Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:00]

Het is ongelooflijk, met twee miljoen stemmen was het zo close call. Het was een close finish, maar wij hebben een winnaar en het is Jaap geworden. Het is hier een gekkenhuis en het gaat zeker nog even door. Dus heel graag tot morgen bij De Gouden Kooi. Dit is uit De Gouden Kooi, een podcast van de VPRO Gids. Aflevering drie nooit meer naar huis.

[00:00:26]

Regisseurs die mij niet kenden of cameramensen die me niet kenden dat ze dachten van jou heb je die debiel uit de gouden kooi. Wat doet die hier?

[00:00:32]

O God, het jochie heeft zijn leven verneukt en John heeft hem een baantje gegeven.

[00:00:37]

Ik ben Eliane Hohenstein, redacteur van de VPRO Gids en dit is het verhaal van mijn jeugdvriend Huub. Hij woonde bijna twee jaar in een villa in het Gooi, omringd door camera's. Zijn dagen vulde die met drinken, seks, vechtpartijen en achterbakse spelletjes. Hij deed er alles aan om te winnen, maar werd uiteindelijk vierde. Als hij in mei 2008 de Gouden Kooi verlaat, is die 26 pas getrouwd met zijn medekandidaat Claire en wordt hij overal herkend.

[00:01:06]

Op het hoogtepunt van De Gouden Kooi kom je uit en ben je zo afgrijselijk bekend dat je niet op straat kan lopen. Mensen als Marco Borsato en Marco Borsato omdat dit een soort grens, want ja, die durven niet zo heel snel toe te stappen. Als je in een realityprogramma bekend bent geworden, dan ben je een soort publiek bezit. Je staat voor een stoplicht best, doe gewoon je auto deur open en zegt ben jij het echt? Ik ben toen naar mijn oma toe gaan.

[00:01:28]

Ik was in een restaurant. Het was twee of drie dagen daarna gewoon in een. In de Herenstraat in Culemborg, een klein straatje waarin het restaurant kwamen, de mensen binnen. Toch kwamen naar buiten weer met.

[00:01:40]

Binnen een half uur stonden de 400 mensen voor het restaurant, moest de politie komen om mij daar te ontzetten.

[00:01:47]

Omdat iedereen op de foto wilde een hele oplopen en dat was in die zomer overal zo.

[00:01:54]

En dat is zo heftig.

[00:01:57]

Ik ga dit jaar backpacken in Thailand. Het enige wat daarvan bewaard is gebleven zijn onscherpe foto's van een digitale camera. Maar hips jeugdzonden heeft iedereen op televisie gezien. Het leven als BNR gaat hem al snel tegenstaan. Je krijgt ontzettend veel aandacht.

[00:02:12]

Over het algemeen is dat ook wel heel leuk. Aan de andere kant heb je ook heel weinig privacy en heb je heel weinig rust. Alleen je voelt, het is iets wat je moet onderhouden. Als jij bekend bent en je wilt bekend zijn omdat je vindt dat het nut heeft om met je televisieprogramma zo presenteren of omdat je welke ambitie dan ook voor de schermen. Dan is het belangrijk dat je gebaat bij dat je bekend blijft. Dus ik stond voor een keuze.

[00:02:32]

Ga ik dat bekendheid vuurtje blijven voeren?

[00:02:34]

Ik zag al heel snel dat er maar één manier was, namelijk steeds minder bekend worden, steeds minder bekend worden en steeds krampachtig proberen onbekend te blijven. Ja, en dat vind ik toch wel treurig.

[00:02:49]

Ik had toen best wel wat optredens staan. Die heb ik na vier weken ook allemaal gekend. Ja, ik zit nooit meer naar huis te playbacken in een discotheek in Friesland. Kollum schijnt door meer als mijn tweede optreden van die avond. Ik kreeg een paar duizend piek per optreden voor echt dikverdiende. Dicht bij huis aan clubmakker van de begroting. Heb mijn management opgebeld. Ik zag.

[00:03:12]

De Gouden Kooi is na bijna twee jaar voorbij. De villa in het Gooi wordt nu gebruikt om Koffietijd op te nemen. TV kijkers schakelen over naar het WK voetbal. Het blijft werken in de televisiewereld, maar wel achter de schermen. Ik vond ook de productie allemaal hartstikke leuk. Leuke mensen, goeie klik ook mee. Die zijn op geen moment. Misschien wel bij ons komen werken. Het was programma afgelopen mei, toen mensen dat serieus. Toen heb ik gewoon gesprek gehad bij Talpa met een uitvoerend producent en met John doe ik gewoon redacteuren links onderaan.

[00:03:44]

Ineens is hij geen kandidaat meer, maar een collega. Ja, en dat was voor heel veel mensen wel echt even wennen, maar echt even wennen.

[00:03:51]

Vooral ook omdat dit wel echt een heftig programma is dat niet Lingo kan weigeren. Ik had collega's van de redactie die bijvoorbeeld verantwoordelijk waren voor het contact met de achterban die twee jaar lang met mijn ouders hadden gebeld. Ik had ook een redacteur die mij financierder, om maar wat te zeggen.

[00:04:06]

Dus die grenzen, die waren gewoon anders.

[00:04:08]

Dan moest je toen echt een beetje je plekje daar weer verdienen. Ik moest ontzettend mijn plek zien en ik heb altijd mijn plekje, want verdienen verdiende daarna ook regisseurs die mij niet kenden of cameramensen die me niet kennen dat ze dachten van jou heb je die debiel uit de gouden kooi. Wat doet ie hier? O God, het jochie heeft z'n leven verneukt en John heeft hem een baantje gegeven.

[00:04:24]

Dan krijgt hij een goed advies.

[00:04:26]

De eerste uitvoerend producent van De Gouden Kooi, dat er toen heel veel gesprekken mee inzette, heette. Heel veel mensen, die kijken we toch al heel raar aan. En terzijde. Jij moet gewoon zorgen. Je moet echt twee dingen doen en moet. Zorg dat je eerst komt en als laatste weg gaat en dat jouw werk gewoon goed is en de tweede zegt. Je moet gewoon een streep zetten door alles wat met bekendheid te maken van jou te houden zoals niemand anders.

[00:04:47]

Dat kan van het beste van je beste vriend zijn. Maar accepteren als iemand. Van miljonair tot tv redacteur en van wilde vrouwenverslinder tot getrouwde man in De Gouden Kooi werd Huub, zoals dat hoort in een soap. Getrouwd met medekandidaat Claire, die hij toen drie maanden kende.

[00:05:10]

Voor mij waren wel aanpassingsproblemen. Dit zijn niet makkelijke tijden. En wij gingen meteen vol gas door. Dus ik was in het programma getrouwd met Claire Quartiers. Een kapsalon begonnen en na een tijdje werd ze zwanger. En ja, so far, so good.

[00:05:24]

Op Facebook zie ik foto's voorbijkomen van een prachtige baby met blonde krullen en enorme blauwe ogen.

[00:05:29]

Onze Serviers geboren te in 2009, in juli.

[00:05:33]

Maar helaas is dat huwelijk kapot gegaan wat allerlei redenen had.

[00:05:39]

En ja, een hele vervelende vervelende periode.

[00:05:44]

Hele moeilijke periode ook al helemaal niet. Aan het hele hart is bekend dat jij mijn bestemming bent. Kenneth, jij mij een bestemming.

[00:05:55]

Net daarvoor was je nog die wil de jongen in de Gouden Kooi die de hele tijd met wat categorie Wildcat categorie als Hoeren neuken, nooit meer slapen.

[00:06:02]

Ja, dat is een overgang.

[00:06:03]

En die overgang ging niet altijd even subtiel, maar echt super jong. Midden twintig en dan in de gekte van de Gouden Kooi getrouwd. Wat natuurlijk ook een enorme stunt was. Nu achteraf. Ja, dat had natuurlijk nooit moeten doen.

[00:06:14]

Maar ja, jullie hadden wel ruzie dus en tijd. Nou ja, als je gaat scheiden dan doe je dat niet. Dan doe je dat niet omdat je zo goed met elkaar kan vinden.

[00:06:26]

Tenzij het letterlijk en zesde minuut lijkt alsof je daar aan het uitwerken is Fokker kan de Fokker helemaal de tering krijgen stond, want voor kwijt zijn ze vooral niet meepraten met alles en iedereen mee. Maar dat is fucking gelul.

[00:06:40]

Bijna twee jaar lang speelde de hoofdrol in zijn eigen soap. Hij was gewend zijn emoties uit te vergroten. Als die merkte dat hij boos werd, stookte die het vuurtje nog eens extra op. Eenmaal terug in de echte wereld blijkt die woede niet zo makkelijk weer los te laten. Als je heel lang in een conflict situatie leeft of in een situatie waarin regelmatig conflicten zijn, dan merk je wel.

[00:07:01]

Zeg maar dat je woede steeds groter wordt, want je zoekt dan ook de hele tijd op. En nu ben ik sowieso best wel heetgebakerde, van mezelf temperamentvol mannetje. Dat zei ik tijdens De Gouden Kooi. Nou, ik maak me zorgen dat ik zometeen als de bakker m'n brood verkeerd snijdt, dat ik een vuile Tiefensee noem. Dus ik zie ook al als ik terugkijk, dan schrik ik soms wel denk show weet je. Ik was toen al heel dicht bij mijn boosheid en dat is wel iets waar ik later wel ook dingen mee heb gedaan.

[00:07:24]

Ik heb daar ook al eens therapie voor gehad of gezocht eigenlijk.

[00:07:27]

Ja, ik schrok daar ook best wel van toen ik die filmpjes zag. Het is niet zozeer dat het voor het oog van de wereld was, maar dat je gewoon echt heel aardig tegen mensen. En ook op zich niet zo erg.

[00:07:37]

Het is een spel. Het is een spel met Caelius en met regels. En ja, daarbinnen bewoog ik me wel. Het ging om geld. Het ging om miljoenen euro's. Als ik naar de rotgevoel voer moet geven, dat vond ik helemaal niet erg.

[00:07:50]

Eenmaal achter de schermen van de reality tv maakte Snel carrière, na vier jaar is die eindredacteur bij Talpa. Ik ben dan in dienst als redacteur bij de VPRO Gids. Af en toe lopen we elkaar tegen het lijf op station Mediapark.

[00:08:03]

Heel veel van wat ik maak is ook heel vaak heel plat. Ik ben ook heel nauw betrokken bij Lekker Slim Om Maar Wat Te Noemen of bij de Pingjum de leukste programma's om te maken. Is het hoogdravend?

[00:08:13]

Nee, straf in de Blauwe Kamer. Laat je op je blote billen aan je enkels over een parcour trekken.

[00:08:25]

Maakt het de wereld beter? Nou, ik denk het niet. Het is wat ik leuk vind en ik zie het ook als gewoon vermaak. Een van mijn lieflijke voorouders vind ik andere tijden. Dat vind ik zo'n beetje het mooist. Programmaatje is maar een goeie serie. Sex On The Beach vind ik ook niet te versmaden hoor. Het mooie van realityprogramma's vind ik is dat het. Het is echt een weerspiegeling van de samenleving. Bij zulk soort programma's dan doen krasje zo door die zogenaamde onbeschaafd uit heen en is hier wat eronder zit.

[00:08:52]

En dat is over het algemeen vaak heel rauw en heel rauw.

[00:08:55]

Maar wel echt lekker was het als het een beetje schuurt. Dat vind ik mooi.

[00:09:03]

Hub bepaalt mede weer mee mogen doen aan programma's als The Voice, The Biggest Loser en The Pain Gain. Minstens 10.000 mensen heeft die in de loop der jaren zien langskomen. Ze zijn allemaal voor een uitdaging en willen graag op televisie.

[00:09:16]

Je bent eigenlijk op zoek naar mensen op kruispunten staan en niet zozeer naar domme mensen. Of naar mensen die maar heel impulsief zijn. Mensen op een kruispunt staan dus mensen die net een opleiding hebben afgerond. Mensen die net zijn gescheiden mensen met een baan zijn kwijtgeraakt. Sommige mensen kiezen er dan voor om een tas op hun schouder te doen en lekker naar Thailand te gaan. Ook leuk en sommige mensen komen dan in aanraking met het programma en denken dat nou.

[00:09:39]

Ik heb nu een paar maal een feit. Laat ik het gewoon doen. Dat zijn de mensen die je zoekt.

[00:09:43]

Als geen ander weet hij wat de kandidaten te wachten staat.

[00:09:46]

En heel veel mensen of media willen graag zeggen dat hij natuurlijk gewoon maar een stel botte cowboys zijn die mensen misbruiken, kapotmaken en het lot overlaten terwijl het tegendeel waar te maken is. Want we liggen onder een enorm vergrootglas, dus bij de Gouden Kooi, al was dat heel echt heel goed geregeld. Kijk wat er werd uitgegeven aan de psychische zorg, begeleiding en dan de nazorg.

[00:10:08]

Je hoort natuurlijk ook wel verhalen van mensen die in zo'n programma hebben gezeten en die zeggen nou, ik heb daar eigenlijk niks aan gehad en best wel veel moeilijkheden aan overgehouden.

[00:10:16]

Zonder die mensen tekort doen. Het is natuurlijk vaak zo dat als jij zich maar zoekend erin gaat. Dan kom je ook zoekend eruit.

[00:10:23]

Maar ja, als je zo iemand aanneemt en zet op een kruispunt, dan is ook een beetje een kwetsbaar moment.

[00:10:28]

Dus dus. Dus moet je heel goed goed opletten dat mensen niet een bepaalde mate van kwetsbaarheid hebben. Dat ze schade kunnen kunnen aanrichten aan zichzelf. Of dus dat is waar je heel goed probeert op te letten. Toch lijkt het ook hartstikke moeilijk is. Want hoe ver gaat je verantwoordelijkheid?

[00:10:43]

En inderdaad, hoe ver gaat die verantwoordelijkheid? Ik vind dat een lastige vraag. Daarom gaan mijn collega Cecile en ik naar een discussieavond in de balie. In de zaal zitten hoog opgeleide jongeren die allemaal verslingerd zijn aan programma's als Temptation Island, Extender Beat en Keeping Up With The Kardashians. Columnist Aaf Brandt Corstius vertelt over haar gouden kooi obsessie aan psychopathie grenzen.

[00:11:08]

De hoofdpersonages werden ingezet. Of zoals de Wikipediapagina van de Gouden Kooi dit meldt. De producenten poogden de kijkcijfers te verhogen door niet al te stabiele en of extreme persoonlijkheden te laten meedoen.

[00:11:21]

Aan tafel zit ook media wetenschapper Linda Duits.

[00:11:25]

Het is er reality. Het gaat om doorgaans echte mensen met echte emoties in de televisie.

[00:11:31]

Situatie en televisie is per definitie niet echt Duits, is fan van de reality programma's, maar zet er ook vraagtekens bij.

[00:11:40]

Eigenlijk zeg ik met pijn in mijn hart. Eigenlijk is reality televisie onethisch, omdat er sprake is van een ongelijke machtsverhouding tussen de maker en de deelnemer, waarbij de deelnemer helemaal geen zeggenschap heeft over hoe die in beeld gebracht wordt. Geen zeggenschap heeft over de situaties waar die in geplaatst wordt. Ja, je hebt misschien wel het programma gezien, maar dat maakt je nog niet. Je hebt niet gezien hoe dat programma tot stand is gekomen. Die hele kant van reality televisie is onzichtbaar.

[00:12:09]

Die productie kant op. Omdat je daar geen weet van hebt, kan je eigenlijk nooit zeggen dat je ermee instemt.

[00:12:16]

Dat zijn hele interessante dingen als je het hebt over machtsverhoudingen van Van. In hoeverre zijn kandidaten vrij om te doen wat ze willen, in hoeverre niet? En dat het op het snijvlak van heel veel ethische punten zit? Dat klopt. Ik denk dat ik heel veel deelnemers zich vergissen in de identiteit van wat zo'n programma doet. Daarom word je ook ontzettend afgeraden om aan het programma mee te doen door de makers, dus vlokje die niet in, integendeel.

[00:12:46]

Huub neemt zelf de verantwoordelijkheid voor wat hij voor de camera's deed. Andere kandidaten dat ook moeten doen. Sommige mensen, die zullen daarna een negatieve ervaring hebben in de zin van. Ik heb dingen gedaan die ik niet leuk vind. Ik ben.

[00:12:59]

Ik heb op handen gedragen waarop heel wat mensen nu vinden dat ik dit ben of dat ik dat bijna euh. Ja. Ik snap dat je dat niet leeft, maar dan had je misschien ook wel gewoon je kleren aan moeten houden. Bijvoorbeeld dat je niet leuk vindt dat iedereen je bloot heeft gezien. Ha, dus dan is het heel makkelijk om anderen naar zo'n programma te wijzen, terwijl het eigenlijk meer te maken heeft met hoe ze zich hebben gedragen. Niemand had kunnen bedenken.

[00:13:29]

In de nasleep van de Gouden Kooi is voor elke kandidaat anders. Amanda is te zien in Echte Meisjes in de Jungle. Winnaar Jaap investeert zijn prijzengeld bij de DSB Bank van Dirk Scheringa. Huub wordt eindredacteur van een nieuw, baanbrekend tv experiment van John de Mol. Daarin moet een groep mensen vanaf de grond een nieuwe maatschappij opbouwen.

[00:13:53]

Utopia was voor ons een ongelooflijk zwaar project, omdat er veel mensen op het terrein deden waar niets was. Wij, die hielpen wij achter de schermen niet. Acht maanden lang hebben we dat format ontwikkeld. Van wat gaan we doen, alles wat we doen? Gaan we ze echt dood laten gaan als ze geen eten krijgen? Wat kan wel? Wat kan niet? En natuurlijk zijn een aantal dingen die onbespreekbaar zijn en zijn er ook heel veel dingen die je denkt van ja.

[00:14:16]

Wanneer is iets een normaal conflict en wanneer niet? Wanneer wordt over grenzen gegane alcoholgebruik je geloofd?

[00:14:23]

Alcoholgebruik programma's kunnen heel veel moeite mee.

[00:14:28]

Dat klinkt ruim een mond, maar dat vinden wij als makers. Tegenwoordig wordt dat met woorden niet meer getolereerd.

[00:14:37]

Voor is Fitopia om meerdere redenen onvergetelijk. Voor de tweede keer vindt hij namelijk een echtgenote en een realityshow. Ik ben Robin, ik ben 26 jaar. Ik woon in Den Haag. Mensen zien mij vaak wel als een ontzettende bimbo. Dat begrijp ik ook wel een beetje, maar daar hebben ze toch mee.

[00:14:58]

Dat wist ik toen helemaal niet. Dat mijn vrouw er dus ja, het was een kast zoals zovelen.

[00:15:02]

Waarom heb je aan gekozen kraampjes visueel knap en heel slim? Dat is serieus, die is heel slim, dus dat was een gouden combinatie.

[00:15:13]

Zij heeft een heel kort aan het programma meegedaan.

[00:15:16]

Een week of zes kan eerlijk zeggen ik heb nog nooit een relatie met een kandidaat gehad, want dat vind ik namelijk een machtsverhouding. Daar zit gewoon een streep tussen.

[00:15:25]

En dat moet je ook niet doen, want je maakt jezelf corrumpeert, waarna een hele hoop ellende je daarmee op hals. Na haar deelname aan het programma was ik met haar ergens voor een pers interview. En toen sprong de vonk over.

[00:15:39]

Binnen zes maanden zijn Robert en Huub getrouwd. Zij heeft een prachtige dochter en ik heb een prachtige dochter. En wij willen het gewoon heel zeker en wij wilden dat heel graag bestendigen. Ook naar onze kinderen toe zijn we met z'n toen nog met z'n vieren echt heel intiem getrouwd.

[00:15:55]

Met de ringen voor de meiden en voor ons is zij nog verder gegaan voor de schermen. Zij was altijd model, maar zij heeft toen ook ook een streep onder gezet. Zij is een jaar of tien, zij is hij fotomodel geweest.

[00:16:06]

Inmiddels hebben ze samen ook een dochter, Amelie.

[00:16:09]

We hebben drie kinderen en dat is best wel veel werk en wij vindt het belangrijk omdat we onszelf onze kinderen te zorgen, dus dus hebben zorgen over kinderen.

[00:16:18]

Sofie, de dochter van Huub en Claire, is net elf geworden. Wat vindt zij van De Gouden Kooi?

[00:16:24]

Kijk, voor die kinderen leeft het niet zo. Kijk, het is iets wat je ouders natuurlijk per definitie saai. Dat was vijftien jaar geleden koolwitje. We zijn natuurlijk al een beetje triest. Dertigers die over een heel oud begawan praten zijn en dat vinden wij interessant vanuit ons dingen. Maar uit de belevingswereld van een kind bestaat dat programma niet.

[00:16:40]

Wat vind jij als je dochters zouden zeggen van ik wil meedoen aan zo'n programma?

[00:16:43]

Ja, dat is natuurlijk een vraag, waar ik zelf ook over nadenk.

[00:16:48]

Uhm, het hangt heel erg van de motivatie af. Ik zou ze als geen ander kunnen uitleggen waarom je niet zou moeten doen, maar als hij het zouden willen dan zouden ze dat rond te doen.

[00:17:04]

Helemaal meisjes kan ik me heel goed voorstellen, maar we moeten het nog wel even officieel doen. Wil je alsjeblieft een cheque pakken, het zwembad uitschakelen en neem plaats bij je vrienden en familie en achter het. De Gouden Kooi ligt al twaalf jaar achter ons. Ik werk nog steeds bij de VPRO Gids, maar tegenwoordig maak ik een podcast. Hub werkt sinds kort niet meer bij Talpa, maar bij het moederbedrijf Tify. Hij reist als format consultant de hele wereld over om programma's als The Voice en Love Holland op te zetten in bijvoorbeeld Nigeria of Portugal.

[00:17:42]

En geloof het of niet. Na al die tijd in de luwte heeft hij het nog steeds Fendt. Ik heb nog steeds van een aantal mensen. Hallo allemaal Wilma, krijg ik nog steeds kaartjes over berichtjes of Facebook is een beetje het nieuwe huis geworden, dus ik graag van die glitter plaatjes op mijn verjaardag.

[00:17:59]

En wat is de gouden kooi? Nooit was gestopt. Hoe lang was het in het programma gebleven?

[00:18:04]

Ik was er nooit uit gaan zien. Ik was gewoon. Ik had er nog ingezeten.

[00:18:09]

Ik had er nu nog voor. Dit was uit De Gouden Kooi, een podcast van de VPRO Gids, gemaakt door Mari El Jallo Lodenstein met hulp van Cecile Elffers en Irene, hoofdhuis techniek Alfred Coster en natuurlijk speciale dank aan Huub Balen Gooi. Kijk voor meer podcast en podcast tips van de VPRO Gids, VPRO Gids, Fontanel Slash podcast.