Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:06]

In de. Is het echt zo? Wat zich nog zo zagen aan het zieke. Letzte Claes Versteegen. Dit is met het oog op morgen met een overzicht van de autoriteiten. De krant van morgen en ontwikkelingen en achtergronden van het nieuws. Buiten is het vijftien graden. Binnen zit Kris. Ik las in de krant een verhaal over de partij programma's die op dit moment aan elkaar worden getimmerd. Daaruit bleek dat dat van de VVD teruggaat op een notitie van Klaas Dijkhoff, die binnen de partij het Claas verhaal wordt genoemd.

[00:00:56]

Dat inspireerde me enorm, dus ik heb was de titels van bijna alle partij programma's voor het Evangelie volgens Jessen de Sigrid saga euro's hoofdzaak. Lilian leuzen. De theorie van Sherri, Geert gedoe, Esther Scheur vlag en Farid fantasie en o ja, Henks huisgemaakte stroopwafels. Goedenavond welkom bij dit oog op woensdag, waarin we alweer het derde korona steunpakket van het kabinet-Rutte met u kunnen doornemen. Althans wat daarover is uitgelekt. En Canossa is een stad in Wisconsin. Helaas weet u dat inmiddels, want het afgelopen winter weekend werd daar een zwarte man neergeschoten door de politie en gisteren twee demonstranten doodgeschoten.

[00:01:45]

Wie? Straks weet u hopelijk meer? U kunt het als u de krant leest niet gemist hebben. Vijfentwintig jaar na het schrijven verschijnen alsnog de eigen observaties van Ruud Lubbers over zijn politieke loopbaan. Straks spreken we Ruud Lubbers zoon Bart over dat boek. En of met Messi beter is dan Cruijff verschijnt voor sommige mensen een vraag te zijn. Maar straks komt in ieder geval aan de orde waarom de laatste in Barcelona populairder was. Allemaal na de nieuwsoverzicht van vandaag, woensdag 26 augustus.

[00:02:14]

Het kabinet trekt opnieuw miljarden uit voor bedrijven en zelfstandigen die zijn getroffen door de korona crisis, zegt minister Wiebes.

[00:02:22]

We kunnen niet zonder die steun hebben we misschien even gehoopt, maar dat is niet zo.

[00:02:26]

Maar de regeling wordt wel minder royaal.

[00:02:28]

Een deel van die bedrijven, ondanks alles wat we doen en toch niet zullen overleven. Dat is heel pijnlijk, maar dat moeten we denk ik ook realistisch over zijn.

[00:02:36]

Bij deze discotheek eigenaren komen de woorden van minister Hoekstra hard aan. Afbouwen kan niet.

[00:02:41]

Dat is geen optie niet. Maar bedrijven die gewoon helemaal dicht zitten, ze moeten omhoog.

[00:02:45]

Het nieuwe pakket heeft wel een langere looptijd dan de vorige en nog regelingen. Dat biedt voor veel ondernemers meer zekerheid.

[00:02:53]

En dan hoop ik dat ook onze omzet weer daalt, evenredig meer stijgt omdat het dan in balans blijft doordat we op een gegeven moment weer de positieve kant op gaan. En ook de vakbond FNV schoof vandaag aan bij de onderhandelingen. Zij zijn nog niet laaiend enthousiast.

[00:03:06]

Nou, wij willen dat er perspectief is voor mensen om van werk naar werk begeleid te worden. En dan hebben we alleen maar vage berichten over gehoord tot nu toe. Dus we willen dat veel concreter hebben.

[00:03:16]

We spreken daar zometeen over door en voor het eerst in de geschiedenis heeft een Nederlandse schrijver de internationale Booker Prize gewonnen. De prijs voor het beste in het Engels vertaalde boek lijkt het vanavond te winnen.

[00:03:28]

Het Spaanse Frenzy International Boekenprijs is campagne die de diss campfort over de eerste avond is ongemak.

[00:03:35]

Van de 29 jarige Marieke Lukassen Rijneveld. Ze kan het bijna niet geloven en ben echt ontzettend blij.

[00:03:42]

Ja, dit is echt fantastisch.

[00:03:45]

Of zoals ze in het filmpje van de boekenprijs zegt.

[00:03:48]

Ik kan niet anders zeggen dat ze trots ben als een koe met zeven is. De 55.000 euro prijzengeld moet de schrijfster delen met de vertaalster van het boek, Michael Hutchinson, en de jury was vol lof over haar. En zelf vond ze het ook een mooie klus.

[00:04:02]

Het is niet makkelijk vertaalwerk, maar het is heel plezierig met haar werk omdat ze zo poëtisch schrijft. En dat is precies wat extra fijn vindt om te vertalen.

[00:04:12]

En u heeft het vast wel gemerkt. Het waaide nogal vandaag. De eerste zomerstorm vandaag trok over het land met windkracht 9 langs de kust en plaatselijk windstoten van 107 kilometer per uur.

[00:04:23]

Zomerstorm Francis heeft flink huisgehouden in Nederland. Bomen vielen om, steigers zakte in en auto's liepen schade op.

[00:04:30]

Als je eigenaar van bent, dan ben je wel heel erg. De auto stond ook hier in één van deze straten geparkeerd, dus ben je even snel gaan kijken. Maar dat was gelukkig goed. Ja, het is zowat triest, stellen naam.

[00:04:45]

En kampeerders beleefden spannende momenten. Nou, ik stond te schudden. Ze moesten keihard aan de bak om voortent tenten af te breken of juist extra vast te zetten.

[00:04:54]

Even Hefti Hefti. We hebben het overleefd.

[00:05:00]

Twaalf uur in touw geweest voor slapen was er de afgelopen nachten amper tijd bij. Vrouw slaapt er licht dus weer wakker. Bij extreme gevallen mag je aan de bak, aan de bak en strijdplaats lekker binnen kijken of alles goed gaat. Werkt.

[00:05:15]

Dat was het nieuws vandaag op radio en tv. Lekker thuis, heerlijk lekker douchen.

[00:05:21]

Ja, en morgen waren het een stuk minder. Da's ook fijn voor de krantenbezorger, want die komt de krant van morgen brengen. Maar Renate Kok heeft de man gelezen.

[00:05:29]

Drugshandel en de fétis die daar deels uit voortkomen, zijn de hoofdzaak van het geweld in Amsterdam, schrijft De Telegraaf. En die krant citeert politiechef Frank Paauw, die van een explosief mengsel spreekt. De Telegraaf signaleert een trend als het gaat om zware, gemeldt geweldsmisdrijven in de hoofdstad. Zo werd er vorig jaar vijfennegentig keer geschoten in Amsterdam 2017 gebeurde dat 37 keer.

[00:05:52]

In de Veldstraat in Amsterdam Zuid kunnen ze erover meepraten. Daar waren binnen vierentwintig uur twee schietincidenten. Toch benadrukt de politiechef dat het nog te vroeg is om te constateren dat het geweld in 2020 dit jaar is dat toeneemt. Wel pleit hij onder meer voor preventief fouilleren in de stad. Het idee was. Bij de rechtszaak van cultureel ondernemer AB Gistelinck probeerde Fitlink vorige week nog via de rechter de mondkapjes plicht ongedaan te maken. Vandaag maakte hij zich sterk voor de Limburgse huisarts die op YouTube.

[00:06:23]

Zegt dat hij Korona succesvol kan behandelen met hydroxy chloroquine en Rastatt middel dat de Amerikaanse president ook inneemt, maar waar de inspectie van overtuigd is dat het niet werkt en zelfs ook gevaarlijk kan zijn. Het videokanaal verwijderde daarom de filmpjes van de arts. Wat volgens Gistelinck dan indruist tegen de vrijheid van meningsuiting. Vandaar die rechtzaak, maar die wordt vervolgd. 9 september doet de rechter uitspraak. Wat wel zou werken is het experimentele Corona vaccin van het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna.

[00:06:54]

Dat schrijft het Financieel Dagblad. Het middel roept met name bij ouderen een robuuste immuunreactie op, zegt het bedrijf op basis van eigen onderzoek onder 20 proefpersonen.

[00:07:05]

Volgens de WHO wordt er momenteel gewerkt aan 173 vaccins wereldwijd en dat van Moderna is één van de zes middelen die in de laatste ontwikkelingsfase voor goedkeuring zitten.

[00:07:16]

Kleine domper is dat farmabedrijven terughoudend zouden zijn om hun corona vaccins aan Europa te leveren uit angst voor juridische procedures als de middelen toch niet blijken te werken of onverwachte bijwerkingen hebben. En natuurlijk ook in de krant.

[00:07:30]

Heel veel aandacht voor de prestigieuze International Men boekenprijs voor Marieke Lucas Rijneveld Lauter en haar vertaler Michelle Hutchinson delen het prijzengeld van ruim 50 duizend pond. En die prijs, die is nadrukkelijk ook bedoeld om de vertaler, die toch vaak op de achtergrond blijft, erkenning te geven, schrijft de Volkskrant. Zijn moest het verhaal, dat zich afspeelt op een Brabantse boerderij en vol oer-Hollandse details zit, toegankelijk maken voor een Brits lezerspubliek. Dat daarbij bijvoorbeeld het verschil tussen Nore en Fry's doorlopen sneuvelde.

[00:08:03]

En ook nationale cultuur iconen als Dieuwertje Blok en Boudewijn de Groot vergeet de krant haar graag. Die mag de Nederlandse lezer koestert voor zichzelf houden deze onderwerpen morgen uitgebreid in de ochtendbladen?

[00:08:38]

Tnmy. Q-dj is daarvan paardenhaar en Hardy. Nu eerst aan de pater Thomé. De New York. Crevits wil 5 juni weer bruine suiker en. Joris Skinner was.

[00:09:51]

Een nieuw maandelijks Caelius. Pink Martini was dat met Yugi, in Den Haag werd vandaag dus koortsachtig overlegd en nog steeds trouwens over een nieuw steunpakket voor bedrijven en zelfstandigen die door de Korona crisis in de problemen zijn gekomen. Officieel is er nog niets bekend, maar hier en daar lekte al het één en ander uit. Hoe is de Nederlandse economie met deze maatregelen geholpen? En zijn het de goede Sandra Afliepen, hoofdeconoom bij ABN Amro? Goedenavond, goedenavond ja. Over veel details wordt nog gesproken, maar het is al wel bekend dat het pakket soberder zal zijn dan de vorige twee.

[00:10:52]

Laten we beginnen bij wij misschien wel de belangrijkste maatregelen. Bedrijven werden eerst gecompenseerd bij 20 procent omzetverlies, maar dat percentage wordt mogelijk verhoogd. Misschien wel zelfs tot 40 procent. Wat zou dat gaan betekenen? Gaan er veel bedrijven buiten de boot vallen? Euh, nou, dat is eigenlijk nog de vraag, maar wat het in ieder geval betekent is dat hier een heel duidelijk signaal van het kabinet euh, naar de bedrijven gaat dat zij uhm uh, een deel van de deschade zelf moeten gaan compenseren door in hun kosten snijden.

[00:11:30]

En dat zijn ofwel loonkosten, investeringen of de winst. Maar het is dus niet zo dat dat het doorstootten komt dus duidelijk wordt versoberd en in plaats daarvan wordt het aanpassen gefaciliteerd.

[00:11:43]

Dat is eigenlijk een duidelijk signaal, dus dat de bedrijven moeten zelf nu hun aanpassingen gaan doen. Dat dat is wat het kabinet hiermee wil zeggen en daarnaast ook de vergoeding die de overheid betaalt aan werkgevers om het om het salaris te kunnen doorbetalen van werknemers, staat ter discussie. Nu wordt nog 90 procent van dat salaris dan vergoed, maar dat zou misschien in stappen verlaagd worden, misschien zelfs tot 60 procent. Een grote kostenpost voor bedrijven of niet? Ja, en en eigenlijk dat.

[00:12:15]

Kijk dus dus die euh, wat het kabinet daarmee eigenlijk zegt is de eerste 30 procent omzetverlies. Je moet jezelf Marnette door je en je kost te snijden en eigenlijk van van de 70 procent. Euh euh. Verdere omzetverlies. Euh. Moet je ook een deel zelf dragen. Dat is de boodschap. En en waren dit kabinet natuurlijk eigenlijk allemaal om te doen? Is is uhm eigenlijk om te voorkomen dat er mensen in banen blijven zitten waar gewoon geen werk is maar iets te doen?

[00:12:44]

Is dat zombi banen en euh. En dat is ook waar Wouter Koolmees minister Koolmees het over had. Dat dat wat hier aan de OM, aan de achterkant zeg maar wat de bedoeling is van het kabinet is om de mensen toch in beweging te krijgen om euh ja, niet langer te blijven zoeken naar het werk dat er niet meer is en de draai te maken naar daar waar de banen wel zijn. Ja dus.

[00:13:07]

Dus het zou betekenen dat meer mensen hun baan verliezen, want ze moeten aan twee kanten in in de kosten gaan snijden. Dus die bedrijven worden aan twee kanten minder gesteund. Minister Koolmees zegt dat er ook echt met zoveel woorden. Hij zegt dan ook de hele tijd ja. Het gaat er nu om dat we mensen van baan naar baan moeten gaan helpen. Wat doen ze daaraan? Is dat realistisch? Nadat. Dat vind ik dus een hele goeie vraag. Uhm, ik heb dus toevallig zelf uh uh, vandaag bijna de hele dag zitten kijken naar de.

[00:13:40]

De data van het ujw, want daar worden wekelijks bijna een miljoen zulke activiteiten geregistreerd van mensen die op zoek zijn naar werk en dat wat ik dus heb gedaan. We hebben gekeken naar euh, in welke mate zien we in de praktijk dat mensen beginnen die draai te maken? Dus dat ze stoppen of minder zoeken naar werk dat er niet is? Want we weten welke beroepen zijn, waar de korona klappen het hardst vallen en of mensen dus in de B&O, in de beroepen waar het werk wel is, of je daar meer zoek activiteit ziet ontstaan.

[00:14:13]

En ja, het zal. Het zal u niet verbazen dat dat euh, eigenlijk nog nauwelijks het geval is.

[00:14:20]

En is dat omdat die andere banen er gewoon ook niet zijn of omdat er te weinig gedaan wordt aan dat stimuleren? Zou het kabinet daar dan meer op moeten inzetten? Nou, ik denk dat dat Cactus. De banen zijn er wel. Dus euh. Er zijn zelfs sectoren en beroepen waar waar nog steeds werkgevers het heel moeilijk hebben om personeel te vinden. Gek genoeg ook. Dat wordt natuurlijk minder, want want de crisis raakt uiteindelijk iedereen. Maar uhm, relatief gezien is het daar nog steeds lastig.

[00:14:48]

En euh, kijk. Wat een eerste blik op die cijfers. Uh uh ontstond eigenlijk is dat. Ja, het gaat ook vaak gewoon echt om andere banen. Het gaat om banen die veel specialistische zijn, terwijl de banen die die verloren gaan eigenlijk juist veel genen riker zijn voor minder scholing nodig is. En die overstap? Ja, die is natuurlijk niet zo heel makkelijk te maken.

[00:15:10]

Nee dus. Dus antwoord op de vraag of het realistisch is, is een voorzichtig, niet zo heel erg begrijp ik.

[00:15:16]

En dan wel meer dan zal meer moeten worden. Euh, maatwerk worden geboden en ook nagedacht over wat we nu echt weten om die mensen van die ene baan naar die andere baan te krijgen.

[00:15:27]

Dan even over de zelfstandige, de de de ZZP ers. Veel over gezegd. Ze kregen geld, maar dat krijgen ze nu ook weer. Maar dat komt wel weer een bobbeltje bij. Eerst ging het al om het inkomen van de partner en nu gaat het over de vermogenstoets die erbij zou komen. Dus als je een huis hebt of zo, ja dan. Dan krijg je geen of in ieder geval minder geld is. Is dat eerlijk? Euh, ja, en dan kijk.

[00:15:55]

Het principe achter euh is denk ik wel eerlijk. Namelijk uhm. Euh, we hebben namelijk een Nederlands ZZP ers die die die het heel erg goed doen, die ook heel veel verdienen. En we hebben ZZP ers die eigenlijk heel erg weinig verdienen. Juist een hele gepolariseerde situatie bij de ZZP ers. En het idee is van het kabinet van jou, die ZZP ers die zelf geen vermogen hebben. Die blijven stutten maar niette de ZZP ers die die die het eigenlijk heel erg goed doen.

[00:16:23]

Maar ja, als je als je als je net gelukt is om een huisje te kopen en dat moet je dan nu eerst gaan opeten. Ja, dat klopt, maar dat dat. Euh, ja, euh. Het is voor iedereen zuur om om euh. O om steun afgebouwd te zien krijgen dat. Dat begrijp ik heel goed. Dus ik zeg ook niet dat dat voor iemand maar makkelijk is in deze tijd.

[00:16:44]

Nee uhm, als u als u het hele pakket bekijkt. Dus u zegt van ja op zich, die bedrijven moeten nu meer zelf gaan doen en dat er ook reëel, want anders ga je misschien Zombi bedrijven steunen. Maar ja, mensen naar een andere baan krijgen is moeilijk. ZZP ers. Ja tuurlijk meer maatwerk, maar ook ook moeilijk. Is dit het goede pakket? Ik maak me heel om en euh, wel een beetje zorgen, ik denk ik wat.

[00:17:11]

Wat ze. Wat volgens mij wel goed is en noodzakelijk is dat? Euh ja, dat dat we naar een nieuwe fase zijn beland van de crisis. Ja, dat vak zijn, dat gaat toch in grote getale geproduceerd? Nog best een tijd later op zich laten wachten. Dus dat daar nu voor de lange termijn zekerheid is over wat andere maatregelen zijn. Dat is op zichzelf al heel belangrijk voor bedrijven. Maar ik, waar ik me wel zorgen over maken, is.

[00:17:36]

Ten eerste over de vraag heeft de overheid nou daadwerkelijk voldoende overzicht over hoeveel faillissementen je in gang zet door die steunmaatregelen zo toch zo behoorlijk fors af te bouwen? En het tweede is dat dit dient allemaal als doel om om uiteindelijk baanzekerheid voor de voor de mensen te houden. Dat met het idee. Het kabinet wil niet de bedrijven overeind houden, maar de mensen aan het werk houden. En ik? Ik sta helemaal achter. Maar waar ik me wel zorgen over maak is hoe concreet en deze en hoe realistisch deze plannen nu om die mensen van baan naar baan te helpen.

[00:18:17]

Ik zie dat niet niet heel eenvoudig vormen.

[00:18:21]

Sandra Flipper van ABN Amro en we gaan meteen door naar het buitenland. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde vanavond via Twitter aan dat die federale troepen gaat sturen naar de stad Canossa. In die stad is het al acht dagen onrustig nadat een witte agent een zwarte man van dichtbij neerschoot. Vannacht vielen daar zelfs doden toen een burger militie op demonstranten schoot bij een studio. Historicus James Kennen die verbonden aan het University College Utrecht. Geboren en opgegroeid in Iowa. De buurstaat van Wisconsin.

[00:18:52]

Goedenavond meneer Kerry voor een avond. Ja, Amerika is groot, dat weet ik. Maar toch kent u de regio dus. Wat? Wat is dat voor stad? Het Canossa kneusje is? Zit precies tussen Milwaukee en Chicago en ligt langs de kant van de meer van Michigan. En het is een industriestad, dus is eigenlijk een oude stad van de auto's en zo. En het is wel in die zin heeft het wel iets van een ja, een soort Roosevelt achtige karakter?

[00:19:20]

Tegelijkertijd zit echt een soort forensen stad geworden. De meeste mensen vinden hun werk elders is gemengd. Stad, dus stinken nog steeds driekwart wit, maar is het ook wel een aardige zwarte bevolking. Bij. Het is ook in Knoopje County omstreden en omstreden politiek gebied. Dat wil zeggen wordt hard over gevochten, want dat is een beetje fifty fifty als het gaat over Republikeinen en Democraten.

[00:19:49]

Ja, want wint de staat Wisconsin is in die zin heel belangrijk. Het is een zogenaamde swing state. Ik las vandaag iemand die zei als je Wisconsin niet wint, word je geen president. Vorig jaar is ie net naar Trump gegaan, naar Trump gegaan. Dus het is wel echt t spant erom. En dat is natuurlijk ook wat dit. Euh, deze hele treurige gebeurtenis ook wel heel erg spannend maakt. Want uhm ja is heel belangrijk voor zowel beiden als Trump.

[00:20:14]

Dat ze dan hier winnen. En uhm, Biden heeft in de laatste weken toch al een dus vrij stabiele voorsprong. Maar dat had Hillary Clinton ook in belangrijke mate 4 jaar geleden dat ze straks eventjes over wat deze gebeurtenissen voor gevolg kunnen hebben voor die voor de verkiezingscampagnes. Maar eerst even die beelden die vandaag werden werden gedeeld. Toch wel een behoorlijk apocalyptisch bijna. Het was een burgeroorlog. We hebben natuurlijk al vaker geworpen gewapende burgers gezien, ook tijdens demonstraties.

[00:20:49]

Maar nu er werkelijk doden zijn gevallen. Ja, hoe schat u in wat er gebeurd is? Nou wat? Wat natuurlijk het uhm kneusje is? Uh, wat dat betreft. Uhm, ook in vergelijking met andere protest uh situaties is het wel vrij hard en vrij fel geworden. Dus je had daar al uh uh, ook wel een demonstratie zie ontaarde in uh. Ook vormen van brandstichting en andere vormen van. En wat je ook wel kreeg ook wel naem.

[00:21:22]

Een paar nachten is dat. Ook mensen die zich geafficheerde als milities zijn van nou wij willen. Wij gaan naar canonische toe of wij zijn van Canossa en wij. De politie doet te weinig, de politie doet niks en wij gaan die eigendommen zelf beschermen. Dus dan heb je dan eigenlijk. Daar zie je dan ook wel een polarisatie is overigens niet de eerste keer dat dit Amerika gebeurt. Milities zijn overal naar bijvoorbeeld op. Blijkbaar heeft er protesten gaande, ook in het verleden.

[00:21:53]

Dus het is niet de eerste keer dat gebeurt. Maar nu lijkt het wel inderdaad een bijzonder grimmige samenloop. En en dan in. In dit geval. We horen al in het nieuws. En inderdaad, vanavond bekend geworden. Naar alle waarschijnlijkheid een jongen van zeventien is nu voor voor aangehouden, in ieder geval een jongen die zich echt tot de politie aangetrokken voelde. Die die demonstranten heeft doodgeschoten. Wat? Wat zegt dat maakt? Dat tart toch nog een incident?

[00:22:19]

Of is Amerika hier de Rubicon overgestoken? New Rubicon? Euh denk ik niet. Euh overgestoken. Ik denk niet. Je zegt dit is gewoon Keeting van een breder bathroom. Dat is denk ik te vroeg om te zeggen. Maar wat je dan wel laat zien is dus dat uhm het kan. Euh. Het kan misschien in toenemende mate gebeuren dat als er een protestbeweging is dat mensen bevreesd zijn dat het erger wordt en dat je dan ook wel een situatie krijgt waar je in groepen zeggen oké, wij.

[00:22:48]

Wij gaan nu wel euh, wij gaan nu wel allemaal euh ernaartoe. Dus deze jongeren gingen ook wel een half uur rijden om hier naartoe te komen. Wat overigens voor sommige demonstranten ook geldt hetzelfde. En ja, je kunt ook natuurlijk. Met socialmedia kun je dan elkaar inroepen? En dat je dan eigenlijk in dit geval zegt van ja. En neem de neem beslist de wapens mee. Dus wij hebben wel euh. Dat is niet de eerste keer dat geweld.

[00:23:13]

Dat iemand gewond is geraakt door geweld van een politie lid. Uh, in Albuquerque in New Mexico is het eerder gebeurd. Uhm, en we weten ook niet. En dat maakt dat natuurlijk heel lastig om te meten. We weten ook niet wat de verbinding was tussen deze jonge uh en deze milities. Ik denk eerder wat uh althans van wat wij nu kunnen zien. Wat misschien uh, wat meer zorgelijk is, is dat deze jongens ook wel uh voelt zich afficheerde.

[00:23:45]

Hij afficheerde zich met de met de politie. Hij zegt bloedwaarden en dunstan en dat hij kon rekenen op een bepaalde sympathie. Misschien van de politie. Hij ook niet meteen gearresteerd bijvoorbeeld. Hij liep gewoon door die politie lijnen heen en die lieten hem dan ook gaan. Nou, of dat door een misverstand was of onwetendheid. Of dat wel bewust was, dat weten we niet. En die milities wat? Wat? Wat zijn dat voor mensen? Ik ken uit Amerika.

[00:24:12]

Het fenomeen van Van Militia is, heet dat dan. Dat zijn vaak groepen met een sterke ideologische inslag, geheel vrijgevochten burgers die eigen wapens hebben die eigenlijk niks met de overheid te maken willen hebben. Ze speelt dat hier ook. Of zijn dit weer andere groepen? Dus het is een beetje moeilijk te weten over deze Carnoustie groep. Uh, wie is hij zijn of wat ze hebben? Uh, wat zij hebben gedaan. We weten bij andere. Blijkbaar hebben ze Merrir protesten.

[00:24:39]

Dat is vaak inderdaad anti overheids milities. Zijn die uh, die daar naartoe gaan is gewoon mijn overheid doet niks en dover aan. En we hebben sowieso niets aan de overheid. Wij gaan het zelf regelen. Een vorm van eigenrichting ofzo. Euh, maar wie deze mensen zijn en wat voor rol ze hebben gespeeld? Euh, waar weten we eigenlijk weinig van? Maar het is wel. Het is natuurlijk wel. Je hebt. Het zijn voornamelijk euh, witte milities, of die dan hoofdzakelijk euh wit zijn.

[00:25:08]

Het zijn soms ook wel zwarte milities die dan ook naar deze gebeurtenissen komen. Maar ja, dus terwijl we nu een patroon die we wel vaker zien dat groepen die zich dan ook wel in zo'n uhm in zo'n verband wel manifesteerden. Om uhm om welja, het goede doel naar hun eigen mening ja het goede te doen. En je begrijpt dat mensen die zich onveilig vinden als een hele winkel Blokker in de in de fik vliegen natuurlijk.

[00:25:35]

Niet denken van wij moeten ons eigendommen beschermen en dus ook onze stad. En dit was kennelijk ook een lokale militie. Dit deed. Het waren niet in eerste instantie mensen van ver weg, maar die zijn van de dissen kneusje groep die dan zeg maar wij. Wij willen deze tankstation met name euh beschermen. Trump.

[00:25:54]

Trump heeft nu dus gezegd dat die federale versterking zal sturen. Wat ja, wat gaat dat opleveren? Nou, het is een beetje. Hij zei ook van dat de dat hij ook wel de NRC, sogar gardez en zelfs een feit dat een beetje de Staats leger van kansen ook zou inroepen. Maar dat heeft de gouverneur van Wisconsin al gedaan. 250 soldaten zijn ook naar Kroatië gestuurd. Dus of hij was weer niet op de hoogte. Of hij vond dat ongelegen om te noemen.

[00:26:23]

Dus de vraag is dus wat meer dan dit gaat brengen dan even kort. Tot slot ja, de Democraten hebben het vooral over de onderliggende problemen van politiegeweld tegen zwarte Amerikanen, maar ook wel tegen gewelddadige demonstraties. De president is een partij maker van die gewelddadigheid van de rellen. Een groot groot thema tijdens de verkiezingscampagne. Wie? Wie gaat dit iets opleveren? Ja, nou wat? Wat? Over close up. Wat kneusjes betreft dit is een verhaal die op dit moment ook om euh, onaangename aspecten heeft voor beide partijen.

[00:26:59]

Het is natuurlijk ook wel met uhm, met ook. Uh, zeg maar de vernielingen. Uh, is het ook geen goed voor. Voor de Democraten ook wat deze jongen heeft gedaan ook eigenlijk geen goed verhaal voor de Republikeinen dus Ten Dam. Daarom houdt Trump bij algemeenheden. Dit is gewoon weer een soort democratisch gerunde stad, maar het spant we wel om. Euh omdat euh. Dit is ook wel een forenzentaks stad zoals ik heb aangegeven. Precies de soort.

[00:27:27]

Een plaats waar men met name euh zeg maar de witte middenklasse heel erg bezorgd is over wat er gaat gebeuren. En zullen ze dan hun euh oude sympathie voor t klein geluidsmuren behouden, zoals ook eerder deze zomer is aangetoond? Of zullen ze toch wel door de toch blijvende onrust overgaan naar Up naar Trump? Dat is natuurlijk wel één van de grote vragen en met name die twijfelende kiezers in Wisconsin. Wat gaan zij nu doen als gevolg van Canossa in Dark Horse?

[00:27:59]

Hartelijk dank. Trumps. Graag gedaan.

[00:28:06]

Ik bij. Een plaat waarop bekend mee wordt. Maar de spawnen CEO en voorzitter De Croo bij uitstek is geplaatst, lijkt een piek te zijn, waarna een grote Vandendaele. Kaleidoscoop was dat van Chef Special vandaag. Het zal u niet ontgaan zijn als u de krant hebt gelezen verscheen Haagse jaren de politieke memoires van Ruud Lubbers, geschreven door Theo. Tussen 1991 en 1995 voerde historicus Brink al veel lange gesprekken met de voormalig premier. Toen was die trouwens nog gedeeltelijk premier over zijn jaren in de landelijke politiek.

[00:29:51]

En het werd toen gezien als te explosief om te publiceren. Maar nu, na 25 jaar, is het boek er toch. Wij zijn heel blij dat Bart Lubbers hier is. Goeie avond, dank voor de uitnodiging. De zoon van Ruud Lubbers en zelf ook historicus. Uhm, jij hebt het boek natuurlijk al helemaal gelezen of niet? Ja, het is een fors boek. Ik heb het gelezen. Nou, ik denk niet regel voor regel. Maar ja, ik ben er helemaal doorheen gegaan.

[00:30:16]

En zaten daar hele verrassende dingen in. Voor wie nou eigenlijk? Het is terugval. Het gaat over het politieke werk van mijn vader, gaat over de Nederlandse politiek, Nederlands politieke werk, eerste minister.

[00:30:29]

En toen als fractieleider en daarna als premier. En wat voor mij vooral opvallend is dat het heel veel gaat over de personen met wie die werkte. Wat de drijfveren waren van die personen. Hoe je tot compromissen kwam. Hoe je een meerderheid in de Tweede Kamer bewerkt, verwerft ze. Eigenlijk is het een handboek voor iemand die in de politiek wil werken of werkt, of voor studenten die daarin geïnteresseerd zijn. Want het gaat er ook over hoe je dan omgaat met die personen.

[00:30:57]

Ja, daar gaat het heel erg als hun vader heel goed in. Het is veel communiceren met mensen, heel veel overleggen en kijken waar je dan overeenstemming over kunt krijgen. Het gaat ook over ja, misschien wel de. Nou nee, niet de laatste. De voorlaatste grote economische crisis die we hier hebben gehad, namelijk in de jaren tachtig. Wat? Wat toch? Ja maar zeggen. De hoogtijdagen van het premierschap van uw vader waren wat. Wat zegt ie daarover?

[00:31:27]

Ze formuleert ons over de economische crisis. Ja, het is natuurlijk. Het is interessant vanuit historisch oogpunt. Hoe ging het toen? Maar het is natuurlijk ook interessant met de naderende economische crisis. En wat is dat eigenlijk? Een economische crisis? Wat betekent het als je tekort van je land meer dan 10 procent is? Of je werkeloosheid is bijna een miljoen mensen? Wat kan je dan doen? Nou, dat kan je in dit boek lezen. Leeft en heeft het lessen wat betreft.

[00:31:54]

Ja, het heeft denk ik wel een les, want men denkt vaak als het niet goed gaat moet je bezuinigen. In dit boek leesbaarder is een combinatie. Euh, er moet bezuinigd worden, want je kan niet meer uitgeven. Maar het verhaal gaat over hoe motiveer je mensen? Hoe motiveer je onderneming om te gaan investeren? Hoe motiveer je mensen om aan het werk te gaan? Hoe motiveer sociale partners om werk te gaan verdelen? Hun doel was toen een heel grote issue.

[00:32:24]

Uhm ja, ik denk dat dat dat eigenlijk wel de les is. Het gaat niet zozeer over hoe verdelen we alles in het land? Maar hoe motiveren we elkaar om nieuwe initiatieven te ontplooien? En ja, ondernemen toch? Uhm is met name door de jaren 80 en en door ook toch door de harde bezuinigingen toen een beeld ontstaan van uw vader. Nou ja, laten we zeggen dat dat t geen linkse jongen was. De no nonsens Lubbers. Ik krijg de indruk dat die daar niet zo blij mee was.

[00:32:55]

Ja, dan gaat in het boek best wel een stuk over. Uhm. Een groot deel. Het was natuurlijk ook een tijd dat mensen nog veel idealistische waren. Je had echt stromingen en mensen waren socialistisch of liberaal of links rechts. Dat speelde een veel grotere rol.

[00:33:12]

En de kruisraketten beweging zouden kruisraketten in morele vraagstukken over euthanasie, abortus. Maar over dat socialen daar. Daar staat een heel stuk over. En daarom zegt mijn vader ja, ik ben niet socialistisch, want dat had over verdelen. Ik ben sociaal. En voor mij betekent sociaal. Kansen bieden voor mensen dus kansen dat er weer werk ontstaat. Kans dat je kan investeren. Kansen dat je initiatieven kan ontplooien. Hij ziet dat als sociaal en hij zegt. En het risico daarbij is dat op een gegeven moment er armoede ontstaat en de mensen door de vloer zakken.

[00:33:49]

Nou, en dat is dan de opgave. Om dat te voorkomen heeft ie zelf blijkens het boek ook wel wel eens getwijfeld aan de manier waarop hij in de jaren tachtig de crisis heeft heeft aangepakt. Nou, ik denk dat die over veel heeft getwijfeld, maar ik denk niet dat hij wél getwijfeld heeft over hoe de crisis is aangepakt. Het moest gebeuren. Ik denk niet dat alles goed is gegaan. Ik denk niet dat hij dat zal zeggen, maar hij zou zeggen ja, doe je in ISO was beter dan niets doen.

[00:34:20]

En als je iets doet kunnen er ook dingen gebeuren die waarvan je achteraf zegt God had wel een tandje minder gekund of juist harder gekund.

[00:34:28]

Om even nog dat beeld van de no nonsens premier aan het begin van zijn carrière heeft die zelfs blijkt uit het boek een beetje geneigd naar de PPR, de de de linksen die toen uit de confessionele partijen stapten? Ja zeker. Hij schrijft ook over heeft geschreven over een bijeenkomst in in Utrecht, zeg maar met de jonge linkse KVP ers, want daar was hij natuurlijk lid van als katholiek. Euh, met de idealen om een afscheiding te bewerkstelligen, aldus de PPR geworden.

[00:34:59]

Of het uiteindelijke. Hij is niet meegegaan. Dan is het misschien ook Joop den Uyl geweest die een klein beetje de andere kant op heeft geduwd. Want je krijgt uit de verdachte altijd dat dat Dries van Agt een hekel had aan het gedram van ome Joop. Maar uw vader werd er ook niet blij van. Ja kijk, dit deel met PPR speelt natuurlijk daar. Voorlopig weet ik ruim daarvoor en ik denk. Mijn vader werd gevraagd als minister van Economische Zaken omdat ie bekendstond als een linkse ondernemer.

[00:35:27]

Hij werkte in het familiebedrijf en hij was een werkgever, maar hij kon dat eigenlijk goed vinden. Met de vakbond was er ook voor ondernemingsraden winstverdeling, al die zaken waar links ook voor vocht. In die tijd dus. Hij paste wel in dat kabinet dnl, maar op een gegeven moment niet meer. Op een gegeven dat vond hij het doorslaan en viel dit te ver door gaan. En hij zag natuurlijk ook wel de economische crisis aankomen. En een interessant stuk in het boek dat gaat over de collectieve uitgaven.

[00:35:55]

En mijn vader kon het goed vinden met Duisenberg. En die had beter van financiën toen hij minister van Financiën toen en ik. Ik kan me zelfs als kind nog herinneren dat ie bij ons thuis kwam. Duisenberg en dus misschien nog een. Een leuke anekdote die niet in het boek staat dat euh. Wim Duisenberg, die kwam bij ons thuis eten. Die at mee. Want zij moesten allebei nog een lezing geven in het land die avond. En toen zei ze Gore zei mijn vader tegen Duisenberg.

[00:36:22]

Waar ga jij het over hebben? Nou, dat ging natuurlijk over de economie. En omgekeerd waren jij ook iets over de economie vertellen? Zij zullen onze toespraken ruilen. Ze hebben inmiddels aan de keukentafel, dus dat ik als klein hun toespraken geldt. Dat hebben ze ook echt, dat denk ik wel goed. Duisenberg was van de 1Password procentsnorm en dat was toen het idee dat elk jaar de de collectieve uitgaven, dus de overheidsuitgaven, met één procent zouden toenemen ten opzichte van het nationaal product.

[00:36:54]

De overheid zou steeds groter worden en de markt zou steeds kleiner worden. Dat is een aantal jaren geweest tot aan het einde van het kabinet-Den Uyl. Tot en met vannacht en daarna is het weer gaan dalen en zitten we hier nu weer op het niveau waar we in de jaren zeventig zaten.

[00:37:11]

Die laatste periode van zijn premierschap ook de periode een beetje waarin het boek is ontstaan waarin de gesprekken plaatsvonden. Dat blijkt een hele eenzame periode zijn geweest voor uw vader. Hij zei Hij zegt ook twaalf jaar premierschap leiden tot vereenzaming. Je loopt het risico het gevoel met de samenleving te verliezen als je te lang in een geïsoleerde positie staat. Hij verloor ook de greep op de partij. Dat voelde die ook. Heeft u dat gemerkt aan die eenzaamheid? U was toen eind twintig jaar Närke en in het boek schuift u ook wel over eenzaamheid.

[00:37:40]

In de begintijd dat je die verantwoordelijkheid krijgt. Maar ik heb natuurlijk zeker gemerkt. En in het boek heet dat ook het rampjaar. Dat zegt het al. Ja, toen ging het natuurlijk niet goed. Nee, nee, dat heb ik thuis. Ja, dat heb ik ook. Ik woon liever thuis toen. Ha! Nee. Maar hij was best zwaarmoedig toen. Ha ha. Had die de rubra nog wel plezier in eigenlijk? Ik denk dat ie ook wel afgebrand was in die tijd.

[00:38:06]

Het gaat mij bij alle dingen die er nu over het boek geschreven wordt, te veel over die periode, over de manier waarop die het vertrouwen verloren in zoon en opvolger Elco Brinkman. En ook wel de manier waarop die diens euh ja, hoe moet ik het zeggen lijsttrekkerschap amenderen? Zou diezelfde denk ik gezegd hebben. Uh, en zijn conflict met Kool. U zei in vorig gesprek dat u dat eigenlijk niet zo relevant vond. Kijk, het is het boek gaat over 21 jaar en het boek is ook redelijk.

[00:38:34]

Dat is dan ook een verdienste van Theo Brickell. U heeft toch die hele periode redelijk verdeeld over het hele boek? En het laatste hoofdstuk gaat over het einde. Inderdaad, over het laatste jaar. En ik voor gezelligheid, want daar heb ik al zoveel over gehoord. Over het Nazir. Ik vind het hele stuk over het politieke bedrijf. Al die jaren binnen het kabinet-Den Uyl in de Tweede Kamer en de Senaat vind ik eigenlijk veel boeiender, want dat is nieuw.

[00:38:58]

Dat heb je nog nergens kunnen lezen. En nu kan je eindelijk lezen hoe. Hoe zat het nou eigenlijk vanbinnen? Nou, ik heb toch over de periode Brinkman ook nog wel wat nieuwe dingen gelezen, namelijk dat dat uw vader stond natuurlijk bekend omdat hij altijd mee dacht met iedereen op met z'n ministers, niet altijd tot ieders genoegen. Uhm, dat ie dat die zelfs nog allerlei alternatieven heeft bedacht op een gegeven moment toch nog alternatieve lijsttrekkers of een gedeeld lijsttrekkerschap kunnen formuleren dan zo ja, om Eelko niet al te veel in moeilijkheden te brengen.

[00:39:28]

Ja ja, vaderdag natuurlijk. Altijd in één oplossingen. En die zag het natuurlijk dat het CDA kelderde in de peilingen. En die dacht nou, dit kan ik misschien ook nog oplossen, maar het was te laat. Ja ja, hij heeft later daarover zelf gezegd dat het niet chique was wat ie gedaan had. Nee ten opzichte. Kijk, als je hen aan een opvolger hebt moet je taaie opvolger overlaten. Maar dat is zulk inzicht achteraf. Ja, dat was die toen niet meer toe in staat.

[00:39:58]

Ik denk dat ie veel te veel te diep daarin zat natuurlijk. Ja ja, ja. Was u op de hoogte van de gesprekken die toen gevoerd worden werden tussen tussen Brinkman en hem? Nee, ik heb dat pas later gehoord. Ik heb wat later gehoord. Veel later eigenlijk. Begrijpt u dat het vijf Intergem 25 jaar geleden niet kon worden gepubliceerd? Ja, dat begrijp ik heel goed, want ik heb het er ook vader over gehad. OK.

[00:40:23]

En die zei euh. Nou ja. Allereerst vond ik het heel fijn om te horen dat Theo Brinker om geïnterviewd had. Ha ha, want nou ja, u zei het al met selfies. Ik ben zelf historicus, dus ik ben blij dat dat niet verloren is gegaan. Dus dat vond ik het positieve. Maar ja, mijn vader was praktisch heftigere aan de aantal mensen voorgelegd en die zeiden nou, doe dat nou niet dus aan mensen in die nog steeds leven of steeds actief zijn.

[00:40:48]

Uhm. Het is onnodig om het niet te publiceren. Doe dat later. Dat is veel later geworden. Vond u een goed idee ook? Ja, ik denk het wel. Eén voor één van de mensen met wie die geconsulteerd heeft toen die geconstateerd werd, was koningin Beatrix. Wist u dat al half? Ja, dat heeft ie toen verteld. Ja ja, is geen verrassing meer als hij nee. U heeft zelf twee jaar geleden het boek Persoonlijke Herinneringen gepubliceerd.

[00:41:11]

Wat? Wat voegt dit er nog aan toe? Ja, dit is een totaal ander boek. Het euh. Boek. Persoonlijke herinneringen zijn ook daadwerkelijk persoonlijke herinneringen over zijn jeugd, over zijn studententijd, over zijn tijd in de politiek, de tijd daarna. Dat zijn meer korte verhalen A, vaak ook met anekdotisch mierensoort, een verhaal van Hoe was mijn leven? Maar dit boek gaat echt over het politieke bedrijf en het werk leesvoer voor politicologie, studenten of mensen die in die in die tijd heel actief de politiek hebben gevolgd en nu eigenlijk wel eens willen lezen.

[00:41:51]

Hoe is het eigenlijk gegaan? Oké, voer voor journalisten dus ook Haachtenaren jaren de politieke memoires van Ruud Lubbers van Theo Frenkel. Ik sprak erover met zoon Bart Lubbers. Hartelijk dank.

[00:42:03]

Veel dank je je hersenen.

[00:43:05]

Je hoorde een fragment van uit Een momento dado en Un momento dado, de documentaire die filmmaker en Spanje kenner Ramón Gieling maakte over Johan Cruijff. Want vandaag bleek dat Lionel Messi, die andere ster van Barcelona. De voetbalclub wil verlaten. Meneer Giling, goeie avond. Goedenavond ja, voor. Voor veel mensen kwam dat toch voor een verrassing. Die dacht eigenlijk dat ze onmogelijk dat Messi ooit bij Barcelona weggaat. Was dat voor u ook zo? Nee, dat was voor mij niet zo.

[00:43:36]

Uhm, als je t m b. Als je de ontwikkelingen van de laatste maanden een beetje gevolgd hebt, dan weet je al dat er grote onvrede was. Euh, ik ben overigens geen geen voetbalkenner. Ik ben ook geen deskundige. Nee, ik ben vooral een liefhebber. En filmmaker en filmmaker. Uhm, nee. Het was nee. Euh. De de de. De. De oorzaak is natuurlijk altijd al veel eerder. Euh, die ligt altijd al veel eerder.

[00:44:04]

Dus dat is eigenlijk al anderhalf twee jaar geleden begonnen, toen het euh. Het elftal toch langzaam uiteen begon te vallen. En toen heeft de directie de de mensen fout gemaakt door in Uhm in het kerstreces afgelopen kerstreces de trainer eruit te gooien en eigenlijk een stroman daarvoor in de plaats te zetten. Euh, ik heb pas kort geleden begrepen dat Koeman toen al benaderd was en die heeft gezegd. Dus dat siert hem ook. Uhm euh, zit jij? Dat was een.

[00:44:35]

Dat was een Spaans zeggen een Panasonic, een klauwende. Niemand wilde naar hem luisteren. Tussen trainen, tussen trainen. Je zag in de beelden zag je al het totale verval dat die man eenzaam op de bank zat en die deze niet meer de moeite nam om een aanwijzing te geven. Uhm nee dus nee. Mij verrast het niet. Maar nee, de Catalaan het Messi kwalijk dat ie weg wil. Nou, ik denk dat je je vraag suggereert iets wat niet klopt.

[00:45:04]

Want in Korea. En nou omdat mee. Messi heeft zich net als Cruijff trouwens heel wijselijk altijd buiten de Catalaanse kwestie gehouden. Heeft u er nooit over uitgesproken? Dus een groot verschil met Cruijff en met Messi is dat. Cruijff had zijn betekenis. Die strekte zich natuurlijk veel verder uit dan het voetbal alleen. Ehm. En dat is bij Messi niet het geval. Messi is. Ik ben een enorme fan van Messi. Uhm nee, Messi, Messi, Messi beperkt zich tot het voetbal.

[00:45:35]

Euh, ik heb ook meer, veel meer het gevoel dat dit echter ja, want ik weet niet of het goeie woord is, maar een materiële kwestie is. Ja, hij gaat weg en nu is uhm ja en nu is het verval compleet. Om het zo maar te zeggen dat. Ik denk dat het goed is eigenlijk, want dan kan je in ieder geval van Kvitová beginnen. Kan je weer bouwen? Ja, maar als het gaat over dus de impact die Messi heeft gehad voor Barcelona en de impact die Cruijff heeft gehad, dan proef ik uit de woorden dat die van Cruijff veel groter, veel breder is geweest.

[00:46:05]

Maar om de simpele reden dat Cruijff en voetballer en trainer was en is geweest zijn trainerschap is, is misschien nog wel belangrijker geweest voor de voor de ja bijvoorbeeld de Catalanen dan toch die identiteit noemen. En hoewel Cruijff zich dus altijd zich de buiten heeft gehouden.

[00:46:24]

Uhm nee, maar hij werd wel als een symbool van die ook die die de opkomst van Catalonië gezien. En dat is bij Messi natuurlijk nooit zo geweest toch? Nee kijk, ik weet ook dat Cruijff zei dat ie naar Barcelona ging omdat ie wist dat daar iets te winnen viel. En hij kon daar echt iets iets iets bewerkstelligen wat er nog niet was en toen de opkomst van Messi toen was. Toen was Barcelona was de baas echt wel euh. Behoorlijk klimmen toen.

[00:46:56]

Onder Rijkaard wonnen ze de Champions Like' in 2006. Toen was Messi er al weet ik. Volgens mij deed hij niet eens mee in die wedstrijd of filialen, maar in. Dus euh. Nee. Toen stond er echt al een groot Barcelona toen hij toen hij kwam met Ronaldinho met Dexcom ME. Na alle grote jongens. T Vraag vergelijken Catalanen Messi en Cruijff vaak met elkaar. Je hebt de haal natuurlijk. Ja, de IZOO is ook wel iets overeenkomstig.

[00:47:26]

Uhm. Maar nee, daar is. Ik geloof dat de verschillen veel groter zijn dan de overeenkomsten ik vind. Ik denk dat Messi ook een en een als voetballer en een ja is. Ik zie geen druk er heel voorzichtig uit. Ja, groter en belangrijker is spijkerhard. Nee hoor. Ik ken Cruijff zit nog steeds heel hoog in mijn en.

[00:47:52]

Maar waar en waarom is Messi belangrijker dan niet belangrijk? Ik denk dat hij een grotere voetballer is. Dit wordt 5 keer. Hoeveel 4 4 keer de Champions League? Euh, de wereldbeker. De 34 grote prijzen met Barcelona. De enorme hoeveelheid geloof. 700 doelpunten, zoveel achthonderd doelpunten. Ik weet het niet. Uhm. En hij heeft de. Cruijff heeft er feitelijk maar vijf jaar gezeten bij waar ze als speler en Messi zit er al vanaf 2000 2002, geloof ik.

[00:48:28]

Er zijn vast al heel wat films over me gemaakt, maar wat voor films hou u van Messi willen maken? Nou, in het vorige week heb ik al gezegd er is al een film over Messi gemaakt. Dat is kennelijk aan iedereen voorbijgegaan. Dat zegt niets over de film. Dat zegt enkel ja, ik vond het geen goede film. Om de eenvoudige reden dat ook de mensen die aan het woord kwamen. Die kwamen eigenlijk niet verder dan anderhalf uur lang te zeggen dat het de meest geniale voetballer was die je ooit op aarde had.

[00:49:00]

Had ze even rondgelopen? Uhm, dus de v d viel niet veel te v. De dader is ook geen drama natuurlijk. In. In Messi of aan Messi. Bij Cruijff was er natuurlijk drama te halen. Voor mij het verraad die aan de kant gezet werd door door non-nieuws destijds. En de voorzitter was dat. Ja, ja en nee. Ik denk dat het belangrijkste verschil is dat Cruijff de uitgegooid werd door een soort verraad en Messi besluit zelf te gaan.

[00:49:29]

Een essentieel verschil? Ja, maar zit zit er niet ook in het verschil in hoeveel was zo prachtig om wat? Omdat je gewoon echt ging eigenlijk niet eens over voetbal ging over de liefde van de sporters. Voor Johan Cruijff zou het mogelijk zijn om zo'n film met supporters over Messi te maken in Barcelona. Of zit die liefde toch minder diep? Ja, die zit mee. Die zit minder dik, denk dat ik dat vermoed ik, dat je minder diep zit of minder beklijft of minder.

[00:50:01]

Uhm, kijk, Cruijff sprak zich altijd ook over van alles uit. Dus zei hij euh ja. Hij had ook iets over Picasso te melden, over of over wie dan ook. En ja, merci dat mensen ze schrijven. Laatste zegt heel wat zeg. Ja ja, Messi zegt heel weinig. Het gerucht gaat dat ie thuis alleen maar geen zitting nemen. Ik hoop het niet. Uhm, nee, nee, ik denk het niet u. En het lijkt ook alsof hij zelf die ambitie helemaal niet heeft en heeft gehad om om meer te zijn dan een dan een belangrijke en een groot voetballer.

[00:50:38]

Maar de technisch directeur van Barcelona laat de hele dag al weten dat ie dat hij gaat vechten om de relatie met Messi te herstellen is, dus is dat nog een reële optie. Nou ja, wat ik al zei ik ben geen deskundige en geen voetbal journalist. Ik bedoel ik heb geen, ik heb geen en geen in zijn oud. Uit de eerste hand. Nee, ik. Ik denk dat t. Maar ja, ik hou daar geen zinnig woord over kunnen zeggen.

[00:51:02]

Ik denk het niet. Ik denk niet dat het helpt. Het is B. Het is bekend dat Messi en Bartomeu niet niets geen grote vrienden zijn, maar uhm. Zo zou er voor een volgende film niet nu graag met Ronald Koeman willen meekijken. Kijken hoe die een nieuw Barcelona gaat maken. Zit daar een film in? Ja, maar die ga ik niet maken. Nee, ja, nee, ik, ik. Ik kan me alleen maar met de grootste voorzichtigheid uitspreken.

[00:51:29]

Ik vind het riskant voor hem, want hij is. Hij stapt op een zinkend schip. Uhm ja, valt er wat te halen? Ik kijk als ie. Ik weet zeker dat het eerste jaar niet meteen gaat lukken. Nou dat zal. Dit krijgt ie toch voor z'n kiezen. Omdat de verwachtingen toch natuurlijk direct hoog gespannen zijn. Euh je? Je zou het. Je zou t. Je zou het moedig kunnen noemen dat ie euh wat ie euh wat ie euh gedaan heeft door door het aanbod te accepteren of een of een euh of een zelfmoordpoging.

[00:52:00]

Ja, ze zit wel. Drama je in ieder geval. Ja, schrijf me in! Ja ja. Wat dat betreft zou het zouden kunnen. Maar goed, ik begrijpt u. U wilde een hele andere film maken toen die is gemaakt. Dus waarom nog een keer terug gaan daar naar? Ik heb geen fouten. Ik heb destijds geen voetbal, geen fouten gemaakt. Dat is duidelijk. Hartelijk dank Ramón Gieling. Dit was ook met het oog op morgen van vandaag.

[00:52:22]

Morgen is er weer eenoog en er zit hier ook weer Wilfried.

[00:52:37]

Lets is Claas.