Transcribe your podcast
[00:00:00]

Tot el que sentireu en aquest programa ha passat. Els fets i els llocs són reals alguns diàlegs estan dramatitzades però el seu contingut consta en documents de testimonis que eren al lloc dels fets. En algunes descripcions aquest programa podria ferir sensibilitats. Relaten crims reals la realitat i la mort no entenen de sensibilitats. En el capítol anterior. El divendres 28 de febrer del 1986 al centre d'Estocolm maten d'un tret el primer ministre de Suècia Olof Palme i el seu assassí desapareix sense deixar rastre.

[00:00:43]

Des de l'inici de la investigació es critica la ineficàcia de la policia que va d'un sospitós a l'altre sense aconseguir cap prova concloent. Després de perseguir pistes fallides a l'estiu del 1989 Tres anys després del crim es jutja i es condemna un toxicòmans anomenat Christopher Peterson. La policia que creu que va actuar sol considera que ara si el cas està resolt però un tribunal de segona instància absol el condemnat durant els anys posteriors els investigadors deixen el cas Palme en un segon pla.

[00:01:17]

Creuen que no hi pot haver cap altre sospitós i mentrestant altres persones fan les seves pròpies indagacions. O la tothom sol Carles Porta. Gràcies per escoltar nos. En el capítol anterior us vam parlar de les versions oficials les que ha demanat la policia sobre la mort del primer ministre suec Olof Palme. Avui farem una cosa poc habitual. Ens centrarem en una versió periodística la que ha treballat el periodista suec Jan estoc Lassa partint de la exhaustiva investigació que va fer el també periodista Estic clar són l'home que va escriure la trilogia Millennium de la qual s'han venut més de 80 milions d'exemplars que aviat està dit.

[00:02:06]

Va dedicar més temps a investigar el cas Palma que a escriure les novel·les que el van fer famós quan ja era mort. Doncs el periodista és toc plaça va publicar un llibre força interessant que era la base del nostre relat d'avui es titula estic Larsson el llegat. L'objectiu del llibre Qui va matar Olof Palme intentarem posar llum a la foscor. Comencem. Així. O fins que Pedro Rodríguez organitza una mesquita i ho vol. Crims. Per deixin començar amb més vendes recordeu que.

[00:03:21]

El relat dels moments foscos de la nostra societat. Crims. En Carles Porta el protagonista de la nostra història d'avui el periodista i escriptor suec Jan estoc plaça va començar a investigar el cas Palma per una casualitat l'any 2008 havia decidit escriure un llibre amb un objectiu molt diferent analitzar com certs llocs poden portar les persones a cometre un crim. Havia tret la idea d'una teoria que havia estudiat a la universitat quan feia arquitectura que diu que els espais influeixen en el comportament dels individus per exemple suposadament els centres comercials es construeixen de tal manera que la gent consumeixi com més millor.

[00:04:10]

Però mentre estava preparant aquell llibre ell ja va trobar alguna cosa que el va fer canviar completament de tema. Ja hi arribarem. Aquest periodista i escriptor va trobar la localització perfecta per al seu llibre un pis del centre d'Estocolm el carrer normal extrem on els anys 30 s'havia comès un triple crim. Així ho explica el Jamestown Lassa en el seu llibre El vespre del 7 de març del 1932. Tres persones van ser trobades mortes en un apartament de vuit habitacions i 250 metres al quart pis del número 24 del carrer normal esperat.

[00:04:48]

Tots tres cadàvers havien estat descoberts per la filla de cinc anys. Les víctimes van ser identificades com el Mark von Sydow propietari del pis la cuinera i mai prou i la majordoma Emma. Tots tres havien mort a causa de fractures cranials produïdes amb un objecte rom probablement una planxa i que havia desaparegut de la casa. Tan bon punt va arribar la policia va quedar clar que amb tota probabilitat l'autor d'aquells crims havia estat el fill de 23 anys Friedrich von Sydow que havia fugit del lloc dels fets amb la seva jove muller.

[00:05:26]

Al voltant de les 10 del vespre els agents van localitzar la parella jove al restaurant Gilet d'Uppsala. La policia es va esperar al vestíbul per no cridar l'atenció innecessàriament però abans d'aconseguir detenir los tant Fredrik va disparar un tret al cap a l'avinguda. La noia va morir a l'acte. A continuació ella es va disparar un segon tret i va morir també a l'instant. Aquell apartament va tenir diversos inquilins en les dècades posteriors perquè el que havia passat l'any 32 ningú no volia quedar s'hi massa temps.

[00:06:01]

Però el 1980 quaranta vuit anys després del crim s'hi van mudar un metge que es deia auf Nostrum i una actriu sueca de nom Gil petri recorda o els noms perquè seran importants. Auf entre Trump i Gil pt. Aquest matrimoni va viure a l'apartament del carrer normal en tren durant gairebé 20 anys fins que es van divorciar l'any 98. A partir d'aleshores s'hi va quedar només l'home però l'alfa Trump havia començat a patir problemes psiquiàtrics i va estar un temps internat en un centre.

[00:06:36]

Després en va sortir i va tornar al pis l'any 2003 després que hagués deixat de pagar les factures. El van voler desnonar i aleshores va passar això vestit només amb una camisa i una cassola al cap com si es tractés d'un cas Trump va obrir la porta als executors fiscals i a la policia. Quan es va adonar de que els havia portat fins allà va tancar la porta amb clau d'una revolada i va començar a disparar amb una pistola a través de les portes dobles amb vidres clavats.

[00:07:05]

Una agent de policia va rebre diversos impactes de bala però va sobreviure. Trump va ser condemnat a internament psiquiàtric. Ja veieu que aquest pis té història. Doncs encara n'hi ha més. Aquell episodi va ser el que va convèncer el periodista Jan estoc Lassa que havia de parlar de l'apartament d'Estocolm el seu llibre sobre arquitectura i crims. En aquell moment encara no s'havia interessat pel cas Palma però mentre buscava informació sobre les persones que havien viscut en aquella casa va descobrir un detall que li va fer canviar de plans.

[00:07:40]

De seguida ho veurem. Però abans anem a l'octubre de l'any 2010 quan el periodista va entrevistar en una pastisseria d'Estocolm el doctor Alf Trump.

[00:07:51]

Així ho hagi anat més bonica del món. També ho creien els Estats Units quan s'hi van entrevistar per malaisi playboy i em van descriure la bellesa. Després va tornar a casa Suècia i vam començar a treballar plegats en política social demòcrata i en un primer moment vam treballar per Palma però es va mostrar a favor d'introduir l'avortament completament lliure en vam tenir prou i ens vam posar a recórrer de punta a punta. Parlant amb la gent legió dominava l'art pensis el públic la gent treballadora normal i corrent l'escoltava amb atenció.

[00:08:35]

Però va ser realment Palmer qui va impulsar la qüestió de l'avortament lliure.

[00:08:40]

Sí i tant que va ser ell van començar a aparèixer un munt de qüestions com aquesta. Idees que jo anomenava pel maoisme però a la vegada també va significar la seva caiguda el 1976 quan va perdre les eleccions gràcies a la campanya de legió i meva. Allò va ser el que va fer decantar la balança. Segons Trump Palma era un perill per a Suècia. Coneixes Grècia en el passat és el millor país del món. Ara és el pitjor. Si hagués continuat al timó Suècia s'hauria convertit en Grècia estava destrossant el país i algú havia d'aturar lo.

[00:09:28]

En principi que ens trobem dies Olof Palme no hauria d'implicar res més que això perquè no eren pocs a Suècia els que sentien antipatia contra el primer ministre ja us ho vam dir en el capítol anterior que tenia tants defensors com detractors. Però com que volia parlar danès troba en el seu llibre sobre arquitectura i crims. James tot classe el va investigar a fons i així va descobrir un document oficial en què ell diu que aquell home havia estat investigat per la policia com a sospitós de l'assassinat de Palma.

[00:10:01]

Sospitosos n'hi va haver molts però només alguns es van prendre seriosament. I no era el cas de Néstor. Tot i això el periodista va començar a intuir que potser hauria de canviar el tema del seu llibre però abans de fer el pas definitiu volia parlar amb l'exili o prendre l'exdona de Trump o la Lídia Orriols sola Carles. El primer que fa el gestor plaça és trucar legió Petrie però ella no li agafa el telèfon. Aleshores li deixa un missatge al contestador automàtic dient li que és periodista i que voldria fer li una entrevista perquè vol escriure un llibre sobre l'apartament on ella va viure durant molts anys.

[00:10:39]

Però la dona tampoc li retorna la trucada. Al final el Jan canvia d'estratègia. Un dia de gener de l'any 2012 és a dir més d'un any després d'haver parlat amb l'alfa Trump agafa el seu Volvo set de color vermell i es planta a casa de legió a la província de la Legió que aleshores tenia setanta cinc anys. El rep a la porta de la seua mansió i li diu que l'estava esperant perquè havia sentit el seu missatge i sabia que si tant l'interessava.

[00:11:10]

Tard o d'hora acabarien fins allà. Legió P3 fa passar el Joan estoc Lassa a la cuina i mentre li prepara un cafè comencen a parlar. Quan ens vam conèixer l'alt no feia altra cosa que parlar de Palma Ingmar Bergman eren els seus grans ídols en palmera el seu ídol. Sí ho era però després les coses es van capgirar. L'obsessió per la política va anar creixent i canviava d'un partit a l'altre fins que va fundar l'oposició socialdemòcrata i es va dedicar en cos i ànima a plantar cara a Palme.

[00:11:44]

No hi va poder fer res. Al principi creia que si érem com Dos ocellets ferits quan ens vam conèixer a la meva vida tot havia mort el meu home florins havia mort. Els meus fills havien mort el meu pare havia mort. L'alfa em va dir Necessites fills així que van comprar aquesta mansió meravellosa i van tenir criatures i cavalls per a les criatures. Hauria estat una vida ideal però després alguna cosa es va torçar. La dona li explica el Jan estoc que.

[00:12:18]

Estava obsessionat amb el primer ministre Palme i amb el Partit Socialdemòcrata i que en canvi no es preocupava prou per a la seva família. Segons diu el seu exmarit viatjava per tot el país recollint diners de donants anònims entre els quals hi havia importants empresaris suecs i la russa nova ella Elegia a P3 els altres polítics cosa que no li agradava gaire. Per això i perquè ell es va tornar violent segons la dona es van acabar divorciar l'any 1998. Però la qüestió és que l'any 86 quan van matar Olof Palme la parella encara no s'havia trencat i aprofitant que la conversa flueix amb facilitat amb el periodista li pregunta elegida pels dies anteriors a l'atemptat.

[00:13:03]

Eren les vacances de febrer i havien vingut aquí. En teoria hauríem d'haver pujat una caseta que teníem a la província de Dalarna però de sobte l'Alba va voler treballar en un article sobre Palme. Així que el dimecres abans de l'atemptat vam deixar els nens en la mansió amb una mainadera i nosaltres vam tornar cap a Estocolm. En realitat a mi no em feia cap gràcia però no m'hi podia oposar i que van fer exactament el 28 de febrer de 1986. Aquell divendres el dia de l'assassinat era Santa Maria i jo volia comprar un Tellet per a dues Maries.

[00:13:38]

Primer van menjar alguna cosa en un restaurant. En acabat ens van dirigir cap al carrer si bé amaguen just abans que tanquessin les botigues i després vam tornar cap a casa. Al vespre vam mirar la televisió les notícies de les nou i llavors els va dir que havia d'anar a posar diners al cotxe. Quant temps després hi vaig pensar vaig recordar que els divendres no es paga perquè és gratuït durant tot el cap de setmana. En sentir això el periodista ja en estoc Lassa s'incorpora a la cadira com si l'haguessin estirat amb un fil Legio.

[00:14:15]

Quan la policia va investigar el seu exmarit havia dit als investigadors del cas Palma que la nit de l'assassinat. Trump no havia sortit de casa però la policia va venir a veure ahir. Només he llegit que l'alfa tenia una coartada perquè havia estat tot el vespre a casa amb tu. Sí però després de separar nos el 1998 vaig trucar a la policia i llavors finalment em vaig atrevir a explicar ho. Els he trucat dues vegades però no han mogut ni un pèl.

[00:14:45]

Com ho saps si m'ho haguessin fet s'haurien posat en contacte amb mi. Haurien fet preguntes. O hauria aparegut alguna cosa als diaris.

[00:14:54]

Però això no és tot. La dona encara li diu dues coses més que són importants. La primera que el seu marit es troba tenia un company o més aviat una mena de fan que va viure una temporada amb ells. Era un home que també odiava Olof Palme i que va ser a Estocolm la nit de l'atemptat per amagar la seva identitat es feia dir Richard i duia sempre una perruca i la segona cosa que diu llegia Petra i i que ja acaba de deixar el genes tot i ser completament bocabadat.

[00:15:22]

és que suposadament en Tom tenia un arsenal d'armes i entre totes elles n'hi havia una del mateix model que la que es va fer servir per matar Palme un revòlver de la marca anglesa. Realment podia tenir l'Alfa. Es troba amb alguna cosa a veure amb l'assassinat de Olof Palme. Després d'aquella entrevista James took place té moltes sospites i acaba convençut que el seu projecte inicial sobre arquitectura i crims ja no és important. La possibilitat de descobrir més secrets sobre el cas Palme i fins i tot de poder arribar a treure'n l'entrellat li sembla molt més emocionant.

[00:16:00]

Gairebé trenta anys després de l'atemptat que va paralitzar Suècia aquest periodista comença a estirar un fil que la policia havia deixat penjant. El següent pas és intentar localitzar el tal Richard. El problema és clar és que no sap quin és el seu nom real. Les investigacions policials les periodístiques com en la vida l'atzar moltes vegades juga un paper fonamental en aquesta història també James Tuck Lassa va descobrir el nom real d'aquest personatge misteriós Ricard per casualitat va passar en una biblioteca el ja n'havia anat a buscar un exemplar del segon llibre escrit per la tramitació P-3 titulat hem abatut el Govern.

[00:16:42]

Segona part. La primera com li havia dit el mateix Trump la vam publicar el 1977 just després que Olof Palme perdés les eleccions. Però el segon volum va sortir abans dels comicis del 85 en què el Partit Socialdemòcrata de Palme va tornar al poder. En aquella biblioteca doncs el gen estoc Lassa es va trobar amb una altra persona interessada en el llibre i en la parella que resulta que coneixia el nom de Richard per protegir la identitat d'aquesta persona el periodista Jan Estruch classe l'anomena Jacob de Lin.

[00:17:15]

Però tingueu en compte que no és un nom real però recordeu bé Jacob Darling. Una vegada sap com es diu es posa a buscar lo. Recordeu que tot això va passar l'any 2012. Si ell ja fos un periodista dels anys vuitanta segurament ho hauria tingut molt més difícil però gràcies a Internet localitza ràpidament on viu el tal Jacob. I també troba el seu perfil de Facebook. L'aparença de l'home li crida l'atenció. A la foto del perfil i altres d'accés lliure apareixia posant amb un vestit escocès de gala en una altra fotografia anava vestit amb una americana que hauria estat moderna la dècada del 1980.

[00:17:53]

La resta d'imatges eren de la casa reial britànica i diversos símbols jueus. Entre els amics hi figuraven un reguitzell de noms que eren coneguts dels mitjans de comunicació suecs que Perot Bighorn i un grapat d'altres membres del partit Demòcrates de Suècia que s'havien vist involucrats en escàndols i declaracions xenòfobes és a dir que l'ajudant seguidor de l'Alfa en el tron és un home proper a l'extrema dreta o com a mínim és amic virtual de gent d'extrema dreta. A més segons veu ja han estat clars al seu perfil de Facebook l'home admet que any rere any celebra l'aniversari de l'assassinat del primer ministre suec amb una copa de vi i en moltes publicacions.

[00:18:39]

Gairebé trenta anys després encara el crític el Jan. Tot això li sembla si més no curiós i vol esbrinar més coses d'ell però com el periodista es fixa en els seus contactes i fa això una persona destacada entre tots els contactes de Facebook. La imatge del perfil era la d'una noia atractiva amb prou feines trenta anys i amb el típic nom txec del líder com Marco. Em vaig preguntar com podia ser que una noia jove i gairebé exageradament bonica s'hagués posat en contacte amb un simpatitzant de Demòcrates de Suècia de mitjana edat i amb qui no encaixava amb la resta del seu entorn.

[00:19:20]

Feia tuf de perfil fals i vaig aturar me un moment a pensar qui s'havia pres la molèstia i. Sense cap intenció en particular vaig escriure una salutació breu aquella el líder Marc Coma i la vaig enviar per missatge privat. En els mesos següents aquesta tal Lídia que tampoc no es diu així realment no respon al missatge de Facebook i ell ja en classes es dedica a investigar la hipòtesi de les TIC clàxon que ja us vam dir al capítol anterior que havia dedicat molt de temps el cas Palma a través del noi de la biblioteca que li va parlar del cop bèl·lic.

[00:19:59]

El periodista es posa en contacte amb antics col·laboradors de Larsson i aconsegueix accedir al seu immens arxiu que en treu moltíssimes carpetes d'un traster plenes de retalls de diaris documents oficials i informes escrits per Larsson. I així arriba a conèixer l'anomenada línia Sudàfrica la hipòtesi destil·lar són que l'assassinat del primer ministre Olof Palme l'havien organitzat els serveis secrets del règim de Sudàfrica en l'època de la persegueix amb l'ajuda d'un grup d'individus suecs d'extrema dreta. Larson creia que el mòbil podria ser econòmic perquè Palme havia posat pals a les rodes als negocis entre alguns empresaris de la indústria armamentística sueca i el règim de l'apartheid que estava dotat internacionalment.

[00:20:47]

També hi havia el fet que Palmer donava suport a les organitzacions que lluitaven contra el govern de Sudàfrica mentre llegeix el material de Larsson i dóna voltes a les diverses possibilitats. Van passant els mesos en aquell moment el ja Nestor glaça no acaba de veure com podria encaixar la línia sud africana amb la implicació de l'Alfa en nom del xa copte Delhi. L'assassinat de Palme però d'això ja en parlarem a principis de l'any 2013. El Jan li arriba un missatge de Facebook vols que el missatge només contenia dues paraules que a més no estaven en suec ni en anglès sinó en txec de qui eren passats uns mesos i ja m'havia oblidat completament que havia enviat un missatge molt breu a la comarca.

[00:21:34]

Ara havia passat més d'un any i no tenia ni idea de per què arribava una resposta. De cop i volta la Lídia em va explicar ben poques coses d'ella. I més aviat feia la impressió que intentava obtenir informació sobre mi per la meva banda jo estava fent el mateix. Al final li vaig proposar de veure'ns a Praga. La resposta va arribar immediatament. Encara que sembli tret d'una novel·la tot això que us expliquem és real i ho relata el periodista suec Jan estoc Lassa en el seu llibre que es titula estic clar són el llegat les claus ocultes de l'assassinat de Olof Palme aquella dona misteriosa batejada amb el nom de la comarca excepte quedar menjant i ell sense pensar s'ho dues vegades agafa un vol fins a Praga.

[00:22:23]

Queden en un bar a prop del pont de Carles una construcció magnífica de més de 500 metres de llarg del segle XIV. La seva història era força senzilla. El motiu pel qual s'havia fet amiga de feia poc en Jacob era el seu interès mutu per al judaisme. Durant molt de temps la vida havia estat donant voltes a convertir se a aquella religió i tots dos tenien amics comuns a Facebook que eren jueus. Potser ella o ell havia enviat una sol·licitud d'amistat quan havien comentat algun post d'un amic però mai no s'havien enviat missatges privats.

[00:22:59]

Quan el James tot classe torna a Estocolm continua remenant el material de l'estic Larsson i llegeix moltes més coses sobre la línia sud africana. Aleshores arriba dos noms que seran importants en aquesta història i aquests sí que són reals. Un és crític Williamson un antic agent secret sud africà i l'altre es diu Berti Wedding un suec exiliat a Xipre. Això que sentireu ho va llegir el Jan en un article de premsa de l'any 1987. Recordeu que la SAPO és com s'anomena a Suècia la policia de seguretat el que seria el ahir a Espanya.

[00:23:40]

El titular era Sapo assenyala Sudàfrica i el text explicava com la policia de seguretat la Policia Nacional i la policia del comtat d'Estocolm poc més d'un any després del magnicidi treballaven conjuntament investigant un grup de radicals. Diversos membres del grup havien estat vistos a prop del lloc del crim portant walkie talkie. Segons un informador vinculat a sud-àfrica els suecs haurien actuat com a còmplices d'un escamot de la mort format per tres africans. L'atemptat hauria estat planejat per la gent d'aquell país clàssic. Williamson juntament amb un ciutadà europeu resident a Sud àfrica i un ciutadà de l'Alemanya Occidental també hauria rebut ajuda de funcionaris de.

[00:24:27]

Residents a Suècia i d'un suec a l'estranger que treballava per al règim de l'apartheid per tant suposadament tenim un grup encarregat de la planificació de l'atemptat encapçalat pel tal i com Williamson i un altre encarregat de l'execució del crim format segons creu estoc passa per membres de la policia sud africana. A banda hi hauria un grup de suport format per membres de l'extrema dreta sueca. Aquí és on entraria el tal Bertin poguessin gairebé trenta anys abans les TIC Larsson havia cregut fermament en aquesta conspiració però la policia la va investigar i de seguida la van descartar.

[00:25:07]

Ara ja Nestor classe intentarà trobar alguna cosa nova però que pot tenir tot això a veure amb la seua pròpia hipòtesi la de la participació del metge Alf Trump i del seu seguidor el misteriós Jacob. De seguida ho sabrem. Crits amb Carles Porta. El setembre de l'any 2013 el periodista fa un altre viatge aquesta vegada ja en estoc plaça de la República Turca de Xipre del Nord un estat no reconegut internacionalment que es va formar als anys vuitanta després que Turquia ocupés la meitat nord de l'illa de Xipre.

[00:25:58]

Allà hi viu Berti ho he dit abans de continuar. Escolto el que va escriure l'estic Larsson sobre Wedding. Un any després de l'atemptat contra Olof Palme aquesta informació Larsson la va passar en el seu moment els investigadors del cas la policia sueca.

[00:26:14]

Diverses fonts afirmen que Wedding treballa principalment per a la borsa la policia secreta sud africana des de la dècada dels 70 i es creu que és el cervell darrere de la mort de l'escriptora i opositor al règim de l'apartheid. Ruth que va ser assassinada amb una carta bomba a la capital de Moçambic Maputo l'agost del 82. La vinculació amb la bossa es confirma en part amb la informació que va sortir a la llum durant el judici celebrat a Londres el 1983 en què Wedding va ser acusat de tinença il·lícita de documents que havien estat robats en un assalt de les oficines londinenques del Congrés Nacional Africà.

[00:26:49]

Evidentment tot això és el que va dir a la premsa però no significa que sigui veritat. Berti Dunedin no ha estat condemnat per cap d'aquests delictes més endavant en tornarem a parlar però escolteu ara quina era la hipòtesi de l'estic Larsson sobre la possible participació de Wedding en l'atemptat contra Olof Palme. Ho explica al seu llibre El James tot clàssic una possibilitat era que una o diverses persones dins de Suècia havien col·laborat a perpetrar l'atemptat mortal sense cap mena de dubte. Els sud africans tenien la capacitat d'executar algú però dur a terme un magnicidi a l'altra punta del planeta i en una ciutat desconeguda requeria una logística excel·lent i en aquest punt la xarxa de què disposava Wedding entre les organitzacions d'extrema dreta sueques complia amb escreix una funció pràctica i millorable vigilància transport i allotjament.

[00:27:41]

Eren aspectes més fàcils de resoldre sense ser descoberts.

[00:27:45]

Si es disposava de suport local tornem al 2013 el periodista ja Nestor classe viatja a Xipre sense haver contactat prèviament amb Berti gaudint i sense saber on viu exactament. Només sap que és en una ciutat que es diu virèmia i té un article antic en el qual apareix una fotografia de Wedding davant de casa seua amb un cotxe llogat. La gent es passeja per la ciutat que no és gaire gran i intenten trobar una casa semblant a la de la foto. I ho aconsegueix en comptes de trucar al timbre.

[00:28:18]

Vaig decidir concedir li un dia o dos Berti Wedding. Havia viscut al mateix lloc durant gairebé 30 anys. Era altament improbable que l'home decidís tocar el dos perquè algú com jo hagués vingut des de Suècia. Però quan vaig veure com de fàcil m'havia resultat localitzar lo em va semblar inconcebible que la policia sueca no hagués aconseguit interrogar lo malgrat el munt d'anys que havien tingut i les moltes raons. Després ja en una oficina de correus i consulta les guies telefòniques que allà localitzen dos telèfons de verd tinguessin aleshores torna a l'hotel i l'endemà li truca.

[00:28:58]

òbviament no li diu quines són les seves veritables intencions estoc es presenta amb el nom de Fredrik ben Ashton i li diu a Wedding que vol fer li una entrevista per parlar sobre la seva vida i que la publicarà el diari conservador Svenska d'Anglada. Per cobrir se les espatlles ja ha trucat al diari com a africans i li han dit que si l'entrevista està bé li compraran. Després de rumiar s'ho Wedding li demana si li podria pagar alguna cosa i estoc accedeix a donar li dues centes cinquanta lliures esterlines uns 280 euros al canvi actual.

[00:29:31]

Queden l'endemà a les onze del matí en un hotel de la ciutat de Dénia al nord de Xipre. L'entrevista havia de durar com a màxim dues hores però al final se n'hi passen quatre per wedding li expliquen tota la seua carrera professional i els seus vincles amb l'extrema dreta i tot i això ja Nestor plaça no té l'oportunitat de preguntar li per la Olof Palme ni per Sudàfrica. Per sort aconsegueix que Wedding accepti fer una segona entrevista l'endemà a la mateixa hora el segon dia Berti el wedding li explica que va conèixer la gent sud africà Williamson que segons les TIC Larsson podria haver organitzat l'atemptat contra Palme en un viatge de feina quan treballava per a una agència d'intel·ligència anomenada desistir quan el 61 Abedin li van encarregar que espies els agents soviètics que hi havia a Sudàfrica i en el transcurs d'aquella missió va sentir a parlar de Williamson i el va anar a veure.

[00:30:26]

Temps després Wedding va començar a treballar per a ell. Aleshores el periodista li pregunta si va participar en les operacions per liquidar opositors o si va robar los documents de les seves seus que era el que explicava. En el seu document respon a això tot el que vaig fer crec que Williamson va ser legal. La meva feina consistia a recollir informació com qualsevol periodista. A més em van declarar innocent de tots els delictes que se li imputaven en relació a aquests assalts.

[00:30:55]

Això vol dir que sóc innocent de col·laboració il·lícita amb els serveis secrets africans d'haver rebut documents robats. Sabem que eren robats i d'assalt. Completament innocent. A partir d'aquí ja sabeu que ho he dit es comença a posar nerviós i li agafa pressa per marxar. Just quan estava a punt de preguntar li per la seua possible implicació en l'assassinat de Olof Palme aleshores per intentar tornar a quedar home tercera vegada li diu que té una cosa que li podria interessar un informe sobre ell escrit ni més ni menys que el famosíssim estic Larsson autor de la saga Millennium.

[00:31:31]

I la jugada li funciona. L'endemà al matí o a dinar es presenta amb una actitud ben diferent de la del primer dia i ja no està tan relaxat i no està còmode. El Jan li queda clar que només hi ha anat per veure l'informe i quan acabo de llegir lo li diu això no sé a què es refereix amb això d'intermediari en aquest cas. Però jo no vaig mediar en res. Mai no se m'ha demanat ajuda de cap mena cap persona en tot el món no m'ha dit res sobre Palme o els plans d'assassinar lo ni tan sols se m'ha fet cap pregunta que pogués portar a ajudar lo.

[00:32:03]

I mai no he aportat cap informació que pogués dur alguna cosa ni una de sola ni una. No he fet res en aquest sentit res de res. No hi ha res ja Nestor classes se'n torna cap a Estocolm amb pensaments contradictoris. D'una banda creu que Bertin Wedding ha defensat molt fermament la seua innocència. De l'altra sap que es tracta d'un ex espia que podria haver li mentit fàcilment. Però quan arriba a casa ho he dit i Sudàfrica se li'n van del cap.

[00:32:35]

Perquè entre totes les factures i la resta del correu a la bústia hi ha un sobre petitet sense remitent. Amb un mata segells de Praga. A dins hi ha un llapis de memòria. De seguida ell ja n'agafa l'ordinador i el connecta. Però veu que el Pen està protegit amb una contrasenya. L'home es pregunta qui podria enviar li allò i per què. Aleshores dirigeix la mirada al mata segells i només se li acut una persona. La Lídia com Arco va fer el següent pas és esbrinar la contrasenya però no és fàcil.

[00:33:09]

Totes les paraules que prova no li permeten desbloquejar lo fins que mira el mòbil i veu que té un missatge de text que només diu Wedding i a dins del llapis ho és saber. Hi ha dos arxius un d'ells és un document amb més de cent pàgines de missatges de Facebook entre la líder i el ja copte Berlin el company de l'altre ens trobem recordeu que l'enllaç Trump era aquell metge que havia viscut al pis d'Estocolm que ja que tot classe va investigar i a partir del qual va arribar el cas Olof Palme.

[00:33:42]

Durant les moltes setmanes en què van estar parlant de la vida de l'un i de l'altre la líder es va anar guanyant la confiança del Jacob. Entre d'altres coses l'home li va explicar que havia treballat amb l'ala fent es troba a qui considerava una mena de mentor i un dia en Jack li va escriure això sobre el Palme. Llavors quan tenia 12 o 13 anys pensava que podia fer servir les pistoles d'un amic del meu pare que tenien 200 anys carregar coses de metall i veure si podia acostar lo al primer ministre.

[00:34:12]

Pensava que com a menor amb prou feines em calia una pena de presó i que em permetria apropar me a Palma. Així podria executar el meu pla amb èxit. Com que no vaig arribar a disparar Palme durant els seus anys de joventut em sentia culpable fins a un punt que no es pot explicar. I vaig decidir dedicar me a recollir proves escriu articles i publicar los així com a fer tot el que puguis per treballar contra Palme i contra tot el que representava.

[00:34:38]

és per aquest motiu que em vaig posar en contacte amb el doctor Trump el 1980 82 quan ho llegeix a banda de esgarrifar se una mica per la fredor de Delhi on el periodista ja Nestor classe creu que està a punt de descobrir un detall clau per a la seva investigació. Però no serà tan fàcil.

[00:34:55]

Després d'aquell missatge la líder li va preguntar si va tenir alguna cosa a veure amb l'assassinat de Palma ja que obté de Lin ho va negar. Aleshores la dona va tallar la comunicació dient li que havia traït la seva confiança perquè creia que no estava dient li la veritat. La moció del gen es desinfla però encara hi ha un altre arxiu saber que conté una sèrie de correus electrònics entre el Jacob i el Bertin Wedding. Vaig posar me a llegir els milers de correus electrònics.

[00:35:24]

Parlaven sovint del que es feia públic de la investigació del cas Palme i del que la policia feia o deixava de fer. Donava voltes a una teoria que partia de la idea que Olof Palme era un agent soviètic i que el cas. L'havia assassinat perquè estava a punt de ser descobert. Aquella hipòtesi anava apareixent periòdicament als correus i s'allunyava de la UE havia explicat a Xipre però encaixava amb la que Jacob havia escrit a la líder. Malgrat tot resultava difícil veure hi la lògica.

[00:35:58]

Per quina raó els serveis secrets soviètics haurien assassinat el seu propi agent i a més un primer ministre. Personalment vaig arribar a la conclusió que aquella teoria era una cortina de fum acordada mútuament per intrusos com jo mateix i heu anat veient que la investigació del periodista Jan Estruch Lassa no va ser cosa d'un dia.

[00:36:21]

No només havia de llegir una quantitat enorme d'informació sinó que havia d'intentar que la seua teoria digués gràcies al material de la líder comarca aconsegueix connectar el mitjà copte amb el verb tinguessin. I d'aquesta manera encaixa la seua línia d'investigació amb la de les TIC Larsson. Tot i això només té sospites i saber que volia matar Palme de jove no significa que el matés el 1986. El periodista continua agradant i es fixa per exemple que ja a cop s'assembla molt a l'home del retrat robot que es va fer a l'inici de la investigació policial quan una noia va descriure com era l'home amb qui s'havia creuat a prop de l'escenari del crim.

[00:37:05]

Aleshores el Jan establecer fa el mateix que havia fet l'estic Larsson amb Wedding redacta un informe sobre el ja que obté de Lin i l'envia la policia. I mentre espera que reaccionin fa un tercer viatge important a finals del 2015 dos anys després d'haver estat a Xipre va amb un altre periodista i amb un director de documentals a Sud àfrica el periodista es diu Nick és redactor de la revista de New Yorker i vol fer un article sobre la investigació de les TIC són precisament és aquest periodista el Nicolás que mentre són a Johannesburg aconsegueix tancar una entrevista amb el Williamson.

[00:37:42]

L'ex agent sud africà que segons Larson podia haver participat en l'organització de l'atemptat contra Palme els tres homes es troben amb Williamson en una cafeteria als afores de Johannesburg amb la condició de no enregistrar la conversa de cap manera però en realitat Williamson no deixa anar res que no sabessin. Admet que va matar opositors seguint les ordres del govern sud africà i que en el transcurs d'aquestes operacions hi va haver víctimes col·laterals com per exemple Ruth fets que segons Williamson va obrir una carta bomba que anava dirigida al seu marit.

[00:38:17]

No vaig aconseguir que les respostes fossin més concretes que això. Tanmateix al final de la nostra trobada em vaig veure obligat a fer li la pregunta que m'havia portat a recórrer tants quilòmetres des de Suècia per obtenir una resposta que òbviament han estat glaça. Li pregunta si va tenir res a veure amb l'assassinat de Palme i Williamson li respon això. M'han acusat de moltes coses. S'ha dit de mi que era la persona que hi havia al darrere de la mort de Olof Palme de l'accident aeri de Samora Machel i de l'atemptat de Lockerbie.

[00:38:50]

Tot això són ximpleries. No no vaig tenir res a veure amb l'assassinat de Olof Palme de nou el periodista marxa d'un país estranger sense tenir una resposta que verifiqui la hipòtesi de Larsson sobre la implicació de Sudàfrica en l'atemptat i torna a centrar se en el ja copte Berlin. El febrer de l'any 2016 el gen estoc s'envia un correu electrònic a de Link demanant li una entrevista però ell li diu que no. Una setmana després el Jan i el Nicolas el periodista del New Yorker van al poble de T de Lyme a buscar lo per parlar en persona.

[00:39:25]

Al final però decideixen trucar li el Nicolás i manté una conversa telefònica d'uns vint minuts. L'home diu que no té res a veure amb l'assassinat de Palma i que els correus que ja en estoc l'alça dels quals en Nicolas li llegeix alguns fragments són completament falsos. En els correus s'hi veia que Wedding es va enfadar molt amb ell per haver li parlat d'ell a la líder. Marco va però això també ho nega. Quan la conversa va arribar a la fi tots tres estàvem impactats del que havíem sentit.

[00:39:55]

Cap correu electrònic no havia estat falsejat i era altament improbable que en Jacob no recordés la còlera de Berti perquè hi havia xerrada o b per Facebook quan en Jacob s'havia sentit pressionat no havia dit la veritat. Havíem tingut l'oportunitat de saber més coses de Jacob de Lin i la seva possible implicació en l'assassinat de Palme però a la vegada la porta per poder hi parlar cara a cara. S'havia tancat amb un bon espetec. Arribats a aquest punt el ja classe es va plantejar si seria millor deixar ho estar i publicar el que tenir o no publicar res.

[00:40:34]

Però va pensar en què hauria fet l'estic Larsson si fos viu i va arribar a la conclusió que tirar la tovallola no era una opció. Així que va decidir fer un pas molt arriscat i que si sortir malament li podia portar molts problemes fins i tot legals. Aleshores li va escriure un missatge a la líder com ARCO som al juliol de l'any 2017 després d'haver recollit a l'aeroport ja en estoc plaça i la Lídia va anar en cotxe fins a la ciutat on viu el ja copte.

[00:41:04]

També els acompanya un amic del Jan. I tots tres s'allotgen al mateix hotel. Allà repassen el seu pla. La idea és que la noia la líder es presenti per sorpresa a casa del Jacob i intenti recuperar la confiança perduda perquè no han tornat a parlar. és que ella va tallar la comunicació tres anys enrere. L'objectiu és aconseguir que parli sobre la seva possible implicació en el cas Palma. I per si de cas la noia portarà un bolígraf amb micròfon i càmera unes ulleres de pasta també amb càmera integrada i un mòbil amagat sense previ avís doncs la Lídia es presenta a casa d'ell ja opta i l'home es queda ben parat.

[00:41:42]

Primer perquè en principi no la reconeix. Recordeu que la foto que tenia penjada a Facebook no era la seua. I segon perquè feia tres anys que no havien parlat i no entenia què hi feia ella. Per això al principi l'home està una mica distant però després que vagin a prendre una copa i tornin a casa seua es relaxa. Aquell dia ja té delit ni explica la Lídia. Coses de la seva infància i també li diu que en poc més de vint anys va anar se'n de casa a una zona rural fins a Estocolm i que allà va anar a trucar a la porta de l'altre extrem perquè havia seguit la seva carrera contra Palme i volia treballar amb ell.

[00:42:18]

De moment no és res que no sabessin però les coses porten el seu temps. L'endemà la Lídia i el Jacob queden per sopar i ella porta dues ampolles de vi amb l'esperança que es deixi anar però de nou només expliquen coses que ells ja han establert. Ja sabia com pensava que lo Olof Palme era un agent de la Unió Soviètica. Al final el viatge s'acaba sense respostes noves. La líder com Arco va creu que si el pressiona serà pitjor així que queden per veure's més endavant i espere que aleshores sí li digui alguna cosa més.

[00:42:51]

Aquella segona trobada es produeix un mes després un dia de principis d'agost del 2017. Durant tot el matí ja que obté Adelina ensenya la vida al centre històric d'Estocolm i li explica coses dels monuments més importants com el Palau de la noblesa i després la porta directament al lloc on van matar el primer ministre Olof Palme es van dirigir a les escales que pujaven cap al turó de Brown que ve sent mentre en Jacob li relatava com sabia perpetrar l'atemptat. D'una manera idèntica les moltes descripcions del magnicidi que la líder havia llegit si havia estat implicat en Jacob no ho va mostrar ni amb una sola ganyota cada un va triar al costat de les escales per on pujaria i es van trobar al primer replà.

[00:43:39]

En Jacob li va explicar com l'assassí havia fugit seguint aquell camí. Quan van arribar al capdamunt dels 89 graons en Jacob va girar a l'esquerra en direcció a l'església de Joanes. Va entrar al cementiri i tot d'una li va agafar la mà i va començar a córrer fins que van tombar la cantonada de l'església. Allà darrere d'uns arbustos hi havia un banc lluny de mirades no desitjades i sense il·luminació. Un lloc on sens dubte ningú no els estaria. L'home pensava que allà podrien parlar amb tranquil·litat i després d'una estona li va dir unes paraules que la líder se li van quedar clavades a la memòria.

[00:44:19]

Desitjaria tenir una màquina del temps. Llavors jo li podia engegar un tret a Palma.

[00:44:24]

I tu podries esperar al capdamunt d'aquest turó dins un cotxe així sabia que quan fugia al capítol anterior us vam explicar que el que van dir els testimonis la policia va establir un horari dels fets i van veure que l'assassí que havia fugit per les escales del carreró va trigar molt de temps fins al lloc on va desaparèixer. Per això el Jan establece pensava que es podria haver perdut perquè no coneixia la zona i ara sentia que ell ja copte de i això l'endemà ja cop fou una revelació més.

[00:44:55]

La Lídia i ell queden per anar des d'Estocolm fins a casa seva i mentre sona el tren li diu que quan estiguin sols li dirà una cosa que no ha dit mai a ningú. Quan arriba l'hora de preparar el sopar la noia no té molt nerviós. Després ja com li diu que hi ha dos periodistes Jan estoc plaça i el Nicolàs és mai del que li van trucar per demanar li una entrevista. Li explica que els va dir que no i que van començar a fer li un munt de preguntes i els va mentir.

[00:45:23]

Aleshores es queda callat. Veu molt i molt nerviós i finalment deixa anar això. Escolteu va ser durant l'era del Segon Temple fa 2.000 anys. Vaig tenir l'oportunitat de convertir me en un personatge històric però aquell àngel l'àngel em va dir massa tard que baixés. Jo vaig pensar Potser aquí el temps és diferent però havia de fer una cosa que requeria temps. Així que em vaig enfurismar i em vaig negar a baixar. I allò va provocar una gran catàstrofe. Es van torçar moltes coses.

[00:45:53]

Vaig intentar esmenar la. El profeta Pau va dir que Jesús però això no era cert. Vaig baixar i vaig intentar assassinar lo perquè sabia que era perillós. La cosa va sortir de mare. Vaig entrar a l'arxiu i vaig veure que no hi havia res sobre pau però vaig investigar pel meu compte i vaig poder encaixar unes quantes peces. I tant. Vaig comprendre que era un espia romà. Així doncs vaig intentar liquidar lo però no me'n vaig sortir.

[00:46:18]

Quan ell ja que tot Lassa va escoltar la conversa gravada podia pensar que aquell home es barrava. Però va pensar que tot allò podia ser la manera que va triar el Jacob per explicar que havia intentat matar lo Olof Palme però que no se'n va sortir. Després d'aquella trobada l'home va desaparèixer del mapa i es va esvair qualsevol possibilitat d'anar més enllà en el cas de l'assassinat de Palme. El periodista ja Nestor classe va decidir ara si dóna per acabada la seva investigació i deixar ho en mans de la policia.

[00:46:51]

Aquesta és la seua teoria final. Al vespre Trump diu així ho petri que ha de sortir a pagar el parquímetre i es troba menjar com tothom disposa d'una gran quantitat d'armes de foc i n'agafa una a cada una de les armes és un revòlver Smith Wesson que segons diu el PTC fa molts anys que té un encàrrec senzill per en Jacob és que vigili l'entrada principal del cinema durant la sessió però en Jacob és maldestre i ho fa d'una manera massa evident a les proximitats del cinema.

[00:47:24]

També hi ha el grup d'executius i altres integrants del grup de vigilància informen constantment amb els walkie talkie. El grup encarregat de la planificació que tampoc no és lluny però el matrimoni Palme agafa una direcció diferent de l'esperada i l'organització se'n va en orris pel desenvolupament dels fets. En el moment exacte de l'assassinat és ple d'informacions i testimonis contradictoris. Quan m'imagino com es va produir el crim va fer ho el que en Jacob va explicar la líder per Facebook i les vegades que es van veure un integrant de l'organització rep l'encàrrec d'acostar se ràpidament fins a la cantonada de l'edifici cada dia.

[00:48:04]

Aquí ressonen les paraules dites per Jacob T de Lin l'últim cop que es van veure amb la Lídia suggerint que li van encarregar que se signés un espia.

[00:48:14]

Vaig baixar i vaig intentar matar lo perquè sabia que era perillós en aquell moment però la cosa es complica la situació comença a ser caòtica quan diverses persones de l'organització s'han de desplaçar en sentit contrari al previst. Ben a prop hi ha els agents d'africans i alguns dos vigilants suecs Jacob de Lin i l'altíssim per tothom són al carrer es va vagin tothom porta World Capital aquí. Alguns van armats i mentrestant el matrimoni Palme travessa el carrer i continua en direcció sud per l'altra vorera i passa davant de l'edifici Càndia.

[00:48:52]

Finalment es produeix l'atemptat quan el matrimoni Palme deixa enrere l'home de la cantonada. L'altre membre de l'organització també és molt a prop en aquell caos. Resulta difícil determinar quin dels dos prem el gallet. Em tornen a venir al cap les paraules que en Jacob va dir a la líder. Vaig intentar liquidar lo però no me'n vaig sortir. Així doncs encara que en Jacob sigui la persona que s'estava esperant a la cantonada no és ell el que dispara qui prem el gallet a tensar el martellet la primera vegada i la bala impacta al bell mig de l'esquena de l'asfalt.

[00:49:28]

Però el segon tret utilitza la funció de doblatge i ha d'exercir molta més força cosa que provoca que la bala es desviï cap a la dreta. El projectil frega l'esquena de Lisbeth Palme malgrat que va dirigit a Oslo en ple caos. La Lisbeth cau de genolls a terra al costat del seu marit. A partir d'aquell moment la policia es posa a investigar i una setmana després resten el primer sospitós Víctor on són. Després queda en llibertat i investiguen els kurds i al final la justícia condemna Christopher Peterson.

[00:50:06]

Però un tribunal l'absol en segona instància quan el ja Nestor glaça va publicar el seu llibre pensava que el cas per fi es podria resoldre i que la línia sud africana amb l'afegitó de l'alt en extrem i el ja copte tindria èxit. Havia fet arribar tota la informació a la policia i estava convençut que aquesta vegada sí que li faria cas. Però quan va veure que l'estiu del 2020 la Fiscalia va decidir tancar el cas i assenyalar com a possible culpable un home anomenat estic extrem no s'ho podia creure.

[00:50:40]

Com molta altra gent ell es va quedar decebut.

[00:50:44]

Els periodistes took place i Larsson van dedicar molts anys de les seves vides a investigar la mort de Palma. La policia sueca encara més quan es va arxivar el cas definitivament el juny de 2020. Suècia s'havia gastat 60 milions de corones. No sé pas si hi ha un rànquing però sis milions d'euros són molts diners. I el cas ha acabat sense resoldre ho per ser més exactes donant li la culpa un mort. Gràcies per escoltar nos. Tornem tan aviat com puguem.

[00:51:27]

Crims guionistes Lídia Orriols Albert Mercadé i Sílvia Comet. és un cas de vuit mil Montilla producció Núria Ventura muntador musical Sergi Cutillas direcció artística Dolors Martínez des de la direcció guió i presentació Carles Porta amb les veus de Catalunya Ràdio sol i això són. Qui lloga s'omple. Moment. No dic jo. Dubtes sobre qui més bé va aquí. Bé dins. Són fets. Fas si s'ha. L'Eva és a dir. I fort. Jo. Això sol núvols.

[00:55:33]

B. No diria. Tot sol. Qui bé aquí també. Més. Quin. Per suplir. Això.