Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
Proofread
[00:00:00]

Fuck you, fuck you can you? Niemand kon je nemen, maar kon je mama. Zou dat betekenen voor je moeder en dochtertje Menen.

[00:00:10]

Als ik een S&P's wil, dan wil ik winnen. Ik ben zo bloedfanatiek en doe ik alles om te winnen, dus alles wat ik kan doen om vervelend te zijn. Dat doe ik dat. Dat zit heel erg in mijn karakter. Ik ben echt een lul. Ik ben Lodenstein en dit is het verhaal van Huub. Mijn bijdehante jeugdvriend, die een berucht personage werd in één van de meest omstreden televisieprogramma ooit. En uiteindelijk zijn bestemming vond in de wereld van de reality tv.

[00:00:37]

Een jacuzzi is verwarmd.

[00:00:39]

Zwembad, sauna, paarde back' met paardenstallen met paarden erin, een oprijlaan, een fontein aan de voorkant. En het was gewoon zo mooi. Dit is uit De Gouden Kooi, een podcast van de VPRO Gids. Aflevering 1 Oneindig gevangen in luxe. Bij ontmoetten elkaar in 1992 op het Twents Carmel Lyceum in Oldenzaal en zijn er allebei elf jaar en zitten samen in de brugklas. Hij heeft felle, donkerbruine ogen, is klein voor zijn leeftijd, maar hij heeft een grote bek.

[00:01:14]

Ik laat me atto en zit veel met mijn neus in de boeken.

[00:01:17]

Toen vertelde je mij al het is New-York dat jij dat je interessante Charles, die vertelde je toen al niet meer. Ja, ik wel.

[00:01:26]

Nou, dat zijn mijn herinneringen. En daarnaast hebben wij de hele tijd onze puberteit, onze vroeg puberteit op dezelfde sportvereniging gezeten. Jij op softbal, op honkbal met alle bijbehorende puberen avonturen.

[00:01:40]

Niet tussen ons, maar wel zeg maar in ons kringetje.

[00:01:45]

Huub is niet heel veel langer geworden en heeft nog steeds felle donkerbruine ogen. Toevallig zijn we allebei in de mediawereld terechtgekomen. Ik ben redacteur van de VPRO Gids. U was een tijdje de beruchtste bad boy van de Nederlandse reality tv. Hoe kijkt hij nu naar zijn losbandige en soms gewelddadige gedrag op televisie? En waarom verdween die daarna achter de schermen? Wat wil ik allemaal van hem weten? Maar eerst even terug naar het begin, want ik herinner mij jou wel als iemand die je dan best wel makkelijk afging op school.

[00:02:17]

Volgens mij spijbelde je daar best wel veel en een beetje rook op het schoolplein, maar ondertussen haal je heel makkelijk goede cijfers. Ja, ik kon.

[00:02:25]

Ik kon wel makkelijk leren. Ik voelde gewoon geen fluit uit en dan kun je wel slim zijn.

[00:02:31]

Veel succes.

[00:02:32]

Ik was geweldig zoekende. Ik vond alles leuk, als het maar niet te maken had met authoriteiten sturing.

[00:02:41]

Ik wist gewoon nooit zo goed wat ik nou precies aan moest. Ik ga. Ik ben nooit aangestoken met iets van nou. Dit wordt mijn ding. Dat vond ik niet, dus heb ik heel hard naar op zoek geweest. Af en toe kwam ik bij hem over de vloer. Het gezin van Huub leek me altijd gezellig.

[00:02:56]

Mijn vader was toen directeur van de muziekschool in Oldenzaal. Mijn moeder, die werkte altijd, maar wel de vier kinderen. Dus toen hij wat ouder werd, gestopt zijn met werken en heel normaal keurig gezin. Skiën in de winter, twee keer op vakantie per jaar, ergens anders naartoe. We hebben prima voor elkaar en bij ons thuis kom ook altijd alles. Iedereen was welkom.

[00:03:21]

Huub gaat naar de mavo, ik naar het vwo en daarna journalistiek studeren in Utrecht. Het contact verwatert op af en toe, een krabbel op Hyves na. Totdat ik in het najaar van 2006 een mailtje krijg. Hulp nodig, maar uit voor een afscheidsfeestje in de kantine van de honkbalclub. Hij gaat meedoen aan een nieuw televisieprogramma en daarvoor heeft ie geld nodig.

[00:03:44]

Deze mail kan ik me nog heel goed herinneren.

[00:03:48]

Dit was om te deelnemen aan de Gouden Kooi.

[00:03:51]

Moest je een borg inleggen om ervoor te zorgen dat je er niet zomaar ondubbelzinnig in zou stappen. En heel snel zou ze eruit zou gaan. En die Borgions 10.000 euro. Dus als je aan de gouden kooi mee wil doen moet je dat gewoon inleggen. Zou dat terugkrijgen als je er uit was?

[00:04:05]

Ik was toen 24, dus ik had dat geld niet, want tijdelijk weer bij zijn moeder in Oldenzaal en heeft zich ingeschreven voor de pabo. Na een avondje stappen ziet hij een oproep op tv.

[00:04:17]

Niet alleen kan de winnaar van De Gouden Kooi de hele kapitale villa en het landgoed vinden, maar mag diegene ook kans op de jackpot van 1 miljoen en 1000 euro voor elke dag die in de kooi is doorgebracht? Nooit meer hoeven werken, full time vrijheid en met prachtige beelden van de villa.

[00:04:31]

Nou, als dat zo vraagt en dan wil ik eigenlijk wel.

[00:04:35]

Daarvoor moet je wel als laatste overblijven en al je mede miljonairs oftewel tegenstanders weg zien te werken. Vandaar de slogan Oneindig gevangen in luxe.

[00:04:45]

Twee dagen later werd ik teruggebeld of ik naar een kast komen. Ik dacht ja.

[00:04:49]

Nee, natuurlijk niet. Klinkt als een programma. Mijn moeder en mijn toenmalige vriend zeiden nee hoor, daar moet je naartoe gaan. Moet je gewoon kijken. Als ik in de trein vanuit Oldenzaal naar het Mediapark in diezelfde trein zit ik ook regelmatig.

[00:05:04]

Ik ben net afgestudeerd en werkt als freelance journalist bij de VPRO Gids, hemelsbreed een paar honderd meter van het Talpa gebouw vandaan. Terwijl ik steeds meer gewend raakt bij de VPRO, groeit bij Hip de ambitie om mee te doen aan het tv experiment van John de Mol.

[00:05:19]

Eigenlijk kan ik iedere keer een ronde verder. Geen moment was het ook een heel interessant proces, waarin je ook heel veel over jezelf leert. Normaal ben ik niet zoveel gewend om zo veel en zo diep over jezelf te praten en over je zieleroerselen. En wat motiveert je nou echt? Hoe denk je daarover? En dat je dan? Het is ook een soort van bespiegeling van jezelf en dan samen met psychologisch rapport, een IQ test en persoonlijkheidsonderzoek, een medisch onderzoek in het Olympisch Topsportcentrum op Papendal.

[00:05:48]

Of vet of zo. Weet je dat ook een soort? De gave dingen geven een praatje. Dan ga je dan ook met en met het centrummanagement spreken.

[00:05:57]

Met je onderdeel ga je praten en zijn programma. De producenten van en toen dacht ik al. Dit wordt al heel serieus.

[00:06:04]

Uit het psychologisch rapport komt onder meer dat de pabo waarschijnlijk geen goede keus is voor JIP.

[00:06:09]

Ik heb wel een bepaalde mate van dynamiek nodig en bepaal. Je moet wel uitgedaagd worden en onmiddellijk uitgedaagd wordt. Dan dan. Ik geloof dat de termen terriër erin voorkwamen.

[00:06:18]

Dat bijt ik mij vast in iets. En dan doe ik het ook helemaal met dat ik niet uitgedaagd, getriggerd of intellectueel geprikkeld wordt word.

[00:06:26]

Dan vlieg ik ook heel snel intresse.

[00:06:28]

En dan is het ook klaar staat op een kruispunt. In zijn leven zou het leven in een luxe villa omringd door camera's echt iets voor hem zijn?

[00:06:36]

Toen dacht ik eerst ik ga het niet doen. En toen zei mijn lieve broer Frank is tien jaar ouder. Dat was aan de telefoon terwijl ik door een winkelstraat in Hengelo liep. Vergeet nooit met dadelijk wordt het een soort van fantastisch episch programma waar iedereen het nog 14 jaar lang over wil hebben. En ben jij degene die daar nee tegen heeft gezegd? Wil je de jongen zijn die die die op feestjes zegt? Nee, daar had ik kunnen inzitten.

[00:07:00]

Dat iedereen zegt de ouderdieren kun jij in kunnen zitten doordat ik ja, ik ga doen, het ze opgebeld, zegt Jos.

[00:07:06]

Ik ga ervoor. En dan is het voor mij ook. Ja, als ik zeg ik doe het, dan doe ik het ook. Dan doe ik t ook niet niet. Heeft uw broer daar later spijt van gekregen? Dat was de Deleeuw voor de goudkoorts, waarvan natuurlijk superzwaar. Met De Gouden Kooi zou John de Mol op zijn eigen tv zender zijn gedroomde ultieme reality show gaan maken. Voordat er een minuut is uitgezonden, heeft De Gouden Kooi al flink wat stof doen opwaaien.

[00:07:31]

Best kan pesten, wint en de grootste prijs in de tv geschiedenis ooit. Afschuwelijk, heilloos en ver over de grens. Er zijn zelfs Kamervragen gesteld. Ben vooral benieuwd wie zich daarvoor zal inschrijven. Honderden mensen hebben zich spontaan aangemeld voor de Gouden Kooi.

[00:07:46]

Niet de moraalridder uithangen dat je daar ook nog heel rijk en heel veel mee verdient.

[00:07:51]

Het wordt een spectaculair programma. Hiệp kwam drie maanden na het begin de gouden kooi binnen om een zieke kandidaat te vervangen. Hij weten nog niet dat het bijna twee jaar zal duren voordat hij weer buiten staat. De andere miljonairs ontvangen hem niet bepaald met open armen.

[00:08:09]

Ik had het hemeltje goed bekeken en ik snapte er ook duidelijk gewoon best wat blij. En zoals altijd wel vrij arrogant, want ik weet het toch wel boeien.

[00:08:17]

Ik was nogal onaardig en de groep stootte me meteen buiten. Die zette mij gewoon meteen aan de zijkant zo.

[00:08:23]

En dat heeft echt wel een week of zes geduurd waarin ik echt steeds meer. Ja, toen geïntimideerd was en steeds stiller en steeds in zichzelf gekeerd. En ik, ik, ik, ik had helemaal geen bodem onder mijn voeten. Ik had het echt heel zwaar.

[00:08:38]

De komst van Miljonair zorgt voor veel onrust bij zijn medespelers.

[00:08:49]

Heel veel onrust. Bij beetje later kreeg de underdog is een rol die in Nederland altijd erg veel bijval heeft.

[00:09:04]

Ook vanuit Fendt programma had een grijs al een hele fanatieke fanschare. Ook online. En dat stond dus helemaal achter mij. Dus toen kwam er een kaartje actie met ik denk aan vijfduizend handgeschreven kaarten om mijn steen steuntje in de rug te geven. En het was een maandelijkse populariteitspoll en euh, waar mensen met sms'jes konden stemmen. En die wonnen ik met zoveel overmacht. Toen ik dat voelt en toen dat kreeg Kanouté. Dingen doen kan ik gewoon aan huis gaan en het gewoon zo laten.

[00:09:31]

Of ik kan nu gewoon polderweg gaan dan. Maar dan ga ik ook je winnen en dan ga ik ook als allerlaatste weg.

[00:09:39]

Dan moet ik me ook echt aan mijn haren uit het hok slepen. Waar ga ik echt gewoon nooit meer weg? Terwijl het is afgelopen. En dat is echt wel een keuze gemaakt die toen echt in mijn bed opgenomen. En toen dacht ik Foxit. Nou, dat was. Ik geloof dat die avond. Daarna was er een bepaalde ruzie met Nathanael als een soort van mijn aartsvijand komt uit extra.

[00:10:00]

Heel veel opgekropte boosheid rechtervuist zich zorgplannen. Impliciet in die tijd dronk ik nog natuurlijk.

[00:10:08]

Je ziet het zo goed als niet meer, dus dat maakt ook niet het vereiste in mij naar boven. Maar dat was wel echter niet echt een omslag, maar kon je mama.

[00:10:20]

Dat fanatisme van hip, dat ken ik nog wel, niet van school, maar wel van het honkbalveld. Als ik een S&P's wil, dan wil ik winnen. Ik ben zo bloedfanatiek en dan doe ik alles om te winnen. Ook een rol. Wat doe ik dat? Ik ben echt een lul. Ik gooi mijn gravel. Ik grijp je in je kont als je te dicht voor me staat. Ik had je pootje als je het honkvaste. Ik doe het allemaal.

[00:10:38]

Ik ga op je tenen staan dat je vervelend doet, want ik ben ook een hele matige honkballer, dus ik heb dat ook echt nodig. Dus alles wat ik kan doen om vervelend te zijn. Dat doe ik dat. Dat zit heel erg in mijn karakter.

[00:10:50]

De Gouden Kooi is elke dag op tv. Ik kijk regelmatig rond etenstijd met mijn huisgenoot. Dan zie ik mijn vriend van vroeger en leeft in het programma echt als een miljonair. Maar wel een miljonair met een flinke tribal tattoo op zijn schouder en een kort lontje. Je had een hele grote woonkamer, prachtige keuken met echt alles erin.

[00:11:09]

Je moet normaal een jacuzzi, vermouth, zwembad, een sauna, een paar de bak met paardenstallen met paarden erin, een oprijlaan, een fontein aan de voorkant. En het was gewoon zo'n mooi maatpak. Horloges als schoenen, je mag alles bestellen. Was gewoon de luxe tempel dingen die ik hier doe.

[00:11:36]

Ik heb een aantal kerstgebak aangevraagd. Je moet er nog binnenkomen. En verder natuurlijk en genieten van alle luxe die we hebben aan het zwembad, in de tuin. In de keuken eigenlijk alles erop en eraan. Gewoon een beetje genieten en daarna kijken hoe je weg kan. Velen met bewoners gaan met een goede wil, de ander ook. Gelukkig niet.

[00:11:52]

Je kan de mensen laten komen die je wilt, dus dat varieerde van paardrijden, lessen tot sigaren, cursussen tot muziekles tot sjiek eten. En doe gewoon wel regels. Je kon niet tot vier in bed blijven liggen. Tijdens de normale uren ben je gewoon netjes aangekleed en leef je leven. Doe wat je wilt. Ik speelde al mee leven piano. Ik heb daar twee jaar, bijna twee jaar lang dik 4 uur per dag piano gespeeld. Ik speel echt goed piano met Lauterbach ook hoor.

[00:12:23]

Dat heb je in, dat was nooit in beeld. Maar dat is ook totaal niet interessant. Die 24 uur per dag dat ik dit als een sogo met cliffhangers en blikken en soepjes en een boom met blije muziek. Nou, als je soaps gaat analyseren wat ik later voor mij echt heel veel heb gedaan, zijn er zeven verhaallijnen in een soap die je kan vertellen en met spanningsboog kortlopende, langlopende, zo bintje. Een verhaal aan elkaar vast. En dat is echt heel goed.

[00:12:51]

En in die soap dat ik op jou zit is het wel eens gebruikt. Ik heb wel eens een scène gezien dat een aantal mensen in het huis losstaan waren. Want wat van barbarie ik was dat ik in een andere kamer. Geloof ik natuurlijk van Chopin het. Wat vond die desbetreffende eindredacteur wel? Een leuk contrast, dus het kwam er wel eens voor.

[00:13:09]

Maar ja hoor. De makers proberen van alles om de dagelijkse realiteit zo boeiend te houden. De miljonairs worden vermaakt, maar ook tegen elkaar opgezet. En de uitgesproken karakters van vooral Brian, Natasia, Amanda, Jaap en Huub botsen maar al te vaak.

[00:13:28]

Natuurlijk mijn vriendje vanaf dag één aan mannetjes erbij bijgekomen, net als mijn pop die daar zorgen voor maakt. Die hoort er gewoon bij. En dan heb je Rant Japie een doorweven die bereiken, dat maakt een gewoon présent niet lekker. Daarna heb je silicone calico. Daar heb je gewoon helemaal geen reet aan. Het is minder als figurant. En dan hebben we natuurlijk Lespagnard leest onze eigen huis aggressieve huis alcoholiste en dat is de gouden kooi.

[00:13:59]

Hoe was de sfeer op een gewoon fantastisch superleuk oermensen? Mooi bruin kon ik negen van de tien keer gewoon heel relaxt omgaan. Weet je wel. Maar ja, er waren ook momenten waarop het erop ging dat we lijnrecht tegenover elkaar stonden.

[00:14:13]

Gadverdamme, sigarettenpeuken en sigarettenpeuken. Alleen maar best wel dronken gevoerd. We dronken.

[00:14:29]

Mensen vinden het zo heel lekker om te zeggen ja, nee, dat zijn een stel gekken. Ik heb de nots, de mensen meest intelligente mensen zien vervallen in gedrag, inclusief ikzelf. Maar dat zou heel erg heftig. Dat ben ik niet. Nieuws voor je. Dat ben jij ook.

[00:14:44]

Dacht je dan ook als je, als er zo iets gaande was in je achterhoofd van dit goeie tv? Absoluut.

[00:14:50]

Ik kon dat echt wel doen, maar ik kon het ook wel eens expres opzoeken. Anders ook gaat worden. Dat ik me over gins.

[00:14:59]

Al snel staat De Gouden Kooi bekend als een platvloers programma waarin volop gescholden, geruzied, geduwd en getrokken wordt. Als ik de televisie aanzet, zie ik de jongen waar ik Cigarettes mee rookte achter de honkballen. Ik uit regelmatig met dingen gooien, schreeuwen en treiteren. Ook gaat hij met allerlei vrouwen naar bed.

[00:15:21]

Hij is Boonen.

[00:15:27]

Ik ben heel vaak de ronde geweest en heb daarin me laten gaan in ruzies. Ik heb ook heel veel seksueel losbandig gedrag vertoond. Dat vind ik, althans in mijn ogen, niet zo erg. Ook nu niet. Ik heb ook. Ik heb een dochter van vijftien, die weet dat ook. Ja, dat vind ik allemaal niet zo spannend. Weet je wel ja, nog maar eens bij 24. Als ik toen in had gehad, dan vind ik dat je dat je je verantwoordelijkheid anders ligt.

[00:15:48]

Maar ik had toen alleen maar antwoorden werd door mezelf.

[00:15:50]

De wat stuurloze Hiệp, fanatiek maar snel verveeld, heeft eindelijk iets gevonden waar hij zijn tanden in kan zetten. En hij laat niet los.

[00:15:59]

Dat wordt van later cultiveerde ik dat toen ik eenmaal voet aan de grond kreeg.

[00:16:05]

Vanaf dat moment ben ik het ook gewoon alleen maar gewoon zeggen dat ik daar voor altijd zou blijven en nooit meer naar huis gaat.

[00:16:10]

Sterker nog, ik zal door een plaatje meegemaakt. En discotheken waar opgetreden door een Nederlandse band.

[00:16:17]

Dit is mijn huis, dat werd wel een soort van soort van lijfspreuk werd dan te horen op de achtergrond zachtjes pleisterlaag.

[00:16:36]

Kienavond en welkom bij novae gemept en verbaal geweld het zijn zo langzamerhand de kenmerken van de real life serie De Gouden Kooi van John de Mol.

[00:16:45]

In Nederland hebben dus sinds kort de treitert Jo de pers show. En ja, als je ziet wat daarin gebeurt, dan vraag je je af of we dat allemaal met z'n allen moeten willen.

[00:16:56]

De kritiek houdt aan. John de Mol blijft trots. Gouden Kooi, komt ie nog terug? Is uw kindje? Nou ja, dat is niet mijn kindje, maar in ieder geval wel een van de programma's waarvan ik echt denk dat het de moeite waard is om daar nog even mee verder te gaan. Omdat het een nieuw genre televisie is waar ik erg veel van verwacht. Maar natuurlijk ook nog altijd hoera! Misschien naar toe wilt.

[00:17:20]

Op een gegeven moment. Nou, dat was eigenlijk een beetje zo.

[00:17:24]

Of De Jong genoeg is? Je kunt alles bestellen.

[00:17:27]

Nou toch niet zo moeilijk zijn voor Yab Yum?

[00:17:34]

Ik heb. Het is een gouden kooi. Dat is voor België en willen eigenlijk heel het leuk aan Natasia.

[00:17:49]

Een pannetje gebruikt met zo'n grote bek. Het is gewoon een prostituee voor hem. En dan zit m even lekker op z'n plek waar zitten te eten in ons driedelig pak en mij een mooi jurkje.

[00:18:01]

Lekker gekuist om hier te dineren. Dinkel te balen komt een vrouw met een masker in de serie en die zegt Ik hou van jou en ik dacht alleen maar oh mijn God en ik zag meteen de Nederlandse Natasia van Ouwe. En toen dacht ik laat me niet kennen.

[00:18:15]

Dus ik leuke avond gaat gewoon in bed met een gedeeld. Nou heel ding. De Telegraaf toestanden. Ik geloof dat zelfs buitenlandse media daar ook over berichten, want dat was toch echt wel ja.

[00:18:27]

Dat was nog nooit vertoond. Toen machten zeiden dat ik daar helemaal mee zat. En dan heb ik de eerstkomende vrijlaten was om hen te pesten, heb ik haar weer uitgenodigd.

[00:18:36]

Ja, ik vond dat ze echt schijt aan aan veel dingen. Een leuke intro weet. Jij kan toch al één keer en aan jou dan honderd keer doet je?

[00:18:45]

Was het wel raar als sommige hipste escapades met de prostituees worden steeds aangehaald om het verschrikkelijke niveau van de Gouden Kooi aan te duiden. Net als het fragment waarin zijn medekandidaat Jaap Roth in zijn eigen kots is een heel apart verhaal.

[00:19:00]

Dat is echt wel een heel grappig. Valt het Japans allebei een Jako gewoon aderlaten is een route op een Wiesje Terror.

[00:19:06]

Jaap is er. Wie is Terraria en kan Huybs zichzelf niet beheersen? Of is dit een briljant acteur? Dat hoor je in de tweede aflevering van Uit de Gouden Kooi.

[00:19:23]

Uit De Gouden Kooi is een podcast van de VPRO Gids, gemaakt door mij leerlooier Stijn. Met hulp van Cecile Elffers en Irene houdt Huis Techniek Alfred Coster en speciale dank aan hulp van ballen hooi.

[00:19:37]

Kijk voor meer podcast en podcast tips van de VPRO Gids op VPRO Gids Fontanel, Schleiz Podcast.