Happy Scribe
[00:00:06]

Tena van de. Sets zijn echt geen. Wie zich nog zo zagen hetde besluit in het Siga. Een letzte is Klaas Emst. Dit is met het oog op morgen met een overzicht van de actualiteit in de krant van morgen. Den Haag Vandaag en ontwikkelingen en achtergronden van het nieuws. Buiten is het 14 graden. Binnen zit Coen Verbraak. Dat was niet mals wat we gisteren door Grutte allemaal over ons uitgestort kregen, maar ik hoorde ook een lichtpuntje. Want als u behoort tot die groep die elke week opnieuw tegen het weekend opschiet omdat u met uw partner dan weer naar een of andere koopgoot moet, kunt u vanaf nu in elk van schermen met de woorden van de premier.

[00:01:01]

Schat, je hebt toch gehoord?

[00:01:02]

Winkelen is geen uitje. Doe het alleen. Goedenavond, welkom bij oog. Ook vanavond gaat het bij ons weer over Korona. We breken blikken vooruit op het Kamerdebat vanmorgen en we praten over de situatie in de verpleeghuizen. Maar we hebben het ook over het debat vannacht tussen Joe Biden en Donald Trump. Wie van de twee presidentskandidaten heeft de beste papieren? En kun je eigenlijk wel spreken over een echt debat? En donderdag gaat Cuty écht in première, een documentaire over Quentin Tarantino.

[00:01:37]

Wat maakt deze regisseur tot zo'n unieke filmmaker? U hoort het straks maar eerst het nieuws van dinsdag 29 september. Het was een dringend advies draag een mondkapje bij het winkelen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, maar een advies hoef je niet op te volgen. Winkeliers staan dan ook niet te trappelen om hun klanten te gaan zingen.

[00:01:57]

Ja, je kan mensen niet verplichten bij het gasnetwerk. Ik maak veel pasfoto's of foto's van mensen en er kunnen toch geen mondkapje op. Er is geen duidelijke regels.

[00:02:05]

Dit zijn dan wat kleine winkels, maar ook een groot bedrijf als de Hema ziet niets in een verplichting.

[00:02:11]

En wij vinden ook dat wij niet degene zijn met wie je de discussie aan moet gaan.

[00:02:15]

En de supermarkten denken daar hetzelfde over als mensen dat weigeren als mensen dat niet willen. Hebben mensen niet de toegang tot de winkel ontzeggen.

[00:02:22]

In de regio Eindhoven gaan ze nog een stap verder. Ze adviseren een mondkapje voor alle publieke binnen ruimtes, dus ook in de horeca. Nou, het zal u niet verbazen. De bars en restaurants zien dat niet zitten.

[00:02:34]

We zullen vragen om het mondkapje op te doen. Maar ja, als een gast zegt ik doe het niet, dan is het niet verplicht.

[00:02:41]

Misschien dat het ook verplicht wordt, want het deel van de Tweede Kamer is daar voorstander van. Hoogleraar ouderengeneeskunde Kees Hertog wil dat de mondkapjes plicht voor heel Nederland gaat gelden.

[00:02:52]

Want het virus houdt zich niet aan grenzen en het loopt gewoon heel snel op. En er lopen om met Rutte te spreken achter het virus en achter de feiten aan.

[00:02:59]

Op verzoek van het kabinet gaat het RIVM nogmaals doen het nut en de noodzaak van mondkapjes onderzoek.

[00:03:05]

Want er is blijkbaar onzekerheid over en misschien ook onduidelijkheid. Dat willen we graag wegnemen.

[00:03:10]

Als laatste dan nog een hart onder onder de riem van voor het kabinet. Het winkelend publiek lijkt geen probleem met het dragen van een mondkapje te hebben. Liever niet natuurlijk.

[00:03:19]

Maar als het helpt dan. Dan doen we mee. Het is een kleine moeite en het voelt toch veiliger. Overal mondkapje. Gewoon doen.

[00:03:26]

In het zuiden van het land breken ze hun hoofd over hoe ze carnaval volgend jaar kunnen vieren. Er zijn wel ideeën voor praalwagens.

[00:03:34]

Zet je neer op een plein en in plaats van hossen hossende polonaise in een volle kroeg.

[00:03:38]

Je kunt heel kleinschalig in kroegen gaan zitten zonder te juichen, zonder te zeggen ja, er zit feestje.

[00:03:44]

Maar meer en meer dringt zich de vraag op of carnaval dan nog wel leuk is.

[00:03:48]

Hij kan was de optelsom van van allerhande activiteiten, tradities en van die tradities kan nét als dat niet doorgaan.

[00:03:56]

Een man uit Alblasserdam had een heel ander probleem. Hij kwam vast te zitten in een kruipruimte onder zijn huis. Hij lag met zijn buik op het zand. Toen hij dit hoorde. De brandweer had drie uur nodig om de man uit zijn benarde situatie te bevrijden. Zelf blijft hij rustig onder de hele toestand. Zijn collega reageert meer geschrokken.

[00:04:19]

Laten we Colette pakken. Even kijken wat wat er allemaal echt is gebeurd. Even tot ons komen en dan is er dat denk ik wel voorbij. En dat is ook wel goed zo.

[00:04:28]

Dat was Nieuws Vandaag op radio en tv in de krant. Vanmorgen voor u gelezen door Freddy Fonteijn. Dat blijkt toch een privacy probleem te zijn, beide korona. AP. Dat schrijft de Volkskrant. Patiënten zouden onder druk kunnen worden gezet. Een beveiligingsbedrijf heeft de EPPT bestudeerd en nu blijkt dat zorgmedewerkers in de korona melder kunnen zien of besmette personen zich daadwerkelijk in de app melden als besmet. Het Parool citeerde vanavond de Britse krant The Times al. Bij Shell in het Verenigd Koninkrijk zouden duizenden banen op de tocht staan.

[00:04:59]

Het FD schrijft nu dat Shell morgenochtend een grote reorganisatie bekendmaakt en schrijft ook over duizenden banen. Shell had al een reorganisatie aangekondigd in verband met de Corona eponiem epidemie en de lage olieprijs. De laatste dagen is er veel aandacht voor het conflict tussen Azerbeidzjan en Armenië over Nagorno-Karabach. Dat laait op en vooral de dreiging dat Turkije en Rusland zich ermee gaan bemoeien. Maar Trouw schrijft dat die twee landen meer met elkaar overeenkomen dan in het Westen doorgaans wordt aangenomen.

[00:05:30]

Ook al steunen ze in allerlei internationale conflicten meestal tegenovergestelde partijen, ook nu toque. Turkije steunt Azerbeidzjan en Rusland Armenië, maar ze zullen volgens Trouw eerder dingen met elkaar uitruilen dan de strijd met elkaar aangaan. De minister van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten, Pompeo, heeft getwitterd dat China alle religieuze gemeenschappen zijn totalitaire wil wil opleggen. En nu is Pompeo niet welkom in Vaticaanstad. De paus, legt de Volkskrant uit, heeft namelijk een deal met China, waardoor het Vaticaan enige invloed houdt op de katholieke kerk daar om verlenging nu van die ouwe deal niet in gevaar te brengen.

[00:06:09]

Mag China niet worden geschoffeerd. En dus wil de paus Pompeo niet ontvangen. Trouw schrijft over het essay van de Maand van de Geschiedenis. Reizigers van een nieuwe tijd van Abdelkader Benali. Het gaat over een Nederlandse piraat in de zeventiende eeuw die zich bekeren tot de islam en over de handel in gevangengenomen witte scheep vaarders. Die werden dan wel niet ingezet voor zware arbeid in Dini. In die zin waren het geen slaven, maar ze konden wel worden gemarteld of op de brandstapel eindigen als ze niet werden vrijgekocht.

[00:06:40]

In De Telegraaf meervallen die zijn uitgezet in viswater en die een plaag dreigen te worden. Ze planten zich makkelijk voort. Ze kunnen wel twee meter worden en ze vreten alles, zeggen tegenstanders. Maar er zijn ook vissers die het juist leuk vinden om een tijdje met zo'n reus te worstelen voor Djem kunnen binnenhalen en in De Telegraaf ook tips voor mensen die nu weer een hele tijd thuis gaan werken.

[00:07:02]

Een coach die is gespecialiseerd in gefocust werken, zegt Je moet iets doen om bewust uit te checken van je werk. Een ritueel kan helpen een wandeling aan het einde van de werkdag of bijvoorbeeld andere kleren aantrekken.

[00:07:15]

Deze onderwerpen worden uitgebreid in de ochtend, want. Zea aan de kap van de nabij magazijniers. KT Tunstall Suddenly I, het Outbreak Management Team. De groep deskundigen die het kabinet adviseert over de korona maatregelen, had harder willen ingrijpen dan het kabinet nu doet om de epidemie af te remmen. Dat werd vandaag duidelijk toen het OM twee advies openbaar werd en morgen debatteert de Kamer daarover. Daarom gaan we naar Den Haag, nu naar onze verslaggever Wilko Boom. Goedenavond Wilko.

[00:10:22]

Goeie avond, Koen. Welke adviezen legt het kabinet precies na zich neer?

[00:10:26]

Na het meest opvallende is wel dat er geen avond en nacht klok komt, want dat was ook een advies van het OM twee euh. Daarnaast adviseerde het OM twee groepsgrootte in zaaltjes van maximaal twintig mensen. Maar dat zijn er dertig geworden. Het kabinet vindt dus hier meer goed dan het AUNT graag had gezien en ook wilde een deel van het UMG mondkapjes in. In het hele land in elk geval in alle steden in het land. Een deel van het Oldambt wilde dat.

[00:10:53]

Maar dat heeft het kabinet beperkt tot alleen de drie grote steden. Ja en. En dat laatste druist toch ook wel weer in tegen een roep die steeds luider in de samenleving hoort. Uhm. Dat er een verplichting moet komen om die mond, neus, maskers over te gaan dragen in het hele land. Ook de burgemeesters van de grote steden dringen erop aan. En in de Tweede Kamer doen intussen ook steeds meer partijen. Dat merkten we vandaag. Het is nog onduidelijk of daar al een Kamermeerderheid voor is.

[00:11:21]

Maar in elk geval de linkse oppositiepartijen GroenLinks, SP, PvdA zijn er voorstander van. En ook regeringspartij D66. Dus luister maar even naar Asscher. Marijnissen, Klaver en Rob Jetten.

[00:11:33]

Ik ben zelf altijd terughoudend geweest in het inzetten van mondkapjes, omdat anderhalve meter afstand houden toch echt de beste maatregel is. Maar we zien op steeds meer plekken dat het heel moeilijk is op drukke plekken binnen om die anderhalve meter te handhaven. Winkeliers die terecht zeggen ik wil geen politieagent spelen en ik wil ook voorkomen dat we nog verder de lockdown ingaan. Dus ja, mondkapjes binnen op drukke plekken. Dat moet het kabinet wat mij betreft serieus overwegen.

[00:11:57]

Als de besmettingen zo hoog zijn als nu. Dan moet dat betekenen dat je in winkels waar de anderhalve meter niet altijd gehandhaafd kan worden, de supermarkt bij jou op de hoek, daar die mondkapjes gedragen worden en dat je dat verplicht. Want doordat over te laten aan de winkeliers breng je ze in een onmogelijke positie. Terwijl als je het wel afspreekt en iedereen doet eraan mee. Dan kunnen we elkaar weer een beetje beschermen. Ik denk ook dat het ons eigenlijk niet meer kunnen permitteren om zo'n maatregel niet in te zetten.

[00:12:24]

Niet omdat wat Rutte zegt ja, het is. Er is veel meer nodig en dit alleen gaat het niet oplossen. Vanzelfsprekend gaat dit alleen maar niet oplossen, maar het kan wel een bijdrage leveren. Dat zeggen steeds meer wetenschappers. Daar ben ik het helemaal mee eens. Ik vind dat in alle publieke ruimte waar het moeilijk is om anderhalve meter af onmogelijk is om anderhalve meter afstand te houden. Daar zou je mondkapjes moeten dragen en ik vind ook dat dat in het hele land zou moeten zijn en dat het veel verplichtende van karakter moet zijn.

[00:12:49]

Ja, t is dus nog geen meerderheid, maar vier partijen dringen dus nu al aan op een bredere mondkapjes. Plicht en een plicht dus, en geen advies om het te doen, zoals het kabinet gisteren met klem kwam. En dat wordt dus morgen een grote punt in dat Corona debat. Zeker niet het enige overigens. Want euh, kritiek is er in de Kamer ook. Dat het kabinet het gebruik van mondkapjes in verpleeghuizen niet verplicht, ondanks de drama's die zich daar voor de zomer hebben afgespeeld.

[00:13:15]

En ook is er de kritiek dat de gewone ziekenhuiszorg in de knel dreigt te komen door de stijging van het aantal korona patiënten. En daar maakt vooral Geert Wilders van de PVV een heel groot punt van.

[00:13:26]

Daar sterven misschien wel meer mensen aan, niet korona gehele derde zorg die ze niet krijgen dan mensen aan korona, waar de mortaliteit gelukkig relatief laag is. En dat probleem het gebrek aan personeel. Ik denk dat de minister van Volksgezondheid ook dat weer heeft laten liggen. Wat doen we met die zogenaamde niet planbare zorg? Wat domme mee. En dat is het grootste probleem denk ik op dit moment in de zorg. En daarom zijn die besmettingen ook erg problematisch.

[00:13:52]

Wilko, welke conclusie moet je daaraan verbinden tot het kabinet een aantal adviezen naast zich neerlegt?

[00:13:57]

Nou, het is in de eerste plaatsen opmerkelijk. Want het kabinet zegt steeds dat het vaart op de adviezen van deskundigen. Nou, dat is dus niet altijd zo. Uh. Aan de andere kant is het niet voor het eerst ook. Toen in het voorjaar de scholen dicht gingen, ging dat ook tegen de adviezen in. Volgens de deskundigen was het niet nodig. Maar ja, steeds meer ouders hielden hun kinderen thuis. Steeds meer docenten wilden geen les geven, dus toen deed het kabinet het toch.

[00:14:20]

Ja, en die publieke opinie die destijds een rol speelde. Het draagvlak? Ja, dat heeft het nu ook weer iets mee te maken. Het kabinet is beducht dat hardere maatregelen op maatschappelijk verzet gaan stuiten. Ha, een avondklok zou ook al een groot ingrijpend ding zijn. En daarnaast vreest het kabinet dat harde ingrepen grotere economische schade zal opleveren. Ja, en tenslotte Coen. Hopen ze dat dit pakket toch voldoende is om die besmetting X-Factor, het erg tal toch weer onder de 1 te krijgen?

[00:14:48]

Oh en t denkt ook dat het kan. Dus dan gokken ze voorlopig op. En als het fout gaat, ja, dan moeten we de rekening houden met mij houden dat de hardere maatregelen alsnog gaan komen. Dat is eigenlijk de stok achter de deur.

[00:15:00]

Dan nog even iets anders. Via de Volkskrant kan vandaag naar buiten dat er binnen het OM twee irritaties ontstaan over het kabinet. En dan zou het gaan om al om 1. Dat het kabinet eigenlijk al had besloten welke maatregelen de genomen zouden worden voordat het OM Teda advies over had uitgebracht. Hoe zit dat in elkaar?

[00:15:18]

Ja. Een aantal leden van het OM zegt anoniem in de krant dat er maandag eigenlijk al een min of meer voorgekookt advies lag. Ha, dat was een dag na het euh, Catshuisberaad van het kabinet en dat de wetenschappers in het Opentij eigenlijk alleen nog maar bij het kruisje hoefden te tekenen. Nou, het zijn onafhankelijke wetenschappers in dat een tijd, dat stuit ze natuurlijk tegen de borst. Uh, virologen Marion Koopmans. Een van de bekendste leden van het AUNT.

[00:15:45]

Zij zegt dat het niet was voorgekookt, maar bij de collega's van Nieuws en Kosice vanmiddag dat de politieke druk merkbaar begint toe te nemen op het Opentij en dat de verkiezingen van maart volgend jaar daar vermoedelijk een rol bij spelen.

[00:15:58]

Ik denk dat dat wel een beetje begint door te klinken. Ja en ik. Ik zou het uh uh wel echt een goed idee vinden om te proberen dat buiten de korona bestrijding te houden. We zien natuurlijk dat het US virus weer uitdijt. Dus we hebben uh, het is echt belangrijk. Zeker ook in zo'n crisissituatie dat je euh ja, je kunt best af en toe euh scherp debatteren maar geven moeten er wel knopen doorgehakt worden en moet je met je uh ferm vooruit, want we hebben echt wel een klus te klaren.

[00:16:35]

Ja, euh. In elk geval is het wel duidelijk zou Koen dat? Euh. De wetenschappers in het o en t politieke druk ervaren dat ze daar niet op zitten te wachten. Dat dat irritatie schrijft. Nou, dat verhaal is ook weer niet onopgemerkt gebleven in de Tweede Kamer, die overigens wel eens medeverantwoordelijk zou kunnen zijn voor die politieke druk. Dat moeten we niet vergeten. Nou, en dat komt ook morgen zeker aan de orde in het Kamerdebat over de korona maatregelen van het kabinet.

[00:17:01]

Wilco Boom dank je wel. Het gaat dus veel over mondkapjes. In hoeverre moet je die verplicht stellen? En dan alleen regionaal of juist landelijk. Over de verpleeghuizen waar de eerste couronne golf juist zo hard toesloeg, blijft het vrij stil. Ze worden niet genoemd gisteravond, ook niet in de persconferentie, terwijl de vraag is hoe gaat het er daar nu aan toe? Wat wordt er gedaan? Bijvoorbeeld om de besmettingen buiten de deur te houden hier in de studio's?

[00:17:24]

Connie Helder, voorzitter van ACTES, de branchevereniging van zorgorganisaties. De meeste verpleeghuizen vallen daaronder welkom. Goedenavond Murnau en ik ga er ook over praten met Mariette de Kleine. U werkt in een zorgcentrum in Brabant en u bent voorzitter van de beroepsvereniging verzorgenden van V&VN. Goedenavond, goedenavond me. Als we dan meteen even op die mondkapjes praten, mevrouw de dekleine, dragen jullie die in het verpleeghuis?

[00:17:50]

Ja, ik ben in de gelukkige omstandigheden dat ik deze mag dragen.

[00:17:53]

In de gelukkige omstandigheden zelfs. Ja. Wat bedoelt u daarmee?

[00:17:57]

Nou, dat ik het erg prettig vindt dat wij in de hele afgelopen periode een mond en neus maske tot onze beschikking hadden. En dat we dat nu sinds een week ook weer dragen als we binnen anderhalve meter zorg verlenen. En aangezien ik de hele dag binnen anderhalve meter van de bewoner die de zorg afhankelijke mens die woont in het zorgcentrum begeef, kan ik niet zonder het Montagnes masker werken. En daar hebt u geen advies uit Den Haag voor nodig.

[00:18:27]

Ik denk dat Den Haag misschien op een andere manier aan zijn advies in mag gaan winnen en dat er heel erg veel mensen die de hele dag door uitvoerend bezig zijn na heel goed advies in kon adviseren.

[00:18:42]

Mevrouw Helder, bent u het met mevrouw DeKleine eens dat ze goed kunnen adviseren? Daar ben ik het wel mee eens. En dat er ook beter naar geluisterd moet worden. Nou ja, dat proberen we elkaar. We geven dat geluid vanuit Actor's natuurlijk door aan de politiek. Uh, en ik denk dat ik haar ook hoor zeggen is dat je lokaal ook heel goed kunt bepalen of je nou professional inzicht in je mond, neus masqué, maar ook andere middelen inzet dat dat wel klopt.

[00:19:04]

Wat zou een reden zijn om ze niet te dragen? Ja, je kunt je voorstellen dat euh. Het is ook best wel lastig om die dingen de hele dag te dragen. En zeker als mensen zijn met dementie die je moeilijk kunnen verstaan. Is het niet altijd gemakkelijk natuurlijk in de. In de praktijk dus. Dat zijn de ideeën daarachter. Euh, ook wel dat je wanneer je het niet goed draagt bijvoorbeeld te lang draagt of vaak op een afzet dat je mogelijk te contact besmetting ook wat kunt vermeerderen.

[00:19:30]

Maar je ziet eigenlijk wel alle verpleeghuizen. Sinds 1 mei is het al mogelijk om de volgens professional inzicht zelf te kiezen als organisatie, maar ook als persoon of je ze wel of niet inzet en dat dat ook steeds meer gebeurt. Euh, we vinden wel dat er een soort aanleiding moet zijn in de zin dat als het virus vaker voorkomt in de omgeving, dan is er dan echt een aanleiding om wat te gaan doen. Zou het helemaal niet voorkomen in de omgeving dan?

[00:19:53]

Ja, dan wil je het wel proportioneel houden en bedenken of het echt nodig is. Wat is op dit moment een stand van zaken met besmetting in verpleeghuizen? Lopen die aantallen op? Ja, die lopen zeker op. Dat zien we als het in de omgeving om loopt, dan doen de verpleeghuizen ook mee. We kunnen het helaas niet buiten houden. Van de vijfentwintig honderd locaties zijn er nu zo'n honderd vijftig die met een besmetting te kampen hebben. En ja, we zijn ook heel bezorgd dat er natuurlijk snel toeneemt.

[00:20:16]

Mevrouw De Kleine, het was wel opvallend h dat gisteren in die persconferentie de verpleeghuizen maar niet genoemd werden. Hebt u dat gemist?

[00:20:23]

Ik heb het zeker gemist, maar of dat nu opvallend is of gewoon iets wat steeds opnieuw zo gebeurt. Nog een geeft u het antwoord, maar nou de verpleeghuiszorg, de langdurige zorg. Ik wil het ook over de wijkverpleging hebben. Die zijn in deze helicon na euh tijd nauwelijks genoemd of ze moesten zelf vragen om genoemd te worden. Maar zo is ook de verzorgende beroepsgroep dat gewend verzorgende beroepsgroep is, de grootste beroepsgroep die in de langdurige zorg werkzaam is. Die hoor je ook niet.

[00:20:55]

Het gaat over de verpleegkundigen, maar het gaat niet over de verzorgenden als er iets in het nieuws is. En ja, dat is gewoon heel erg spijtig, maar van één kant wen je daar aan en van de andere kant word je daar ook weer gaan en ga je er ook weer gewoon voordat je zegt van nee, die mensen in het. In de langdurige zorg. Die heeft zorg nodig en daar is de verzorgende staat langs.

[00:21:17]

Die mens is het werk voor u nu cruciaal, anders dan V dan een jaar geleden, die zeker anders als een jaar geleden.

[00:21:25]

Wat is het belangrijkste verschil behalve die mondkapjes? Nou, dat je ook. Uhm, nu de lockdown dus eigenlijk voorbij is. So so what? Dat dan eigenlijk genoemd. Maar eigenlijk is de lockdown nog steeds half aanwezig, want daar is nog altijd een bezoekregeling. Dus er zijn afspraken wanneer er wel of niet bezoek euh, mensen op bezoek mogen komen. Met hoeveel mensen? Dus wij missen in die langdurige zorg heel erg die driehoek van de mantelzorger. De zorgprofessional en de mens die centraal in die driehoek staat.

[00:21:57]

Dus je bent eigenlijk nog steeds geamputeerd. De zorg aan het verlenen.

[00:22:01]

Maar ik ben ook erg benieuwd hoe het met uzelf is, hoe het met mijzelf is. Jammer, maar zelf gaat het eigenlijk goed. En zoals jullie weten in de zorg moet je heel lang plannen. Dus wij zijn nu al weer de vakantie planning voor volgend jaar. Je mag je al weer aangeven. Uhm. Maar nu komt er dus bij de zomer. Planning is amper voorbij en we zijn nu in een planning aanbeland. Van heel veel gaten in het rooster.

[00:22:28]

Daar zijn heel veel mensen, zoals het hele land, nog wel steenhuyse werkplezier in het werk. Ik heb nog steeds plezier in mijn werk. Zeer zeker. Maar wat ik eigenlijk aan wil geven is dat we heel erg bezig zijn met jou. Mensen inplannen op 10's die open staan en de week draaien zo steeds opnieuw rond. En dan heeft dat toevallig nog wel een keer iemand een weekje vakantie, dus die kan je je dan niet bellen. Maar de nood is erg hoog.

[00:22:54]

Ja mevrouw Helder. Hoe is het gesteld met het morreel in de verpleeghuizen voor zover u dat kunt waarnemen? Ja, nou, dat kan ik waarneembaar. Kom regelmatig natuurlijk zelf ook in de teams en ik ken het verhaal heel erg. Euh. Het is moeilijk om jezelf op te peppen weer. Dat is veel gebeurd. Wat sommige locaties echt heel veel gebeurt. Ook heel veel menselijk leed meegemaakt. Euh, verzorgenden moesten op een hele andere manier werken. Zijn eigenlijk normaal de hele dag bezig met activering, leuke dingen organiseren en goede zorg verlenen.

[00:23:22]

En nu moest het heel erg beperkt worden. En euh ja, dat verhaal. Wat ik net hoor over de gaten in de roosters dat je daar de hele dag mee bezig bent om te kijken of je die kunt dichten. Daarvan geef je ook aan vanuit aktes. Snel kunnen testen, dat zal ongelooflijk veel schelen op dit moment. We hebben echt continuiteit. Problemen moment dat er snel uitslagen hebben van mensen die verkouden zijn en die weer aan het werk kunnen.

[00:23:45]

Ja dat kunnen we ook. De Kolles al heel mee. Ja enorm. Heeft u vertrouwen in die nieuwe maatregelen die gisteren zijn ingesteld?

[00:23:52]

Nou, ik ben in ieder geval wel blij dat er weer nieuwe maatregelen zijn in de zin dat het serieus wordt genomen, want wij zijn er wel heel erg van afhankelijke. Enfin, ik roep ook altijd de de rest van de samenleving op. Hou je alsjeblieft aan deze maatregelen, want we kunnen het virus gewoon niet buiten het verpleeghuis houden. Anders en uhm ja, ik hoop echt van harte dat dit voldoende helpt en dat we niet nog verder moeten moeten teruggaan.

[00:24:13]

En in ieder geval proberen wij zeg maar niet terug te gaan naar een generieke UN bezoek verbod. Dat is echt niet de bedoeling. Proberen ook dat steeds op maat te houden. Natuurlijk is er toch wel rekening mee. Dat in het achterhoofd wel. Maar we hebben ook gezien dat zeg maar de balans tussen veiligheid en welzijn ook ongelooflijk van belang is voor onze voor onze cliënten en willen dat echt heel proportioneel houden. En dan echt terug naar generieke maatregelen willen we niet.

[00:24:37]

Ik denk ook niet dat het nodig is, maar dan moet er wel een aantal dingen tot onze beschikking hebben. Bijvoorbeeld wat snel kunnen testen, voldoende middelen om in te zetten. En euh ja, dat we met elkaar in Nederland ook goed voor onze verzorgenden en verpleegkundigen zorgen, want die hebben hard nodig. Mevrouw de Kleine Hangt.

[00:24:54]

Dat mogelijke bezoek verbod toch als een zwarte wolk boven uw werk op dit moment.

[00:24:59]

Ik merk dat wel aan de zorgvragers. De mensen die van onze zorg afhankelijk zijn. Die hebben toch het gevoel dat er toch wel een keer gaat gebeuren? En uhm ja, ik kan hen ook niet garanderen dat het echt niet gaat gebeuren. En ik vertrouw er ook op dat er alles aan gedaan wordt dat het niet meer zo gaat gebeuren zoals het gebeurd is. Maar wat ik nou zo jammer vinden in het hele verhaal. Kijk dat wij de verzorgende beroepsgroep een nauwelijks gehoord worden.

[00:25:27]

Dat is nog of er om op. Na te denken en met elkaar te praten, maar de mens zelf die die zorg nodig heeft. Die wordt ook in het hele verhaal niet gehoord en meegenomen. En ik wilde eigenlijk toch een lans breken dat ook. Den Haag is anders naar die mens kijkt die in die langdurig zorg. Het blijft. En ook kan die nog begrijpen wat er zich allemaal in ons land in de wereld afspeelt.

[00:25:52]

Ik denk dat u hartenkreet is gehoord mevrouw DeKleine dank u wel en Connie Helder ook. Dank voor uw aanwezigheid. Graag gedaan.

[00:26:17]

Door. Essen Zuurtje paassoldaten. De score die de. Hoegaarden. Colin Blunstone Andorra over drieënhalf uur gaan. Donald Trump is een uitga Dagor. Joe Biden voor het eerst met elkaar in debat om de strijd om het Amerikaanse presidentschap weer even kwijt aan Altran.

[00:28:20]

Kennelijk maakt president John aan een eentje. Bij de indeling hoorde hij al een tijdje ook voor en Delhaye. Beide sessies.

[00:28:26]

Probeer een cladistiek helemaal af kunnen worden, maar ik heb geen zin om aan het derde naar Maske Dewit.

[00:28:32]

Zeer geilheid. Sleepy Joe Biden, Snow White Lies uit beleefdheid de présence, een extra Stationsberg.

[00:28:42]

Hoe maak je Albay dan als sneeuw voor huis voor de Gympie te helpen? Hoezo? Door de wijze. Ik was de jongste. Barack Obama is geen Harley White.

[00:29:00]

Theo werd vorig jaar in Ferguson zelf als een stabel Jaynes en hartelijk whats. De BDB?

[00:29:05]

Ja, wat betekent een debat als dit nog in het land dat zo gepolariseerd is als de Verenigde Staten? Ik ga het bespreken met historicus James Kennedy van het University College in Utrecht. Goedenavond Yepes. Goedenavond. Zit je er al helemaal klaar voor? Helemaal klaar voor ja. Nou ja, het is natuurlijk een debat, al zal zijn er misschien niet eerder hebben gezien, hoewel we weten hoe Donald Trump eigenlijk debatteert. We hebben in 2016 natuurlijk met Hillary Clinton gezien en dat zal niet echt een typisch debat zijn.

[00:29:35]

Waar moeten we op letten vannacht? Ik denk dat het één van de dingen waar weg naar moeten kijken is van hoe. Joe Biden reageert op Donald Trump. Dit liggen een aantal gevaren voor hem. En de eerste is natuurlijk zijn bekende. Euh, uh, als het waar is het zwakke debat stijl die hem wel eens parten kan spelen. Dat hij zijn zinnen niet afmaakt of dat hij euh. Lijkt ergens toch afgeleid worden is natuurlijk een van de problemen.

[00:30:02]

Maar er zijn ook andere gevaren dat hij bijvoorbeeld heel erg boos wordt. En dan wordt hij dus denken, maar denkt men dan heel erg belerend? En dat kan ook wel averechts uitpakken. Of hij kan ook wel gewoon dat Donald Trump een aantal beweringen maakt en dat hij dan vervolgens wordt euh euh. Eigenlijk n ingezogen e in dat hele verhaal van Donald Trump en dat hij zijn eigen verhaal niet kan vertellen. Biden is al maanden aan het oefenen, terwijl Trump zich nauwelijks schijnt voor te bereiden is.

[00:30:33]

Nou ja, danskamp doet wat Donald Trump doet. En dus er zijn weinig analisten die verwachten dat hij het anders zal gaan aanvliegen vanavond of vannacht dan wat hij dan in het verleden heeft gedaan. Maar dan op euh. Maar Joe Biden, da's weer inderdaad een geval apart. En hij moet zich hier erg goed voor voorbereiden. Een van de problemen natuurlijk, waar hij ook mee geconfronteerd is dat. Hij heeft ook een paar lastige dossiers die hij dan eigenlijk delicaat moet zien te behandelen.

[00:31:03]

Noemde zijn New bijvoorbeeld de Supreme Court. Euh, zijn democratische achterban. Progressieve achterban willen dat hij dan eigenlijk zegt. Nou, dat kan helemaal niet wat de Republikeinen nu doen. En ik ga dan een maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat als ik president word, dat het allemaal dan weer anders wordt. En dus zou ik misschien het benoemen van additioneel rechters. Dat is de ene krant en de andere krant is dat. Als hij dan te radicaal lijkt te zijn, dat zijn mensen ook wel denken, foliatie hij.

[00:31:33]

Hij zit eigenlijk gewoon aan de hand van een linkse progressieve kliek die eigenlijk hem dicteert wat hij zou moeten doen. En ik denk dat Baines zelf eigenlijk liever niet wil. Euh, dat ding al in de Senaat op de spits worden gedreven. Ook niet met de kandidaat van zijn mede katholiek Emy Koni Barret. Als we ons verplaatsen in in de positie van Biden, is het verstandig om in te gaan op de jij bak en de scheldkanonnades die Trump ongetwijfeld vannacht zal uitserveren.

[00:32:02]

Ja, hij moet daar niet op ingaan niet? Nee, ik denk het niet, dus hij moet natuurlijk wel. En dat is ook weer lastig, want hij moet ook niet laten zien dat hij of de indruk geven dat hij zwak is en dat hij weet daar niet. Of moet ie terug schelden, niet terug schelden? Uh, in ieder geval, dat is denk ik de les die hij zelf dacht te hebben geleerd van Hillary Clinton. Dat je eigenlijk alleen maar gewoon een Scheldekouter kon doen.

[00:32:24]

Uhm nee, gewoon een scheldpartij krijgt waarin uh dan eigenlijk Donald Trump wint. Dus hij moet niet weg van Hillary Clinton inslaan en dat is wat zij deed en dat pakte voor haar niet goed uit. Ja, Amerika is op dit moment tot op het bot verdeeld. Beide kampen hebben zich ingegraven in een soort loopgraven. Denk je dat iemand zich nog laat overtuigen door wat er vannacht zal worden gezegd? Nou, het moet wel een hele bonte voorstelling van n o van de twee kandidaten zijn voordat het zover is.

[00:32:54]

En we zien ook eigenlijk. Ook in het verleden betrekkelijk kleine wisselingen van de v van de overtuigingen van mensen. We zitten nu wel met een hele. Kleine percentage tussen de 5 en 10 procent van de Amerikanen die bereid zijn om wél echt van mening te veranderen als het gaat over wat zij zien bij een debat. Dus ja, je kans. Je kan wat dat betreft niet echt spreken over het debat. Cultuur is daar te gepolariseerd voor en ook de vorm is niet echt meer van het debat.

[00:33:23]

Je moet even denken aan die bladval tussen Nixon en Kennedy in 1960. Nadat was de beleefdheid troef maar ze echt ingingen op elkaars vragen. Nou, dat hebben we eigenlijk al een aantal jaren niet gezien. En dan? Trump heeft natuurlijk traditionele elementen ingebracht, maar het gaat eigenlijk vooral over schelden, schelden, verwijten, polarisatie. En als je dit dan geen debat mag noemen, waar kijken we dan wel naar?

[00:33:47]

Nou, ik denk dat je het heeft nog altijd de elementen van een debat. Euh dus euh. Een van die vragen dan wel euh. Kan zijn van nou hoe denkt. Je kan af en toe kijken van wat denkende kandidaten over een bepaalde zaak. Maar het is niet echt vooral denk ik voor het lieren over standpunten. Dus in die zin zijn we echt ver af van een debat. En het gaat nu eigenlijk vooral over performance. Het gaat er eigenlijk over laten zien.

[00:34:13]

Nou is iemand heeft iemand fouten en gemaakt? Heeft iemand nou echt heel goed gescoord? Maar het is vooral zenden en preken voor eigen parochie. Het is vooral dat en het is vooral laten zien dat je eigenlijk inderdaad iedereen kan zeggen dat in je eigen achterban. Dat jij een totale overwinning hebt weten te bereiken. Dan is het toch de moeite waard om voorop te blijven? Vannacht 3 uur is het ja. Wat dat? Dat vraag ik me ook zelf af.

[00:34:40]

Moet ik dat uh uh gaan doen? Nou, ik denk dat het wel om spant. Euh. Het kan zijn dat dit leidt tot kleine marges in die zogenaamde swing states en je dan ligt nog voor. En hij ligt nog voor. Dus Biden heeft het meest te verliezen wat dat betreft Donald Trump het meest te winnen. Dus in die zin kan het significant zijn. En dit is natuurlijk ook wel heel erg goed bekeken. En alleen de Superbowl haalt betere cijfers dan de eerste debat zoals vannacht zullen zien.

[00:35:09]

Dus daar staat wel degelijk iets op het spel. Ja, ik denk het wel. Dus uh, ik denk het wel. James Kennedy. Ik wens je alvast een goede en spannende nacht. Dank je wel.

[00:35:29]

Verder was de poedertjes dan maar de derde in de wederik. Tessenderlo Het Newark. Jouw nieuwe carrière is meer dan ooit. Buccaneer 2 Zouaven. Maar is daar een twee telkens mee? Ik kan momenteel meer weteringen en zou mijn. Besnik Hasi was heel. De Vlaamse. Drastisch Springfield Sum of Preacher Man? Uit welke film komt dit eigenlijk? Na Pulp Fiction en Fiction? Ja, u hoort de stem van Noah Johannes met wie ik ga praten over Cuty heet de documentaire die donderdag gaat draaien over Quentin Tarantino.

[00:37:53]

Acteurs en andere mensen die met hem werkte, vertellen over Tarantino en over wat hem tot zo'n bijzondere filmmaker maakt. En filmjournalisten. Noah Johannes. Die je kent het werk van Tarantino ook goed. En wij gaan er hier straks in de komende tien minuten of nu eigenlijk al over praten. Zeg maar een korte cursus. Quentin Tarantino in vier fragmenten. Ja, heel even die titel. Euh, cuty staat natuurlijk voor zijn naam. Maar waar precies? Waarom die acht cuty eet?

[00:38:22]

Omdat de maker van de documentaire zich voornamelijk focust op zijn eerste acht films. En dan bedoel ik de eerste films die hij echt alleen geregisseerd heeft.

[00:38:33]

Ja, want hij heeft er ook nog met andere mensen gewerkt. Precies inderdaad. Maar het begint dus eigenlijk bij het verhaal van Redford Dogs en stopt dan bij de heet vlees met nog een heel klein uitstapje naar ons springtime in Hollywood.

[00:38:44]

Laten we beginnen met fragment 1 over de dialoog.

[00:38:49]

Daarmee vult Herm Rauwerdink uit. Goodall vult u drie jaar kristalhelder, voorspelde ik overal.

[00:39:00]

Maar daar snel als hele jaar door personeel die gesis te veel suiker probeert te bieden afbouwen.

[00:39:07]

Shame, big read, bekent hij het motto. Samen een Derde Rijk.

[00:39:12]

Dus waarom zijn de dialogen zijn een van de unieke kenmerken van Tarantino? Nu zie jij deze scène voor. O ja zeker, ik hoorde stem! Pulp Fiction. Ik hoorde stemmen van Samuel Jackson en John Travolta. Spelen twee gangsters. Euh, Nadi? Die moeten heel veel. Als huurmoordenaars moeten ze heel veel mensen omleggen in deze film. Maar we kijken ook gewoon gerust naar scènes dat ze in een dinners zitten en dan naar een of ander gesprek even hebben over hele banale, triviale onderwerpen als waarom eet je eigenlijk geen euh, geen varken?

[00:39:45]

Oh ja, en Noa. Waarom zijn niet Tarantino dialogen zo specifiek?

[00:39:50]

Maar ja, ik denk dat ze vooral goed tegenwicht bieden tegen het vele expliciete geweld, wat er ook in zijn films te zien is. Uhm, die films, die zitten ook veel fans. Films zitten zo vol met geweld. Heel expliciet hard geweld ook. En als kijker heb je dan af en toe zoiets van. Jeetje, wat is dit erg. Maar ik ik, ik moet er ook een beetje om lachen. Maar ik heb er ook een beetje schuldgevoel bij.

[00:40:13]

En door daar tegenover af en toe van dit soort gesprekken te plaatsen maakt hij heel veel van wat je ziet ook heel behapbaar. En ook wel heel grappig. Schrijft je de dialogen allemaal zelf?

[00:40:21]

Ja, dat voor even voer voor een paar van zijn eerste films had hij daar wat hulp bij. Maar hij schrijft heel veel van zijn scrips en de dialogen schrijft ie echt zelf. Je noemde het andere specifieke kenmerk van turnshow. De films zitten vol met grof geweld. Ja. Baby houtskool, Uit welke film komt dit?

[00:40:56]

Kill Bill. We zien het beeld er niet bij, maar je ziet het eigenlijk wel voor je.

[00:41:00]

Ja, nee, voor scène. Je speelt zich hier af. Nou, we we. We zien dan dat de hoofdrolspeelster Uma Thurman die de rol van The Bride speelt en die komt dan euh, op bezoek bij één van haar oud collega's die heeft geprobeerd haar om te leggen. En zij raken dan meteen al verwikkeld in een hevig gevecht. Er gaat van alles kapot, ze vliegen door de woonkamer en worden messen bij gepakt. Echt van alles. Maar dan ineens komt het dochtertje van haar oud collega vifx Fox.

[00:41:29]

Die speelt die vrouw. Die komt dan thuis. Die wordt gedropt door de schoolbus en dan moeten zij verstoppen. Ja, want het rare is. Het is heel grof geweld. Wraak, maar het heeft ook iets grappigs.

[00:41:41]

Ja, maar dat klopt dat? Dat is echt Tarantino ten voeten uit. Hij gebruikt geweld echt als een. Hij zet het in als een stijlmiddel en maakt het merkt het echt gewoon ontzettend expliciet. Overdrijft heel erg. Het is echt een hyper ge gestileerd en maar ja, daar tegenover gooit ie er smijt ie er gewoon heel veel humor tegen aan waardoor het iets behapbaar wordt. En iets banaal ze ook wel. En soms zoveel bloed dat je met hem moet lachen dan dat je er kippenvel van krijgt.

[00:42:11]

Een knipoog. Hele dikke vette knipoog. Ja, hij vindt geweld hé. Ik heb ooit gezien dat hij zei van ik vind geweld gewoon echt de ultieme vorm van cinema. Hij is met echt van kinds af aan al met heel veel films opgegroeid en ook met heel veel gewelddadige films over de videotheek. Ook in een videotheek gewerkt. En zo ja, die man, het is echt een wandelende film bibliotheek. En ja, dus geweld speelt ook echt een heel grote rol in alles wat er daar uit zijn koker komt.

[00:42:33]

Volgende fragment dat gaat eigenlijk over hoe Tarantino acteurs van vergane glorie weer een comeback laat maken. Dit fragment komt uit Jackie Brown.

[00:42:45]

Worden ingeleverd. Hoe het denk ik? Dat kost ook geld, maar de i waar Natrix.

[00:42:54]

Jammer maar niks. Wie is dit zo?

[00:42:59]

We horen daar Samuel Jackson wederom, want die zit in heel van t scherm. Tino tienerfilms en Pam Grier. En uhm, Japan. Greer was euh, heel bekend. Uhm ja, onder het publiek die heel erg goed ging op blaxploitation films. Uhm, maar bij Expo Exploitation en een stroming. Euh. Films? Euh ja, voornamelijk in de jaren 70. Geloof ik. Maar met ja, een donkere kast. En uhm, waar? Waar Tarantino overigens ook heel erg fan van is.

[00:43:28]

En uhm. Maar zij was vooral daarvan bekend. En uhm ja, met Mad Men. Jackie Brown in deze film waar dit fragment uit komt. En toen werd ze echt wel ineens bij het wereldwijde publiek. Euh bekend. Kun je nog wat van die vergeten acteurs noemen die dankzij hem weer sterren werden? Ja genoeg na in diezelfde Jackie Brown film zit bijvoorbeeld. Foster was ook al in de vergetelheid geraakt en als Max Sherri de tegenspeler van Pam Grier werd ie weer hartstikke populair.

[00:43:55]

Kreeg daarna ook allemaal mooie rollen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan John Travolta. Euh, die was ook wel een beetje van de radar verdwenen. Je kunt dus zeggen dat succesnummer Tracy's reanimeren. Nou ja, bijna wel toen hij ineens in Pulp, Pulp Fiction verscheen. Wat niemand had verwacht dat hij aanvankelijk ook eigenlijk helemaal niet de bedoeling was. Ja, ik denk dat heel veel mensen zo ja volgens mij dat ie eigenlijk Michael Madsen in zijn hoofd voor die rol die in Reservoir Dogs zat, de voorganger.

[00:44:21]

Maar die kon niet. Die moest iets anders doen. En toen werd John Travolta. Hij dacht ook. Ja, John, zit ook iets met dansen in een ja, die John Travolta kon natuurlijk best wel lekker bewegen. En uhm ja, gaf hem die kans en dat pakte echt fantastisch uit.

[00:44:36]

Tot slot een laatste kenmerk. Speciaal op verzoek van jou. Ja, muziek.

[00:45:10]

Dit kennen we natuurlijk van de mama's en de papa's, maar wat voor versie is dit lek? Ja, deze zat in, want zijn in Hollywood zijn laatste film en dit is ook weer echt een Tina ten voeten uit hij. Hij pakt allerlei onderdelen uit de filmgeschiedenis muziekgeschiedenis en weeft dat aan elkaar. Alsof al die onderdeeltjes eigenlijk altijd al voor elkaar gemaakt waren. En dan haalt hij af en toe ook ineens oude pareltjes die ik dan bijvoorbeeld niet ken. Die haalt ie tevoorschijn.

[00:45:35]

Zetsel onder een hele gave Seine. In dit geval zie je Brad Pitt en Leonardo DiCaprio in een cabrio zitten en de zon gaat onder en zit ook helemaal te stralen als je het vertelt. Ja, maar dat is a gell-mann jadid. Hiervoor ga je naar de bioscoop. Hiervoor ga je echt naar de bioscoop en je voelt gewoon Tarantino's veel liefde voor film en ook muziek. En hoe hij dat aan elkaar weeft jaar.

[00:45:57]

Toch is er ook een schaduwkant aan de films van Trentino dat ze vrijwel allemaal geproduceerd zijn door Harvey Weinstein. Dat klopt. Zit je daarmee in je maag als je naar zo'n films kijkt?

[00:46:07]

Uhm, ik. Ik had het aanvankelijk niet. Euh, dat zeker niet. Maar helemaal nu de documentaire ook uit te zijn over die eerste film. Sjatoo kon ook de maker van die documentaire, die eigenlijk gewoon echt een ja en een lofzangen liefdesverklaring wilde brengen aan terrein 10. Nou ja, die kon ook niet om die euh, om die gebeurtenis zijn. Zij was al in 2015 begonnen met de productie van deze docu. Met financiering van The Weinstein Company overigens.

[00:46:34]

Ja, dan ineens. In 2017 komt dat nieuws naar buiten. Uhm ja. En dan moet je verder met je documentaire. Dus hij heeft dat wel geprobeerd te verwerken in in in haar verhaal. Uhm. Ja hè hè?

[00:46:46]

Het blijft dan wel een beetje lastig en dat komt ook in die documentaire terug. Quentin Tarantino heeft er wel van geweten. Dat heeft hij later ook gezegd. Ik wist er van. Ik heb niet genoeg gedaan. En ja, daar zal ik altijd heel erg veel spijzen. Is dat een smet op z'n werk? Maar ja, toch wel een beetje. Het hangt er wel echt als een schaduw overheen, want hij heeft het altijd geweten. Heeft niks gedaan.

[00:47:08]

Uhm ja, Harvey Weinstein was de grote vriend en heeft hem gemaakt tot wie hij is. Dus dat ja, dat wringt een beetje. Maar hij neemt niet weg dat zijn films wel echt fantastisch zijn natuurlijk. Hij heeft altijd gezegd dat hij stopt na zijn tiende film. Ja, dus moeten we daar rekening mee houden dat u dat binnenkort zijn laatste film te zien is?

[00:47:27]

Ik zou het heel jammer vinden als verder echt nog maar eentje te gaan hebben. En die man is natuurlijk verder hartstikke druk. Hij heeft een eigen bioscoop die net wat lastig schrijven. En ik denk dat er nog heel veel mooie dingen uit zijn creatieve breinen kunnen komen. Ja, er wordt gefluisterd. Misschien een Kill Bill nummer drie als tiende film. Maar ja, daar.

[00:47:46]

Daar zou ik me wel erg jou dat je niet kan wachten. Nora Johannes, dankjewel je wel graag.

[00:48:01]

Geef maar nog een laatste biertje. Voor De Croo uitsmijters. Is het de. Een kleine twee uur geleden zijn de kroegen en restaurants gesloten. Lichten uit. Stoelen op tafel. Deuren dicht. Goedenavond Pat Smith.

[00:48:31]

Koera om nachtburgemeester van Den Haag. De ooievaar is stil, zei hij eerder over de stad. Is ie nog stiller geworden?

[00:48:39]

Nou, het lijkt net een. Ik wilde het in een film uitbracht. Echter is er wel veel straatwerken, maar ik heb bij ondernemers gesproken en is alleen uit wat er aan doodstil is. Stocker. Waar sta je nu? Ik sta nu echter midden in het centrum van Den Haag, waar je bij het Spui naar een wat hoyle. Ja, ik hoor niks. Nee, precies. En dat is ook aan de hand. Ik vragen we. Als je de sfeer kunt beschrijven met de rest.

[00:49:06]

Maar geen sfeer, denk ik.

[00:49:07]

Nee, het is compleet doodgeslagen en letterlijk. Ik sta je midden in het centrum en ik zie letterlijk niemand op straat.

[00:49:15]

Eerder dit jaar, na de eerste Korona Golf, heb je al eens een online stapavond georganiseerd en gaat er weer zoiets aankomen.

[00:49:23]

Nou, laten we eerst maar eens kijken of we op het gaan binnen deze drie weken gewoon met alle omkijken krijgen. Dat we dat er een beetje onder controle komt allemaal. En dan kijken we daarna weer verder met andere creatieve ideeën. Ik vind het vooral zuur voor de ondernemers op dit moment die toch in deze stress zonder tijd een beetje ontspanning kunnen bieden en dat dan 1 jaar nog korter kunnen doen met alle creatieve oplossingen die ze al hebben bedacht. We zijn eigenlijk weer een stap stap teruggezet en dat niet elk jaar Fort 4 om dat in te dammen is.

[00:49:57]

Dat is veel te lang. Maar tegelijkertijd ook niet met een strop voor een hele hoop ondernemers. Net weer een beetje opgetrommeld. En wat?

[00:50:04]

Wat blijft er in zo'n periode dan nog eigenlijk over voor een nachtburgemeester? Maar ik ben inmiddels avond burgemeester. Ja en staat straks en middag burgemeester. Misschien wel.

[00:50:14]

Nou ja, naar dat. Ik weet niet of daar de ambities liggen, maar ik. Nee, ik maak me hard voor door elkaar. Het nachtleven erna. Ja dit. Op dit moment. Ja, in. In de tijd dat tanden op elkaar denk ik en en heel hard doorbijten hou je je hart ook vast.

[00:50:33]

Jaar na jaar hard werken als het heel lang doorgaat natuurlijk, dan krijg je daar wel op het moment de problemen mee. Je zou Lazarsfeld maatschappelijk als uh, als je als financieel en economisch dus dat is. Euh ja. Ja dus een beetje kiezel bij literally staan een beetje een weegschaal met twee benen en paar dingen belang te houden. Dat ze dat stuk dat voelt heel erg. Euh ja, ontdekte ik mij dat mensen burgemeesters hebben een belangrijke rol in deze tijden.

[00:51:00]

Wat is jouw boodschap aan de inwoners van Den Haag en daarbuiten?

[00:51:06]

Naja, ik denk dat het heel belangrijk is, juist om in deze tijd van rustig te blijven. Deze gooi je het niet te veel te laten beïnvloeden door de discussies waar je ja, waar je eigenlijk helemaal niks GroenLinks geen invloed op hebt. En euh ja, mee naar de toekomst kijken met euh, met hulp blijf euh. Blijf ook houden. En euh ja, tot dusver ben ik het enige waar haar enige houvast die je kan die hebt. Nee, doe je dat zelf ook?

[00:51:32]

Ja, ik zorg dat ik de wat minder impulsen tot me krijg en daardoor kom ik meer me bij mezelf en mopperden. Leer ik ook alweer dingen anders dan lekker weer. Mooi en mooi meegenomen van deze crisis. Maar ja uh. Daarnaast ja ik heb geen ja. Ik ben fan van Bob en ik ben een muzikant, dus ik zit al sinds maart ik thuis in actie deel. Ja, dank u. ISACA echter makkelijk aan kan wennen. Dus dat is nou echt.

[00:51:58]

Ik wens jou een aantal sterkte Pat Smith en laat nog even het geluid van de stad horen voordat ze dit ogen sluit.

[00:52:04]

Ja, Compiz. Dat was de stilte in Den Haag en dit was met het oog op morgen na 12 uur op deze zender nooit meer slapen. Pieter van der Wielen praatte een uur lang met theatermaker en actrice Milo Bossuyt. Morgen is er weer een oog. Dan zit die Herman van der Zandt voor nu.

[00:52:24]

Een mooie en rustige nacht zijn wellicht ook een. Waar zich nog, zo zagen hetde uit in het Cigarette. Fonteijn Letzte is Claas immers in.