Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:07]

Freunde is het. Wat zich nog zo zagen hebben aan het zieke. Letzten Claes Versteegen. Dit is met het oog op morgen met een overzicht van de actualiteiten en ontwikkelingen en achtergronden van het nieuws. Buiten is het 14 graden. Binnen is het Marcha een leuke. Vanavond haalde ik voor het hele gezin eten in de keuken van een vriendin. Ze had voor honderd mensen een afhaalmaaltijden gekookt. Een Libanese stoofschotel. De opbrengst gaat naar Beiroet, naar mensen die drie weken geleden in de grote explosie alles kwijt raakten.

[00:00:57]

De bestseller was heerlijk en zoveel lekkerder nog omdat er zoveel liefde in zat. Goedenavond en welkom bij dit oog. Het Zweedse Malmö was gisteravond toneel van rellen nadat op een plein een koran was verbrand. Straks wordt Ymir en de kooi. Het zegt u waarschijnlijk niks. En zo hoort het ook. Het is het geheime hoofdkwartier van een speciale politie eenheid die de allerzwaarste criminaliteit bestrijdt. Marcel van de Ven werkte zes jaar als andere Cavour agent en hij onthult een paar geheimen aan met Marc.

[00:01:33]

Coessens sluit onze zaterdagse serie over burgemeesters af. En misschien was u ook vandaag op jacht naar die ene speciale editie van een nummer op vinyl. Muziekjournalist Gijsbert Craemers stroopten de Record Store Day af en bracht Gijsbert kamer, moet ik zeggen, stroopte de Record Store Day at en bracht mooie muziek mee. Dat alles na het nieuws. Zaterdag 29 augustus.

[00:02:03]

Nee, u bent niet in het verkeerde programma terechtgekomen, maar heel veel fans van Radio Tour de France dachten dat ze deze T'Sjoen zouden moeten missen. Vanmiddag ging de uitgestelde krant Buckle van start en dus ook het favoriete programma van veel Nederlanders.

[00:02:17]

Goedemiddag, beter laat dan nooit. Dat geldt zeker voor de 100 en zevende editie van de Tour de France. Het is een wonder als we Parijs halen, zei de baas van de UCI. Maar hij gelooft in wonderen en wij ook.

[00:02:29]

Door regenval werd het een chaotische openingsdag met veel valpartijen. Ook drie kilometer voor de finish valpartijen.

[00:02:36]

Ik zit er achter, zeker de enorme stapel renners. Dat gebeurt midden in het peloton.

[00:02:42]

De renners die overeind bleven, die sprinten voor de eindoverwinning.

[00:02:45]

Met bijna Nederlands succes is dat ook niet.

[00:02:53]

Alexander Kristoff, die nog aan de meet in Nice was wel publiek, maar een stuk minder dan normaal zag ook Tom Dumoulin dat publiek voor hun eigen gezondheid ook goed aan doet om onder druk te komen.

[00:03:08]

Dat is in ieder geval dat dat overal wordt gereden en dan kun je beter wegblijven.

[00:03:12]

Voor Niels geldt code oranje. Toch wist RTL Nieuws een Nederlander op te sporen die zich druk maakte dat de Fransen geen afstand hielden in Nederland.

[00:03:21]

Anderhalve meter, hier 1 meter. Maar niemand trekt zich daar iets van aan. En ja, daar wel een beetje moeite mee.

[00:03:28]

Bij een protest tegen de korona maatregelen in Berlijn werd ook geen afstand gehouden, maar de deelnemers vinden die maatregel dan ook onzin. Reine kanonvuur Dimence, Vrijheid, waarheid verlengt, de politiek wil, maar regel is regel volgens de politie.

[00:03:52]

En dus grepen ze in.

[00:03:53]

Uit angst was dat vooral op het vlak bestand wat het goede doel is.

[00:03:59]

Voor het eerst in 19 jaar heeft iemand de hoofdprijs van één miljoen euro gewonnen in de tv quiz BankGiro Miljonairs. Bent 68 jarige Henny uit Lelystad is de gelukkige. Zij moest antwoord geven op de vraag welke letter komt voor in de voornaam van alle leden van ons Koninklijk Huis is gewild.

[00:04:18]

Jij speelt voor die, antwoordt de i. Ook bij deze we gunnen het nu geen weg terug.

[00:04:26]

Geheel in de aard van het programma werd de spanning verder opgevoerd.

[00:04:30]

Uiteindelijk kwam het verlossende antwoord Ik ga je vertellen dat antwoord gegeven voor 1 miljoen euro. Dat dat het juiste antwoord. Dat was nieuws vandaag op radio en tv, daarna geen Nederlandse kranten morgen, dus kijken we op zaterdag over de grens. Vandaag het nieuws in de Marokkaanse media. Samira Agadir is onze correspondent in Marokko. Goedenavond Samira, goedenavond. Wat speelt er in de Marokkaanse media?

[00:05:03]

Nou, de krant hier staat vol met nieuws over het begin van het nieuwe schooljaar. Zelfs 7 september gaan de kinderen in het lager en voortgezet onderwijs weer naar school. Maar het ministerie van Onderwijs heeft laten weten dat scholen ook zomaar weer gesloten kunnen worden als daar een grote uitbraak van het coronavirus is. Het wordt dus per school bekeken of het verantwoord is om klassikaal les te geven. En daarom promoot de overheid nu online lesgeven als alternatief. Maar daar zitten nogal wat haken en ogen aan, wat ze slechts 10 procent van de 6 miljoen kinderen hebben, een geschikte internetverbinding en een computer of tablet om de lessen mee te kunnen volgen.

[00:05:38]

En bovendien weet de overgrote meerderheid van de kinderen en de leerkrachten nog niet hoe ze de computerprogramma's voor online onderwijs moeten gebruiken. En nog iets meer dan een week te gaan tot het begin van het schooljaar lijkt dus een beetje kort dag om al deze mensen nog een training hiervoor te geven.

[00:05:53]

Dus één op de tien kinderen heeft maar toegang tot echt goed werkend internet of een computer. Hoe moet die hele groep van negentig procent dan toch onderwijs krijgen? Online?

[00:06:03]

Nou ja, daarover wordt echt een flinke discussie over gevoerd. Maar een oplossing is er nog niet echt. En volgens vorig schooljaar is er wel geprobeerd om kinderen les te geven via de televisie. Dit was niet bepaald een succes, omdat het niet interactief is en zonder de mogelijkheid om te kunnen vragen of de leraar iets kan herhalen. GENT Voor veel kinderen ook vaak te snel en een veel gehoorde klacht van kinderen was dat het soms zo saai was dat ze hun aandacht er niet bij konden houden.

[00:06:31]

En zijn er alternatieven bedacht?

[00:06:33]

Nee, ze zijn niet echt alternatief. Ze hadden wel zich voorgesteld aan het begin van de zomer en nog hadden ze het idee van. Zullen we het dan gaan uitstellen tot januari? Maar de overheid laat weten dat ze daar niet aan beginnen. Maar wat sommige scholen wel hebben gedaan, is zelf voor een oplossing gaan bedenken. Zo is er een school in Marrakesh die heeft aangekondigd dat ze les gaan volgen in de buitenlucht. Dat is dan weer een voordeel van het feit dat het daar in Marrakesh nauwelijks regent.

[00:07:02]

Ook al zal het wel in de winter s ochtends wel een beetje frisser zijn, omdat het daar s nachts flink af afkoelt in de winter.

[00:07:10]

En dan is er nog ander nieuws. Opmerkelijk nieuws in de Marokkaanse media.

[00:07:14]

Ja, hier in mijn woonplaats Casablanca is er heel veel commotie over het weghalen van een muurschildering laat. De schilderingen zijn kenmerkend voor de steden Rabat, Casablanca en de mensen hier zijn ook erg gehecht aan geraakt, omdat het kleur geeft aan de stad die er op veel plekken toch al wat grauw uitziet. En Van M. Ja, één van de meest iconische muurschildering is nu overgeschilderd met een dikke laag wit kalk. En die muur is dus nu gereserveerd voor een gigantisch billboard.

[00:07:48]

En hier zijn de inwoners van Casablanca nogal boos over. Vooral op sociale media wordt er schande van gesproken dat Cruz plaats moet maken voor commercie. Het gaat overigens over een muurschildering van de Italiaanse kunstenaar Milo met de titel Heel toepasselijk Handel with Cair. En die titel is toch eigenlijk op de functie van de wijk waar de schilder net te vinden was. Want het ligt in een bekende markt en daar wordt het dus dagelijks wat dozen met handelswaar gelost. Alleen de betekenis van die titel was dus niet echt besteed aan het stadsbestuur van Casablanca.

[00:08:21]

Dank je wel vanuit Casablanca dus Samira gaat hier deze onderwerpen uitgebreid in de Marokkaanse media. Bij mij in de studio staat een pick. Ieder jaar vragen we Gijsbert Kamer. Hij is muziekrecensent van de Volkskrant om een paar speciale edities te draaien die hij op Record Store Day heeft bemachtigd. H.J. Gijsbers. Eigenlijk zou hier al eerder zijn, op 18 april dan.

[00:08:44]

Dat is eigenlijk al de derde zaterdag van 1 april, op de tweede dag waarop Rekkemstraat bijgehouden wordt. Al enige een jaar of tien, denk ik. Een internationaal fenomeen om de schoonheid van het vinylplaat te vieren, zeg maar vinylplaat.

[00:09:01]

Geleidelijk wordt trouwens maar de lp's en de en door Korona is dat uitgesteld? Precies?

[00:09:06]

Ja en nee. Want in Amerika en Engeland bijvoorbeeld, waar alle winkels gewoon dicht gingen nog wel door. Maar je kon ook niet die hele Reckers gaan af afgelasten. Wat misschien een goed idee was geweest om al die platen die van tevoren aangekocht worden. Die waren allemaal geperst. Dus alle magazijnen lagen vol met nieuwe speciale edities van van platen van David Bowie of Van Uhm. Ja, noem ze maar op. Maar bij inhoudelijke BeBook zijn er heel veel artiesten daar.

[00:09:38]

Want ik weet ook uit de hiphop en zo enorm breed aanbod. En alles lag al in de magazijnen en klaar om verkocht te worden. En in die muziekwinkels hebben die dan ook enorm te lijden gehad onder Kroonen. Ja ja zeker. Vooral ik denk. In Nederland bleef alles nog wel open, maar euh. Natuurlijke mensen gingen minder de straat op, mensen gingen de winkels zetten en er kwam ook minder uit. Veel artiesten schoven hun releases, zoals dan heet, van nieuwe albums naar voren.

[00:10:06]

Die gaan nu allemaal tegelijkertijd verschijnen, wat ook een B niet zo'n goed idee is. Maar goed, iedereen was toch een beetje bang om dat het hele promotie circus rond hun omzet weg zou vallen. Dus uhm euh, t is een zware tijd geweest. En ja, de rijkste is toch een beetje een feestje van de platenzaak. En zeker e euh. In buitenland is natuurlijk hartstikke leuk als er nu weer gewoon mensen naar binnen mogen. En dat moet ook allemaal wel heel beperkt, want je mag nog steeds.

[00:10:32]

Ja socialisten zingen is nog steeds het sleutelwoord natuurlijk. Dus ook de winkel waar ik was in Utrecht. Ja, tien Manten. Uhm, mochten we maar naar binnen. En uhm. Ze hebben ook de Reckers Taddei in drie delen. Daar is de D nu eentje over maand weer en dan weer n met drie verschillende aanbod aan platen. En uhm. Doordat het aanbod kleiner is k kan iedereen ook sneller de dingen vinden die zoekt en dan snel de winkel uit.

[00:11:00]

Ja, ik heb met platen, wat heb je meegenomen?

[00:11:03]

Nou nou, die eerste opzet en ik ga als eerste opzetten, één van mijn favoriete bands uit de jaren tachtig The Books. Uh, vooral bekend in Nederland en de rest van de wereld door een ultieme kerstlied Fairytale of New York. Een Ierse popgroep is het eerste Londense popgroep met een heel eigen Ierse traditionele muziek, zeker in de beginjaren. En dit hier op dit album zijn radio sessies voor de BBC verzameld uit de jaren 84 en 85. En dat is de dat waren hun beginjaren en wat mij dat ook hun beste jaren.

[00:11:36]

Misschien wel een mooie combinatie van punk, folk en uk en pop zitten inderdaad op de plaat zetten. Gaat ie weer op diverse hebben moeten we niet hebben. Komt ie? Bijna. Ja. Zijn. We zijn er van wel heel wakker. Euh, dit waren Spooks met Whisky for the Devil. In de Zweedse stad Malmö heerst een gespannen sfeer na de rellen van gisteravond en de afgelopen nacht. Extreemrechtse betogers voetbalden met een koran en staken er daarna ook een in brand, waarop enkele honderden mensen daartegen in actie kwamen en de politie moest ingrijpen.

[00:14:26]

Petra Bromance is hoofddocent Europese talen aan de Rijksuniversiteit Groningen, met als specialisatie Scandinavische talen. Goedenavond, goedenavond ja, mevrouw Brulmans, waarom loopt het zo uit de hand in Malmö? Ja, euh, eigenlijk moeten we eerst nog even teruggaan. Die brug over die beroemde brug tussen Zweden, Zuid-Zweden en Denemarken. In Denemarken heb je Rasmus Palu dan. Dat is een Deense politicus die een aantal jaar geleden, in 2017, een partij heeft opgericht. Euh. C stroom kurz kun je vertalen door de harde lijn en de uh doe het die er heeft.

[00:15:09]

Is dat in Denemarken de islam wordt verboden? Euh. Het staatsburgerschap wordt ontnomen van niet westerse immigranten en hij wil ook een half miljoen moslims het land uitzetten. Nou strategie is om manifestaties te organiseren waarop korans euh gewikkeld in varkensvet worden verbrand en op die manier geweld uitlokken om te bewijzen dat moslims een gewelddadige bevolkings groep zijn. Nou, deze man is al een paar keer veroordeeld voor haatzaaien en hij wilde deze week naar Malmö om dat nou in Noorwegen hetzelfde is gebeurd.

[00:15:50]

Euh, moest dat ook in Zweden gebeuren? Uhm, hij is tegengehouden bij de grens. Hij heeft ook meteen twee jaar verbod gekregen om in Zweden binnen te komen, want volgens de Zweedse politie is deze man gevaarlijk voor de fundamentele waarden in de Zweedse samenleving. Maar desalniettemin hebben een aantal aanhangers van deze partij op de Grote Markt in Malmö inderdaad wat shows zij met z'n Koran gevoetbald. Daarna is het in brand gestoken en dan weer een ander stadsdeel. Dat is op internet gezet en gedeeld.

[00:16:28]

En wat we tegenwoordig steeds vaker zien door sociale media verspreidt zich dat. En ja, krijg je een emotionele reactie van mensen die zich daar hard wordtde geraakt? Voelen en krijgen de vent deze Rasmus spaarloon dan een groot gehoor in Zweden? Uh, nou niet groot, maar in Zweden heb je ook groep uh uh neofascisten en leonards is de uh. Dus zijn ideeen spreken dus toch van een aantal leuke groepen aan. En als u euh, even naar Malmö kijkt.

[00:17:04]

Dus. In het zuiden van Zweden, vlakbij Denemarken, vlakbij die brug die we kennen uit de tv serie om de pretje om wonende moslims daar euh, gemengd met Zweden. Of zijn dat euh, behoorlijk gesegregeerde wijken? Ja, euh. Net als over veel grote steden in Zweden. Denk aan Stockholm en Gotenburg. Heb je daar supporters die euh, in de jaren 70, 60 en 70 zijn gebouwd voor de arbeiders? Maar de laatste decennia werden door de immigranten gehuisvest.

[00:17:39]

Dus je kunt zeggen eerst was de segregatie door klassen en de laatste decennia is er vooral na de grote immigratie stromen is de segregatie naar etniciteit en Roessel court waar dit zich allemaal afspeelde. Vannacht 1 en men is een wijk van Malmö. Dat is een wijk van Malmö. Dat is inderdaad zo. Euh, immigranten wijk. Daar wonen ongeveer 85 procent mensen met een niet Zweedse achtergrond. Dat zijn mensen, vooral uit Libanon. Voormalig Joegoslavië, Irak en Afghanistan.

[00:18:15]

En ja, daar heb je dus ook een probleem van in. Uh euh, criminaliteit. Uh, we werden ook opgericht hoor. Die uhm uh Kenkhuis. Uhm, oorlogen in Zweden. Uh. En ja, in die zin was Malmo Frodo zoekwoord zoeken een euh goeie wijk voorde Polen dan om om daar ook zijn campagne te gaan voeren. Geholpen door een Deens, door een Zweedse straatartiest die ook beschuldigd wordt van racisme en en het aanzetten tot haat jegens joden, moslims en ook Roma.

[00:18:54]

Want een enorm een Zweedse straatkunstenaar die u zegt die ook. Euh, antisemitische kunst maakt. Kunst die aanzet tot euh moslims. Wie is. Een groot kunstenaar heeft een groot publiek politiek belang door hij uhm, was eerst iemand die met euh ja uhm euh, humoristische of laat wilde zeggen. Zwarte humor allerlei euh dingen aan de kaak stelden. Maar de laatste twee jaren wordt het toch steeds meer gezien als vertolker van het racisme, wat ook in in de Zweedse samenleving heerst.

[00:19:30]

US. En hij is ook Uhm een keer veroordeeld omdat hij met een hakenkruis op zijn jas rondliep. Ze niet in achternichtje op Eastwoods. De eerste keer tot in Zwedens iemand daar voor veroordeeld werd. En zelf zegt hij van jou. Als de samenleving naar rechts gaat, ga ik naar links. Als de samenleving naar links gaat, had hij naar rechts. Maar ja, veel mensen geloven dat niet. En Paddington heeft ook via deze dan euh, die kunstenaar ook een aanvraag ingediend om die manifestatie in Malmö te kunnen vieren, maar dat dat te organiseren.

[00:20:06]

Maar dat is dus niet toegestaan. Manifestaties dan wel de euh, doorgegaan. Maar er is nog een ander verhaal, namelijk de donderdag voor de vrijdag was er een bijeenkomst in de moskee in Zoersel. Kort in uw wijk Uffw. En daar kwamen bij N. Moslims ook de imam, joden, een rabbijn, een rechtse en linkse politici, de gewone burgers die een statement in een statement verklaarden dat ze samen een front moesten maken om juist het zaaien van haat tegen te gaan.

[00:20:47]

Maar ja, dat soort manifestaties haalde de pers niet. En je ziet ook dat die euh euh, rellen die zijn uitgebroken. Reeuwijkse akkoord dat de bevolking daar. Ja, dat zag niet zitten. De volgende dag hielpen ze de gemeentewerkers mee om het schoon te maken. En en euh, euh, op te ruimen. En ze waren op de goede weg, want euh, vergeleken met vorig jaar. De beschietingen over en weer tussen de rivaliserende Henks waren al behoorlijk verminderd.

[00:21:20]

Te zwaar op de goede weg, maar door de strategie van Panathlon heeft eindelijk een die sinds zijn doel bereikt van geweld. En is er nu vrees dat dat geweld overslaat naar andere steden? Euh, ja, ik. Ik denk in ieder geval is een Malm is mijn ban. Euh, Soulet euh. Zag ik dat er een schone man me in brand stak. Maar volgens de politie heeft dat geen verband met de rellen van gisteravond. En ik denk ook dat Polen dan voor twee jaar de toegang tot Zweden is ontzegd, omdat men bang is dat er misschien weer een vervolg komt om die ontzettend grote rellen in Gotenburg Mande.

[00:21:59]

Stockholm in twee daar in mei 2000 13 dacht ik dat was voor 2012 die dagen aan Ligot. Alleen toen ging het om euh, jongeren die geen toegang hadden tot werk. Dus verveelde zich in de hoek gezet voelden en dit dus toch meer. Euh ja, tegen gueuze tegenstellingen. Ja, goed, dank u wel voor deze uitleg. Petra Brulmans Horde is hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen. In de studio zit Gijsbert Kamer. Hij is vandaag op zoek gegaan naar speciale edities voor Record Store Day, uitgebracht en geijverd.

[00:22:38]

Was het druk? Of liep je alleen in de winkel?

[00:22:40]

Nou, ik had dacht eigenlijk dat dit jaar niet zo leeft, maar natuurlijk die rare voorgeschiedenis had en ik het niet zoveel. Normaal gesproken krijg je ook heel veel tijd ook al wat bandjes op. In de platenzaken op Record Store Day. Het leeft echt. Je hoort heel veel werk. Kom je nog, want Weimans bij blabla. Cantu werd Corona kan natuurlijk dat soort dingen allemaal niet doorgaan, dus ik pas. Het was me bijna een beetje ontgaan en ik dacht maar we ben benieuwd hoe druk het wordt.

[00:23:07]

En dat is gewoon een rij van. Uhm, man of twintiger als nummer 16. Dus ik moest nog even wachten voordat naar binnen mocht ook. Dus euh. Maar ik had natuurlijk ook een lijstje met dingen waar bijzondere interesse in had. Maar uiteindelijk laat ik me toch al een beetje verrassen door de dingen die die die kant tegenkom. Euh, omdat ze een mooie hoes hebben bijvoorbeeld een euh. Euh. Ik ben helemaal niet zo'n Ennio Morricone verzamelaar. Die zijn er heel veel, dat weet ik.

[00:23:33]

Maar ik vond een mooie uitgave op Tanneke en een tiener eens van maat rood vinyl, maar een prachtige klap. Hoes van de soundtrack van Fistful of Dollars van euh. Uhm. Maar Marco, de eerste spaghettiwestern van Sergio Leone. En ja, dat was iets. Kan ik niet laten liggen, terwijl ik er helemaal niet als een fan ben van uh nou, en dat ga je ons nu laten horen. Ik moet het toerental aanpassen. Plaatje platen die bijna.

[00:24:06]

Madoffs. De. Die Toly van de onlangs overleden Ennio Morricone hoorde ik. Het is tijd voor de drukte op het strand. Gisteren moeten vandaag de burgemeesters van de kustplaatsen ingrijpen en noodkreet van de burgemeesters toch. Honderden mensen kwamen opdagen, gaf burgemeester Rimkus alsnog toestemming voor een kort protest. De burgemeester moet onderduiken. Burgemeester persoonsbeveiliging nodig heeft, vindt het onaanvaardbaar.

[00:27:26]

Ik ben burgemeester geweest. De burgemeester Het is tijd voor onze laatste aflevering in de serie gesprekken met burgemeesters.

[00:27:43]

In het bijna uitgestorven stadhuis van Arnhem zit voor ons klaar aan met Mark Koesj. Goedenavond meneer van coach. Ja goedenavond ja. Want wat vindt u nou de allermooiste plek in uw gemeente?

[00:27:55]

Oh dat dat zijn derde. Dat zijn er heel veel. Uhm, maar ik vind dat Sonsbeek Park als je zo het Centraal Station van Arnhem uitkomt. Loop je eigenlijk zo tegen te Sonsbeek park aan en is een prachtig stukje natuur en ruimte rust. En het is ook de toegang. Eigenlijk ook tot de Veluwe. Dus je kunt er oneindig lang in een natuurlijke omgeving. Uhm ja, wandelen of rust nemen. Ik vind dat wel een mooie plek om te wandelen.

[00:28:27]

En als u tijd heeft tussen alle bedrijven door is dat een plek waar u gaat zitten. Of is dat dan ergens anders voor een kopje koffie of zo?

[00:28:35]

Ja, bij de watermolen kun je daar heel goed zitten. S Ochtends schijnt daar mooi de zon op. Maar ik vind bijvoorbeeld op de Hommel straat bij Âme heel knus. Hoe cafeetje? Uhm ja, bij een bijna een soort van een familie. Euh, warme setting. Uhm, vind ik het ook wel goed koffiedrinken?

[00:28:55]

Ja, dus daar komt u geregeld. En uhm, u zit er nu al een paar jaar. Wat typeert volgens u deze gemeente en haar inwoners het meest?

[00:29:04]

Ja, ik ik. Ik kom uit Amsterdam en ik ben hier door de Arnhemmers heel erg gastvrij ontvangen, dus ik denk gastvrijheid en. En uhm, verwondering. Uh over uh over de nieuwkomer en het heel erg met trots willen vertellen over de stad en zijn geschiedenis. Met name de Slag om Arnhem leeft hier. En zeker nu in september. Heel erg. Uhm dus. De stad Arnhem is. Euh ja. Arnhem zijn heel erg trots op hun stad.

[00:29:33]

Uhm, en dat, dat spreken ze niet heel snel uit. Maar ja, en en ze zeggen dat ook niet zo. Maar zodra ze beginnen te vertellen over de stad dan. Dan? Ja, dan proef je wel en hoor je wel dat ze daar heel erg trots op zijn. En ook om Arnhem te zijn.

[00:29:47]

En wat is het moment dat u zich het meest de burgemeester voelt? Is dat bij zo'n historische herdenking als de Slag om Arnhem of het andere moment?

[00:29:56]

Ja, zeker ook bij zo'n herdenking, bij zo'n. Want de impact van die Slag om Arnhem is is nog altijd voelbaar. Ik kom er nog altijd mensen tegen die ooggetuige zijn geweest of Gpqw geëvacueerd zijn geweest. Weten? Euh ja, eigenlijk de hele stad. Zo'n negentig duizend mensen waren geëvacueerd. Ten tijde van de Slag om Arnhem. Uhm, nou ja, ik. Ik zeg wel ja, bij wij bij t verdriet. Vandaag hadden we een stille tocht.

[00:30:23]

Uh. Omdat een Arnhemmer. Uhm nou ja is is is is vermoord door. Uhm ja, haar geliefde is gewoon onbegrijpelijk dat zoiets gebeurt. Maar het is wel hier gebeurd. En dan zie je toch dat die Arnhemmers ook gewoon bij mekaar komen en elkaar willen steunen erbij. Bij vreugde en verdriet? Uh ook.

[00:30:44]

En uhm, als het gaat om verdriet. Jouw stad wordt ook wel geteisterd door geweldsincidenten. Dat lazen we in De Gelderlander afgelopen week in de bestrijding van dat geweld. Wat is uw rol daarin?

[00:30:56]

Als burgemeester ben natuurlijk verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid en met de driehoek, de politie en het Openbaar Ministerie proberen we zo veel mogelijk inzet plegen om ja om te voorkomen, maar ook vooral ook uhm te zijn op het moment dat dat dat er iets gebeurd is dan ja bij zo'n delict. Uh, wil je ook dat de daders opgespoord worden? En het is ook heel erg belangrijk daar ook de inwoners van de stad te betrekken. Dus. Uhm als.

[00:31:26]

Ja, daar kan ik natuurlijk als burgemeester ook een belangrijke rol in spelen. Probeer dat ook te doen en probeer dus eigenlijk zoveel mogelijk. Uhm ja, op de beste manier inzet op veiligheid en leefbaarheid in te zetten.

[00:31:38]

Wat waren de dat die die heftige incidenten van de afgelopen weken hadden?

[00:31:45]

Een aantal geweldsincidenten achter mekaar? Euh, dus euh. Vandaag was die stille tocht. Van Uhm, Naomi die door haar vriend uhm is uh is vermoord. Uh in in haar eigen woning in een woonwijk. Uhm, wat een schietpartij in de Steenstraat. Ja, dat is gerelateerd aan criminaliteit. U weet, criminelen die die spreken dingen niet uit, maar die uh, die vechten het uit. En dan is dat dat dat gebeurt met geweld.

[00:32:14]

In de krant ook zei Ik wil eigenlijk criminele ondernemers weren, maar ik mis daarvoor de middelen. Ja, het is euh, kijken als. Als burgemeester sta je boven de partijen. Dus euh. Ik heb een beroep gedaan op de raad om te investeren in een in in de expertise en kennis, maar ook capaciteit. Want veiligheid is vooral mensen capaciteit om bijvoorbeeld euh euh. De vergunningen die wij verlenen of de subsidies die wij verstrekken over vastgoed. Euh, wat gerelateerd is aan de gemeente om dat om te voorkomen dat het in handen komt van criminelen en en Bibob is, is eigenlijk een manier om aan de voorkant te toetsen hoe iemand dat geld komt.

[00:32:54]

Euh, wat iemands achtergrond is om te voorkomen dat criminelen hun fout geld en dat. Ik heb een aantal tenten en een aantal horeca gelegenheden ook de afgelopen weken en maanden moeten sluiten, omdat nog blijkt dat Jason zo'n horeca, zo'n etalage vooral een dekmantel is van criminaliteit en fraude. Geld dat witwassen. Dat ondermijnt onze samenleving en ontwricht ook de toekomst van onze kinderen en jongeren. Daar moeten we ons tegen verzetten.

[00:33:23]

Maar u heeft niet genoeg mensen om. Om dat soort screenings uit te voeren. Dat is wat ik de raad vragen om mij, euh, om mij te faciliteren. Dat soort instrumenten ook te geven en onze raad kennende. Uhm, hoop ik dat ze dat dus zullen doen.

[00:33:40]

Na een tijdje terug was Adam in het nieuws vanwege geradicaliseerde jongeren. Hoe staat het met de aanpak van radicalisering bij Het is?

[00:33:49]

Je zou bijna denken dat dat probleem niet meer is. Wij zitten daar nog steeds boven op. Uhm, uh, dus uh. We kennen een aantal specifieke gevallen die we voortdurend eigenlijk volgen. Uhm bespreken. Uh, en eigenlijk gewoon elke keer kijken. Waar zijn ze mee bezig? Uhm. En we proberen ook aan de voorkant dus heel veel op defensie in te zetten. Het betrekken van ouders, checken van scholen om er op tijd bij te zijn. Voorkomen van radicalisering is voor een deel ook opvoeden, dus dat probleem is is hardnekkig.

[00:34:22]

En het is er nog steeds. Uh, we hebben het er niet zoveel over omdat het voortdurend gaat over Korona. En terecht. Maar we mogen dat niet uit het oog verliezen. Nog even tot slot dan toch nog even over dat Korona, want daar begon onze burgemeester Géry uiteindelijk mee. Uhm, in het nieuws in Amsterdam, Rotterdam en nieuwe brandhaarden.

[00:34:41]

Hoe staat het in Arnhem?

[00:34:43]

Uhm, ook hier in Arnhem hebben we wat toename gehad afgelopen zomer van besmettingen. Uhm, maar die uh zijn de g. D. De GGD mensen. Die werken overigens ontzettend hard. Het is als uh ja, da dee dee dee dee dee dee dee dee dee moeten we echt waarderen en respecteer dit. Echt overuren met allerlei bronnen contact onderzoeken. Konden we nou ja achterhalen dat het vooral mensen zijn die het buitenland zijn geweest en nu onder controle is? Gevoel he?

[00:35:11]

Mijn gevoel is dat we dat in onze regio Uhm Gelderland-Midden, want het is Arnhem en een en omringende gemeenten is dat het hier aardig onder controle hebben. En we hebben een goede zomer gehouden. Zo veel bezoekers gehad. Uhm, het is tot nu toe gaat dat. Gaat het goed?

[00:35:29]

Nou, dank voor dit inkijkje in Arnhem. Amaq maar Koesj burgemeester van Arnhem. Ja, al klaar. Beide pick zitten Gijsbert Kamer weer muziekrecensent van de Volkskrant en Gijsbert en Vinyl 11 langspeelplaten. Blijven die populair bij muziekliefhebbers? Of of neemt is het een hype en neemt dit ook weer af?

[00:35:49]

Nou, ik heb het idee dat de harp wel aardig doorzet. Je ziet de de bekwamer jongere mensen naar de platenzaak en ze niet alleen maar mensen die er nog mee opgegroeid zijn zoals ik, die niet beter weten wat je platen muziek alleen maar kon kopen op op grammofoonplaten. Uh uhm uhm uh. Het leek even een harp te worden. Het grote gevaar is wel dat vinyl echt te duur is. Vind ik veel duurder dan dan cd's. En dan natuurlijk al helemaal bibberende handen als je gaat staan.

[00:36:22]

Maar je merkt toch ook wel dat ze gewoon n gewone elpee. Dat is tegenwoordig is dat maar als je 20 euro kwijt bent ben je goedkoper uit dan staar. Het gaat nog maar 25 of 30 euro als je een elpee in dat jaar ook veel Dejongh wordt dan gezegd ja, dat komt in Engeland of Amerika. Komt er platenzaken? Dan kun je de schuld niet van de platenmaatschappij zelf. Die prijzen vind ik te hoog houden. Uhm ja, d e een cd is de helft van die prijs.

[00:36:54]

Als je die koopt, euh.

[00:36:56]

Maar ja, da's minder leuk en heeft veel minder natuurlijke.

[00:37:00]

Minder gevoel bij de romantiek van Van der Wiel is natuurlijk wel leuk. Wat ik wel aardig vind om te zien. Heel veel hiphop of verschijn A schijnt eigenlijk alleen nog maar digitaal online streamen. Maar je merkt wel op zo'n rekkemstraat bij een aantal releases van van bijvoorbeeld daarmee parelende Querétaro. Dat was echt begrote seller. Nu je dus al. Wel ineens op vinyl is, een plaat uitbracht en je merkt ook wel dat het paar. Dat vind ik dan toch wel weer hoopgevend, zo'n raar woord.

[00:37:27]

Maar euh. Ik ben, ik ben er toch wel. Ik heb er gewoon een heel groot zwak voor. Dan maar nostalgisch en sentimenteel, maar ik blijf zelf ook gewoon iemand. Je muziek hebben heb ik pas als t als ik het in mijn handen hebt.

[00:37:40]

Dat heeft ook nostalgie. Op de draaitafel.

[00:37:44]

Bob Marley 19 80. Euh. Zijn elpee Uprising. Wat eigenlijk zijn laatste elpee bleek. Een met wheelers die verscheen toen en ik vond het nooit zo heel veel. Ik werkte in een platenzaak. We draaiden heel veel, want dat was een leuke winkel plaat. De grote hit was Koetje beloofd. Die stond er ook op, maar ik was altijd blij als het laatste liedje kwam dat He Redemption Song, wat eigenlijk een van zijn beroemdste liedjes is geworden. Een heel mooi akoestisch.

[00:38:09]

Euh ja, sorry, ook wel een soort protestlied. Je euh. En T. T. Het aardige is dat hij dat nummer ook wel met de Wailers heeft opgenomen. En dat is het leuke van deze release. Record Store Day Willies die hoor, die staat dus ook op om euh. Maar die is veel minder goed dan de versie die ik laat horen. Namelijk gewoon de albumversie van Redemption Song, zoals iedereen hem kent. Bob Marley met een akoestische gitaar en ik wat.

[00:38:34]

Ik moet alle dingen als dit nummer horen van steunaanvraag Bob Marley nog had geleefd. Was ie misschien wel zo doorgaan zoals die dat hier deed, namelijk meer als een soort singer songwriter dan euh. Dan als een reggae euh. Grootheid. Je hoort hem ook graag en zal ik m opzetten. Ik heb een hekel aan dat. Dit is dan grijs op doorzichtig vinyl. Je kunt gewoon niet zien waar de naad zit. Ik wil gewoon zwarte platen. Kunnen we afspreken dat?

[00:39:19]

Payer Chester Rabaey. De Merksemse. Safe from Park Speed. Badi maakte de. Salm-Salm, Friedan. Shana van. In mijn zit Peeters CD&V. Variabel filmervaring Energy, een erkende staat in leeuw provincies, is fit verklaard voor de. Tegenstanders vrezen dat. Het. Sleeve Oosterparkwijk. Camerastandpunten. Redemption Song van Bob Marley, meegebracht door Gijsbert Kamer. Je Gijs. In 2003 zette de Nederlandse politie een eenheid op die zo geheim was dat zelfs binnen het korps bijna niemand ervan wist.

[00:42:09]

Het doel was het bestrijden van de zwaarste criminaliteit. De streng beveiligde basis van die eenheid heet de kooi. Van daaruit bestrijden zijn moordenaars terroristen, mensensmokkelaars en drugsmaffia. Marcel van de Ven was onderdeel van de kooi en stond bijna zes jaar lang. 375 dagen lag daar gaat dag en nacht paraat. Hij schreef een boek over zijn leven bij deze organisatie. Marcel van de Ven Welkom! Goedenavond. Ja, het boek is hier titel De Kooi. Een andere cover agenten over het best bewaarde geheim van de Nederlandse politie moest dit schijnbaar niet bewaard blijven.

[00:42:46]

Dat zou je zeggen, maar we hebben het over metersdikke. Vanaf de begin jaren 2000 is ze twintig jaar. Uhm, het is bekend dat er afgeluisterd wordt. Er is bekend dat geobserveerd wordt. Het is bekend dat de camera's geplaatst worden in heel wat televisieseries die het laten zien. Goede films komt het in voor, maar wat ook een geheim was, is eigenlijk wel het leven. Wat? Wat iemand die in zo'n team zit eigenlijk heeft? En hoeveel impact heeft op op op je persoonlijk in je ontwikkeling als je zes jaar lang onder zo'n hoge druk moet werken?

[00:43:15]

En uhm, ook met een enorme gevaar setting. En dat is tot op de dag van vandaag gebeurd natuurlijk nog dat mensen euh, levensgevaarlijk werk doen in onder hoge druk moeten werken met een ei gevaar voor eigen leven. Ik kan daar voorbeelden geven als we kijken naar de tram in Utrecht waar een aanslag gepleegd wordt en waar een dader in een woning zit en dat er toch zes mensen naar binnen gaan om die man eruit te halen om veel meer leed te voorkomen.

[00:43:38]

Zijn er dan mensen uit die eenheid waar jij voor werkte? Nee. Verschillende bijzondere eenheden van de eenheid waar ik in werkte was een unit specialistische operaties. Uhm ja, dat is ontstaan in het begin jaren 2000.

[00:43:49]

En jij beschrijft ook goed. Niet iedereen kan zomaar bij de kooi gaan werken. Hij is een enorme selectie. Welke eigenschappen zijn de belangrijkste om bij de kooi te kunnen werken? Je moest fysiek sterk zijn, fysiek goed in elkaar zitten. Dat heeft te maken met dat je je mannetje moet staan op een moment dat fout zou gaan, maar ook dat je onder hoge druk kon blijven werken. En ook langdurig en mentaal moest je sterk zijn. Absoluut, omdat je moest kunnen schakelen, zeker op momenten.

[00:44:15]

De stress was dat je. Dat je dan ook wel bleef presteren.

[00:44:19]

En dus in die training werd je mentaal en fysiek ook enorm uitgedaagd. Wat deed dat met jou als mens?

[00:44:25]

Veranderde dat je absoluut veranderde, maar zeker ook dat je kijkt. Uh, als je kijkt 32 weken in opleiding geweest om te beginnen, dan word je eigenlijk fysiek mentaal getraind, maar ook altijd euh getraind. Uh, op het op het niveau dat je altijd met de meest ernstige delicten te maken hebt en in gevaar facetten komt je heel hoog is. Als je de 2:30 week op getraind wordt, nou dan gaat dat op een gegeven moment in je huid zitten en dan gaat het in je systeem zitten.

[00:44:55]

Wat jij beschrijft is dat je eigenlijk altijd aanstaat. Ja, dat doet het met je. Want ik bedoel je komt thuis en je kwam eigenlijk niet zo heel veel meer thuis. Beschrijf je ook?

[00:45:05]

Ja, klopt ja. Weinig thuis dus. Dat heeft een impact op je privéleven. En altijd aanstaan is dat je dat je gewend bent om met stress om te gaan, maar dat je altijd scherp bent. En dat vormt je. Als jij 32 weken een opleiding dat meekrijgt en vervolgens is de rest van de jaren het werk is altijd maar scherp zijn onder stress. Met gevaar? Ja, dat neem je vanzelf mee. Dus al blijf je aanstaan.

[00:45:29]

En hoe word je mentaal getraind voor dit soort uitdagingen en risico's?

[00:45:34]

Ja, je wordt natuurlijk getraind in de situaties. The worst case scenario's is dat. Dat ga je meekrijgen.

[00:45:39]

Maar het is ook een beetje waar. Waar? Waar? Waar word je aan blootgesteld? Nou ja, scenario. Is dat wat? Wat zou kunnen gebeuren op moment dat je een operatie uitvoert? Dat is natuurlijk wel je. Je weet van tevoren wel in welke setting je komt te werken op de set, op de meest gevaarlijke criminelen. Je werkt op terroristen. Uh, dat zijn. Dat zijn toch wel mensen die die gevaarlijk zijn? Dus daar gaan ze jou op trainen op moment dat het fout gaat?

[00:46:00]

En hoe behandel je dan? En wat is je rol in het team? Hoe pak je je procedure op? Daar blijf je op trainen. Maar het is training, weet je dan wel. Ik bedoel is dat het net zo eng als in zo'n echte situatie, eigenlijk op een moment dat je begint te werken in het team.

[00:46:13]

Dus ja, dan wordt het nog heel anders. Dan begint eigenlijk een leerschool. Jij zegt is dat in het tactisch team? Hoe gevaarlijk waren die operaties? Beschrijf eens eentje voor ons.

[00:46:24]

Je werkte. Je hebt de recherche die draait, een groot onderzoek op een criminele organisatie. Uhm, en wij zijn daar een puzzelstukje van. Dat zit ook in ons embleem en op een gegeven moment. Hebben ze dan meer informatie nodig om bewijs? En u dan? Dan kwamen wij eigenlijk. En dan was het de keuze. Maar wat gingen we doen? Dat je stelselmatig informatie inwinnen? Dus ging je gesprek aan? Of was het verzoek om plaats van afluisteren in een auto?

[00:46:48]

En dan zou het zo kunnen zijn dat we dat deden we dan? Dat was onze operatie en die kon onder een openstaand raam staan, s nachts en in de zomer. Op twee meter afstand en dan moest je in je auto en dan zat je gewoon twee, drie uur in met met drie SIGO dat je betrapt zou worden. Ik kan je verzekeren dat spannend is. Gebeurde dat wel eens? Ben je wel eens betrapt? Het is al eens gebeurd.

[00:47:07]

En hoe gaat dat dan? Denk je dan in een schiet gevecht? Gelukkig niet. Dat heb ik niet meegemaakt. Maar het zou zou kunnen, want wij werkten in de jaren 2000 en begin 2000 toen we begonnen eigenlijk de onderwereldoorlog in Amsterdam en liquidaties in Amsterdam. De Hofstadgroep en terreur kwam over Nederland, dus de gevaar setting was hoog. Maar doordat die oorlog in Amsterdam was waar wij ook wel op werkten, kon het zo zijn dat we aan het werk waren en we werden betrapt.

[00:47:35]

Dat zij van vanuit niet vanuit gingen. Dat de politie was dat wij het waren, maar dat het misschien een rivaliserende bende was of criminelen die een afrekening wilden doen met hen. En daar werkten we ook op. We werkten ook op organisaties. Ze werkte ook op op criminelen die andere criminelen wilden liquideren. Over ons eigen leven zwaaide niet meteen met je politie penning als je. Nee, dat was niet de bedoeling van de zakenbelangen aan een onderzoek. Ik bedoel, dat is dat is de kick a.

[00:48:00]

Het was zijn eigen veiligheid. Veiligheid was een enorm risico voor jezelf. Daarmee is een groot onderzoek en veel geld financieel, maar ook afbreukrisico voor het onderzoek zelf. Dus als het onderzoek uitwijst ook zouden gaan, kon het hele onderzoek stuk gaan. Ja, dat wilden we voorkomen.

[00:48:16]

Heb je een beeld van in die zes jaar dat je daar werkt? En hoeveel boeven, grote criminelen, zware jongens gepakt zijn door dingen waar jij hebt meegewerkt? Nee, maar dat zijn er wel een aantal.

[00:48:28]

Maar nogmaals, het waren meestal de recherche teams die het onderzoek deden. Maar. Wij waren echt met een puzzelstukje van het onderzoek om eigenlijk te zorgen dat de puzzel compleet zou worden en meer zijnhet al.

[00:48:39]

Uhm, je staat altijd aan. Dat heeft gewoon effect op je privéleven. Je beschrijft ook in dit boek eigenlijk hoe dat het kost je eigenlijk twee huwelijken dit werk.

[00:48:47]

Uhm, je mist een deel van het opgroeien van je kinderen of een groot deel. Uhm, hoe pakt het? Kon je er daarna weer een normaal leven oppakken? Ja, zeker. Alleen dat ging wel. Kijk nogmaals als je als je geboren wordt en je en krijg je in je opvoeding, krijg je bepaalde dingen met je mee met jezelf mee. Dat vormpje moment zijn wij op een punt gekomen dat wij 32 weken opleiding doen en vervolgens het werk, dus dat vormpje ook.

[00:49:13]

En dat gaat eigenlijk door. Dus ik ben een hele tijd onrustig geweest en daar is het boek ook eigenlijk uit voortgekomen.

[00:49:19]

Want je zegt op een gegeven moment zeg je niets kost zoveel energie als er rust zoeken. Ja klopt ja, want die rust is niet meer te vinden omdat je in die over je periode bij de kooi zegt je ook in dit boek. Niets is meer spannend, groots of bijzonder. Alles wordt alles is gewoon en niets is meer genoeg. Dus eigenlijk ben je verslaafd aan die kicks en die adrenaline en die spanning. Correct daarbij zeker. En dan heb je natuurlijk jaren gedaan en je hebt jaren blootgestaan aan het gevaar en de adrenaline zat dat.

[00:49:47]

Dat neem je met jezelf mee. Dat neem je mee en dat gaat. Dat gaat inzien dat je dagelijkse patroon aan het worden.

[00:49:54]

En je zegt ook ergens in je laatste hoofdstuk zeg je. Wij werden getraind, maar eindelijk waren mensen zich niet bewust van euh, van dit risico. Dat je daarna niet meer. Euh, dat je niet meer zonder die kick kan. Maar toen dacht ik wat jij beschrijft is eigenlijk niet zo heel anders dan euh, een commando of iemand die met een peleton in een oorlogsgebied heeft gezeten. Daar was toch ervaring mee? Ja, dat klopt, maar die hebben wij niet meegekregen omdat in beginnersfouten ook wel de situaties.

[00:50:20]

Kijk, we waren aan het ontdekken hoe die operaties moesten doen en het werd steeds gevaarlijker. Laat ik dat voorop stellen. Dus ja, daar zijn we in meegegroeid en hadden we geen controle op. Maar ik krijg ook heel veel reacties, want je geeft het aan van commando's en mariniers. Maar dat zijn ook brand en mensen ambulance. Maar ook andere mensen in de media, in het bedrijfsleven die die zo in een in een in een focus gaan zitten en hun eigen privé verliezen.

[00:50:43]

Een ander soort stress en een ander soort adrenaline adrenaline komen dat ze zich ook herkennen in hetgeen wat ik opschrijf in het boek. En heb je een tip? Hoe komen die mensen weer uit die stress en die spanning als ze het kwijt willen raken? Ik heb nu geleerd dat rust is een wapen wat nooit weigert. Maar waar vind je die dat is? Dat is inderdaad wel de ontdekkingsreizen. Ik merk nu dat ik dat meer thuis vind, dat ik daar de rust vind in mijn hobby's, in het sporten.

[00:51:09]

Want je werkt nog wel in aanverwante sectoren, toch? Je werkt nu voor tv programma's.

[00:51:14]

Ja klopt, doe Hunted. Ik heb ontvoerd, gedaan en op de vlucht met zo'n Vannevel. Ik heb nu een eigen recherchebureau, particuliere reisbureau en ik heb een trainings bureau.

[00:51:24]

Het is dus nog leven na de kooi. Zeker weten. Heel goed dank voor dit gesprek. Marcel van de Ven zijn boek De kooi ligt in de winkel. Zo meteen op deze zender is onze man in Deventer met Femke Merel van Kooten.

[00:51:36]

Morgen zit je Kees Grimbergen en Van Die Goeie Nacht in het ziekenhuis. Letts is Claes.