Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:00]

Zilverstukken Part won de eerste reeks was de reeks van de klappende banden bij de travailler Paul Velser met zijn Rubiks, waardoor zijn reeks eeuwse. Schrijverstalent, versies, stervensbegeleiding. Giskes Stella's La Sécurité Strycker. 7.2 inzakkende snel sexting stekkerdoos. De Secret Service zegt de seksscènes te versterken rekbaarheid. Spannend? Hans Ja, je wist niet wat er komen ging. Jan, heb je dit ooit gedaan op drie wielen over de streep? Drie wielen niet.

[00:00:56]

Maar dat commentaar van dat dat 20 en 15, 10 en 5 seconden achterstand te. Dat ken ik wel, want in de 9 achtentachtig willen we allemaal wonen, hadden we een kapotte versnellingsbak en toen was de fabriek. Spookjes liepen nogal snel op. Onzin dus. Dat was toen echt tak tak tak.

[00:01:13]

Maar goed, dat hebben ook gehaald bij Radio Beautycase Podcast. We wachten op de landbouwuitgaven die zijn start misschien twee centimeter tussen. Ik denk dat ze elkaar zelfs gevraagd hebben. De top van het veld is binnen geweest voor Pitstop. Wat sensatie. Getemde. Zonder hem, maar met de inval en met Hans van Loozen Noord. Formule 1 commentator in Studio Sport Motorsport. Expert ook bij de NOS en natuurlijk Jan Lammers. Ja Jan. Ik had een snurkende eindredacteur op mijn oordt tijdens de reeks, maar ineens werden we wakker.

[00:01:57]

Ja, ik wil niet zeggen dat ik dat de knikkebollen maar maar euh. De gedachte kwam wel bij je op. Maar ja, euh. En we hebben dit in het verleden al meer gezien natuurlijk hé. Met Rijko en Vettel die in één keer aan het einde van de race met de vraag in de problemen kwamen, maar nu in één keer uit het niets. En euh. Gister al eventjes in Studio Sport in de uitzending. Euh, had ik dat gezegd.

[00:02:17]

Maar het verbaasde ons eigenlijk allemaal wel. Dat dat met al die informatie die je krijgt en al die sensoren en al je weet exact hoe warm je banden zijn. En je zou toch denken dat ze al die euh al die apparatuur hebben om natuurlijk dingen voor te kunnen zijn. Maar niemand. Iedereen werd er door verrast. Het meest verrassende was dat Mercedes werd verrast. Nou ja, je. Wat je verwacht als je logica tenminste eventjes als leidraad neemt. Wat je verwacht is dat dat journalisten naar jou toe komen zeggen van Wavell.

[00:02:45]

Maakt je nou die pitstop en dat ze dan gaan zeggen nou, we banden alarm dat ze te warm werden en daarom kwamen we binnen. Enzovoort enzovoort. Dan ben je gewoon zeg maar. Dan heb je zowel de equipment als als als de D. De actie. Euh, omdat omdat dat te verklaren. Maar nu hadden we dat niet, want het klopte allemaal voordat alle alarmbellen af gingen. Het is wel erg toevallig het eerste Bottas plat. Daarna zie je Sainz Hincapie aankunt binnenkomen met zelfde band die naar de knoppen is.

[00:03:12]

Nou wat er met Hamilton gebeurt, dat hebben we ook gehoord. Dat Pirelli moet het onderzoeken. Maar waar kan dit nou door komen? En rijden ze nou zo op de limiet dat het allemaal in dezelfde minuut gebeurt? Ik denk het wel, want voorafgaand aan de race. De informatie die ik binnenkreeg is dat je op de harde band euh ja, dat 40 ronden zo'n beetje het maximum was. Wat word je op de harde band kon rijden en ik denk dat dat dan toch wel een accurate weergave gaver was, want dit was 37 38 geloof ik.

[00:03:38]

Ja, ik dacht het wel. Dus dat maar dat je zo in de marge zit dat ook gelijk kapot gaat. Dat euh ja, dat was toch wel opmerkelijk. En dat komt ook omdat er dan n naar binnen schiet na een incident in de race. Dan gaan naar binnen en dat denkt de rest ook. Daar moeten wij ook. Dat merk je meestal je eigen plan wat je trekt, maar wat nog een kleine kanttekening moet blijven en dat ik denk dat dat dan gaat.

[00:04:01]

Pirelli onderzoek van de banden naar boven moet komen is dat. We hadden wel een aantal dingen. Euh, we hadden natuurlijk in de eerste plaats de band die kapot ging van Kvyat. Hij die trok te vroeg het boetekleed aan. Dus dus euh ja, want hij zei dat hij dezelfde fout maakte. Maar het bleek bij nader inzien een achterband te zijn afgezakt. Exact en en wij konden. Wij beschikten natuurlijk over de beelden dat we dat al sneller konden zien dan dat hij het voelde.

[00:04:24]

Zeg maar om even aan te geven hoe die verrast werd. Is het niet gek dat dit zelf niet doorheeft?

[00:04:30]

Nou, het was een samenloop van omstandigheden. Hij pakte aan de linkerkant. Die kers daarmee, wat je over het algemeen ook wel doet en kan doen, want die zijn niet zo hoog. Maar op het moment dat hij over die cup cup stoner die steentjes langs de kanten van de baan dat hij daar overheen ging. Ja, toen Black die brak, die zegt maar diagonalen. En linksvoor neemt je die steentjes mee en rechts als achterklap je baan. Dus ik kan me wel voorstellen dat hij dat zo voelde.

[00:04:53]

Alsof ie dat misschien te veel had gedaan, maar hem maar goed. Uh, het was. Het was euh. Het was wel iets waarvan je af moet vragen wat nou heeft dat eventueel? Wat van dat carbon, wat ook wel in de constructie van de band zou kunnen zitten, of een stukje staal of wat dan ook is dat uit de band op de baan terecht gekomen en heeft dat meegeholpen? Ook Rijko laat wat schade. En wie had natuurlijk nog flink aan het Bezemer geweest?

[00:05:19]

Dee Dee Dee Dee lag redelijk wat rotzooi op de baan en of daar rotzooi bij gezeten heeft. Uh wat? Wat die banden met kapotte en kapotte banden heeft veroorzaakt? Ja, dat moet onderzoek uitwijzen. AMSTERDAM Wat zegt jouw gevoel? Is dit slijtage of is dit brok stukjes? En net even op het verkeerde plekje de verkeerde dingen raken?

[00:05:38]

Het is druk. Ik denk wel als ik kijk dan naar en met name dan de voorbanden Sainz, Bottas, Hemeltje en alle drie linksvoor. Euh. De band linksvoor krijgt op op Silverstone natuurlijk het meeste te verduren. De meeste druk. Hele snelle rechte bochten daarbij. Je komt op een gegeven moment ook zien. Euh. Nadat euh. Nadat de band van Bottas kapot was gegaan. Ze hadden natuurlijk ook al even de slijtage laten zien in de grafiekje van die band.

[00:06:05]

Van Hamilton zag je linksvoor nog naar 10 procent. Er was helemaal rood geworden, dus het werd al aangekondigd dat die band bijna geen levensduur meer had. 1 meter zonder brokstukken. Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik op dat moment achterdochtig word en denk ook dat zetten ze even in beeld om nog te doen alsof het spannend gaat worden. Nou dat zou kunnen, dan zou het kunnen. Doet wel denken aan mijn sport wat sportkaart verleden. Dus de 6 uursrace is op de duizend kilometer races.

[00:06:30]

Heb wat je dan met twee rijders doet. Ik reed in die tijd voor Yego aan, maar ook Toyota en samen met Frits van Eerd en Giedo van der Garde ook ook met de de Djumbo euh. Dallara. Dat is twee jaar geleden en wat je wat je dan kan doen is dat je bijvoorbeeld links voor een hardere band zet dan die andere drie hé. Dus wij konden die combinaties en toen doen. En euh, daar. Daar voorziet het reglement op dit moment niet in.

[00:06:56]

En Dada? Daar zou nu eigenlijk wel. Euh. Dus als je met meteen, dan kun je zeggen maar eventjes met drie soft banden rijden met een medium linksvoor of drie Meriam met een harde linksvoor. En dat. Silverstone is een circuit waar waar dat eigenlijk vereist is. Nou zijn ze in Groot-Brittannië en Engeland natuurlijk vooral gefocust op die zevende van Hamilton en alle records die al breken is bij kijken naar Verstappen. Wij weten. Hij rijdt achter de Mercedessen en verliest daar een halve seconde per ronde Winther seconden per ronde op de rest.

[00:07:25]

Dan voel je al aan. Die gaat extra pitstop maken voor die snelle ronde die een WK puntje oplevert. Euh ja, zeker distance aan het lijdend voorwerp.

[00:07:35]

Zelf vragen slaat hij zichzelf voor de kop in het Blackie en aan Quesnel. Nederland kan in Stucwerk en de Thaise amper een derde laatste die aan de Zweden lijkt, uitzetten naar de Raad van State. Maar terwijl het debat over de vaart slaap en daarna verkortte een kwartier Lubitsch naar de kwartfinale aan waar?

[00:08:05]

Met verder Hans als dan als dan. En dan? Ja, dan nog vind ik dat dat Verstappen daar bijzonder nuchter en realistisch mee omgaat. Want die vraag werd er natuurlijk na afloop ook meteen gesteld van als je die pitstop niet had gemaakt, dan had je de wedstrijd kunnen winnen. Ja, dat zal allemaal wel. De band had kapot kunnen gaan, want dat zij hoorden na afloop oke, die pitstop van Verstappen, die banden die ze eraf haalden linksvoor was er heel slecht aan toe.

[00:08:35]

Nou, daar hoefde niet om te liegen natuurlijk. Verder is het zo dat Verstappen ook zei van ja, je kunt ook zo bekijken. Ik heb wat geluk gehad, want Bottas is voor mij uitgevallen en daar heb ik een plek door gewonnen, dus zo moet ik het maar nemen. Ja, ik vind het toch een goede manier om daarin te staan, anders ga je jezelf voortdurend voor je kop slaan. Dat dit helemaal geen zin natuurlijk. In een paar jaar geleden had Verstappen misschien wel wat anders gezegd.

[00:08:55]

Bij dit soort momenten Jan.

[00:08:57]

Nou, dan weet ik niet. Het waren andere momenten dus dus dan zegt die ook andere dingen. Dus is dit dit? Nee, ik denk dat dat als je als je Max ze ergens van kan beschuldigen, dan is het wel dat die vaak te eerlijk is en dat ie gewoon exact zegt wat ie denkt. Maar maarja de de Verstappens hebben. Want daar hoor Jos natuurlijk ook bij. Ze zijn zo puur. Weet je wel dat ja, het gaat ze natuurlijk goed nu en hij verdient lekker.

[00:09:22]

En dat is mooi natuurlijk. Ha, dat is gewoon loon naar werken. Dat verdienen ze ook heel erg. Maar ik denk dat als ze nu gewoon alles wat ze verdiend hadden. Uh in konden leveren om gewoon voor de komende vijf jaar in een Mercedes achtige auto te zitten. Denk dat ze dat binnen 5 seconden beslissen. Want ja, bij die bij die mannen Jos en Max in dit geval Max natuurlijk. Het gaat alleen maar om winnen en daar zijn ze mee bezig.

[00:09:44]

En euh ja dan. Dan als ie uit de auto stapt en hij moet commentaar ergens op geven, dan is dat altijd een reactie en en een reflectie van ofwel een teleurstelling dat ze niet gewonnen hebben of als ze wel gewonnen hebben. Nou dan zijn ze gewoon voldaan. Van nou hier gaat het om en we hebben gewoon geleverd, dus ik vond. Ik vond een heel typerend Verstappen momentje. Dat is nog een beetje onderbelicht gebleven. Dat vond ik de tweede bocht formeel.

[00:10:10]

De derde bocht gaat VLAO rechts, flauw links. En dan die eerste langzamer rechte bocht na de start up. Die vond ik heel typerend voor Max. Ik heb daar gewoon vaak technisch gewoon van genoten. Wacht even Jan, ik zie Hans maar eventjes voor zijn neus met die bocht.

[00:10:27]

Hans Ja, dat is de derde bocht en dat maakt het niet gek veel uit. Het is die derde bocht naar na de start daar. Daar vond ik zo typerend Max. Echt geweldig. Gaat een goeie start, maar hij kon daar niks mee. Want Bottas had vorm, dus hij zat op slot achter Bottas. Bottas heb ik de vorige race in Hongarije ervan beschuldigd dat ik een Tham vond. Bij die start, want hij had een slechte start, maar bij het aannemen van die bocht had ie eigenlijk veel meer kunnen doen om dat goed te maken.

[00:10:55]

Voor zich ruimte links en rechts had ie ruimte en hij remde het eerste van allemaal. Nu die derde bocht na de start hebben te nemen is maakt niet uit. Die in die derde bocht na de start zie je dus dat zodra Verstappen voorbij Bottas kwam, zag je vooral vanuit de. De beelden uit de helikopter. Van bovenaf zag je dat ie gewoon in één keer twee auto lengtes alleen al bij het remmen op Bottas won en daarmee gewoon volledig naast Leclair kwam.

[00:11:22]

Hij dus. Dat vond ik echt zo typerend. Max van nou kijk maar dat is wel iets weer wat hij doet en en niemand anders. Hij blijft niet Tham achteraan rijden. Maar terug naar die slotfase die alsdan vraag. Hadden ze de gok kunnen wagen bij Red Bull? Ja, weet je dit? Dat dat ook tonen? Dit is de. Van de gedane zaken weet je op dat moment euh. Ze hebben het perfect gedaan, want ze hebben dat gedaan.

[00:11:46]

Dus t is niet meer terug te draaien. Je kunt nog één vraag kun je je kun je stellen? En dat is van. Hebben ze die pitsstop nou gedaan om de snelste ronde te doen? Of hebben ze die pas pitstop gedaan om er zeker van te zijn dat de man niet klapte? Want als de band wel geklap was en als dat al bij drie anderen gebeurd. Hij was de eerstvolgende die het zei. Dat gebeurt wel bij degene die het hoogste tempo rijden en het gebeurt bij degenen die het meeste van hun banden vraagt.

[00:12:10]

Nou, natuurlijk waren dat Hamilton en euh. De Bottas. Euh. Nou natuurlijk. Carlos Sainz had ook een fantastische reis. Ook onderbelicht gebleven, dus keihard aan te trappen. Bij hem gebeurt het ook. Nou Jos, die zat ook niet in zijn leunstoel. Die was ook gewoon flink aan het trappen, dus het had zomaar bij Jos kunnen gebeuren. En wie weet dat Pirelli het onderzoek straks gaat uitwijzen als hij een ronde door was gereden dat bij hem ook was gebeurd?

[00:12:34]

Dat weten we allemaal niet. We weten alleen maar dat ze de goeie beslissing hebben genomen en dat ze tweede zijn geworden, terwijl ze eigenlijk normaal derde hadden moeten worden. Hans, wij zijn normaalgesproken geen fan van die speeches van Hamilton als ie weer een race heeft gewonnen voor Odon publiek. En dat was zo goed en het was een moeilijke reis. Maar Timed T. Dat kennen we allemaal wel toch? Ja, dat klinkt vaak een beetje een beetje obligaat.

[00:12:52]

En euh, we hebben nu toch een hele andere Hamilton gehoord. Na afloop van deze Kroměříž zullen we even later hoorden Hamilton van vlees en bloed.

[00:13:00]

Ooggetuige van zijn eigen slotronden kwamen te laat, laat hij weten in Sint Shell. En in de tijd dat die geleden al die ook. Hij is begonnen met een verkapt 16th. Daar worden binnen deze laatste en zeker met een haven en voor hem wel eens te kijken. Stel nou dat de coalitiepartners en arresten hadden met een thema staan. Telkens wanneer SEC en lijn 10, 1 en 7 ermee aan de normaalschool villains zou een Casinoplein betekenen voor de lijn ontzanding. Ja, Jan.

[00:13:53]

Kat en muis. Hij voelde. Hij voelde. Hij hoorde net. Hij zag het. Dat is naar zijn laatste ronde. Ja, tuurlijk. Maar op zo'n moment gaat de actie echt voor je verstand uit. Ha. Dus zoals die zelf ook al zei dat dat euh. Het is de adrenaline die je die dan euh, je gewoon eigenlijk leidend is. Maar hoe moeilijk is het op drie en een half wiel? Ook ik kreeg hem niet meer naar rechts op een bepaald moment.

[00:14:19]

Ja, dat is wat spelen. Nou, dat is een redelijk gedramatiseerde versie. Maar toch, als je een lekke band hebt dan euh. Nou kijk, je rijdt niet euh. Op de limiet van de moeilijkheidsgraad van het rijden. Daar gaat het niet om, want je kan gewoon in mijn volgas op het rechte eind. Alleen dan slaat ze een band eraf. Dan ben je ook je voorvleugel kwijt en waarschijnlijk je zei je. Je zei je sité pot aan de zijkant van je auto en misschien raak je nog een radiator of wat dan ook.

[00:14:43]

Dus als je heel hard rijdt met zijn band, dan maak je heel veel kapot. Dat is de grens waar je op rijdt, maar voor de rest kun je gewoon bij wijze van spreken met één hand rijden. En. En euh ja, hoeveel problemen je in een bocht krijgt, dat hangt alleen maar af van hoe verstandig je bent. Qua afremmen.

[00:14:58]

Ja, Hans op twee wielen is er makkelijker dan op drie denk ik dan maar. Maar dat is ook niet zo, want we hebben Stubaier en Snieders gehad toch? Ja, zeker, de zijspan rijden is trouwens. Dat weet een heleboel mensen die motorrijden met zijspan rijden is wel zo'n beetje het moeilijkste wat er is. Een op een trike rijden is ook moeilijker dan op een quad, dus dan moet je echt weer oppassen. Maar ik denk dat wat Pirelli deze week moet doen en dan gaat het met name om marketing en PR.

[00:15:21]

Nog een graadje moeilijker wordt, want als je nu eventjes deze week de pet opzet PR baas van Pirelli of directeur of wordt, over wat ga je dan zeggen terwijl we nog een week moeten wachten op de volgende race? Maar die City is wel echt aanstaande. Da's stressen. Ja, dat is dan een Mario Isola die daar antwoord op moet geven. Het probleem van de bandenfabrikant, dat is in en alle mechanische sport, zo is dat. Ze krijgen bijna nooit goede reclame, dus het is dus nooit dat na afloop wordt gezegd van sjonge jonge.

[00:15:49]

Ik had de laatste laatste twee ronden heb ik nog de snelste ronde neergezet. Wat een geweldige want een geweldige banden. Ik had zoveel grip. Fantastisch. Nee, banden. Fabrikanten komen vaak met hun naam in de problemen. En of het nou Pirelli is of Dunlop of Michelin. En dat maakt niet uit die het allemaal in de sport. Je krijgt er vaak problemen op het moment dat coureurs uitvallen, dat ze pech hebben dat banden kapot gaan. Op dat moment komen die merken daadwerkelijk in het nieuws is.

[00:16:13]

Wat dat betreft is het bellen best wel eens ondankbaar om voor een bandenfabrikant te werken. Nou, een heel goed dat je dat zegt. Alles, want het is heel wrang. Dit zijn de mannen die die eraf of Pirelli is dan een bedrijf die om armé de autosport omarmt. Formule 1 waar we allemaal zo zoveel zo'n liefhebber van zijn. En en en dan euh, ze doen dit ter promotie van hun merk H net zo goed als Rano de afgelopen jaren.

[00:16:39]

Ze stoppen heel veel geld in. Die sport ter promotie van een merk en dan worden ze af en toe gewoon weggezet alsof het maar prutsers zijn. Maar het is gewoon competitie op het allerhoogste niveau. En ik denk dat de leering die wij best wel eens mogen euh halen uit zo'n weekend als deze is. Hoe erg die banden belast worden. Met 5 g ha. Stel eventjes dat zo'n auto 700 kilo weegt. Ha dan. Als je dan de bocht door de bochten gaat heb je drieënhalf duizend kilo hé.

[00:17:06]

Wat er zijwaarts belast wordt en euh, en dat zijn allemaal krachten. Euh, dat dat. In de eerste plaats willen we dat die band grip heeft. In de tweede plaats willen we dat die heel lang meegaat en in de derde plaats willen we dat die ook nog gewoon cool blijft, dat ie niet te warm wordt. Dan gaat ie uitsmeren en noem maar op. Nou, dat zijn drie euh, onmogelijke dingen eigenlijk. Dat is bijna linksaf en rechtsaf willen op hetzelfde moment hé.

[00:17:27]

Dus dus het is euh. Het is enorm wat ze doen. Maar ja, aan de andere kant ze zijn de arena ingestapt hé. Dus de. Dan weet je dat je klappen kan krijgen. Nou die krijgen ze dan nu. Maar t is heel goed wat jij zegt Hans dat. Ze mogen eigenlijk eerder een compliment krijgen dat ze in die arena stappen dan dat wat ze nu moeten.

[00:17:42]

Piepje. Pirelli. Pirelli wint altijd de crappy, maar gisteren verloor ze toch een beetje en was de winnaar Lewis Hamilton voor de zevende keer al op Silverstone en uiteindelijk Tony zo Mercedes domineert.

[00:18:17]

Heerlijk chauvinisme. Jan commentator valt er ook bij stil. Ja, en een uur later? Euh, dat. Dat is dan even die kleine voordelen van de Corona crisis. Het zijn allemaal zoem sessies van die video conferenties. Dus een uur later heb ik op mijn telefoon Toto Wolff en dan met jou kunnen van alles gaan vragen. Mij weet nog niks, hij weet dat ie gewonnen heeft. Hij weet dat die een coureur heeft die tweede lag en als elfde finisht.

[00:18:43]

En dan moet ie de pers te woord staan. En dan zeg zeggen ja, ik weet het ook allemaal nog niet zo goed. Euh, t. T Was wel wat ik me herinner van die sessie die ongeveer een minuut of tien duurde. Is dat ie begon met een prachtige zin. In die zin luidde vrij vertaald Wij waren op weg naar een hele mooie Engelse zonsondergang. Hans, niks aan de hand. En dan? Ja, dan wordt iedereen eigenlijk heel ruw wakker geschud.

[00:19:08]

Euh. Jan had het net over. In. In slaap sukkelen, moeilijk de ogen openhouden. Dat was ook zo. En nu gebeurt er ineens wat. Maar we zijn allemaal vergeten dat die jongens in de dertiende ronde al met banden hebben gereden en misschien daarna een pitstop hadden moeten maken. Ze hadden misschien in twee stappen moeten maken, maar met die B die die witte die die witte lijn of die band. Die hardste band die ze hadden hadden ze pas twintig ronden later daaronder willen leggen.

[00:19:33]

En nu gebeurt dit dus eigenlijk. Als je. De film een beetje terugdraait, hoeft het helemaal niet zo'n verrassing te zijn. Maar normaal gesproken was dit natuurlijk gewoon weer een dominante zege geweest voor Mercedes. En wat Woef ook door liet schemeren in die media sessie was dat ie kan merken dat er een soort achterdocht komt. Wij winnen zoveel, zegt ie, dat iedereen gaat denken of we het wel eerlijk doen, of het allemaal wel klopt. Ze gaan overal kijken of alles wel deugt.

[00:19:59]

We zijn altijd verdacht. Herkenbaar Jan. Als je zoveel wint dat iedereen gaat denken daar klopt iets niet. Nou nee, natuurlijk helemaal niet. Niet alleen vanwege die dominantie. Er zijn ook een paar feitelijke dingetjes waar ik de vorige podcast volgens mij ook al over heb gehad. En dat was de rook. Ha, die witte rook, pluimpjes en. En als de witte rook pluimpje uit de uitlaat komt dan. Dan moet daar iets verbrand zijn. Uh ha, voordat het de uitlaat in ging.

[00:20:24]

Euh hebben. We weten eigenlijk dat euh. Water kan dat niet zijn dus hè. We hebben het ook in het verleden gehad over olie hè. Wat ze dan mee verbranden? Euh, nou, brandstof kan het niet zijn. Want staan ze vijf rondjes voor de finish? Staan ze zonder h. Want in tegenstelling tot wat veel mensen euh denken, euh, komt er bijna al. Alles wordt gebruikt. Dus wat uit die uitlaat komt is is denk ik zo'n beetje de schoonste lucht die je misschien wel kan hebben omdat alles gebruikt wordt.

[00:20:51]

Euh, daar heeft ook. Daarmee de vele autofabrikanten die die zitten in de Formule 1 racerij, omdat ze daar juist zo van leren wat ze gewoon kunnen toepassen. Voor het wegverkeer en Hawa waardoor de auto's op de weg weer zuiniger worden. Dit is natuurlijk zo'n zoon van. Een milieu verhaal, maar t is wel waar, want we weten allemaal dat er tegenwoordig twee keer zoveel met een tank benzine kunnen rijden. Maar ja, wat? Wat? Wat?

[00:21:15]

Waarom het natuurlijk verdacht is op dat moment? Omdat ze zo'n overmacht hebben. Dan hebben ze die rood pluimpjes van het verleden. Die zagen we nu niet meer. Nou euh ja, dus hebben ze nu iets gevonden? Euh, waardoor we die rook minder zien. Want dat het iets meer gewoon in in lijn is met de achtergrond van de atmosfeer. Maar het gekke is het gat lijkt alleen maar groter te worden terwijl de regelement amper verandert. En dan verwacht je dat ie 9 teams het gat dichten.

[00:21:42]

Maar wat gebeurt er? Dat gat wordt juist groter. Ja, dat is heel onlogisch toch? Uhm.

[00:21:49]

Dat ligt eraan waar het voordeel en het verschil zit. En als het voordeel en het verschil motorvermogen is, dan wordt dat motorvermogen. En die efficiëntie van die motor wordt vaak gebruikt door een beetje extra neerwaartse druk te rijden. Als je meer neerwaartse druk rijdt dan balasz je die banden ook zwaarder. Je drukt ze gewoon harder op het asfalt. Simpel gezegd h dus. Dus die band ervaart dat alsof jij met een auto van 700 kilo rijdt, terwijl de andere met een auto van 600 kilo rijdt.

[00:22:17]

Dat zo kun je dat een beetje zien, maar in de bochten geeft dat natuurlijk meer temperatuur en enzovoort enzovoort. Dus opzich is het ook niet zo vreemd dat het dan in dit geval bij de Mercedes alle 2 gebeurde.

[00:22:29]

Want nou ja, goed, we weten natuurlijk in ieder geval waar Ferrari zit in de hoek, in de hoek waar de klappen vallen.

[00:22:36]

Maar kijk dan even naar Red Bull. Uhm, ik denk dat het grote verschil met Mercedes is aan de andere merken dat Mercedes zowel motorisch als wat de aerodynamica betreft. Hele. Grote stappen blijven maken steeds als ik een quote zie van van Helmut Marko van vorige week van ja, we hebben toch met de Redbull toch niet helemaal goed geprobeerd om die voorvleugel van Mercedes van vorig jaar na te bouwen? Dan denk ja. Die kijken daarna. Die zijn daar ook mee bezig.

[00:23:04]

De grote kracht van Red Bull was altijd de aerodynamica was de wegligging. Ze kwamen wat motorvermogen van de Honda tekort. Die zijn natuurlijk ook bezig om een inhaalslag te maken. Mercedes ramt maar door zowel wat de de de de de auto betreft is de wegligging als de motor komen ook met dat nieuwe systeem. Zij komen dan weer mee. Die ontwikkeling daar, die? Die lijkt wel nooit stil te staan. En zelfs als de andere fabrikanten heel hard door poetsen, dan nog hebben ze het heel erg moeilijk en heb je misschien wel een talent van een Verstappen nodig om om die laatste halve seconde te dichten.

[00:23:38]

Laat ik dan nog één keer terug wijzen naar die Zoem sessie met Toto Wolff, die zei het lag niet aan Das Stuur. Dat heeft er in ieder geval niks mee te maken. De enige waarvan die zijn, dat weet ik zeker. En voor de rest weten altijd wel mooi. Ik ben geen Hongbo expert maar kennen jullie Beeb, red. En die citeert die voortdurend. Toto Wolff zegt altijd we zijn wel favoriet. We zijn snel Amhaars vlak, de concurrentie niet uit.

[00:24:02]

Denk vooral niet dat het vanzelf gaat. En dan zegt ie aan de homerun van gisteren heb je vandaag helemaal niks.

[00:24:08]

Natuurlijk is dat ook zo. En wat wat Hans zegt is helemaal waar. Bijvoorbeeld van Red Bull die dan zeggen we hebben de neus niet helemaal Kompier goed gekopieerd. Wat wel van belang is is dat dat je beseft dat. Je kan niet zomaar zeggen van nou. We zetten de achtervleugel van de van Mercedes op de Red Bull slofte of de neus met de voorvleugel omdat het moet allemaal heel erg op elkaar aansluiten. Hebben ze in die behoort dat? Zeg maar.

[00:24:31]

Dat zijn die platen die voor de ingang van van van die tunnels aan de zijkant van de auto zitten. En dat ze allemaal hele gevoelige geleiders van de lucht en begeleiders van de lucht dus. Dus euh, het moet allemaal in harmonie gaan. De auto zelf die die produceert, een bepaalde neerwaartse druk, de vleugel ook en de achtervleugel, de voorvleugel en de achtervleugel ook. Alleen heb ook. Die hebben ook een curve, zeg maar. Dus bij een bepaalde snelheid loopt die druk op en dat gaat met een bepaalde euh ja, noem je dat regelmaat?

[00:25:02]

En als dat voor sterker opbouwt dan achter? Dan krijg je onbalans waar we het vaak over hebben. Dus dat soort dingen moeten allemaal heel erg in harmonie zijn. Maar ja, voor je daarachter bent. En zeker als je dan gewoon van Ivan die dubbel hers hebt. Ha, je ben je. Je begrijpt de problemen van het ene weekend nog maar amper of de volgende staat al weer klaar. Ja, dat. Dat valt niet mee.

[00:25:27]

Max Verstappen dan, die hangt er tussenin. Ik zei het al een halve seconde trager dan de Mercedes in de kwalificatie zelf. Meer dan een seconde, maar ook een seconde sneller dan de rest, inclusief z'n teamgenoot Mercedes. Te snel, Verstappen veel beter dan alles wat achter hem zit. Het schiet niet op. Het wordt een beetje vervelend. Frustrerend. Jan. Ja, dus is n heel belangrijke ding. Wat we niet moeten vergeten is dat. Middenveld is dichter bij elkaar gekomen in de Formule 1.

[00:25:52]

Dichter bij elkaar creëert ook een onmogelijkheid. We zagen dat dat Vettel die kan echt wel vergelijkbaar snel rijden als Leclair. Alleen hij zat daar achter en daar moest ie beginnen. En onder dan voorbij te komen. Dat dat je zag op een gegeven met lijn donors die werd verzocht van jou kun je wat wat dichter naar Carlos Sainz toe rijden, want dan hebben we iets meer ruimte achter ons voor Ricciardo ha, die op het punt stond hun in te halen.

[00:26:17]

En toen zei Lando van nou euh, ik wil niet te dicht achter Sainz rijden, want er lijkt me voorbanden kapot. Om maar even aan te geven wat het met je balans doet. Dus dus. En die mannen die rijden dan met met een man of acht. Euh, hem paar auto lengtes van elkaar. Op zich is dat wel spannend, maar het is ook dat iedereen zit op slot. Want als je achter zo dicht achter die auto's rijdt kun je weinig.

[00:26:38]

Dus Vettel? Die rijdt niet zomaar naar een vierde plaats. Ik dacht gisteren een paar momenten Arons. Als Verstappen nou in zo'n Alfa Tauri had gezeten hadden we een hartstikke leuke reeks gehad om naar te kijken. Dan hadden we een inhaalrace gehad misschien.

[00:26:53]

En dat da's een beetje het punt. En hij krijgt het gat naar Mercedes niet dicht terwijl die achter die het was. Je zag het in de eerste ronde met Leclair. Het was even alsof die twee jongens van 22 even in de speeltuin waren en wist dat duurt maar een rondje. We moeten er nu van genieten, want daarna zien we elkaar niet meer.

[00:27:09]

Euh ja, nou ik de ha! De Max beleeft dat heel anders natuurlijk. Ha, die die. In het begin van de race zijn de ouders het dichtste bij elkaar. Dus daar moet je gewoon even doorpakken en gewoon even euh ja, zorgen dat je je positie claimt. En dat doet ie. En dat kan ie natuurlijk als geen ander. Het is een heel groot verschil in autocoureurs. Je hebt autocoureurs. Die kunnen gewoon keihard rijden en die zijn soms onverslaanbaar in de individuele ronden.

[00:27:34]

Alleen dan ga je race. En dan heb je hele andere hele andere skill set nodig die je vaardigheden worden anders belast. Uh en en uh he. Verstappen is natuurlijk een puur sangen racer. Je ziet dat een groot chassis graag aan Verstappen zou willen zijn. Hij die die. Die beweegt dan ook een beetje om om te voorkomen dat ze hem inhalen, maar dat dat zijn van die van ieder van die onbenullige bewegingen is waar je niets aan hebt. En daar wordt ie dan ook wel bekritiseerd.

[00:28:01]

En hij zegt ik heb niets gedaan wat Verstappen in het verleden niet uitgeprobeerd heeft. Maar Verstappen doet het effectief en hij doet het een beetje zinloos. Maar wat moet Verstappen nu doen? Die zelf zegt dit jaar misschien winnen we nog een race, misschien volgend jaar een paar, maar eigenlijk worden we waarschijnlijk pas spannend in 2022. Dat zegt degene die na vier races kansloos is voor de titel dat ook toegeeft en die de jongste wereldkampioen ooit zou worden. Ja, ik heb het eerder deze week al in Langs de Lijn.

[00:28:26]

Even gezegd maar wat. Wat natuurlijk heel belangrijk is te beseffen is dat Verstappen is is een topsporter een topatleet? Nou de mentaliteit hier eventjes euh. Ruimschoots euh beredeneerd. Die van een topsporter is gewoon van hoe onvermijdelijk de nederlaag ook lijkt niet te accepteren he. Dus. Dus je accepteert het niet tot de fluid gaat, de vlag valt of wat dan ook. En dat zit natuurlijk in Verstappen. Dus ondanks het feit dat ie weet dat ie langzamer is en dat zijn team niet beter kan.

[00:28:56]

Hij kan en mag dat niet accepteren. Ze moeten erin blijven geloven dat ze dat gat kunnen dichten. Dat is de ene kant he. Dus je verstand, je ratio en je passie en je gedrevenheid komt daar vaak in conflict. Zeker als er natuurlijk een journalist en een camera voor je staat. En je moet een keer antwoord gegeven op die vragen.

[00:29:18]

Oude bekenden terugzien. Nico Hülkenberg, vervanger van Sergio Perez Perez, positief getest op Korona, mocht niet rijden. Hülkenberg last minute wel, misschien ook last minute meer mis.

[00:29:29]

Ik reed nou de kat in het kleinste handelsproducten Fix the Problem aan te Stoutenburg van De Lijn. Heering New York City kent ook een Buick. Het past wel bij Hulkenberg dat hem dit weer overkomt. Want ja, Hulkenberg natuurlijk, de man met de meeste Grand Prix zonder een podiumplaats. Dat dat kleeft ook een beetje aan hem. Ik vind het ook vervelend dat het gebeurd is met me. Is ook toch wel illustratief voor de voor het Racing Poing team. Dat is missing.

[00:30:02]

Het team met de een na beste auto op dit moment van het veld, maar niet niet met de coureurs. Om dit in te vullen is Perez natuurlijk uitgeschakeld door de door het coronavirus met een Hulkenberg die niet kan rijden. Een Strobl die toch tekort komt op het hoogste niveau. Met die roze Mercedes hadden ze toch heel dicht in de buurt van Verstappen moeten komen, zeker op een circuit als Silverstone. En dat gebeurt gewoon niet. Of is die roze roze Mercedes na een paar weken al niet meer zo snel omdat ze niet zo gewonnen zo goed kunnen doorontwikkelen Jan?

[00:30:32]

Nee, ik denk dat het een beetje onder dezelfde noemer valt als euh. Wat ik al eerder aangaf dat hij heeft hetzelfde probleem als Vettel. Hij doet dat om dicht achter iemand te rijden en daar voorbij dat. Dat is gewoon een hele moeilijke opgave. En hij je zou je m. Je moet dan echt gewoon een Mercedes. Die zou voor voorbij die auto's allemaal kunnen gaan. Maar als jij zeg maar binnen een half uur een halve seconde tijdsverschil is is al niet genoeg.

[00:30:57]

Dus als jij een halve seconde sneller bent dan de auto voor je? Dan is het al verschrikkelijk moeilijk om dicht genoeg bij te komen om dan met DRS op het rechte en de voorbij te gaan. Dat is gewoon Silverstone en dat is moeilijk. En als je daar dan voorbij bent heb je misschien je band kapot gereden en dan moet je weer gaan. Dan moet je weer terug voorbijgereden. Dus is. Silverstone is echt heel heel lastig ja. Maar dat zijn wel momenten in een wedstrijd waar bijvoorbeeld een Verstappen onder zulk soort omstandigheden wel het verschil maakt.

[00:31:25]

Ja en wat? Euh en wat. Wat dan heel belangrijk is is je daadkracht he? Dus dus niet euh. Drie rondjes achter iemand rijden met halve acties en gewoon een beetje kijken of je een bang kan maken door te bewegen in de spiegel of wat dan ook. Nee, dat is gewoon de Rob zitten en daar over en dat is niet twijfelachtig. Een behalf daarnaast zetten maar gewoon hop voorbij en je neus laten zien. En dat is ook het punt wat ik bedoelde in die euh, in die derde bocht na de start.

[00:31:52]

Dat dat Max ook op dat moment heel duidelijk z'n neus voor Leclair liet zien. Ha dan. Dan laat je echt. Daar hoef je niet te twijfelen. Zit ie nou of niet? Nee, ontegenzeggelijk. Hij ziet dat je daar zit en dan geef je elkaar ook ruimte. Want die mannen hebben wel drie ronden lang of drie bochten lang met heel veel respect euh, elkaar behandeld. Jan Hülkenberg Better Call achter de rug wordt er ververs ingevlogen. Twee minuten voor de vrije training krijgt hij de uitslag van de korona test, springt in de auto en gaan met dat ding.

[00:32:21]

Jij weet een beetje hoe het is, want jij bent na 10 jaar nog een keer teruggekomen in de Formule 1. Kun je nog vergelijken? Schets hoe moeilijk dat is om in te stappen en dan maar te doen. Nou, voor mij was niet zo moeilijk, want ik reed toen voor Toyota en de sportscars en op sommige Squires gingen we harder dan de Formule 1. H dus fysiek was ik er helemaal klaar voor. En wat dat betreft was een Formule 1 voor mij lichter om te besturen dan zo'n sportscar.

[00:32:42]

En nee hoor. Nee nee, nee, absoluut niet dus. Dus euh, we echt echt wel raakvlakken. En Suzuka h. Dat dat kennelijk bijna net zo goed is. Zandvoort H dus. Dus wat dat betreft was was dat voor mij nog wel te doen. Maar in het geval van Nico Hülkenberg was t was het anders omdat ja of jij dit weekend gewoon uh zaterdagavond gaat barbecueën met je vrienden of in één keer moet je daar in de Formule 1 auto zitten.

[00:33:07]

En die eerste dag? Dat gaat dan nog. Dan ben je helemaal onbevangen. Je bent ook lekker, gewoon je spieren en alles is lekker soepel en vrij en je bent gewoon fit. Maar dan na die eerste dag waar je al een beetje verzuurd ben. Dat ga je natuurlijk de volgende dag inderdaad dag. Daarna ga je dat. Euh, kan je dacht ga je dat merken? En dat kan je wel allemaal weg masseren, maar van masseren wil je ook best wel een beetje moe.

[00:33:29]

Dus ja, die tweede en derde dag. Misschien is het een voor hem een blessing in disguise zoals de lauwerkransen. Mooi zeggen dus dat ie gered is door de bel dat ie recht heeft overrijden.

[00:33:44]

Bij Meetingpoint kunnen ze vast wennen aan het taalgebruik, want er is weer geflirt. Ons favoriete onderwerp. Toch hebben de flirtende Sebastian Vettel als het jongetje in de discotheek dat overal aan het verleiden is. Hij is gefotografeerd bij Racing Point, bij die roze Mercedes met de grote baas Lorenz Strobl. Euh Jan. Ik zeg niet van wie ik het weet, maar ik weet dat het bijna rond is voor volgend jaar. Als Racing Point. Aston Martin gaat heten en wat minder Rolls is, dan komt ie.

[00:34:10]

Wat denk je nou? Ik heb toch het idee dat zijn route meer via Oostenrijk gaat lopen? Dus dat IE of bij Alfa Tauri terecht komt. Ik denk dat dat Red Bull zich aan het positioneren is om hetzelfde te doen wat Racing Points bij Mercedes gedaan heeft. Het kan ook Albron vervangen, want dat gaat ook niet zo lekker met de overstap. Die opties zijn dan open voor Red Bull om mee te sturen. Dus het ligt aan wat er concreet is afgesproken.

[00:34:35]

Maar ik zie hem eerder richting Oostenrijk gaan dan aan richting Racing Point. Hans Vettel naar alle factory racing points.

[00:34:44]

Zeg het maar. Ik denk dat nu de boog echt ligt bij het bij Racing Point en bij Red Bull en dat is. En dat Vettel zich misschien wel in een meer comfortabele positie bevindt dan wij. Bij wijze van spreken op de vrijdag zou denken toen we m zelf nog aan het werk hebben gezien op vrijdagmiddag. Euh, dat ie zeg maar in de neus van de Ferrari dook en hij vroeg aan een monteur nog net niet van euh. Heb je een top sleuteltje twaalf voor mij, maar hij begon aan aan de pedalen te te rommelen.

[00:35:13]

En het was zo'n triest gezicht. Terwijl aan de andere kant van de garagebox op dat moment Leclair bezig was met toch een hele kleine remonte voor Ferrari dit weekend. En je ziet dan een groot kampioen als. Als Vettel viervoudig wereldkampioen, zie je daar vertwijfeld. In die box staan. En ik hoop echt dat die jongen binnenkort verlost gaat worden.

[00:35:34]

Ik denk wel dat als je zoiets hebt tijdens het rijden voel je iets bij je been. En als je tegen je monteurs moet gaan zeggen we een gevoel moeten overbrengen dat dat omdat je zelf exact weet op welke plek van je been of je voet het voelt. Ga je dan even in de cockpit kijken van wat is dat nou? H dus. Dus soms kun je dan zelfs een beetje mee zoeken omdat jij t identiek weet wat het precies was. En dat is dus soms om me om een klein beetje richting te geven aan de monteurs.

[00:36:02]

Over een paar dagen zijn we weer in Silverstone, wordt warmer daar en de banden worden wat zachter. Dat wordt spannend. Laat maar komen. Dit was de eerste Formule 1 podcast. Volgende week zijn we er dus al weer. De dag na de Granpré vind je dit een leuke podcast laat een beoordeling achter op iTunes. Reageren kan zoals altijd op Twitter via het n loewie nos of het Amber Brantsen die ook vanzelf weer terugkomt en veel plezier bij dj's.