Transcribe your podcast
[00:00:00]

Tot el que sentireu en aquest programa ha passat. Els fets i els llocs són reals alguns diàlegs estan dramatitzades però el seu contingut consta en documents de testimonis que eren al lloc dels fets. En algunes descripcions aquest programa podria ferir sensibilitats. Relaten crims reals la realitat i la mort no entenen de sensibilitats. No estamos aquí el programa Mexicano de los ha mort no és un delicte de violència domèstica per perseguir la víctima ha sigut el dijous 4 de maig del 2017 a quarts de deu de la nit.

[00:00:47]

Un jutjat de Vilanova i la Geltrú rep l'avís que s'ha trobat un cotxe cremat al costat del pantà de Foix i que dins el maleter hi ha les restes del que sembla el cadàver d'un home. Segons la matrícula del vehicle el cotxe pertany a Pedro Rodríguez un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Oficialment Pedro Rodríguez no consta com a desaparegut però fa tres dies que no va a casa seva i des de llavors ningú. Hola tothom sóc Carles Porta. Gràcies per escoltar nos.

[00:01:24]

Bé el crim de la Guàrdia Urbana de Barcelona quedarà com un dels més peculiars i mediàtics de la nostra història fosca. Aquest passat 30 de novembre un magistrat i dues magistrades del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya han rebutjat els recursos dels condemnats i han ratificat les penes vint anys per a l'Albert López i 25 per a la Rosa Peral perquè era la parella del difunt i això la fa segons la llei més culpable que els dos condemnats eren agents de la Guàrdia Urbana i la víctima.

[00:01:56]

També la darrera sentència parla molt de què va ser i que no va ser lògic en aquest crim. Comencem avui una minisèrie de quatre capítols en la que intentarem donar els detalls importants que configuren aquesta història en la que a pesar de les dues sentències encara hi ha incògnites importants pendents de resoldre. Intentarem com sempre diem posar llum a la foscor. Comencem. L'exèrcit. Així el primer grup que perduri per escrit i en bon estat. Redacció SOLSONAEl crim. Perquè em deixin començar dient nos recordeu que.

[00:03:14]

El relat dels moments foscos de la nostra societat. Crims. En Carles Porta aquesta història comença criminal al pantà de Foix el comte de Foix. és un lloc molt apreciat per excursionistes i ciclistes. La roca calcària dibuixa un atractiu paisatge de tonalitats vermelloses i grises ple de matisos. L'embassament es va fer a finals del segle XIX i va transformar el paisatge de secà en regadiu. El pantà és terme municipal de Castellet i la Gornal. L'entorn immediat és una mica feréstec i no està molt poblat però en canvi a pocs quilòmetres ja hi ha moltes urbanitzacions i totes les poblacions de la Costa del Garraf.

[00:04:02]

La gent de la zona sap que el pantà guarda molts secrets. Anem ara al maig del 2017 tres anys abans de la pandèmia. El dia es feia més llarg i era habitual veure excursionistes a qualsevol hora pels camins que envolten el pantà. El dijous 4 de maig de 2017 un d'aquells excursionistes es va topar amb un cotxe calcinat. Es veia que les flames havien estat especialment intenses a la part del darrere del vehicle i la del maleter del cotxe estava en un camí forestal que comença al quilòmetre 9 punt 9 de la carretera.

[00:04:37]

21 15 al terme municipal de Castellet i la Gornal. En veure el vehicle calcinat l'excursionista va trucar a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Sant Feliu de Llobregat.

[00:04:49]

Eren les sis de la tarda quan els Mossos arriben al lloc. El cotxe és totalment fred. La matrícula ha quedat calcinada però s'intueixen els números i lletres. A més a més amb el número de bastidor del vehicle el número d'identificació que porta gravat cadascun dels cotxes també es pot saber qui és el propietari. Un dels agents truca a la central per veure si és un vehicle robat. Com passa moltes vegades els lladres potser l'han cremat per fer desaparèixer les empremtes. Mentrestant un altre dels agents dóna un cop d'ull al cotxe i veu que al maleter hi ha un munt de cendra i ossos que podrien ser d'una persona.

[00:05:31]

A la central ja tenen informació no consta com un cotxe robat. La Direcció General de Trànsit diu que el número de bastidor correspon a un Volkswagen Golf i que el propietari és Pedro Rodríguez Grande un agent de la Policia Local de Barcelona el primer que intenten saber als Mossos si el cotxe el tenia actualment del Pedro o si el tenia alguna altra persona i sobretot a qui pertanyien aquells ossos del maleter. Com que els ossos semblen humans avisen el jutjat i els companys especialitzats en inspeccions oculars per fer l'aixecament del cadàver són dos quarts de dotze de la nit.

[00:06:11]

El cos està tan malmès per les flames que els investigadors ja donen per fet que no serà gens fàcil identificar lo i saber què ha passat en aquell moment. Cap dels presents pot aventurar ni tan sols si es tracta d'un home o d'una dona. S'haurà de confiar en l'autòpsia de la fragilitat de les restes fòssils. Aquests que tan sols 12 són de forma separada i convulses cuyo contenido consta de lexterior pies tèbies extremitats inferiors maxil·lar superior costelles d'heretges el resto del cuerpo incrustada entre el maleter traído por funerària.

[00:06:49]

Els Mossos ja tenen l'adreça del Pedro Rodríguez viu al número 16 del carrer dels llorers de Cubelles a vuit quilòmetres d'on s'ha trobat el vehicle. La patrulla s'hi desplaça per veure si hi és i si pot explicar per què hi ha un cadàver al maleter del seu cotxe. Quan els agents arriben a la casa ja és mitjanit. Els obre la Rosa per una dona jove quan els agents dels Mossos d'Esquadra van picar a la porta de Rosa Peral. La Rosa va tenir una reacció molt estranya.

[00:07:19]

De fet no va mostrar sorpresa i va dir li van dir acompanyants a comissaria per explicar nos per què fa dos dies que no veus el Pedro. I ella va dir que en aquell moment no podia que no podia que tenia les nenes a casa i que cap a Rio per aquell fet no era tan important com perquè ella anés a una comissaria de Mossos. Aquest sentit és el Toni Muñoz que ja vam entrevistar crims és un dels periodistes que ha investigat el cas i n'ha escrit el llibre Solo tu tendres publicat amb l'editorial Península.

[00:07:51]

En definitiva la Rosa confirma als agents que el Pedro viu allà però que fa dos dies van discutir i ell va marxar de casa i des de llavors no en sap res. Els Mossos li diuen que han trobat el cotxe calcinat amb un cadàver dins. Ella insisteix que no pot dir los res i que si no tenen inconvenient ja parlaran l'endemà perquè ara té les filles petites dormint al pis de dalt i no les pot deixar soles. Així que la cita oficialment per a l'endemà perquè vagi.

[00:08:18]

Seria declarar divendres 5 de maig de 2017. El cotxe calcinat s'ha trobat oficialment el dia abans el 4 de maig al vespre. La Rosa Peral de 34 anys declara a comissaria que ella va veure el seu nòvio el Pedro per última vegada el dimarts dia 2 al migdia. Diu que ell va marxar de casa després d'una discussió per culpa del Ruben l'exmarit de la Rosa i pare de les nenes que tenen 4 i 6 anys. La rosa explica que l'última comunicació que va tenir amb el Pedro va ser via WhatsApp la nit del dia 2 i perquè els Mossos puguin comprovar que els ensenyi els missatges.

[00:09:02]

Això que sentirem ara és el que suposadament escriu el Pedro a la Rosa el mateix dimarts dia 2 el Pedro quan volia ser tendre amb la Rosa li deia concita cita. No em fa saber que no té quiero comprar però no implicarà més coses sabes que cuando me enfado no digo lo que siento algo. No quiero que me está viviendo el mòbil i aquest pago quedes registrat a les 21 hores 50 del dimarts 2 de maig. Una estona més tard contesta ella i sembla que utilitza un to una mica més enfadat o sec.

[00:09:37]

Joder. Estava dormint de las niñas deja de tonteries. Això s'escriu a les 23 34 de la nit del dimarts dia 2 l'endemà dimecres dia 3 a les 12:30 a una del migdia. La Rosa torna a escriure al Pedro i li envia 11 missatges que ell ni llegeix. Ja sabeu allò de les dues marques que es posen blaves quan es llegeix el missatge de WhatsApp oi. Doncs les captures de pantalla que consten en el sumari només surt una marca i el marró és a dir ella envia els missatges el dia 3 dimecres i ell ni els llegeix en aquests missatges ella li diu al seu nòvio amb el qual està compartint casa coses com aquesta no sé si és bo que no ho és que és canviar de dia el millor per a ni siquiera salari.

[00:10:27]

Quin és el Parlament es contesta dient és carregar tanta Rubén i si per una mierda de pelea i de Contigo o jacobià veiem que és més que una explicación. Per favor ha mort un assassí echa de menos. La Rosa ha ensenyat tot això als investigadors. El divendres al matí l'endemà que s'hagi trobat el cotxe oficialment amb el cadàver al maleter. Aquell matí la Rosa fa veure a la policia que entre ella i el Rubén el seu exmarit hi ha molt mala relació.

[00:11:01]

Hi ha diversos enfrontaments dins i fora de l'àmbit judicial. Tenen conflictes per la custòdia de les filles en comú. I segons la Rosa en aquestes picabaralles el Pedro el desaparegut ha tingut un paper actiu enfrontant se al Ruben. La rosa explica als Mossos que el Pedro fins i tot havia contractat uns detectius privats per seguir el robant i comprovar on vivia de debò perquè tenien la sospita que donava una adreça falsa per aconseguir més fàcilment la custòdia de les nenes. Feia pocs mesos que el Rubén havia marxat de casa havia deixat la relació amb la rosa s'havien divorciat i això la rosa no ho havia paït gairebé.

[00:11:44]

Aleshores en aquell moment s'estava dirigint en un jutjat. Qui es quedava amb la custòdia de les seves filles la Rosa Peral. Quan el Rubén la deixa. Ella sempre pensava que la custòdia de les filles seria en exclusiva parella. Però el Rubén va voler lluitar per aconseguir també la custòdia compartida i això em va sorprendre moltíssim a la Rosa. Coneguem més coses de la Rosa Peral i de la seua relació amb el Rubén el Toni Muñoz ens ajuda. Ella és una persona que quan era adolescent tenia problemes d'autoestima i que a mesura que es va fent gran va guanyar en aquesta autoestima.

[00:12:19]

A mesura que va conquerint els homes la seva via per nodrir se diguéssim d'autoestima i mentre es va fent gran és una persona que té molt clara quina ha de ser la seva professió del futur. Sempre creix acompanyada del seu nòvio del Rubén que després acabarà esdevenint el seu el seu marit la Rosa i el Rubén es van conèixer a la discoteca. Músic pales de Cornellà els va presentar una amiga. Es van agradar i van començar a sortir. és una persona que li agrada molt els animals.

[00:12:53]

Havia pensat en fer veterinària però després la nota de la selectivitat no li arriba per cursar aquesta carrera. Aleshores entra en un curs d'auxiliar d'infermeria que acaba deixant i compaginar aquests estudis primerencs diguéssim a fer ho en una discoteca de Sabadell. Aleshores allò li dóna una sèrie d'ingressos i decideix anar se'n a viure amb el Rubén i es compren un pis a Terrassa. Aleshores amb. Guanya fent duo el Rubén treballa de porter de discoteca. Doncs decideixen anar vivint. I aleshores el Rubén que sempre li ha cridat l'atenció el tema de la policia li agradaria estar a la Unitat de Delictes Informàtics de la policia per lluitar contra els hackers i li explica la Rosa que potser la policia seria un bon futur professional.

[00:13:40]

La rosa que en aquell moment no tenia molta vocació doncs li sedueix la idea i decideixen tots dos apuntar se a les oposicions per agents de la Guàrdia Urbana. Escolta el que va passar. Sí sempre el Rubén doncs acaba anava tirant del carro diguéssim de la relació. Doncs en aquest cas la Rosa el va passar el va avançar i la rosa Peral aprova aquestes oposicions per ser agent de la Guàrdia Urbana. I el Rubén suspèn i aleshores això li dóna un plus d'autoestima.

[00:14:11]

Ella ja ha guanyat ella és una noia esvelta guapa que aprofita diguéssim el seu encant i el seu poder de seducció per fer estendre entre els homes. Ja ha viscut diversos episodis a la discoteca on feia de bo i aleshores ella és el primer moment d'autonomia que passa diguéssim per sobre del que aleshores havia estat una relació o una vida sempre acompanyada del Rubén. I aleshores ella entra a l'Escola de Policia la rosa entre la Guàrdia Urbana de Barcelona i el Ruben una mica més tard es farà Mosso el Rubén entrarà crec que són dos anys després a l'Escola de Policia.

[00:14:49]

Per tant no coincidiran en cap curs. Aleshores la Rosa es fa molt coneguda de fet es fa delegada de classe a l'Escola de Policia i allà fa de les seves. Doncs a mantenir altres relacions amb altres homes a esquenes del Rubén i comença també a deixar entreveure quin és el seu caràcter. Ella és una persona doncs que li agrada sempre tenir la raó. Sempre li agrada de ser el centre d'atenció i en fi aquest caràcter que té i al començar a començar a aflorar en aquells primers inicis a la policia de la Rosa va entrar a la Guàrdia Urbana de Barcelona l'any 2007 quan tenia 24 anys.

[00:15:27]

Un any després la van destinar a la comissaria de Ciutat Vella i allà va començar una relació amb un superior alhora que estava casada amb el Ruben. La relació amb aquest superior que llavors era caporal anys més tard complirà titulars de diaris. Això ja vindrà. Què més sabem de la Rosa.

[00:15:45]

Lídia Orriols ja heu sentit que era esvelta i atlètica. La premsa del moment explica que la Rosa passava les estones lliures al gimnàs del Parc del Garraf de Vilanova perquè volia participar algun dia al triatló extrem de l'aire Woman i s'havia d'entrenar durament. Amigues d'ella la definien com una persona molt sentimental i temperamental i que expressava els sentiments d'una manera molt efectiva i una mica infantil professionalment. El seu expedient a la Guàrdia Urbana estava totalment net. La seva trajectòria sempre havia anat lligada a alguna gent.

[00:16:18]

Algunes d'aquestes relacions no van acabar bé i la seva imatge dins el cos es va anar deteriorant. Quatre anys després d'entrar a la Guàrdia Urbana va tenir la seva primera filla amb el Rubén. Al cap de dos anys tindrien la segona hem dit que la Rosa la van destinar a la comissaria de Ciutat Vella el 2008 i que ella va començar una relació amb un caporal que el 2017 hi havia pujat de rang i era sots inspector. Aquesta relació va acabar als tribunals i als diaris El cas es va batejar com la por venjança.

[00:16:51]

Jo la vaig entrevistar a La Vanguàrdia que va venir juntament amb el Pedro Rodríguez. Això és 18 dies abans del crim. Però és que la primera sessió diguéssim del judici de la venjança va ser es va suspendre però era el dia 28 d'abril. Això són tres dies abans que es cometi el crim. El judici de la venjança té una importància fonamental en aquest cas per explicar quin era el tipus de pressió a la qual es veia sotmesa a la Rosa per amb tot aquell moment.

[00:17:15]

Ella era una dona que estava desafiant a la cúpula de la Guàrdia Urbana per què havien filtrat una fotografia sexual seva i això era un element a tenir en compte aquell judici per fi per uns tràmits una mica ferrosos es va suspendre i es va i es va dir doncs se celebrarà d'aquí quinze dies. Aquells quinze dies com en aquest impàs es va produir el crim. No es va arribar a celebrar. El periodista Toni Muñoz ens parla del judici en el qual havia de seure al banc dels acusats el sots inspector de la Guàrdia Urbana amb qui la Rosa Pera havia tingut una relació el 2008 quan era caporal i el sots inspector estava acusat d'haver difós massivament una fotografia en la es veu la rosa fent una fel·lació.

[00:17:57]

Es veu que l'home havia difós la foto de la dona com a revenja perquè ella l'havia deixat. Aquesta era l'acusació. Fixeu vos en les dates la vista per aquests judici va començar a celebrar el 28 d'abril una setmana abans que un excursionista trobés el cotxe calcinat en una pista forestal del pantà de Foix. Aquest. L'acusat es va presentar a la sala amb una vintena d'agents que el van acompanyar fins a la porta del jutjat. Tot estava a punt per començar el judici però finalment es va suspendre perquè l'advocat del sotsinspector va demanar més temps per preparar la defensa i es va acceptar la nova data va quedar fixada pel 15 de maig i és en aquest interval de temps entre el 28 d'abril i el 15 de maig que apareix un cadàver calcinat dins el cotxe de l'agent de la Guàrdia Urbana.

[00:18:47]

Pedro Rodríguez que en aquell moment era la parella de la Rosa Peral no sabien exactament a qui tenia la identitat d'aquell cos que havien trobat al maleter del cotxe perquè podia ser que el cotxe fos de Pedro Rodríguez però el cos correspongués a una altra persona. En aquest context en el judici de la venjança la cantonada els Mossos es plantegen que si el cotxe del nòvio de la Rosa podria ser que el cadàver fos el del sotsinspector que la va humiliar públicament. La policia el que fa és intentar localitzar el sotsinspector.

[00:19:20]

Tornem al divendres 5 de maig després de la declaració de la Rosa Peral. Sembla clar que dimarts a la nit va ser l'últim dia que el Pedro va donar senyals de vida. Ni que fos per missatges de WhatsApp amb l'autòpsia. Es busquen elements que puguin identificar el cadàver que ja hem dit que està molt carbonitzat. Escolteu què diu l'informe forense del cuerpo de la víctima estava completament calcinat cúbit o Sobrino dintre del maleter del cotxe del maleter o que el vehículo se convirtió en un horno solo percibir en la part inferior del crani una tíbia i peroné.

[00:19:56]

El cos estava totalment cremat i parcialment destruït part del cadàver va quedar panxa enlaire. Després tornaré amb els detalls de l'autòpsia però ara els investigadors busquen el sotsinspector acusat d'haver difós la imatge sexual de la Rosa. Els mossos l'han intentat localitzar tot el matí del divendres 5 de maig i finalment cap al migdia dóna senyals de vida. Queda descartat que ell sigui el mort però tindrà alguna cosa a veure amb el cas. Ara un cop trobat el sotsinspector els esforços se centren en localitzar el Pedro Rodríguez que continua desaparegut fins que passa això abans que la Rosa arribi a la comissaria.

[00:20:36]

Els investigadors ja han vist que entre les restes humanes que s'han trobat al maleter hi ha diversos cargols de titani que se solen posar en les pròtesis d'espatlla o en alguna part de la columna vertebral. Aquests cargols porten un número de sèrie i tot i que el cos estava calcinat es veuen bé quan la Rosa arriba a comissaria els mossos li pregunten si sap si el Pedro portava alguna pròtesi a l'esquena i ella contesta que sí que fa uns mesos el van operar per posar li una rosa.

[00:21:05]

Acaba d'aclarir les sospites que ja tenien els agents i pràcticament donen per fet que el mort és el Pedro. Els números de sèrie dels cargols ho acabaran de confirmar els investigadors ja saben qui és la víctima. Pedro Rodríguez agent de la Guàrdia Urbana de la unitat motoritzada que en aquell moment estava suspès de sou i feina per un incident a Collserola. Això va ser el 15 d'agost del 2016 i aquell 15 d'agost va decidir anar a vigilar el trànsit a la carretera de l'Arrabassada de Barcelona.

[00:21:36]

Va anar amb un altre company allà quan estava vigilant el trànsit. Va passar un motorista que va esquivar lo i li va donar l'alto. El va esquivar i va marxar. No va fugir. Aleshores el Pedro Rodríguez el va seguir amb la moto i la seva moto era de gran cilindrada. El va enxampar i el bar el va apallissar. No el va arribar a colpejar però sí que el va tirar per terra el va sacsejar una mica ja que aquell al final era un nen de 18 anys que anava amb una moto trucada.

[00:22:06]

L'incident va ser captat per una càmera de seguretat de la zona i després de visionar les imatges la Unitat de Deontologia i Afers Interns de la Guàrdia Urbana va obrir un expedient al Pedro i el va suspendre de sou i feina. Quan van trobar el seu cos l'expedient encara estava per resoldre. Un altre element que complica la feina dels investigadors comencen a sortir molts personatges recapitulació dels que tenim fins ara perquè en sortirà més. Fins ara hi ha una agent de la Guàrdia Urbana ha mort Pedro Rodríguez que estava suspès de sou i feina per haver pagat un jove motorista que s'havia saltat un control de carretera.

[00:22:48]

La seva actual parella era la rosa Peral també Guàrdia Urbana. La Rosa i el Pedro feia uns cinc mesos que vivien al xalet d'ella en una urbanització que limita entre Cubelles i Vilanova i la Geltrú amb les dues filles de la Rosa de 4 i 6 anys. El pare de les nenes és un mosso d'esquadra. El Rubén el 2017 quan va passar el crim la Rosa tenia pendent un judici amb un ex nòvio que havia tingut el 2008 quan la van destinar a la comissaria de Ciutat Vella.

[00:23:16]

El fet era molt desagradable i ella també estava de baixa per depressió l'exnòvia un sots inspector del cos presumptament havia difós una fotografia d'ella fent li una fel·lació com a venjança per haver trencat la relació. Els Mossos investiguen si hi ha alguna relació entre algun d'aquests fets i l'assassinat del Pedro Rodrigues. Tornem el divendres 5 de maig l'endemà de la troballa del cadàver al matí. La Rosa ha declarat a comissaria i a la tarda els investigadors localitzen el Ruben que dóna la seua versió confirma i que és mosso d'esquadra i rebaixa el que els ha explicat la rosa sobre la seua mala relació amb el Pedro.

[00:23:54]

Els investigadors els sorprèn molt que descrigui el tracte que tenia amb la víctima com a cordial. La veritat és que el Rubén és una persona molt molt plana molt fàcil és a dir Fixa't que no sabíem que lluités per la custòdia en exclusiva el Rubén lluitava només per la custòdia compartida amb la seva mare. Perquè com a bon pare s'acaben de divorciar. Pensava que les nenes havien de tenir dret de passar estones amb la mare com amb el pare però en aquest cas la rosa Peral enfronta afronta diguéssim tota aquesta discussió d'una altra manera que ella volia en exclusiva a les nenes i veia doncs el Rubén com un perill per perdre aquesta custòdia.

[00:24:33]

Els investigadors no els sembla pas que el Rubén sigui com l'ha descrit la rosa però han de dubtar de tot. La Rosa havia intentat generar dubtes al voltant del Ruben però ell explica que ha estat treballant en tasques d'oficina a la comissaria del Vendrell i els seus moviments són molt fàcils de comprovar els investigadors se'ls apunten i esperen que l'autòpsia determini l'hora exacta de la mort del Pedro per veure si l'han de considerar sospitós o no. Però el Ruben revela una cosa que obrirà noves línies d'investigació.

[00:25:06]

El Rubén diu a la policia que durant una època la Rosa va tenir tres relacions sentimentals paral·leles amb ell mateix el Rubén amb qui estava casada en aquell moment amb el Pedro mort i amb un altre guàrdia urbà l'Albert López l'Albert López era una persona molt coneguda en l'entorn de la Rosa sobretot perquè era la seva parella el seu nòvio a la Guàrdia Urbana la Rosa Peral mantenia una relació paral·lela és a dir estava casada amb el Rubén feia 18 anys que estaven junts tenien dues nenes petites però en paral·lel també mantenia una altra relació d'amagat tot i que d'amagat del seu marit diríem però vox populi dins de la Guàrdia Urbana que era l'Albert López van mantenir una relació durant quatre anys i de fet poc abans del crim encara també mantenien aquesta relació.

[00:25:53]

Aleshores el Rubén l'exmarit quan va declarar davant dels Mossos posa sobre la taula aquest home de la Rosa tenia un nòvio perquè al final sí que se n'assabenta. Tenia un nòvio la Guàrdia Urbana de nom Albert López. Pregunteu li que potser en sap alguna cosa.

[00:26:11]

Els investigadors criden a declarar l'Albert López l'última declaració del dia 5. L'Albert diu que té una relació d'amistat amb la Rosa amb qui ha tingut relacions sexuals esporàdiques i que l'última vegada va ser a l'octubre o novembre del 2016 quan segons ell la Rosa va iniciar la seua relació amb el Pedro. Diu que el Pedro era tan gelós que ell no podia ni saludar la rosa quan es trobaven a la caserna de la Guàrdia Urbana i encara diu una altra cosa que serà molt important diu Els Mossos que el dimarts dia 2 va anar a dinar a casa de la Rosa al xalet que compartim el Pedro i que a més a més s'hi va quedar a dormir.

[00:26:50]

Això sí el sofà i la rosa en les seves declaracions no havia dit res d'aquella visita. De la visita del seu suposat amant l'Albert López per primer cop se situa a l'escena del crim per primer cop se situa en un escenari on no hi pintava res perquè hem de recordar que l'Albert López. Ell explica que el Pedro Rodríguez el nòvio de la Rosa era una persona completament gelosa. No. En principi la Rosa el que havia explicat és que el Pedro havia marxat de casa perquè s'havien enfadat però ella pensava que en algun moment tornaria i l'Albert que era a l'ex nòvio explica que es queda a dormir tranquil·lament a casa seva.

[00:27:25]

Aleshores els investigadors fan una relació molt ràpida és si aquesta persona es va poder quedar tranquil·lament a dormir a casa seva. és perquè sabíem que potser el Pedro no tornaria al ventall de possibles sospitosos s'amplia i els Mossos investiguen més a fons l'historial de l'Albert López la Rosa i l'Albert van treballar durant anys a la unitat de suport diürn. Formaven el que es coneix com a binomi parella professional. Durant els seus anys de patrullatge van ser investigats pel cas d'un indigent que va morir després d'una persecució policial.

[00:27:57]

L'home de 40 anys es va enfrontar a la policia i va ferir a la rosa a la cama li va fer un tall i va fugir. La versió oficial diu que mentre fugia va saltar una tanca i va caure al buit per un precipici de 30 metres. Això va passar el 2014. Aquest no és l'únic incident de l'Albert un any abans el 2013 n'hi va haver un altre que el jutge va imposar li una multa de 600 euros per haver agredit un venedor ambulant amb una porra extensible.

[00:28:28]

La sentència es diu que l'Albert el va colpejar més de 10 vegades sense que la víctima presentés cap resistència i que per tant els cops van ser gratuïts i innecessaris. S'acaba el divendres 5 de maig. I això és el que de moment tenen els investigadors tenen el nom del mort el Pedro Rodríguez l'agent de la Guàrdia Urbana. El Pedro vivia amb la Rosa que també és guàrdia urbana i amb les dues filles d'ella. El pare de les nenes és el Rubén que és Mosso d'Esquadra.

[00:28:57]

Quan la Rosa declara diu que el Rubén té molt mala relació amb el Pedro. Cosa que ell desmenteix davant la policia i diu que el tracte amb la víctima era cordial. La Rosa diu que l'última vegada que va veure el Pedro va ser el dia 2 a la nit dos dies abans que un excursionista trobés el cotxe calcinat amb el seu cadàver dins explica que van discutir a causa del Rubén i que el Pedro va marxar de casa. L'últim WhatsApp que el Pedro escriu a La rosa és de dimarts a les 21.50.

[00:29:26]

Després ja no torna a donar senyals de vida. L'Albert López és el tercer guàrdia urbà d'aquesta història. Havia tingut una relació amb la rosa quan ella estava casada amb el Rubén. L'Albert diu que va dinar a casa de la Rosa el dia 2 març. Explica que la Rosa li va dir que es podia quedar a dormir tranquil·lament perquè el Pedro no tornaria almenys aquell dia com podia. La Rosa està més segura si el Pedro no li contestava els missatges i no li havia dit si tornaria o no a la casa del carrer llorers.

[00:29:57]

El dia 5 els Mossos ja no poden anar més enllà. Cal esperar el resultat de l'autòpsia per saber a quina hora va morir la víctima i com cosa que pot ser crucial per donar un impuls a la investigació. Mentrestant la policia demana que intervinguin els telèfons de la Rosa del Ruben i de l'Albert Albert amb accent clar com li diu la Rosa i que es demani a les companyies telefòniques. Totes les dades possibles de la geolocalització de tots els telèfons amb veu del mort i no només durant l'última setmana sinó de tot l'últim mes assegura.

[00:30:35]

Hi haurà sorpreses. Crims. El relat dels moments foscos de la nostra societat. El col·legi amb ternes porta. Als investigadors els interessa molt saber l'hora exacta de la mort del Pedro i hem dit que el cotxe es va veure oficialment el 4 de maig al vespre quan un home que passava per allà ho va denunciar però això no vol dir que el cotxe no hi fos abans. Els Mossos indaga on hi troben un ciclista que acostuma a passar pel pantà de Foix.

[00:31:22]

Resulta que el dimecres 3 de maig al matí ja va veure el cotxe calcinat a la pista forestal. El dia abans el dimarts 2 de maig havia fet el mateix recorregut i el vehicle no hi era. O sigui que el crim s'hauria d'haver comès abans del 3 de maig. Es comença a acotar quan es va cometre el crim i els investigadors interroga diverses persones de l'entorn de la Rosa i el Pedro. Fins ara la Rosa és l'última persona que el va veure amb vida però atenció al detall que ara els Mossos interroga als pares d'ella.

[00:31:59]

I el pare diu que el dimarts dia 2 cap a les dues va ser a casa de la seua filla i que allà va saludar el Pedro. La mare en canvi diu que no recorda res. Això portarà cua. Després hi tornarem. Els Mossos continuen interrogant amics i familiars de la víctima a l'espera que la jutgessa autoritzi la intervenció dels telèfons de la Rosa del Rubèn i de l'Albert i que les companyies telefòniques enviïn totes les dades emmagatzemades per comprovar la localització exacta de cada telèfon durant l'últim mes.

[00:32:34]

Abans d'ajuntar se amb la rosa el Pedro estava casat amb una noia que es diu Patricia i tenien un fill petit. Els Mossos també parlen amb la Patricia i els diu que l'última comunicació que va tenir amb el Pedro va ser el dimarts dia 2 a les 19 26. El Pedro li va enviar un correu electrònic on li demanava canviar el dia que havia de recollir el nen en lloc de dimecres. Li anava millor que fos el dijous de la mateixa setmana però el dia abans el dilluns dia 1 el Pedro també li havia enviat un altre correu a la nit i la Patricia el va trobar molt estrany.

[00:33:10]

Es veu que no estava escrit com acostumava a fer el Pedro i això li va fer pensar a la Patricia que no l'havia escrit però mai va donar més importància. Veurem més endavant si això té importància o no. Encara s'ha d'establir l'hora del crim qui va ser l'última persona que va veure viu el Pedro o amb qui va parlar per última vegada. Repassem les hores que hem sortit fins ara. La Rosa diu que el va veure viu per últim cop el dimarts dia 2 a l'hora de dinar i el pare de la Rosa explica que aquell dia i també va saludar el Pedro.

[00:33:43]

Quan va anar a casa de la seva filla cap a les dues del migdia la mare no recorda res l'ex del Pedro o la Patricia diu que va rebre un correu electrònic d'ell el mateix dimarts dia 2 a dos quarts de vuit del vespre i la rosa ensenya als investigadors un Whatsapp del Pedro. Aquell mateix dia a les 21 51. Amb tot plegat sembla clar que el dimarts a la nit el Pedro encara era viu. Avancem. Els investigadors ja tenen la geolocalització dels telèfons mòbils.

[00:34:13]

Això és important perquè podran comprovar si el que han declarat les persones interrogades coincideix amb el que diuen les dades registrades que són fets objectius. Se sabrà quins repetidors han donat cobertura a cada trucada i en quina franja horària comencen per al telèfon del Pedro i veuen que la nit del 2 al 3 de maig el telèfon del Pedro va ser el xalet que compartia amb la Rosa al carrer dels Lladres i després va anar fins a la Bisbal del Penedès. Sabeu qui vivia a la Bisbal.

[00:34:49]

El Ruben l'exmarit de la Rosa amb qui el Pedro estava suposadament barallat escolta el que diu el pare de la Rosa en el seu moment a mi com jo recordo que un dia vaig veure la pobresa recordeu que el Rubén havia declarat a la policia que la seva relació amb el Pedro era cordial ha mentit i recordeu que la Rosa havia dit que el Pedro havia contractat uns detectius privats per seguir el Rubén.

[00:35:25]

Els Mossos localitzen la detectiu i declara que després d'uns dies de seguir el Mosso van tornar els diners als clients i van renunciar al cas. Per què la detectiu diu que el Rubén en adonar se que l'estaven seguint els va perseguir a ells i els detectius van témer per la seva integritat física. Després continuarem amb la geolocalització dels mòbils. Tornem ara la nit del dimarts 2 al dimecres 3. Hi ha testimonis que diuen que van veure el cotxe cremat el dia 3 al matí.

[00:35:56]

Quina lectura se'n podria treure. La hipòtesi seria que el dia 2 al migdia la Rosa i el Pedro discuteixen per alguna cosa relacionada amb el Rubén. El Pedro marxa enfadat el vespre del mateix dia 2 el Pedro envia WhatsApp a la Rosa. Després el seu telèfon està situat a prop de la Bisbal del Penedès on viu el Rubén. L'endemà al matí a pocs quilòmetres de la Bisbal al costat del pantà de Foix apareix cremat el cotxe del Pedro amb el seu cos a dins.

[00:36:24]

Els indicis apuntaria al Rubén com a possible autor del crim però ara comencen les sorpreses amb la localització dels mòbils. Les dades situen obert el dimarts dia 2 entre les 13 50 i les 16 20 a casa de la Rosa. I és aquí quan es comencen a obrir molts interrogants. Si el pare de la Rosa diu que era cap a les dues i que va saludar el Pedro vol dir que van coincidir a la mateixa casa l'Albert i el Pedro i el pare de la Rosa.

[00:36:54]

Si ho recordeu l'Albert havia dit que el Pedro era molt gelós i que no podia suportar que ell i la Rosa els ajudessin a la caserna. Si era tan gelós era molt estrany que l'Albert coincidís amb el Pedro al xalet del carrer llorers. Però el pare de la Rosa en cap moment va dir en la seva declaració la primera declaració que també hagués vist a l'Albert podia ser que hagués confós l'alberg pel Pedro. Tots dos eren de complexió forta i s'assemblaven com que les dades de geolocalització no enganyen.

[00:37:26]

Els Mossos demanen la informació del telèfon del pare de la Rosa. Veurem on el situen però les sorpreses en la geolocalització no acaben aquí les dades també indiquen que l'Albert la Rosa i el Pedro ja coincideixen tots tres a casa del Pedro. La nit del dia 1 el dia 2 és a dir la nit del dilluns. En les seves declaracions davant els Mossos ni l'un ni l'altre van dir res d'això. La informació que revela el telèfon mòbil també mostra que l'Albert que viu a Badalona va sortir de casa seva a unes cinquanta set de la matinada del dilluns al dimarts que va arribar a casa de la Rosa.

[00:38:03]

Cap a les tres de la nit i que s'hi va quedar fins passades les deu del matí. El més estrany d'això és que el Pedro era molt gelós. Teòricament estava dormint a dins. Què hi fa l'Albert tota la nit al xalet de la rosa si el Pedro per què l'Albert no ha dit res a la policia que va estar a casa de la Rosa la nit de l'1 al 2 de maig. Ha tingut un lapsus de memòria i el que descol·loca més els investigadors és que la rosa sí que ha parlat d'aquella nit i diu que l'Albert es va presentar un moment a casa seva i va tornar a marxar.

[00:38:35]

La policia comença a sospitar que l'Albert i la rosa amaguen alguna cosa però no es pot descartar ningú encara. Fixem nos en l'autòpsia. A veure si ajuda en alguna cosa ja hem dit que el cos o millor dit el poc que queda del cos està calcinat. Els pèrits forenses no poden trobar res en les restes que indiqui amb claredat la causa de la mort. Que veuen dues fractures als cartílags de l'estructura de la laringe en la part anterior del coll els lligaments de les tiroides també estan desplaçats endins la conclusión de que nadie necesariamente por romper el cartílag los rockera però només que si és un indici Xiva però no s'hi podria afirmar si fos la causa de la mort.

[00:39:24]

Xiva va explicación diu que el cuerpo pero no fue una mera elección podría ser que la víctima morís estrangulada. Els pèrits diuen que objectivament és possible afirmar que la víctima va morir per estrangulada però no en tenen cap evidència que era estrangulada. No s'ha confirmat si era d'Itàlia o morta. También hay que decir que nosotros en un cadàver reciente nadie muere por qué le irrompen el cartílag tiroides perquè la rampant però cartel·la orgàniques nadie matar lo. és que és un Xiva o mata la insuficiència respiratòria que provoca.

[00:40:09]

Per tant no mata la inhibició en Bagà porque estamos tocando una serie de nervios donde sencillamente la persona que entra en cinc o perds una parada cardíaca o mata porque estamos apretant d'estructures del cuello los vasos i dificulta la irrigació de l'encèfal. és un Xiva tot és un xiclet o de cabirol manipulación en el cuello en este caso no podemos demostrar si és o había sido tan mortal porque hemos tenido casos. Efectivamente estar roto porque ha habido una mala manipulación en el transporte.

[00:40:43]

No se podía descartar que hubiera habido una manipulación de del cuello más cosa. No se puede saber si hi ha sido o bé les imatges de nens per les costelles cuenta de que si se li estudio pienso bien hecho y si Cecot todo lo que se ha podido sacar de un cuerpo que estaba en estas condiciones. Más no se podía haber sacado Diamonds el motí digamos parte del crani. Como ya se ha dicho no teníamos sense valor. No teníamos vísceres. No daba más información.

[00:41:15]

Hem sentit i tornarem a sentir fragments del judici. Les veus del fiscal i dels forenses que van fer l'autòpsia. L'autòpsia aporta molt poca llum diguéssim sí que deixa un indici diu que el Pedro va morir estrangulat escanyat de forma manual. Per tant amb les mans però diu que això ho aporta com una hipòtesi i no com una certesa. Per tant diguéssim el mecanisme que provoca la mort. és un indici és una hipòtesi però que no eleven a la categoria de certesa.

[00:41:51]

Només hi ha dues coses que els pèrits forenses tenen clares i recuerda que si la corpulència de la víctima per evidenciar que és un estrangular devia ser una o dues persones Fuertes el Pedro era un home que feia un metre noranta d'alçada i pesava cent quilos forçut. L'Albert també més forçut i culturista com el Pedro també és aficionat a les motos. Té una moto de gran cilindrada una BB 1.000 i la rosa és atlètica i s'entrenava per participar en la triatló extrem de l'Ironman.

[00:42:25]

Però això no és res. Anem a la segona cosa que els forenses tenen clara la causa de la muerte fue por la inflación del humo del fuego por este mismo sinó anterior aprender igual que el cotxe el Pedro el poden haver escanyat una o dues persones però no és segur i va morir abans de ser calcinat. Un altre dels aspectes que criden l'atenció als forenses és com va quedar el cos. La combustió espontània. O sea hay que olvidar que accelera bastante para que un cuerpo pueda ser destruido como esta persona.

[00:43:02]

Lo más lógico i com fundamentos pensar que se tiró algun tipus de substància líquida que accelera la combustió ante este cuerpo que ustedes creen que es lo más lógico es que además de combustible el vehículo seguirá también en el propio cuerpo. Es lógico pensar que fuera así montado el Estado baso en experiencia cuerpo como estaba llamar la atención que objectivament de todo ese cuerpo que han visto esto es lo que tenemos un cuello donde el fuego ha ido ha encontrado una facilidad para romper esa manera para presentar lo per a fer lo más.

[00:43:46]

Por qué. Porque de lo contrario yo lo que me esperaria és lo carbònic dado todo roto las estructuras de ciudades cosa que no les sabía.

[00:43:56]

és a dir que l'assassí o assassins no només van ruixar amb combustible el cotxe sinó que també haurien llançat líquid directament al cos del Pedro perquè cremés amb més virulència i s'esborra qualsevol prova. Sin ninguna duda para ello parece ser que un cuerpo tal como se encontró el cadàver donde como se encontró al Instituto al servicio patologia i situaciones que luego fueron aportando la policía además lógicamente digamos claro que era de muerte violenta trilogía homicida.

[00:44:33]

El cos va quedar en tan mal estat que cap dels quatre metges forenses que van fer l'autòpsia no van poder determinar el dia i l'hora exactes de la mort del Pedro. I el que encara és més important no van poder determinar ne la causa. Sobre això veurem coses sorprenents a mesura que avanci el relat on no tenen dubtes és que el Pedro el van matar abans de traslladar ne el cadàver a la pista forestal del pantà de Foix on es va cremar el vehicle i el cos va quedar carbonitzat dins el maleter.

[00:45:03]

I aquí s'obre una nova incògnita. Quin va ser l'escenari del crim.

[00:45:12]

Situem nos un altre cop a casa de la Rosa Peral al carrer llorers de Cubelles el maig del 2017 poc després del crim encara no hi ha res ni on ni com ni quan ni qui va matar el Pedro.

[00:45:28]

La policia ha interrogat més d'una vegada l'Albert i la Rosa perquè no acaben de quadrar tot el que diuen i a més s'han contradit entre ells la rosa per exemple. La primera vegada que va declarar va dir que el Pedro va marxar de casa el dia 2 abans de dinar. Després el pare de la Rosa va dir que el va veure allà a l'hora de dinar i en la seua segona declaració la Rosa diu que el Pedro va marxar.

[00:45:52]

Al vespre els companys de la Rosa veuen estranya el seu comportament veiem como muy fría recuerda que mi marido comentaba mosso o está xoc o no es consciente de lo que todavía de lo sucedido han passat nou dies des que un excursionista va trobar el cotxe calcinat al pantà de Foix.

[00:46:12]

Ja som a 13 de maig. Dissabte els Mossos demanen a la jutgessa de Vilanova que autoritzi l'escorcoll de la Casa de la Rosa i del pis de l'Albert. Els investigadors han interceptat una conversa on l'Albert diu que ha de passar la rumba pel pis per netejar ho tot i això precipita ara l'actuació dels Mossos. L'escorcoll es farà el dia 14 però el dia abans a dos quarts de dues sorprenentment la Rosa demana declarar voluntàriament. Ella ja se sent completament acorralada. Creu que no té cap tipus de escapatòria.

[00:46:47]

Estava detinguda en aquell moment i encara és a dir ella al final quan els Mossos la posen molt nerviosa. No deixant entreveure doncs que potser ella acabarà detinguda al final. Ella fa allò un tot o res. Però la jugada no li surt bé perquè aleshores els Mossos han tingut uns 10 dies per recopilar totes les proves que és aquest tot o res que declararà ara la Rosa fins ara quan la Rosa li preguntaven qui creia que hi havia al darrere del crim assenyalava una única persona i havia explicat les seves sospites tant a la policia com a gent del seu entorn amics i companys de feina ja que ella creia que era Rubén que s'havia posat molt agressiu activamente que tenia com Pedro que havia comprat a un detective perseguint lo mismo dijeron que tuvieron más gente pudiera molt.

[00:47:45]

Rubén i Cuando todo estaba haciendo nuestras decidirà si sabes gestora o mossos entre Mossos i ja no es todo esto lo lleva a Pedro quan aquesta li va seguir el rovell llamó cuatro veces. No vam poder estar per l'escrivà. I és que a més a llevant de mucho hombre Rosa aquest sentit era un testimoni amic de la Rosa al judici.

[00:48:19]

Però tornem enrere quan la Rosa declara voluntàriament per tercera vegada diu que els últims dies ja ha estat donant voltes i ara nou dies després que es trobés el cadàver assenyala l'Albert. Aquesta acusació donaria sentit a una conversa gravada entre la rosa i un altre home que com tots els protagonistes d'aquesta història també és guàrdia urbà. No es coneixien però ell va voler ajudar la. Quan van passar els fets i li va escriure un whatsapp el 5 de maig la seua relació va durar cinc dies des que es van veure per primera vegada.

[00:48:52]

Fins que la van detenir. La Rosa va tenir el telèfon punxat des de pràcticament l'endemà de l'aparició del cadàver. Escoltem què deia la Rosa l'altre home.

[00:49:07]

De tant en tant no he vingut a mirar ho tot el món que diu que yo veo que no para ver como con el cómo no. La Rosa Peral repeteix i escampa que té por de l'Albert López. L'home a qui tothom a la Guàrdia Urbana Creu que és el seu amant. Tengo miedo está tan loco. és més que una frase és un concepte que la Rosa anirà repetint a partir d'ara i l'Albert López què hi diu. Doncs que quan ell va arribar al xalet el Pedro ja era mort.

[00:50:07]

Quan diu la veritat els investigadors tenen molta feina per davant. Ho expliquem en el pròxim capítol gràcies per escoltar nos. Tornem tan aviat com puguem.

[00:50:30]

Crítics i guionistes Lidia Orriols Albert Mercadé i Sílvia Comet. Des d'avui Lídia Orriols producció Núria Ventura muntador musical Sergi Cutillas direcció artística dolors martín direcció i guió i presentació Carles Porta amb les veus de Catalunya ja no té ni les pròpies que ocuparà a curt i llarg metratge. Amb la veu òbvia de palla prefiero Móra d'Ebre que ja estar allà on hi ha tot un vot que porta. Ara poc poc si no guarda una cadet. L'equip que no té. No té.

[00:52:07]

No. Canvi. Lluitar contra el poder mediàtic ho hem es com en terra per fer per enterrar te das cuenta de la qual és la basada. No té. Caminar. Ja no hi havia ningú.