Happy Scribe Logo

Transcript

Proofread by 0 readers
[00:00:04]

En op een gegeven met begon het een beetje donker te worden, dus toen dachten we nou, dan gaan we terug naar de parkeerplaats en toen waren we. Ik denk nog een kwartier ofzo van de parkeerplaats af. We hoorden in wat geritsel. Dus ik dacht eerst nog dat het een zwijntje was ofzo. Want we hadden ook al een hert gezien ergens in de verte. Dus ik dacht eerst dat er gewoon een dier is maar een wild dier uit de bosjes kwam.

[00:00:30]

Het was een hond.

[00:00:55]

Dit is Verborgen Verhalen, een podcast van de ANWB. In deze podcast gaan we op zoek naar mysteries in Nederland. Raadselachtige natuurverschijnselen. Lokale legende is een oude mythes. Verhalen uit alle uithoeken van ons land die vaak al eeuwen van mond tot mond gaan. Wat zijn het fantasierijke sprookjes? Of is er werkelijk iets vreemds aan de hand met deze plekken? Mijn naam is Pascal Vanhulst en ik zoek het voor je uit een. Spook dieren komen al eeuwen voor in volksverhalen en zagen over heel de wereld wordt er verteld over spoken, katten, spoken, paarden en spoken, geiten en ook in Nederland kennen we voorbeelden van spook, veulens, paarden, biggen enzomeer.

[00:01:48]

Ze duiken in allerlei verhalen op en zijn bijna altijd brengers van naderend onheil. Ik ga op zoek naar een spook dier waarvan wordt gezegd dat hij nog leeft.

[00:01:56]

De held. Dit beest duikt op in de Griekse mythologie als Cerberus, de hond met drie koppen, in der Germaanse mythologie als de hond van Wodan, in de Noordse mythologie als bewaker van de onderwereld en zelfs bij de Azteken staat de hond symbool voor de hel.

[00:02:13]

Dit zijn echter verhalen van lang, lang, lang geleden, maar tegenwoordig wordt er gezegd dat het beest nog rondzwerft in het oosten en noorden van ons land. Ondanks zijn schimmige naam echter is het niet zo dat het beest zelf kwaad doet. Uit de overleveringen blijkt dat het dier een boodschapper is van naderend onheil. De plek waar de meeste Hellemont verhalen vandaan komen is de tanker Berg in het oosten van Twente. Dit licht glooiende gebied tussen Oldenzaal en de Dinkel is de thuishaven van de Hellemont van De Lutte.

[00:02:47]

Midden in het dorp van De Lutte is zelfs een standbeeld te bewonderen van de hond. Voor ik als helle stemmer een duister woud, een duik! Is het tijd om meer over de hellemont te leren in De Lutte zelf. Ik heb hier afgesproken met Jos Sengers. Hij kent het verhaal van de Hellemont van binnen en van buiten en beter deze eruitziet, kent de geschiedenis en weet zelfs waar ik moet zoeken. Ik heb met hem afgesproken in het Dorps Archief, maar voor ik de aankom stop ik voorbij het beeld.

[00:03:19]

Ik ben momenteel in een euh, grauw en regenachtig De Lutte, helemaal in het oosten van Twente. Ik kom hier pal voor de kerk langs het standbeeld van de Hellemont de Karthaus. Daar staat Igor. Wat verwonde is dit? Heeft een spitse neus, recht omhoog staande oren. Hij is helemaal zwart in het brons. Zwart brons staat op een sokkel en hij kijkt fier vooruit.

[00:03:48]

En nu is het tijd om weer gauw de auto in te gaan, want het regent pijpenstelen. Ik heb het idee dat die hond zelf niet zou zitten wachten op mijn komst, hoewel het wel prachtig hele hondenweer is dit nader wordt. Wat in het bos straks? Welkom in De Lutte.

[00:04:23]

De Lethe is een klein maar idyllisch kerkdorp, verscholen tussen de bossen en beken van Twente.

[00:04:28]

De Plechelmus kerk, dorpshuis De Dreef, Markin en de lokale Spar sieren de dorpskern. En terwijl ik het beeld staat te bekijken, rijdt er een auto voorbij en zwaait trippelt. Het is Jos die zonder me ooit gezien te hebben weet. Ticket ben voor de Lummenaar. Daar is het helder. Die man met die microfoon, die woont hij niet. Jos Nexit die met jou in De Lutte. En dat is niet voor niets. Want als je gaat zoeken online, je gaat speuren naar wat is een hele hand in Nederland, dan is over het eerste wat je tegenkomt, eiland en de lutte ja onlosmakelijk verbonden.

[00:05:01]

Die twee. En daar is vroeger heel erg vroeger. Euh, daar wel een. Een hond geweest, een grote zwarte hond en die Sylvio rond. En als je het hebt over vroeger. Hoe ver moet ik dan terugkijken voor dit soort verhalen? Ja, dat heb je toch al rond 1800? Euh, je moet je voorstellen in die tijd. Je had geen openbare verlichting. Maar ik waarom ze die hond tegen ergens en de overleving van de verhalen wil.

[00:05:25]

Ook als die hond op een boerenerf kwam en daar euh, begon te blaffen. Geheid dat de volgende dag in het boerenfamilies iemand heel erg ziek werd of zelfs erger stierf. Die voorbode is die verhalen, die gingen maar door. Één boer heeft zelfs euh, ooit met de hond gevochten op zijn erf. Dus met een stok in hond even gegrepen. En die boer zet de volgende dag helemaal onder de sferen. Dus dat zegt wel iets van vroeger. Hoe die hond en hoe men bang men voor die hond was en me dat ook vertelde.

[00:05:55]

Hij had geen televisie, maar daar was geen media en men kroop dus op de boerderij voor de deel bij een kachel. En dan werden natuurlijk sturen van stoere verhalen verteld en een borreltje gedronken. Maar ja, goed, ze gingen ook weer met de fiets in het donker door de bossen. Want het was niet veel. Hier worden echt niet de paar huizen in het dorp. Rest wel allemaal boeren. Reie die die die omringd waren en in de bossen.

[00:06:16]

Dus ik denk dat men ontzettend bang was vroeger en dat een man iets hoorde en dat meteen een verhaal vertelde. Ja, ik denk dat dat de oorsprong is.

[00:06:23]

Zit er dan meer? Is het meer een euh en moralistisch verhaal? In die zin vergaan niet s nachts het bos in of pas op voor? Ja ook natuurlijk. Dat men bang geweest is, daar ben ik heilig van overtuigd.

[00:06:32]

Ja ja ja, maar je denkt niet dat iemand ooit echt een hele hond gezien zou hebben. Ja, wel een zwarte hond. Maar uhm, en maar ze spreken ook van een vuurspuwende ogen en een arena. Ja, dat kan natuurlijk dat die in een glimp van die ogen heeft gezien, dat die hond agressief is en dat ie daar heel erg bang ja in de zal wel een vrouw, d'r is een hond geweest, dat geloof ik wel.

[00:06:53]

De negentiende eeuw. Dat het niet zo gek lang geleden. Maar lang genoeg om terug te gaan naar een tijd zonder fotografie of film, wat wil zeggen dat de hond nooit is vastgelegd op beeld. En toch staat er een standbeeld in het dorp. Hoe wist te maken hoe die hond eruit moest zien?

[00:07:10]

We hadden natuurlijk een euh kinderen. En maar ook industrielle. Dus dat de kinderen van van rijkelui die fabriek haar in Hengelo en Enschede die hier de villa's bouwden in de buitengebieden en één van die zonen van Molkenboer was een textielbaron. Die was echt bekaertstraat van Toetanchamon. Dat is het graf van Toetanchamon, staat in Egypte en hij reisde toen wél en hij zag Anubis liggen. Anubis is de equivalent van deze held, maar dan liggend. En hij kwam terug van die reis.

[00:07:38]

En hij vroeg Pieter de Maury, een kunstenaar uit Amsterdam, om die hoop na te maken van brons. En dat heeft ie toen in Amsterdam op de Reguliersbreestraat. Heeft ie die hond gemaakt in 1951? OK, er is een stukje beeldende vrijheid genomen door een kruising van Anubis en het Twentse teckel te maken. Als ik het wat ongenuanceerd uitdrukken, maar die hellemont uit de verhalen is daar niks over bekend.

[00:08:01]

Nou ja, hele honden. Die bestaan natuurlijk al veel eerder uit is gekomen het christendom. En je ziet ze ook al in Zuid-Frankrijk, op de kerken, op de pilaren, voor alle overhangend. Dat zijn de echte helle honden. Dus ja, of een Tjader evenknie van weet ik niet, maar in die gîte naar hem bij het graf van Toetanchamon hebben gekozen. Want die hele spitse oren, een strakke snuit, rank lichaam en vervaarlijk uitziend ja dus daar is ze van hellend.

[00:08:26]

Het komt erop neer dat er Van de Hellemont meerdere verhalen de ronde doen en dat die er altijd net wat anders uitziet. Feit is wel dat de Lutje er razend trots op is en dat uit zich niet alleen in de stam standbeeld. Er rijden auto's rond met Helmholtz stickers op de bumper. Er worden miniatuur Hello hondjes verkocht. Zelfs op de vlag van de Lutje prijkt tegenwoordig een hellemont. De Sage Land route loopt door het dorp. Tennisclub De Cadu ze zijn gevestigd en ieder jaar in juni worden de Helmholtz dagen gevierd.

[00:08:55]

Kortom, de Moot Sunday Sing, zeg maar even een modern woord, ging er ook omheen draaien. Maar bovenal zijn het de Lummenaren die het die het echt dragen.

[00:09:06]

Maar terwijl we het hebben over al die voorspoed die de hellemont het dorp gebracht heeft, moet ik aan iets denken. Want toen ik het dorp kwam binnenrijden en stopte bij het beeld, viel me iets op. Het beeld staat praktisch voor de deur van de kerk.

[00:09:24]

Hoe kan dat nou?

[00:09:26]

Hoe kan het dat de hond het symbool van het kwaad recht voor de kerk staat?

[00:09:31]

Is het toeval of niet? Nou, die. Je haalt iets aan zijn parochianen geweest die dus theologie hebben gestudeerd. Euh. En die hebben had het over de kruis of lij lijnen. En dat zijn startpunten midden in het altaar voor in de kerk. In die lijnen trek je door naar het oosten en dan kom je precies in het middelpunt. Van hol kom je uit. Van La Phileine, voor wie zich daar mee bezighoudt, wordt gezegd dat het energie banen zijn.

[00:10:03]

Ze lopen over heel de wereld. Het zijn over het algemeen lijnen die je kan trekken tussen archeologische vindplaatsen als Stonehenge en de piramides, of bijvoorbeeld tussen oude kerken. Wanneer lij lijnen elkaar kruisen, spreekt men van kracht centra. Een aantal pseudo wetenschappelijke theorieën verklaren dat de mens bewust of onbewust bouwt en blij lijnen, of bij voorkeur op knooppunten van lijnen.

[00:10:25]

Maar er waren parochianen die zeiden van pastoor pastoor wat maakt euro het voor den duur als een hond? Heb ieder plots Mouloud. Het is onbestaanbaar, meneer pastoor.

[00:10:42]

Het is weer veel te laat om in een bos rond te lopen en waar het eerder nog zomer was of nazomer, is het nu inmiddels guur en koud en nat. En dat maakt het er allemaal niet beter op. Euh, want ik ben andermaal op zoek naar een onheilspellend dier. Was het eerder de witte juffer of een euh reuze hert?

[00:11:13]

Of de geesten van de monniken in Sol? Uhm. Ben ik nu op zoek naar de hellemont. Of in ieder geval naar het gevoel van de helle hond. En inmiddels weet ik ook dat ik daar niet lang naar hoeft te zoeken in een donker bos is eigenlijk al genoeg. Maar goed, ik heb een zakje honder brokjes meegenomen en gaan kijken op van vinden. Het goede nieuws is wel of soort van goede nieuws. Dat mocht ik hem vinden dat dat niet betekent dat er met mij persoonlijk iets gebeurt, maar in mijn omgeving.

[00:11:54]

Wat niet leuk is voor de mensen, mijn omgeving. Maar ik blijf zelf liever ongedeerd. Nou, dat stemt me nog enigszins gerust.

[00:12:09]

Het is fijn om te horen dat een van Nederlands mythische figuren een plek heeft gekregen en dat mede hierdoor de verhalen van De Hellemont worden doorverteld. De Lutten zal er momenteel alles aan doen om dit in stand te houden. En terwijl ik bezig ben meer te leren over de hellemont, word ik gebeld door mijn goede vriend Tom. Hij vertelt me dat hij van mijn zoektocht hoorde. Hij moest denken aan iets wat hem ooit was overkomen. Aanvankelijk had hij dit nooit aan de hellemont verbonden.

[00:12:38]

Ik heb hem opgezocht. We drinken chocolademelk, eten studenten haver en Tom, steekt van wal. Mijn vriendin destijds, haar oma die woonde in Nijverdal en je hebt in die omgeving heb je hele mooie bossen bestaan, gingen we wel eens wandelen en gingen we naar haar oma toe en gingen we daar lopen. Is gewoon net iets heuvelachtiger dan wat je gewend bent ofzo in Nederland.

[00:13:09]

Hele mooie, hele mooie gebieden met zoveel wild en om met waar wij een wandeling aan doen met z'n tweetjes. En dat was waar en met de auto naar parkeerplaats gereden te hebben denk ik. Een uur anderhalf uur gelopen was een beetje een in de schemer. Het was avond augustus, eind augustus.

[00:13:29]

Maar het was nog lang licht en we waren s avonds na het eten gaan lopen en op een gegeven met begon een beetje donker te worden. Dus toen dachten we nou, dan gaan we terug naar de parkeerplaats. En toen waren we. Ik denk nog een kwartier ofzo van de parkeerplaats af. Toen er een hond uit de bosjes kwam We hoorden wat geritsel, dus ik dacht eerst nog dat het een zwijntje was ofzo, want we hadden ook al een hert gezien ergens in de verte.

[00:13:58]

Dus ik dacht eerst dat er gewoon een dier maar een wild dier uit de bosjes kwam. Het was een hond en die hond die kwam. Ik dacht dat er eerst van die zowel wegrennen achter zijn baasje aan ergens. Maar die keerde zich naar ons toe en ik zag nergens een baasje. We hebben over ons heen gekeken, maar daar liep niemand s nachts.

[00:14:15]

Heffen, wist deze hond. Hij was zich maar kniehoogte kort, harig en hij had een beetje zwarte. Hij was met je bruin met soort van donkere vlekken, zwarte vlekken en had een spitse snuit. Echt wel gewoon een beetje een klassieke hond, zoals je. Als je vraagt aan kleinkind om een hond te tekenen, dan ziet het er ongeveer zo uit, denk ik. Probeer die hond te aaien, maar dat wilde ik nu niet. Dus hij bleef wel een beetje op afstand, maar wel duidelijk buurjongens.

[00:14:45]

En uhm, het is nachtvervoer. Nou ja, weet je, waar gaan we gewoon? Die zal waarschijnlijk wel hier ergens op een boerderij in de buurt wonen en gewoon op eigen houtje gaan struinen. Maar wij lopen gewoon door. En dan gaat hij wel weg.

[00:15:01]

Zij liepen door en hij bleef ons maar volgen en liep echt aan de zijkant van ons mee. Soms dik tien paar meter voor ons uit, dan bleef het even wachten tot de weer waren. Uiteindelijk was het bijna donker en toen kwamen we aan bij de parkeerplaats. En die hond die volgde ons nog steeds zei euh. Zei Van Nee, we rijden gewoon weg. En die hond, die vindt ze weg wel. Die gaat wel naar een rfhy in de buurt ofzo.

[00:15:24]

Uhm, wij stappen de auto in hem. En die hond, die loopt voor ons langs zeg maar. En die gaat precies op de uitrit zitten van die parkeerplaats.

[00:15:38]

Ik dacht als ik erheen rijdt, daar loopt ie wel weg, maar bleef er stokstijf zitten en ons gewoon aankijken vanaf de straat.

[00:15:45]

Ik toeteren kwam geen beweging in ik de deur open gooien, naar hem toelopen, een beetje proberen, zo te shisha en hij ging ook niet weg en bleef zitten. Ik de auto weer in. En een moment dat ik de auto weer instap komt er een auto uit een bospad recht tegenover ons en een auto komt echt met een rondgang gewoon over die provinciale weg die daar rijdt. En die rijden gewoon vol op elkaar in. Wij stonden nog naast de auto, een beetje aan de grond genageld en die hond?

[00:16:21]

Die kijkt natuurlijk op het gebeuren. Echt achter die hond.

[00:16:26]

En hij loopt weg, loopt de bosjes in en wij staan daar te kijken naar wat er net is gebeurd. Als die hond weg was gegaan daar, dan was ik gewoon zo de weg opgereden en omdat die auto ons gewoon geschept. Het was pikkedonker en het was echt in zo'n bocht, dus daar had je echt niet goed kunnen zien. Die kans was gewoon echt gigantisch dat wij daar dan hadden staan. Dus in zekere zin heeft die hond ons leven gered.

[00:16:56]

Zo hebben we later wel veel teruggekeken. Het zou dus zomaar kunnen dat Tom een ontmoeting met onze Hellemont had, maar wat me ook fascineert is dat Tom hiervoor nog nooit van de Hellemont gehoord had. Nee, ik had dit.

[00:17:10]

Euh, ik had dit verhaal. Ik had nog nooit van Helmond gehoord. Het was meer dat ik dus via een vriend die jij ook kent van jouw zoektocht hoorde en dat ik dacht hij, dat is wel iets wat het in ieder geval hont en er gebeurde iets hels.

[00:17:30]

Het is me duidelijk dit is niet mijn eerste zoektocht. Ik weet wat me te wachten staat. Ik weet ook dat met een beetje welwillendheid die hond te vinden is. Ik moet alleen nog weten waar moet ik het zoeken?

[00:17:49]

Ik ben nu in het epicentrum van de Hellemont Nederland en ik ben hem vinden. Wat moet ik daarvoor doen en hoe kom je daar terecht? Nou ja, als je wilt zien dan zul je dus in het donker moeten zijn zoals in deze tijd. En de herfst is een prachtig mooie tijd voor. Nou ja, jij ontmoet de Helmonder als jij denkt dat je dit moet gaan doen. Waarschijnlijk. Misschien heb ik geen idee. Ik ben er helemaal niet bang voor.

[00:18:13]

Laten we dan wel vooropstellen. Jij gaat zonder moeite s nachts hier het bos in. Ja hoor, ya ya ya ya ya! Zonder twijfel.

[00:18:19]

Echt waar, want weet je ik? Ik ben voor deze serie nu al een paar keer. Moest ik euh. Ben ik s nachts op zoek gegaan naar bijvoorbeeld de witte juffers, een soort witte wieven op de Veluwe of naar het reuze hert. En ik moet zeggen dat elke keer dat bos waar ik dan s middags rondliep met veel plezier dat ik daar s nachts met het lood in de schoenen doorheen wandelde. Ik had daar absoluut geen zin in, zeg ik.

[00:18:40]

Ik ik. Ik vind het fascinerend dat jij zegt ik heb daar geen moeite mee. Ik loop daar s nachts gewoon doorheen. Ik heb dus mijn grote hoed op. In die ik altijd draag in het zo'n lange jas aan. Ik denk als iemand mij tegen ofja. Die wordt angstig gelovig, maar dan voor mij, maar die van andere dingen dan geloof ik.

[00:18:55]

Ah, dat is een goeie tactiek. Je moet zelf de engerd zijn. Precies. En precies die moet ik meenemen.

[00:19:01]

Jij moet zorgen dat je ziet. Dus neem nooit geen licht mee in het bos als het donker is. Als je in het donker bent dan kunnen je ogen de zo aan willen dat je dus gewoon ook in het donker kunt kijken. Hij hoeft absoluut niet in de bossen. Bang dat zijn jongens subiet niet mee. Ja, ik geloof je van harte, maar ik ga het toch doen, denk ik. Het is bewolkt, regent zachtjes, het ruikt fris en het wordt langzaam aardedonker.

[00:19:35]

Her en der is een lichtje van de boerderij te zien en hier op de tanker Berg is hopelijk een glimp van de helle hond te vinden vanavond. We zijn net een kapelletje gepasseerd, een Maria kapelletje en we lopen nu richting de top van de tanker Berg. Kwam een jonge paar. Ik heb net van Jos geleerd dat jezelf de engerd moet zijn en dat je ook niet bang hoeft te zijn in een donker bos omdat je weet wat er is. En ik ben zelf opgegroeid in deze regio, dus ik weet inderdaad heel goed wat hier is.

[00:20:23]

En toch voel ik me niet helemaal op mijn gemak, maar dat kent u inmiddels van mij. Waar ik nu dus wel heel benieuwd naar ben. Na deze omzwervingen in het bos is Hoe kan het nou dat ik me zo een prettig voelen in een bos s nachts? Hoe kan het nou dat het bos waar ik overdag met heel veel plezier naartoe ga, dat hetzelfde bos maar s nachts ineens de stuipen op het lijf jaagt? Om antwoord te krijgen op de vraag waar die angst voor het donker vandaan komt, bel ik met onderzoeker Linda de Vooght van het Donders Institute for Brain, Cognition en Behaviour aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

[00:21:06]

Zij doet momenteel onderzoek naar angsten.

[00:21:08]

Waar komen ze vandaan en hoe werkt het? Hoe is het met jouw angst in het donker?

[00:21:13]

Ja, nou ja, het is inmiddels minder geworden. Ik durf met het land met een licht uitje naar bed te gaan nu. Toen ik jonger was dan lastig. Ten eerste is het zo dat wij ons banksysteem ook altijd weer hebben overgenomen van ratten en muizen. Dus diezelfde systemen hebben wij ook nog en die zijn wel één van manier ontwikkelde dat er waarschijnlijk een evolutionair voordeel was om bang te zijn in het donker. En dat is ook het tweede. De tweede oorzaak is dat we heel veel dingen aanleren.

[00:21:44]

En we kunnen angst heel makkelijk leren door door dingen die we zelf meemaken. Maar we kunnen angst ook heel erg makkelijk aanleren door dingen die andere mensen meemaken. En als wij dat zien, dan nemen we die angst over. Eén van de dingen die wel heel erg belangrijk is. Angst is het onzekere dat je het kan voorspellen wat er gebeurt.

[00:22:02]

Ja, en dat zit natuurlijk ook in goede horrocks in het vullers waar je echt bang van wordt. Het zijn de films waarin je het monster niet tegenkomt. Is dat niet precies de reden dat het bos eng is omdat je in hem een visuele handicap hebt?

[00:22:12]

Ja, precies. Dat is inderdaad het derde punt waar ik ook zelf aan zou denken dat we. We hebben natuurlijk één zintuig minder in het bos. Ja, en en bouwen. Het zicht is heel erg belangrijk voor ons. Ja, ik denk dat dat. Het is ook heel gezond om gewoon een angst te hebben, want als we die angst niet hebben, val je ten prooi aan allerlei gevaren.

[00:22:33]

Dus je ze niet inza. Iedere angst voor een overlevingstocht tactiek kunnen zijn? Ja, dat denk ik wel. Dus eigenlijk is gewoon wat.

[00:22:41]

Wat mijn lichaam zegt is gewoon doe effe normaal, ga niet het bos in.

[00:22:44]

Ja. Ja, dan hou ik er nu mee op. Wanneer je door het donker bos loopt, voel je waar de verhalen over helle honden en andere sprookjesachtige figuren vandaan komen. Op dat moment ben je welwillend om te gaan geloven. De verhalen bestaan bij de gratie van de angst die je voelt wanneer door het bos loopt. Net zoals je bij een goede horror ook gelooft in het monster. Zelfs als je deze niet te zien krijgt. De verhalen en de angst zijn met elkaar verweven.

[00:23:34]

Op dit moment zit ik bovenop de tank berg en daar staat een koepeltje, maar het is een koepeltje voor de godin Dan Fana. Maar dat is weer een heel ander verhaal, voor een andere keer. En vanaf hier heb je overdag in ieder geval een prachtig uitzicht. Je kunt heel ver kijken. En als ik nu zo het Tallin kijk, dan geloof ik best dat hier verhalen zijn bedacht. Overhellende Maar ik zou daar vrede mee hebben als ze daar nu op het strand.

[00:24:17]

Eigenlijk kan ik het iedereen wel ik aanraden. Als de schemer valt, gaat dan het bos en zulke mooie plekken garra zitten tot het pikkedonker is. Mijn angst voor de hellemont of voor het donker is nu wel geweken. Maar het blijft een mooi verhaal. Je luisterde naar Verborgen Verhalen, een podcast van de ANWB en mijn naam is Pascal van Hulst. Wil je de plekken die ik in deze aflevering heb bezocht met eigen ogen bekijken? Dat kan. Kijk op Abebe met TNL slechts podcast voor meer informatie en kun je zelf een verborgen verhaal dat nodig moet worden uitgezocht.

[00:25:08]

Laat het ons weten! Zorg dat je geen aflevering mist en abonneren je op verborgen verhalen in je favoriete podcast heb.