Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:07]

Freunde is het. Wat zich nog zo zagen in het zieke. Letzten Claes Versteegen. Dit is met het oog op morgen met een overzicht van de actualiteit. De krant van morgen en ontwikkelingen en achtergronden van het nieuws. Buiten is het 23 graden. Binnen zit Coen Verbraak. Komende nacht is het 37 jaar geleden dat in de Damstraat in Amsterdam Kerwin Duinmeijer werd doodgestoken. Zijn naam werd synoniem aan racistisch geweld, hoewel afgelopen week duidelijk werd dat dat toch niet helemaal klopt.

[00:00:57]

Kerwin heette namelijk eigenlijk Kerwin Lucas. De naam Duinmeijer was van de pleeg familie waar die op dat moment woonde. 52 jaar zou Kerniel Lucas geweest zijn, maar hij bleef voor altijd vijftien. Vanaf nu wel weer met zijn eigen naam. Goedenavond, welkom bij het oog het dreigt al wekenlang een grote milieuramp bij Mauritius. Sinds daar een Japanse olietanker strandde en in tweeën brak. Die ramp dreigt alleen maar groter te worden nu besloten is om het wrak definitief naar de bodem te laten zinken.

[00:01:34]

Wij praten straks over de gevolgen die dat kan hebben. We hebben het elke dag over Korona, maar de gewone griep is er natuurlijk ook nog steeds. Vanaf het najaar zal alles zal zich weer een griepgolf aandienen. En wat nou als die griepgolf bovenop een tweede Garrone Korona Kielce? Als golf zal komen, pardon? Is het misschien raadzaam om via een nationaal in endings programma met de griepprik te proberen om die griep deze keer maar eens een jaartje over te laten slaan?

[00:02:00]

En dan de teksten van The Boss Bruce Springsteen. Ze staan bol van maatschappelijke betrokkenheid. Springsteen is in die zin de chroniqueur van zijn tijd. Robert Kloosterman, hoogleraar economische geografie aan de UvA, verdiepte zich in Springsteens teksten en ik spreek straks met hem over zijn bevindingen. Eerst het nieuws van vandaag, donderdag 20 augustus. Zo klonk in het begin het protest in Den Haag tegen de korona maatregelen. De deelnemers riepen ook andere dingen.

[00:02:42]

En toen kwam de politie aan het woord.

[00:02:49]

Dat waren de demel, de protestanten niet van plan en een confrontatie volgt. En dat klonk zo.

[00:03:00]

Acht deelnemers werden gearresteerd. In Tilburg demonstreerden intussen kermisexploitanten, want in delen van Brabant zijn vanwege toename van korona kermissen verboden.

[00:03:10]

Ieder jaar hangt al vast van teleurstellingen. Nu begonnen we net een beetje te draaien. Helaas weer alles afgeblazen.

[00:03:18]

Ze wilden gesprek. Zo simpel, ze begrijpen niet wat ze verkeerd doen.

[00:03:22]

Ik denk dat wij het beter doen als de plaatselijke supermarkt op de bouwmarkt bedoelt dat met je anderhalve meter net niet. Opgelet, niks op gedaan.

[00:03:28]

Ze wilde een gesprek met de burgemeester, die ook de voorzitter is van de veiligheidsregio. Maar zou hij wel willen luisteren?

[00:03:34]

Ja, dat zullen we zien. Anders volgen er andere acties aan. Wat voor acties moeten we dan denken?

[00:03:39]

Dan moet je toch maar zoals de boeren dat doen? Die hebben tenslotte nu gelijk gekregen. Dus dat wordt toch beloond?

[00:03:44]

En wat zegt de burgemeester? Het is geen onwil bij mij om de Kampse toe te staan. Het is de ja, de noodzaak om te zorgen dat die besmetting omlaag gaat.

[00:03:55]

Toch komt de burgemeester de kermes lui een beetje tegemoet. Hebben de burgemeester kunnen overtuigen van het feit dat wij de kermes graag zo vlug mogelijk willen hebben, maar dat het niet ten koste mag gaan van de ontwikkelingen in de korona gevallen. Op de Democratische Conventie in Amerika had oud president Obama kritiek op de huidige president Boris Johnson.

[00:04:19]

De makers die daar eertijds worden twee, spoorde hem toe.

[00:04:23]

Obama denkt dat Trump de democratie afbreekt en hij vindt zijn korona aanpak ook beroerd aan opvangtehuizen.

[00:04:30]

Graun Intruder die kasticket in de krant verkwanselt. Veel years.

[00:04:36]

Trump reageerde direct. Hij wilde alleen maar president worden omdat Obama en Badinter een zootje van hadden gemaakt.

[00:04:45]

Nee hoor, dan ben je een joint, maar ben je weer cijfermatige. Wat deed dit? Zat je bij de laatste ENB voor jou als president?

[00:04:53]

En daar gaan we even terug naar de korona persconferentie van dinsdag met premier Rutte.

[00:04:57]

Daarnaast zullen we dus strakke mog handhaven op hoe dat zit in de zaaltjes. Natuurlijk risico's met een paar borrels op hebben. Dat is alsnog danszalen om AMM met elkaar gaan zitten. Dat mag.

[00:05:08]

Rutte maakte zich zorgen dat tante Sjaan en oom Han in zaaltjes gaan zitten knuffelen. Het idee zocht een echte tante Sjaan op en vroeg of ze nog wel eens knuffelden.

[00:05:17]

Naledi, kinderen en kleinkinderen. Tante chante dit wel hoor.

[00:05:22]

Zeker, maar knuffelt ze ook zoals Rutte zegt met Ome Han is wel helemaal in de familie.

[00:05:29]

Zeker is wat dat betreft voldoen jullie plaatje van Mark Rutte. Wie zal het zeggen?

[00:05:36]

Dat was nieuws vandaag op radio en tv in de krant. Vanmorgen is alvast voor u gelezen door Ewout Tiong. De aanpak van homogeweld in asielzoekerscentra faalt, meldt Trouw. Hulpverleners proberen het geweld tegen LHB Theos in zcz al jaren tegen te gaan. Maar het probleem is te hardnekkig. De stichting die de belangen van die groep behartigt, heeft daarover een brandbrief gestuurd aan staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid. Voorlichting aan asielzoekers over homorechten kwam er niet. En ook weerbaarheid trainingen kwamen niet van de grond.

[00:06:07]

Het idee om asielzoekers na elkaar BTS apart op te vangen werkte niet vanwege plaatsgebrek, maar officieuze habit units binnen de aanzet SEES zorgen wel voor een veilige omgeving. Verder organiseert het COC bijeenkomsten en individuele begeleiding voor het bij elkaar BTS in asielzoekerscentra. Het Adeje heeft een bericht over hun corrupte hoofdagent die vijf jaar lang gevoelige informatie kon lekken aan criminelen. Tussen 2015 en mei dit jaar zouden Rotterdamse agenten in het computersysteem van de politie naar informatie hebben gezocht over opsporingsonderzoeken die hen doorspeelde aan criminelen.

[00:06:43]

Wordt ook beschuldigd van cocaïnehandel. De hoofdagent kwam in beeld bij een onderzoek naar versleutelde berichten van zogenoemde zogeheten PGP telefoons die door de recherche waren gekraakt. Hij zou flink zijn betaald voor zijn diensten aan de criminelen. Komende week wordt er mogelijk meer bekend bij de voorbereidende rechtszaak tegen de corrupte politieman. De Volkskrant heeft gesproken met Jolanda Jansen, directeur van de cultuur, sport en poptempel Ahoy in Rotterdam. Ahoy zit in financiële problemen door de Korona crisis en moet veertig procent van het personeel ontslaan.

[00:07:14]

Een bizar aantal, zegt Jansen. Ze roept de overheid op om de steunmaatregelen voor de noodlijdende evenementen Brauns te verlengen. Anders redden we het niet. De IJmond is in rep en roer, schrijft De Telegraaf. Oorzaak is de komst van ex voetbeentje. National. Edgar Davids naar Telstar. De voormalige wereldster is aangesteld als parttime assistent trainer van de club met het kleinste spelersbudget van het betaald voetbal. Hij doet dat op vrijwillige basis, zegt de hoofdtrainer annex annex technisch directeur.

[00:07:43]

Zaterdag moet hij naar Emmen zijn eigen boterhammen meenemen. De opper supporter van de Velsen-Zuid Cult Club, zoals de krant de club omschrijft, moet flink in zijn geheugen graven voor hij weer weet wanneer er bij Telstar voor het laatst een echte wereldster te bewonderen was. Dat was in 1987. De Braziliaanse ex-international José Renaldo de Lima, die nog met Zico en Socrates had gespeeld. Het was geen succes. Na zes wedstrijden met nul doelpunten leverde hij zijn contract weer in.

[00:08:13]

Deze onderwerpen worden uitgebreid in de ochtendbladen. Please don't be. Het buitenland zonder veel. Smedenpoort. C en D. Storey. Kavka Goldfish is de Russische oppositieleider Alexei Navalny ligt nog steeds in coma. Bijna een etmaal nadat hij onwel werd, vermoedelijk vanwege vergiftiging. Goedenavond Rusland kenner Helga Salamon Creafund. Wat dacht u eigenlijk toen we hoorde dat Navalni waarschijnlijk vergiftigd is? Ja, ik was geschokt, net als heel veel mensen. En tegelijkertijd denk je ook als heel veel Russische journalisten van ja, je bent dan ook.

[00:11:33]

Het is heel erg. Je bent ook niet heel erg verbaasd om dat. Deze man is al jaren een luis in de pels van Poetin. Het is een een corruptie onderzoeken die op een vreselijk slimme manier de corruptie van de elite blootlegt met prachtige video's. Hij heeft aan een team voor zijn eigen organisatie. En ja, dus. Hij is echt. Hij toont aan hoe corrupt die elite is. Hij heeft al veel aanvallen te verduren gekregen, dus ik heb al vaker gezegd het is een wonder dat die nog levend rondloopt, want u gaat er van uit dat het ook een vergiftiging is en niet een voedselvergiftiging.

[00:12:07]

Het is allemaal speculeren, maar als je kijkt wat hem al eerder is overkomen, een jaar geleden, is hij ook met vergiftigingsverschijnselen opgenomen toen ie in detentie zat. Nou, wie anders kan dat nou gedaan hebben dan de autoriteiten? En gezien het feit dat ie zo een probleem is voor het Kremlin is dat toch wel. Ja, de journalisten in Rusland, de onafhankelijke journalisten denken het kan niet anders dan dat dit op z'n minst met goedkeuring van Poetin of met gedoogsteun van Poetin is gebeurd.

[00:12:39]

Want deze man is te belangrijk om anders euh, aan te raken door iemand anders ook. Maar waarom zou ze dan toch willen vergiftigen? Want hij is helemaal niet in beeld om de verkiezingen te winnen? Nee, nee, maar het is wel zo. Euh, hij. Over een maand zijn de landelijke verkiezingen in Rusland. In veel regio's op regionaal en lokaal niveau. Dat is natuurlijk een belangrijk moment. Hij mengt zich daarin. Hij is ook al presidentskandidaat geweest.

[00:13:04]

Hij was ook op bezoek. Euh. Tijdens deze vlucht in Tomsk bij twee kandidaten die kandidaat staan die hij steunt. Hij is enorm invloedrijk en we moeten ook niet vergeten. We hebben ook nog wat gezien wat er in Wit-Rusland is gebeurd. Daar is het volk ook massaal de straat op gegaan. Dat ziet Poetin. En die Navalny vecht al jaren voor eerlijke verkiezingen in Rusland en hij slaagt er ook in om veel mensen de straat op te krijgen. Dus het is een.

[00:13:34]

Het is een v v. Een groot risico voor Poetin of Society dat. Want wellicht komen er nu ook heel veel mensen de straat op, dus dat zouden mee te maken kunnen hebben. Want hij is inmiddels het gezicht van de oppositie geworden omdat alle andere gezichten zijn uitgeschakeld. En is het niet zo dat de Russen dezelfde soort gesprekken hebben als wij nu hebben? Dan is het niet in het voordeel van Poetin natuurlijk. Nou, het punt is dus de veronderstelling was hij wordt niet vermoord, want dan wordt ie een martelaar en dan gaan de mensen misschien nog steeds meer de straat op.

[00:14:04]

Vandaar dat dat zegt hij zelf. Ook heeft ie dat gezegd en vandaar dat ie maar door blijft gaan. Want je denkt. Wat bezielt die man dat? Hij is gewond aan een oog geopereerd in in Spanje. Hij is uh in de gevangenis gezet. Wordt die tendens? Wat bezielt die man? Niemand die dacht van nou ik ik dat zo ver gaat dat het Kremlin niet. Hij heeft ook gezegd ja, ik ben bereid eventueel dat offer te brengen.

[00:14:29]

Maar tegelijkertijd is Poetin euh ook. Euh. Of het Kremlin of die elite natuurlijk heel angstig dat er iets soortgelijks gebeurt in 2D als in Wit-Rusland. In 2014 is Oekraïne zo ontvallen. Wit-Rusland is het laatste Lenn land aan de oostgrens dat nog binnen de Rusland sfeer zat. Het is speculeren, maar het zou best kunnen dat dat ze zenuwachtig heeft gemaakt. Het kan ook zo zijn dat dat plan er al langer was en dat het nu misschien wordt uitgevoerd. De van uitgaande dat die is vergiftigd.

[00:14:59]

Hij is gewoon een luis in de pels van Poetin. Het is geen geheim. Hij is vrij charismatisch. Dat het Kremlin met hem in zijn maag zit. Want niemand anders brengt zulke menigtes nog op straat als hij. En wat? Wat is het voor soort politicus deze daarvan? Nou, hij is dus beroemd geworden met z'n beroemd. Hij is bekend geworden met zijn corruptie onderzoek. Dat doet ie al jaren en hij doet dat goed. Hij is vooral bekend geworden in 2000.

[00:15:25]

17, toen die corruptie onderzoek heeft gedaan naar met JTV, de huidige premier. Toen heeft ie een prachtige video gemaakt met zijn collega's. Dat doen ze ontzettend en overtuigend, waarin ze laten zien bijvoorbeeld waar met wie ze Snickers koopt en kijkers op Twitter. Ze zijn heel erg goed op internet, waardoor ze dure shirtjes koopt. En dat zijn landgoederen. Dat laten ze ook met drones zien. Ze laten het met Uh uh afschriften uit Register zien dat die worden gefinancierd door oligarchen die zogenaamd liefdadigheid steunen.

[00:15:54]

Dat laat deze Navalny zien dat Lapage Navalny echt zien, echt zien. En die video is miljoenen keren bekeken. Daarop is ook een groot anti corruptie protest. Euh, heeft ie Georgen? Zit niet legaal, maar als hij dat zegt gaan mensen, vooral jongeren, de straat op en het Kremlin is daar enorm van geschrokken. Hoeveel jongeren die dus niet meer naar de staats tv kijken zich aangesproken voelen door die man. Maar ja, je moet je toch afvragen wat is Daud voordeel wat het Kremlin hierbij heeft?

[00:16:22]

Want de hele wereld zegt van wat zijn dit soort praktijken dus? Dus kunnen ze zich dit wel veroorloven. Je ziet een beetje dat Poetin de schaamte voorbij heeft gezien dat in 2015 dat die ook een bekende oppositiepoliticus Nemtsov heeft vermoord. Dan denk je ook. Hoe kan dat? Dat levert zo veel kwade wil op. Dat heeft sancties opgeleverd. Maar Poetin doet het. Hij heeft ook de Krim bezet. En Poetin doet het. En je kunt je ook voorstellen.

[00:16:48]

Hij ziet wat er gebeurd is in Oekraïne, in Wit-Rusland. Hij ziet staten wegvallen. Poetin is maar met één ding bezig dat ie kan blijven zitten waar die zit. En ja he. Het is mogelijk dat. Dat is een scenario dat deze man voor hem een gevaar is. Maar ook als City dat niet achter heeft, al heeft ie dat niet persoonlijk gedaan, dan moet ie op z'n minst. En dan heeft ie het klimaat gecreëerd waarin dit kan gebeuren.

[00:17:15]

Want dat die die verwonding aan het oog gebeurde door rechtse groepen. Er zijn heel veel groeperingen vertelt er nog even wat te gebeuren met zo. Nou, in 2017 had ie dat onderzoek gedaan. Met name met wié waren vreselijk veel jongeren in maart de straat op gegaan? En die mij kwam er zogenaamd een groep rechtse activisten. Die gooiden zuur in zijn oog. Dan kun, zegt het Kremlin. Ja, dat zijn wij niet. Maar er zijn heel veel groepen.

[00:17:38]

Die worden indirect gesponsord door het Kremlin. En ook dit. Je weet niet wie erachter zit, maar het Kremlin heeft wel de sfeer van haat gecreëerd. Van wie Winny met ons is, is tegen ons waarin dit kan gebeuren, net als de moord op Nemtsov. Dus je kunt niet zeggen Poetin zit er achter, maar je kunt zeker zeggen Poetin. Als het vergiftiging is, heeft het giftige klimaat gecreëerd waarin dit kan gebeuren. Had het net over dat filmpje wat Navalny maakt?

[00:18:03]

Of met WTF? Heeft hij ook zo'n filmpje over Poetin gemaakt? Heeft hij die ook op de korrel? Het is heel interessant. Hij heeft wel heel erg in de omgeving van Poetin, bijvoorbeeld het hoofd van het openbaar bestuur. Hij heeft niet zo'n knal filmpje uit. Veel over Poetin, maar niet zo'n ontzettend succès filmpje. Dus hij zit vooral in de omgeving, maar hij heeft wel ook veel gegevens. Maar specifiek zo'n succes. Video over Poetin is er niet, want van daar is het materiaal niet voor.

[00:18:31]

Misschien is dat nog moeilijker te vinden en Poetin is minder actief op sociale media, dat is bekend. Hij is ook een beetje ouderwets. Nou Medvedev, ja en. Maar is dit ook een Russische traditie dat het Kremlin dit zo behoorlijk agressief aanpakt? Nou ja, dat hebben we wel gezien hebben. Dat begon met de moord in 2006 op Litvinenko, de voormalige USSR spion in Londen in 2018. Ook een hele brutale aanslag gezien op sqny Paul. Ook in in Engeland zo.

[00:19:02]

Zo ver gaat Poetin dus. Anna Politkovskaja, een bekende journaliste. Critici die vergist en vergiftigd. In 2004 in een vliegtuig. Ook dat lijkt heel erg op. En uiteindelijk vermoord. Dus je ziet Poetin die? Euh, of Poetin. Dat zegt Poetin. Het is nooit bewezen dat hij daar achter zit. Maar je ziet het Kremlin. Die heeft het. Het volk. Het gaat niet goed in Rusland. Het volk ziet dat het niet goed gaat en in niet Nawal niet laat zien hoe groot de omvang is van die corruptie.

[00:19:34]

In Wit-Rusland is dat ook een reden dat mensen de straat op gaan. In Rusland is dat een reden. Dus ja, het is denkbaar dat ze willen uitschakelen. Want wat Poetin doet, hij wil ieder alternatief voor zijn eigen macht uitschakelen. En Navalny is één van de laatst overgebleven grote gezichten van de oppositie. Wat zou er nou in Rusland gebeuren als Navalny daadwerkelijk zou overlijden? Ja, dat is een hele moeilijke vraag. Want ja, het kan zo zijn dat.

[00:20:00]

Uh, in ieder geval is de oppositie onthoofd. Want er staat niet iemand klaar om hem op te volgen. Zijn team blijft functioneren, dus het zou kunnen betekenen dat wat het Kremlin hoopte. Als dit een B zo bedoeld is dat die oppositie aan invloed verliest. Het kan ook zo zijn dat mensen zo boos worden dat dit een brug te ver is en dat ze massaal de straat op gaan. Dat is moeilijk te voorspellen, dus dat wordt een spannende periode.

[00:20:29]

Maar als het kijk als het Kremlin of de elite daar achter zitten, dan gaan ze daar vanuit. Als hij uit de weg is, zijn wij van het probleem verlost. Maar ik zie er nu gezegd dat u daar anders over denkt.

[00:20:40]

Ik vind het heel moeilijk om in te schatten, want je hebt een leider nodig. Dus ik vind dat heel moeilijk. En Salamander? Ik dank u wel. Zonder een Supervision vragen, eindelijk altijd rusten en de weten. Alles mag je niet vergeten, aldus Baeten, die geen. Nico Mattan, Nico Mattan. Deze geen. Applaus voor de kick met verdronken vlinder. Nu de besmetting cijfers in de zomer onverwacht hoog zijn, vrezen deskundigen dat in de herfst de tweede korona golf gaat komen.

[00:23:14]

Normaal gesproken is dat ook de periode waarin de griep rondwaart. Hoe problematisch zou een zware griep golf nu zijn? Bovenop die korona pandemie? En kan een massaal in en endings programma met de griepprik ervoor zorgen dat de griep Nederland even overslaat dit jaar? Maar Ruud Feltkamp, klinisch klinisch viroloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Goedenavond, goedenavond. Wat zou een stevige griepgolf op dit moment voor gevolg hebben voor de zorg voor de GGD? Voor voor de patiënten?

[00:23:44]

Nou ja, dat geeft een belasting op allerlei fronten. Euh, ik denk niet zozeer voor de GGD's, maar wel voor de voor de ziekenhuizen en voor de de mensen die altijd vatbaar zijn voor griep. Dus dat geeft de extra belasting ook extra belasting voor de teste die je moet doen om te kijken of iemand aan griep heeft of dat ie koolwitje heeft.

[00:24:05]

Dat onderscheid te maken, dat noemt wel wat begrip, heeft vaak dezelfde verschijnselen. Hoesten en niezen. Koorts, dat lijkt als twee druppels water op de verschijnselen van corona. Hoe kun je dat dan uit elkaar houden?

[00:24:18]

Nou, je kan het inderdaad op grond van die symptomen niet uit mekaar houden. Euh, dat weten we bij griep ook al dat het met andere virussen heel ingewikkeld is en luchtweg RA virus om dat onderscheid te maken. Maar gelukkig hebben we daar wel een laboratoriumtesten die daar helderheid over kunnen geven. Uh, en dat zijn dan testen die heel erg vergelijkbaar zijn met die cofie testen die we nu doen. Alleen die kunnen dan niet alleen voor SARS Covee testen, maar ook voor griep en andere luchtweg virussen.

[00:24:45]

Dus dat is gelukkig gemakkelijk uit mekaar te halen.

[00:24:47]

Want want griep? Daar kun je ook dood en doodziek van worden. Toch? Ja ja, dat is euh, voor met name voor mensen die daar kwetsbaar zijn. En dat zijn dan weer dat de traditionele groepen van de ouderen en mensen met chronische hart longaandoeningen die. Die kunnen recht erg ziek van worden en aan overlijden.

[00:25:06]

Dat gebeurt ook eigenlijk elk jaar wel en dat kan ook om duizenden mensen gaan. Dat hangt een beetje van het seizoen af. Een griep is elk jaar net weer iets anders. Uhm. En dat kan soms om duizenden mensen gaan. Dat hebben we in de Tour seizoen van 2017 2018. Hadden we een forse griepepidemie waarbij je een aantal duizend mensen zijn overleden aan?

[00:25:30]

En nu zegt de GGD kan vaststellen dat iemand griep heeft en geen korona.

[00:25:36]

Euh. Nou, die GGD's zoals we dat nu hebben ingelicht. Die zijn specifiek voor Covic ingericht. Uhm. Maar zou je ze de toegang geven tot griep testen, dan kan dat ook.

[00:25:48]

En dat zijn er ook. Combinatietest dat je in één keer op meerdere virussen kunt testen. Zeker zeker te zijn.

[00:25:54]

Euh ja. Uhm, die zijn denk ik niet maar de meeste GGD's beschikbaar. Maar de ziekenhuizen laboratoria hebben die wel. Uh, en dan kan je eigenlijk in n test uh uh onderscheid maken tussen wel euh. Wel bijna 20 luchtweg pathogenen zoals we dat noemen.

[00:26:10]

Dus de belangrijkste virussen en soms ook bacteriën ook griep en Covic in n moeite door nadat daar.

[00:26:17]

Daar wordt hard aan gewerkt. Uhm, bij mijn weten zijn die tester die dit beginnen nu aan te komen. Die hebben we die wel. Ik praat nu even voor ons eigen ziekenhuis in inwijdde. We hebben nog niet één test waar dat allebei in zit. Uhm, maar dat gaat er wel aan komen.

[00:26:36]

Het ministerie van Volksgezondheid heeft onlangs een half miljoen extra faxen ingekocht omdat ze meer vragen naar de griepprik verwachten. Vindt u dat een logische beslissing? Euh, nou, daar zijn de drie kan er op verschillende manieren naar kijken. Aan de ene kant is het denk ik heel logisch omdat je de zorg niet nog verder wil belasten en ook de kwetsbare wil beschermen tegen griep. Euh. En ik denk ook dat er vraag naar het vaccin groter zal zijn omdat mensen dan zich dat ook wel realiseren dat er behalve griep nu ook een ander gevaar is en dat je dus maar beter kan vaccineren tegen griep dan het dan.

[00:27:12]

Dan kan je in ieder geval daartegen beschermen. Andere andere kant is het ook zo dat met alle maatregelen die we nu eigenlijk geïmplementeerd hebben voor. 1. De. De bekende korona maatregelen handen wassen, afstand houden. Dat soort dingen. Dat dat ook de maatregelen zijn om een griepepidemie tot stand te brengen of tot stand te brengen moet ik zeggen. Uhm, dus je kan eigenlijk ook redeneren dat juist in deze tijd daar veel minder griep zal komen omdat we die maatregelen opvolgen.

[00:27:43]

Dus de. Je kan er eigenlijk op twee manieren naar kijken, maar die vaccins vindt u.

[00:27:47]

Vindt u logisch dat die zijn aangekocht?

[00:27:50]

Euh. Nou ja, uhm ik ik. Vanuit de vraag denk ik dat het logisch is. Ik denk dat mensen het graag willen hebben. Als je me nu vraagt denk je dat we een zware griep seizoen griepgolf krijgen. Dan denk ik nou. De kans is eigenlijk groter dat we een minder zware griepgolf krijgen en dat nu al een beetje beoordelen.

[00:28:08]

Nou dat nee, ik kan je als je mij vraagt om daar. Euh, dat op grond van wat we nu doen aan aan.

[00:28:17]

Aan de hand gewassen die griep op afstand houdt.

[00:28:20]

Ja, dat is namelijk ook gebleken uit het afgelopen seizoen dat we die griepgolf die we hadden vorig jaar of eigenlijk begin van dit jaar. Die is helemaal ingezakt op het moment dat de Corno maatregelen werden ingevoerd en op het zuidelijk halfrond waar het griep eigenlijk voorloopt. En eerder dit is nu eigenlijk nu het bij ons zoveel is, hebben zij de griep in de winter. Daar zie je ook dat daar de griep veel minder om zich heen heeft gegrepen omdat ze daar ook die maatregelen getroffen hebben.

[00:28:46]

En handen wassen is heel wat goedkoper dan een vaccin kopen.

[00:28:49]

Ja, dus je je. Je kan. Je kan je. Ik begrijp dat ze dat gedaan hebben. Maar uhm ja, je kan je afvragen of het geld is.

[00:28:59]

Nou precies ja, maar stel hoor je. Je raakt besmet met Corona en je krijgt ook nog een keer griep. Is dat een extra risico?

[00:29:10]

Euh, je bedoelt dat dat ernstig verloopt? Uhm, nou ja, ik denk als je ze allebei min of meer tegelijk zou krijgen dat dat geen fijn bezit is. Uh. Overigens is het wel zo dat als je de ene virusinfectie krijgt en je wordt meteen daarna geïnfecteerd met een andere. Dan is eigenlijk de hele. Je lichaam door het afweersysteem is dan een soort staat van paraatheid gebracht wordt door die tweede infectie. Nou je minder snel kan aanslaan. Uhm.

[00:29:36]

Maar goed, als je een week koolvis hebt en een maand later de korona dat, dan ben je misschien nog niet helemaal goed hersteld van je griep. En dan ben je dus toch verzwakt. Voor die tweede aanval dus. Het is al met al niet fijn denk ik. Maar begrijp ik goed wat u zegt? Heel Nederland aan de griepprik? Dat is eigenlijk helemaal niet zo noodzakelijk. Nou ja, kijk, als ik zeg dat de griepgolf minder heftig zal zijn door die maatregelen, dan weet je toch nog niet helemaal wie dan?

[00:30:04]

Euh euh, die griep wel gaat krijgen. Want ik denk dat het niet zo is dat die hele griep aan ons voorbij trekt. Maar ik verwacht wel dat met minder intense seizoen zullen hebben. Door die maatregelen dan dan dat we anders zullen hebben. Doet u het zelf eigenlijk zo'n griepprik? Ja, ik haal m elk jaar.

[00:30:20]

Dat komt omdat ik ja, omdat ik in de zorg werk. Euh. En euh. Naast dus die de de ouderen en risicogroepen wordt het ook aan iedereen in de zorg aangeboden omdat de euh naam we graag een drukte in de zorg willen continueren als er ten tijde van de groep veel van griep veel uitval is.

[00:30:38]

Maar met deze pompje kom je ook al een heel eind.

[00:30:42]

Dat helpt altijd. Handen wassen helpt te. Voor dit soort virussen altijd goed.

[00:30:46]

Ruud Feltkamp. Dank u wel. Gedaan een milieuramp of bedreigt al wekenlang Mauritius, een eilandengroep midden in de Indische Oceaan. Een groot Japans olie vrachtschip strandde daar en brak in tweeën. En nu is de woede over een plan om het Grips scheepswrak ter plekke te laten afzinken naar de bodem. Volgens Greenpeace is dat een heel slecht plan. Hier in de studio is Kenneth Rijsdijk, fysisch geograaf A. Van de Universiteit van Amsterdam. Goedenavond welkom. Dank je wel.

[00:31:15]

U kent dat gebied goed. Ja, dat klopt, want u bent onderzoeker van de dodo, onder andere althans van de resten van de dodo. Ze hadden maar zeggen ja, dat klopt. Bent u daar vaak geweest? Ja, ik heb een periode lang met een groot team. Hebben daar onderzoek gedaan naar die resten van een dodo euh. Massagraf? Euh, dat zich op dat eiland bevond na. De dodo was een grote loopvogel een duif, de grootste duif die geleefd heeft op aarde en uitgestorven tijdens de eigenlijke vierhonderd jaar geleden.

[00:31:49]

En wij ontdekte heel toevallig een massagraf in 2005. Een massagraf? Ja, van.

[00:31:55]

Van doden en botten en andere dieren die uit overgaf.

[00:32:01]

Die grotendeels ook uitgestorven zijn, daar allemaal op één plek overleden. Klopt, en in het bijzonder heeft zo'n eiland. Daar ontwikkelden zich diersoorten die uniek zijn op de wereld, omdat ze alleen maar op dat op zo'n eiland kunnen bestaan. En vandaar dus dat die nature ook zo'n eiland heel erg kwetsbaar is. Als u nou foto's en en filmbeelden ziet van het gigantische schip in twee delen in dat prachtige helderblauwe water, wat is dat voor u? Ja, het is ongelooflijk.

[00:32:29]

Maar dat schip had eigenlijk geen slechtere plek kunnen kiezen. Want juist dat plek heb je eigenlijk drie belangrijke natuurgebieden bij elkaar drie verschillende, een eindje een stukje land en een stukje kust en en euh, een stuk zee. Alle drie reservaten en die zijn alle drie getroffen. Dus dat is echt ongelofelijk. Iedere andere plek is maar één andere plek die nog slechter zou kunnen zijn. En voor de rest. Had ie minder kwaad kunnen doen. Op welke plek was nog erger geweest?

[00:32:58]

Nou, dat is ten noorden van het eiland Mauritius. Heb je een ander klein eiland dat heet rond een eiland en daar hebben ze. Dat is een een iconisch voorbeeld van een natuurbescherming succes, waarin ze een aantal soorten die bijna zijn uitgestorven hebben kunnen revitaliseren. Maar Secret, het eilandje wat wel getroffen is, daar hebben ze eigenlijk. Dat is het tweede prachtige voorbeeld en dat is dus wel deels besmeurd met met olie en Naus het plan om het schip daar te laten zinken om het op de zeebodem te laten rusten.

[00:33:29]

Tot in de eeuwigheid, zo maar zeggen wat is daar eigenlijk op tegen? Nou ja, te. Het is. Ik denk het Greenpeace euh. Maakt dat euh. Maakt je zeer ernstig bezwaar tegen en ik kan me dat heel goed inbeelden. Daar zitten allerlei giftige stoffen en uh uh op. Op zo'n schip die aan uh in de loop van de tijd vrij kunnen komen. Ik heb contact gehad met de mensen in Mauritius en ze vertelde mij dat het idee is om acht kilometer uit de kust op twee kilometer diepte.

[00:33:59]

Ha, dat schip daar dan. Euh laten afzinken. Uh, dan ligt er twee kilometer diep. Maar de stroming op die diepte kan heel complex zijn en het kan zijn. Het zou zomaar kunnen zijn dat er nog jaren stoffen vrijkomen in oplossing en dat de lokale natuur daar getroffen wordt. Of dat het misschien zelfs naar hogere uh ondiepten ze kan bereiken en toch weer de kust kan bereiken. Dus dat is inderdaad te. Daar wordt met argusogen naar gekeken.

[00:34:25]

Mauritius is één van de meest afgezonderde plekken ter wereld. Madagaskar ligt nog dichterbij, maar dat is ook al geloof ik 900 kilometer daarvandaan. Het is dus de vraag is ook waar moet je dan heen? Moment dat wrak? Nou, ik vind dat ook een terechte vraag, want marches natuurlijk ook niet het rijkste land ter wereld. Dus het is ook wel heel makkelijk om te zeggen van nou, dit is een slechte oplossing. Uhm uh. Een oplossing zou kunnen zijn het schip brengen naar Afrika of naar India.

[00:34:53]

Maar dan heb je het over duizend uh, duizenden kilometers verslepen. Wie gaat dat betalen? En daar wel? Wat moet je daar dan met dat schip? En dan wordt het zout? Kunnen gedemonteerd worden. Maar ondertussen moet het natuurlijke lek vrij afgedicht worden. Je rommel is er dan vooruitgelopen dus. Dus die operatie gaat zoveel geld kosten. En Malicious is een euh. Het is een en een redelijk ontwikkeld land. Het is een van de de best ontwikkelde landen van Afrika.

[00:35:19]

Maar het is natuurlijk geen rijk land. Dus. Ja, ik kan me voorstellen dat zij echt met het handen in het haar zitten. En wat zijn de gevolgen voor die bijzondere flora en fauna in het gebied?

[00:35:29]

Nou ja, de fauna en flora is per definitie op het eiland buitengewoon zeldzaam en buitengewoon uniek. En dat is wat we daar kunnen aantreffen. Nou, je hebt daar bijvoorbeeld kleine reptielen, hagedissen die blauw euh iriserend blauw geel groen zijn. Echt prachtige. Beestjes Je hebt er unieke vogels, zoals en Mauritiaanse wever of vogel die je heel erg euh ja, mooie rood vogeltje. Euh, andere unieke vogels waarvan euh. En planten waarvan er soms nog maar enkele honderden op de wereld zijn en er een groot deel daarvan leeft.

[00:36:06]

Ook op dat eiland is secret. En je kunt je voorstellen als je zo'n eiland besmeurd is, als de zee euh, besmeurd is geraakt en de kust mangroven. Euh Wout. Heb je daar andere vogels die eten bijvoorbeeld weer euh, schelpjes? Of die eten visjes? En die kunnen daardoor ook weer euh vergiften geraken. Dan krijg je een soort cascade van euh, negatieve effecten op de natuur. En omdat die natuur dus zo kwetsbaar is en zo zeldzaam is, zou het zomaar kunnen dat sommige soorten die kritisch bedreigd zijn met uitsterven.

[00:36:38]

Dat is een internationaal criterium voor soorten. Ze zijn kritisch bedreigd dat die kunnen uitsterven, net zoals de dodo de barricaden doen. Echt alles om die ramp af te wenden. Ze gebruiken zelfs mensenhaar om olie mee uit zee te halen. Hoe moet ik me dat voorstellen? Ik vind dat echt fantastisch. Op het moment dat de olie euh vrijkwam zijn er duizenden Maugham en dat is mij verteld door Vicar Detaille en euh. De directeur van de natuurbeschermingsorganisatie daar die vertelde dat duizenden mensen uit het hele land van alles gingen doen om de olie op te vangen.

[00:37:12]

En onder andere doneerde ze hun haar omdat het blijkt. Dat wist ik ook niet dat haar olieachtige substanties aan zich bindt en is van tien keer zijn eigen gewicht aan olie kan vastbinden. En dan maken ze zogenaamde burms. Dat zijn drijf van de ja um zeg maar platformtekst die het olie binnen.

[00:37:32]

U wijst het ook heel mooi aan in de lucht. Zo ziet u bijna anderhalve meter aan beide kanten vrij te spreken.

[00:37:39]

Nee, maar dat zijn inderdaad langwerpiger. Zeg maar. Drijf van de buizen die dat olie dan vaste kunnen houden en binnen een bepaald gebied houden, zodat het niet nog meer naar de kust stroomt. Of euh, in euh kwetsbare lagunes terechtkomt. En dat werkt dus. En dat werkt. Ja, ik heb begrepen dat de resultaten wel gelukkig positief zijn. Er wordt ontzettend veel hulp geboden over de hele wereld. En wat zegt dat over die Mauritiaanse is wel bijzonder?

[00:38:05]

Absoluut. Nou, ik kan u vertellen dat Marokkanen ook een buitengewoon uhm euh ja positieve instelling hebben en heel erg ondernemend zijn. Het is een gemêleerd volk van Indiase afkomst van Europese afkomst. En ja, ik ben altijd onder de indruk geweest van hoe zij zaken kunnen aanpakken. Het is natuurlijk altijd ook een soort traagheid, soms een soort ambtelijke traagheid die je ook soms voorkomt. In dit soort landen doen ze ook nog speciale dingen om om die soorten die hun beschreven te te redden in veiligheid te brengen.

[00:38:41]

Ja, dat klopt. Dat werd mij ook verteld. Euh. Geloof het of niet, maar ten noorden van dat eiland is secret. Heb je nog kleine eilandjes? Echt een hectare of zo groot, maar dat leven wel weer hele zeldzame hagedissen op. Die zijn ze aan het vangen en samen met de hagedissen van Secret brengen brengers die voorlopig over New Jersey 10.000 kilometer in in de jocqué. Want Magrittes werk van oudsher samen dat je die natuurbeschermingsorganisatie met een natuurbeschermingsorganisatie daar in jocqué.

[00:39:16]

In Engeland dus. Euh, dus die worden even getransponeerd totdat de boel opgeruimd is en weer veilig is. Het is bepaald niet zo dat ze lijdzaam toekijken. Absoluut niet. Nee. Hebt u zelf eigenlijk weer plannen om daar in te gaan? Nou, ik uhm, we zijn nog steeds bezig met onderzoek. Uh, ons dodo project loopt nog steeds door. En uhm, mijn collega van de Maastricht University College. Die heeft daar vorig jaar nog veldwerk gedaan en allerlei interessante zaken gevonden, dus het onderzoek is nog wel gaande.

[00:39:48]

Het enige pluspunt is dat de dodo in elk geval niet meer kan uitsterven. Zullen maar zeggen. Dat zou je kunnen zien als een pluspunt, maar ook als een waarschuwing van jongens let op je zaak, red. Wat er te redden valt. Meneer Rijsdijk, dank u wel met veel genoegen.

[00:40:33]

Veroordeeldtot. Masao. Stall. Veroordeeldtot. Bruce Springsteen is Hakim van het album West End Stars, dat vorig jaar uitkwam. The Boss, bijnaam van Springsteen, is een sociaal betrokken man. Het is algemeen bekend en hij is ook niet bang om partij te kiezen. Zijn nummer The Rising mocht van hem deze week zelfs worden gebruikt bij de Democratische Conventie. Hij maakte een nieuwe videoclip voor En ik ga praten over het werk van Springsteen met Robert Kloosterman, hoogleraar economische geografie van de UvA.

[00:43:53]

Goedenavond. U bent een kenner van het werk van Springsteen en u hebt diepgravend onderzoek gedaan naar zijn teksten. Wat is er zo bijzonder aan die teksten van S. Van deze man? Hij is natuurlijk een songschrijver die al bijna vijftig jaar meegaat. En wat voortdurend is, zijn soms terugkomt, is van belang zijn voor de stad. En ja, ik ben economisch geograaf, ik. Ik kijk naar veranderingen in steden, dus hij zit eigenlijk op het snijpunt van twee belangstelling en van mij.

[00:44:20]

Zowel muziek als euh ja, als munt me puur professionele belangstelling en hij heeft een hele en heel gedetailleerd gevoel voor waarnemen. Heel precies heeft zich ook enorm goed georiënteerd. En als je zijn werk volgt en door die door de jaren heen, dan zie je ook de veranderingen in de stad. Die zie je ook. Die kan je met een mevel. Kunt u voorbeelden geven? Wat? Wat valt dan op in die teksten? Want wat nu met name decentralisatie?

[00:44:43]

Dat daar de vele statistiek op bepaald moment in de jaren tachtig enorm getroffen door golf van decentralisatie? En dat heeft ook allerlei politieke consequenties gehad. Ook alle economische en sociale consequenties natuurlijk. En hij is eigenlijk één van de eerste songschrijvers die daar heel expliciet op ingaat. Een mooie heemtuin dat beschrijft hoe die stad door die fabrieken. Die gaan dicht en mensen raken hun baan kwijt. En dus niet alleen maar dat ze hun baan kwijt raken, maar het hele sociale weefsel van zijn stad.

[00:45:10]

Dat wordt eigenlijk uit geravot. Al opvallend in een doet ie dat anders dan dansen collega's. Nou ja, kijk, er zijn een aantal of er is een aantal songschrijvers die die hij die een hele lange tijd mee zijn gegaan en die goodie veel aandacht hebben voor teksten. En Leonard Cohen helaas overleden. Bob Dylan, Morrissey, Paul McCartney, Joni Mitchell, Patti Smith, Stevie Wonder. En je ziet bij hen zie je incidenteel wel belangstelling voor de stad.

[00:45:36]

Maar bij Springsteen is de enige die dat keer op keer terug laat komen. En ook met een heel verfijnd gedetailleerd. Zoals ik al aangaf met een beetje met een fijn oog voor details. Dus waar andere, vooral het het innerlijke landschap beschrijven, is hij ook iemand die het externe landschap en met name het Amerikaanse stedelijke landschap weet te beschrijven. Zijn carrière zegt het al omvat. Inmiddels bijna een halve eeuw zullen we aan de hand van drie fragmenten zijn ontwikkeling als tekstschrijver een beetje gaan volgen.

[00:46:04]

Bij elk nummer gaan was eerst te horen Born to run. Als ik goed ben ingelicht. Nou ja, u heeft het zelf voorgesteld, dus wellicht komt u.

[00:46:37]

Boomtown, dat stamt uit 1975, waar gaat deze tekst concreet over? Nou ja, dat is het als een discussie op zich, maar de hele album, dat is dat. Dat is een doorbraakalbum feitelijk. En dat eigenlijk zo. Is dat een nieuwe fase in z'n carrière, dan ontwikkelt die toch een eigen, een eigen taal voor hem zou ik zeggen van een romantisch individualisme. En dit gaat vooral over dus over een vorm van escapisme de stad ontsnappen en typisch Amerikaans de auto daarvoor gebruiken.

[00:47:04]

Dus born to run. En dan ja, dee dee dee dee dee dee dee dee highway gebruiken om euh om die stad achter je te laten. En euh ja, of je daar een nieuw niveau een niche. Misschien niet eens zozeer om een nieuw leven te beginnen, maar een ander leven achter je te laten. Dat ze dat soort daar heel drie en dus een heel heel sterke romantische in dualisme. Zie ook als u naar de nummers zit te luister, behalve dat u die heel mooi vindt dat u ook beelden ziet.

[00:47:26]

Ja zeker? Wat ziet u dan? Ik ben ik wel eens in de Verenigde Staten geweest en dan ja, die dat zoeken een een en een wezenlijk anders stedelijk landschap dat we meestal in Europa aantreffen met de door de stad door de auto gedomineerd en en highways is natuurlijk die die erg breed zijn. En o ja, daar zit ook wel een zekere vorm van desolaat heid in die Amerikaanse steden. En dat weet hij wel te raken vind ik. Nou hoort u dat.

[00:47:49]

In die teksten denkt u dat de meeste van zijn fans dat er ook uitpikken daar? Ja ik, ik ken de meeste van zijn fans niet, dus is een simpel antwoord. Dus daar kan ik alle kanten mee uit. Het is wel zo dat dat hij heeft een autobiografie geschreven die die euh, die ook in in de serieuze bladen als de Financial Times en The Economist geprezen is. En dan zie je dat hij zelf. Dat ie dat je heel hard werkt aan die teksten.

[00:48:13]

Dat is het echt. Er zit een ambachtelijke kwaliteit, zit er in die teksten. Dus ik wil dat ie Darty dat ie veel te schaaft zeker? Ja, absoluut natuurlijk. Maar een man met een enorm taalgevoel en euh, die zichzelf ook heel erg ontwikkeld heeft is naar huis Couzy opgehouden met de met, met met met met het formele leren, maar heeft hij zich daarna toch een autodidact evenzeer ontwikkeld als een hele fanaat te lezen. En hij heeft.

[00:48:36]

Dat blijkt ook uit de autobaan biografieën uit veel interviews dat hij heeft ook echt gestudeerd. Echt onderzoek gedaan. En nu zegt hij zijn fana te lezen. Wat leest u dan bijvoorbeeld?

[00:48:45]

Nou is dat een merkwaardig lijstje, staat er ergens op internet van de twintig boeken die hij het best vond, bijvoorbeeld van Anna Karenina op een Moby-Dick? En natuurlijk ook ook iemand die uit New Jersey komt. En Philip Roth, een schrijver die die eigenlijk geboren is vlakbij waar hij opgegroeid is en zelf nog een fragmentje. Doe graag. Wat gaan we horen? Volgens mij komt jong stel, ik ben meneer.

[00:49:14]

Naast White en. Daelen. Waerniers. Het Vlaams standaardmaat thema. Dit dateert uit 19 vijfennegentig, 20 jaar na Born To Run Sink, die weer over andere thema's dan aan het begin van zijn carrière.

[00:49:56]

Ja, dit is dan is ie echt met een album bezig. De GO's of Tom Joad, wat vooral gaat om mensen die euh, wel heel ver van de Amerikaanse droom af zijn komen te staan. Dus euh, migranten, mensen die hun baan verloren hebben. Euh, drugsverslaafde veteranen als de schaafde oorlog. De schaduwkant van Amerika zeker?

[00:50:14]

En dat doet ie met met ja, met een ja en een heel fijn oog. Doet ie dat? Ja en voor dit. Voor dit nummer heeft ie ook een bepaald. Heb je ook gelezen? Ik ben even de naam van het boek kwijt, maar er is een boek verschenen over deze stad. Jong staal is een iconische stad waar het gaat om decentralisering en euh, moeder. Ik ben er zelf niet geweest van Detroit geweest, dus ik neem aan dat dat dat jong staan een beetje in die hoek zit.

[00:50:36]

Ja, dat is de druk, de verlatenheid en de wanhoop is natuurlijk dat daar heel groot en daar Chimki over. En ik weet wel dat n recensenten daar ben ik eigenlijk heel erg jaloers op zijn. Dat dit een masterclass was in het vertellen van een lang verhaal, door een heel kort verhaal te vertellen en de aarde in 4 5 minuten. Weet je de opkomst van die stad te schetsen? Maar er werd ook de neergang en ook wat dat betekent op op het persoonlijk niveau van die mensen weten te schetsen.

[00:50:59]

Ik vind echt van een een Hemingway achtige compactheid. Ik vind het echt briljant deze tekst. Zeg dan ook maar meteen fragment 3. Doe maar wat dat doen. Wat gaan we horen? De Rising.

[00:51:24]

De. Dit is dat nummer wat bij de Democraten gebruikt sequentie. Ja, ik kan me iets bij voorstellen. Zulk een optimistisch nummer dat zit te koop bij Spring. Als ik ook iemand die je die in de rij staat wat op te koken en in een in een rijke Amerikaanse traditie van van folkmuziek en ook al van een soort links populisme van van toch een een hoop bieden en een uitweg biedt. Het is toch dat kort na 11 september Hartekamp, dan gaat het toch ook dit zeker jij?

[00:52:09]

Dit is dus ook om de mensen een hart onder de riem te steken, want dat hele album was toch gewijd aan euh, aan aannaaien leven en ook het drama van Nine Eleven. Maar dat is toch The Rising van we gaan de stad weer opbouwen. En ja, en en dan moeten de handen ineenslaan. Dus ik kan wel denken dat de democraten dit als ze ja als als als als als als uithangbord, als audiovisueel uithangbord.

[00:52:28]

Kiezen voor verkiezingen. Nou nou is heeft Trump of euh Springsteen altijd oog gehad voor. Voor gewone mensen, voor fabrieksarbeiders. Maar je ziet natuurlijk ook dat die aanhangers zijn van Trump. Is dat lastig te verkroppen voor hem? Daar heb ik een bij. Daarna heb ik hem nog nooit. Ik heb al een Lomba wel heel wat interviews met hem gelezen. Heb ik hem nog nooit expliciet. Heeft er wel eens wat over gezegd. Maar daar ligt wel het probleem.

[00:52:54]

Want een en een euh ja, een deel van zijn aanhang die natuurlijk in zijn euh. Wat je kan vermoeden waren en zijn aanhang ook gezeten en waar je ook of feitelijk ook overigens ook echt van mensen die hun baan verloren hebben. Die hebben bij de vorige verkiezingen denk ik kop op Trump gestemd. Dat is in dat is inderdaad zo zeker als dat moet een teleurstelling zijn. Kijk die die euh. Zijn vader was een industrie arbeider of die man, maar van de van van van van veel ambachten en ook nog een aantal ongelukken.

[00:53:20]

Maar die maakte wel deel uit van die merken. Zien dat alles beter leek te worden en dat dat dat de toekomst zou beter worden. En de kinderen zouden het beter doen. En dat is ergens omgekeerd. Bob Dylan heeft de Nobelprijs voor Literatuur gekregen. Dan denkt u natuurlijk van euh. Wanneer krijgt mijn eigen Bruce Springsteen nummer een keer? Laarakker Dielessen, niet populair gemaakt door die door iemand anders gestuurde Patti Smith sturen om de prijs op te halen dus.

[00:53:42]

Maar ook daar valt ik. Ik vind ik. Ik zit niet in de Kamer, in de commissies. Dat is evident, maar daar valt wat voor te zeggen. Het is toch een en laat zien dat dit medium van de muziek. Dat dat ook een hele rijke en een gelaagde kijk op de werkelijkheid kan bieden. Albert Kloosterman. Dank dat u ons in reuzenstap stappen door het werk van Bruce Springsteen loodste. Dit was het oog. Morgen is er weer een oog.

[00:54:02]

En dan zit hier Simone Weimans voor nu.

[00:54:04]

Een mooie en rustige nacht in het. Lets is Claas.