsbestemming?

[00:54:46]

Ja, ik kreuk ik zeker in een lotsbestemming, maar ik probeer natuurlijk toch zelf al invloed uit te oefenen. Daar ben ik daar veel te eigenwijs voor. Ik ben niet iemand die blind uh denkt van nou, het komt allemaal wel goed. Nee, ik vind het echt niet. Dit heeft alles al geregeld. We hebben de reden gekregen. En euh euh, dat je de. Daar moet je mee. Daar moest je mee woekeren, dat is de M ook met je gave, daar ben ik van huis uit.

[00:55:10]

Geleerd van mijn vader zit je hebt een. En daar moet je mee woekeren. Daar moet je mee werken. En dat is. Dat is het anders.

[00:55:16]

Zo heb je gedachten over de dood. De laatste tijd wel wat mee? Euh, ik ben ik wat wat minder bang voor de dood. Ik ben wel bang geweest voor de dood. Ik denk er is nog zo veel. Ze zijn zoveel mensen waar ik van hou en pffff die ik dan niet meer zie. En en niet meer zou zien. En en er zijn nog zoveel dingen die ik met ze wil beleven. En ook met personen met welke. En we zijn niet zo dat wij nu alles uit het leven putten omdat ik bang ben voor de dood.

[00:55:49]

Nee, maar ik ik, ik realiseer me wel en ik heb me altijd afgevraagd hoe is dat? Als je ouder bent? Euh, hoe denk je dan over de dood? Word je bang? Of of of? Of zie je daar tegenop? Ja, natuurlijk zie ik er tegenop. Ik hoop nog heel veel leven levensjaren te hebben. Samen met mijn partner en met mijn geliefden. Euh. Maar ik weet dat het op een gegeven moment komt tussen de komt ook omgeeft met een soort, hoewel dat voor mij heel moeilijk is.

[00:56:21]

Een soort berusting van. Ooit zal het gebeuren. Ik hoop dat het nog lang duurt. Ja, dat hoop ik zeker. En ik wens je nog veel geluk. Veel muziek en veel plezier. Marco Bakker, dank je wel. Dank je wel als man genoeg om met je te praten. Dank je, dank je.

[00:56:35]

Dit was nooit meer slapen voor deze nacht. Morgen is Annelies Verbeke, schrijver hired, te gast en zal. Meteen kunt u op NPO Radio 1 luisteren naar muziek. Podcast met Micha Blok en een oude afleveringen van Nooit Meer Slapen zijn terug te luisteren als podcast via de site van de VPRO of andere kanalen. Dank voor het luisteren en een goeie nacht en graag weer tot morgen.

[00:57:34]

Op Radio 1 het nieuws van kranten.