Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:02]

VPRO. Met Pieter van der Wielen. Goede Nacht zijn welkom bij Nooit Meer Slapen. Noem het desnoods een lockdown opera. Een man ligt op een matras.

[00:00:22]

Hij doolt rond in zijn kamerjas door zijn kamer, wordt geleidelijk tot gekte gedreven door de stemmen in zijn omgeving en zijn hoofd. De meid King van 22januari online te bekijken bij opera T-Day, gebaseerd op een opera uit 1969. Aids Sounds Format King van Peter Maxwell Davies. Het is een stuk dat veel vergt van de zanger, de enige zanger in het stuk. Hij moet grunten, schreeuwen. Het gaat van hedendaagse muziek tot mooie aria's van Händel. Wiebe Pier Cnossen deinst nergens voor terug.

[00:00:54]

Een man die net zo veelzijdig is als hij maar zou kunnen zijn. Hij is operazanger van beroep, bariton officieel, maar hij is ook een groot fan van Elvis Presley. Begon ooit op het conservatorium met jazz zang, is ook wel eens als stemacteur te horen bij Nederlandse Pixar en Disney films en hij werd geboren in 1973. Wiebe welkom. Leuk dat je dat je bent gekomen. Dank je wel hè. Het is een heel toepasselijke voorstelling om omdat het lijkt alsof het gemaakt is.

[00:01:24]

Nu koolvis en voor. Voor alle lock downs. Ja, dat is het ook eigenlijk wel denk ik, want ze hebben dit heel snel in elkaar gedraaid en zouden eigenlijk een een andere voorstelling doen. En toen euh, is dit gekomen? Ze willen dit natuurlijk al wel een tijd doen hoor, maar dit hebben ze echt. Ze hebben het aangepast aan het concept van van Covic. Nou is de. De regisseur is een Italiaan en die heeft echt heel heavy in lockdown gezeten, dus voor hem was het helemaal urgent om dit te maken.

[00:01:52]

En euh ja, ze hebben heel snel een team bij elkaar verzameld, waaronder ook een componist om het wat langer te maken, want het origineel is volgens mij ongeveer een half uur iets langer. En die hebben daar uh volledig. Volgens het plan van de van Merkx voor Davies. Hebben ze daar een wat langere voorstelling van gemaakt. Maxwell Davis heeft het stuk oorspronkelijk geschreven voor die instrumenten, dus dat het dat is voor een viool cello. Uhm. Spinet is dat in klavecimbel en piano.

[00:02:27]

Dat is één iemand, euh, een fluit, klarinet en een euh, iemand die euh percussie speelt die aan al die instrumenten zijn eigenlijk in het origineel vogels waarmee die koning om de beurt een gesprek mee heeft en de rol van die euh van de percussionist is. Euh is eigenlijk degene die hem gevangen houdt, want die het gaat over George derde. Die is een tijd opgenomen geweest in een gesloten inrichting dan.

[00:02:55]

En dat is dus toen de kracht die hem eigenlijk. Euh ja verstikt vasthoudt. Zo is het origineel geschreven. En euh en Mexico. Davis heeft gebruik gemaakt van allerlei verschillende muziekstijlen, van Händel tot aan hedendaags, met Bartók daartussen in en euh. En dat gebruik die volgens zijn eigen voorwoord als muziek op props dus dus muzikale decorstukken. En daar hebben zij dus wat bij euh. Van bijgehaald. Dus wat extra hendel en dat dan ook laten ontsporen zoals hij dat zo mooi doet in zijn stukken.

[00:03:31]

Dus de gekte die die zit ook in de stem. De gekte zit in de muziek, in de in de in de zanger. Dat moet jij ook uitbeelden. Ja, ik zag een repetitie voor het stuk. Ik dacht die arme man heeft geen stem, maar als deze voorstelling maar is. Ja, dat dacht ik eigenlijk ook. Ja, wij hebben die laatste of montage. Ik was acht dagen achter elkaar en ik moest echt heel erg goed uitkijken, want in die eerste week dacht ik van OK.

[00:03:55]

Ik had het met mijn coach beetje doorgenomen en zegt. Denk eraan, dit is echt notorious. Dit is echt een berucht stuk. Dacht ik. Ja, weet je, ik doe zo veel met m'n stemmetje, al die je doe ook heel wat van die schurken in die tekenfilms. Ding hou ik weet je wel, die staalkabels van mij, die redde dat wel. Maar dag 2 dacht ik ja, dat gaat lekker. En op dag drie was ineens die hele stem gewoon weg.

[00:04:14]

Dus toen dacht ik ok. Dit is wel toch iets heftiger dan ik dacht. Dus ik moest. Ja, ik moest heel erg goed opletten dat ik m op tijd even rust gaf. T Is wel Jumanji meekrijgen. Ja, precies precies. En ik ben al zo vaak mee met dit soort dingen. Wel weggekomen, maar soms denk ik ook wel eens goed. Gaat het nog goed en absoluut. En het is ook wel heel mooi, want er zitten hele mooie hendels stukjes in die ik euh.

[00:04:37]

Die moet ik dan in Falset zingen als een soort counter tenoren. Dus het klinkt als een vrouwenstem. En ja, dan wil ik dat natuurlijk ook heel mooi doen. Euh, ik wil die stukjes die heel mooi zijn. Uit het stuk wil ik ook echt wel verzorgd en vocaal mooi zingen. En die stukken die hij. Ja, er zit een hele legenda bij het stukje bij het stuk aan t begin waarbij alle tekens die erin staan die betekenen iets is.

[00:04:59]

Soms staan er gewoon hele akkoorden. Hij heeft het voor een euh, een zanger geschreven die hij kende en die kon het allemaal. Die kon dubbel tonen. Zingen ze gewoon akkoorden uit z'n strot persen. Ja, dat kan ik natuurlijk niet. Hoe dan? Ja ja, ik probeerde dan met een beetje euh slijk mijn middeltje.

[00:05:14]

Euh, dat soort dingen.

[00:05:18]

Maar ja, je moet het ook nog projecteren. En zelfs als je lang genoeg geschreeuwd hebt, dan kun je niet anders meer dan dubbele toon maken. Maar dat wil ik gewoon wat eruit komt. Ja, dat is natuurlijk ook niet de bedoeling. Dat is wel heel grappig als het pijnlijkste stuk. Uhm ja, dat is het stukje dat die de koningin zoekt. En daar raakt die helemaal uit plaat en aan. En dan? Dan? Dan zegt die Patek de Queen's.

[00:05:43]

De hemel is.

[00:05:46]

Euh.

[00:05:47]

Nou dat dat gaat maar door dat hele stuk. Het is heel heftig, gaat van hoog naar laag, achter in je keel, van van beneden naar boven. Ja ja, falset. En om aan het voornamelijk in Fosset dat schreeuwen. Dat merkt men wel eens. Dus daar. Daar ben ik een beetje mee opgehouden. Dat zeker is, dat bewaar ik voor de voorstelling. Dan kan ik daarna kapot naar huis en dan kom ik bij.

[00:06:06]

Maar wat doe je daar dan? De hele dag Gimbert theedrinken, want dat soort dingen is eten, gember en euh. Mijn collega Charles, die had het over Annika druppels. Dat soort dingen. Ja ja, zo veel mogelijke rustgevend is vaak gewoon een spier kwestie. En dat is de. Het gaat een stapje te hard. Gezocht het en je hebt gewoon zure bijna een beetje taart in de sportschool.

[00:06:26]

En dan? Ja, zoiets hè.

[00:06:29]

Het gaat er ook een beetje over jullie, want ik zag die repetitie en vroeg ik aan wat wat technische mensen in de zaal die heel druk waren van. Gaat het op tour? Iedereen die ja hield zijn ander bacil van beetje.

[00:06:43]

Weet jij het? Ja, wat?

[00:06:45]

Ja, waar zijn we eigenlijk voor te oefenen? En dat? Dat is al een heel jaar ja, aan de gang bij het gezelschap. Ja, bij elk gezelschap. Ik. Ik was twee. Ik was de dag van de eerste lockdown reed ik naar Enschede voor de generale van een productie bij de Reisopera waar ik in zat. En omdat ze in Duitsland gingen ze eerst terug naar duizend man.

[00:07:06]

Hadden ze grote evenementen, tot het moment tot duizend man. Dus wij dachten allemaal na dat gaan we halen, want we hebben nog niks hier aan beperkingen en dat ging in één keer naar 50 man of. Dus toen ben ik gewoon halverwege op die ene kamer weer naar huis gereden. En toen? Ja, wij hadden zeven weken gerepeteerd en na geen voorstelling gespeeld. En dat dreigt nu ook te gebeuren, maar ik ja, ik ga. Ik heb geen zin om maar al te veel te balen over dat soort dingen.

[00:07:31]

Ik. Ik moet zeggen dat ik het werk zo fijn vond. Dieven konden gewoon weer productie maken. We konden met z'n allen iets maken en dat proces was zo mooi. Met met Stefano die echt heel open. De regisseur?

[00:07:43]

Ja ja, euh. Dus ik moet zeggen ik heb ontzettend genoten van het proces en van die doorlopen die we gedaan hebben. En ja, ook dit stuk. Ik keek het eerst op op YouTube en ik dacht echt wow, wat is dit? En zo snapte jij het meteen waar je naar zat te kijken? Nee, maar niet meteen. Ik zat daar in en mensen begonnen vogelgeluiden te maken.

[00:08:05]

Een man lag vrij lang op een matras en begon te schreeuwen ja en en ik dacht golf was ik maar voor de AVRO gaan werken, want dit is wel wel heel experimenteel.

[00:08:15]

Ja ja, dat klopt. Euh ja, dat in India. En naarmate ik daar meer naar ging luisteren kijken. Euh, viel mij de schoonheid ook op van het stuk. Het is afwisselend heel heftig in zo'n emotie.

[00:08:28]

Euh, dat gebeurt ook vanzelf. Ook als je het zonder emotie zingt en een spatje emotie er van af. Want het is gewoon zo geschreven. Euh. En de instrumentatie ook. Dus is het moment dat je dus echt met het New European Ensemble wat een ontzettend goed ensemble is die hedendaagse voornamelijk zich richt op hedendaagse muziek. Ja, dan heb je zulke klasse musici die die naast je staan die daar spelen. En dan krijg je het dus live. En dat vind ik sowieso met opera.

[00:08:55]

Opera moet je niet op YouTube bekijken of op televisie. Dat moet je live beleven. Dan ging de zaal moet je zitten alle kanten. Ja, daar is t voor bedoeld. En dat is met dit ook. Euh, dus dan ja, je doet die voorstelling. Het is heel heftig, maar ik geniet ook zo ontzettend van die musici en van de muziek. Euh, dus daar ben ik heel trots.

[00:09:14]

Het wordt ook heel poëtisch op een zeker ogenblik. Het wordt heel zacht. En dat dat komt al meteen veel meer binnen omdat je net al die rauwheid doorstaan hebt. Hmm. En heb jij dat zelf eigenlijk meegemaakt in die periode dat je dan thuis zat van van je intens voorbereiden op een op een rol en een tour? Ja, niets te doen hebben en dan ook nog een soort lockdown. Heeft de AIVD de gekte gevloerd? Ja, ik dikkerd wel ja.

[00:09:43]

H Omdat je toch wel. Je merkt eigenlijk hoe dun het lijntje is tussen dat kunnen doen wat je graag doet en dus eigenlijk ook nuttig zijn als je als mens in de samenleving basisbehoefte man bent en instaat.

[00:09:55]

En er mag zijn. En dat ja ja.

[00:09:57]

Ja, dat is toch je bestaansrecht ergens? Wat misschien niet helemaal zou hoeven zijn? Euh. Maar ja, zo. Dus op een moment dat je dat lang niet kunt en echt ook helemaal niks kunt dan euh ja, dan moet je wel soms alle zeilen bijzetten en eventjes de gedachtes de gedachtes laten zijn en de emotie, de emotie en het gewoon euh, even vastpakken en weer door laten gaan als het ware. Hoe doe je dat?

[00:10:25]

Ja. G. Dat b. G. Dan probeer ik toch in een soort observatie modus te gaan en denken ok. Nu voel ik me zo.

[00:10:33]

Uhm ja en het is begrijpelijk. En het gaat wel weer over. En en dan komt er weer een of ander snam welte. Ik bepaal met werd ik gebeld of ik op een schommel midden in een ook maar wat area's wilde zingen.

[00:10:44]

Zo voort. Alkmaar Lichtfestival en en ja, dan zit je op zo'n schoolmoe worden natuurlijk.

[00:10:51]

De Maasbruggen denken wat is het voor rare sneeuwbal? Maar ik was er toch heel blij mee. Dus elk kruimeltje wat je krijgt, dat dat ze dat, dat pak je wel. En dan geniet je dan wel extra van moet zeggen. En ik ben ook eigenlijk ook veel meer van muziek gaan genieten. Doet me veel meer nu omdat het niet kan en omdat het ook een hele emotionele tijd is. Dus het heeft ook al iets opgeleverd wat dat betreft.

[00:11:11]

En misschien omdat je niet de hele tijd aan het werk bent, waardoor muziek weer een andere functie krijgt. Je bestaan, het is denk ik ook zeker zo ja ja, als het niet allemaal moet. Je zit natuurlijk ook met allemaal uitdagingen als je dingen doet in de.

[00:11:26]

Ja, als ze dan ineens niet meer hoeft van jezelf dan euh, ja, dan ga je er meer van genieten. En nu dus eigenlijk ook weer. Nu ik wel weer mag ook des te meer.

[00:11:35]

Dus ja, wat het voordeel van een schommel als je aria zingt is dat het geluidseffect dat je een soort soort Doppler effect krijgt niet voor bedoeld.

[00:11:43]

Het moest gewoon een leuk plaatje zijn als danser visueel. Het was visueel. Ja ja, dus het euh, ik had er gewoon zo'n klein speakertje bij me met wat wat meijnen zwarte dingen, wat karaoke dingetjes er opgezet. En dan kwam er een grote groep en die liepen door Alkmaar en dan moest ik van grote afstand moesten maar hoorde ik knettergek na het maar een paar aria's. En dan liepen ze langs en dan was het weer klaar. Na dik tien keer achter elkaar zoiets.

[00:12:07]

Maar ja, dat was wel leuk eigenlijk. Ik heb geen mooie opname van de nieuwe voorstelling ik. Ik denk ook niet dat alles goed zou overkomen als we dat nu zo zonder context zouden spelen. En ik heb wel iets van wat jij toch zong, maar in een heel ander segment in een hele andere hoek, waar waar je ook veel in het gedaan wat je je doet. Veel voor tekenfilms en en voor. Nou ja, voor veranderde animatie dingen. En dit is uit een atz uit een Pixar film volgens mij niet diep in je hart uithakken.

[00:12:37]

Was het ook alweer. Het was het Coco Qalqilya en zo'n productie trouwens. Het is ook. Het is ook een mooi liedje en het is ook mooi gezongen. Maar het heeft het heeft je aan een kinderlijke vrolijkheid gegeven. Luisteren. Ik zal blijven zingen en ik zal blijven spelen. De muziek zit niet alleen in me. In mijn muziek. Was het leven met de vele wordt. Mag ik mijn gitaar? De rest van de wereld mag de regels volgen, maar volg mijn hart.

[00:13:11]

Kan je het gevoel dat er een lied in de lucht hangt dat jij alleen hoort? Gefoefeld deelt mee dat je sneetje brood niet zo graag wilde, maar blijft geloven 6 3 3. Hij moet luisteren naar muziek en kan een enkele meteen door het. Anders had nooit de kracht van muziek. Daarbij staat nooit toestemming, geen vraag, geen toestemming meer als je de kans voor je ziet, moet je niet voorbij laten gaan. Je moet wel begrijpen. San Juan de la Cruz.

[00:14:10]

Wat was er voor u nodig om uw kans te grijpen? Ik moest geloven in mijn droom. Niemand zou me iets aanreiken. Ik moest zelf mijn arm uitstrekken, mijn droom vastpakken en hem uit laten komen. Het mooie is dat je zingen en acteren hier formidabel combi combineert. Wat? Wat ook de essentie van Opera is. Ja klopt. Dat is ook waarom ik mij trok. Inderdaad, waarom de opera Troc destijds? Ja, zeker omdat ik altijd wel euh ja.

[00:14:42]

Acteren heel erg leuk vond. Het ligt me heel erg podium en ontzettend döbeln op muziek en zin. Dus ja, ik heb als kind al meer muziek gedaan. Ik had baantjes en dat soort dingen. Maar het kon Story in me op de jazz of denkkader waar ook wel musicals als Chicago en dat soort dingen. En euh ja, daar speelde ik een rol in. Ik merk dat me dat heel goed lag.

[00:15:03]

Ik het heel erg leuk, vond Bart zijn totaal andere manieren van zingen. Een rock 'n roll bandje, jazz of opera? Ja, wel als ik ergens wel natuurlijk.

[00:15:13]

Tuurlijk, je moet wat verder geschoold zijn voor om opera te kunnen doen. Je moet veel meer projectie hebben.

[00:15:18]

Je moet over een orkest komen en om versterkte de achterste rij bereiken. Ja ja, precies.

[00:15:24]

Maar uhm, ik denk dat. Dat zei mijn I. Mijn laatste coach James zei het altijd. Herhaalde dat jij je doet eigenlijk hetzelfde. Alleen het komt komt er anders uit door de stijl. Maar je moet niet heel anders gaan zingen omdat het een andere stijl is. Je moet niet ineens een stemmetje op gaan zetten. Zingen is gewoon zingen. Zingen is zingen. Ja ja. En als je een opera zingt, dan heeft dat bepaalde. Ja euh, een bepaald bepaalde intentie in een bepaalde intensiteit.

[00:15:52]

En dan komt dat er dus uit. En als je er als je er genoeg getraind hebt en genoeg uurin hebt zitten.

[00:15:59]

Als het goed is komt het, dan komt het dan goed. Maar dat is absoluut euh, een stuk pittiger dan als je jazz zingt of of pop. Euh, het is wel flink. Zowel Topsport A. Af en toe om. Omdat alle omdat dat te hebben en dan ook nog de projectie in en het OM versterkte elementen.

[00:16:16]

En toch ook wel de setting omdat mensen bij opera soms iets meer de neiging dan bij jij zijn, zeker ook een rol hebben om Om Jader toch als een soort olympische jury in de zaal te zitten. Daar komt die uithaal, gaat Wiebe Pier Cnossen van halen. Ja klopt. Ja, ja, dat is het juist als je als je m even niet haalt, denkt iedereen aan ja. Jammer jazz ja. En dit merk je ook niet echt. Want ik bedoel, het hoeft niet per se.

[00:16:40]

Je kunt het stukken een terts lager zetten. En ik vandaag doe ik hem zo. Of je improviseert er wat omheen. Men weet niet wat de bedoeling is, maar die dat dat het dat. Dat klassieke repertoire is natuurlijk al zoveel duizenden keren uitgevoerd en er zijn zoveel mooie opnames en zoveel meningen over.

[00:16:56]

Ik weet het, ik één van de eerste keren dat ik naar een in een euh Leda Criscito ging in het Concertgebouw zat er aan mensen gewoon met de score op hun schoot. Die zaten gewoon met een boek van Schubert, want checken of die man het allemaal wel netjes deed. Volgens de partituur. Ja, denk van ja rule. Ja dus. Dat is inderdaad zo. Maar ik heb ook wat James ook wel geleerd voor hij moet gewoon niks van aantrekken.

[00:17:18]

Je moet gewoon lekker plezier maken en het is jouw momentje. En jij staat er dus hup. En het. Het werkwoord bevrijden.

[00:17:25]

Moet ik zeggen dat je dat je niet al voor die noot komt? Een soort soort klotsen de oksels van o God?

[00:17:31]

Nee, want dan lukt die niet per definitie niet. Hij zij had het van een beetje iets die je de work in een van en ik. Dat heeft me wel heel erg geholpen, want het wordt allemaal zo serieus genomen. Ik denk dan maar niet de dood of de gladiolen. Dat zitten is een stuk. Ja, je moet gewoon plezier maken. De heer D. D. W. Ik heb best wel ook een tijdlang houten last gehad van best wel zenuwen.

[00:17:54]

Van tevoren en wel wakker liggen en ojhy.

[00:17:58]

En euh en pauw men dacht ik ja, maar dit doe ik toch echt omdat ik het leuk vind. Dus euh. Laat me gewoon plezier maken en het lukt steeds beter moet ik zeg.

[00:18:06]

En als je plezier haalt komt het ook alver over de. Dat stem acteren je je hebt. Je hebt echt best wel een groot repertoire gedaan. Disney Pixar ook. Een Eminem reclame, om maar eens iets te noemen. Jij was blauw geloof. GD of geel weet ik niet meer precies. Maar. Maar jouw hele familie, jouw hele gezin van vroeger dat?

[00:18:25]

Dat zijn allemaal eigenlijk stemacteurs.

[00:18:29]

Uhm Mound, hele Gezina, mij zul je je zusters, je ja Janneman door het en ik heb geen broer eigenlijk geen broer. Heb wel broertjes, maar die zijn een stuk jonger, dus mijn vaders aan vaders kant.

[00:18:40]

Maar dat zijn geen stemacteurs. Nee nee, mijn moeder was natuurlijk actrice. Was hoorspel actrice? Uh en uh. Wij gingen vroeger sowieso al vaak mee naar de studio en dan kregen we ook een rolletje in zo'n hoorspel of in een school radio. Dat soort dingen dus. Wij gingen gewoon vaak mee in en deden we ook wat. En zo zijn we er langzaam maar ingerold in met name Jan Emilienne. Ik doen het nog heel veel, heel regelmatig.

[00:19:03]

Jouw moeder was onder meer bekend als de Nederlandse Pippi Langkous. Klopt het dat nog steeds haar meest eerder klopt? Nu nog vertoonde rol zal zijn? Klopt. Er wordt nogal eens voor gebeld. Inderdaad, als er in Pippi je verjaardag is fietsen. Een Pippi moment wat gevierd wordt.

[00:19:21]

Die stem is ook heel, heel memorabel. Die kan iedereen zich helder voor de geest halen. Hoe oud was zij toen toen ze vond dat insprak aan van SRON 19? Negenenzestig denk ik, dus dan was hij zevenentwintig denk ik. En ze klonk echt als een kind. Pa is ontzettend knap en ze kan het nog steeds. Ik heb elkaar ja, twee kinderen dan ik. Ik bel wel eens als ik ergens ben en dan zeg ik nou wil je Pepi even aan de telefoon in Nutt.

[00:19:45]

Nog steeds is het een hele goeie stem nog ja en ze is van 1941 Distant. Dan is ze nu. Ze wordt 79 in februari. Ik had nog steeds een kinderstemmen. Volmaakt cadeau. Ja, ja, het is leuk. Ja. Ach. Jullie de groeide op hier in de buurt, in er ergens in het. In t Gooi, in Bussum en in in Bussum. En zij ontmoeten jouw vader ook tijdens een productie. Ja klopt. Fan van de voorstelling Calcutta ook Calcutta?

[00:20:15]

Ja, klopt ook Calcutta? Wat? Wat? Wat een een grapje is het dan. Dat wist ik al. Ik heb er niets van. Ook kerkuil Tua werd wat in de soep. Het Frans. Wat heb jij een mooie kont. Het was een vunzig grapje. En en John Lennon heeft daar nog aan mee gecomponeerd. OK. Dat dat nou ja wist.

[00:20:33]

Ik heb een wonderlijke voorstelling, maar wat iedereen zich zal herinneren is zelfs een groot schandaal. Was omdat er heel veel naakt op het podium was. Alleen maar volgens mij toch alles, alles naakt geloof ik. Ja ja, ja ja.

[00:20:44]

Mijn vader zat dus in de orkestbak. Die speelde daar piano. Een nieuwe. Ja, in de vonk sloeg over waar ze. Hoelang zijn ze bij elkaar geweest? Had haar niet heel lang. Dat was redelijk tumultueus. Euh, volgens mij van 1.7 tot 74. Zoiets. Drie jaar. Dus dus toen jij goed en wel bewust was van de wereld, dan waren ze allang uit elkaar. Ja ja, dus je bent echt opgegroeid in een in een gezin met alleen maar vrouwen.

[00:21:13]

Je was de enige man thuis. Klopt ja, vier meiden. En mijn moeder dan? Ja, maakt het uit eigenlijk. Als je alleen maar vrouwen thuis hebt.

[00:21:22]

Nou, ik denk dat je la inqw later wel een beetje moeten inhalen. Euh. Qua qua mannen, energie en mannen bleek dat wasco. Dat was voor mij wel het normaal al die meiden. En het ging ook soms best wel. Euh ja, dat waren meiden die allemaal één keer per maand natuurlijk ongesteld werden. Dus het was toch wel wel heftig. Euh, maar ook heel gezellig wordt was ontzettend leuk. Euh ja.

[00:21:46]

Was eigenlijk een hele leuke jeugd. Maar ik denk. Euh ja, ik heb mijn vader. Zag ik het begin niet heel veel. En dat heb ik later wel. Heb ik wel gemist? Euh ja. Dus ik heb wel hier en daar een beetje getankt bij je bij Mannenfiguur om dat een beetje aan te vullen later.

[00:21:59]

Want er was niet iemand thuis die toen je puber werd ging uitleggen hoe een scheermesje werkte. En YouTube bestond nog niet.

[00:22:06]

En je hebt ook een baard, maar heeft er niks mee te maken. Maar ja, hij heeft precies ja, de tijd daar ook niet echt mee te maken. Meer dat je dan. Ik merk dat mijn eigen zonen die die die loopt af en toe dan naar me toe als ik ergens binnen een pakt hierbij helemaal vast. En dan hoef ik er alleen maar even te zijn. De energie denk ik. Dat is het meer denk ik. Maar je had weinig contact met je met je vader.

[00:22:29]

Ja, die was er alweer een tweede huwelijk begonnen en dat liep nooit zo goed. Dus als we daar waren waren vaak binnen uren weer thuis omdat er dan ruzie ontstond. En euh, is dat? Uhm ja, tot mijn hoofd eigenlijk. Vanaf mijn elfde zag ik hem wel een stuk vader. Hoor. Dus ja, maar ook hij zat in de muziek. Je moeder die? Die zat mee bij het toneel en een stem acteur. Dus die was ook zeer muzikaal.

[00:22:52]

Ja klopt ja. Is voornamelijk actrice hoor. Euh ja ja ja, ze werkt echt elke dag. Zij was friedland, hoorspel, actrice en tot vijfentachtig werd dat nog ontzettend veel gemaakt, dus zij was eigenlijk elke elke dag aan het werk. En mijn vader die je die was? Euh, organist in een kerk. En hij was ook na.

[00:23:13]

Hij begeleidde dus ook euh. Nou ja, voorstellingen zoals het vrouwen cabaret en een Calcutta destijd en en euh, heel lang met het Sito Hoving en met wat ik me kan herinneren en het ook weer bijna ieder geval Sito Hoving had.

[00:23:32]

Zij die pachtte een theater in Amsterdam en daar zaten wij vaak op de vrijdag en zaterdagavond gewoon gezellig naar die voorstellingen te kijken en dan hielpen bij de bar of bij de garderobe of bij de kaartverkoop. En en dan? Dan zagen we die voorstelling. Toen zaten we gewoon lekker tot ik in de kleine uurtjes in had in het theater. Het was ontzettend gezellig.

[00:23:49]

De stoel is voor mij denk ik wel de liefde voor het theater. Ook is zo begonnen. Ik vond het zo magisch dat die lichten dan uit gingen. En dan gingen die spotjes aan en dan begon die voorstelling. Ja, dat heeft me toen wel meteen gegeven, denk ik. Het is bijna een rechte lijn van van wat je als kind heb meegekregen, naar wat je later bent gaan doen. Ja, ik heb het ook nooit heel bewust gekozen. Allemaal merk ik eigenlijk ik.

[00:24:14]

Ik ben er gewoon. Ben het maar gewoon gaan doen. Het was eigenlijk wat ik zag. Ja en ja. En heel leuk.

[00:24:22]

Vond je eerst iets na een korte tijd getwijfeld of je niet piloot zou moeten worden? Klopt ja. Hoe serieus was dat nou? Dat was altijd een hele grote passie van mij. En uhm, wat was de passie vliegen? Ja ook. Ja, ik was heel gek op luchtvaart en euh ja, vliegtuigen. Of vanaf kinds af aan we gingen op me. Toen ik drie was voor het eerst op vakantie met een vliegtuig, was ik meteen verkocht eigenlijk.

[00:24:48]

En het is nooit meer overgegaan. Dus ik dacht ja. Ik dacht altijd wat. Misschien wil ik toch wel piloot worden.

[00:24:53]

En zo had ik al aan een tijdje dacht ik je moet het maar doen. Want anders dan denk je straks als je als je zestig, zeventig bent waarop ik nooit gedaan. En ik zat dan ook een beetje moeilijk met het zingen. Ik wist dit allemaal niet meer zo goed. Nou ja, ik weet niet, ik ga het. Ik ga het proberen. En euh, maar wat. Het was hartstikke leuk. Ik. Ik ging zes weken naar Amerika en ik had het brevet eigenlijk al na tweeënhalve week.

[00:25:14]

Het ging heel snel, dus ik ging daar mee.

[00:25:16]

Wat mag je met zo'n brevet? Wat wel? Wat? Wat voor vliegtuig mag je dan onder je mag?

[00:25:21]

En euh, ik mag alleen met goed zicht, dus met goed weer. Dus ik binden. Ik vlieg op zicht in een A86 Dingens en vierpersoons toestel.

[00:25:29]

Zo'n één propeller, een apparaat mag Margje in ja, er een voor donker thuis zijn, voor donker thuis. Ik vind het nog steeds knap, dus dat is nog steeds meer dan de meeste. Ja ja, ik heb later nog dacht ik ook Jaafar. Maar ik merkte tijdens dat tijdens die euh, die tijd in Amerika merkte ik al dat ik dit. Ik zat met mijn instructeur in de auto en die had het erover dat die één van de instructeurs moest die ontslaan.

[00:25:51]

Er was ook de baas van die vliegschool en toen zeiden ja, want die ging toch bij de vrouwelijke CCO. Bij de vrouwelijke cursisten ging die een beetje te ver. Dit? Dat weet je veel achter de meisjes aan. Toen zei ik Oh, maar ik, don Giovanni. Het is Eddy Van Hoof en zo dacht ik. Hij. Hij kent de hele wereld niet van de betoverende opera in een. Even dacht ik ineens nee, nee, ik wil toch heel graag hiermee verder.

[00:26:17]

En toen? Nou ja, goed, ik ben wel blijven vliegen hoor.

[00:26:19]

Met heel veel plezier, want je kon je niet voorstellen. Een wereld zonder opera en je zag dat in in die man. Die kan net zo goed vliegen, maar mist die rijkdom van de opera. En dat voelt toch als armoede?

[00:26:30]

Ja, ik denk dat ik ook ben gaan vliegen omdat het was. Zo duidelijk weet je, je gaat met 65 knoop kom jaar vliegen, 30 graden klijpe. Weet je, het zijn gewoon getallen. Het is wat het is. En bij mij Zinger was het altijd van. Misschien een beetje meer zo en een beetje meer zo, misschien iets sneller. Het was allemaal voor mijn gevoel toen. Heel vaag eigenlijk. Euh, het is heel vaak, heel veel vaag, momenteel subjectief en dus dat vond ik wel verfrissend.

[00:26:53]

Maar laat na die na die drie weken ja, was ik er gelukkig ook achter dat ik dacht nee dit. Dit moet ik gewoon doen. Dit is pas zo goed bij mij, dus waar je vliegt nog steeds wel af en toe. Ja ja, klopt. En met mijn zoon, die vindt het ook te gek.

[00:27:06]

Dus gewoon een rondje in een in een Cessna, een boven jaren Greiner naar Zele vleesfraude of Zeeland zoiets.

[00:27:12]

Ja, wat leuk. Maar waar was dat eigenlijk die je die je vliegopleiding? Dat was in Memphis. Dat is ook echt fantastisch dat het dan net in die stad is. Ja, dit is dat geen toeval. Het was geen toeval natuurlijk, want ik ben er ook al vanaf jonge leeftijd. Euh euh. Toch wel Elvis van ik. Ik vind het een hele mooie zanger. En toen dacht ik ja, als ik er toch naar Amerika gaat, dan kan ik beter even.

[00:27:38]

Daar gaan twee vliegen in één klap. En ik da's ook wel leuk, want ik zat. Ik logeerde in het Kotten Next Chains Building en dat was eigenlijk tegenover Lordi koorts. En daar heeft Elvis tussen zijn twaalfde en zijn veertiende geloof ik gewoon. Dus dat dat vond ik wel heel tof. Dat ik even even bij Middenstraat woonde, toen heel eventjes en eventjes in de stad van Elvis. Na hoe zelven zag ik in jou en jouw leven gekomen? Want.

[00:28:04]

Strikt genomen zou je daar te jong voor moeten zijn. Klopt. Eric V. Hij was al dood en toen hebben ze mij moeten vertellen dat ie dood was. Ik ben volgens mij pas rond 1980 euh. Fan geworden. M. En euh, wij hadden een euh, een intérieur verzorgster die daar gek op was en mijn zusjes hadden hem op televisie gezien. Die waarden waren helemaal Fendi, hadden al een muur op volgehangen met Elvis en toen kwamen er ook bandjes en platen.

[00:28:28]

En dat hoorde ik en ik was meteen meteen verkocht. En het is nooit meer overgegaan. En terecht. Ik. Ik hou niet alleen van van de jonge Elffers zoals de meeste mensen, maar ik ben ook wel heel gesteld. En steeds meer met de jaren op de oude Elvis vind ik mooi.

[00:28:45]

Want het oude, gebroken, verdrietige Elvis, ja, die met zijn gezondheid worstelt. Ja, die die die weet dat dat de jeugd inmiddels wegloopt met The Beatles en alles wat daarna kwam. Dat die in die ogen niet meer telt. Die zich daar zorgen over maakt. Die af en toe gekke uitstapjes heeft naar Richard Nixon omdat die man samen soort pact wil smeden. Maar in zijn stem wordt het emotioneler en en af en toe bijna opera. Ja ja, ik vind dat het ook heel mooi bij elkaar komt.

[00:29:14]

Ik denk dat ik ben gaan klassiek gaan zingen vanwege het lied. Ik had de Winterreise gezien in het Concertgebouw en het was voor het eerst dat ik iemand zo live zag zingen zonder versterking in. Het kwam bij mij zo binnen en ik later ben ik helemaal meteen met Schubert in de weer gegaan. Ik vond het zo mooi en. En dan vind ik eigenlijk dat de Elbe rond 1960 komt voor mij meer in. In de in de buurt van het lied van Schubert liet het hele dunne, zachte euh prachtige manier van zingen van hem.

[00:29:46]

Toen en later wordt het wat meer opera Teske Jordaan zijn top ook op het laatst als ie in zijn in zijn hoge register komt. Dat is gewoon echt een opera top. Dat is echt mooi vol. Dus ja, ik. Ik vind het natuurlijk ook een grotere klankkast op het eind. Ja, hij werd vervangen. Ja, dat is viezeriken buik. Maar ik weet niet of dit deel van de mee te maken heeft. Ik denk dat ie gewoon heel veel zong, ook in Priv.

[00:30:10]

En dan gaat die stem vanzelf. Wordt vanzelf groter. Hij was gewoon. Hij was echter geboren zanger, hij moest zingen en en tot aan het eind toe. Het was ook een beetje. Hij is die laatste opname dat je dat je echt ziet. Het gaat nu heel slecht met Elvis Presley. Dat is ook op YouTube te zien. Nou, dan is die gezwollen mhu duidelijk met gezondheidsproblemen. Hij zweet enorm. Hij moet ook zitten terwijl dit. Hij speelt een beetje piano, Maité.

[00:30:37]

Meer een excuus om te kunnen zitten. En nog steeds zingt ie prachtig. Klopt.

[00:30:43]

Ja ja, dat is dit is prachtig. Ja, ik vind het ook. Ik blijf altijd gebiologeerd daardoor. Omdat ik het euh. Het is gewoon mooi gezongen. Hij. Hij zong tot aan het einde toe eigenlijk toch wel goed. Er waren toch wel een paar shows te zien dat hij echt iets te veel Donners had en een naam als het even niet lukte? Ja, maar over het algemeen was die stem niet. Die bleef heel goed. En het ja, ik vind het.

[00:31:06]

Ik vind sowieso die laatste setting met zo'n heel groot koor erachter en een dader heeft een heel groot groot zo element. Maar ook dus dat dat dat opera element wat mij betreft omdat het zo zo vol drama komt. Het is prachtig.

[00:31:21]

Ik blijf me altijd afvragen wat heeft Elvis gebroken? Waar is Elvis nou uiteindelijk aan ten onder gegaan? Ja, ik weet het ook niet. Ik. Ik denk dat er heel veel over gedramatiseerd is. Ook wel, ik denk gewoon zijn gezondheid. Jij nam niet zulk een hele goeie beslissing als je als je als je niet meer overdag wakker wordt bijvoorbeeld volgens mij. Dat zou ik denk ik binnen twee weken als ik als ik niet verder slapen s nachts zou.

[00:31:45]

Binnen twee weken denk ik o helemaal afgedraaid zijn. Een en al vanaf ze 5 4 25ste ook gewoon ontzettend veel van die van die speet en zo dat dat moet je ook een keer inleveren. Volgens mij qua qua lichaam. Dus ik denk dat hij gewoon lekker door feesten en niet doorhad dat dat zijn lichaam verslechterde en dat probeerde op te lossen met nog meer pillen. En daarnaast heeft ie natuurlijk had ie ook wel een een wat depressiever gekant, maar ik weet niet of dat kwam omdat ie zich op het laatst wat verveelde omdat er wat weinig uitdagingen waren.

[00:32:15]

Of dat misschien heb ik ook wel zitten denken omdat zijn tweelingbroer overleden is. Toen Tournier goed bij geboorte, die ook in zijn graf ligt bij die ligt er ook. Klopt ja. Dat zou ook kunnen. Je wordt altijd over over tweelingen. Dat dat altijd zo'n sterke band hebben, dat kan heel goed goed zijn. Dat dat ook een grote leegte euh was voor hem. Maar het is speculeren. Ik denk wel dat heel veel van die boeken die zijn ook geschreven door die kring om hem heen.

[00:32:42]

Het waren niet de grootste talentvolle jongens en die moesten ook natuurlijk nog wat inkomen hebben he? Nadat hij dood was. Ik denk dat al die schandaal boeken die over hem zijn geschreven. Ja, ik deed het soms wat. Malicious wara eigenlijk. Ja, ik denk dat het hier en daar wel wat overdreven is. En ook met een agenda in. Maar het is zullen vast hele fijne, vervelende, heftige dingen gebeurd zijn daar niet van en zal ik niet ontkennen.

[00:33:05]

Maar ja, ik weet niet wat een. Ik denk. Ik denk dat ie gewoon. Hij heeft een derde pakketje van zijn tante gekregen op die avond, op die dag dat hij je niet kon slapen. En dat had ie denk ik niet moeten nemen. Het was gewoon een overdosis en hij was al in slechte gezondheid. Ja, op het laatst was het wel dat. Dat zeggen de meeste getuigen van voel me wat moe. Dan neem ik een pilletje voor omhoog.

[00:33:25]

En dan? Hoe dat kwam wat hard aan. Dan neem ik weer een pilletje omlaag. Dan iets. Weer een pilletje. Tussen in en Enzo navigeerde die op. Op farmaceutica, maar hij kon de haat, een groot slaapproblemen, zijn naam om te slapen nam die ontzettend veel. Euh, farmaceutica, maar ook omdat het moest ie ook weer wakker worden, dus daar moest dan weer wat tegenover staan. Dus dat het ging zover op het laatst was het ware dat echte injecties en dingen in hele pakketjes dus die hij euh, die hij drie keer per dag kreeg geloof ik zoiets.

[00:33:55]

Tragisch.

[00:33:56]

Laten we luisteren naar de jonge Elphinstone, want dat vindt iedereen toch het mooiste.

[00:34:12]

Vnmy blijven Cerro Basishouding, Samaná zigeunerfamilie. Stijn Raymakers toen zijn doelman Jeroen Sozial. Baby. Radio. Van een dooie doelloos. Normaal en veel meer dan alleen uw noodsignalen. Zijn. Elvis Presley My baby left my Wiebe, Pier Cnossen zit tegenover mijn groot Elvis fan, zelf operazanger. We hebben gesproken over de nieuwe voorstelling die online te zien zal zijn. De meid King en misschien ooit nog wel. Het licht zal zien weer in de theaters, maar alles is ongewis in 2021 zo goed als 2020.

[00:36:28]

We hadden het over die voorstelling, over hoe je stem moet belasten, om gekte over te brengen en hoe je dan soms als een spier het kan overbelasten dat je thuis zit en denkt. Het zou misschien helpen. Of laat het eigenlijk niet. Eigenlijk niet.

[00:36:44]

Nee, want als het opgezwollen is en je gaat theedrinken, dan zwelt het verder op. Dus dan is het eigenlijk koud. Heel veel koud water neemt het een. Ik zie ook wat zangers met zo'n song, zo'n pijpjes stoom die dan een beetje aan ons als soort waterpijp, want Görgl klopt.

[00:36:58]

Ja, ja, ja, ik wat ik wel doe dat. Dat is dat bubbel in de doorkregen eigenlijk nooit. Maar ik had een. Ik had als student op het conservatorium en die die die maakt die dingen nu een gewone tijd en een klein handeltje begonnen. En die zijn hier heb je er eentje en die lag nog toevallig in mijn tas.

[00:37:13]

En dat helpt ook een beetje een bubbel je zo in een glas water of in een. In wat water. En dan zing je met bubo bungelend. En dat. Dat is dat deed ik na die repetities vaak in de auto terug. Zag een beetje raar uit. Maar dat de deka dat. En dan? Euh ja, vaak kwam het dan weer redelijk tot rust. Dus dat dat hielp. Wel moet je aan het inzingen voor je opgaat op het podium.

[00:37:36]

Waarom zingen?

[00:37:37]

Ja ja zeker. Moet je lichaam maar opwarmen. Want zeker als je deze rare dingen doet, dan moet dat echt op armsteun. Dan moet je echt zorgen dat het euh dat het lichaam wakker is. En euh, en de spieren in je strot ook. Dus ik doe wel euh. Doe wat oefeningen niet teveel doe, ik moet al zoveel doen in een voorstelling maken zorgen we dat het wakker is. Als je als je een andere opera doet met meer zangers.

[00:37:58]

Hoe is het dan backstage? Staan daar vier sopranen en twee tenoren en een en een bariton die dan allemaal een stem op te warmen?

[00:38:07]

Na de drie meter dan toch in je eigen kleedkamer hoor. Dat euh, zorgen dat de rest daar geen last van heeft. Ja ja, dan moet je ook niet. Als je dat in de coulissen doet, dan denk ik ook dat je het in de zaal zal horen. Dus de meeste doener is er wel. Maar ja, jazeker ja.

[00:38:21]

Je moet de voetjes van heel echt wel stil zijn, maar meestal gewoon in je eigen kleedkamer. En als je m deelt jaar moet je even onder druk om de beurt. Yolanthe's? Ja, ik doe vaak ook wel wat in de auto en als ik de naartoe doe ik de heftigste oefening netjes in dan. Euh, nog een beetje een theater. Hoe is dat gegaan je? Je ging jazz studeren aan het conservatorium in een heel ander metier. En toen tijdens dat jazz zingen, kwam ik erachter.

[00:38:47]

Ik vind die theatrale kant zo leuk. En toen werd je toe gezogen naar die die wereld van de opera. Ja, wat. Wat me ook angstaanjagend lijkt. Een zekere zin om als zanger te denken Golgi gaat me dat lukken. Ga ik daar staan? Ga ik dat doen? Ja. Angstaanjagend. Ik had gewoon eigenlijk een heel groot enthousiasme ervoor Hager. Het begon met met gewoon leadzang de Ducati Winterreise gezien. En dat dat geeft mij zo. Dus ik wil toch naar super doen en een.

[00:39:16]

En toen mocht ik een keertje.

[00:39:19]

Toen zat ik nog op de jazz afdeling in een vak of vasthouden bij de opera academie, in een in een opera productie. En ik stond er heel met het vak welte. Euh, en naast de sopraan in de tenor en het dan weer werd ik gegrepen door door de intensiteit met het orkest in een en in de muziek en de manier van theater dat ik dacht ja, dit is wel echt voor mij. Dus ja, en toen ben ik me ook wat meer op opera gaan richten.

[00:39:43]

Maar je doet eigenlijk de klassieke zangopleiding en kun je zelf een beetje kiezen. We gaan je meer richting lead in oratorium of pak je ook opera erbij.

[00:39:51]

Ik heb het alledrie gedaan, dus je ging van jazz naar naar lead, naar opera. Uiteindelijk ja ha ha.

[00:40:00]

Wat was de keus voor jazz? Waar? Waarom? Waarom je dat rest van de. Nou, ik. Ik luisterde heel veel jazz, ook bij mijn vader. Die was echt gek op jazz. Dus waar luisteren naar Sammy Davis? Dat soort dingen in de niet draaiden wij altijd wel Gijsens. Maar het was ook ook omdat ik niet zo heel goed wist wat ik hem wilde. Ik. Ik was een beetje tegen mijn verwachting in en eens klaar met mijn middelbare school.

[00:40:23]

Ik had het toch gehaald en toen dacht ik ja, wat nu? En euh, tenzij je zingt toch altijd kijk even, hij doet gewoon auditie en dan kijk je wel. En toen dacht ik ja, never nooit. En toen werd ik tot mijn verbazing aangenomen en de. Heel leuk ben ik dat gaan studeren, maar het was een beetje toevallig. D. D was ook omdat ik dacht ik moet wel iets studeren, want ik was toen goedgekeurd voor voor dienst.

[00:40:46]

En euh dus ik dacht ja, dat kan maar beter wat gaan studeren.

[00:40:49]

En dat werd dan maar jazzzanger, want het was in jouw tijd zo of het leger. Of studeren en studeren zou betekenen net afstel. Uitstel, uitstel en het wisten al dat het afgesteld zou dat het uitstel wordt wel eens mooie afstel worden.

[00:41:04]

Ja ja, ja ja. Ik had eigenlijk grappig toen ik toen ik die. Toen ik dat deed wilde ik heel graag een dienst. Maar ik had met een groepje met allemaal van die jongens. Die wilden commando's voor commando worden. Dus ik ging daarheen en ik euh. Ik ging en ik werd helemaal beïnvloed door die jongens. Dacht Ja, dat is cool. Dus ik ging met die met Sergeant praten en ik zeg ja ja, ik wil graag euh, ook wel graag in een tank in Duitsland en dit en dat.

[00:41:28]

En toen? Euh ja, ik weet ook niet waarom ik dat deed. Kwam ik weer in de wachtkamer tussen allemaal pacifisten en ik. Ik kan het buitenkern als ik ben goedgekeurd, zeiden ze. Een verse commanding.

[00:41:38]

Gek hè, dacht ik.

[00:41:39]

En dat was niet zo handig, dus ik had me ook heel erg ingezet om me om goedgekeurd te worden.

[00:41:44]

Zo jammer is de ene moment wil je het heel graag, het andere moment helemaal niet.

[00:41:49]

Ik liet me een beetje meeslepen door die door die groep eigenlijk, maar in ieder geval euh. Ik kende toen jongens.

[00:41:54]

Die gingen het leger in dienstplichtig. En die kwamen eigenlijk allemaal tien kilo zwaarder terug. Want wat misschien ook wel iets over het Nederlands leger had, het schijnt heel saai. Dit is ook nooit manier.

[00:42:04]

Die zette het allemaal op een zuipen en vreten in die tijd. Ja, ik had dat beeld van dat je een stormbaan op en af moest, maar dat viel kennelijk ook wel weer mee. Toen dacht ik oh nee dat. Ik wil niet zo dik worden. Is inderdaad Baraja.

[00:42:17]

Ja ja ja, ik geloof dat ik Köthen bier worden. Keer persiflage gemaakt van het leger, dat ze de banden van hun jeep gingen gingen wassen. Of ze weten dat dat was toen de verveling die geïnstitutionaliseerd was.

[00:42:29]

Euh, hoe leer je opera? Want want als je kan zingen kan je zingen, maar er komt zoveel meer bij kijken. En. En ja, wa, wat leer je op een op een opleiding? Ja, dat is waar je iets aan hebt. Ja, je leert. Je leert hoe het werkt. Het is. Het is echt wel euh. Het is veel ingewikkeld, want je moet natuurlijk en gewoon spelen alsof je speelt, gewoon als de acteur zei, maar je moet ook nog eens hartstikke gelijk zijn met het orkest, dus je moet altijd een oogje hebben op op de dirigent.

[00:43:00]

Je moet tellen, want soms kom je een paar maten later in een goed ligt een beetje aan hoe ingewikkeld de muziek is. Dus je bent en heel erg aan het tellen en de muziek is b aan het zijn, maar je bent ook het karakter aan je verhoute tot aan, tot de tot je medespelers, maar ergens ook tot het publiek. Natuurlijk. Dus het is wel euh. Het is wel veel dingen tegelijk, dus je moet het. Euh ja, je moet het heel veel trainen en oefenen.

[00:43:23]

Je moet ze niet meer over zingen hoeven nadenken, want daar heb je al helemaal geen tijd meer voor. Dus je moet gewoon heel flink trainen omdat euh, omdat vanzelf te laten gaan.

[00:43:32]

Dat zingen moet helemaal vanzelf gaan. Dat je in je rol kan zitten. Ja, en zonder nadenken eigenlijk een heel ingewikkeld lied kunt zingen. Ja, ook nog half kijkend naar de dirigent. Amelle uit je hoofd natuurlijk. Het is wel grappig, ik.

[00:43:46]

Ik had een keer een euh, gaf assistent dirigent.

[00:43:49]

En die moest een keer invallen voor een n van de cast omdat die was er niet zegt.

[00:43:55]

Dat doe ik wel even. En hij zei ja, ik heb toen pas begrepen hoe ontzettend lastig dat is en hoe makkelijk wij altijd kunnen zeggen ja, die domme zangers van zijn cursus. Ze zetten te laat in of of of ze slapen hé. Maar het is het. Ja, het is toch mode? Toch wel lastig dingetje zij het. Je hoort vaak het orkest ook niet op het podium hé. Dus je moet dan echt helemaal op de op de handen van dirigent en uhm ja.

[00:44:20]

En je moet al die dingen dus blijven doen. Je moet gewoon zorgen dat je op tijd komt en en ook nog leuk spelen.

[00:44:24]

En dat allemaal tegelijk. Als je meteen een talent toen je toen je opera ging studeren.

[00:44:29]

Ja, ik wel. Ik denk dat ik ook omdat ik het een ja, die dingetjes die ik deed, die voelde wel goed. In ieder geval is de ik. Ik kon altijd het spel, het spel, het leed, nooit onder het zingen. En het is. De zanger leed nooit onder het acteren. Waarschijnlijk omdat je van allebei geniet, omdat je er zo veel plezier aan beleeft aan beide aspecten. Ja, ja, ja, inderdaad.

[00:44:54]

Ja, ik vond het meteen heel leuk. Ik heb ook wel eens moeilijkere periodes gehouden worden tot dat dat je dan rollen zingt die je dan eigenlijk net niet aankan hadden. Dan wordt het echt lastig dan.

[00:45:03]

Dan ga je daarmee bezig in een ja dan zie ja.

[00:45:08]

Maar over t algemeen toe merkte ik wel dat het echt iets voor mij was.

[00:45:12]

Eva Maria Westbroek was was een keer hier te gast in een in. Ik denk dat zij bij de beroemdste is uit Nederland op dit moment stopt. En wat mij is bijgebleven is dat ze aanvankelijk komt die opleiding te horen kreeg. Nadat wordt niks met jou, je wie je bent, de zes, maar ik geloof niet dat je ooit een zesenhalf kan worden. Maar ja, dat verhaal heeft, want zei dat. Hij had dus les van James. Daar heb ik ook.

[00:45:34]

Euh. Die heb ik gelukkig ook tegengekomen. Paar moment en hij vertelde al dat verhaal dat ie. Hij was heel boos. Wat is leuk? Zij studeerde inderdaad af met een 6 min. Geloof ik en ze zeiden jij zult nooit ergens heengaan. Misschien in een koor, maar dit nadat hij je problemen en ik gaf dat zijn. Half jaar later begon hij gewoon al overal te zingen.

[00:45:54]

Nadat ze met James klaar was. Nou klaar verder was gekomen. Dus hij heeft iets. James heeft iets, had iets. Die kon de wat grotere stemmen echt heel goed trainen.

[00:46:05]

En daar een coach die kon. Ik kon echt aanvoelen wat je nodig had. Was technisch.

[00:46:09]

Ja ja, hij was Tuuk, had heel veel ervaring en met heel veel. Had overal gezongen.

[00:46:15]

Het was een hele goeie tenor en uhm ja, hij. Maar hij heeft ook al die goden in de met destijds allemaal gehoord dus. En ja, hij had er wel verstand van. En en we hebben in Nederland. Toch denk ik ook meer een oratorium, een lied, cultuur en die opera cultuur daar. Uhm ja da. Daar moet je wel een beetje naar zoeken om daar echt het meeste in mijn tijd in. Misschien is dat nu Hooijer weer wat beter, maar in mijn tijd miste ik daar wel wat hand, handgrepen en handvaten.

[00:46:45]

En dat heeft James echte. Dat was heel duidelijk. Het was gewoon trainen, heel veel functie oefeningen, rare geluiden maken he. En vervolgens dan ineens kon je bepaalde dingen zingen waarvan je nooit dacht waarvoor je altijd dacht van hoe doen ze dat? En hun eens? Hoe kom ik het zo uit je strot? Ja, het was wel magisch eigenlijk. En ik weet dat hij dat verhaal wel zong, hoewel wel vaak vertelde sorry. Hij vertelde het verhaal heel vaak dat hij zei Ja, ik was zo boos en ik was er Yang Sixty voor het worden voorpootjes is.

[00:47:12]

Had in dan over het hoofd van de fan van de opleiding die de opleiding die dat grote talent niet wilden zien.

[00:47:18]

Ja, hij kon ze het erover opwinden. Hij vertelde ook wel. Hij had wel een uitgesproken mening he? Hij vindt gewoon je moet gewoon vol zingen. Hij was ook gewend aan een theater in Amerika. Vierduizend mannen kun je niet uh gaan lopen. Miepen moet je gewoon echt zingen. Dus hij. Hij zei toen die zei hij toen ik in Europa kwam en ik hoorde mensen zeereizen. Hij zei me why the DKS Geisingen girls while the crossing burns?

[00:47:46]

Het mocht wel wat harder, wat voller, dramatischer ja gooien maar wat bovenop. Ja, wat constanter in geluid ook. Want dat t. Ja ja da. Dat heeft meteen geholpen. Dat is echt iets wat hij kon je strot omlaag brengen en echt een goeie resonanties. Andere toon je top dus gewoon boven je Passageule uit. Nog een beetje kracht hebben in zoals die ouwe zangers vroeger. Luister ik naar lachte goed toen ze dat. Heb jij nog?

[00:48:13]

Was vrees voor voor voor noot die je net niet zou kunnen halen. Een soort piek van de berg waar je denkt dat je net niet kan komen. Doe jezelf nog wel eens versteld staan. Een affrezen heb ik niet meer. Niet niet meer zo vaak, nee, maar ik heb soms wel denk ik ja. Goh, het ging wel makkelijk. Of het ja ja, soms wel ja. Ik vind dat dat een wonderlijk element aan opera aan zingen. Sowieso dat je dat dat er soms een sport element bij komt, dat er een noot is waarvan je denkt dat je hem absoluut niet zou moeten kunnen halen.

[00:48:49]

Fysiek dat je dat je ergens ooit hebt laten vertellen wat je bereik is.

[00:48:53]

Ja, en dat als je die gedachte uitschakelt en gewoon op gevoel gaat dat je hem eigenlijk makkelijk kan redden.

[00:48:58]

Ja, en dan zet je die spanning uit. Ja, zingen is alles wat je denkt vertaalt zich in je lichaam, dus dat is dat is. Het is echte emotie. Is het instrument. Ja, ja dus. Dus je moet het ergens ook programmeren. En wat ik vraag waarop ik programmeer vaak. En het is ook vaak het geval dat je gewoon het stukje daarvoor even lekker zingt.

[00:49:19]

En een komt je die beangstigende hoge nood vaak vanzelf zeggen. Jij geeft nu ook wel eens les aan aan. Aan studenten. Ja, ik ga dit valluik. Ik. Ik ben tien jaar geleden gevraagd om les te geven op de jazz afdeling in Amsterdam. En toch weer dit jazz. Ja, zo'n ouwe passi die hier weer terugkomt. En ik moet zeggen dat vind ik heel erg leuk.

[00:49:41]

Wat kan jij dan vanuit de operawereld leren aan een jazz zangeres? Nou, ik kan die basistechniek. Euh, zoals Jane wel zei, basistechniek is eigenlijk altijd hetzelfde en nagaat welk ChampCar wat je zingt.

[00:49:54]

Nee, eigenlijk niet. En euh. En dat zie je eigenlijk ook bij wij bij. Bij atleten die mensen die iets die iets doen wat een soort van topsport element heeft, die werken eigenlijk altijd aan hun basis. Je bent altijd je basis aan tot aan het aan het bij vijlen. Euh, dus dus. Maar goed, ik.

[00:50:13]

Ik vond het. Euh, ik. Ik leer ze eigenlijk, die basistechniek. En ik leer ze soms ook wel wat. Wat opa dingetje is, dat moeten ze ook kunnen. Ze moeten iets breder opgeleid zijn. Dus dan pak ik vaker een mooi stukje bij. En ik en ik. Ja, ik doe natuurlijk ook gewoon het Jazz Report waar, want dat kan ik ook gewoon nog prima. Ik zing dat niet ineens als een rare operazanger. Euh, dat is nog steeds hetzelfde.

[00:50:35]

Gewoon een standaard. Ja zeker? Ja, en ik ken ze ook allemaal nog te schattig. Ik had het niet meer uit. Nee, ik. Ik kom er nu pas achter hoe ontzettend veel stennis ik heb geleerd in die in in die periode. Ik Heel vaak moet ik ze elke week een corrigeer ze of noten of teksten denk ik aan ja, dat het ook omdat ik je heel vaak speel natuurlijk gewoon van een akkoorden schema. Neem ze de muziek niet bij, zeg maar een.

[00:50:58]

En dan weet ik wel precies nog hoe die dingen gaan. Vaak zo grappig. Want wat breed ben je eigenlijk? Muzikaal? Ja. Of gaat het nog breder? Geniet jij in principe van alle soorten muziek die op je pad komen? Ja ja, elk weer had hij op een pop concert een popzangers. Zeker tegen deze tijd zo veel mooie pop acts. En ja. Maakte eigenlijk allemaal niet uit. Het is allemaal hetzelfde liedje, de stijl maakt voor mij niet uit, als het maar raakt.

[00:51:27]

En als hij, of het nou Willie Nelson is, waar ik nog een keer naar Willie Nelson geweest in Paradiso na de dood, dat lijkt me ook te gek. Geweldig. Hoe kapot zijn stem ging, hoe mooier het werd.

[00:51:37]

Het is ook leuk. Hij gebruikt het eerste uur echt om in te zingen. Dus dan als je dan de hoofdwegen zo frage, gaat hij dan de oktaaf naar beneden. Reuters. Dat was echt mooi om te zien.

[00:51:47]

Ja en euh, Rammstein. Vind dat soort dingen vind ik ook grappig. Weet je wel. Het heeft ook een opera achtig element zeegezicht. Ja, het soort dat eigenlijk een soort Teutoonse Waegener. Ja, eigenlijk wel, ja, met een knipoog en met een beetje humor en veel explosies. Ja, ja en ja, het zijn zoveel. Euh, ook mooie jazz zangers tegenwoordig. Dus ja zeker.

[00:52:10]

Je vertelde dat dat je de afgelopen periode eigenlijk van een periode heel hard werken in een ontzettend acute stilstand kwam. Halverwege de A1 moest je omkeren. Ja, en die hele voorstelling waar je zowat hard aan had gewerkt ging gewoon integraal niet door. De hele tour was afgezegd en toen zij ineens kreeg muziek ook weer betekenis. Ja, omdat alles stil viel merkte ik wat muziek voor mij betekent en heeft het me ook een beetje door die periode heen gesleept en van de gekte behoed.

[00:52:39]

Wat luisteren je dan? Heerlijk van alles. Euh. Maar ja, op YouTube heb je zoveel mooie operazangers. Hoop dus dat kan Pavarotti zijn. Of Corelli of euh. Of of die baritons Robert Merril. Maar zeker bij Pavarotti kan ik dan ook voor het eerst dat ik echt gewoon dat ie traantjes over mijn wang gingen wichelen. Dat had ik nooit zo snel, maar ik heb het ook met met een mooi instrumentaal stuk. Dus ja, en we hebben nu ook weer, dat is heel leuk.

[00:53:10]

Op het conservatorium mochten wij weer zanger haar van de vocal eveneens doende. Vanaf september. En ook daar schiet ik dan voor. Omdat je ziet die mensen weer live spelen en je merkt gewoon hoe belangrijk het is. Live muziek, ja, live muziek en muziek dat je. Ik merk ook dat als ik radiologisch en ik zit er toch even op 4, dan merk ik als het een mooi concert is. Een pianoconcert was tof. Iets dat ik merk dat mijn hele lichaam zo ontspant en doet me.

[00:53:40]

Het doet me veel meer dan het lijkt wel.

[00:53:42]

Je moet nog even vertellen hoe je dat gaan doen met. Met. Met deze voorstelling, want jullie hebben gerepeteerd. De voorstelling is klaar. Je wisselt af met een andere zanger. Ja, en dat, dat wordt een soort online concert. En dat wordt 22ste januari. Nu en dan staat die voorstelling vrij. Gaan jullie nou uiteindelijk nog touren? Wellicht of niet?

[00:54:03]

Of we hopen? We hopen in februari door te kunnen. Maar ja, je hoort er geruchten over 1 maart of zoiets. Daar staan er ook nog een paar in maart, waaronder Karree. Op de zevenen geloof ik. Op de achtste hoop ik toch wat dat zo die we nog mee kunnen pikken. Maar ja, ik heb geen idee. Ik hoop dat we het principe zouden we touren. Dus de volgens mij in Arnhem, in in in in Kerkrade en Groningen, in Leeuwarden staat allemaal op de site van de Aper Today.

[00:54:31]

Euh. In ieder geval Ustream. Dat is al heel mooi en heel toepasselijk met deze voorstelling. Ja, eigenlijk de M, waar de voorstelling ook over gaat en er komt er nog een officiele registratie bij ligt die dan later weer wordt uitgebracht. Nu heb je je dan nu verder voor 2021 een een volledig lege agenda. Uhm ja, de ja uhm, niet volledig leeg. Ik ga nog auditie doen voor iets wat in het najaar gaat spelen. En die Reisopera productie, die gaat wel in 22 dagen in ieder geval.

[00:55:04]

Dus staan wel dingen. Dat is verplaatst. Maar er is ook heel veel afgezegd. Ja ja, leuke dingetjes ook. Maar ja, ik ben er een beetje aan gewend. Ik neem het zoals het is en ik wat ik zeg. Ik geniet van de van de momenten waarop je wel muziek kan maken met elkaar en iets moois kan maken. Ook het maken het ook eens wordt verwend met zo'n club samenzijn en dat dat optuigen delen. Ook daarmee deel je ook deze periode.

[00:55:30]

Het is ook heel modern. Was een mooie avond, een mooie periode. Het was heel mooi om te zien bij de bij de repetitie. Het was was de doorloop dat dat mensen echt allemaal met met zo'n energie zich storten op die op die productie van de kabel sjouwen tot de lichtman. Iedereen had echt echt honger en gretigheid om weer datgene te doen. Ja, dat merken ze doen. Ja ja, te gek. Heel veel energie van inderdaad, van de ontwerpers.

[00:55:59]

En inderdaad de technici in theater. Heel positief. Ik hoop dat het euh, dat ze een beetje doorprikken dat ze de smaak te pakken krijgen.

[00:56:09]

Ja, en dat we snel uit je ellende zijn en dat wel liveversie kunnen meemaken. Ja, gewoon weer is zo'n zaal.

[00:56:16]

Zit Ofra in een jazzclub? Of nog in een in het dampend Paradiso? Ja, maakt allemaal niet uit. Ik kijk er heel ik. Het is heel onwerkelijk om de rest hetzelfde als op televisie denken. Denk je als fan hebben we ziet, dan denk je van hen. Het is zo. We zijn het zo. Ontkent dat het ooit normaal was. Ik hoop echt dat het weer normaal wordt. Dat we dat kunnen doen samen genieten van muziek. Ik wens ze heel veel plezier en heel veel succes met alles dat de dat gaat.

[00:56:42]

Komende met King is ze te zien bij Opera Today. Vanaf 22 januari online.

[00:56:48]

Wiebe Pier Cnossen Dankjewel, was leuk om met je te praten. Dank je wel. En ik wens je veel plezier en veel muziek morgen. Dan word je IJzerman hier. En zij gaat in gesprek met Jenny's Dull, een Surinaams-Nederlandse journaliste, fashion activiste en curator. En ze gaan praten over diversiteit en mode. En bij Miss Podcast is Klunen zometeen te gast. Een goeie nacht en euh, dank voor het luisteren.