Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:07]

Freunde is het. Wat zich nog zo zagen in het zieke. Letzte is Claes. Dit is met het oog op morgen met een overzicht van de autoriteiten. De krant van morgen en ontwikkelingen en achtergronden van het nieuws. Buiten is het 14 graden. Binnen is het verbruik. Wat een gedoe over dat huwelijk van Ferd Grapperhaus en het niet in acht nemen van de korona regels. De minister zelf, maar ook Rutten en Broekers-Knol erkenden al dat er iets fout is gegaan.

[00:00:54]

De discussie wordt binnenkort tijdens het korona debat ongetwijfeld vervolgd. Henk Krol en Geert Wilders willen dat mensen die een korona boete moesten betalen, die terugkrijgen. En ze zullen zeker naar Grapperhaus huwelijk verwijzen. Maar ik denk dat ik wel weet dat Grapperhaus dan zal zeggen kom op zeg. Zo zijn we niet getrouwd. Goedenavond, welkom bij toch vanavond en vandaag werd het derde steunpakket gepresenteerd dat ondernemers door de korona crises heen moet helpen. Maar liefst elf miljard euro is er voor ter beschikking.

[00:01:30]

Minister Wouter Koolmees licht zodadelijk toe hoe dat pakket eruit ziet. Je moet je bek houden. Ik weet niet wanneer dat voor het laatst tegen u gezegd is, maar het is in elk geval ook de titel van een nieuw boek over agressie op het werk. Ik praat er straks over met mediator, conflict expert en auteur van het boek Carolien Coetzer Ruiter. En dan de vleermuis. Die wordt door de meeste mensen geassocieerd met duisternis, spookhuizen en het verspreiden van ziektes als korona.

[00:01:57]

Maar de Nacht van de Vleermuis komend weekend is misschien een mooie gelegenheid om eens bij andere kanten van dit zoogdier stil te staan. Maar eerst het nieuws van vrijdag 28 augustus.

[00:02:08]

Nederlandse economie is altijd in staat gebleken om grote schokken op te vangen en op grote veranderingen in te spelen. En wat we met dit pakket proberen te bereiken, is het vertrouwen te krijgen dat we dat weer gaan kunnen.

[00:02:20]

Nederland zit nog steeds in een diepe recessie door de korona crisis, dus het kabinet komt met een derde steunpakket voor de getroffen sectoren. Die reageren blij op het steunfonds van nog eens 11 miljard euro. Dat is een ongelooflijk belangrijk pakket voor bedrijven.

[00:02:34]

Veel bedrijven hebben het nog steeds heel moeilijk in de Konan crisis en zou er geen steunpakket meer zijn, dan zou dat betekenen dat heel veel bedrijven heel veel mensen moesten laten gaan.

[00:02:43]

Minister Hoekstra van Financien moest de aankondiging van het huis volgen.

[00:02:47]

Ik heb geen koorts, maar ik ben thuis voor het nieuwe steunpakket, is soberder, maar loopt wel langer door dan het voor vorige tot komende zomer, vertelde Hoekstra.

[00:03:03]

Eén van de dingen die ondernemers ook de afgelopen maanden steeds naar ons hebben teruggegeven, is dat aan de ene kant de pakketten heel erg geholpen hebben, maar dat aan de andere kant het ook prettig is om meer zekerheid te hebben meer duidelijkheid te hebben over een langere periode.

[00:03:16]

In Washington D.C. Is precies 57 jaar na de March of Washington en de historische IHF Dream speech van Martin Luther King een grote betoging aan de gang tegen racisme en politiegeweld.

[00:03:41]

Onder andere de nabestaanden van George Floyd kwamen aan het woord. Het Fabriano, maar zij kwamen de tuinen van Michael Brown en Louis Delay.

[00:04:00]

De mars is binnen 24 uur na de speech van president Trump op de Republikeinse conventie. Daar waarschuwde die dat de VS in chaos zou vervallen als Joe Biden president wordt.

[00:04:11]

Wist 7 Bay te maken, maar met een trage Golo is men waar men in voor zijn partij zal altijd achter de politie staan, zei Trump.

[00:04:24]

Rotterdam en Amsterdam stoppen maandag met het experiment met de mondkapjes plicht.

[00:04:29]

Vooral marktkooplui zijn blij alle mensen weg uit de klanten. Wie het willen, redden dit allemaal weg. Dit is echt de druppel die de emmer deed overlopen, zegt Drama Drama.

[00:04:42]

Al was er ook begrip voor de proef. Als je dan toch de deur uitgaat van de shop, dan vind ik dat je ook wel een mondkapje moet kennen.

[00:04:51]

Minister Grapperhaus heeft nogmaals zijn excuses aangeboden voor de gang van zaken op zijn trouwerij, waarop bruiloftsgasten niet altijd anderhalve meter afstand hield.

[00:04:59]

Het had niet zo moeten gebeuren en het spijt mij, maar ik blijf nog steeds volledig achter de maatregel staan en de wijze waarop die ook door de regio schoonbaert.

[00:05:09]

Maar het blijft een beetje raar idee, vinden veel mensen. Wij moeten ons eigenlijk allemaal aan de regels houden en hij doet ook maar gewoon wat. Toch blijft Grapperhaus geloofwaardig, vindt premier Rutte. Wat mij betreft staat zijn geloofwaardigheid niet ter discussie, want als iets fout doet als het goed gaat, dan heb je dat ook te erkennen.

[00:05:25]

En daar is ook wel steun voor. Heel stiekem. Het is ook maar een mens en we maken allemaal wel eens fouten.

[00:05:30]

Dat was nieuws vandaag op radio en tv. De krant van morgen is alvast voorgelezen door Ewout de Jong, minister. De jongen heeft grootse plannen voor het opschalen van de capaciteit voor het testen op het coronavirus. Maar intussen bezwijken de GGD's en andere uitvoering instanties bijna onder de werkdruk. Daarvoor waarschuwt voorzitter Bruls van het veiligheidsapparaat in het AD. We zitten al zes maanden in de crisis stand, zegt Bruls, die ook burgemeester is van Nijmegen. Mensen moeten ook een keer kunnen uitrusten.

[00:05:58]

Hij wijst er verder op dat iedere maatregel die het Rijk neemt in elk plan dat het bedenkt een effect heeft. Meestal houdt dat in dat de GGD of een andere instantie een tandje bij moet zetten, maar dat houdt dus een keer op. De Volkskrant heeft de Republikeinse conventie geanalyseerd en concludeert dat de koers van de partij in vijf letters te vangen is. En die vormen het woord. Trump Enerzijds waren er de extreme beschuldigingen aan het adres van de politieke tegenstanders van de partij en die werden gelijkgeschakeld met marxisten, anarchisten, plunderaars en baby moordenaars.

[00:06:29]

Anderzijds waren de toenaderingspogingen tot vrouwen, immigranten en zwarte Amerikanen. Daarbij werden normen doorbroken, werd er doorlopend gelogen en was de logica soms ver te zoeken. Het leek volgens de krant alles bij elkaar bijzonder effectief. Werkgevers lijken zich in De Telegraaf te ergeren aan de vraag van de FNV om afspraken te maken over thuiswerk. De bond wil praten over een vergoeding voor bijvoorbeeld een bureaustoel of een computerscherm, maar het gaat ook over koffie geld. Dat vindt een arbeids deskundige wel wat ver gaan.

[00:07:00]

Maar Trouw schrijft dat mensen die veel thuiswerken last krijgen van hun nek, armen, schouders en rug. Dat krijg je als je uren achter elkaar per laptop werkt zonder een goed bureau en een goed afgestelde is toe. De FNV zegt in deze krant dat ze werkgevers veel vragen om te zorgen dat medewerkers goed materiaal krijgen om thuis te kunnen werken. Uit een enquête van de FNV blijkt dat veel werknemers het prettig vinden om thuis te kunnen werken. Maar ze missen wel de sociale contacten.

[00:07:26]

Bijna driekwart van de ondervraagden wil in de toekomst afwisselend thuis en op kantoor werken. Ook meldt 40 procent dat ze door het thuiswerken minder bewegen. Vanaf morgen staat in De Telegraaf de Suske en Wiske strip De Sono meter. En dat is bijzonder, want het is het negende verhaal uit de beroemde blauwe reeks. Willy Vandersteen begon in 1959 aan, maar heeft de reeks nooit afgemaakt. De omstandigheden die zometeen in dit programma zullen worden opgehelderd. Het verhaal is pas dit jaar voltooid en de blauwe reeks maakte Vandersteen speciaal voor het stripweekblad Kuifje.

[00:07:59]

Naast de normale verhalen. Suske en Wiske waren toen al enorm populair in België en Nederland. De acht verhalen worden volgens Wikipedia beschouwd als de beste uit de serie. Het negende verhaal is Kunnen we dus vanaf morgen lezen.

[00:08:12]

Deze onderwerpen morgen uitgebreid in de ochtendbladen. We praten nog even door over die nieuwe Suske Wiske de Sono meten en dat doen met een enorme fan van Suske en Wiske. De eigenaar van strip Sentinels, Sacha van Lierop. Dag mevrouw van Lierop. Kijk uit naar dat nieuwe pardon. Ja zeker. En dat brengt denk ik heel veel mensen, want het is toch wel heel bijzonder dat iets wat we ook nooit gedacht dat ik het afgemaakt zou worden toch afgemaakt wordt.

[00:08:43]

Een mooi jaar om het te doen. Suske en Wiske viert dit jaar 25 jaar en je merkt aan alles. De liefhebbers smachten naar dat album, want er zijn ongelooflijk veel Almeerder besteld. En ja, iedereen zit met smart te wachten. En kunt u vertellen waar het verhaal mee begint? Want dat had Vandersteen al zelf geschreven getekend?

[00:09:11]

Ja ja, het begint omdat er per Perrongeluk iets bezorgd wordt bij Lambik en. Een speciaal en speciaal onderwijs waarop een professor ruwbouwwerken aan de CIA gebruiken. En dat is van die beroemde Sono meter met professor talentvol terechtkomen en blijken dus ook allerlei duistere figuren geïnteresseerd te zijn. En dan begint het avontuur alleen. Ja, hoe het avontuur dan precies allemaal gaat beginnen? Hooguit een eerste pagina waar William en nog een paar pagina's zijn al een beetje opgedoken. Maar ja, na een mooi!

[00:09:50]

Kunnen waar het lezen in De Telegraaf maandag 4 november horen in het album en ik denk dat mensen gewoon het album zullen willen lezen.

[00:09:59]

En waarom heeft Vandersteen het nooit afgemaakt?

[00:10:01]

Weet u dat precies weten weten we het niet, maar er is een meningsverschil geweest tussen de tekenaar van Kuifje die toen het weekblad Kuifje op stripblad Kuifje, Oud en de blauwe reeks speciaal begonnen was. En daar waren wat restricties aan de orde. Vandersteen moest toch tekenen, was ook tekenaar met een klare lijn. Het mocht niet de bolg zijn en er was ook alleen maar. Suske, Wiske, Lambik en tante Sidonia en Jerom komen helemaal niet voor in die verhalen.

[00:10:35]

Ze kwamen er niet uit hoe ze het moesten afmaken.

[00:10:38]

Nou ja, ik denk dat Vandersteen wel een idee heeft, maar Vandersteen was er klaar mee en was op dat moment ook druk bezig met met een drietal eigen series nog Bessy, Kranske en Jerom en Uhm is er uiteindelijk nooit meer van gekomen.

[00:10:53]

Maar wel fantastisch dat ze nu de komende weken kunnen volgen. Toch kan aflopen meneer van Lierop. Ik dank u hartelijk en ik wens u veel plezier met 20 Suske en Wiske. Dank u wel.

[00:11:20]

Kan zich mee bezig. De Baby Zuo. Zij was de tweede Kiprono Piper. Bekavallei. Die. Brussel. De Koeks Mister Merker. Vandaag is het derde steunpakket gepresenteerd dat ondernemers en werknemers zo goed mogelijk door de korona crisis heen moet helpen. Het kabinet steekt de 11 miljard euro in. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is één van de verantwoordelijke ministers. Goedenavond. Even vooraf. Hoelang is er in de ministerraad nagepraat over de bruiloft van minister Grapperhaus? Euh, euh, ja.

[00:14:24]

En toch een aantal. Een kwartier denk ik toch wel ja. En en wat werd er gezegd in dat kwartier?

[00:14:30]

Nou ja, natuurlijk gewoon. Euh euh. Euh, de misdaad is vertrouwelijk en daar ga ik niet uit UCLA vertellen. Verder hoor ik u zeggen het niet uitbetalen, maar krijg je of ze donderen.

[00:14:43]

Grapperhaus Nou, dat het er iets over gezegd bij de persconferentie. Daar wil ik het graag bij laten als hij het erg vindt dat B. Ik had een steunpakketten. Mijn hoofd. Ja, dat snap ik.

[00:14:52]

Maar. Nou ja, maar toch nog n vraag. Ik kan me wel voorstellen dat u zich de hele tijd van bewust bent overal waar u bent. Dat u denkt ja, ik moet heel goed op die anderhalve meter letten, want anders wordt het misschien een probleem.

[00:15:04]

Dat is ook zo. Euh. Uhm. En natuurlijk de pre ook continu op te letten en aan te denken. En ook mij gebeurt het wel eens dat je er achter komt dat het dat het euh niet lukt of dat je het even vergeten bent. En euh. Maar de uitlating van winterpauze zijn excuses heeft aangeboden begrijp ik heel goed. Uhm, en voor mezelf het ook over tot ik de grond moet opletten. Uh. O hoe je die de regels kunt naleven en dat je afstand houdt dat je afstand had.

[00:15:30]

Nou ja, dan over het nieuwe steunpakket. Jullie waren er opvallend snel uit de lijken. Was het ook zo eenvoudig? Dit nieuwe steunpakket?

[00:15:39]

Nou zijn er heel lang mee bezig geweest hoor. Of over voor de vakantie, voor voor de recessie hebben we al met met sociale partners gesproken. Eric Wiebes en ik om over te hebben van wat er nou nu nodig nog euh. Vanaf 1 oktober als het tweede steunpakket afloopt. Dat zou echt al een aantal weken zijn waar ze samen mee bezig geweest om het pakketje op te bouwen. Sytse D.

[00:16:00]

Van de laatste dagen men zeggen bedrijven en werkenden moeten zich aanpassen aan de nieuwe realiteit. Hoe zou je die nieuwe realiteit definiëren?

[00:16:08]

Nou, dat verschilt nogal per se per bedrijf of per sector. Zelfs zelfs binnen sectoren zijn er grote verschillen. Een heel simpel voorbeeld is de horeca. Euh, cafés met grote terrassen zijn de zomer niet goed doorgekomen, maar een disco of een of een of een bruine kroeg hebben het nog steeds heel erg lastig. En je ziet ook dat er in sommige sectoren zijn die de winnaar zijn. Denk aan de supermarkten. Denk aan de onlinediensten, maar ze ook heel veel sectoren kunst en cultuur, evenementen die hard worden geraakt door Corona.

[00:16:39]

Daar zijn hele grote verschillen in. Nederlandse economie is die nieuwe realiteit heeft heel veel variant. Ja, klopt. Een aantal ASO ook een voorbeeld gegeven vandaag in de persconferentie. Ik heb een aantal week geleden gesproken met de bedrijfs cateraars, dus mensen in bedrijfs kantines en bedrijfs kantoren staan leeg op dit moment. Mensen werken thuis. Dus die hebben bijna geen omzet. En die hebben dus ook de verwachting naar de toekomst toe dat het ook niet meer zomaar terugkomt en dat meer mensen vaker thuis zullen blijven werken.

[00:17:05]

En dat betekent heel veel voor de bedrijfsvoering en ook voor de de banen van mensen die er werken die eerder steunpakketten waren voor drie maanden.

[00:17:13]

Dit pakket is voor de komende 9 maanden. Toch zijn natuurlijk heel veel onzekerheden. Niemand weet hoe dat virus zich verder zal ontwikkelen. Op basis waarvan bepaalt u nu de juiste maatregelen naar.

[00:17:24]

U heeft gelijk. De onzekerheid is gewoon heel erg groot. Ook voor ons is de onzekerheid heel erg groot. Dus we hebben het te stemmen met dat voor 9 maanden doorgetrokken, waardoor er een soort drie fases in zitten. De eerste drie maanden dat 3 maanden nog 3 maanden het n pakket, maar wel dat men met met fasering darin. We gaan uit natuurlijk van het basispakket, zoals dat heet van het Centraal Planbureau. Want de verwachting is van de economische groei voor dit jaar en volgend jaar.

[00:17:49]

Maar ook het Centraal Planbureau zegt dat de onzekerheid groot is, dan ook dus nog echt wel tegen kan vallen. Bijvoorbeeld als er sprake is van een opleving van het virus of internationale onrust. Maar zeggen we zullen proberen ons ons ons vast te houden aan die aan de ramingen van het CPB, maar houden ook wel een beetje flexibiliteit om te kunnen reageren als er onvoorziene ontwikkelingen zijn.

[00:18:09]

Want het lijkt er ook een beetje op dat het principe is hoe slechter het met je gaat, hoe meer steun je krijgt. Dat klopt. Euh, is ik wel raar genoeg hé? Het slimmer aan? Aan de regeling en het aanbod mee met euh. Met de omzet. Naarmate de omzet verlies groter is, is ook de steun zowel aan de loonkosten, kant als aan. Aan de tegemoetkoming voor de vaste lasten is groter. En dat betekent ook dat er nog steeds ook wel een prikkel is voor ondernemers om omzet te draaien.

[00:18:35]

Dat er in de eerste plaats maar 2, dat ook de steun daar terechtkomt bij bedrijven die het hardst worden geraakt.

[00:18:40]

Maar je houdt daarmee ook ongezonde bedrijven overeind.

[00:18:45]

Ja, op zich klopt dat wel? Euh. Tegelijkertijd geldt natuurlijk wel dat er in alle regelingen ook echt al een forse eigen bijdrage zit van de ondernemer, bijvoorbeeld in de twee jaar. Dat de regeling die nu op dit moment loopt, is nog steeds zo dat zelfs bij 100 procent omzetverlies waar 90 procent van de loonkosten wordt vergoed dus 10 procent. Euh. Moet de ondernemer zelf betalen? En als dat euh langer euh duurt gaat het flink in de papieren lopen en moet er fors worden ingetypt op de reserves.

[00:19:12]

Dus het is niet zo dat het gratis is, die steun?

[00:19:16]

Nee, maar bedrijven die anders zouden zijn omgevallen blijven nu misschien langer overeind.

[00:19:20]

Nee, dat is ook het doel van de regeling. Onderdeel van de regeling is het overeind houden van bedrijven.

[00:19:25]

Gewoon niet gezond zijn zal maar zeggen ja, maar ik denk dat dat ook doordat door het ontwerp van de regeling en in de kern meevalt. Want als jij een bedrijf bent met 60 70 procent omzetverlies. Ja, je hebt wel een tegemoetkoming in de kosten, maar nog steeds zeer fors in op de reserves. Euh. En als je euh geen verwachting hebt dat dat dat het weer op korte termijn goed gaat, dan hou je dat gewoon niet vol als bedrijf.

[00:19:48]

Euh dus dan? Euh. Dat zie je ook in de praktijk. Dat zie je ook in sectoren die daar kwetsbaar voor zijn daar. Ze gaan eerder nu bedrijven failliet of wel besluiten ondernemen om te stoppen. Want juist in die sectoren die denken aan.

[00:19:59]

Ik houd even vol, maar daarna kan ik weer ondernemen en kan ik meer omzet draaien en wat aan waarmee u de effectiviteit van dit steunpakket af kijkt u dan het percentage bedrijven dat wel of niet omvalt of.

[00:20:13]

Maar ja, ook dat is ook heel ingewikkeld om daar iets over te zeggen. Euh, interesse in elkaar kun je vergelijken. Doen we natuurlijk ook even schrikken op wat andere landen doen qua steunmaatregelen. Uit alle landen om ons heen hebben ook steunmaatregelen, maar wel op een andere manier. Nederland doet het gelukkig tot nu toe relatief goed. Uhm, maar even. De klap is in historisch opzicht gigantisch. Dit is een krimp van 5,1 procent in 2020. Is sinds de Tweede Wereldoorlog niet voorgekomen.

[00:20:39]

Dus het is echt wel een hele uitzonderlijke omstandigheid. En daarmee is het ook wel euh, sturen in de mist.

[00:20:44]

Ook heel veel terrein lijkt lijkt er soms met verschillende maten gemeten te worden. ZZP is met een eigen huis kunnen gebruik maken van de steun aan zzp ers met een flinke spaarpot. Niet later. Even luisteren naar deze violist.

[00:20:57]

Hij heeft geen eigen woning waarop hij zou kunnen interen, maar wel geld op de bank.

[00:21:02]

Bouw van een halve ton. Het is voor mij en mijn pensioen voor later, het potje waaruit mijn zoon later gaat studeren. Als dat allemaal wordt meegenomen, dan ga ik. Daar denk ik dat ik of op zal moeten incasseren. Snapt u dat?

[00:21:18]

Dat dat iets dat het een oneerlijk gevoel oproept? U hebt op zich begrijp ik het wel euh, maar je moet wel weten dat deze regeling is gebaseerd op echte bijstand. Dus natuurlijk een minimum uitkering van 500 of of 1.000 euro per maand, afhankelijk van je van je situatie of je gezin hebt of alleen bent. Het is een uitkering die is gebaseerd op het bijstands regiem, in de bijstand regime zit en dat een partner toets en ook een vermogenstoets vrij besteedbaar vermogen boven de 27.000 euro telt wel mee als zo'n soort toets of je recht hebt op zo'n inkomensondersteuning van 1.000 of 500 euro per maand.

[00:21:55]

De vakbonden zijn akkoord gegaan met dit pakket. Verwacht u ook dat de linkse oppositie, die eerder deze week kritisch was over het pakket in de Eerste Kamer, ook voor dit pakket zal stemmen?

[00:22:05]

We hebben nu 1. Dit is het derde steunpakket en er bij de eerste twee steunpakketten hebben we als kabinetten ook geprobeerd om om draagvlak te vinden. Inderdaad in de polder, bij de vakbonden en bij de werkgevers en daarna ook in de politiek. Want wij leggen u als kabinet gewoon een voorstel neer in de Tweede Kamer in eerste instantie en hebben een debat daarover. En bij startpakket N. En Westerbeke 2 sterk unanieme steun geweest. Hebben dus 150 zetels voor. Dat vind ik heel fijn.

[00:22:32]

Zeker in crisistijd. En we gaan nu gewoon weer open het debat aan met de Tweede Kamer over de derde pakketje. Ik en mijn collega Eric Wiebes en Bob Hoekstra.

[00:22:42]

Dus met andere woorden u verwacht geen noemenswaardige tegen wint.

[00:22:47]

Is dat het? Tuurlijk accenten worden gelegd en zullen natuurlijk ook vragen worden gesteld over de effectiviteit en of het niet anders kan. En als er een hele goede idee is, dan zal natuurlijk altijd voor open. Euh. Maar ik denk als je ook naar de uitlatingen van alle partijen luistert, is er denk ik veel begrip voor bijvoorbeeld het plan voor voor investeren in scholing en mensen van Bama baan helpen. Is het denk ik ook breed draagvlak voor het doortrekken van van de steunmaatregelen?

[00:23:11]

Dan is het denk ik ook heel veel draagvlak voor de plannen die we hebben gepresteerd. Alles gaat over investeren in de economie en de nieuwe werkgelegenheid, dus ik heb daar wel vertrouwen in, maar moet wel elke keer weer verdienen in het parlement dus. En als er goede argumenten komen de last zou natuurlijk altijd naar hier komen is. Ik dank u wel. Graag gedaan.

[00:23:42]

Maar.

[00:24:00]

Gipsy. SIGO. No no, no no no no no no no. 0 0 0, 0 0 1 0, 1 0. No no no man's Sky. Innocents. Met 7. Vertelt SIGO. Cibo. Bill Withers Hypnos Shar. Je moet je bek houden. Dat is de titel van een nieuw boek over agressie op het werk en over conflictbeheersing in de studio. Karolien Coetzer Ruiter, auteur van het boek Goedenavond, hallo, goedenavond. U bent mediator en conflict expert.

[00:25:42]

Hebt u daar zelf mee te maken gehad met agressie op het werk? Euh, ja, zeker wel. Toen ik bezwaar behandelaar was bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, herinner ik me nog heel goed het eerste gesprek wat ik met een bezwaarmakers mocht voeren. En dat leidde meteen tot een euh en euh, een burger die begon te hyperventileren alleen al. Toen ik noemde dat ik werkzaam was bij het ministerie, dus dat was een mooie vuurdoop. Associeert u dat met agressie?

[00:26:07]

En u begon een aanval? Nou ja, dat dat wat ik merkte was in ieder geval een enorme frustratie. En wat we zien is dat heel veel agressie ontstaat. Enerzijds vanuit frustratie. En er is natuurlijk ook nog een andere tak van sport. Euh, de manipulatieve agressie wat heel doelbewust wordt ingezet. En komt dat veel voor? Ja, dat komt heel veel voor. Dat komt jaarlijks 1,6 miljoen keer voor en dat treft eigenlijk alle werkenden in Nederland, dus dat zijn ambtenaren.

[00:26:35]

Dat zijn leerkrachten, zorgprofessionals, maar ook mensen in bedrijfsleven. Wat moet ik me dan voorstellen bij mij, dat soort agressie? Wat doen mensen dan? Nou, heel veel verbale agressie he? De titel van mijn boek is daar denk ik een een voorbeeld van. Dat kan nog vele malen erger en vele malen dreigender en intimiderende. Euh, dat zien we heel veel. Maar het blijft natuurlijk niet bij verbale agressie. En we zien ook steeds meer natuurlijk dat het psychische agressie daarmee word.

[00:27:00]

Je wordt bedreigd. Er worden dus misschien wel hele akelige dingen verteld over hoe ze in je kinderen gaan opsporen of hoe ze je gaan ruïneren of beschadigen. En dan is er natuurlijk ook nog de lichamelijke agressie dat er hele rake klappen worden uitgedeeld. Of mensen bijvoorbeeld nu bewust met korona worden besmet als wraak of als uiting van ongenoegen. Daar kent u voorbeelden van. En ja, dat is recentelijk nog bij een ziekenhuisgroep. Is dat gebeurd dat er een met name eigenlijk een familielid van een patiënt vond dat het patient de patiënt niet de juiste behandeling kreeg.

[00:27:33]

En die heeft toen op dat moment in dat gesprek maar liefst vier verpleegkundigen ook weten te besmetten met Korona. En hoe heeft u dat al gedaan? Dat heeft ie gedaan door letterlijk te hoesten, te spugen en te zorgen dat er zoveel mogelijk ziektekiemen in die ruimte terechtkwamen. En dat is gelukt. En hij zei later ook dat dat de jury verdiende loon ofzo. Hij kondigde dat ook aan. Ik hou het allemaal besmetten. Ja ja, maar je moet moet je dit niet?

[00:27:56]

Is dit nog agressiefste poging tot Tottenham tot moord? Nou, dit is de categorie agressie waar ik me ook met name in mijn boek op richt. Dat ik vind dat we daar veel harder op moeten ingrijpen. Weet u ook of deze man vervolgd is? En ja, daar is in dit geval aangifte gedaan. Is dat vervolging strikt wordt opgestart en dat is heel terecht. En dat doen we niet vaak genoeg in Nederland. Wat mij betreft door laten lopen.

[00:28:17]

Wat zou je moeten doen met zo'n man? Ja, wat zou je daarmee mee moeten doen? En het is wat mij betreft in zo'n geval in ieder geval euh zaak dat we daar een consequentie aan verbinden. Dus dat zou wat mij betreft kunnen betekenen dat dit familielid zich sowieso gedurende de deur dat de patiënt daar verpleegd en verzorgd wordt, in ieder geval de toegang tot het ziekenhuis wordt ontzegd. Dat vind ik wel heel mild. Dat is nog heel veel gewone gevangenisstraf geven.

[00:28:39]

Ja zeker, daar moet ook vervolging op komen. En wat je ook ziet is dat er een artikel in de maak is. Een wetsartikel waarin ook uh bij dit soort agressie. Uhm hulpverleners ook tegen hulpverleners dat er ook geen taakstraf meer kan worden opgelegd, maar dat de rechter automatisch inderdaad een gevangenisstraf moet opleggen. Want zijn wij te soepel open tegenover dit soort mensen? Ja, ik denk dat wij vanuit onze ook misschien wel wereldkampioen polderen. Uh van het goede gesprek dat we wel heel lang in die fase blijven hangen, terwijl die fase van de fase van het escaleren komt.

[00:29:14]

We nodigen u nog eens uit voor een oordeel gesprekje of je krijgt een briefje thuis en ik denk dat we met een categorie mensen in Nederland te maken hebben die lachen in hun vuistje op het moment dat ze zo'n briefje krijgen en nog eens even op gesprek mogen komen. Daar zul je veel harder moeten ingrijpen. Inderdaad, met aangifte, vervolging en tenslotte een uitspraak straf sanctioneren. U zei een leraar in Nederland heeft twee keer zo vaak te maken met agressie en geweld dan een leraar in Italie of Zwitserland.

[00:29:40]

Ja, hoe verklaart u dat? Ja, dat is ook iets wat wat mij nogal bezighield. Want dat was eigenlijk de start vraag van H. Wat, waar? Kijk maar naar. In Nederland is het hier erg. Is het hier erger? Ja. En dan ontdek je toch dat het inderdaad zo is dat wij dus eigenlijk in al die beroepen en inderdaad dus ook de leerkracht, dat wij twee keer zo veel te maken hebben met met agressieve ouders.

[00:29:59]

Uhm, hoofd veroorzaker van burnout bij Nederlandse docenten en leerkrachten. Ze zijn boze ouders. En hoe verklaar ik dat? Ik zie daar toch ook een jaar verband met dat te beperkt hard ingrijpen? Wij zijn wel heel erg lang bezig met informele interventies. Ik ben zelf ook militair bemiddelen. Dat goede gesprek. Maar er is een categorie waarin escalatie oorlog wordt, waarin het gaat om het doelbewust beschadigen. Van de ander. En dan zie ik toch dat er bijvoorbeeld zo'n zo'n docent die die echt bedreigd wordt, dat dan een directeur van een school zegt.

[00:30:33]

Doe maar geen aangifte. Daar komt gedoe van. En dat is kwalijk, want daar ben je dus twee keer slachtoffer. En van die vervelende ouder en je eigen leidinggevende je baas zegt hij doe maar niets gaan maar op training of coaching. En wat voor mensen zijn dat, die agressievelingen? Euh, dat is.

[00:30:48]

Dat is. En er zijn natuurlijk. Ik denk dat we allemaal uhm. Euh ook zeker in Korona tijden met alarmerende omstandigheden misschien ook wel voelen dat korte lontje maar er. En laten we ook vooral vooropstellen dat de meeste mensen deugen. Dat onderschrijf ik enorm. Dat blijkt ook uit allerlei onderzoeken. Maar zo'n 25 tot 30 procent van de Nederlandse bevolking. Die is heel individualistisch en competitief. En dat betekent dat ze in sommige instanties met nul empathie ten opzichte van de werkende voor hen hun eigen doel willen bereiken.

[00:31:20]

Één derde van van alle Nederlanders. En ik zeg natuurlijk niet dat die één derde van alle Nederlanders het tot dit soort incidenten. Maar uhm, die 1,6 miljoen van die agressie en geweldsincidenten tegenwerkende. Ik voorspel dat die voor een H dat die echt uit die groep komen van die individualistische competitieve dingen die gewoon zeggen ikke ikke en de rest kan stikken. Dus jij regelt het maar en ik eis nu toegang tot dat ziekenhuis. Ook al kan ik eigenlijk niet komen volgens Korona regels, ik ga en probeer mij maar eens opzij te zetten en conflictbeheersing.

[00:31:51]

Hoe moet ik me dat voorstellen? Is de kern van conflictbeheersing een flinke stok achter de deur? En nee, ik denk dat de kern van conflictbeheersing is. Uh uh, goed overzicht houden bij wat gebeurt er hier in het gesprek met het conflict kunnen ontleden en dus ook jezelf kunnen ontleden en dus ook goed weten waar liggen mijn triggers? Wat ik heel belangrijk vind is dat je als als als werkende een conflict hantering wordt eigenlijk voor al die beroepen. Dus ook steeds belangrijker dat je in ieder geval goed dat onderscheid weet van wanneer heb ik te maken met iemand vanuit onmacht, emotie, frustratie en wanneer wordt er keihard gespeeld?

[00:32:24]

Uh uh bewerkt en eigenlijk bewust onder druk gezet. Dus ik, ik vraag toch veel van die werken in Nederland die het al niet zo makkelijk heeft, maar toch om dit echt serieus te gaan nemen en niet te gaan begrenzen. Uh. Bij iemand die hartstikke emotioneel gefrustreerd wanhopig is. Uh, het niet meer ziet zitten, machteloos is. Maar vooral niet bij dat manipulatieve type als maar dienstverlenend bezig te blijven, heel klant gezwicht op te stellen en je harder opstellen en eventueel ook harder straffen.

[00:32:54]

Euh ja, in de groep waarin we echt zien dat er dat er fysieke agressie is. Ja, want we hebben onlangs rellen gezien in de Schilderswijk in Den Haag en Overvecht in Utrecht. Nou, als ook veel geweld tegen de politie zal harder straffen daar ook helpen, denkt u? Nou ja, wat? Wat? Wat daar het punt is, is inderdaad hoe krijgen we ze te pakken? Dat is natuurlijk ook al een zoektocht. Dan zie ik denk wel dat uhm uh, een geluid wat je nu veel hoort is.

[00:33:18]

Je wordt als je al uh he gearresteerd wordt. De dag erna sta je weer op straat. Dus hoe afschrikwekkend is dat? Uh, als je zo misdraagt. Uhm en wat we zien, dat is natuurlijk in die groepen en zeker groepen jongeren. Euh ja, dat is een vrij dodelijke cocktail. In een groep gedragen mensen zich soms echt als met een beeren huid aan en met een knuppel in de hand. En dan ook nog eens met hele jonge mensen te maken die ook de gevolgen van dat conflict gedrag niet goed kunnen overzien.

[00:33:44]

Uh, dus uhm. Uh harder straffen. Uh, hopelijk in iets afschrikwekkende werking die daarvan uit zou gaan. Maar probeer zijn tenminste uit die anonimiteit te halen. Want we gaan uh g. We kunnen heel gek gedrag gaan vertonen als er onder de schuilnaam Schanulleke 13 los kunnen gaan op social media. Ja, dat is. Dat is vragen om problemen. Dat zou een hoop helpen. Ja, dat denk ik wel. Ja mevrouw Coetzer ruiter. Een dank u wel heel graag gedaan.

[00:34:22]

Yuka. Jong. My. Jkw. Nurmi. Qkb. Rainy nieuwe juf Karen Fremde mee. Al weken gaan Wit-Russen vreedzaam de straat op om te demonstreren tegen de betwiste verkiezingswinst van president Loekasjenko.

[00:36:23]

Maar de afgelopen dagen voerden de autoriteiten de acties tegen de demonstranten op. Vrezen de demonstranten op een moment, dat is de grote vraag. Wit-Rusland kenner Frank Moss goedenavond, goedenavond. De positie van Loekasjenko leek te wankelen en er waren stakingen. De staats tv liep leeg, maar hij zit toch nog stevig in het zadel. Hoe kan dat eigenlijk?

[00:36:47]

Ik weet dus ook niet of zijn positie wel echt aan het wankelen was. Het enige wat duidelijk werd is dat nu wel echt zijn hele bevolking tegen hem is. Maar dat betekent niet automatisch dat hij ook wankelt. Want wat hij nog wel heeft is het fysieke gezag. Dus de politie en het leger en de de apparaten eromheen. En zolang die sterker zijn kun je nog zo erg tegen hem zijn. Maar dan wint hij dus. En euh, natuurlijk weet je dat die die demonstraties gaan maar door en ga maar door.

[00:37:19]

Ondanks de tegenstand die de. De tegenslagen die de demonstranten moeten verwerken hebben dus nu weer een nieuwe arrestatiegolf. Weer een heleboel represailles ook, want hij horen. In Nederland hoor je vooral van de arrestaties, maar er zijn ook nog mensen die ontslagen worden. Er zijn ook nog allerlei andere manieren waarop mensen echt hele zware hinder ondervinden van hun protest.

[00:37:42]

En welke rol speelt Poetin in dit verhaal? Ja, Poetin. Die heeft nu weer. Die heeft steun beloofd aan Loekasjenko. En dat heeft ie dus bijvoorbeeld al gedaan door de debatje. Net al zei de staatstelevisie door die te bevolken met de Russische journalisten. En nou is ook meteen een heel andere toon aangeslagen.

[00:38:03]

Veel nog harder eigenlijk over de oppositie dan de staatstelevisie, al was ze de hele stevige propaganda slachtten opgeslagen die niet meer echt lag bij de bevolking. Maar het laat wel zien wat. Wat Poetin bedoelt dat hij weet wat de beide heren graag willen. En Poetin heeft dus ook gezegd dat als het nodig is, hij militaire steun zal geven. En in Poetins interpretatie is het nodig als er buitenlandse inmenging komt. En in Loekasjenko als visie is er mogelijk al buitenlandse inmenging, bijvoorbeeld uit Polen.

[00:38:38]

Eerder noemde die Nederland ook in een rijtje met kwaadaardige landen. Dus Oekraïne, Polen, Litouwen en twee Russische organisaties in Nederland.

[00:38:48]

Maar nu lijkt die zich vooral op Polen te richten en denkt hij dat Polen een gebied van wé of zegt ie te denken dat Polen een gebied van Wit-Rusland wil. Terug bij Polen aansluiten. Dat gebied was voor de oorlog Pools. Hoe groot zijn de protesten nog zo'n drie weken na de betwiste verkiezingen?

[00:39:04]

Het verschilt per dag. Maar het gaat de hele dag door. Het gaat nog steeds om duizenden mensen per dag door het hele land en in de weekenden is het dus is het dus groter voor dit weer. Dit weekend zijn er weer go' terug echt grote demonstraties aangekondigd, maar het gaat nog steeds om duizenden mensen. En dat in een land waar dus tot nou eigenlijk vorig jaar nauwelijks gedemonstreerd werd. En uh uh, als er gedemonstreerd werd door honderden en waar dus Bardens te straffen zo vreselijk hoog zijn.

[00:39:33]

Maar toch lijkt het er ook op dat er dat de steun de brede steun niet de eerste was. Toch blijkt op te drogen dat sommige mensen toch eieren voor hun geld beginnen te kiezen.

[00:39:42]

Dat is iets anders dan dat de steun er niet meer is, want ze willen nog steeds Loekasjenko weg. Alleen de hoop is misschien vervlogen. En dus vinden ze dan niet meer de prijs waard om daarvoor te strijden. Uhm. En dat is misschien ook wat er uiteindelijk dus zal gebeuren dat uiteindelijk de protesten inderdaad opdrogen en dat Loekasjenko dus nog stevig in het zadel zit en waarschijnlijk nog veel repressiever beleid zal gaan voeren dan het al deed voor deze verkiezingen. Dat is zelden zo.

[00:40:10]

Dat is een.

[00:40:11]

Dat is één van de angst scenario's en in mijn ogen ook het meest waarschijnlijke scenario dat gewoon door de lange adem. Uhm het toch niet gaat redden, ondanks dat die aanname al zo lang blijkt.

[00:40:22]

En wat is de strategie van de demonstranten op dit moment?

[00:40:26]

De strategie van de demonstranten om wat belangrijk is om te weten is dat dit protest niet echt een leider heeft. Uh. En dat is best wel best wel ongewoon. Dus mensen doen dit. Doe dit zelf en organiseren zichzelf aan één van de dingen waarop dat nu bijvoorbeeld gebeurd is zingen, op openbare plekken, zingen, zingen, zingen. En dan zingen ze ouwe Wit-Russische volksliederen die horen bij de identiteit van het land, maar zetten zich daarmee ook af tegen eigenlijk de Sovjet geschiedenis en daarmee ook tegen Loekasjenko.

[00:40:54]

Maar dat kan je niet zo benoemen. Dus je kunt het is. Dat staat heel lelijk om op een politie politieoptreden te doen tegen een groep mensen die prachtig staat te zingen op een plek. En dat is een beetje dat ook. Het Hongkongse model van deze waswater dus zorgen dat je snel je boeltje bij elkaar kan pakken en ergens anders kan gaan zingen. Dus hè? Andere protesten ook. Heel lief he. Dus nog steeds heel veel bloemen. Vrouwen die heel erg vooraan staan bij de protesten.

[00:41:20]

Euh, heel erg verspreid over de stad ook. Uhm, ook weer om te zorgen dat je dus minder makkelijk met z'n allen bij elkaar te drijven bent en minder een target bent voor de politie.

[00:41:30]

Maar is. Onrealistisch om te denken dat je een revolutie kan doen slagen met gezang, bloemen en vlaggen.

[00:41:38]

Bedoel je dat dat er geweld nodig zou zijn? Nou, misschien is dit niet genoeg om Loekasjenko van de troon te stoten.

[00:41:45]

Ik denk dat het niet genoeg is, maar ik denk dat dat niet aan de vorm van het protest ligt. Want het is natuurlijk wel zo. Kijk de de morele verliezer op het moment dat je gaat inslaan op een groep vrouwen die met bloemen stilstaan langs de weg. Uhm, op het moment dat je daar geweld tegen gebruikt, dan ben je automatisch al de morele verliezer. En dan gaat niemand je meer steunen of gaat niemand meer denken. Nou da's een leider als mijn leider.

[00:42:08]

Hetzelfde geldt voor zingende mensen, dus in die zin. Euh, wie je dus wel? Als je dat doet. Moreel, maar moreel precies. En daar gaat het natuurlijk ook om om de orde dat het volk verenigt is nu tegen z'n ja baas. Ik wou zeggen leider, maar dat is dus absoluut niet. En of te zeggen politie gaat lukken. Ja, ik denk het dus niet, maar ik weet niet op welke manier het wel zou kunnen lukken.

[00:42:29]

Ik denk dat deze meer kansrijker is dan Uhm en daardoor veel agressiever worden. En dit past ook bij de Wit-Russen. Wit-Russen zijn over het algemeen heel vriendelijk kalm. Ik bedoel, ik hou eigenlijk niet van generaliseren over volksaard. Maar dit is wel wat je in Wit-Rusland ziet.

[00:42:45]

Lieflijk, vriendelijk, rustig, maar niet het beste wapen tegenover een dictator. Ja, maar wat is dan wel het beste wapen? Want als je kijkt naar dictaturen die wel omver zijn geworpen? Uhm, wat is er dan wat? En hoe is dat? Hoe is dat dan gegaan? In Oekraïne was dat bijvoorbeeld aanvankelijk hoorden bij de bij de eerste revolutie Oranje Revolutie was dat ook gewoon eigenlijk. Dit alleen kampeerden ze daar op het plein. Dat is het grote verschil eigenlijk alleen maar en revoluties waarbij meer geweld is gebruikt.

[00:43:14]

Naja, dan kom ik dan. Is dat geweld niet alleen tegen de leider, dan is dat geweld ook tegen andere mensen en kom je daarna in een soort als land in conflict.

[00:43:23]

Het blijven in elk geval spannende weken. Komende zondag staat er weer een protestmars gepland. Franka Hummels? Dank je wel. Angstaanjagend behekst en het verspreiden van virussen zoals Korona. De vleermuis staat bij veel mensen niet goed op. Maar het zijn heel interessante dieren, vindt onder meer boswachter Tineke Herlaar. Zij is één van de betrokkenen bij de Nacht van de Vleermuis, waar dit weekend in heel Europa bij wordt stilgestaan. Mevrouw Harlinger. Hallo. Ik dacht altijd dat vleermuizen geen geluid maakten, maar ik hoor ze toch.

[00:44:02]

Ja, dan zijn ze waarschijnlijk hoorbaar gemaakt. Want normaal gesproken kun je ze echt niet horen. Tenminste zeker niet als je wat ouder bent. Maar misschien ben ik allemaal jonger dan nu echt. Maar dit lijkt me niet het ideale moment om die vleermuis in het zonnetje te zetten. Want wat de hele wereld wordt geteisterd door coronavirus dat waarschijnlijk verspreid wordt door het eten van vleermuizen?

[00:44:25]

Ja, nou ja, in ieder geval door het euh. Op een markt leggen en in contact laten komen met heel veel andere dieren. En dat is niet zo slim idee dat. Moet er eigenlijk ophouden? Uhm ja, hij heeft gelijk. Die vleermuis, die staat er nu even niet zo goed op. Maar tot uw verdriet? Ja, eigenlijk wel, want zijn heel bijzondere beest. Maar nog even over hun slechte kant. Het zijn beruchte verspreiders van virussen.

[00:44:49]

Ebola is ook door vleermuizen verspreid.

[00:44:53]

Ja, niet alleen zij zijn geen hoofdoorzaak, maar zij zijn soms tussen drager van euh, van een virus. Inderdaad ja, mensen zijn vaak een beetje angstig voor vleermuizen. Snapt u dat? Ja, dat snap ik omdat het eigenlijk heel geheimzinnige dieren zijn. Wachten? Precies?

[00:45:11]

Euh. Nou ja dus. Daar hangt een waas van geheimzinnigheid omheen. Je ziet ze alleen maar af en toe. Uhm, nou ja, dan hebben we natuurlijk ook nog in Zuid Amerika. Vleermuis hoort die wel eens bloed drinkt van een koe, dus dat is meteen de vampier. Maar zitten daar ook leuke kanten aan, die griezels? Ja ja.

[00:45:32]

En eigenlijk zijn het geen griezels Mara. Nee, het zijn hele bijzondere beesten met eieren. Eigenlijk hele gekke gewoontes. Of of noem ze zonder reden. Euh, nou ja, eigenlijk. Om te beginnen al dat zij heel lang gaan slapen zeg maar. En dan echt zo slapen dat ze dat je eigenlijk heel erg in zijn. Ze zijn helemaal de bloeddruk, de hartslag is heel laag. Bedoelt u dan de winterslaap? Of ja? Hoe lang duurt u dan bij vleermuizen?

[00:46:04]

Nou, behoorlijk lang? Uhm, normaal gesproken eigenlijk in Nederland van oktober tot tot april. Alleen, je zit nu met de klimaatverandering dat dat wel een beetje gaat opschuiven. Want zolang er insecten zijn hoef je echt niet te gaan slapen. Dus. Dat wordt ook een beetje uitgesteld zeg maar. Maar dat is het goede moment om vleermuizen te spotten. Zo eind augustus, begin september.

[00:46:28]

Ja, eigenlijk gedurende de hele zomer. Wel als je als je oplet en je kijkt eens in je tuin. Uhm, nou ja, je bekijkt het is aandachtiger. Ik hoor nu ook wel van mensen dat ie eigenlijk voor t eerst aan dat ze zoveel bij huis zijn, wat meer vleermuizen zien. Dus dat is nou eigenlijk een grappige bijeenkomsten.

[00:46:46]

Gehaaid vormen van veel thuisreis zijn het nuttige dieren eigenlijk bijzonder bijzonder nuttig, want in in heel Europa en in Nederland ETO eten vleermuizen vooral insecten. En dat kan oplopen bij per soort verschillend, maar het kan oplopen tot 2000 brugjes of insecten per nacht. Dus daar hebben we zelf ook heel wat aan. Dus we moeten ze koesteren eigenlijk, want anders heb je veel meer last van muggen en uh en andere insecten. Waarom hangen ze eigenlijk op hun kop? Ja, nou, daar is veel onderzoek over geweest.

[00:47:23]

Daar zijn ze niet helemaal over uit, maar het meest voor de hand liggende eigenlijk is dat ze aardig zou kunnen. Moeilijk van de grond af opstijgen. En als ze op moment dat ze op hun kop hangen dan zit zijn er vleugels wat vrij en kunnen ze zich eigenlijk laten vallen om te gaan vliegen. Dus dat is eigenlijk heel slim om ja, op die manier zeg maar. Uhm euh ja, gewoon rustig te hangen. Het kost geen moeite. Is net als met vogels die ook een soort P's claimen hebben.

[00:47:54]

Nou, zij hangen met hun nageltjes eigenlijk aan de aan de muur en dat is ja. Dat claims zegt dan vast. Dus dat kost hun verder geen energie.

[00:48:04]

Zijn het eigenlijk toegankelijke die reçu Cuza aanhalen, zal ik maar zeggen.

[00:48:08]

Nee, nee, nee, nee. Dat is ook heel, heel dom om dat te gaan doen. Als je dat als je al een vleermuis aantreft, dan moet je juist ook vanwege uhm. In Nederland is eigenlijk de enige ziekte die ze hier overbrengen is. Ze kan hondsdolheid zijn, zeg maar. Maar dat kan alleen als ze je bijten. En als je dan niet aankomt bijten ze niet, want ze zijn eigenlijk. Ze zijn insekten, jagers is.

[00:48:35]

Ze hebben geen enkele reden om bij mensen in de buurt te komen.

[00:48:38]

Niet gevaarlijk voor mensen? Nee, helemaal niet. Nee. Hoe gaat dat eigenlijk als je vleermuizen opspoort? Want wat moet je? Wat heb je ervoor nodig?

[00:48:47]

Hij zei net al van dat is eigenlijk heel gek dat ze niet kunnen horen of of zijn het vandaag wel horen zijn. Maar ja, je kunt ze eigenlijk niet horen, want ze hebben zo'n hoge frequentie. Dan moet je een wet die sektor hebben om die frequentie te verlagen, zodat je dat wel hoorbaar kan maken. En je elke vleermuis heeft een ander geluid. Uhm, en een andere frequentie dus die frequenties maken eigenlijk dat je ja, dat je weet met welke vleermuis je te maken hebt, ook als je ze niet kan zien.

[00:49:16]

En dat is in de nacht zie je natuurlijk geen vleermuis, maar je hoort ze dan alleen.

[00:49:20]

Want in Nederland heb je al 23 soorten, las ik. Ja klopt, en die hebben allemaal een eigen frequentie.

[00:49:27]

Ja, we hebben allemaal een eigen geluid en eigen frequentie en dat heeft ook te maken met de verschillende prooijen of de verschillende soorten insecten. De ene jaagt op mondjes, die zijn wat groter, de andere op muggen. Die zijn wat kleiner of hele kleine brugjes. De ene vleermuis is wel wat kleiner dan de ander, dus daar zit heel veel variatie in.

[00:49:48]

En dit weekend zijn er tientallen vleermuis, muis excursies in Nederland. Wat gaat u zelf doen?

[00:49:54]

We gaan zelf eigenlijk kijken in het fort. Het fort paardenhouderij om Uhm te kijken. Want in deze periode in augustus uhm is er de balts en uhm ja, eigenlijk is dat een zwermen en walsche. Dat betekent eigenlijk dat er heel veel vleermuizen midden in de nacht. Dat is niet iets wat we zelf allemaal kunnen zien, maar dat gebeurt op verschillende tijden. Ja, eigenlijk zijn tenslotte enerzijds checken met kinderen van dit jaar van kan. Kunnen we nog slapen waar we denken te kunnen zijn gaan slapen?

[00:50:25]

De andere kant is naar ontmoeting en feesten. Bijna paren ook. Uhm. Dus dat betekent dat er dat er soms vleermuizen alvast voor hangen of vast in het fort hangen terwijl ze eigenlijk Monissen voor het slapen. Ja, ik noem dat een beetje. Vooral een beetje checken van Nauen is het. Is alles oké en uhm. Want eigenlijk zou je nu in t Kieler Fort niet moeten gaan hangen, want er is veel veel koeler dan buiten. Uhm, nou ja, dat kost energie eigenlijk, maar dat doen ze in deze periode wel.

[00:50:58]

Ze zijn nog heel actief. Ja, er zijn nog heel actief en daarom is het ook niet zo erg om ze even op te sporen zeg maar. Dat moet je vanaf oktober niet meer doen. Moet je met rust laten. Maar uhm nou in deze periode dan blijft er soms alleen n aantal hangen die denken van nou, we zijn hier vannacht weer. Dus dan kunnen we net zo goed hier blijven.

[00:51:17]

En de komende nachten kunnen we ze vinden op die uren en dan gaan we ze eerst bekijken en daarna met het bed detector nog weer opsporen.

[00:51:26]

Volgens mij worden dat spannende nachten als ik u zo hoor, maar dat zou best wel kunnen.

[00:51:31]

Want zeker als je het fort en er is een vleermuis die begint te vliegen, dan dan gaat iedereen duiken, zeg maar.

[00:51:37]

Ik wens u in elk geval heel veel plezier. Dank u wel ja, graag gedaan. Dit was met het oog op morgen na 12 uur nooit meer slapen.

[00:51:44]

Liesbeth Staats praat dan met schrijver en onderzoeksjournalist Emy Koopman. Morgen is er weer een oog. Dan zegt Marcel Luiten voor nu een mooie, rustige. Letzte Testcases.