Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:08]

Freunde is het. Wat zich nog zo zagen, heette het in het Siga. Letzte is Claas. Dit is met het oog op morgen net een overzicht van de autoriteiten. De krant van Morgen. Den Haag Vandaag en ontwikkelingen en achtergronden van het nieuws. Buiten is het 19 graden. Binnen zit Wilfried de Jong. Toen ik vanavond Daley Blind op het voetbalveld zag zitten nadat zijn defibrilator was afgegaan, moest ik denken aan die beroemde foto waarop die als baby tegen de blote bast van Danny Blind lag.

[00:00:56]

De piepjonge Dely met zijn oor vlakbij dat gelukzalig kloppende hart van zijn vader. Goedenavond, welkom bij het oog. Meer dan tienduizend jonge meisjes werden tussen 68 en 1978 mishandeld en vernederd. Bij de katholieke zusters van de Goede Herder en één van de meisjes is nu een vrouw van eind zestig en zij vertelt straks haar verhaal. Shelf Finkelstein, ooit een haai van 450 kilo en nu heeft hij een handboek voor vissers geschreven. Een YouTube verwijderde video's van het Platform Café Weltschmerz.

[00:01:33]

Morgen is er een kort geding tegen filosoof Hans Schnitzler probeert te duiden wat er nou eigenlijk precies allemaal aan de hand is. En vanuit Den Haag. Wilma Borgman over de geldigheid van de uitslag van het lijsttrekkerschap bij het CDA. Nu eerst het nieuwsoverzicht van dinsdag 25 augustus. Het aantal Kroonen besmettingen in Nederland daalt verder en zijn afgelopen week opnieuw minder gevallen dan een week eerder, meldt het RIVM.

[00:01:56]

Dat is positief nieuws, maar we zijn er nog niet. We zien nog steeds ruim 35 100 patiënten per week voorbijkomen en verder zijn er ook in Nederland herp besmettingen bekend met het coronavirus.

[00:02:07]

Klinkt ernstig, maar het is nog geen reden tot zorg, zegt viroloog Marjon Koopmans. Dat zingt al heel lang rond.

[00:02:13]

Eigenlijk al vanaf februari. En dit zijn nu de eerste paar gevallen waarbij je zegt het is bewezen, dus heel veel zien we het zeker niet.

[00:02:23]

De reisbranche wordt opnieuw zwaar getroffen door het virus, nu niet noodzakelijke reizen naar Spanje worden afgeraden. En het waren al van die zware maanden voor de sector.

[00:02:31]

We zijn heel druk geweest met de repatriëring omboeken, foutjes uitgeven en dat allemaal voor een nul opbrengst.

[00:02:39]

Nederlandse toeristen in Spanje werden onaangenaam verrast. Iedereen heeft een mondkapje. Iedereen houdt anderhalf uur met afstand personeel nog wat van leren. Dus snap ik niet waarom het op Oranje is gegaan.

[00:02:50]

De politietop wist al langer van het bestaan van de racistische oproep van agenten in Rotterdam, meldt RTL Nieuws op basis van geluidsopnames uit juni vorig jaar.

[00:03:01]

Ik word helemaal in zijn jeugd in. Een klokkenluider zegt tegen RTL dat hij nog eerder aan de bel is getrokken. In februari, begin februari is er een gesprek geweest met Frank Paauw. Is de voormalig politiechef in Rotterdam. Nu naar Amsterdam gaan is allerminst duidelijk aangegeven dat er een groep is en welke acties daarrond gaan. De partijconventie van de Republikeinen in de Verenigde Staten reageerde oud VN ambassadeur Nikki Healy op de discussie over racisme. Volgens haar houden de Democraten vol dat de VS een racistisch land is.

[00:03:38]

Amerika is na racist country Bárcenas waarmee einde door Wendy maken. Brian, Carl en een baken My World.

[00:03:49]

Een andere toespraak die opviel was die van de vriendin van Donald Trump junior. Zij waarschuwde voor verval onder de democratie en was vol passie over haar steun voor president Trump.

[00:04:10]

En bij The Last Night Of The Proms, de traditionele afsluiter van de reeks nazomer concerten in Londen, zal dit bekende lied dit jaar niet worden gezongen.

[00:04:28]

En dat komt omdat de BBC geen meezingers meer toestaat in verband met het coronavirus. Premier Johnson is woedend. Hij vermoedt dat de BBC dit doet vanwege kritiek op de tekst, die erg positief is over het Britse kolonialisme.

[00:04:41]

Stop a drinking in Baarsma uit A History About Associations a concha.

[00:04:50]

Reden voor komiek Michel Spicer om dan maar te zingen over de Golf Kroonen besmettingen in Groot-Brittannië die veel hoger is dan in veel andere landen.

[00:04:58]

WHO Brittania Prayuth Wols?

[00:05:05]

Dat was nieuws vandaag op radio en tv. En dan gaan we eens kijken wat er allemaal in de krant van morgen staat. En wellicht ook op allerlei sites. Dat is gedaan door Jan van de Putte.

[00:05:14]

Iedere dag vliegen gemiddeld zo'n veertien auto's in brand, meldt De Telegraaf. Het Verbond van Verzekeraars meldt over 2019 ruim 49 100 autobranden. Dat is een stijging van 12 procent vergeleken met een jaar eerder. Het verbond maakte zich grote zorgen, want de trend zet dit jaar door. De meeste autobranden zijn in Rotterdam, gevolgd door Den Haag, Amsterdam en Utrecht. Het merendeel is aangestoken. Coalitiepartijen VVD, CDA en D66 vinden het maar niks dat de Amsterdamse universiteiten UvA en VU gaan samenwerken met Huawei, staat in het DFD Chinese Sponseren, een nieuw tech lab met drie en een half miljoen euro.

[00:05:52]

Partijen noemen de samenwerking onwenselijk en willen van het kabinet weten waarom mag Huawei niet meedoen met 5G, maar wel met het wetenschappelijk onderzoek? Milieudefensie is met z'n Stikstof plannen niet bepaald bezig met stimuleren van duurzaam werken, staat in het Nederlands Dagblad. Volgens onderzoekers van de Universiteit Wageningen komt Milieudefensie met een oplossing verkleinen van de veestapel zonder het probleem eerst duidelijk te maken. De uitstoot van stikstof kan ook dalen door stallen duurzamer te maken. In het AD. De ophef over de Last Night of the Proms door en door Britse muziekspektakel volgende maand in de Albert Hall.

[00:06:28]

Lepicier heeft besloten dat Rule, Britannia en Land of Hope en Glory dit jaar alleen instrumentaal worden uitgevoerd. De tekst zou kolonialisme en slavernij verheerlijken. Muziekliefhebbers en ook premier Johnson zijn woedend en ten slotte staat Trouw uitgebreid stil bij de memoires van de overleden oud premier Ruud Lubbers. Die verschijnen deze week boek aan de hand van gesprekken met partijgenoten op. Rinkel lag 25 jaar op de plank. Oud ministers Job de Ruiter en Hans van den Broek, maar ook koningin Beatrix adviseerden destijds.

[00:06:59]

Nu niet publiceren, het is explosief. Lubbers vertelt van alles in dat boek over Helmut Kohl. Over Elco Brinkman en ook over hoe die actievoerders bij de neus nam. Die stonden dan thuis voor de deur. Zijn vrouw Ria zei Hij is net weg, maar wacht ik bellum even. Lubbers verdekt opgesteld vanuit de studeerkamer. Jammer dat jullie mij niet treffen. Deze onderwerpen morgen uitgebreid in de ochtendbladen. Buurstaten prima veronachtzaamd kleutertijd. Maar Peerlings, Kamasutra, Zweedse jaarwissel.

[00:09:14]

Spellingsvarianten. Villa Charels Faema rond Sam's is Bluetec. Na Felix en Suite Zweeds. Cero. Pakistaan. Kendal Beck, de zoon van Jan Eelen, blijft onrustig bij het CDA. Eind vorige week uitte Pieter Omtzigt en Mona Keijzer twijfels over de geldigheid van de stemming voor het lijsttrekkerschap waar ze beiden kandidaat voor waren en die nipt werd gewonnen door Hugo de Jonge. Het partijbestuur laat nu toch een nieuw onderzoek doen vanuit Den Haag. Politiek verslaggever Wilma Borgman Goedenavond, goedenavond.

[00:10:42]

Het bestuur twijfelt. Nou, ik denk dat vooral de nummer 2 en de nummer 3 twijfelen Omtzigt en Keiser en of die twijfel daar nou ook bij dat CDA bestuur was of niet. We moeten denk ik toch vandaag constateren dat dat bestuur onder druk is gezet door die voortdurende twijfel bij Omtzigt en Keijzer en dat zij het aan de geloofwaardigheid van Hugo de Jonge wel verplicht waren om die twijfel over die lijsttrekkersverkiezing weg te nemen, om de schade eigenlijk zoveel mogelijk te beperken die dat toch al was.

[00:11:12]

En dat ze daarom vandaag met dat nieuwe onderzoek zijn gekomen. Want, want haal nog even op. Hoe zat het ook alweer met tot met die stemming? Nou ja, die is van het begin af aan eigenlijk niet helemaal goed gegaan. Kan je zeggen. Want eerst moesten ze helemaal opnieuw omdat het CDA niet kon garanderen dat het technisch allemaal veilig en eerlijk was gegaan. En vervolgens wint de jongen bij die tweede poging met een paar honderd stemmen verschil. En dan wordt er over die winst door de nummer 2 en 3 twijfel gezaaid omdat de vrouw van Pieter Omtzigt op haar man gestemd had, zegt ze.

[00:11:45]

En een bedankje kreeg voor haar stem op Hugo de Jonge. Nou is die tweede verkiezing dan wel helemaal goed gegaan? Vroeg eerste Omtzigt zich in alle openheid af. En daarna Keizer. Dus ja, het CDA bestuur kon er niet meer onderuit om dan nog een keer naar te kijken. En wanneer is dat besluit genomen voor een nieuw onderzoek? Ja, dat is wel gek gegaan, want officieel was er tot vandaag helemaal niks aan de hand. Het partijbestuur hield zich stil, zag geen reden om actie te ondernemen.

[00:12:11]

Maar de Tweede Kamerfractie van het CDA had vandaag een hele dag in een dierentuin in Arnhem. En dat doen bijna alle politieke partijen aan het begin van een nieuw politieke seizoen. Ze moeten even de politieke hoofdlijnen bespreken. Het is natuurlijk ook een spannend jaar met de verkiezingen in maart voor de boeg en kennelijk is in de loop van vandaag besloten dat ze naar buiten zouden gaan om te vertellen dat er de afgelopen dagen, zoals ze dat hebben genoemd, goede gesprekken zijn geweest, vooral met de critici.

[00:12:37]

Kan ik me zo voorstellen? En dat het afgelopen weekend al is besloten om nog eens goed te kijken naar hoe het is gegaan? Naar het proces dus. En heel opvallend, niet naar de uitslag, want die staat volgens het CDA niet ter discussie. De partijvoorzitter Ruth Gepluimd, die zegt de notaris heeft er nog eens naar gekeken en die heeft die uitslag goedgekeurd. En iedereen heeft zich daar bij neergelegd. Omtzigt en de jongen, dus daar gaan we niet meer over hebben.

[00:13:04]

Luister maar even naar hoe hij dat zei.

[00:13:06]

Je wilt toch volledige transparantie geven nu er in de media ook zoveel vragen komen over is dat stemproces wel goed gegaan?

[00:13:12]

Is de heer Omtzigt er ook mee akkoord dat die uitslag niet kan veranderen? De Heer Ontzegt heeft ook op 15 juli de uitslag geaccepteerd, net als meneer de jongen, en heeft dat ook vandaag weer bevestigd. Heeft dat vandaag ook weer bevestigd dat ie er achter staat dat dat die uitslag op 15 juli gewoon geaccepteerd is? Maar hij heeft ook vragen over het stemproces en wil die ook beantwoord zien. En wij zorgen daarvoor. Wat denkt u nou dat er fout is gegaan?

[00:13:33]

Heeft mevrouw Omtzigt dan het verkeerde vakje vingt? Ik ga niet speculeren over individuele stemmen. Het is duidelijk dat zes mensen een ander schermpje terugkregen. Dat kan allerlei oorzaken hebben en daarom willen wij het stemproces bekijken.

[00:13:47]

Ja, dat was partijvoorzitter van het CDA Ruth Gebloemde in gesprek met Nieuwsuur. Collaer collega Jorn Jonker. En wat hij zegt is dus heel opvallend. Hij zegt We kijken alleen naar de technische gang van zaken. Hoe kan het dat de vrouw van Pieter Omtzigt dus niet een bedankje kreeg voor de stemmen op haar man, maar op voor de stem op Hugo de Jonge? En maar goed. Euh, dat kan hij zeggen. Maar als blijkt dat daar grote dingen mis zijn gegaan, dan ontstaat er toch weer twijfel aan de winst van Hugo de Jonge.

[00:14:13]

En dan heeft het CDA bestuur hoe dan ook toch een probleem denk ik. En wat gaat dit doen met het CDA? Ja, de vraag is misschien vooral wat gaat dit doen met de kersverse leider? Want als er zoveel discussie is en zoveel twijfel over die winst, dan is hij dus niet de onbetwiste leider. En dat terwijl er over zeven maanden Tweede Kamerverkiezingen zijn. Euh. En tel daar nog eens bij op Wilfried. Dat die nieuwe leider ook als minister een nogal wat te verduren heeft vanwege zijn anti korona beleid.

[00:14:41]

Nou ja, dan moet je wel vaststellen dat dit echt een nachtmerrie scenario is voor een partij die de zittende macht wil uitdagen.

[00:14:48]

Dat op zich wel belangrijk. Wie dan dat onderzoek gaat doen?

[00:14:50]

Ha ja, dat. Daar hebben wij natuurlijk naar gevraagd bij het CDA bestuur. Maar euh, ze komen niet verder nadat dat een externe en onafhankelijke partij is. Is dat dan een onderzoeksbureau? Is dat dan? Nou ja, goed. Wie is dat dan? Daar willen ze niks over kwijt. Het CDA zit nu krap zich nu achter de oren en denkt hadden we die verkiezingen maar nooit gedaan?

[00:15:15]

Nou ja, uh, als het aan Hugo de Jonge had gelegen dan waren die verkiezingen er ook helemaal niet gekomen. Want hij heeft vanaf het begin gedacht dit moeten we niet doen. Hij moest toch gedwongen door dat Wopke Hoekstra totaal onverwacht afhaakte. Dit jaar zie hier het resultaat verziekte verhoudingen aan de top. En de lijsttrekkers die door die ter discussie staat. Ze hadden zich bij het zesde jaar vast anders voorgesteld.

[00:15:39]

Dank je wel Wilma Borgman vanuit de een.

[00:17:02]

Holy Joe en The Ferris Wheel, gezongen en gespeeld door Kris Berry. Meer dan 10.000 jonge meisjes werden tussen 60 en 1978 tewerkgesteld bij de Katholieke Zusters van de Goede Herder. Verschillende plekken in Nederland, een plek bedoeld voor meisjes uit gebroken gezinnen om ze weer op de rit te krijgen. Maar het liep heel anders. Ze moesten keihard werken, gingen daar niet naar een school, ze werden geschopt, geslagen en kwamen in isoleercellen terecht. Eerder al bood minister Dekker excuses aan voor het leed.

[00:17:31]

Vandaag ontmoette hij de slachtoffers persoonlijk en één van die slachtoffers was Anita Schuur, overste. Goedenavond Anita. Goedenavond. Ja, euh, ja. U wil het verhaal bekendheid geven van de deslachtoffers en niet bent met een van die mensen geweest. U was euh. Als als als meisje van 14 jaar. Van 1968 tot 1971 zat u in een van die huizen van die zusters van die katholieke zusters in Zoeterwoude. Wat? Wat voor een gebouw was dat eigenlijk?

[00:18:02]

Kunt u dat omschrijf? Hoe zag dat er uit? Ja, het was eigenlijk net een kasteel en het was een soort kasteel en helemaal omheind. Dicht hier en daar zat dan natuurlijk ook een klooster aan vast. En ja, je kon verder niet weg. Het was allemaal afgesloten en dicht en zat een binnenplaats waar jij je kon luchten. Of ja eigenlijk. Het was helemaal ingesloten en een kasteel.

[00:18:31]

Maar u zegt een kasteel, maar dat doet vermoeden dat je daar een prinsesje kunt zijn. Maar dat was het niet. Dat was het zeker niet.

[00:18:40]

Overigens is het niet alleen Leiderdorp, Zoeterwoude waar ik heb gezeten, maar ook Almelo. Want je hebt meerdere goede herders, dus ik heb er in twee gezeten. En nu was het wel zo dat ze je op zo'n Wolmarkt. Wat moest je op zo'n dag eigenlijk doen als kind van veertien? Dat is nou sowieso, je moest heel vroeg opstaan, dan moest je eerst naar de kerk. Uhm dan uhm. Het hangt ook een beetje van de tijdsperiode af, want er is nogal een verschil of je er in 1950 hebt gezeten of in 1968.

[00:19:16]

Het was allemaal erg, maar dan was het van euh, na een ontbijt dan. Sommige meisjes moesten dan beginnen met met aardappels PID met op het land werken en we moesten naar de wasserij wasserijen. We hadden een Neij kamers waar de strijk kamers. En ja, dat was gewoon echt de hele dag werken. Uhm. En ja, tussendoor wel een keer eten denk ik. Een boterham ofzo. En dan s avonds op de groep. Als je dan eindelijk vrij was, dan deed je zogenaamde klusjes postzegels, kinderpostzegels in envelopjes doen.

[00:19:55]

Euh euh. Borduren voor uhm. Allemaal externen. Want anders.

[00:20:01]

Sorry hoor maar Joost, dus ik s avonds ook nog aan het werk. Je had helemaal geen vrijheid.

[00:20:05]

Ja, je zat dan op een groep en daar zat altijd een zuster bij. En uhm dan? Ja, dan was het niet zo dat je gezellig met elkaar kon kletsen of wat dan ook. Maar dan had je ook nog klusjes. En nou ja, dat dat werken was in ieder geval zes dagen in de week. Verder ging heel veel naar de kerk, bijvoorbeeld op zondag. En maar mag ik heel even nog één dingetje zeggen wat jij in het begin zei van je zei dat die meisjes weer geprobeerd werd op de rit te brengen.

[00:20:35]

Daar wil ik meteen op reageren. Dat was niet aan de orde. Het waren er misschien dat er wel een enkeling tussen heeft gezeten. Het waren geen meisjes die op de rit gebracht moesten worden. Het waren meisjes die pech hadden in hun thuissituatie. Uit onveilige situaties kwamen. Het waren meisjes die niets hadden misdaan. En daar is ook vanmiddag onder andere de bijeenkomst met Dekker over gegaan. En dat is ook allemaal al vorig jaar in een uitgebreid onderzoek vastgesteld.

[00:21:05]

Dat is niet zo. Wij waren slachtoffers en geen dader.

[00:21:08]

Dat is heel duidelijk. En goed wat u doet, zucht. Maar ik zou dat ook in het begin van dokter H. Dat doen. Dat is de uitkomst geweest van onderzoek dat hebben geschopt en geslagen bosspel.

[00:21:18]

Bujok Zo op de plekken waar Hubers nou het schoppen en het slaan kan. Ik ben niet vaak herinneren. Ik ben wel een keer. Ik kan me wel herinneren dat ik. Ik heb regelmatig geen isolatiecel gezeten en dat ik daar niet heel zachtzinnig naartoe gebracht. Maar weet je, dat is ook verschillend geweest. Het zijn verschillende periodes, sommige meisjes wel. Sommige meisjes niet. En sommige meisjes gedroegen zich dan ook heel braaf, om dat maar te voorkomen. Deze relatie gebracht.

[00:21:49]

Want wat was de reden daarvoor? Wilt u nog een isolatie in een isoleercel moest? Dat. Nou, dat kon om een heel klein dingetje zijn, bijvoorbeeld omdat ze vonden dat je zeurde. Ik wilde bijvoorbeeld jou nooit jasser en één keer in de zoveel tijd gingen we eens wandelen. En ik had net van een zus die van mij was geweest. Een keer en een tweedehands jasje, maar voor mijn mail gehaald. En toen gingen we weg. Die dag en ik had mijn nieuwe jasje aangevraagd.

[00:22:19]

En dat ouwe rare ding kwam beneden. En toen had ik zoiets van ja of ik niet eerlijk er zou. En er werd er al heel snel gezegd. En bij mij was dat ook zo. Het is een voorbeeld van Uhm, je houdt nu een mondje, trekt het jasje aan, iemand meewandelen en anders blijf je hier. Maar dan ga je de isolaten in. En toen heb ik een paar dagen isolatiecel gezeten. En wat nu? Dat zijn dingen als jouw kinderen zeurt.

[00:22:40]

Dan doe je dat soort dingen bijvoorbeeld zeker niet.

[00:22:43]

Wat heeft u gedaan in die in die uren of zelfs dagen die in die cel? Hoe kom je die tijd door?

[00:22:50]

Dat was verschillend. Je kwam eerst in een heel klein hokje. Daar had je alleen een bed en een pauw. En wat ik me herinner heb je als je daar een heel dik tijdschrift voor 1918. Nou ja, daar kon je dan wat in bladeren. Daar bleef je in een paar dagen. Je kreeg je eten door een luikje. Als je dan na een paar dagen mocht tussendeur open en kwam je in een kamertje met een tafeltje en het toilet en een raam met tralies voor en keek je op een weiland uit naar de ging.

[00:23:17]

Maar koeien tellen of auteurs stellen dus je deed eigenlijk niks.

[00:23:22]

14, 15 16 jaar. Was u gelovig eigenlijk? Toen u toen u daar als katholieken waren? Katholieke zusters van de Goede Herder die daar werkten. Het waren katholieke zusters die zelf gelovig. Mja, ik, als kind zijnde moest ik altijd naar de kerk en toen heb ik er nooit bij stilgestaan of het allemaal echt bestond, maar daar ben ik wel definitief van mijn geloof afgevallen.

[00:23:44]

Dat lijkt me duidelijk. Daarna mocht na drie jaar weg. En dan? Dan ben je een ben nog een meisje in feite h. En dan ga je weer de wereld in. Hoe? Hoe waren die eerste stappen weer buiten? Buiten die euh, die huizen van de Goede Herder?

[00:23:59]

Ja, dat is voor. Maar ook voor ieder verschillend geweest, want ik vind het overigens lastig dat ik alleen over mezelf praten, eventueel door een goed, aldus u. Ja, maar mijn verhaal is dan misschien nog wat beter afgelopen als voor anderen. Dat vind ik dan wat lastig. Ik ben op een gegeven moment ook in Amsterdam, want daar kwam ik vandaan en ik deed alles wat niet mocht. Ik ging uit. Ik deed wat ik wilde en ik had af en toe een baantje en dat soort dingen.

[00:24:27]

En ik woonde op een klein kamertje met een vriendin die ook uit de Goede Herder kwam. En uhm, je had wat vriendjes enzovoort. En toen heb ik mijn man leren kennen en waar ik nog steeds gelukkig mee getrouwd ben. En vanuit daar hebben wij zelf op een gegeven moment gezegd we moeten wat gaan doen. Geen opleiding, helemaal niets. En ik heb de mazzel gehad dat ik nog ben kunnen gaan studeren en dat ik uiteindelijk toch ja goede banen heb gekregen en een een fijn leven.

[00:24:56]

En dat is voor mij heel belangrijk. Dat hebben heel veel mensen hebben dat niet. Die hebben de kans niet gehad omdat je een soort jij je hele zelfvertrouwen was geknakt als je daar uitkwam met je was, slecht weer was. En dat is iets wat je gewoon echt heel ernstig is. Dat mensen tot vandaag aan toe om zich minderwaardig voelen, dat ze zelfs nooit aan hun kinderen hebben durven vertellen soms dat ze daar gezeten hebben. Dat ze nou ja, weet je.

[00:25:27]

En een heel jaar leven hebben gehad. Een heel moeilijk leven. Sowieso armoede, want je kreeg geen baan. Maar ook uhm ja, het heeft hem altijd blijven achtervolgen. Het heeft een hele verwoestende impact gehad op het leven van heel veel van de vrouwen. En dat is ook waarom we vorig jaar aan de bel hebben getrokken bij de overheid. En waarin. Nou dan? Vanmiddag uiteindelijk. Euh ja. De langverwachte erkenning na uitgebreid onderzoek en dergelijke is geweest.

[00:26:00]

Dat dit nooit had mogen gebeuren en dat wij gewoon meisjes waren die eigenlijk destijds behoefte hadden aan opvang uit heffen, onveilige situaties en jeugd die je niemand gunt. Had je eigenlijk mogen verwachten dat je liefdevol had opgevangen? En in plaats daarvan kreeg je dit. En dat is gewoon heel schrijnend geweest en heel erg voor heel veel van deze vrouwen. En dat. Ik heb het dan nu over 140 150 vrouwen die wij nu kennen en die nog leven. Zijn die zonder morren.

[00:26:32]

Vandaag bondsminister om en om. Euh ja, waarom Barbo? Wat vertelde die eigenlijk?

[00:26:37]

Wat? Wat heeft ie gedaan? Nou, hij heeft sowieso een. Zijn sympathie naar de vrouwen van. Ik vind het verschrikkelijk wat jullie is overkomen. Hij heeft in ieder geval erkend dat ook en dat is ook bekend. Dat staat overal al beschreven dat ook dwangarbeid in die tijd nooit had gemogen. Er waren toen ook al wetten voor en waarom we dan bij de over zit. Hij kijkt de goede herder is natuurlijk ook nog een ander verhaal. Maar waarom we bij de overheid zitten?

[00:27:08]

De overheid was verantwoordelijk. De kinderbescherming en vielen onder de overheid. Die hebben dat allemaal laten gaan. Maar er is ook nooit toezicht geweest op die huizen, want het was ook al bekend. In die tijd kwam dat steeds meer naar buiten. Dat daar dingen gebeurden die niet konden. De overheid heeft nu vijfduizend euro per slachtoffer beschikbaar gesteld. Is daarmee voor u de kous af?

[00:27:35]

Dat is verschillend en dus zijn gezien de leeftijd en de gezondheid van vrouwen er zijn er ook het afgelopen jaar tijdens dit proces al een aantal overleden. En vrouwen willen weer rust in hun leven. En dat, daar hebben wij ook naartoe gewerkt van. Natuurlijk vinden wij die, dat hebben we Dekker ook gezegd. Wij vinden die €5000 niet genoeg en dat vinden heel veel mensen met ons. Maar mensen willen ook rust in hun leven. Moet je dan nu het laatste stukje van je leven?

[00:28:04]

Mensen zijn soms 93 jaar 87, maar die hebben wel zoiets van ok. Die 5000 wat we daarna nog eventueel door over gaan zeggen of wat dan ook. Ik weet het niet, maar de meeste mensen die hebben. De erkenning was namelijk belangrijker als het geld voor deze groep mensen en dat dat ze eindelijk hebben gehoord van en men begrijpt dat dit niet had gekund. En ja, dit had nooit mogen gebeuren en het spijt ons namens de overheid en zo dat.

[00:28:38]

Je kan je niet voorstellen hoe belangrijk dat voor mensen is geweest, dat het gezien is geworden en dat hoe zij behandeld zijn. En natuurlijk. Het is karig. Het is het. Dekker heeft vanmiddag ook geprobeerd nog een beetje uit te leggen hoe, wat en waarom. En maar het gros van de vrouwen heeft nu zoiets van jongens. Laten, we hebben elkaar weer gevonden. We hebben heel veel bereikt. We hebben bereikt dat het doel van we. We hebben ons nu kunnen laten zien dat dat geld al.

[00:29:09]

Maar we hebben ons niet veel kunnen tonen. Ik wil u heel hartelijk bedanken. Anita Zuur, die vertelde over hoe het was om tewerkgesteld worden bij de katholieke Zusters van de Goede Dankuwel. Savooikool naamplaat tqma raad van Libéma Montana die een paard van conservators BHV, Intune heel wat Seiko in vier keer meer dan in Semieten zou ontmoeten.

[00:29:44]

Majo Trio. Rond. Zeg nooit mama en papa, zes maanden, een maand. Amerikanen hebben vier nieuwe premier taken. Foto Theo meewillen Theo. Majo. Trio. Als je door 77 Bombay Street morgen dient het kort geding door Appetite Linc van café Weld Smetstraat, een burgerjournalistiek platform, en huishoudt Rob Ellens tegen je tegen YouTube vanwege het verwijderen van enkele video's waarin het onder meer gaat over de effectiviteit van hydroxy chloroquine bij de behandeling van korona in Nederland is onder specialisten middels de overtuiging dat dat middel niets uithaalt.

[00:31:48]

Maar in grote delen van de wereld wordt het middel gewoon nog steeds gebruikt en is ook in behandeling genomen. Goedenavond Hans Schnitzler, tech filosoof en publicist. Ja euh, video's verwijderen van YouTube. Is dat een handige zet? Wat er ook opstaat. Nou, op zichzelf is dat misschien inderdaad niet zo handig, want ik denk dat het zeker is verwijderen van dat soort beelden en het feit dat we toch op dit moment wat te maken hebben met vrij heftige complottheorieën, alleen maar aanleiding kan geven om ja de complotdenkers te voeden in hun vermoeden dat er om allerlei redenen van alles en nog wat achter moet worden gehouden.

[00:32:24]

Dus in dat opzicht als dat. Als dat het idee is om dit soort ideeen of dit soort manier van behandelen, waarvan toch wel duidelijk is dat dat niet zo verstandig waarschijnlijk ook is. Uhm, als je dat. Euh dat die verspreiding daarvan tegen wil gaan, dan denk ik dat deze deze actie juist het tegenovergestelde gaat bereiken. Ja, want ja ok. De. Ja, de mens is af en toe onverstandig. Dus kunnen er ook onverstandige dingen op YouTube staan.

[00:32:49]

Bovendien zullen de voorstanders zeggen t Is helemaal niet onverstandig wat we beweren, dus eigenlijk is het een vorm van censuur. Ja, dat gaat mij dan toch altijd weer wat wat ver om die gast t door en te zeggen ja, maar het is natuurlijk niet weg, want ik heb toevallige in voorbereiding op deze uitzending nog even op YouTube gekeken en het verhaal van die huisarts staat er gewoon op een ander kanaal nog rustig op. En dat had al 400.000 views gehad, dus wat dat aangaat.

[00:33:13]

Uhm kijk in strikte zin. Natuurlijk kan je de censuur noemen. Maar ja, het is toch ook gewoon een commercieel platform die ook een eigen afweging mag maken van wat ze wel of niet er op willen plaatsen. En er zijn gelukkig nog heel veel andere kanalen waarvan je je kunt bedienen. En YouTube is natuurlijk qua schaalgrootte ongeëvenaard, dus ik snap dat je heel graag wilt dat die boodschap zo groot mogelijk publiek bereikt. Maar ja, tegelijkertijd zou het toch echt wel andere kanalen.

[00:33:37]

En nogmaals, het staat er nog steeds het verhaal van die huisarts en die schoof covert patient op die manier behandeld heeft. Al staat er gewoon nog op het verhaal kun je rustig opzoeken wat je zegt. In feite is YouTube gewoon een bedrijf dat gewoon zelf uit mag maken wat er opstaat. Ja, dat lijkt mij wel. En zelfs als je het als een neutraal platform, informatie of een of een mediabedrijf zou zien, ja dan nog. Hoezo heb je recht dat jouw boodschap daar persé op moet staan?

[00:33:59]

Dat zou hetzelfde zijn als jouw artikel dat krant aanbiedt en dat wordt geweigerd en dat je daar dan voor naar de rechter gaat stappen. Ja, maar wat zegt dat nou over de tijd waar we in leven waarin zoveel kanalen zijn? Een social media is opgekomen dat dat video's verwijderd worden. Nou wat ik. Wat ik ook vooral heel erg interessant vind, is de ophef die erover ontstaat en dat men zelfs dus naar een rechter gaat om iets te claimen waarvan je toch kunt afvragen van hoezo heb je daar recht op?

[00:34:23]

En ja, ik vermoed dat je verschillende dingen spelen. Maar één ding wat volgens mij een rol is is het echt een geperverteerde vrijheids begrip? En je hebt eigenlijk twee noties van vrijheid je hebt het idee van positieve vrijheid en dat is de vrijheid waardoor je het vermogen krijgt om jezelf te ontplooien, waardoor je kunt handelen en je leven kunt inrichten zoals je het wilt. Nou, dat is jaren niet van toepassing. Dit gaat meer over negatieve vrijheid, dus de idee dat je geen belemmeringen worden opgelegd, dat je helemaal in vrijheid alles kunt doen wat je wat je wil doen en wat je hier eigenlijk ziet, is dat dat dat vrijheid begrip volkomen is doorgeschoten, volkomen rigide is geraakt en is ontaard in het idee dat euh ja, dat je iets wordt ontnomen op het moment dat je bijvoorbeeld uh uh, of dat er een tirannie zelf wordt uitgeoefend op een moment dat je een mondkapje moet dragen.

[00:35:10]

Of een moment dat je meent dat je het recht hebt om een zo groot mogelijk publiek te bereiken. Je zou kunnen zeggen dat er is iets gegaan van het geloof in een bepaalde waarden of norm en dat geloof is dan veranderd in het idee dat je recht hebt op die norm. Dus ik heb niet alleen, ik geloof alleen niet dat deze behandeling werkt en dat zoveel mogelijk mensen dat moeten beluisteren. Nee, ik vind ook dat ik recht op heb. En ja, dat is eigenlijk een per vertering.

[00:35:35]

Wat mij betreft van euh, van van dat negatieve vrijheid. Begrip, dat wel.

[00:35:39]

Maar mensen hebben dus eigenlijk een verkeerde interpretatie in hun hoofd van het woord vrijheid. Ja, dat is de vrijheid is in hun ogen. Ik mag hier alles doen. Ik maak zelf uit wat ik doe. Ik ben de absolute norm en die norm is niet. Moet eigenlijk wet worden en dat heeft. Dat is een tweede aspect denk ik wat hier een rol speelt. Volgens mij ook veel te maken met een soort dynamiek die op sociale media ook wel ziet.

[00:36:01]

Het blijkt dat zeker sinds het uitbreken van Korona, dat er toch wel een enorme polarisering gaande is. Dat blijkt ook uit onderzoek. De sfeer wordt er steeds grimmiger op. Nou, deels weten we natuurlijk hoe dat komt. Ha, dat het feit dat je dus voortdurend in je eigen bubbel je eigen verlangens wensen en krijgt teruggekaatst en bevestigt. Die kunnen een soort obsessie worden dat je eigenlijk daar een beetje door geïndoctrineerd raakt. En dat ook nog eens een keer met een zekere vorm van van radicalisering van ideeën.

[00:36:28]

We weten dat de algoritme. Ja, die houden van radicale mengsels of braunfels. En dat creëert de meeste traffic of verkeer. En dan ook nog eens een keer een situatie. Te veel mensen zich toch wat geïsoleerd voelen ten tijde van Korona. Misschien wat onmachtig, onzeker. En dan ben je juist ontvankelijk voor radicale idee, als een soort poging om toch weer een connectie te maken met die wereld. Inziet dat dat hele mengsel dat euh, wat sociale media dit moment echt de sfeer heel grimmig maakt.

[00:36:56]

Dat lijkt alsof het steeds meer doorsijpelt naar de fysieke wereld en dat mensen zich ook op die manier gaan gedragen. Niet alleen online, maar ook offline zou je kunnen zien dat ze op straat komen en soms ook tot een gevecht komen, noem maar op. Waar leidt dit nu uiteindelijk toe? Of zien we nu even de uitwassen en doen mensen ook van zichzelf alweer een pasje terug? Zeggen ze na misschien met een stapje te ver? Dat is een interessante.

[00:37:17]

Het is moeilijk om omdat echte voorziene, hoewel ik wel bang ben dat zeg maar die dynamiek van radicalisering, van extreme meningen, van t ja, zeg maar. T. T. T. De eigen grote gelijk voortdurend bevestigd willen zien dat zolang die verdienmodellen van sociale media zo zijn gericht dat je ook voortdurend daarin bevestigd wordt, dat dat soort dingen eigenlijk misschien wel versterkt gaan worden. Ik denk dat het nu wel even op scherp wordt gezet met met Korona. Maar ja, het kan dus echt ook offline vergaande consequenties hebben.

[00:37:46]

Dat mensen inderdaad bijvoorbeeld een politicus benadert zoals Omtzigt gebeurt, is het één van die vier is waanzinnigen. En De Mandel op tien centimeter van de man in z'n gezicht begint de Naya niet te hoesten. Letterlijk, maar toch een soort semantische vervuiling daar veroorzaakt, hem uitschold en nog net niet aanraakten geloof ik.

[00:38:03]

Of zo nee. Maar ja, die die man die die actievoerder zal ik maar even noemen. Of er waren een aantal eens een aantal. Maar ja, zo iemand denkt van ja ik. Ik pak nu even mijn moment. Ik pak even mijn vrijheid die deze politicus. Die mag ik toch wel aanspreken? Ja, goed vanuit zijn optiek. Ja ok. Je zou het onbeschoft kunnen noemen of brutaal. Maar is het? Is het verboden bagger? Dat is het niet.

[00:38:27]

Nee, het is dus niet verboden, maar dit het wel. Al gaat van mijn betoog over de rand heen. Want wat je hier potentie doet is de vrijheid van een ander beknotten. Niet alleen omdat je mogelijk kunt besmetten, maar ook omdat die daadwerkelijk die omzich de weg versperde. Dus in die zin denk ik dat je echt wel toch wel dat men te ver is gegaan. Aangevuurd door die enorme ja zeg maar woede porno die op die al op internet gaande is.

[00:38:53]

En misschien ook wel. Ik moest ook wel een opmerking van Grunberg ooit denken in zo'n voetnoot die heeft gezegd van ja. De mensen zijn niet boos omdat ze onrecht is aangedaan, maar ze zijn boos omdat de woede hun leven zin geeft. Dus op de één of andere manier speelt dat misschien hier ook wel dat het deels een soort uitlaatklep is, maar daarmee zijn het niet per se minder mensen. Er zijn wel meer mensen die zich de woede laten leiden dat kunstenaars soms ook nee.

[00:39:14]

Ik denk dat woede als emotie juist heel erg belangrijk is, want dat het juist tot handelen aan. Tegelijkertijd heb je op een gegeven ander wel die reden nodig die zichtbaar die emotie in bepaalde banen kan leiden of daar een bepaalde vorm aan kan geven zoals door mijn kunstenaar gepensioneerd omgeleid word. Dan is het wel problematisch. Dat zegt niks over die mensen. Je kunt op allerlei manieren daar nog wel begrip voor hebben door al die dynamieken die ik net ook een beetje probeer te analyseren.

[00:39:38]

Maar ja, dat laat onverlet dat het toch wo i o in maatschappelijk opzicht wel een problematische uitwerking kan hebben.

[00:39:45]

Wel begonnen we het over dat het kort kort geding wat wat morgen dus dient. Uh, vanuit café belt Smets omdat die YouTubefilmpjes zijn weggehaald. Maak je enige kans? Kun je het inschatten?

[00:39:56]

Ik ben geen jurist, maar het lijkt mij. Het lijkt mij niet. Ik bedoel tot nu toe alles wat. Wat? Wat Firuz waanzin en wat in dit opzicht heeft proberen te bewerkstelligen. Dat is toch wel vrij strak weerlegd. En ik zie ook niet in hoe hier het idee van censuur of het idee dat dat dat YouTube dat terug moet plaatsen. Ze willen ook zelfs dat YouTube dat hele licht de richtlijnen voor censuur. Dat die veranderd zouden moeten worden.

[00:40:20]

Ja de rechter zal toch denk ik ook wel zeggen ja, dit is toch een private onderneming en ik als rechter ga je niet over. En u kunt uw mening op allerlei andere manieren ventileren.

[00:40:31]

We gaan het horen morren. Dank je wel. Hans Schnitzler.

[00:40:50]

Rlc. Het was Yola met Chedi Grove. Deze week verschijnt het boek Denken als een vis is het Juul Sjuul Juul Zuylestein geschreven. De zuylestein t. T Moet nog verschijnen, maar ik heb die toch geformuleerd vormen. Dus het is er in feite al. Euh ja. Zuylestein deed mee aan de wereldkampioen op kampioenschappen sportvissen, was redacteur van het blad B.T. Hoofdredacteur van het blad en was ook van één van de eerste vis gisteren in Nederland. Goedenavond, welkom hier.

[00:42:33]

Jammer alleen met de deur in huis te vallen, want ik blaat het boekje door en de staander best wel vrij veel grote vissen. Wat heb ik hier te pakken? Ditzo en is een snoekbaars denk ik. Heb zelf veel gevist. Vroeger dus ik weet wel iets van vissen was de grootste vis die ooit te pakken hebt. Later was inderdaad dat je daarstraks schrijven als een euh, zich sexe kill shark 6 kilo haai op. Op La Palma, vlak voor de kust van La Palma, heb ik die vervangen.

[00:42:58]

Het was eigenlijk een heel, heel saai gevecht en een vrij lelijke vis, moet ik zeggen. Maar waarom was het saai, makkelijk binnen te halen? Trager vergt dat, wat beter was zich van een traag is. Dit heb ik nog nooit gehoord. Die was zo al helemaal niet in de gaten dat er iets aan de hand was als het ware helemaal binnengetrokken. Ja, na een uur heel loom omhoog trekken had ik een, maar had ik een bijna uur.

[00:43:17]

Klinkt toch niet als heel snel. Nou nu ja, dat is van 600 meter diepte moet je een 450 kilo vis naar boven trekken. Dus elke keer kom je dan zo ja, mensen denken die nog aan een aan een stokje meer dan 600 meter diep. Dus ja ja, da's heel zwaar. Sterker, een hele sterke lijn Dyneema, een hele dunne, gevlochten, oersterke.

[00:43:38]

Hoe diep pijl je dan? Hoe diep lig je? Dan heb je anderhalve kilo lood eraan? Dus dat euh, dat gaat zo'n anderhalve zak suiker, die ligt aan de lijn en dat gaat naar beneden.

[00:43:47]

Grootoudersfeest eraan en dan begint bij. Maar dat is gelukkig niet zo ver ver van huis. Het hele boek gaat over het vissen op roofvis in Nederland. Nou ja, ik denk dat het avontuur echter bij Uhm bij iedereen om de hoek ligt. Daar is altijd wel een sloot of een vijver, een rivier of een ander mooi stuk water in de buurt waar je prachtige vissen kunt vangen en gigantisch populair geworden bij repeaters. Zestigduizend nieuwe leden zijn aangemeld bij de vis bond.

[00:44:15]

Klopt altijd ja. Nou, sportvissers natuurlijk al. Euh, eigenlijk de grootste vrijetijdsbestedingen in Nederland na wandelen zijn 550.000 leden en hebben een vis pas zijn eindpunt. 1 miljoen sportvissers in totaal. Dat was vorig jaar. Dat was al een recordjaar. Ik heb gisteren even gebeld met Sportvisserij Nederland. Dat is de belangenbehartiging van sportvissers en 9 Speke, die zeiden dat ze nu al op 600 zeventienduizend leden zaten en dus 67 duizend jaar wachten. Vond jij? Jij noemde allerlei getallen gebruikt wordt sport vissers?

[00:44:49]

Waar ik het gros van de van de vissers die ik langs de kant zie staan overigens meestal mannen en zitten. Dat zijn toch mensen die een beetje voor zich uit staren en een blikje vangen? En een vriendje en een klein. Het is niet zo dat er geen sportvissen vissen en dat is nou de term sportvisser. We zijn geen beroepsvissers. Laat ik het zo zeggen. Het is niet zo dat je persé langs de kant moet rennen en in topconditie moet zijn om binnen de categorie sportvissen te vallen.

[00:45:14]

Ja, het gaat dus de sport is het verlijden van de vis om euh, om toe te happen. En wat denk jij als jij zo'n man met zo'n regimecrisis zitten in de in de regen morgen of in de wind die daar dan s middags nog zit? Ja, dan denk ze staat heel ouderwets beeld. Dat is iets wat je vroeger en vooral veel zag. En euh. Dat beeld is wel flink gekanteld. Als je door Rotterdam of Amsterdam loopt.

[00:45:37]

En dan zie je van heel veel jonge gasten jonge meiden met een met een hengel langs de kant die oevers afstruinen om snoekbaars, baars en snoek te vangen.

[00:45:47]

Het is dus, zegt Meijer, want ik zijn net even heel nadrukkelijk zoveel mannen, maar dat is aan het veranderen. Ja ja, dat is een zet. Er zijn intussen 250.000 vrouwen die vissen. Zelfde aantal kinderen dus dat euh ja, dat is echt wel heel. Euh. Nou gemêleerd publiek. En waarom vist men? Ja, dat is voor. Dat was één van de vragen die ik in het boek heb gesteld. Dat de antwoorden waren gigantisch divers.

[00:46:14]

Maar wat? De gemene deler is, dat is toch wel de verbinding hebben met de met de natuur? Dat is iets wat we langzaam aan het kwijtraken zijn. Dus als je kijkt hoeveel uur je achter het scherm zit over hoeveel uren mensen op een kantoorbaan zitten, dat is niet natuurlijk. Mensen willen naar buiten en sportvissen is daar bij uitstek geschikt voor. Voor mijzelf vind ik het heel geruststellend nu met name in die korona tijd dat je naar een plek toe kan gaan die niet verandert.

[00:46:44]

Dat verandert zo geweldig veel in deze tijd en dus vind ik heel erg aangenaam om mensen met een onderwaterwereld te maken. Jij gaat graag naar een plek terug als visser, dus ja ja sowieso. Wat is een lievelingsplek van jou dan? Hemel komt uit Amstel, vlakbij. Ik woon in Amsterdam-Oost en daar vind ik heel graag op het IJ. S Avonds, als de kinderen naar bed zijn, dan gaat er een uurtje werpen met kunstaas man visstraat, woolmer dat.

[00:47:09]

Daar word ik heel blij van. Ik gisteren of vorige week was ik eraan. Was ik aan het fietsen. Toen kreeg Hernse Erichsen bij de Rotter werd geboren in Rotterdam in de buurt. En toen? Toen zag ik dat dat water ik al jaren ging vissen. En de ene dag ging je op die plek tien visjes en de dag daarop geen hond. Nee, ja, nee, dat is. Hoe kan dat toch? Ja ja, vissen. Die hebben een staart die.

[00:47:32]

Die zwemmen rond en dus die gaan van A naar B en daarom naar dat plekje teruggaan naar daar voeren. En daar zijn altijd weer andere omstandigheden. De wind kan veranderen door diverse opties voor bijvoorbeeld niet meer gaat eten of euh euh. Van vissen. Dat je soms een dag zit je denken hoeft nog geeneens naar buiten met die hengelt werkt toch niet vandaag? Euh, dat gevoel kan ik hebben. Dan ga ik door, want dat blijft er van je ze zeker niet.

[00:47:58]

En er is. Dat is een mooie dag en je kan altijd wel iets vinden waardoor je net zo kan tweaken dat je die vis wel overhaalt om te bijten. En ja, dat net heel slecht kon uitstaan trouwens. Zoals ik vroeger wist in helder water heeft een familie in Hazerswoude een goed diep kijken. Had ik een simpel die. En dan legde ik uit en dan had ik een beetje aas te gaan. Meestal was het gewoon een stukje wit wit brood en daar zag ik die vissen daar rond de om zwemmen.

[00:48:23]

Ze hapten niet onmogelijk, zeker niet tegen ze. Zeker niet de hele dag natuurlijk. Ha. Dat is de kunst om ze dan toch over te halen om euh, om toe te happen. Dus euh.

[00:48:34]

Of is het niet? Is het niet het belangrijkste dat je wat vangt? Nee, helemaal niet naar dagen dat ik niks van afgelopen weekend en we onder Rotterdam in het Europoort gebied gevist met vier man. En ik denk dat we gemiddeld drie visjes de mannen hadden. En dan hebben we echt 4 dagen echt hardcore. 12 uur per dag geweest. En er was toch gekeken, want je geniet zo. We hebben een zalm of een hele grote zeeforel zien sprengen.

[00:48:59]

We hebben gewoon genoten van die post-apocalyptisch omgeving daar gecombineerd met hele mooie natuur. Glashelder water. Wat zeggen psychologie? Je hebt allerlei mensen gesproken in het boek. Wat zeggen die mensen over wat vissen met de mens doet? Nou wat ik wilde? En dat het nadat het rustgevend uit de natuur zijn? Dat is gewoon heel erg goed voor de ontspanning van. Dat is met name nu heel belangrijk. Ik heb een huisarts gesproken die in die raad het van harte aan zegt te.

[00:49:25]

Vissen hoort echt in de trend van euh, genezen zonder medicatie. Maar veel belangrijker nog het voorkomen van problemen zonder medicatie. Dus dat wordt van harte aanbevolen. En interessant was dat een psycholoog gepromoveerd op Ariadna bij volwassenen. Euh ja, die merkte dat de sportvisser voor Adya Deals heel erg goed werkt. Dat vond ik echt fantastisch. En toen moest ik denken aan Jochem Myjer. De cabaretier is Nederlands kampioen. Snoekbaars versie heeft wat geld. A Reason maken niks avty na prutser, maar een beetje aan zonderlingen af te maken.

[00:50:03]

En het mooie is dat binnen sportvissen dat je heel veel beslissingen moet maken. Heel veel kleine dingen moet je doen. En al die kleine beslissingen bij elkaar, die komen tot een grotere doel. Ja, hij heeft al een werk dat goed om dat doel te bereiken. Het allermooiste geloof. Je hebt het over Jochem Meijer. Volgens mij het allermooiste om te vangen. Een meervallen. Ja, die wil ik even laten zien. Nou, je hebt deze foto's alleen.

[00:50:25]

Deze foto lijkt niet meer van hebben gediend met deze foto. Die beruchte ken je. Dat vorige week op de Maas in Rotterdam een machtige hoe groot is dat beest 2 meter? En hoe zwaar de 2 meter is? Meestal een kilo of 50.

[00:50:41]

Ik vind dat geweldige foto's als ze boven water zijn, maar ik denk altijd wel een klein beetje aan die vis denk ik. Kan niet lang, kan lang zonder water. Ja, maar zo'n virusscan kan met gemak tien minuten boven water. Maar dat is alles. Nieuw heb je neem ik aan teruggegooid of is dit lekker? Nou ben ik niet, maar ik is een meerval. Goed te eten? Geen idee.

[00:51:02]

Ze denken niet dat je zegt nou, die gooi ik in de pan. Afgelopen weekend hebben we op zeebaars gevist en ik had twee mooie visjes erbij. Die heb ik gisteren, toen het boek van de pers bolde ze aan een vrouw, heerlijk opgegeten met een mooi glas. Zoveel belang daarbij. Maar 99 procent van de vissen zet ik terug. En dat de meeste vissen ontstaan natuurlijk steeds meer kritiek. Mensen letten goed op hoe de mens met het dier omgaat.

[00:51:27]

Is daar veel in veranderd met vis? Is het beter geworden? Absoluut.

[00:51:30]

In dat opzicht. Ik heb een boek staan dat socialmedia. Die hebben meer voor euh euh. Goede omgang met de vis gedaan dan de georganiseerde hengelsport de afgelopen 100 jaar. Niet dat die georganiseerde hengelsport daar niet goed weet. Maar vissers houden elkaar in de gaten en leggen uit Jovan. Ze zijn zo divers.

[00:51:51]

Hoe voorkom je bevobbelt? Want ik heb vroeger als jongetje gevist en de lyrique leek zo'n dobber te lang lopen onder het onderwater. En dan dacht nou, trek nou eens in de basstem baasje, die had het dan ingeslikt. Daar stond ik dan. Ja, dat was vroeger. Maar hoe doe je dat dan? Om die om te voorkomen? Opletten, snel aanslaan. Maar goed, als een klein kind maak je fouten, dan zit ie Chitty Chitty zo ver in je creamer.

[00:52:12]

Een klein kind gaat niet alleen naar de waterkant, die wordt door vader begeleid. Ik heb een zoontje van zeven jaar en ik ga mijn hengelsport vereniging doen. Daar heel goed werk in en na dit boek.

[00:52:23]

Dat helpt toch ook bij de Bijbel voor de sportvissers? Dat daarbij zuylestein scheef denken als een vis en het boek is uit. Ik wens je veel plezier langs de kant. Dit was met het oog op morgen en morgen zit de altijd vriendelijke Kris. Letzte is in. Zelf nieuwe.