Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:06]

In de. Is het echt zo? Wat zich nog zo zagen heette het zieke. Letzte Claes Versteegen. Dit is met het oog op morgen met een overzicht van de autoriteiten. De krant van morgen en ontwikkelingen en achtergronden van het nieuws. Buiten is het 17 graden, binnen zit Wilfried de Jong. Het bekende Amsterdamse echtpaar Tante Sjaan en Ome Han laten weten per direct naar Assen te verhuizen. Vanavond geven ze een afscheidsfeest in Café Nol in de Jordaan. Polonaise, dijenkletser en meezingers komt allen.

[00:01:05]

Goedenavond, welkom bij het oog. Als het zo doorgaat met Korona en dan komt er misschien een avondklok voor de Amsterdamse horeca, aldus de burgemeester daar. De premier en minister Hugo de Jonge hadden ook al een diepe frons op het voorhoofd. Gedrags psycholoog Andrea Eevers vertelt of die strenge toon nodig is en of die werkt. Journalist Simon Kuper ziet Ronald Koeman naar Barcelona gaan en hij weet wie er allemaal bij die Catalaanse slangenkuil, wie die daar gaat tegenkomen. En er zit in ieder geval een hele wereldberoemde speler bij.

[00:01:36]

En verder kijken we secuur naar Wit Rusland en de Democraten in Amerika. Nu eerst het nieuwsoverzicht van Vomar met de deur in huis. Dinsdag 18 augustus. Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land.

[00:01:51]

We hebben niet de luxe om op basis van de cijfers van vandaag te zeggen het valt nog mee. De belangrijkste aanscherping is daarom dat voor iedereen het zeer, zeer dringende advies geven thuis voorlopig geen feestjes, borrels en andere bijeenkomsten voor grote groepen te organiseren. We nemen deze maatregelen omdat we weten dat de mensen in de zorg nog aan het bijkomen zijn van hun harde werk in het voorjaar. Als je thuis toch mensen ontvangt, dan geldt beperk het tot maximaal zes gasten.

[00:02:21]

Laten wij ons samen aan al die maatregelen houden, want alleen samen kunnen we dat tij keren.

[00:02:26]

Wat de zaak betreft natuurlijk risico's met een paar borrels op hebben. Dat alsnog Tiensjan om AMM met elkaar gaan zitten knuffelen. Dat mag dus niet.

[00:02:34]

Ja, daar waren ze weer. Met deze woorden probeerde premier Rutte en minister De Jongen de opleving van het coronavirus te stoppen en de jongen kwam ook nog bij de versoepeling.

[00:02:43]

Het comité heeft deze zomer ook gekeken of die quarantaine misschien korter kan en het goede nieuws is. We kunnen van veertien dagen terug naar tien. Ook het RIVM had een meevaller.

[00:02:53]

Het aantal besmettingen is afgelopen week niet verder gestegen.

[00:02:56]

Twee weken geleden was er bijna een verdubbeling van het aantal aanmeldingen, vorige week. Een stijging of zestig procent. En nu dus een stabilisatie.

[00:03:04]

In Amsterdam gaat het minder goed. Zo moet de Bijenkorf zeker twee weken dicht vanwege besmette medewerkers. Burgemeester Halsema verscherpt toezicht op de horeca en zalencentrum. Dat betekent dat na één waarschuwing er gesloten kan worden. Bij excessen kan er onmiddellijk gesloten worden en dan kan de sluiting vier weken duren.

[00:03:24]

En als de besmetting in de stad blijven oplopen, dreigt Halsema met nog meer maatregelen. Als bijvoorbeeld het beperken van de sluitingstijden van de horeca, het twaalf uur beperken van samenkomsten opnieuw tot honderd mensen. Het kan gaan om het sluiten van salis centra en het kan gaan om bijvoorbeeld het beperken van de passagiers. In Mali hebben rebellerende militairen de president en de premier van dat land gegijzeld. De oppositie noemt het geen staatsgreep, maar een volksopstand. Omdat de president niet luistert naar de inwoners in de hoofdstad Bamako gaan aanhangers van de oppositie feestend de straat op.

[00:04:08]

Ronald Koeman U weet het al en stopt als bondscoach van het Nederlands elftal om trainer te gaan worden bij de FC Barcelona. Zelf deed ie dat nog een klein beetje geheimzinnig over het die van de handtekening zetten.

[00:04:21]

Volledig akkoord. Dan is het paasweekend dus. Maar inmiddels bevestigt de voorzitter van Barcelona dat Koeman als alles goed gaat tenminste de nieuwe trainer wordt. En de Oranje supportersvereniging begrijpt het wel.

[00:04:35]

Er is heel veel onzekerheid rond het interlandvoetbal de komende jaren. Door De Kroonen uiteraard. We hebben al een jaar uitstel van het WK, maar ik kan me voorstellen dat is. Ja, ik heb nu de kans om coach van Barcelona te worden. Die pakken.

[00:04:47]

En dus moet de KNVB op zoek naar een opvolger. De 17 miljoen bondscoaches hebben wel wat suggesties. Frank de Boer denken Beverbos Kluivert nog zo?

[00:04:56]

Misschien wil Van Gaal wel weer. Dat was nieuws vandaag op radio en tv.

[00:05:02]

Ja, en dan nog even een keer terug naar Amsterdam, waar burgermeester Halsema vanavond dus liet weten dat toezicht op de het toezicht op de horeca te verscherpen en met strenge sancties dreigt als het misgaat. Goedenavond Janneke van U-waarde, bestuurslid van Koninklijke Horeca Nederland en tevens ondernemer in Amsterdam zelf.

[00:05:22]

De avond klopt allebei best wel veel over de horeca. Vanavond eerst premier Rutte die zei 4 verjaardag niet thuis, maar de naar een kroeg op. Euh, dat. Dat leek goed nieuws voor u denk ik. Of niet? Ik moet zeggen inderdaad ik. Ik zat met plezier te luisteren toen ik dat zei. Kreeg zelfs een klein beetje kippenvel. Euh. En nee, dat ging eigenlijk. Een uur later was het natuurlijk al wel weer een heel ander verhaal.

[00:05:48]

In ieder geval voor ondernemers in Amsterdam.

[00:05:50]

Maar toen kwam Halsema. Ja, en toen ging het ook veel over de horeca. Alleen dan toch net even weer op een iets andere manier. Ja, opzich vond ik ook haar persconferentie wel fijn, duidelijk, kort en krachtig. Euh. En fijn dat er een en een soort van laatste echte waarschuwing is waarmee we hopelijk allemaal wakker geschud worden en verdere maatregelen hopelijk kunnen voorkomen. Ehm, begrijp ik of niet? Of wat heeft u te bieden? Ik heb drie restaurants.

[00:06:23]

En daarnaast hebben we ook een voetsteunen in de voetballer van Anouk. Maar weet u nou nou precies wat er gaat gebeuren wat Halsema heeft voorgesteld? Wanneer bijvoorbeeld echt een straf krijgt of wanneer iets dicht gaat? Nou nee, dat is natuurlijk niet. Dat is inderdaad niet helemaal duidelijk. Ja, als de regels niet worden nageleefd. Dat wordt gezegd. En dat baart me ook wel zorgen dat ze zeggen nu van ja. Na één waarschuwing kan er overgegaan worden tot sluiting, of eigenlijk zelfs al zonder waarschuwing.

[00:06:51]

Bij echte dat als de regels excessief overtreden worden. Uhm, en dat blijft natuurlijk toch altijd een beoordeling ook. Dus dat is wel een vind ik altijd wel iets engs. Dus daar komt iemand langs die avond, maar die ziet iets gebeuren. En op basis daarvan wordt dan toch een besluit gemaakt. Dus dat zijn wel dingen die waar ik me alsnog zorgen over maken. Ik kan me voorstellen zeker. Ik heb dan zelf restaurants waarin het denk ik iets makkelijker allemaal te handhaven is.

[00:07:16]

Maar in een café. Ja, je kan twee mensen uit elkaar halen. Je kan je omdraaien om een biertje te tappen. Ze kunnen weer naast elkaar staan. En uhm ja, in die zin uh, is het dan toch? N waarschuwing is toch erg weinig?

[00:07:27]

En een behoorlijk hard te straffen is natuurlijk ook nog het bericht van de fan van de gemeente uit dat dat toeristen en dagjesmensen wordt afgeraden om naar Amsterdam te komen als de besmettingen tenminste zo blijven oplopen zoals het nu is. Wat zou dat betekenen voor de horeca in uw stad? Ik denk dat dat funest is voor de horeca in de stad. Uhm, er was nogal wat verwarring inderdaad omtrent die uitspraak. Eerst wel, eerst niet. Toen in de brief wel.

[00:07:53]

En later bleek dat het toch niet helemaal op was. Maar dat is op zich goed nieuws. Mensen worden nog niet afgeraden om naar Amsterdam te komen. Uhm. Maar ja, het is natuurlijk schadelijk. En ik denk ook echt voor lange periode en maak zelf ook zo over. Zit na te denken van je hebt. In Amsterdam heb je restaurants waar de Amsterdammer komt. Je hebt heel veel restaurants waar bijvoorbeeld de toerist komt. Het is niet dat op moment dat de toerist niet meer komt, dat de Amsterdammers je gaat verdelen over de restaurants die er zijn.

[00:08:18]

Dus nog steeds worden bepaalde restaurants ontzettend hard getroffen, met alle financiële gevolgen van dien. En importeur er niet worden worden de mensen niet meer verspreid. Dus dat is nog wel.

[00:08:29]

Blijven de Amsterdammers in hun lievelingseten tentjes nog wel komen? Ik. Ik dank je wel Johanna en ik wens je ontzettend veel succes. Dank je wel dat ik in de uitzending mocht komen. Gaan we nu kijken wat er allemaal in de krant van morgen staat? Opgezocht en doorgenomen door Freddy van Tijn.

[00:08:46]

In de Atlantische Oceaan zweven veel meer minuscule plastic deeltjes dan tot nu toe werd aangenomen. De Volkskrant schrijft dat dat blijkt uit nieuw onderzoek. Wetenschappers konden lang niet verklaren waar al het plastic bleef dat de afgelopen decennia in zee terechtkwam. In een Brits wetenschappelijk tijdschrift staat deze week dat het niet op grote diepte terecht is gekomen. Dat werd verwacht en daar werd gezocht. Maar het zit juist in de eerste laag van 200 meter onder het wateroppervlak. Trouw constateert dat op grote websites zoals Marktplaats en Catawiki, allerlei verboden dieren worden verhandeld, al dan niet opgezet.

[00:09:21]

De regels voor wat wel en niet mag worden zijn voor wat wel en niet mag worden verhandeld zijn zo ingewikkeld dat de directeur Wildlife Crime van Away al niet altijd kan vaststellen of iets mag worden verkocht. Dat is een internationale natuurbeschermingsorganisatie die vindt dat de veiling platforms illegale handel veel actiever zouden moeten voorkomen. Trouw schrijft dat uit hun reactie blijkt dat Catawiki, een marktplaats dat niet van plan zijn. De Telegraaf zet een foto in de krant van het paspoort dat Redouan Tagging in 2016 zou hebben gebruikt om de Verenigde Emiraten binnen te komen.

[00:09:58]

Dat is de krant toegespeeld zoals ze dat schrijven. Taichi werd in december in de Emiraten opgepakt in Dubai. Passport stad om een andere naam, maar het was echt, schrijft de krant. En de man van wie het officieel is ook op grond van een analyse van de politie die is gelekt, beschrijft de krant. De route die Tasty zou hebben gevolgd. Trouw schrijft over de toegewezen. Ooit een kleine christelijke minderheid in het overwegend islamitische Nederlands Indië. Een bijzondere geschiedenis.

[00:10:27]

Na de onafhankelijkheid van Indonesië wilden zij graag bij Nederland blijven. Uiteindelijk kwamen ze hier ook terecht in Nederland. Één van hen vertelt in Trouw onder meer over de experimenten in de keuken met lokale ingrediënten rookworst met sambal boerenkool met rijst. De lijsten die bij het Openbaar Ministerie werkten en door de Duitse politie werd opgepakt in een auto voor harddrugs, is terecht ontslagen, zegt de kantonrechter in Rotterdam.

[00:10:53]

Maar, zegt die rechtbank ook. Haar gedrag is niet dermate ernstig verwijtbaar dat ze geen recht heeft op een transitievergoeding en die zou volgens berekeningen van De Telegraaf bijna 60.000 euro bruto bedragen. Het OM zegt in een reactie dat het nog nadenkt over hoger beroep. In Nederland is vlees relatief duur. De gemiddelde consumentenprijzen voor vlees in Europa zijn gepubliceerd. Dat vlees hier duur is, komt doordat hier in de winkel relatief veel luxe voorverpakte vleeswaren liggen. Dat schrijft Trouw. Veel goedkopere soorten vlees worden hier niet gegeten en die worden dus geëxporteerd.

[00:11:29]

Denk aan varkens over deze onderwerpen. Morgen uitgebreid in de ochtendbladen. Die sporen zullen. Hyrkanus. Twee keer zoveel. Het akkoord van Bryan Ferry en hij speelde simpel twist of feed. Het kabinet kwam vanavond met nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus wordt het natuurlijk al in het nieuwe gezicht en meerdere op allerlei andere programma's. Zijn grote zorgen over de oplopende aantallen besmettingen. Andrea Eevers is gezondheids psycholoog aan de universiteit in Leiden en onafhankelijk adviseur van het RIVM.

[00:14:14]

Goedenavond. Ja, de toon van premier Rutte en minister. De jongen was eigenlijk een stuk strenger dan bij de vorige PVV persconferenties, viel mij op. Is dat nodig op dit moment? Nou, we zien natuurlijk duidelijk een toename van de busnet, besmettingen op dit moment en ook een toename van de ernst. En dat we ons ook steeds minder aan de gedragsregels houden. Dat er meer gecommuniceerd wordt, is dus heel erg belangrijk. En dat werd duidelijk gecommuniceerd wordt en we daarmee natuurlijk ook proberen de beoogde effect te bereiken.

[00:14:48]

Ja, dat is alleen maar toe te juichen. Maar er werd niet alleen gezegd dat mensen zich al aan regels moeten houden. Dee Dee Dee Dee Dee Dee strengheid merkt merkte ook wel wat de gevolgen kunnen zijn. H. Dan komen ze met de overvolle ziekenhuizen naar de Verhalle kennen. We kunnen we horen eigenlijk toch wel iedere keer bij de persconferenties. Zijn mensen nou zo kort van geheugen? Moeten we alles elke keer opnieuw horen? En werkt dat wel?

[00:15:12]

Nou, of het werkt. Daar kun je natuurlijk vragen over stellen of dit voldoende is. Wat in ieder geval goed is dat men wat meer urgentie heeft benadrukt, namelijk dat duidelijk werd gemaakt van wat zijn de mogelijke consequenties zijn als je niet aan deze maatregelen houdt omdat heel erg concreet te maken? Dat werd toch meer benadrukt dan in andere conferenties? De laatste keren. Maar wat er dan vaak ontbreekt is inderdaad om deze boodschap op allerlei niveaus voor alle doelgroepen ook te herhalen dat zo concreet mogelijk te maken.

[00:15:42]

En vooral ook om te laten zien wat mensen dan wel concreet moeten doen. Heel veel mensen ervaren toch zo'n persconferentie als relatief iets abstracts waar ze nog niet concreet weten wat het nou betekent voor jou persoonlijk in het dagelijks leven. En dat is natuurlijk ook iets anders voor een jongere die daar zit en denkt ja, maar ik hou me toch eigenlijk hartstikke goed aan de regels. En H. Wat bedoelt hij daarmee precies daarmee? Of iemand in een verpleeghuis zit?

[00:16:08]

Is het zo concreet mogelijk maken, maar ook gewoon heel erg duidelijk maken van wat je wel moet doen en niet alleen maar wat je niet mag. Dat hoort er wel heel erg bij. Bij zo'n verhaal ik. Ik heb de indruk dat dat het nu zo vaak herhaald is. Vanaf 1 maart, vanaf de eerste persconferentie. Dat dat nou, ik zal niet zeggen dat ik een hekel krijg. Je geld. Wat denk je? Ik weet het nu toch wel.

[00:16:32]

Dus op mij heeft het niet zoveel effect meer dat ik hoor dat ik thuis moet blijven als ik ziek ben. Nou, ik weet het wel ja.

[00:16:38]

En ik ben bang dat dat inderdaad bij meer mensen geldt. En dat heeft ermee te maken dat we dat ze heel erg met opgeheven vingertje eigenlijk aan het praten zijn van kijken. Als je dit niet doet dan. Dat is eigenlijk een soort straf of een soort dreiging met krijgt. Wat hij niet zoveel wordt gedaan is dat je heel erg praat van wat kan dan wel? Hoe kunnen we nou een anderhalve meter samenleving creëren, met elkaar hoeven, terwijl inderdaad nog fijn met elkaar kunnen hebben?

[00:17:03]

Hoe kunnen jongeren op school bijvoorbeeld mee omgaan? Hoe kun je in de supermarkt juist mooie voorbeelden daarvan geven?

[00:17:10]

Dus hebt u adviseert het RIVM, en dan komt het ook weer bij Rutte terecht, zou u zeggen waarom wil dit nou? Dat doen we wel.

[00:17:19]

We geven een heuvel suggesties, maar dat komt niet door, want ik word niet bepaald vrolijk praten over Korona. Nou, het hoeft ook niet vrolijk. Maar inderdaad is het belangrijk om die positieve boodschap ook te brengen en te laten zien wat dan wel kan. Ik denk dat het natuurlijk niet alleen met de persconferentie, maar ook allerlei andere niveaus natuurlijk ook gecommuniceerd. Je ziet het in bepaalde clipjes bijvoorbeeld of social influenza. Als dat soort dingen zou je nog veel en veel meer kunnen inzetten.

[00:17:46]

En maak het heel concreet. Breng het in de community's in die wijken. Praat inderdaad met de mensen met de doelgroepen erbij en breng bijvoorbeeld voorbeeldproject. Ha, waarom niet even iets laten zien van voor jongeren die wel een leuk feestje? Nou, ik moet zeggen het schip Bubalu dit zegt schiet maar reclame te binnen. Ik denk dat van hen dranken drankjes ofzo waarin voortdurend wordt gespeeld met die anderhalve meter en met mondkapjes. En dat ik dacht van nooit naar die tent wil ik wel toe dat zorg er wel sfeervol uit is wat u eigenlijk zou willen zien.

[00:18:18]

Nou, een ander voorbeeld, zo'n woord dat de modepers mensen die heel mooi daarop inza dat er bijvoorbeeld een mondkapje heel erg hip is en dat ze daar net wat mooiere versies voor kunnen krijgen dan op een andere manier toch maar iets te noemen. En zo kun je eigenlijk van elk item net ook van aan de halve meter al pijnlijk, heel erg sexy zijn.

[00:18:35]

Toch bent u toch een klein beetje Rusland? Want geven aan Rutte en die jongen nu dat ze toch ook een andere toon moeten moeten gebruiken wil het allemaal aan blijven komen dit nieuws.

[00:18:47]

Nou, ik denk vanuit gedrags wetenschappelijke inzichten weten we inderdaad dat kinderarts Beinvloeding H hebben. We willen allemaal dat mensen zich net iets anders gedragen daarin dat het heel erg moeilijk is. En wij begrijpen heel goed hoe complex dat is en dat we dat niet moeten onderschatten. En dat je daar heel veel communicatie voor nodig hebt, maar ook allerlei interventies. En ja, wij adviseren daarin heel graag niet alleen het kabinet, maar eigenlijk heel de hele politiek en iedereen die daarmee bezig is.

[00:19:12]

We kunnen daarvoor uit heel veel meer aandacht hebben. Dat is een heel belangrijk iets.

[00:19:16]

Als we even teruggaan naar die persconferentie van twee weken geleden, net na de vakantie, zal ik maar zeggen van de ministers die Bos eigenlijk nog redelijk mild. Die toon had niet strenger moeten zijn. Heerlijk zeggen nou die urgentie daar in denkt, is altijd belangrijk om te benadrukken, maar nog belangrijker is dat je heel concrete gedrag adviezen daaraan koppelt. Van wat moeten mensen wel doen? Is de duidelijkheid richten op een bepaalde doelgroep? En ten derde maakt het heel erg concreet wat er wel kan en zegt niet helemaal wat niet kan.

[00:19:48]

Maar wat vindt u nu dat we twee weken geleden toch iets strenger toegesproken hadden moeten worden?

[00:19:53]

Nou, ik denk niet dat de strengheid zit. Het zit echt in die aspecten die ik net heb genoemd van maak het concreet, maak het duidelijk en vertalen naar gedrag van wat mensen zelf moeten doen en dat ze het weten. Maak het zo concreet dat voor de verschillende doelgroepen duidelijk is dat het zit hem niet in de ernst van de boodschap. Het zit hem wel in dat je vaak en herhaaldelijk communiceert en dat je daarin juist heel goed communiceert. En goed communiceren is niet zozeer met een opgeheven vingertje daar staan, maar juist wel benadrukken.

[00:20:22]

Wat wel kan en hoe het wel moet. Vindt vind het ook goed dat het nu nog dwingende adviezen zijn of dwingende adviezen en nog geen sancties. Kijk, het is natuurlijk op zich heel prettig dat we in een samenleving leven waar we niet allemaal meteen met sancties komen. Dus dat op zich denk ik staande. Heel veel mensen, ook achter wat er soms ontbreekt is met dit beleid is dat het dan veel moeilijker is om duidelijkheid te geven. Het is veel makkelijker natuurlijk als een duidelijke zegt dit is de straf en dus de consequentie.

[00:20:51]

Dus dat. En dat zijn de gevolgen. Waar en wat losser beleid is die duidelijkheid complexen. Dus moet je de communicatie des te beter doen. En is dat iets waar we dus heel veel aandacht voor moeten hebben? Dus heb je niet tig restricties besteed aan des te meer aandacht aan de communicatie en aan inderdaad de duidelijke gedragsregels wat mensen wel kunnen doen wat ze niet kunnen doen.

[00:21:16]

Duidelijk gezondheid. Psycholoog Andrea Eevers. Voi. Iemand van de club van 27, zeggen we dan al. Amy Winehouse out dewil kan. Ronald Koeman is zo goed als zeker toch wel een paar kleine puntjes, laat de nieuwe trainer van Barcelona vanavond Simon Kuper.

[00:24:20]

Goedenavond wil onze sportjournalisten in vanuit Parijs. Ja, jij werkt aan een boek over Barcelona en je bent flink in die club gedoken. Euh. Bent er ook veel geweest volgende al jaren? Hoe staat die club daarvoor?

[00:24:33]

Dit is het einde van een tijdperk in een tijdperk dat vijftien jaar geduurd heeft sinds ik iets van Messi. En het is natuurlijk een schitterend tijdperk met beste voetbal dat we misschien ooit hebben gezien in de periode onder Pep Guardiola. Maar ja, de macht is heel erg naar de oudere spelers gegaan. Zijn de spelers Messi, Piqué, Busquets die de cup kunnen, de jaren. En iedereen wordt oudeschild als Messi en je ziet dat je kind volledig moet worden afgebroken.

[00:25:00]

Dus ik benijd Ronald Koeman niet. Nee. Je hebt ongetwijfeld ook die wedstrijd gezien het niet 8 2 nederlaag tegen Bayern München. Zegt dat iets over de huidige staat van Barcelona en over de ouderdom van sommige van die spelers die je noemt?

[00:25:14]

Ja, je ziet dat het druk zetten snel op spelers aflopen te proberen. De boog lijkt terug te winnen. Wat is dat Barcelona jarenlang kenmerkte op een boek als Teeuwisse van Johan Cruijff? Die Cruijff heb ik gezegd dat ze dat niet meer doen. Dat Bayern dat juist fantastisch uitvoert. Liverpool, dat vorig jaar tegen Barcelona. Ja, Barcelona is een beetje een oude mannenclub geworden en het is heel erg persé Messi. Messi heb ik ontdekt terwijl ik daar rondliep.

[00:25:44]

Messi is een hele machtige man. Als je je mannetje heel stil en doe alleen maar voetballen. Maar nee, het is echt een machtsstrijd binnen de club en hij zet de lijnen uit. En ja, in het spel zet hij geen stap. Is natuurlijk de beste voetballer aller tijden, maar het is heel moeilijk het moderne voetbal te functioneren met Messi en ook Suarez die eigenlijk niet meer janken.

[00:26:04]

Want ze Messi zie je eigenlijk heel vaak zo'n beetje rond de middencirkel hangen en lopen wandelend vaak terug als er iets mislukt is.

[00:26:14]

Ja, dat is geen spel. Hij loopt minder kilometers dan eigenlijk elke andere voetballer in het topvoetbal in de hele wereld. En nou ja, hij presteert ook zodra hij de bal heeft. Maar de consequentie is dat iedereen anders echt van hot naar her moet. René rennen de hele tijd en je hebt spelers die dat ook niet meer kunnen opbrengen. Fysiek Busquets, Piqué. Kijk, het probleem is als je grote spelers hebt dan blijven de spelers altijd. Dan weet ik ik.

[00:26:39]

Ik las nog even om even lekker in te komen. Een stuk van jou, want ik weet niet van wanneer. Het was eventjes terug van eerst P.N. 1 januari Destatte n zo'n zinnetje vertaald het. Het laatste ding wat deze deze club Barcelona wil is er BICC Mijn Coach. Ze hebben liever anoniem coach. Al tien jaar of nog langer? Deze coaches ondernamen ook omdat ze geen coach hebben, zegt waarborging Jo. Je binnenkopt. Zo gaan we doen.

[00:27:09]

Want ja toch, dat mag Messi eigenlijk zeggen dat hoe Reintje dit dan met. Met de komst van Ronald Koeman? Dat is voor hen toch geen kleine naam zou je zeggen.

[00:27:18]

Nee, maar dat komt omdat het tijdperk is afgelopen. Uhm, Busquets en Piqué hebben denk ik naast de wedstrijd gespeeld zou zijn. Ze mogen volgend jaar nog als reserve bank. Ze ook heel erg dat Messi blijft, maar ze gaan een heel goed team opbouwen. Opbouwen is zonde tegen Bayern. Zes mogelijk cel die boven de 30 graden. Ik denk dat van die spelers alleen nog Messi volgend jaar weer welkom is. Dus zowel Messi als het blijft met dezelfde jongelingen die nog hopen ja, dan heb je een coach nodig.

[00:27:47]

Eerst een elftal neerzetten dat Koeman, maar dat maakt de voorzitter. Die heeft vanavond zo bij beide. Bij de komst van Koeman gezegd dat Messi blijft en wordt een van de pijlers. Zo zou jij. Jij beschrijft in dit verhaal en dan zeg je dit zelf ook weer dat Messi eigenlijk een soort stille kracht is, ook in de kleedkamer, dat hij uitmaakt wat er gebeurd is. Dus krijg je de strijd Koeman versus Messi.

[00:28:11]

Maar ja, je kunt als coach van Barcelona niet ingaan tegen Messi als hij iets wil, al gebeurt dat. Want ja, de coach coaches komen en vertrekken immers niet. Maar ik denk dat Koeman ook zo slim is. Ook wel heel erg tegen Messi. Indierock reizen, maar met gekkigheid ook van ja, we hebben een nieuw systeem nodig. We hebben een nieuw elftal nodig. Alles moet. Alles moet veranderen. En Barca wil heel erg op Messi blijft.

[00:28:35]

Maar ik denk dat Messi ook denkt van ja, dat staat dan weer op het veld volgend jaar. Ik heb nog 2 of 3 jaar topvoetbal. Dan wil ik ook wel topvoetbal spelen.

[00:28:43]

En hoe denk je dat Koeman als trainer daar nu te werk gaat? Gaat ie de de D de ouwe lijn zal ik maar zeggen van Cruijff weer doortrekken. Zal aanvallend voetbal spelen. Best wel vaak niet zo geweest bij Koeman. Bij Koeman is een hele hele realistische coach die werkt met het materiaal dat hij is geen ideoloog. Iemand die altijd aanvallend voetbal voorstaat en imho misschien niet het beste materiaal aantreft rond uit salarishuis is enorm groot. Ze betalen de grootste salarissen van alle sportclubs in de wereld.

[00:29:14]

Ze hebben geen spelers met transferwaarde veel geld kunnen verkopen. Het wordt heel moeilijk om goede spelers aan te trekken, dus uitkwam er met een middelmatig die klus. Leo Messi? Ja, en daar moet je anders je schenken. Ja, maar eigenlijk, zo zou het. Zou het drama pas compleet zijn als Koeman erin slaagt om Messi eruit te werken. Dus. Ik bedoel dan dan misschien dat het dan pas weer goed gaat met de club? Zou dat kunnen?

[00:29:41]

Maar ja, dat is wel een argument om Messi verdient ongeveer 40 procent van het hele salarishuis. Die man is echt best betaalde voetballer ter wereld, dus als hij weg zou gaan dan zouden ze dat heel erg betreuren. Maar dan komt ie wel ontzettend veel geld vrij. En dan heb je ook robotten rechtsbuiten die druk zet. Kijk, ik denk dat Koeman iedereen gewoon bij op. Hij is natuurlijk nog steeds godsgruwelijk goed, de beste voetballers ter wereld. Maar wat mag je dat niet willen?

[00:30:10]

Dat is een euh. Dat komt me heel goed voorstellen. Messi houdt ook niet van spelen met middelmatige spelers uit Argentinië. Kortom, hij begrijpt niet dat mensen in de cel niets kunnen zeggen. Hij kwam de bal niet mee.

[00:30:24]

En en als er nou weer nog even de de Nederlandse thugs aan toevoegen. Ik heb altijd wel de indruk dat hij heel goed met Frenkie de Jong zou kunnen en willen spelen, dat dit ook wel doet en dat het nog wel beter kan.

[00:30:34]

Ja, ik denk dat Messi houdt van goede voetballers die pass kunnen geven, maar dat is onzin natuurlijk. Maar Messi niet. Heel erg veel is een Nederlands systeem waarin verwacht wordt dat hij ook in elk geval de ruimtes achterkomt. Nijmegen gaat zonder bal niks doen en daar moet je als coach mee leven. En nou, met Paul en Dirk ga je beter dan wie dan ook. Ik denk dat Koebel daar ook best wel mee kan leven hoor.

[00:30:59]

Koeman moet niet zeg maar de nieuwe Louis van Gaal worden die zeven Nederlandse spelers meeneemt. Nu begrijp ik voor mensen waarmee je meteen weg.

[00:31:08]

Nou, we gaan het beste voor Koeman en hopen ik dankjewel Simon Kuper die ze willen niet.

[00:31:17]

M.b.t. Jupiler bedoelen de dwergen jazzdans, maar dat bouw denkt men Laambeek kans willen houden? Bij Cambuur willen houden en Smeding denkt nou ja. Een week na Pasen bij Stee in Skol.

[00:32:12]

Dat zegt Otis Redding. De telefoon van de Russische president Poetin bleef maar rinkelen vandaag. De Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Macron en de Europese voor Raadsvoorzitter Michel willen allemaal met hem spreken vanwege de situatie in Wit-Rusland. Natuurlijk worden protesten tegen Loekasjenko nog steeds aanhouden. Morgen is er een EU top over het land. Goedenavond Franka Hummels. Hallo, want we zullen maar even zeggen de Wit-Rusland kenner bij uitstek Briganti telefoontjes naar oververmoeide jij over wat Poetin met het land euh.

[00:32:45]

In gedachten heeft. Hij heeft zijn steun uitgesproken aan Loekasjenko. Als ongeveer dus de huidige dictator van Wit-Rusland. Uhm, terwijl de Europese Unie heeft gezegd. Bij die verkiezingen, die waren niet eerlijk. Dus ik denk dat zij vooral heel graag van Poetin wilde weten wat hij bedoelde met die steun. Want dat heeft hij nog helemaal niet duidelijk gemaakt. Of hij daar militaire steun mee bedoelt of meteen op een andere manier af te stemmen met de oproerpolitie. Ik denk dat ze daar heel graag opheldering over wilden hebben en dat ze ook graag euh van hem wilden weten hoe hij de toekomst van Rusland voor zich zag.

[00:33:23]

Ziet met Loekasjenko, zonder Loekasjenko. En ze zullen hem ongetwijfeld ook hebben gevraagd om af te zien van het sturen van gewapende mensen naar Wit-Rusland. En als je Poetin op een op een op een lekkere stoel zitten die wel een beetje achterover kan leunen denk wat moeten al die mensen met mij?

[00:33:40]

Ze kunnen helemaal geen antwoord op die vragen en waarschijnlijk ja, dat weet ik niet, want ik ben niet bij die telefoontjes geweest geen antwoorden te geven.

[00:33:47]

Hij kan toch denken wat wel zo is nu opeens met mij?

[00:33:50]

Ja ja, dat is heel goed mogelijk dat ie dat heeft gedacht. Het kan ook zijn dat ze andere vragen hebben gesteld. Ik vermoed zo dat het zo is gegaan.

[00:34:01]

En en en. En Poetin heeft vervolgens wel weer met Loekasjenko gebeld. Wat weten we daarover? Wat daar gezegd is tussen die twee? Nou, die twee mannen zijn niet goed met elkaar. Uhm, Poetin is eigenlijk Loekasjenko al wel langere tijd een beetje zat. Hij is weerbarstig. Hij doet niet zomaar wat. Wat Poetin wil, terwijl die wel economisch gezien volledig van hem afhankelijk is. Dus dat dat is het dan lastig? En ik denk dat Poetin nu ook wel het idee heeft dat zijn positie in Wit-Rusland niet houdbaar is.

[00:34:30]

Maar ja, wat dan? Want Poetin heeft er ook niet echt belang bij om mensen het idee te geven dat volksopstanden effect hebben. Want dan zijn er ook nog wel een paar mensen in Rusland die daar ideeën bij hebben. Dus ja, dat uh uhm. Wat dat gesprek precies in zal hebben gehouden. Of of Poetin heeft gezegd hij even dimmen met dat geweld. Of he kom je helpen met dat geweld? Dat weten we niet. Nee, want wat wel opvalt is natuurlijk dat deze EU regeringsleiders Poetin hebben gebeld en niet Loekasjenko.

[00:35:05]

Daarmee geven ze hem eigenlijk. Passeren ze hem daarmee dus van geven ze hem. Dus dan geven ze aan dat hij dus voor hen geen legitieme macht heeft. Uhm, dat is wel een heel duidelijk signaal. Ook naar de mensen in Wit-Rusland, op straat die ook nu weer aan het demonstreren zijn van Nauen en Loekasjenko. Daar praten we nu niet mee. Hoewel er wel is gezegd dat er ruimte is voor een dialoog, dus dat er dat ze uiteindelijk wel met hem willen praten.

[00:35:28]

Maar het opvallende is natuurlijk dat Poetin is ook geen gekozen regeringsleider van Wit-Rusland.

[00:35:33]

Er gaat iets geks. Waar zeg je nu eigenlijk dat het eigenlijk normaler zou zijn dat je, hoe hij nu ook handelt, dat je Loekasjenko toch zelf aan zou moeten spreken? Nee, ik denk het niet. Ik denk dat het zo duidelijk is dat hij de verkiezingen niet heeft gewonnen. Dat t je geeft een soort. Je geeft echt een soort legitimatie als je hem aanspreekt als regeringsleider. Dus ik snap heel goed waarom dat nu niet is gebeurd. En zitten de mensen in Wit-Rusland te wachten op alle meningen en alle bemoeienis van de EU.

[00:36:05]

Ze roepen nu heel erg. En voor de mensen die ik sprak. We kunnen het zelf. Ha. We hebben laten zien dat we het zelf kunnen. We zijn zo ver gekomen. Ze hopen wel natuurlijk op medewerking van de EU. Dus bijvoorbeeld die sancties van afgelopen vrijdag zijn goed ontvangen, maar niet per se van de EU. Die moet ons komen redden en onze toekomst ligt bij de EU. Dat is niet. Dat is nu niet het verhaal van de mensen die aan het demonstreren zijn.

[00:36:30]

En dat is opvallend weer, want Loekasjenko doet alsof dat wel zo is. Alsof testte de de ja eigenlijk iedereen die tegen hem is aansluiting zoekt bij de Europese Unie? Ja, die sanctie van afgelopen vrijdag ook precies. Nu gaan ze morgen weer gesprekken die hij EU leiders. Welke kant moet gaat dat op? Denk jij? Ik denk dat ze echt met of over een aantal onderwerpen met elkaar moeten kijken of de neuzen dezelfde kant op staan. Dus euh, wat gaan we doen?

[00:36:57]

Gaan we wel of niet met een. Praten Doen we dat namens de EU of doen we dat met losse regeringsleiders? Ik denk dat ze moeten nadenken over de wat als scenario's, dus ook bijvoorbeeld militair? Ha. Wat als daar toch militair van alles gaat veranderen? En euh, een Poetin zich er misschien mee gaat bemoeien? Wat? Wat dan? Staan de neuzen dezelfde kant op? Ook kijken wat je doet met de mensen die misschien in Wit-Rusland gaan ontvluchten zodra ze de kans krijgen?

[00:37:23]

Want het gaat nu echt wel om veel mensen die echt helemaal aannemelijk kunnen maken dat hun leven niet veilig is in Wit-Rusland. Dus daar moeten. Daar zullen zullen gezamenlijke plannen over moeten worden gemaakt. En ook, want dat is dat wat ze doen. De reden van deze bijeenkomst was dan ook om een soort solidariteit te uiten aan de mensen op straat. Nou ja, ik weet niet hoe ze daar uiting aan willen geven, maar dat zal dan ook nog op de een of andere manier moeten blijken.

[00:37:49]

En Loekasjenko zelf ziet hem wankelen. Is het iemand die op een gegeven moment in een privéjet naar een of ander land vlucht?

[00:38:00]

Uhm ja, ik was dus steeds heel somber over de deze mogelijke revolutie. En dat ben ik nog steeds wel, maar ik sluit het nu niet meer uit. Dat is nou omdat e echt nu de hele bevolking zich tegen hem uit heeft gesproken, behalve dan het leger en de politie die wel het allerbelangrijkste zijn. Ook arbeiders die op auto's gaan staan en de Mursi's nou ja, die dus gewoon staken en het land platleggen. Ja dus. Uhm, t.

[00:38:26]

Het zou. Het zou best wel kunnen gaan lukken. Ik denk nog steeds van niet, maar ik sluit het echt niet meer uit. Uh, is hij iemand die zomaar weg gaat? Nou nou nee. Want hij heeft gisteren al gezegd ik ga pas weg als jullie me doodmaken en dat bedoelde die niet als een uitnodiging. En uhm, hij heeft dan wel gezegd ja, ik zou de macht willen delen, maar dan na een referendum. Hij heeft twee eerdere referenda vervalst en daarmee zijn eigen dictatuur, zijn presidentschap, zijn legitieme presidentschap ooit echt tot een dictatuur gemaakt.

[00:38:54]

Dus ja, dat is dat is helemaal niet. Dat is niet serieus te nemen. En ook nu weer. Dus dat ie zo heel erg dus bezig is met zich nog een keer eigenlijk meer. Nou niet eigenlijk. neerzeTTen als natie haar zo noemen. Uh uhm, dat geeft gewoon aan dat hier gewoon nog echt steeds vindt dat hij de macht heeft en moet hebben. Het kan wel zijn dat bevobbelt Poetin wel wel brood ziet in zo'n scenario waarbij Loekasjenko op een gegeven moment vanwege gezondheidsredenen en dus helemaal niet vanwege een volksopstand vertrekt.

[00:39:23]

Dat is helemaal geen onwaarschijnlijk scenario, maar zit dan ook nog voordat Poetin met de oppositie in gesprek gehad. Niet zolang ze oppositie zijn denk ik, omdat je dan dus inderdaad de voeding geeft aan het idee dat volksopstanden een goed idee zijn. Wat het natuurlijk Zwiers, maar niet niet vanuit Poetins perspectief is duidelijk. Ik dank je wel van Heemels. De. Ouvry zijn geen Valeo, maar een Yelle. De blues waren zo. Repatriëringen. Naast White en. Neerdalen.

[00:40:39]

Geert Arend. Vlaams standaardmaat NEMA. Smallestraat retailmarkt. Die bij de Sabena. StoraEnso. Luister naar blues. Bruce Springsteen met Johnston? Ja, Springsteen, onlosmakelijk verbonden met de Democratische Partij in de Verenigde Staten trad, trad ook vaak op op de Democratische Conventie die nu bezig is. Gaat het die partij lukken om straks in november president Trump te verslaan? Oud VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen vraagt zich ook af. Volgens hem maakt de Democraat al heel lang heel veel fouten.

[00:43:53]

Onlangs schreef ie een boek over Amerika heeft een hele reis gemaakt. Wij kennen Amerika helemaal niet is de titel en ging op reis door het land van de Trump stemmers. Goedenavond Mark. Goedenavond. Ja euh. Ja, een lange reis gemaakt van wat was het van Washington naar Chicago volgens mij door de door de rust belt industriegebieden Hayo, noem maar op. Euh. Ken je inmiddels Amerika wel? Je was er al meer, begreep ik uit je boek.

[00:44:18]

Maar toch ja. I. Dat was het. Euh, dat jij zulke aanleiding was. Te vaak geweest, maar altijd aan de randen. Altijd New York, Washington, Chicago, maar nooit eigenlijk gekeken. Echt in dat binnenland dat voor het gemak gekozen en niet het Amerika. Het gemak voor voor dat dat de meest op ons lijkt dat de meest comfortabel is. Vier jaar geleden waren natuurlijk allemaal stomverbaasd hoe die Amerikanen nou Donald Trump kozen en hoe ze in de Nederlandse optiek een beetje de verkeerde man kozen.

[00:44:44]

Uh. En dat toont ook wel aan hoe groot de afstand eigenlijk tussen Amerika en ons was en is. Hij was er was te veel. Ik zag ik nog. Volgens mij schreef je ook nog in je boek hoe je hoe mensen die daarna zaten te kijken naar die verkiezingen, waar je bij was met een kleine club, daar hoorde hoe dat dan aankwam. Wilde jij? Wil jij kijken of wij niet allemaal te eenzijdig keken naar Trump? Is dat de reden daarom waarom niet dat boek ging maken?

[00:45:06]

Ja, aan één van de a. Een van de achtergronden is ook. We hebben nu ook in Nederland al vier jaar over het formeren en dat die niet deugt en dat de slechtste president ooit is en dergelijke. En dat allemaal misschien ook nog vaag en allemaal tot uw dienst. Alleen Trump is uiteindelijk niet de oorzaak van de verdeeldheid in Amerika. Hij Heister een gevolg van en euh. Het loont zich toch wel om hun af en toe even wat specifieker te kijken.

[00:45:26]

Van wat gebeurt daar nou precies? Dan heb je daarom ook veel Trump stemmers gesproken. Onderweg hebben ze bewust opgezocht of kwam er gekeken. Ik heb ook niet voor de hotels gekozen, maar voor de Airbnb is nog een beetje. En dat op internet af en toe gekeken van zouden met echt wel Trump stemmers zijn en daar proberen ook met hen te spreken over. Mijn reis vond plaats net voor de Korona crisis. Sindsdien is er wel weer veel veranderd, maar het zegt wel veel over na de teleurstelling, de verdeeldheid.

[00:45:54]

Uh, soms ook een beetje de wanhoop. Ik heb er ook dingen gezien. Noem me altijd Wheeling. West Virginia is echt zo'n oud industriestadje. Nou, het is echt wel één van de meest trieste dingen die ik in de westerse wereld ooit gezien heb. Wat was het triest. Euh. Nou ja, dan de industrie helemaal vervallen. Verlaten? Echt? Ja, dat hadden wij in de jaren vijftig in Nederland allang afgebroken. Dat stond er allemaal nog en gewoon ook op straat.

[00:46:17]

Uhm. Geen jonge mensen. Uhm, geen winkels die open waren. Echt zo'n Jasons stadje Waregem waar je echt denkt van ja je snapt. Als je hier zit dat je je ook afkeert van de politiek. En misschien als er dan iemand als Trump opstaat denk van nou, ik zal dus proberen misschien. Misschien maakt hij het verschil. Ja goed, daar nou eens die democratische conventie bezig. Zou je denken. OK. Democraten weten het nu wel dat Trump er is.

[00:46:41]

Euh. Nu moeten zij het heft in handen zien te nemen. Ja, dat is deze week wel heel spannend. Ik zeg altijd al onze verontwaardiging voor Trump is terecht. Maar laten we een deel van onze verontwaardiging ook GB bewaren voor de Democraten. Uh, dat is toch een partij die het de afgelopen vier jaar niet is gelukt om met een eigen nieuw verhaal te komen? Uh, elke dag. Het enige wat die partij bond was dat ze tegen het vormt waren, maar echt een eigen toekomstgericht verhaal.

[00:47:07]

Ook leren van hun eigen fouten uit het verleden, herrie rondom handelsverdragen, rondom immigratie. Juist die dat soort mensen in die rust belt, zo teleur hebben. Teleurgesteld en echt met een eenduidig verhaal zijn ze niet gekomen. Ze zijn onderling verdeeld. Uhm, en ze hebben ook nog ja tegen ze toch nog steeds op oude dynastieën. Oude oude gezichten, oude mensen. Uh en.

[00:47:30]

Want wat die conventies nu is nu bezig. Vanavond de tweede avond hebben. Wat is de sfeer? Daar is de I? Is er een agressieve sfeer? Is de gelaten sfeer? Is t? Wat is het nou? Dat is eigenlijk heel vreselijk. Geen sfeer? Nee, dat is nog het ergste wat online, ook online en één van de mooie dingen van die conventies.

[00:47:46]

Vroeger werd daar ook echt gedeald over de. De presidentskandidaat. Nou, de laatste decennia wordt dat in de voorverkiezingen allemaal besloten. Uhm, maar toch. In het verleden was dat ook gewoon een toonbeeld van eenheid. En je en in die sfeer in die zaal. Kijk hoe lang het publiek applaudisseert. Nu vindt de Democratische Conventie virtueel plaats, dus zijn allemaal soort zoem gesprekken of soort filmpjes van tevoren vaak ook opgenomen. Dus daar zit geen enkele sfeer in. Dus het is voor hen ook wel heel moeilijk in deze omstandigheid om echt goede sfeer te maken.

[00:48:19]

Om echt gewoon te laten zien van kijk eens wat een eenheid we zijn en niet alleen maar ook alleen maar anti trang. Ze zijn ook gewoon hun eigen verhaal neer te zetten.

[00:48:28]

Wel was er. Was het deze dame, denk je nou, misschien gaat het dan wel glanzen Michelle Obama? Donald Trump is de wanhoop voor Elk Gentry huis. Het moordende Nafta in Puerto Rico, een duurder Japan is Quirin overigens hij. Michelle Obama spreekt de Democraten toe. En ja hoor. Afgelopen nacht waren er een aantal speeches, komende nacht zijn er weer een aantal spannende. En toch blijft het de hele tijd een beetje alsof zij badmintonnen en de Republikeinen voortdurend rugbyspelers.

[00:49:00]

Vind je het feit dat zij Michelle Obama uitspelen op zo'n moment verstandig?

[00:49:05]

Euh, dat is toch iemand die die ook heel veel mensen aanspreekt? Iemand die ook gewoon met gezag nog wel kan spreken? Euh, ook wel iemand die natuurlijk net als Barack Obama kwetsbaar is he? Want uiteindelijk is Trump wel degene die gewonnen heeft. Na acht jaar Obama. Trump zei vanochtend na deze spitte ook meteen van ja, ik zit hier op dit Witte Huis. Ik zit hier dankzij jou man. Euh. Dus? Euh. Een hele slechte zet na.

[00:49:32]

Ik denk dat we nog wel boven en dat geldt voor Barack Obama ook. Euh, dat zijn nog wel een beetje boven die verdeeldheid en minder kwetsbaar zijn. De komende dagen komen daar wat kwetsbaarder mensen om. Bill Clinton komt nog spreken. Hillary Clinton zal Trump wel raad, maar ik denk het wel. Hillary is net alsof vier jaar geleden zijn aanbeland. Morgen zal Hillary spreken op een heel prominent tijdstip en op een hele scherpe tweet op terug van euh, van van Trump.

[00:49:59]

Wat vind je van Joe Biden? Ja, euh. Joe Biden is ik noem het. Ik ben bij een aantal euh rally's van hem geweest in de in de voorverkiezingen. Eigenlijk is hij wat mij betreft ook het slechtste antwoord op Trump op dit moment. Echt iemand die aan de basis heeft gestaan van heel veel beleid en de afgelopen decennia. Hij zit al sinds 1972 in in de Senaat. En hij is oud, maar niet alleen oud wat betreft leeftijd 77 jaar, maar ook gewoon oud wat betreft ideeën.

[00:50:27]

En uhm. Dat maakte gewoon de euh, de Democraten ook kwetsbaar. En je ziet onder in die democratische partij wel euh wel vernieuwingen ontstaan. Vanavond spreekt ook slechts 60 seconden heeft zij, maar ze mag spreken. En José Sócrates is één van de nieuwe sterren aan de linkerkant van de Democratische Partij. Je ziet ook een aantal euh ja sorry als ik het hoor je intern peer. Maar hoe dom kun je zijn? Heb je zo'n Cortes krachtdadig? Niel schuift die naar voren.

[00:50:59]

Ze mag vanavond 60 seconden spreken en ook andere nieuwe sterren aan het firmament die de afgelopen weken prima hebben gewonnen, komen ook niet aan. De enige die dit ziet op de Bill Democraat moet het dezelfde toch ook door hebben? Ze moet toch kritisch kunnen zijn op zichzelf? Ja, maar daar vindt op de achtergrond natuurlijk ook nog wel steeds binnen die democratische partij een machtsstrijd en ideeën. Strijd plaats tussen de oude garde Clinton clan en waar bieden voor een deel ook wel gewoon een representant van is en de vernieuwende mensen.

[00:51:26]

En je ziet ook gewoon in het programma nu de komende dagen dan ook gewoon de oude clan. Die hebben nu gewonnen met Biden even zeggen, maar die verliezen ook op allerlei gebieden in het land voor de Congres zetels. En zo verliezen ze wel langzaam positie. De afgelopen dagen hebben een aantal mensen gewoon op primaries gewonnen die echt van de vernieuwende kant zijn. En dat is toch wel uiteindelijk de taak van de Democraten deze week om uit al die verdeeldheid toch te laten zien dat ze a een nieuw verhaal hebben naar de toekomst, dat ze voldoende nieuwe gezichten hebben en dat ze eenheid uitstralen.

[00:51:58]

En ze hebben waarschijnlijk, zoals ik het begrijp, zich teveel gericht om te ageren tegen Trump zonder dat ze hun eigen verhaal verkondigen. Ja, ik denk dat dat verwijt aan de Democraten wel terecht is als een havik. Binnen is dat met name dankzij Trump dat hij niet functioneert de afgelopen maanden en niet zozeer dankzij de Democraten. En dat is misschien ook wel de meest treurige conclusie dat als Biden dadelijk wint zal de verdeeldheid in het land omdat zij niet komen met dat nieuwe perspectief dat zijn jongere kiezers nieuwe groepen niet kunnen aanspreken.

[00:52:28]

Met hem zal de verdeeldheid net zo groot zijn. En hij is in alle opzichten. De Amerikanen hebben daar een hele mooie term voor. Er is een yesterday's man. Hij is iemand uit het verleden. En je zou nu juist na 4 jaar Trump nadat dat land zo verdeeld is geraakt. En ook die Corona crisis zou je juist iemand toekomstgericht willen hebben. En dat is echt een gemiste kans. En misschien gaat hij het donderdag nog goedmaken met zijn except speech.

[00:52:51]

Komt ineens met een fantastisch verhaal. Het wordt echt wel zijn laatste kans. Moet je echt wel een duveltje uit een doosje zijn dat die drol eerder kunnen doen? Nou laten we gewoon de hoop maar oh la la. Laten we de hoop houden dat hij inderdaad Amerika weer kan verenigen. Ik zie het nog niet gebeuren, maar we zullen donderdagavond laat of donderdagnacht onze tijd zullen. We zullen we weten of hij zichzelf opnieuw kan uitvinden.

[00:53:10]

Nou, ons werk voor Joe Biden aan de winkel. Euh, ik dank je wel. Euh, Mark Verheijen. Dit was het oog op morgen.

[00:53:18]

En als ik het goed heb zit hier morgen Herman van der Zandt en dan ben je nog een hele rustige, mooie nacht.

[00:53:25]

Ook. Zo zagen we in het Cigarette. Letzte is in.