Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:00]

Welkom bij de Presidential Podcast van NRC Handelsblad en V Pireaus. Bureau Buitenland. Lianne La Fayette projectiel. Ayumi President of Law en Order Waynes Male Geo Bittner is Bassus van de Radical Laaf What's Destroy, de berouwvol suburbs Erler 6juni RhB veer einde strenger.

[00:00:27]

Borny een allemaal fijn Vlaams. Ha ha ha.

[00:00:32]

En alles wat u wilt weten over de Amerikaanse president en zijn tegenkandidaat met NRC correspondent Bas Blokker en VPRO presentator Chris Keizer.

[00:00:43]

Maar goeiemorgen, Bas H.

[00:00:47]

Goedemiddag, christen, ja. Minder dan twee weken voor de verkiezingen. En euh, nou ja, de wagens, zweren de heren vannacht. Het lijkt me dat we toch daar maar even mee moeten beginnen. Wij spreken mekaar op de vrijdagmiddag na het allerlaatste presidentiele debat van Donald Trump. Dat kunnen we met zekerheid zeggen. Ja, nou ja, met zekerheid. Maar met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid verdient een derde termijn die zelf misschien misschien nog wel meer. Ja, nee ok.

[00:01:14]

Maar laten we daar voorlopig even van uitgaan. Nou. We weten het misschien nog. Het eerste debat was een monumentale schoppartij, waarbij vrijwel geen enkel inhoudelijk punt werd uit gediscussieerd. Dat lijkt de president geen goed te hebben gedaan, in die zin dat ie in ieder geval voor zover ik kan zien, zijn achterstand er daarmee niet heeft verkleind. Tweede debat ging niet door omdat de van covert herstelde Trump geen zin had in een virtueel debat, maar waren ze gisteren in de home country music Nashville, Tennessee pas in z'n algemeenheid.

[00:01:45]

Wat heb je gezien?

[00:01:47]

Een debat tenminste. Er is al heel wat iets dat leek op een politiek debat. Ja, en daar had niet iedereen op durven rekenen. Het leek er voor mij toch het meest op dat Trump had besloten. Die andere route is een doodlopende weg.

[00:02:01]

Ja, en die andere route zijnde maar wat roepen. Daar kwam het toen heel erg op neer. Hij riep vanalles om om Joe Biden in verlegenheid te brengen. Tenminste, dat hoopte die. Joe Biden keek hem in dat debat geen enkele keer aan en die voelde ook nooit de neiging om op de dingen in te gaan. Behalve dat ie af en toe stond te lachen en zei it's not true. En kan die clown zijn mond houden. En dat? Dat is nu anders.

[00:02:26]

Absoluut. Trump gaf de ene keer wat meer dan al dan de andere keer, maar gaf antwoord op vragen. Ik denk dat zelfs je dat dan vrouw moet zeggen. Het Amerikaanse publiek hier meer aan had. Precies.

[00:02:38]

Publiek was de grote winnaar. Debat begon met de met het korona ding. Verenigde Staten zien net als wij het aantal besmettingen weer schrikbarend oplopen. Gisteren 71 duizend nieuwe besmettingen op één dag. Ik kreeg niet de indruk dat dat voor Trump veel reden was om zijn toch eigenlijk altijd wat optimistische toon daarover te veranderen.

[00:02:59]

Nee, Trump, zoals ie een en andermaal heeft verklaard, verdient een 10 of een 10 plus. Het virus zelf is bijna weg. Het vaccin staat op de drempel van de Amerikaanse samenleving. Wel mooi. Gisteren vroeg de moderator even door en zei Van O. Is dat een garantie, meneer de president, dat er over een paar weken vaccin heeft? Nee, nee zetten is geen garantie. Dus dan weten zijn aanhangers ook wat het precies waard is. Ja, drie weken geleden was het nog voor de verkiezingen is er een vaccin dat is uitgesloten.

[00:03:30]

Dat gaat niet meer gebeuren nu zij die voor het eind van het jaar, voor het eind van het jaar.

[00:03:34]

Ja, en dat is wel optimistischer dan de meeste van zijn serieuze adviseurs.

[00:03:40]

Ja, en hij zei ook weer wie? Waarom de Kerpen zijn bocht. En we zijn weer op de goede weg.

[00:03:45]

En ja, dat is natuurlijk ook een fascinerende uitspraak. Kunnen jij en ik ook elke dag gebruiken? Chris Ik weet niet of wat voor moeilijke gesprekken jij voert, maar ik ben nu de bocht aan het omgaan. Dat kan uren duren, weken.

[00:03:58]

Maar ja, zo kan je het ook interpreteren. Ja zeker. Dat kan heel lang duren, maar beide stond daar naast met een verhaal van de. Het wordt een duistere winter. Die gaat absoluut niet mee in dat optimisme en die zegt de komende. Komt een hele moeilijke tijd aan. En als jij de sfeer in het land van. Laten we zeggen de afgelopen twee weken proeft. Wat denk je dan? Welke boodschap komt aan?

[00:04:24]

Mijn indruk is. En dan ben ik geweest in uiteenlopende plekken als Arizona en Washington, waar ik woon in Pennsylvania, waar ik nu ben. Ja, het valt mij op hoe serieus mensen nemen. Ik vind dat er veel mensen op straat rondlopen met een mondkapje voor en dat is het zijn geen per definitie democratisch in gebieden waar ik dat zie. Hm. Mensen nemen het serieuzer aan de president. Ja, en dan heeft de president weliswaar.

[00:04:52]

Ik zag hem trouwens zo'n beetje opzij kijken. Ik denk toch ook dat ie deze keer dat is? Hij is natuurlijk notoire slecht. Ze sturen voor zover wij weten. Want Trump is Trump, maar ik denk dat hij toch deze keer wel erg naar een paar mensen geluisterd heeft en dat die ook af en toe opzij kijk. Zo van doe ik het goed. Wat ik toch vooral hoor en lees op het ogenblik als dit voor de Amerikanen op dit moment toch wel één van de allergrootste zoniet het grootste thema is.

[00:05:19]

Dan heeft ie toch gewoon nog steeds de verkeerde boodschap of niet?

[00:05:24]

Ja ik. Ik hoorde van tevoren één van de Witte Huis verslaggeefster van CNN. Die had dat naar eigen zeggen een paar mensen dichtbij de Trump top en bij de. Bij de voorbereidingen van Trump kunnen komen. En daar hadden ze gehamerd op. Probeer nou in te zetten op een positieve economische boodschap, vooral ja en probeer zoveel mogelijk te zeggen. Promises mét promesse schept. Ja, want president Trump heeft een aantal van normale tot controversiële Rinchen de verkiezingsbelofte gedaan, waarvan er een aantal echt een flink aantal is ingelost.

[00:06:00]

Precies dat is best een indrukwekkend lijstje. Als je dat gaat nalopen zeker.

[00:06:05]

En gisteren heeft ie het gewoon niet gebracht. Nee, dat is wonderlijk. Hij heeft dus niet een eigen boodschap gevonden. Tenzij je weet dat Trump vooral Biden wilde beschadigen en niet genoeg vertrouwt op de kracht van zijn eigen boodschap.

[00:06:21]

Hm, ja, maar toch. Dat dat. Dat is dan toch merkwaardig, want die kracht van zijn eigen boodschap. Hij kan het punt maken. Totdat dit virus ons overviel ging het hartstikke goed met de economie met het land. Dat land is een breed gedeelde opvattingen, waardoor je hebt voor een vorige keer. Hij ook wel he? Jawel, maar ik heb sorry, ik heb hem zelfs dat nou. Ik heb het misschien in n bij zinnetje gehoord in dat debat van van ruime maar vooral bijzinnen.

[00:06:47]

Ja, en dat is gek, want hij kan goed uitweiden over zijn economisch succes en dat zal ie altijd zeg maar op z'n Trumps zeg maar de tien vingers van twee handen naar binnenslepen. En zeggen dat ie het helemaal heeft gemaakt terwijl ie een mes had geërfd van van Barack Obama. En dan had jouw Biden kunnen zeggen we hadden de beste recovery na recessie en hadden hem. We hadden meer banengroei dan jij in je 3 jaar. Dat had dan allemaal gekund, maar dat pad is Trump niet ingeslagen.

[00:07:17]

Nee, je zei al hij probeerde wel Biden te beschadigen. Dat had. Dat deed ie natuurlijk het vorige debat nog. Nog veel meer. Maar ook nu kwam die weer met met dat Biden 3,5 miljoen dollar uit Moskou heeft gekregen en andere bedragen die rond vlogen en geld uit China.

[00:07:36]

Wat hij vooral deed is is Biden helemaal gelijk stellen aan diens zoon? Ja. Zaten er twee veronderstellingen in dat de verhalen die rondgaan over zo'n Hunter Biden als dat die in Oekraïne corrupt zou zijn geweest? Of er nou voor in een corrupt reith heeft gezeten en daar alleen maar zoveel geld kan hebben verdiend omdat ie een corrupte toegang tot zijn vader bood en dat ie uit China heel veel geld zou hebben gekregen en dat ie uit Rusland heel veel geld zou hebben gekregen.

[00:08:07]

Dat zijn een aantal vooronderstellingen die worden gevoed. Aan de rechterkant van het media spectrum. De tweede stap die Trump maakte, die zelfs in de meeste van die media niet hardop worden gezegd, is van jullie waren een familiebedrijf en jullie profiteerden allemaal mee. Ergo Joe Biden. Jij hebt dat geld van Moskou ontvangen. Jij hebt het geld van China ontvangen.

[00:08:30]

Ik kon niet nalaten te denken toen ie toen ie dat deed toen ie het zo formuleerde toen ie zei van ja maar jullie zijn gewoon een familiebedrijf en jullie profiteren er allemaal van. Toen dacht ik. Is dat nou wel verstandig voor jou om zoiets te benadrukken?

[00:08:46]

Ja ja, Abadan bleef daarbij weg. Ditmaal ja. Vorige keer zei die iets over je moet naar je eigen kinderen kijken. Trump Ja, ik denk dat beiden in het tandartsstoel van zijn eigen debat commissie heeft gezeten en dat ze zeiden doe het niet. Nee weet je, laat je daar niet in sleuren. En dat heeft hij niet gedaan. Nee, hij heeft wel gezegd het verhaal uit The New York Times waaruit zou blijken dat Trump een bankrekening in China had.

[00:09:13]

Ja, ja, ik vind het bijzonder van Trump altijd dat die dingen zowel ontkend als toegeeft. Dus we weten nu in elk geval uit de mond van Donald Trump dat ie een bankrekening in China heeft gehad heeft gehad en dat ie nu zei. Ik heb m in 2015 voordat ik besloot aan de presidentsverkiezingen mee te doen. Heb ik die bankrekening opgezegd?

[00:09:36]

Ja, waarmee die beiden toch ook best makkelijk maakten om euh liegen. Bieden kan natuurlijk altijd. En dat deed ie ook tegen hem zeggen van meneer de president b. We weten na vier jaar nog niet eens wat u er aan belasting betaalt. Dus hoezo gaat u het over mijn geld hebben? U hoeft maar één ding te doen maak uw belasting op papier openbaar. Toch?

[00:09:56]

Ja, ja, ja zeker. En dat is natuurlijk dat dat. Hij heeft een enorme zwakke plek van Trump en zijn verdediging, dat die wordt onderzocht door de Belastingdienst en dat de allemaal gemene mens van het diepe steeds zitten, is niet steekhoudend.

[00:10:11]

Nee, en hij zegt dan wel van Wenen. Ik heb het nagevraagd, maar ze zeggen dat ik miljoenen belasting heb betaald. Ja hallo. Laat gewoon die papieren zien. Maar goed. Uhm. Wat me ook opviel was dat Biden echt heel veel moeite deed a om de kijkers rechtstreeks aan te spreken. Hij gebruikte zijn de aanvallen van het debat? Ja, de aanvallen van Trump op zijn familierelaties vond ik best handig op een gegeven moment door rechtstreeks tot te kijken, te spreken en te zeggen het gaat niet over mijn familie, het gaat ook niet over zijn familie.

[00:10:41]

Het gaat over jullie familie en jullie zitten aan tafel. En je weet niet of je nieuwe banden kan kopen en ook voortdurend wat Trump euh, een aantal keren onderscheid blijf maken tussen de Republikeinse staten en Democratische staten. Hij ook een van zijn beroemde talking points van de laatste tijd, die al die slecht geleide democratische staten die geen geld moeten hebben van dus allemaal verspild geld en dat Biden echt probeert daar boven te gaan hangen.

[00:11:08]

Ja, en dat laatste is onfris. Slimste wat Biden doet het. Biden zoekt naar een middel ground en die zoekt kiezers die het nog niet weten. Nou, dat is een. Dat is werkelijk een splinter van de van het Amerikaanse electoraat. Meeste mensen weten al heel lang voor wie ze zullen stemmen, maar hij probeert ook heel nadrukkelijk ja mensen gerust te stellen he. Je weet dat Trump de hele tijd moeite doet en het proberen die gister ook omwaaide voor te stellen als een radicaal linkse president die het socialisme in de gezondheidszorg wil doorvoeren.

[00:11:45]

Ja, het is niet waar. Precies zoals Biden zei van. Het lijkt wel een beetje als Trump in de war is geraakt met wie z'n tegenstander is. Ik ben niet Bernie Sanders. Donald ik ben Joe Biden en dat is voor Biden een comfortabele positie. Hij kan. Hij kan wijzen op zijn ja, zijn lange politieke geschiedenis overigens, waar ie ook voortdurend op haar omwaaide. Ja zeker. En dat is. Dat is natuurlijk weer een sterk punt voor Donald Trump om hem op aan te vallen.

[00:12:13]

Want als alles anders moet. Show? Waarom heb je dat dan niet gedaan?

[00:12:17]

Wie de macht had over het algemeen. Ik heb nog niet zo heel veel commentaar op het debat gezien. Alleen CNN die een poll hadden na afloop en ik geloof in The New York Times stond ook nog een andere mening. Ja, dat de indruk was wel dat je nooit geloven vind ik. Nee, die winnaar die uitgeroepen word. Ik bedoel daar werd Biden in allebei tot tot winnaar uitgeroepen. Maar. Nou ja, je zou van allebei kunnen zeggen ze hebben in ieder geval niet verloren.

[00:12:41]

Zeker ook bij CNN, hoorde ik ze na afloop zeggen. Trump heeft een aantal punten gescoord. In één van die punten is inderdaad Joe Biden. Je bent gewoon een een een ouwe politicus die nu opeens zegt euh, alles moet dan wel, maar dat ik president was. Stel, je bent acht jaar. Zat je bij de president op schoot en dan had je alles kunnen veranderen. En dan is er natuurlijk de verdediging van Biden. We konden niet alles veranderen, want we hadden gemeen.

[00:13:08]

Republikeinse meerderheid in het in het Congres. Ja, daarvan kon Trump dan zeggen van ja, jij bent de echte politicus. Outlook. En nou uh, geen daden.

[00:13:19]

Ja, en waar dan? Ja, nee. Wat is waar dat concreet werd? Euh. Was met name toen het ging over de zwarte z.m. Zeg maar. Hervormingen bij justitie. Blijkbaar is meerder noem het allemaal maar op. Ik vond dat Trump daar toch z'n beste punten scoorde door Biden te confronteren met zijn politieke verleden en 19 '94 aan hele strenge misdaad werd aangenomen, waardoor heel veel jonge zwarten met miner of fences lang de gevangenis in verdwijnen. Ik versimpelde t een beetje, maar daar kwam het toch gewoon op neer.

[00:13:51]

Iets waarvan Biden altijd toe moet geven uiteindelijk. Ja, dat was verkeerd zeker.

[00:13:56]

Hij zei het nu ook. Ha ja, op een mini onderdeel na. Op een belangrijk onderdeel, maar toch maar op een onderdeel, zei ie. Dat was een vergissing, namelijk het verschil tussen het beboeten van crack cocaine, een poeder cocaine, waardoor heel veel zwarte mensen wel in de gevangenis kwamen en heel veel wittere er vaak uitbleven. Wat ie eigenlijk voorstelde als een soort gegeven waren de zogeheten mandatory minimumrente. Dat zijn de verplichte minimumstraffen. Een rechter kon in Amerika na die wetgeving van Clinton en Biden niet meer zeggen van ja, ik zie dat uw leven betert.

[00:14:33]

Uhm, ik geef u een voorwaardelijke straf en en probeer nog een paar cursussen te volgen daarvan. Heeft die wet het onmogelijk gemaakt? Die mensen moesten verplicht naar de gevangenis en beiden zijn nu van de jaren. Zouden we er vanaf moeten? Alsof niet hij ze heeft ingesteld?

[00:14:49]

Ja, maar wat je er ook van kan zeggen hoe dat gebeurd is. Maar euh. Trump heeft het wel voor mekaar gekregen om aan die gevangenisstraf iets te doen.

[00:14:58]

T Is wel. Feitelijk waren jij en ik zouden ook heel weinig huiswerk klaar krijgen. Als Mitch McConnell onze mentor was. Nee, dat iemand je heeft. Ja, die heeft gewoon. De Republikeinse leider in de Senaat heeft alles tegengehouden wat hij kon tegenhouden bij Obama. Nee, dat is en daar is ie trots op. Ja, het is goede wetgeving die waar de Senaat nu mee instemt en waarvan Trump zegt van ja. Ik heb de Democraten ervan overtuigd ja Trump, omdat de Democraten destijds die wetgeving zelf hadden voor gestresseerde.

[00:15:31]

Want je hebt je eigen Republikeinen ervan overtuigd.

[00:15:34]

Ja, want die die prison reform Ector. Waar Trump ja dan nu goede sier mee maakt, die is al onder Obama ingediend. Alleen die kwam toen niet door de Senaat omdat Mitch McConnell alles tegenhield.

[00:15:44]

Ja ja, dat is weer typisch een oude politiek standpunt. Ha ja, we kregen het niet voor elkaar. Want de politiek bedoel, dan ben je in de kleine lettertjes van de politiek bezig. Ja, voor de kijkers thuis. Ja ja, ja, precies toen goed. Toen Biden dat zei. Die zei ook van wie hij de Republican Congress. Toen werd het even heel stil. Dat viel helemaal dood. Die opmerking ja.

[00:16:07]

Nou ja, maar klonk zwakjes. Vriendelijk Ja, precies dat klinkt. Dat klinkt niet als sterk. En Trump kan zeggen. En dat doet ie ook. En daar wordt ie voor bekritiseerd. Van democratische zijde dat ie soms dingen door droomt die wil hebben. Je kunt tegen zijn muur zijn. Je kunt zeggen dat het onzin is, maar hij wilde hem. En hij heeft binnen alle mogelijkheden die die heeft gevonden. Hij gaat niet over het overheidsbudget, maar hij kon wel reeds toegekend budget aan Defensie weg krabben om zijn muur te financieren.

[00:16:43]

En dan kun je zeggen vandaag het is een schandaal en dat doe je niet. En dan? Daar is Defensie zwakker door komen te staan. Feit is dat Trump kan zeggen ik doe mijn best om mijn beloftes te houden en Obama en Biden moesten zeggen ja, we konden het niet, want Mitch McConnell was zo gemeen.

[00:16:59]

Ja ja, aangeduid uit uiteindelijk goed. Laten we het op een gelijkspel houden. Uh be. Biden is overeind gebleven zo. Maar zeggen die die heeft geen grote fouten gemaakt. Dat is als je voorstaat, is dat je belangrijkste taak? Trump heeft zich niet zo misdragen als de vorige keer. Hij heeft inhoudelijk wat puntjes gescoord. Ook maakt het veel uit.

[00:17:21]

Nou ja, ik denk het eigenlijk wel. Trump heeft echt een paar punten gescoord. Biden heeft natuurlijk hele zware punten kunnen scoren op gezondheidszorg. Voor Democraten een van de belangrijkste thema's. Trump, die is trots op het feit dat hij Obamacare half heeft afgeschaft en nog helemaal wil afschaffen. De verplichte verzekering heeft hij afgeschaft. Ja, tuurlijk, dat was controversieel. Maar wat Trump ook dreigt af te schaffen nu en als t m lukt in het Supreme Court over een paar weken, dan zijn zoals de moderator fijntjes uitdrukte.

[00:17:54]

Dan heb ik 20 miljoen mensen straks geen verzekering meer. Wat doet u voor die mensen? Daar doet Trump dus niks voor. En dat komt bij een heel goed uitserveren. Ja, uiteindelijk ging Trump zeggen ja, maar 180 miljoen mensen zijn wel verzekerd. Dat natuurlijk niet sterk. Nee.

[00:18:09]

En hij blijft maar zeggen van ja, we gaan een geweldig nieuw euh, de held keer plan. Uh euh, invoeren en verdrietig. Dat wordt bijna verdrietig, want je kan tegen beiden zeggen van je bent als je het al 47 jaar in de politiek. Dus waar blijf je nou maar? D Trump roept dat al vier jaar en er is nog nooit een snipper van op papier gekomen.

[00:18:29]

Nee, waarvan twee jaar met de meerderheid in het Huis en de Senaat heeft geregeerd. Dus ja, hij had alles kunnen doen. Zowel zijn infrastructuur plan dat nooit is gekomen als een gezondheidszorg plan waarvan ie nu zei ik hoop dat ik een veel mooier plan maak. Ja daar. Dus dan weet je dat een nog geen begin van op papier staat.

[00:18:49]

Nee, nee. En dan komen waar we over begonnen. Wat v d debat ook mee begon. Wat natuurlijk toch uiteindelijk ook gewoon een heel zwak punt is voor Trump. De corona crisis en de gezondheidszorg in z'n algemeenheid. Jaraco kan. Dat komt daar bij mekaar. En ik begon met te zeggen maakt het nog wat uit? En jij zei ja, toch wel. En dat zit m dan daar volgens jou?

[00:19:10]

Ja, dat denk ik wel. Het grappige is heb ik hier wel vaker gehad over de peilingen? Die zijn zelden door iets. Ze ze beïnvloed. Maar het eerste debat heeft ten nadele van Trump wel degelijk beïnvloed. Dus dat heeft me echt niet geholpen. Nee dus. Dat betekent dat wel degelijk mensen de moeite hebben genomen om te kijken naar wat hun volgende presidenten eigenlijk allemaal belooft en voorstelt.

[00:19:35]

Ja ja, het algemene beeld is nog steeds bieden zo'n nationaal zo'n 10 procent voor staat en in een aantal belangrijke swing steeds minder, maar wel substantieel en meer voorstaat dan Clinton. Uh, de vorige keer. Uhm jij. Je bent nu in Pennsylvania, wat ik ook wel een heel interessant moment aan het eind vond. Toen ging het over milieu en over energiepolitiek. Enzovoort. De moeite om Bidon iets lelijks over de olie industrie te laten zeggen nou goed, Pennsylvania is vooral gas en fracking speelt daarin een nieuwe manier van gas winnen waar Amerika veel baat bij heeft.

[00:20:11]

Euh economisch. Maar energie industrie zit daarin de mensen hun hoofden als iets belangrijks en hij dwong. En je zag dat hij daar heel tevreden mee was. Bieden toch op een gegeven moment om te zeggen van ja, ik ga de olie industrie aanpakken. Ik ga de subsidies intrekken. Daar was Trump heel blij mee, zo te zien.

[00:20:30]

Zeker na de laatste ook wel is het. Toen dacht ik ook heb ik ook een kleine notitie gemaakt van het lijkt wel een echt debat met je. Dat is nou een politiek verschil. Ja, je kunt niet zeggen dat het een buiten de normen bevindende opvatting van Donald Trump is. Hessels misschien het uit elkaar halen van van ouders en kinderen aan de grenzen dat is geweest. Kiezen voor boren naar fossiele brandstoffen is een beleidskeuze en die kan Trump verdedigen. Hij kan zeggen luister, ik heb de mensen in Amerika rijker en welvarender gemaakt doordat ik de milieuregels heb versoepeld.

[00:21:05]

Ja en bieden kan daartegenover zeggen. Ik vind de milieuregels zo belangrijk dat ik hierbij beloof dat ik van oliewinning af wil en dat ik om te beginnen niet zal toestaan dat naar olie wordt geboord op federale grond. Ja, fracking ook niet toestaan op federale grond. Ik kreeg subsidies van de olie af. Ja. Olie is vervuilend. Ik wil daar af. En nogmaals, dat is een normaal politiek meningsverschil. Ja, daar hebben mensen dus wat aan.

[00:21:32]

Ja, maar je ziet je zag aan de reactie van Trump dat ie dacht o jongens, als je als je dat zegt dan ga je kiezers verliezen.

[00:21:39]

En Trump was heel zelfverzekerd. Hij zei op een gegeven moment ook. Are you listening? Pennsylvania, Texas, Oklahoma, Leggio? En hij zegt dankjewel John. Ik ga daar winnen. Daar komt het eigenlijk op neer.

[00:21:51]

Ja, nog een ander inhoudelijk ding. Uh, als het gaat om het steunpakket waarop Togenblik de Amerikaanse politiek het maar niet over eens kan worden. Tweede grote steunpakket wat er zou zou moeten komen in het Congres door Democraten beheerste congres heeft al een steunpakket aangenomen van enorme omvang ruim 2 biljoen dollar. Dat vinden de Republikeinen in de Senaat veel te veel. Het argument van Trump tegen dat programma is steeds dat er volgens hem in dat programma allemaal dingen zitten waardoor er geld gaat naar die democratische staten die allemaal slecht geleid worden.

[00:22:24]

Dat het allemaal politiek is. Ook daar stuurt hij op die op die verdeeldheid. Maar is dat de wordt weer onderhandeld? Komen we misschien zo even op? Maar is is dat zo kort voor de verkiezingen? Iets wat mensen interessant vinden? Of nu? Ik zou denken ze willen ook geld.

[00:22:42]

Heel erg. Het water staat hier aan de lippen. Luister. Heel simpel gezegd ze hebben één keer het zeg maar. Gewone mensen dus dus geen ondernemers hebben één keer een cheque van twaalfhonderd dollar gekregen. Ik sprak gisteren een vrouw die zei ja, die was na zes weken echt wel op. Dat is intussen bijna vijf maanden geleden. Ja, nee, dit is iets wat indruk maakt dat daar voor mensen die geen ondernemers zijn die geen bedrijfje hebben. Ja, niet veel lijkt te gebeuren.

[00:23:11]

De Democraten hebben in de vroege zomer, misschien zelfs in juni, al een volgende pakket aan willen nemen. De Republikeinen, die hebben dat niet willen inwilligen. En inderdaad, daar speelt bij dat voor de Democraten het belangrijk is dat er geld gaat naar de staten eerlijk gezegd. Even los van de inhoud van waar het geld voor geoormerkt is. Ja, ik vind dat volkomen logisch. Wat zei Trump aan het begin van de Corona crisis? Ik ben niet verantwoordelijk.

[00:23:39]

De verantwoordelijken zijn de gouverneurs in de staten. Zorg dan ook dat je die mensen voldoende EQI peerd om deze crisis uit te houden. En Biden maakte daar in het debat een sterk punt van en zei Ik ben straks president van de Verenigde Staten. Dus van alle staten daarin. En als ik president in en ik zie in staat hoe ze moeten overgaan tot het ontslaan van brandweermannen, tot het ontslaan van politieagenten of leerkrachten op openbare scholen, dan kom ik die staat tegemoet.

[00:24:12]

Dan help ik die staat. Ja, en hij zei ook heel nadrukkelijk dat kan hij. De wetgeving staat toe dat de federale overheid een staat helpt. Dat dat die garant staat bijvoorbeeld. En dat die fondsen geeft hem dus. Hier sprak Trump direct aan op zijn presidentiële verantwoordelijkheid. En Trump kon daar gewoon niet uit.

[00:24:32]

Nee, want hoe denk je dat er zelf bij die fraude je er gisteren op straat sprak aankomt? De is die gevoelig voor zo'n rapportcijfers? Trooster?

[00:24:40]

Oké ja, gist. Pennsylvania is heeft in meerderheid voor Trump gekozen. Nee, deze vrouw zou voor het eerst gaan stemmen. Niet omdat ze zo jong was, maar omdat ze voor het eerst idee had dat haar stem zou uitmaken, wilde gaan stemmen op Joe Biden. En dit was het eerste wat ze noemde. Ze zijn. Trump heeft voor mij niks betekend. Nogmaals de wordt op dit moment. Trump had eerder gezegd jongens houden mee op en gaan dat helemaal niet doen.

[00:25:06]

Komt na de verkiezingen wel na. Dan moest hij van terugkomen. Dus zijn minister van Financiën onderhandelt weer met Nancy Pelosi op het ogenblik dat lijkt naar een soort van overeenstemming toe te gaan. Wat dan weer in de Senaat terecht zou komen, waarvan Mitch McConnell heeft gezegd. Nou, ik denk niet dat we dat nog voor de verkiezingen gaan redden hoor. Dat is toch eigenlijk een vrij begrijpelijke strategie dan of niet?

[00:25:28]

Ja, dat vind ik ook een onbegrijpelijke strategie van de Republikeinen. Je kunt je hooguit voorstellen dat Mitch McConnell. Dat wordt wel gezegd, probeert de senatoren die in een verkiezingsrace zijn verwikkeld op dit moment te helpen. Maar ik kan niet goed uitleggen, niet aan jou en ook niet aan de Amerikanen als ik dat zou willen. Waarom dit dan een verstandige move is? Nee, wij zouden het verstandig lijken als elke senator naar huis kan gaan en zeggen we hebben een steunpakket voor jullie binnen en het geld komt eraan.

[00:25:58]

Ja, tussen uiteindelijk. Als je kijkt naar die peilingen en na dat beeld is je eigenlijk vrij stabiel over de laatste drie weken. Euh, de tussen de 5 en de 7 procent voorsprong voor Biden in een paar belangrijke swing states. Dat zou hem gewoon het presidentschap op moeten kunnen leveren. Dan is het verhaal. Trump moet iets doen in die laatste weken. Wat? Ja. Zie jij het?

[00:26:20]

Nee. Naja, het is wel grappig. Ik denk dat de de e-mails een van hun te bieden voor Trump wel een laatste strohalm zijn geweest.

[00:26:32]

Ja, dat wacht heel even. Moeten we even uitleggen, want daar hebben we nooit lasagnes. Het uitlekken is. Dat is de laptop, chromatiek, witwas, de laptop from hell. De J die term er opeens tussendoor gooide, waarvan ik dacht na in Nederland begrijpt al bijna helemaal niemand waar dat over gaat. In Amerika als je geen Fox News kijkt of the New York Post niet leest. Waarschijnlijk ook niet. Leg heel even kort uit wat dat is.

[00:26:54]

Nou, de New York Post. Dat is niet een echt gereputeerde krant qua journalistiek. Politiek staat die aan de rechterkant van het spectrum en steunt Trump doorgaans eigendom van de Murdoch groep, die natuurlijk Trump ook meestal heeft gesteund. Die onthulde kortgeleden dat ze in bezit waren gekomen van de hardeschijf van een laptop die verondersteld wordt van hun te bieden te zijn, waarop ze in heel veel mails hebben gevonden. Naar eigen zeggen tussen hun te bieden en zijn zakenpartners en met name zijn zakenpartners als het gaat om zaken met Oekraïne hun te bieden die in Oekraïne bij een energiebedrijf inderdaad van bestuur is gekomen.

[00:27:40]

Daar wordt al heel lang door Republikeinen zeg maar op gewezen van in een corrupte sector bij een corrupt bedrijf gaan zitten. Dan ben je dus corrupt. En wat zij zeggen is hun te bieden. Kwam daar pas in in de raad van bestuur daar toen zijn vader vicepresident was onder Obama en notabene vicepresident met Oekraïne als onderdeel van zijn portefeuille. Dat moet wel corrupt zijn. Het moet wel gebeurd zijn om via hun te bieden contact te krijgen met de vicepresident, een invloed uit te oefenen op het Oekraïne beleid van de overheid van Amerika.

[00:28:18]

En daar zitten allemaal tussenstappen tussen die nog los van de vraag of die laptop van hun te bieden was, of die e-mails niet zijn gefabriceerd. Los van die vraag wordt er ook een soort connectie gelegd die helemaal niet uit die laptop naar voren komt, namelijk het is de vader van hun te bieden die ze moesten hebben. Wat ook nog vrij verdacht is, vind ikzelf, is dat de twee mannen die instrumenteel zijn geweest bij het naar voren brengen van deze laptop zijn Rudy Giuliani, de Kauwboy advocaat van Donald Trump.

[00:28:53]

Sommige toch echt wel noemen en Steve Bannon in ongenade geraakt in het Witte Huis, maar nooit opgehouden om de populistische revolutie over de wereld te verspreiden. Ja, dat zijn nou net de twee Jansen en Janssens die met deze e-mail onthulling komen bij de New York Post. Ja ja, ik weet het niet. En er zit zoveel skimmers bij. Ja precies.

[00:29:15]

Want want we weten niet wat voor laptop dat was. We weten niet of die van hun toppaarden was. We weten ze niet.

[00:29:22]

Sticker op van de organisatie van de broer van hun te bieden. Uh, de reparateur die de laptop in ontvangst heeft genomen. Een laptop waar dus porno op staat. Zogenaamd waar te bieden. Foto's op staan waar ie crack rookt in een bad, waar e-mails op staan waarin het geld je om de oren vliegt. Die laptop heeft ie dus wel afgegeven met waterschade bij een computer reparateur Atje die bovendien half blind was en dus niet kon zeggen of het wel hun te bieden was.

[00:29:50]

Die was komen afleveren, maar daar heeft hij hem nooit opgehaald. Maar het zijn allemaal rare verhalen. Sorry hoor.

[00:29:56]

Ja, en waarom mensen ook niet weten is omdat. Buiten de New York Post eigenlijk niemand zijn vingers eraan durfde branden in Amerika? Nee, laatst was er een uhm hoofdredactioneel commentaar van de Wall Street Journal. Vrij rechts gremium? Ja, die vonden toch dat het tijd werd dat Joe Biden zich hier even voor kwam verantwoorden. Vanochtend sloeg ik de Wall Street Journal op en daar hebben de verslaggevers van die krant zien geen verband met Joe Biden. In de documenten die zij hebben ingezien.

[00:30:25]

Nee. Terwijl de afgelopen dagen het verhaal steeds was ook. Maar er komt nog een heel groot verhaal aan in de Wall Street Journal. En wacht maar af. Ja, ja, ja, goed. Ja nou ja, op kop. Op deze manier gaan we naar de verkiezingen toe. Er wordt al heel veel gestemd.

[00:30:40]

Ha bas, ja. Honderden rechtszaken worden ook gevoerd om mensen dan wel het stemmen te beletten, dan wel te verhinderen dat stemmen langer worden geteld. En in Pennsylvania, waar ik dus nu ben. Was laatst een overwinning voor de mensen die hopen dat zoveel mogelijk stemmen gelden. Ja namelijk. Het Supreme Court heeft besloten dat alle stemmen die per post binnenkomen met het datum stempel 3 november moeten worden meegeteld. Dus ja, we krijgen hier misschien het jaar 2000 achtige toestanden nog Chris.

[00:31:13]

Ja precies. Want dat maakt eigenlijk de kans dat we op 3 november in die nacht al een uitslag hebben die er niet groter op. En tot slot. Als je daar iets zinnigs over kan zeggen. Hoe groot moet de overwinning van Biden zijn om al op 3 november te kunnen zeggen? Hij is de president.

[00:31:31]

Ja, dat is een hele goeie vraag. Ik ben. Daar ben ik nimmer. Daar ben ik echt heel erg benieuwd naar. Is er een dat Donald Trump niet zal accepteren dat hij rechtmatig kan hebben verloren? Dat heeft ie een en andermaal duidelijk gemaakt. Maar dan gaat het natuurlijk om de mensen daaromheen die bij een bepaalde stem verdeling zullen zeggen meneer de president. Dit hebben we verloren en ik weet het niet. Nee, ik doe de deur worden aan twee kanten landslide voorspeld.

[00:32:00]

Ook aan de beiden kanten zijn mensen die zeggen hij haalt misschien wel 400 kiesmannen.

[00:32:07]

Nou, dan denk ik toch, want de eigenlijke als wij ons geen Mayte aanhouden, dan zou dit ten laatste podcast voor de verkiezingen zijn geweest. Maar ik denk dat we gewoon op. Op de maandag voor de verkiezingen ofzo land vrij ver terug moeten komen. Ha effe kijken hoe het er dan voorstaat met de temperatuur pijn.

[00:32:23]

Ja gaan we doen dus dan? Dan spreken we mekaar over anderhalve week alweer. Bas opkeken is ook goed.

[00:32:30]

Dank je, dat gaat dag als deze podcast naar meer smaakt. Probeer dan ook eens een andere uit het rijke aanbod van NPO Radio 1. Luister bijvoorbeeld eens naar Parol Radio, waarin we de mooiste verhalen van deze zender voor je selecteren.