Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:07]

Freunde is het. Zich zo zagen heette het zieke. Letzte is Claes Versteegen. Dit is met het oog op morgen met een overzicht van de actualiteiten en ontwikkelingen en achtergronden van het nieuws. Buiten is het 18 graden. Binnen zit Kris. Vanochtend hoorde ik de directeur van een Amsterdamse basisschool vertellen hoe kinderen van vluchtelingen die zij ook op school had, altijd maar door het COA versleept worden. Tientallen keren verhuizen, in een paar jaar iedere keer weer afscheid moeten nemen van vriendjes en vriendinnetjes.

[00:00:56]

Misdadig, noemde ze het. Toen las ik een interview met ex minister Henk Kamp in De Telegraaf. Vanaf zijn Twentse landgoed. Hij is erg teleurgesteld in immigranten die niet goed integreren. Want, zegt hij. Nederland is een land waar je heel veel kansen krijgt. Of je hier nou geboren bent of niet. Daar ben ik dol op Twentse landgoederen, maar ik dacht wel. Misschien liggen ze net ietsje te ver van de werkelijkheid. Goedenavond, welkom bij dit zaterdag zo over migranten gesproken 21 mensen die vanuit Afrika op weg waren naar Europa zijn voor de kust van de Canarische Eilanden verdronken.

[00:01:34]

U hoort zo meteen de details en we gaan voorlopig nog niet massaal weer naar kantoor als het aan premier Rutte ligt. Maar wat voor gevolgen heeft dat? Een organisatie psycholoog weet er meer van. En wat voor gevolgen heeft het dat er niet dit weekend tienduizenden mensen kamperen in Dronten vanwege Lowlands? We vragen het aan de burgemeester in ons zaterdagse gesprek met een burgemeester in Korona Tijd en we gaan touwtrekken straks na het nieuwsoverzicht van vandaag, zaterdag 22 augustus. De Russische oppositieleider Navalny is na heel wat touwtrekken aangekomen in Berlijn.

[00:02:09]

Dat is een klein tussenjaar voor een hele kleine overwinning, want het gaat niet goed met Poetins plaaggeest.

[00:02:18]

Helemaal niet goed. Volgens de artsen in Omsk heeft Navalny last van een stofwisselingsziekten dat bol zit in de eerste helft van mei.

[00:02:27]

Dat zegt deze activist die Navalny naar Berlijn kreeg. Hij zegt dat de oppositieleider is vergiftigd tijdens een vlucht en hij is blij dat het vliegveld, dat het vliegtuig een tussenlanding maakt binnen en buitenland, de leiding in de AMZ binnen fly te.

[00:02:43]

Mascagni wordt afdichten.

[00:02:44]

Verpleegtehuizen kijken met afgrijzen naar het stijgend aantal besmettingen. Want ze willen niet weer dicht. Dat trekt een te grote wissel op de bewoners.

[00:02:54]

Slechter eet, de levenslust is een beetje weg.

[00:02:59]

Het coronavirus sloeg in het voorjaar ongenadig hard toe in de verpleeghuizen. Duizenden mensen stierven, maar dat risico durft deze directeur wel aan.

[00:03:08]

Kwaliteit van leven staat boven het. Dat je ook ziek zou kunnen worden.

[00:03:12]

Een minister die jongens stelt de verpleegtehuizen een beetje gerust. Sluitingen zullen alleen daar plaatsvinden waar brandhaarden ontstaan.

[00:03:19]

Door maatregelen in het hele land als die we toen hebben moeten nemen. Ja, dat willen we echt niet meer.

[00:03:25]

Daar was vanmiddag een bijzonder protest in Den Haag van elektrische vervoersmiddelen zoals de step, de hoverboard of de mono biebel. Die mogen in ons land niet op de weg, maar deze dame doet dat toch, maar dan alleen op reis.

[00:03:40]

Ik weet dat de kans dat zij en de andere demonstranten willen voortaan legaal de weg op. Alleen is de vraag of dat wel zo verstandig is.

[00:03:49]

In Noorwegen mag het al en uit onderzoek blijkt dat het bijna tien keer zo hoog risico is dan fietsen.

[00:03:57]

Maar deze dame vindt dat appels met peren vergelijken, want in Nederland hebben we een voordeel omdat hij FilmNet om carnaval in Brabant niet door laten gaan.

[00:04:11]

Dat is vloeken in de kerk. En toch gebeurt het in Raamsdonksveer.

[00:04:15]

Carnaval is hossen, dansen is zingen. Ging je met je buurman of vrouw en dat gaat gewoon niet.

[00:04:24]

Op andere plekken speelt deze discussie ook. Maar daar denken ze nog na over een korona proef. Carnaval.

[00:04:30]

In plaats van de opgelapte rijden hebben we denken aan een Waigeo, dus op een locatie dat Dalloway komt te staan.

[00:04:36]

De mevrouw van de carnavalsvereniging van Raamsdonksveer gelooft echter niet dat er zoiets als een korona proef carnaval bestaat.

[00:04:43]

Als ik carnavalsmuziek al brengen en dat was vandaag op radio en tv en aan de Steiners nog steeds geen kranten.

[00:04:59]

In het weekend in Nederland. Dus kijken wij op zaterdag nog steeds de grens over en vandaag proberen we een overzicht te krijgen van het nieuws in de Russische media. Correspondent David Jan Godsvrouw in Moskou. Goedenavond, goedenavond. Ja. Wat is het belangrijkste nieuws? David Jan?

[00:05:14]

Wij zouden denken Navalni ja da da. Dat is inderdaad een van de belangrijkste onderwerpen, maar het allerbelangrijkste in de Russische kranten vandaag. En eigenlijk ook wel. De afgelopen weken is toch Wit-Rusland over wat er daar aan de gang is sinds de verkiezingen op 9 augustus. Daar wordt heel veel over geschreven. Dat wordt heel veel, worden heel veel opinies over gegeven, reportages over gemaakt en nieuwsberichten over afgedrukt, dus dat is het grootste onderwerp. Navalny is natuurlijk een onderwerp.

[00:05:45]

De afgelopen dagen. En dat zijn dus onderwerpen die internationaal ook heel veel aandacht krijgen. En in de wat meer onafhankelijke media zie je nog steeds verhalen over Chabarovsk. En dat is een stad in het oosten van Rusland in het Verre Oosten, waar al wekenlang gedemonstreerd wordt tegen het ontslag en de vervolging van de gouverneur aldaar op verdenking van moord. OK.

[00:06:07]

En als het dan over Wit-Rusland gaat. Laten we even de officiele de staatsmedia nemen over anderen door de staat gecontroleerde media. Wat is dan de teneur?

[00:06:17]

Nou, dit is heel gek toen het net begon. Dus net na die verkiezingen aan het begin van de demonstraties toen op. Politie ook knetter hard optrad, toen zag je zelfs in de. Euh ja, toch meer Kremlin gezinde media als ICES. Ja, als euh, de Komsomolskaja Pravda. Een zeker begrip voor die demonstraties. Euh. En zeker. Euh. Het geweld van de politie tegen vreedzame demonstranten stranden is ook in die kranten redelijk breed uitgemeten. Maar zoetjesaan begint het toch meer weer op te lijken dat Loekasjenko te komen over veel verhalen over inmenging vanuit het Westen.

[00:06:54]

Troepenopbouw handig grenzen met met Wit-Rusland. Dus het begint weer een beetje op het normale niveau te worden te komen zal ik maar zeggen.

[00:07:01]

OK. Nou, dat zou omineuze kunnen zijn als voorteken van euh, van de houding die het Kremlin gaat aannemen en over Navalny. Hoe wordt daarover geschreven?

[00:07:11]

Ja, Navalny, dat is. Daar is natuurlijk een enorme scheiding waterscheiding tussen de. De officiele media en de onafhankelijke media of de oppositionele media.

[00:07:20]

Zo je wilt dat de de staatsmedia of de ander staat gelezen gelieerde media die beginnen de toch steeds meer te publiceren over wat en wat de artsen in Omsk ook hebben laten doorschemeren dat er alcohol in zijn urine is gevonden. Caffeïne zijn verhalen over drugsverslaving, hij dus. Kortom, het is een eigen zin a eigen schuld. Hij heeft drugs gebruikt of hij heeft te veel gedronken. De onafhankelijke media houden houden vast aan het verhaal van de aanhang van Navalny dat die domweg vergiftigd is.

[00:07:54]

Daar zie je een enorme scheiding. Nou was er natuurlijk de afgelopen weken ook groot nieuws, namelijk dat Rusland als eerste een anti corona vaccin heeft ontwikkeld. Lees je daar nog iets over?

[00:08:05]

Ja, dat is wel opmerkelijk. Er is een al een opiniepeiling gedaan hier in Rusland over dat dat vaccin, Spoetnik 50, is officieel geregistreerd op 11 augustus. En daar is gevraagd aan de Russen of ze dat vaccin of ze daar gebruik van zouden maken. En heel opmerkelijk tv. 52 procent is. Meer dan de helft van de Russen zeggen van nee, dank je wel euh. Laat maar zitten. En dat heeft er ongetwijfeld mee te maken dat dat euh, dat dat middel nog niet getest is, althans niet grootschalig getest is.

[00:08:35]

Het is absoluut onbekend is wat eventuele bijwerkingen kunnen zijn en of er of het uberhaupt op grote schaal wel helpt. Dus zolang dat niet bekend is zeggen de Russen nou, laat die beker voorlopig maar even aan ons voorbij gaan voordat we allemaal vergiftigd zijn.

[00:08:49]

Dat zijn mijn woorden. Dankjewel David Jan Godfroid. Deze onderwerpen uitgebreid in de Russische media.

[00:09:21]

Taux. Jongens Silver Fox was dat niet. Bij de Canarische Eilanden zijn 21 migranten uit Afrika verdronken en tien anderen zijn door de kustwacht gered. Correspondent Rop Zoutberg In Spanje Goeie avond Rob Harry schoenen. Ja, ik zag dat je een euh treurige foto twitterde van een bootje met vijf lichamen onder onder zeildoek. Maar waar kwamen deze mensen vandaan?

[00:11:38]

Wat weet waarover ze weten? Niet veel van deze mensen zijn je. Je ziet de foto. Ik ga me even beschrijven. Voor mensen die hem niet gezien hebben. Het is een lichtblauwe, houten lange boot en ik weet niet of je ook op is gevallen. Ik zie helemaal geen aandrijvingen aan boord, geen motor, geen zeil dus. De zware mensen. De foto is gemaakt door de kustwacht, de Spaanse kustwacht vanuit een helikopter. Mensen zwaaien naar boven en daaronder liggen inderdaad.

[00:12:06]

Op de bodem van het ver open houten bootje liggen lichamen. Die zien we niet, want die liggen onder zeil. Terug naar de vraag waar komen de mensen vandaan? Nou, als je naar de lijst kijkt van de UNHCR? Waar komen mensen vandaan die Spanje binnenkomen? Mali, Guinea, Ivoorkust, Senegal? Ja, we moeten echt een aanrader. Je zou denken dat ook deze mensen daarvandaan komen.

[00:12:28]

En en en wat is er precies gebeurd? Ik bedoel, was het inderdaad zo'n bootje waarvan we niet eens weten hoe het aangedreven wordt? En waar is het gezonken? Hoe zijn die mensen verdronken?

[00:12:40]

Nou, deze mensen zijn en heen en weer vraagtekens. Christijn deze mensen zijn verdronken. Deze mensen zijn uitgeput. Deze mensen hebben dagen op zee gedopt. Dat is wel zeker, want waar wordt het bootje nou gevonden? Bijna 200 kilometer h, 110 zeemijl ten zuiden van Gran Canaria. En dat is de meest hoe dit soort bootjes worden aangetroffen, ergens dobberend op zee. Ergens onderweg naar de Canarische Eilanden. Ik weet van reportages die ik eerder heb gemaakt. Dat we.

[00:13:12]

Waar richten die bootjes zich op? Nou, de tijden op de grote vulkaan die daar op de Canarische Eilanden ligt van 35 100 meter hoog. Maar dat is een baken waar ze naartoe varen. Maar het is levensgevaarlijk. Het is heel erg ver, maar het zou ook levensgevaarlijk. Die bootjes moeten ook allemaal tegen de stroom in, want de stroom loopt van noord naar zuid. Maar ze moeten van wrak van Zuid in ongeveer noordelijke richting naar die tijden toe varen.

[00:13:37]

Nou, mensen daar midden op zee golven van 10 meter. Je kan het je voorstellen.

[00:13:42]

Nou ja, want wat bedoel onbekender natuurlijk allemaal. De beelden van de Middellandse Zee al jarenlang, waar het ook heel vaak misgaat. Maar dit is de oceaan. Dat is dus nog nog gevaarlijker. Waarom kiezen mensen toch voor deze route dan?

[00:13:57]

Nou ja, de het laat zich raden die Middellandse Zee route die we kennen vanuit Marokko naar het zuiden van Spanje. Hele korte afstand, maar 14 kilometer aan de overkant is het nou. Die route is inmiddels helemaal dichtgetimmerd. Ofwel door de Spaanse kustwacht, ofwel door een Marokkaanse kustwacht die heel veel geld de afgelopen jaren ook hebben gekregen vanuit Europa om die kust daar voor ons voor Europa dicht te houden. Dus nu ja, dat zie je op dit moment.

[00:14:22]

Mensen wijken weer uit naar een route die al langer bestond, namelijk die route naar de Canarische Eilanden toe en de zin uhm vorig jaar 1 em 550 mensen op die route gevonden.

[00:14:35]

Nou, we zitten nu inmiddels al op een verzesvoudiging van mensen die daar zijn aangetroffen. Waarom nemen ze die route? Nou uh euh. Geen aanwezigheid van politie van de kustwacht daar. Dat zou denken dat werkt dus in hun voordeel. Maar goed, dat betekent ook dat ze heel lang op Celan kunnen dobberen voordat ze überhaupt ontdekt worden door patrouille diensten, want die zijn er daar amper.

[00:14:59]

En als ze dan toch aankomen, want er zijn ook een aantal mensen gered. Wat gebeurt er dan in een verder metsen? Kunnen ze dan verder Europa in?

[00:15:08]

Nou, we weten van goed en regelingen. Op dit moment zijn. Het is aan boord van dit soort schepen trouwens ook Algerijnen en Marokkanen. Die worden meteen teruggestuurd naar het land waar ze vandaan komen. Die regelingen die zijn gemaakt met andere Afrikaanse landen is het veel moeilijker. Maar ze zijn natuurlijk ook vaak geen papieren bij zich of een papieren zijn. Ze verloren op en of wanneer hebben ze die niet? Nou eenmaal op die eilanden begint de onmogelijke taak vaak voor voor onderzoeks diensten om uit te vinden waar mensen vandaan komen.

[00:15:37]

Gaat een periode dan voorbij? Is dat niet vastgesteld? Dat betekent dat ze op een gegeven moment, want ze kunnen daar niet blijven op die Canarische Eilanden, dat ze worden overgebracht naar het Spaanse vasteland. Dan krijg je ze dan vaak een papier tot uitwijzing. Maar ja, mensen verdwijnen gewoon. Dit land is onmetelijk groot. Zestien keer Nederland. Mensen verdwijnen gewoon op een of onder meer in Spanje. In Europa uiteindelijk zonder papieren uiteraard.

[00:16:02]

OK. Dank je wel Rop Zoutberg voor die verhaal over 21 mensen verdronken bij de Canarische Eilanden. Iets heel anders.

[00:16:10]

Premier Rutte was afgelopen week duidelijk. Ik val maar met de deur in huis. Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land. Dat was een duidelijke boodschap en voorlopig hoeven dus geen versoepelingen te verwachten. En daarmee blijft ook thuiswerker de komende maanden de norm. Over welke gevolgen dat heeft, ga ik nu spreken met organisatie, psycholoog en bijzonder hoogleraar Aukje Nauta. Goeie avond mevrouw, goedenavond uw onderzoeksterrein is ik zeg het even officieel een dancing en de visuals in het Dynamic Context.

[00:16:44]

Als ik het in mijn eigen woorden vertrouw. Hoe kunnen we mensen goed laten functioneren als ze niet de hele dag achter hun bureau zitten? Of dat ik dat goed samen?

[00:16:51]

Ja, het gaat eigenlijk ook over wat wel genoemd wordt duurzame inzetbaarheid. H. Het vermogen om werk te houden en nieuw werk te krijgen. Dankzij dat je vitaal bent. Dat je een vakman of vakvrouw bent en dat je voortdurend bezig bent met leren en ontwikkelen.

[00:17:05]

En dus gaat niet speciaal om de werkplek. Dat d'Indy dynamische context, dus niet dat je weer loopt.

[00:17:11]

Ja ik, op dit moment ben jij mijn context en de context is niet alleen maar een fysieke werkomgeving, maar er zijn ook de mensen om je heen, je leidinggevende. En die hebben eigenlijk allemaal invloed op. Ja. Blijf je overeind staan? Kun je groeien? Kun je je versterken of niet? OK. Uhm. Maar voor iemand die op dat soort terrein onderzoek doet was het wel een cadeautje. Corona ook niet. Nou ja, kadootje. Dat is een beetje raar natuurlijk om het zo te stellen.

[00:17:37]

Maar het is een waanzinnig boeiende tijd. Dat moet je wel zeggen. Ja ja, we zitten met z'n allen in een wereldwijd experiment waarin we op een hele andere manier zijn gaan werken. En ja, je ziet dat ook bij mijn vakgenoten. Wat ik bijvoorbeeld zag was er een een artikel van Mark van Vugt en en iets van zes, zevenentwintig internationale collega's die allemaal neerzetten van goh, wat verandert er allemaal wel niet op de werkvloer waar wij als uh arbeids en organisatiepsychologie naar moeten kijken om te zorgen dat mensen nog steeds lekker kunnen werken.

[00:18:11]

Nou hebt u onderzoek gedaan onder achthonderd janauri zorgprofessionals. Ik vertaal het weer even. Mensen van de afdeling personeelszaken personeelsbeheer zou je kunnen zeggen uhm, over thuiswerken tijdens de Korona kiezers. Wat? Wat wilde u precies van ze weten? Nou, ik wilde vooral weten van. Hoe kijken zij nu aan tegen duurzame inzetbaarheid in Corona tijd? Euh, wij doen deze enquête en wij dan Christel verder Vandevenne en euh en ik. Wij doen deze enquête elk jaar. En dan kijken we vooral naar God.

[00:18:39]

Zijn mensen in staat om nu en straks te blijven werken? En hoe zit het met. Euh ja, dialoog? Worden de goede gesprekken over ontwikkeling gevoerd op de werkvloer? Hoe zit het met leraren? Hoe zit het met autonomie op de werkvloer? En wij wilden dus kijken.

[00:18:51]

Is dat nu ook veranderd in Coronet, tussen al die variabelen die er normaal onderzoekt? Wie wil nu toespitsen op. Nou ja hoor. We zagen daarin die factoren niet zoveel euh. Euh ontwikkeling. Maar wat we bijvoorbeeld wel zagen was. We hebben ook gevraagd van God. Werken uw mensen in een vitaal beroep? En de hoop is dat een meerderheid of de minderheid of misschien wel allemaal en een vitaal beroep e zoals we dat in Korona tijd hebben benoemd. In het begin hebben we vastgesteld en zijn een aantal vitale beroep beroepen, zoals verpleegkundigen, vuilnismannen etcetera.

[00:19:24]

En uh, wat we bijvoorbeeld constateerden was dat. Naarmate er meer vitale beroepen in de organisatie waren, de mensen eigenlijk lager scoorden op duurzame inzetbaarheid. Althans die HR professionals die ze die zeiden dat vooral in die vitale beroepen en minder vaak een goede gesprekken worden gevoerd, dat de taak autonomie geringer is. Dat de uhm dialoog minder goed is. Uh, dat uhm euh ja, dingen als mensen betrekken bij beslissingen op het werk dat het minder gebeurt in die beroepen waar mensen eigenlijk vitaal werk doen.

[00:19:57]

Hoe kan dat dan? Uhm, nou ja, het is ergens wel heel, heel logisch. Want vitale beroepen zijn ja, juist ook de verpleegkundigen en de vuilnismannen die we nu juist heel hard nodig hebben. Dat is vaak ook wat praktischer. Werk hef waar. Uh, ook wat lagere opleiding voor nodig zijn. Denk ook aan de vakkenvullers. Uhm. Dus dat zijn niet automatisch beroepen waar je veel opleiding voor nodig hebt en waar mensen automatisch al veel aandacht krijgen.

[00:20:21]

Dus het is ook wel een soort van gevolg van de aard van de beroepen die we in Qatar en de andere mensen de niet vitale beroepen Zarka maar zeggen dus de mensen die veel thuis hebben gewerkt, enzovoort. Hoe gaan? Hoe gaat het daarmee in deze coronado duurzaamheid?

[00:20:35]

Best wel goed. Uh, ik uhm uh. Last bijvoorbeeld dat TNO bijvoorbeeld nu een heeft. Euh. Hoe het nu met de mensen gaat is daar volgens mij iets van. 850 mensen en toevalligerwijs zijn dat ook allemaal hoger. Uh, die in die aan die meedoen. Zo kunnen ze nou vrijwel dagelijks of wekelijks enquêtes invullen over hoe is het met je stress? Hoe is met je bevlogenheid werkplezier? Uhm, en dan blijkt het eigenlijk ontzettend mee te vallen.

[00:21:02]

Mensen scoren eigenlijk hartstikke hoog op productiviteit op werkplezier zeggen ook dingen als Goh, ik ben blij dat ik mijn reistijd kwijt ben. Valt het mee of of of? Het valt mij ontzettend. Ja is leuker wat men heel erg mis is natuurlijk, de mensen op de werkvloer, dat toevallige praatje bij de koffieautomaat. Uhm en. En waar ik me dus ook wel zorgen over maakt. Dit zijn de hoger opgeleiden en mensen die eigenlijk allemaal al goed voor elkaar hebben, die leuk werk hebben dus waar echt een beetje ja toch wel bang voor ben is dat deze korona tijd die heel lang duurt.

[00:21:38]

Als ie nou. Het duurt zeker nog wel anderhalf jaar verwacht ik dat dat dan de ongelijkheid tussen mensen alleen nog maar toeneemt. Dus dat je aan de ene kant mensen ziet die heel veel vrijheid hebben. Straks wordt het ook weer mogelijk om één of twee dagen naar kantoor te gaan en om hybride te werken die omdat ze hoogopgeleid zijn ook ook makkelijk thuis euh, motivatie vinden.

[00:22:00]

En die zijn zelfs starte, die zijn al gemotiveerd. Maar juist de mensen ja, die in de wat wat lagere praktische beroepen worden. Ja, daar verzandt de aandacht dan al snel voor. Een van de dingen die bij O bij o. Ook uit onze enquête bleek, was dat mensen zelf nu minder aandacht hebben voor hun persoonlijke ontwikkeling, maar dat ook leidinggevenden minder aandacht hebben voor leren en ontwikkelen van hun medewerkers. Dat dan komt dat omdat ze daarvoor ook nodig.

[00:22:29]

Nou ja, dat natuurlijk. Mensen leren heel veel van elkaar. Feedback is heel erg belangrijk he? En je kunt makkelijker feedback geven als je elkaar in de wandelgangen tegenkomt. Maar wat ik vooral uhm, lastig vond om ze bij mij af. Nou ja, erg vond om wat uit de resultaten bleek was dat dat nog erger is. Dat ie die ontwikkeling nog minder aandacht krijgt in organisaties waar veel vitale beroepen zijn. Lees waar wat minder hoog opgeleid werk voorkomt.

[00:22:56]

En uhm, als je nou een soort algemene conclusie zou kunnen trekken over de toekomst. We weten niet hoe lang dit virus nog onder onder ons is, maar blijft onder ons. Maar we weten niet hoe lang het zo gevaarlijk blijft als het nu is. Uhm. Zitten we dan in uw onderzoek? Aanwijzingen dat we met z'n allen in zo'n kantoorgebouw zit en dat dat eigenlijk een beetje verleden tijd is? Als we het dan hebben over die beroepen waarvan u zegt.

[00:23:20]

Nou, daar gaat het eigenlijk best goed. Maar ja, nou.

[00:23:23]

De HR professionals. Daarvan zei 83 procent dat men verwacht dat men ook na de Coronet tijd nog blijft thuiswerken. Uh en uh dus. Ik verwacht dat het Heer toetssteen is. Uhm. En ik hoop ook heel erg dat we deze crisistijd aanwenden om te ontdekken met z'n allen van goh, welke patronen zijn eigenlijk helemaal onhandig? Dus wat ik verwachtte is toch een toekomst van hybride werken waarbij we nou ja, ook ontdekken dat thuiswerken ons vaak productiever en soms ook zelfs creatiever maakt.

[00:23:53]

Dus dat we het concentratie werk wat je in je eentje moet doen. Dat we dat thuis doen en dat er kon kantoren veel meer ontmoetingsplekken worden.

[00:24:01]

En dat werkgevers die in die vitale beroepen werken met met lager opgeleide werknemers dat die extra aandacht aan hun mensen moeten geven. Ja, sowieso he. We groeien allemaal door aandacht. En ja, ik wens iedereen toe dat ie een baas heeft die een persoonlijk gesprek met iedereen voert. Goh, wat heb jij nou nodig om jouw eigen persoonlijke pakketje te kunnen maken? Van thuiswerken, op kantoor werken of wat de inhoud van het werk ook maar is? Hartelijk dank.

[00:24:31]

Organisatie psycholoog Aukje Nauta graag gedaan. Ondanks Korona is er dit weekend toch een klein beetje Lowlands. Virtueel welteverstaan. Via 3FM groeide Goeie van 3FM dj Vera Simons. Wat houdt dat precies in een virtuele Lowlands? Lowlands is natuurlijk bij uitstek het Nederlandse festival het festival, wat echter gigantisch groot is. Je hebt daar twaalf podia, dus je kunt je voorstellen dat er behalve muziek heel veel andere dingen te ontdekken zijn. En eigenlijk het muziekprogramma in het klein, dus met de live sessies die er nog zijn.

[00:25:03]

Toen er nog gespeeld kon worden, laten we eigenlijk zien wat er op het programma zou staan. Dus je kunt daar online de muziek vinden. De live optredens van artiesten die dit jaar op het festival zouden staan en ook de randprogramma gingen ze ook dingen zoals theater, filosofie, comedy. Wat je heel veel hebt op Lowlands. Dat wordt, dan wordt er ook gehoopt.

[00:25:21]

Dus dat zijn de optredens die daar zouden komen en die al wel ergens anders geweest zijn en waar jullie registraties van maken.

[00:25:29]

Precies. Het is natuurlijk altijd een beetje een verhaal met toestemmingen, maar er zijn wat legendarische dingen uit het archief die we mogen laten zien. En ook wat dingen van artiesten van vorig jaar die er dit jaar bijvoorbeeld zouden staan. OK, want euh ja, geen Lowlands dus eigenlijk virtueel. Maar ja, uhm, wat maakt het zo uniek?

[00:25:46]

Ik heb altijd als ik daar binnenkom, dan moet je heel erg lang wachten totdat je door de toegangscontrole mag. En dan sta je daar met al je spullen je tent veel te zwaar en denk je waarom doe ik het? Ieder jaar sterven, zitten? En dan Corona stond je gewoon in andermans oksel en dan dacht je waar doe ik het voor? Maar dan ga je die poorten door en moet je ook nog altijd over een brug zware spullen tillen. En dan kom je op zo'n rare andere wereld die ik bijna niet kan omschrijven waar de campings allemaal nummers hebben.

[00:26:11]

En dat staat ook weer voor hoe druk. Hoe rustig het is? En dan heb je met vrienden afgesproken dat je daar gaat staan en vervolgens kun je je gewoon niet op dat weekend voorbereiden. Dat vind ik altijd het mooie eraan van. Je kunt natuurlijk kercke je tentje opzetten en je matje meenemen, maar vervolgens is er op zoveel verschillende momenten op de dag zoveel verschillend te zien en te doen. Dus of dat inderdaad de wetenschapsprogramma is of vooraan bij een band bijna je enkel breken omdat het er zo heftig aan toe gaat.

[00:26:36]

Het is echt een weekend van uitersten en daar hou ik heel erg van de onvoorspelbaarheid.

[00:26:40]

Ja, verrassend ook. Je hebt een verrassing. Iets wat je ooit heel verrassend hebt gevonden voor ons uitgekozen voor in het oog. Wat gaan we horen?

[00:26:50]

Ja, taifoen in 2014, toen dat album Lobi Da Basi nog niet zo heel lang uit was. En eigenlijk was dit een beetje het begin van die zegetocht. Want ja, eigenlijk vooral vanaf 2015 was natuurlijk niet meer van die festivals weg te slaan. En dit was een beetje dat het al groot was dat het goed was en tien minuten uitliepen en natuurlijk ook niet mag op een festival, maar dat je die energie voelde en dat iedereen wist dat dit in zo'n bijzondere Nederlandse artiest dit moeten we echt koesteren is echter nog niet helemaal.

[00:27:47]

Vaak op een lach als ik kan dat veel van. Opaal, opaal, paal wordt groter en dat allemaal zullen we samen moeten dragen, zei Anna samen met Jong Mama bij God zonder. Dat was geen twijfel. Zit met de handen in de kou op de zogenaamde Kuiphof. Hoe is het nou zo'n bult is vergaan, dat cijfer voor iedereen. Een beetje zoals mijn eigen maat Thijs. Goed voor deze wereld. We willen door de crisis was destijds tijd. De nieuwe Peanut Butter blijft.

[00:28:52]

Hoe zou het zijn? Pootjebaden gelukwensen in verband met een kopje. Elektronenparen. Patrasche. De bouw van de vleugel. Grote namen als dj game. Taifoen was dat dus zes jaar geleden op Lowlands.

[00:30:39]

Na de drukte op het strand gisteren moeten vandaag de burgemeesters van de kustplaatsen ingrijpen. Een noodkreet van de burgemeester. Toen er toch honderden mensen kwamen opdagen, gaf burgemeester Rimkus alsnog toestemming voor een kort protest. De burgemeester moet onderduiken. Sowieso de burgemeester persoonsbeveiliging nodig heeft, vindt het onaanvaardbaar.

[00:30:59]

Ik ben even burgemeester geweest. De burgemeester Deze zomer spreken we hem in het oog op zaterdag met een burgemeester in Korona tijd dus en we blijven deze keer in de Lolands sfeer, want burgemeester Jean Paul Gebben is te gast. Goedenavond, goedenavond en u bent de burgervader van de gemeente Dronten, waar dit weekend lonend zou zijn. In Biddinghuizen, in Biddinghuizen. Uhm, nou ja, de vraag stellen is m in dit geval misschien dus ook een klein beetje beantwoorden.

[00:31:33]

We beginnen altijd namelijk met deze vraag wat is de mooiste plek in uw gemeente?

[00:31:38]

Nou, dat is niet het festivalterrein van Van der Hoeven. Als u wel keurig bijligt, moet ik zeggen nee, ik nu zeker. Ja, ik zou twee dingen denk ik zeggen dat ik zelf heel erg mooi vind als dat je door de polder rijdt. Niet alleen specifiek Dronten, Biddinghuizen, Swifterbant, maar wat de polder heel mooi vind is dat het natuurlijk een landbouwgebied en dat je als je er doorheen rijdt en dat afwisselende percelen met allerlei gewassen en bollen en granen et cetera.

[00:32:02]

Het is een beetje de voorraad schuur van Nederland. Dat vind ik mooi om er doorheen te rijden. Maar voor mij is het nummer 1 toch wel een 60 kilometer water kust die we hebben in het IJsselmeer, Ketelmeer, Veluwemeer, Dronten, meer 60 kilometer Recanati gebied. Het water, dat is natuurlijk prachtig, met alle natuur eromheen. Want hoe gaat het daarboven de woorden net in dat toen we even zo'n opmerking over drukke stranden hebt u dat soort problemen daarom?

[00:32:26]

We hebben wel drukke stranden, het probleem, maar niet gek genoeg. Dat is echt wel mooi dat je dat zegt, dat is heel opvallend. Wij monitoren dat natuurlijk behoorlijk en t is hartstikke druk, ook met dat warme weer. Maar mensen houden zich op in de polder.

[00:32:38]

Of je of je zou bijna gek genoeg lachen inderdaad. Maar ze houden zich keurig aan de regels. Anderhalf meter als natuurlijk, maar moeten wel eens waarschuwen. Maar in de regel moet ik zeggen ik hoor van mij opsporingsambtenaren die toezicht houden daar Wijnegem weinig dramatisch over. Dat zou op Lowlands niet gelukt zijn. Nee, dat met zestigduizend man op een festivalterrein zal dat inderdaad niet gelukt zijn.

[00:33:01]

Nee, want die zijn net té. Het ligt te keurig bij dat festivalterrein. Maar hoe zou het er uitgezien hebben dit weekend als het wel door is gegaan?

[00:33:09]

In één woord fantastisch. Ik ben nu ruim een jaar burgemeester van de gemeente Dronten, waaronder Biddinghuizen dus valt. En uhm, ik was vorig jaar voor het eerst. En een mooie is als je burgemeester bent en mag je ook achter de schermen kijken. En net als Kruyniers op de radio een beetje achter de schermen mag je doen het liefst ontmoeten daar. En uh oh nee, dat de beleving is is fantastisch. Maar als je ziet dat er velden vol met totale chaos aan tentjes staan.

[00:33:38]

Uhm. Mensen die plezier beleven aan een aantal van festiviteiten op dat Lowlands terrein. Niet alleen bij Lowlands, maar ook bij Defcon. En en en Opwekking. Ja, het is onvoorstelbaar hoe groot het is. Maar voor drie dagen voor die dagen wordt er een stad van zestigduizend mensen opgebouwd en dat drie keer per jaar. Had u? Had u vorig jaar wel een artiest die u heel graag wilde zien en ook gezien hebt? Kunt u zich nog wat herinneren van de optredens?

[00:34:03]

Of bent u een echte Lowlands ganger die niet meer weet wat er gebeurd is?

[00:34:07]

Maar ik ga niet sociaal wenselijke antwoorden, maar de enige artiest die waar ik mij nog herinneren was premier Rutte. Die was wel.

[00:34:16]

Dat vind ik wel verdacht altijd voor zover ik weet dat ik de prijs van kindermoorden jongedame heet.

[00:34:23]

Uhm, die die in één keer in één keer heel erg beroemd is en ze zingt heel erg ingetogen. Lily's Billy Arisch was dan ook de hoofdact. Die kreeg je steeds gewoon helemaal helemaal gek.

[00:34:35]

Maar als u als u daar bent, blijft u helemaal euh, in uw rol als burgemeester.

[00:34:40]

Of beter een biertje in stuiterend of niet rond met ambtsketen en een pak aan de zoon lopen wel in vrijetijdskleding. Maar ik ben geen festivalganger. Dat kan niet, want het is. Het is natuurlijk toch wat ik zeggen en happening drie dagen lang zestigduizend mensen met alles wat daarbij komt. Euh. Dus? Uhm, om dan zelf het festival mee te beleven. Dat gaat gewoon niet. Ik ben er met een paar keer per dag. Maar ik ga ook weer van het festivalterrein af.

[00:35:07]

Terug naar het gemeentehuis. Om nou voeling te houden met.

[00:35:11]

Want wat is uw verantwoordelijkheid eigenlijk bij zo'n festival? Is dat helemaal in handen van de organisatie of? Het is in de uiteindelijk natuurlijk A in handen van de organisatie, maar wij verstrekken wel de vergunningen. Maar we zijn ook natuurlijk samen met de organisatie verantwoordelijk voor de veiligheid, bijvoorbeeld een veiligheidsregio. Het is een gigantische operatie waarin we waar we eigenlijk het hele jaar door mee bezig zijn als ambtelijk organisatie.

[00:35:36]

Uhm, is dat zo met met dat ene festival of met drie festivals nog wel een paar kleinere te zitten? Mud Masters bobbels ook op ultrasnelle gooien? Maar nee, daar zijn we dus. Daardoor zijn we daar vol continu mee bezig. Maar ik moet ook zeggen de organisatie van van zowel Opwekking als Def Wan. En en en Lowlands en met Max. Dat zijn ook echt wel strategische partners van de gemeente Dronten. B. Buitengewoon goed contact met z'n 1 06 nummer staan in mijn telefoon van de directie.

[00:36:01]

Dus als ik iets is waar heel snel contact. Want ja, en. Het gaat. Ergens zal er wel wat. Wat zijn uw grootste zorgen rond die festivals normaal gesproken? Uhm, nou, het is vooropgesteld dat ongelooflijk goed georganiseerd is. Maar euh, we leven ook in een land waarin we af en toe bang zijn voor euh, gekke dingen. Euh. En je kan nog zoveel maatregelen nemen. Gekke dingen. Denk aan pilletjes. Nou nee, ik denk meer aan aanslagen.

[00:36:25]

Dat bedoel ik. Nee, bij Defcon is er een is een zerotolerancebeleid, in Lolands mag je. Daar mag iets meer. Kijk, we leven in een land waarin we m v waarin wiet toegestaan is, dus dat vinden we al niet zo heel erg. Nee is meer dat we bang zijn voor iedereen. Die denk ik in Nederland een grote activiteit organiseert. Of dat nou de herdenking op de Dam is of uh of een Lolands. Euh, dat zijn altijd wel de actiehelden, maar dat is ontzettend lastig om je daartegen te wapenen.

[00:36:52]

Kijk tegen een tegen een vrachtwagen met. Met. Met mijn gekkigheid daar kan je niet. Kan je niks tegen. Maar hoe dat wat kosten toe dat het niet doorgaat dit jaar de gemeenten na. Wij mist natuurlijk wat toeristenbelasting, wat toeristenbelasting. Zestigduizend mensen dat. Ja, dat gaat wel.

[00:37:08]

Richting de tussen 4 en 6 ton ligt het, dus hadden ze dat de significant geld. Maar tegelijkertijd moet ik zeggen omdat nu niet alle voorbereidingen voor dit jaar waren geweest. Dat geld is uitgegeven. We hebben wel gezegd als ze als bestuur van Dronten de vergunning die we dit jaar Agapè geven die geven eigenlijk ook voor volgend jaar af is.

[00:37:26]

De werkzaamheden volgend jaar zullen wat minder zijn, maar onderaan de lijn houden we toch. We moeten top inleveren, veel minder over zo'n virtueel festival. Ziet u daar wat in? Denkt u dat dat wat kan worden? Natuurlijk. Het is natuurlijk nooit zo fantastisch als het liefst van al dat vooropstellen. Maar tegelijkertijd zie ik dat er een partij zijn, zoals dus een een en een en een showdance van een Defqon en Moyo van Lowlands die zeggen ja, maar wij hebben wel een enorme schare aan fans en die willen we eenieder bedienen.

[00:37:57]

En dat doen we met zo'n digitale euh festival na van Lowlands. Wat dus nu is op dit moment. Daar weten we de cijfers nog niet van. Die horen we maandag. Het werk met openingscross cijfers die. Die komen maandag op dinsdag. Maar we hebben wel de cijfers van Defqon en die liegen er niet om. Want uhm, nou, in de maand dat Con was waar de 50 miljoen views al op de wereld 50 miljoen. En tijdens de streamingdienst van het Def Con feestje waren er anderhalf miljoen kijkers uit 140 landen en staat de gemeente Dronten Biddinghuizen dan ook nog een beetje op de kaart.

[00:38:33]

Of valt dat virtueel dan helemaal weg?

[00:38:35]

Eindelijk kun je elke fan van Deccan en van Lowlands, dat het festival is in Biddinghuizen.

[00:38:42]

Kijk even wat meer algemeen over over uw gemeente. Het is natuurlijk 60 jaar geleden aan aan de Zuiderzee bodem ontworsteld. Uhm ja, wat maakt dat voor gemeenschap? Is er? Is er geen sprake van een Dronten zijn identiteit inmiddels? Ja, dat denk ik wel. Kijk, het is bijna niet te bevatten. Ik wist het eerlijk gezegd ook niet voordat ik burgemeester van van een gemeente in de polder werd. Maar je gaat natuurlijk inlezen, maar dat je daar burgemeester wordt.

[00:39:08]

Je moet je dus voorstellen dan zestig jaar geleden. Helemaal niets was alleen maar klei. Ja, en daar worden dan. Dan gaan al mensen uit om die zaken of die die. Die doen verschrikkelijk hun best om daar te mogen starten. Uhm. En dat kan alleen maar als je mentaliteit hebt van euh. Kopte voor schouders eronder werken en niet zeuren. En dat is een mentaliteit die je tot op hele vandaag in de polder en ook in Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen nog steeds ziet.

[00:39:35]

Niet teveel piepen. Euh, werken. En dan komt het goed.

[00:39:39]

En uhm, veel gemeenschapszin is wat we in andere delen van land nabuurschap noemen.

[00:39:44]

Ik kom uit Twente maar, maar er voor mekaar zijn voor elkaar zorgen. Dat is iets wat je echt terugziet in in en ontving. Mooi om te zien. OK. We hebben heel even rond gebeld met de lokale krant Dronten naar wat de hoofdpijndossier zijn, huisvesting van arbeidsmigranten en studenten, een dure verbouwing van het gemeentehuis, maar ook de bouw van de hoogste windmolens van Nederland. Wat is uw grootste kopzorg? Nou, ik denk op dit moment wel 1000 huisvesting aan arbeidsmigranten.

[00:40:13]

Ja ja. Kijk de de windmolens. Ja ehm, mensen van duurzame energie moeten ergens staan, dus ook bij ons. En wij zijn natuurlijk een hele grote gemeente 300 400 vierkante kilometer aan landbouwgrond, dus daar kunnen we. En dat het voor sommige mensen niet leuk is omdat ze in de buurt wonen daar. Dat begrijp ik, maar ze moeten ergens staan. Maar uhm, nou migrantenproblematiek in Nederland. Maar, maar ook heel bijzonder in in de polder is wel iets waar we echt aandacht van de samenleving niet alleen als gemeente Dronten, maar ook wel het licht op komen te staan.

[00:40:43]

Weer Frits, versneld denk ik te snel. U mag een vraag stellen aan onze volgende gast. Volgende week is burgemeester Mark Koesj van Arnhem weer te gast. Wat wilt u van hem weten?

[00:40:55]

Uhm, hij is nu denk ik nou ineens 2 3 jaar burgemeester van Arnhem en Arnhem. Staat al lange tijd bekend als een gemeente. Wat een. Lastig politiek klimaat heeft in de race hoop misgegaan in de raadzaal. Nou ja, dat zijn de woorden dat Dansact dan weer niet zeggen maar Decorte en evacueert kenmerken als een alleen een niet makkelijke raad langer dan men zou zeggen. En ik heb de indruk dat sinds hij is dat er rust gekomen is in de politiek.

[00:41:23]

En ik ben nooit te oud of te jong om te leren, dus ik zou heel graag van hem willen horen. Hoe doe je dat ook? We gaan hem stellen volgende week. Hartelijk dank. Burgemeester Jean Paul Gebben van de.

[00:41:44]

Olivier. Katy Perry en manlief. White. Betekent zowel. Telco. Baric. Beervelde was dat met Jam Forever. Morgen is het honderd jaar geleden dat een team uit Arnhem zilver won op de Olympische Spelen op het onderdeel touwtrekken. En dat was de eerste atletiek medaille voor Nederland. Goeie avond bij Langvoort. Goedenavond en met zelf jarenlang touwtrekken al Nederlands en Europees kampioen geweest. Nog steeds touwtrekkerij trouwens. Nee, nee, ik ben in 2015 ben ik mee gestopt.

[00:43:19]

Het laatste touw getrokken. Dat krijg ik. Ik zei net met enige nadruk. Atletiek medaille. Honderd jaar geleden op de spelen van touwtrekken was een onderdeel van atletiek. Dat verbaast me eigenlijk een beetje. Ik zou denken krachtsport of ja, dat klopt.

[00:43:35]

Uhm, uh, je had eigenlijk. In Duitsland is het volgens mij nog steeds dat je euh liegt. Atletiek en sfeer. Atletiek? Hebt. En uhm, zeker in de beginjaren dus de pratique over 1900. Euh was. Uhm. Er waren er geen aparte Thal Trek teams en werden eigenlijk de totale teams gevormd door de mensen van de andere krachtsport en die in het atletiek meededen. Je denken aan kogelstoten en discuswerpen. En daar werden in de eerste jaren dat er nog op de Olympische Spelen was, werd op die manier zegmaar en touwtrekken team geformeerd en werden de medailles op dat onderdeel verdeeld.

[00:44:14]

OK. Maar goed, dat veranderde later wel, want euh, ik dacht in 1900 en acht dat toen de eerste euh Engelse teams kwamen. Dat waren met name teams van politie afdelingen en euh, toen kon je ook zichtbaar een beweging zien dat hij dus niet alleen maar meer ging om de kracht om euh euh, maar ook om om de samenwerking in het team. En dan zag je op die manier dus ook toen al een verandering optreden dat eggen een belang was om samen te trainen om een eenheid te vormen.

[00:44:46]

In plaats van dat je maar even lukraak een aantal individuen in een team opstelt om een taurin trekken.

[00:44:53]

Want dat is meer dan hard aan een touwtrekken, dus zeker meer dan ze hadden aan het touwtrekken kijken. Touwtrekken is natuurlijk een kleine sport. Het heeft euh, in sommige gevallen van mensen die daar weinig bij betrokken zijn een bepaald imago van. Wel misschien een grote lompe mannen.

[00:45:09]

Uh, die uh, sterkste man van Nederland. Dat soort beelden krijg je meteen natuurlijk. Ja, dat klopt. Dat klopt alleen het verschil tussen gaan trekken alleen het is. Het is verdeeld in gewis klassers, dus in feite zeg maar, sluit je elk gewicht voordeel uit. Het is ook de vraag of gewichten een hele grote invloed zal hebben. Zal wel iets invloed hebben. Uhm. Dus het komt ook met name aan op euh ja, veel uren aan het touw doorbrengen in trainingen waar je dan ook wat moet je?

[00:45:38]

Wat moet je leren wat ik doe? Ja, als ik er naar kijk met me met domme leken hoofd, dan zie ik mensen achterover hangen en zoveel mogelijk kracht zetten aan dat touwtrekken. Rotra en dat wat moet je allemaal kunnen doen?

[00:45:49]

Het frappante is zeg maar, jij gebruikt het woord nu ook. Het bord hangen dat je heel veel. Zo ziet het eruit. Maar pas als je het zelf doet. Het ervaart dan. Dan merk je op dat het veel meer is dan hangen en aan. En zelfs gamers eventjes een tijdje. Heel wat wedstrijden kunnen binnen de minuut afgelopen zijn. Maar ik heb zelf ook al wedstrijden meegemaakt waar n trek beurt langer dan tien minuten duurt. En dus ga gewoon eens eventjes hangen aan het touw en voor probeer dat ook maar even vol te houden.

[00:46:19]

Uhm, maar daarna zeg maar. Train je best wel veel. En zeker voor de de top van Nederland die naar belangrijke toernooien toewerken. Ja, die trainen drie of vier keer in de week. Uhm, en die kunnen ook heel veel druk ontwikkelen op de TOU, met name vanuit de beenspieren.

[00:46:37]

Want dat is het merkwaardige natuurlijk. Je zou denken ja, je trekt aan zo'n touwtje. De doe je met je armen Marty's. Het is eigenlijk meer en meer sporten of niet.

[00:46:45]

Ja, je bent in feite zeg maar. Uhm, zeker als je zegt maar kijkt naar mensen die bijvoorbeeld een keer recreatief doen op bonobo. Een buurtfeest ofzo. Dan zie je heel vaak zeg maar. Dan gaat het heel erg onbenullig. Uh euh, met harde rukken. Terwijl juist zeg als je. Ha, ik heb ik mijn mooiste wedstrijd zeg maar is was in 2011 de finale op het WK en in mijn hart. En als ik die film nou weer terug zie, dan zie je om gegeven maar gewoon dat we als team zegmaar als acht man.

[00:47:15]

Uh, die druk op de bovenbenen opvoeren, proberen zoveel mogelijk lengte in je in je in je lichaam te houden en op die manier eigenlijk die druk zodanig op te voeren dat een tegenstander daar geen euh weerwoord op heeft. En dat zelfs zegmaar als ze dan wel willen willen proberen worden met een een soort aanval een soort ruk over te nemen. Dat die druk eigenlijk dusdanig hoog is dat zo'n Ruckers waren gewoon een zware smoort euh. Onder de de derde. De kracht die een time loop aan een touw kan zetten.

[00:47:44]

En hoe doe je dat dan tijdens tijdens zo'n wedstrijd? Euh. Praat praatje daarover. Is er iemand die commando's geeft? Is er een? Is er een aanvoerder? Voel je dat aan? Heb je dat in? Hoe werkt dat? Ja, die. Ik denk zeker als je met als team heel lang met mekaar euh samenwerkt. En en en en dat is denk ook voor de top zeg maar, is het ook wel belangrijk dat je gewoon echte mekaar goed aanvoelt?

[00:48:05]

Euh dan dan? Dan voel je dat met mekaar aan je voelt. Zeg maar de kracht of wat er gebeurt. Voel je al aan aan wat er in de thal gebeurt? Euh. Daarnaast heeft natuurlijk de coach heeft daar een belangrijke rol in. Die let soms nog wel meer op 10 van de waard tegenover je staat dan op zijn eigen team. Waar let die dan op? Euh. Nou ja, natuurlijk zeggen we of een team een aanval inzet of dat er bepaalde mensen misschien euh een verzwakking vertonen.

[00:48:30]

Dat kan een sein zijn zeg maar om bijvoorbeeld euh, de spanning op je benen op te voeren, want dat geeft ie dan aan jullie door. En hoe doet ie dat?

[00:48:39]

Euh. Oja, hoe doet ie dat nou dat? Ik zou het niet eens zeggen Fisenne hebben bepaalde uitdrukkingen uit.

[00:48:44]

Hetzelfde zal op verschillende manieren zijn dingen maar verbalen bedoelt. Nou roep die van nu nu kracht zetten over. Ja ik bedoel had iets iets in die edit, want ik zou ik zoals ik. Meestal heb je het wel in de gaten wanneer het gebeurt, want je voelt het vaak ook wel aan het touw. Dus dus soms denk ik dat je t zelfs nog wel eerder in een touw voelt wat er gebeurt als er een kleine verzwakking is dan dat euh. Dat je dus opwachten moet op het zijn van de Vanda Vanda van de coach.

[00:49:09]

Euh. De voorzitter stelt dat er altijd een belangrijke rol. De voorste man, wat doet ie? Nou ja, goed, die heeft natuurlijk t beste zicht op een tegenstander. Dus ja ja, daar staat hier een hele grote schoen. Ja op het op onze presentatie deze keer. Dat is niet gebruikelijk dat mensen hun schoenen op de desk zetten. Natuurlijk gevraagd vraag wat is het eigenlijk als je deze schoen zit?

[00:49:28]

Is eigenlijk wel grappig wat in in die jaren dat het hele grote jaar soort vuurwerk man's schoen, maar wel een enorm sterke zool volgens mij.

[00:49:37]

Als je deze schoen ziet is eigelijk wel bijzonder is dat. Tijdens die keren dat het olympische sport is geweest had er zelfs een discussie is geweest over het Engelse politieteam wat een te grote forse schoenen zou hebben en dus ook een uit protest toen zelfs over geweest. En als je dan de schoenen zeg maar tegenwoordig ziet. Euh ja dan. Dan kun je daar eigenlijk niks bij voorstellen. Uhm, ook hier is een ontwikkeling in Ghana. Toen ik begonnen was. Het begon met touwtrekken was het eindelijk een leger kisten om zo maar te noemen.

[00:50:02]

Hebt uh met een uh met een stalen plaat eronder. Tegenwoordig is het eigenlijk allemaal een euh, een harde kunststof schoen die eigenlijk gebruikt wordt voor inline skating of voorselecties. Dat is het. Ja en en en ja goed, er wordt gewoon. Het onderwerp worden afgehaald en daar wordt uhm ja en een platencontract mee via de website meekijken.

[00:50:22]

Kunnen ze het nu misschien zien? Hangen hier een aantal camera's?

[00:50:25]

Ja, goed einde. Daar zijn wel strikte regels aan. Dat is gewoon staalplaten onder deze deze plaat. Die mag alleen aan de achterkant zitten, die een ijzeren hak. Die mag ook maar een bepaalde afmeting hebben ten opzichte van de totale oppervlakte van de zool. Het moet haaks zijn. Maar goed, dit zijn wel dingen zegmaar die ook meespelen in euh, kun je goede prestaties houden. De maker dus.

[00:50:45]

Dus is belangrijk dat dat staal is, dat het niet buigzaam is.

[00:50:49]

Euh ja, gewoon zeg maar de gewone grip, zeg maar de starheid in, in, in en op de grond. Uh, overbrengen dat het met met deze starre schoenen zeg maar weer beter is als met de de de lege schoenen waar het ooit mee begon. Ook onscherp maken uit voor de voor de wedstrijden gezegd. Maar oh ja, met een haakse slijpt op het scherp maken of misschien verkeerde vloerplaat weer vervangen. Ja, vakhandel reserve voor platen bij de schoenen slijpen.

[00:51:15]

Ja, schoenen slijpen. Nou, van die dingen die op heel veel mensen totaal niet besef.

[00:51:20]

Ik hoor dat voor het eerst in ieder geval. We begonnen met dat t morgen honderd jaar geleden is van die medaille op de Olympische Spelen was ook meteen de laatste keer dat het op de Olympische Spelen was. Hoe komt dat? Is het werd toen minder populair?

[00:51:33]

Of uhm? Nee, dat had eigenlijk te maken met de omvang van het programma destijds op de Olympische Spelen, want in 1920. Inderdaad, in Antwerpen was dus de laatste keer wat ook de enige keer dat Nederland mee deed en dus stunt de zilveren medaille behaalde. Maar het UHM Olympisch Comité vond dat er. Euh ja, gesneden moest worden in het aantal onderdelen en en touwtrekken was daar één van. Maar er waren nog een aantal meer golf volgens mij. En en en en rugby.

[00:52:04]

Zijn er toen een aantal onderdelen meer zat? Ik meen zelfs uit m'n hoofd. Ruim dertig onderdelen zijn er toen in 1921 geschrapt en is er sindsdien geijverd om een terug te krijgen en zit daar een beetje schot in. Euh, dat is zeer zeker wel geprobeerd. Kijken. Touwtrekken maakt dan wel steeds uit onderdeel uit van het olympisch programma, maar we zijn dus niet meer als zodanig aanwezig op de Olympische Spelen waar we wel aanwezig zijn. Dat is ook het hoogst.

[00:52:27]

Haalbare is dus de World Kim's, wat ook één keer in de vier jaar is en euh, jaren goed. Daar vind je dus wel meerdere sporten die in Undo op de Olympische programma staan, maar ook wel bijzondere sporten die dat niet zijn. Uhm, er wordt wel getracht om touwtrekken dan weer terug te krijgen. En dan ook wordt heel erg nadrukkelijk gekeken van ja, wat is dan een onderdeel wat dan misschien het beste daar in past? En zo hebben ze dacht ik ook getracht om het in Japan op een.

[00:52:54]

Maar krijgen ook al met vier keer vier dus vier heren, vier dames. Ik moet u nu onderbreken. Morgen weer eenoog. Dan zit hier Sheila Sitalsing.

[00:53:02]

Dank je wel.