Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:01]

Welkom bij de Presidential Podcast van NRC Handelsblad.

[00:00:04]

Papierloos Budo Buitenland China op 13 mei door de bedeling van Obamacare en alles wat u wilt weten over de Amerikaanse president. NRC correspondent Bas Blokker.

[00:00:27]

Pjeroo presentator Chris Goeiemorgen, Bas, goedemiddag is de middag van onze vrijdag 19 juli, ofwel 1 juli 10's, oftewel patiënt. Ja, jij ook. Happy Freedom Day kan ik ook zeggen. Ja, het is de dag waarop in 1865 ook in de laatste staat Texas van de Verenigde Staten de slavernij tot een eind kwam. En toeval of niet, ook de dag waarop president Trump zijn eerste Rely sinds het Korona Ding zou houden in Tulsa, Oklahoma.

[00:01:00]

Nou zullen we daar maar beginnen Bas, want daar ben ik Kriss. Maar hij gaat niet door. Althans vandaag niet. Nee, hij gaat vandaag niet door. John Kyndt lag toch iets te gevoelig. Donald Trump is geen president die het idee van ongelijkheid in Amerika heeft omarmd. En het werd gezien als een soort provocatie om naar Tulsa te komen, een stad waar één van de A-klasse rassen moorden in de geschiedenis van de VS is gepleegd. Tulsa Mesker 19:21 zijn bijna een eeuw geleden, dus dat liet de gemoederen nogal heet oplopen.

[00:01:34]

En toen heeft Trump gezegd ik kom gewoon een dag later. Maar goed, zijn eerste aanhangers zaten hier al een week geleden voor de deuren van het Bocq centrum, waar hij gaat optreden. Dus wat is het? Wat is dat voor wat is dat voor een heel groot rond congresgebouw? Het had ook tegenover het station van Groningen kunnen staan qua ontwerp, maar het staat hier in Tulsa. Ja ok.

[00:01:58]

Ja, nog heel even over die doen dient. Want ik begreep uit een interview met Trump in The Wall Street Journal dat dat hij wel vindt dat ie door dit gedoe deze volgens hem volstrekt onbekende feestdagen weer in de belangstelling heeft gezet.

[00:02:10]

Ja, dat is één van de wonderlijkste over offers gesprekken met de pers die ik Updike heb gelezen en ik heb er veel gekker gelezen. Hij zei dat iedereen beroemd had gemaakt en hij? Hij wendde zich even tot een medewerker die ook in de oven verstond en zei van. Zo is het toch. Uhm, nou mijnheer president, wij geven elk jaar een persverklaring uit om mensen te herinneren aan John 10. Dus nee, wij hebben een niet beroemd gemaakt.

[00:02:37]

Nee, maar volgens hem had niemand er nog ooit van gehoord.

[00:02:40]

Ja maar goed, je is echt een week. Een week geleden zaten de mensen al klaar. Ja. Nou ja, hoe gaat dat dan? Want het is dus in een grote hal het soort evenement waarvan we hier in Nederland denken dat ze nou precies wat je in deze tijden niet moet doen. Maar daar komen dus wel veel mensen op af.

[00:02:57]

Ja nou, als je Trump twitterde aan het begin van deze week dat zich al een miljoen mensen hadden aangemeld. Later las ik ergens dat er veel allemaal trollen tussen zouden zitten. Maar eerlijk is eerlijk, het is gewoon een feit. Als president Trump een rally geeft, komen daar heel veel mensen op af. Er komen altijd meer mensen op af dan die binnenkant toelaten. En de mensen die buiten staan zijn voor, zeg maar voor de betekenis van die rally even belangrijk als de mensen die binnen staan.

[00:03:25]

Want er gaat altijd een camera van Trump TV langs de rij om te laten zien. Moet je kijken hoeveel mensen er niet binnen kunnen komen? Bij mijn rally het verschil met Joop waren is ook enorm hoor. Ik geloof niet dat die in een zaal wel eens 10.000 mensen bij elkaar heeft gekregen in deze campagne.

[00:03:42]

Nee maar goed, dat is inderdaad een bekend fenomeen van gedurende zijn hele presidentschap en die menigte TCM misschien zelfs nog wel groter geworden, maar zeker op dit moment met een virus wat nog steeds rondgaan. Ik zag een interview met Anthony Fouts Siedler, zeggen de Jaap van Dissel van Amerika, die zei dat het niet in zijn hoofd zou halen om erheen te gaan. Nee, dat klopt ik wel.

[00:04:03]

Dat wil zeggen ik heb me aangemeld en ik heb daarbij plechtig verklaard dat ik de Trump campagne niet zal aanklagen als ik hier het coronavirus oploop. Dus voorbereid zijn ze wel, maar misschien niet op de manier die Anthony Fouché bedoelt. Ja, is het verstandig of niet? Waarschijnlijk niet. Het viel mij op dat als je de mensen in de rij aanspreekbaar waren, nu zo'n vijftig mensen op klapstoeltjes en onder tentjes, want het is hier behoorlijk warm. Dan draagt niemand van hen een mondkapje.

[00:04:30]

En misschien dat je dat in hetzelfde interview. Waar we net aan refereren ook al gelezen dat Trump het dragen als een mondkapje ziet als een uiting van je gezindheid tegen president Trump. Met andere woorden hij ziet daar geen heil in. Het is een soort omgekeerde make up geworden. Ja, inderdaad ja. Ik zag gewoon een klein meisje met een mondkapje met Marka en hoe iemand voor Trump kroop. Dus er zijn altijd mensen die. In de merchandising daar geld aan verdienen of presidenten al goed vindt of niet, de korona omstandigheden, dat is goed te zien, want in een staat als Oklahoma is het aantal gevallen nog niet zo hoog geweest als nu.

[00:05:12]

Dus deze staat is niet in maart, niet in april en niet in mei. Hard getroffen. En toen wees Trump er nog op dat dat het vooral staten waren die door Democraten werden geleid waar het slecht ging. Tegenwoordig is het omgekeerd en dan gaan daar de aantallen naar beneden. En bij de republikeins geleide staten zie je de statistieken ineens omhoog vliegen.

[00:05:32]

Nou ja, zelfs ik zag vanochtend in een flits ergens iets langskomen dat in tien staten door nu een recordaantal besmettingen is bedoelde zeker het recht gewoon helemaal twintig staten.

[00:05:43]

Dan gaat de grafiek omhoog. Eentje in Hawaï gaat het weer omhoog nadat naar beneden was gegaan. En dat geldt ook voor West Virginia. Maar staten als Oklahoma staat als Arkansas, staten als Florida heel belangrijk voor Donald Trump, Arizona en South Carolina. Die hebben gewoon nog niet eerder zoveel korona gevallen gezien als nu. Nee. En het feit dat jij net zegt dat Trump het dragen van een mondkapje dus als een anti Trump houding interpreteert. Dat betekent dus dat dat de hele Corona debat ook volledig gepolitiseerd is, nu in de Verenigde Staten.

[00:06:18]

Wat mij opvalt is dat het Witte Huis heeft de lijn van bestrijding van de economie geheel en al losgelaten en verruild voor de eerste reactie die we zagen in in maart. Ontkenning bagatelliseren vicepresident Mike Pence en door Trump aangesteld om de crisis te managen. Die heeft de crisis gemanaged door deze week een opiniestuk te schrijven en daarin ten stelligste te ontkennen dat van een tweede golf sprake is. Nee, dat klopt inderdaad, want dit is namelijk nog steeds de eerste golf die eventjes was onderdrukt.

[00:06:51]

Druk? Ja, nee, omdat ik in de lach schiet terwijl het zo treurig is. Maar goed, het is ontzettend treurig. Ik bedoel het, dit is een ander geval. Trump schrijft dan op Twitter Eeuwige lockdown is geen optie. Nee, dat stelt ook niemand voor. Kortom, de korona crisis wordt in de Verenigde Staten niet belangrijk genoeg geacht om een verkiezings item te worden. Dus het Witte Huis doet alles om dat om de andere kant op te kijken in dit geval.

[00:07:18]

Nou ja, en je kan je ook voorstellen dat Trump weer campagne wil gaan voeren, want het was verder ook best een ingewikkelde week voor hem. Vooral met het oog op de verkiezingen. En om te beginnen daar was John Bolton de nationale veiligheidsadviseur die vorig jaar september de brui aan gaf of ontslagen werd. Volgens de president in de aanloop naar het verschijnen van zijn boeken over de Trump jaren volgende week dinsdag, wordt veel publiciteit deze week. Wat vond jij het interessantste in die publiciteit?

[00:07:44]

Bas ik. Ik geloof dat ik het interessantste vind dat bijna iedereen unisono zegt wat een ontzettende zakker was. John Bolton toch? Ja, eentje. Laten we wel wezen, de dingen die belangrijk zijn in dat boek het John Bolton. We kennen hem nog als de man die naar buiten wandelde toen de verkiezing van Venezuela waren geweest en dat ie op z'n notitieblok had staan. Vijfduizend troepen in Colombia had ie er expres opgeschreven. John Bolton loopt altijd rond met notitieblokje en hij heeft dus keurig alles genoteerd wat hij in die anderhalf jaar dat ie in het Witte Huis werkte heeft meegemaakt.

[00:08:19]

En nu schrijft je het op. Wat jammer is voor John Bolton is dat een heleboel goede kranten dezelfde dingen al veel eerder hebben opgeschreven. En wat jammer is van John Bolton is dat toen het heel belangrijk was dat ie iets zou zeggen over wat ie had gezien in het Witte Huis, namelijk toen het Huis van Afgevaardigden probeerde te achterhalen of Donald Trump misschien zijn positie als president misbruikte om zijn herverkiezing veilig te stellen. Dat John Bolton het toen liet afweten.

[00:08:48]

Ja ja. En terwijl die nou juist daar het nodige over te vertellen heeft. Want naar één van de dingen die in ieder geval hier ook groot in nieuws is gekomen. Maar in Amerika ook. Voor zover ik dat kan beoordelen is dat in een conversatie met Chasing Ping hij op een gegeven moment letterlijk zegt van nou. Als jij nou zorg dat jullie meer soja in aardappels kopen, dan gaan die boeren straks voor mij stemmen. En dat is goed voor mij.

[00:09:09]

En zo vast ook bedoelt hebben. Dat is ook goed voor jullie. Maar ja zeker de vraag in de impeachment procedure was heeft hij de buitenlandse politiek misbruikt voor zijn eigen persoonlijk belang? Nou, dat wist Bolton dus, want het staat in dit boek. Maar dat vertelt hij nu. En toen wouden er niet over praten.

[00:09:28]

Hij wou het toen niet over praten. Dat weet je misschien nog. Het was hem gevraagd of hij wilde komen getuigen door het huis, door het Huis van Afgevaardigden. En toen heeft Bolton gezegd Ik kom alleen als ik een dagvaarding krijgt. En de Democraten in het huis hadden besloten. Daar gaan we niet aan beginnen aan dagvaardingen, want we weten precies wat er al gebeurt. Dan komen die voor de rechtbank. Dan duurt het heel lang. We hebben haast met onze procedure.

[00:09:53]

Je kunt je ook afvragen of dat nou achteraf verstandig is geweest. Dat verwijt is ook Bolton dat ze. Bolten zegt Nou, dat vind ik een valide verwijt en Democraten waren zelf zo gefocust op het in Petatje van de president voor de verkiezingsstrijd zou losbarsten. Ze hebben Americans gezocht om de president te beschadigen. Lijkt het wel dan dat ze zeker hebben gesteld dat ze hem zouden kunnen laten aftreden. Om deze reden overigens wil ik wel zeggen het begon allemaal met een telefoontje met de Oekraïense president, waar Trump ook zou hebben gezegd als jij mij helpt met een onderzoek naar mijn politieke tegenstanders, dan kunnen wij je helpen met alle hulp.

[00:10:33]

En dan kun je hier op bezoek komen op het Witte Huis. John Bolton was aanwezig bij dat telefoontje. Dat was één van de aanvals linies van de Republikeinen in de impeachment procedure. Maar ja, dit is allemaal van horen zeggen. Dit zijn allemaal ambtenaren die het geweer van iemand anders hebben gehoord. John Bolton zat erbij, hoorde het met eigen oren. Aan de andere kant zijn ook veel Republikeinen toegewezen die zeiden hij zal het wel hebben gezegd Trump. Maar ik vind het geen reden om daarom af te zetten.

[00:11:02]

Dat is natuurlijk weer een andere kwestie. Nee, maar goed, het blijft een natuurlijk moreel. Merkwaardig dat Bolton nu onder andere ook in dit boek de Democraten verwijt van ja en er zijn allemaal dingen waar jullie niet naar gekeken hebben. Want als het gaat over obstructie en of Justens, dan noemt hij een aantal voorbeelden dat Trump tegen Erdogan gezegd zou hebben van de oude loop ter zake over een bank in Amerika tegen die wel redelijk. Wel even dat ie dat tegen Seesing Ping had gezegd over over zaken die tegen Huawei lopen.

[00:11:32]

Bolton zegt geloof ik letterlijk Oost-Turkse of Justens is the way of life of life Donald Trump. Nou, daar ging een deel van het impeachment onderzoek over en ging het er het Muller onderzoek over. En om dan nu met een boek te komen waarin je zegt die democraten, die hebben niet opgelet. Want dat omdat dat is gebeurd terwijl in de toen zelf had kunnen vertellen. Daarvan vindt iedereen in Amerika dus dat het een zakker Washer is.

[00:11:56]

Ja, dat is het zeker. En Donald Trump heeft er zelf wel op gereageerd op zijn Twitter account en probeert het boek wel geestig toch nog steeds politiek tegen te houden. Hij twitterde over Bolton dat die hem alleen maar had aangesteld omdat iedereen wist dat John Bolton knettergek is en dat het altijd handig is om zo iemand bij te hebben in de onderhandelingen met buitenlandse leiders om dat als je John Bolton in de Kamer zet dan linkse oh help, ze zijn bereid om een oorlog tegen ons te voeren.

[00:12:25]

Dat is natuurlijk waar is dit op de een of andere manier schadelijk voor Trump is? Er? Is er eigenlijk nog iemand in geïnteresseerd in dat boek van Bosma? Jeetje, dat is een hele goeie vraag. Mensen die het boek al hebben gelezen in de krant schreven dat het enorm langdradig en saai is 495 bladzijden. Ja, mensen zijn altijd geïnstrueerd wat. Wat mij een beetje begint op te vallen. Ik was niet in Amerika ten tijde van de eerste verkiezingen van Trump, maar heb natuurlijk wel een paar jaar lang campagnes tegen de president gezien.

[00:12:59]

Ze hebben wel altijd een zelfde soort dynamiek. Het begint met berichten waarin het woord bombshell staat. Bombshell education. Misschien kunnen straks ook nog spreken over die andere bombshell die eraan komt. Van het nichtje Mairie van Donald Trump komen we op. Alles is dan een bombshell en daarna gaat altijd de lucht er een beetje uit. En dan na een tijdje. Dan heeft iedereen het alweer over de volgende kwestie. En Donald Trump is toch een soort teflon man? En dat hebben we wel eens eerder gezegd.

[00:13:27]

Maar gaat iemand er serieus politiek nog iets mee doen?

[00:13:29]

Bijvoorbeeld aan de kant van de Democraten met de feiten die de Democraten wel impeachment les hebben geleerd? Ik denk niet dat ze nu nog zeggen van hén wacht. Hier staan meer gevallen van obstructie of justice. En laten we dat nog eens. Nee, ze gaan hier hun voordeel mee doen. In de publiciteit. John Bolton is gewoon een lastige man om het mee eens te zijn, want hij heeft niet heel veel vrienden aan democratische kant gemaakt. In de de lange, lange carrière als politieke havik die hij achter zich heeft, is toch de man die de hele tijd staat te juichen bij het idee dat we de Amerikanen Irak zijn ingevallen, terwijl gelooft dat negentig procent van de Amerikanen denkt.

[00:14:06]

Dat was niet het beste idee dat we ooit hebben gehad.

[00:14:09]

Nee, en als het aan hem ligt, zouden we nu ook een oorlog met Iran gaan zijn? Waarschijnlijk absoluut. En Noord-Korea waarschijnlijk.

[00:14:16]

Wat mij wel echt zorgelijk leek voor de presidenten afgelopen week waren twee uitspraken van het van het Hooggerechtshof. Eind vorige week bepaalde de Supreme Court dat dat mensen niet vanwege hun seksuele geaardheid ontslagen mogen worden en eergisteren het oordeel dat de regering Trump geen einde mag maken aan Dacca, het het programma, waaronder kinderen die terwijl ze minderjarig waren illegaal de Verenigde Staten binnen zijn gekomen, mogen blijven om te werken en te studeren. Laten we die eerste uitspraak eerst nemen. Hoe?

[00:14:44]

Uhm ja, hoe belangrijk is die uitspraak dat je niet heel belangrijk vanwege seksuele geaardheid ontslagen mag worden?

[00:14:51]

Ja, ja, dat is heel belangrijk inderdaad. Dat waren volgens mij nog zesentwintig staten over waar dat dus wettelijk mocht. Waar je dus iemand mocht ontslaan. Alleen om het feit dat de persoon in kwestie homoseksueel was of een transgender. Dat mag niet meer. Dat is nu tegen de wet. Bij zinnetje Picos of seks of onder beestjes of seks is door een ruime meerderheid in het Supreme Court Emanuelle, het in meerderheid inmiddels conservatieve Supreme Court 6 tegen 3. Het was 6 tegen 3, dus een ruime meerderheid.

[00:15:23]

En ook een rechter die door Donald Trump is benoemd heeft gezegd je mag niet discrimineren op basis van sekse. Zo vertaalden wij dat tot nu toe altijd. En dat betekent ook dat je niet mag discrimineren als iemand om om het enkele feit dat iemand homoseksueel of transgender is. En dat is heel interessant omdat is heel belangrijk voor de hele Liberty gemeenschap om te beginnen.

[00:15:50]

Laten we dat zeggen. Het is heel belangrijk voor de mensen die het betreft. Die kunnen aanvechten als ze worden ontslagen in een staat als Indiana. Het is ook belangrijk omdat de regering juist de afgelopen maanden weer allerlei maatregelen naar buiten heeft gebracht waarbij transgenders uit het leger worden geweerd, waarbij mensen zich niet konden beroepen op het feit dat hun gekozen identiteit afweek van hun biologische identiteit om iets gedaan te krijgen. Met andere woorden Trump was zijn christelijk conservatieve achterban bedienen in dit opzicht en het Supreme Court zet daar nu dit uitroepteken tegenover.

[00:16:28]

En dan die tweede Dakar dus wat niet gestopt mag worden wat het plan was van de regering toen. Maar ja, hoe ernstig is dat? Want ik begreep ook probeert even terug te zoeken. Maar het werd me niet meer helemaal duidelijk dat de regering Trump eigenlijk niet echt van plan was om al die minderjarigen die zogenaamde Dreamers uit te gaan zetten. Maar ze vonden dat deze maatregel. De Dakar programma deed dat omdat het een executive order van Obama was dat het illegaal was en ze vonden dat het Congres met een fatsoenlijke wettelijke oplossing moest komen.

[00:16:57]

En daarom wilden ze eerst Dakar weg hebben. Zo zat er toch in.

[00:17:01]

Zo zat het jaar en dat laten we wel wezen. Dat zou ook heel goed en verstandig zijn als er een goeie wet komt kijken. Links en rechts zijn mensen het erover eens dat de immigratiewetten van de Verenigde Staten niet meer voldoen en dat betekent dat dat het allemaal houtje touwtje is. En dan heb je of de Houthi's en touwtjes van de regering Obama, maar mensen hier echt last van hebben gehad, die die onevenwichtig met migranten omgingen en met dat Dakar programma de kinderen van die ongedocumenteerde migranten proberen te beschermen.

[00:17:31]

Wat natuurlijk een sympathieke maatregel is, maar wat ook mensen het idee geven. Nou ja, dat zijn onze kinderen in elk geval hier min of meer legaal. En dat kan ook een reden zijn voor mensen om gewoon de sprong te wagen. Trump wilde het tegenovergestelde doen, namelijk er een afschrikwekkend migratiebeleid voeren. En wat het Supreme Court nu zegt is. Jullie hebben aan het Amerikaanse publiek niet duidelijk genoeg gemaakt waarom je dat programma voor die minderjarige ongedocumenteerde mensen? Waarom je dat wil afschaffen?

[00:18:03]

Met andere woorden ook het Supreme Court wijst de weg naar Makino fatsoenlijke wetgeving. En dat is lastig ook. Het viel mij op dat hier was de de meerderheid 5 4. De doorgaans conservatieve opperrechter John Roberts stemde hier met zijn met de linkse rechters mee en dit was dus in principe een beetje volgens partijleider. Alleen Roberts zoals aan de andere kant gaan zitten. Hier maak je meer een punt van dan van die homorechten. Eigenlijk heeft ie die kwestie van de homorechten, heeft hij gezegd.

[00:18:34]

OK, Supreme Court heeft de uitspraak gedaan. Daar houden we ons aan. En met andere woorden dat heeft ie gewoon man haften geslikt. Hij heeft ook niet gezegd wat een idioot is en dat hij heeft wel getwitterd. Ik heb alweer een hele nieuwe rij conservatieve kandidaten voor het Supreme Court klaarstaan. Dat is eigenlijk een soort briefje aan de rechters als Ruth Peder Ginsburg, die inmiddels al drie keer in het laatste jaar in het ziekenhuis van binnen heeft gezien, die al wat die flink op leeftijd is.

[00:19:01]

Dus ja, fijngevoelig was dat. Maar goed dat dat dubbeltje kan 2 kanten opvallen. Want het lijkt me wel ingewikkeld voor de presidentskandidaat Trump. 3 maanden geleden had ie nog twee enorme troeven voor zijn herverkiezing. De economie en het feit dat die allemaal conservatieve rechters heeft benoemd. Dat waren echt zijn twee grote troeven. De economie is die ook kwijt. Inmiddels is die ze nu allebei kwijt. Of kan dit juist een argument zijn om te zeggen van jullie moeten mij verkiezen, want dan ga ik het echt conservatief maken.

[00:19:29]

Dat gaat natuurlijk dat sowieso. En vergeet niet. Kijk, we kijken nu naar het Supreme Court. Daar zitten negen rechters. Heeft er twee benoemd. Judge. Dat is doorgaans een conservatieve rechter. Daar komt binnenkort wordt waarschijnlijk ook een abortus zaak in het Supreme Court behandeld. Het zou mij niet verbazen als Govcert dan gewoon de conservatieve rechter is die Trump altijd in hem heeft gezien. En Brett Queneau heeft zich sowieso voortdurend als voorbeeldig conservatief rechter getoond. Dus daar heeft ie geen klagen over.

[00:20:01]

Maar wat betekent het allemaal op dit moment in de peilingen, waarvan de president trouwens zich ook even liet ontvallen dat die natuurlijk allemaal nep zijn. Maar wat is het beeld? De korona crisis en de manier waarop het Witte Huis daar mee omgaat? De deze twee uitspraken. Zo'n Bolten boek debat. Wat? Wat gebeurt er in de peilingen? Ik weet niet wat allemaal. Welke oorzaken? Nee, maar dat is onzin hoor. In de peilingen is het opvallend dat jullie beiden een voorsprong nemen op Donald Trump.

[00:20:29]

Ook in belangrijke staten voor de herverkiezing van Trump of voor de verkiezing van John Bayt als Wisconsin, Michigan. En die voorsprong begint stabiel en groot te worden. Wij denken daar natuurlijk allemaal terug aan 2016, toen alle peilingen zeiden. Kat in t bakkie. Hillary Clinton gaat winnen. Het wordt. De vraag is alleen hoe vernederend de nederlaag van Donald Trump wordt.

[00:20:54]

Ik zie nog dat metertje van de New York Times aan het begin van 86 procent de uitzending die nacht. 86 procent stond op winstkans.

[00:21:01]

Ja, ik heb dus deze week vooral gekeken naar berichten waarin het tegendeel wordt wordt aangevoerd. En toen zag ik een stuk in Politico en op Amerikaanse politiek gespecialiseerde website en krantje. Ook voor wat tegenwoordig? Ik zeg het eventjes. Dat is waar. Trouwens, daar stond de eindstand stukken onder de kop. Misschien heeft Trump wel een punt als hij zegt dat de peilingen nep zijn. De peilers zaten er in 2016 zo ver naast, omdat het publiek dat Donald Trump aanspreekt.

[00:21:34]

Publiek is dat zich moeilijk laat bereiken. Door peilers zijn mensen met een met een lage opleiding. Het zijn die beroemde white blue collar workers die in Wisconsin massaal van zich van Hillary Clinton en de Democraten afkeren en overstapte naar Donald Trump. En die mensen zien hier in Tulsa op straat nog steeds harder zitten. Ook verstokte Republikeinen bij mensen die tot in drie generaties terug kunnen zeggen wij stemden altijd al op niks en raken en op de familie Bush. Maar er zitten ook gedesillusioneerde Democraten bij.

[00:22:09]

Een vrouw die had gehuild toen Obama in 2008 won en gehuild van blijdschap en die in 2016 overstak naar Donald Trump omdat Obama niks voor elkaar heeft gekregen en in de rij staat bij de boxermotor.

[00:22:23]

Ja, die staat nu in de rij. En het zijn mensen die Trump geloven op een manier die ons verstand misschien te boven gaan. Ik bedoel dat ze alles geloven wat ie zegt, ook tegenstrijdige opvattingen herhalen. Maar belangrijker is dat zij hebben ervaren dat de Democraten, als ze aan de macht waren, hun situatie niet hebben verbeterd. Ik sprak een man met een bouwbedrijf. Die zei door de vrijelijk inloop van immigranten zijn al mijn collega's in de plaats in Arkansas waar ik woonde.

[00:22:54]

Die zijn allemaal over de kop gegaan omdat ze niet meer konden concurreren met de goedkope Mexicanen die helemaal geen ziektekostenverzekering voor hun arbeiders betalen die waarschijnlijk ook geen belasting betalen. Daar kun je gewoon niet tegen concurreren. Die man heeft zijn 14 mensen moeten ontslaan en drie jaar lang de riem moeten aanhalen. En daarna? Hij heeft het net overleefd en hij heeft nu weer een bloeiend bedrijf. Weet je, dat is voor die mensen is de verbetering van hun situatie onder de regering Trump met zijn deregulering onmiskenbaar?

[00:23:28]

Een strenge houding ten aanzien van migratie is reëel.

[00:23:31]

Ja, nou ja, dat lijkt me dan voor jou beiden toch wel een probleem. Want absoluut, de dynamiek in Amerika is natuurlijk met alles wat er sinds de dood van George Floyd gebeurd is heel erg gericht op het racisme debat. De radicale leus die daaruit voortkomt, die van The Police, een oproep om politie budgetten de nek om te draaien of op z'n minst flink te verlagen ten bate van sociaal werk. Aan de ene kant zou je denken ja, dat moet jou omarmen en dat lijkt hij ook te doen.

[00:23:57]

Niet die radicale leus persé. Maar dat is natuurlijk niet een politiek programma waarmee deze mensen teruggewonnen worden.

[00:24:04]

Nee, nee, dat is. Dat is precies het probleem voor jou. Beiden Joe Biden, heeft ze ook afstand genomen van de term. Die vond de politie. Hij probeert te zeggen te zijn hervormingen mogelijk en dat. Overigens zegt Donald Trump dat ook. Ik heb ook wat maatregelen genomen. Maar ik vond het mooi dat een vrouw hier zei ik denk nog steeds hetzelfde over politieke zaken als 20 jaar geleden. Het is de Democratische Partij die is afgedreven naar een plek waar ik ze niet meer kan volgen.

[00:24:32]

Dat zeggen meer mensen die zeggen wie twintig jaar geleden democraat was, is nu vanzelf Republikein geworden. Kijk, wij kijken al heel vaak naar de cultuur oorlog zoals Fox News die voert namelijk van. Waarom kan ik geen kerstboom meer opzetten? Dat soort dingen. Links voert ook een cultuur debat. Dat gaat dan over de identiteit. En om nog eventjes aan te haken bij die uitspraak van de Supreme Court over het niet mogen ontslaan van. Homo's bij de rechters die hun minderheidspositie verklaarde, schreef een rechter.

[00:25:04]

Ja, dan krijgen we straks dus het gedoe dat mensen kunnen worden aangeklaagd. Als je ze niet aanspreekt bij het persoonlijk voornaamwoord dat zij verlangen. Dus als ik iemand zie met een baard en ik zeg hé meneer, en hij wil eigenlijk dat ik een mevrouw noem, dat die mij dan zou kunnen aanklagen. Het is natuurlijk een absurd voorbeeld, maar dat is wat het identiteits debat kan losmaken. Joe Biden heeft niks aan dat debat. Dat is wat jij net zegt.

[00:25:34]

En het is ook zo, want hij is daar zelf niet van. Hij is gewoon domweg een beetje te oud voor. Het is ook een zoals het zoals dat heet een luidruchtige, maar niet al te grote groep voor wie dat het begin en het eind van de politiek zou moeten zijn. Dus ook in aantallen heeft hij daar niet veel aan. En inderdaad, die blue collar workers uit Wisconsin en Michigan die vinden dat allemaal idioot bedoeld he? Het zijn toch een beetje arty bunkers van Olen, de familie van vroeger, mensen die gewoon met een bord warm eten willen zitten en helemaal geen zin hebben om aan linkse gevoeligheden tegemoet te komen.

[00:26:09]

Kan Jo een evenwicht zoeken in de keuze van zijn vicepresident?

[00:26:15]

Hij gaat het doen. Ik bedoel dat. Dat is duidelijk dat die daar het hoofd over breekt. Er is deze week net gister bekend geworden dat een conservatieve witte vrouwelijke kandidaat jobbeurzen heeft gezegd ik ga zeker een vrouw benoemen. Van de vrouwen die in de race zou zijn. Emy Cobergher die heeft gezegd ik doe het niet. Als het mij wordt gevraagd, dan dan haak ik af. Dat kan ook de bevestiging zijn dat ze denkt dat zij toch niet wordt.

[00:26:40]

Maar ja, hier zit Job bijna een beetje puzzelen. Neem ik een vrouw van kleur, neem ik een jonge vrouw, neem ik een oudere vrouw zoals we het woord die een heel sterk links en progressief profiel heeft, neem ik Kamala Harris die streng is op openbare orde, maar die een jonge, dynamische zwarte vrouw is. Ik zou graag een vlieg aan de wand zijn bij de bespreking van Joe Biden, want ik zag nog twee andere namen opeens langskomen.

[00:27:07]

Allebei vrouwen. Ja, nou, veel Demmink en Congreslid uit Florida, zeg ik. Een ex politiechef wordt in deze tijd natuurlijk dan ook interessant. En de burgemeester van Atlanta kies lens bottoms worden allemaal ook.

[00:27:20]

Muriel Bousson wordt wel eens genoemd de burgemeester van Washington. Dit is het kwartet waar ik heb geloof ik al zeventien stukjes met lijstjes in de krant gelezen. Waar? Susan Rice vond ik trouwens wel een interessante vrouw. Zij is een nationaal veiligheidsadviseur van Obama geweest en heeft dus ook een sterk openbare orde profiel daarmee. Dat is het zou mij verbazen als je dat helemaal laat liggen.

[00:27:45]

Nou goed, nou, daar gaan we zeker op terugkomen. Tot slot nog even jij noemde de heel even daarstraks. Daar komt nog een boek aan, namelijk in de inmiddels toch al rijk gevulde Trump bibliotheek van zijn nichtje Mary Trump. Wat wordt dat?

[00:27:57]

Ja, wat wordt het? Het wordt volgende maand iets en volgens mij was The Daily Beast die daar al iets van wist. Zij is de dochter van de oudste zoon van vader Fred Trump. De pater familias, de man die Donald Trump rijk heeft gemaakt. Fred Trump was een ongelukkige man. Snel voor iemand die zichzelf aan alcohol. Ja zegt, zich heeft dood gedronken. Zou je kunnen zeggen. 40 jaar was maar 42. En zijn twee kinderen hebben veel minder dan de overige Trump familieleden gekregen uit de erfenis van Fred Trump.

[00:28:33]

En zij hebben daarvoor ooit al een aanklacht aangespannen. En Donald Trump heeft gewoon alles wat uit de staat van Fred Trump kwam overgeheveld naar Trump Organization. En ja, het is natuurlijk een SMW boek omdat deze vrouw zo dicht op de Trump familie zat die ook Trump bedrijven is. Dus we weten eigenlijk ook al zeker dat zij de bron was achter een fantastische scoop van ruim een jaar geleden van The New York Times, die opeens allerlei belastinggegevens van Trump Organization met name wat fatsoen met het kapitaal van de oude Trump hadden gedaan.

[00:29:10]

Ja, zeker zeker is klinisch psychologen, want ik begreep ook uit een takje van geloof ik dat soort. Naja dat ze ingaat op de DIS functionaliteit van het gezin Trump en op de trauma's en de titel als iets van het gezin dat de de gevaarlijkste man van de wereld heeft gekregen. Dat is het boeiend. Boeiend hoor. Maar ik moet er ook niet aan denken dat iemand een boek schrijft over mijn disfunctionele familie.

[00:29:35]

Maar ik heb je vader gekend. Nou ja, dat bedoel ik. Gelukkig heeft ie me heel rijk gemaakt. Kristiaan Versluys ook Bas. Waar gaat Deroue op terugkomen in de zomer? Dank je wel. Fantastisch ook. NPO Radio 1. Een dj podcast? Ik bleef maar denken waar is Tina? Waar zou die zijn? Wonderlijke verhalen rond één thema? Is het moment sindsdien niet meer losgelaten? Plots regelmatig over nagedacht? Onvergetelijke verhalen over dromen, halve waarheden, erfenissen en vele andere thema's.

[00:30:18]

Want dat duurde dus dat zoeken, zoals de zoektocht naar verloren knuffelbeer.

[00:30:22]

Dat duurde ongeveer 24 jaar. Plots winnaar van de Zilveren Reissmicrofoon, de complete serie Nu in je podcast en.