Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:05]

Poterne van de. Is het Saint Michel zo geen? Wie zich nog zo zagen hetde besluit in het Siga. Een letzte is Klaas Emst. Dit is met het oog op morgen met een overzicht van de actualiteit in de krant van morgen. Den Haag Vandaag en ontwikkelingen en achtergronden van het nieuws. Buiten is het 2 graden, binnen zit Chris Kaine. Zaterdag was er een geweldige korona dit nieuws. Het RIVM meldde dat er al veel meer vaccinaties waren uitgevoerd dan gedacht.

[00:00:50]

Dat was stom, stom, stom, maar een beetje verkeerd geteld. Vandaag mompelde minister De Jongen dat dat misschien toch ook weer niet helemaal klopt. Dat de cijfertjes misschien toch nog steeds willen iets pitchen aan de lage kant zijn. Kijk, ik ben natuurlijk net als jij reageert tegen elke vorm van geweld. Maar daar een beetje over fantaseren. Dat mag toch wel? Goedenavond, welkom bij dit maandag zo hoog. En met het oog op morgen zal het natuurlijk gaan over de te verwachten mededelingen vanwege de Rijksoverheid aangaande de korona maatregelen.

[00:01:27]

U hoort het. Ik probeer het woord versoepelingen te vermijden. Versoepeld werd het politieke systeem in Myanmar vandaag in ieder geval niet, want daar grepen de militairen vannacht de macht die ze ook nooit echt uit handen hadden gegeven. Ook Brussel houdt zich nog steeds bezig met korona getob. Daar hebben ze weer hun eigen cluster Phuc en er is nieuw nieuws in de zaak rond de Nederlandse Argentijnse piloot Julio Poch. Ook dat hoort u na de nieuwsoverzicht van vandaag, maandag 1 februari.

[00:01:55]

Kappers, bioscopen, theaters, masseurs, restaurants, cafés en winkels. Het blijft vermoedelijk allemaal tot begin maart dicht. Wel mogen vanaf volgende week bij winkels online bestelde artikelen worden afgehaald. Het is een begin, vindt deze ondernemer.

[00:02:10]

Ik ben hier al blij mee als eerste stap. Maar ja, zitten de klanten erop te wachten.

[00:02:15]

Als je het toch op internet moet uitzoeken? Ja, laat het dan maar thuisbezorgen. Nee, dan toch maar liever klanten in de winkel. Dat is ook veel lucratiever door het komen en snuffelen.

[00:02:27]

Verkoop je natuurlijk veel meer.

[00:02:29]

En wie een grote winkel heeft, kan ook makkelijker zeggen dat er ruimte genoeg is.

[00:02:33]

We hebben hier 600 vierkante meter en er is voldoende ruimte om meer klanten op afspraak te ontvangen.

[00:02:40]

En morgen wordt dus tijdens de persconferentie duidelijk of deze versoepelingen doorgaan. Alhoewel dus versoepelingen. Ik zou. Het woord versoepelingen zou ik zelf nooit in de mond nemen.

[00:02:49]

Mogelijk wordt morgen ook bekendgemaakt dat de avondklok volgende week alweer eindigt. Als het kabinet dat doet, dan blijft wat betreft de burgemeesters dit instrument voorlopig in de kast. Let wel even op dat je niet een op en neer beleid gaat krijgen van dan een avondklok en dan dan niet. En dan moet het kabinet zich maar vandaag of op een ander moment over buigen. Wat wel duidelijk is, is dat de basisscholen opengaan en niet alle leraren zien dat zitten.

[00:03:15]

Ik vind het zelf best wel spannend op en zwanger. Wat verwachten ons tweede kindje?

[00:03:19]

Om die bezorgde leraren gerust te stellen, komen er extra voorzorgsmaatregelen.

[00:03:23]

Als er iemand in de klas besmet blijkt te zijn en dan de hele klas naar huis.

[00:03:28]

En bovendien moeten de leerlingen anderhalve meter afstand houden, maar dat is niet altijd mogelijk. Volgens deze epidemioloog.

[00:03:35]

Bovendien als leerkracht moet je soms ook een kind helpen met een snotneus oprapen als een kind gevallen is. Dus voelt zij zich voor de klas niet veilig.

[00:03:43]

Zoals het nu overkomt is er geen 100 procent veiligheid en lijkt het een beetje op. Je mag doorrijden bij een rood stoplicht, maar je moet wel goed opletten.

[00:03:51]

Maar zij is wel blij dat ze weer naar school mag.

[00:03:54]

Thuis zitten en zouden we dat ook gewoon niet zo fijn als dat? Je vriendjes zijn ze ook helemaal niet.

[00:04:01]

Ja en minister, de jongen die u net hoorde heeft dus weer wat uit te leggen. Want hoeveel mensen zijn er nu werkelijk in ons land gevaccineerd? Die hogere schattingen van afgelopen weekend, die zouden mogelijk dus toch niet kloppen?

[00:04:12]

Wat namelijk nodig is, is dat we iedere dag een zo accuraat mogelijk cijfer weten te geven. Dat lijkt me ook. De minister laat nu onderzoeken welk cijfer wel klopt. GroenLinks fractievoorzitter Klaver noemt dat gegoochel met cijfers.

[00:04:25]

Exemplarisch voor het vaccinatie beleid van het kabinet komt de kritiek te gaan ze excuses zoeken en nu gaat het al schatten hoeveel inentingen er gezet zijn. Is echt een verkeerde manier.

[00:04:35]

En het was dus spiegeltje glad vanmorgen. Dat leidde tot lange files en tientallen ongelukken. Veel automobilisten kregen te laat doordat de snelweg was veranderd in een ijsbaan.

[00:04:45]

Volle bak geremd, maar kleij echt volledig door. En pas toen ik uitstapte had ik door wat er aan de hand was, hoe glad het was. En dat was nieuws van de afgelopen. Ook radio en tv? Ja, en morgenochtend ook weer uitkijken hoor. Maar goed, hopelijk komt de krantenjongen wel aan de deur. En anders weet u toch al wat erin staat, want Jan van de Putten heeft de ochtendkrant al zo gelezen. Ja hoor, daarover.

[00:05:06]

Minister De Jong in het AD heeft morgen de prikkelende kop. Mensen denken dat de jongen de baas is van ons zorgstelsel. Maar volgens drie gerenommeerde bestuurskundige in die krant is dat niet zo. Ons zorgstelsel is het resultaat van decentraliseren en polderen. En verder constateer. Een van die deskundigen onder Rutten is alles afgestemd op werkende tweeverdieners die het allemaal goed voor elkaar hebben. Wie niet aan die standaard voldoet, valt buiten de boot. Dat zag je in de verzorgingshuizen asfalt recyclen.

[00:05:35]

Dat klinkt mooi, maar bij dat proces komt veel benzeen vrij, kankerverwekkende stof. Trouw meldt morgen dat een deel van de 35 asfalt centrales al jaren structureel teveel benzeen uitstoot. Hoe het komt dat juist bij het recyclen benzeen vrijkomt? Begrijpen we niet, zeggen de bedrijven. Maatregelen zoals tijdelijk stoppen vinden ze te voorbarig. Oud asfalt is een cruciaal onderdeel van de asfalt productie.

[00:06:00]

Beleggen is razend populair onder particulieren. En net nu stopt vermogensbeheerder Robeco met het aannemen van particuliere klanten. Dat doen ze, schrijft het FD. Omdat toezichthouder AFM dreigt met boetes. Robeco doet te weinig aan het voorkomen van witwassen en financiering van terrorisme. En ook controleert Robo Robeco onvoldoende of beleggingen niet in strijd zijn met internationale sancties tegen bepaalde landen. De boetes zijn niet mis 1,8 miljoen euro per overtreding. Vakbeurs Horecava heeft de prijs voor beste bezorg chef uitgereikt voor het eerst en hopen ze zelf ook voor het laatst Valentijn Burgers uit Deventer.

[00:06:39]

Das de winnaar staat in De Telegraaf. Zijn restaurant is noodgedwongen dicht en om zijn dertig mensen aan het werk te houden ging die maaltijden bezorgen. Iedereen is nog in dienst, vertelt Bergez. De Volkskrant portretteert vier orkest veteranen die een korona tijd met pensioen gingen, zonder afscheidsconcert en zonder applaus. Neem nou de Japanner Ken HKW, sinds jaar en dag altviolist bij het Concertgebouworkest. Aki bewaart goede herinneringen aan een concert in 1985, de negende voormalig onder leiding van dirigent Leonard Bernstein.

[00:07:11]

AQI kon niet goed zien. Hij zag alleen bronsttijd voet bewegen. Maar, zegt hij, daar had ik genoeg. Aan zijn hele lichaam was muziek volgens haar CVI een fantastische ervaring.

[00:07:20]

Deze onderwerpen morgen uitgebreid in de ochtendbladen. Yevgeni. Professioneel. Beleed Great Tom Petty Het Outbreak Management Team is akkoord met het openen van de basisscholen en bij winkels en horeca mogen weer bestellingen worden opgehaald vanaf volgende week. Morgen zullen premier Rutte en minister De Jongen dat naar alle waarschijnlijkheid toelichten, die nieuwe maatregelen in een nieuwe persconferentie. En ondertussen laten de laatste cijfers zien dat bij de besmettingen maar liefst 50 procent inmiddels door de Britse variant wordt veroorzaakt. Ik ga hierover spreken met Amoris Baidjoe.

[00:10:41]

Hij is epidemioloog aan de London School of Hygiene and Tropical Medisch. Een goeie avond, meneer Baidjoe. Hele goeie avond. Ik kom zo meteen bij u, maar we gaan eerst even naar Den Haag, naar politiek verslaggever Lars Geert. Goeie avond Luis. Goedenavond Kris. Ja, als je dat advies leest dan zie je de worstelingen. Euh, ze zeggen jaren de. Volgende week maandag mogen die scholen open, mits de rest van de strenge maatregelen gehandhaafd blijft.

[00:11:05]

Want ze zijn er niet zo heel erg happig op eigenlijk. Maar toch lijken er ook meer versoepelingen aan te komen. Ja, een klein kleintje, dat wel. Winkels mogen het zogeheten click en collect weer gaan invoeren. Oftewel je bestelt op internet of via de telefoon en dan mag je het afhalen in de winkel. Dat wilde de detailhandel graag, want die zit natuurlijk met lede ogen aan dat ze al weken stilstaan. En dus heeft het kabinet nu dit voor ze toegestaan.

[00:11:31]

Maar dat stond dan wel tegenover. Of daar staat tegenover dat ze de zware lockdown waar we nu in zitten nog wel vol willen houden. Tot in ieder geval 2 maart. Dus of dat nou zo'n positief nieuws was voor de detailhandel, dat weet ik nog zo net niet.

[00:11:47]

Nee ok. Maar daar is ook sprake van dat die avondklok toch afgaat, terwijl vandaag bekend werd dat 50 procent van de besmettingen nu dus die Britse variant is. Twee weken geleden was de boodschap nog die Britse variant is zo ernstig dat die heftige maatregelen, zoals de avondklok, noodzakelijk zijn. Ja, en dus wilde euh, het kabinet bij monde van minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge ook op geen enkele manier het woord versoepelingen in de mond nemen.

[00:12:15]

Als ik kijk naar hoe het gaat met de epidemie, dan moet je gewoon de conclusie trekken dat het eigenlijk helemaal niet zo goed gaat. En dat is best gek, want je ziet dat de cijfers wel degelijk dalend aantal besmettingen daalt. Het aantal ziekenhuisopnames daalt, maar we weten ook dat er onder die oppervlakte een derde golf aanzwelt. Euh, waar we echt heel ernstig rekening mee te houden hebben. En wanneer die komt of hoe hoog die wordt. Dat hebben we zelf in de hand met ons gedrag, maar ook met de maatregel natuurlijk die we nemen.

[00:12:41]

Euh, dus. Het woord versoepelingen, zo zou ik er niet over willen spreken.

[00:12:45]

Ja, maar de scholen gaan open. Niet omdat het beter gaat met het aantal besmettingen, maar omdat verdere sluiting ontzettend nadelig zou zijn voor de kinderen. Daarom wordt dit risico genomen en om dat risico zo klein mogelijk te maken, komen er plots strenge maatregelen op die scholen. Onder meer testen in een hele klas in quarantaine als er besmetting is. Maar dat mogen we dan geen versoepeling noemen. Maar jij, ik en ik denk iedere luisteraar zal denken bij zichzelf.

[00:13:08]

Dat is toch wel degelijk een versoepeling? Ja en bovendien euh. NRC Handelsblad meent al te weten dat de avondklok dan toch gewoon afgaat volgende woensdag. Ja, dat draagt natuurlijk ook niet bij aan het beeld dat T. Uh uh uh eigenlijk heel slecht gaat op dit moment natuurlijk. Als het kabinet alweer overweegt om zo'n draconische maatregel dan ook gewoon weer te schrappen. Moet wel eventjes de nuance bijgezet worden dat met de Kamer is afgesproken. In dat debat over die avondklok, waar toen zo'n enorme ophef over was dat die avondklok sowieso zou lopen tot 10 februari en dat als de Kamer van plan was om m te verlengen, zou je toch echt weer terug moest gaan naar die Tweede Kamer om dat te doen.

[00:13:47]

En nu is dus de verwachting dat het kabinet morgen zal vertellen dat ze van plan zijn om zich aan het originele schema te houden, tenzij blijkt dat het aantal besmettingen fors zal toenemen. Dan wel de Britse variant de overhand krijgt. En dan kan het natuurlijk zijn dat ze alsnog de Kamervragen een week later wellicht om die avondklok wat langer te laten bestaan.

[00:14:07]

Ja, wat misschien ook niet helpt voor de de de de. De vraag of men zich wel echt op de. De medische situatie baseert voor. Voor zover je dat moet doen. Dat is natuurlijk ook een andere vraag. Maar was dat bij voorbeeld vorige week? CDA lijsttrekker Wopke Hoekstra. Hoekstra al wist dat die scholen open zouden gaan nog nog voordat er überhaupt sprake was van een météo een en om advies. Speelt de verkiezingscampagne een campagne een beetje mee in de besluitvorming?

[00:14:34]

Nou ja, je zegt terecht inderdaad. CDA lijsttrekker Wopke Hoekstra, niet zozeer minister van Financiën Workaholics struinde wil het toch wel heel wat wenkbrauwen opgetrokken. Hier in Den Haag dat de minister van Financiën zich op het terrein van de minister van Onderwijs lijkt te begeven vrijdag door te zeggen dat wat hem betreft die scholen open moeten. Ja. Je merkt ook hier in Den Haag met de mensen die ik spreek vanavond de vrees dat de campagne dwars door de virus bestrijding gaat lopen en dat partijbelangen mee gaan spelen in het verzwaren of versoepelen van de maatregelen.

[00:15:07]

Nou, door dit soort acties. Door de actie van Wopke Hoekstra laat hij en wellicht ook anderen in het kabinet de verdenking op zich dat het kadootjes wil uitdelen op weg naar de verkiezingen van 17 maart en iedere paar weken een versoepeling, ongeacht of het kan of niet, totdat de mensen in het stemhokje staan. Nou, als je dan spreekt met de mensen bij het ministerie van Volksgezondheid, dan hoor je dat ze daar die druk absoluut niet voelen. Dat ze ook niet de indruk hebben dat electorale belangen op dit moment een rol spelen of in de weg zitten bij het nemen van de juiste maatregelen.

[00:15:40]

Maar dat beeld tegen dat beeld is er toch wel heel moeilijk vechten op het moment dat de minister van Financiën. Zo'n actie doet op vrijdag ja en ik praat er ook over verder met epidemioloog Andries Paiute, die net als verhoorden. Goeie avond nogmaals. Goedenavond. Ja, die basisscholen weer open en misschien ook de avondklok weer. Euh. De ruit mm. Mensen mogen dingen af gaan halen bij euh. Winkels. Wat? Wat vindt u van deze versoepelingen die we van het kabinet geen versoepelingen mogen noemen?

[00:16:12]

Misschien is het wel goed om even de situatie te schetsen met betrekking tot de. Tot de Britse variant dat dat is, ligt dat nu op een percentage van 50 procent. Als het gaat om een o wat we zien, maar ook dat het veel sneller ging dan we eigenlijk hadden verwacht, want we hadden al eens gedacht dat die die vijftig procent. Dat zouden er natuurlijk wel komen, want het groeit door. Maar dat zou pas half februari zijn intrede doen.

[00:16:32]

En er waren we dan eigenlijk zo bang voor zijn dat het eigenlijk een soort uitbraak binnen een uitbraak ziet. Het is dat de gewone variant die laat nu een aantal een daling gezien in de gevallen. En dat gaat gelukkig vanwege de maatregelen heel snel. Maar die nieuwe variant, die trekt op en zelfs met de maatregelen die we hadden, konden dat zo genaamde eveneens zijn eigen taal moeilijk beneden de 1 houden. En dat is je ook. Je ziet een afvlakking enigszins in de daling en dat zijn allerlei factoren waarmee we ons dus zorgen maken over wat er nog aan dreigt te komen.

[00:16:58]

En als je dat in het grotere plaatje bekijkt, is de situatie in de zorg natuurlijk ook niet gerust. En met collega's die al maandenlang hard werken en na een derde golf door zowel fysiek, mentaal als logistiek niet goed bij kunnen gebruiken. Nee, dus als dit dan is is dat niet. En als we dan terugkomen op de maatregelen dan? Dan heb je ja, of het nou versoepeling noem of niet. Dat ze misschien sympathiek maar maatregelen afbouwen. Dat is een versoepeling dus.

[00:17:24]

En dat lijkt mij onverstandig zeker? Dat gaat met betrekking tot de school en niemand is het er mee oneens dat één van onze primaire doelen zou moeten zijn om verantwoordelijk naar school te gaan. Onze topprioriteit zou moeten zijn. Maar ik heb ook nog geen consistent plan gezien over hoe we dat al gaan bewerkstelligen, want er kunnen allerlei mooie plannen zijn om vervolgens de plannen op het niveau van de scholen te implementeren. Ja, dat is geen knop die we indrukken.

[00:17:50]

Daar moet je ook scholen de ruimte voor geven en de middelen ook voor geven om dat voor elkaar te krijgen. Daarom denk ik ook met zeker in het vooruitzicht de krokusvakantie. Daaruit komt dat ik gedacht. Nou ok. Laten we dan misschien nog even wachten op die periode. Daar overheen tillen de scholen ook echt alle middelen geven en tijd geven om zichzelf goed voor te bereiden. Om kinderen op een verantwoordelijke manier uit primair het primaire onderwijs te laten gaan of het basisonderwijs te laten gaan.

[00:18:14]

En dan kunnen we daar ook nog eens zien wat dan het effect is van van van de maatregel die op scholen hebben gehad. Nu gaat alles weer een beetje door elkaar lopen en blijven we ook enigszins in die discussie vastzitten. Dus hoe verklaart u dat wat mij betreft niet verstandig? Nee, hoe verklaart u dan toch die? Die houding die het kabinet hierin inneemt? Twee weken geleden nog een avondklok instellen, juist omdat die Britse variant oprukte? Dieren rukt nu sneller op dan we denken.

[00:18:36]

En dan gaan we toch weer versoepelen.

[00:18:40]

Nou ja, die vraag die een die stelt in een vrij politieke vraag als hij als epidemioloog. Maar ik weet als criminoloog dat we de biomedische afspraken over technische aspecten niet los kunnen zien van de politieke beslissingen die worden gemaakt. Want die politieke beslissingen hebben een impact op ons werk. Dus daar ben ik inderdaad bang. Zeker als je ziet wat er nou precies is gebeurd dat een euh ja, minister van Financiën uitspraken doet over de maatregelen voordat het officiele al een advies te licht voordat het er besproken is in de daarover gaande bestuursorganen.

[00:19:09]

Kan ik me geen andere verklaring bedenken dan toch helaas de verkiezingen hier wel doorheen lopen. En dat is niet ongebruikelijk. Dat dat zien we natuurlijk in tal van landen en dat dat de kroonen aanpakt. Nou ja, politiek middel wordt verheven, maar het stelt mij bijzonder teleur dat er dan op deze manier gaten. Ik verwacht veel van de integriteit van onze politici als we in de grootste crisis die we ooit hebben gezien in de recent meest recente geschiedenis. Als we een crisis misbruiken voor politiek gewin, daar hebben we de helpende onze maatschappij.

[00:19:37]

Nou bent u ook onderdeel van het zogenaamde Red Team, een team van experts dat juist is opgericht, opgericht om om naast het Opentij nog een ander geluid te laten horen. B. Betekent dat dan dat uw geluid niet zo erg doordringt? Nou ja, of het doordringt of niet hij. Misschien is de meeste mensen ook valt natuurlijk wat ons enigszins op de achtergrond houden op dit moment. Dat wil ik als Red team. En dat heeft alles te maken natuurlijk met het feit dat er flink wat maatschappelijke spanning is.

[00:20:02]

Dat heeft ook te maken met het feit dat wij gewoon redelijk op een grote lijnen met het album T1 zijn aangaande de maatregelen en dat we het dan op dat moment ook graag willen laten bij de organen waar dit soort adviezen thuishoren. Wil ik als individu je met relevante expertises zit ik natuurlijk wel bij u in de uitzending om wat enigszins technische inzicht daarin te geven. Maar ik denk als wet team is het heel gezond om dan een stapje terug te doen. En dat hebben we ook besloten, zodat we niet meer bijdragen aan de polarisatie die wij ook zien en wat ook gebruikelijk is bij een crisis die lang duurt.

[00:20:32]

Ja, maar gelukkig bent u uh in dit gesprek redelijk helder over wat u vindt. De Tour stond vandaag een brief van 4 intensivist. Dat zijn mensen die verantwoordelijk zijn voor. Voor ik in Uh uh de NRC. Die gaan eerst een hele andere kant op. Ha, die zeggen die zware maatregelen eisen een te grote maatschappelijke tol. En en de mensen die wij op onze IPCC mensen staan met hun voeten in de modder, euh, zien dat. Dat zijn over het algemeen mensen met veel onderliggende klachten, oudere mensen veel vaak met met morbide obesitas veel te dik.

[00:21:05]

Betekent dat uhm. Dat weegt niet meer tegen mekaar op suggereer zijn we moeten gaan versoepelen en dan accepteren dat er meer mensen dood zullen gaan. Wat vindt u daarvan? Nou ja, als iemand die een uitbraken werkt, is dat nooit mijn uitgangspunt. Ik denk dat we met z'n allen eens zijn over het feit dat de maatregelen een ontzettende tol eisen in alle aspecten van onze maatschappij. En naarmate de crisis langer duurt, dan zul je dat ook meer zien.

[00:21:32]

Ik denk wel dat we als het 15de rijkste land ter wereld moeten discussie toch ook meer kunnen gaan over het opengooien en het dichtgooien van de maatschappij en dat we het hebben over slimme oplossingen zoals inderdaad zorgen dat je ook aandacht besteedt op basisscholen als het gaat om infectiepreventie waarmee kinderen veilig naar school kunnen, maar ook het risico tot het verspreiden van infecties geminimaliseerd wordt. En dat geldt natuurlijk ook voor andere aspecten van van de maatschappij heeft het over horeca of restaurants, maar op het moment waar we nu het zit met de accuut heid en de dreiging waar met name de hoge mate van onzekerheid en Waltons in die Britse variant natuurlijk ook in de landen ons enig gigantisch stijgen.

[00:22:07]

Uhm ja, is het niet de tijd denk ik om het te gaan hebben over zware versoepelingen? Wat we wel moeten doen is het wel hebben over wat er nou zo direct mogelijk moet zijn en hoe we dat gaan aanpakken. Ja, dus je moet die dure tijd veel te dure tijd die we inkopen met z'n allen lockdown moeten we gebruiken om het te hebben over wat we straks kunnen. Zodra die infecties lager komen, tankvaart. Wat gaat onze strategie zijn?

[00:22:30]

Niet alleen uit Nederland, maar ook op Europees niveau. Want er is een ontzettende mobiliteit en daar moet een synchronisatie op Europees niveau op z'n minst in die aanpak gaan plaatsvinden.

[00:22:38]

OK. Toch toch nog heel even over wat die intensivist dan zeggen. Die zeggen je moet dan gewoon ze zeggen. Dan gaan er maar minder van de korona patiënten naar de UK, want de andere zorg leidt er ook veel onder. En daar gaan ook mensen dood. Als je dat zou doen. Ja, hoe gaan die mensen dan sterven? Krijgen we dan allemaal mensen die thuis gaan sterven zonder zuurstof?

[00:22:59]

Maar ja, hoe dat er precies uitziet ziet het niet. Maar nogmaals, het is niet mijn keus. Ik denk het. In het meest welvarende land denk ik toch dat we die is. Dat er nog niet op het punt zijn dat we die of de hoop ik vooral dat we nog niet op een punt zijn. Dat we dat soort keuzes zo binair moeten opstellen en dat we het ene moeten uitwisselen van ten opzichte van het andere. We zijn als maatschappij inherent met elkaar verbonden en ook die mensen die waar het al over gesproken wordt.

[00:23:23]

De oudere mensen het zijn onze families zijn zo opa's. Het zijn onze opa's, dat zijn de vaders. Het zijn als een moeders. Dat heeft ook een gigantische impact op onze maatschappij. Laten we dat niet onderschatten. OK.

[00:23:32]

Dus u zegt uh, we zijn in staat om slimmere oplossingen te bedenken zodat we dit soort dilemma's niet hoeven op te lossen. Hartelijk dank Amoris Paiute en ook nog bedankt. Lars Geert in Den Haag.

[00:23:56]

Bepaalde. Het nieuwe is een nieuw hitting en de stand. Jommeke dat. Ietsisme middenstaart Perquy Bangoura staminee Parkeerbaan zou in staat om in het Parc Dibango SkypeOut Thibaut.

[00:24:46]

Whittington kunstambachten. Onder dat motto is Auto Bangka. De parking langs de Gelmelstraat zal park, kip en kip gpou.

[00:25:38]

Kilkenny. Emeli viel thermale. Cellisten Als dat stopt, is vlees. Hoe gaat het op dit moment in Myanmar? Dat is de vraag nadat het leger vannacht een staatsgreep pleegde en een regeringsleider armsteun Suzi oppakte. Yola Verbruggen was jarenlang correspondent ter plekke en volgt de situatie nog steeds op de voet. Goedenavond, goedenavond. Ja, het was al erg onrustig de afgelopen weken en de afgelopen dagen nam de spanning toe. Het leger willen een hertelling van de stemmen. Nadat in de verkiezingen van afgelopen najaar grote overwinning was geboekt door de partij van oud Sanssouci.

[00:27:39]

Een jaar kwam. Kwam het voor jou als een verrassing? Deze coup? Of zag je het wel als min of meer onvermijdelijk aankomen? Ik wilde zo graag denken dat het niet gek niet ging gebeuren, maar of ik het niet verwacht had. Dat durf bijna niet te zeggen. Ik denk dat het euh net zo is als als als de mensen in in Birma zelfs. Het is zo lang goed gegaan zal ik zeggen. Voor toch zijn zo'n tien jaar dat eigenlijk die die transitie bezig is geweest.

[00:28:09]

Dat mensen toch wel erg hoopte dat dat die dat die oude angsten, dat die voorbij waren. Maar tegelijkertijd zijn mensen ook heel, heel realistisch en waren er toch ook wel veel. Teken is dat het leger de oude trucs niet niet had afgeleerd. Het is censuur van van van de pers. Uhm, vast niet wat hij was voorheen, maar werd op bepaalde onderwerpen, net zoals de Rohingya de de minderheid in. In Uhm, in het westen van het land, die natuurlijk veel in de aandacht is geweest.

[00:28:37]

We werkten toch nog zeker wel dingen gecensureerd. Uhm, daar waren toch wel veel tekenen dat het leger echt absoluut niet bereid was natuurlijk de macht te laten gaan. En dat was ook zo in de grondwet natuurlijk vastgelegd.

[00:28:50]

Ja, want de brand in de grondwet hadden altijd wel verzekerd dat ze in ieder geval een kwart van de parlementszetels hadden. En ze controleerden de belangrijkste ministeries Defensie, Binnenlandse Zaken, grensbewaking, dat soort dingen. Uhm, dan vraag je je toch af waarom is deze coup nodig? In hoeverre was dan die? Die overwinning, die verkiezingsoverwinning van de oud Sanssouci zo bedreigend wordt? Wat is nou de echte reden denk je? Ja, dat is toch. Het leger wil toch laten zien dat het de macht heeft en dat angst van Suzuki's partij zou winnen.

[00:29:22]

Dat dat was waren ze waarschijnlijk meer op voorbereid in 2015. Dat is natuurlijk veel kritiek geweest ondertussen op de partij van Angst en Susy.

[00:29:31]

Maar het is toch een een. Het leger is natuurlijk niet in een keuze voor de bevolking als alsnog die die.

[00:29:40]

Wat er in het verleden allemaal gebeurd is, dat staat natuurlijk nog vers in het geheugen. En mensen hebben massaal voor de NL de gekozen. En ja, dat is toch een soort van gezichtsverlies geweest voor het leger en de de veranderingen in de grondwet? Die komen natuurlijk toch steeds ter sprake en het leger staat daar niet voor. Het leger is toch te bang geweest voor die veranderingen. En dat is natuurlijk ook de de zaak met de Rohingya en de internationale druk die daar op staat.

[00:30:11]

Heeft natuurlijk ook niet geholpen. Leger wil zeker weten dat ze dat ze veiligst veilig zijn daarvan.

[00:30:16]

Ja ja, want wat vertellen de mensen die jij daar euh euh kent? Ja op dit moment. En lukt het uberhaupt om ze uit te spreken?

[00:30:25]

Ja, het is een beetje af en aangewezen het contact omdat de verbindingen natuurlijk heel slecht geweest zijn. Al was dat ook voordat hier werd aangekondigd dat er inderdaad een staatsgreep gepleegd werd. V. Was dat eigenlijk al bezig te zijn?

[00:30:40]

Veel natuurlijk, nu de de de jongere generatie van activisten, de voormalig student activisten die nu in die zin al al geen student meer zijn, maar veel van hen zijn en sommigen van hen zijn opgegroeid zonder zonder. In vele gevallen hebben een vader of moeder omdat die gevangen zaten. En je ziet toch wel nu zij zelf de leeftijd hebben dat ze zelf jonge kinderen hebben. Ja, er is toch een angst van Van der herhaalt de geschiedenis zich nu? En waar staan we?

[00:31:09]

Er is één van van voormalig studentenleiders van een nieuwe generatie zal ik zeggen. Is ook opgepakt en er is toch veel angst van wat gaat er nu met ons gebeuren en moeten we onderduiken? Of of laten we ons arresteren als het zover komt? Ja, dat zijn toch een beetje de afwegingen die mensen nu maken. En ook voor journalisten is het natuurlijk ook erg spannend op het moment. De meesten zeggen we blijven gewoon werken, maar hoe het leger daar op gaat reageren, dat blijft natuurlijk ook een grote vraag.

[00:31:36]

Nee, er circuleert op sociale media een brief waarin Ouzo Siouxsie zou oproepen om te gaan demonstreren. Maar de vraag is of die brieven echt is. Wie weet weet jij precies al hoe dat zit en is het logisch dat zij zo'n oproep zou doen? Het blijft een beetje onduidelijk precies wat die brief is, er werd gezegd dat de account misschien gehackt was.

[00:32:03]

Of misschien is het inderdaad wel van haar, maar is het gewoon een beetje. Lost in Translation en de vertaling van Van de Birmese taal naar het Engels. Dat is niet niet gemakkelijk en het. Het is erg onwaarschijnlijk. Aung San Suu Kyi heeft ook in het verleden niet niet echt dit soort oproepen gedaan, dus het lijkt me onwaarschijnlijk dat nu na al die jaren waarin ze toch heeft geprobeerd samenwerken te werken, ook met het leger, dat ze zo'n oproep zou doen.

[00:32:28]

Ik denk dat het meer iets is van van accepteer het niet. De staatsgreep. Dat lijkt me een iets wat je zou kunnen zeggen, maar dat ze op zou roepen om te om te protesteren. Dat lijkt me erg onwaarschijnlijk, maar daar is inderdaad nog onduidelijkheid over. Waar dat nou precies vandaan kwam van. Dit is natuurlijk een een opportuun moment dat er veel allerlei informatie die de ronde doet echt is. Het blijft altijd moeilijk om omdat dan te onderscheiden van wat nou waar is of niet.

[00:32:56]

Ja, of er over het accepteren gesproken. Ik zag bij ons in journaal en een jongen in Myanmar één van de toch betrekkelijk weinigen die wel vandaag nog de straat op gingen die zij ons land is een vogel die net leert vliegen. En nu breekt het leger onze onze vleugels. Denk je dat dat het algemene sentiment is? In in het land? En kan dat dan tot tot protesten leiden? Ik denk absoluut dat dat wat het sentiment is, is. Er is hard gewerkt, er zijn veel compromissen gesloten ook, want mensen willen natuurlijk veel grotere vrijheden, maar die kregen ze niet.

[00:33:33]

En ze dachten ook. We gaan pragmatisch te werk. Dit. Dit is een proces en uiteindelijk is dit nu allemaal teniet gedaan. Dat is een harde waarheid en er is veel teleurstelling, maar ook boosheid en ongeloof.

[00:33:49]

En dan is het toch weer gedaan. Ik bedoel is dit voorlopig toch gewoon terug bij af. Wat denk je?

[00:33:55]

Ja, dat blijft natuurlijk de vraag. Het leger heeft natuurlijk gewoon gezegd na het nieuwe jaar houden we verkiezingen. Maar goed dat dat werd in buurland Thailand natuurlijk ook gezegd. En dat gebeurde niets. Het woord van het leger daarvoor aannemen dat dat. Ja, dat lijkt me geen geen goede keuze. Het is de groepen die gevormd zijn in die grotere openheid die er was. Die zijn natuurlijk nu sterker. Maar goed, de de leiders van Van Toen, van van de grote opstand in 1988, maar ook van van de opstandige.

[00:34:29]

Wat later. Die die ze zijn allemaal opgepakt.

[00:34:32]

Het leger is er.

[00:34:34]

Ja, het leger is is wel wel bang, maar kan het leger zich veroorloven om om echt kwaad te doen aan onderzoeksjury? Of is haar internationale reputatie toch daarvoor te sterk? Ze hebben dat in het verleden natuurlijk niet gedaan. Of ze zich dat kunnen veroorloven? Ik. Ik weet het niet, want haar vader blijft natuurlijk ook een icoon in. In Myanmar. En ik zou niet zien waarom ze het nu wel zouden doen als ze in het verleden niet gebeurd is.

[00:35:05]

Maar dat dat is een speculatie. Ja, dat is moeilijk in te schatten. Dank je wel. Jolien Verbruggen. Katie Melua was dat. Belfast. Brussel Bij nacht en. Van Belfast naar Brussel, want daar ziet Samber van Hoorn een goeie avond zonder mooie overstap vind ik wel.

[00:36:50]

Van Belfast naar Brussel toch? Over Belfast komen we te spreken, zo'n tegenstander. Wat gaan we doen?

[00:36:55]

Nou ja, over Belfast komen we te spreken inderdaad. Want dat dat ruzie wat in het weekend opeens ontstond tussen Belfast, Dublin en Londen en Brussel. Wat was er namelijk gebeurd? De Europese Unie? Die had opeens een grens getrokken tussen Noord-Ierland en de Republiek Ierland. Daar waar na tijdens de hele Brexit onderhandelingen. Jarenlang was het er onder andere over gegaan om die grens nooit meer zichtbaar te laten zijn. En opeens was die er dus omdat. Uhm ja, om.

[00:37:23]

Waarom eigenlijk? Ik heb me Chris gezegd dat het hele weekend af probeert te vragen hoe dat dan gegaan moet zijn tussen een groepje ambtenaren in het Berlaymontgebouw, waarbij de één tegen de ander zegt van luister. We moeten toezicht krijgen op hoe die vaccins stromen, naar welk land ze geëxporteerd worden. Nou prima, maken we een richtlijn. Hartstikke mooi. Ja, zegt dan daarheen. Maar er ontbreekt nog iets. Want wat nou als wij zeggen het mag niet naar het Verenigd Koninkrijk?

[00:37:47]

Ja, daar kan het wel gewoon naar. Ierland, deel van de Europese Unie. Er is geen grens met Noord-Ierland. Kan het alsnog naar het Verenigd Koninkrijk? Ja, nee, dat moeten we oplossen. Weet je wat we doen? Je hebt het Noord-Ierse protocol. Daar zit een artikel in artikel 16. En als we dat aanroepen, ja, dan kunnen we ze daar aan de grens tegenhouden. Oh. Nou, goed idee, zo gaan we doen.

[00:38:07]

En dat is niet één van die ambtenaren heeft bedacht dat je daarmee dus gewoon in grensstreek. Dat daar een burgeroorlog over gevoerd is die niemand meer wil. Ik weet hoe.

[00:38:19]

Ja, dat je daarmee de Angel Di Nou net uit het euh, brexit vlees getrokken was er weer heel diep in prikt. Maar ja, is het dan niemand die politiek een beetje toezicht houdt op die ambtenaren? Nou, dat vraag je hier dus af, want het. Het was geen hogere wiskunde. Sommige journalisten die vroegen en vrijdag al naar en van hoe zit dat met die grens? En euh, de de richtlijn was gepresenteerd. En meteen klom het dus inderdaad letterlijk.

[00:38:45]

Londen, Belfast en Dublin in de telefoon van wat maken jullie ons nou? En dus die ambtenaren, die hebben dat niet gezien? Nou ok. Dat dat kan. Ik bedoel, dat is een gezondheids ambtenaar of of een handels ambtenaar die dat opstellen. Maar vervolgens gaat het naar de commissaris voor voor gezondheid Kiriakis, naar de commissaris voor handel Dombrovskis. Die hebben het niet gezien. Nou is je inmiddels een beetje weten hoe Ursula von der Leyen als commissievoorzitter werkt.

[00:39:13]

Die dus echt micromanagement? Die moet dat toch ook gelezen hebben? Van tevoren? Iser ook niet op aangeslagen. Ja, het is het is. Het is eigenlijk nog steeds verbazingwekkend. Ik bedoel je? Ik. Ik heb er ook nog niet echt een antwoord op kunnen krijgen hoe dit zo heeft kunnen gebeuren. Want wat was de reactie van de commissie?

[00:39:32]

Ja, daar vroegen we natuurlijk vandaag naar. Je hebt dan 1 uur om 12 uur s middags altijd de mid briefing dagelijkse persconferentie van de Europese Commissie. De woordvoerder Eric Maamar en ik was al met een kluitje in het riet gestuurd. Andere. En toen kwam er op een gegeven moment een vraag. En toen? Toen had ie woordvoerder Eric Maamar. Een leuke antwoord op de vraag van ja, hoe kan dit?

[00:39:54]

Die zou Things which Hattin when you're working uitvond Biden te deal with the developing situation. Die importen Vinkenstraat, de US Rakhine Mission at Political Level dat Whitby een issue is als remained in een indie regulation in final form. Lokale campagne van de historic leak Hesseling country in my country rihw see.

[00:40:19]

Uh, seule that it available mag je alleen de paus is onfeilbaar. Ja euh. Nou ja, lijkt me wel een aanvechtbare stelling overigens. Maar bij Arjo Kidding niet.

[00:40:32]

Ja ja, precies dat. Dat was de gore gedachte van de voltallige uh journalisten online. Maar ik bedoel ik. Ik heb los van de toon van van van deze reactie heb ik hier wel meer problemen mee. Ten eerste dus van de de fouten. Die zijn meteen rechtgezet. En zo snel het besef er was politiek gezien dat er een probleem was hebben we t rechtgezet. Maar zodra het besefte was dat haalt je de koekoek. Ik bedoel uh, wat ik al zei Boris Johnson hing aan de telefoon.

[00:40:58]

Euh, de de premier van Ierland hing aan de telefoon. De premier van Noord-Ierland. Die was al in een hoge boom geklommen. Ja, als je daar niet door hebt en dus doen alsof je dat zelf hebt uitgevonden. Het is nogal wat. Uhm. Maar ook dit gebeurt als je op volle snelheid een probleem aanpakt. Ja, daar heb je dat hele ambtenarenapparaat voor waar dus inderdaad ook allerlei euh euh specialisten zitten op andere gebieden. En als je die niet raadpleegt ja dan krijg je dit soort ongelukken.

[00:41:29]

En je ziet dus denk ik ook eigenlijk wel gebeuren. Dat hoor je ook wel van heel veel mensen dat m v. Volksgezondheid is natuurlijk niet één van de kerntaken van de Europese Unie. Dat ligt bij de lidstaten. Dat eigent de Europese Commissie zich nu een beetje toe. Ja, en dan zie je dus dat dit soort fouten kunnen ontstaan omdat er dus gewoon mensen zitten die er ofwel geen verstand van hebben, ofwel het de diplomatieke spel niet snappen.

[00:41:53]

De politieke gevoeligheden niet kennen maar maar de dat die wat die diplomatie betreft bedoeld. Dat relletje is toch inmiddels bijgelegd? Hoe groot is de schade?

[00:42:02]

Nou ja, de directe rel is bijgelegd. Het artikel is geschrapt, alhoewel de dreiging er nog altijd is dat op het moment dat het misgaat, dan kan je het alsnog doen. Maar de diplomatieke schade, die is er natuurlijk. Ha, want v d w waar we het al over hadden. Vanaf het begin dat er over Brexit gepraat werd werd er gesproken over van ja, maar hoe doe je dat dan met Ierland en Noord-Ierland? Hoe voorkom je dat daar een grens komt te lopen?

[00:42:25]

De Europese Unie heeft eerst Theresa May, later Boris Johnson echt de duimschroeven aangedraaid van jou moet zorgen. Je moet alles accepteren om te voorkomen dat daar een grens komt te lopen. Het eerste wat de Europese Unie doet als ze dat een beetje op tune achter is daarin een grens trekken. En dat is is dus iets. En toch ook hè hè? Onder druk? Falen eigenlijk? Uh, die kritiek die ze krijgen nu ze in de wind staan, nu ze eigenlijk dingen doen die nationale regeringen normaalgesproken doen.

[00:42:53]

En als dat dan misgaat, komen zij dus in de wind te staan. Ja, dat staat natuurlijk ook af op het moment dat ze nog meer taken naar zich toe willen trekken op het gebied van de pandemie de volksgezondheid. Dan ga je natuurlijk al snel hier naar kijken en denken van ja jongens, kunnen jullie dat wel aan?

[00:43:07]

Ja, en dus zou je denken dat er flink gerepareerd moet worden. Maar we hoorden net de woordvoerder van de Europese Commissie. Maar uh, who who is die von der Leyen?

[00:43:17]

Ja, die von der Leyen die euh machte zich überhaupt kenbaar of Twitter? Is heel slecht Duits. Dit trouwens. Maar goed deze ze twittert vooral en ja, dat is natuurlijk een deal. Heeft dat met die pandemie te maken? Covilhã dus de. Zijn geen rechtstreekse persconferenties, maar één van mijn collega journalisten merkte al op. Euh, euh, Jean-Claude Juncker na een dergelijke rel de voorganger van Ursula von der Leyen. Die had vandaag gewoon in die virtuele persconferentie gestaan.

[00:43:45]

Ursula von der Leyen, die was er niet. Chagrijn is er ook wel een beetje bij Franssen. Met name dat als ze dan eens een keer een interview geeft. Ja, dan is het aan een Duits kanaal. En zowieso hoor je ook wel in diplomatieke kringen dat ja, dat Duitse deed ze. Ze is eigenlijk toch vooral gericht op Duitsland. Dus als daar het signaal komt van de commissie maakt fouten, de commissie moet doorpakken, dan pakt ze door.

[00:44:08]

En ja, daar bevallen dan de brokken bij. Dus het is allemaal niet fraai. En je zou zeggen uhm, waar is ze dan? Als ze dan niet met ons journalisten kon praten, laat het dan in elk geval met het Europees Parlement praten. Daar is bij voorbeeld van de liberalen weet ik Ciolos, de fractievoorzitter. Die wil haar graag bevragen in dat parlement. Zoals dat gaat in een democratie. Als een regering fouten maakt, dan gaat de premier gegrild worden.

[00:44:33]

Na de premier in dit geval de commissievoorzitter. Die komt wel praten in het parlement, maar dan met de fractievoorzitters van de coalitiepartijen en een groot debat. Ja, dat gaat er voorlopig in elk geval niet komen. En ook dat is toch wel een volhoudt van deze crisis, die heel klein begon met twee ambtenaren die dachten leuk om problemen op te lossen. En het eindigde ermee dat duidelijk is dat ze te maken hebben met een commissie die eigenlijk op het moment dat de druk groot wordt, dat ze in de problemen komen en dat er dan geen verantwoording over wordt afgelegd.

[00:45:05]

Maar ik Paradies niet vrij, ik parafraseren Wim Sonneveld. Er wordt wat afgeprint op dit dossier. Dankjewel Sander van Hoorn. En we gaan meteen door met het laatste onderwerp van dit maandagse oogt. De Nederlandse overheid heeft niks onrechtmatig gedaan rondom het onderzoek naar de Argentijns Nederlandse piloot Julio Poch. Dat concludeert de commissie Magiels, die de vermeende politieke bemoeienis in dat dossier onderzocht. In 2009 werd die piloot na een aanwijzing van het Nederlandse OM in Spanje gearresteerd om vervolgens op verdenking van deelname aan dodenvluchten aan Argentinië te worden uitgeleverd, waar hij lang in de gevangenis zat overigens te worden vrijgesproken.

[00:45:43]

Marcel Haenen van NRC Handelsblad volgt de zaak al vanaf het begin en sprak Julio Poch hierover een goede avond, maar zou halen. Goedenavond. Ja. Het onderzoek was op verzoek van minister Grapperhaus, die vandaag zegt zeer tevreden te zijn over de conclusies. Uhm. Is dit nu een gevalletje slager eigen vlees? Hoe onafhankelijk was het onderzoek? Ja, je kunt inderdaad gerechtvaardigde twijfels hebben over hoe onafhankelijk dit was. Het is uitgevoerd door twee keurige magistraten op leeftijd, gepensioneerde aanklagers en Echt met mij en AD Michielsen.

[00:46:15]

Geen kwaad woord over gepensioneerde, maar verder ben ik ook dol op. Maar euh, die hebben dat dat onderzoek uitgevoerd. En euh, het eigenaardige is wel een beetje. Om maar gelijk een kritiek punt te geven over het onderzoek is dat deze twee mannen hebben. Staat in een bijlage ongeveer dertig personen gehoord over de vraag of poche nu ja, hoe de overheid is omgegaan met het onderzoek naar Poche? En die dertig mannen zijn voor. Nou ja, vijfennegentig procent.

[00:46:41]

Leden van het Openbaar Ministerie. Met andere woorden alle collega's die ze heel goed kennen.

[00:46:45]

Of mensen die bij de politie en de uitvoerders van het onderhavige beleid. Is, is op grond van die verhoren komt maar niet tot de conclusie van het is allemaal volstrekt rechtmatig, correct en heel zorgvuldig uitgevoerd. Is dat? Dat geeft eerlijk gezegd een heel erg te denken.

[00:47:00]

Maar het zijn toch niet de minste bodul. Voormalig adviseur, advocaat generaal bij de Hoge Raad professor Magiels. Egbert Meijer, oud rechter bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in België liet laatste zich toch geen oor aannaaien en zich toch ook niet politiek gebruiken. Of nee, dat zou ik ook niet durven beweren.

[00:47:14]

Maar het is ook niet echt het onafhankelijke onderzoek wat je voorstelt. Je had je kunnen voorstellen, bijvoorbeeld dat ze veel meer mensen hadden gehoord dan alleen de betrokkenen zelf. Om te beginnen de D. Het slachtoffer zelf op poche. Hij is niet gehoord. Hij is al jaren bezig dossiers samen te stellen met hulp van zijn advocaat Knoops. Die hebben heel veel informatie. Uh, ze hebben geen Argentijnen gehoord die zich op de één of meer bij het onderzoek hebben betrokken en een overleg hebben gehad.

[00:47:38]

En Nederlandse collega's hebben geen piloten gehoord. Met andere woorden het had best wat onafhankelijker en zorgvuldiger gekund. Dat is niet gebeurd. OK. Je kan je voorstellen dat minister Grapperhaus daar tevreden mee is, want b n van de kernvragen was uh. Heeft minister van Justitie Hirsch Ballin zich nou persoonlijk met dat onderzoek naar Poch bemoeid? H Heeft ie een beetje bewerkstelligd dat wij hem konden uitleveren aan aan Argentinië? Nou, zij zeggen daar is geen bewijs voor. Maar er zijn toch stukken uiteindelijk na veel moeite openbaar geworden, waaruit blijkt dat de Argentijnen het ministerie onder druk hebben gezet.

[00:48:09]

Dat Hirsch Ballin zich wel degelijk bewust was van de schijn dat die meewerkte aan een verkapte uitlevering. Dat staat ook in het rapport. Hebben we het zelfs over de regie van de minister? Hoe verhoudt zich dat tot elkaar?

[00:48:21]

Ja en nee. Dat is inderdaad op bijvoorbeeld informatie boven tafel gehaald door collega's van Argos, waaruit blijkt dat Hirsch Ballin zich heel nadrukkelijk wel op de hoogte liet houden van van dit dossier. Dat is overigens ook weer niet zo gek, want de man werd goed door natuurlijk dat dit een gevoelig dossier was waar die in de Kamer op kon worden bevraagd. Hij is verantwoordelijk voor het handelen van het Openbaar Ministerie, dus dat hij zich liet informeren en mee dacht ja, dat was in de zaak Wilders bij de vervolging ook zo.

[00:48:45]

Bijvoorbeeld dat is niet zo gek. Hij moet verantwoording kunnen afleggen. Maar uit niks blijkt inderdaad dat ie heeft gezegd van jongens. En nu linksom of rechtsom, we gaan het zo oplossen ofzo. Of de zogenaamde aanwijzing die zou dienen of niet impliciet. Hij heeft ook niet zo zegt van die jongens. Je krijgt je krijgt meer salaris als je het zo doet ofzo. Of nee, daar is niks fout gebleken. Dat geloof ik ook. Inderdaad dat dat er niet is.

[00:49:06]

OK. D de andere euh. Euh. Opvallende nieuws van vandaag was dat een medewerkster van het Koninklijk Huis wel geprobeerd heeft het onderzoek te beïnvloeden en zelfs al voor dat UH in bredere kring bekend werd dat er überhaupt een onderzoek naar Poche gedaan werd. Hoe kan dat?

[00:49:21]

Ja, dat is verreweg de meest curieuze passage in het onderzoeksrapport, opgebeld door een aantal collega's. Veel belangrijker wordt gemaakt dan het is volgens mij. Het is inderdaad zo dat in het voorjaar van 2007 Roelof Jan Manschot. Dat was een overigens keurige officier van justitie die zijn carrière aan het afsluiten was bij de Europese aanklagers club Eurojust. Dat die telefoontje krijgt, werd doorverbonden door zijn secretaresse van een jonge meisjes die samen met een Engelstalige secretaresse. En dan was er mevrouw euh.

[00:49:49]

Uit kringen van het Koninklijk Huis, zoals de commissie het formuleert die zij van. Moet dat nou, dat onderzoek naar die piloot? Want het is zo pijnlijk voor Maxima en de Manschot heeft toen naar eigen zeggen gezegd van een vrouw. Maar het is veel pijnlijker voor de mensen die slachtoffer zijn van die militaire groenten. En bovendien, als die zich ermee wil bemoeien, stuurde mij maar een brief. Dan kan ik er naar kijken. Maar die brief is nooit gekomen.

[00:50:09]

En eerlijk gezegd is dit nou een interventie geweest van het Koninklijk Huis. Dat wil ik niet geloven eerlijk gezegd, want het is zo onnozel. En dat telefoontje.

[00:50:18]

Het is jouw vraag die er even bij iemand opkomt ofzo. En euh. Een bewuste strategie denk jij? Nou ja, als je echt een strategie wilt hebben om dat om dat dossier in de prullenbak te krijgen tegen poche of andere manier interveniëren? Dan bel je de baas van het Openbaar Ministerie of je belt de politie, maar je wilt niet urologische dat ie. Dan had je net zo goed een Italiaans restaurant in Scheveningen. Dat. Dat maakt niet uit ofzo.

[00:50:39]

De staat is een beetje onzin om te veronderstellen dat daar een complot van het Koninklijk Huis achter zit. Ook eigenlijk niet geloven.

[00:50:44]

Dat zijn er. Dan zijn er toch wel twee Angels uit het hele dossier gehaald? Als jij zegt nee, die invloed van Hirsch Ballin. Die was eigenlijk inderdaad rechtmatig. Voor zover die door was zijn dit. Dit lijkt ook niet ergens op. Welke vragen liggen er dan nog wel?

[00:50:57]

Nou ja, ze hebben bijvoorbeeld ook niet andere rechtsgeleerden gehoord op dit terrein. En een van de vragen de meest pijnlijke vraag is natuurlijk hoe is. Mogelijk dat Nederland in 2009 besloot. Weet je wat wij vertellen, die Argentijnen wat Posh met zijn laatste vlucht gaat doen te weten? Dan gaat ie naar Spanje en dan kunnen de Argentijnen inpakken. In Nederland is het er nooit van vergewist hebben die Argentijnen eigenlijk bewijs tegen die piloot? En dan? Als je dan een vraag bij Magiels en en aan mij.

[00:51:21]

Ik heb ze afgelopen zondag of gisteren dus kunnen interviewen onder embargo. Dan zegt ja maar Argentinie is een fatsoenlijk land. Waar kunnen we toch op vertrouwen dat die zorgvuldig met zijn zaak omgaan? Want dat is heel erg naïef. Ik heb vijf jaar in Argentinië gewoond. Het is geen bananenrepubliek, maar het is wel een land waar justitie zeer politiek gestuurd wordt. En in die periode hadden ze daar erg veel behoefte aan om de militaire schurken die aanvankelijk amnestie hadden gekregen alsnog te vervolgen.

[00:51:45]

En plots kwam heel erg goed van pas, omdat men tot nu toe tot dan toe nog geen enkele piloot van die dodenvluchten te pakken had gehad. Dus ze waren heel blij met pods. En ja, eerlijk gezegd dat dat heidens is overgeleverd aan die Argentijnen ja. De commissie zegt dat was heel zorgvuldig en dat mocht op grond van rechtshulp vandaag. Omdat wij hebben hem niet uitgelokt om naar Valencia te gaan. Hij was zelf van plan af Lenssen te gaan.

[00:52:08]

Wij hebben dat alleen verteld. Met andere woorden. Maar ja, dan kan het eigenlijk wel. En dat, dat vind ik echt onbegrijpelijk. Dat betreft is Poch twee keer gedeukt? Ja, nee. Nou, daar zijn we zijn, zag ik een aantal Tweede Kamerleden die zich ook niet zomaar neerleggen bij deze conclusies. Dus dat. Dat gaat nog wel een staartje hebben. Want wat gaat dit voor gevolgen hebben voor een goede job? Poch zelf denk je?

[00:52:27]

Hij is nog steeds aan het procederen omdat die een schadevergoeding eist. Gaat dat? Gaat dit? Die zaak beinvloeden? Ja, natuurlijk hij. Hij stelt de staat aansprakelijk en de staat zal nu wapperen met hulp van minister Grapperhaus met een rapport uit waarin staat dat er niks mee onrechtmatig is gebeurd is en dat er zeer zorgvuldig Gant is. Dus de kans dat hij De V. De 5 miljoen euro die ie eiste binnenhaalt zijn zijn erg klein. Bovendien gaat het nog veel langer duren.

[00:52:52]

De man is inmiddels 68 jaar. Euh ja, je hoopt dat ie het einde nog meemaakt van die procedure, maar het duurt nu wel heel erg lang. Hij sinds 2009. Euh ja, loopt in een BVVO pak rond en je zou toch willen dat Grapperhaus zegt. Misschien is het dan wel formeel juridisch correct geweest, maar laat die man ze zijn excuses aanbieden aan woordje erbij. De dames schadeloos stellen, dat lijkt mij een heel fatsoenlijke oplossing.

[00:53:16]

Ja en nee. D. D. Waar nu het rapport nog meest kritisch is, is er over het feit dat er wel heel slecht gearchiveerd wordt hoor bij het OM en politie. Er dus inderdaad ook een punt en heel veel stukken waren dat niet, maar stukken uit kluizen waren verdwenen of vernietigd of niet gearchiveerd. Dus dat.

[00:53:31]

Het geeft ook te denken eerlijk gezegd ja goed, een rapport wat nog veel te denken geeft. En daar gaan we nog meer van horen, want de de Kamer was niet bereid om dit zomaar te accepteren. Hartelijk dank. Marcel Haenen Dit was met het oog op morgen van deze maandag. Dinsdag is het morgen met een oog en Wilfried. Het Saint Michel zo geen. Waar zich nog, zo zagen hetde uit in het Cigarette. Ontmijnd letzte is Claas immers.