Happy Scribe
[00:00:06]

Roethenen Freunde is het zijn vermocht zo geen. Wat zich nog zo zagen, heette het in het Cigarette. Een letzte is Klaas Illustré. Dit is met het oog op morgen met een overzicht van de actualiteit in de krant van morgen. Den Haag Vandaag en ontwikkelingen en achtergronden van het nieuws. Buiten is het vijftien graden. Binnen zit Herman van der Zandt. Mondkapje is tegenwoordig een mode accessoire, lees je overal. Maar nu er geen plicht is tot het dragen daarvan, maar alleen een richtlijn, voel ik wel dat het tijd is voor een fashion tip.

[00:00:54]

Vanaf nu draagt u uw mondkapje nonchalant.

[00:01:03]

Goedenavond, welkom, meter hoog tot middernacht bij u, met uiteraard het mondkapjes richtlijn Tweede Kamerdebat Wilma Borgman spreekt zo over.

[00:01:11]

Een jaar geleden begonnen de boerenprotest in Nederland. Twee vrouwen waren hier toen te gast. En nu zijn ze daar opnieuw. Wat is er veranderd in een jaar en is er wat veranderd? En zo ja, wat? De bijzondere muziek die tijdens de Italiaanse barokperiode werd gemaakt door nonnen, is aan de vergetelheid onttrokken door muziek. Pionier Ton Koopman, die zich straks tegen het eind van de uitzending in gesprek met de winnaar van de internationale verhalenwedstrijd van het literatuurfestival in Utrecht.

[00:01:40]

Eerst het nieuws van woensdag 30 september.

[00:01:43]

Het lijkt de tv nu, dit kan de vraag beantwoorden. Dus als ik als schaakt op die camera, zal ik het nu live doen. Doet een wissel en dat is dat vanaf nu geldt. Dames en heren in Nederland. Euh. Dat er door kabinet en Kamer dringend wordt geadviseerd om in publieke binnenruimte is een mond neus masker te gebruiken.

[00:02:00]

Het kabinet is overstag, de geld per direct een mondkapjes advies in het hele land. Niet iedereen is meteen enthousiast.

[00:02:07]

Ik vind mijn eigen verantwoordelijkheid om te kijken wat ik bedoel. En daar blijft het dus ook. De mondkapjes worden niet verplicht. Het gaat om een dringend advies. In winkels in Amsterdam gaven de eerste klanten al gehoor aan de oproep.

[00:02:19]

Ik heb wel een mooie carrière. Kijk, dat weet je maar nooit. Wel ja, anderen vinden het een kleine moeite om binnen een kapje op te zetten.

[00:02:26]

Je het geen enkel probleem. Artsen opereren ook met mondkapjes op urenlang is. Waarom zou het niet piercings boodschappen doen in een mondkapje?

[00:02:32]

Of in de Verenigde Staten gingen presidentskandidaat Donald Trump en Joe Biden voor het eerst met elkaar in debat en dat ging dan meteen gezellig aan toe.

[00:02:42]

Zo is een merkers waar hij. Je kunt never hoofdeinde de rhede. Hierdoor hebben een nieuw beleid. En zo bleef het ook zo.

[00:02:51]

En hoe is zo'n Jules Chel precies? Zo luidt de mens uit een sector.

[00:02:58]

Op een goed moment werd de presentator het gekibbel ook zo zat dat die beide heren vroeg om elkaar niet zo vaak in de rede te vallen.

[00:03:06]

Feit dat kan vroeger Bruggisser voor de aloude Bald lepelde. Spreej wordt Fiore en Options aan marteling. Die zullen dus wel een Himste.

[00:03:15]

Ook veel kijkers houden het na afloop vooral over de negatieve toon van het debat.

[00:03:21]

De reden dat wij.

[00:03:24]

Sinds gisteravond mogen in Nederland niet meer dan 30 mensen binnen bij elkaar zijn. Cultuurinstellingen zoals poppodia en theaters houden hun hart vast.

[00:03:32]

Ik vrees met grote vrezen dat dat zal leiden tot afzegging van een groot aantal voorstellingen. En dat zijn allemaal mensen die al kaartjes gekocht hebben, van plaats zijn, opnieuw geboekt hebben, weer een kaartje terug moet.

[00:03:45]

Nou ja, vanmiddag werd duidelijk dat een aantal zalen in Nederland ontheffing krijgt van de maatregel, andere niet. En dat wekt onbegrip.

[00:03:52]

Het voelt wel als onrechtvaardig, omdat het in onze visie niks toevoegt. Het voegt geen winst op gezondheidsklachten toe, want dat is prima geregeld. Sommige artiesten houden de moed erin.

[00:04:05]

Ook voor minder publiek willen ze graag optreden. Al zijn het er vijf.

[00:04:10]

Ik maak net zo'n mooie voorstelling van vijf mensen als voor 500. Is wel echt ook in.

[00:04:14]

Sta ook voor sportclubs geld nu geen publiek meer, ook niet bij trainingen. Het is wel wennen.

[00:04:20]

Ik moet naar de andere kleinkinderen achterlaten thuis, want anders hadden we een beetje gevoetbald hier op het andere veld.

[00:04:26]

En dat Tony betaald voetbal komt de publiek stop hard aan, bijvoorbeeld bij Feyenoord. Daarom een initiatief van de Rotterdamse buschauffeurs die eerder dit lied schreven. Ze hebben nieuw lied gemaakt om hun club een hart onder de riem te steken. Dat was het nieuws vandaag op radio en tv. Klinkt goed. Ik kan vanmorgen Clemens Peeters. De automobilist wantrouwt de nieuwe aangelengde Etien. Benzine, kopt De Telegraaf. Sinds een jaar stroomt deze in milieuvriendelijke brandstof uit de euro. Vijfennegentig pomp.

[00:05:24]

Er zitten tien procent bio ethanol in en daar zit m de pijn, zegt de baas van de grootste tankpas verstrekker van Nederland, Patrick Roose, man van Multi Tank Card.

[00:05:33]

Hij analyseerde het tank gedrag van zijn kaarthouders en zag een flinke stijging van de verkoop van de duurdere E10, waar maar 5 procent ethanol is bijgedaan. Eigenaars van oudere auto's zijn bang dat de dunnere E10 benzine hun auto beschadigt, dus kiest de zuinige Nederlander voor het welzijn van zijn auto en heeft het milieu het nakijken.

[00:05:51]

De Volkskrant analyseert de ommezwaai van het kabinet waar het de mondkapjes betreft. Net als in maart, toen de scholen dicht gingen, buigt Rutte voor de publieke opinie. Voor hem hoeven die mondkapjes niet, maar als men dat wil. Vooruit dan maar alleen, vraagt de krant zich af. Hoe duidelijk is nu de boodschap van de regering en met welk gezag wordt die uitgedragen? Na een korte wapenstilstand deze zomer staan de directie en de werknemers van Tata Steel in IJmuiden weer lijnrecht tegenover elkaar.

[00:06:18]

Nu blijkt dat er nieuwe plannen zijn om banen te schrappen, schrijft het FD. Achthonderd vijftig banen verdwijnen. En dat nieuws legde een bom onder een verzoeningspoging bij Tata Steel.

[00:06:28]

Gisterochtend zouden er een gesprek plaatsvinden over hoe nu verder met de fabriek. De directie bevestigde in dat gesprek dat mogelijk 850 banen verdwijnen. Hadden net het voorstel rondje gehaald, zegt Roel Berghuis van vakbond FNV. Toen we dit nieuws hoorden, konden we niet blijven zitten. Het gesprek werd daarna dan ook vroegtijdig afgebroken. Korona is nog niet klaar met onshore en er is ook nog geen zicht op het einde. Dus hoe houden we de moed erin? Vraagt Trouw zich af.

[00:06:53]

De Corona crisis biedt een kans om ons te trainen in geduld, zegt filosoof Lammert Kamphuis in de krant. Ik moest denken aan de documentaire The Rumble in the Jungle, over de historische bokswedstrijd uit 1974 tussen Muhammad Ali en George Foreman.

[00:07:07]

In de eerste ronde van het gevecht werd Ali te grazen genomen, maar dat bleek tactiek om Forman af te matten. Daarna kwam Ali uit de touwen en sloeg Flamme knock out. Daar kunnen wij nu ook doen geduldig de klappen incasseren die erop vertrouwen dat we uiteindelijk het virus zullen verslaan. Deze onderwerpen morgen uitgebreid in de ochtendbladen. Hamaekers. Zegt zijn. Ook Cheonan en. Cijfers en letters. Geen van de Chinese. Prijzenswaardig. Kanes Wélke? Fagin. Eurovisiesongfestival meer dan zes jaar geleden.

[00:10:29]

The Common Linnets calm after the storm. Ja, maandenlang vertelde het kabinet ons dat mondkapjes eigenlijk niet echt helpen tegen de verspreiding van het coronavirus. Sterker nog, mensen zouden zich als de zon mondkapje dan drager juist onveilig gaan gedragen en zich niet aan de regels houden van anderhalve meter afstand. Vanmiddag was het toch allemaal ineens anders? Euh. Vanaf vanmiddag wordt ons dringend geadviseerd door het kabinet om juist wel een mondkapje te dragen. Wilma Borgman in Den Haag. Goedenavond Herman, goedenavond.

[00:10:59]

Nu helpen ze wel ja. Nou misschien een beetje. En met de huidige besmetting cijfers is het. Alle beetjes helpen. Uhm, Rutte wilde vandaag meebewegen, meebewegen met wat de samenleving wil meebewegen met wat een meerderheid in de Tweede Kamer wil. En dat meebewegen ging tijdens het debat van vanmiddag heel snel. En vorige week hoefde alleen nog maar de horeca eerder dicht in de studentensteden. Maar maandag moest het hele land strengere maatregelen. Toen nog alleen mondkapjes in winkels en zo.

[00:11:27]

Maar vandaag gewoon overal. Zoals Rutte zei overal waar je de hemel niet ziet en waar je zit. En zelf vond je dat best logisch.

[00:11:36]

Wat je daar eigenlijk ziet is dat vanuit de Kamer en toch ook vanuit de samenleving zie je dat er toch behoefte is aan meer eenduidigheid. En je merkt ook hier in de Kamer toch ook wel brede overeenstemming dat we daar een stap zullen moeten zetten. Daarom zou ik willen voorstellen voorzitter gegeven. Ook die wens van de Kamer om voor heel Nederland een eenduidig dringend advies over mondmaskers te geven. Dat zal het kabinet uitwerken, dus voordragen van die niet medische mond, neus, maskers in winkels en andere voor publiek toegankelijke ruimten.

[00:12:05]

Dus dat advies geldt dan vanaf nu. Maar allerlei vragen die er dan zullen komen kunnen we nu ook niet beantwoorden. Koorde premier, zegt God juist de samenleving dat wil. Dan doen we dat. Ja, we hebben net een half jaar gehoord van het kabinet. Het werkt niet en daarom doen we dat niet. Als we dit een serieus gedrag 2 willen maken waar mensen gaan houden, dan moet er ook een ander verhaal bij. Dan moet de premier de bevolking ook meenemen.

[00:12:28]

Waarom doen we dit? We doen dat om elkaar te beschermen. Ik vind dat die houden we. Nou ja, u vraagt wij draaien. Daar is deze crisis te serieus. Is dat verzoek wil ik hier doen?

[00:12:36]

Als dat de indruk is, is het goed dat de heer Asscher even naar voren kwam. Want dat is zeker niet het geval. Uh, ik vind alleen dat wij als kabinet in zo'n ernstige crisis waarbij je probeert een breed draagvlak in de samenleving en ook de Tweede Kamer te vinden. En dat lukt niet altijd, maar vaak wel dat als er dan heel erg mensen leven, je daar moet kijken. Ik vond het eerder een voorbeeld. Dit jaar was de onderwijs en hebbben van de deskundigen zijn vernietigd, maar waarvan ouders en leraren zijn dan ook een groot deel van de Kamer doet het nou wel.

[00:13:01]

Nou h d d, dan moet je ook kijken. Ga je dan uh met je vuist ballen zeggen Yumi moeten open blijven of beweeg je mee op de mondkapjes? Is het nog iets makkelijker? Omdat we natuurlijk al eerder gezegd hebben? Er zit enige werking op die dingen in het openbaar vervoer waar je die anderhalve meter niet kunt houden en op Schiphol. Uhm. En ook het comité heeft gezegd in situaties waarin ik dacht we waren het heel snel oploopt. Het aantal besmettingen kan het ook toegevoegde waarde hebben en ik ben het eens met gastheer.

[00:13:27]

Als je dat nu met elkaar afspreekt, dan gaan we er ook met z'n allen voor. Dan gaan we dat ook serieus doen en dan gaan we daar ook vol voor staan. Euh, dat kan hij ook rekenen. Absoluut. Nee, we zijn niet halfzware. Dit gaan we nog helemaal doen.

[00:13:38]

Beloofd beloofd. Half zwanger zijn gaat niet. Nou ja, want als deze premier dat al zegt heb meebewegen dus. En vandaar dat het dringende advies.

[00:13:47]

Ja, hij zegt we gaan door. We gaan er vol voor staan. Maar het is. Het is nog steeds geen verplichting. Waar? Waarom wil die dit niet verplichten?

[00:13:54]

Ja, dat is een vraag die partijen in de Kamer ook stellen die zeggen als je dan vindt dat die mondkapjes een goed idee zijn. Maakt dat dan ook echt duidelijk door die verplichting in te voeren? De PvdA wil dat bijvoorbeeld en GroenLinks wil dat als optie achter de hand houden, vooral als het advies niet werkt. Maar de meeste partijen hier vinden zo'n dringend advies wel voldoende. Die zeggen dan wel maakt de communicatie daarover dan ook duidelijk wat je als je net ook hoorde zeggen, maar daar is geen meerderheid voor een verplichting.

[00:14:20]

En het kabinet voelt er ook niks voor. Uhm.

[00:14:23]

Nieuwsuur De Collega's meldde onlangs dat mondkapjes niet worden aangeraden en ook niet worden verplicht omdat er gewoon te weinig zijn. Uh, is dat zo en heeft dat hier mee te maken?

[00:14:33]

Nou, dat heeft Rutte bij hoog en bij laag ontkend. Dat was nogal een omstreden punt, ook in het vervolgende Corona debat vorige week. Want de vraag van de oppositie was werden die mondkapjes bijvoorbeeld in verpleeghuizen afgeraden? Niet omdat ze niet nodig zouden zijn, maar gewoon omdat er te weinig zijn. En de linkse oppositie maakte er ook vandaag een heel nummer van tegenover. Rutte, Klaver, Marijnissen en ook Asscher en Rutte zei Ik ken niet alle details van die adviezen.

[00:14:58]

En als u die details allemaal wil weten, beste Kamer, laat u dan even schorsen zodat ik me kan inlezen. Maar luistert u ook vooral naar de minister die er over gaat van ark van medische zorg? Maar Asscher hield voet bij stuk. Ik wil een punt van orde maken volgens mij. Dat is de premier bood later aan kort te schorsen omdat die niet de details wist van die mondmaskers sector bereikt door advisering. Hij beroept zich op een advies van acht 20september van de overheid te negeren om in het ijle land Previn.

[00:15:24]

Tief in alle verpleeghuizen die mondmaskers gaan dragen. Volgens mij klopt dat niet als Schaars daar niet aan ten grondslag ligt. Dan zou ik graag voor u even in de gelegenheid stellen om kort te schorsen voorzitter te beginnen. Schaarste speelt hier 0 rol. Helemaal nergens. Euh. In de rolverdeling hebben we afgesproken dat wij alle drie ons richten op een aantal aspecten waar wij de beantwoording van zullen doen. Dat betekent dat mevrouw Van Ark voor tot zich heeft genomen de precieze beantwoording in detail op dit punt.

[00:15:51]

Ik heb net geprobeerd op verzoek van de Kamer toch een paar eerste vraag te beantwoorden. Het lijkt mij ook netjes, ook richting het kabinet dat de Kamer die rolverdeling enigszins respecteert. Dus mijn bezoek zou echt zijn om mevrouw van de actie vraag te laten beantwoorden. De heer Asscher om op het punt van de orde te reageren. Volgens mij moeten we dat dan nu bespreken. Mijn reactie was dus mevrouw van Actie vraagt te laten beantwoorden. Dat is wat de titel vraagt u aan de premier?

[00:16:15]

Hij heeft eerder schorsing aangeboden en dat ie bij nader inzien hem heeft dat van Arkadi vraagt. Ik wil nu van de Kamer horen. Dit antwoord klopt gewoon niet, want die hebben gekregen. Maar als straks de minister voor medische zorg daar op ingaat. En dan? De premier zit erbij. Dan kan naar aanleiding daarvan alsnog die vraag worden gesteld.

[00:16:33]

Voorzitter, daar ben ik niet uit, dus ik handhaaft mijn punt van de orde onder uw korte schorsing. Nou van de premier. Het antwoord te krijgen.

[00:16:39]

Nou als je was daar niet bij eens waar een meerderheid was het er wel mee eens. En dus ging van Arca het allemaal uitleggen. En heel opvallend wie er ook opstond, wie er ook naar de interruptiemicrofoon liep wel. Lilian Marijnissen model Jesse Klaver van der Staaij van de SGP. Van Brenk van 50Plus. Maar niet Lodewijk Asscher. Niet één keer. En kennelijk was dit onderwerp toch vooral belangrijk bij zijn politieke doelwit. De premier Mark Rutte wilde het punt maken tegenover de premier.

[00:17:05]

Vooral dat was opvallend ja. Het kabinet kwam maandag met me. Nou ja, al die maatregelen die we begon. Nou, vandaag komt dat. Dat dwingende advies de dan overheen. Heeft de Kamer daar eigenlijk vertrouwen in? Dat dat al die maatregelen? Dat hele pakket euh. Voldoende is? Nu de besmetting s avonds iedereen weer in de lift zitten?

[00:17:23]

Nou, dat zeg je terecht. Dat pakket van maandag was dus niet genoeg voor de Kamer. Vandaar vandaag die bijna kamerbrede druk op het kabinet over de mondkapjes. En de Kamer vindt het ook allemaal nogal onduidelijk. Er zijn verschillen tussen regio's, maar mag de communicatie alsjeblieft wat meer eenduidig zijn? En de aanscherping van maandag? Die vond de Kamer hoognodig. Die maatregelen van de week daarvoor heel wat je badinerend werd genoemd. Het laatste rondje in zes studentensteden wat eerder?

[00:17:49]

Die bleken niet genoeg. En of Rutte dat maar wilde toegeven?

[00:17:52]

Vroeg Lodewijk Asscher erkent de premier dat het beter was geweest als deze maatregelen eerder waren genomen. Beter ter voorkoming van besmettingen, beter ter bescherming van de economie. Dat zul je achteraf moeten bekijken. Uh, ik zeg ook niet alles gaat goed. Uh, de geartsje heeft absoluut een punt. En wat je denkt, ik moet de moed afleiden uit de gebeurtenissen de afgelopen weken is dat het pakket aan maatregelen dat steviger moet, zodat je ook een verdere doorgroei meer had kunnen afgaan.

[00:18:19]

Het valt helemaal niet te ontkennen dat er eerder had moeten worden ingegrepen. Als je ziet hoe het er nu voorstaat. Ik heb helemaal niets over de schuldvraag, maar je kunt niet ontkennen dat de besmettingen te ver zijn opgelopen. Daarachter wordt de vraag doet u nu genoeg? Want u mikt nu precies op een rij productiefactor de waarbij het misschien net goed gaat lukken. Volgens mij is de les één wees eerder les 2.

[00:18:41]

Wij stevige voorzitter B. Wat we ook afgesproken hebben, ik denk echt dat dat de goede aanpak is. Dus dat je het virus zult raken waar ik moet raken en dat je dat doet op een manier waarbij je zo mimo schade aan de samenleving aanricht. Dus toen het noodzakelijk was in al die regio's waar je zag dat het aantal besmettingen door die 50 per week heen ging en op een aantal andere waarden niet de goede kant op ging, hebben die maatregelen genomen.

[00:19:01]

Uh, weer als je zegt dat ik dat nu teveel verdedigd als niet mijn bedoeling, want ik ben het met hem eens dat je ook lessen moet trekken. En dus ik wil helemaal niets hier zeggen kabinet, doe het fout soms helemaal niet. En nogmaals, dan vind ik het een serieuze les dat je moet kijken. Uh, was het pakket wat vrij landelijke afspraken met die zes regio's en daarna de volgende achterstal stevig genoeg? Heeft dat voldoende gedaan wat we wilden dat deed?

[00:19:22]

Ik vind dat echt een serieuze les die we namen moeten bestuderen.

[00:19:25]

Ja, ook hier een partijtje meebewegen door de premier. Het is een stevige les die we moeten leren. En die lessen kennen we nu voor een volgende keer. Een volgende keer waarvan iedereen hier hoopt dat die er niet komt, want dat ging nog heel duidelijk boven dit debat. Als de maatregelen de komende drie weken niet genoeg effect sorteren als de cijfers blijven stijgen, dan gaan we het hier hebben over een heel andere categorie maatregelen. Het wordt avondklok. Viel vandaag een paar keer niemand meer naar buiten na 11 uur of gewoon weer een lockdown.

[00:19:53]

En dat wil iedereen voorkomen, Herman. Ja, want er is altijd wel een oog.

[00:19:56]

Dank je wel nummerborden, want in Den Haag. De ouders in hun. Terbiest Boys a ken heer Music morgen. Dan is het een jaar geleden dat de boerenprotest begonnen goed naar waren van de Plas van de Boer burgerbeweging, kienavond en Urszula Holkema melkveehouder. Goedenavond. Iedere avond zat die beide jaargeleden ook. Euh, mevrouw Van de Plas, een gelukkiger mens.

[00:22:43]

Sinds een jaar geleden. Nou, ik ben sowieso altijd gelukkig als je altijd positief gelukkiger. Uhm en als je kijkt naar uhm, de staat van het platteland en de staat van de agrarische sector. Dan ben ik niet per se gelukkiger geworden. Nee nee, een.

[00:22:59]

En na een jaar protesten en een kun je je probleem op de kaart zetten.

[00:23:05]

Nou, wat wel positief is geweest natuurlijk is dat er mede dankzij de Prodell protesten wel veel aandacht is geweest voor de boer en met name de problemen die er zijn. Uhm ja. Eén van de problemen is het bestaansrecht. Onzekerheid kan ik volgend jaar mijn bedrijf nog wel hebben? Uhm, daar zijn mensen toch wel wat meer van doordrongen dan dan voorheen? Natuurlijk heeft ook de HRA de Cofidis periode heeft daar ook aan bijgedragen, want mensen zijn toch wel meer gaan waarderen.

[00:23:34]

Ja euh, het lokale voedselproductie. Dus. Dus ja, wat dat betreft is er wel beter en meer aandacht voor gekomen en dat moeten we ook zo houden.

[00:23:45]

Hoe is met u gemoedstoestand toestroom van Fokkema gelukkiger dan vorig jaar?

[00:23:50]

Uhm, nou, ik denk ik denk net zo gelukkig als vorig jaar ik. Ik laat me niet zo gauw uit het veld slaan natuurlijk dat uh, maar als ik zeg op de boeren gebied. Uhm op het agrarisch gebied. Ja er is een heftig jaar geweest en ik denk dat ze ook alweer een heftig jaar tegemoet gaan. En het uh, het heeft mij niet gebracht wat ik gehoopt had. Integendeel. Wat heeft het nu gebracht? Meer regels, meer stress en uh, minder boeren.

[00:24:16]

In mijn omgeving stoppen er nogal wat boeren om. Boeren gaan emigreren, ook jonge boeren die stoppen. Ja, en dat ze, dat vind ik wel zorgelijk zijn.

[00:24:24]

Dat er meer dan dan dan vorig jaar rond deze tijd? Ja ja. En ook de boeren hebben jonge boeren. Sharia? Ja, wij zijn wel goed op met die regels en we kunnen dat aan. Maar wat ze nu wel duidelijk zeggen moet natuurlijk wel een verdienmodel blijven he? Dat geldt voor iedereen een beetje vies woord in Nederland denk je wel eens. Maar je moet natuurlijk wel je vervanging zien, verstilling kunnen doen en alles in elke regel die de minister bedenkt is gewoon korste verhogend.

[00:24:49]

En euh ja, dat gaat maar door. En en we komen nu op een punt dat de boeren zeggen ja, dit kan gewoon niet meer. Nou, dan komen we volgend punt. Dan vertrekken de boeren naar buitenland. Ja en waren nee de politiek zo tegenaan. Schop van ha v. Meer voedselveiligheid, dat moet allemaal omhoog. De regels worden strenger. Kwaliteit moet omhoog. Nou, er staan al heel hoge ter wereld aangeschreven he? David Attenborough heeft dat vorige week ook gezegd.

[00:25:14]

Hoe Nederland dat doet? Wereldwijd is gewoon fantastisch. En toch worden die wereld die regels aangescherpt. Ja en nee, het houdt gewoon ook op voor de jonge boeren en dat vind ik gewoon heel zorgelijk.

[00:25:25]

Wat heeft u, mevrouw van de Post, afgelopen jaar allemaal ondernomen? Op wat voor jaar kijkt u terug?

[00:25:31]

Nou, wij waren vorig jaar eigenlijk al voor de protesten bezig met het oprichten van een politieke partij, omdat wat er eigenlijk nu gaat meedoen aan de verkiezingen gaat meedoen aan de verkiezingen die de lijsttrekker en naar voor. Ik ben de kandidaat lijsttrekker, maar ik heb geen tegenkandidaten en dus formeel ben ik het nog niet. Maar het liep toen al wat. Wat wat er toen al dat u het afgelopen jaar dom kunnen laten zien?

[00:25:50]

Nou ja, uhm uh, we hebben ons verkiezingsprogramma. Uhm, hebben we al opgesteld. En daarna? Daarin vragen we echt nadrukkelijk aandacht voor het platteland. Want met het verdwijnen van boeren zoals Corsala net ook heel goed schetst, komt ook het hele platteland en de leefbaarheid op het platteland onder druk te staan. Wat wij hebben gezien is dat sinds wij als plattelands partij. Uhm uh, opstomen richting Den Haag en wij gaan van het Binnenhof.

[00:26:17]

Figuurlijk dan een fijne figuur. Ja, we touren niet op met de trekken, zo denken ze bij Wij zeggen altijd van waar maken van het Binnenhof op 17 maart 20 20 t Boer Burger Binnenhof. Maar uhm. Sinds wij daar mee bezig zijn zien we ineens ook dat de grote partijen. Uhm. Die denken ineens ook van heel dat platteland. Er wonen ook nog mensen. En daar zit misschien ook nog wel een crisis potentieel. En. Ik heb in de afgelopen maanden eigenlijk al regelmatig gezien dat uhm ja zei zich ook zorgen maken.

[00:26:46]

En dat vinden wij niet erg hoor. Want bedoel als door onze komst ook andere partijkaart. Het staat op de kaart en dat is echt hard nodig, want ik weet niet of je wel eens in Frankrijk bent geweest. Vast wel ja. Daar heb je per maand 3 weken.

[00:27:00]

Nou, daar heb je gewoon heel veel landbouwgebieden wat vroeger landbouwgebieden waren. Die zijn gewoon. Uhm ja, dat is gewoon helemaal stil. De boeren zijn daar vertrokken en dat gebied verpauperd gewoon. En dat is wel een beetje een voorland doordat we in ja verlaten dorpen.

[00:27:15]

Ja mevrouw. Wat? Wat heeft u allemaal ondernomen het afgelopen jaar? Bent met u mee geweest met de trekkers naar Den Haag.

[00:27:21]

Ik ben uh. 1 oktober ben ik mee geweest met Trekkies in Den Haag. Na die uitzendingen ben ik ook nog in dit programma geweest, toen met een hese stem. Nu is mijn stem beter gelukkig.

[00:27:31]

Euh, want het is ook wel rustiger nu we met met met met de protesten. Nou ja, vanwege de korona hebben we mogen niks meer. Ja want niet, want dat speelt natuurlijk ook een rol. Dat is dat is ook wel lastig om om de stem. Te laten horen in deze bijzonder. Ja, ja, ja, het laatste protesters was in februari Ben ik nog in euh, in Den Haag geweest en in december had de rechtszaak van de supermarkten tegen de boeren bijgewoond in Lelystad.

[00:27:55]

Ha, wat er ging over die bekende distributiecentra blokkades? Ja, daar ben ik nog heen geweest. En ook puur om. Euh. Om uit eigen beleving te horen wat er gezegd wordt in de rechtbank, zodat ik niet afhankelijk bent van de media. Want vaak blijkt toch wel dat de taart iets anders gepresenteerd wordt dan in de werkelijkheid is. Dus ik zei nou, dan moet je gewoon zelf naartoe. Want waar ze wat? Lokale protesten heb ik bijgewoond door ben nog bij een bijeenkomst geweest van de VVD.

[00:28:20]

Heeft u een idee dat het zin heeft? Nou ik. Ja, ik denk het wel, want daar is nou zien. De laatste vol maatregelen die de minister de door wou drukken togen door up activiteiten van De Boer en H. Door de protesten over die ze toch tot acht voeren, dan is dat teruggedraaid. Ja dat, wat zou ons morgen ingaan? Nou dat contrast tot gevolg hebben dat er gewoon feest zou overlijden? Nou, dat is dus het beleid van de minister op dit moment dingen te doordrukken waarmee uffw gewoon komt te overlijden en boeren in de problemen kunnen komen.

[00:28:50]

Ik ben niet tevreden over mevrouw Schouten. Ik ben absoluut niet tevreden, overschouwt mevrouw Schouten. Nee, en ik denk dat dat in die zin de protesten wel invloed hebben gehad op de politiek. Niet genoeg dus. Ik hoop van harte dat we de boel burgerbewegingen in de Kamer komt. Want ja, het beleid wordt in de Kamer gemaakt en daar moet je bij zijn. En duidelijk Caroline bij is denk ik dat het een stuk beter gaat zoals het nu gaat.

[00:29:11]

En ben je inderdaad niet tevreden om mevrouw Schouten?

[00:29:13]

Nee nee, nee. Uhm. Had u misschien soms ook het idee dat het teveel protesteren was? Een mevrouw van de Plas dacht dat het op een gegeven dat er de sympathie van de Leeuw. We zeggen de niet boer. Euh, dat die misschien wel verloren zou gaan.

[00:29:26]

Ja, dat u daar niet bang voor geweest dat? Nee. Nee, daar ben ik niet bang voor geweest. Kijk, het is gewoon het was en is gewoon broodnodig dat boeren een stem laten horen. Jarenlang hebben ze eigenlijk alles maar een beetje laten gebeuren. Uhm, de sympathie van de burger. Die is er nog steeds. Bedoel kijk, als je kijkt hoe bewustwording bijvoorbeeld van het Nederlandse voedsel, heel veel mensen. Steeds meer mensen die waarderen dat heel erg.

[00:29:48]

En daar hoort die boer wel bij horen.

[00:29:50]

Net als de korona periode de protesten uffw in de wielen rijdt om het zo maar te zeggen. Maar u zegt ook. Je merkt ook waardering voor Nederlands eten.

[00:29:58]

Ja ja zeker? Zeker? Euh, mensen die ik in mijn omgeving spreek. En dat zijn echt niet alleen maar boeren, want ik ben gewoon een burgermeisje. Ik heb zelf geen boerderij. Heel veel mensen die snappen heel goed waar boeren mee zitten. En je hoort ook steeds vaker dat elke keer weer die nieuwe regels en elke keer uhm nou ja weet, je wil niet de media steeds de schuld geven. Maar uh in de media. Uhm. De boeren zijn zowat euh schuldig aan alle ellende in de wereld tegenwoordig, want dat valt toch wel mee?

[00:30:28]

Nou ja, zo wordt het wel gevoeld. Ha. Ik bedoel als uhm als er Assens. Als jij als journalist elke dag hoort dat je je werk slecht uitvoert, word je niet echt vrolijk van denk ik. Nee, en dat is hem geen zielig verhaal en ook helemaal geen Calimero verhaal. Maar mensen die beseffen wel wat dat met boeren doet en wat ze ook zeggen, heel veel boeren stoppen ermee. En dat is echt niet alleen omdat ze geen opvolger hebben.

[00:30:51]

Maar ik ken ook boeren die zeggen ik heb er gewoon helemaal geen zin meer in. Ik. Die zijn uit passie boer. Die vindt het gewoon hartstikke mooi. Het vak wat ze uitoefenen. Maar die ja, de lust vergaat ze soms. En ik vind wel dat de politiek zich dat heel goed moet realiseren wat ze met zo'n beroepsgroep met zo'n groep mensen doen.

[00:31:09]

En dan hebben die protesten. Euh, mevrouw Lok. Maar dat was misschien ook voor gezorgd dat de boeren elkaar hebben gevonden als groep.

[00:31:16]

Ja, dat denk ik wel. In die ook dat ze worden afgewezen door een deel van de samenleving. Dat ze wat nou zegt de schuld van alles krijgen.

[00:31:24]

Nou, ze hebben mekaar gevonden als groep en en je merkt ook wel wat gewoon al onderhouds leven bij de boeren. Ha, dat wat mevrouw van der Plas ook zegt van me. Ha die onvrede en hoe ze worden neergezet en dat. Dat merk je gewoon elke dag. Dat is natuurlijk hartstikke pijn, die boeren die je hem een man ook. Die staat s ochtends 5 uur open en s avonds en acht uur ruzie klaar met zijn werk. Nou ja, aan een normale burger.

[00:31:45]

Die begint s morgens om acht uur met z'n werk en die s middags vijf uur thuis. Dus hij maakt nogal wat uurtjes meer. En laat je daar dan geen waarderend wist of niemand dat?

[00:31:52]

Nee, maar wat de Boer hard werkt klopt. Klopt. Maar er komt te weinig waardering voor en dat komt eigenlijk alleen maar euh, kritiek voor uit. En nu door de boerenprotest. Ja, de boeren die weten mekaar nu wel te vinden. En dat is eigenlijk wel een heel, heel goed. Ja, dan kunnen ze. Komen ze eindelijk voor hunzelf op en in de politiek? Ja, ik hoop dat je dat oppakt. Maar ja, aan een minister merk ik het dus niet zozeer.

[00:32:16]

Ging niet optimistisch na een jaar. Nee. Nee, dan ben ik ook niet van nu. Hoe kijkt u naar? We zeggen het jaar dat eraan komt?

[00:32:26]

Uhm, nou euh. Ja afwachten dus ik weet het niet. Natuurlijk volgend jaar de verkiezingen. Ik hoop de Tate de goede kant op. Gaat wat betreft de burgerbewegingen en dat de mensen ook bewust worden van jongens ze. We kunnen zoveel kritiek hebben op de boeren, maar bedenk wel. Als de boeren uit Nederland verdwijnen, dan komt daar haal je de armoede binnen in Nederland en onze boeren namen bewust van zijn. Want zo Servier. Euh. Ha. Dierenwelzijn is heel hoog in het vaandel.

[00:32:53]

Maar euh, we weten allemaal hoe het in Oekraïne gaat. Uhm, dan moeten wij ons eten uit Oekraïne halen. Nou willen we dat met z'n allen. Ja, en ik denk het niet dat we dat willen. Ja, bijvoorbeeld Oekraïne. Een mevrouw van de Plas. U gaat zich richten op de verkiezingen denk ik dan het komende jaar.

[00:33:07]

Ja, ik heb vanaf 1 november vijf maanden onbetaald verlof genomen voor mijn werk. Ik ben landbouw journalist en ik vind eigenlijk niet dat ik dat kan verenigen met politieke activiteiten. En dan? Ja, dan ga ik maar gewoon volle bak richten op de campagne. En uhm, ik denk dat wij in de regio's en er nog steeds platteland, maar in de regio's buiten de grote steden echt wel heel veel mensen zijn die. Uhm ja, die in zijn voor een plattelands partij met wat gezond verstand.

[00:33:36]

Want ja, kijk, wat Usman het ook zegt. En je vroeg net van hoe kijk je naar komend jaar? En zegt ik weet het niet. Nou, dat is het enige juiste antwoord. Dat is namelijk het grote probleem. Boeren weten gewoon totaal niet waar ze aan toe zijn. Zij durft niet te zeggen over een jaar sta ik daar en daar. En dat kan niet. En dan kan niet alleen heb ik het niet alleen over boeren, maar dat kan gewoon niet voor ondernemers in Nederland in het algemeen.

[00:33:59]

J. J.

[00:34:00]

Je hebt een plan voor 20 30 jaar voor je bedrijf waar je misschien al tientallen jaren een boerderij hebt.

[00:34:06]

Ja en investeert. En uhm, en dat is wel zorgelijk hoor. Als ondernemers in Nederland zeggen ik weet niet hoe ik er volgend jaar voorstaat vanwege de politiek. Ja dat dat vind ik wel ernstig. Uhm, hoe gaat de partij eigenlijk heten? De partij heet Boer Beweging, maar blijft de jonkies op de kieslijst formulier staan als BBB, de BBB, BBB, de B BBB. Vandaar ook het Boer Burger Binnenhof. Ja goed. Uhm. Succes. Ja, u bent dus vanaf 1 november is het.

[00:34:33]

Daar heb ik alle tijd om elke dag hier te zitten.

[00:34:37]

Vast nog wel uit je niet voor elke dag, een week voordat u er al bij was. Wel bedankt.

[00:34:46]

Cheesy zijn twee rivalen. Tauri rhjz Bhatti, want zijn rol als maarhij. Let's go away from A. Tokamak Lieven Clijsters je dan drie schooljaren langzamer dan. Heerlijkheden zijn, zo kan Rheko de economie, landbouw. Bij het screw. Met ISPO en Vallei van. Cardeynaels Let's go away. Ja, kort plaatje, er zit altijd wel altijd een kort blaadje bij in het oog, maar nu gaan we over wat langere, langere muziekstukken hebben. Euh. Die maar zelden worden uitgevoerd.

[00:36:49]

Muziek van vrouwelijke componisten uit de Italiaanse barok. Euh, daar komt nu verandering in in die uitvoeringen die maar zelden gebeuren. Het AMZ Amsterdam Baroque Orchestra, onder leiding van musicus Ton Koopman, brengt met medewerking van het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor werk van onder meer onder andere Moet ik zeggen aan Benedictijnse non? Na de concertpodia Ton Koopman is er in de studio Goeie Narbond avond. Een aantal van van de bewaarde composities, opnieuw bewerkt en zelden uitgevoerd.

[00:37:17]

Maar waarom eigenlijk zelden uitgevoerd? Ik heb altijd het gevoel dat bij de muziek van vrouwen dat toch het probleem is dat de musicologen zijn. Mannen en de mannen kunt natuurlijk altijd beter. En als je denkt hoe de gesproken wordt door musicologen over de vrouw van Mozart, is toch een dom blondje. Constance was een intelligente vrouw en ze had het veel beter gedaan als ze WordStar had geluisterd. Dus ik heb altijd het interessant gevonden om daarna te kijken en te zien, want het is bij schilders, is bij dichteressen.

[00:37:48]

En daar zijn heel veel mensen die echt prachtige dingen hebben gedaan. En met deze muziek kwam ik per ongeluk en aan wat een collega van mij. Die brachten een paar partituren mee uit Italië en want zijn vrouw kende Smits. Die was bezig deze muziek uit te geven en uit te voeren. In Nederland heeft Zover Ik weet is muziek nooit geklonken, dus daarom is het heel bijzonder om deze muziek te horen en te zien wat voor kwaliteit Deze vrouw had. Ja, want euh, over welke vrouw heeft ze het nu?

[00:38:16]

Maar ik heb het vooral over Qara Margarita Cot Solari. Dat is vind ik een fenomenale componiste. Een vrouw die uh 50 jaar oud gehoord is, ongeveer 65 jaar die abdis is geweest. Uhm. Maar ook de leider van het koor was die zorgde voor de muziek. Zij trad in het klooster in UR al heel vroeg achttien jaar. En dan hebben we het over de Italiaanse barok. Dat is ongeveer het Quartett. Eigenlijk is dan al voorbij, moet je zeggen.

[00:38:42]

Ja en euh. Maar uhm ja, met dit jaar ongeveer zitten we. Dit is. Ik praat over 16, 40, 16, 50 en uhm, deze uh Qara Margarita consolidering is 4 bundels uitgegeven en daarna werd het verboden in alle vrouwenkloosters om nog meerstemmige muziek uit te voeren. Is eigenlijk ongelijk, want de bisschop vond dat het genoeg was. Maar aanvankelijk lukte het haar dus wel. Dat was wel vrijheid voor een een non of een Abdissi of iemand in een klooster een vrouw.

[00:39:12]

Om muziek te schrijven maken ook. Ja, en ook uit te voeren. Want euh ja. Het was natuurlijk hun hoofdtaak in het klooster. Eigenlijk om te bidden en te zingen. Er is een klooster zoals euh, waar zij wonen. Zij woonden. Uhm, de raden. Gonda. Uhm. Uh klooster in Milaan. Euh ja, dat. Maar wel 200 nonnen. Dus er was genoeg materiaal. Letterlijk en figuurlijk aan zangeressen en uh, en ook aan instrumentalisten.

[00:39:38]

En uh euh ja zwaaiden ze afhangen van wat de bisschop zei. De ene keer zei de bisschop Ik vind eigenlijk wel mooi. Er waren beroemde musici die gingen kijken. Veel bezoekers ook. En andere keer, want ze traden ook op. En ja, ze traden in de kerk op en je kon in een kerk hen dus horen. Je mocht ze vaak niet zien. De ene Kloster zag je ze nog een beetje. Euh, ik weet eigenlijk niet van dit klooster of ze zichtbaar waren.

[00:40:02]

Nu ze zongen en het andere deel van de kerk uh, waar dus de muziek had en die hoorde is deze non en die waren onder de indruk van de geweldige kwaliteit van de uitvoering weggezet als het beste koor wat er in Italië bestond. Et cetera. De beste muziekmaken rij. Dus het was echt een idee, een fenomeen dat iedereen kende. Het is verloren gegaan. Rom.

[00:40:23]

Hoe worden? Ja, u zegt dat. Komt er nu musicologen dat het de mannen geschiedenis is? Euh. Maar de vrouwen werden toen wel serieus genomen als. Als componist dus. Uh schaaft. En zeker in de kloosters natuurlijk helemaal. Maar we hadden ook componist is dus die opera schreven in Frankrijk bijvoorbeeld, die helemaal niet non waren. Dus die mooie muziek voor klavecimbel schreef die kamermuziek, schreef ze. Nonnen hadden en hadden een een specifieke taak ze stuk voor de zonen van hun vaders boeten.

[00:40:51]

Neem ik aan. Uhm en vaders beperkt in deze omgeving van het klooster. Als je denkt dat er 20 ruim 20 vrouwenkloosters waren in Milaan, dan waren we heel veel. Euh euh. Nonnen die daar zaten. En als er niemand opviel die geweldig muziek kon maken. Ja, dan is ie welkom. Ja, ik kan je horen dat een vrouw het heeft geschreven. Dat is iets heel anders dan dat mannen muziek. Nee, ik denk als je de beroemdste componisten uit de vroege barok denkt Monteverdi, dan kun je horen dat zij zijn muziek heel goed bestudeerd heeft en dus ze bij veel van de stukken zou je.

[00:41:25]

Als je een componist moest melden, zou je denken aan Monteverdi. Een groot concurent? Ja, de het is geschreven voor euh. Alleen vrouwen zingen dit. Want het is in de. Ook met is geschreven voor gemengd koor toch. Probleem is dat de uitgevers de muziek uitgeeft in Italie. Die zeiden waarschijnlijk tegen zo'n non van euh. We willen ze uitgeven aan de minder mooie muziek. Maar we kunnen er niks mee. Want waar zijn er zoveel vrouwen die dat kunnen zien?

[00:41:50]

Dus wij willen gewoon een uitgave hebben met gemengd koor. En in dit geval is het een dubbel koor, dus het dubbel gemengd koor, acht zangers en dan ook nog een extra troef van extra zangers die daaraan meededen. En ik denk dat er ook eens mensen meededen. En dat heb ik dus toegevoegd aan euh, en wat ik denk dat het deze muziek echt ten goede komt. En het leuke is in deze samenwerking met het t Hart koor van Wilma dat daar hele jonge meiden zingen.

[00:42:20]

En euh ja, de leeftijd van dat ze net als Proost in waren gegaan of er al een tijdje zaten. En euh, euh dus. Het leek mij een heel goed project om dat te doen. En toen ik de muziek heb gekregen dat ik praat over vijftien jaar geleden misschien wel uit tradities van netwerking te doen hebben, lijkt me een leuk. En ja, soms blijf ik projecten langer liggen. Ja, je moet het kunnen financieren. Je moet het.

[00:42:43]

Ook andere mensen gek zo gek vinden dat ze zich juist willen horen. Ja, maar mijn ervaring is bij deze muziek. Als je het leest dan zeg je niet slecht. Als je t hoort zeg je geweldig. U heeft. Euh, want we praten erover. Maar we moeten daar natuurlijk naar geluisterd. Heeft muziek? Euh. Euh. Door deze vrouwen kom die in de in dit geval euh. De dame uit Milaan. Waar gaan we naar luisteren?

[00:43:03]

We gaan luisteren naar Consulteerbaar Tibi Domine van Kia Margherita Console Haney. Ex. Ja, u heeft die composities bewerkt. Euh. Het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor gaat het dus zingen. Aan de lijn is Adriana Riau. Goeie avond. Hoort u mij? Adriana Rio. Dat klinkt als een telefoonlijn. Ja, vooral Rio. Die hoort mij niet aan de gang. Kijk eens aan. Ik heb u te pakken. Ja, goed zo.

[00:45:04]

Hoe bijzonder is het om deze stukken te zingen? Want het is niet alledaags?

[00:45:09]

Nee, zeker niet. Het idee had dat het door vrouwen gecomponeerd is is echt fantastisch dat je daar staat met vrouwenkoor en dat je weet dat een vrouw het heeft geschreven. Het gebeurt niet heel vaak. Dus dat gevoel is natuurlijk geweldig.

[00:45:26]

Ja, wist je dat het? Dat het in in de zeventiende eeuw composities gemaakt werden door vrouwen? Nou, ik hoopte natuurlijk wel, maar ik wist het eigenlijk niet zeker. Nu wel. Ik snap eigenlijk niet waarom het zo onbekend is gebleven al die jaren. Want het klinkt het is prachtig.

[00:45:45]

Muziek is. Is het dan een moeilijker euh, zingen? Of makkelijker dan dat de moderne stukken voor een. Het is een hele andere stijl. Vaak zijn moderne stukken meer ritmisch en meer atonaal en dit is prachtige melodieën en logische lijnen. En dan voeg je alle stemmen samen en dan wordt het een hele mooie brij van muziek eigenlijk. En dan klinkt het allemaal logisch en mooie leith tonen. En dan komt het weer terug. En ja, ik vind het prachtig.

[00:46:21]

We bespraken niet dat de nonnen die deze muziek gecomponeerd hebben dat deden voor gemengde koren is. Is het toch niet leuk dat het stuk alleen door vrouwen wordt gezongen? Ja, ik vind van wel. Want met vrouwen kan ook heel goed eigenlijk. En euh ja, iedereen wordt natuurlijk onderverdeeld in een eigen stem soort. En dan heb je wel de bassen. En ik vind het eigenlijk jammer dat er dan geen vrouwelijke benaming voor een Bassi is, want dat koop je meestal aan een man.

[00:46:49]

Natuurlijk uhm. Ja, daar goed in u. U doet mee met het net te. Met het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor Tom Koopmans we hier dan dan denk ik moet moet het eigenlijk niet een vrouw zijn die dat die de composities bevrijdt? Dat het dan helemaal een vrouwen project wordt? Daar komen we bij ons in een een idee van zouden wij niet in travestie moeten gaan? Maar we hebben toch besloten dat maar niet te doen? Maar wat is. Interessant is ook dat is dat deze week is geschreven voor vrouwen.

[00:47:20]

Dus daar waar geen tenoren en bassen in je alleen voor de uitgave hoeft dat zo gemaakt voor tussen de terug getransponeerd en Vierselbaan partijen en via alle partijen. Het is de Italiaanse barokmuziek van nonnen, dus morgen in Arnhem, daarna nog in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Enschede. En meer informatie op Amsterdam. Barok puntkomma. Punker. Het is vijf voor twaalf. Aan de lijn heb ik een winnaar.

[00:47:44]

Lamoraal de Graaf heeft zojuist de I Love U internationale verhalenwedstrijd gewonnen. Goedenavond, gefeliciteerd!

[00:47:50]

Kun je gewoon met een video verhaal met de titel Ik haat poëzie. Laten we meteen maar een paar korte, korte fragmenten luisteren. Ik haat poëzie de cultuur daaromheen om inspiratie uit mijn linkerdij is groene passie me niet. Ik haat proevertje en een ieder die luistert naar hen. Ik haat intellectuelen die denken te weten wat ik ben.

[00:48:14]

Ik haat poëzie en hoe elke tijx goed moet eindigen aan poëzie.

[00:48:23]

En jullie mogen allemaal het terrein teisteren.

[00:48:29]

Een video verhaal met de titel Ik haat poëzie. Leg eens uit de lemuur al dit. Je wint er een prijs mee.

[00:48:38]

Ja, cno gek genoeg wel hoor.

[00:48:40]

Het is een aanklacht eigenlijk tegen de literaire wereld. Wat wat? Wat is er allemaal mis in de literaire wereld?

[00:48:46]

Ik, ik. Ik ben zelf begonnen met schrijven. In een kamertje en een zelfrijdend nog. En dader ben ik soort van voorgesteld aan de ene literaire Nederland om wat mij, maar ook dat er allemaal zot van regeltjes en ongeschreven ongeschreven regels gelden waar niet over gesproken wordt, maar wanneer er voor lief werd genomen. En en en ik vond Dewinter van vandaag is ook. Want ik kon me daar niet altijd in vinden. En en en ook niet. Ik voelde me dan ook niet altijd thuis en ik dacht dat dit ook wel mooi om waar dan ook begrijpen.

[00:49:25]

Ja, maar dan hebben ze je nu mooie ingekapseld. Als je je hier tot is een ieder een aanklacht en eigenlijk een protest tegen hoe de literaire wereld in elkaar zit.

[00:49:33]

En dan heb je een prijs, al zullen ik dat er natuurlijk ook al wat kan veranderen of gaat veranderen. Wat mij in ieder geval inzien dat de ongeschreven regels net zo groot zijn als je tempo maakt en dat je dit daadwerkelijk ook fruitwinkel wil als je daar tegenin gaat.

[00:49:50]

Kijk waar we en als je één ding zou mogen veranderen aan die aan die literaire wereld of de regels die te zijn, wat zou dat dan zijn? Ik indrinken het idee dat je dat het uit het woordenschat zegmaar van van de mensen dat dan bovengemiddeld moet zijn voordat je naar de politie kan luisteren of maken. Ik denk dat dat een groot grootgemaakt veelgemaakte fout is en dat het kleinschalig en niet begint dat het eigenlijk allemaal zit in de verhalen en dat het allemaal niet groter wordt dan dat jij als agent eigenlijk de de jury zegt.

[00:50:34]

Dit was fresh. Dit smaakt naar meer. Het klinkt ook een beetje belegen hé.

[00:50:40]

Dit was Fresh Prince. Wat ik maakte leek op het pestende.

[00:50:50]

Ze vinden het feestje. De. Het is. Het is een kort video verhaal. De zit die een hele euh, mooie en interessante videoBij die je vast niet alleen heb gemaakt. Maar hoeveel? Hoeveel van dit soort beeldverhalen gaan de komen? Ik wel zeg. Ik weet niet, ik vind het wel leuk om te maken om het allemaal geen regeltjes dat past binnen het team waarmee ik het heb gemaakt. Die vonden het net zo leuk omdat. Normaal moet je aan man eisen voldoen en moet je geld krijgen bij instanties.

[00:51:19]

En dan duurt het nog tien keer langer voordat je het daadwerkelijk maakt dat je wil maken. Als ik hier de tijd en hopelijk misschien ook ooit geld, ja dan dan maak ik totdat ik erbij neervalt.

[00:51:33]

Ja, maar dat geld heb je nou toch? Ja, inderdaad geldt dat. Want hoe groot is de prijs? 3. Hoe groot is de prijs in de euro? De delen met Timor? Het klopt met China.

[00:51:50]

Ja ja, want dat is want de v d die. Het was een hartstikke mooie video die erbij hoort. Je bent. Geloof uit honderd inzendingen. Dat leverde 30 over. En jij bent de winnaar. Van harte gefeliciteerd met de prijs met de eer en gaat lekker delen met iedereen die eraan heeft meegewerkt. Dank je wel Limmel de grafiek. En euh, u gaat die video allemaal wel opzoeken.

[00:52:12]

De titel is. Ik haat poëzie. De winnaar van de I. U internationale verhalenwedstrijd. Dat was met het oog op morgen voor deze woensdagavond. Samhain, onze collega's van Nooit Meer Slapen. Morgen zit hier Luciana Carasso.

[00:52:27]

Ik wens u een nieuw Grieks. Is het Saint Michel zo geen? Waar zich nog? Zo zagen we het in het Cigarette. Ontmijnd Letzte is Klaas Verstehen?