Transcribe your podcast
[00:00:00]

Tot el que sentireu en aquest programa ha passat. Els fets i els llocs són reals alguns diàlegs estan dramatitzades però el seu contingut consta en documents de testimonis que eren al lloc dels fets. En algunes descripcions aquest programa podria ferir sensibilitats. Relaten crims reals la realitat i la mort no entenen de sensibilitats. En el capítol anterior. El 27 d'abril del 2013 mentre el poble del món celebra la seva digna una festa en honor a la Verge del Rocío. Un home de 39 anys i la seva filla de 8 són assassinats a ganivetades a casa seva per la gran quantitat de ferides que presenten les víctimes.

[00:00:47]

La Guàrdia Civil creu que es tracta d'un crim passional. Al principi investiguen la mare de la nena que s'havia separat de l'home assassinat només vint dies abans del crim i segon any però tots dos presenten una coartada. Després de mesos treballant en el cas i d'haver descartat moltes pistes la policia no sap per on continua investigant fins que els veïns perden de cop i decideixen. O tothom. Sóc Carles Porta. Gràcies per escoltar nos. L'ADN que la policia científica va trobar al lloc dels fets és de les víctimes i de la Maria anhela la mare que va ser la primera sospitosa.

[00:01:32]

També hi havia unes petjades que no saben de qui són però res més. El Monte un poble que venera la Mare de Déu del Rocío. La ciència política està perduda però un canvi d'actitud dels veïns que havien callat durant mesos permetre als investigadors fer un important pas endavant. Intentarem posar llum a la foscor. Comencem. Així. Així el primer club que organitza la mesquita i Vol. Els crims. Per em deixin començar dient nos recordeu que. El relat dels moments foscos de la nostra societat.

[00:02:50]

Crims. En Carles Porta molts veïns del monte un poble de 24.000 habitants de la província de Huelva. Passen l'estiu al Rocío o matar les canyes. Dos nuclis que formen part del mateix terme municipal però que estan a 15 i 30 quilòmetres respectivament. El centre del poble en canvi es queda pràcticament desert.

[00:03:14]

L'any 2013 mentre gairebé tothom estava a la platja o al camp dues famílies sacsejades per la tragèdia no van tenir ganes de moure's de casa.

[00:03:24]

Els familiars de Miguel ángel Di María Domínguez assassinats el 27 d'abril d'aquell any es van quedar al Monte mentre esperaven respostes les que els havia de proporcionar la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil la UCO. Durant mesos els investigadors no van tenir cap pista per assenyalar un sospitós del doble crim. En un primer moment es van plantejar si el pare havia matat la nena i després s'havia suïcidat però quan van veure que l'home havia rebut 50 ganivetades i que tenia una ferida en forma dics a l'esquena ho van descartar i van pensar de seguida en un crim passional.

[00:04:03]

Per això també van investigar la mare de la nena la Mariana i el seu amant Francisco Javier. L'home pel qual havia deixat el Miguel ángel. Només vint dies abans del crim. Però per aquí tampoc no van trobar res. Els investigadors també es van trobar que la gent que podia saber alguna cosa. Una família equatoriana que vivia just al costat de les víctimes no volia col·laborar però a principis de setembre del 2013 cinc mesos després del doble crim les coses van començar a canviar.

[00:04:35]

Escoltem el capità de la Guàrdia Civil que va dirigir la investigació s'iniciarà la investigació no estudiem els trabajando i se ha tomado una serie de declaraciones hasta que finalmente se abrieron pues tenía miedo a repensar l'escletxa del país no quiere meterse fuentes judiciales. Finalmente ja no es contaron doncs lo que había vivido que era lógico que hubieran escuchado lo que había sucedido ahir i marcaron las horas en las que sucedieron los hechos. La primera que explica el que va sentir la nit del 27 d'abril és una noia que es diu així que és la que s'acaba de ser declarat de major interès.

[00:05:15]

Camus que la hija del matrimonio que ara s'ha casat així se encontraba realizando una comunicación telefònica entre las 21 47 i 21 52 horas con su nòvio Francisco que es lo que no es divideixi dice. Cuando termina haurà con mi nòvio. Es cuando se produce a partir de que yo quiero ser llamada. No saber precisar es imposible que dice el segundo ni el minuto pero dice que después de col·locar esa llamada es cuando escuchar los gritos que haces aquí fuera d'aquí etcétera.

[00:05:54]

Después de que vuelva a ser llamada otro registro técnico tenemos deia Tenemos una conversación de WhatsApp. Esa conversación 22 0 3.

[00:06:03]

En aquesta conversa de WhatsApp la deixi i li diu al seu xicot que ha sentit una baralla a la casa del costat. També Què li sembla sentir una nena cridant i un soroll com de cops molt forts contra la paret. Tot i això en aquell moment no ho va explicar a ningú més ni va avisar la policia que el seu germà Freddy Benicio encara aporta més detalls als investigadors.

[00:06:26]

Esta persona no s'informa que se encontraba justo en la parte de arriba és a dir havien de tenir arriba otra estancia se encontraba hablando por teléfono con su amiga Cristina que no es manifiesta feminista dice mientras mantenga la comunicación con mi novia se han producido todos los hechos. Estamos hablando de lo mismo discusión entre dos hombres. Este caso se Divinity incluso a la secció Hombre mi opinión yo creo que mucha gente gente de Monte gente extranjera. Yo creo que eran españoles. Incluso m'atreviria a decir que era muntanyós.

[00:07:06]

Nosotros en ese momento ni van bien lo que dice o Soy bienvenido sea. Y que nos dice bueno se produce esa discussió on es el golpe escucha o incluso cómo se col·locant cosas igual fuera d'aquí. Me Tienes Sarto. Este tipo de frases no s'ha de col·locar en que frases lo primero si fuera aquí si me tienes art o etcétera y luego lo que marca és que cuando él finaliza la llamada con Cristina con su amiga ya se ha acabado la Riereta. Per què van esperar cinc mesos aquests veïns equatorians a parlar de seguida ho sabrem.

[00:07:44]

La declaració dels dos germans del Fredy Lavezzi permet als investigadors establir quan es produeix l'atac i quant duri la baralla per cert. Fixeu vos també que una de les coses que diu el noi és que li va semblar que l'agressor també era del Monte que hores que minutos tenemos tenemos diecisiete minutos de conversación telefónica.

[00:08:04]

Por lo tanto desde las 21 o 44 hasta las 22 02 Qué tiempo tenemos los investigadores que hemos analizado todos los datos que nos van informando de Criminalística de toxicologia toda esa recopilación de Datos si tenemos junto con las manifestaciones de los vecinos que son el entorno físico los que han escuchado la pelea. Se Puede concretar que la pelea ha sido producida entre las 21 no 52 i les 22 tiradors més precisió impossible.

[00:08:39]

Aquests 10 minuts seran molt importants a partir d'ara. Estem parlant del temps que passa entre que els veïns senten el primer soroll estrany i el moment en què la Casa de la família assassinada es queda en silenci. Per tant qualsevol persona que tingui una coartada sòlida per aquest interval que va de les 21 a 52 a les 22 02 del 27 d'abril de 2013 podrà ser descartada com a autora dels fets. Quan aconsegueixen aquesta informació els investigadors tornen a la casella de sortida per analitzar l'entorn més proper a les víctimes.

[00:09:16]

La Guàrdia Civil investiga com era la relació entre l'home assassinat Miguel ángel i l'amant de la seva dona Francisco Javier Fran. Però també entre la Maria Amela La dona de la víctima i la nòvia del Francisco Javier que es diu Raquel. Per aconseguir informació s'entrevista amb els companys de feina de tots quatre que treballaven al mateix supermercat Mercadona que diuen els companys.

[00:09:41]

Lidia Orriols els treballadors del supermercat destaquen que el Miguel ángel era un home molt pacífic i que tenia una relació cordial amb el Francisco Javier. Segons expliquen a la Guàrdia Civil quan es veien els dos homes se saludaven amb normalitat tot i que intentaven no coincidir en els torns però quan la Mariana la va abandonar el domicili familiar. Vint dies abans del crim la relació es va tensar i van intentar no veure's en cap moment però sí els companys de feina dels investigats no destaquen cap enfrontament entre Miguel ángel i el Francisco Javier.

[00:10:15]

Sí que ho fan referència a la marea negra i la Raquel. Segons expliquen alguns treballadors a la Guàrdia Civil les dues dones es portaven molt malament i s'havien arribat a insultar la feina. La Maria ángela deia que la Raquel li volia fer la vida impossible perquè estava amb el seu ex el Francisco Javier però els investigadors no troben cap indici que situï la Raquel al lloc dels crims. Ni la Raquel ni ningú altre proper a les víctimes tot i que han aconseguit establir l'hora dels crims.

[00:10:45]

Cinc mesos després continuen sense sospitós una altra vegada. Un testimoni permetrà descobrir coses importants per a la investigació.

[00:10:55]

Una nit de mitjans de setembre un home a qui li diuen el magro truqui als investigadors per dir los que ha recordat un detall del dia dels crims que els podria interessar. Aquest home té un taller de planxa i pintura al Monte però també és conegut perquè crien i ven cavalls. Detalls a tenir present per entendre la importància del seu testimoni l'amant de la Marianne. Francisco Javier. Tots li diuen Fran. Al carrer Feria és al costat del Mercadona i és on hi ha una sortida secundari del supermercat.

[00:11:28]

La porta principal el poti és un altre amic. I recordeu que estem en el cap de setmana que celebren el que en diuen la Selvatana un altre homenatge a la Verge i molta gent va amb cavalls amunt i avall. Això és el que va declarar el magro cinc mesos després del crim. Un era de dia però no podia precisar l'hora. I jo hi va acabar Lluc i Cuando baja la calle feria cerca del xa no se encontramos al front en el interior de su vehículo un Volkswagen Golf de color azul aparcado un mitjà que ayer fue el saludo.

[00:11:59]

Recuerdo perfectamente que sucedió el día que assassinaren una Miguel l'alfil i la niña porque vendió una llengua. Aquesta trobada podria semblar una anècdota però no ho és perquè en declaracions davant de la Guàrdia Civil Fran el Francisco Javier l'amant de la María anhela sempre havia manifestat que no va sortir del Mercadona la tarda del dissabte 27 d'abril. Ho explica Rocío Castrillo la periodista que va escriure el llibre titulat ciento cincuenta i un coixí llaves el primero que pone sobre la pista de él fue el testimonio.

[00:12:37]

Cavallistes que ara té coartada decir decía que había estado trabajando en el supermercado a l'hora del cierre. No sabia molt vida diari pero hay ai cavallistes que asseguren haver lo visto antes de que cobressin era es decir entre las nueve i Cuarto i Media.

[00:13:03]

El grup també assegura que va veure Francisco Javier conduint el seu cotxe particular i no la furgoneta de l'empresa. Per això la Guàrdia Civil creu que no podia estar repartint la compra en algun client com feia habitualment. Ara bé de moment els investigadors només tenen la paraula d'una persona contra la d'una altra. Per tant intentaran corroborar la història amb dades tècniques com van fer amb la família equatoriana és a dir registres dels repetidors telefònics més coses. En el capítol anterior havien explicat que es va fer una segona inspecció ocular en l'escena del crim perquè els experts de l'equip Central d'Inspeccions Oculars de la Guàrdia Civil lesió els semblava molt estrany que l'assassí no hagués deixat cap rastre.

[00:13:48]

Tenint en compte la violència dels atacs en aquella inspecció entre altres coses es van requisar tres tovalloles netes que hi havia als dos lavabos de la casa pensant que potser l'autor podria haver utilitzat per netejar se i eixugar se després de rentar la sang de les víctimes. A finals de setembre els investigadors de la UCO reben els resultats de les anàlisis i el que llegeixen a l'informe del laboratori els cau com un gerro d'aigua freda. De nou no es troba cap resta genètic que no pertanyi a les víctimes.

[00:14:22]

Quan la mare i la Maria Amela hi creuen confirmada la seua tesi que l'autor dels assassinats va preparar molt bé el crim i que va accedir al domicili de l'Avinguda de los Reyes tapat de cap a peus. Els investigadors estan tan perduts que sol·liciten que un altre organisme faci noves proves en les mateixes tovalloles i insistència per a qui les troballes realitzades i la història del crimen se sotmetien a nuevos análisis por parte de otro organisme público competente los mandos de la UCO encontraron a una aliada trascendental Virginia Sesma.

[00:14:57]

La jutgessa instructora ascendiria también li resultava insòlit que no hubieran hallado en el lugar de los hechos ni Huellas ni un perfil genètic o que podía ser corresponde a la grisor o consecuencia emitió 102 lanzamientos fecha 2 el 24 i 25 d'octubre del 2013 por los que ordenava la envío de las evidencias recogidas en las inspecciones escolares a l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses de Madrid con el fin de que se practiqui una nueva perícia. Por si fuera factible la obtención por sus especialistas imitadors de un perfil genètic o distinto de los hallado hasta el momento y que pudiera pertenecer al possible autor de los hechos.

[00:15:37]

A més de les tres tovalloles netes la UCO envia a l'Institut Nacional de Toxicologia una tovallola i una estora de bany tacades de sang. També els fan arribar a una esponja un mocador de paper i dos ganivets. El que es va trobar a l'habitació de la nena i es va especular que l'havia fet servir per defensar se. I un detall del pernil que hi havia en un calaix de la cuina. Cap dels dos estris tenia restes visibles però tot i així se'n demanen anàlisis per si l'assassí els hagués netejat.

[00:16:06]

Recordeu que l'escena del crim no es va trobar l'arma homicida que els forenses van assegurar que es tractava d'un ganivet d'uns 15 centímetres amb la fulla llisa. Encara hauran de passar uns mesos fins que els investigadors puguin tenir els resultats d'aquesta tercera analítica. De moment tornem a la línia d'investigació reoberta al voltant del Francisco Javier Medina Fran l'amant de la mare arran de la declaració del Magro Magro declarar més vegades davant de la Guàrdia Civil i sempre manté la mateixa versió. Està segur que va veure Francisco Javier Medina quan ell diu que estava treballant explica que se'l va trobar quan anava de camí a un solar de la seva propietat on havia quedat per vendre un cavall.

[00:16:49]

El mateix Francisco Javier reconeix que sí que va veure el Magro i el poti a cavall però situa l'escena després de les deu de la nit quan va sortir de la feina. El Magre en canvi diu que encara era de dia però que no recorda exactament l'hora.

[00:17:04]

Per resoldre la contradicció els investigadors tornen a recórrer als registres tècnics verificar mots com ho semblava molts a través de comunicacions telefòniques que és la herramienta bàsica herramienta que más fija exactamente aleshores podíamos verificar que la hora aproximada que el magro junto con un amigo suyo Manuel ángel poti vieron a Medina. Fue entre les 21 h. Era una 21 porque tenemos una cámara la que situa. és l'última imagen de Medina de Mercadona hasta el último momento que tenemos constància que estuvo en mercadona Forever 21.

[00:17:42]

Era una serie de Pedrinyà de cajas que els investigadors creuen que la trobada entre el Francisco Javier i els dos homes a cavall va ser entre les 21 hores entre una i les 21 29. Per què. Com heu sentit és que l'última imatge de l'amant de la Mariana al Mercadona és a les 21 01. Després de revisar totes les comunicacions entre els involucrats en la venda del cavall comproven que hi ha una trucada les 21 29 hores i que la fa l'home que feia d'intermediari entre Almagro i el comprador.

[00:18:13]

El motiu d'aquesta trucada és que el client a qui li diuen que PEA feia tard i l'intermediari volia saber quant trigaria a arribar. En aquell moment doncs Magro ja havia arribat al solar i per tant els investigadors suposen que ja s'havia trobat amb el Francisco Javier tenen una càmera i una llamada telefònica que reconstruir cap passador entre medios.

[00:18:34]

Els investigadors calculen quant es triga a cavall entre el lloc on es van creuar. Francisco Javier Magro i el poti i el solar on s'havien de trobar amb el capellà veuen que són com a màxim quinze o vint minuts. Per tant amb els registres tècnics que tenen els agents creuen que els tres homes es van creuar cap a les 21 10 o les 21 15 del dissabte 27 d'abril. Aquesta és la primera esquerda en la versió de Francisco Javier Medina que passa a ser sospitós del doble crim.

[00:19:05]

Des del principi els investigadors l'havien mirat de ben a prop perquè el perfil d'un amant gelós i possessiu podia concordar amb el mòbil passional. Però fins ara no teníem res que muntés la seva coartada. El següent pas de Lucho es torna a entrevistar els treballadors del supermercat. Les entrevistes dejaron claro que no existien controlés ni registres de salida del supermercado. El mètode es repetia de modo rutinària. El Frente abrió la puerta del almacén y los empleados iban saliendo tanto los encargados como los trabajadores coincidieron en al·ludir a la falta de control que caracteritzava al final de la jornada laboral.

[00:19:43]

El propio sospechoso al ser interrogada sobre el momento las personas con las que salió aquel día manifestó que no podía decir con exactitud a quina hora abandonó supuesto aunque creia que fue pasadas las diez de la noche y que lo hizo solo en una de les visites a la Guardia Civil. La Maria ángeles segura que el Francisco Javier va sortir com ella passades les deu de la nit però sense dirigir se la paraula perquè la feina no volien que se'ls veiés junts. Això vol dir que la seva versió coincideix i si el seu amant va sortir del supermercat a les 10 no podia haver comès els assassinats que es van produir entre les 21 hores 52 i les 22 hores.

[00:20:24]

Tot i això els encarregats de la investigació no trauran els ulls del damunt del front Avancem fins a principis del 2014 després de mesos esperant arriben els resultats de les proves que es van demanar a l'Institut Nacional de Toxicologia. Ellos se encuentran ADN que no és ninguno de los habitantes de la casa. En el proceso le piden a la jueza que se muestra muestras centre todo l'entorn entre todas las personas que pudiera entrar en la casa. Sólo para ver si correspondía alguna muestra que solicitar sino también para descartar que no fuera de alguien que fue a arreglar arreglar la tele o d'algun amigo.

[00:21:14]

Entonces s'envien muestras de diecisiete barones entre ellos los padres tanto de Miguel ángel Di María la muestra a nivel hermano de la víctima compañero de equipo de futbol i d'algunes persones del supermercat entre els treballadors del supermercat a qui es demana una mostra i a la darrera persona que va veure el Miguel Angel en vida. Francis Castañeda i també l'amant de la Maria Amèlia Francisco Javier Medina mentre esperen els resultats els investigadors intenten aclarir si hi ha alguna persona relacionada amb el crim. Podria ser l'origen de la balena desconegut.

[00:22:00]

Primer interrogant la dona que netejava el pis de les víctimes però la senyora els diu que no s'encarregava de rentar les tovalloles que ni tan sols les tocava sense respostes per aquesta banda. Els investigadors tornen a interrogar la Maria Amela l'11 de febrer. Així descriu la compareixença al seu llibre La Rocío Castrillo com fugir de madre llega en un estatus similar edificaciones anteriores muy delicada con el rostro pàl·lida o vestida con ropa deportiva entre los oscuros i el cabello recogido en una cuneta sentado frente a ella Sargento mirava sus dedos que té a sobre la mesa le mostraron diverses fotografías de les tovalles en cuestión.

[00:22:41]

Las observa ecologistas sorprendido como si no podía hacer entender el interés que suscitava unes tovalles Limpias se lo hacía no reconocer la de baño con la que se caga Suriñach declaró de modo convincent que antes de marcharse de la vivienda el 8 de abril de 2013 hecho en la lavadora toda la ropa de la casa sabanes de los dos dormitoris tovalles de ambos Baños e incluso fundes los señores que dejó toda la ropa del hogar col·locada i limpiar poc més d'un any després del doble crim.

[00:23:13]

El 8 de maig del 2014 hi ha un fet transcendental per a la investigació. Arriben els resultats de les anàlisis de l'Institut Nacional de Toxicologia breves momentos informaron que había dado positivo con uno de los ha admès que la enviat a toxicologia informa és que era més repetitiu el seu ADN no és casual va aparèixer ahir puntual sinó que sonava més repetitiu o d'estafes a la casa objetos diferentes.

[00:23:46]

Por lo tanto que era una ADN a su criterio muy muy muy interesante tener en cuenta de qui és aquest ADN d'una persona a qui la Guàrdia Civil havia sospitat des del principi de l'home que després de la mort de Miguel ángel havia intentat ocupar el seu lloc a la vida de la María. D'algú que efectivament tenia accent del Monte l'ADN del front del Francisco Javier Medina però els investigadors la descoberta d'aquestes restes genètica l'escena del crim suposa un pas molt important però tot i això creuen que no és una prova que el Francisco Javier cometés els assassinats abans cal demostrar que va deixar la nena durant l'execució del crim i no de forma casual quan ja toxicologia dice la Guàrdia Civil que l'ADN encontrado de l'individu amante de Maria nena fuerte de la Guardia Civil consistent en situar lo en l'escena del crimen claro empiezan a recabar otra vez testimonio de todos los trabajadores.

[00:24:59]

Un testimoni important és el del responsable del supermercat que es diu Antonio quan l'home es planta i no Castro afirma que no recorda haver visto salir de Mercadona a esa hora a Medina i que sí que recorda haver li llamado posteriormente por teléfono ja que tenían que hacer un intercambio de llaves. La persona que tiene la llave por la mañana és Castañeda tenía que entregar la llave a Medina porque el domingo tenía que con la Llave Medina dijo Antonio Castro como no le vio salir pues que tuvo que llamarse posteriormente llama por teléfono.

[00:25:34]

Posteriormente recordó fue en torno a las 22 veinte 22:30 fet que habló con él le dijo recuerda que tienes que recoger la llave. Els investigadors pensen que aquesta és una altra esquerda amb la coartada del Francisco Javier. Però el gerent del supermercat no pot confirmar si l'amant de la Maria Amela podria tenir una còpia de les claus per sortir del magatzem sense ser vist.

[00:25:57]

Aquest era un rumor que corria per al supermercat però no s'arriba a confirmar. Mentrestant la jutgessa d'instrucció demana un informe a l'Institut de Toxicologia per saber si l'ADN del Francisco Javier que es va trobar a l'escena del crim es podria haver transferit per contacte indirecte és a dir que les relacions sexuals amb la Maria Amela ella hagués deixat restes de l'ADN del seu amant en les tovalloles de Casa de les víctimes. La resposta de l'organisme públic arriba el 23 de juny. Les anàlisis genètiques permeten determinar la mayoría de los casos la identificación de restes cel·lulars dipositades sobre una muestra i no así establecer la forma ni la fecha en que dichos restes foren dipositades.

[00:26:41]

No obstante la valoración de nuestro descubrimiento obtenidos de forma repetitiva i reproduïble indica que los restos titulares detecta dos no procedien de una transferencia puntual o que un hallazgo casual. La possibilitat que las muestras hayan sido debades con posterioritat a dicha transferencia parece poco probable debido a que como resultado de nuestros anàlisis obtenim los perfiles críticos repetitives i reproductives. Aquesta resposta confirma les sospites dels investigadors segons les declaracions que havia fet el Francisco Javier i María Amela. Ell no havia accedit al domicili de les víctimes des de molt temps abans dels crims quan les famílies encara eren amigues.

[00:27:22]

Per tant els investigadors creuen que la transmissió de l'ADN repetitiu devia ser del moment de la comissió dels assassinats. A això s'hi afegeix que el que els expliquen molts dels treballadors del supermercat que no recordem haver lo vist sortir la nit dels assassinats i que no hi havia un control d'entrada i sortida de manera que el Francisco Javier podria haver marxat sense ser vist abans de continuar però recapitulació a l'inici de la investigació per l'assassinat de Miguel ángel María Domínguez.

[00:27:54]

La Guàrdia Civil va investigar la possible implicació de la Mariana la dona i mare de les víctimes i de la seva parella sentimental. Sobretot va mirar amb lupa. Francisco Javier Lambán perquè la seva figura els encaixava amb la naturalesa passional del crim per no van trobar cap testimoni que el situés a ell ni a la mare anhela fora del supermercat on treballaven. Posteriorment però la línia d'investigació es va reobrir perquè dos homes del Monte van explicar que es van trobar amb el Francisco Javier fora del supermercat i conduint el seu cotxe particular.

[00:28:28]

Segons van deduir els investigadors aquesta trobada hauria sigut entre les 21 10 i les 21 15 quan el sospitós assegurava que era el Mercadona. Finalment després de dues anàlisis del laboratori de la policia en què no es va trobar res. L'Institut Nacional de Toxicologia va detectar ADN desconegut en les tovalloles recollides a l'escena del crim. Més endavant l'organisme va confirmar que la nena coincidia amb el de Francisco Javier Medina. Com que era repartidor del Mercadona els investigadors creien que podria haver sortit del supermercat en horari laboral sense aixecar sospites.

[00:29:05]

A més alguns treballadors inclòs l'encarregat van declarar que no van veure marxar quan es va acabar el seu torn. Amb tots aquests indicis i convençuts que no hi ha res que contradigui la possible implicació del Francisco Javier. Tres agents de la Guàrdia Civil el detenen el 24 de juny del 2014 a la una del migdia quan surt de la feina. Ha passat un any i dos mesos des del crim encara amb l'uniforme verd del supermercat Francisco Javier és traslladat a la comandància de la Guàrdia Civil de la ciutat de Huelva a 50 quilòmetres del Monte en el trajecte.

[00:29:40]

No diu ni una paraula però després pateix un atac d'ansietat i els metges han d'administrar li tranquil·litzants qui no es quedi callada quan se n'assabenta. En canvi la María anhela que aquell dia plujós de finals de juny ha d'anar a la comandància de la Palma del Condado seu del partit judicial a la qual pertany el Monte. Ella no puede cree que se vuelva lo que no puede no puede assumir que la hombre que llamaba el hombro el que se había apoyado para llorar por su hija era la persona que l'havia matado no lo puede asumir.

[00:30:20]

és una parella és una traición tan grande que no se lo cree i gritar a la Guardia Civil a pedirle que lo deseen en libertad.

[00:30:31]

Ella no sé lo que vol dir lloc d'impunitat sent la més senyorial crisi formi un escándalo tremendo en un Estado que no deixava anar que comptaven més anar a la Xina on sí que sabia qui era i l'únic que podia dir los que estaven equivocats o que Fran no era nazi sinó que ells siguen insistien. La historia de la ley y lo peor es que lo decían completamente convencidos. Ja no podia creure lo i repetia que sóc puta dejarlo cualquiera de las veces que había estado en nuestra casa hace tres años imposible me contestaven i negaven con la cabeza me potser de rodi que així l'esperit que el llibre que ell m'havia Maria i a mi me ayudará a levantar mi me pidieron que me que el marit nunca las palabras del teniente María Mena estamos convencidos de que Francisco Javier asesino de su marido su hija por cien interesantes la idea más fácil será para todos.

[00:31:29]

Quan aconsegueixen que es calmi una mica els agents de la UCO demanen a la marioneta que faci una reconstrucció dels dies anteriors al crim. Entre altres coses volen que els expliqui com van netejar les tovalloles on va aparèixer la dona del seu amant abans de marxar definitivament de casa. També li preguntem quantes vegades va mantenir relacions sexuals amb Francisco Javier al domicili de l'Avinguda de los Reyes. Ella respon que va netejar les tovalloles amb lleixiu i amb una temperatura elevada i respecte a les trobades que van ser quatre però totes tres anys abans del 2013.

[00:32:06]

Al llarg de l'interrogatori la María Amela es va posar més nerviosa que faran el que no se li ha mirat. En el mismo grupo que yo quan determinar se trabajará a mateix que saben que sabemos cada una a nuestro cotxe por teléfono para concretar lo que vamos a hacer esta noche sin embargo no sé lo que pasó en realitat no le he podido visualizar nunca de modo claro el trauma que sufre tras la visita afectó a la memòria la capacitat de recordar. Com ja veureu com els problemes de memòria de la Marioneta tindran un efecte rellevant en el cas.

[00:32:49]

Quins. Amb Carles Porta. Igual que va passar quan es van descobrir els cadàvers la notícia de la detenció del Francisco Javier s'escampa per el món molt ràpidament. La gent del poble no es pot creure que un noi de família bona i devot de la Mare de Déu pugui haver comès el crim que ha trastocat les seues vides durant tants mesos. L'endemà de la detenció el 25 de juny desenes de veïns contemplen des del balcó com escorcollen la casa del detingut. La policia també registra un solar del Francisco Javier i d'un lloc i de l'altre requisa entre altres coses telèfons mòbils targetes SIM.

[00:33:35]

La roba del detingut i també hi troben un element que serà clau explica el capità de la Guàrdia Civil. En el domicili de los padres se localizado el vestíbulo de su habitación unes sabatilles que coinciden en marca número la sangre que dejó una zapatillas l'escena del crimen no se patilles les de la misma marca el número el acusado manifestó que la suya se les había dado su hermano i Lo más interesante en principio fue puesto.

[00:34:13]

Els agents també accedeixen amb Francisco Javier al Mercadona on treballa i inspeccionen la seua taquilla personal i troben uns guants i els requisits per enviar los al laboratori però no aconsegueixen localitzar un davantal que l'home suposadament guardava de l'època en què va estar a la secció de peixateria del supermercat. Aquesta peça impermeable que cobreix el tronc i les cames internes especialment els investigadors perquè creuen que la podria haver utilitzat per no tacar se quan presumptament va cometre els assassinats. En principi la Guàrdia Civil no troba res en els escorcolls que sembli una prova clara contra el detingut dos dies després el Francisco Javier passa a disposició judicial durant tota la tarda i la nit del divendres 27 de juny la titular del jutjat d'instrucció número 1 de La Palma del Condado sospesa els indicis a favor i en contra del sospitós.

[00:35:08]

D'una banda la jutgessa pensa que l'única prova objectiva contra el Francisco Javier és que el seu ADN va aparèixer en tres tovalloles netes a l'escena del crim i que no hi ha certesa científica sobre com es podria haver transmès. De l'altra que aquesta prova va acompanyada d'una sèrie d'indicis i testimonis que desmunten la seva coartada. A més és l'únic que podria tenir un motiu per acabar amb la vida del Miquel àngel perquè la seva amant no volia tallar del tot la relació amb el seu marit.

[00:35:37]

Finalment cap a les cinc de la matinada de divendres a dissabte la jutgessa decreta presó provisional i sense fiança contra Francisco Javier Medina per dos presumptes delictes d'assassinat i si la notícia de la seva detenció havia provocat malestar entre molts veïns del Monte quan se sap que l'home ha entrat a la presó. S'engega una campanya per defensar la seva innocència a les xarxes socials. Els defensors del xaval com anomenen el Francisco Javier publiquen diàriament missatges negant les acusacions de la Guàrdia Civil i molt sovint parlant malament de la Mariana L de la mare i dona de les víctimes arriben a dir que és la culpable de les morts per haver estat infidel al Miguel Angel i de l'equip de Lucho.

[00:36:23]

Comenten que han agafat un cap de turc per cobrir l'expedient després de la detenció. La Maria anhela se'n va a viure amb la seva germana pertinaç un poble a 50 quilòmetres del Monte i a tocar de Sevilla. Any en tratamiento psicológico pero también le llega a un ciclo especializado que la sotmeté a un tratamiento de la gestión profunda. Para que en memòria de cómo se produjo la salida del supermercado aquell dia el día de los del crimen porque ella dice que salió con él decía que salía con él però no daba ningún dato no decía con lo cual fue su abogada.

[00:37:11]

Fue el abogado fueron en el supermercado vieron cómo era la salida. La salida no se hacía directamente de la puerta a la calle sinó que había que sovint per una especie de escaleras hacia la calle i cuando le preguntaba pero como subir la escalera tu iba adelante. Li va declarar com molt lícit Quién iba. Ella no s'acordava nada sólo decía salir con él porque era mi amor i si no si yo no hubiera salido con él habría acordado però general a finals del 2014.

[00:37:48]

Els advocats de l'acusació que representen per separat la família del Miguel ángel la víctima i la Maria Amela comencen a actuar en el cas i demanen la intervenció d'un pèrit un ex Guàrdia Civil que es diu Juan José Hellín pèrit i és el pèrit que ha. Seques és perito de la acusación particular però s'informen no sumen. Tanto el fiscal como la jueza destrucció és un nombre una gran experiència que ha examinat más de trescientos centenario del crimen durante su etapa. La Policía Judicial de la UDEF i els informes d'aquest pèrit són importants perquè la jutgessa assumeix amb les interlocutòries algunes de les seves conclusions.

[00:38:39]

Ell va analitzar les petjades que es van trobar al domicili de les famílies i es va fixar que no hi havia la marca del taló. Segons l'expert era impossible que amb la baralla que hi va haver l'agressor anés de puntetes. Per tant va pensar que potser és que duia unes sabatilles que li anaven grans segons l'equip de la Guàrdia Civil que havia analitzat l'escena. Les petjades eren d'unes sabatilles d'una talla entre el 44 i el 45 i el Francisco Javier tenia un 42 però en el registre del seu domicili se'n van trobar unes més grans i va admetre que eren seus.

[00:39:17]

El pèrit de l'acusació en un segon informe arriba a la conclusió que l'autor va tornar a l'escena del crim hores després dels assassinats i que va fer el llit del Miguel ángel. Ho dedueix perquè primer en una habitació en què hi havia tot de coses mogudes per la baralla el llit estava perfectament estirat. I segon perquè en la part interior de la roba es va trobar sang perquè no hi havia cap petjada en direcció al llit. La defensa del Francisco Javier també va contractar pèrits concretament un catedràtic de Medicina Legal i Forense de la Universitat de Granada expert en genètica i un professor company seu.

[00:39:54]

Aquests experts consideren que les tovalloles de Casa de les víctimes es va trobar una quantitat massa gran d'ADN de l'acusat com perquè només s'hi hagués rentat la nit dels assassinats. Segons creuen la transmissió de l'ADN es va produir per un contacte intens per les relacions de Francisco Javier amb la María Mena. Avancem ara fins al setembre de l'any 2017 quatre anys i quatre mesos després del doble crim del món. L'Audiència Provincial de Huelva comença el judici per l'assassinat de Miguel ángel Domínguez de 39 anys i la seva filla María de 8.

[00:40:31]

Francisco Javier Medina amant de l'esposa de Miguel ángel és l'únic acusat el dia 27 d'abril de 2013 que la vivienda venia del món número tres perquè el 27 d'abril i I que ningú nega per aquesta raó els rastres que no obstaculitzar una relación con María Mena no sabe que han aparecido ha aparecido diners joies de la vivienda estudiar si vostè llevaba varios años. Vostès explicar com ha podido saber la pregunta de la banyera. Ara bé no té a veure amb el cas que hi ha entrades a casa per Nadal i segur que no que no anava nada.

[00:41:22]

Francisco Javier assegura que el 27 d'abril del 2013 va marxar del Mercadona on treballava com tothom a les 10 de la nit. De fet nega que es pugui sortir sense que ningú se n'assabenta com havien declarat alguns dels seus companys. Repeteix que ell no va cometre el crim i diu que no és una persona gelosa ni controladora.

[00:41:42]

Escoltem lo en resposta a preguntes de l'advocada de la María ángel es cierto que la impulsa María anhela de nuevo las navidades del 2012. La impulsa la nueva marea negra que dejará a su marido en un chaleco de mala vida. Es cierto que la Navidad del 2012 però había però hi havia a Marian L que su marido ha anat a casa de su padre de Nadia a casa de su padre en la vida pública. Alguns hotels com ara idíl·lica no se llevaban bien no había ningún problema he dicho que era i.

[00:42:21]

Jo no he dicho nunca que no hi havia res. Estava bé que no vaig anar insultada nunca Marianna nunca ni noia Manela ni ara ni a nadie.

[00:42:34]

L'acusat també explica davant d'un jurat format per cinc dones i quatre homes que es va assabentar del que havia passat el dilluns 29 i que li va causar un gran impacte igual que jo deia Jo no he de dir me a mi persona cert querido especial Mi querida Pueblo.

[00:42:56]

Todo lo que hay i normal que cada una de les declaracions que s'esperaven amb més interès era la de la Maria Amela. Des que va marxar del món la dona no havia. Veure el Francisco Javier i per això va voler declarar darrere d'una mampara. Aleshores ja havia acceptat la culpabilitat del seu examant i va assegurar al judici que recordava perfectament després de passar per teràpia que el dia del crim l'acusat no va sortir amb ella del Mercadona. Va dir que n'estava segura perquè recordava que va saludar el gerent i que no hauria pogut fer si hagués anat amb ell perquè era molt gelós en la seva declaració.

[00:43:36]

La Maria anhela presenta una imatge molt diferent a la que havien presentat els defensors del Francisco Javier a les xarxes socials i als mitjans de comunicació i de la que ell mateix havia defensat davant del jurat.

[00:43:47]

Vostès podien haver li controlava d'alguna forma en el vestir i amagaven el telèfon no veig qui ahir no podia hablar. Tenia com a part de tenir una amiga i compañero de trabajo Mi vida hem vist com l'home anava movent el mes que va durar el judici.

[00:44:12]

Els membres del jurat popular van tenir l'oportunitat d'escoltar desenes de testimonis diferents per formar se una opinió.

[00:44:19]

Uns confirmaven la versió de la Mariana d'altres la de Francisco Javier i el capità de Lucho va declarar que estaven convençuts de la culpabilitat de l'acusat però va molt bé que no había nadie que tuviera una enemistat techo com Miguel ángel ni quan la niña no se haya producido ningún Romo en la vivienda una agresión sexual. Por lo tanto el móvil del primer canal podía haber estado enfocada que el acusado quisiera cortar de raíz con la relació familiar que tenía. María ángela se verifica que efectivamente al estar fuera de su puesto de trabajo pues podría estar en el domicilio.

[00:45:08]

A raíz del estudio de las declaraciones del entorno físico los vecinos que estaven las declaraciones que nos marcaven que les acostava aleshores una serie de detalles como discussió hombres el bon año que bé que se hacía ver que no había nada que no nos que no nos dijeron que hacer el qui a tots aquests indicis s'hi sumava la prova de seguidamente que tenemos tenemos que no sólo esto sinó que l'ADN de esta persona se encuentra en la escena del crimen. Bueno lo que hace és referendar lo que hemos ido viendo us agraden els girs de guió.

[00:45:57]

Ara vindran la defensa del Francisco Javier per la seua banda es van aferrar a la declaració de la marioneta en període d'instrucció quan va dir que havia vist l'acusat davant del Mercadona mentre parlava per telèfon a les 22 hores 9 tenint en compte que els assassinats es van cometre entre les 21 hores 52 i les 22 2.

[00:46:18]

L'advocat Francisco Baena Bocanegra va dir que era impossible que el seu client fos l'autor de cinco minutos para matar la Carme ser arma salir en cotxe corriendo i mar per cada home i estar baix de la Calle i va afirmar que faria bé la calor que correcto colossal la calle para eso es lo dije que sí com no tot para todo eso mire. Es podien veure traje de Superman i Halo però no. No tengo otro ejemplo que poder los hombres de banquillo 5 minutos.

[00:47:00]

No por tant que el hombre aquí todo eso en cinco minutos por favor porque estamos jugando mucho.

[00:47:10]

El capità de la Guàrdia Civil va recordar que no està bé confirmat que l'acusat fos un Mercadona a aquella hora i que podia haver fet la trucada des de l'escena del crim però la defensa va fer com si aquesta apreciació no hagués existit. Escolta ho el que va dir l'acusat en el seu últim torn de paraula.

[00:47:27]

Poc amic meu va reiterar que vaig. Tan solament mil i que sap que la vertadera assassina. El 6 d'octubre del 2017 més de quatre anys després dels assassinats el jurat popular va llegir el veredicte del doble crim del Monte. Primer sentireu el portaveu del jurat. Després se sentirà la mare del difunt. Ja havia de la nena i al final sentireu la magistrada presidenta del tribunal inaugurado por mayoría en contra.

[00:48:20]

El acusado no culpable del hecho delictivo o no matar a Miguel ángel Domínguez Espinosa sin posibilidad de Defensa aumentando deliberada necesariamente d'or 2 de muerte el menor de ocho s'imposa ceder aumentando su valor ja que ja han arribat a Madrid. L'alegria malgrat l'alegria és paral·lela al dolor diu la presidenta del tribunal pels crits de la mare del Miguel ángel que va necessitar ser atesa pels Serveis Aquàtics van marcar el final d'un procés llarg i complicat que malgrat el convenciment de la Guàrdia Civil va acabar amb el principal sospitós absolt.

[00:49:33]

Les famílies de les víctimes van recórrer la sentència tres vegades davant del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional. En totes tres instàncies es van topar amb un mur infranquejable la impugnación formalitzada por la acusación impulsada por el Ministerio Fiscal cuestiona la valoración del jurado poniendo que la relación de pruebas practicades lo razonable es condenar podríamos estar de acuerdo pero aún así fuera la función de valorar las pruebas si està subjecta a la percepción immediata de la actividad probatori. La función que corresponde al jurado esta sala que no ha estado en el juicio oral no poder realizar una revaloració de la prueba.

[00:50:21]

A dia d'avui les famílies de les víctimes encara senten que no s'ha fet justícia. Ells i la Guàrdia Civil estan convençuts que Francisco Javier Medina és culpable però si no es troben proves noves cosa que sembla molt poc probable després de set anys sembla i que aquest serà un cas sense resoldre. Fos ell o no el cert és que el culpable és el carrer. Gràcies per escoltar nos. Tornem tan aviat com puguem. Crims guionistes Lídia Orriols Mercè Folch i Adolf Beltran cas d'avui Nil Montilla.

[00:51:14]

Muntatge musical Sergi Cutillas. Direcció Artística Dolors Martínez. Direcció Guió i presentació. Carles Porta amb les veus de Catalunya Ràdio. I a més a més. Més a més. A més a més.