Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:07]

Freunde is het zijn. Wat zich nog zo zagen, heette het Siga. Letzte is Claes Versteegen. Dit is met het oog op morgen met een overzicht van de autoriteiten, de krant van morgen en ontwikkelingen en achtergronden van het nieuws. Buiten is het 12 graden. Binnen zit Kris Kaine. In Wijk aan Zee, dat letterlijk onder de rook van Tata Steel ligt u weet wel, dat noemde vroeger de hoogovens, is bij een meeting deze zomer een vier keer zo grote concentratie kankerverwekkende stoffen gevonden als vorig jaar.

[00:00:56]

TVM veegde van de wijk de straten het stof op dat Tata Steel uitstoot. Tata Steel is niet onder de indruk. Want, zei de directie, het beoordelen van effecten op basis van één veeg moment is wat ons betreft zeer lastig. Toen kreeg ik opeens heel veel zin in een veeg momentje met de directie.

[00:01:20]

Goedenavond, welkom bij dit oog op maandag en maandag, aan de vooravond van weer een korona persconferentie van het kabinet. Morgen in die vooravond was er ook weer overleg van het veiligheidsapparaat en daarin wilden de acid sees, de opvangcentra voor asielzoekers, deze keer ook hun zegje doen. Vorige week kwamen er twee demonstranten om toen een gewapende burger om zich heen schoot bij de protesten tegen politiegeweld in de Verenigde Staten, die weer hun eigen geweld veroorzaken. Dit weekend was het een Trump aanhanger die doodgeschoten werd.

[00:01:51]

En we zetten dus onze gesprekken daarover voort. In Delft presenteren ze morgen de testresultaten van een revolutionair nieuw vliegtuig, de Flying Viiy en onze eigen Amber Brantsen. Zeg ik even namens de NOS schreef een aangrijpend boek over haar gevecht met een eetstoornis. Ook Amber is hier na de nieuwsoverzicht van vandaag, maandag 31 augustus. Ze hadden het afgelopen weekeinde flink last van wat is gaan heten. Het Grapperhaus effect?

[00:02:18]

Jij natuurlijk wel, Nederland over zich heen gekregen op een moment dat een bewindspersoon in de VS weer de gewone regels overtreedt.

[00:02:25]

Het gaat natuurlijk over de bruiloft van de minister van Justitie, waar hij zelf en zijn gasten niet altijd op anderhalve meter afstand hielden. Gevolg de bouwers houden voorlopig het bonnenboekje op zak.

[00:02:36]

Nu is het zo dat mensen van Oasis weer gaan waarschuwen. Vervolgens ga maar weg, want je kunt natuurlijk ook niet te verwoorden wat de minister heeft gedaan.

[00:02:44]

En degenen die wel een boete hebben gekregen zoals deze kroegbaas, gaan die aanvechten of zelfs een stapje verder.

[00:02:50]

Als ik niet gelijk krijgen betaal ik nog niet, want dan ga ik dan liever de bak in. Grapperhaus zelf vindt het vervelend dat door zijn gedrag het werk van de boa's moeilijker is geworden, maar hoort u ook alleen maar aankomen. Maar die maatregelen staan overeind wat mij betreft.

[00:03:03]

Sinds gisteravond zoemt er nog maar een naam rond wie de volgende bondscoach wordt. Louis van Gaal ook in het trainingskamp van Oranje. Al laten de spelers niet het achterste van hun tong zien.

[00:03:14]

Ik heb zijn naam Pasolini genoemd, omdat ik natuurlijk nog nooit met hem gewerkt. Ik heb er geen ervaring mee. Wie het beste bij de groep past, daar kan ik nu ook niet zeggen.

[00:03:22]

Of dat Van Gaal is of iemand anders of officieuze pensionado Van Gaal nog een keer Oranje gaat leiden moeten we afwachten. Duidelijk is wel dat er naar voren geschoven Dwight Lodeweges dat niet gaat doen. Hij vindt invallend wel mooi genoeg.

[00:03:35]

Leuk om te doen. Spannend om te doen. Prachtig mooie, een mooi klusje evenzo. Het weer was de afgelopen dagen al aardig herfstig, dus zullen de eerste snotneuzen niet lang op zich laten wachten. Schooldirecteuren maken zich dan ook zorgen, want er is nu al een tekort aan personeel.

[00:03:51]

Zeker in de herfst, als ze normaal gesproken al veel ziekte hebben met met griep en verkoudheid.

[00:03:57]

Veel ouders houden nu al hun kroost thuis en dat aantal zal mogelijk nog groeien. Wat daar mee te doen? Opnieuw online lessen opstarten.

[00:04:05]

Er zijn eigenlijk best wel veel scholen die zeggen dat zij daar niet aan kunnen beginnen. Dat ze dat moeilijk vinden als ze er geen tijd voor hebben.

[00:04:10]

Dat zou dan betekenen dat die leerlingen lessen gaan missen en daar zijn zorgen over.

[00:04:15]

We zien echt zorgen over de kinderen die thuis zitten of je daar voldoende kwaliteit kan blijven bieden.

[00:04:20]

Ook op universiteiten zijn de colleges weer begonnen. Vaak nog online, maar digitaal of fysiek. Het is gewoon wennen.

[00:04:27]

Zo'n eerste dag klopt vanochtend eerst al mijn colleges gehad. Het was wel even pittig weer hoor, om meer aandacht erbij te houden. Online was wel spannend.

[00:04:36]

Sommige docenten mochten eindelijk eens achter de webcam vandaan en lesgeven voor een halfvolle college zou deze docent was zo gelukkig.

[00:04:43]

Dat is ook echt bijzonder, omdat de Universiteit Utrecht normaal gesproken als het kan, willen we online doen. Ja, het is toch anders.

[00:04:50]

Anders leggen en lesgeven als je ziet dat nieuws vandaag op radio en tv. En dat was de bel. Morgenochtend is er een krant, maar die is nu al gelezen door Van der Linden. 6 tot 22 duizend euro per maand verdienen. En je hoeft er bijna niets voor te doen. Dat is natuurlijk te mooi om waar te zijn en veel jongeren trappen in dit soort oplichtingspraktijken, schrijft De Telegraaf. Ze worden dan gevraagd om op hun naam een rekeningnummer te openen en via die rekening kunnen oplichters dan frauduleuze betalingen doen in ruil voor een paar procent commissie.

[00:05:22]

De vrucht is meestal van korte duur, schrijft de krant. Wat de computers van de Bank Bank zien dit soort transacties meteen die als geld ezel ontdekt wordt. Komt jarenlang op een zwarte lijst te staan bij de bank. Er zijn geen Kamerleden meer met een Surinaamse, Antilliaanse of Afrikaanse achtergrond. Een Trouw praat met oud Kamerleden over Hubert W. Fémina werd in 94 het Eerste Kamerlid van Antilliaanse afkomst. De partijen waren toen erg op zoek naar allochtoon talent, weet hij nog.

[00:05:51]

Dat was een kans, zegt ie. Maar ook een wit perspectief van goed doen. Ik wilde gewoon beoordeeld worden op mijn capaciteiten. Kathleen Ferrier memoreert Als een Fries Kamerlid opkwam voor de eigen provincie, vond iedereen dat prachtig. Maar als ik zoiets deed voor Surinaamse Nederlanders, lag dat meteen gevoelig voor de toekomst. Is er nog genoeg Surinaams politiek talent? Vindt Tanja Jadnanansing. Politieke partijen hoeven dan alleen maar rond te kijken bij de Black Lives Matter demonstraties. Het Nederlands Dagblad.

[00:06:20]

Krijgt over een petitie bijna negenhonderd dominees, pastoor en zijn voorgangers willen dat het kabinet meer doet voor kinderen in Griekse vluchtelingenkampen. Van de beloofde opvang door Nederland is namelijk maar weinig terechtgekomen. Volgens de initiatiefnemer wordt in Den Haag gedacht. O ja, die vluchtelingenkinderen hadden we ook nog, maar dat kan zo niet langer. Daarom spreken de voorgangers woensdag met regeringspartijen CDA en ChristenUnie.

[00:06:44]

Noord-Europeanen middelmatigheid. Italianen haalden de neus op voor vakantiegangers die in een camper door het land trokken. Ze vonden het een uitgebluste, muffe hobby van zestigers. Maar Corona maakte alles anders. Ook dit vooroordeel staat in de Volkskrant. Italianen hebben de camper nu ontdekt als virusvrij vakantie vervoer. Italiaanse kranten en televisiezenders berichten allemaal over de antivirus voordelen van een camper. Een Italiaan zegt tegen de krant dat die zonder camper echt niet op vakantie had gedurfd. Volgens schattingen kozen dit jaar anderhalf miljoen Italianen voor hun camper vakantie.

[00:07:19]

Volgens de krant is dat een absoluut record. Deze onderwerpen morgen uitgebreid in de ochtendbladen. De pepperspray Airbus. Dat Jackson enkel een mes. Jackson. Cannes Global aanvriezen en de Duitse Polacanthus club jumbojet credo.

[00:08:45]

Mako Samuel Jackson. Balen Chiro. 12 mei. JPN. Pierre. Jaarlijkse. Johnny Cash en zijn juwelen gingen naar Jackson. De confrontaties tussen demonstranten van Black Lives Matter en aanhangers van president Trump in Amerika worden steeds gewelddadiger. Zaterdagnacht werd een supporter van Trump doodgeschoten bij demonstraties in Portland. We weten niet door wie. Vorige week schoot een aanhanger van Trump twee demonstranten dood in de stad. Kneusje Donald Trump heeft aangekondigd dat hij morgen naar knoopje wil gaan in Wisconsin.

[00:10:31]

In mijn studio. James Kenny, die verbonden aan University College Utrecht. Geboren en opgegroeid in Iowa, de buurstaat van Wisconsin. Goedenavond jumps. Dat had ik vorige week ook allemaal gezegd van toen. Euh, toen zei ik u. Maar we kennen mekaar, dus ik ga nu gewoon zeggen. En toen was je ook te gast in het oog. Toen die die jongen van zeventien, die Trump aanhanger die daar nu van beschuldigd wordt twee demonstranten naar vermoeden dus had gedood.

[00:10:56]

Nou ja, dit. Dit weekend werd er dus een man die in ieder geval uit parafernalia die die droeg euh, lijkt een Trump aanhanger te zijn geweest in Portland doodgeschoten tijdens de demonstraties. Terwijl Trump aanhangers de confrontatie zochten met de demonstranten, is dat daardoor een andere dynamiek ontstaan dan vorige week. Nou, dit is denk ik ook weer een voortzetting van een patroon natuurlijk, waar mensen zich geroepen voelen om zich te mengen in verschillende confrontaties tussen de iets al weken zien gebeuren.

[00:11:30]

Wat opvalt over Portland in dit geval is dit. Dit zijn wel echt een hele grote grote groep die zich ook afficheren als Trump aanhangers om zo de stad inrijden. Het was geen militie, maar wel. En uh, na een vrijster stevige rechtse groep uh schoten schoten meen ik met me met verf, geweren, geweren op. En er wordt ook wel teruggegooid door de UH door de PO zeg maar wat meer de projectleiders, maarer protestanten of de protestmars die dan wel euh, ook wel zich euh ook euh manifesteerde.

[00:12:03]

Perenaar wie heeft hem doodgeschoten? Is niet duidelijk. Maar er is wel iemand van Peter-Jan Prior, heet het. Zo'n groep. En hij is dus slachtoffer geworden van een.

[00:12:14]

En dat Trump zijn aanhangers die die dus naar die confrontatie zochten met demonstranten. Gray Pétré noemde in een een tweetje ze gisteren wat. En wat heeft dat voor effect? En dat hij ook leek euh, ook euh, zelfs een euh en goed woord te hebben gezegd. Of rustdag? J. De man die dan doodgeschoten was van P2P prayer. Dus inderdaad, hij kiest heel duidelijk de krant van één groep demonstranten in hun strijd. Dus er is wel heel duidelijk een euh.

[00:12:42]

Meer dan de voor lange tijd gezien dat de president zo nadrukkelijk kant kiest. Euh aan de UM en zegt van ja jullie zijn euh. Jullie zijn de goede. Euh, jullie zijn de goeden in deze strijd. En achter jullie sta ik dan. En dus zijn verbondenheid ook met zo'n groep is erg opvallend. Het verwijt van de Republikeinen is dat de Democraten het tegenovergestelde doen. Met name de burgemeester van Portland bijvoorbeeld, die veel kritiek krijgt van Trump die zegt ja, jij kiest voor die demonstranten, terwijl die die demonstranten gebouwen in de fik steken en daar t het gerechtshof aanvallen.

[00:13:17]

Wat jij niet laat bewaken zit daar niet in. Nou, het is wel zo dat je er nou natuurlijk gezegd hij nooit de burgemeester van Portland. Ik sta achter de demonstranten als hij deze dingen doen en de confrontatie aangaan. Hij heeft wel zijn sympathie betoond voor Black Lives Matter. Dat heeft hij. Euh, is hij blijven doen? Hij heeft ook gekozen om de om niet te confrontaties aan te gaan met de demonstranten. En dat is hem niet in dank afgenomen door velen zeggen van ja die ook toen uh Trumps uh over de federale politiemacht naar Portland was gegaan en alles opstoken en toen weer wegging, waren die demonstranten nog steeds bezig.

[00:14:01]

Sommigen mee met vernielingen. En daar leek dan de burgemeester niet goed op te treden. Dus je hebt wel eigenlijk te maken inderdaad met een probleem van democratische euh. Burgemeesters en andere bestuurders. Dat om als het ware de confrontatie niet aan te gaan. Dat zij dan ook kunnen worden gezien als te slap en euh, te zacht als het gaat over deze demonstranten. En dat is een probleem voor Joe Biden. En dat is iets wat hij nu wel ook moet zien te corrigeren daar daar zometeen over eventueel barden.

[00:14:31]

Maar eerst nog even dat bezoek. Wat Trump morgen aan die andere brandhaarden Canossa wil wil brengen. Uhm, hij begreep. Ik wil daar vooral rondgeleid worden langs de vernielingen die zijn aangericht die substantieel zijn als je de beelden moet geloven. Wat? Ja, wat is de bedoeling daarvan? En wat voor effect zal dat nou? De bedoeling daarvan is dus weer om kant te kiezen. Dan zegt ik sta aan de kant van uh, ik sta aan de kant van de politie.

[00:14:59]

Ik sta aan de kant van de mensen die hun eigendom willen verdedigen. Ik uh. Ik sta tegen de demonstranten en mensen die hier een puinhoop hebben van euh, van hebben gemaakt. Dus dat is waar hij voor kiest. En hij wil dan eigenlijk inderdaad euh zo mensen winnen met zijn lol en order. Boodschap aan de bevolking. En waar kiezen de Democraten en meer in het bijzonder de tegenkandidaat Joe Biden voor? Hij wordt er door de Republikeinen voortdurend van beschuldigd dat ie zich niet uitspreken over het geweld van de demonstranten.

[00:15:34]

Uhm, hij heeft op z'n minst gisteren daar een verklaring over uitgebracht. Had dat al eerder gedaan, maar ook vanavond nog een speech gehouden. Hij heeft wel meermaals.

[00:15:42]

Dus hij heeft altijd gezegd ook in het verleden. Euh, nee. Je moet niet euh, meedoen met met vernielingen. En maar hij heeft dat en heeft er geen groot accent op geplaatst. Gister deed hij dat op een euh. Op een wat explicieter en hardere wijze. En vanavond nog ook eens. Weer heeft hij gezegd van. Nou, dit kan helemaal niet. En ik keur het ook wel ten stelligste af. Dus dat is een boodschap die hij dan wel meegaf wat hij nu wel probeert te doen, want deze zit in een lastig parket.

[00:16:12]

Hoe meer jij hierover deze tegenspraak praat over wat in Portland en kano's gepraat us s. B. B is. Is hij eigenlijk de terrein van waar de president zelf wil zijn? En dat gaat dan dus over een order verhaal. Die wil graag dat de verkiezingen daarover gaan. Trump wil dat zeker en beiden helemaal niet. Dus uhm, t is wat de beiden heeft geprobeerd toen vanavond ze zeggen van ja. Nou voel je je echt veilig met Donald Trump.

[00:16:40]

Euh, ook als het gaat over ons soldaten in het buitenland, maar waar dan ook je bent. Ben je nou echt veiliger met Donald Trump? Dus hij wil zeggen van ja, als je echt zorgen maakt over de veiligheid van Amerika moet je niet bij Donald Trump zijn. Dan moet je bij mij zijn en ik ben helemaal geen radicaal. Ik ben geen socialist, ik ben geen oproer. Uh crayer, uh, ik ben van het midden. En jij moet mij erkennen en vertrouwen.

[00:17:03]

En dat was zijn boodschap vanavond. En denk jij dat dat genoeg is in die zin dat inderdaad aan Republikeinse kant er nu erg de nadruk wordt gelegd op dit geweld? Dat op dat dat geweld ook is dat er veel gebouwen in in brand gaan. Het gaat weinig over de oorzaken van de demonstraties aan die kant. Ik las vorige week een artikel van een door mij gerespecteerd journalist in Amerika, George Packer, die zei pardon moet meer doen. Biden zou zelf ook naar Canossa moeten gaan en ook daar met met ondernemers moeten praten die hun hun bedrijf kwijt zijn geraakt.

[00:17:37]

Maar ook bijvoorbeeld met de ouders van die zwarte man die daar is doodgeschoten. Hij moet zich laten zien.

[00:17:41]

Ja dus. Ik denk één van de. Dit is dus echt denk ik. En nachtmerries en scenario voor de Democraten. Zij hebben dan eigenlijk hier te weinig op gereageerd. Nu is het eigenlijk een beetje te laat om dat nou te kunnen winnen. Blaine doet een eerste poging om dat te corrigeren. Maar inderdaad, waar is hij al deze weken geweest? Wat voor positief progamma? Uh, stelt hij hier tegenover. Het blijft ook allemaal heel erg vaag. Dus als het gaat over in welke mate je staat, laat hij zien dat hij ook wel zorgen maakt over wat er in dezes uh in deze steden gebeurt en weet als het ware verbindend op te treden in plaats van.

[00:18:25]

Uh uh, tweespalt zaaien. Dat had hij kunnen doen. Had hij moeten doen. Uh en euh ja, dat brengt inderdaad de Democraten in een lastig parket. Want nu heb je het idee dat uh, het is vooral Donald Trump. Is die agenda bepaald van de verkiezingscampagne duidelijk? Dank je, Sir James Kennedy.

[00:19:06]

Het aantal. Beelding is dat was Zuco Sound met Schra, die Nova. Vanavond sprak het veiligheidsapparaat over korona besmettingen in acid sees. Onder meer bij uitbraken moeten daar dan nieuwe locaties gevonden worden om zieke asielzoekers apart op te kunnen vangen. Hoe ga je uberhaupt over zee om met de Koroma epidemie in de studio? Bij mij zit Baukje van Bekx&X, locatiemanager van het aseksuele in Rijswijk. Goeien. De avond zijn er bij Hulptaal twee besmettingen geweest. En hoeveel waren dat?

[00:20:44]

Er was wat ernstig.

[00:20:45]

En elke besmetting is ernstig. En we hebben er één gehad. Eentje nù ja. En hoe bent u daarmee omgegaan?

[00:20:51]

Uhm, het is ergens in Maegd geweest. Dus was één van de eerste locaties waren dat plaatsvond en daar is een protocol opgesteld. En je gaat handelen volgens het protocol. Euh, in overleg met de medewerkers, de gezondheidszorg en de GGD en het RIVM protocol. Nou ja, vooral in de isolatie plaatsen en zo min mogelijke Inza in aanraking laten komen met andere bewoners op het AZERTY. En de persoon in kwestie woonde op dat moment met meerderen. En je gaat wel informeren.

[00:21:26]

Dus we hebben de huisgenoten zeg maar intern kunnen verhuizen. Uh. Door de en daardoor kon de patiënt die in isolatie moest alleen dagen verblijven.

[00:21:36]

En nu was er dus gelukkig snel bij, want er zijn geen andere besmettingen uit voort geklapt. Ook in het algemeen. Hoe ziet het leven binnen het aso eruit in deze korona tijden? Uhm, bijzonder goed.

[00:21:51]

Uh, denk ik dat ik wel kan stellen. Zeker in de beginfase toen Korona Nederland inkwam en we als samenleving werden geconfronteerd met isolatie vraagstukken. Maar ook het zoveel mogelijk binnenblijven en begeleiden wij een doelgroep die wel eenvoudiger binnen kan blijven. En misschien ook wel gezien hun verleden dat ze soms voor oorlog en geweld binnen bleven. Nu ook met het oog op mogelijke risico van besmetting binnen bleven.

[00:22:19]

Ja, want rond die die boodschap kwam wel aan. Ik bedoel, in het begin was dat in de hele samenleving wel het geval. Maar we zien nu natuurlijk steeds meer mensen die zeggen van ja, moet het allemaal nog wel? Die maatregelen binnen de Cees B. B. Uw cliënte, was dat van begin af aan geen probleem?

[00:22:37]

Nee, van het begin af aan is dat goed gegaan. Bewonderenswaardig goed kan ik wel stellen vanuit mijn eigen ervaring en daar hebben we ons. Ik heb mij daar in den beginne geen zorgen over hoeven te maken. Mensen waren zijn a ook nog tot op de dag van vandaag redelijk voorbeeldig in het opvolgen van die maatregelen. Uhm. Maar net als in de samenleving zijn er ook wel bewoners die toch besmet raken. Euh, men gaat boodschappen doen en ik weet niet waar.

[00:23:04]

We weten vaak niet waar men een besmetting oploopt en afhankelijk van de samenstelling op een aantal Z en hoe mensen gehuisvest zijn kan dan uh het virus zich wel sneller verspreiden.

[00:23:15]

Maar het zijn ook maar ook mensen die die soms uit hele moeilijke omstandigheden komen. Misschien zelfs wel opgesloten hebben gezeten, bijvoorbeeld gevangen hebben gezeten. Uhm. Levert dat nog speciale problemen op? Psychisch?

[00:23:28]

Euh. Nou niet anders denk ik dan. Euh. Zonder Corona dus. Dat vraagstuk ten aanzien van een oorlogsverleden of een een verleden op de vlucht brengt sowieso wel vraagstukken met zich mee en daar hadden ze niet gedwongen om binnen te blijven.

[00:23:45]

Maar het gegaarde gezegd, dat zou beter zijn, net zoals dat het u en mij wordt aangeraden wordt dat net zo onze doelgroep aangeraden. Uhm, nou ja, en dat liep goed. Want ik heb ook medewerkers die daarin hun vragen hebben. En wij hebben ook gewoon doorgewerkt in de korona periode. Dat je in een opvanglocatie schaal je niet af.

[00:24:09]

Maar je blijft de draaiend want to be over die angst van bijvoorbeeld medewerkers, maar misschien ook andere bewoners van nu. ZC gesproken. Je zou je kunnen voorstellen. Dat komt bijvoorbeeld door een nieuwe cliënt uit Iran. Wat een risicogebied was meteen in het begin al. Hoe gaat u daarmee om als u als een asielzoeker terugkomt uit een gebied wordt, zoals we dat nu noemen, code oranje of code rood is? Uhm.

[00:24:36]

Een asielzoeker komt niet terug en asielzoeker komt aan in Nederland. En afhankelijk van het land van herkomst. Uhm, zal iemand in quarantaine moeten of niet? En dat is op de locatie waar hij of zij geplaatst wordt. Uh, of beide referent dan wel een verplichting? Ja, net zo goed als dat dat voor de mensen die terugkeren van vakantie gebied is hun verplichtingen zijn. Geldt dat ook voor de mensen die in reizen vanuit een oranje of rood gebied doen?

[00:25:06]

Toen toen bijvoorbeeld in de verpleeghuizen? Plekken waar natuurlijk heel kwetsbare mensen, maar ook toch waar veel mensen dicht op elkaar wonen. In a zcz. Nog meer denk ik meerdere mensen per UUNet en misschien zelfs op één kamer. Heeft u dat erge zorgen gebaard in het begin? Toen het in de verpleeghuizen bijvoorbeeld zo misging? UNM we.

[00:25:31]

We zijn vaak wel op de hoogte van onderliggend lijden en niet zozeer wat er geen medische aan de hand is, maar wel dat er een vraag is medisch vraagstuk is. En en met die mensen hebben we wel ook de afspraken gemaakt dat zij zich niet in persoon melden bij de meldplicht om ook hen zo min mogelijk te laten lopen over het terrein of te reizen door Nederland op het moment dat zij bij familieleden aan het verblijven waren. Dus uhm, we zijn anders omgegaan.

[00:26:00]

Nou ja, met met die meldplicht. Maar geprobeerd om mij in de richtlijnen zoals de Nederlandse overheid die ook aan ons gaf. Euh ja ja, zo goed mogelijk in te spelen op de veranderende omstandigheden waarin we op dit moment met elkaar leven. Dan gaat het vanavond in dat veiligheidsapparaat vooral over extra locaties voor ZC. In Delfzijl ging het wel mis. Daar waar op een gegeven moment vierentwintig besmettingen werden door steeds meer toe, moest er gezocht worden naar een extra locatie waar die mensen geïsoleerd konden worden.

[00:26:30]

Dat liep allemaal helemaal niet goed. Stel dat dat nu bij u gebeurt. Is er dan al een extra locatie of B? Of moet u dan zelf helemaal in lockdown? Hoe is dat geregeld?

[00:26:41]

Uhm, na eerst of het niet helemaal goed liep. Ik denk op moment dat je daarmee geconfronteerd wordt dat het heel hard werken is om het goed te regelen. En en dat is uiteindelijke met de oplossing van Messel kanalen geregeld. Wanneer bij mij nu in het Rijswijkse een grootschalige uitbraak zal zijn, heb ik enkele quarantaine plekken gewoon standaard vrij staan. Dus afhankelijk van de grootte van die uitbraak ben ik zelfredzaam. Uh als a, z, c en dat zijn meerdere zcz in Nederland.

[00:27:13]

Uhm, wanneer het boven het aantal van mijn quarantaine plekken gaat, dan zal ik in overleg met de GGD en Uhm gemeenten gaan kijken naar welke oplossingen zijn daarheen mogelijk de plekken die je hebt?

[00:27:28]

Weten de bestuurders en misschien ook de bewoners rondom die plekken dat die plekken daar zijn? Wat ik begreep wat u zegt? Nou, zoals moeilijk daar, maar uiteindelijk goed gekomen. Maar één van de problemen was daar dat de communicatie niet altijd even soepel was. Dat gemeenten zich overvallen voelde dat bewoners niet wilden dat dat daar besmette asielzoekers geplaatst werden. Is dat bij u allemaal geregeld?

[00:27:51]

Van tevoren al, ja. Is het geregeld tot een bepaald aantal uur? Overschrijdt het het aantal van de quarantaine plekken die ik heb, dan zal daarin zal ik daarin 1 contact leggen met de GGD en uiteindelijk ook met de gemeente. Om dat vraagstuk in gezamenlijkheid op te pakken. En dan komt de veiligheidsregio ook aan bod. OK.

[00:28:14]

Wat verwachten we eigenlijk van dat overleg van vanavond?

[00:28:16]

Want we willen dat eruit komt en dat we daar in zee met elkaar de oplossing vinden om te voorkomen dat we bij mensen niet op kunnen vangen en dat andere mensen overvallen worden door een locatie waarvan ze niet op de hoogte waren.

[00:28:29]

Inderdaad, goed geregeld worden, daar zijn denk ik al maandenlang de gesprekken over gaande. Dat is niet van vandaag en daar weten denk ik. Degene die deelnemer zijn van aan die gesprekken het nodige van Koet gaan afwachten.

[00:28:43]

We zijn benieuwd wat er uit is gekomen vanavond, zeker? Hartelijk dank Bauke van Dijk, locatiemanager van het ASO in Rijswijk.

[00:28:50]

Graag gedaan. De levensboom of 50jaar zo vrolijk als wat op de TU Delft werken ze aan een radicaal nieuw model vliegtuig. De Flying Viiy en het doel ervan duurzamer vliegen. Morgen worden de eerste testresultaten gepresenteerd. Vandaag spreek ik alvast met Henry Wery. Hij is decaan van de faculteit Luchtvaart en Ruimtevaarttechniek in Delft. Goedenavond meneer. Ja, goedenavond meneer Keine, beschrijft een mens voor me, die Flying V.

[00:31:16]

Ja, die Flying V. Hoe je je eigenlijk. Als je hem van boven zou bekijken dan lijk je inderdaad wel op een hoofdletter W.

[00:31:25]

En euh ja, wat je mist bij dit vliegtuig vergeleken met een normaal vliegtuig is een romp. Normale vliegtuigen? Ja, da's een buis met vleugels zeg.

[00:31:34]

Want anders hebben we eigenlijk precies.

[00:31:38]

Nee, The Flying Dominici hebben we nog niet. Dit is de Flying V. Maar waar zitten de mensen dan? Die zitten in de vleugels.

[00:31:47]

U moet zich voorstellen dit is ook een toestel dat bedoeld is voor de grotere afstanden. H. Euh, wat we moeten doen. We moeten de luchtvaart gewoon echt duurzaam krijgen en niet een beetje, maar gewoon uiteindelijk echt volledig klimaatneutraal. Daar wordt aan gewerkt. Om dat voor elkaar te krijgen is de allereerste stap die gezet moet worden en zo brandstof efficiënt mogelijk vliegtuig ontwerpen. Want wat je ook gebruikt. Je wil zo min mogelijk meenemen naar daar proberen we hier en wat er in dit toestel gebeurt.

[00:32:16]

Dat is dat we in feite de functie van de vleugels en de romp met elkaar verenigd hebben. En de passagiers zitten dus in de vleugel.

[00:32:25]

En waar waar komt het ontwerp eigenlijk vandaan? Heeft dat bedacht? Nou, het originele idee hiervoor? Het basis concept zeg maar. Dat kwam bij een euh stagiair vandaan van de TU Berlijn. Eigenlijk stagiaire.

[00:32:39]

Je liep een stagiair nota van de Teda, maar dat is ook wat we nodig hebben. Dat zeggen we ook, onze studenten. Out of the box denken en je proberen gewoon buiten de gebaande paden. Nou, dat ideeën is daar neergelegd een aantal jaren geleden bij eerbewijs. Zij hebben dat dat basisidee ook gepatenteerd, maar vervolgens hebben zij laten liggen en wij zijn ermee verder gegaan. En sterker nog, het is gecombineerd met een patent wat weer bij ons in de faculteit lag, waarbij we keken naar een ovale druk.

[00:33:14]

Euh ja, een ovale rom, zeg maar een a als je wil en ja, een drukvat. En dat euh. En de combinatie van die twee dingen, die zijn nu door ons verder uitgewerkt tot dit euh vliegtuig. Euh concept. En. Als ik u zo hoor, dan gaat het dus euh allemaal om de rode nou aërodynamica om de minst mogelijke luchtweerstand of zit er daarmee aan. Nou zit nog een aspect euh bij.

[00:33:44]

Uh, n. Is inderdaad de aerodynamica die we zo goed mogelijk hebben. En ten tweede is het gewicht h. Dus als het gaat over dit toestel, dan denken we dat dit vergeleken met de allerbeste toestellen die we nu hebben. H. En de huidige vliegtuigen? Die zijn ontiegelijk efficiënt als het gaat over om luchtweerstand. Ook een brandstofverbruik eigenlijk, dat denken mensen nooit, maar dat is echt wel het geval. Maar dit is dan nog 20 procent beter en het merendeel daarvan komt door de aerodynamica.

[00:34:13]

Maar ook een zeker percentage is afkomstig van het feit dat wij denken dat het totale gewicht naar beneden kan, omdat je die romp die je eigenlijk niet meer nodig hebt, kwijt bent.

[00:34:24]

Nou uhm, zijn dat de laatste jaren ook bijvoorbeeld tests geweest met elektrisch vliegen? Is dat nou aspect waar u ook naar kijkt? Zou deze Flying VI ook elektrisch kunnen vliegen?

[00:34:34]

Nauen zijn absoluut een kijken naar allerlei voortstuwing. Ze vormen het probleem echter met elektrisch vliegen, want daar wordt uh ja eigenlijk altijd genoemd. Kijk naar bijvoorbeeld auto's. We hebben de Tesla. Nou bij vliegtuigen is dat probleem euh. Wel een tikje groter, want batterijen zijn onnoemelijk zwaar vergeleken met brandstof. En dan moet je denken aan 40 keer zwaarder en de verrekent voor die 40 keer zwaarder. Dat betekent dus dat je eigenlijk drie miljoen kilo batterijen zou moeten meenemen als je over een groot toestel praat.

[00:35:06]

Nou, dat is ondoenlijk en daarom is elektrisch vliegen ook iets voor de kortere afstanden. Kleine hoeveelheden passagiers, maar de meeste brandstof wereldwijd in de luchtvaart wordt verstookt. Bij die grote afstanden, bij die grote vliegtuigen. Vandaar dat we daar nu ook naar kijken. En dan moet je denken aan andere brandstoffen dan fossiele kerosine. Daar willen we vanaf. De stoel wordt gekeken naar waterstof. Dat wordt wereldwijd nu steeds meer aandacht aan besteed. En het mooie van die Flavie is ook dat dat in principe heel goed geschikt zou zijn.

[00:35:41]

Juist om waterstof mee.

[00:35:43]

OK. Dus ja, dus die twee vliegen staat u wel in één klap? Stel nou. Morgen uit die test blijkt helemaal toppie, hij doet het hartstikke goed. Betekent dat dan dat we over een jaar of twintig als die euh helemaal euh passagiers euh rijp is weer zoveel kunnen gaan vliegen als we willen?

[00:36:01]

Nou en kijk waar we uiteindelijk naartoe willen. Dit is een heel erg belangrijke stap, maar het is een combinatie. We hebben dus een vliegtuig dat zuiniger is. Maar uiteindelijk moeten we een brandstof hebben die volledig klimaatneutraal is, dus dat betekent dat we of waterstof moeten hebben. Of je moet denken aan synthetische kerosine. Daar wordt ook over nagedacht en dan moet je wil maken met CO2 gevangen uit de lucht. Als je dat doet, ben je in principe klimaatneutraal.

[00:36:27]

Zijn we al nog een paar andere dingen waar we ook naar kijken. Het gaat niet alleen over CO2. Geluid is een issue en dat soort zaken. Maar als je dat voor elkaar hebt, ja, prima. Maar de T. Het grote probleem dat we in de wereld hebben natuurlijk is dat we met z'n allen gewoon steeds meer energie willen gebruiken. En de luchtvaart is daar één van de vragen. We zijn niet de grootste, maar wel een belangrijk.

[00:36:49]

En en euh ja, hoe? Uhm, hoe ziet het perspectief er eigenlijk uit? Even vanuit gaan dat dat? Dat het model werkt en dat er van alles uit die test komt morgen waar u heel blij van wordt? Is dat eigenlijk zo? Weet u dat? Nou, ik weet, ik weet waar we morgen gaan vertellen ja. O ja, en dat gaat u nu ook vertellen of niet? Nee, dat ga ik nu niet vertellen. Want waarom hebben we?

[00:37:09]

Nee, we hebben afgesproken. Morgen gaan we gewoon openheid van zaken geven. Dit is een onderzoeksprojecten, dus we willen gewoon ook aan de wereld vertellen wat we hier doen. Volgend jaar hebben we dit project aangekondigd, samen met KLM. Er is toen wereldwijde belangstelling voor geweest en men is heel erg benieuwd. Hoe staat het ermee? Doet ie het? Jullie hebben een model gebouwd. Doet dat ding het QJM? Wat kun je ermee in de windtunnel? Wat kun je daarmee?

[00:37:36]

Uh. Nou vlieg die echt en Asti vliegt. Hoe vliegt ie dan? En dan van volgens jou moet je nog steeds stappen zetten. Maar de bedoeling is wel dat dit soort dingen gaan leiden tot een radicaal andere luchtvaart.

[00:37:49]

Maar ik ben natuurlijk ook heel benieuwd en ik kan u zien hier op blz. U zag er wel vrolijk kijken toen u het over de test had.

[00:37:57]

Nou, dat kan ik.

[00:37:59]

Ik vind het leuk om over dit onderwerp te vertellen dat zijn zaakwaarnemer dus. U kunt mij zien. Ik kan u niet zien, dus jammer genoeg. Maar ja, nee, het is uhm, kijken wel.

[00:38:12]

Ik raad iedereen aan om morgen gewoon even het nieuws in de gaten te houden en kijken wat hier nu uit gekomen is.

[00:38:18]

En waar bent u het meest benieuwd naar? Wat is toch de grootste uitdaging voor The Flying V VI?

[00:38:25]

Nou, wat ik zelf uh de grootste uitdaging vind is als dit euh goed uitgepakt heeft.

[00:38:32]

Als we hier belangrijke stappen gezet hebben dan moeten er vervolgstappen komen. Je komt niet van een schaalmodel hup 1-2-3 naar een volledig vliegtuig en tijdschalen die we net zelf noemde. Dat zijn tijdschalen waar je in de luchtvaart euh luchtvaart vaak aan denkt. Ik zou dat graag wel willen verkocht om eerlijk te zijn, want we hebben een ogend probleem. Maar het belang is natuurlijk dat we hier mee door kunnen gaan. En wij bedoel ik niet. Wij alleen Theo. Delft.

[00:39:00]

Dit zijn zaken die je met andere partijen moet doen.

[00:39:03]

Wanneer vlieg, die denkt u? Ja, dat vind ik heel erg lastig. Als je als je dit soort grote nieuwe ontwikkelingen ziet, dan praat je al heel erg gauw over 15 jaar. Het zou 20 kunnen zijn, maar ik wil liever sneller. Maar in de luchtvaart gaat om veiligheid. Dus we moeten echt nog een hele hoop onderzoeks stappen gezet worden. En dit is een heel belangrijke stap die we nu willen zetten. Maar dan moeten er nog vele volgen.

[00:39:28]

Ik begrijp het en ik wens u veel plezier met het mooie nieuws. Morgen Henk Wery. Dank u wel hartelijk dank, decaan van de faculteit Luchtvaart Ruimtevaarttechniek van de TU Delft.

[00:40:03]

Maes Takeo Tracinda Trajectum pleitte op Sarphati, aangezien deze Desplenter in de zee bij Havana zijn Stiletto auto fijn stof te.

[00:41:24]

Saal. Na. Lorrain bewijzen dat met Simon toeloopt in 2016, al werd zij door de Volkskrant uitgeroepen tot radio talent van het jaar en een jaar later werd ze het nieuwe gezicht van het NOS Journaal. En nu weer drie jaar later. Morgen op 1 september, verschijnt Van onze eigen zeg ik namens de NOS en Brantsen het boek Uit beeld. En in dat boek beschrijft zij hoe anorexia haar leven jarenlang vernietigt. Goeie avond. Goedenavond, welkom zullen we bij het begin beginnen.

[00:42:19]

Je beschrijft het moment euh, in het boek, maar vertel, wanneer merk je voor het eerst? Dit is niet oké. Nu doe ik iets minder goed.

[00:42:29]

Het begon er eigenlijk mee toen ik uhm, toen ik op kamers ging. Ik was nog geen achttien, maar ik had bedacht als je wil studeren en echt ultiem van het studentenleven wil genieten, dan moet je op kamers en dan moet je dat helemaal zo beet pakken. En het moet ook leuk zijn en dat moet heel makkelijk gaan. En ik had een heel romantisch beeld ervan. Dus uhm, ik Waltons in Zoetermeer gewoond. Ik ging studeren in Amsterdam en ik moest daar dus ook een kamer krijgen.

[00:42:57]

Maar woningnood dus. Dat was een beetje ViaVia. Ik was niet helemaal happy. Op die kamer. Het was ook niet in een studentenhuis. Het was. Uhm ja, via een vriendin van mijn moeder waar ik heel dankbaar voor was. Terechtkon. Ik deed media en cultuur, want ik wilde de media in. Die studie viel een beetje tegen. Het liep niet zo lekker. Uhm, en op een gegeven moment uhm ja, werd ik steeds eenzamer en steeds somberder en zocht ik een manier om toch maar door te blijven gaan.

[00:43:32]

Want ik had geen zin om te zeggen nou ja, ik stop er na twee, drie maanden al mee. Uhm, en ik zeg dan waar zo? Ik zocht mijn Fics in het eten, dus ik ging heel veel eten. Ik kreeg eetbuien, maar daar is het ene moment wat je beschrijft het deboeck. Dus nu ga ik er gewoon direct naar vragen. Want dat heb ik gelezen dat je in een supermarkt loopt en dat je met je ene hand broccoli pakt en met je andere pak Twix en met je ene hand worteltjes met de andere een pak Snickers.

[00:44:01]

Dat gaat zo maar door, tot je wel een mandje vol met snoep ligt terwijl je ineens van snoep houdt.

[00:44:05]

Nee, vooral heel veel snoep, zoet, alles wat slecht voor je is. Ik moest het hebben.

[00:44:11]

Dat was op dat moment met je in die super.

[00:44:14]

Dat was echt dit. Dit moet ik nu doen. Het was een soort dwangmatige actie van mezelf. En die broccoli en worteltjes deed ik vooral uit schaamte, zodat ik dat ondernam op de band kon leggen, zodat caissière niet zou denken misschien wat aan de hand. Want dat was je wel, dat er wat aan de hand. Ik wist natuurlijk wel dat wat gek was, in ieder geval voor mij. En ik wist ook dat ik het achter elkaar zou gaan eten totdat ik kotsmisselijk zou zijn en dat ik daar niet vrolijk van zou worden.

[00:44:40]

Maar het was iets waar ik controle over had. En het was uhm, beter dan het gevoel van eenzaamheid. Die dat gevoel van ziek zijn was beter dan het gevoel van eenzaamheid en somberheid.

[00:44:51]

Maar dat realiseerde hier op dat moment toch helemaal niet dat het zo werkte? Ik wel.

[00:44:55]

Ik kan het nu veel beter onder woorden brengen. Toen wist ik alleen dit gevoel van depressiviteit somber zijn moet weg. En en en dit probeer ik dan, maar dat escaleert. Dat wordt anorexia. Nou ja, dat dat. Dat zorgt er natuurlijk voor dat je enorm aankomt. Logisch, want in eerste instantie en een paar maanden later had ik een soort van nieuwe energie. En ik dacht ik ga nu een beetje sporten. En wat gezonder eten. En daar sloeg ik in door.

[00:45:26]

En dat werd uiteindelijk de anorexia.

[00:45:29]

Dus het begint met teveel eten om de eenzaamheid en depressiviteit niet te hoeven voelen of te bedekken. En doordat je dan te dik wordt, slaat dat om in anorexia.

[00:45:39]

En het was in eerste instantie echt het idee. Nou, ik ga weer gezond eten en dan kom je op een gezond gewicht en en dan kunnen we verder met het studentenleven. Maar dat was natuurlijk niet zo heel veel veranderd. Ik zat nog steeds op dat kamertje waar ik niet blij was. Ik had nog steeds dezelfde studie waar ik me draai niet in kon vinden. Uhm, dus daar was niet zoveel veranderd. Maar ik wist ik wil niet meer terug naar die eetbuien.

[00:46:00]

Maar ja, je stopt op een gegeven moment ook met de studie, want je realiseert je dat wel. Dat is het niet voor mij. Je gaat toch gewoon niet anders?

[00:46:08]

Dat was eigenlijk geen keuze. De deur knapte iets bovenin. Uhm. Maar in mijn lichaam kon het ook niet meer. Ik kon het niet meer opbrengen om te studeren. Ik kom ook niet meer concentreren. Ik kon mezelf niet meer uit bed slepen. Het kon gewoon niet meer.

[00:46:24]

Je gaat terug naar je moeder en uiteindelijk blijft het thuis slecht met je gaan. Dan laat je je behandelen en je komt in een anorexia kliniek terecht. Daar valt ontzettend veel over te zeggen. Je beschrijft heel erg goed wat er gebeurd is en allemaal regels. Je moet met je medepatiënten bij de cliënten allemaal vrouwen. Ik heb niet helemaal kunnen. Allemaal meiden die ook een eetstoornis hebben. Moet je voortdurend evalueren, jullie moeten samen volgens allerlei regels. Ja, een beproefde behandeling denk denk ik als ik dat lees.

[00:46:58]

Want die mensen zijn ook niet gek. En dat is wel gek. Ik word er langzaam gek. Ja uhm. En dat kan door twee dingen, denk ik. Ik zat daar met twintig meiden ongeveer. En uhm, als je een eetstoornis hebt kun je daar heel erg in vereenzamen omdat uhm het heel lastig is voor iemand zonder eetstoornis. Om te begrijpen wat je doormaakt, want eten is toch gezellig en lekker en leuk? Uhm. Dus meiden konden daar herkenning bij elkaar vinden.

[00:47:28]

Ik en misschien ben ik daarin gek. Euh. Vond alleen maar slechte voorbeelden. Ik dacht hé. Dat is een écht gestoorde truc. Dat vindt mijn eetstoornis wel interessant. Dat ga ik overnemen. Dat dat moet van mijn eetstoornis. Dan ben ik een goede eet gestoorden, dus ik zag mezelf daarin verder afglijden. En wat ook niet hielp was dat ik steeds meer het gevoel kreeg dat uhm, de behandelaren keken naar mijn ziekte en niet naar mij. Ik kan me nog zo herinneren dat de psycholoog kreeg een nieuwe psycholoog en die zei je nou immer verser start zijn nieuw voor elkaar.

[00:48:03]

Wat gaat jou helpen? En toen zei ik nou ik ben hier vijf dagen in de week. Ik ging in het weekend naar huis. Ik krijg 1 uur per week. Uhm, een sessie met u mogen dat er twee zijn, want ik denk dat dat mij gaat helpen. De rest was allemaal een soort groepsproces.

[00:48:18]

Eigenlijk zei kijk naar maar liefst luister naar aandacht nodig.

[00:48:23]

Eigenlijk zijn ze nou goed idee. Gaan we doen? De week daarop kwam ik weer bij haar en ze zei Ja, sorry, ik ben nieuw. Ik heb het met mijn collega's overlegd en het is niet beleid om twee gesprekken aan te bieden. Het blijft bij één en wat ook verder nog een keer naar voren kwam. Uhm, ik was heel erg. Ik was heel erg ziek. Ik was heel erg teruggetrokken in die depressie en de anorexia en ik herinner me nog zo goed dat één van de behandelaren zijn.

[00:48:53]

Nou Umbar, wij weten wat jij nodig hebt. Jij moet een training sociale vaardigheden krijgen en dan kom je hier tot bloei. En iedereen die mij kent weet dat ik heel sociaal ben en heel erg extravert en gezellig van gezelligheid hou. Maar toen dacht ik. Jij ziet mij echt niet en ik vind het. Ik vind het niet gek voor iemand in mijn omgeving of iemand die mij niet verder kent. Maar jullie zijn de experts, jullie moeten hier doorheen prikken en jullie moeten zien wie ik ben en wat ik nodig heb.

[00:49:24]

Dat gaat jou door, niet om te zeggen. Dat is voor niemand goed zo'n behandeling. Nee te zeggen. Het is voor mij niet goed geweest. Dit is geen aanklacht tegen de kliniek. Uit het boek begreep ik dat heel goed. Jij neemt wel de dappere beslissing om daar weg te gaan. Lijkt me ontzettend moeilijk als je zelf echt niet meer weet wat voor of achter is er boven. Toch doe je dat dan. Dan kom je in contact met een andere psycholoog en een t shirt.

[00:49:53]

En die ziet jou opeens. Wat deed hij nou precies anders dan ze daar in de kliniek deden?

[00:49:58]

Hij vroeg aan mij Amber, waarom wil jij beter worden? Waar? In de kliniek het vanzelfsprekend was dat je beter wilde worden en beter worden betekende dan op een gezond gewicht. En dan door met je leven. Uhm. Hij schetste het beeld dat ik voor me had. Mijn toekomst en hij. Hij liet mij zien wat ik nu miste en hij liet mij ook zien waarom ik die moeilijke stappen moest nemen. De moeilijke stappen, zijnde het eten van een bord pasta.

[00:50:29]

Waarom moest ik dat doen? Je had een doel. Hij gaf je een doel. Hij zei jij wil studeren, jij wilt jezelf.

[00:50:35]

En wat ik ook zo mooi vond. Eén van de redenen dat je in problemen kwam is dat je een perfectionist bent wat je ambitieus bent. Je wil alles zo goed mogelijk. Ook als je af gaat vallen, moet je veel mogelijk doen. Dan kom je bij de anorexiapatiënten. En het paradoxale is dat hij juist ook dat perfectionisme en die ambitie wist in te zetten om er weer uit te komen.

[00:50:56]

Ja, en dat dat dat. Dat heeft me echt gered en ik zeg altijd uhm. Anorexia is geen keuze. Uhm. Je kiest er niet voor dat dat. Dat is vanzelfsprekend. Maar ik had wel die ingrediënten. Uhm, die me kwetsbaar maakte om anorexia te krijgen. Perfectionisme? Hoge standaarden voor jezelf. Hard zijn voor jezelf. Uhm, maar dat hield mij dus ook. Uhm, om weer een doel te stellen als het nodig was en dat te bereiken.

[00:51:25]

Jij wil gaan studeren. Nou dan moet je gaan eten want je kan je niet concentreren. En ik heb echt nog nooit zulke hoge cijfers gehaald als in dat eerste jaar. Het waren echt 19.10 en mijn docenten dacht echt dat ik briljant was. Was niet zo, maar ik heb echt obsessief gegeten en obsessief gestudeerd, want ik had het vast. Ik had het weer terug en ik wilde het niet meer kwijt. En en aan het eind van het boek komt er ook je je poes tijger.

[00:51:52]

Je bedenkt dit briljant namelijk Ik ga eten als hij heet. Ja, ik had eigenlijk tijger in huis genomen tegen de eenzaamheid, omdat ik daar weer heel erg bang voor was dat dat terug zou komen. Maar ik dacht als een poes. En ze was acht of twaalf weken. Ik dacht als zij het kan, dan moet ik het toch ook kunnen? Zo is het echt gegaan en ik heb voor mezelf de regel gemaakt. Als zij eet, eet ik dus ook.

[00:52:16]

Als ik haar midden in de nacht brokjes hoor kauwen, dan loop ik naar de keuken en dan eet ik een krantenboer op de bank in het donker. En hoe is nu met je heel goed al jaren lekker en je hebt weer een ambitie?

[00:52:31]

Nou ja, ik weet niet of dat een ambitie was. Maar je hebt in ieder geval een prachtig boek geschreven. Ik heb ontzettend veel belangstelling en ook toch ook plezier gelezen. Dankjewel, morgen komt Tuiten zeker ook. En het heet euh. Hoe was t ook weer buiten beeld? Uit Bilt uit beeld. Nou is in jouw geval natuurlijk een hele treffende titel Dank je wel en verbrassen. Dit was met het oog op morgen van 1 van deze dag. Ik kijk nog even voor u wat er in Nooit Meer Slapen zit zometeen dat de rethink zo snel numero uno komen.

[00:53:05]

Dan zeg ik u alleen dat er morgen weer een oog is dat hier Marciana. Bedankt voor. Freunde is het zijn echt. Woensdagnacht, zo zagen we uit het zieke. Is Claas?