Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:03]

Maar daar staan we dan bij de graftombe van Louise en graftombe is wel echt het juiste woord. Een groot graf met een hekwerk, daaromheen een stalen hekwerk en bovenop het graf zijn een aantal symbolen in steen. Een slang zie ik en een zandloper is eigenlijk verder een rustige begraafplaats. Los van de weg die hier verderop ligt. Hoge bomen adopter in ieder geval een vrij adellijke sfeer wel. En dit graf is tussen 2001 nog geopend geweest om te kijken wie erin lag en of er nog interessante vondsten waren.

[00:01:04]

Dit is Verborgen Verhalen, een podcast van de ANWB. In deze podcast gaan we op zoek naar mysteries in Nederland. Raadselachtige natuurverschijnselen. Lokale legende is een oude mythes. Verhalen uit alle uithoeken van ons land die vaak al eeuwen van mond tot mond gaan. Wat zijn het fantasierijke sprookjes? Of is er werkelijk iets vreemds aan de hand met deze plekken? Mijn naam is Pascal Vanhulst en ik zoek het voor je uit. In 2001 werd er aan de rand van Asse een graftombe geopend, de graftombe van Louise O'Brien.

[00:01:51]

Daar Anssi. Er ging namelijke 150 jaar een gerucht rond in de omgeving. Zij zou een bastaard kind zijn van Lodewijk Napoleon en daarmee een koninklijke erfgename. En de gemeente wilden eindelijk wel eens antwoord op vragen die al jarenlang onder de bevolking leefden. Zou het echt zo zijn dat in Asse onze eerste koningin ligt? Bij leven hield Louise samen met haar man een afgezonderd bestaan. Zij leefde aan de rand van Asse in Villa Falkenstein. Verschillende tonge in de omgeving beweren dat er een reden was dat zij zich afzonderde.

[00:02:26]

Zij zou namelijk een bastaard kind zijn en niet van zomaar iemand. Hij heette Lodewijk Napoleon en was haar peetvader. Dat betekende dat hij bij haar doop aanwezig was. De connectie was ze dus zeker. Tenslotte waren Louise en haar man simpele huisartsen. Hoe konden zij dan in hemelsnaam zo'n grote villa inclusief personeel bekostigen? Wellicht omdat zij geregeld mysterieuze en volop ontving vanuit Frankrijk met geld om royaal van te leven. Lodewijk Napoleon zelf was de jongere broer van keizer Napoleon.

[00:03:04]

Als gezant werd hij in 1806 aangesteld om in naam van Frankrijk hier te heersen en aldus bekleedde hij hier het koninklijk ambt. Maar wie was deze man? Welke speciale band had hem met Asse? En waarom was hij onze koning? Zou het de zoon geweest zijn dat er een afstammeling van Lodewijk Napoleon in Asse leefde? En welke bijzondere banden had hij nog meer met deze stad? Daarover spreek ik met historicus Carina Meeuwssen, die een boek over zijn leven schreef.

[00:03:34]

Lodewijk Napoleon is koning van Holland geworden in 1806 en toen had hij al een langlevende opzitten, ondanks dat ie vrij jong was. Hij was een jongere broer van de keizer van Napoleon en die keizer. Die zag wel iets in hem als grote broer. NAM in zijn jongere broertje onder zijn hoede. Hij zorgde ervoor dat hij goed studeerde, ijverig studeerde. Hij nam ook mee op veldslagen. Toen Lodewijk Napoleon 19 jaar was, mocht hij mee met zijn grote broer en gaandeweg werd die die liefde voor de jongere broertje en de bewondering van Lodewijk voor zijn grote broer die werd werd eigenlijk een soort dwangbuis.

[00:04:14]

Die werd steeds dwingender. Wat je ziet is dat grote broer Napoleon Bonaparte steeds meer gaat euh, beslissen voor zijn jongere broer. Niet alleen zijn carrière, het moest een militaire carrière worden, terwijl Lodewijk wilde dichter worden. Wie had een belangstelling voor literatuur? Nou, dat kon in de ogen van zijn grote broer helemaal niet. En ook het huwelijk, dat werd zorgvuldig gepland door de oudere broer. Die was inmiddels getrouwd met Joséphine de Beauharnais en Joséphine had een dochter Hortense.

[00:04:49]

En Napoleon dacht dat is de perfecte match voor mijn broer Lodewijk.

[00:04:58]

Het lot van Lodewijk werd dus bezegeld door zijn oudere broer Napoleon Bonaparte. Lodewijk had niks met politiek, was een melancholiek, introvert figuur die van natuur hield en de eenzame ziel van een poëet had, zelfs dichter wilden worden. Maar keizer Bonaparte had andere plannen met hem en niet alleen dat. Hij huwde hem ook uit dan nochtans de Borny. Zij was in alles het tegenovergestelde van hem wilt. Zij hield van feestjes, frivool en extravert figuurtjes.

[00:05:27]

De aard van hun botsende karakters bleek niet bestand tegen de koninklijke verplichting van een huwelijk. Na korte tijd verliet nochtans hem om naar Parijs terug te keren. Het was een ongelukkige verstandhouding, verlaten door zijn vrouw in een vreemd land wonen. Misschien is die eenzaamheid voedingsbodem geweest voor buitenechtelijke avontuurtjes van Lodewijk. Maar waarom moesten zij dan trouwen? Dan bleef euh, zowieso de macht in de familie, want euh, de keizer Napoleon Bonaparte had grote plannen. Hij dacht als ik landen verover in Europa, dan zet ik daar mijn broers en zussen neer als koningen en koninginnen als heersers.

[00:06:11]

Want een Corsicaanse familie, zeker op Corsica ben je altijd trouw aan je familie. Dus als Napoleon zijn broers en zussen verantwoordelijk maakt voor de landen die hij veroverd, dan weet je zeker dat ze hem trouw zijn. Dat ze er voor zorgen dat de bevolking uitgeperst wordt door belasting te heffen, door een soort cordon sanitaire tegen smokkel uit Engeland, zijn aartsvijand op te werpen door soldaten te sturen naar zijn leger. Dus dat was hij ook van plan met Lodewijk Napoleon.

[00:06:42]

En ja, dan is het natuurlijk heel fijn als hij trouwt met iemand die ook al in de familie zit.

[00:06:52]

Hij ontpopte zich snel tot een heerser die het belang van zijn bevolking voorop durft te zetten en werd snel geliefd bij vele. Toen Lodewijk Napoleon hier kwam, hadden totaal geen verwachtingen. Hij had een vijandig gezinde bevolking verwacht, maar in feite bloeide zijn liefde op voor het kleine kikker land. En hij zag ineens van hier kan ik een grote rol spelen. Ik ben eigenlijk gebruikt door mijn broer. Ik ben getrouwd met een vrouw waar ik niet van haal, maar de Nederlanders kunnen mijn onderdanen worden en ik ga me best voor ze doen.

[00:07:27]

En ik ga ervoor zorgen dat ze uit de klauwen blijven van mijn grote broer gaan ze verdedigen. Daardoor is hij een relatief populaire koning geweest. Hij had plannen met Asse, werd verliefd op de omgeving en op de bevolking, die hem met een warm onthaal ontving. Hij zag in wat toen nog een klein dorpje was de potentie om tot een stad van betekenis te transformeren. Met een Hollandse ark triomf. Lange, brede, statige lanen waar de paard en wagen zo overheen konden en herenhuizen wat een stad is pas een plek van belang als er imposante huizen staan en uiteraard geen brink.

[00:08:05]

Maar de Avenue de Bruijns.

[00:08:10]

Ik denk dat die merkte toen ie in een couché rondreed door Drenthe dat de mensen toejuichte. Ik denk dat ie de armoede heeft gezien en dat hij de mensen zeker een hart onder de riem wilden steken. Hij heeft ook plannen gemaakt om zijn zomerresidentie in de buurt van Assen te gaan bouwen. Hij had echt grote plannen, alleen het grote probleem is het is bij plannen gebleven, want een jaar later is hij door zijn grote broer verjaagd uit Nederland.

[00:08:43]

De keizer was ontevreden met het beleid dat Lodewijk voerde en dit, gekoppeld met enkele andere tegenslagen, maakte dat Bonaparte uiteindelijk een extreem middel ten tonele voerde. Hij annexeerde Nederland. Lodewijk moest vluchten voor de toorn van zijn broer, die tot alles in staat bleek. Hij verliet Nederland met een stille trom en keerde nooit meer terug. Hij moest echt vluchten. Napoleon zat hem op de hielen, viel met het leger Nederland binnen en als een dief in de nacht is Lodewijk Napoleon met een koets naar het buitenland gevlucht.

[00:09:14]

Zomernacht in 18/10 dus. De plannen voor Asse II lagen in een kast en zijn er nooit uitgekomen.

[00:09:23]

Misschien liet hij het toch in het geheim een kind na en heeft hij zo zijn stempel gedrukt op Asse. Misschien ligt er hier in Asse de koningin begraven die Nederland nooit gehad heeft. Ik vraag me ook af of hij zich troosten met andere mooie vrouwen. Nou ja, ik. Ik ga dat dus denken omdat ik ook ik ken. Het verhaal over dat hij zo verliefd werd op Nederland en op de bevolking. Dat is ook een rondreisde. En daar ga je toch afvragen hoe kan het nou dat ie zo verliefd wordt op?

[00:09:49]

Zouden dan toch niet iemand in het spel zijn geweest? Inderdaad, die ervoor zorgt dat ie zoveel liefde koesterde, ook voor een volk? Misschien heeft hij je mond tot mond. Is daar niet over bekend. Het zou natuurlijk best kunnen bij. Lodewijk had heel veel paleizen verspreid over Nederland en hij deed ze allemaal aan hun Encamp paleis.

[00:10:07]

Het Loo huis Oud Amelisweerd had een paleis in Utrecht, maar gezien de omstandigheden achter de niet onaannemelijk dat hij daar een kind heeft verwekt ooit.

[00:10:18]

Nee, je ziet wel heel vaak dat dat dit soort verhalen de ronde doen. Uhm zijn meerdere van die verborgen verhalen. Ook bijvoorbeeld de onwettige kinderen van koning Willem de eerste. Die zouden in een tehuis zijn gestopt. Dus dat soort verhalen doen natuurlijk altijd heel erg goed. En vaker is er dan een een soort romantisch detail van Natty. Die kinderen werden dan af en toe bezocht door een gesluierde dame in een couché. En en ze droegen wel erg mooie kleren en daar was geld voor een soort van opvoeding, scholing.

[00:10:59]

Ik loop nu door het wonderschone Asse en als je nu door het centrum loopt, dan zie je inderdaad nog wel wat negentiende eeuwse woningen. Maar ik vermoed dat het niet de huizen zijn die Lodewijk in gedachten had. Het zijn niet de blokken. De Parijse Haanse gebouwen van een paar verdiepingen. De lange straten Neith zijn eigenlijk eerder een soort schattige dorpshuizen, hoewel als er toch best wel een stad is geworden. Daar kan Lodewijk dan misschien nog trots op zijn.

[00:11:25]

Pffff die Lodewijk. Wat er eigenlijk een heel tragisch figuur is als je het zo bekijkt. Een slecht huwelijk, niet de carrière die gewenst had, geen beroemd poëet geworden. En eigenlijk, als je het zo bij mekaar optelt, dan is het toch ook niet zo gek om te denken dat die na zo'n ongelukkig leven na zo'n slecht huwelijk hem weinig geluk in de liefde dat hij dan misschien soms zijn geluk beproefde bij andere dames van weleer.

[00:11:55]

Ik zit hier in het Drents Archief met Jan Bos en Jan Bos. Die heeft het boek geschreven Het Geheim van Vrede Veld. Wat ging over onze Lodewijk en zijn affaires en de plek waar we zitten. Dat is het ontvangers huis, een grote zaal hier in het archief. En dit is een zaal waar Lodewijk ook vaak kwam.

[00:12:13]

Ja, het verhaal ging dat Lodewijk Napoleon een verhouding zou hebben gehaald, of in elk geval een seksuele relatie met veel van de hofdames. En dat zou best wel kunnen. Van die verhalen, die gaan daar inderdaad dat dat zo is. En hij deed er zelf ook niet vreselijk geheimzinnig over. Ondanks feit dat ik civiele zalen had. Maar goed ook. Dat was dan een bijkomend probleem dat die kennelijk maar voor lief nam op de een of andere manier.

[00:12:37]

En die hofdame, die heette Hester Smit. Die was afkomstig uit Utrecht en met hem zou hij een seksuele relatie en dus ook een kind hebben gehad. En dat kind, dat heette Louise.

[00:12:52]

Louise werd in 1809 geboren in Utrecht als dochter van Hester Smid, een van de hofdames van Lodewijk, waar hij vermoedelijk meerdere keren zijn heil zocht. Esther stierf op 32 jarige leeftijd al door een onbekende oorzaak en Louise is grootvader werd haar voogd. Ze leefde bij haar grootouders, die tegenover het Duitse Huis woonde, een plek waar militairen opgeleid werden, en dagelijks zag ze door de poortjes. De goed geklede mannen lopen gekleed een elegant pak. Zeker weten doen we het niet, maar wellicht heeft ze toen al haar toekomstige echtgenoot ontmoet, want hij was een van de militairen in opleiding en Louise.

[00:13:28]

Uiteindelijk heeft ze kennis gekregen aan een zekere Augustinus van Falkenstein, afkomstig uit Den Haag, en die zijn in 1842 in Haarlem getrouwd en zijn vervolgens daarna spoorslags naar Assaf vertrokken. En daar hadden zij dus dat Huis Vrede Veld gekocht. Wat hier over het spoor zoals dat hier in afslijten ligt, bestaat er niet meer of wel? Dat staat er niet meer. Nee, het is in 1966. Is het nadat het toen eigenlijk al helemaal in elkaar gezakt was? Is het helemaal gesloopt.

[00:13:59]

Van het huis zoals het heeft gestaan is daar niks meer van terug te vinden. Maar in de in 1842 zijn ze dus naar hier verhuisd en hij heeft een wat onduidelijke afkomst. En daar zijn ook verhalen over dat hij het kind zou zijn van een pastoor. Nou kijken we tegenwoordig van dat soort dingen helemaal niet vreemd om, maar in die tijd was dat natuurlijk een groot schandaal als je een kind was van een priester en van een pastoor.

[00:14:24]

Augustinus was dus militair wiens dienst er net op zat. Hij had dus geen verplichtingen meer en was vrij. Hij besloot samen met Louise naar Asse te vertrekken, wat een beetje vreemd was aangezien ze er geen enkele logische binding mee hadden. Waarom? Waarom naar hier? Ha, dat is natuurlijk heel vreemd voor. Als je uit Den Haag komt komt het u terecht. Ze zijn getrouwd in Haarlem. Waarom vertrek je vervolgens spoorslags? Er was nog geen terrein, nog niks, dus het was een reis van vijf dagen.

[00:14:51]

Hebben ze erover gedaan om vanaf Haarlem naar hier te komen?

[00:14:55]

Louise In die tijd was daar nog helemaal geen sprake van. Een verhaal dat zijn dochter zou zijn van Lodewijk Napoleon of wat dan ook. Maar ze kwam wel uit een een weliswaar niet adellijke, maar wel rijke familie in Utrecht. Dus ze kwam hier. Ja, in the middle of nowhere, zeg maar op een huis met man die leed aan vervolgens waanzin, waarmee ze eigenlijk een uiterst ongelukkig huwelijk haalt. En ze moest hier een beetje ja, een soort boerenhuis houding in het klein moesten gaan runnen.

[00:15:24]

Nou, dat was ze helemaal niet voor opgeleid en niet voor 1 aangelegd ook. Dus ze hadden buiten gemeende slecht huwelijk daardoor ook exwz zelfs een keer met hulp van een dienstmeid. Mietje fucken. Uitstekend. Uhm, heeft ze geprobeerd om te ontsnappen.

[00:15:41]

Maar ja, in die tijd als een vrouw. Alleen had je eigenlijk helemaal geen mogelijkheid om als je niet meer naar je familie terug kon met haar familie was ze enigszins gebrouilleerd. Als je niet naar de familie terugkom. Ja, dan had je eigenlijk nergens om heen te gaan. Ze moest met hangende pootjes weer bij Augustinus van Falkenstein terugkomen. Ja, zo heeft ze tot aan haar dood in achttien eenenzeventig heeft ze uiterst ongelukkig hier in dat huisje gewoond.

[00:16:10]

Dat huis waarnaar verwezen wordt, heette dus huize Falkenstein, vernoemd naar de achternaam van Augustinus. Daarvoor heette het echter nog Wreede Veld en niet helemaal toevallig was Lodewijk Napoleon hier al een paar keer te gast.

[00:16:23]

Ruim dertig jaar daarvoor, toen hij Asse voor de eerste keer bezocht toen Lodewijk Napoleon hier kwam, werd Didelez ontvangen door de toenmalige gouverneur Petrus Hofstede. Op het huis Vrij Levelt en deels in dit ontvangers huis en in dit ontvangers huis was eigenlijk de officiële ontvangst en daar heeft koning Lodewijk Napoleon dus ook de verklaring van stadsrechten aan Asse getekend. En dat heeft hij getekend met Louis, staat er onder.

[00:16:55]

Louis, de Franse variant van Lodewijk. Het is dus niet helemaal vreemd om te bedenken dat Louise haar naam daaraan te danken heeft. Maar zoals we weten kwam Lodewijk naar Asse met plannen. Hij wilde Van Assche wat toen een droom was van ongeveer zevenhonderd mensen daar wilden die een stad van de eerste categorie van maken, zoals dat heet. Daarvoor moest zo'n stad al minstens zesduizend inwoners hebben. Dat had Assen dus bij lange na niet.

[00:17:25]

Maar dat weerhield koning Lodewijk Napoleon er niet van om Assen stadsrechten toch te verlenen, zoals dat in die tijd wel gebruikelijk was. Ook wel een beetje op op klassieke grondslag, zoals ook Rome van oorsprong geweest is.

[00:17:39]

Maar als het de Nederlandse New York eigenlijk naar soort blokken patroon, dus met veel rechte straten en hoeken en dat soort dingen meer en op diverse strategische plekken grote openbare gebouwen zoals het bestuur van de provincie dus provinciehuis zeg maar. Maar ook een rechtbank en dat soort zaken meer. Echt grote gebouwen en daarnaast ook nog. Maar dat lachte dan wat verder buiten een paleis voor de koning zelf. Voor Lodewijk Napoleon.

[00:18:12]

We verlaten het Drents Archief om erop uit te gaan in Assen. Jan leidt me rond en vertelt mij onder andere over Guidetti, de door Lodewijk aangestelde architect die verantwoordelijk was voor een nieuw ontwerp van de stad.

[00:18:29]

En men hield natuurlijk vallen van dit soort lange lijnen zichtlijnen van classicistische bouw dus keurig in spiegelbeeld gebouwd en symmetrisch, zoals dat heet. Dat is een laan waarvan je denkt van nou. Zo hadden dan in Assen dus naar aanleiding van het plan van de politie veel meer kunnen zijn.

[00:18:46]

Maar is deze Torenlaan ook zo gemaakt naar aanleiding van die plannen? Ja zeker, ook al was Lodewijk al weg.

[00:18:52]

Deze is in 1809 18 10. Zijn ze daar direct nog maar eentje gang gegaan, maar hier zie je wel. Nou ja, een beetje dat dat niet zoals in Parijs, maar toch wel een beetje dat Loolaan idee is vandaag een beetje een miezerige grijs, maar hopen op een mooie heldere dag. Kan ik me voorstellen dat je nou ja, je kijkt een beetje over de horizon. Ja, precies. Nee, je ziet daar. In de verte zie je ook lang op wanneer je kijkt.

[00:19:12]

Dus helemaal kijk je vanaf hier op een heldere dag tot aan het Ascher bos en een heel eind daarin ook. En andersom dus ook vanaf de assen bossier dus de brink en zie je hier het gebouw van het Drents Museum, wat toen het provinciehuis was? Kijk, en meer van dat soort lanen en dan in een carré vormige structuur zouden door in Assen dan ook meer zijn geweest. Maar goed, Assen was natuurlijk maar klein, die 16.000 die daarbij zijn gebouwd.

[00:19:37]

Dat was 10 procent van het volledige huizen bestand in in Assen, dus dat was ook niet zo heel veel voor nodig om het nodige op te ruimen her en der. En die structuur zoals die Jüdische die in het hoofd haalt om die hier te implementeren, kan hier veel makkelijker doen dan dat je dat bij wijze van spreken in Amsterdam had kunnen doen. Daar was geen sprake van dat je dat daar zomaar over de ouwe euh stedenbouw heen had kunnen leggen. Maar hier in Assen omdat er bijna niks was kon dat dus wel.

[00:20:05]

Maar nee, maar ik vind het mooi, want er staat een lange straat die geen hoge bomen is. Platanen, daarnaast kaarsrecht. Je ziet een beetje je fantasie gebruikt de Arc de Triomphe op de Lappen op de rotonde staan verderop. Die had daar zo. Halverwege had daar de Arc kunnen staan. John Terry was een fan van Lodewijk Napoleon.

[00:20:20]

Ja ja, euh, de wind is wat guur vandaag en de lucht grijs.

[00:20:26]

En dus besluiten we weer naar binnen te gaan voor nog wat laatste vragen en een warme kop chocomel. Want Jan heeft nog wat aanvullingen betreffende de vermeende afstammeling van Lodewijk.

[00:20:36]

Op een bepaald moment zijn de gemeente Assen, laten wij ons uitlaten zoeken of dit verhaal klopt of niet, want er waren nog wel veel meer verhalen over het huis Falkenstein en de relatie met Louise.

[00:20:50]

En toen hebben zij als Petrie, een historisch onderzoeker uit Groningen van de universiteit, gevraagd of die het onderzoek wou doen.

[00:20:59]

Na jarenlang speculeren en puzzelstukjes samenleggen, komt het tijdens het Eén, bijna 200 jaar na Louise haar geboorte het allemaal samen. Zou het dan toch zo zijn dat hier een mogelijke koningin heeft geleefd? De onderzoeken begon te spitten in het leven van de moeder van Louise, Hester Smith.

[00:21:16]

En die vond al vrij snel dat het een onzin verhaal is. Om het maar gewoon even heel kort te zeggen. Het kan namelijk bijna niet.

[00:21:24]

A komt zij, terwijl die lijst wel degelijk bekend is, helemaal niet voor op de lijst van de hofdames van Lodewijk Napoleon. Ze was niet van adel en alle hofdames waren van adel. En ze was ook niet van een familie die al heel veel in de diplomatie of in HOV kringen of wat dan ook verkeerd had.

[00:21:46]

En die hofdames? Die zaten bovendien altijd aan het hof van Hortense en niet aan zijn hof. Zijn hofhouding bestond eigenlijk alleen de mannen. De hofdames waren niet voor hem. Die waren voor Hortons. Nochtans was dat ook gewoon heel vaak niet, of die hofdame zou hen dan ook met haar mee.

[00:22:01]

Dus dat de gecompliceerde zaken ook sowieso al plus het feit dat als je even teruggerekend 1809 was, het dat.

[00:22:09]

Louise is geboren zou. Omstreeks 25 maart zou de conceptie plaatsgevonden moeten hebben.

[00:22:17]

Ze is namelijk 21 december 1890 geboren. Louise teruggerekend dan negen maanden kom je daar op aan.

[00:22:23]

Maar in die hele periode was Lodewijk of Oprijzen in de provincie, onder andere hier in Asse of hij was het Loo. Dus kunnen Karel ook eigenlijk nauwelijks ontmoet hebben. Dus het is uitermate onwaarschijnlijk dat zij een kind zou kunnen zijn van Lodewijk Napoleon.

[00:22:48]

Het bleek uiteindelijk een gerucht dat de wereld in geholpen was en zeer hardnekkig bleef. Er waren natuurlijk ook genoeg aanwijzingen die dat deden vermoeden dat er wel sprake van was. Zo gezegd werd in 2001 de graftombe van Louise geopend in opdracht van de gemeente Asse. Haar stoffelijke resten lagen er nog, maar de onderzoekers zagen dat het graf duidelijk was geschonden. De loden binnen kist was helemaal verbogen en de grafrovers dachten waarschijnlijk dat het graf vol zou liggen met kostbare sieraden. Maar helaas, dit was niet de koninklijke afstammeling die ze dachten dat die lag, maar dat de afstammelingen rondlopen van koningen van weleer.

[00:23:24]

Dat staat vast. Zeer recent nog heeft België er een prinses bijgekregen. Delphine Boël. En wat te denken van prins Bernhard en zijn buitenlandse avontuurtjes? We willen het allemaal geloven dat er van koningen afstammen en zo een lot uit de loterij winnen dat we een plek in de geschiedenis krijgen en dat er een levensgroot portret van ons geschilderd wordt en dat we een lakei hebben die gehurkt als voeten bankje dient. Wellicht loopt er iemand in Nederland rond die recht heeft op de Nederlandse troon.

[00:23:52]

Of zit diegene thuis naar een podcast te luisteren? Wie weet. Sommige dingen zullen eeuwen geheim blijven.

[00:24:15]

Je luisterde naar Verborgen Verhalen, een podcast van de ANWB en mijn naam is Pascal van Hulst.

[00:24:22]

Wil je de plekken die ik in deze aflevering heb bezocht met eigen ogen bekijken? Dat kan. Kijk op Abebe Pantanal slechts podcast. Voor meer informatie en ken je zelf een verborgen verhaal dat nodig moet worden uitgezocht? Laat het ons weten! Zorg dat je geen aflevering mist en abonneert je op verborgen verhalen in je favoriete podcast. Heb.