Happy Scribe
[00:00:06]

Na de. Is het Saint Michel zo geen? Wie zich nog zo zagen hetde besluit in het Cigarette. Een letzte is Klaas Emst. Dit is met het oog op morgen, met een overzicht van de actualiteit in de krant van morgen en ontwikkelingen en achtergronden van het nieuws. Buiten is het 11 graden. Binnen zit Mieke van der Weij. We zijn in 2020. Heel Nederland is bezet door Korona. Heel Nederland. Nee, een klein eiland bleef dapper weerstand bieden aan het virus.

[00:00:59]

Ja, voor het geval u het gemist heeft vandaag. Schiermonnikoog is als enige plek in Nederland nog Korona Vrij hartelijk welkom bij het oog op morgen. Het wordt weer een drukke korona week. Ik kan er ook niks aan doen. Vandaag was het Catshuis overleg en dat betekent dat we morgen van alles gaan horen. In Nagorno-Karabach is het voor de zoveelste keer raak. Armenië en Azerbeidzjan ruziën en vechten ook die zaak. Pironet is officier van justitie in Amsterdam. Ze schreef een boek.

[00:01:27]

Zij pleit voor meer mededogen in het strafrecht en we vieren de tweehonderdste verjaardag van Naturalis. Welke topstukken worden er uit de kelders gehaald? Of in dit geval uit een mysterieuze toren? Maar eerst het nieuws van vandaag, zondag 27 september.

[00:01:43]

Wel erg blij dat de supporters zich zo gedragen hebben. Euh, onze dokter is de duivel natuurlijk ook zeer tevreden over Van der Ontzettend. Veel werken zitten om dat allemaal voor mekaar te krijgen, maar ze deden het fantastisch vandaag.

[00:01:53]

Een trotse Dick Advocaat. Want ondanks de 4 2 winst van Feyenoord tegen ADO Den Haag hebben de supporters zich voorbeeldig gedragen. Geen gejuich of gezang, want dat mag niet volgens de regels.

[00:02:05]

Een beetje een tenniswedstrijden tenniswedstrijden, niet alleen geklap. Verder hoor je ze niet roepen schreeuwen. Maar dat verhaal, dat was vandaag ook.

[00:02:12]

Vorige week ging het nog mis en waarschuwde premier Rutte dat supporters toch echt hun mond moesten houden. Die oproep is gehoord in De Kuip, constateert stadiondirecteur Van Merwijk.

[00:02:23]

Het is wel de luid en duidelijk overgekomen dat dit onze laatste kans was. Een gelukkige heeft het legioen bij me zal hebben dat we die grepen. De laatste kans en daar zijn we tevreden over.

[00:02:33]

Nou ja, er was soms wel een klein, juichte te horen, maar dat ging volgens de supporters allemaal vrij bescheiden.

[00:02:39]

Ja, al zou Mark Rutte zelf in het stadion zitten en zou die ook ook juichen als er gescoord wordt natuurlijk. Maar ja, we proberen wel gewoon zo min mogelijk tegen.

[00:02:48]

Burgemeester Weterings van Tilburg vertelde in Buitenhof over het uit de hand gelopen Willem 2 feest, waarbij massaal de korona regels werden geschonden. Dat het feest mocht doorgaan, was volgens hem weloverwogen.

[00:02:59]

Het gegeven was dat we ervan uit moesten gaan dat ze hoe dan ook ergens een feest zouden vieren, al dan niet met allemaal bij elkaar of in groepen. En dan hadden we de vraag gehad waar zijn ze in de stad en waar gaan we? Welke mogelijke ongeregeldheden tegenkomen?

[00:03:13]

Welke wel? Heeft hij onderschat hoe zo'n hossende menigte eruit zou zien?

[00:03:18]

Wat ik wil zeggen is dat we onvoldoende rekening hebben gehouden met het effect van die beelden en hoe snel dat dat ook daar rondgaat.

[00:03:27]

Hij zegt bereid te zijn om zijn excuses aan te bieden aan zorgmedewerkers en Tilburgers in de risicogroepen.

[00:03:34]

Ja, dat dat raakt mij. En dat de als daar gevraagd wordt van hoe kijk je daar tegenaan, burgemeester? Daar heb ik spijt van. Dat hadden we anders moeten wegen.

[00:03:42]

In Medemblik is per direct een cafe gesloten waar afgelopen nacht twee boa's zijn belaagd. Volgens de burgemeester spraken ze bezoekers aan omdat die de korona regels overtraden.

[00:03:52]

En dat heeft geresulteerd in een soort Geisel name, waarbij de deur dicht ging. Telefoons werden afgepakt en ook de fysieke bedreigingen zijn geuit.

[00:04:01]

Schandalig, vinden de Boa Bond en inwoners. Nee, dat is natuurlijk.

[00:04:06]

Dan moet je niet kennen natuurlijk. Dat is de naam die mensen in hun werk voor de rest. Moet je het allemaal laten gaan.

[00:04:13]

En ook in Den Haag ging het gisteravond mis. In een all you can eat restaurant aan de A13. Zaten zo'n 200 mensen. Toen de politie de zaak ontruimde.

[00:04:22]

Daar moesten ze eruit, want het was veel te druk en we mochten niks meer eten. We mochten niks meer pakken, maar niks.

[00:04:29]

Het was ook wel te vol, gaven klanten later toe. Waarbij ze het viel.

[00:04:33]

Tarik, om mij maar zien op de pet loopt. Hoe moet je tegen de ander zeggen zouden effe lekker roept?

[00:04:37]

Nee, dat wil je ook niet, maar je bestelling krijg je natuurlijk niet mee. Bij zo'n ontruiming waren net een uurtje Berna. Dus waarom we ze Namek?

[00:04:46]

Dat was nieuws vandaag op radio en tv. Renate Kok met de krant vanmorgen goed beginnen, weet De Telegraaf. Die vraag zich af of Jos B. Morgen eindelijk gaat praten. Dan begint namelijk de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen B. Die volgens justitie verantwoordelijk is voor de dood van Nicky Verstappen. Het elfjarig jongetje dat 22 jaar geleden spoorloos verdween van een zomerkamp op de Brunssummerheide, Jos B.

[00:05:10]

Heeft tot nog toe geen enkele verklaring willen geven voor zijn DNA dat is aangetroffen op de kleding van Nicky. Volgens het OM robuust bewijs, maar de vraag is of het genoeg is voor een veroordeling, schrijft De Telegraaf aan het AD.

[00:05:24]

In die krant, een uitgebreid interview met Sir David Attenborough 94. Is die documentairemaker inmiddels somberder dan ooit over de conditie van de aarde. De stem van de natuur spreekt in zijn nieuwste film A Life On Our Planet, over een blinde aanval op de planeet en de ineenstorting van de moderne wereld.

[00:05:43]

Het scenario stond er van begin tot eind met zijn neus bovenop, schrijft de krant. Critici verwijten hem dat hij in zijn documentaires te weinig aandacht aan de ontbossing, vervuiling en klimaatverandering besteedde. Zelf zegt hij daarover Ik ben zo bevoorrecht geweest. Ik zou mezelf. Schuldig voelen als ik nu niets zou doen. Zijn remedie minder bevolkingsgroei, inzetten op schone energie en geen vlees meer op het menu.

[00:06:07]

In Trouw gaat het over de voordracht van Eny Koni Barret als lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof. De krant ziet dat als een startsein voor een verbeten strijd om de politieke kleur van het hof.

[00:06:19]

Zodra Barret haar zetel inneemt, die vrijkwam nadat Robert Bader Ginsburg overleed, hebben rechters die door de Republikeinse presidenten zijn benoemd en 6 3 meerderheid in het hof. De Democraten zijn nu aan zet. Zij moeten beslissen hoe hard ze tegen de benoeming tekeer zullen gaan en Mena ook zo moe van al die recensie verzoeken in je mailbox. De Telegraaf spreekt van een enquete tsunami. Zo ongeveer na iedere online aankoop volgt een evaluatie verzoek om de ervaring te beoordelen.

[00:06:47]

Niet zo gek als je je realiseert dat er vermoedelijk tientallen van dat soort onderzoeksbureaus in Nederland actief zijn. Of het nou allemaal zo effectief is, betwijfelt een hoogleraar marketing in de krant. Vooral als je heel tevreden of juist ontevreden bent, ben je geneigd te reageren. De rest klikt zo'n mailtje gewoon weer weg.

[00:07:05]

En dan de Volkskrant. Die is benieuwd of minister van Ark net zo tevreden is over het gedrag van de voetbal bij voetbalfans als Dick Advocaat die we zojuist hoorden. Want die gaf de supporters van Feyenoord een groot compliment voor de manier waarop ze zich aan de Staedion regels voor Korona hielden.

[00:07:20]

In De Kuip was het vandaag geregeld stilletjes en als de fans zich al lieten gaan, klonk een vermanend SST uit de speakers. De Volkskrant peilde vast of van ARAC daar tevreden mee is, maar een woordvoerder kon daar nog niets over zeggen.

[00:07:34]

Deze onderwerpen morgen uitgebreid in de ochtendbladen. Hoever van ik was dit met Hart en B'Rock en er staan opnieuw voor een spannende week aan het Korona Front. Er was een langdurig Catshuisoverleg vandaag. Morgen komt het Outbreak Management Team met Om t met een advies. En dan is er dinsdag weer een persconferentie. Daar gaan we horen wat er allemaal van nieuwe maatregelen komen en dat die er komen. Het lijkt wel voor de hand liggend als je kijkt naar de nieuwste cijfers.

[00:10:43]

Ik ga erover praten met epidemioloog en adviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie Amri Baidjoe. Goedenavond, goedenavond. U bent lid van het zogenaamde Red team. Dat is een groep experts die het beleid van de regering kritisch volgen. Dat klopt. Wat vindt u? Wat zegt u? Als u leest dat er vandaag weer bijna 3.000 nieuwe geregistreerde besmettingen bij zijn gekomen?

[00:11:10]

Dat baart natuurlijk ontzettend veel zorgen. Zeker in de trend van de afgelopen weken eigenlijk wat we hebben gezien. Het zijn natuurlijk niet alleen de besmettingen die oplopen, maar ook natuurlijk de ziekenhuisopnames en de escalaties naar de intensive care. En dat zijn natuurlijk drie indicatoren die bij elkaar de situatie bijzonder zorgelijk maken. En zelfs vandaag, in een weekend waar we eigenlijk normaal dat een beetje een weekend tipsy. Zagen we toch nog de infecties oplopen?

[00:11:35]

Ja, want meestal zijn ze dan wat wat minder omdat er in het weekend niet geregistreerd wordt. Is dat minder geregistreerd? In het weekend lopen de rapportages iets meer achter. Ja dus. Dat zegt Van Foru ook nog wel het een en ander dat er geen weekend diep te zien is. Dus die keuzes die het kabinet gaat maken, die worden heel belangrijk. Maar ja, we hebben hem in. Vorige week hebben we natuurlijk ook een een en een notie nou je afgelopen weekend notie de deur uitgedaan dat we eigenlijk met de huidige stijgingen kijken naar twee weken voordat we eigenlijk en ook nieuwe Sorg in de vaart zitten.

[00:12:11]

Dus dat betekent dat de capaciteit toch wel enigszins is een ujm in het zwart komt te staan. En dat heeft alles te maken natuurlijk. Niet alleen dat de infecties niet toenemen, maar ook alles te maken. Natuurlijk als we uitval zien van zorgpersoneel, wat ook bijzonder belangrijk is. Dus het is echt belangrijk dat er binnen de zeer korte termijn maatregelen worden genomen die zogenaamd onze sociale bubbels iets kleiner maken.

[00:12:33]

Ja nou ja, maar hebben we net al gehoord. De kantines gaan wat eerder dicht. Wat stelt u nog meer voor?

[00:12:41]

Bijna één van de zaken die wij voorstellen. Zo is er bijvoorbeeld eigenlijk toch weer kijken naar het stimuleren van het thuiswerken. Een bijzonder belangrijk. De meeste infecties neem je mee naar huis. Die verspreidt je dan vervolgens en de plek waar je natuurlijk consistent naartoe gaat is het werk. En we zien dat ook uit de dader van het brommen contact onderzoek dat infecties op het werk een grote rol kunnen spelen. Bijzonder belangrijk natuurlijk om erbij te kijken hoe werknemers en werkgevers daar goed in kunnen ondersteunen.

[00:13:08]

Want het brengt natuurlijk wel een belasting bij zich mee. Het is niet altijd fijn om thuis te werken, zeker niet als je een gezin hebt. Nee, ik dacht dat de meeste mensen nog steeds thuis werkten. Is dat niet zo? Is iedereen alweer op pad gegaan?

[00:13:22]

Niet iedereen, maar het is belangrijk om wel naar het werk te gaan. Ik merk dat zelf ook. Ik hecht veel waarde aan de sociale interacties met mijn collega's en je ziet inderdaad dat een op de vier mensen nu toch nog maar thuis werkt eigenlijk te zijn.

[00:13:36]

Er zijn inderdaad veel meer mensen die nu toch weer naar het werk gaan om dat contact te onderzoeken. Dat is door het hoge aantal besmettingen eigenlijk niet meer uit te voeren.

[00:13:45]

Toch? Nee, dat is correct. Hoe moet je dan een intact bezoek? Ja, zeg maar. Drong in contact onderzoek aan in combinatie met het testen. Dat zijn eigenlijk de dijken die we hadden opstaan toen het aantal infecties nog eigenlijk uit brandhaartjes bestond, zogenaamde clusters. En nu eigenlijk kijken en gemeenschaps transmissie in een scherpe stijging. Welke bronnen contact, onderzoek en testen op de manier dat we dat deden? Eigenlijk niet goed meer. Die zijn er niet effectief.

[00:14:08]

Voor ons maatregelen is wel dat naar algemenere maatregelen moeten kijken, zoals dat thuiswerken bijvoorbeeld.

[00:14:14]

Dat is wat u bepleit bijvoorbeeld. Inderdaad. Ja, ik ga dat eventjes bespreken met Kitty Young, dat de thuiswerkers is. Vicevoorzitter van de FNV. Een gooi Naveld, mevrouw Jong. Goedenavond. Klopt dat? Hadden we met z'n allen toch weer minder thuis zijn gaan werken? Nou, we hebben daar geen precieze cijfers van als FNV. Maar als ik bijvoorbeeld bij onszelf op kantoor zie of de kantoren waar ik kom. Euh, is het absoluut drukker dan dat dan tijdens de eerste golfvormen.

[00:14:40]

Ja, welke rol spelen de werkgevers daarin? Nou ja, een een hele belangrijke natuurlijk kernspeler, grofweg twee zaken we hebben natuurlijke thuiswerker, maar dat kan natuurlijk eigenlijk alleen maar als je niet in een vitaal beroep zit. Euh, ja, dat was natuurlijk tijdens de eerste golf ook. Dan hebben we natuurlijk de mensen die een vitaal beroep zitten die helemaal niet thuis kan werken. En er zijn maatregelen nodig voor ons allemaal. En op alle drie de punten valt nog altijd een en ander te verbeteren en winst te behalen zou ik zeggen.

[00:15:14]

Ja, hoe dan? Noemt u ze wat? Nouja kijk voor het thuiswerken is best heel erg ingewikkeld. Dat we daar hebben te zijn. We zijn het in het in de eerste golf gewoon maar gaan doen zal ik maar zeggen. Euh en doen zijn toch wel heel veel dingen gebleken dat vooral jonge medewerkers helemaal geen goede thuis hebben. Dat mensen vaak zelf toch nog wel erg veel moeten investeren in een goeie werkplek. Euh, dat mensen extra kosten maken.

[00:15:40]

Dat de werkdruk ook wel als hoger soms ervaren wordt. Dat veel in t weekend en s avonds doorgewerkt wordt. Dus daar zou je eigenlijk idealiter en dat gaan we ook doen op een open cao niveau en een pakket moeten maken. Wat dat allemaal? Ja, wat samenhangende beleid maakt. Ook als we waarschijnlijk op de arbeidsmarkt zullen zien dat thuiswerken een blijvertje wordt. Want dat verwacht ik gelijk met wat het een blijvertje, want dat is wel de verwachting. Ja, we zijn natuurlijk een hoop mensen die voorheen niet thuis mochten werken, waarvan werkgevers nu zeggen van gehoord.

[00:16:13]

Eigenlijk 100 procent mee hoe dat met de productiviteit gaat. En mensen zullen ook waarschijnlijk nu. Eerder hoop ik trouwens ook wel een beetje een recht op thuiswerken hebben. Uhm. Maar dat zou je dan soms cao moeten vastleggen dat mensen daar recht op hebben. Ja, ja, dat zou je zeker de ligt natuurlijk ook al een wetsvoorstel vanuit de Partij van de Arbeid die het recht op onbereikbaarheid probeert te regelen, dus dat zijn wel zaken die belangrijk zijn om om nu ook echt werk van te maken, zodat mensen ook echt thuis kunnen werken.

[00:16:46]

De andere kant is en daar maak ik me eerlijk gezegd meer zorgen over. Dat zijn die vitale sectoren. We zien dat in de gepleegde en thuiszorg mensen nog steeds niet altijd werknemers niet altijd recht hebben op persoonlijke beschermingsmiddelen. Ook al. Euh, zeggen wij dat dat preventief wel zou moeten? Het is in de supermarkten distributiecentra nog steeds onvoorstelbaar druk, met alle risico's vandien. Ook voor de werknemers. Op Schiphol heeft men nu een hele batterij euh, schoonmakers ontslagen.

[00:17:19]

Maar de situatie van de arbeidsmigranten is ook nog steeds niet op orde. En wat voor ons allemaal geld? Euh quarantaine. Bij een ziekenhuis genoten? Als je zelf klachten hebt. Dat wordt natuurlijk aanbevolen als één van de de grote zaken die we zelf kunnen doen. Uhm. Maar dan moet wel natuurlijk geregeld worden. En dat is lang niet altijd zo dat het niet van je vakantiedagen afgaat en werd er ook geen loon wordt ingehouden wanneer de Baidoa. Wat vindt u hiervan?

[00:17:50]

Van wat mij, mijn vrouw, jong ze allemaal. Maar dat klinkt allemaal heel goed. Ik kijk als maatregelen aangekondigd worden als de twee dingen die belangrijk zijn. We moeten mensen de ruimte geven en sectoren de ruimte geven om daarop te anticiperen en de juiste voorbereidingen te treffen. Want er is vaak veel mogelijk. Alleen dat kost wel tijd. En met de accuraatheid van de invoer, zoals de afgelopen maanden is gegaan, is het al lastig om je daar op voor te bereiden.

[00:18:13]

En het tweede punt wat heel belangrijk is, was om de essentiële beroepen. Ja, het is ontzettend belangrijk dat die de beschermende materialen nodig hebben om het risico op infectie. Zeker in de zorg uitvoerende beroepen. Euh, om dat zeker te verbeteren.

[00:18:26]

Dat zegt mevrouw Jonkers. Maar dat moet. Nee, dat is niks nieuws. Maar het gebeurt kennelijk nog steeds niet. Hoe zou je dat kunnen afdwingen dan, mevrouw Jong? Nou ja, kijk hier. Die moet natuurlijk veel strenger op gehandhaafd worden en een inspectie moet die mogelijkheden ook krijgen. Kijk, we hebben veel met protocollen gewerkt, maar die protocollen zijn heel vaak opgesteld door werkgevers zonder werknemers en ook niet. Euh. Een haakje naar de arbo wetgeving waardoor de inspectie ook mogelijkheden heeft om te handhaven.

[00:18:56]

Dat was allemaal maar heel erg vrijblijvend. Daar moet het kabinet nu echt op toezien. Dat haar handhaven waren. Protocollen komen. Er moet gewoon ook beboet worden. De werkgevers koepels hebben dit weekend een oproep gedaan aan werkgevers en werknemers van hen. Laten we toch vooral die maatregel handhaven, maar die moeten ook hand in eigen boezem steken. Hun eigen leden nemen dat heel vaak niet serieus. En dat heeft natuurlijk weer alles te maken met wat we de afgelopen decennia heel erg in zelf regulatie hebben geloofd.

[00:19:26]

Erg bezuinigd hebben op op inspectie capaciteit, daar is dit kabinet gelukkig van teruggekomen. Maar we zijn nog lang niet op een niveau dat verantwoord is in deze crisis.

[00:19:37]

Hartelijk dank mevrouw John Kitty Jong dus van de FNV en ook Amoris. Maar doe epidemie om epidemioloog blijft een rotje worden. Hartelijk dank Baidu ja. Julie en Claire met Nieuw Virginia 4 Gella. Het is weer raak. Zou bijna zeggen in. Nagorno-Karabach is een gebied in de zuidelijke Kaukasus. U hebt ongetwijfeld die naam vaak gehoord. Azerbeidzjan en Armenië hebben er al decennia lang een conflict over. En met enige regelmaat laait dat geweld daarbij op. Wat maakt nou dat het maar voortsleept en dat het kennelijk nooit wordt opgelost?

[00:21:45]

Dat ga ik vragen aan euh, isa uzi bof. Hij is geo politiek analist. Hartelijk welkom in de studio bij mij. Nog niet zolang geleden was u ook in het oog te gast. Euh, geen ging toen over de Lybië. Nu gaat het over een conflict waar Azerbeidzjan bij betrokken is en dat is uw land van herkomst. Klopt ja. Voelt u er een persoonlijke betrokkenheid bij? Het blijft toch je geboorteland? Ik bedoel, ik ben. Ik ben Nederlands staatsburger en ik ben hier opgegroeid.

[00:22:13]

Sinds mijn veertiende. Maar uhm ja, het is. Je hebt natuurlijk daar familie wonen en vrienden, maar daar blijft het bij zegt. U kunt het conflict nog wel objectief beoordelen.

[00:22:24]

Euh ja. Geen politiek analist is dat wel.

[00:22:28]

Peter Ja, u checkte vanmiddag nog wel even op Twitter bij. Vervolgens of ze u bevooroordeeld vinden. Ja, ja, ja op zich. Of er over dit onderwerp specifiek. Ja en wat waren de antwoorden? Euh. Niemand zei van ja, nee he. Alleen als het gaat over wijn. Ja is ie. Is de wijn zo goed dan uit Azerbeidzjan? Uhm ja, ja, ja ja. Vooral vooral uit de Kaukasus.

[00:22:50]

Niet alleen. Daarbij zou mij niet zitten, want ik zou hem graag eens willen proeven. De even dit conflict. Even serieus, hoe ver gaat u terug?

[00:22:58]

Euh, eigenlijk heel ver. Maar euh, omdat we heel korte tijd hebben, euh, kunnen we terug naar het begin van het conflict. Maar dat is in 1988. Eind jaren tachtig, toen de Sovjet-Unie een beetje uit elkaar begon te vallen. En toen is er is men begonnen met een beweging. Wat Mia toen heette. En het Armeens aansluiting. De gemeenschap in Nagorno-Karabach, wat grotendeels bestond en nog steeds bestaat uit Armenen, wilde zich aansluiten bij Armenië.

[00:23:27]

Zo begon het een eind jaren tachtig en de Sovjet-Unie was daar ook niet echt blij mee. Die wilde dat het bij Azerbeidzjan bleef. Ja uhm, die volgens de grondwet wel ja, maar wel als een soort autonome oblast om precies te zeggen is autonoom district. Dus het begon met met het idee van aansluiting en dat dat leidt dan tot tot Uhm tot het conflict daar oorlog.

[00:23:51]

En dan denk ik wat is er zo belangrijk aan dat stuk grond? Het is zo groot ongeveer als de provincie Noord-Holland. Heeft het bodemschatten ofzo? Bedoel. Heel veel.

[00:24:00]

Ja, maar ik denk dat dat leger heel veel uh ijzererts en allerlei metalen die echt uh ja.

[00:24:07]

Dat is eigenlijk de inzet van die strijd dan. Nee, ik denk dat dat de inzet wat meer te maken heeft met nationale identiteit en cultuur en dat resources een soort bijzaak zijn. En zo is het ook begonnen. Uh, want het gebied werd vroeger bewoond door door een Armenen Azeri's naast elkaar, toen grotendeels Armenen, maar daar woonden er veel. Asir is gewoon vredig naast elkaar. Een goeie kan excitatie, maar vanaf het eind jaren 80 begon het een beetje mis te lopen daar.

[00:24:36]

Ja euh. Azerbeidzjan heeft nu de aanval geopend. Was er een directe aanleiding? Uh. Eerlijk gezegd weet ik niet hoe de aanval geopend heeft. Beide landen doen aan propaganda, dus ik moet een onderzoek. Internationaal onderzoek zegt natuurlijk dat de Armenen begonnen zijn. Precies, en dat is altijd zo gegaan. Ik bedoel. Decennialang zelfs verwijten elkaar dat dat de andere partijen begonnen is met de aanval. Dus daar moet een internationaal onderzoek komen, onpartijdig om te bepalen wie er begonnen is.

[00:25:03]

Maar voor mij is het belangrijk wie dat conflict gaat eindigen. Ja, dat begrijp ik. Het journaal liet beelden zien die Azerbeidzjan had gemaakt van de beschietingen en dat werd er weer gevolgd door filmpjes die Armenië had gemaakt van de tanks die zij dan weer geraakt zouden hebben. Ik dacht dat is ook propaganda oorlog. Ja, precies daar gaat het om. Inderdaad wordt het conflict ook als bliksemafleider gebruikt voor voor binnenlandse problemen.

[00:25:24]

Ik zou stellig zeggen van ja euh, want dat is in het verleden ook zo gegaan. Wanneer beide landen socio economische problemen hadden of de oppositie begon een beetje sterker te worden. Uh, landelijke demonstraties en dergelijke. Uhm, toen va wa was er altijd sprake van schermutselingen. Schieten heen en weer. De afgelopen periode ook. Uhm en eigenlijk. Ik denk drie maanden geleden was er ook een conflict. Er was een kleine escalatie en ik kon dat uh linken met met de V.

[00:25:55]

Uh korona aanpak van beide landen wat eigenlijk gefaald is. Uh, en ook de economische situatie in beide landen. Uhm ja. Het fungeert wel als een soort bliksemafleider. En dat is ook één van de redenen waarom beide landen beide regeringen baat hebben bij het laten doorstuderen van het conflict, omdat dat als een soort joker kunnen gebruiken. Ook naar het westen toe, want West het Westen beschuldigt beide landen heel vaak. Van stelselmatige mensenrechtenschendingen. En dan komen ze opschept, opzetten met je.

[00:26:25]

Maar we hebben dit conflict. Dus euh, moeten we dit eerst oplossen? Willen we over democratie kunnen praten bijvoorbeeld? Ja, het wordt gebruikt. Misbruikt? Ja precies ja. En welke rol speelt Rusland daarin? De belangrijkste rol denk ik? Euh ja, omdat Rusland vanaf van dat conflict begon al eind jaren 80 en Rusland heeft. Tijdens de Sovjet periode heeft Stalin vooral heel veel etnische minderheden naast elkaar euh. Geplaatst, soms gedwongen ook om ervoor te zorgen dat dat er altijd een soort conflict op voorhand is.

[00:26:59]

Toen de Sovjet-Unie uit elkaar viel als we naar de kaart kijken van de voormalige Sovjet landen, dan is altijd en overal een conflict te vinden aan de grensstreken. Weet je wel. In Oekraïne is het zo, in Georgië en Azerbeidzjan, in Moldavië dus het is allemaal met opzet gedaan. En Rusland heeft ook baat bij dit conflict met kleine escalaties. Natuurlijk niet een futloze oorlog, om het zo maar te noemen, omdat Rusland daarmee haar wil kan opleggen aan beide landen, omdat Rusland beide landen ook een militair steunt.

[00:27:30]

Beide landen ja, beide landen kopen wapens van Rusland, maar aan de andere kant heeft Rusland veel meer samenwerkingsverbanden met met Armenië om. Bijvoorbeeld in Azerbeidzjan zijn er geen Russische militaire bases, maar wel in Armenië. En Armenië en Rusland hebben afgesproken dat als Armenië wordt aangevallen, dat Rusland ook aangevallen is. Dus dat is ook een van de redenen dat uhm bijvoorbeeld Turkije de rol van Turkije en in dit conflict een beetje over schat wordt denk ik.

[00:27:58]

Speelt de religie nog een rol? Nee ixa.

[00:28:03]

Want wat ook heel vaak is, daar zouden precies om de omdat het gaat tussen tussen moslimgemeenschappen.

[00:28:08]

Je zou misschien zeggen dat Azerbeidzjan de Azeri's moet zeggen ja, er zijn misschien moslim en Armenen christenen.

[00:28:14]

Maar of is dat nou op papier? Ik bedoel, we hebben de beide landen hebben gewoon de Sovjet periode meegemaakt en het is waarin waarin.

[00:28:22]

Het is een behoorlijk uitgetrapt die godsdienst. Ik bedoel we, in Azerbeidzjan zijn we op papier islamitisch en vijfennegentig procent 96 procent. Maar het is gewoon elke dag varkensvlees aan botscan voor ons. Dus ja en wijn? Ja, precies. Maar als je, als je kijkt naar de samenstelling van partijen die elkaar steunen vanuit het vanuit een religieus perspectief dan dan is er echt totaal niks religieus aan dit conflict. Want bijvoorbeeld Iran is een sjiitisch land als wij zijn ook.

[00:28:50]

Maar Iran steunt orthodox christelijke Armenië en Israël een joodse staat. Steunt Azerbeidzjan een islamitisch land? Duidelijk?

[00:28:56]

Ja, u zegt het. Het moddert voort en er zijn mensen die daar belang bij hebben. Dus heeft eigenlijk niemand belang bij dat het wordt opgelost.

[00:29:02]

Uhm ja, ik denk dat dat de lokale bevolking bijbel in die regio daar baat bij heeft aan de VN heeft en natuurlijk ook erop aangedrongen dat het conflict wordt opgelost. En die heeft vier resoluties aangenomen waarin staat dat Armenië. Want we hebben te maken met met Nagorno-Karabach en Armenië heeft de gebieden daaromheen ook bezet als een soort bufferzone om te garanderen dat dat is. Wat? Wat? Wat daarin staat dat de veiligheid van de Armenen in Nagorno-Karabach. Dat Azerbeidzjan die niet aanvalt en de VN zegt.

[00:29:34]

We kunnen wel een vrede bewerkstelligen, maar jullie moeten dan eerst dat gebied verlaten en dan pas komt er een tweede fase. Ik denk dat het hoogst haalbare voor de regio is. Gewoon een autonome republiek met Armenen en Algérie is natuurlijk ook goed. Dus de kans dat dat nog weer eens een keer oplaait is groot. Ja, maar nee, het gaat niet leiden tot een grote oorlog. Nee. En dan nog even wat betekent Nagorno-Karabach?

[00:29:57]

Uhm ja, lekker vraag naar Borneo is eigenlijk het Russisch betekent bergachtig en Karabach is een algérie woord. Het betekent letterlijk vertaald zwarte tajine en dat refereert aan de natuur daar dus wel een samengesteld woord.

[00:30:10]

Ja, klopt. Hartelijk danken. Isa Joustra. Granida!

[00:30:28]

Zeker verder moet ik poseren. Ik ken jongens die niet Soltani poseren. Ik stond in die noodweer en geen school. Als je vond, ga je ook leren. Alle moeite om toch net als ik ook met die klokjesfamilie zullen staan waar ik ben. De top is het feest op de tribune, maar Koen heeft een lot op de strip van Achtervolging Mama huilen thuis omdat ik niet naar school ging. Wat ging Timmermans? Dan is mijn Lybië boksring correct, want hij gaat niet in vijf superlange heb ik alles gegeven.

[00:30:57]

Het terug Afra maakt het anders wordt drugsverslaafd decoding Soek. Mij tracht te sussen, maar nooit als mama vraagt aan Spelbos. Die uit Vanloo moet daarvoor naar Duitsland. Ik ben er een beetje mee te stratenplannen als Chelsy, maar met kids die drie jaar geleden zonder visa geen hoop. Het gaat niet lukken, zijn de moeder wat. In maandsalaris is met zo'n Juhani, maar dit geld komt vasthaken in het doosje Margate wat je wil. Ik kan niet breekbaar, apart onderricht in Breda.

[00:31:29]

Ik had liever weinig om me heen. Weekmaker gaat het goed, maar nu voel ik me wel eens van die pikkie Hernandez en mijn seizoen. Ik ben ik van verder Emmily voor een duoticket lily's dat ik Diosa United nog steeds niet te zoekvenster bent. De boeken Carry Slee met mijn moeder alleen maar ik moet van die lijst. Manji. Nee, nooit was mama vragen waar spelers contrary uitgaan. Ontmoetingsavond naar Duitsland. Bellatrix met een niet te strak schema. Mejuffrouw van kids is niks die 1 en 2 2 in de frituur over de.

[00:32:21]

Nooit thuis was aangebracht, waarin renners die uit gaan, moeten daarvoor naar Duitsland. De Belgische staatsschuld met acht jaar met maar liefst. Die. Dit was rapper Boef met het nummer Nooit Thuis, u zal misschien denken nou, dat soort muziek horen we niet zo vaak in het oog. Dat klopt, maar dat heeft een reden en dat gaat u zometeen allemaal horen. Bij mij in de studio is zij die zij Jiro net. Zij is officier van justitie bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam.

[00:33:02]

Ze heeft een boek geschreven en misdaad en mededogen. Pleidooi voor meer mededogen in het strafrecht. Maar tot mijn verrassing kwam elkaar opeens tegen in dat boek dat ze dol is op hiphop. En je vond het redelijk, maar toch. Ja zeker? Ja en ja, hiphop. Dat is nou juist. Euh, muziek die een leven vol criminaliteit. Euh romantisch hirt. Ik dacht dat schuurt toch wel wat? Of niet na op de. Misschien op het eerste gezicht wel, maar daar zit natuurlijk een diepere laag onder.

[00:33:31]

En als je misschien net als ik graag wil weten wat er op straat speelt, maar zelf niet van straat bent, dan helpt het om hiphop te luisteren. Iets dichterbij, want jij schrijft hier in je boek de officier van justitie die de district attorney. Waarschijnlijk wordt meestal ook een zeer pijnlijke dood toegewenst, maar dat weerhoudt mij niet om van de muziek te genieten. Dat klopt. Maar goed ook. Euh. Maar je doet ook iets met die me mee.

[00:33:57]

Met. Met die kennis die je uit die muziek haalt word. Je gaat dan op een gegeven moment naar Amsterdam-Zuidoost om avonden te organiseren en zo met die jongens in gesprek te gaan.

[00:34:06]

Jij was niet echt betrokken. Ik wil nu geen krulletjes nemen voor de organisatie. Maar het waren inderdaad wel hele waardevolle A van de juist omdat t. Uhm en gesprek op gang brengt en openheid in het delen van verhalen die B die we niet zo vaak te horen krijgen. En wat zeggen ze dan? Een officier van justitie vinden ze natuurlijk toch een beetje de vijand of niet? Absoluut, dat is zeker de natuurlijke vijand. Maar als je dan euh. En zij zijn voor ons de natuurlijke prooi om het maar zo te zien.

[00:34:35]

Wij jagen op hen, dus dat is juist omdat dat gesprek met elkaar aan te gaan en dat dat uh die leefwerelden. Helemaal bij elkaar zullen ze er natuurlijk niet komen, maar dat er wel en empatisch gesprek kan zijn over drijfveren en verlangens die heel menselijk zijn. En daarin herkennen we toch elkaar. Ja, het woord empatisch is al gevallen en het woord menselijk. Voor dit boek sprak je met daders en slachtoffers, met de rechters, met advocaten en met officieren van justitie.

[00:35:03]

Bij welke groep waarvan je zeggen ja, miste je het meeste? De empathie, het mededogen en bij niemand eigenlijk.

[00:35:10]

Ik denk dat bij iedereen na het. Gaandeweg het gesprek ontstond dat altijd dus. En en is er echt bij iedereen een kern? Euh, een vermogen tot mededogen. Wat wel boeiend is, is dat bij iedereen ligt de grens van mededogen ergens anders? Ja, en bij wie ligt die dan het? Die grens hè? Het het verst. Ik denk niet dat bij het n dichterbij of verder zou niet zeggen. Nee, ik denk dat het gaat om uhm dat bijvoorbeeld voor voor de n.

[00:35:38]

Voor de ene rechter bijvoorbeeld ligt dat veel meer in het type delict wat gepleegd is. Dat een zegt van jou. Bij zo'n soort leek het bij een moordzaak of iets dergelijks dan. Dan houdt het mededogen op. Voor zo iemand die zoiets gedaan kan ik geen mededogen hebben. En bij een ander gaat het veel meer om het contact. Die met iemand kan krijgen. Dat maakt het niet uit wat hij gedaan heeft. Maar als die man openstaat voor contact, dan kan er mededogen zijn.

[00:36:00]

Dus voor voor iedereen ligt dat net iets anders. Nou ja, dat is natuurlijk vaak meer mededogen voor het slachtoffer van een misdrijf. Zien we nou terug, bijvoorbeeld in de aandacht voor hogere straffen? Nou ja, deze week h het. Het plan om de maximale straf voor doodslag te verhogen van vijftien naar vijfentwintig jaar. Wat denk jij dan dan als je dat leest? Nee, ik denk dat is het verhogen van van de maximumstraf voor doodslag. Dat is natuurlijk.

[00:36:22]

Dat is ingegeven door een verlangen om meer recht te doen aan en aan het leed van slachtoffers of nabestaanden dan in Lier. Daar is mededogen voor. Precies. En dat is dat is een manier om daar uitdrukking aan te geven. Maar tegelijkertijd denk ik dat het het is n medo die die redelijk beperkt is. Want niet in alle gevallen maakt de hoogte van de straf uit en dan is de behandeling op de zitting. Hoe daar invulling aan wordt gegeven en hoe empatisch daar met de slachtoffers wordt omgegaan.

[00:36:52]

Dat is minstens zo belangrijk. Maar jij pleit in dit boek ook voor meer mededogen voor de daders? Ja. Hoe ben je daar zo bij gekomen? Omdat onduidelijk. Ik denk dat veel mensen dat denken nou zeggen. H. Ze vinden het misschien soft of ik weet niet ja. Kom je daartegen? 3D reacties? Nou, dat is wel waar. Klopt natuurlijk helemaal met u. Dat zegt dat dat vaak de tendens is om zo te denken. Ja uhm.

[00:37:16]

Maar ik denk dat we niet alleen de mensen die misdrijven plegen tekort doen, maar ook onszelf. Een beetje in die zin. Dus daar zit een enorm potentieel. Uhm voor gedragsverandering. Als mensen zich gehoord voelen en als je het alleen maar afschrijft als soft en zegt ik hoef niet. Iemand heeft dit gedaan, dus ik hoeft niet meer naar zijn verhaal te luisteren. Dan mis je het potentieel. Wat in die persoon zit om te kunnen veranderen. Hoe moet je dat aanboren dan?

[00:37:41]

Dat dat potentieel? Uh, want dat contact is. Altijd maar een heel kort en klopt, het is heel kort. Uhm, ik denk. Überhaupt beseffen dat die behandeling op zitting een onderdeel uitmaakt van iemands leven. Het is niet een dossier die wij open staan en vervolgens dichtslaan. En dan is het klaar. Er zit een begin aan. Er zit iets wat er vooraf komt en er zit iets wat er achter komt. Dus alleen al dat besef dat je dus dat die zitting wil.

[00:38:06]

Inbedding iemands leven. Dat speelt al een rol. En als je op die manier denkt, dan ga je ook op een andere manier luisteren en andere soorten vragen stellen. Kun je je geeft in het boek veel voorbeelden, kun je en kun je m v een voorbeeld geven daarvan dat het dat het jou overkwam of dat je daar je best voor deed en dat dat echt verschil uitmaakte. Uhm ja, er zijn zoveel veel voorbeelden. En dat een voorbeeld die ik kan noemen is bijvoorbeeld dat dan uhm.

[00:38:30]

Een man die. Dat is een voorbeeld die ook in het boek voorkomt. Een man die heel agressief was en heel boos weg was. En we hadden ook. Hij had ook best wel vervelende delicten gepleegd. Veel inbraken om in zijn verslaving te voorzien. Het was gewoon een best wel bozeman om te zien met een donker gezicht, ook toen die binnenkwam. En ik s. Ik observeerde dat en ik zag ook dat de rechtbank daarop reageerde en ook best wel soort van provocerend naar hem toe was.

[00:38:55]

Hij wilde niet bekennen, terwijl de lach genoeg bewijzen. Kom op nou meneer ziet toch dat en hij werd gesloten naar een gesloten deur. Maar ik had voor de zitting had ik met een declassering ex-medewerker en een sociale medewerker gespeelt gesproken. En die waren juist heel positief over hem en heel uhm ja, ze zeiden dat die juist heel veel, heel veel vertrouwen in hadden dat het goed kon gaan. Dus toen ik aan de beurt was om vragen te stellen.

[00:39:21]

Toen zei ik van ja, ik heb die in die gesproken. Toen zag ik dat ie even schrok van Aike. Ik heb die mensen gesproken en ik zei van ja zei zij hebben mij verteld dat zij juist heel veel vertrouwen in u hebben. Hoe voelt dat voor u? Alleen al dat woord gebruiken? Dat is een gevoel aanspreken. En die die een meneer die klaart helemaal op en die na acht en die zegt dan voel ik me krachtig. Nou zo'n moment.

[00:39:44]

Dan ontstaat er iets. En vanuit daar konden we een heel ander gesprek hebben over wat hij met zijn toekomst wilde. Hoe dan wat nodig was om daar een wending aan te geven dan? Als we alleen maar waren door Gebhardt op hoe slecht die was geweest? Ja euh. Het boek is opgedragen aan wijlen Johannes Witteveen, oud minister van Financiën. Ook je leermeester in de beginselen van het soefisme? Ja, dat klopt. Ja wat? Wat? Wat is zo wat?

[00:40:07]

Wat is soefisme? Ja, ik heb zelf even gaan gegoogeld. Dat is het is een en en o nou ja, zeg het zelf maar even.

[00:40:13]

Nee, het is een. Het is een levenswijze. Ik denk dat het niet echt een religie kan. Misschien eerder vergelijken met boeddhisme of zoiets. Maar het is een manier van naar de wereld kijken. En voor mij is dat altijd heel erg gescheiden geweest. Want heel lang, dat was gewoon mijn manier van in het leven staan. En gaandeweg ben ik gaan kijken hoe wat ik daarin geleerd heb. Of ik dat ook in mijn werk kan toepassen. Wat voor mij daar vooral in speelt, is dat ik dan de dat ik probeer niet zoveel verschil tussen mij en de ander te zien.

[00:40:45]

Dat besef dat er een verbondenheid is. Ik ben wel degene met de toga aan en er zit een enorm machts verschil tussen mij en de dader en het slachtoffer. Maar doordat ik besef van verbondenheid, probeer ik dat heel even in mezelf los te laten en ons als gelijkwaardig te zien. En dat stelt me in staat om empathisch te zijn en dat soort gesprekken te kunnen voeren.

[00:41:05]

Dus dat is echter een regelrechte gevolg van die chauvinistische levensovertuiging geweest. Eigenlijk dit boek en het feit dat je daar zo in kan staan.

[00:41:14]

Nou, het is een gevolg. Ja, het is absoluut een persoonlijke zoektocht geweest. Maar ook gebaseerd op mijn persoonlijke waarden. En daar speelt natuurlijk ook mijn internationale opvoeding. Mijn Zweedse achtergrond spelen natuurlijk veel dingen in. Het soefisme is daar een belangrijk onderdeel van, in Zweden een heel ander systeem. Wij in ieder geval andersom. Ja dus. De twee WO bepaalde manieren en vooral de gevangenissysteem is daar heel anders. De invulling van de straffen wordt op een andere manier gedaan, waardoor als je bijvoorbeeld in Nederland als je in voorlopige hechtenis zit.

[00:41:50]

Dan zit je echt gewoon te wachten op de zitting. Er gebeurt niks en in detentie wordt er meestal ook niet gewerkt aan een opleiding of iets dergelijks. Nee, dus helemaal aan het eind. En in Zweden begint dat vanaf het moment dat je een pakking gaat.

[00:42:02]

Ja euh. Hebt u zelf wel eens? Of heb jij zelf wel eens moeite met het toepassen van dat mededogen? Ja, nou, net als iedereen stuit ik op momenten dat ik dat niet voel. Dus dat uhm mededogen is bijvoorbeeld ook als een moat. Kijk, je kan het zien als houding, maar als emotie wat spontaan in je opkomt is het altijd een reactie op lijden. Dus als iemand niet aan het lijden is, maar daar gewoon heel arrogant zit en zegt ja, stik erin, ja, dan is mededogen niet het eerste wat in je opkomt.

[00:42:34]

Nee, nog even terug naar september vorig jaar. Tot slot je had een afspraak met Dirk Wiers om op de dag dat ie vermoord werd. Ja, dat is ook wel heel heftig he. Want wat deed zijn dood? Maar ja, het was natuurlijk gewoon echt een verschrikkelijke dag en sowieso voor euh, voor iedereen waar iedereen die dicht bij hem stond en en dus.

[00:42:55]

Het was gewoon heel emotioneel om te beginnen. Ja uhm. Bizar toeval ook. Bizar toeval inderdaad. En het kwamen allemaal ineens ook voor mij persoonlijk dus heel, heel dichtbij. Op die dag. En het was ook het moment dat je denkt daar zit ik nu een boek te schrijven over mededogen gewerkt. En ja, uit ja dan juist misschien he? Nou ja, wat het wel? Inderdaad, wat de gedachten die je uiteindelijk wel in zich innesto. Dat was dat het em dat het juist op dat momenten waarin de woede en de angst de overhand nemen.

[00:43:27]

Dat het zo belangrijk is om bewust te zijn om niet iedereen over 1 kam te scheren. Dank je wel. Het boek heet dus Misdaad en mededogen. Op zoek naar de mens? In het Nederlandse strafrecht dank je wel, Chiesa S. Jiro net H. Die zijn net en het boek ligt hij nu in de boekwinkel. Dank je wel voor je kerel. Ja, en ik ga meteen door naar een verjaardag. Tara Tada Naturalis bestaat 200 jaar en voor die gelegenheid zijn een aantal zeldzame topstukken uit de collectie tijdelijk te zien bij mij in de studio.

[00:43:59]

Edwin van Huis, algemeen directeur Goedenavond, helpt met al die drukte. Dat u nog de tijd hebt gevonden om hier vanavond naartoe te komen, dat is fantastisch. Ja, nou valt er mee hoor. Valt het wel mee? Toch barst het pas echt los. Dan komt de koning H. Precies. Ja, wat gaat ie doen?

[00:44:15]

Nou, dan hebben we het gaalen voor de biodiversiteit. Dus dat is eigenlijk een euh, een een een euh. Een feestje waar alle mensen die biodiversiteit belangrijk vinden bij elkaar komen en met elkaar praten over hoe dat beter zou kunnen. En het feit dat de koning daar bij is en ook bij die hele middag erbij is, is natuurlijk fantastisch.

[00:44:33]

Ja, er zijn voorvader Willem de eerste heeft het opgericht. En ja, waarom? Nee die? Dat was er een een en een persoonlijke collectie ofzo. Ja dat uhm. Dat speelde ook mee. Het was eigenlijk is de collectie opgebouwd door stadhouder Willem 5 die daar vlak voor. Maar dat was wel de tijd om te zeggen van de dag van de Europese staten die die euh. Nationalisme kwam op en en iedereen wou eigenlijk wel euh grote belangrijke musea hebben.

[00:45:02]

Dus in Nederland zag je eigenlijk in die periode dat wil men heeft. Heel veel musea opgericht, maar hij had hier wel echt iets mee. Want was inderdaad zijn collectie waarmee het allemaal is gestart rond deze paleis. De dieren neerzetten was in Den Haag.

[00:45:14]

Nou ja, het was eigenlijk zo dat de toen die uhm toen de Tour de France kwamen in 1795 en Nederland innamen. Dat de collectie was waar ze eigenlijk meteen op af doken en dat ingepakt hebben meegenomen hebben naar Frankrijk. Die collectie, die was het wel weer ooit eens teruggekomen. Jawel, u was weer terugkomen, want de een een nadat Napoleon verslagen was de V werd natuurlijk meteen iemand naar Parijs gestuurd om die spullen terug te halen. Maar dat was nog wel een gedoe.

[00:45:41]

Want uhm euh.

[00:45:43]

Een deel was weg en het deel euh uhm hadden ze al geruild en een en een deel was ook in gebruik door beroemde Franse onderzoekers die er ook helemaal geen afscheid van wouden, zoals wat nou dan de D die waren.

[00:45:56]

Die waren met vergelijkend onderzoek bezig. Dus die hadden die die collectie Gogh naast hem zeggen naar zijn eigen collectie gelegd. En en en ja, ze waren nog niet klaar mee. Het verstand worden weggenomen. Dus het werden hooglopende ruzie. En uiteindelijk werd de Von Humboldt de op dat moment en de alle beroemdste wetenschapper ter wereld met de De G gevraagd om dan maar een soort salomonsoordeel te vellen. Oh, en die heeft toen gezegd van nou ja, daar is dan niks aan te doen als die spullen weg zijn of als ze in ingebruik zijn.

[00:46:25]

Maar dan mag Nederland mach tienduizend. Uh uh. Andere objecten uit de Franse muur uit het Franse museum gaan uitzoeken en die mee naar m nemen naar Nederland.

[00:46:35]

En ja, u hebt nu voor deze tentoonstelling h. D. Die daar om wordt ingericht en ook een aantal objecten uit een mysterieuze toren gehaald begrijp ik. Zit daar ook wat van niet-Franse? Ja ja zeker? Ja nou ja, die in ieder geval in Parijs zijn geweest om de toeristen weer weer terug zag komen zitten. Verhaal. En wat? Wat wordt er uit die mysterieuze toren gehaald speciaal voor deze tentoonstelling? Nou, eigenlijk de de de objecten die we nooit zien omdat ze zo kwetsbaar zijn dat ze die toren niet uit mogen.

[00:47:02]

Euh, dus dus eigenlijk de absolute top zou je kunnen zeggen. En wat is. Hoe ziet die absolute top eruit? Ja, die is heel verschillend. En uhm. Dat komt omdat het natuurlijk over een heel lange periode is is verzameld. Maar om en om daar een voorbeeld te geven. Uhm bijvoorbeeld. De Darwinvinken. Uh, als je als je nou iedereen die die over Darwin heeft gehoord heeft gehoord over de darwinvinken. Dat was eigenlijk de beste manier om om met ons uit te leggen hoe die evolutie in mekaar zat.

[00:47:30]

En het is duur. Er was ook zo dat Darwin Tourneur op Galapagos kwam en die vinger zag dat ie ineens dacht ik nou snap ik he? En uhm. Dus ja, voor mij was de V. Voor mij was was dat een Siem een symbool. Maar ik had. Maar nooit gerealiseerd dat die dat die dingen nog nog bestonden. Dat die nog ergens waren en in Lier geen Nederlands. Maar die dame is gewoon in een late, in het ongelooflijk als je daar komt werken.

[00:47:54]

Ze trekken dat later open en licht darwinvinken. Dat is echt fantastisch. Nou ja, die liggen dan natuurlijk in het donker en gekoeld. En er mag nooit iemand aankomen. Euh, men ligt nu in de tentoonstelling en dat is wel heel, heel erg fijn. En verder begrijp ik en ik Kaapse Leeuw ja, de Nederlandse leeuw eigenlijk de de Kaapse leeuw was er een. Was eigenlijk de D. De eerste leeuw die wij Nederlandse een beetje leerden kennen.

[00:48:19]

Want we zaten ook in Zuid-Afrika en daar leefde die Kaap de Goede Hoop. D. Daar op de kaap zat. De Kaapse leeuw is uitgestorven, dus bestaat niet meer.

[00:48:27]

Maar die is toch naar Nederland gebracht. Ja, nou ja, de J. De D. Euh ja. Want als er als schepen van de VOC. Daar kwamen bevoorraden en ze gingen terug naar Nederland, wou ze wel graag weer wat mee terug naar de. Dus namen vaak dieren en planten mee uit Zuid-Afrika die dan weer hier werden weer. Rembrandt heeft ongetwijfeld Rembrandt heeft op 1 april goed prachtige tijd. Ja ja, ja ja ja en. En het leuke is dat je ook op.

[00:48:48]

Ook op die tekening voor Rembrandt zo goed zie dat ie een beetje anders is dan de laudy die wij kennen. Die hele lange hele lange maanden een beetje donker dus als je de Nederlandse leeuw ziet zoals wij dat in in het Nederlandse wapen. Euh. En dan zie je de Kaapse leeuw terug.

[00:49:02]

Ja, en die komt ook uit de. En nu komt ook uit de toon in Korea mee. Ze komen dingen uit kelders, maar bij u komt de dingen dus uit de toren. We hebben hier geen kelders. Nee, we hebben geen kat. Oké, maar goed, het is dat. Is dat die Kaapse leeuw? Wat komt er nog meer? Oh he?

[00:49:19]

Uhm. Euh. Heel veel dingen. Uhm, een meteoriet. De Diepeveen meteoriet. Die mag je eigenlijk ook nooit zien, want die is die ontzettend kwetsbaar voor vocht. Gek genoeg bij meteorieten denken altijd van die keiharde stenen die daar nou mis mee gaan. Kan daar mistig aan. Maar een Diepeveen meter is een meteoriet. Is zo bijzonder omdat ie Van Uhm een een een substantie is die juist heel zacht is als die er als die op de grond valt en hij ligt 1 2 dagen daar dan dan.

[00:49:46]

Dan word word dan voor blubber die helemaal. Ze zijn heel erg weinig van gevonden, maar dat maakt hem niet zo bijzonder. Wat hem eigenlijk heel erg bijzonder maakt is dat het best wel zou kunnen zijn dat de meteorieten de basis voor het leven hebben gevormd. Deze meteorieten, want daar zitten uh koolstofverbindingen. Lange moleculen. Uh die uhm ja die in zee vielen en daarna in oceanen vielen. En daar met de energie die daar was en ervoor hebben gezorgd dat de verbindingen kwamen.

[00:50:14]

En dat zouden wel eens de allereerste verbindingen kunnen zijn geweest waardoor het leven tot stand kwam. Want eigenlijk weten we dat nog steeds niet precies. Hoe dat is is gegaan en wordt er ook weer die objecten van die uit die toren zijn gekomen, maar daar ook zaken bij waarvan u dacht goh v. Nou ja, u zei net die darwinvinken, dacht ik van J. U wist natuurlijk wel dat ze er waren, maar op moment dat je ze dan weer ziet als ze natuurlijk toch weer heel bijzonder.

[00:50:35]

Nou, ik wist niet eens dat ze zwaar wisten. Weer niet. Nee, ik had geen idee. U bent directeur. Ja, nee. Tja, dat is ook heel erg leuk om directeur zijn, want we zitten 42 miljoen objecten in die in die in die toren. En uhm, darwinvinken, die zijn toch zoveel? Ja, ik daar waren beroemd. Ja, ze is fantastisch, als ze dan ook echt zijn. En wat zat dat er allemaal nog meer in die toren waar we geen idee van had.

[00:50:56]

Ach, bijna alles natuurlijk. Kijk t d d'r zit zoveel in die torens en dat je. Uhm, we zijn de onderzoekers meer neutraler, zeggen vaak uh, stilletjes tegen mekaar. Eigenlijk als je als je een nieuwe soorten wil vinden, moet je eigenlijk helemaal niet het oerwoud in gaan. Moet je de toren ingaan. Kans dat je daar dingen vindt is nog steeds heel erg groot en kunnen wetenschappers die euh onderzoeken aan het doen zijn ook. En naar die toren toe?

[00:51:21]

Hebben ze daar ook naartoe ze netto toegang tot? Ja ja natuurlijk. Daarna ja, wordt er ook weer opnieuw onderzoek gedaan nu en ter gelegenheid van deze verjaardag. Of is het alleen maar uit onze instelling?

[00:51:31]

Nee, nee, we doen al 200 jaar onderzoek. We hebben. We hebben ook ook een enorme groep onderzoekers die constant bezig is met onderzoek over de hele wereld in. In de Amazone, in Indonesië. Overal doen we toen hij onderzoek. Dus er komt ook heel veel nog steeds terug in die in die in die collectie. Uhm. Dus wat u terug? Wordt het er eerst dan uitgehaald?

[00:51:52]

Nee, nee, maar ik bedoel dat er nog steeds heel veel binnenkomt. Voel je via die onderzoeken in de collectie. Dus je collectie groeit ook elke dag en gaat niks weg? Nee, dat gaat nooit iets weg. Dus dan hebben jullie straks nog een nog een toren nodig.

[00:52:06]

Ja, groeit niet meer zo hard, want ze was de enige grote euh. Dieren, die komen niet meer binnen. Vroeger kwamen er nog wel eens een neushoorn binnen. Dat dat gebeurt allemaal niet meer, dus. Het is. T Is vooral het kleine spul wat binnenkomt. Ja maar uhm ja, dat zal blijven groeien. Want u zegt de neushoorn niet meer. Er zijn wel opgezette dieren die leeuw is opgezet. Ja ja, er zijn zijn veel opgezet.

[00:52:27]

Maar ik begrijp dat er ook de dieren zijn die eigenlijk een lege huls zijn en dat. En dat het er binnenste uitgehaald is dat nou zo is. Ja, het is eigenlijk dan eigenlijk een vorm van van opzet hoor wat je bedoelt. De balletjes noemen no. Noemen we dat. Kijk, als je de negentiende eeuw werden ze die dieren. Opgezet zoals ze in het wild waren, dus een vogel, dan werd ik zoals ze dachten dat hij in het wild bracht, maar maakten ze een mooi stalletje met een takje.

[00:52:52]

Ze zetten ze het vogeltje op. Dinsdag natuurlijk heel erg leuk uit. Maar ja, als je er tien hebt is de is de plank vol. Euh dus uhm, daar zijn ze op gegeven, ermee opgehouden. En dan worden die vogeltjes geprepareerd. Eigenlijk gewoon liggend als ze. En dan kan je zelfs al sigaren zo in een doosje leggen en dan kan je de pillen veel meer en veel meer.

[00:53:09]

Het lijkt me een fantastische tentoonstelling. Ja, ja en van onschatbare waarde heet de tentoonstelling 200 jaar Naturalis vanaf komende week tweehonderd dagen lang te bezoeken in het natuurhistorisch museum Naturalis Leiden. Dankjewel voor je komst en het is een eind gekomen aan de uitzending. Straks dan is premier Elke Saunière op op de zender met de zwarte prietpraat. En morgen is er weer een oog. Dan zit hier Chris Kleine.

[00:53:34]

Waar? Ooit letzte is Claas immers in.