Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:06]

In de. Is het echt zo? Wat zich nog zo zagen hebben in het zieke. Letzte Claes Versteegen. Dit is met het oog op morgen met een overzicht van de autoriteiten. De krant van morgen en ontwikkelingen en achtergronden van het nieuws. Buiten is het vijftien graden, binnen zit Kris. De regering wil dat alle rookwaar in de toekomst in neutrale verpakkingen wordt verkocht en dat moet dan ook gelden voor wat de staatssecretaris Blokhuis elektronische damp waar noemt. Damp waar een heerlijk woord.

[00:00:55]

Ik zag meteen zo'n negentiende eeuws plaatje vormen van een tevreden aan een pijpje lurken. De ambachtsman onder de tekst Een tevreden roker is geen onruststoker. Maar ja, dat was natuurlijk lang voordat je er gewoon longkanker van kreeg. Goeie avond welkom bij dit maandagse oog, waarin de tabac nog een keer langs zal komen zometeen, wanneer we het gaan hebben over het bericht vandaag dat de tabakslobby via de VVD voor elkaar heeft gekregen dat de scherpe kantjes werden afgevijld van het Nationaal Preventie Akkoord dat het roken juist moest ontmoedigen.

[00:01:32]

Dat in het begin eerder vandaag van de Republikeinse conventie in de Verenigde Staten. We verdiepen ons in het verschijnsel dril REB, een onderdeel van de muziekcultuur waarin geweld verheerlijkt wordt en tenslotte Tencent. Dat zou ook de naam van een rapper kunnen zijn, maar het is één van de grootste bedrijven van de wereld uit China. U weet er alles van. Als u luistert naar het hele uur. Dat volgt op de nieuwsoverzicht van vandaag, maandag 24 augustus.

[00:02:03]

Opnieuw is een zwarte Amerikaan neergeschoten door de politie. Op het moment dat die in zijn auto wil stappen, wordt hij van achteren meerdere keren beschoten. Het leidt tot woedende protesten in de straten van Canossa. Dat ligt in de Amerikaanse staat Wisconsin.

[00:02:21]

Taylor en Rihanna dus en dat is de zaak met. De drie zoons van het slachtoffer zaten in de auto en hebben gezien hoe hun vader werd neergeschoten. Die werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Slecht nieuws voor vakantiegangers in Spanje. Vanaf morgen geldt voor het hele land code oranje. Wesemann op Tenerife maakt zich vooralsnog geen zorgen. Wij houden alles gewoon netjes.

[00:02:48]

We zitten in een all inclusive hotel. Daar is alles ook goed geregeld. Als je terugkomt in Nederland zou die tien dagen in quarantaine moeten, maar daar heeft hij geen trek in.

[00:02:55]

Ik zou niets kunnen verzinnen waardoor het virus hier snel zou kunnen verspreiden.

[00:02:59]

Hoe wij ons alle niet noodzakelijke reizen worden afgeraden en vakanties niet noodzakelijk. Dat is dus opnieuw een domper voor de reisorganisaties.

[00:03:09]

Nu wordt de wereld weer steeds kleiner en kleiner, dus voor heel veel reisondernemingen is dit natuurlijk dramatisch.

[00:03:16]

In eigen land laten te veel mensen zich testen op Korona. Dat is volgens de GGD alleen nodig bij klachten. Toch heeft iedereen zijn eigen reden om wel een test te doen.

[00:03:26]

Ga zaterdag trouwen en ik wil geen andere mensen besmetten. Of als je al getrouwd bent.

[00:03:30]

Of ook iemand daar zitten die van die valt in een risicogroep. De. Dat er dan toch niet op het spel zetten of getrouwd met je werk kan ook niet zeggen, ook wanneer je merkt dat je het zeker weten.

[00:03:42]

En we hebben goed nieuws en slecht nieuws over de Russische dystonie dissident Navalny. Het goede nieuws is dat die buiten levensgevaar is.

[00:03:50]

Het is een beetje een davon dat de toestand bij Alberta niet in acuut levensgevaar.

[00:03:56]

Het slechte nieuws is dat die, zoals al vermoed werd, is vergiftigd met een choline Esterházy remmer.

[00:04:02]

En die tast het zenuwstelsel aan dat tot voor kort niet zo'n Beispiel in insecticiden noemt die we nabij mensen of dieren schaden. Bij die namens het team.

[00:04:13]

De Duitse regering heeft aan Rusland om opheldering gevraagd.

[00:04:16]

De Faldo blijft presteren. Dat staat in volle transparantie sinds kletste over gecreëerd werd.

[00:04:24]

Het leek een man uit Eindhoven een leuk ideetje. Een glas met twee goudvissen opdrinken en dat dan wegspoelen met een biertje. De café eigenaar kon er niet om lachen en de man mag zich een jaar niet vertonen in diens bar.

[00:04:37]

Nou ja, daar Eindhovenaar had wel lol, blijkt uit het filmpje dat er van was gemaakt door je. En dat was nieuws vandaag op radio en tv. Ik hoopte in Maagpijn krijgt de krant vanmorgen is gelezen door Jan van de Putte. Middelbare scholieren die voor de zomervakantie lesuren hebben gemist vanwege de korona crisis, hoeven die niet in te halen in scholen die onvoldoende les kunnen geven, hoeven niet bang te zijn. De Onderwijsinspectie stelt zich in deze moeilijke tijden begripvol op, meldt Trouw.

[00:05:11]

We zullen maatwerk leveren, zegt de inspectie daarover. De Algemene Onderwijsbond vindt die houding maar niks. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, zegt de bond. Want door een les uitval halen leerlingen hun examens niet of komen ze op een vervolgopleiding in problemen. De Amsterdamse universiteiten UvA en VU gaan samenwerken met de omstreden Chinese telecomgigant Huawei, schrijft het DFD. Amerika en ook een aantal Europese landen houden Huawei buiten de deur uit angst voor spionage. Ook het kabinet Rutte waarschuwt.

[00:05:42]

Maar nu blijkt dat Huawei drie en een half miljoen euro steekt in een Amsterdams laboratorium. Daar willen ze een alternatief voor de zoekmachine Gugel ontwikkelen. En opmerkelijk is het idee dat de samenwerking de goedkeuring heeft van een inlichtingendienst AIVD en van de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs bij Royal Delft. Worden de bordjes verhangen, blijkt in NRC Next. Het bedrijf maakt al honderden jaren aardewerk Delfts blauw, dat gretig aftrek vindt bij toeristen. Alleen, die komen dus niet in deze korona tijd.

[00:06:15]

Die Amerikanen Japanners kochten graag souvenirs, spullen waar je verder niet zoveel mee kunt. Maar inmiddels trekt het aardewerk bedrijf vooral Nederlanders. Dus maakt Royal Delft meer gebruiksgoederen naar de moderne Nederlandse smaak. Morgen is het vijftig jaar geleden dat marinemensen de DAM in Amsterdam schoon veegden. De Jantjes pakten het langharig werkschuw tuig dat rondhing bij het Nationaal Monument Bij Kop en kont, omdat politie en gemeente niks tegen de Dam slapers deed. Ze zijn nog steeds nog steeds trots op die actie, vertellen twee van hen in De Telegraaf.

[00:06:49]

Die actie was trouwens bijna mislukt, omdat er op de Dam maar een handjevol marinemensen waren. Maar toen er met de trein vanuit Den Helder versterking kwam, was het zo gepiept. Eén van de betrokkenen vertelt in de krant dat ie vanwege de Frege actie nog voor de krijgsraad moest komen. Geen medelijden met die arme hippies. Nee, ik zou het morgen weer doen.

[00:07:08]

Als het nodig was deze onderwerpen morgen uitgebreid in de ochtendbladen. Hooverphonic was dat. En dat weten inderdaad. Donald Trump is op de conventie van de Republikeinse Partij vandaag officieel aangewezen als presidentskandidaat. Goeie avond. Marieke de Vries.

[00:10:21]

Goedenavond christenen. Dat kan natuurlijk ook niet anders, want hij was de enige kandidaat, heeft de partij in volle overtuiging aangewezen.

[00:10:31]

Ja, zeker de mensen die mochten stemmen vandaag gaan de gedelegeerden zijn dat die uit het hele land hun stem mogen uitbrengen. Die hebben overtuigend hem weer gekozen als de kandidaat voor de Republikeinse partij.

[00:10:45]

En wat wel opviel was, want vorige week was de Democratische Conventie. Dat was er allemaal virtueel en allemaal alleen maar via vier schermen. Maar hier die die gedelegeerden die.

[00:10:55]

Die waren in persoon aanwezig en die waren allemaal uitgenodigd om naar Charle te komen. Dat is de hoofdstad van South Carolina, waar eerst de hele grote conventie zou worden gehouden en waar Trump toch zo op had aangedrongen om die door te laten gaan. Ware het niet natuurlijk dat Corona ook daar roet in het eten gooide en hij eigenlijk alles had afgezegd.

[00:11:19]

Tot vorige week hij toch het voor mekaar kreeg om in ieder geval binnen zijn partij de consensus te vinden. Laten we in ieder geval de openingsdag proberen mensen bij mekaar te houden. Laten we zorgen dat we de afstand bewaren. Dan maar niet die hele grote conventie met publiek en applaus en noem maar op, maar toch wel een aantal mensen die daar kunnen zijn. Uh, dat zijn die gedelegeerden geweest. En hij was er zo enthousiast over dat ie zelf ook onverwacht op bezoek kwam.

[00:11:44]

En heeft daar een toespraak gehouden. Daar zometeen over meer maar iets iets anders. Wat me opviel. Normaal presenteert de partij op zo'n conferentie ook een programma, een platform zoals de Amerikanen dat noemen. Dat is in dit geval niet het geval, deze keer niet het geval.

[00:12:01]

Nee, ze tenminste bekijken. Als je een conventie houdt, dan ben je bij mekaar om met elkaar natuurlijk inhoudelijk ook te debatteren over waar willen we als partij naartoe? En dat gebeurt dan op de Democratische Conventie en daarna op de Republikeinse Conventie, waarbij er verkiezings punten worden vastgesteld. Normaal gebeurt dat ook wel. Achter gesloten deuren wordt er van tevoren al over gestemd en dan wordt dat verkiezingsprogramma als het ware gepresenteerd op de conventie. Dit keer heeft de partij de de de Republikeinse Partij gezegd.

[00:12:34]

Wij hoeven dat als partij niet naar voren te brengen, zo'n platform zoals verkiezingsprogramma, aangezien wij zeer tevreden zijn over de regering Trump. Zeer tevreden zijn over presidentschap. Dus we laten het aan de president om de verkiezings punten vast te stellen. En zo geschiedde.

[00:12:50]

En zo geschiedde. En ja, is kan je daarmee zeggen dat dat de partij Trump is op dit moment? De de de sprekers de komende dagen zijn voor het merendeel familieleden van de de president. Wat zegt dat over de partij? Daar zijn behoorlijk wat familieleden. Er zijn ook natuurlijk politici die zullen spreken. Maar ik denk dat je een punt hebt als je zegt de partij gaat heel ver in. In het overhandigen als het ware van Van fan van hun bestaan aan president Trump en zelfs de familie Trump.

[00:13:30]

Uhm, het is de Trump campagne en zijn vertrouwelingen die nu de inhoudelijke punten gaan vaststellen. Ze hebben natuurlijk voor zichzelf een analyse gemaakt destijds voor 2015 2016 dat als zij willen overleven in een zeer veranderende samenleving zoals we die nu zien in de Verenigde Staten, waar er steeds veel meer mensen van kleur binnenkomen vanuit het zuiden. De demografie verandert nu eenmaal heel erg snel dat als ze daarin mee willen gaan. Daar was eerst de Tea Party up die die zorgde.

[00:14:05]

Dat zegt maar dat de witte Amerikanen tevreden waren. En daarna kwam Donald Trump en zij hebben eieren voor hun geld gekozen en gedacht. Laten we met hem meegaan, want daarin ligt ons succes. Wat je ziet is dat een aantal vooraanstaande Republikeinen daar bewust niet in meegaan, nu die dat vorige keer eigenlijk ook nog wel deden. Want wie bijvoorbeeld niet spreken zijn bekende Republikeinen. Bekende namen als Mitt Romney natuurlijk, die zich al langer van de president heeft gekeerd.

[00:14:35]

Maar ook bijvoorbeeld een Rubio of een Ted Cruz. Die komen ook niet spreken. En het lijkt wel alsof zij expres een stapje terug doen. Afstand nemen van deze president in de hoop dat als er zometeen nog alweer een Republikeinse partij is zonder Trump, dat ze dan eventueel weer een rol kunnen gaan spelen.

[00:14:54]

Nou nou was de toon in de campagne van vier jaar geleden was vrij alarmistische. Het ging heel slecht met Amerika en daarom moest Trump gekozen worden. Van tevoren werd nu gezegd deze conferentie moet positief zijn, nog aan een lifting en positief mensen brengen. Ik heb ook even meegekeken naar de eerste toespraak van de president vandaag. Hij komt iedere dag even spreken, heb ik begrepen. Ik had het idee dat ieder wat positiviteit betreft nog even moest komen.

[00:15:27]

Nou ja, hij kwam natuurlijk wel met een miljoen dollar voedsel voedselprogramma voor de boeren, maar zij had wel iets te bieden. Hij wilde ook eigenlijk met geld strooien. Maar ja, je hebt het ook gehoord en kwam natuurlijk met doembeelden uit China. Ze hadden ons dit kunnen, euh. Ze hadden ons kunnen helpen en dit kunnen voorkomen, deze enorme crisis. Hij is de twijfel aan het zaaien over het mogelijke stemmen per post, wat mogelijk zal moeten kunnen zijn in november, maar waarvan hij zegt nou, dat wordt één grote bende.

[00:16:00]

Hij had het over dewil waar Jordaans natuurlijk weer als de Democraten aan de macht komen, dan zullen ze de wapens afnemen. En natuurlijk was die druk bezig ook een presidentskandidaat van de Democraten.

[00:16:15]

Beiden zwart te maken en noemden hem weer verward. Hij zei ook Hij is pre-paid schreef hem ook in dat beiden vorige week niet in Wisconsin was, waar eigenlijk de Democratische Conventie zou plaatsvinden. Trump was er vandaag dus wel in Charlet, dus daarmee straalde die uit. Ik ben een stuk gezonder dan die andere man.

[00:16:33]

Die is voor mij. Aan de telefoon hebben we ook ineens heel goeie avond. We hebben hoe vaker je naar uitzingt gaat. U woont in West Virginia en u stemde 4 jaar geleden op Donald Trump. Bent u van plan dat in november weer te gaan doen? Ja, dat ben ik wel van plan. Want wat heeft hij u gebracht de afgelopen jaren van de beloften studie die vier jaar geleden heeft gedaan naar de leenheer? Redelijk blijkbaar aan. ANP. Kortrijk-Ieper De rust keerde weer terug op het gebied van olie, maar meer en meer op het eiland bleek in andere landen en buitenland wel Jorko Q-PM op gang komen.

[00:17:29]

Obama en zijn daar ook erg dankbaar dat er inderdaad nog die plek allerlei l'abbaye kanalen, dus de vrijheid om wapens te dragen gaat wat over haar wapen.

[00:17:42]

Voor mij persoonlijk ook heel belangrijk. Hebben blijkbaar heel erg pro-life president met religieuze vrijheid. Ben jij voor een appel en arsenalen gebied voor mij? Wat mij wel persoonlijk. Heel erg belangrijk. En hoe luistert u naar de naar de kritiek op Trump? Met name de laatste tijd is er natuurlijk veel kritiek over. Op zijn aanpak van de hele korona pandemie, de economische gevolgen daarvan, de sociale onrust op Togenblik.

[00:18:16]

Na de vuursalamander weet ik niet of het iets met hem te maken heeft. Ik geloof dat ook eigenlijk een beetje een ander, misschien een donkerder element komt die van die voortkomt uit verschillende landen denk ik wel. Maar voor de wereld is er inderdaad een moeilijke tijd geweest. Ik denk dat ik op gebied van aanpassing dat die misschien een beetje gebalanceerd met auti en verschillende mensen die daarbij aan want ik geloof dat ik als president ga je daar toch een beetje A naar toe lijmen.

[00:18:48]

Wij waren hier in Chili wat ik chil hoor. Bent u echt verbaasd dat meneer Salette vaak precies kan bereiken? En precies wat er gedaan moet worden verschilt ook steeds weer nieuwe heette of in het begin geen mafketels, nu wel maskertje, inkoop en later. De verschillende versla. Je kan je niet meer dan technisch Nederlands, maar het begint nu om de maand of zo. Dus wij denken vaak van iemand die dertig jaar lang niet meer weet. Ik ben nu erg blij en laat ik ook horen dat die nieuwe dokter ook heeft aangevraagd, die dokter Atman die hopelijk ook een beetje een ander idee kan geven.

[00:19:30]

Ik vind dat u teveel naar dokter Fouché heeft geluisterd.

[00:19:34]

Ik vind dat u erg dependent op daarop en ik ben blij dat daarom ook een beetje zijn eigen mening zeg. Ik weet dat ook gnoes niet helemaal goed is voorgelegd in de pers met verschillende dingen, maar ik geloof dat het wel met mekaar kunnen vinden. Maar ik geloof ook dat het niet nodig is geweest om een heel land af te sluiten voor wat wij hier bevinden. Ik heb een goede vriend en een zus die allebei in het ziekenhuis werken. Mijn Blinky risk management, enkele grote muzikale weer was beginnen en hij werkt nog steeds.

[00:20:04]

We hebben de nummers van Coric gewoon nog één keer gezien. Mijn schoonzus, mijn schoonzus Weba werkt bij de eigen hier en een ander ziekenhuis. En je hebt ze ook nog niet gezien.

[00:20:14]

Goed, dat is een ander beeld dan wat in ieder geval in de Amerikaanse pers ook veel meer voorkomt. Maar mevrouw Miniscuul en ook. Partizaan. Paul. De. Peerder. Speciale. Meer dan. Baanders dus maar om. Stijn. Wacom. Maarse. Rogers overleed vandaag op 38 jarige leeftijd. Het verkeerde dingetje voorstaan, de tabakslobby zou toch invloed hebben gehad op het Nationaal Preventie Akkoord. Dat werd vandaag bekend gemaakt op het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow The Money.

[00:23:02]

Goedenavond Eline Huisman, goedenavond. U bent auteur van het boek Lobby Land, Lobby Land zal het wel gewoon zijn. Wat gaat over Nederland?

[00:23:12]

Neem ik aan dat de Haagse lobby even om het geheugen op te frissen? Dat nationale preventie akkoord was erop gericht om Nederland gezonder te maken. Er waren verschillende tafels. Ook BBB milieumaatregelen hadden tientallen partijen. Zaten daar zorgaanbieders, gemeenten aan de zogenaamde tabaks tafel zat, niet de tabaksindustrie. Waarom was dat eigenlijk?

[00:23:34]

Nee, dat klopt. Wereldwijd is er de afspraak gemaakt al in 2003 vanuit de Wereldgezondheidsorganisatie dat overheden die zich daar bij aansluiten ervoor zorgen dat beleid dat zich richt op gezondheid. En wat raakt aan de tabakslobby. Dat het tabakslobby daar wat betreft commerciële belangen geen invloed op kan uitoefenen. Nederland heeft zich daarbij aangesloten bij dat voornemen, wat eigenlijk betekent dat wij zeggen als wij. Volgens Ronduit beleid maken en dat gaat over tabaks regels. Dan willen we er geen commerciële beïnvloeding bij of het beleid over de volksgezondheid gaan.

[00:24:16]

En in het geval van het preventie akkoord heeft de staatssecretaris ook gezegd. Ik wil daarvan geen invloed van de tabaksindustrie, maar eigenlijk trek ik het nog breder. Dus ook via VNO-NCW en ook via de supermarkten wil ik geen beïnvloeding van het beleid vanuit commerciële hoek.

[00:24:38]

Toch kwam vandaag dus in het nieuws dat die tabaksindustrie via allerlei sluiproutes wel degelijk invloed zou hebben uitgeoefend. Bijvoorbeeld de datum voor een uiteindelijke accijnsverhoging is onzeker geworden. Er zijn wat maatregelen teruggedraaid, waardoor dat vertraagd wordt. Tabak speciaalzaken en Stoneham 150 gemakswinkels winkels zijn uitgezonderd van het uitstel verbod van tabakswaren. Dus hoeven de sigaretten niet achter slot en grendel te bewaren. Zijn dat grote wijzigingen in het akkoord wat u betreft?

[00:25:14]

Nou, wat mij betreft was in ieder geval het uitstel van de verhoging van de accijns mogelijk afstel, maar dat moeten we gaan zien. In ieder geval wel echt een opvallende. Dat is omdat de accijnsverhoging vanuit allerlei deskundigen wordt gezien als de belangrijkste regel of de belangrijkste knoop waar je nog aan kan draaien vanuit het ministerie om het roken terug te draad terug te brengen. Dus dat die accijnsverhoging dus uiteindelijk in ieder geval vertraagd is en mogelijk afgesteld wordt is denk ik toch best wel belangrijk.

[00:25:46]

Best wel belangrijke winst zou je kunnen zeggen vanuit de tabakslobby. Ik zeg mogelijk afstel omdat verliep is uitgesteld naar wat ook bedongen is dat na de verhoging in het eerste jaar met een euro in plaats van tot tot 10 euro in 2023 en een soort van effect, rapportage of effect meting moet komen om te zien wat het heeft gedaan. En dat is als je kijkt naar lobby strategieën. Kijk, het liefst wil je natuurlijk dat een maatregel als dat voor jou nadelig is als tabaksfabrikant dat het überhaupt niet op tafel ligt.

[00:26:24]

Nee, dat zat er niet in. Het ligt onvermijdelijk toch op tafel. Wat je dan kan doen is in ieder geval vertragen, zodat je of pas op langere termijn de effecten merkt of in tussentijd kijk bestaat uit de verkiezingen. De coalitie kan er weer heel anders uitzien dat straks de Wallen toch wel weer anders liggen. Zeker als de VVD die in deze toch een grote verdedig verdediger is geworden van het afzwakken van de maatregelen weer groot lijkt te worden. Dat is toch wel interessant?

[00:26:52]

Dat is. Dat is dus best een substantiële wijziging ten gunste van de tabaksindustrie. Maar ze mocht er niet mee praten. Hoe hebben ze het toch voor mekaar gekregen?

[00:27:04]

Kijk, ze mochten niet mee praten aan de tafel. Wat uiteindelijk wel gebeurd is, is dat met name via VNO-NCW en MKB Nederland bv. Tabaks verkopers en fabrikanten wel deel van uitmaken. In ieder geval hun lijntjes hebben gebruikt om in het coalitie overleg steeds aan te dringen op dat waar ze het niet mee eens zijn. En wat denk ik interessant is in de Nederlandse lobby is dat onze lobby geïnstitutionaliseerd is in de polder. Dus veel bedrijven, met name via de werkgeversorganisaties, zitten standaard als partners aan de tafel.

[00:27:40]

Overleggen niet alleen op een moment dat er iets voorligt wat voor één belangrijk is, maar ook om te bepalen wat op tafel komt. En bij het preventie akkoord zeg je dat Pheno zoveel als één van de initiatiefnemers betrokken was en daar later ook de druk mee heeft kunnen zetten, vindt hij. Kijk, je wil natuurlijk niet dat zij het oneens zijn vanuit hun achterban, de plannen die ze zelf deels hebben geïndiceerd.

[00:28:03]

Want dat is dan. Dat is dan weer de polder, de nog een ander lijntje. Het VVD-Kamerlid Heike Feldmann vertelde dat hij ook met verschillende groepen heeft gesproken, onder andere ook met met mensen van de tabaksindustrie. Ja, dat is gewoon mijn taak als Kamerlid. Ik moet verschillende belangen afwegen. Bent u? Bent u dat met hem eens als lobby specialist?

[00:28:24]

Naast Lovis specialist ben ik ook journalist, dus wat betreft de opinie kijk. Technisch heeft hij zeker gelijk. De Kamer heeft zich hier nog over gebogen. Presidium ook van via Kamervoorzitter Arib om te kijken of de Kamerleden hier nou ook onder die regels vallen dat de tabaks lobby niet direct contact mag hebben. Een daarvan is eigenlijk opnieuw gezegd. Kamerleden hebben daarin de vrije keuze en dus in die zin Hijken. Veldman had ze mogen ontvangen en ik heb ook begrepen dat een heel aantal Kamerleden gebombardeerd is door de tabaksindustrie die net met lof, berichten en brieven beweren.

[00:29:04]

Wel eens van GroenLinks-Kamerlid gehoord? Dat bracht naar buiten dat ie benaderd was.

[00:29:09]

Ja ja, ik moest er zelf ook meteen aan denken. Omdat in het onderzoek dat ik zelf naar lobby deed voor de Volkskrant samen met Arjan Korteweg, ik meerdere keren ook niet vanuit de tabakslobby, maar wel vanuit andere lobby kantoren benaderd ben. Goed, we hebben nu dit interview. Maar zou je eigenlijk ook niet voor ons willen komen werken? Dus dat deed bij mij meteen het belletje rinkelen. Aan de manier waarop vanuit de lobby soms ook die grens heel dun wordt, wordt gezien.

[00:29:35]

Het ene moment ben je van je lobbyist, het andere moment ben je journalist en het andere moment ben je politicus. En daar wordt wel meegespeeld. Dat zeg je in het geval van van GroenLinks-Kamerlid Smulders ook denk ik maar.

[00:29:46]

Maar goed, de hele inzet van dat preventie akkoord was natuurlijk het verbeteren van de volksgezondheid. Ja, die Europese richtlijn om te zorgen dat de industrie dan dus niet aan tafel zit omdat die nou eenmaal een heel ander belang hebben in dit geval die die. Die is er niet voor niks. Dat ja, dat functioneert dan toch gewoon niet als via de achterdeur de mensen toch mee praten? Ja, ik denk dat dat met het artikel van volgende maand van vandaag ook zo ontzettend boeiend.

[00:30:20]

Dit is een sector die als één van de weinige zo strikt aan lobby regels wordt gebonden. Juist ook in Den Haag, terwijl het bij ons niet altijd zo ontzettend strikt geregeld is. En ze hebben toch inderdaad een invloed wel weten te gelde. Dit lijkt wel voor het eerst denk ik zichtbaar hoe een lobby die niet via de voorkant dus echt de voordeur ministerie kan lobbyen toch toch zijn invloed te gelde kan kan maken.

[00:30:47]

En als dat en als dat in Den Haag ook kan, want BeBook behoren wel vaker dat het echte lobbywerk tegenwoordig natuurlijk allemaal in Brussel ligt en dat de echte macht ook zelfs als het om tabak gaat. Hoe werkt dat dan in Brussel, denkt u?

[00:31:04]

En kijk. Brussel. Brussel is wel anders omdat de cultuur en priscus anders. Wat heel specifiek Nederlands is, is dat en degene die het ene moment in op een politieke functie zitten, het andere moment mogelijk na een politieke carrière. Voorzitter van de belangenvereniging zijn draaideur fenomeen. Dat heb je in Brussel ook. Alleen het verschil met Nederland is dat mensen elkaar persoonlijk vaak ook nog beter kennen. Dat is wat minder groot in Brussel en de tabakslobby is zeker daar ook aan strikte regels gebonden.

[00:31:39]

En maar kijk, we zeggen vaak van het echte werk gebeurt in Brussel. Maar als je kijkt naar de accijnzen, dat is toch echt in een landelijke regel waar Nederland zelf kan bepalen hoe we daar daar de tabak wel of niet de ruimte geven. En dus in dit geval is denk ik kijk natuurlijk. De grote hoofdlijnen zijn in Brussel bepaald, maar dat wil niet zeggen dat de Nederlandse lobby onder onbelangrijk is. Anders zouden ze daar ook niet zo veel werk van hebben gemaakt.

[00:32:07]

En nee, dat hebben we gezien dat ze toch een substantiële verandering tot stand hebben kunnen brengen. Hartelijk dank. Eline Huisman, auteur van het boek Lobby Land en we gaan door met het volgende onderwerp. Twee weken geleden werd op de Scheveningse Pier een 16 jarige jongen doodgestoken. Het zou gaan om een ruzie tussen rivaliserende dril, rap groepen, muziekstijl waarin geweld met messen wordt verheerlijkt en de tegenstander zo nu en dan met de dood wordt bedreigd.

[00:32:34]

Dat klinkt al zo goed als een plaat stipendium van soukous die de competitie los. Wat mijn jongens die karakteristiek tot driemaal toe niks. Morgen praten de burgemeesters van vier grote steden met minister Grapperhaus van Justitie over een actieplan hoe met deze Dryhoel rap om te gaan. Goede avond, fyto chocola. Goedenavond! Één van de bekende dril rappers is Black. Die horen we hier ook trouwens. Hij is vrijdag aangehouden in verband met die steekpartij.

[00:33:40]

Ja, klopt, hij is er. Om precies te zijn is hij aangehouden voor openlijke geweldpleging. Dus hij zou juist aan de kant zijn van de jongen die is gedood vermoord. Maar ze dit moment wel vast dat het goed is. Voor de duidelijkheid. U bent niet zijn advocaat. Nee, u bent wel advocaat. En ook wel van een aantal minderjarige verdachten. In Dril heb ik die zag u net met muziek een beetje mee knikken. Was dat vanwege de weten of vanwege de herkenning in de teksten?

[00:34:10]

Vanwege de biedt? Ik heb vroeger ook gerept en ik heb ook rapper Boef bijgestaan. Dus ik heb wel wat met rap, maar met Dronrijp is toch wat anders. Want ik had tegelijkertijd ook de lluis na die euh euh teksten. Ik vond moeilijk volgen, maar ik hoorde wel keukenmessen langskomen.

[00:34:29]

Keukenmessen kwam langs en Rambo dus. Heb je zo'n Rambo mes? Euh ja, dat verschilt natuurlijk met de normale REB. Uh, is dat zoals Boef of Lil Kleine die daar heb? Ik heb een hele die een heel duur horloge of een hele dure Rolls Royce is. Dat met met drill R.B. Er wordt gedreigd en wordt gezegd ik ga je met m'n keukenmes bewerken et cetera. En de jongens volgen een studio uitloop en iemand tegenkomen die ze niet mogen.

[00:34:52]

Ook echt bewerken tot de dood aan toe. Want kunt u iets vertellen over de zaken die u behandelt op Togenblik?

[00:35:00]

Wat is daar gebeurt bijvoorbeeld? Nou ja, misschien moet ik even teruggaan in de tijd van waar komt Roura vandaan? En droogheid komt uit Chicago. De South zei dat ze zijn de achterstandswijken van Chicago. En ja, tijdens. Ook vandaan komt overigens Obama trouwens ook moesten gaan nadenken toen ik in het Retera Obama komt natuurlijk ook vandaan. Maar het is zo dat daar bendeoorlog aan de gang waren en dat die jongen eigenlijk als een soort van uiting van frustratie zijn gaan reppen daarover en over het geweld en ook een soort verheerlijking en dat vanaf 2010 en fruit 2012 is.

[00:35:33]

Toen overgewaaid naar Londen. Naar daar zijn de piston niet zo snel voor handen, maar wel de messen. Euh, en daar is een euh ja zegt ik ben de cultuur is daar ook ontstaan en vervolgens is dat overgegaan naar Nederland. En daar zijn hele jonge jongens die zich maar bezighouden. Dat zijn jongens van 12 13, 14 15, 16 17. Dat is een beetje de categorie waarbij je moet zoeken, maar het bizarre is dat ze echt elkaar neersteken is niet echt.

[00:35:58]

Het is niet alleen dreigen, dus echt elkaar neersteken. En de Nederlandse politie is onlangs naar Engeland gegaan om te vragen aan de Engelse politie. Hoe gaan jullie daar mee om? Hoe los jullie dit op? En zijn er toch wel van geschrokken van die Engelse zijde van jullie dit niet goed aanpakken? Dan krijg je straks ook die bendevorming en dat is heel hardnekkig. En dan zit er straks met zo'n probleem als dat we hier hebben gehad met de Outlaw Motorcycle Gangs, de Hells Angels et cetera bendevorming.

[00:36:21]

En Grapperhaus heeft zoiets van. We moeten dit nu direct aanpakken en daar is ie niet mee bezig met de grote steden Utrecht, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en.

[00:36:30]

En als u de dossiers even voor de geest haalt, bent u het dan met hem eens dat er een hardtop ingreep moet worden? Het beeld dat oprijst uit judoka's? Euh, is er toch wel geweld? Uhm, grote messen die onder euh euh. Bedden worden aangetroffen door de politie. Een hele jonge jongens. En als je de jongens. Ja euh ja, eigenlijk alleen jongens die zich daarmee bezighouden voor zover ik kan nagaan. Jongens uit achterstandswijken die ook vaak rappen over ik heb niks, et cetera.

[00:37:05]

En die Dronrijp geeft toch een gevoel van eigenwaarde. Euh, want ze hebben dan fans. Maar tegelijkertijd is het ook een bewerkelijk, want ze hebben bivakmutsen op. Dus hoezo fans? Je kan niet met ze op de foto. Uh, als je bivakmutsen opdoet tijdens een drau R.B. Dan staat de politie volgende dag een einde omdat je met een machete staat te zwaaien. Dus het is ja, eigenlijk heel vreemd natuurlijk, die hele scene waar de jongens inzitten.

[00:37:28]

En de politie komt er nu pas een beetje achter van wat er eigenlijk aan de hand is omdat er echt jongens doodgaan.

[00:37:33]

U gaf niet echt direct een antwoord op mijn vraag moet er hard ingegrepen worden? Maar ik proef toch wel een soort? Ja, in die zin vrolijk word je niet uitnodigen om mijn cliënt hard aan te pakken.

[00:37:45]

Maar wat ik zeg, ik zie en natuurlijk wel die grote mensen in die doses die toch worden aangetroffen etcetera. Uhm, en ik begrijp lekker zo zeg. Ik begrijp dat er zoveel ophef is dat het dagelijkse nieuws is en dat Grapperhaus zegt. Nu is t klaar. Ik ga dit aanpakken. Ik begrijp het wel. Als u spreekt met die kinderen zeg ik gewoon maar even, want dat zijn kinderen van 12 tot 12 of 13 die met grote messen lopen en die er dus ook af en toe gewoon gebruiken tegen mensen die ze niet bevallen op één of andere manier.

[00:38:13]

Hebt u het idee dat dat zij zich bewust zijn van de omvang van wat ze doen? Vraag bij pubers wel eens af. Totaal niet denken. Ik denk dat ze puur kijken. Wat gebeurt er in Amerika? Wat gebeurt in Engeland en dat gedrag kopiëren? Euh, maar is natuurlijk vreemd. Want ja, je kan wel een REB kopiëren, maar het feit dat je naar buiten loopt met een gigantisch mes in je broek en dat er en volgens iemand z'n hoofd eraf doorklieft.

[00:38:40]

Ja, dat is wel heftig van waar. Waar zit dat er nou in dat je dat als jong kind doet? Waar komt dat vandaan? Dat vind ik wel. Dat intrigeert me wel.

[00:38:46]

Die vraag hebt u om begin van mijn antwoord.

[00:38:50]

Ik denk dat t. Euh vrouw, zit misschien in het ophitsen, het opruiende gedeelte van de REB en dat is tegelijkertijd ook iets. Euh. Een vraag die misschien Grapperhaus mogelijk moet meenemen. Van Uhm, moet je dit? V Moet je Drau Reb gaan verbieden? En dan kunnen we natuurlijk zullen mensen in Nederland zeggen hoe bedoel je? Je kan toch niet zoiets verbieden? Is toch vrijheid van meningsuiting, het cetera artistieke vrijheid? Maar uh uh, Engelse rechters hebben.

[00:39:15]

Uh. Recent hebben een aantal Drau rappers echt verboden opgelegd om bijvoorbeeld een verbod om te refereren aan een rivaliserende gang of euh, verbod om 3 euh. Te refereren naar drugshandel. Dus het kan wel degelijk in Engeland in ieder geval. Euh, dus het is misschien de vraag hier ook. En wat er hier concreet gebeurt is dat. Uh uhm. BNN-VARA fenomeen bars. Dat is een groot hiphop platform. Die hebben recent naar aanleiding van Scheveninger die moord of doodslag hebben euh, video's ver verwijderd van die heren, die Linet.

[00:39:46]

Blanker en Kuwas hebben ze verwijderd omdat zij zeggen wij willen niet mee. Uh g geaffilieerd worden en dit willen we niet.

[00:39:52]

En zou dat ook wettelijk geregeld kunnen hoor. Nou ja, dat is dus de vraag. Qua vrijheid van meningsuiting, artistieke vrijheid dus. Dat is nog maar de vraag. Maar de politie is daar wel mee bezig om echt actief naar heel populair. Op YouTube. Heel populair. De jongens hebben echt miljoenen streams op Spotify zitten en er verdienen ze ook geld mee. En de politie? Die denkt er ook aan om, als zij dus weten. Dat jongens optredens gaan krijgen, et cetera, om dan ook mensen te benaderen Van Hee, weet jullie wel?

[00:40:17]

Gemeente Amsterdam bijvoorbeeld. Dat jullie nu deze jongens gaan betalen terwijl ze zoveel geweld verheerlijken en die kleine kinderen eromheen hangen. Euh. En dat is natuurlijk wel een vraag die men zich moeten afvragen van hé, hoe gaan we dit aanpakken? Euh. En je hoort ook over preventief fouilleren. Vooral in rechtse kringen in Nederland van na allemaal preventief weren. Daar ben ik op tegen, want dan krijg je uh new-york taferelen stop en frisk. Dat deed de Juliane.

[00:40:45]

Dat was vroeger al een gerespecteerde burgemeester, maar nu is het een beetje een gekkie geworden. Een advocaat van Tramp, maar die heeft dat geïnduceerd. En daar zag je dat vervolgens. Een hele boel zwarte mensen in New York werden gefouilleerd. En dan ben ik bang voor de wat ook dan straks in de Bijlmer gaat plaatsvinden. Dat die jongen die wel goed bezig zijn ook tegen de muur worden gegooid. Dus ik denk dat de beste aanpak is om een gerichte persoonlijke aanpak zodat de politie gaat onderzoeken wie doet dit?

[00:41:10]

Wie houdt zich hiermee bezig? En die jongens pakken we aan en met ja, maar u zij ook.

[00:41:15]

In Engeland heeft de rechter wel degelijk ook inhoudelijk ingegrepen in de teksten van van die raps. Uhm, nu zei ik. Ik zit hier niet om de politie te adviseren, maar u doet het toch al wel een beetje. Dus denkt u dat er een rechtsgrond voor is in Nederland? Ik denk het niet. Euh. Ik vraag me ook af als als als die jongen naar het Europees Hof zou stappen. Euh, of dat wel standhoudt vanwege die vrijheid van meningsuiting.

[00:41:41]

Maar die discussie. Die is er wel in Nederland. Daar zijn artikelen over geschreven en ik denk dat dat ook toch wel moet euh, bediscussieerd worden in bredere kring. Of euh, alles is toegestaan. Of je als man mag zeggen want de vraag is juridisch bij ons. Dan is het opruimen is het aanzetten tot geweld. En dat is wel een juridische grond zeg. En nu stop jullie daarmee. En dat recht zeg. Als jij dat nog één keer doet, als je nog één keer zegt ik pak mijn keukenmes, euh, dan gaat ie zoveel jaar zitten.

[00:42:09]

Nou, misschien heeft de minister toch wel geluisterd vanavond? Hartelijk dank fyto. Groeibeurs, dat was Steely Dan. Na EPL en Facebook is het Chinese bedrijf Tencent een van de grootste internetbedrijven ter wereld. De immens populaire games Voort Nooit een Like of Letland waren al van zo en nu hebben ze bekend bekendgemaakt dat ze het grote gamebedrijf nu ook op willen kopen. Goeie avond Ed Zander. Goeie raad. U bent euh, China. Tek. Wordter.

[00:44:09]

Da's een modern beroep en dat kun je goed mee bezighouden tegenwoordig. Nou ja zeker? Euh, in dit geval. Euh, ik komt té goed van pas. Want euh. Tencent komt uit China en heeft het grootste online game imperium ter wereld. Kun je het beste bedrijf is voor ons beschrijven? Wat voor soort bedrijf is het? Waar verdienen ze geld mee?

[00:44:32]

Ja, het is dus eigenlijk een heel bijzonder bedrijf. Er is eigenlijk geen westerse equivalent waar je mee kunt vergelijken. En misschien een beetje met Gugel qua veelzijdigheid. Terwijl de producten totaal anders zijn. Tencent is eind vorige eeuw is is het opgericht door Tony Mae en nog een aantal andere mensen. En ze zijn videogames. Zijn ze gaan maken. Ze zijn euh, social media platforms zijn ze gaan maken. In eerste instantie was dat QQR en later wegebt. En ze zijn actief in Mol, Balen en online payment met TNP en Reached p.

[00:45:06]

Ze zitten in Entertainment UK met Tencent Music en Tencent Video. Een beetje vergelijkbaar, zeg maar met Spotify en Netflix. Ze zit in cloud hosting, maar de laatste tijd, met name de laatste vijf jaar, zijn ze ook steeds vaker actief als investeerder in andere partijen. En ik denk dat het wat we nu dus zien met de opkoop van Luwel dat. Uh, dat is een typisch voorbeeld van een investering van Tencent.

[00:45:32]

En bedoel als ik u zo hoor dan euh. Dan zijn ze zo'n beetje. Euh, Apple, Facebook en Gugel bij elkaar.

[00:45:40]

Klopt dat?

[00:45:41]

Is dat de steendruk juist ja en niet niet qua markt, omvang en marktwaarde. Maar ze zijn inderdaad heel erg veelzijdig. Je kunt bijna geen sector verzinnen. Zeker in China waar Tencent niet actief is. En dat zelfde geldt een beetje voor Alibaba. Dus Alibaba en Tencent zijn eigenlijk twee hele grote concurrenten van elkaar.

[00:45:59]

En hoe komt het dan? Ik had daar wel eens van gehoord, vooral ook omdat het via de Amerikaanse lijn komen we zometeen nog even op de laatste tijd wat in t nieuws is. Maar waar? Waarom is dat in Nederland dan veel minder bekend dan die die grote Amerikaanse bedrijven? Want is dus best een bedrijf met heel veel tentakels van alles en nog wat?

[00:46:19]

Ja inderdaad. Ik denk dat als je in de tech sector zit uhm of of je je houdt de de de beurse. Hou je bij, dan kan je deze naam wel. Als consument zul je m wat minder goed kennen. Want ja, de games die Uhm Tencent op de markt brengt. Dat is meestal via game development en in publishing platforms zoals Epic en Riot Games. En daar zit Tencent dan eindelijk weer achter als bedrijf. En eigenlijk de grootste gedeelte van de rest van hun eigen producten is alleen maar beschikbaar op de Chinese markt.

[00:46:49]

Grotendeels dus. Dus ja, dat kennen we dan in principe niet in het Westen.

[00:46:54]

Maar oma, hoe machtig zijn ze? Uhm, nou ja, machtig. Dat is een kwestie van wat is de definitie van machtig iemand die macht heeft?

[00:47:05]

Iemand anders als je kijkt naar de naam, markt, omvang en marktwaarde. Het bedrijf wisselt eigenlijk een beetje continu van euh, van positie in de top 5 top 10 van grootste internetbedrijven in de wereld ze zijn zo'n 570 miljard zijn ze waard op dit moment en afgelopen jaar, in 2019 hadden ze een omzet van 54 miljard. En ze hebben een hele grote vinger in de pap. Zeker in China. Uhm, als je een starter bent in China dan. Hij begint een beetje succesvol te worden.

[00:47:32]

Dan wordt er op gegeven moment op de deur geklopt. En dan staat hij of Jack Ma van Alibaba of pony Ma van Tencent. En ja, dan moet je voor één van de twee kiezen.

[00:47:41]

Want anders dan de. Dan ga je het niet redden in je eentje. Nou dat.

[00:47:45]

Dat noem ik machtig. Wie chat dat dan? Over dat dat is tussen n van hun euh sociale media? SBS 6 hebben we ook nog bij body dudi. Als je echt alleen in China gebruikt wordt geloof ik fan van van S.

[00:48:00]

Sina ze Sina Weibo. Dat is niet van, want dat is niet, want zo dacht ik ook. Maar wie chat dus wel dat dat? Via die app kwam het bedrijf onlangs in het nieuws, want Donald Trump wil die EP misschien gaan verbieden omdat de data daarvan van de gebruikers in verkeerde handen zouden houden zouden kunnen komen. Heeft ie daar gelijk in?

[00:48:21]

Uhm, daar heeft ie op zich heeft ie daar gelijk in. Ik denk dat ie meer gelijk in heeft dan bij bijvoorbeeld Tiktak waar ie zijn pijlen op heeft gericht, want dat wordt ook verboden.

[00:48:31]

Binnenkort zou ik dat wordt waarschijnlijk als wat ie wil eigenlijk is dat het deels verkocht wordt. Dus t. T. T. T niet-Chinese deel zeg maar. Uhm. Wezet euh. Daar heeft ie meer een punt. Ik denk dat. Daarbij tikt ook dat het gevaar voor een voor euh delen van data met de communistische partij wat kleiner is, maar bij Wicket is er volop bewijs van censuur op de EP. Maar euh, ook van euh, zeg maar het meekijken op accounts.

[00:48:59]

Maar dan zijn dat met name accounts van van activisten, dissidenten. Het is niet zo wat mensen vaak denken dat alle data in een grote database euh. Wyk delen bij de communistische partij zit. Dat zit gewoon bij Tencent. Maar Tencent is eigenlijk volgens de wet. Is zij zijn zij verplicht om censuur toe te passen? En als uh, als men toegang wil tot een bepaald account, dan moeten ze dat inderdaad ook delen met uhm met de overheid.

[00:49:25]

Maar goed, het argument van Trump is dat gebruikersgegevens ook van mensen in de Verenigde Staten dan bij de Chinezen terecht kunnen komen. En dat daarvan zegt u dat? Dat is niet echt zo. Maar wat zou het voor gevolgen hebben als wie chat inderdaad verboden zou worden in Amerika?

[00:49:39]

Kijk, t typisch is de Tik Tok heeft heel veel gebruikers in Uhm. In de Verenigde Staten. Als je kijkt naar wie chat dan heeft, weegt ongeveer naar schatting drie miljoen gebruikers in de VS. Dat zijn over het algemeen zijn dat Chinese immigranten. Dat zijn Chinese studenten en dat zijn zakenlui die zaken doen met China. Dus uhm, als percentage van de totale bevolking in de VS is is wegebt eigenlijk heel erg klein. Het grote risico als uh, als de wordt uitgevoerd wat wat Trump wil dat?

[00:50:11]

In een executive order die recentelijk heeft uitgebracht. Daar staat in principe in dat de Amerikaanse bedrijven geen transacties meer mogen doen met Tencent. Nou, dat zou onder andere betekenen. Euh, theoretisch. Het is heel vaag omschreven, dus iedereen zit eigenlijk te wachten. Wat nou wat? Wat is nou? Zijn nou de exacte details waar dat zou kunnen betekenen dat Apple in zijn in zijn iPhones euh. Widget niet meer mag opnemen als app? In de Chinese markt?

[00:50:36]

Nou, dat betekent dan vervolgens die app. Widget is dusdanig belangrijk in het dagelijks leven dat niemand meer een IVVO wil China en dat ze allemaal overgaan op op Android. Nou, Trump heeft al een stapje terug gedaan en gezegd van nijdige die euh, hij mag het gewoon in de. In de iPhone. Blijf vinden in z'n appstore blijven voor uhm aanbieden. Maar wie? Het is ook een heel belangrijk marketing kanaal voor Chinese bedrijven die producten verkopen aan de Chinese consument.

[00:51:03]

Daarnaast wordt het gebruikt door studenten en toeristen, dus je kunt je voorstellen dat als dat niet langer mogelijk is. Uhm, dat je eigenlijk een hele kleine groep met mensen uhm uh het heel moeilijk maakt. En dat China ook voor toeristen en studenten en voor immigranten gewoon een stuk minder aantrekkelijk kan worden.

[00:51:23]

Klinkt een beetje doordat u het niet verstandig zou vinden om dat te doen. Nee, persoonlijk denk ik dat uh zeker met. Met reached. Wat uh qua uhm risico dusdanig klein is als je dat zou verbieden dat uh Trump. Euh ja, Amerika en en Trump specifiek zichzelf in de voet schieten, ook omdat een hele hoop. En dat dat uh verwacht een hoop op mensen, niet een hele hoop Chinese immigranten. Die zijn pro Trump.

[00:51:47]

OK ja, dus misschien was misschien ook iemand dat dat nog even uitleggen aan. Hartelijk dank Sander. Ik zei het al China tek wordtde. En dit was ook met het oog op morgen. Van deze maandagmorgen is er ook een oog. En dan presenteert Wilfried de Jong. Freunde is het zijn echt zo. Nog. Zo zagen we uit het zieke. Letts is Claas.