Transcribe your podcast
[00:00:00]

Tot el que sentireu en aquest programa ha passat. Els fets i els llocs són reals alguns diàlegs estan dramatitzades però el seu contingut consta en documents de testimonis que eren al lloc dels fets. En algunes descripcions aquest programa podria ferir sensibilitats. Relaten crims reals la realitat i la mort no entenen de sensibilitats. Tarragona 18 de gener de l'any 2003 una trucada trenca la calma de la nit d'un dissabte d'hivern a Vic.

[00:00:36]

La Glòria treu el cap arreu. Avui l'equip groc treballa dia rere la glòria.

[00:00:46]

Té 28 anys i despenjar el telèfon és la seva mare. Viuen juntes també amb el pare en un pis del centre de Tarragona. Aquell migdia ha sortit de casa per anar a treballar. Li tocava torn de guàrdia però no s'hi ha presentat. Què li ha passat. On és la glòria s'han. La tothom. Sóc Carles Porta. Gràcies per escoltar nos. Desapareix una noia a Tarragona és la glòria Sant metge de 28 anys no ha deixat cap rastre. En un principi la policia pensa que pot tractar se d'una fugida voluntària però la família no en vol ni sentir parlar d'aquesta opció.

[00:01:29]

Estan convençuts que l'han segrestat però ningú els truquen i demana rescat. Passen els dies i ella tampoc envia cap senyal. El cas desperta gran commoció en una ciutat que es vol que per intentar trobar la doctora Glòria Sanz manifestacions batudes expedicions per terra mar i aire. Els veïns s'uneixen per sortir a buscar la i s'omplen pàgines de diari i minuts d'informatius. Un cas que donarà moltes voltes i que acabarà resolent se a les portes d'un avió. Intentarem posar llum a la foscor.

[00:02:03]

Comencem. L'exèrcit. Així fins al proper 31 de maig es produeix durant el vol.. Redacció SOLSONAEl crim. Para eso hay un mensaje de medio correo electrónico. El relat dels moments foscos de la nostra societat. Crims en l'esport. Anem a Tarragona. El gener de l'any 2003 un mes fred i els que conviden a quedar se a casa prop de la llar de foc mentre van sonar les notícies a la ràdio era l'escenari de mobilitzacions. Bush fill i serà Hussein s'intercanvien amenaces que fan pensar en un imminent xoc entre els Estats Units i l'Iraq.

[00:03:24]

A Catalunya la presidència de Jordi Pujol encara la recta final després de 23 anys a la Generalitat al contrari. Uns mesos després hi haurà eleccions i el duel entre Artur Mas i Pasqual Maragall arriba marcat per un tema estrella. Cal reformar l'Estatut de Catalunya i com ha plogut és dissabte 18 de gener de 2003. Juga el Barça. I ja sabeu que quan hi ha futbol tota la resta queda en segon terme. El València acaba guanyant per 2 a 4 al Camp Nou i deixa el Barça de Van Gaal a 17 punts del líder.

[00:04:13]

En Lluís i Laura han passat el dia a Barcelona i tornen cap a casa seua. A Tarragona han sentit per la ràdio el partit i la calorada posterior. Quan arriben al seu pis al carrer Santa Joaquima de Vedruna al centre de Tarragona es canvien i es preparen per anar a dormir. Just en aquell moment sona el telèfon de casa.

[00:04:34]

Són les onze de la nit bona nit la glòria de Reus. Avui la doctora Glòria ha vingut a treballar ràpidament a mirar la seua habitació.

[00:04:49]

Allà no hi és Luis. Baixa al garatge el cotxe de la glòria tampoc és. Glòria Sanz és la filla de Louis i Laure alertats per l'avís del Centre d'Assistència Primària miren de localitzar la un telèfon mòbil que a vegades porta a sobre. No contesta el té apagat. La glòria no és a casa. No ha anat a treballar i el seu cotxe no és al garatge. El primer que els ve al cap és que hagi tingut un accident anant cap a la feina.

[00:05:18]

La Mare truca als hospitals de la zona per veure si en saben res. El Joan XXIII i el de Santa Tecla de Tarragona no en tenen constància. Tampoc a l'Hospital Sant Joan de Reus ni al Pius de Valls. Nerviosos i preocupats truquen a la policia. Hola Albert Mercadé Hola Carles a la comissaria de la Policia Nacional de Tarragona. Els diuen que seria millor esperar fins l'endemà per posar la denúncia. Diuen que és possible que durant la nit doni algun senyal als pares però no ho acaben de veure clar.

[00:05:49]

Coneixen molt bé la glòria i no els quatre agents que hagi desaparegut sense dir res i encara menys que no hagi anat a treballar. és una noia molt responsable i estan convençuts que no farien mai una cosa així sense avisar al cap de poca estona. Ja de matinada Luis decideix anar a la comissaria i formalitzar la denúncia de la desaparició de la seva filla Glòria. La Sara Sans periodista de La Vanguardia de Tarragona va seguir de prop el cas. La glòria és una noia de 28 anys.

[00:06:14]

Aquell mateix any havia d'acabar l'especialitat amb metge de família ja que viu al centre de Tarragona coneguda al barri en el sentit que bé viu amb els seus pares amb el seu avi. és una persona que no té una trajectòria de res que destaqui la seva trajectòria. Té una parella de fa dos anys i fa una vida totalment normal i treballa en el CAP Sant Pere de Reus. Un cop Luis ha posat la denúncia de la desaparició. Agents de la Policia Nacional van al pis de la família per inspeccionar lo a primer cop d'ull.

[00:06:46]

Tot està en ordre. No hi detecten senyals de violència ni indicis que apunten a un robatori o una baralla. Però quan revisen a fons l'habitació de la glòria s'adonen d'un detall se puede observar como el deteriorament de la cama tiene dos metges de sangre con dos focus diferenciats i paral·lels a los pies de la cama estudiado más minuciosament té la decoloració de les manxes i el cerco existente pudiera que la cella intentado limpiar por su Verso. También entre las cosas perfectamente doblada se encuentra una troballa de color azul con una Manxa María menta la cual es recogida para su estudio i anàlisis ja que pudiera tratarse de la utilizado para intentar limpiar la sangre.

[00:07:28]

I encara un apunt més realitzant una inspecció més minuciosa de la alfombra. En una de sus angles s'observa un metge de cabello agrupant de color claro el cual también es recogida para su estudio i anàlisis. Dues taques de sang al llit una tovallola amb una taca difuminada i un petit floc de cabells a l'entrada del pis. Ja veurem si en surt alguna cosa important d'aquests elements. Mentre envien les mostres recollides analitza. La policia intenta reconstruir els últims moviments de la glòria.

[00:08:00]

Aquell dissabte els seus pares havien marxat de casa. A dos quarts d'una per passar el dia a Barcelona havien deixat la glòria preparant se el dinar i uns entrepans que es volien dur a l'hospital per sopar perquè aquell dia li tocava guàrdia a les tres de la tarda. Havia de començar un torn de 24 hores al CAP Sant Pere de Reus el lloc on treballava. L'última que havia parlat amb ella era la seva germana la Cristina tot i que ella ara vivia a València.

[00:08:24]

Mantenien una relació molt estreta i parlaven per telèfon cada dia la Cristina però diu que no li havia notat res d'estrany. La germana havia parlat amb ella als volts de les dues al pàrquing no hi ha el seu cotxe i a les tres ja no va arribar al cap de Reus. La suposició que fan és que si li ha passat alguna cosa ha estat entre dos quarts de tres i les tres perquè hauria tret el cotxe amb el temps previst per arribar a Reus.

[00:08:49]

Ells viuen al carrer de Santa Joaquima Vedruna que és molt proper a la plaça Imperial Tàrraco. Per tant molt proper a la T-11 que és l'autovia que va de Tarragona Reus en 20 minuts arribes a Reus i al cap sentirà també un cap que està ben comunicat i a més sent un dissabte tampoc no és un dia que hi hagi un trànsit sí que amb mitja hora 20 minuts mitja hora ella perfectament pot estar pot estar al cap s'entera. Com que tot indica que la glòria ha sortit de casa amb el cotxe però que no ha arribat a la feina la policia també pensa que pot haver tingut un accident.

[00:09:18]

No ha estat atesa cap dels hospitals de la zona però podia ser que fos perquè encara ningú hagués donat l'avís a emergències. Es pregunta als Mossos d'Esquadra que tenen les competències en matèria de trànsit si tenen constància d'algun accident. Paral·lelament Amics de la família ressegueixen el recorregut entre Casa de la Glòria i el cap on treballa per veure si troben alguna pista revisen carreteres camins i especialment barrancs. Res de res. No localitzen el seu vehicle per enlloc. Aquell mateix dia la policia comença a interrogar l'entorn.

[00:09:55]

Alhora en els primers moments es descarta que pugui ser algú proper a la família inclús crec que és la germana que s'explica que Gloria i el seu company havien tingut una discussió o una petita discussió però si treu ferro és a dir no si dóna més importància. Per tant d'entrada es descarta que algú proper perquè no era una persona que tingués un problema evident o una persona que tingués enemics aparents. La Sara Sans parla d'una discussió de la glòria amb el seu company qui és aquest company Albert.

[00:10:25]

és el Fernando delit. La Glòria i ell fa dos anys que estan junts. Tot i que ja s'havien conegut de ben petits quan totes dues famílies estiuejava en Avellaneda un poble del País Valencià el Fernando té 32 anys i treballa de professor en una acadèmia d'anglès. També té un taxi i a les tardes quan acaba les classes aprofita per fer alguns serveis a Barcelona la ciutat on ha viscut tota la vida. Aquell diumenge l'endemà de la desaparició al pis de la glòria hi ha tota la família.

[00:10:52]

També el Fernando que és dels que pitjor viu la situació hi ha un moment que perd la calma i es posa a cridar que si algú li ha fet mal a la glòria el matarà. Els agents el tranquil·litza i li fan veure que el millor que pot fer és pensar si pot aportar alguna informació que els pugui ajudar. Fernando declara a la policia que l'última vegada que havia parlat amb la glòria havia estat la nit del divendres el dia abans que desaparegués. Els diu que aquell dia havien discutit una mica per telèfon perquè ja portaven un temps que la relació no anava bé i que per això estaven decidint donar se una mica de temps per reflexionar.

[00:11:31]

De fet la Cristina la germana de la glòria quan parla amb la policia coincideix que la Glòria li havia explicat el mateix que la darrera setmana s'havien distanciat una mica però que ella no li donava gaire importància que ella s'arregli. La policia tampoc li dóna més importància i continuen amb la investigació. Diumenge mateix ja es parla amb tot el seu entorn. Es parla amb companys de la feina i inclús es miren els pacients de la noia revisen a revisen els pacients per si s'ha pogut descartar si hi havia algun problema algun alguna cosa.

[00:12:06]

Tampoc hi troben res que els sembli rellevant. Ningú del seu voltant havia percebut cap indici que els fes pensar que la glòria tingués la necessitat d'escapar se d'alguna cosa però que ningú hagi percebut. No vol dir que no hagi pogut passar. Descartada també l'opció d'un accident de trànsit els investigadors analitzen dues possibles hipòtesis. La primera que hagués marxat per decisió pròpia fugint d'algun fet o alguna situació que encara desconeixen. La segona que algú l'hagi segrestat. Hi ha alguns elements que els fan pensar que l'opció de la desaparició voluntària és poc probable sobretot que ni els pares ni els familiars ni ningú de l'entorn proper contemplen en cap cas aquesta possibilitat i insisteixen que la glòria és una noia molt responsable i familiar i que està molt arrelada a Tarragona.

[00:12:55]

Mai ningú de la família havia tingut cap conflicte o cap xoc amb ella que la pogués portar a voler marxar de casa sense avisar. A més a més no s'ha endut res ni roba ni diners ni altres pertinences que pogués necessitar. Si tenia la intenció de començar una nova vida a la seva habitació. Tampoc hi ha la roba de treballar ni la bata blanca ni les sabates que fa servir el centre assistencial. Tampoc troben els entrepans que la seva mare havia vist com es preparava.

[00:13:22]

Això ens reafirma en la tesi que la glòria sí que hauria iniciat el trajecte cap a Reus un recorregut que no hauria finalitzat perquè a l'hospital ningú la va veure arribar en cap moment. Per tant ningú posa en dubte que la seua desaparició s'hauria produït llavors. Ara bé en aquest plantejament hi segueix havent una incògnita important. Què passa amb les restes de sang mig netejar des que havien trobat el llit de la glòria. Als pares no els sona haver les vist abans però no podem assegurar que no siguin d'un altre dia si fossin de dissabte el Dia de la desaparició podria plantejar se que algú ha segrestat.

[00:14:00]

Però l'opció del segrest tampoc acaba de convèncer la policia sobretot per aquest detalls sobre la glòria i la seva família. és una família treballadora una família que mai ha tingut cap problemàtica no té antecedents i històries estranyes. Viuen a Tarragona des de fa moltíssims anys. Tenen bona relació amb tots els seus familiars. Sí és una família que no està en disposició de pagar un rescat no té massa sentit. No sembla el tipus de família que aniria a buscar un segrestador que busqués diners ràpids però també podria ser que el motiu del segrest no fos econòmic.

[00:14:35]

La policia demana a la família que a partir d'aquell moment sempre hi hagi gent a casa per si algú truques per demanar un rescat. Mentrestant la notícia de la desaparició de la glòria ja ha transcendit als mitjans de comunicació i desperta una onada de solidaritat a la ciutat. Aquell diumenge encara no però dies després. També hi van venir gent que els coneix és a dir ja hi ha un escàs recolzament i un acompanyament a la família des del primer moment també des dels primers moments es imprimeixen molts cartells és a dir és un cas que tota la ciutat està molt pendent d'això perquè ràpidament transcendeix que ha passat algú greu.

[00:15:13]

La tarda d'avui dijous per començar el programa Anem fins a la plaça de la Font de Tarragona. A aquesta hora a les 7 ha començat la concentració una seguda de fet davant de l'Ajuntament de Tarragona convocada per amics i familiars de glòria sans la metgessa que va desaparèixer quan anava a treballar a Reus seguint a l'equip de la marca Trias marca per perquè han decidit fer la avui precisament Martí i de fet han decidit fer aquesta concentració per dos motius bàsics. Un és precisament donar suport a la família esperant que s'aclareixi el cas.

[00:15:39]

I l'altra és demanar doncs això que solucioni com més aviat millor la investigació però avança molt lentament.

[00:15:46]

La policia no aconsegueix trobar cap pista de què ha pogut passar la glòria. Ella tampoc es posa en contacte amb ningú del seu entorn ni dóna cap senyal de vida fins que quatre dies després de la desaparició el dimecres 22 de gener una persona truca a la comissaria de policia de Tarragona i els diu que té una informació rellevant sobre el cas de les Glòries. Així ho escriu la periodista Lali Cambra al diari El País. La colaboración ciudadana permitió ayer a la policía dar con el vehículo de Gloria Sanz Silva la médica desaparecida en Tarragona el pasado sábado por la tarde cuando se dirigía su trabajo en el centro de atención primaria Sempere de Reus.

[00:16:28]

Una vecina de Torreforta se puso en contacto con la policía alrededor de las dos de la tarde para alertar de la existencia de un cotxe cuya matrícula coincidia con la del cotxe de la mèdica sobre tots els mitjans. Tothom parla de la duresa a la ciutat i en molts cartells ha trascendit la fotografia. Una veïna de Torreforta es fixa que hi ha el cotxe aparcat està aparcat al costat del camp de futbol en bateria perfectament. No té cap desperfecte. Uns quants paradistes anem allà.

[00:16:58]

Parlem. Recordo una tenda que hi ha allà que ens diu que el cotxe potser feia dos o tres dies que estava aparcat Torreforta és un dels coneguts com els barris de Ponent de Tarragona. El cotxe estava aparcat al carrer del Gaià just davant d'un dels murs del camp de futbol. Aquí cal parar atenció en com està construïda urbanísticament Tarragona amb un centre de la ciutat molt delimitat i uns barris perifèrics que no estan enganxats al nucli urbà. De fet en el cas dels barris de Ponent com Torreforta fins i tot hi ha la llera del riu Francolí entremig.

[00:17:30]

Això dificulta que algú s'hi desplaci caminant. Són zones on es fa molta vida de barri i no és gaire habitual que la gent del centre de la ciutat s'hi desplaci si no és per alguna necessitat concreta. és també una zona allunyada d'estacions de tren o d'autocar i tampoc hi ha prop cap sortida d'autopista que ho converteixi en un possible lloc de pas tenir la glòria algun vincle amb el barri de Torreforta. A ningú del seu entorn li consta que hi tingués ni amics ni tan sols coneguts.

[00:17:58]

Així doncs qui l'hauria portat a anar fins allà perquè hi havia deixat el cotxe els companys de feina expliquen que si hagués anat a fer algun tipus d'atenció mèdica a domicili el protocol marcava que s'havia de fer amb el cotxe sanitari i sempre acompanyada d'una altra persona. Això també descartaria en principi l'opció que hi hagués anat a atendre un pacient els investigadors opten per centrar se en el vehicle que pot ser un element important per buscar hi pistes que puguin orientar la recerca es desplacen fins allí i comproven que efectivament es tracta del Seat Ibiza blanc de la glòria.

[00:18:37]

La inspecció inicial ja serveix per veure que no hi ha senyals de violència quan obren el maleter i troben una bossa de la marca a pie cardan. A dins hi ha la roba de metge de la glòria i una altra bossa més petita amb dos entrepans. El vehicle s'envia a la policia científica perquè examini si hi ha restes o empremtes que els puguin aportar alguna informació valuosa. Crítics amb Carles Porta. La troballa del cotxe lluny d'oferir pistes encara desconcerta més els investigadors no aconsegueixen identificar cap motiu perquè la glòria hauria anat fins allí.

[00:19:28]

Ara bé Torreforta és un lloc que va de pas. El trajecte entre casa seva i el cap de Reus podria ser que s'hagués aturat un moment allí per algun motiu i ja no hagués pogut tornar al cotxe. O podria ser que algú qui fos que ara la tingués segrestada l'hagués abordat en algun moment el seu cotxe l'hauria obligat a conduir fins allí i haguessin canviat de vehicle i fugit en un altre. També ho veuen com una possibilitat pensen manca d'algú algú proper i la família sinó que algú ha pogut agafar la segrestar la i emportar se la que pot haver hi una agressió.

[00:20:02]

En aquests moments que tampoc ningú no em costa de parlar del que pot passar però tothom dibuixa un escenari de segrest. Però cap dels suposats segrestadors s'ha posat en contacte amb ningú de la família o del seu entorn. No sembla la manera clàssica d'actuar en aquestes situacions. Si no és ja ho hem dit que el segrest no fos amb motivacions econòmiques però ningú acaba d'entendre quines motivacions hi podria haver al darrere. Els agents intenten delimitar tots els escenaris possibles però aquell mateix dimecres quan feia quatre dies de la desaparició apareix un nou element que els posarà sobre una altra pista.

[00:20:40]

A la tarda una veïna que viu al mateix bloc que la Glòria es presenta a la comissaria de policia de Tarragona. és la Montse una menor d'edat a qui acompanyen la seua mare. La Montse vol explicar a la policia que el migdia del dissabte del dia 18 de gener el dia de la desaparició de la Glòria va baixar al garatge i va veure una cosa que li va cridar l'atenció. Hi havia un taxi de color negre amb les portes grogues li va cridar l'atenció perquè és com van pintats els taxis de Barcelona no els de Tarragona.

[00:21:09]

No estava en una plaça delimitada sinó mal aparcat al mig del passadís central del pàrquing. Per què. Aquest detall és important per als investigadors qui treballava a estones de taxista a Barcelona. Fernando. La parella de la glòria era el seu taxi el que la Montse assegura que va veure dissabte al migdia al pàrquing de l'edifici de la glòria. Quan els investigadors van prendre declaració al Fernando al pis de la Glòria l'endemà mateix de la desaparició els havia dit que l'última vegada que havia parlat amb ella havia estat divendres la nit abans de la desaparició i que l'endemà se l'havia passat a Barcelona treballant amb el taxi.

[00:21:45]

De fet fins i tot els va ensenyar tiquets dels viatges que havia fet aquella tarda. També havia dit però que la setmana anterior havien discutit i havien arribat a l'acord de donar se un temps de reflexió. En aquell moment tots havien tret transcendència la mateixa Glòria La primera quan li havia explicat a la seva germana. Ara bé des d'aquell diumenge que el Fernando havia estat amb els policies i la família al pis de la glòria i havia perdut els nervis cridant que ningú l'ha tornat a veure.

[00:22:11]

I d'això ja en fa cinc dies. Els pares de la noia hi han parlat un parell de vegades per telèfon però després ja no han sabut res més d'ell. La pista del taxi i la desconnexió amb la família fan que els investigadors decideixin posar el focus sobre el Fernando. Li truquen i li demanen que vagi a comissaria per tornar li a prendre declaració. El Fernando es mostra tranquil i predisposat i els diu que poden comptar amb la seva col·laboració per al que calgui.

[00:22:40]

Aquella mateixa tarda es presenta a comissaria i reafirma fil per randa el que ja els havia dit que aquell dissabte se l'havia passat treballant amb el taxi per Barcelona. Una vegada declarat li demanen també que els acompanyi fins a casa seva per inspeccionar el pis que té al carrer Ramon Turró al barri de la Vila Olímpica al domicili del Fernando. A Barcelona no hi troben res que el pugui vincular amb la desaparició de la glòria. Sí que hi ha una cosa però que els crida l'atenció.

[00:23:06]

En una de les papereres hi troben un tros de paper rebregat. Hi ha una frase escrita en bolígraf. Jo no he hecho nada Glòria pero no sé estar sin ella signat. Fernando a la mateixa paperera hi troben també una capsa de pastilles de la marca senador que un medicament contra l'insomni el Fernando els explica que ho està passant molt malament que està molt afectat per la desaparició de la Glòria que la troba molt a faltar i que per això la nit anterior s'havia volgut suïcidar prenent se quatre d'aquelles pastilles i que per això havia deixat escrit aquella nota.

[00:23:39]

Pel que sembla les pastilles l'havien deixat ben adormit però és evident que no havien acabat amb la seva vida. Acabat l'escorcoll del domicili li demanem que els ensenyi també el taxi que el té aparcat al mateix carrer. Aquest és l'informe que redacten els investigadors realizada en la correspondiente inspecció en el vehículo un Nissan Primera Cuatro Puertas se encuentra limpio por fuera y por dentro posiblemente realizada limpieza de forma reciente en el interior del vehículo no se observa aparentemente nada normal por lo que se revisa el maleter era del mismo con concretamente la moqueta.

[00:24:15]

Dando como resultado el descubrimiento de Cris pequeñas mangas de color rojo grana así como otras dos más difuminada es más Amarilla antes igualmente se constata la presencia de siete pelos al parecer Cabello. Por todo ello se recoge dicha moqueta para su estudio i Análisis. Acabada la inspecció ocular i amb la moqueta del maleter i enviada a analitzar la policia deixa en llibertat el Fernando. Li demanem això sí que estigui localitzable en les properes hores per si consideren necessari tornar a parlar amb ell.

[00:24:50]

La desaparició de la Glòria Sans ha generat commoció a la seua ciutat. Tarragona és una ciutat no massa gran i un cas així d'una família que viu al centre de Tarragona que té el seu entorn familiar d'amics. Va ser un cop per la ciutat també l'alcalde de Tarragona s'implica i fa crides perquè la gent vagi a buscar perquè la gent col·labori. La desaparició de la Glòria ocupa pàgines de diaris i minuts d'informatius i programes de televisió. També es nota al carrer des de la desaparició que cada dia a les dues del migdia es fan concentracions als centres mèdics de la zona demanant el seu retorn.

[00:25:30]

També si vol que els equips de futbol de la zona del Nàstic de Tarragona i el Reus Deportiu se sumen a les crides per ajudar a localitzar la i surten al camp amb pancartes reclamant el seu retorn a casa. Fins i tot el partit de Primera Divisió entre l'Espanyol i el Reial Madrid tots dos equips surten al camp amb una pancarta reclamant la tornada de la glòria. La gent s'organitza per intentar trobar la participa Protecció Civil. Repsol ofereix una quota també s'havia de fer una búsqueda submarina el segon cap de setmana però va fer mal temps i es va suspendre.

[00:26:02]

Seguint una mica les directrius de la policia de llocs on podien si la gent es reparteix en grups i hi va anar cap a Mas Enric va cap als barris. Després es va ampliar no va fins a Sitges Torredembarra etcètera. Imagina't dues centes persones. Som molta gent.

[00:26:17]

Gairebé dues centes persones voluntaris familiars i amics de glòria dividits en grups han recorregut avui la zona nord de Tarragona als termes municipals d'Altafulla i La Riera de Gaià. Buscaran que no se sap res des que va sortir de casa seva a Tarragona per anar a treballar a Reus. Cada vegada són més els veïns que s'afegeixen a la recerca que ha estat coordinat. Protecció Civil de Tarragona. Els familiars ens han demanat si podíem contactar amb diferentes associacions de voluntaris de Protecció Civil dels pobles diguéssim del Vendrell Cunit o el que és la zona Barcelona per si aquesta setmana que ve podríem continuar la recerca diguéssim direcció cap a Barcelona ja que la zona de Tarragona.

[00:27:02]

Nosaltres no hem trobat durant tot el cap de setmana els que busquen alguna pista de glòria s'han repartit el terreny per pentinar els voltants de Tarragona i la seva comarca. Ahir s'hi van afegir els voluntaris de Protecció Civil de Lleida i un helicòpter dels Bombers. Però cap d'aquestes recerques dóna fruits. Segueix sense aparèixer cap notícia de la Glòria sans i a poc a poc es van diluint les opcions que feien pensar en un segrest. Ha passat més d'una setmana de la desaparició i ningú s'ha posat en contacte amb la família per demanar un rescat.

[00:27:36]

Ella tampoc ha enviat cap senyal a ningú del seu entorn del que sí que arriben notícies és de l'informe de la Policia Científica de l'anàlisi del cotxe de la glòria. Recordeu que l'havien localitzat ben aparcat al barri de Torreforta. La Policia Científica ha fet una inspecció exhaustiva i només ha pogut trobar una empremta dactilar en un esprai d'ambientació que hi havia a la guantera. L'empremta del Fernando aigualit. La parella de la glòria. Aquest fet per si sol no aporta cap pista important.

[00:28:09]

El Fernando i la glòria tenen una relació i podien haver compartit cotxes sovint. No és estrany doncs que hi hagi una empremta l'ambientació però la veritat és que els investigadors no s'havien quedat del tot tranquils després del registre del pis i les taques vermelles al maleter del taxi del Fernando. Ara l'aparició d'aquest nou indici els acaba de convèncer de tornar lo a cridar a declarar li trucant al telèfon on li havien demanat que estigués localitzable. Però Fernando no respon a cap de les trucades.

[00:28:41]

La policia també intenta localitzar a casa dels seus pares però els contesten que des d'ahir que no en saben res el citen a declarar i li diu que estigui disponible però que no se sap més. I a partir d'aquell dia és a dir la família tampoc no sap res més d'ell ni els amics que el truquen no el troben. Participa en les búsqueda que s'estan organitzant és a dir a la ciutat cada cop hi ha una moguda diguéssim amb una preocupació generalitzada i més gran.

[00:29:06]

Nosaltres publiquem sobre la línia des del minut u com 20 dies seguits cada dia publicant nosaltres hem imaginat els mitjans locals com anaven de plens i aquest home no hi era no apareixia. Els investigadors ara per ara no tenen cap prova que vinculi directament el Fernando amb la desaparició de la glòria. Tenen algun indici això sí la seua empremta. L'esprai del cotxe de la Glòria la veïna que diu que va veure un taxi de Barcelona al pàrquing i unes taques estranyes precisament al maleter del seu taxi.

[00:29:37]

Però res de tot això és prou sòlid perquè pugui servir per acusar lo. Ara bé la seua sobtada absència fa que la policia posi en dubte el seu testimoni i decideixi investigar lo a fons quan repassen la vida del Fernando a l'elit. Descobreixen dos elements que els criden molt l'atenció. En primer lloc s'adonen que aquests dos anys de relació havia estat enganyant la glòria i la seva família que ell els havia explicat que era professor d'anglès a l'escola d'idiomes opening i que a les tardes quan acabava les classes es treia un sobresou fent de taxista i que compartia la llicència amb un treballador que tenia contractat.

[00:30:15]

La policia descobreix que mai havia tingut cap relació amb cap acadèmia d'anglès aquesta que sentireu és la Cristina la germana de la glòria.

[00:30:22]

En una entrevista que va donar al programa en directe de TV3 La veritat és que no t'ho pots creure no perquè no pot ser que durant dos anys i mig una persona no era de família però que ara es veu que era mentida de tot el que es deia que treballava. Si teníem clar que tot fos mentida és que la veritat és que no pots pensar perquè és que quan venia aquí és que era una persona completament diferent molt molt carinyós. Tres d'aquestes coses i et quedes bé i clar tampoc ens ha a buscar la res.

[00:30:59]

Bé el que passa és que tothom està igual. El segon descobriment deixa encara més preocupats els investigadors revisant els seus expedients policials. Descobreixen que té antecedents i no per un problema qualsevol certifica que Fernando David fue detenido el día 14 de noviembre de 1994 en la comisaría de Horta en Barcelona por un delito de amenazas i daños. Los hechos que motivaren su detención fueron frecuentes llamadas anònimes en casa de la hermana de su anterior nòvia con amenazas de muerte i frases como antes del día 27 o desaparecer o antes del día 20 vamos a matar a tu esposa.

[00:31:40]

Hace falta cambiar su piso. En su declaración Fernando d'equip admitió ser l'autor de las llamadas. Els antecedents per amenaces les mentides les empremtes i el desinterès per la recerca de la glòria i la impossibilitat de localitzar lo. Els investigadors consideren que tenen prou indicis per situar lo com a principal sospitós de la desaparició. A més a més consideren que li poden atribuir un mòbil plausible havien iniciat un procés de ruptura de la relació. Tot plegat convèncer la jutge que autoritzi a intervenir les seues comunicacions i moviments bancaris.

[00:32:17]

I atenció perquè. Una altra sorpresa quan revisen les últimes operacions bancàries del Fernando descobreixen un moviment que els crida l'atenció. Hi ha una retirada d'efectiu en un caixer automàtic feta l'endemà que la policia registrés el seu domicili al taxi salten totes les alarmes quan s'adonen que està fet en un caixer al costat de l'aeroport del Prat però no es queda aquí la cosa. Aquell mateix dia hi ha un altre moviment registrat és la compra d'un bitllet d'avió ràpidament com proven els moviments a l'aeroport i els temors es confirma el dia 23 de gener a les 5 i 10 minuts de la tarda.

[00:32:56]

El Fernando delit havia agafat un avió en direcció a Amsterdam. Ens quedem tots una mica incrèdul que hagi pogut marxar i a més perquè hi ha i ara aquest rum rum no és. Hi havia marxat i aquell dia ja obertament parlant amb companys amb amics tant de la glòria com de la seva germana ja comencen a qüestionar obertament com és que l'únic sospitós ha pogut marxar. S'ho qüestiona la premsa i també s'ho qüestiona la família de la glòria i tota la gent que està bolcada en la seua recerca.

[00:33:29]

Com podia ser que la policia hagués permès que el que en aquell moment era el principal sospitós hagués fugit a un altre país per si no n'hi havia prou. Aquell mateix dia arriba l'informe de la policia científica. La científica havia rebut l'encàrrec d'analitzar les taques de sang trobades al llit de la Glòria i el que els havia semblat que també podia ser sang al maleter del taxi del Fernando. L'anàlisi confirma les sospites. Les dues mostres són de sang i a més a més del mateix perfil genètic és a dir que la sang dels dos llocs és de la mateixa persona.

[00:34:00]

El delegat del Govern s'agenolla en aquell moment és qui fa algunes declaracions i és ell qui ens convoca la premsa i ens comenta que això que la sang s'ha trobat al maleter del taxi i la de casa que és de la mateixa persona és de la mateixa persona però diu en condicional que s'està s'estan esperant les proves per saber si és de la metgessa però que tot indica que sí. Però sempre hi ha aquest punt. Tot indica. No ens ho diuen com una cosa certa però no ens diuen escut amb aquesta sang i és d'ella.

[00:34:32]

No hi ha aquesta certesa. El dia 29 de gener de 2003 onze dies després de la desaparició la jutge dicta una ordre internacional de cerca i captura contra Fernando. No se li imputen càrrecs però es considera vital per a la investigació poder lo tornar a interrogar. Aquell mateix dia el Centre de Coordinació de la Interpol rep les instruccions d'investigar lo i detenir lo.

[00:34:57]

Els resultats de les mostres de sang trobades a l'habitació de la metgessa desapareguda han estat decisius perquè el jutge que porta el cas hagi sol·licitat l'ordre de buscar per la Interpol del nòvio de la jove ja que se sospita que ha sortit del país. El jove Fernando a penes taxista de professió va declarar davant de la policia sobre el cas dimecres passat i des de l'endemà ningú ha passat res.

[00:35:19]

Continua la investigació i mentre el Fernando està desaparegut el món del rastreig i els seus comptes es detecta un altre moviment que preocupa la policia. és el pagament d'un altre bitllet d'avió aquesta vegada amb destí a Orlando als Estats Units. En un primer moment pensen que ha fugit a Amèrica. Però la sorpresa és encara més forta quan s'adonen que també hi ha el registre del vol de tornada. El Fernando havia viatjat d'Amsterdam a Orlando el dia 26 de gener. Sí havia estat sis dies fins que l'1 de febrer havia volat novament cap a la capital holandesa.

[00:35:51]

Si no havia aprofitat per fugir que havia anat a fer els Estats Units i quin lligam tenia molt amb el 8 de febrer del 2003. Tarragona es desperta amb una nova sacsejada a la redacció del Diari de Tarragona arriba un sobre amb segell holandès és una carta del Fernando a d'elit decideixen publicar la a la portada. Els familiars i amics de glòria s'han llevat avui indignats per la carta que el nòvio de la metgessa Fernando ha enviat al Diari de Tarragona i que avui publica a primera plana.

[00:36:24]

A la carta el principal sospitós de la desaparició de la doctora es declara innocent i assegura que no va fugir a Holanda sinó que hi va anar per investigar.

[00:36:36]

Això que sentireu és un fragment de la carta que ha matisat Soy Fernando A. El nòvio de Gloria Sanz la xica desaparecida hace dos semanas en Tarragona. Yo no tengo las claves de la desaparición de Gloria Sanz a pesar de que hay pruebas de sangre que me incriminar a mí no es así.

[00:36:53]

Aquella que és molt xocant i xocant perquè en un moment on se l'està se l'està buscant. Se sap que és el principal sospitós fugit i que envia una carta dient que ell no és. Ostres.

[00:37:06]

La Sangre de Toro de mi Taxi corresponde a Gloria. I és de la setmana de l'1 al 3 de enero de 2003 que trasladar a mosso una cafetera una costa alhora i otra utensilios que no recuerdo decirlo en el maleter o seguir un corte en uno de los dedos el cual se lo ocurre con los pirinencs que llevo siempre en el taxi. El que he dicho mentiras le dije que era professor d'anglès cuando en realidad si de taxista siempre únicamente lo he hecho por miedo cuando le conocí a sentir me rechazado por ella o por la familia lo cual més recuento profundamente pido perdón a la familia Sant Silvà.

[00:37:40]

Este viernes antes de su desaparición y los dos de mutu acuerdo decidimos unas semanas este viernes quedamos bien. Incluso me dijo que me funerària y colgar con toda normalidad. No me considero huido de la Justicia. El último miércoles que me interrogarà no me comentaran nada de que estuvieran localitzable. Lo que decidí fue investigar por mi cuenta con todos los medios a mi alcance viendo los sitios que recuerdo que ella me comentó que le gustaría a estos países. He tenido que contratar investigadores privados para que me ayuden en mi tarea de encontrar la ja que le reafirmo que l'han secuestrado o se ha ido por su propia voluntad.

[00:38:18]

Jo bajo estas hipòtesis otra explicación no le encuentro cuando acabe amb mi propia investigación. Yo voluntariamente en mentre era a la Policía Nacional i espero que sea con resultados positivos. Ell marxà a Holanda perquè ell decidís fer aquesta cerca particular de la gloria sans i creu que pot ser allí perquè suposo que pensa que és un país que li agradava cosa totalment increïble. Perquè si la família i la gent que la coneix des del minut u ho pensa que ella no marxen voluntàriament anar la a buscar en un país que li agradaria fi no té massa sentit.

[00:38:54]

Però encara menys quan transcendeix que ha anat a Estats Units seguint una pista que ningú sap d'on ha sortit i que no té cap indici als Estats Units. El Fernando havia contractat els serveis d'un detectiu perquè l'ajudés a trobar la glòria. De fet fins i tot van arribar a localitzar una glòria Sanz però va resultar ser una ciutadana colombiana que es deia igual que la desapareguda. La carta però no fa canviar els plans de la policia que segueix amb la voluntat de detenir lo i tornar lo a interrogar.

[00:39:22]

Finalment el dia 4 de febrer del 2003 arriba un fax urgent a la comissaria de policia de Tarragona és l'ambaixada espanyola de l'Haia.

[00:39:31]

La policia holandesa ha detingut el Fernando des d'aquest matí i ha estat en aquell lloc al carrer Prat el lloc on s'ha detingut Fernando d'elit el principal sospitós del cas de la doctora desapareguda. Buscava una ordre de recerca internacional centrada bàsicament a Holanda perquè sabia que havia viatjat a aquesta ciutat i ara la prioritat és interrogar lo interrogar lo especialment respondre la pregunta número 1 on és l'autor crim. Per quin punt Fernando no havia intentat passar desapercebut havia donat el seu nom a l'hotel on s'allotjava i havia registrat el passaport i des del 22 de gener que havia marxat de Catalunya i que no havia parat de fer servir la targeta de crèdit per la policia havia estat molt fàcil seguir li el rastre.

[00:40:25]

Aquell mateix dia passa a disposició judicial a Holanda. Com que la detenció ha estat a demanda de la justícia espanyola el jutge holandès ha de preguntar al Fernando si accepta voluntàriament ser entregat a Espanya o si per contra vol acollir se a un procés d'extradició. La primera opció es pot fer de manera immediata però si s'acull al procés d'extradició. La seva arribada a l'Estat es podria retardar durant mesos preveient que aquest serà l'escenari més probable. El jutge de Tarragona decideix enviar una comissió rogatòria és a dir una delegació policial que té la missió d'interrogar el Fernando directament en territori holandès.

[00:41:00]

El jutge holandès autoritza el viatge de la comissió rogatòria. Paral·lelament també cita el Fernando declarar amb l'ajuda d'un intèrpret es torna a declarar innocent i insisteix en la mateixa versió que ja havia donat a la carta del Diari de Tarragona. és un relat que també corrobora presentant un diari personal que diu que havia estat escrivint les darreres setmanes hi ha recollits tots els seus moviments i reflexions mentre buscava la glòria tant a Holanda com als Estats Units. A més a més i com a mostra de la seva predisposició a col·laborar amb la justícia també excepte voluntàriament ser traslladat a Tarragona.

[00:41:39]

Quan la policia ja està anant cap a Holanda ell ha decidit si ell diu que sí que vindrà aquí i no se li interroga si les preguntes no se li fan com que ell diu que ve i és una qüestió de dies el que havia de ser setmanes o mesos si no hagués volgut acabar acabant sent la mateixa setmana es decideix que la jutgessa en persona els tres policies enviats per la jutgessa de Tarragona que acaben d'aterrar a Amsterdam. No s'esperaven que el Fernando acceptés tornar a Espanya.

[00:42:04]

De fet fins i tot portaven un vídeo que havien fet gravar la família de la glòria per ensenyar li i pressionar lo perquè col·laborés amb la investigació. Finalment res d'això fa falta però Fernando diu no tenir cap inconvenient a posar se a disposició de la justícia. és el dia 10 de febrer. Aviat farà un mes de la desaparició el Fernando i els agents ja són a l'aeroport d'Amsterdam a punt per embarcar. és en aquest moment que un dels policies li arriba l'informe de l'ADN de les taques de sang que s'havien trobat al taxi i al llit de la Glòria s'extreu ADN i de les mostres aïllades i se determina que el seu perfil genètic és idèntic entre elles i a su vez idéntico al que se obtiene de uno de los típiques de clientes de la desaparecida.

[00:42:51]

El mismo perfil genètic es compatible con los de los padres la desaparecida es confirma que la sang del maleter del taxi i la de l'habitació és de les Glòries. De fet a la carta que el Fernando havia enviat al Diari de Tarragona ja ho apuntava. Recordeu que segons la seva versió la glòria s'havia fet un tall un dia mentre transportaven una cafetera. L'agent li explica el Fernando i el que passe els deixa descol·locats a tot. El Fernando s'ensorra després de setmanes construint una història negant que tingués res a veure amb el cas i dient que estava col·laborant de manera activa a trobar la com fer se la policia que ell és el responsable de la desaparició de les Glòries.

[00:43:41]

Imagino que durant tots aquests dies s'ha anat afegint la seva història i ha construït un relat propi en tantes contradiccions en el seu relat que més tard o més d'hora les proves avalaven el que ja estava dient llavors i que arriba un moment que va arribar al seu límit i ho va deixar anar tot i es diu que ell ha matat. La sobtada confessió trastoca els plans. La comitiva tenia previst anar directament al jutjat de Tarragona per fer l'interrogatori però no hi arribarà.

[00:44:14]

El Fernando ensorrat el castell de cartes que s'havia construït opta per col·laborar i ofereix a portar los fins al lloc on va amagar el cadàver de la glòria. Aquella mateixa nit la comitiva recorre la carretera nacional 340 fins a Vallirana. Allí agafen una pista forestal que porta a la zona boscosa coneguda com els boscos del Lledoner a la serra de l'Ordal. No els cal allunyar se gaire del camí per arribar al lloc on el Fernando havia abandonat el cos no estava enterrat sinó lleugerament cobert per unes quantes branques.

[00:44:48]

Es veia a simple vista vint i un dies després de la desaparició de la Glòria Sanz la recerca acaba de la pitjor manera possible. L'endemà l'autòpsia aporta més informació. La causa de la mort ha estat una insuficiència respiratòria d'asfíxia mecànica per estrangular ció manual presentant un trencament de la banya dreta del cartílag tiroides. Les contusions cranials són de caràcter lleu. La més important una ferida confusa a la regió occipital que solament justifica un sagnat cridaner però no implica rellevància vital. La Glòria havia mort estrangulada.

[00:45:30]

A més tenia una ferida a la part de darrere del cap que havia sagnat un detall que explicaria les taques de sang que s'havien trobat i a comissaria. El Fernando explica que va passar aquell dissabte 18 de gener a Tarragona. De fet la narració del Fernando arrenca una setmana abans el 12 de gener. Aquell dia tots dos s'havien vist a Tarragona i havien discutit la Glòria li havia demanat aturar un temps la relació per reflexionar. Aquell mateix divendres després de la conversa el Fernando va tornar a Barcelona i no la va tornar a veure fins al cap de setmana següent el dissabte dia 18 va tornar a Tarragona.

[00:46:05]

Volia parlar amb ella i arreglar ho. Coneixia els hàbits de la glòria i va decidir parlar dins el pàrquing de l'edifici al carrer Santa Joaquima de Vedruna. Hi va accedir aprofitant que un veí havia obert la porta per treure el seu cotxe. Al voltant de dos quarts de tres de la tarda la glòria va baixar al pàrquing per agafar el cotxe i anar a treballar. S'hi va trobar el Fernando que l'esperava. El Fernando li va dir que volia parlar amb ella per no fer ho al garatge i aprofitant que els pares de la Glòria havien marxat van decidir pujar el pis a la quarta planta del mateix bloc.

[00:46:36]

La sentència recull que va passar al pis de la Glòria reanudación la conversación en el dormitori donde la mujer ante la dio por terminada y decidió salir de su habitación inesperadament. El acusado le corta la salida situándose ante la puerta y le impuso causando la caída de la mujer al suelo recibiendo un leve golpe en la cabeza arrufar con el borde de una més Silla. Gloria se levantó y trato d'escapar sin conseguirlo porque el acusado la impuso de nuevo y le hizo caer sobre la cama en esta posición.

[00:47:10]

Se colocó encima de la víctima y con ánimo de causar su muerte. La cogió por el cuello y Prieto fuertemente sus manos obstruint de sus vías respiratorias. El tiempo suficiente comprobar la muerte por estrangular viento. Acto seguido el acusado trasladó el cadàver hasta el maleter del Taxi de su propiedad que había estacionado previamente en el pàrquing de la víctima. Luego está haciendo el taxi en la calle en las inmediaciones del inmueble. Después tomó el cotxe de Gloria y se trasladó al barrio de Torreforta de Tarragona donde dejó abandonado l'automòbil l'automòbil regreso al lugar donde se lleva el taxi de su propiedad y se dirigió por la N-340 hacia Barcelona en el término municipal de Vallirana salió de la carretera por una via forestal donde sacó el cadàver del maleter i Arrojo entre un Terrades.

[00:48:09]

El Fernando va estrangular la glòria a la seva habitació. Després va voler simular un segrest. Va agafar el Seat Ibiza de la Glòria i el va portar fins a un lloc allunyat. El va deixar ben aparcat al barri de Torreforta i va tornar a l'edifici. Va entrar al taxi al garatge i va posar el cadàver al maleter i no el va veure ningú. Fet sorprenent en un bloc de pisos va conduir per la Nacional 340 fins a la zona del Port de l'Ordal i un cop allà va abandonar el cos al mig del bosc.

[00:48:38]

Aquella mateixa tarda el Fernando va rentar el cotxe i se'n va anar a treballar de taxista. L'endemà quan es va saber la notícia de la desaparició la família li va trucar i ell va tornar a Tarragona per estar se tot el dia al pis on el dia anterior havia matat la glòria fent veure que estava molt afectat i preocupat per la desaparició. A partir d'aquí va construir el seu relat la simulació d'un intent de suïcidi la fugida a àmsterdam el viatge als Estats Units fent veure que la buscava o la carta que va enviar al Diari de Tarragona.

[00:49:13]

El cas de la doctora Glòria Sans havia commocionat Tarragona. La família volia un enterrament íntim i tranquil però el suport de la gent va ser tan gran que es va haver d'acabar fent a la catedral de la ciutat. Hi van anar més de mil persones que el dia 20 de setembre de l'any 2004 l'Audiència Provincial de Tarragona va condemnar Fernando a d'elit a 17 anys i 6 mesos de presó per l'assassinat de la glòria el juliol del 2020.

[00:49:42]

El Fernando va sortir en llibertat després de complir la seva condemna gràcies per escoltar nos. Tornem tan aviat com puguem.

[00:50:01]

Era un matí fora. I és que hi un bri bla crims guionistes Lídia Orriols Albert Mercadé i Sílvia comet cas d'avui Albert Mercadé i producció Núria Ventura muntador musical i Sergi Cutillas direcció artística Dolors Martínez. Direcció Guió i presentació.

[00:50:31]

Carles Porta. Boig per tu que ets i que des que era 60 segons al meu costat. Inclouria el. Els gens. és. Ara no és que va dir sí que no mata. Aquí és dues portes els vaig comprar només era un home.

[00:53:05]

Dic cotxe si no és per mi no seràs.