Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:00]

Welkom bij de Presidential Podcast van NRC Handelsblad en Spyro's Bureau Buitenland. Hoewel fietsproject hier meer President Law en Order jobsites is blasters van de Radical Laaf White Destroy The Suburbs 6 jaar.

[00:00:34]

Alles wat u wilt weten over de Amerikaanse president en zijn tegenkandidaat. NRC correspondent Bas Blokker en Free Pjeroo presentator Chris kijken.

[00:00:45]

Goeiemorgen Bas, goedemiddag, Kris Lang zal die leven lang zo. Lang zal die leven In de gloria.

[00:00:55]

Bas, gefeliciteerd en jij gefeliciteerd. En laten we Guus niet vergeten.

[00:01:00]

Nee, kijk, dan ga je meteen al iets verklappen. Dit is namelijk onze honderdste Presidential Podcast. AS we speak is het donderdag 27 augustus, zeven uur s avonds. Dat is een beetje een vreemd moment, want vanavond in onze nacht van donderdag op vrijdag zal Donald Trump vanuit het Witte Huis een acceptance speech houden. Ja, toch wel. De toespraak waarin niet de belangrijkste boodschap gaat geven in de aanloop naar de verkiezingen op 3 november. Daar kunnen wij het nu dus nog niet over hebben.

[00:01:26]

Terwijl iedereen die luistert al weet wat die daar gezegd heeft. Maar zoals je zegt, dat is een hele goeie reden voor om nu te spreken, want we geven iemand anders even voorrang. Vanwege deze feestelijke uitzending en die kom alleen nu naar de studio komen. Welkom Guus Valk. Dank je wel Cristea jongen. Jij was de voorganger van Bas voor de NRC in Amerika en wij begonnen op 10 maart 2016 met deze podcast. Ik weet nog heel goed.

[00:01:49]

Volgens mij ging de eerste aflevering over Bernie Sanders. Als ik het goed precies. Ik wou nu namelijk vragen weet je nog wat het onderwerp was? Maar de kop van die podcast was kan Bernie Sanders nog winnen?

[00:02:03]

Nou, in 2024 sluit ik dat niet uit.

[00:02:05]

Denk niet dat die evergreen, die podcast! Ja zit, maar dat spreekt ook wel een heerlijk soort naïviteit uit. Nog dat we dachten dat dat toen belangrijk was. Dat was het natuurlijk ook.

[00:02:17]

Maar ja, wat natuurlijk heel veel over Trump in de krant al geschreven en bij bureau buitenland er wel over gehad. En dat ging maar door en het ging maar door. Volgens mij wilden we die eerste podcast ook wel eigenlijk liever even over iets anders hebben.

[00:02:31]

Maar het was ook maart 2016. Toen bleek het er toch echt nog niet op voor mij, maar voor jou ook. Geef toe dat Donald Trump president ging worden.

[00:02:40]

Nee, nee, zeker niet. Nee.

[00:02:42]

Het begon natuurlijk wel een gevoel te komen van hij wacht even hij gaat hij tegelijk die presidents nominatie in ieder geval wel binnen te krijgen.

[00:02:51]

Dat begon toen denk ik wel al een beetje te dagen. Ja, zeker zeker. Hij had de eerste staten al vrij goed gedaan. Behalve Iowa herinner ik me en de enige andere tegenstander viel af. En op gegeven moment begon het toch wel echt naar uit te zien dat als Ted Cruz het niet ging doen, dat dan. Donald Trump dat wel zou worden.

[00:03:07]

Nou ja, we gaan proberen ook vandaag een beetje terug te kijken op die periode en wat er sindsdien en sinds jij weg moet gaan. We hebben daar toen 54 gemaakt. Ik heb het in de zomer van 2018. Ben jij weggegaan en heeft Bas het overgenomen? Dus nou even kijken hoe je een land achterliet en het licht. Hoe gaat het met je? Je gaat heel goed. Jij bent nu chef Den Haag voor de NRC. Is Den Haag leuker dan Amerika?

[00:03:32]

Nee, nee, dit is hartstikke leuk. Maar de het Binnenhof is natuurlijk veel kleiner. De wereld dan Amerika. Ik bedoel maar. Dat heeft ook mee te maken dat als je correspondent bent, dan kan je altijd op reis. Je kan. Je kan zomaar in een vliegtuig stappen en zal nu wel iets anders zijn. Bas vanwege Korona. Maar ik herinner me vooral heel erg veel reizen en heel veel weg zijn. En dat is nu natuurlijk heel anders.

[00:03:54]

Ja ja Bas, want euh nou ja, jij zit er nu dus 1 2 jaar. Heel veel reizen, heel veel.

[00:04:01]

Absoluut. Bedoel dat is waar weet je? Dat is waar een correspondent het verschil kan maken ten opzichte van de kwalitatief heel sterke Amerikaanse pers in Washington. Ha, die zitten daar bovenop met goede bronnen, met veel meer mensen en het vergroot glace op zak. Dus wat wij doen en wat Guus natuurlijk ook heeft gedaan en zijn voorganger en zijn voorganger. Dat is voelen, wroeten, peilen in het land. Wat is er aan de hand? Waar gaat het eigenlijk over?

[00:04:30]

En dat is. Dat heb ik de afgelopen weken ook gedaan.

[00:04:33]

Komen we zeker ook over te spreken, want de gebeuren dingen waar ik langzamerhand van vraag. Hoe kan het dat dat dit gebeurt en dat er mensen zijn die dit volgen? Maar ja, we weten al een aantal jaren dat er een groot deel van de Amerikaanse samenleving is die achter deze president staat en dat de kans dat ie herkozen wordt helemaal niet denkbeeldig is. Volg jij het Guus nog bijvoorbeeld? De afgelopen dagen de Republikeinse Conventie zeker?

[00:04:57]

Zeker met een andere intensiteit dan. Dan ik gewend was, dus tenminste, ben ik er natuurlijk niet bij dat het eerste, maar ook de komt ook veel. Wel konden weer andere dingen op mijn pad nu. Maar ik probeer wel zo veel mogelijk ervan mee te krijgen. Ja dus. Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik vanochtend nog wel even naar Mike Pence heb gekeken. Die sprak gisteravond op de conventie conventies en dat kan ik dan toch niet missen?

[00:05:18]

Zo vind ik dan. Nee. Nou ja, goed.

[00:05:21]

Maar ja, ik ben er ook niet bij. Dat is echt het nadeel van Korona. Die conventies bestaan niet meer. Cellino D&M?

[00:05:29]

Nee nee, want dat kan ik me ook nog herinneren. Guus dat wij met z'n tweeën daar in Cleveland, Ohio bij de Republikeinse conventie zaten vier jaar geleden.

[00:05:40]

Ja, dat is een feest natuurlijk. Dat is dat is geweldig om mee te maken. Volgens mij kwam een stuiterend van de adrenaline die de persruimte binnen toen Ted Cruz zat onder een mes in de rug van Trump gestoken. Nou ja, dat gebeurde van alles. En dat ja, dat is toch wel echt iets aparts hoor.

[00:05:57]

Ja ja, want laten we daar even beginnen Bas. Dan was het natuurlijk vorige week dat de democratische conventie gehad en deze week nou op de Republikeinse conventie nog n avond te gaan, maar allemaal digitaal. Bij de Republikeinen ietsje minder digitaal dan bij de Democraten. Omdat Trump in ieder geval maandag nog de zogenaamde rolkooi h dat alle staten hun stem uitbrengen op in dit geval Donald Trump. Dat ie dat in ieder geval nog live liet doen en daar zelf ook live aanwezig was.

[00:06:25]

Maar ja, maakt dat heel erg veel uit bedoel.

[00:06:29]

Het verschil is de energie in de zaal. En maar verder. Verder is t ja, dan komen balonnen naar beneden. Maar inhoudelijk zou het natuurlijk niet uit moeten maken, maar maakt het veel uit.

[00:06:38]

Nou, inhoudelijk maakt het niet uit. Ha. De boodschappen die hier gesproken worden zullen echt niet anders zijn. Maar om aan een heel duidelijk teken te noemen wat anders is, is dat de aandacht van het Amerikaanse publiek. Vergeleken met 4 jaar geleden veel kleiner is, iedereen er vanuit gaat dat deze verkiezing juist heel veel losmaken bij de Amerikanen. Volgens mij is dat ook zo, maar kijken doen ze niet. Tuurlijk is het spannend om een paar mensen te zien, maar ik weet niet of jullie tweeënhalf uur naar de Republikeinse conventie kijken s avonds.

[00:07:08]

Voor mij is dat zeg maar een boterham met aardappelen.

[00:07:11]

Ja, ik las één van de commentatoren van The New York Times. Geloof dat. Brad Spencer was een conservatieve commentator. Die haalde een citaat uit één of andere Vilma die ik niet ken, maar meebieden this world is not the best moment toestopt.

[00:07:23]

Nu vind ik leuk zijn dat ie dat gevoel krijgt kijken. En ik kan niet zeggen ja, want wat is het Zaaijer nou niet allemaal?

[00:07:36]

Wacht even, want je had het gevoel dat sommige mensen niet waren gestopt met sniffer en gelul.

[00:07:44]

Maar goed, dan ga ik op de Twitter wijze zitten van Gimli geel voor de vriendin van Donald Trump junior. Uhm. Daar werden heel veel grappen over gemaakt die was vergeten dat ze gewoon alleen in een zaaltje stond achter een katheder en ook gewone mensen had kunnen toespreken. Maar ze had nog steeds haar Staedion volume aanstaan. Dat was een maniakale toespraak waarbij een heleboel mensen na afloop dachten dat zij misschien wel iets had geslikt of gesnoven.

[00:08:15]

Ja ja, dat was. Dat was een tikje hysterisch. Maar als we dan even, want je zei net er wordt veel minder gekeken. Zetten ze wat cijfers naast mekaar, dan was het vorige keer. En hoe is het nu?

[00:08:25]

Volgens mij is het ongeveer gelijk voor Democraten en Republikeinen achteruitgaan. Ik meen van 22 miljoen naar 19 miljoen kijkers. In die orde van grootte. Dat geldt dus voor beide conventies. En bij de Republikeinen was het ook nog zo dat de tweede avond een hele scherpe USB stick lieten zien om het Melania de was, maar daarna zakte het ook weer in.

[00:08:47]

OK ja, over Melania gesproken die tweede avond. Want nou ja, je zou denken dat Trump als televisie man dan misschien nog iets meer van weet te maken dan de Democraten vorige week is. Dat is dat zo eigenlijk als je zo als kijker moet recenseren.

[00:09:03]

Nee, het waren alle twee best drie avonden bedoeld zijn allemaal toespraken. Maar het verschil is dat. De Republikeinen hebben dan een beetje iets mourning in Amerika. Filmpjes die er eigenlijk al sinds de jaren 80 goed kennen van campagnes. En de Democraten hadden een kleine afwisseling, bijvoorbeeld dat iemand als Billy Elicio optrad. Dat is echt echt wel een soort injectie waardoor mensen denken van oh ja, dat is leuk, maar ik. Na afloop zei Tucker Carlson, de fameuze Fox News presentator die zei wat een bende Miserables eigenlijk, die Democraten.

[00:09:38]

Ik denk dat dat ook wel een beetje zo overkwam. Wat natuurlijk heel veel mensen met een soort treurnis, maar weet je niet voor niks in dit land één van de ergste korona landen ter wereld. Grote economische Doum vol gemaakt. En dan ook nog protesten over zoiets akelig, zoals structurele ongelijkheid in het land en politiegeweld. Doel is niet de vrolijkste zomer om campagne te voeren. Nee, daar tegenover was wat ik begreep vooraf. Euh, het idee van de Republikeinen om op de conventie een soort positieve tonen aan te slaan.

[00:10:11]

Ik had het idee dat een paar van de sprekers daar nog even in moesten komen.

[00:10:15]

Jullie hadden de memo niet gekregen, zoals dat in andere speelfilms heet. Het is een litanie van angst. Eerlijk gezegd bedoelde T. Het sleutelwoord van de Republikeinse Conventie waar de sprekers hier is. Angst zie ons Amerika gaat ons worden afgenomen. Dit land gaat ten onder in een bajart van geweld en chaos, van marxisten, anarchisten, socialisten en gooit allemaal maar op één hoop en. En Joe Biden is daar of de leider van. Of het Trojaanse paard uit wiens buik deze mensen straks allemaal tevoorschijn springen.

[00:10:49]

In elk geval gaat Amerika ten gronde. Dat staat vast.

[00:10:52]

Ja ja, Guus, waarbij het vreemde is, want wij verzinnen net daarom. Wij zaten daar bij die conventie waar waar Trump dus de vorige keer de kandidatuur aanvaardde. Ik kan me zijn slottoespraak toen herinneren, die ook gitzwart was, want toen schetste die het beeld van hoe Amerika geworden was onder Obama en waarom het dus nodig was om hem te kiezen, zodat die dat kon herstellen. Want dat was jaren merken carnet en in de binnensteden en vermoordden de mensen mekaar.

[00:11:21]

En het was één en al ellende die hij moest gaan herstellen. En het rare is. Dat is nu weer de toon in de conventie. Maar nu is Trump 4 jaar president geweest. Ik kan niet zeggen dat heeft mijn voorganger gedaan.

[00:11:36]

Nee, en dan krijg je dus een semantische goocheltruc zoals kenmerken graden gen. GEN. Wat pense? Dan wordt het heel ingewikkeld inderdaad, want hij is de president. Daar waren allerlei sprekers bij de republikeinen die het hadden over Buydens merken dan dat de montages van geweld in de steden en brandende auto's en dat soort dingen. Maar ja, het is wel een beetje een zelf o'n, zoals dat heet. Want het is natuurlijk troms Amerika waar dit gebeurt en dat.

[00:12:03]

Dat is natuurlijk wel enigszins ironisch, maar toont ook wel weer misschien aan dat een groot deel van zijn achterban nooit zeg maar de voldoening heeft gekregen van het presidentschap van Trump. Dat heeft niet een tot tot tevredenheid geleid. Maar dat heeft meer tot een gevoel geleid, alsof hij nog steeds aan het campagnevoeren is. Dat is eigenlijk nooit afgelopen.

[00:12:20]

Nee, maar wat betekent dat dan pas als je zo door het land reist en met mensen spreekt? Bedoel? Zijn de aanhangers van Trump? Staan die in de stand van dit? Gaat het worden of staan ze in de stand van. Dit is t. En Trump is president. Wat gebeurt daar nou?

[00:12:37]

Ik vind de uniciteit van Donald Trump. Die uit zich in een heleboel verschillende dingen. Maar ik denk dat het belangrijkste verschil tussen Donald Trump en al zijn voorgangers Republikeinse en Democratische is, is dat hij altijd alleen president is geweest en gebleven voor zijn deel van de Amerikanen. Het onderscheid dat Trump maakt tussen zijn aanhangers en de aanhangers van zijn politieke tegenstanders is gigantisch. Het is alsof dat geen Amerikanen zijn. Sterker nog, dat zeggen ze ook heel vaak de Republikeinen.

[00:13:09]

Je kunt geen echte Amerikaan zijn als je knielt voor de vlag in plaats van op te staan of knielt voor het volkslied. In plaats van op te staan. Er is maar één manier om Amerikaan te zijn en dat is zoals wij het zijn. En dat is wat ze heel sterk uitdragen. En dat is een boodschap die onder zijn aanhangers eigenlijk vrij probleemloos wordt geslikt. Soms zeggen ze wel van wouden dat Amerika niet zo verdeeld was, maar ze vinden het niet zo'n probleem.

[00:13:35]

Ze willen eigenlijk de tegenstanders van Trump verslaan en met verslaan bedoelen ze dan zorgen dat die niet meer in Amerika zijn. Dat is natuurlijk heel gek. Dit is wel een ontwikkeling naartoe. H. Trump is niet de uitvinder van deze kloof, maar er is niemand die hem zo heeft gemarkeerd en eigenlijk zo heeft geflatteerd.

[00:13:53]

Als Donald Trump ja en en als ik het goed begrepen heb, kijkend naar de conventie en andere uitingen eerder ook al, dan is de redenering. Ja, kijk dat geweld. Dat vindt vooral plaats in steden. Ik zag de karkassen bijvoorbeeld van Fox News en natuurlijk een hele belangrijke factor. Hebben we vaak over gesproken? Euh. Dat vindt plaats in steden die veelal door democratische burgemeesters worden bestuurd of in staten die door Democratische gouverneurs worden bestuurd. En daarom is dat er geweld door, want die Democraten en.

[00:14:24]

En zo ver gaat het inmiddels. Die zijn er bewust op uit om dat geweld niet de kop in te drukken.

[00:14:31]

Dat zeggen ze. Ze zeggen dat om twee redenen ten eerste bedoeld zijn. Het zijn vaak drogredeneringen. Laat ik het ook vooropstellen worden. Vorige keer zeiden we al van op alle knoppen wordt gedrukt en dat is hier ook. En soms wordt gezegd het geweld wordt gaande gehouden om Trump er slecht uit te laten zien. En na de verkiezingen houdt het op. Maar op deze conventie hebben ze een andere pad gekozen, namelijk. Geweld is het wapen van linkse activisten en van jouw baarden en van alle Democraten om.

[00:14:59]

Amerika te vernietigen? Ze willen u vernietigen. Ze komen naar uw suburbs toe en naar uw platteland gaan de boeren vernietigen. Gisteren zag ik een houthakker uit Minnesota die me wist te vertellen dat Obama en Biden de helft van de houthakkers in Minnesota al hebben vernietigd. Waarom? Het speelt zich allemaal af op dat niveau van eigenlijk voeren ze de burgeroorlog al. Nou ja, daar noem je dat woord burgeroorlog. Want het bizarre is natuurlijk dat deze conventie plaatsvindt op een moment dat er nogal wat gebeurt.

[00:15:32]

De pandemie is nog verre van voorbij. Ik geloof dat er nog steeds ongeveer duizend Amerikanen per dag overlijden. Er komt een enorme storm op dit moment op Amerika af, maar die is al geland. Maar dat nog terzijde. Maar ja, iedereen kijkt natuurlijk ook naar dat Canossa in Wisconsin, waar dit weekend een zwarte man door de politie werd doodgeschoten, maar waar gisteren door een jongen van 17 voor zover we weten, die is de verdachte in ieder geval.

[00:15:58]

Een aantal demonstranten werden doodgeschoten. Toen ik dat beeld zag bedoel ik heb al eerder gewapende mensen gezien in Amerika natuurlijk. Helaas niks bijzonders. Gewapende burgers. Dat is gewoon een beeld van een burgeroorlog.

[00:16:11]

Mij viel op dat de Republikeinen op hun conventie Canossa eigenlijk nauwelijks noemen. En dat vond ik gek, want ik dacht dat zou toch de boodschap van Trump moeten onderstrepen. Er is weer geweld na protest als uitvloeisel van demonstraties over politiegeweld tegen een zwarte man die overigens niet dood is, maar zwaargewond in het ziekenhuis ligt. Voor de rest van zijn leven waarschijnlijk een verlamd onderlichaam, misschien verlamd, maar ze noemden het nauwelijks.

[00:16:40]

En gisteravond noemde Mike Pence het wel. Laten we ophouden met het geweld in Portland. Dat zijn we aan de westkust in Minneapolis, waar George Floyd deze zomer werd gedood, en in Canossa, waar hij bedoelde. Laat de demonstranten ophouden met geweld tegen de politie. Natuurlijk niet. Laat de politie ophouden met het geweld tegen vreedzame demonstranten of tegen ongewapende zwarte mensen. Maar waarom zijn ze daar nou verlegen mee? Dat is volgens mij wat jij ook bedoelt. Ze hebben zo vaak inmiddels opgeroepen tot het recht om jezelf te verdedigen.

[00:17:12]

En op de eerste avond van de conventie was ook een inmiddels berucht echtpaar uit Sint Louis dat de hele wereld is overgegaan als twee mensen die op blote voeten op de oprit voor een huis stonden. Hij met een automatisch geweer en zij met een pistool. Dat McCloskey Black Lives Matter om Black Lives Matter demonstranten weg te houden bij hun huis, die zo op het oog ook helemaal geen interesse hadden voor hun huis. Maar die McCloskey mocht op de eerste avond van de conventie spreken en zij zeiden ook van dit is wat er gaat gebeuren met de Democraten.

[00:17:42]

Ze komen naar je huis en dan kun jij wel nu zitten kijken vanuit je rustige supper. Maar denk maar niet dat ze die overslaan. Daar komen ze ook. Je bent nergens veilig.

[00:17:51]

Ik zeg ik dat ik zo heel even letterlijk citeren wat Patricia McCloskey, die vrouw, zij die zij woordjes zou hebben toe. Eens goed Justens, Isley heb ik toe Enny of Juho en Worthing voor McQuarrie t mee broedsel raam country. Mecanoo messteek. No matter where you leave your family will not be safe in the Radical Democrats merker. Gisteravond zijn Mike Pence vice president Mike Pence precies hetzelfde in zijn hart, zei hij. Is dat je wel een nat PCW in beide te werken?

[00:18:22]

Kortom, ze wekken mensen op het gevoel van je bent niet veilig. En wat zegt ze daar steeds bij? Zowel de McCloskey als gisteravond ook weer Mike Pence. Gelukkig hebben we ons van God gegeven, recht om onszelf te bewapenen. Het lijkt heeft er alle schijn van dat de 17 jarige verdachte van de dood van twee mensen tijdens die ongeregeldheden in Canossa. Dat het iemand was die aangesproken werd door die boodschap. Ik weet niet of jij wat filmpjes hebt gezien, maar hij werd door een journalist van de Daily Collar gefilmd terwijl die met zijn wapen en met een medicijn trommelt je echt als een schooljongen stond die daarvoor een bedrijvig gebouw is.

[00:19:03]

Ik hou hier de wacht. En hij zei precies te zinnen die politieagenten altijd zeggen, namelijk als er gevaar dreigt. Dan loopt iedereen weg, maar loop ik ernaartoe om te helpen. Nou ja, dat is typisch wat ze in Amerika een fikse Lensy noemen. Iemand die zegt ik help het recht te beschermen. Maar goed, we leven niet meer in het Wilde Westen, waar geen Sharps te bekennen vallen. De National Guard is in Canossa ingezet. De politie is er en desondanks heeft een groep burgers uit Canossa opgeroepen om gewapenderhand zich te mengen in die demonstraties.

[00:19:39]

En daar is deze jongen waarschijnlijk op afgekomen.

[00:19:42]

Want hoe kijk jij daarnaar? Guus bijvoorbeeld? Vanuit het perspectief van het land dat jij twee jaar geleden achter heb gelaten. Wat voor ontwikkeling heeft het land doorgemaakt als je als je hier naar kijkt?

[00:19:52]

Nou ja, ik zit nadat ze die beelden uit Mykonos zaten kijken en dan denk ik wel van het begon natuurlijk al een beetje in. Begindagen van Van Trump met Charlottesville, waar wij ook ooit een podcast over hebben gemaakt en waar een rechtse demonstratie en een linkse tegendemonstratie maar een rechtse demonstrant met een auto op de linkse demonstranten inreed, waarbij een dode viel en waar daarvoor urenlang mensen gewoon met nazi vlaggen rondliepen.

[00:20:18]

En waar de president ook niet in staat bleek om afstand te nemen van die van die demonstranten. Integendeel eigenlijk omarmde.

[00:20:25]

Kijk, daarvoor heb ik heel vaak over rellen en over autobranden en dat soort dingen geschreven. Maar dit is echt politiek geweld. Dat vind ik echt iets anders dan onder is. Bijvoorbeeld in buurten ontstaat na politiegeweld na de dood van een van een jongen in Ferguson bijvoorbeeld, waarbij een buurt in opstand komt waarbij dat overslaat naar andere steden waar de mensen boos zijn over de manier waarop ze behandeld worden. Dit heeft een politieke component en in die zin is Amerika een beetje de Rubicon overgestoken.

[00:20:55]

Vind ik wel eens van. Demonstreren gaat soms met geweld gepaard en tegelijk dat dit ontaardt steeds meer in een politieke stellingname. Dat vind ik wel wel akelig om te zien.

[00:21:06]

Ja, en jij zei net ik ben vanochtend toch nog wel even speciaal opgestaan om naar Mark Pains te kijken. Hoe kijk je naar Mike Pence dan? Wat zie je najagen?

[00:21:16]

Ik herinner me nog in die campagne van 2016 Mike Pence als helemaal geen Trump. Hij waarschuwde tegen het gevaar van Trump, want dat was geen echte gelovigen. En Mike Pence als je beter was. Een bekende radiopresentator uit Indiana die evangelische praatjes hield na de binnendijk van Indiana.

[00:21:32]

En het interessante vind ik dat. Ik heb twee republikeinse conventies meegemaakt en na die conventie van 2012, toen Mitt Romney verloor. Toen trokken ze de conclusie van het is veel te eenzijdig. We hebben alleen maar zelfde soort mannen staan met met precies hetzelfde verhaal. We moeten verbreden. We moeten succesverhalen over migranten vertellen. We moeten vrouwelijke kiezers aanspreken, jonge kiezers, hoogopgeleiden dus dat hebben ze er helemaal over nagedacht. Dat hebben ze bij De Mitters van 2014 ook geprobeerd.

[00:22:02]

Maar toen kwam Trump en dat hele plan is helemaal weggevaagd. Dus de eenzijdigheid waarmee de ene spreker naar de andere messiaanse verhaal over Trump hield. Misschien met uitzondering van Nicky Healy en Rick Scott, de twee politici uit South Carolina die nog wel in een soort van authentiek euh verhaal lieten horen, nam eigenlijk iedereen dat merk.

[00:22:24]

Een Katniss verhaal van Trump overviel me op. En éénzijdige dan. Dit is het nooit geweest denk ik.

[00:22:29]

Nee, nee en sowieso. Uhm, als er iets duidelijk wordt. Deze conventie, dan is het dat de Republikeinse Partij, althans voor zover die zichtbaar wordt op zo'n conventie, echt gewoon helemaal de partij van Trump is geworden. Al was het maar omdat er door is niet eens een verkiezingsprogramma. Trump is het verkiezingsprogramma.

[00:22:48]

Er is geen platform meer. Inderdaad is geen verzameling partijstandpunten. Of kiesprogramma is nog een groot woord, maar een dak. Dat bestaat al niet. Er is wel een zoveel puntenplan, zag ik van Van Trump, maar dat blinkt uit in vaagheid. Dat kan je eigenlijk niets van. En wat ik mezelf altijd afvraag is. De Democraten waren echt apetrots met John Kasich, de oud gouverneur van Ohio die op hun Republikein spreekt. Niet bij ons. The Voice of Reason van de Republikeinen.

[00:23:14]

En kijk naar Colin, Paul en al die Republikeinse gematigden die allemaal zeggen steun deze keer beiden alsjeblieft. Wie vertegenwoordigen deze mensen nog? Want wie zit daar nog in dat spectrum? Het daagde George Bush senior, James Baker achtige Republikeinen. Ik zou niet weten waar die nog zijn eigenlijk.

[00:23:33]

Nou ja, maar dan is het toch opvallend dat Donald Trump als je de peilingen moet geloven. En laten we dat maar even doen. Onder Republikeinen nog altijd waanzinnig populair is. Ik bedoel, wie zijn dat nou allemaal? Zijn die Republikeinen die vroeger op John Kasich stemden? Of zijn die dan de partij uit gegaan? Worden die in dat soort peilingen niet meer meegenomen? Of zijn ze gewoon allemaal meegegaan met Trump?

[00:23:57]

Ik denk dat een heel groot deel zich inderdaad heeft laten overtuigen en het Trump pilletje geslikt heeft. En het gaat altijd gradueel, zoals dat ook gaat bij US. Ik zal niet zeggen dat Trump een sekte is, maar zo gaat het bij sektes ook dat als je de ene stap neemt, moet je ook de vervolgstap nemen en zo daal je steeds meer met elkaar naar hetzelfde punt toe. En dat gebeurt bij heel veel Republikeinen nu ook. Daar was heel veel verzet 4 jaar geleden tegen Trump en echt fundamenteel verzet.

[00:24:23]

Dat is helemaal verdwenen en ik denk een heleboel zijn ook weg. Die willen niet meer als republikein bekendstaan of daarmee geassocieerd worden. Maar ik denk dat de Republikeinen zijn achtergebleven. Die nemen dit gewoon over.

[00:24:35]

En wat zegt dat dan? Ik weet nog dat wij in die eerste twee jaar, toen iedereen eigenlijk nog een beetje verbaasd was over de verkiezing van Trump. Althans niet iedereen. Maar mensen zoals wij in ieder geval veel. Want we zagen het niet aankomen dat toen ook de hele tijd de vraag was. Ja, we gaan de instituties houden. Zal de Amerikaanse democratie met al z'n peilers sterk genoeg zijn om de. Wellicht autocratische tendenzen van deze president te weerstaan.

[00:25:03]

Als je dan naar die partij kijkt, heb je. Heb jij dat toen zien aankomen? Ben jij daardoor verrast in de mate waarin hij de partij in zijn greep heeft gekregen?

[00:25:13]

Euh ja, toch wel een beetje omdat ik dacht dat veel Republikeinen toch een andere inschatting maken, want we hebben hier heel veel punten gehad die. Dat hebben we elkaar vaak tegen elkaar gezegd van dat die er heel zwak voorstelt. Toch is hij in staat gebleken en dat is ook wel misschien zijn zijn grote succes in zijn leven geweest. Euh, in staat gebleken om toch ook altijd weer klanten aan zich te binden. En ik denk dat bij de Republikeinen sterk geldt dat ze niet meer zonder hem kunnen eigenlijk.

[00:25:39]

Want dan worden ze kapotgemaakt en zijn ze in primaries niks meer waard en vallen ze buiten de deken die Trump over de partij heeft geleverd door de Republikeinse kandidaten.

[00:25:48]

Ja, maar daar zit natuurlijk ook wat onder. Dat kennelijk wel nog steeds 40 procent van de kiezers grofweg het gewoon een aansprekend verhaal vindt.

[00:25:55]

Ja ja, ja Bas en jij zei euh. En Trump richt zich ook voortdurend en dus de hele partij nu exclusief op die 40 procent. Toch hebben we het hier al vaak gehad over de de grote groep in het midden. De The Suburban Voters, waar dat dan overgaat? Ik zeg even heel schematisch maar. Maar eigenlijk is dat ook al een analyse die sinds Richard Nixon in 1968 geldt. Het platteland is voor de Republikeinen. De grote steden zijn voor de Democraten en in de suburbs worden de verkiezingen beslist.

[00:26:28]

Toen braken er enorme rellen uit na bijvoorbeeld de moord op Martin Luther King. En toen kwam Richard Nixon met zijn verhaal van Lorne Order, wat enorm aansloeg in die suburbs. Mensen die bang waren dat dat geweld naar hun wijken zou komen. Eigenlijk heb je nu een vergelijkbare situatie. Maar goed, we hebben eerder geconstateerd, maar die suburb zijn nogal veranderd. De steun voor Black Lives Matter bijvoorbeeld was veel groter nu in de suburbs dan niet toen in de jaren zestig geweest zou zijn.

[00:26:56]

Daar richtte deze conventie zich wel heel erg op. En hoe denk je nu dat wat er bijvoorbeeld in Canossa gebeurt? Hoe denk je? En ik begrijp dat je geen glazen bol hebt. Maar hoe denk je dat dit dat dit uit gaat werken? Stel dat er tussen nu en en 3 november nog 2 3 Knossos komen, wat absoluut niet uitgesloten is. Wat gebeurt er in die suburbs? Wat? Ja, wat zie jij gebeuren?

[00:27:22]

Nou? Wat ik tot nu toe zie is dat mensen wel degelijk gevoelig zijn voor het angst fissura dat de Republikeinen en Donald Trump oproepen, het idee dat je leven op z'n kop kan worden gezet te worden. Allemaal filmpjes en clipjes vertoond van bedrijven die in vlammen opgaan. Bedrijven die dus niets te maken hebben met met politiegeweld. Wat ook zo is. Maar wat die termijn draait, dat gebeurt. En dat is natuurlijk verschrikkelijk als je dat gebeurd is.

[00:27:50]

Daarom zeg ik het is bedoeld. Jim Gordon, één van de van de trouwe waakhonden van van president Trump in het Huis van Afgevaardigden, vertoonde laatst een filmpje van ik gaf van 4 of 5 minuten in de Justitie commissie alleenmaar van grote branden en van groot geweld. Ik bedoel, het is ook aan de gang. Het is maar een deel van de werkelijkheid van deze protestbeweging, maar het is een deel van de werkelijkheid. Het is niet verzonnen, het is niet in scene gezet.

[00:28:19]

En uhm, wat Guus zei over de politisering van oprechte woede. Het is ook logisch. Dat wordt van twee kanten gepolitiseerd, want voor links is het ook een manier om de agenda te verschuiven. Ha, dat dat die vent police dat na de dood van George Floyd opkwam is een puur politieke leuze en dat ondersteunt of dat dat dat loopt synchroon met het aanvallen van doelwitten van de politie. We hebben het gezien Appel is naar een politiebureau in vlammen opging.

[00:28:49]

We hebben het gezien in Portland in Oregon, waar demonstranten wekenlang het federaal gerechtsgebouw omsingelden en we zagen het Colosseum. Misschien het nu weer in Canossa, waar een gevangenis is verwoest of gedeeltelijk is verwoest. Dus het is iets reels. Het is een knop die Trump indrukt en die weten in te drukken. En ik merk zelf dat ik een klein beetje van opvatting ben veranderd sinds ik in Amerika werk. Ik dacht ook dat het leek gewoon alsof de Republikeinse partij een loslopend paard was en dat Trump erop gesprongen is en aan de ene kant op heeft gerukt.

[00:29:25]

En uiterlijk is dat ook zo. Qua retoriek, qua toon, qua stijl is dat zeker zo. Maar Trump is ook door die Republikeinse partij meegenomen en bepaalde richtingen in Donald Trump is bedoeld. Kijk naar zijn leven, dat is geen pro-life evangelical. Maar dat hij doet nu elke dag alsof je dat wel is. Trump is marketingman genoeg om te snappen in welke gedaante die zich moet voordoen om zijn producten verkopen.

[00:29:55]

En als je zegt dat het woord van de andere kant ook poly. Viseert. Hoe gaan de Democraten daar dan mee om? Wat? Wat heb je op de conventie daar gezien als het om dit soort geweld gaat naar de Democraten?

[00:30:06]

Daar vinden we de woede over structurele ongelijkheid en over het politiegeweld volkomen gerechtvaardigd. Ze vinden alleen de uitwassen daarvan niet gerechtvaardigd. Ze vinden dat dat niet moet. Ik bedoel er geen doden gevallen in dit jaar. In en om die demonstraties. Er is enorm veel geplunderd. En ja, die plunderingen zijn maar tot op zekere hoogte uit te leggen. Bedoel, als een week na de dood van George Floyd nog steeds zogenaamd spontaan wordt geplunderd, dan weet je dat daar gewoon mensen gebruikmaken van de chaotische omstandigheden van die demonstraties om hun auto in puin te rijden en daar dingen uit te pikken.

[00:30:45]

Dat is dan niet meer spontane woede. Maar de Democraten? Die vinden inderdaad dat er iets moet veranderen aan de manier waarop de politie in Amerika haar werk doet. Dat is gewoon een politiek verschil. Ha, dat is. Dat vind ik ook een normaal politiek verschil. In Nederland zou je dat ook hebben tussen GroenLinks en de VVD.

[00:31:04]

Ja ja, maar ik kijk bijvoorbeeld naar Turken kousen van Fox News. Als gezegd een belangrijke factor in de Amerikaanse nieuwsvoorziening. Ja, die laat dan dat filmpje zien uit het Genosha van die 17 jarige jongen die daar twee demonstranten heeft doodgeschoten. En zijn commentaar is vervolgens het volgende Hou sjokte awwy dat 17 jaar AutoBild rival decided. He has to maintain order when Noman als Woerth. Met andere woorden ja, wat wil je als die democratische bestuurders het zo uit de hand laten lopen?

[00:31:40]

Dan krijg je dus dat een jongen zich geroepen voelt om dat te beschermen. Is dat dan een verhaal? Wat mensen geloven? En wat doen die democratische bestuurders in die steden? Laten die het erbij zitten?

[00:31:54]

Waarom loopt het zo uit de hand dat ze elkaar heel verschillend in Portland en in Seattle was? Dat er aan de westkust is dat enigszins wel zou gebeurd hebben? Zich verzetten lange tijd tegen het opschalen van politie aanwezigheid, maar in Canossa hebben de stedelijke autoriteiten meteen aan de gouverneur gevraagd. Help ons met de National Guard, dus zij hebben eigenlijk zelf zo snel mogelijk geprobeerd om deze onrust te delgen. En ja, of mensen het geloven. Wat mij dus opvalt is dat Tucker Carlson eigenlijk onderstreept wat Mike Pence zegt en wat het echtpaar McCloskey zegt op de Republikeinse Conventie.

[00:32:32]

Democraten beschermen je niet. Pak je wapens en Carls en verpakte dan wat zachtjes in door er een vraagteken achter te zetten. Dan kunnen we daar wel verbaasd over zijn. Maar hij bedoelt dit. Natuurlijk krijg je geweld als mensen zo gewelddadig protesteren.

[00:32:47]

En dat is dit niet alleen over democraten hoor. Hij richtte zijn pijlen ook op de Republikeinse Partij en zei ook dat de Republikeinse Partij dit allemaal maar laten gebeuren. Dus ik weet niet precies wie hij daarvoor in de plaats wil hebben.

[00:33:00]

Maar ja, kijk, het is niet zo dat hij zei ik vind het goed wat die jongen doet. Hij zei wel ik snap het wel dat impliceren die ik snap wat daar gebeurt en dat vind ik dus het gevaarlijkste. Dat vind ik de waterscheiding tussen Minneapolis bijvoorbeeld deze zomer waar ik ben geweest en Canossa nu waar ik niet ben geweest. De waterscheiding is dat daar de aanwezigheid van gewapende burgers die op eigen houtje besluiten de politie een handje te helpen. Dat de politie daar zeker niet om vraagt.

[00:33:32]

Dat is toch wel heel erg een serieus verschil en een angstaanjagend verschil. En dan heb je dus een landelijke overheid en een partijen in het centrum van de macht die eigenlijk zegt van ja, wat moet je ook anders in Amerika, anders draaien er een socialistische dictatuur van ja en Guusje. Ik weet niet hoeveel je van de Democratische conventie hebt gezien. Vorige week heb je daar.

[00:33:53]

Ik heb een deel ja deel 1 en ander wel van gezien.

[00:33:56]

Die vond ik wel een stuk saaier. In heel veel opzichten, maar ik heb wel een deel gezien.

[00:34:00]

Nou ja, wat je kan zeggen kijk, de Republikeinen die die schetsen. Een apocalyptisch beeld van het Amerika dat er komt als Biden gekozen wordt, maar in feite de Democraten hetzelfde, maar dan andersom. Die schiepen een behoorlijk apocalyptisch beeld van Amerika als Trump herkozen wordt. Toch?

[00:34:17]

Ja, inderdaad, ja. En waarmee ze t helder doen komt het cliché van de de belangrijkste verkiezingen uit ons leven. Daar kan werk van. Was 2016 niet de belangrijkste? Dat was ja, maar daar ging het in denk ik echt om.

[00:34:30]

Er is inmiddels zoveel ook in gang gezet en zoveel veranderd de afgelopen jaren. En misschien dingen ook wel onomkeerbaar. Vrees ik wel eens dat ik me echt wel eens afvragen in hoeverre kun je eens een verkiezing apart nemen? Maar dat is waar? Kijk, de toon is anders. Als je naar het geheel keek, vond ik het heel alarmistische. Heel erg. Dit is onze laatste kans achtig. Dat klopt. Terwijl Democraten over t algemeen. Euh, dat viel me toen ook vier jaar geleden Hillary Clinton op.

[00:34:55]

Heel erg kiezen voor een beetje feelgood achtige show in. Veel sterren en veel artiesten en mensen uit het leger, een beetje vlagvertoon en wat progressieve teentjes hier en daar. Dat was deze keer weer heel anders. Daarbij vielen wel heel erg op dat ze duidelijk nog niet helemaal klaar waren met het verkopen van KIO bieden als alternatief president. Dus ze waren er veel meer dan de Republikeinen, die met Trump bezig met het boetseren van het karakter van Joe Biden eigenlijk.

[00:35:22]

Ha, een euh. Een aardige man dat echt een ontzettend aardige man. Die doet geen vlieg kwaad dat je wel.

[00:35:30]

En beleidsmatig. Jij zit in Den Haag. Daar gaat politiek goed door. De korona is alles nu anders. Maar normaal gesproken gaat de politiek daarover. Nota's over beleid over. Heb je iets gehoord? Bijvoorbeeld bij de Democraten van een agenda waar fabrieksarbeiders grote groep die ze vorige keer verloren hebben, midden en kleinbedrijf in Amerika ontzettend belangrijk waar die zich aan zouden kunnen optrekken? Was het wat dat betreft politiek inhoudelijk?

[00:35:59]

Nou, dan had ik een beetje opgelet toen Joe Biden sprak. En bij Biden viel me echt op hoe vaag en weinig vastomlijnd hij was. Hij leek ook echt er op uit om nergens op vastgepind te worden. Misschien is het ook zijn wapen om zich beter te verdedigen. Hij is radicaal, hij is extreem. Als ze het Trojaans paard misschien wel zei hij in het bos wordt dat bloedbad waar we al jaren voor waarschuwen. Dat zou het kunnen zijn. En misschien heeft ie ook wel niet zo'n enorme agenda en is het puur het feit dat hij Trump niet is.

[00:36:28]

Voor veel kiezers genoeg althans is dat de inschatting die zij maken was.

[00:36:32]

Ja nou, ik denk dat het voor beiden genoeg is en dat beiden heel erg behoedzaam is en dat die God soms God op z'n blote knieën dankt dat hij door de corona crisis niet de hele tijd onderweg hoeft te zijn om toespraken te geven of geïnterviewd te worden. Want zijn grootste angst is dat ie teveel geassocieerd wordt met het linkse kamp in de Democratische Partij. Dat hij eigenlijk op het nippertje heeft verslagen, bedoel hij met overtuigende cijfers gehaald. Maar de Democratische Partij is sterk naar links opgeschoven.

[00:37:04]

En op Joe Biden in zijn eigen conventie zei zijn laatst overgebleven rivaal aan de linkerkant, Bernie Sanders, staat ook zo. Hij zei Onze ideeën zijn nu mainstream in de Democratische Partij. Ik denk dat dat bij jou beiden toen zijn veters even los sprongen omdat ie dacht ik wil niet dat dat de boodschap wordt van mijn conventie, namelijk dat de ideeën van Bernie Sanders de ideeën zijn waarmee we verder gaan. En hij heeft er zeker een boel overgenomen. Hij wil minimumloon verhogen naar 15 dollar per uur en dat krijgen wij misschien niet zoveel van op.

[00:37:37]

Maar het is de helft van dat bedrag in een staat al zo Hayo dus. Dat betekent nogal wat voor mensen die daar tegen een minimumloon werken. Dat had Biden natuurlijk allemaal heel goed en sterk kunnen uitdragen. Maar ja, hij heeft er echt voor gekozen om de anti Trump te zijn. Dus inderdaad, fatsoenlijke man, die zal niet zo agressief zijn als Donald Trump is. En ik denk zelf wel eens dat zeg maar die boodschap. Van Baaren is te zwak om Trump te verslaan.

[00:38:04]

En ik? Ik denk wel eens dat de enige die Trump kan verslaan bij deze verkiezingen. Trump zelf is dat die in zijn overdrive en zijn ijver om het om het allemaal apocalyptisch voor te stellen en zichzelf inderdaad als de Messias die covert eigenlijk allang heeft verslagen. Ik bedoel dat wij denken dat we er nog middenin zitten, maar Trump weet al dat ie het verslagen heeft.

[00:38:24]

Want dat was opvallend dat voor zover het überhaupt aan de orde kwam. Melania Trump heeft haar deelneming uitgesproken dinsdagavond met de slachtoffers van van Covic. Verder kwam het eigenlijk nauwelijks aan de orde. Als het aan de orde kwam, werd er in een verleden tijd over gesproken.

[00:38:40]

Larry Cutler. Die gaf een instuurden economisch adviseur van Trump en die had het over was en had. En voor hem was de coverden epidemie al achter de rug. Ja, ik zie net een en een half uur geleden nog een bericht binnenkomen dat ze in Iowa de bars en restaurants weer gaan sluiten. Het is hier niet over. Nee, nee, maar goed. En je zegt Trump kan eigenlijk alleen maar van zichzelf verliezen door in de overdrijft te gaan. Maar ja, dat gaat ook gewoon door toch?

[00:39:07]

Bedoel, daar heeft ie totaal geen greep op. Wat zich daar ontwikkelt op Covic.

[00:39:12]

Ja. Nee zeker, maar snap je? Ik denk wel eens als ik hier zit te kijken. En gister was er een filmpje. Eventjes tussendoor. En dat was s ochtends als de zon opkomt en de Amerikanen aan hun werk gaan. En het einde. Het was een introductiefilmpje voor mijn pens en het eindigt met een nieuw Denemarken. Nou, dat was helemaal de echo van Ronald Reagan. It's morning. En ik dacht de kant van Trump die de Amerikanen heel erg omarmen, is voor de meeste Amerikanen niet de hysterische retoriek van het gaat allemaal ten gronde en merk en carnet.

[00:39:46]

Maar het is zijn onverwoestbare optimisme, want dat heeft Trump. Ik heb uit het boek van Merhi Trump zijn nicht begrepen dat het een familiekerk is en dat ze ooit een euh positief denken goeroes hebben gevolgd allemaal. Fred Rampal en Donald Trump zegt dat ook hij met Charlie Ruddervoorde, Çankırı en die kant van Trump heeft volgens mij een veel grotere reikwijdte. Of zou dat kunnen hebben dan die duistere kant met de duistere kant? Hij kan het bijna niet helpen. Deze week schreef ik nog op dat hij kan maar niet kiezen tussen het zonnige conservatisme van Ronald Reagan en de paranoia van Richard Nixon en de paranoia van Richard Nixon wint het vaak bij hem.

[00:40:24]

En in die zin zou je zij daarstraks als dit geweld, zoals van Genosha de afgelopen dagen, als dat het komend najaar doorgaat. Dan zou dat Trump kunnen helpen. Maar het zou ook een valkuil kunnen zijn omdat het om veel meer die kant van Nixon optrekt.

[00:40:39]

Zeker, het kan een valkuil zijn omdat de maatschappij echt anders is dan in 19 achtenzestig. Je ziet gewoon in peilingen en ik dien geloof ik in dit geval wel dat de sympathie voor Afrikaans-Amerikaanse ongenoegen. En dan zeg ik het voorzichtig. Woede over het almaar doorgaande politiegeweld tegen hen. En natuurlijk is het zo dat er meer zwarte Amerikanen worden gedood door criminelen dan door politieagenten. Maar moet je nagaan dat je bang moet zijn voor een politieman en dat je niet weet hoe die op je zal reageren?

[00:41:14]

Dat besef is echt ingedeeld in de Amerikaanse samenleving en het is niet neergedaald in Donald Trump en ook niet in zijn vrouw Melania, die op dinsdag nog zei van Ik heb heel lang nagedacht over de raciale onrust in dit land en haar conclusie was dan stopt dit geweld. En laten we vooral met z'n allen samen vooruitkijken. Dat is niet reflecteren op raciaal geweld.

[00:41:38]

OK, Guusje, twee jaar later. Twee jaar nadat jij ophield. Toen zaten we toch nog min of meer aan het begin van Trumps ambtsperiode. Nu gaan we naar het eind van zo'n ieder geval z'n eerste ambtsperiode toe. Wat heb je gezien in die twee jaar daarna? Want toen wisten we nog niet hoe Trump het zou gaan doen. Het Rusland onderzoek liep nog. Dokter Impeachment was nog een perspectief voor de Democraten. Ja, hoe waardeer jij dit presidentschap nu, twee jaar later?

[00:42:08]

Ja, het gekke is dat ik ik ben sinds ik gestopt ben daar één keer terug geweest. Dan verlies je wel je dagelijkse contact met Amerikanen. Maar wat ik wel merk ook op afstand is, is die enorme verbittering die daar heeft toegeslagen. Ook juist bij. Zeg maar de progressieve bubbel waar ik woonde in Washington in de. Dat is zoveel dieper geworden dan ik heb meegemaakt toen ik er zelf nog woonde. Omdat ik Amerikanen ook als positief ken en optimistisch.

[00:42:32]

En uh uh, jij noemde net die positief denken goeroe Bas. Dat is volgens mij normen Vincent Pile, eigenlijk de dominee die de uitvinder is van de zelfhulp boekjes. Uhm ja, willen is kunnen. En dat heeft zich in de peyre van de Amerikanen echt vastgezet. En deze piel was notabene de dominee van Donald Trump en zijn vader. Dus in die zin heeft ie echt op die manier goud in handen. Altijd ook gehad, maar de verbittering. En dat geldt echt voor denk ik.

[00:42:59]

Heel veel bevolkingsgroepen in de in de VS echt niet alleen maar de. De linkse bubbel aan beide kanten zeker? Ja, want ik zal me zeggen pro Trump Kamp heeft niet de voldoening geput uit het presidentschap. Die woede is ook niet gaan liggen. Althans voor zover ik uhm, dat V. Van een afstandje zie. Integendeel. Dat kan ook bijna niet. Dus ik denk dat aan beide kanten gewoon veel meer in loopgraven gevecht is geworden en dat ze ja, het is niet origineel wat ik zeg, maar ik vind het wel heel erg wat ik wat ik zie.

[00:43:25]

Daarom hebben we hadden het net over waarom? Waarom doen ze nou alsof Trump geen vier jaar president is geweest, maar gaan ze gewoon door in het spoor van 2016? Die verbittering maakt dat ze daar niet uit kunnen komen. Dus ze hebben nu opgeteld hoe lang ze beiden al politicus is in Amerika. En hij heeft 47 jaar niks in Amerika gedaan. Subtekst had je nou echt verwacht dat vierjaar Trump genoeg was om dat allemaal ongedaan te maken. Dit is het soort gevoel dat iedereen nog steeds tegen hem is.

[00:43:54]

De media. Daar word je ook een hele tour van gemaakt op deze conventie. Hoe oneerlijk de Amerikaanse pers is. De Hollywood elites, de professoren. En vergeet niet de afkeer van wetenschappers en zogenaamde experts zoals ze dat zelf zeggen, die ons vertellen dat het Mettekoven het heel erg gaat, terwijl wij allemaal weten dat president Trump het eigenlijk al heeft geholpen. Dat is een verbittering die ik denk als Trump zevenenveertig jaar aan de macht is en als je dan hem vraagt zou die dat best willen.

[00:44:22]

Is die nog niet voorbij, dan zullen ze het nog hebben over Hillary Clinton en over Barack Obama. En over al die mensen die kennelijk een affront voor hun manier van leven zijn geweest.

[00:44:33]

Goed. En dat land gaat dus uh, nou, de laatste twee maanden over.

[00:44:38]

Negen weken na de laatste, de laatste negen weken, ruim twee maanden na de verkiezingen in. En wij blijven dat volgen. Met z'n tweeën. Niet iedere week met Guusje. Helaas. Dank je wel Guus. Leuk dat je niet voor nodig. Dank je. En jij ook weer. Bedankt Bas. Tot ziens Kris. Dag na dag.

[00:44:57]

De mooiste verhalen. Luister je wanneer je maar wilt? Rob luistert in de file of in de trein. In de Kervyn Fera luistert naar de Paro podcast.

[00:45:06]

In een berghut in Oostenrijk waar je maar wilt 26 keer beluisterd in Bolivia, 27 keer in Korea, 90 keer in de VS en in Taiwan.

[00:45:16]

Zijn Parool Radio de podcast met de mooiste radio verhalen, documentaire en drama. En hij vindt de parels zo mooi dat die vaak het jammer vindt dat zijn dienst erop zit. Parol Radio Gratis Podcast app of via NPO Radio 1.