Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:06]

Freunde is het. Zich nog zo zagen in het zieke. Letzten Claes Versteegen. Dit is met het oog op morgen met een overzicht van de autoriteiten, de krant van morgen en ontwikkelingen en achtergronden van het nieuws. Buiten is het 18 graden. Binnen zit Kris. In het restaurant waar ik vanmiddag lunchen, hing een bordje bij toilet maximaal één persoon per toilet met een uitroepteken stond erop en daaronder één dame in het vrouwen toilet en één heer in het herentoilet. Hier vind ik het zo jammer dat ik daarvoor Korona nooit geluncht heb.

[00:01:05]

Goeie avond welkom bij dit oog op maandag, dat vooruitkijkt naar de persconferentie van morgen, waar het kabinet duidelijk maakt hoe het met de aanzwellende korona golf wil omgaan. Bij burgemeesters klinkt weer de roep om verplichte quarantaine, maar kan dat nou wel of niet? Straks begint de Democratische Conventie in de Verenigde Staten online. Maar toch, het kijkcijfer onderzoek gaat op de schop. En misschien denkt u het zal wel. Maar dat gaat om grote belangen. En morgen is er een uitspraak in het tribunaal over de moord op de Libanese ex-premier Hariri, die vijftien jaar geleden met duizend kilo springstof werd opgeblazen.

[00:01:41]

We hebben het er allemaal over na de nieuwsoverzicht van vandaag, maandag 17 augustus. Morgen rond deze tijd weten we welke maatregelen het kabinet wil nemen in de strijd tegen Korona. De bewindslieden, onder wie minister De Jonge, maken zich zorgen over de oplopende besmetting cijfers.

[00:01:57]

We zien nu de laatste tijd tot die besmettingen weer oplopen. En ook op zo'n manier dat met de maatregelen tot nu toe het onvoldoende lukt om het aantal besmettingen weer naar beneden te krijgen.

[00:02:06]

Burgemeesters hebben eerder vanavond al overlegd. Een verplichte quarantaine zou één van de maatregelen kunnen zijn, dus burgemeester Jan van Zanen van Den Haag zou dat toejuichen.

[00:02:15]

Op een enkel moment moet je wel iets achter de hand hebben. En daarbij helpt het dat je een Naya zeg het deftig een sanctie hebt.

[00:02:23]

De Korona app zou kunnen helpen bij de bestrijding van het virus, vinden ze bij de GGD. Deze is nu te downloaden en registreert niets en weet niet wie je bent, niet waar je bent.

[00:02:33]

En dat is ook echt niet te herleiden tot jou als persoon. Toch blijft de Autoriteit Persoonsgegevens kritisch en ook mensen op straat reageren terughoudend.

[00:02:42]

Bang dat ook blijven zien wie je bent in de buurt geweest zijn. Die korona hebben geen is heel belangrijk in de spanning op afstand nemen. En dan vind ik het goed genoeg.

[00:02:51]

Alle maatregelen zijn bedoeld om een tweede golf te voorkomen, want die zou desastreus zijn voor de economie, zegt het CPB. En minister Hoekstra sluit zich aan bij die conclusie.

[00:03:01]

De schade aan de economie was al fenomenaal en heeft ook het vermogen om nog weer opnieuw toe te slaan.

[00:03:07]

Als die tweede golf er niet komt, dan krimpt de economie dit jaar slechts 5 procent en noteren we volgend jaar weer groei. Maar als er wel weer een nieuwe uitbraak komt, dan wordt het heel gevaarlijk.

[00:03:18]

Ik denk dat er heel grote klappen vallen in de detailhandel.

[00:03:23]

In het noorden van het land is de vakantie voor de schooljeugd alweer voorbij.

[00:03:27]

Een leuke vakantie hebben gehad heeft iedereen en Betserse last. Veel leraren zijn blij met de volle klassen, maar er zijn ook zorgen dat we met een week of twee, drie tot de conclusie komen dat de besmettingen weer oplopen.

[00:03:39]

En uiteraard zijn er maatregelen genomen om besmetting te voorkomen.

[00:03:42]

Dat is wel even wennen voor de leerlingen te houden en ook buiten de klas en dat is leuk.

[00:03:52]

Overigens is niet iedereen blij. Julia uit het Drentse Peize baalt. De 10 jarige had nog graag even vakantie gevierd in haar mini caravan die haar vader heeft gebouwd.

[00:04:03]

Hij is net echt van een mooie stad. Kan dit alles? Kan je ook veranderen in een bed gordijntjes tafeltje en nu zit ze weer in de schoolbanken, maar live was ze met een vriendin erop uitgetrokken.

[00:04:19]

Aan de voorkant zat ook nog een trekhaak voor een fiets en dat was nieuws vandaag op radio en tv.

[00:04:29]

Als ik eenmaal met mijn fiets o nee, tweemaal uhm en morgen zijn de kranten en daar staat ook nieuws in. En Jelle Visser heeft zo gelezen. Dagblad Trouw duikt in de blauwe alg. Dat is de bacterie die de plasten teistert. Vissen massaal dood sterven en zwemmers ziek maakt. Een Wageningse. Ecolo pleit voor een landelijk kenniscentrum voor blauwalg. Want nu wordt er van alles in het water gegooid. Het neigt bijna naar kwakzalverij, aldus de Ecolo. Geluidsgolven en waterstofperoxide worden ingezet om blauw oog te bestrijden.

[00:04:59]

Het is een commerciele toestand waarbij allerlei nutteloze dingen worden aangeboden. De bron moet beter bekeken, aldus de Ecolo. En vaak is dat de landbouw via mest die wegspoelt. Alleen zo kan de bacterie effectief bestreden worden. De 79 jarige mevrouw Vanduren Water uit Koog aan de Zaan moet van de gemeente een deel van haar woning laten slopen, meldt De Telegraaf. Vanwege de ziekte van haar man kreeg ze in 2015 een tijdelijke vergunning voor een extra slaapkamer en een extra badkamer op de begane grond.

[00:05:31]

Maar nu haar man is overleden, moet ze die weghalen. De tijdelijke vergunning was gekoppeld aan de verzorging van haar man, maar nu wordt het maximale percentage dat bebouwd mag worden op het perceel overschreden. Mevrouw Vanduren waar loopt met een rollator en kan de trap niet meer op. De extra kamers komen zeer van pas, maar de gemeente is onverbiddelijk. Ook de Volkskrant weet het zeker. Ronald Koeman gaat naar Barcelona. De Spaanse topclub won dit jaar niets, nada en werd vrijdag met 8 2 vernederd door Bayern München.

[00:06:01]

Het is de tweede keer dat Barça serieuze interesse toont in de redder uit Zaandam. En dan ga je, weet de Volkskrant. Koeman speelde er tussen 1989 en 1995 en won er de Europa Cup 1. Opvallend Koeman is bij alle topclubs waar hij speelde straks ook trainer geweest. Ajax, PSV, Feyenoord en dus Barcelona. Koeman heeft nog altijd een huis in de Spaanse stad. Ook heeft ie een clausule in zijn contract dat ie weg mag bij de KNVB.

[00:06:28]

Als Marsha belt. Maar makkelijk krijgt Koeman het niet, denkt de krant. De gemeente Zuidplas, waar Nieuwerkerk aan den IJssel onder valt, is in grote verlegenheid gebracht door een filmpje waarin mensen seks hebben in het gemeentehuis, schrijft het AD. Te zien is hoe zondagavond op twee verdiepingen van het gemeentehuis in totaal vier mensen de liefde bedrijven. Het schouwspel is gefilmd door jongeren die op de parkeerplaats rondhangen. Vermoedelijk gaat het om boa's van de gemeente. Ze zijn geschorst.

[00:06:57]

Een raadslid zegt in de krant Wie voor de overheid werkt, moet zich gedragen. Hoe kun je de anderhalve meter regels nog handhaven? Na dit filmpje deze onderwerpen morgen uitgebreid in de ochtendbladen.

[00:07:19]

Tolo BBZ 13. Ook zich. De stapel bij de. Door de. Naast mijn. De verdedigers bij de. Maar een daling met. Christa Show was dit met een jurk volgt, er komen dus meer maatregelen om het virus terug te dringen. Vanavond heeft minister De Jonghe daarover overlegd met de voorzitters van de veiligheidsregio. Ze hoorden het in het journaal en hoorden in het nieuws over gezegd dat burgemeesters mensen willen kunnen verplichten om in quarantaine te gaan. Maar is dat juridisch haalbaar of niet?

[00:10:53]

Anniek de Ruijter is universitair hoofddocent Europees gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek doet naar de juridische kanten van grote gezondheidscrisis. Goedenavond mevrouw De Ruiter Galjaar. Dus u bent degene met wie we hierover moeten spreken. Vandaar dat we u uitgenodigd hebben. Uhm ja, we horen op steeds meer verhalen van mensen die zich niet aan de aanbevolen twee weken quarantaine willen houden. En de burgemeesters zeggen nou, we willen een stok achter de deur en ze willen dus gewoon dat die quarantaine verplicht wordt.

[00:11:21]

Mag het of mag het niet?

[00:11:22]

Juridisch gezien nou je de voorzitters van de veiligheidsregio's. Die kunnen inderdaad mensen verplichten om in quarantaine te gaan. Wat alleen niet kan op dit moment is een algemene maatregel waarbij ze zeggen nou alle mensen die uit een een land een oranje land komen of met een aanduiding van dat het gevaarlijk is. Die kunnen moeten allemaal standaard in quarantaine.

[00:11:46]

Dus dat verzoek van de burgemeesters. En u gelooft dat de minister de jongen ook al heeft laten doorschemeren dat ie vooral de maatregelen regionaal wil toespitsen? Dat zou mooi op elkaar aan kunnen sluiten. Dat kan wel, maar het is natuurlijk. Euh ja, als we bedenken dat een quarantaine maatregel dat daarvoor een uh ha uh een uh een beschikking nodig is die gericht is op een bepaalde persoon en vervolgens kan. Die persoon heeft ook aanspraak op rechtsbijstand advocaat vergoeding en vervolgens moet er een rechterlijke machtiging komen.

[00:12:18]

Dan heeft dat ja qua bureaucratie wel heel veel om het lijf als dat met H. Als er dan heel veel mensen terugkomen van vakantie op dit moment, dan is het wel de vraag of zo'n maatregel ook uitvoerbaar is.

[00:12:31]

Maar als het gaat om mensen in een bepaalde stad die nu al besmet zijn en waarvan de burgemeester wil kunnen controleren of ze zich aan de quarantaine plicht houden als die zo afgevaardigd. Dan moet dat ook allemaal per individu door dat hele proces heen. Want ja, dat lijkt me dan uberhaupt nauwelijks handhaving.

[00:12:51]

Maar toch na het stellen van een algemene plicht kan dus al niet. Dus op het moment dat iemand dat er een vermoeden is dat iemand besmet is. Om dan af te wachten en om dan eventjes te kijken van jou. Heeft iemand deze deze ziekte ook echt? Kan iemand in quarantaine worden geplaatst? Daarvoor is dan een individuele beschikking nodig. Dus het is niet zo dat er een algemene verplichting. Ha, daar kan wel gevraagd worden aan mensen. Van Gool Joh.

[00:13:16]

Als je terugkomt uit en uit een land waar op dit moment veel besmettingen zijn. Zou je dan alsjeblieft 2 weken thuis willen blijven? Maar er kan geen verb. Dat kan niet verplicht worden gesteld.

[00:13:26]

Nee, maar als u zegt dat het is. Dat is dus heel veel bureaucratische rompslomp om op zo'n grote groep. Maar ja, met het aantal besmettingen wat er op Togenblik is is, is dat dan toch ook bijna niet te doen? Dat is dan toch ook veel te veel bureaucratische rompslomp of niet?

[00:13:43]

Ja, ik denk inderdaad dat dat. Kijk als men op het moment dat de Wet Publieke Gezondheid werd gemaakt toen. Toen voorzag men deze situatie al uit 2008. We hebben al SARS gehad. We hadden al een aantal vogelgriep en er waren al een aantal aantal situaties geweest waar juist ook die wet in zou moeten voorzien. Daar is toen expliciet besloten om het uitgangspunt van die wetgeving te laten zijn de vrijwilligheid. En er is ook expliciet voor gekozen om ten aanzien van quarantaine en isolatie.

[00:14:19]

Alleen die mogelijkheid te creëren in individuele gevallen. Uhm dus. Dus ja, we hebben nu te maken mogelijk met grotere groepen. Daarin wordt op dit moment niet voorzien. En en en. En uh, ik denk dat de redenen die er toen waren om die wetgeving op die manier in te richten eigenlijk nog steeds aanwezig zijn.

[00:14:39]

Want welke redenen zijn dat geweest?

[00:14:41]

Nou, dat het niet zo zinvol is om een algemene plicht tot quarantaine euh in te stellen en daar dan allerlei sancties op te zetten? Omdat je dan dus juist vanuit volksgezondheid gezien een hele gevaarlijke situatie creëert waarin mensen niet meer gaan melden dat ze ziek zijn of niet eens meer laten weten waar ze zijn geweest enzovoort. Want dat is eigenlijk. Ja, het heeft dan eigenlijk een averechtse werking.

[00:15:09]

En en is daarmee het verhaal ook uit? Of. Of zijn er nog Lupos, waardoor zo'n verplichting toch nog rond te breien is? Natuurlijk, dat kan gewoon.

[00:15:20]

De daar kan een een, een en een aanpassing worden gedaan van de Wet Publieke Gezondheid zelf. Op het moment dat er echt heel gevaarlijke situaties gaan ontstaan waarbij men ook. Kan zeggen dat dit echter ook een openbare orde probleem, dan heeft de burgemeester op regionaal niveau heb je dat natuurlijk mogelijk. Reden om daar maatregelen voor voor te stellen die dan niet alleen zien op de volksgezondheid, maar juist ook op de openbare orde. Zijn dingen dom of zo? Precies dus die die mogelijkheden zijn er.

[00:15:55]

En euh. Nou ja, u zegt al je kan mensen. Je kan niet een generieke maatregel nemen. Je kan bijvoorbeeld niet iedereen die terugkomt uit om een oranje gebied nu van vakantie verplichten om in quarantaine te gaan. Uhm is verplicht testen op Schiphol mogelijk en meewerken aan bronnen en contact onderzoek.

[00:16:15]

Nou nee, verplicht testen is is eigenlijk nog veel moeilijker omdat we dan echt te maken hebben met en ook ook in het geval van de vrijheid. Ontneming hebben we te maken met een grond grondrecht, maar waarbij in nood zit situaties ook wel euh. Op basis van de wet van af kan worden geweken. Maar als het gaat om ja echt. En zo'n wattenstaafje in het lichaam brengen, dan gaat het om het recht op lichamelijke integriteit. Dat wordt ook door de grondwet beschermd.

[00:16:46]

Dat is zo mogelijk nog een en een meer beschermd en absoluut een grondrecht dat wij als burgers altijd de mogelijkheid hebben om te zeggen de overheid komt niet aan mij. Dus ik denk dat dat. Ja echt. Uh uh, heel ingewikkeld zal zijn. Dan zal er mogelijk zelfs een uhm. Er zijn situaties waarin dat kan, maar het is in elk geval nu niet zo dat door middel van een noodverordening. Uh uh. De mogelijkheid is geopend in de wet om inbreuk te maken op dat grondwet.

[00:17:17]

Grondrecht.

[00:17:18]

Waarom is het in Nederland wat dat betreft toch toch zo anders dan in andere landen, bijvoorbeeld in Duitsland, waar? Waar je op straffe van een boete tot 25.000 euro. Bel en Karam tegen plicht heb. In Frankrijk, waar waar mondkapjes verplicht zijn.

[00:17:35]

Nou, ik denk niet dat het in Nederland heel anders is hebben. We kunnen gewoon de democratie weg volgen om om andere wetgeving te maken. Wordt in Nederland. En ik denk dat daar ja ook goede wetenschappelijke redenen voor zijn niet direct voor dat soort wetgeving gekozen omdat het kan werken. Omdat de toch ook veel aanleiding is om om om te denken dat dat niet niet het gewenste effect zal hebben.

[00:18:05]

Aanstaande woensdag komt. Woensdag komt er een uitspraak over die verplichte mondkapjes in Rotterdam en Amsterdam door door Virus Waarheid aangespannen. Denkt u dat die verplichting standhoudt? Ik denk dat het euh, kijk. Het blijft natuurlijk zo dat euh, ik geloof ongeveer 28 procent van de mensen die euh. Tenminste dat las ik vandaag weer in Europese stukken. Achtentwintig procent van de mensen die nu Covic krijgen ook mogelijk naar het ziekenhuis moeten dan nog niet gelijk zeggen dat je op de pc terecht komt.

[00:18:36]

Maar het is toch een ernstige aandoening. En er zijn natuurlijk plekken waar afstand houden euh, moeilijk is. En in dat geval kunnen mondkapjes helpen. Dus ik denk dat er goede redenen zijn om op bepaalde plekken wel degelijk voor mondkapjes te kiezen. Zeker als we niet euh ja, wel wel weer echt in een noodsituatie terecht willen komen. Dus ik denk dat er dat er best wel. Ja maar ja, dat is mijn eigen inschatting. Ik ben natuurlijk helemaal niet wat de rechter daarin gaat beslissen.

[00:19:03]

Zou u zo'n redenering wel kunnen volgen? OK. Uhm. U had het over maarja we democratisch proces natuurlijk en moeten. En je kan de wet altijd aanpassen. Daar komen beter aan. Minister De Jonge kondigde vandaag een spoedwet aan om de juridische basis van de korona melder te regelen. En daar komt überhaupt nog een korona spoedwet aan. Vindt u dat het zorgvuldig genoeg gaat? Wat die nieuwe wetten betreft met met deze spoed?

[00:19:33]

Nou, ik had aan het begin van de uitbraak van Corona het gevoel dat dat regionaal euh en ook euh op op. Op nationaal niveau men behoorlijk op één lijn zat van wat er moest gebeuren. Op dit moment heb ik dat wel wat minder het geval.

[00:19:51]

Die eenheid is en ik heb ook het gevoel dat er wat meer twijfel is over de mate van verplicht heid van al deze wetgeving en of het niet te ver gaat. En ik denk dus we zijn eigenlijk in een soort periode van bezinning. Je ziet ook dat er ja dat bij de verschillende partijen gaat men nu toch wat meer ronddelen van ja moet het nou is dat? Dus ik ik weet niet of al dit soort wetgeving het allemaal gaat halen. Ben erg benieuwd wat daar in de Kamer over gezegd gaat worden volgende week.

[00:20:21]

Zeker dat dat zijn wij met u en voor dit moment hartelijk bedankt voor de beschouwing. Anniek de Ruijter, universitair hoofddocent Europees gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam. En. Jesse. Naam en. SADC. Dieseltreinen staat bij. Bij. Bij. Samenzweringstheorie. Als je deze turnlessen over een paar dagen begint in Amerika de Democratische Conventie. Die zou in Milwaukee, Wisconsin plaatsvinden. Maar Corona dus. Nu moeten Joe Biden en ik kan me Kamala Harris potentiële kiezers online warm zien te krijgen voor hun boodschap.

[00:23:34]

Bijvoorbeeld via dit soort spotjes kan je niet veel als je weet dat mensen die. Visput. De boodschap is duidelijk je kunt op allerlei manieren de conventie volgen. Kosmonaut Marieke de Vries heeft trouwens wel de moeite genomen om nou eens kansen af te reizen. Goeie avond, Marieke. Goedemiddag, ja, je bent daarvoor een aantal reportages. Ze vinden ze te erg in Wisconsin, omdat die conventie daar niet wordt georganiseerd nu. Ja, dat is zeker een klap voor Wisconsin, waar we zeker vol my wilkie, die we toch hadden aan een aantal van zo'n zeker vijftienduizend mensen verwacht.

[00:24:26]

Bezoekers ook natuurlijk de lokale middenstand, die toch al een klap te verduren heeft gehad vanwege Corona. Maar ja, ze hebben natuurlijk ook miljoenen in die organisatie geïnvesteerd. Maar afgezien van de mensen in de stad New York die de boeren in Wisconsin ook echt gehoopt dat beiden eens langs zou komen of de Democraten is naar hun zouden luisteren, want dit is juist die staat die in 2016. Euh ja, door Hillary links gelaten. En ja, daar heeft ze m dus ook op verloren.

[00:24:56]

Dat Wisconsin dus daarom wilde ze die conventie hier organiseren.

[00:25:00]

Maar nu komt er alsnog niemand zeker goed over om. Over een paar uur begint het dus maar digitaal. Wie? Wie zijn vandaag de belangrijkste sprekers?

[00:25:11]

Maar de allerbelangrijkste politieke spreker vandaag is Bernie Sanders, zeg maar de personificatie van de linkerflank van de Democratische Partij. Hij zal vandaag vooral moeten uitstralen naar zijn achterban, die de Burny Bros. Worden genoemd. Euh, dat ook hij zich achter beiden zal scharen. Hij wil een eenheidsfront, wil de Democratische Partij uitstralen. En wat ze hebben met name ook uit willen stralen, is dat deze tijd belangrijker is dan de partij. Alleen het land moet gaan boven de partij en dat geldt ook voor een andere bijzondere spreker.

[00:25:46]

Dat is de ex Republikeinse gouverneur van Ohio. Zijn naam is John Kasich en hij zal ook vanavond spreken. Hij is anti Trump en wil ook uitstralen dat het ook voor de gematigde Republikeinen helemaal niet vreemd zou zijn om op beiden te stemmen om Trump uit het Witte Huis te krijgen en andere hele belangrijke spreken. Vandaag is Michelle Obama de voormalige first lady en zij zal veel meer praten vanuit haar gevoel vanuit. Wie zijn we als land? Euh, opgevoed door een alleenstaande moeder en een zwarte vrouw?

[00:26:18]

In deze tijden van sociale onrust dus. Zij zal vanuit haar persoonlijke levensverhaal proberen de achterban te herenigen.

[00:26:27]

Wat zwemmers betreft, want die heeft altijd gezegd toen hij nog meedeed in de voorverkiezing. Ja, blijf op mij stemmen, want dan kan ik straks. Op die conventie kan ik zorgen dat onze linkse actiepunten op het democratische platform komen van vorig jaar wat dat betreft nog vuurwerk? Of gaat het echt alleen maar de eenheid benadrukken?

[00:26:50]

Nee, hij zal zeker de eenheid benadrukken. Dat gaf hij al aan toen die als het ware het opgaf in de race. Toen zei die al Wij moeten nu samen sterk zijn. Dat was namelijk al in Corona tijd en zijn achterban en hijzelf ook hebben wel nog gevochten om in dat dat. Dat heet dan het Democratisch Platform inderdaad. Als je net al zei dat zeg maar het partijprogramma. Om daar hun standpunten natuurlijk voor het voetlicht te krijgen. Daar is al over gestemd.

[00:27:16]

Achter de schermen. Uhm, en daar is toch een ja toch gewoon een compromis uitgekomen tussen de verschillende fracties. Dus daarin is geen Green Deal opgenomen. Waar Bernie Sanders en bijvoorbeeld een zeer groot voorstander van zijn. Dus geen verregaande klimaat regelen, regelen, maar wel aandacht voor het klimaat en bijvoorbeeld ook geen basis zorgverzekering voor iedereen. Dus geen universel healthcare, maar wel het uitbouwen van Obamacare. Geen bezuinigingen op de politie, maar wel het een aanzet tot hervormingen.

[00:27:49]

Dus je hoort aan alles wat er enorm achter de schermen is onderhandeld en het één groot compromis. Een gematigd compromis is geworden wat voor meteen een partijprogramma is.

[00:27:59]

Nou, nou hadden we natuurlijk vorige week de presentatie van Kabbelen Harris als running meet. En toen Biden hem Carmela daar met z'n twee spraken, was het eigenlijk vooral tegen Trump. Is dat. Wordt dat ook de toon? Vanavond denk je? Nou, ik geloof dat dat meevalt. Het is wel zo natuurlijk dat er veel kritiek zal worden. Ga uiten op Trump. Het thema is van de hele conventie en dat zal vanavond benadrukt worden, ook in degene die spreker Spreej is.

[00:28:32]

Wie de Piepel Wij de bevolking willen. Als mensen samenkomen om dit land te helen. Dus je hoort vanavond vooral verhalen van gewone mensen. En ook de verhalen van mensen die je gaan vertellen hoe de regering Trump hun levens heeft beïnvloed. Bijvoorbeeld hoe zijn ze omgegaan met de economische crisis? Wat merken zeiden van mensen die hun baan verloren zijn? Hoe heeft Trump een impact gehad op hun leven? Als één van de familieleden overleden is aan het coronavirus? Uhm, hoe heeft de regering Trump?

[00:29:06]

Hoe zijn ze omgegaan met de raciale onrust van de afgelopen maanden? Dus? Persoonlijke verhalen waar aan de kijkers eventueel zouden kunnen relateren?

[00:29:16]

Nou denk ik dat Donald Trump televisie mooi genoeg is om te proberen hier iets tegenover te gaan zetten. Ja, daar vergis je je absoluut niet in. Sterker nog, ik sta op dit moment aan de aan de rand van een landingsbaan in hartje Wisconsin, namelijk in Oscars, een kleine boeren stadje. En daar is ie een half uurtje geleden geland met Air Wonen. En euh, hij is hier in Wisconsin dus wel. Daar waar Biden dus niet is gekomen omdat het te gevaarlijk vond in verband met Korona, laat Donald Trump zich wel zien.

[00:29:52]

En new, terwijl wij nu met elkaar praten. Euh, is hij een speech aan het geven in die hangar van dat lokale vliegveldje waar wij nu ook staan? Euh, zoals die dat eigenlijk in 2016 ook deed. Dat we met mensen vliegtuig langs allerlei vliegveldje vloog. Een beproefd proces Receptus en hé. En daarmee laat hij zien. Ik ga wel naar mijn kiezers toe. Ik ben er wel voor jullie. Dat doet ie vandaag dus in euh. Eerder al in Minnesota en in Wisconsin.

[00:30:19]

Morgen gaat ie naar Arizona. En op de dag dat beiden zijn speech schreef. Dat is donderdag. Zal die ook zijn? In de staat van beiden en in Pennsylvania in Scranton, waar beiden is opgegroeid. En dat doet ie. Ja, dat zijn toch allemaal staten die die uhm waar? Waar Trump langzaam zijn steun aan het verliezen is, met name onder vrouwen in de buitenwijken dus. Hij ziet af van wat ie al die jaren heeft gedaan de afgelopen jaren.

[00:30:47]

Van massabijeenkomsten, maar is terug naar de hangars op vliegvelden om de aandacht af te leiden van die conventie van de Democraten.

[00:30:54]

En hoe is het met de steun voor Trump op Togenblik en het verlies van die steun? Ja, ik. Je ziet die steun afbrokkelen, dus bij vrouwen in de buitenwijken van de steden. Wij zijn vandaag de hele dag op het platteland geweest onder de boeren en daar vind ik toch nog steeds een heel verdeeld beeld. Uhm. Tien procent van de boeren in Wisconsin zijn hun bedrijf kwijtgeraakt. Faillissementen dus. Het is niet goed gegaan met ze. Maar wij spreken ook boeren die zeggen ja, als iemand ons hier weer bovenop kan helpen, dan is het Trump.

[00:31:26]

Dat zien we toch niet bij Biden? En dat heeft daar dan weer mee te maken dat ze vinden dat ze eigenlijk in de steek zijn gelaten door de Democraten. Ze vinden dat de Democraten niet voldoende naar ze luisteren. En als er één partij is en zeker één regering is die de afgelopen jaren er duidelijk heeft gemaakt dat ze juist wel voor de boeren staan, dan zijn het Trump en Pains die hier de deur ongeveer plat hebben gelopen de afgelopen jaren. Dus daar voelen ze zich meer bij gehoord.

[00:31:53]

En ze moeten nog zien waar die stem van de boeren heen gaat.

[00:31:55]

En überhaupt. Want de afgelopen weken leek het beeld dat dat Biden steeds verder uitliep eigenlijk in de peilingen. Hoe is dat nu?

[00:32:04]

Nou, vandaag kwam er weer een peiling naar buiten waarin die die die winst van van +9 in sommige peilingen zelfs plus elf punten verschil weer was ingelopen door Trump en dat er nog maar 4 punt verschil tussen zit zijn toon. De toon van president Trump was vandaag ook veel gematigder toen die de pers even te woord stond voordat die in UH in de helikopter stapte. Een weg vloog bij het Witte Huis heel presidentieel, heel rustig gehaald had over het oproepen van het Congres dat er toch gesproken moet worden over weer een nieuw hulppakket voor mensen die getroffen zijn door de korona crisis.

[00:32:41]

En hij zei dat heel rustig en gematigd als een echte leider. Dus hij zijn toon ook wat aan het aanpassen, zodat mensen toch weer misschien iets meer naar hem neigen te gaan. Dus deze strijd is inderdaad echt nog niet gestreden in aanloop naar november.

[00:32:54]

Nou voor de democraten maar hopen dat het allemaal lukt met die Zoem conferentie. Nou dat nogal.

[00:33:00]

Ja dan wordt dat tegenwoordig. Nu wordt er ook gezegd dat de belangrijkste mensen in my working op dit moment zijn, de technici die het allemaal aan mekaar moeten knopen.

[00:33:09]

Marieke de Vries in.

[00:33:19]

Parkeerbaan. José. Okb. Apero. Attero. De Terki Brothers en ze zijn blank en ze komen uit Australië. Het zou je niet zeggen als je ze hoort, maar het is wel zo. Het gebeurde op 14 februari 2005. De machtige oud premier Rafik Hariri van Libanon reed samen met tientallen beveiligers door Beiroet toen duizend kilo springstof ontplofte. Hariri en 21 anderen kwamen om het leven. Vier jaar later werd in Leidschendam het Hariri tribunaal ingesteld en morgen is dan eindelijk de uitspraak tegen vier verdachten.

[00:36:40]

Goeie avond arabist Leo Kwarten. Hij goedenavond. Wie zijn die vier? Leo? Het zijn vier leden van Hezbollah. Hezbollah is een sjiitische militie door Iran gesteund. In Libanon zijn ze zwaar bewapend. Ze vormen staat binnen de staat, zijn sterker dan het leger van Libanon. En ja, ze zijn eigenlijk altijd op de hand van Syrië geweest en worden gesteund door Syrië. En dat is andersom ook. En in 2005, toen was Hariri eigenlijk een opponent geworden van de Syriërs.

[00:37:14]

En uiteindelijk hebben Hezbollah en Syrië waarschijnlijk besloten om Hariri uit de weg te ruimen.

[00:37:21]

Want wat? Wat? Wat weten we over deze vier mannen? Wat is er voor bewijsmateriaal bijvoorbeeld?

[00:37:28]

B. Materiaal is euh. Is is niet direct. Het is met name wat heel belangrijk is in de bewijsvoering. Is het telefoonverkeer wat er tussen deze vier heeft plaatsgevonden. Plus nog een vijfde lid die inmiddels is over overleden in Syrië. Uhm. Ze hebben dus zeg maar uhm surveillance gedaan. Ze hebben zijn gang gaan. Plaatsvond.

[00:37:55]

De aanslag heeft plaatsgevonden en twee van hen worden verdacht van het bedenken van een euh ja, mag je dat zeggen? Een vals verhaal, een valse G. Een groepering die helemaal niet bestaat. Die heeft zich met de aanslag opgeëist om de onderzoekers later op een dwaalspoor te brengen.

[00:38:12]

OK. Maar goed dat. Dat klinkt niet alsof het echt keihard bewijs tegen deze mensen is. En zo'n grote terreurdaad. Duizend kilo springstof. 21 mensen. Ik kan me de beelden nog herinneren. Er zat een gat in en in die weg, daar in 1, in het hartje van van Beiroet, waar een flatgebouw in kon. Dat kan toch niet door en door door vier mensen gedaan zijn?

[00:38:36]

Nee, ik bedoel, het is duidelijk dat in ieder geval de steun van Hezbollah hebben gehad.

[00:38:41]

Uhm, en daarom is het eigenlijk ook zo jammer dat die feiten persoon ook een pas lopen. De verbinding is de verbinding is zo slecht. We gaan even telefonisch verder. Dus je wordt even gebeld over een blikje. Want kennelijk had Leo dus verteld dat er een vijfde persoon bij betrokken was. Maar dat was in eerdere digitale turbulentie verdwenen. Hebben we nou aan een telefoon? Nog niet, geloof ik. Maar daar wordt hard aan gewerkt, zie ik. Want ik hoor een voicemail op de achtergrond, dus dat gaat op dit moment niet lukken.

[00:39:26]

Dan gaan we even door naar het andere onderwerp wat we deze uitzending nog voor hebben. Want het komt goed uit dat Sjoerd Penninck Kamp hier al in de studio zit. Goeie avond is zijn, want euh, u bent directeur van de Stichting Kijkonderzoek. Die stichting heeft vandaag de kijkcijfer reportages uitgebreid. Nou denkt de luisteraar misschien wat kan het schelen, maar kijkcijfers zijn heilige in televisieland. Ja, we doen ons best om iedereen een goed beeld van informatievoorziening. Maar waarom zijn ze zo lang en zo belangrijk voor de commerciële kant?

[00:40:01]

Uh, o d. De reclames zendtijd wordt verhandeld op basis van de cijfers die wij aanleveren, zodat een adverteerder eigenlijk weet dat ik een bepaalde doelgroep inkoopt bij de ster of bij Talpa bij RTL. Dan krijg ik precies dezelfde mensen over de antigenen zien.

[00:40:13]

En daar leven wij in Hilversum voor een groot deel van die 40 procent ofzo.

[00:40:19]

Van der Ster steekt iets van zo'n 200 miljoen per jaar. Volgens mij wel groot als men nodig is. Het is best substantieel. Dat is aardig zeker. Daarnaast hebben de natuurlijke zwarte cijfers veel gebruikt. Bijvoorbeeld door de NPO, maar de verantwoording te doen om te kijken of de programmering goed aanslaat. Euh ja, dus er zijn veel mensen met de cijfers bezig. En wat wordt er precies veranderd nu wat we tot op heden altijd rapporteerde? De cijfers die ook vaker door de pers over worden genomen.

[00:40:47]

De kranten waren eigenlijk het gemiddeld aantal kijkers gedurende de uitzending voorstellen. Wij meten eigenlijk elke week elke minuut en dan weet hoeveel kijkers er per minuut zijn. En dan zeggen we uiteindelijk na waren een miljoen kijkers. Dat betekende tot voor kort dat er een gemiddeld over de uitzending een miljoen mensen gekeken. Wat we nu eigenlijk doen is dat we zeggen wij kijken ook naar het bereik van zo'n uitzending. We tellen eigenlijk iedereen mee die een minuut gekeken heeft om zo'n inzicht te geven in het totale aantal kijkers dat interesse had in zo'n programma.

[00:41:12]

OK! Dus die kijkcijfers gaan waarschijnlijk opeens enorm omhoog. Er zijn natuurlijk mensen die zijn meer mensen die een stukje van een programma kijken dat helemaal uitleven natuurlijk. Die tellen nu helemaal in Zepperse tellen nu helemaal niet mee. Je moet je zo voorstellen dat als jij daar de helft van de uitzending hebt gezien, dan pel je tot voor kort voor de helft mee. En nu sta je helemaal mee die in die totale cijfers zijn. Voor sommige programma's scheelt het enorm, zeker als het een lang programma is bijvoorbeeld.

[00:41:40]

Nou maar als ik als ik vijf minuten kijk, dan tel ik mee. Alsof ik het hele programma gekeken. Kijk, waar we opteerden bij de cijfers van dit moment. Dus je kunt nog steeds zien hoeveel kijkers er gemiddeld gedoe een uitzending hebben gekeken. Dat is ook het cijfer wat de mensen van ons kennen. Dus we willen niet van die traditie af stappen. Maar ik wil wel graag meer inzicht geven in het in het aantal kijkers. En ja, dat geeft ik er ook programmamakers, maar ook de pers een beter beeld van van wat het programma nou eigenlijk betekent voor het publiek.

[00:42:09]

Gaat dat dan ook betekenen dat euh. Omdat die cijfers dus hoger worden, want dan wordt er gewoon meer mensen meegeteld. Dat de programmamakers of omroepen of de NPO dan ook tegen de ster kan zeggen van omhoog die tarieven. Kijk maar, daar kijken veel meer mensen. Nee, wat hier vooral gaat vooral is wat we wat het publiek laten zien dat de de commerciele zendtijd wordt eigenlijk verhandeld op het op een metric die ze de GP noemen. En dat Dave daar verandert niks aan het commerciële verkeer zal, want daar zit deze.

[00:42:37]

Daar zit deze informatie al in, die zit daar alleen.

[00:42:40]

OK ok. Uhm, hoe word nou eigenlijk? Uh die die kijkcijfers. Hoe wordt dat nou eigenlijk gemeten? Wie of hoeveel van die te staan cashes bij mensen thuis zeker? Ja, hoeveel schade de befaamde kijk caches die staan aan ongeveer twaalfhonderd 250 huishoudens, zo'n achtentwintig, honderd mensen. En nou ja, van die mensen weten we van informatie. Dus kunnen heel goed bepalen wie welk programma eigenlijk heel weinig 28 100 mensen voor kijkt. Je kunt een heel groot bedrag nemen en dan maak je maak.

[00:43:10]

Je maak je heel veel kosten. Uh, kijk uiteindelijk door een steekproef bij een steekproef. Nou ja, heb je altijd een uitkomst. Maar daaromheen zit een soort betrouwbaarheid tijdsinterval. En samen met de hele markt is er wel dat verterende kant als de als de advertenties verkopende kant. De commerciële publieke omroep hebben we eigenlijk beslotenheid. Dit vinden wij een acceptabel marge voor de betrouwbaarheid van onze cijfers. Dus uh ja, wij staan er voor, waar en hoe.

[00:43:34]

En hoe selecteren jullie die mensen? En ja, betrek eigenlijk een grote steekproef van de hele Nederlandse bevolking, dus eigenlijk particuliere huishouden marktkansen maar uh in meegenomen te worden. En die krijgen een instantie. Een brief waarin we wel wat vragen stellen over hoe hun gezin eruit ziet. Uh uh, wat voor mensen het zijn. En wij proberen natuurlijk zo goed mag beeld geven van de hele samenleving dus, maar zorgen daarna dat er een goeie spreiding hebben van regio's.

[00:44:00]

Van het feit of mensen wel werken of niet werken, hoger of lager opgeleid zijn. Kinderen een huishouden aanwezig zijn zoals je eigenlijk een heel mooi beeld geeft van de Nederlandse bevolking. Daar willen we eigenlijk in de uitzending praten met iemand die zo'n kastje thuis heeft. Maar dat mag dan mag je niet weten. Nee, dat is bij bedrijfsgeheim. Ik weet het wel niet. Euh. Ik vertelde net wat er afhangt van die van die kijkcijfers. Dus. Elke mogelijke kans op beïnvloeding van die mensen voorkomen natuurlijk dus ook bij het onderzoeksbureau toenze.

[00:44:28]

Volgens uit hoe het is om een kleine afdeling die echt gaat over het pendelbusje die weten wie die mensen zijn. En die kunnen ze bellen voor het feit dat het woord valt en dus niet goed gaat. Maar is er wel eens iets niet goed gegaan? Is er wel eens iemand die geprobeerd heeft een beetje internet te zijn?

[00:44:45]

Wij houden natuurlijk goed bij kijken en bekijken niet te veel. Van hen melden mensen zich netjes aan Cime onregelmatigheden in het kijkgedrag. Ik ken de verhalen de jaren negentig dat de moeder van houtblok in ons panel zat. Euh, daar zijn ze op met af achtergekomen. Toen was het onderzoek nog in handen van de van GfK en onderzoeksbureau en in instantie hebben ze besloten om de data van de moeder van Dr. Blokken en niet door te laten vloeien naar de artsen.

[00:45:09]

Nou ja, ik denk dat ze uhm ja, dan moet er een beetje bescherming wilde nemen. Ik weet niet precies hoe we dat toe dat de toegelopen is. Uiteindelijk hebben ze wel de Haren kaasje afgesloten, maar dat is dat is zo'n voorbeeld. Mijn pipet checken wij vaak bij of mensen aan willen geven of ze familieleden hebben die werken. Vrienden, bekenden etcetera ook. Nou hebben we het over televisie, maar ja, wij van de radio willen natuurlijk ook weten hoeveel mensen daar luisteren en de woorden wel luisteronderzoek weggaan.

[00:45:36]

Maar die zijn helemaal niet zo specifiek als bij de radio. En het duurt allemaal veel langer voor je die cijfers hebt enzovoort. Komt er komt daar nog wat meer schot in de buurt nagekeken te zijn, eigenlijk gezamenlijk met de UITMET al bereikt onderzoek aan het kijken hoe ons onderzoek voor de toekomst kunnen verbeteren. En toevallig zit ik op de kamer met de persoon die verantwoordelijk is voor het laatste onderzoek, dus ik weet een beetje wat de plannen van het plan daar zijn.

[00:45:58]

Euh, het idee is om daarop naar de meeting te gaan die die passief is, zo genoemd. Dus nu hebben de beleidsonderzoek een dagboek. Dan moet je acterend halen. Je hebt geluisterd en dat achteraf invullen. Willen eigenlijk maar een methode, maar bijvoorbeeld een app op een telefoon wordt geplaatst die je eigenlijk hoort dat er in de omgeving een geluid plaatsvindt. Die kan dan zeggen dat zijn Piiw Radio n Radio 5 8 en diezelfde app hopen we dan te gebruiken om op te zeggen Heeten was embo n.

[00:46:21]

Of dat Nederlandse RTL 4 Okkerse. We zien mogelijkheden om onze samenwerking in de toekomst te vergroten en daarmee ons ook iedereen meetellen die al na een minuut in slaap is gevallen.

[00:46:30]

Ik ga die dag voor de laagste cijfers, maar het zou zomaar kunnen. In ieder geval. Euh, denk ik dat dat er bij de onderzoekers van de omroepen dat inzicht zal zijn. Dus ja, of over een tijdje weten we ook of mensen dit leuk uitgevonden of dat de snelweg eigenlijk een soort binnenkant. Directeur van de Stichting Kijkonderzoek. En ja, wij begonnen ons gesprek midden in het gesprek dat ik had met de arabist Leo Kwarten over het proces tegen de moordenaars van voormalig premier Hariri van Libanon, waar morgen een uitspraak wordt gedaan.

[00:47:01]

Leo, ik begrijp dat je aan de telefoon bent. Nee, mijn laatste vraag was je had kennelijk in één van de digitale flyers die daar tussen zat verteld dat er een vijfde man was, maar dat die er niet mee is. Mijn. Mijn laatste vraag was het kan natuurlijk niet dat dit door vijf mensen gedaan is. Zo'n grote aanslag?

[00:47:19]

Nee, helemaal niet. Helemaal niet. Zeker de leiding van Hezbollah achter een schellak, ook de veiligheidsdienst van Syrië. Wat we weten is dat er een grote ruzie is geweest tussen Bashar Assad, de president van Syrië was en Hariri. En dat ging eigenlijk over de toekomst van Libanon. En na afloop is verschrikkelijk boos geworden op Hariri ontmoeting. Minuten geduurd omdat Hariri eigenlijk niet verloren wilde laten hangen. Maar de Syriërs Harry die al lang in Libanon. En ik wilde eigenlijk dat de Syriërs die toen nog in groten getale aanwezig waren.

[00:47:59]

Iedereen die eigenlijk het land uit hebben, zou één van de motieven zijn geweest voor de eerste samenwerking met ebola om te brengen.

[00:48:12]

OK. Uhm, die vier verdachte van Hezbollah die dus morgen berecht gaan worden. Uhm, zijn die eigenlijk in Leidschendam?

[00:48:23]

Waar zitten die niet zo veel mensen? Zeker niet. In Leidschendam zijn ze druk in bescherming genomen en Libanon heeft ze nooit kunnen uitleveren omdat ze de bescherming van Hezbollah genieten. Maar ze zijn deze week. Mogelijk zijn ze ondergedoken in Libanon. Ik kan me goed voorstellen dat ze ook ondergedoken zijn in een ander Jagersborg. Iran vriendelijke omgeving ligt Syrië, maar ik denk eerder aan Irak, Iran. Maar niemand weet precies waar ze bij machte is. In mei 2016 werd aangeklaagd onder wrede omstandigheden omgekomen in Syrië.

[00:49:07]

Falasca is rijk geworden door Syrische rebellen en vocht aan de kant van Assad. Maar het verhaal. Ik Diederik Stapel konden worden. Om de aanslag te plegen op die specifieke plek in Damascus. Heel waarschijnlijk is het een intra job geweest, niet van Hezbollah en niet van de sjiieten. Want er zijn twee eerdere grote onderzoeken geweest naar deze moord. En voordat dat tribunaal nog werd opgericht is daar nooit nooit connecties met Syrië boven gekomen, die die ook tot een aanklacht hebben kunnen leiden.

[00:49:46]

Jawel, die zou eigenlijk eigenlijk op moment dat het OM onderzoekers stuurde naar Libanon direct na de moord op Hariri, waarin diverse getuigen die zich melden en die begonnen te praten over de connecties euh. Euh opzetten. De relatie die zij met de Syrische inlichtingendiensten en het aantal agenten daarvan in de in Libanon. Als gevolg daarvan zijn er vier hoge officieren binnen de Libanese veiligheidsdiensten vastgezet. De vier jaar vastgezeten in Libanon omdat ze te maken hebben met die moord op Hariri, zijn toch eindelijk in 2009, toen straks weer vrijgelaten omdat er onvoldoende bewijs was.

[00:50:30]

Verwacht u dat deze vier wel veroordeeld worden? Ze worden zeker veroordeeld.

[00:50:34]

Dat denk ik wel, maar ik denk niet dat er ook maar iets gebeurt. Het vonnis is als erfgenaam. We leggen het vonnis naast ons neer, want we erkennen het kind dynamiek in Nederland. Er zijn ook al berichten uitgelekt dat MacColl van Frankrijk met Hezbollah in Irak waarbij jullie zeggen nou, ik zou niet eigenlijk voor internationale repercussies tegen Red Sonja. Dat klinkt vreemd, maar het punt is natuurlijk is dat Libanon een enorme Rance te verduren gekregen met de explosie van aangesneden plus Covic plus een economische crisis.

[00:51:18]

Het land heeft eigenlijk een stabiele regering nodig. Hezbollah kan één ding en dat kunnen namelijk alles ongerichte in Libanon. Ze kunnen er ook voor zorgen dat de Phlox helemaal geen regering komt in Libanon en dat wil de internationale gemeenschap niet.

[00:51:32]

Dus gaat er gaten uit de uitkomst van dat proces morgen eigenlijk überhaupt iets veranderen in Libanon aan de positie van Hezbollah?

[00:51:39]

Of dat denk ik niet, denk ik niet dat de werking staat lang. Onder sancties van Amerika zouden lang op allerlei zwarte zwarte lijsten van Europese veiligheidsdiensten. Dat ga ik echt niet veranderen. In Libanon zelf zal de regering wel in staat zijn om Hezbollah aan te pakken. Dat gaat niet echt iets veranderen. Nee dus.

[00:52:01]

Dus het kan Hezbollah uiteindelijk ook weinig schelen.

[00:52:05]

Nee, het is elk jaar slecht je slechte PR enzo. Dat is wel zo. En nogmaals pak je het. Het licht wordt schijnt weer op Hezbollah. De terroristische beweging niet zomaar een premier het land van het eigen land om ombrengt, maar echt te veranderen. Nee, dat zal niet echt veranderen.

[00:52:26]

En denk je dat het uberhaupt morgen in Libanon groot nieuws is dat het uberhaupt iemand daar wat interesseert op dit moment? Wel zeker wel hoor.

[00:52:35]

Zeker dan zeker de aanhangers van van Hariri en Rafik. Hariri was een hele populaire man en zijn aanhangers. Dat laten de aanhangers van zijn zoon Sjaak geworden. Zarqawi, die ook continu in Nederland zijn om morgen aan aanwezig te zijn bij het bijzijn van het Follens. Uhm, wie die zeker niet wil trekken ook de straat opgaan en zullen leuzes tegen het Hezbollah. Maar ook DDS gaat. Hariri heeft zijn aanhang opgeroepen van hou je een beetje in en met goede reden hoor.

[00:53:07]

Je weet dat jullie eigenlijk zelf premier worden in een nieuwe regering van Libanon en Hezbollah nodig?

[00:53:14]

OK, dank je wel voor deze telefonische uitleg en dit was het oog van vandaag. Morgen is er ook weer een oog en dan zit hier Wilfried.