Transcripts (5)

Robbert Dijkgraaf: Hoe jij, Julius Caesar en een dinosaurus met elkaar verbonden zijn

Proost!

 • 65 views
 • 5 months ago
 • 16:11

De bouwstenen van ons eigen lichaam, al onze atomen en moleculen, zijn tweedehands. Ze zijn allemaal al eens eerder gebruikt. Door planten, dieren, historische figuren. De levenslijnen van al die atomen, die al miljarden jaren bestaan, weven een tapijt dat letterlijk iedereen aan elkaar knoopt. Hoe dat werkt? In deze zevende en daarmee laatste aflevering van Proost! legt natuurkundige Robbert Dijkgraaf uit wat het nut is van het begrijpen van de allerkleinste deeltjes op aarde én waarom de gebruikelijke ideeën over reïncarnatie dus veel te bescheiden zijn.Met het duizelingwekkende verhaal van Robbert Dijkgraaf nemen we ook direct afscheid van iedereen die via de koptelefoon op de vijftigste verjaardag van NRC te gast was. Op naar de volgende vijftig jaar, proost!Gebruikte quotes zijn hier terug te vinden:·        Neil Armstrong CBS News https://www.youtube.com/watch?v=gg5Ncc9GODY·        Kennedy Ich bin ein Berliner Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid https://www.youtube.com/watch?v=ay9f0zomW1I (Polygoon?)·        Trump We will make America Great Again   Cleveland.com https://www.youtube.com/watch?v=fyi3nBwJzuk

Arjen van Veelen: Reddingsbootje in woelige tijden

Proost!

 • 93 views
 • 5 months ago
 • 15:46

Waar Arjen van Veelen ook met zijn kajak te water ging – sloot, zee of plas –, iedere keer gebeurde er hetzelfde. Na drie, vier peddelslagen gleden alle gevoelens van afgunst, nijd, angst en chagrijn van hem af. Nog eens vijf, zes slagen en hij bereikte moeiteloos een staat van zen. Er zijn oosterse en westerse monniken die hun hele leven vergeefs mediteerden voor wat je met één peddeltocht bereikt, aldus de volledig bekeerde peddelaar. In deze aflevering neemt Arjen van Veelen ons mee over plassen, slootjes en meren. Een opblaaskajak is de vakantie die niemand kan cancelen, ga je mee op reis?

Lotfi El Hamidi: Komt een journalist op een feestje...

Proost!

 • 56 views
 • 5 months ago
 • 09:41

Het lijkt triviaal: is het de NRC of het NRC? Is NRC mainstream, politiek correct of juist wereldvreemd? En wat de demografische samenstelling van een feestje ook is, of zijn zogenoemd ‘exotische achternaam’ de reden is dat hij is aangenomen blijft een terugkerende vraag. Het zijn versimpelde sjablonen en karakituren, maar aan het identiteitsdenken valt volgens columnist Lotfi El Hamidi niet te ontkomen. Het roept wel vragen op. Is de krant veranderd, de lezer of allebei?

Marcel van Roosmalen: Mag ik al naar huis? Het leed dat feestjes heet

Proost!

 • 62 views
 • 5 months ago
 • 17:27

Marcel van Roosmalen is geen van fan verjaardagen, zo zegt hij zelf. Om over feestjes, boekpresentaties of redactieborrels nog maar te zwijgen. Als hij in klein gezelschap iets viert, dan maakt plaatsvervangende schaamte zich al snel van hem meester. Liever laat hij zich door een grote massa weghonen óf toejuichen, als het maar groot genoeg is om te kunnen verdwijnen in anonimiteit. Dat kan vandaag niet, op het feest van NRC ter ere van de vijftigste verjaardag. Hij treft Thomas Rueb - presentator van de dagelijkse podcast NRC Vandaag - en praat met hem over het nut van verjaardagen, onze drang tot het vieren van verjaren en over hoe je een flinke dosis sociaal ongemak overleeft. Marcel van Roosmalen geeft advies dat we allemaal, van tijd tot tijd, nodig hebben.

Beatrice de Graaf: De krant: een theater van angst?

Proost!

 • 67 views
 • 5 months ago
 • 22:21

Lees en huiver, schrijft de voorloper van NRC - Rotterdamsch Nieuwsblad - in 1892 over een grote aanslag in Parijs. Gebruikte de krant destijds al het woord terreur en terrorist? Beatrice de Graaf, hoogleraar Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen en terreusdeskundige, duikt de geschiedenis in van Nederlandse dagbladen én van NRC in het bijzonder. Ze onderzoekt de opkomst van terorisme in dagbladen, de innige relatie tussen krant en terrorist én reflecteert op de omgang van NRC met het begrip terreur. Want dat terreur niet meer weg te denken is uit ons politieke en culturele vocabulaire is evident, maar de omgang met terreur is aan keuze en tijd onderhevig. Luister mee naar de speech van Beatrice de Graaf op het jubileumfeest van NRC: Proost!