Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:07]

De. Is het echt zo? Zich nog zo zagen hebben in het zieke. Letzte is Emst. Dit is met het oog op morgen, met een overzicht van de actualiteit in de krant van morgen en ontwikkelingen en achtergronden van het nieuws. Buiten is het 19 graden binnen en zit Simone Weimans. Hugo de Jonge twijfelt niet aan de uitslag van de CEDA lijsttrekkersverkiezing die hij nipt won. Ik had niet anders verwacht. Goedenavond en welkom bij het oog op vrijdag. Theo Hiddema en journalist Jan Meeus straks over de kwestie rond de advocaten die door de recherche zijn geschaduwd in hun zoektocht naar radioman Taichi.

[00:01:07]

In hoeverre verhardt de strijd tussen het OM en strafrechtadvocaten? We hebben contact met een Nederlandse viroloog die in Amerika werkt aan een korona vaccin. En dan nog een Nederlander in het buitenland. Hetty Berg, directeur van het Joods Museum in Berlijn, waar de nieuwe permanente expositie dit weekend heropent. Ze vertelt over de manier waarop de geschiedenis van het Joodse volk daar nu verteld wordt. En hoe moet de politiek omgaan met mensen die zich steeds feller verzetten tegen het korona beleid?

[00:01:36]

Zelfs politici worden nu geïntimideerd. Eerst het nieuwsoverzicht. Vrijdag 21 augustus.

[00:01:46]

Premier Rutte is kwaad op de demonstranten die gisteren politie agenten en enkele politici belaagden, onder wie Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt vindt het onacceptabel.

[00:01:56]

Je doet het niet en je blijft met je, met je met je poten van een ander persoon af. En dus ook van politici die van ons allemaal werk doen.

[00:02:04]

RTL Nieuws sprak het echtpaar Donkersloot dat deelname aan de demonstratie, maar ontkent iets verkeerd te hebben gedaan. Toch is op filmpjes te zien dat de man, Nico, helemaal vooraan staat als de meute de agenten belaagd.

[00:02:16]

Waarom mag ik liever opstaan? Ik ben een staatsburger. Mensenrechten worden binnenkort afgepakt.

[00:02:23]

Op de beelden is ook te zien dat Niko met een tas uithaalt naar een politiebus. Hoe zit dat dan? Nou, volgens een vrouw, Bette Betty, deed ie dat omdat de politie net een demonstrant hardhandig had aangehouden.

[00:02:36]

Dus ja dan. Mijn man werd boos. Want als jij dat ziet dat je medemens mishandeld wordt en hoe dan spring je in de bres.

[00:02:43]

Het echtpaar gaat door met de demonstreren tegen het korona beleid.

[00:02:46]

Laat ons niet stoppen, want als we nu stoppen dan is het gebeurd met de democratie.

[00:02:52]

Gezinnen die het niet breed hebben, kunnen bij het Armoede Fonds een schoolspullen pas aanvragen en er deed een recordaantal gezinnen dit jaar.

[00:03:00]

Die families hebben er geen geld voor en die liggen daarvan wakker. Dat ze die spullen niet kunnen kopen en hoe ze dat moeten oplossen.

[00:03:06]

De 12 jarige Robin kreeg ook zo'n.

[00:03:08]

Pas in het journaal liet ze de opbrengst zien en liniaal, agenda en Almaz.

[00:03:17]

De moeder van Robin moet erg op de uitgaven letten. Het is een groot gezin en dan gaat het soms snel 10 euro hier, 20 euro daar nog iets en dat tikt gewoon aan. Robin praat er heel nuchter over.

[00:03:29]

Wij zijn niet Arran, maar wij hebben ook niet heel veel geld. En o doordat ze met veel zijn en moeite het geld ook een beetje verdelen. Zoals wel heel blij met de paus helaas. Best wel, die is. Dan gaan we even kijken wat of het bij Acción goedkoper is. En dan koop het dan vaak bij een ijsje. Maar nu kan ik gewoon alle spulletjes die ik mooi vond gewoon pakken.

[00:03:50]

Dit weekend worden in Drenthe de Nederlandse kampioenschappen wielrennen gehouden.

[00:03:54]

De Spieker Jannes Mulder kijkt er enorm naar uit en wordt vanaf MARPOL een soort quarantaine mijn vrouw bij Valburg.

[00:04:04]

En uiteraard zijn er maatregelen om de kampioenschappen Corona vrij te houden. En dat maakt het extra spannend voor de speaker.

[00:04:11]

Vooral worden met een mondkapjes ben ik wel benieuwd hoe dat gaat. Oefenen dus maar komen conduit om.

[00:04:25]

Tot slot de woordvoerder van het Nationaal Crisiscentrum in Belgie. Die had een wat ongelukkig slot van een persconferentie over Korona van het virus van het weekend. De excuses van het virus kwamen niet genieten.

[00:04:37]

Dat was het nieuws vandaag op radio en tv. Vooral het virus, maar aantal. En dat is toch het belangrijkste. Dat is grotendeels. Dat is duidelijk. De kranten van morgen zijn gelezen door Freddy van Tijn. Ebola leek bezworen in Congo, maar rukt nu weer gestaag op, schrijft de Volkskrant. Een ebola uitbraak in het oosten van Congo kostte 22 duizend levens. En nu gaat het in het westen weer hard. De afgelopen vijf weken verdubbelde het aantal besmettingen daar tot honderd en 43 mensen lieten tot nu toe het leven.

[00:05:09]

Trouw schrijft over de arbeidsvoorwaarden voor medewerkers van callcenters die sinds de korona crisis thuiswerken. Plotselinge webcam controles bijvoorbeeld, of op eigen kosten en extra internet lijn moeten aanleggen. Of zoals Trouw las in een thuiswerk overeenkomst van één van de grote Thelen performance. Als de internetverbinding van een medewerker uitvalt, wordt hij of zij niet uitbetaald voor zolang als dat duurt. Dat is om mensen te stimuleren om mee te denken over een snelle oplossing. Tele Performance in een reactie weten.

[00:05:39]

Volgens het Nederlands Dagblad zeggen alle partijen dat het de EU is die een oorlog kan voorkomen in de Grieks-Turkse crisis. Gisteren riepen bondskanselier Merkel en president Macron op tot escalatie. Maar de Turkse reactie was dat de EU Griekenland tot. Moeten Roepen In de kunstwereld wordt gewaarschuwd voor verschraling en culturele eenheidsworst. Door de criteria voor subsidie, schrijft De Telegraaf. Wim Pijbes, oud directeur van het Rijksmuseum bijvoorbeeld, zegt nu zijn inclusie en diversiteit weer het toverwoord. Jaren geleden moest wel met z'n allen de wijken in.

[00:06:13]

Of was cultureel ondernemerschap het adagium? Deskundigen zijn bang dat de recycling industrie ontwricht raakt door het extra korona afval, mondkapjes, latex handschoenen en lege flesjes. Hankel voor de Corona crisis, al schatten het VN milieu programma dat er jaarlijks 13 miljoen ton aan plastic in de oceanen verdwijnt. De deskundigen houden hun hart vast voor het coven het afval, schrijft het Nederlands Dagblad. Wereldwijd worden nu 129 miljard mondkapjes en 65 miljard paar handschoenen per maand gebruikt. De Telegraaf signaleert een trend bij begrafenissen.

[00:06:50]

Een drukbezochte uitvaart gold altijd als troost en vaak stiekem ook als bewijs van een zinvol leven. Door Corona werd het aantal mensen beperkt tot 30. En nu er weer meer mensen mogen komen, krijgen uitvaart bedrijven toch steeds vaker het verzoek om een kleine, intieme uitvaart. Echt samen rust, beleving en veel minder spanning, schrijft de krant. En in de Volkskrant de Facebookpagina en NOS in Inglis. Twee studenten van Utrecht vertalen daar korona nieuws voor expats en andere buitenlanders.

[00:07:21]

Toen de NOS daarover had geschreven op de site, kregen ze meer dan tienduizend verzoeken tot lidmaatschap. De Facebookgroep werd een openbare Facebook pagina. Dankbare gebruikers bieden vaak aan om voor de twee studenten te koken. Volgens mij hoeven we na de korona crisis een jaar lang niet zelf ons eten te maken, zegt één van de twee. Deze onderwerpen morgen uitgebreid in de ochtendbladen. Tim Knol en Kit Hart. Tweede Kamervoorzitter Arib heeft aangifte gedaan tegen de mensen die gisteren Kamerlid Pieter Omtzigt belaagden.

[00:10:32]

Tijdens een demonstratie tegen het korona beleid versperden ze hem de weg en werden er bedreigingen geuit. En ook politie agenten kregen klappen. Ik praat erover met Damiaan Denys, psychiater en filosoof. Goedenavond, goedenavond. Het is niet de eerste keer dat er ongeregeldheden zijn, maar nu worden politici dus ook rechtstreeks aangevallen. Zijn die korona protesten verder aan het verruwing?

[00:10:55]

Euh ja. Zo lijkt het er wel op dat uh uh de reactie steeds heftiger wordt. Ze waren in t begin ook al heerlijk heftig, maar dan verbaal en dit uit zich nu op een fysieke manier. Euh, d'r is euh ja man. Mensen voelen zich onmachtig en ik denk dat daardoor mensen ook op een andere manier proberen uiting te geven aan hun gevoelens.

[00:11:16]

Het is bekend dat het niet één homogene groep is die zich verzet tegen die korona maatregelen. Wat is de grote gemene deler? Denkt u van die demonstranten? Dat gevoel van onmacht waar je het over had?

[00:11:27]

Het is een combinatie denk ik. Aan de eerste een n punt is is. Dat heeft iets met onze samenleving te maken denk ik. Is dat wij in in onze moderne maatschappij het gevoel hebben dat we een volkomen autonoom wezen zijn. Dat we dus de vrijheid moeten hebben om te beslissen wie we zijn, wat we doen en we komen nu voor. De eerste keer denk ik in een lange periode voor Rys te staan wat onze vrijheid beknot. Een virus en de overheid heeft een beleid afgesproken dat ons belemmert in ons sociaal contact, op het werk, op allerlei niveaus.

[00:12:00]

En die belemmering van die vrijheid van die autonomie die wij zo gewoon zijn geworden. Dat voelt voor velen als iets dat onacceptabel is. In dat opzicht is dat denk ik een algemene deler voor allerlei vormen van protest. Voor mensen die fysiek actief zijn, maar ook voor jongeren die feestjes geven of voor anderen die nonchalant omgaan met die regels.

[00:12:21]

Men wil kost wat kost zijn vrijheid uitdrukken, maar in eerste instantie gingen mensen mee in het beknotten van die vrijheid om dat virus te bestrijden. Maar nu beginnen steeds meer mensen zich daar toch tegen te verzetten.

[00:12:33]

Ja, ik denk dat dat ook heel begrijpelijk is. In het begin hadden we een soort van euh ja men. Men noemde het zelf ook een oorlogssituatie. Dat was een paniekreactie. Iedereen was onder de indruk. Niemand wist wat er aan de hand was. En dat was ook wel best wat spannend dus. Het beleid werd met veel liefde gevolgd, ook vanuit de overtuiging dat het maar een paar maanden zou duren en dat dan de normale wereld de normaliteit zoals het nu door dat ie zou terugkeren.

[00:12:59]

Maar we zijn inmiddels zes maanden verder. Dat vak zijn, dat ziet er nog niet naar uit dat dat te snel komt. En we moeten veel verder blijven leven met de beperkingen die ons worden opgelegd en die worden met mondjesmaat opgeheven. Maar sommigen worden weer ingesteld en dat wordt lastiger om te dragen. En dat maakt het dus ook moeilijker om intern gemotiveerd te blijven. De externe maatregel waar niet iedereen van beseft dat ze nuttig zijn, ook niet voor jezelf persoonlijk nuttig zijn om die na te leven.

[00:13:27]

En het begint mensen natuurlijk ook steeds meer persoonlijk te raken, al zijn ze zelf niet besmet. Al kennen ze mensen. Geen mensen die besmet zijn of ziek zijn geweest.

[00:13:35]

Ja dus. Het gaat er in om om verschillende groepen die verschillende kwetsbaarheden hebben en ook verschillende manier van risico's in te schatten. En daar wordt nu een algemene maatregel voor uitgerold. En dat die het verschil tussen die persoonlijke, dat persoonlijke gevoel van kwetsbaarheid en risico aan de ene kant en de algemene maatregel. Daar zit een soort van discrepantie tussen dat conflicteert. En dat zorgt ervoor dat mensen natuurlijk in opstand komen.

[00:14:02]

En kon dat ook door die economische onzekerheid waar heel veel mensen dus ook in beland zijn inmiddels.

[00:14:08]

Ik heb het gevoel dat dat ook een rol begint te spelen. De vakantie begint. Uiteindelijk begint te naderen. Het mooie weer gaat omslaan. Iedereen moet weer aan het werk. De scholen beginnen. En dan komen we toch voor een wat sombere realiteit te staan. Namelijk dat die Jaadi financieel economische toestand erbij begint te komen. Ontslagen vallen. Mensen hebben steeds moeilijker om ook thuis te werken om dat goed te organiseren. Daar worden meer claims gelegd en dat bovenop die sociale beperkingen en dat het ook onduidelijk is wanneer dat zal stoppen.

[00:14:38]

Maakt dat voor mensen een heel onzekere periode is?

[00:14:41]

Onzekerheid en en stress daarover is nog tot daaraan toe. Maar fysiek geweld is weer een volgende stap.

[00:14:47]

Ja, dat is denk ik zoals Rutte zijn totaal ontoelaatbaar Jimmy. Ik vind dat men in een open en democratisch land natuurlijk zijn mening mag geven. Kritiek mag uiten. Maar fysiek contact of geweld is natuurlijk voorbij een grens.

[00:15:02]

Maar het geeft wel aan hoe boos mensen zijn. James? Ja zeker. Ik denk dat je terecht zegt het is boosheid, maar boosheid uit onmacht omdat men niet begrijpt hoe die regels speciaal van toepassing zijn als je zelf niet tot een kwetsbare groep behoort. Dus die. Dit is een en een. De relevantie van het probleem is niet voor iedereen. Zo helder meer en als je dan beknot wordt in je vrijheid en je je je vindt dat jezelf een democratisch burger bent die alles moet kunnen doen, dan roept dat al gaat dat een zekere boosheid instuderen.

[00:15:37]

En dat is dan de andere aanleiding voor sommigen om fysiek te ageren. Een paar uitdijt. Uiteraard is dat op geen enkel, op geen enkele manier een goeie oplossing.

[00:15:47]

Premier Rutte al die reageren met ferme woorden. Blijf met je poten van politici af, is de boodschap. En wat vindt u van die reactie? Is het slim om zo fel te reageren? In eerste instantie moet dat juist op dit moment.

[00:15:59]

Ik denk dat het goed is dat er wordt gereageerd. Maar ja, I, bij hem klonk ook een zekere emotie. Natuurlijk als je de woorden als premier gebruikt blijf met je poten van je zag het al in debat, korona debat of in de afgelopen korona geschiedenis dat politici soms zich nou op op een wat plattere manier uitdrukken omdat ze zelf wat emotioneel zijn. Dat is zeker begrijpelijk. In België hadden we een minister die zei ja, blijf in uw kot.

[00:16:24]

Dat is ook nogal platte waarmee men bedoelde blijf in je huis. Hier moeten we wel onze poten afblijven. Het zijn niet de meest elegante manieren om uit te maken dat de politiek mee in die toont.

[00:16:35]

Toch wel een beetje. Ik hoop het niet. Ik denk dat het belangrijk is om hier een zekere rust te bewaren. Integriteit en op een elegante manier te laten zien dat dit gewoon onacceptabel is, hebben fysiek geweld of zelfs verbaal geweld. Naar politici of andere mensen die andere meningen hebben, hoort niet thuis in een open democratie. Datgene waar juist die mensen voor strijden.

[00:16:55]

Maar hoe moet de politiek die boosheid dan wel kanaliseren? Wat zou de boodschap moeten zijn op dit moment?

[00:17:01]

Nou, ik denk dat het een duidelijk signaal is dat dat het probleem het korona probleem denk ik veel verder strekt natuurlijk dan een virologie probleem. Want dat is denk ik de laatste maanden steeds helderder geworden. Het gaat om een groot sociaal probleem, wat te maken heeft met gedragsverandering en proberen duidelijk te maken aan mensen hoe ze hun sociaal gedrag moeten wijzigen in functie van euh ja, die korona maatregelen.

[00:17:25]

Maar dat is inmiddels toch wel duidelijk hoe je je sociaal gedrag moet wijzigen. Wel, ik heb de indruk dat ook de media en in de politiek nog steeds het korona probleem als een virologie probleem wordt vervreemd. En dan is de relevantie van het gedrag natuurlijk wel ligt voor de hand. Maar niet voor iedereen is dat blijkbaar heel helder. Ook niet omdat het gedrag wat ik nu uitoefent als persoon. Als je dat letterlijk bekijkt, dan is dat niet zo heel helder dat dat gedrag aan zich leidt tot minder besmetting.

[00:17:54]

En we moeten allemaal een inspanning leveren waarvan het resultaat niet meteen duidelijk is. En dat is voor mensen heel lastig. Dus denk ik dat er een voor een voor de overheid misschien wel een opdracht ligt om eens te kijken hoe je op een andere manier dat gedrag kan wijzigen bij mensen en wie je daarvoor kan inzetten. Communicatiedeskundige is een voorzet.

[00:18:13]

Inderdaad, hoe zou het er dan uit moeten zien dat ik die die wij die veranderende wijze van communiceren met en met de bevolking?

[00:18:20]

O, omdat het om verschillende groepen gaat met verschillende kwetsbaarheden denk ik dat de maatregelen zouden moeten gedifferentieerd worden, afhankelijk van het risicoprofiel van zo'n groep. En je kan bijvoorbeeld aan leeftijd denken. Ik denk dat je de de jongeren tussen 16 en 24 op een heel andere manier moet een bericht sturen en aanpakken en bekijken dan een groep onder de 16 en een groep tussen de 70 en 85. Dat zijn twee verschillende soorten groepen. De ene heeft een risico van een hoge besmetting, maar een heel klein risico van een ernstige ziekte.

[00:18:52]

De ander heeft een klein risico van besmetting, maar een hoge kans op een ernstige vorm van ziekte. Dus die groepen die die. Dat zijn er twee extremen. Maar zo heb je in de samenleving waarschijnlijk een 65 tal grote groepen die je anders zou moeten benaderen en op een andere manier zou moeten communiceren. Ik kan me best voorstellen. Ik heb zelf een zoon van 18. Die luistert mee naar YouTubers, dan naar de premier of leest geen kranten. Of dat doen ze niet meer.

[00:19:16]

Dus je zal iets creatiever moeten omgaan met kanalen waardoor je jongeren bereikt, ouderen bereikt, mensen bereikt die werken. Op die manier kan je profielen maken van verschillende kwetsbare groepen.

[00:19:27]

Nou, ik hoop dat ze geluisterd hebben. Dank u wel.

[00:19:29]

Damiaan Denys, psychiater en filosoof, doet qkb. George Benson en Eljero Briesen was dat het heeft twee advocaten geschaduwd tijdens hun reis naar Dubai, in de hoop van Taichi te vinden, gaat justitie steeds verder in hun strijd tegen de georganiseerde misdaad. Of zijn zulke buitensporige methodes van. En van alle tijden? Ik bespreek het met NRC misdaadverslaggever Jan Meeus en Theo Hiddema, strafrecht, advocaat en ook Tweede-Kamerlid voor Forum voor Democratie. Goedenavond beiden. Om te beginnen met jouw van Jan Meeus.

[00:22:20]

Lees ook.

[00:22:23]

Maar ik zou niet durven. Jan Meeus. En is er wat jou betreft nog discussie of dit nou wel of niet mag?

[00:22:32]

Er moet altijd discussie zijn. En kijk, daar zijn regels en die regels die schrijven in de kern voor. Dit moet je als openbaar ministerie niet willen en moet je dus niet doen. Maar er zijn ook altijd weeromstandigheden die dingen zo bijzonder kunnen maken dat je zegt we overtreden de regel en wat je dan moet doen is dat moet je melden aan de top van het Openbaar Ministerie. Het gaat hier om advocaten en dat betekent dat moet je dan melden aan de deken van de Orde van Advocaten H.

[00:23:01]

Het orgaan dat toezicht houdt op de advocatuur. En je moet, als het allemaal afgelopen is als je klaar bent met zo'n met zo'n bijzondere opsporingsmethoden, want dat is dit. Dan moet je daar keurig netjes verslag van doen aan de rechtbank en aan de rechter commissaris, zodat achteraf controleerbaar en transparant te beoordelen valt of dit goed was. Proportioneel was zoals ze dat zo mooi zeggen in juridische termen. En wat erger, en daar kan de rechter iets van vinden.

[00:23:28]

En nu zie je eigenlijk dat door goed journalistiek werk van de collega's van het Algemeen Dagblad dat dit naar buiten is gekomen. En als zij dit niet hadden gevonden, dan was het Openbaar Ministerie nooit van plan geweest dit te melden. En als je dan bedenkt dat datzelfde Openbaar Ministerie twee weken geleden advocaten beschuldigde van het heimelijk doorgeven van informatie aan criminelen die dat niet mochten hebben. Ook in dat Marinko proces is hetzelfde proces. En je ziet dus nu dat het Openbaar Ministerie eigenlijk heimelijk twee advocaten heeft gevolgd en het liefst daar niets over naar buiten had gebracht.

[00:23:59]

Daarmee gewoon heel veel vragen.

[00:24:01]

Nou, blijkbaar is binnen het OM zijn er ook mensen die het niet zo'n goed idee vonden, want het is blijkbaar toch gelekt naar het. Weet jij hoe dat gegaan is? Dat is uh. De. De collega die jij de Tieleman. Ik heb er maar wel naar gevraagd, maar hij wilde. Hij wilde dat uiteraard niet zeggen. Je krijgt het gevoel dat zeg maar. Twee weken geleden, toen dat dat dat proces verbaal over die dat doorgeefluik van dat de advocaten zouden zijn dat dat naar buiten gaan, dat er kennelijk toch in binnen het Openbaar Ministerie of de opsporing of de kleine kring daaromheen.

[00:24:30]

Want dit is gevoelige informatie die niet in hun dossier zit. Dus je kan het niet zomaar vinden dat dat er mensen zijn geweest van jongens dit. Dit gaat te ver. Moeten we niet. Hier is een discussie over hebben.

[00:24:40]

Verwacht jij dat het OM hiermee wegkomt? UM. Nou, dat hangt voor een deel van haar voordeel. Deel hangt dat van een rechtbank af. Maar kijk, het probleem is dat het dat de Hoge Raad heel veel toestaat als het gaat om het ministerie, heel veel ruimte geeft. Laat ik het zo zeggen en de strafbare feiten waar de verdachten van worden beschuldigd. Die zijn dermate ernstig dat je dat je ook. Dat ik me niet kan voorstellen dat de rechtbank zegt jongens vergooien.

[00:25:11]

Deze zaken rijden, we laten ze allemaal lopen. Dat gaat niet gebeuren. De vraag is dus wat voor sanctie zal dat worden? En ja, dat zullen we zien. Maar het zal materieel niet heel veel betekenen denk ik.

[00:25:21]

Meneer Hiddema, u werkt natuurlijk al lange tijd als strafrechtadvocaat. Uw beroepsgroep is woest over deze actie van het OM. Wat vindt u zelf nou het meest kwalijke aan dit schaduwen van van advocaten? Nou, simpel de advocaten die zijn geschaduwd. Die worden niet verdacht van een strafbaar feit en ze worden wel stelselmatig gevolgd. En dat is een geweldige inbreuk op de garantie die zij hebben te bieden aan iedereen die zij spreken. Dat de ontmoetingen en de discussies die zij voeren met hun gesprekspartners dat ie geheim blijven.

[00:25:57]

Als zij ergens komen. Ze hebben een afspraak met iemand en de politie ligt met een verrekijker in de struiken en dan is je geheimhouding garantie waardeloos geworden. Je mag wel een advocaat volgen, maar dan moet je zelf ook verdacht worden van een strafbaar feit. En dat is je totaal niet aan de orde. Dus dat is het de eerste. Het eerste verzet dat ik aantekent tegen deze methode van opsporing om er zo maar zo te noemen.

[00:26:24]

Ja, die vertrouwensband tussen advocaat en cliënt is echt heilige. Nou, dat is ook heel logisch, omdat een advocaat om op zijn werk in zijn werkzaam terrein een heleboel mensen spreekt die met de strafzaak zelf niks te maken hebben, maar die een advocaat nodig heeft om bepaalde informatie te vergaren of te zijn. Mensen vanuit een slachtofferrol. Uhm die in een delict verzeild zijn geraakt waardoor ze een advocaat zullen spreken. En dat. Dat moet onbespied blijven. Als niemand kent de agenda van het reisje Doebai van de twee advocaten die het betreft.

[00:27:02]

Maar daar zaten wel een stel knuffelaars in het vliegtuig en ze zijn helemaal gevolgd. Op hun traject. Kan het best zijn dat ze ook mensen hebben gesproken waarvan de politie denkt, want die ziet dat dan ook. Hij zit er ook in. Wie is dat? Gaan we ook eens besnuffelen? En daar komt zo iemand terecht in een situatie waar die helemaal niet op zit te wachten. Dat is totaal niet toe te laten. Dus ja, het is heel simpel.

[00:27:26]

Zelfs een simpele vraag moet je kunt krijgen.

[00:27:29]

Wat vindt u van de reactie van de minister? Grupa? Hij zegt De rechter moet toetsen of dit geoorloofd was.

[00:27:35]

Schauble.

[00:27:36]

Sorry hoor, maar dit is natuurlijk onzin. In deze hele heisa is er maar eentje die het heft in handen kan nemen. Dat is de minister van Justitie. En die is nu getuigen en het is. Ik zeg dat het is opgelegd Pandur altijd als een grote strafzaak aan zit te komen. We hebben het gehad met de IRT affaire. We hebben het gehad met de hoge Holleeder kwesties waar de rook al heel wat en we hebben nu hier weer. Daar wordt altijd voor dat de zaak echt losbarst.

[00:28:07]

In de rechtszaal wordt er gelekt naar de pers en dan wordt er altijd de suggestie gewekt dat de opsporing wordt lamgelegd of zwaar gefrustreerd door sjoemelende advocaten die met behulp van hun beroepsgeheim de hele opsporing lam leggen. Dat is opgelegd door gebeurt altijd. Nou, hier ook. U moet niet denken zoals meneer Meeus, dat het vanuit de groep komt die denkt wat gebeurt hier? Nee, het gebeurt vanuit een groep die denkt u gaan de boel ophitsen, want dan kunnen we nieuwe fondsen krijgen en nieuwe opsporingsmethodes en uitbreiding van onze bevoegdheden.

[00:28:39]

Want we moeten eindelijk die advocatuur de les gelezen. Dat is altijd de teneur geweest. We hebben dat gehad bij de irriteer. Toen was inspecteur hoofdinspecteur Wilsum en de baas de directeur van de OTC van het ministerie, het wetenschappelijk centrum, professor Van de Bunt. Die kwamen opeens met het bericht voordat de IRT affaire losbarstte. Dat ze hadden een lijst van 29 corrupte advocaten en die werd van dezelfde delicten beschuldigd als nu. Deze twee advocaten raakt. En ik zat ook in die zaken door een heel stel drugsbaronnen, dus ik denk nou, ik staat er gekleurd op.

[00:29:21]

29 advocaten. Niemand werd bij naam genoemd. Ik denk ik ga dat systemisch doorbreken, want ik kende die methodes. Ik denk ik wil die lijst hebben. Ik wil wel eens zien of ik weer opstaan. Wat stelt dit nou eigenlijk voor? Deze propagandaoorlog, terwijl ik een kort geding begonnen werd tegen de staat en tegen professor Van de Bunt en hoofdinspecteur Wilting. Ik zeg ik hoef die lijst niet, want die krijg ik nooit. Maar jullie blameerde een hele beroepsgroep en mij dus ook.

[00:29:47]

Ik kan mijn schoonmoeder niet meer recht in de ogen kijken, want die denkt staat er hoop op. Ik wil alleen maar weten als jurist zo ver laten komen met die publicatie dat ik Schoop ben. Dus ik wil van jullie een bevestiging dat ik niet op die lijst staat. Weet u wat de landsadvocaat zei dit is landsbelang. Dit is staatsbelang. Die macht. Die lijst mag Hiddema nooit zien. Dan zou ik u zeggen wat er later van die lijst terecht is gekomen.

[00:30:09]

Helemaal niks.

[00:30:10]

Dat is nog nooit n van die 29 advocaten op op geroosterd. Niemand niemand.

[00:30:16]

Niemand vraagt nee. Wat moet de minister doen? Dat is nogal simpel, want die zitten aan het roer. En die leest de kranten. En die ziet nu dat twee advocaten worden beticht dat ze via slinkse wegen hun beroepsgeheim schenden door informatiezender uit een geheim dossier te lekken naar derden die dat niet mogen weten. Dat zijn natuurlijk nieuwsgieriger, die weten word ik ook in de gevarenzone. Kom ik daar ook terecht tegen betaling van twee keer 4000 euro. Dat is een advocaat onwaardig.

[00:30:46]

Dat is als advocaat voor dat leven lang geschorst mevrouw.

[00:30:51]

Dus dat moet de minister doen. Die moet nu even. Ik ben een kort begonnen. De minister moet nu tegen zijn ambtenaren zeggen thal hem hebben jullie bewijs. Een oprechte verdenking tegen die lui dan? Vervolgt ze. En heb je het niet? Zegt dan dat het niet hebt, dan is dat hele spektakel over.

[00:31:12]

Gaat dat gebeuren? Bedoel. Wat gaat gebeuren? Vraagt aan jou mee?

[00:31:16]

De minister heeft vanmiddag te kennen gegeven dat hij vindt dat de rechter zich moet uitspreken over de onzin.

[00:31:22]

De minister is nog even waar ik. Dat kunt u onzin vinden, maar dat heeft de minister wel gezegd. En heel even naar Kijk wat je altijd gewoon weer ziet in in grote strafzaken, in die zin ben ik het met meneer Hiddema eens is. Je ziet altijd in zeg maar de aanloop naar de feitelijke behandeling van die zaak. Dan zie je de spanningen tussen het Openbaar Ministerie en de advocatuur oplopen. Er staat hier en daar lopen 3 4 misschien wel 5 mensen kans op levenslang, dus voor die mensen is er geen groot belang.

[00:31:56]

We weten ook allemaal wat er in deze zaak is gebeurd. Er is een broer van een kroongetuige vermoord, er is een advocaat vermoord. Het is ook vanuit de staat en vanuit de maatschappij is dit een hele gegoten relevante zaak, die bovendien een groot probleem aanraakt, namelijk georganiseerde drugshandel. En in die zin lijkt het wel een beetje op de IRT affaire uit de jaren negentig, waar meneer helemaal het over had. En klopt dat wel? Ik denk wel dat uiteindelijk, nu de rechtbank de regie zal moeten nemen en ervoor zou moeten zorgen dat dit proces op een fatsoenlijke, ordelijke wijze uiteindelijk wordt afgehandeld.

[00:32:29]

Want daar hebben we hebben wij als Nederlanders allemaal belangen belang bij bij het handhaven van enige vorm van rechtsstaat gelijkheid.

[00:32:37]

Gelooft u dat dat gaat gebeuren in de rechtbank? Hier wordt op voortreffelijke wijze een heel geleerde wijze helemaal niets gezegd, want de rechter zal over deze kwestie nooit oordelen. Die vervolging, die stelselmatige vervolging van die twee advocaten. Die zal geen enkel grammetje gewicht in de schaal leggen voor enige fout door de rechtbank te nemen beslissing in de zaak Taichi. Want Taichi heeft dit helemaal niks mee te maken meneer Meeus. Uiteindelijk zal aflopen. Dank u wel Theo Hiddema en Jan.

[00:34:59]

Plaats 19 72 de spinners LBIO Round In de hele wereld wordt aan een kleine 200 korona vaccins gewerkt. Af en toe horen we optimistische geluiden over het Oxford vaccin en toen was daar ineens het Russische vaccin dat uit de lucht kwam vallen. Het is nog onduidelijk of dat werkt en in de Verenigde Staten is een veelbelovend vaccin in ontwikkeling. Het moderne vaccin. En daar is een Nederlandse viroloog bij betrokken Andrea Trousers.

[00:35:25]

Goedenavond Goiano. Hoe bent u betrokken geraakt bij dit onderzoek?

[00:35:31]

Nou, ik werk al drie jaar en kon na vier een sabbatjaar in Amerika. Ons land was daar eigenlijk voor geselecteerd om mee te werken aan een vaccin en dus onze overheid. Amerikaanse overheid hier al achttien jaar. Hoeveel jaar woon ik hier al 3 jaar in Amerika? Mijn overheid, de Amerikaanse overheid heeft haar initiatief al ontwikkeld. Zij heet Operation Speed en dat heeft tot doel om de ontwikkeling van vaccins en diagnostische toetsenbord collatierecht te versnellen. En daar hebben ze eigenlijk bedrijven en onderzoeksinstituten.

[00:36:15]

Zo stelt dat fenomeen bij elkaar gebracht om daaraan mee te werken. Daarom dat wij een bepaalde expertise hebben in dit op dit gebied. Wij zijn eigenlijk één van de weinige labs BEREC die expertise hebben. Zijn wij daar voor aangewezen om daar mee te werken? En wat is uw eigen rol bij de ontwikkeling van dit moderne vaccin of moderne? Geen idee hoe jullie dat zeggen?

[00:36:38]

Maar daarnaast heet het nou om de rol die ik mij kan groepsleider. Maar ik ben ook zelf eigenlijk gewoon altijd in het lab zelf. Ik ben niet alleen achter de computer, maar om de rol is in de eerste plaats van accentje. Tussen 45 vrijwilligers werd gegeven om eens te gaan kijken of dat de bijwerkingen waren. En dan zijn vervolgens ook kluut monsters genomen om de zoveel weken om te zien of dat de antistoffen en andere dingen werden geproduceerd die aangaven dat het vaccin effectief zou kunnen zijn.

[00:37:10]

Dus die hebben wij gekregen in ons lab en daar hebben we eigenlijke proeven mee gedaan om te kijken of al het serum van bloed die al die stof inzetten of dat een virus effectief kan neutraliseren. Dat hebben we in het lab gedaan en dat is ontspannend werken.

[00:37:26]

De hele zo'n beetje de hele wereld zit te wachten op is dat vaccin effectieve? Op welk moment dacht u dit is echt veelbelovend? Was er ooit een soort eureka moment dat jullie dachten?

[00:37:36]

We hebben het van mij wel wat ik zelf dierproeven gedaan in het lab? Ja, dan kan ik de eigenlijke telefoon krijgt net met het virus en dan ga je eens kijken. Vermindert het aantal virus deeltjes die dus de cellen infecteren. En dus kan het eigenlijk alleen al de eerste paar schakeltje die we hebben geprobeerd. Vanheede neutraliseert enorm goed. Dus ja, wij hadden wel een moment. Ja dat is toch wel in het lab te juichen? Het antwoord ja, tourdata dat zo gelopen.

[00:38:13]

Maar ja, u weet natuurlijk een heel goed. Maar uiteindelijk moet u wel gaan zien te ervaren wat onder Pieters onlangs is gekomen. Of dat er ook echt beschikbaar is. Dit zijn allemaal goede tekenen. Kan eigenlijk beter. Maarja je weet het nooit kan je alsnog falen. Maar je op dat moment hadden we natuurlijk wel een heel goed gevoel. Daarover lopen we aan iedereen vertellen, maar dat mocht niet. Iemand moet die blijdschap niet genoeg is. Moet je nog even voor je houden, want jullie zitten dus in de derde fase.

[00:38:41]

En dat betekent testen of mensen nou de eerste drie fases van zijn onderzoek die allemaal Algeri 3 Fates houden. Dus testen op mensen in Latijnen nou in het derde en laatste fase beland. En dat betekent de eerste fase verkeersveiligheid en dosering. De tweede fase is ook nog steeds veiligheid, maar dan misschien wat anderen er toe roepen. En nog meer gaan ze ook meer kijken naar effectiviteit. Maar dan de derde fase is echt gericht op keuzescherm met. En daar worden dertigduizend mensen in euh ja ingeschreven.

[00:39:19]

En daar gaan we dus kijken. Maar ook dat een claim dat de eerste helft van de mensen krijgt dan accent. En de andere helft van de mensen krijgt een placebo dus een oplossing. En dan ga je eens kijken wat? Nou ja. Ga je die dan niet meer volgen? En dan ga je kijken hoeveel mensen worden ziek en hoe ziek worden ze? Dat zijn dan twee uitkomsten Iran of Meta op die groep mensen. U bent zelf ook proefpersonen.

[00:39:44]

Ja, ik heb mezelf zelf ook eens over fouten bij ons. Ja, onze identiteit, medisch, maar ook zelf ook aan de derde fase. Negen locaties in Amerika die eraan meedoen en wij zijn. Veenbrand en capitaine opgegeven? Ja, goed, ik heb natuurlijk zelf weer de infiltratie van Ceramica. Ik heb al heel gehoopt dat. U heeft een heel verhaal, maar kan dat modern moderne Fakse? In deze fase nog mislukken? Of bent u echt vertrouwen dat het helemaal goed gaat komen?

[00:40:15]

Kan ik u mislukken? Dit tot nu toe. We hebben alle alleen maar goede zaken herhaald. Er zijn veel weinig serieuze bijwerkingen enzo. Maar ja, je weet maar nooit. Shit. Wie weet het niet dat je officieel op een hele grote groep mensen uitprobeert waar dan ook mensen van hogere leeftijd en met misschien wat andere kwalen enzo bij. Of dat het effectief is en B of dat het ook echt veiliger is. Want ja, zulke kleine groep mensen kan wel op die manier wel goed hebben uitgepakt, maar je weet het nooit.

[00:40:47]

En dat is met alles accentje het geval. Dat is verder niks bijzonders, want moderne Fakse en mates. Ja, we weten het niet hoor. Tja, ik denk dat a t. Hoe groter het effect, hoe sneller werkt beter dan de andere keer. Statistieken op loslaten en dan weet je dus hopelijk aan het eind van het jaar. Dus euh. Wat? Wat? Wat we in handen hebben en dat is dan ook het doel van appreciation. Wordt steeds opnieuw een Alpa.

[00:41:12]

Op 4 januari van 2021 tot 300 miljoen doseringen van een effectief vaccin hebben klaarliggen. En stel dat eureka gevoel van u dat. Dat blijkt inderdaad te kloppen. Dit is het beste van vaccin. Komt Nederland dan ook aan bod of is het puur voor?

[00:41:27]

Voor de Amerikanen graag? Dat ligt een beetje aan hoe het geld zo'n denk ik op dit moment. De Amerikaanse overheid heeft per 10 biljoen dollar geïnvesteerd in deze operatie. Nog steeds en daarbij financieren is echt alles, inclusief de productie van SCK-CEN voor zwarte Janda uit 300 miljoen die dosering en zo ongeveer de populatie van Amerika. Dus ik denk dat Amerika wel eerst aan bod komt, maar ik denk niet dat het ook wel ter beschikking wordt gesteld aan de rest van de wereld, maar dan moet het wel op andere plekken.

[00:42:02]

Ook worden er padi via fabrieken horen we dat dat vaak zijn gaan produceren. Dus dat kan nog wel even duren voordat Nederland daadwerkelijk aan bod komt.

[00:42:12]

En een tweede golf kunnen we daar niet mee voorkomen. Heel kort nog tot slot.

[00:42:17]

Ja, ik denk het niet. En als die tweede golf in in de herfst komt van jullie komt hier eigenlijk. Het ziet er naar uit dat jullie al een beetje omhoog via de CIA bij uitstek, ook in die eerste hele sterke golf die bij ons veel erger is dan in de rest van de wereld. Bijna. Dus ja, ik weet niet het daarmee klaar is. Want zelfs al zijn er in januari 100 miljoen doseringen klaar. Ik wil de Nederlandse overheid ook in investeert.

[00:42:46]

Kwam uit. Misschien kan ze ook maar hebben kunnen klaarliggen, maar een hele groot financieel risico. Want er zijn op dit moment wordt er in Zeeland accentje te stichten. Het counts is zo groot dat de meeste van die accijnzen uiteindelijk niet genoeg bescherming bieden. En dan moeten die doseringen allemaal worden vernietigd te staan. Ben je het geld kwijt? Nou, heel veel succes. De komende tijd. Andrea Pruissen.

[00:43:19]

Ze teveel? Komaan, de snee Kasaï aanhalen.

[00:43:30]

She Tulio panacee zc Kanō om. Stil leek Mike C. Yauheni. Deze maand stelde Chiro. De eerste kindje is de eerste. Het gaat om de. Tori Amos, Jo George. Het is één van de meest bezochte musea in Berlijn. Het Joods Museum. De afgelopen twee jaar is gewerkt aan een nieuwe permanente expositie die zondag wordt geopend. En aan de lijn heb ik. Directeur Hertberg. Goedenavond mevrouw Berg. Goedenavond. Jij bent maar een paar maanden geleden begonnen als directeur, in april van dit voorjaar dacht ik aan het Joods Museum in Berlijn moet een bijzondere plek zijn om te werken.

[00:45:01]

Ja, dat is het zeker. Het museum speelt een belangrijke rol in. In Duitsland werd in 2001 geopend. Het is een museum dat door de staat gefinancierd wordt en het heeft echt een symbolische betekenis. In Duitsland en gezien de geschiedenis en de hele context is het ook een museum wat juist vanwege die geschiedenis. Het is een historisch beladen plek onder een vergrootglas. Le Vergrootglas ligt. Uhm, ja, euh, dat, euh. Dat kun je zeker zeggen.

[00:45:43]

Euh, daar word. Het heeft heel veel belangstelling. Euh, ook van de politiek en en van de pers. En dat is natuurlijk ook een groot voordeel, want het heeft dus blijkbaar ook een echte relevantie in de maatschappij.

[00:45:58]

Zondag dus de heropening van die nieuwe vaste expositie. Welk verhaal willen jullie vertellen aan de bezoekers? En we vertellen de geschiedenis vanaf de middeleeuwen tot euh. Tot vandaag? Ze 17 100 jaar Joodse aanwezigheid in Duitsland en euh. In de tentoonstelling staat staan de relaties tussen de Joden en de niet joodse omgeving centraal. En die hebben zich natuurlijk door vanaf de middeleeuwen tot nu iedere keer veranderd. En wat hoe wij het vertellen. In het museum gaat het steeds over het Joodse perspectief, moet zeggen de Joodse perspectieven.

[00:46:42]

En. Wat is er daarmee het verschil met hoe het hiervoor was? Uhm, hiervoor ging het meer over het idee van je kunt in een Jood een Duitser zijn. Het museum was toen net opgericht. Uhm. Het publiek was ook nog een en een ander publiek. En daar is in tussentijd natuurlijk ook heel veel veranderd in de manier waarop je dingen presenteert in in het museum. Ze de geschiedenis op zich is niet anders geworden, maar de de accenten zijn zijn anders.

[00:47:17]

Het perspectief is anders en ik begrijp ook dat er veel meer authentieke objecten te zien zijn. Ja, dat is ook heel mooi om te zien in. In 2001 was dat museum net opgericht. Toen had het ook nog niet zo heel veel collectie. En in deze twee twintigjaar zijn de collecties enorm gegroeid en er zijn meer dan duizend objecten te zien en dus 3500 vierkante meter. De permanente opstelling en van die duizend objecten die daar te zien zijn, is meer dan zeventig procent inmiddels uit de eigen collectie.

[00:47:52]

En dat is natuurlijk fantastisch.

[00:47:54]

En wat is voor wat betreft het meest indrukwekkende object van het museum of iets waar ik trots op bent? Wel heel moeilijk om te kiezen. Uhm, de je iets wat mijzelf heel erg aanspreekt is een is een bandrecorder die een uh uh psycholoog en een Amerikaanse psycholoog heeft gebruikt in een 19:46. Direct na de oorlog om uhm mensen te interviewen in Uh in de displaced persons camps. En uh, ik heb zelf indertijd in het Joods Historisch Museum ook heel veel oral history gedaan.

[00:48:33]

Heel veel mensen geïnterviewd en zo'n object spreekt mij persoonlijk dan heel erg aan. Maar wat ik ook heel mooi vind is ook de euh ja, alle alle digitale middelen die nu worden gebruikt om het verhaal over te brengen. En er is ook een fantastische media app die ook iedereen in Nederland kan downloaden om te zien wat er allemaal in het museum te zien is met achtergronden, interviews etcetera. Het museum kiest er ook voor om nadruk te leggen op de periode na 1945 en na de Holocaust.

[00:49:09]

Waarom is dat ook heel erg belangrijk voor jullie? Ja uhm, dan is natuurlijk de holocaust. Is de zee inmiddels 70 jaar na dato en uhm de. Ja, de geschiedenis, die gaat door. En het is heel belangrijk dat mensen niet alleen iets weten over de holocaust, maar dat euh, dat Joods leven euh. Doorgaat dat er vooral in in. In Duitsland is er een soort revival van Joods leven, ook door de immigratie na de euh, wie voor nieuwkomers?

[00:49:49]

Nadat de pedovereniging van Oost en West Duitsland heel veel Russischtalige Joden naar Duitsland zijn gekomen, dus de Joodse gemeente en de Joden in Duitsland dus enorm groeiend. En er gebeurt daar heel veel dat gebied zodat mensen ook de ja en het joodse leven en de levendigheid van de Joodse cultuur kunnen ervaren. En is die kant wordt belicht. Nu spelen er op dit moment in Duitsland ook veel discussies rond antisemitisme. Dat oplijsten door jullie daar ook iets mee met die negatieve kant na 1945 in Duitsland?

[00:50:25]

Euh ja, dat doen we zeker. Is natuurlijk een euh. Een groot probleem dat vooral in de manier waarop mensen zich uitdrukken weer heel veel antisemitisme is. En ook recent echt gewelddadige uitingen van antisemitisme in Duitsland. En euh, dat is een heel belangrijk punt. We hebben bijvoorbeeld in een debat ruimte waarin het thema antisemitisme centraal staat en daar worden er hele korte voorbeelden gegeven. Euh. En daar kunnen de schoolgroepen of de bezoekers dan over discussiëren. Dat zijn allemaal ambivalente momenten waar als je iemand uitschold voor jood of de aan de kerk in Wittenberg is een is een euh, een Joden zwijn afgebeeld?

[00:51:17]

Is dat antisemitisch of niet? En het gaat er heel erg om dat mensen daar zelf een mening over vormen en erover nadenken en zich daarvan bewust worden. En dat doen we ook met schoolgroepen. En wie bezoeken het museum? Zijn dat vooral toeristen? Of zijn het ook veel Duitsers die meer willen weten over de geschiedenis? Het is beiden, maar tot in het verleden werd het museum enorm bezocht door door internationale toeristen gemiddeld duizend bezoekers per jaar. Dat was de 75 procent internationale toeristen.

[00:51:50]

Ik hoop dat we na Microphone tijd zeker voor Belgische bezoekers ontvangen, maar dat we ook in de toekomst juist de Duitsers en Berlijners naast de internationale bezoekers kunnen interesseren voor het museum.

[00:52:04]

Dank u wel, Hertberg en een nieuwe permanente expositie is er dus vanaf zondag te zien. Morgen zitten hier Wilfried de Jong een hele goeie dag.

[00:52:14]

Freunde is het echt? Zich, zo zagen we uit het. Letzte is Claas.